Page 24

* Column

Vincent Bijlo Vincent Bijlo is een Nederlandse cabaretier en schrijver. Hij is sinds zijn geboorte blind. Elke maand schrijft hij een column in B*COME

LONDON IS THE PLACE FOR ME Het mist in Londen. Zware dieseldampen rollen over de stad. Het is goed om er weer eens te zijn. Big ben, de oude meester van de tijd, telt nog steeds de uren af. Maar hoe lang nog? Dat is de vraag die de mensen hier bezighoudt. Zeker de Nederlanders die hier werken, in The City, het financiële hart. Vanavond treed ik voor ze op, in de Nederlandse Kerk. Het c-woord hangt in de lucht. Crisis. Recessie? Depressie? Niemand weet precies hoe erg het gaat worden. We rijden met de taxi langs kantoren in aanbouw. “Straks staan ze er,” zegt de chauffeur, “maar er is geen vraag naar.” Hij zegt het niet somber, nee, hij zegt het Engels, “just the way it is.” Engelsen zien de economie als het weer. Soms is het goed, dan weer slecht. En als het slecht is, is er maar één ding dat je kunt doen, wachten tot het beter wordt, dat wordt het vanzelf een keer.

Tekst: Martine Ligthart beveiligingsmaatregelen tegen de terreurdreiging, de enorme hoeveelheid beveiligingscamera’s, die eigenlijk bedoeld waren voor de veiligheid, maar die nu ook dienst doen als verklikkers voor illegaal in Engeland verblijvenden.

“Het is overal hetzelfde,” zegt hij, “de westerse mens leeft in angst. Maar ondertussen is het “Misschien,” zegt de chauffeur, “moet je je publiek leven wel leuk, en maak je ervan wat je ervan voorbereiden op hun terugkeer naar Nederland. Er kunt maken.” komt heel snel heel veel minder werk in The City. De tijden van het geld maken zijn hier voorlopig En zo is Londen. Het swingt en het bruist even voorbij.” altijd onder de mist en de dieseldampen. Er wordt altijd gelachen en Big Ben blijft slaan, Dat zal ik doen, vanavond, tijdens mijn show, die tot het einde der tijden, en zover is het nog ik de werktitel Swaffelend Over De Drempel heb lang niet. gegeven. Ik zal ze vertellen hoe het nu bij ons is. Hoewel, als ik dat echt allemaal vertel, zouden ze dan nog terug willen?

Groeten Vincent

“Erger dan hier,” zegt de chauffeur, “kan het bij jullie nooit zijn.” Hij vertelt over de extreme

24...B*COME

www.vincentbijlo.com

Become  

Tijdschrift

Become  

Tijdschrift

Advertisement