Page 1

Start met jouw eigen...

BEDRIJFSBIJBEL


www.bedrijfsbijbel.nl /// contact@bedrijfsbijbel.nl


Start met jouw eigen Bedrijfsbijbel

Wij gebruiken de kracht van ergens in geloven met de Bijbel als inspiratiebron & metafoor en passen dit toe op bedrijven.

Zo scheppen we Bedrijfsbijbels.


Wat gaaf, je gaat beginnen met het maken van je eigen Bedrijfsbijbel! Geloof me dit is leuk om te doen, je krijgt inzichten, creatieve ideeën en het helpt je veel scherper kijken naar je geloof en mogelijkheden omtrent jouw bedrijf. “Start met je eigen Bijbel” bevat opdrachten met inspiratie & tips om tot een mooi eerste manuscript over jouw bedrijf te komen. Let op!: Jij bent degene die bepaalt wat er in dit boek komt te staan. Dit is jouw: religie, verhaal, droom, ‘God’ en visie op een bedrijfstak.


Instructies 1) 2) 3) 4) 5) 6)

Print dit document. Voer de instructies op iedere bladzijde uit. Volgorde is niet belangrijk. De instructies mag je uitleggen zoals je zelf wilt. Probeer uit, speel en verken. Maak zoveel mogelijk notities. Doe een boekje open en er ontstaan openbaringen. 7) Have fun! Je eigen Bedrijfsbijbel maken is een hoop werk. En organisatie technisch is er veel waar rekening mee gehouden dient te worden. Heb je iets op te biechten, een preek of inspiratie nodig? Schakel de bedrijfsprofeet in: emanuel@bedrijfsbijbel.nl / +31653251005


Dit is de Bedrijfsbijbel van:


Heilige tekst Een heilige tekst omschrijft de basis van het bestaan van jouw bedrijf. De oorsprong, droom, drang, theorie, idee of de woorden die via ‘jouw God’ tot je kwamen. Wat is jullie heilige test? Is het een episch gedicht? Statement? Serieuze of een speelse tekst?


Heilige tekst Een heilige tekst omschrijft de basis van het bestaan van jouw bedrijf. De oorsprong, droom, drang, theorie, idee of de woorden die via ‘jouw God’ tot je kwamen. Wat is jullie heilige test? Is het een episch gedicht? Statement? Serieuze of een speelse tekst?


Iedere heilige tekst wordt ondersteunt met een aantal krachtige overtuigingen. Deze overtuigingen leggen uit waarom je er heilig in gelooft. Overtuigingen beginnen met: Wij geloven… omdat ... Wij zijn ervan overtuigd dat … omdat…. Wij vinden…omdat…


De 10 geboden Iedereen kent de 10 geboden. Wat zijn voor jullie de 5 tot 10 belangrijkste punten die het fundament van jullie religie vormen? Wellicht wil je de geboden veranderen in: speelregels, wetten, voorschriften of mandaat? Je kan hier ook denken aan de veelvuldig gebruikte kernwaarden. Vaak wordt nagelaten deze kernwaarden in concrete acties om te zetten. Welke geboden zorgen ervoor dat we onze kernwaarden waar kunnen maken?

Inspiratie‌ Als de belangrijke punten in een was waslabel gezet worden. Wat staat er dan?


Meer inspiratie‌ Als de punten een waarschuwingsbord zijn. Hoe ziet dit bord eruit? Welke vorm heeft het bord? Kleur? Zijn er meerdere soorten borden? Wat staat erop? En welke waarschuwingen staan erop?


Jullie dienst of product is een medicijn Als je jou product- of dienstgeboden nou eens als een medicijn ziet: Welk medicijn schrijven jullie voor? Hoe heet het? Wat wordt er genezen bij gebruik van het medicijn? Mag iedereen zomaar jullie medicijn gebruiken? Zijn er verschillende soorten medicijnen? Wat zijn de tijdstippen van gebruik? Hoeveel schrijven jullie voor? Wat is het advies om het medicijn op zijn best zijn werk te laten doen? Wanneer weet men dat het genezen is? Wat is het effect van het medicijn? Zijn er bijwerkingen?


Wat is jullie nutritionele waarde? Je zou je geboden ook in nutritionele waarde uit kunnen drukken. Dit kan zowel voor jouw klant, de interne organisatie of branche. Zit er onderling verschil in? Welke energie, voedingswaarde(s), eiwitten en vetten zitten erin? Hebben jullie zelf specifieke ingrediĂŤnten, vitaminen of mineralen? Wat is de dagelijkse hoeveelheid die geconsumeerd mag worden? Per gram of milliliter? Hoeveel van alles zit erin? Wat zit er niet in? Waar bewaren? Houdbaarheid? Voor jong en oud? Zijn er nog bepaalde labels die erop staan: biologisch of fair trade? Een eigen label?


Welke rites hebben jullie? Rites zijn symbolische handelingen om contact te leggen tussen het menselijke en ‘jouw goddelijke’. Ze zorgen ervoor dat je volgers (medewerkers, klanten en de branche) het gevoel krijgen dat ze iets uit je religie halen of betrokken worden. Dit is niet zweverig want geloof me ook ons huidige dagelijks gedrag in bedrijfsomgevingen zit vol met symbolische handelingen. Veel zijn onbewust en hebben voor standaarden gezorgd waar we nooit echt stil bij staan. Dit is je kans om de kracht van rites bewuster in te zetten en je te onderscheiden van de bestaande standaarden. Als je terugkijkt naar je notities op de vorige pagina’s. Kan je dan een serie rites en rituelen ontwikkelen? Welke rites en rituelen passen bij jullie?

Inspiratie & ideeën: Kijk eens kritisch en met een ‘open mind’ naar jullie huidige rites. Je zal verrast zijn over de grote hoeveelheid standaard handelingen. Dit bied kansen voor eigen rites. Daarnaast zijn er zoveel inspiratiebronnen beschikbaar. Om te beginnen: bedenk eens hoe worden jullie bestaande symbolen zoals logo en andere communicatie middelen nu ingezet worden bij rites?


Meer inspiratie & ideeĂŤn Kijk eens naar gebruiken uit verschillende landen, geloven, een stripheld of een bepaald type dier. Wat kunnen we van deze rituelen leren en op onze eigen manier uitvoeren of wellicht kopiĂŤren? Wellicht kan je eigen formules maken voor bezweringen, een offerceremonie of een andere ceremonie uitvoeren? En laat voedsel iets symboliseren. Maak je eigen hostie in de vorm van een pita broodje of tortilla chips. Je kan een bepaald type chocolaatje met een passend verhaal bij de koffie serveren. Of een vers gemaakte smoothie want koffie serveert iedereen al. Of met je klant een thee ritueel uitvoeren. Maak je eigen kalender, tijden en heilige feestdagen. Een ander voorbeeld: Waarom neemt iedereen op dezelfde manier de telefoon op, zegt hetzelfde en in de wacht klinkt er een standaard muziekje? Hoe verrassend, vernieuwend en hartverwarmend is het als dit allemaal op een eigen wijze gedaan wordt. Ontzettend toch? Zo zijn er veel meer mogelijkheden waar je volgelingen mee kan bekeren. Welke gebruiken, voorschriften en handelingen horen hier dan bij?


Het creëren van je heiligdom Richt je eigen heiligdom (heilige plek), kerk, tempel of piramide in. Want er moet natuurlijk een plaats zijn om te ontmoeten, prediken en rituelen uit te kunnen voeren. Als je al eens rond hebt gekeken bij andere religies, dan weet je dat een huis van aanbidding kan variëren van bescheiden tot iets groots. We zullen bescheiden beginnen jullie het kantoor als heiligdom.

Inspiratie & ideeën Vraag: In hoeverre is jullie huidige bedrijfsruimte ingericht als jullie eigen heiligdom? In hoeverre zijn logo, bedrijfskleuren, filosofie alles waar in gelooft word waar te nemen op kantoor? Op diverse manieren geuit? Naar alle waarschijnlijkheid is het antwoord niets of weinig. Eigenlijk verbazingwekkend, toch? Andere religies zijn in het algemeen volledig het tegenovergestelde. Wellicht overdreven in de symboliek, relikwieën, uitbeeldingen en andere uitingen van het geloof. Wel heel mooie inspiratiebronnen om jullie kantoor meer met je eigen religie als heiligdom in te richten. Mee eens?


Welk bestaand huis van aanbidding, religie, relikwieÍn, manieren om verhalen te vertellen, wijze van symbolen presenteren‌.past bij jullie? Kan je dit gebruiken om je kantoor als eigen heiligdom in te richten? Subtiel, verhalend, misschien uitdagend...op je eigen wijze met een vleugje inspiratie uit...


Eerste deel van je manuscript Zooooo...ik hoop dat je hebt genoten van het maken van je eerste deel van je manuscript. En dat je inspiratie en inzichten hebt opgedaan met af en toe een glimlach. Heb je ervaren dat geloven, religie en de Bijbel veel te bieden hebben om meer uit je organisatie te halen? Bedrijfsbijbel.nl heeft ook een marketing technische kant. Ook leuk om te ervaren. Of kijk eens wat een bedrijfsbijbel: oplevert, de werkwijze of veelgestelde vragen - www.bedrijfsbijbel.nl

Note van de Bedrijfsprofeet: Het is mijn opdracht om te scheppen! Want ik Emanuel Sche(p)per geloof er heilig in dat iedereen een geweldig boek in zich heeft. En ik help dit tot openbaring te brengen, er je eigen gids van maken en tot hernieuwde wederopstanding te komen. Gebaseerd op jouw eigen religie.

emanuel@bedrijfsbijbel.nl /// 0031653251005


www.bedrijfsbijbel.nl /// contact@bedrijfsbijbel.nl


www.bedrijfsbijbel.nl

Start met jouw eigen bedrijfsbijbel  
Start met jouw eigen bedrijfsbijbel  
Advertisement