Page 1

BeDigital / Specijalizovane online publikacije / Izdanje za maturante

TVOJ FAKULTET TVOJA ODLUKA

FR EE

No.01 / April 2014.

DIPLOMA = POSAO? Misli na vreme i biraj perspektivan fakultet, koji pored znanja nudi i praktične veštine.

SAVETI ZLATA VREDNI Uz korisne informacije, preporuke i savete, bićeš spremniji za veliku odluku.

UPIS 2014

Read&Share Prelistaj magazin i podeli ga sa prijateljima na Facebook-u.


Uvodna reč

Izbor koji nema reprizu! I ovog proleća jedna generacija je na pragu donošenja važne životne odluke. Kako se vremena i okolnosti menjaju, tako iz godine u godinu neka zanimanja postaju popularnija, neka druga traženija, a uticaji kojima su mladi izloženi sa svih strana najčešće stvaraju još veću zabunu i otežavaju proces donošenja odluke. Dragi maturanti, izbor fakulteta će uticati na ceo vaš život. Ovom odlukom ćete svoju karijeru usmeriti u određenom pravcu, a uz to će doći i problem pronalaska posla, visina zarade, što će sve konačno uticati na kvalitet života. Bitno je ne odustajete ako čujete da je određeni fakultet teško završiti. Kada učite o onome što volite, ništa neće biti nesavladivo. Ako, pak, odaberete fakultet koji je na glasu kao ‘lak’, jednog dana ćete teško obavljati poslove koji vam ne odgovaraju. Neka prvi korak bude raspitivanje o materiji koju ćete izučavati na fakultetu sa čijom diplomom ćete jednoga dana tražiti posao. Sledi informisanje o perspektivi zanimanja koje ste odabrali. Možda vam sa 18 godina to

deluje kao manje važna stvar, međutim usled krize koja je u našoj zemlji zaista uzela maha, mislite na vreme i pokušajte da nađete zlatnu sredinu, da pomirite ljubav i perspektivu. Na stranicama koje slede pokušali smo da vam na moderan, digitalan i interaktivan način priđemo sa važnom životnom temom - koji fakultet upisati. Putem online magazina, želimo da vam pomognemo da mislite svojom glavom, da zaista razmete šta predstavljaju popularna zanimanja, da vam proširimo vidike kada je reč o studiranju u inostranstvu. Stranice su linkovane na sajtove fakulteta i razne info – servise. Prelistajte magazine, budite aktivan čitalac, prosledite link drugarima, share/ujte ga na društvenim mrežama. Ne zaboravite da popunite prijavu (na strani levo) kako biste putem maila dobijali BeDigital izdanja namenjana vašoj generaciji. Budite pametni, odlučni i hrabri. Želim vam svu sreću i ispravnu životnu odluku!

Milica Isailović

glavna i odgovorna uradnica


Sadržaj

Budi aktivan student.........................................................6-7 Sistem učenja na daljinu.................................................8 Studiranje u inostranstvu..............................................10-13 Zdrav život - put do uspeha.......................................14 Sta ćeš da budeš kad odrasteš................................16-17 Web adresar državnih fakulteta.............................20-21


BeDigital

MAGAZIN U TVOM INBOX-U! Prijavi se i primaj naša izdanja direktno na mejl.

Klikni ovde.

www.bedigital.rs


U maju novo online izdanje!


Korisni linkovi

Budi aktivan student! Kažu da je radoznalost ubila mačku, ali tebi može samo da koristi. Vrlo brzo ćeš postati student i nije dovoljno samo da ideš na predavanja. Budi u toku, informiši se o praksama, kursevima, stipendijama, dodatnim aktivnostima i unapred se brini da se sutra lako zaposliš. Najkompletniji info servis koji pruža informacije o najrazličitijim aspektima procesa studiranja, jeste Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata. Ovde možete pronaći sve: od konkursa za prakse, stipendije, konferencije, do saveta za razvoj karijere, uspešno traženje posla, razvijanje znanja i veština. ‘Ključna uloga Centra za razvoj karijere jeste da pomaže http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/

studentima Univerziteta u Beogradu u razvoju onih znanja i veština koje će im biti od značaja pri zapošljavanju. Da pomogne u sticanju radnog iskustva tokom studiranja i saznanja o svetu poslovanja, te da pripremi studente za uspešni prelazak na sledeći nivo razvoja karijere nakon diplomiranja’.

http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/

http://www.razvojkarijere.uns.ac.rs/

http://www.karijera.ni.ac.rs/

http://www.razvojkarijere.pr.ac.rs/


Ukoliko vam je potrebna infomacija o svim Univerzitetima u zemlji, o studiranju u inostranstvu, ali i intervju, istraživanja, ankete, škole stranih jezika i ideje za studentska putovanja, tu je raznolik vodič studentskizivot.com. Ovde ćete kroz opušteniji i vama bliži vid komunikacije, pronaći sve što ste tražili. A u pauzama učenja, proverite ‘kuda za vikend’! ‘Studentski vodič je studentski servis koji se trudi da pruži sve relevantne informacije da bi vam olakšali studije, kako u zemlji, tako i u inostranstvu’.

Ukoliko ste ljubitelj socijalnih mreza, jedan od najmodernijih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka, ima svoju Facebook stranicu za razvoj karijere. ‘FON-ov centar za razvoj karijere bavi se obezbeđivanjem potrebnih znanja, veština i iskustva neophodnih za razvoj individualnih karijera’.

Ako, pak, planirate da studije završite u Crnoj Gori, možete posetiti njihovu Facebook stranicu Univerzitetskog centra za razvoj karijere. ‘Mjesto za sve studente Univerziteta Crne Gore koji žele da znaju više o mogućnostima stipendiranja, nastavka školovanja, zaposlenja’.

Za studiranje u inostranstvu, tu je American studio. Pošaljite im zahtev za prijateljstvo i budite u toku sa svim informacija ovog tipa. ‘American Studio vec 10 godina nudi pripreme za TOEFL i SAT ispite kao i prevode dokumenta sa overom sudskog tumaca. Profesori izvorni govornici - amerikanci sa visegodisnjim iskustvom i uspehom u pripremama’.

Kao student Filozofskog fakulteta, takođe ćete imati mogućnost za informisanje putem socijalne mreže, Facebook.

Edukacija, informisanje, povezivanje.. na njihovoj stranici ćete pronaći pregršt informacija o svim vrstama usavršavanja u inostranstvu! ‘Egida International je agencija sa najdužom tradicijom u oblasti edukativnog turizma’.


Na Panevropskom univerzitetu „Apeiron“

Sistem učenja na daljinu Na Panevropskom univerzitetu “APEIRON” sve učionice su digitalizovane i opremljene multimedijalnom opremom za prikupljanje digitalnih sadržaja, kao i profesionalnom telekonferencijskom opremom, koje omogućuju primenu najsavremenijih metoda izvođenja nastavnog procesa “učenja na daljinu” . Ustanova je informatički odlično opremljena, sa većim brojem računara kojima studenti imaju slobodan pristup. Brz Wireless Internet je dostupan na nivou cele ustanove. Panevropski univerzitet “APEIRON“ svakom studentu dodeljuje jedinstveno korisničko ime i lozinku, kojima student pristupa različitim akademskim servisima razvijenim na Panevropskom univerzitetu: • Sistem učenja na daljinu – omogućava brz pristup materijalima potrebnim za brzo učenje i pripremu ispita. Unutar sistema se emituju obrađeni video snimci predavanja, audio knjige, PDF knjige, Word i PPT dokumenti, skripte i drugi prateći dokumenti. • Apeiron WEB-mail –baziran je na Microsoft Outlook-u uz koji dolazi određeni broj drugih Microsoft servisa koje je Univerzitet obezbedio za svoje studente. • Elektronske ankete • Forum • EBSCO baza znanja – Jedna od najvećih baza podataka i pretraživača naučnih i

APEIRON TV Channel je interaktivni IP televizijski kanal koji emitujemo na WEB adresi: www.apeiron-uni.tv. Kao televizija mladosti i kreativnosti i svojevrsna radionica savremenih digitalnih audio-video tehnologija i kao mesto za promociju unapređenja visokog obrazovanja, APEIRON TV Channel podstiče istraživačko novinarstvo, naučno-istraživački rad studenata i mladih ljudi i razvoj savremenih interaktivnih medija. Ujedno je i u funkciji podrške sistemu učenja na daljinu kao platforma koja vrši isporuku video i audio sadržaja snimljenih predavanja unutar LC sistema. APEIRON Radio je studentski Internet radio koji je opremljen vrhunskom opremom, odakle se emituje program zabavnog i edukativnog karaktera. U studijskim uslovima se snimaju i audio knjige koje se objavljuju unutar sistema učenja na daljinu. APEIRON TEST Centar - Univerzitet „APEIRON“ je Microsoft IT Academy Platinum Pro partner u oblasti edukacije i implementacije Microsoft/ovih tehnologija, te licencirani testni centar u svetskim sistemima “Prometric” i “Pearson Vue”.

stručnih časopisa. Sadrži i ogroman broj raznovrsnih publikacija koje nude sažetke, novinske preglede i enciklopedijske podatke. • Pristup elektronskoj biblioteci Univerziteta sa velikim brojem publikacija.

ANTIPLAGIJARIZAM - Panevropski univerzitet “APEIRON“ je potpisao ugovor sa vodećim svetskim proizvođačem softvera „EPHORUS“ za otkrivanje plagijarizma. “Apeiron” je među prvima prepoznao potrebu uvođenja ovakvog sistema provere kao jednog od alata za očuvanje kvaliteta i autentičnosti pisanih radova. Svi akademski radovi na Panevropskom univerzitetu “APEIRON“ se kontrolišu u ovom sistemu.


Za dragoceno internacionalno iskustvo

Studiranje u inostranstvu Polazak na fakultet predstavlja važnu prekretnicu u životu svakog pojedinca. Kada odlučite čime ćete se čitavog života baviti, čeka vas mnoštvo prepreka na putu do cilja. Ukoliko želite da se od starta posvetite svakom aspektu svog obrazovanja, studije u inostranstvu odlično su rešenje za vas. Delimično ili potpuno obrazovani, učeći na jeziku koji vam nije maternji, steći ćete potrebne kvalifikacije i biti u prednosti kada sa diplomom u ruci budete tražili posao.


Još uvek je prva asocijacija na studije u inostranstvu

izučavati, praktičnu nastavu koja će biti obavezna.

- novac. Neretko se dešava da pojedinci upravo zbog

Nakon ove odluke i prikupljene papirologije, kreće pri-

ove pomisli i odustaju od traganja za šansom da obra-

prema za testiranje. Zavisno od individualnih karak-

zovanje podignu na viši nivo. Tu treba, najpre, imati

teristika, ovaj segment može biti još teži i zahtevati

u vidu mogućnost dobijanja stipendije. Iste će do-

pomoć. I sada se od fakulteta do fakulteta razlikuje

biti samo najbolji, a kako se vrši rangiranje zavisi od

čin testiranja, pa ćete se o tome informisati putem

fakulteta do fakulteta. Takođe, stipendije su nekada

zvaničnog sajta na kome ste prikupili sve informacije.

delimične, nekada potpune. Obratite pažnju na tu čin-

Iskustvo pokazuje da je bolje da konkurišete na više

jenicu kada se budete precizno informisali kako ne bi

fakulteta. Papirologija se neće preterano razlikovati,

došlo da zabune.

dok ćete povećati šanse da ostvarite svoj san. Svakako će od velike pomoći biti informacije koje možete dobiti

Želim da studiram u inostranstvu. Šta prvo da uradim?

od drugara koji su već prošli kroz identičnu prodecuru,

Kada donesete ovu odluku, sledeći najvažniji korak je

ili su trenutno u inostranstvu na studijama.

izbor Univerziteta/ fakulteta, i samim tim grada u kome

Ukoliko se odlučite da provedete par godina u inostran-

ćete živeti. Naš savet je da birate prema profesional-

stvu, detaljne korisne informacije možete pronaci na

nim ambicijama, a ne zato sto je ‘Pariz najromantični-

sajtu http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/. Posvetite se

ji grad na svetu’. Kada se nađete u Evropi, lako ćete

svom snu i budite uporni i hrabri. Priča o nedostižnom

uz studentske povlastice putovati i razgledati. Izbor

luksuzu pojedinaca da steknu internacionalna znanja i

Univerziteta će vam oduzeti puno vremena. Jer treba

iskustva, zabluda je koje treba da budete svesni. Želi-

pažljivo pregledati sve uslove za konkurs, mogućnos-

mo vam svu sreću i ‘mirno more’.

ti stipendiranja i stanovanja, zatim kurseve koje ćete

1

3

Znanje stranog jezika

Raznolikost studijskih programa

fundamentalan je uslov prijave za studiranje u inostranstvu. To je precizno navedeno u tekstu konkursa. Jedan od razloga da na vreme počnete sa pripremom upravo je i ovaj: obezbedite sebi dovoljno vremena da dobijete sertifikat , ukoliko posedujete neophodno znanje jezika.

jedna je od karakteristika inostranih Univerziteta, a može se uzeti kao mana našim. To konkretno znači da ćete se izborom fakulteta obrazovati u preciznom smeru, zbog čega ćete nakon završetka studija biti kvalifikovani da odmah počnete sa radom. Pored formalnih instrukcija koje ste dobili, vrlo važan deo učenja odvija se van učionice. Na taj način stičete iskustvo koje nikada ne bi mogli dobiti na nacionalnom Univerzitetu. Iskustvo u inostranstvu će promeniti vaš život, ali i potencijal zapošljavanja. Sve je veći broj svršenih srednjoškolaca koji se odlučuju na ovaj korak, pa ukoliko ste spremni da se odvojite na par godina od svog dotadašnjeg života, budite sigurni da činite veliku stvar za svoju budućnost.

2 Upisni rokovi na fakultetima u inostranstvu, ne poklapaju se sa rokovima u našoj zemlji, kao ni među sobom. Ima fakulteta koji kao reference uzimaju semstre, zbog čega će godina početi, recimo, na proleće. Ukoliko se odlučite za studiranje uz pomoć stipendije, prijava će biti i do godinu dana ranije. Posle prikupljanja neophodne dokumentacije, sledi godina u kojoj ćete, ukoliko ste dobili stipendiju, imati dovoljno vremena da se do detalja informišete o zemlji u koju idete/ fakultetu na kome ćete studirati.


Studiranje u Kanadi Postavite sebi visoke ciljeve! Studiranjem u Kanadi dobijate akademsku diplomu koja je priznata i cenjena širom sveta. Tako postajete i deo jednog raznolikog, blagonaklonog i vibrantnog društva koje nudi jedinstveno kulturološko iskustvo u sigurnom i lepom okruženju. Kao student u Kanadi, postajete deo tradicije uspešnih studenata koji su postali stručnjaci u svojim profesijama. Stručna praksa, dostupnost i podrška profesora, uz inovativnost koja teče kanadskim venama su samo neki od razloga zbog kojih se smatra da obrazovanje u Kanadi stvara buduće lidere. Napravite prvi korak ka uspehu! Dođite da studirate u Kanadi! Ambasada Kanade u Beogradu promoviše Kanadu kao destinaciju za studiranje i istraživački rad u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Kontakt: Ambasada Kanade Kneza Miloša 75 111711 Beograd, Srbija E-mail: bgrad-gr@international.gc.ca Web-site: www.educationau-incanada.ca


Zlatni saveti

Zdrav životput do uspeha Često ćete čuti da dostignuća koja ostvarite u životu zavise od vere u sebe i predanog rada. Uz to ide i mera uspeha koja predstavlja broj prepreka koje ste u životu uspeli da sa osmehom na licu preskočite i nastavite dalje. To znači da će vas na svakoj životnoj prekretnici upornost i istrajnost voditi ka cilju. Polazak na fakultet jedno je najvažnijih životnih raskršća. Ono zbog koga se ljudi neretko u zrelijim godinama kaju, jer su krenuli lakšim putem. Imajte to u vidu i ne birajte jednostavniji, već put kojim zaista želite da idete. Ustanovite prioritete i priznajte sebi šta ste spremni da žrtvujete zarad cilja kome stremite. Na tom putu posebno će vam pomoći zdrave navike. U poslednje vreme se o njima puno priča, ali je i dalje pod znakom pitanja primena, posebno kod mlađe populacije. Šta, zapravo, znači imati zdrave navike? Ova sintagma se odnosi na kombinaciju pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti, ali i rutinskih stvari poput spavanja (koje treba da bude redovno, uz trajanje okvirno sedam sati), izbegavanja stresa, opuštanja organizma, održavanja vedrog duha. Deluje jednostavno, ali moderan život ostavlja malo vremena koje pojedinac može sebi posvetiti. Pa ipak, dok živite maturantske godine, posebne i među najlepšim u životu, pokušajte da budete odgovorni i vodite računa o svom zdravlju. To će vam se višestruko vratiti… Priprema prijemnog ispita – uz zdrave navike koncentracija će biti bolja S obzirom da je vreme pripreme prijemnih ispita počelo, otpočeo je i period krize, nervoze, a neretko i depresije. U ovom periodu ćete sebi poseb-

no pomoći ukoliko upražnjavate zdrave navike. Model 15osatovnog učenja bez izlaska iz kuće, neće biti produktivan. Na taj način ćete smanjiti efikasnost, jer će vaše misli leteti ka svim onim mestima na kojima biste radije bili nego pored knjige. Ispravan način je sledeći: probudite se rano naspravani (što znači da treba da legnete na vreme), doručkujte i obezbedite dovoljno energije za ono što vam predstoji. Tokom dana praktikujte periode intenzivnog, koncentrisanog učenja, i odmora. Vreme odmora ispunite opuštanjem, šetnjom, i svim onim stvarima koje će učiniti vaš dan lepšim. U popodnevim časovima, par sati posvetite fizičkoj aktivnosti koju preferirate. Kada pred spavanje pročitate ono što ste tokom dana učili, bićete zadovoljni postignutim i spremni za novi radni dan. Zdrave navike kao profesionalni poziv Ukoliko ste zaista sportski tip i želite da jednog dana kao obrazovani intelektualac svoja znanja i veštine prenosite na mlađe naraštaje, tu je Visoka sportska i zdravstvena škola. Iskoristite sjajnu mogućnost da učite od najboljih i postignete najviše! Kao strukovni menadžer ili strukovni fizioterapeut, imaćete perspektivu i sasvim sigurno uživati radeći ono što volite.


Марко Пантелић Бивши репрезентативац у фудбалу

Драженко Митровић

Александар Булатовић

Параолимпијски вицешампион у атлетици

Струковни физиотерапеут

Ивана Максимовић

Олимпијска вицешампионка у стрељаштву

ВИСОКА СПОРТСКА И ЗДРАВСТВЕНА ШКОЛА Тоше Јовановића 11 Београд, Баново Брдо

Сeкретаријат: 011 7550 051 Студентска служба: 011 7550 162 Моб. 063 243 414

www.vss.edu.rs | skola@vss.edu.rs facebook.com/vszs.edu

УЧИТЕ ОД НАЈБОЉИХ - ПОСТИГНИТЕ НАЈВИШЕ


Rečnik popularnih zanimanja

Šta ćes da budeš kad odrasteš? Ako jošuvek nemate odgovor na čuveno pitanje – čime ćes se u životu baviti, upoznajte se sa zanimanjima koja su sve popularnija ali i traženija/ plaćnija na tržištu rada.

AGENT OSIGURANJA

BROKER

Prodaje pojedincima ili preduzećima polise osiguranja koje im obezbed-

Osoba koja prodaje harije od vrednosti na berzi, u

juju zaštitu od rizika i gubitaka, i pri tom im pomaže u odabiru odgov-

svoje ime ili u ime kompanije za koju radi. Njegov

arajuće polise. Može raditi za određenu agenciju ili kao nezavisni agent

posao je da prati kretanje ponude i potražnje, cena

koji radi za nekoliko osiguravajućih društava. Ovaj posao je danas ug-

i kamata na tržištu, i da kupuje i prodaje hartije od

lavnom izvor dodatne zarade. Poželjne osobine za agenta prodaje osig-

vrednosti po što boljim uslovima. Broker mora biti

uranja su: sposobnost za dobru komunikaciju sa klijentima, otvorenost,

koncentrisan, samopouzdan, precizan, brz i samo-

disciplina, samouverenost. Neophodno je poznavanje veštine prodaje,

stalan u radu. Mora biti dobar matermatičar i ekon-

engleskog jezika, rada na računaru, kao i vozačka dozvola B kategorije.

omista, i dobar poznavalac engleskog jezika.

Prednost imaju kandidati ekonomske struke.

BREND MENADŽER

HORECA MENADŽER

Osoba koja kreira planove i marketinške strategije sa ciljem

Horeca je naziv koji je nastao od tri reči – hofel, resto-

brendiranja određenih proizvoda, usluda ili individua. Brendiran-

ran, cafe. Horeca menadžer obilazi i opslužuje hotele,

je podrazumeva izgradnju odentiteta Brenda, njegove vrednosti,

restorane i kafiće proizvodima kompanije koju zastupa.

prepoznatljivosti, kao i svesti o njemu. Brend menadžer mora

Stoga njegov radni dan obiluje sastancima, prezentaci-

da bude organizovan, tačan, kreativna, dinamičan, sposoban za

jama i prodajnim aktivnostima. Da bi što bolje obavljao

timski rad i stalno usavršavanae. Pored visokog obrazovanja iz

posao, Horeca menadžer prati trendove razvoja i njima

oblasti menadžmenta, organizacije ili ekonomije, poželjno je da

prilagođava politiku preduzeća. Horeca menadžer treba

brend menadžer ima praktično iskustvo.

da je dinamičan, komunikativan, da vlada veštinama prezentovanja, prodaje i pregovaranja.


HR MENADŽER (HUMAN RESOURCES)

PR MENADŽER (PUBLIC RELATIONS)

Osoba koja upravljan ljudima u firmi, kako bi oni ostvarili

Drugi naziv je menadžer za odnose sa javnošću. Njegov posao je da

maksimum potencijala. On bira ljude koje će pozvati na

predstavlja organizaciju, održava dobre odnose sa medijima i tako se

razgovor za posao, motiviše radnike, uspostavlja opti-

brine o imidžu kompanije. PR menadžeri planiraju i naručuju reklamne

malnu radnu klimu, bira programe za edukaciju zapos-

spotove, prate njihovo objavljivanje i efekat koji su postigli. PR me-

lenih. HR menadžer mora da bude komunikativan, emo-

nadžeri moraju biti elokventni i posebno vešti u pisanoj komunikaciji.

cionalno stabilan, organizovan, informisan. Diplomirao

Ova pozicija zahteva fakultetsko obrazovanje i odlično poznavanje

je na društvenim naukama, najčešće psihologiju, pozna-

stranog jezika, osnova marketinga, komunikologije, medija, socijalne

je rad na računaru i odlično govori engleski jezik.

psihologije, kulture oblacenja i javnog nastupa.

PRODUCENT

PROJECT MENADŽER

Osoba koje bira scenarije za film, seriju ili pozorišnu

Menadžer projekta, zadužen za sve aktivnosti u toku izrade i real-

predstavu. Vrši kasting reditelja, glumaca i tehničkog os-

izacije projekta. On pravi plan budžeta, propisuje pravila, određuje

oblja, pribavlja novčana sredstva, raspolaže dostupnim

rokove, kontroliše rad izvršilaca, vrši evaluaciju projekta. Svoj rad

budžetom. Producent je ujedno i umetnik, ali i menadžer

obavlja u kancelariji, u okviru ustanove u kojoj radi, sa čestim izlasci-

preduzetničkog duha, koji posreduje izmeđa zaposlenih,

ma na teren. Poželjne osobine: organizovanost, pravovremeno plan-

ali i između umetničkog dela i njegove publike. On stiče

iranje i reagovanje, sposobnost rada u velikim timovima, upornost,

formalno obrazovanje na fakultetima dramskih umetno-

samopoudanje, moć kontrole. Potrebna je visoka stručna sprema i

sti, ali je važniji lični angažman, trud i upornost.

višegodišnje iskustvo.

REVIZOR

SISTEM ADMINISTRATOR

Revizor je osoba koja vrši nadzor i kontrolu rada operative. U bankama se to

Osoba koja održava računare, kako hardver tako

odnosi na kontrolu i nadzor šalterskih radnika, obračunske službe, internu re-

i softver, u firmi u kojoj je zaposlen. On najčešće

viziju filijale. Ukoliko reviziju obavlja u okviru preduzeća, revizor vrši obradu i

održava sigurnost sistema i zaštitu podataka.

kontrolu periodičnih izveštaja/bilansa. On svoju delatnost obavlja u kancelari-

Sistem administrator ponekad piše jednostavni-

ji, dok ponekad posao obavlja i na terenu ukoliko ga angažuje neko preduzeće.

je programe, kako bi olakšao sebi posao. Mora

Revizor mora da bude jako koncentrisan i precizan. Ovo zanimanje zahteva

biti strpljiv, sklon učenju i stalnom usavršavan-

visoku stručnu ekonomskog ili pravnog usmerenja.

ju, kao i sposoban da logički razmišlja.


H230 Stereo Headset

2899,C170 Webcam

C270 HD Webcam Refresh

3199,-

1999,-

3999,-

2599,-

Fleksibilan mikrofon sa redukcijom buke i full stereo zvuk Promenjiva maska Analogni 3,5mm ulazi za slušalicu i mikrofon Kompatibilnost sa Logitech Vid™ HD/Skype®/Yahoo!®/Messenger/Gmail ™/Windows Live® Messenger/AIM®

Cintiq 13HD Interactive Pen Display

Cintiq 22HD Touch

Rezolucija: Video poziv (640x480 pix) Video snimanje (1024x768 pix) Fotografija 2.0 MPix (5 MPix sa software-skom interpolacijom) 288.499,Integrisan mikrofon sa "RightSound" tehnologijom "RightLight" tehnologija za poboljšanje slike u manje osvetljenim prostorijama Logitech Fluid Crystal™ Technology3 LED indikacija Povezivanje: USB 2.0 Garancija proizvođača: 24 meseca

259.999,-

99.999,-

HD video poziv Video snimanje: 1280 X 720 pix 113.999,Integrisan mikrofon sa "RightSound" tehnologijom "RightLight" tehnologija za poboljšanje slike u manje osvetljenim prostorijama Fotografija 3.0 MPix Povezivanje: USB 2,0 Garancija proizvođača: 24 meseca

1949,-

Senzor: Optički Povezivanje: USB Nano Receiver Kompatibilnost: Windows® XP/Windows Vista®/Windows® 7 Garancija: 36 meseci

5199,-

M525 Wireless Mouse Green/Black/Blue/Pearl White

Intuos Manga

Intuos Pen

3699,-

11.999,-

13.299,- USB/Wireless Povezivanje: Tasteri: US Dodatni tasteri: 12 multimedijalnih tastera

M185 Wireless Mouse Swift Grey

1499,-

MK330 Wireless Combo US

4199,-

3599,-

8.299,Kompatibilnost: Windows® XP/ Windows Vista®/Windows® 7/ Linux® kernel 2.6 ili stariji Garancija: 36 meseci

5199,-

9.299,-

MK120 Desktop YU

2099,-

2599,-

Bežični miš 2,4Ghz Savršena preciznost Brzo skrolovanje Štedi baterije

Intuos Pen&Touch M

23.799,-

Povezivanje: USB Raspored tastera (jezik): YU 26.499,Tip senzora: optički Rezolucija miša: 1.000dpi Broj tastera: 2

Intuos Pro S Točkić za skrolovanje Podržan operativni sistem: Windows XP/Vista/7 Garancija: 36 meseci

25.999,28.999,-

MALOPRODAJNI OBJEKTI: COMPUTERLAND SC Stadion Zaplanjska 32 - 2. sprat, lok. 17, Beograd 063/37 07 85 stadion@computerland.rs

COMPUTERLAND ORANGE SHOP Ruzveltova 1 - lok. 7, Beograd 011/33 70 526, 065/57 25 742 orangeshop@computerland.rs

COMPUTERLAND OUTLET&SERVIS Gospodara Vučića 176, Beograd 11 71 58 026 servis@computerland.rs

COMPUTERLAND SC FORUM Obrenovićeva 42 - 2. sprat, lok. 2, Niš 018/29 20 09, 063/37 01 72 nis@computerland.rs

Prilagođen radu na glatkim i sjajnim površinama Garancija: 36 meseci Obavezno poneti isečeni kupon kako bi ostvarili navedenu akcijsku cenu pri kupovini

KLIKNI KUPON I OSTVARI ZA MATURANTE POPUST Akcija Akcijatraje trajedo do31.05.2014. 31.05.2014


Cintiq 13HD Interactive Cintiq 13HD Interactive Pen Display Pen Display

Cintiq 22HD Touch Cintiq 22HD Touch

259.999,259.999,288.499,-

99.999,99.999,113.999,-

288.499,-

113.999,-

Intuos Manga

Intuos Pen

11.999,13.299,11.999,-

Intuos Pen 8.299,9.299,8.299,-

Intuos Manga

13.299,-

9.299,-

Intuos Pen&Touch M

Intuos Pro S

23.799,26.499,23.799,-

Intuos Pro S 25.999,28.999,25.999,-

Intuos Pen&Touch M

26.499,-

28.999,-

MALOPRODAJNI OBJEKTI: COMPUTERLAND SC Stadion Zaplanjska 32 - 2. sprat, lok. 17, Beograd 063/37 07 85 stadion@computerland.rs

COMPUTERLAND ORANGE SHOP Ruzveltova 1 - lok. 7, Beograd 011/33 70 526, 065/57 25 742 orangeshop@computerland.rs

COMPUTERLAND OUTLET&SERVIS Gospodara Vučića 176, Beograd 11 71 58 026 servis@computerland.rs

COMPUTERLAND SC FORUM Obrenovićeva 42 - 2. sprat, lok. 2, Niš 018/29 20 09, 063/37 01 72 nis@computerland.rs

Obavezno poneti isečeni kupon kako bi ostvarili navedenu akcijsku cenu pri kupovini

KLIKNI KUPON ZA MATURANTE I OSTVARI POPUST

Akcija Akcijatraje trajedo do31.05.2014. 31.05.2014


Web adresar

Klikni i saznaj više o državnim fakultetima Tehnologija je donela mnogo prednosti, a jedna od njih je to što ne moraš da prepešačiš pola grada kako bi došao do informacija. Dovoljno je da imaš strpljenja, dobru konekciju i saznaćeš sve što te zanima o studijama na državnim univerzitetima.

Univerzitet u Beogradu Arhitektonski fakultet www.arh.bg.ac.rs Fakultet veterinarske medicine www.vet.bg.ac.rs Građevinski fakultet www.grf.bg.ac.rs Ekonomski fakultet www.ekof.bg.ac.rs Elektrotehnički fakultet www.etf.bg.ac.rs Mašinski fakultet www.mas.bg.ac.rs Medicinski fakultet www.med.bg.ac.rs Poljoprivredni fakultet www.agrif.bg.ac.rs Pravni fakultet www.ius.bg.ac.rs Rudarsko-geološki fakultet www.rgf.bg.ac.rs

Arhitektonski fakultet, Beograd

Saobraćajni fakultet www.sf.bg.ac.rs Stomatološki fakultet www.stomf.bg.ac.rs Tehnološko-metalurški fakultet www.tmf.bg.ac.rs Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja www.dif.bg.ac.rs Fakultet bezbednosti www.fb.bg.ac.rs Fakultet organizacionih nauka www.fon.bg.ac.rs Fakultet političkih nauka www.fpn.bg.ac.rs Farmaceutski fakultet www.pharmacy.bg.ac.rs Filološki fakultet www.fil.bg.ac.rs Filozofski fakultet www.f.bg.ac.rs Pravni fakultet, Beograd

Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju www.fasper.bg.ac.rs

Šumarski fakultet www.sfb.bg.ac.rs Fakultet likovnih umetnosti www.flu.bg.ac.rs Fakultet muzičkih umetnosti www.fmu.bg.ac.rs Fakultet dramskih umetnosti www.fdu.bg.ac.rs Fakultet primenjenih umetnosti www.fpu.bg.ac.rs Učiteljski fakultet www.uf.bg.ac.rs Hemijski fakultet www.chem.bg.ac.rs Fizički fakultet www.ff.bg.ac.rs Fakultet fizičke hemije www.ffh.bg.ac.rs Geografski fakultet www.gef.bg.ac.rs Biološki fakultet www.bio.bg.ac.rs Matematički fakultet www.matf.bg.ac.rs Bogoslovski fakultet www.bfspc.bg.ac.rs

Ekonomski fakultet, Beograd


Univerzitet u Novom Sadu Filozofski fakultet www.ff.uns.ac.rs Poljoprivredni fakultet www.polj.uns.ac.rs Pravni fakultet www.pf.uns.ac.rs Tehnološki fakultet www.tf.uns.ac.rs Ekonomski fakultet Subotica www.ef.uns.ac.rs Fakultet tehničkih nauka www.ftn.uns.ac.rs Medicinski fakultet www.medical.uns.ac.rs Prirodno-matematički fakultet www.pmf.uns.ac.rs Akademija umetnosti www.akademija.uns.ac.rs Građevinski fakultet Subotica www.gf.uns.ac.rs Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjani www.tfzr.uns.ac.rs Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja www.fsfv.uns.ac.rs Pedagoški fakultet Sombor www.pef.uns.ac.rs Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku Subotica

Medicinski fakultet, Novi Sad

www.magister.uns.ac.rs

Univerzitet u Nišu Građevinsko-arhitektonski fakultet www.gaf.ni.ac.rs Ekonomski fakultet www.eknfak.ni.ac.rs Elektronski fakultet www.elfak.ni.ac.rs Mašinski fakultet www.masfak.ni.ac.rs Medicinski fakultet www.medfak.ni.ac.rs Pravni fakultet www.prafak.ni.ac.rs Prirodno-matematički fakultet www.pmf.ni.ac.rs Tehnološki fakultet Leskovac www.alfa.tf.ni.ac.rs Učiteljski fakultet Vranje www.ucfak.ni.ac.rs Fakultet zaštite na radu www.znrfak.ni.ac.rs Fakultet umetnosti www.artf.ni.ac.rs Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja www.fsfv.ni.ac.rs Univerzitet u Nišu

Filozofski fakultet www.filfak.ni.ac.rs

Univerzitet u Kragujevcu

Univerzitet u Prištini

Ekonomski fakultet www.ekfak.kg.ac.rs

Ekonomski fakultet Kosovska Mitrovica www.efpr.edu.rs

Mašinski fakultet www.mf.kg.ac.rs

Medicinski fakultet Kosovska Mitrovica www.med.pr.ac.rs

Medicinski fakultet www.medf.kg.ac.rs

Poljoprivredni fakultet Zubin potok www.agr.pr.ac.rs

Pravni fakultet www.jura.kg.ac.rs

Pravni fakultet Kosovska Mitrovica www.pra.pr.ac.rs

Prirodno-matematički fakultet www.pmf.kg.ac.rs

Prirodno-matematički fakultet Kosovka Mitrovica www.pmfkm.info

Filološko-umetnički fakultet www.filum.kg.ac.rs

Učiteljski fakultet Leposvić www.uf-pz.net

Mašinski fakultet Kraljevo www.mfkv.kg.ac.rs

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Leposavić www.dif.pr.ac.rs

Pedagoški fakultet Jagodina www.pefja.kg.ac.rs

Fakultet tehničkih nauka Kosovska Mitrovica www.ftn.pr.ac.rs

Učiteljski fakultet Užice www.ucfu.kg.ac.rs

Fakultet umetnosti Zvečan www.art.pr.ac.rs

Agronomski fakultet Čačak www.afc.kg.ac.rs

Filozofski fakultet Kosovska Mitrovica www.fil.pr.ac.rs

Tehnički fakultet Čačak www.tfc.kg.ac.rs


www.bedigital.rs

Tvoj fakultet - tvoja odluka  

Online magazin za maturante