Page 1

beckmans.se/akademin

kursprogram fรถr hรถsten 2011


»Kan vi medverka till att genom kursformens dynamik få folk att känna ökad tillit, få upp ögonen för något inte tidigare upplevt och återfå tron på det överraskande mötet har vi kommit långt.« Som ett direkt svar på samstämmiga signaler jag uppfattat i omvärlden sen en tid tillbaka reaktiverar vi nu Beckmans Akademi genom en rad fristående kurser och workshops för i första hand yrkesverksamma. Faktum är att jag upplever att många som gjort några varv inom den sektor som Beckmans omfattar – reklam och visuell kommunikation, mode och produktformgivning – visar tecken på trötthet, håglöshet och kreativ stagnation. Som om det inte räckte med begynnande 40- och 50-årskriser, global ekonomisk och politisk dramatik, naturkatastrofer och teknologiska paradigmskiften. Glansiga blickar vittnar även om att det råder separationstider och högsäsong för den obekväma frågan om tillvarons mening. Tecknen är tydliga och manar till konstruktiva insatser. Våra fristående kurser och workshops har varken tillkommit för att lösa världsgåtor eller personliga kriser. Inte heller primärt för att ge livet en mening. Men kan vi medverka till att genom kursformens dynamik få folk att känna ökad tillit, få upp ögonen

Beckmans Akademi Brahegatan 10, 114 37 Stockholm Telefon 08 660 20 20 Fax 08 665 00 87 akademin@beckmans.se beckmans.se/akademin

för något inte tidigare upplevt och återfå tron på det överraskande mötet har vi kommit långt. Kan vi dessutom få några att tänka nytt, tänka om, eller bara tänka till, har vi kommit ännu längre. Tjänar vi sen pengar på idén kan vi också vidareutveckla verksamheten.

med idel lojala före detta elever som en gång fått sin utbildning här. Våra nya kurser och workshops inom Beckmans Akademi är en direkt spegling av detta och leds därför av en rad namnkunniga företrädare för den brokiga arbetsmarknad vi nu vill få dig att åter bli stimulerad av.

På Beckmans är vi av traditionen vana att använda oss av det självupplevda och experimentella. Och att lyckas omvandla det till pedagogik. Det har fungerat sen 1939 då Anders Beckman och Göta Trägårdh tillsammans annonserade efter elever till en skola de knappt hunnit starta. Där skulle man både kunna utbildas och som en del av kursplanen få jobba extra på många av tidens namnkunniga annonsbyråer och designkontor. Tröskeln mellan verklighet och skola fanns aldrig och har till dags dato aldrig funnits, trots att vi i snart ett decennium haft examensrätt och högskolestatus. Eller kanske just därför.

Våra elever och studenter har aldrig accepterat att få etiketter klistrade på sig, oavsett vilken rubrik deras utbildningar haft. Därför har också de som en gång gått Beckmans kunnat bli allt från åtråvärda teaterchefer till legendariska dragstjärnor. Idag flyter gränserna mellan disciplinerna mer än någonsin, något som av en ung generation kan upplevas lockande men som blir snarast hotfullt för den som känner att jobbet går på rutin och att tiden rusar. Något av detta vill vi genom våra kurser medverka till att sätta fingret på och kanske till och med lösa upp. Kalla det gärna kompetensutveckling. Eller gränslösa möten av den socialare sorten.

Strömmen av lärare och gästföreläsare kom då som nu direkt från de branscher som skolan i första hand representerade. Så småningom utökad

Välkommen till Beckmans Akademi Tom Hedqvist

Stort tack till Stort tack till:

för tryck av katalog!


f.m.vk. Inredningsstylist – Master Class Lotta Agaton | f.

form. mode. visuell kommunikation.

5

Rummets psykologi – rumslig gestaltning i ett vidare perspektiv Jonas Dahlberg | f. 7 Utveckling – genom andras erfarenhet och kunskap Eric Ericson | f.

9

Fridyk – en designworkshop Anna Kraitz | f.

11

Mönster – »För att få ut nåt måste man stoppa in nåt« Martin Bergström | m.

13

Att skapa en kollektion – i teori och praktik Pär Engsheden | m.

15

Styling och mode – en introduktion till stylistyrket Magnus Flobecker | m.

17

Papyromania – en annorlunda workshop Bea Szenfeld | m.

19

Bättre arbetsprocess – mer av dig själv Elisabeth Björkbom | vk.

21

Formgivaren som redaktör – att skapa ordning ur kaos Stefania Malmsten | vk.

23

Stop making sense – design karaoke Nille Svensson | vk.

25

Kära framtid – eller: hur du lär dig älska internet fullt ut Jacob Åström & Jakob Ohlsson | vk. 26

Hur ansöker jag? Ansökan till kurserna görs på vår hemsida www.beckmans.se/akademin. Var hålls kurserna? Alla kurser hålls i Beckmans Designhögskolas lokaler om inte annat anges. Adressen är Brahegatan 10 i Stockholm och närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg. Hur vet jag om jag fått en plats? Vi behandlar alla ansökningar löpande och senast 3 veckor innan kursstart får du besked via epost om du fått en plats. Då får du också en faktura som ska betalas inom 10 dagar för att säkra din plats. När kursavgiften är betald är anmälan bindande och avgiften återbetalas ej.


Bilder fr책n Lottas portfolio.


Inredningsstylist – Master Class Lotta Agaton | f.

5

Inredning för inredare. Styling för stilmedvetna. Lotta Agaton, inredningsstylist och en av våra mest lästa inredningsbloggare, undervisar i ett ämne som intresserar allt fler. Vem riktar sig kursen till? Kursen riktar sig främst till dig som har tidigare erfarenhet från branschen och vill fördjupa dina kunskaper inom stylistyrket och på så sätt bredda din kompetens. Vi siktar på att få till en riktigt bra klass där diskussionerna är en viktig del i kursmomentet. Grundläggande kunskap om inredningsstilar, yrkeserfarenhet och en utpräglad känsla för stil, att kunna uttrycka vad som utmärker eller inte utmärker en stil, är A och O. Vad handlar kursen om? Kursen kommer att visa, från ax till limpa, vad yrket innebär. Vi kommer att gå igenom alla faser som budget, planering, skissarbete, komposition och fotografering. Du kommer att träffa fotograf Pia Ulin, agent Petra Bauer/Agent Bauer och art director Therese Sennerholt – personer som Lotta arbetar nära med. De kommer att föreläsa om sina roller och vad de förväntar sig av stylisten. Kursen kommer att vara praktisk och byggas upp kring ett fiktivt projekt under ledning av Lotta. Alla får ett uppdrag och en budget. Därefter får kursdeltagarna planera och skissa upp sina projekt. Kursen avslutas med att vi tillsammans med Pia Ulin fotograferar jobbet i Delight Studios den 8–9 oktober.

Kursledare Lotta Agaton Lotta är en av Sveriges mest etablerade inredningsstylister både i Sverige och internationellt. Hon är flitigt anlitad av reklambyråer, inredningstidningar och inredningsföretag. Särskild ansökan Ansökan sker i form av meritförteckning, arbetsprover och en kort beskrivning av vad du vill få ut av kursen. Arbetsproverna består av: Ett kollage på max tio bilder på styling och inredningar som du tycker om, samt två egentagna komponerade bilder (kan vara hemma). En miljö och ett stilleben. Läs mer om hur du skickar in din ansökan på www.beckmans.se/ akademin.

Målet med kursen? Målet är att deltagaren ska förstå vad stylistyrket innebär, vad som krävs, få handfasta tips och en grund att stå på. Alla kursdeltagare får också med sig en print på det egna jobbet – en grund till den egna portfolion.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? 5 veckor måndagar och onsdagar 9.00 –12.30 + avslutande helg med fotografering i Delight Studios 8–9 oktober. Start 5 september. Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 23 000:- + moms.


5 Untitled (Vertical Sliding)

5 Three Rooms

5 Invisible Cities

5 View From a Street

5 View Through a Park


Rummets psykologi – rumslig gestaltning i ett vidare perspektiv Jonas Dahlberg | f. 7

Rum och rumslighet. I vitt skilda yrken och branscher är rummet en allt viktigare plats att förhålla sig till. Jonas Dahlberg undersöker våra inre och yttre rum och vad de säger oss. Vem riktar sig kursen till? Till dig som innehar en högre utbildning inom arkitektur, inredning, reklam, scenografi, film, konst och som vill inspireras, få en inblick och tillgång till ett annat sätt att se på rum och platser. Vad handlar kursen om? I denna kurs handlar inte rum och arkitektur om något som skall skydda mot väder och vind. Det handlar inte heller om något som kan bedömas utifrån estetik, kvalitet eller potential för att skapa tillväxt. Kursen handlar snarare om att vidga och komplicera ditt sätt att se på rum och platser och hur du kan kommunicera genom dem. I en serie föreläsningar, samtal och övningar kommer vi i denna kurs att studera och använda oss av rum, arkitektur och platser snarare som ett slags berättelser, resor eller psykologiska tillstånd. Målet med kursen? Att få en ökad kunskap om och förhoppningsvis nya idéer kring rumsligt berättande.

Kursledare Jonas Dahlberg Jonas är en av Sveriges internationellt sett mest etablerade konstnärer och hans arbeten finns representerade på museum och samlingar i hela världen. I hans installationer, vare sig det är film, skulptur eller fotografi så arbetar han med arkitektur – inte utifrån ett form- eller designperspektiv utan snarare som en plats som påverkar hur vi förstår oss själva och hur kroppen och sinnet upplever världen utanför. Jonas studerade vid arkitekturhögskolan i Lund och har sedan år 2000 en examen från Konsthögskolan i Malmö. Han har sedan dess varit verksam som konstnär. Hösten 2011 är Jonas Dahlberg aktuell med bland annat en operascenografi för stora Operan i Geneve samt en ny film för den amerikanska biennalen Prospect II i New Orleans.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? Fredag 23 september 15.00–17.00 + lördag och söndag 24–25 september 10.00–16.00 Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 14 000:- + moms.


Några av Eric Ericsons projekt överst, följt av Björn Kusoffsky, Malin Ericson och Daniel Åkerström Steens.


Utveckling – genom andras erfarenhet och kunskap Eric Ericson | f.

9

Eric Ericson har bjudit in Björn Kusoffsky, Malin Ericson och Daniel Åkerström-Steen som tillsammans kommer att bjuda på egna erfarenheter och gedigen kunskap inom sina områden. Vem riktar sig kursen till? Kursen riktar sig till dig som arbetar med eller har ett stort intresse för formgivning. Vad handlar kursen om? Eric Ericson har bjudit in några av de bästa inom sina områden. Kursen bygger på deras erfarenheter och kunskap. Björn Kusoffsky är creative director och grundare av designbyrån Stockholm Design Lab. Björn har jobbat med grafisk design i alla former, corporate identity, förpackningsdesign, retail-miljöer med både svenska och internationella uppdragsgivare som IKEA, SAS Scandinavian Airlines, Moderna Museet med flera. Daniel Åkerström-Steen är scenograf och kostymör med Dramaten, Stockholms Stadsteater och Riksteatern som uppdragsgivare. Han är just nu aktuell med Brev från Eric Ericson på Unga dramaten samt Gertrude Stein på Stockholm Stadsteater. Malin Ericson är creative director och bor och arbetar sedan 1993 i New York. Hon har jobbat med modekampanjer för Calvin Klein, Pringle och Ferré. Hon har också gjort förpackningsdesign och tagit fram reklamkoncept inom området fragrance för bland andra Armani, Viktor & Rolf, Calvin Klein och Stella McCartney.

Föreläsare

Björn Kusoffsky Creative director på Stockholm Design Lab.

Kursledare Eric Ericson Eric är mångsysslaren som bland annat dokumenterat ruinstäder i den syriska öknen, skrivit absurda brev till världens alla hörn och har ett stort intresse för svensk 1900-tals formgivning.

Målet med kursen? Att få ta del av och inspireras av andra kreatörer och kunna använda detta i sin egen utveckling.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? Torsdag 13 oktober och fredag 14 oktober 9.00–16.00. Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 14 000:- + moms.

Malin Ericson Creative director stationerad i New York.

Daniel Åkerström-Steen Scenograf och kostymör.


Fridyk – en designworkshop Anna Kraitz | f. 11

Vem riktar sig kursen till? Till dig som arbetar med design, inredning eller arkitektur och som vill delta i en workshop under två intensiva dagar. Kursen vänder sig även till dig som just avslutat en utbildning inom ovanstående områden. Vad handlar kursen om? Om fantasi, lek, allvar och mod. Om lätthet och tyngd. Och om att inte vara rädd för att göra fel. Vi kommer att arbeta enskilt och i grupp med olika designövningar som på olika sätt uppmuntrar till att bryta mönster, släppa hämningar och att våga göra det som kanske inte förväntas av oss. Längre kursmoment varvas med snabbare och mer direkta uppgifter. Många av uppgifterna har sin grund i det fria tecknandet – penna och papper. Målet med kursen? Du som kursdeltagare ska våga lära dig att fridyka inom design – och jag som kursledare skall förhoppningsvis, efter kursens slut, våga lära mig fridyka i vatten. Vi ska alla bli modigare.

FOTO: SANNA LINDBERG

Att våga kasta sig ut i det okända är för många skrämmande och obehagligt. Andra har kanske glömt bort hur man gör. Formgivaren Anna Kraitz tar oss med ut på trampolinen.

Kursledare Anna Kraitz Anna arbetar med möbel- och produktformgivning både i egen produktion och tillsammans med andra företag. Hon har fått många stipendier och utmärkelser och har medverkat i flera större designuppdrag. Anna har också medverkat i flera nationella och internationella utställningar. Hon har ett tätt samarbete med möbelföretaget Källemo, men arbetar också med porslin och andra material i ett flertal andra uppdrag. Bruno Mathsson priset 2008 tilldelades Anna Kraitz med följande motivering: »Anna Kraitz går sin egen väg med en stark konstnärlig intuition. Genom att grundligt studera möjligheter skapar hon också sin egen frihet och tar sedan ansvar för den genom att också agera entreprenör. I hennes säkra och ofta överraskande känsla för form och funktion finns alltid en humoristisk dimension.«

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? Torsdag 8 september och fredag 9 september 9.00–16.00. Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 14 000:- + moms.


Mönster – »För att få ut nåt måste man stoppa in nåt« Martin Bergström | m.

13

Vem riktar sig kursen till? Till dig som har en högre utbildning inom design, konst eller form (alltså inte nödvändigtvis textil), som kanske har jobbat ett tag och som känner att du vill få en liten vitamininjektion i ditt skapande. Vad handlar kursen om? Att skapa mönster utifrån fria teckningar. Vi ritar fritt och snabbt stilleben av matrester, skulpturer, frukt, rötter, blommor och annat. Utifrån dessa teckningar skapar vi mönster. Kursdeltagarna kan med glädje även ta med sig något objekt som man vill lägga till sitt stilleben. Det ska inte bli »fina« teckningar utan hellre mer direkt, snabbare och kvantitet! Halva tiden ägnas åt bildskapandet medan den andra halvan ägnas åt att digitalt bearbeta det vi gjort för hand till färdiga mönster. Målet med kursen? Man behöver inte åka långt eller inte alls för att hitta inspiration. Inspirationen, bildvärlden och mönstren finns ofta där – alldeles framför näsan. I kylskåpet, på trottoaren, i handväskan eller i soptunnan. Målet är att skapa minst ett mönster av teckningar som producerats under kursen. Efter avslutad kurs har varje deltagare alltså minst ett färdigt mönster till sin portfolio. Mottot för kursen är detsamma som kurstiteln: »För att få ut nåt måste man stoppa in nåt!«

FOTO: THOMAS KLEMENTSSON

Mönstermani i gränslandet konst och mode blir det när Martin Bergström bjuder in till en intensiv workshop. Mönstren finns överallt – följ med på en ovanlig upptäcktsfärd.

Kursledare Martin Bergström Martin har gjort sig känd för att arbeta i gränslandet mellan konst och mode – ofta med handarbetet som grund. Som stylist och scenograf har han också använt sin fantasi även i kommersiella uppdrag som hotellinteriörer, möbler, kläder för scen och teater. Martin verkar också som modedesigner och illustratör. Hans arbeten vittnar alltid om omfattande kunskaper i varje steg av processen, från det rent hantverksmässiga till det visuella. Martin Bergström är väl helt enkelt allt det där som kännetecknar en modern renässansmänniska. Han fick sin MA i textilkonst vid Konstfack och har studerat mode i Berlin. Bland kunder och uppdrag märks H&M, Nokia, Finnair, Telia, Volvo, Samsung, Stockmann, H&M Home, Electrolux, Sony Ericsson, NK, Robyn, Marit Bergman, Bon, Plaza, Fashiontale magazine, Hotrod mfl.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? Fredag 9 december 15.00–17.00 + lördag och söndag 10–11 december 10.00–16.00 Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 14 000:- + moms.


Pär med modell fotograferad för ELLE i samband med årets ELLE-gala där han fick ta emot hederspriset. Foto: Carl Bengtsson


Att skapa en kollektion – i teori och praktik Pär Engsheden | m.

15

Vem riktar sig kursen till? Kursen riktar sig till dig som jobbat några år som designer på något av de stora modeföretagen, som kanske fått jobba med kollektioner, men som nu vill testa idéer i en egen fri kollektion. Kursen vänder sig också till de som kanske just gått ut någon av de stora modeutbildningarna och som vill fördjupa kunskapen i arbetet med att sammanställa en kollektion i alla steg. För den som kanske jobbat länge på en egen kollektion hemma på kammaren men som haft svårt att färdigställa den kan den här kursen vara en förlösande knuff i rätt riktning. Vad handlar kursen om? Kursen erbjuder en möjlighet att få hjälp att sammanställa en egen kollektion. Att lära sig tänka i kollektioner tar många år att lära sig och bygger ofta på mycket kunskap och erfarenhet. Vi tittar tillsammans på olika kollektioners kreativa uppbyggnad, vi lär oss förmedla vad vi vill uttrycka via en moodboard, gör upp en genomförandeplan och lär oss mer om det helhetstänk som alltid är A och O och det som utmärker en sammanhållen kollektion. Viktigt är också att påpeka att kollektionerna vi arbetar med under kurstiden inte behöver vara Haute Couture. Det kan lika gärna vara en jeanskollektion, en underklädeskollektion eller en kollektion arbetskläder. Det längre kursmomentet varvas med kortare uppgifter med gemensam eller individuell genomgång. Allt beroende på gruppens sammansättning, samlade erfarenhet och önskemål. Kursen gästas av en eller flera specialister inom hantverk knutna till arbetet med en kollektion. Vi kommer också att öva det rena hantverket i exempelvis drapering.

Tanken är att deltagarna ska uppmuntras att ta ut svängarna lite mer. Eftersom vi inte har möjlighet att producera en hel kollektion under kursperioden, utan jobbar lika mycket med beskrivande skisser och bilder, är vi heller inte bundna till budget. Ingenting är omöjligt! Ibland kan det också vara nyttigt att träffa andra, utanför det företag man arbetar på, för att höra mer om andras erfarenheter och lära mer om hur man tänker i andra typer av kollektioner. Kursen är på så sätt lika mycket ett sätt att inspireras och stimuleras av varandra som ett sätt att erövra ny kunskap och få nya impulser. Målet med kursen? Det viktiga är inte att sy en hel kollektion. Du kommer att få möjlighet och hjälp till att göra detta, men målet kan också vara att sätta samman en kollektion med hjälp av plagg, skisser och bilder som tillsammans kan visas i en portfolio. Allt beroende på hur långt vi hinner. Förhoppningsvis känner du också att du lärt dig mer om hantverket och att du fått ny inspiration till nya storverk i din arbetsvardag.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? 10 veckor tisdagar och torsdagar 18.00–20.30. Start 20 september. Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 27 000:- + moms.

FOTO: CARL BENGTSSON

Material, mönster, draperingar och detaljer. Helheten är avgörande när en kollektion sätts samman. En av Sveriges främsta på området, Pär Engsheden, stöttar dig och din kollektion.

Kursledare Pär Engsheden Efter beklädnadsteknisk gymnasieutbildning och Gesällbrev utbildade Pär sig i modedesign på Beckmans Designhögskola. Redan på skolan var han känd för sina skrädderikunskaper, sin extrema noggrannhet och förkärlek för klassisk elegans. Efter examen 1991 och några års hårt arbete inom konfektionsindustrin, grundade han egna varumärket Pär Engsheden 1996, vilket var främst prêt à porter som såldes i butik. Sedan 2006 arbetar Pär uteslutande med coutureverksamhet. Pär är också en av de få som invalts i Stockholms Skräddarmästaregille. Det prestigefyllda medlemskapet är ett tecken på stor yrkesskicklighet. Pär Engsheden har designat allt från sportkläder till kronprinsessans bröllopsklänning. I år var han också hederspristagare på ELLE-galan.


Artisten September, stylad av Magnus och fotograferad av Anna-Lena Ahlstrรถm fรถr tidningen Femina.


Styling och mode – en introduktion till stylistyrket Magnus Flobecker | m. 17

Vem riktar sig kursen till? Till dig som har ett stort intresse för mode och fotografi, har gymnasieutbildning inom textil, form, media eller liknande. Kursen vänder sig särskilt till dig som känner att du vill få grunderna inom stylistyrket för att sedan kunna söka dig vidare till jobb som stylistassistent, assistent på en moderedaktion eller liknande. Vad handlar kursen om? Att på ett strukturerat sätt få kunskap om en annars svårtillgänglig del av modebranschen. Du kommer att få lära dig en hel del om den internationella modehistorien, men också om modefotografi genom tiderna. Du kommer få en inblick i hur de stora modetidningarna jobbar med styling och hur detta skiljer sig från hur man jobbar med styling inom reklam. Artiststyling får ett särskilt utrymme. Vi lär oss hur man skapar en look till en artist och hur man arbetar med den på scen och vid fotograferingar. Materialkunskap är en viktig del i stylistyrket. Vi går igenom textiler och deras egenskaper, struktur, färg och form. Vi tittar också på hur man hittar rätt information, inspiration och kunskap på nätet. Du kommer även få skapa ett eget adressregister som grund för ditt framtida nätverk.

FOTO: ALEXANDER KONINGS/TARAN AS

Stylist är ett yrke många drömmer om. Vägen dit är ofta krokig och består lika mycket av tillfälligheter och tur, som kunskap och erfarenhet. Magnus Flobecker visar vägen.

Kursledare Magnus Flobecker Magnus fick designuppdrag redan i tonåren och gick sedan Beckmans modelinje. Efter examen arbetade han några år på ELLE, JC och Slitz för att sedan bli stylist på heltid. Magnus har länge arbetat med kostymdesign för artister och programledare – allt från musikvideos till Melodifestivalen och tv-galor. Bland artister han stylat finns Agnetha Fältskog och Alcazar. Magnus jobbar också med reklam och kunder som Björn Axén, T-Mobile, H&M, NK, IKEA, Kia Motors och Van Deurs. Mode är hans stora kärlek, men han skapar också heminredningar för ett antal privatkunder.

Målet med kursen? Att du ska kunna gå från kursen med mer kunskap om stylistyrket, så du med självförtroende kan ta ett jobb som assistent. Det finns få platser hos stylister och med dina nya insikter om modebranschen kommer du ha en fördel framför andra sökande: Kunskap!

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? 10 veckor tisdagar och torsdagar 18.00–20.30. Start 4 oktober. Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 27 000:- + moms.

Du b inte v ehöver a verk ra yrkes sa söka m för at t till de n n a kurs !


Papyromania – en annorlunda workshop Bea Szenfeld | m. 19

Vem vill inte vässa den egna yrkesskickligheten och utveckla sin konstnärliga förmåga? Modeskaparen Bea Szenfeld bjuder in till en exklusiv och gränsöverskridande workshop. Vem riktar sig kursen till Kursen riktar sig till dig med bakgrund inom textildesign, produktdesign och tillverkningsindustrin. Den vänder sig också till frilansande textildesigners och formgivare som är intresserade av att utveckla sin konstnärliga förmåga med specialisering i textila tekniker och annorlunda material. Vad handlar kursen om Under kursen tränas du i att utveckla din kreativa förmåga och reflektera över din arbetsprocess. Du utvecklas genom att experimentera och gestalta produkter i både konventionella och nya material. Vi kommer att träna oss i att aktivt söka inspiration, nya strukturer samt nya färgskalor. Undervisningen sker i form av en föreläsning, individuellt projektarbete och fördjupning med handledning och genomgång, individuellt och i grupp. Målet med kursen Att höja din individuella yrkesskicklighet samt vidareutveckla din konstnärliga förmåga.

Kursledare Bea Szenfeld Bea är en gränsöverskridande modeskapare. Hon examinerades från Beckmans Designhögskola 2001 och har sedan dess haft ett eget modeföretag. Mest uppmärksamhet har hon fått för sin förmåga att spränga gränser mellan mode och konst. Hon jobbar i papper – ett ovanligt material i modevärlden. Hennes verk finns representerande på bland annat Nordiska Museet samt Kulturen i Lund.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? Torsdag 27 oktober och fredag 28 oktober 9.00–16.00. Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 14 000:- + moms.


Se med andra รถgon


Bättre arbetsprocess – mer av dig själv Elisabeth Björkbom | vk. 21

För varje designer är den egna arbetsprocessen en nyckel till framgång. Hur jobbar du och hur skulle du kunna jobba? Hur kan du få ut mer av dig själv? Elisabeth Björkbom vet. Vem riktar sig kursen till Till dig som har en högre utbildning inom design eller har arbetat med design ett par år. Du känner att du behöver en boost och en knuff för att komma vidare. Du vill hitta nya sätt att använda inspiration i ditt arbete. Du kanske också vill få nya redskap till att utveckla din designprocess. Vad handlar kursen om Hur och var hittar jag min inspiration och hur kan jag omvandla den till något konkret? Vi tittar på bilder och föremål, omvandlar deras uttryck och gör dem till konkreta uppgifter som till exempel mönster och färgskalor. Eller vad vi kommer på. Det handlar helt enkelt om att våga släppa kontrollen och bara göra. Tänka kan man göra sen... Mycket handlar om att lära sig att känna igen när man skall stoppa och se vad som är bra bland allt man producerat. Att ta ett steg tillbaka, hänga upp på väggen, diskutera, ifrågasätta och se vad som fastnar. Helt enkelt få lite koll på sin process, våga lita på den och på att att vårt undermedvetna också hjälper till i beslutsprocessen. Målet med kursen Att omvandla inspiration. Att bli medveten om sin egen designprocess. Att hjälpa både sig själv och sina kollegor att ta nya höjder. Att inte vara rädd för att både ge och få kritik, och istället använda sig av den för att »skruva upp volymen«. Att våga lita på sin intuition.

Kursledare Elisabeth Björkbom Elisabeth är en multidiciplinär designer. Hon är utbildad grafisk designer på Danmarks Designskole och Konstfack och har sedan dess arbetat med alltifrån frimärken, böcker, utställningar och produktdesign till konceptutveckling. Elisabeths fokus är idégenerering, designprocessen och att skapa kreativa plattformar som kan få företag och medarbetare att växa. Hon jobbar ofta tätt ihop med arkitekter, andra formgivare och copywriters. Elisabeth undervisar på Beckmans och har haft eget företag sen 1996. Hon har också fått flertalet priser bland andra Red Dot Award, Svensk Bokkonst och Svensk Form.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? Fredag 14 oktober 15.00–17.00 + lördag och söndag 15–16 oktober 10.00–17.00 Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 14 000:- + moms.


Formgivaren som redaktör – att skapa ordning ur kaos Stefania Malmsten | vk.

23

Vem riktar sig kursen till? Till dig som jobbar med komplex grafisk formgivning och som ibland tycker att det är jobbigt och svårt. Det kan handla om redaktionell design eller andra uppdrag med många delar. Det här är en kurs för dig som vill skapa ordning ur kaos. Vad handlar kursen om? Stefania delar med sig av sin kunskap och erfarenhet av tidningsdesign. Att skapa system, från den övergripande dramaturgin i ett helt nummer till de minsta elementen på sidan – och överföra detta till andra uppdrag och andra miljöer. Kursen handlar också om att tränga in i ett material, att bryta ner, ifrågasätta och att ta ansvar. Att strukturera ord och bild och att hitta uttryck i själva strukturen. Kursen baseras på case studies – föreläsningar med exempel ur Stefanias egen produktion, från skisser till färdiga arbeten. Kursdeltagarna får också delta i ett pågående projekt. Längre kursmoment varvas med korta övningsuppgifter. Målet med kursen? Att använda system som arbetsmetod, som en hjälp att lösa problem och hitta nya uttryck.

FOTO: ANDREAS LIND

Komplex grafisk formgivning kräver struktur och ordning. Att skapa system kan förenkla arbetet och ge nya uttryck. Stefania Malmsten guidar och ger exempel ur egen produktion.

Kursledare Stefania Malmsten Stefania var en av grundarna bakom tidningarna Pop och Bibel och har sedan dess formgivit åtskilliga andra magasin, tidskrifter och böcker i och utanför Sverige. Hon har varit inblandad i film- och tv-produktioner och är bland annat art director för nu aktuella The Black Power Mixtape. Hon har också flera uppdrag i konstoch modevärlden och har ett kreativt ansvar för bland annat Malmstenbutiken i Stockholm. Hon driver sin egen studio, med ett litet team och ett stort nätverk, och delar för tillfället sin tid mellan Stockholm och New York. Stefania Malmsten fick Berling-priset 2006 och gick ut Beckmans 1988.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? Fredag 18 november 15.00–17.00 + lördag och söndag 19–20 november 10.00–16.00. Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 14 000:- + moms.


Nille Svensson spontandesignar en v채gg i peking, 2009.


Stop making sense – design karaoke Nille Svensson | vk.

25

Ta kontrollen över din designprocess! Och släpp den igen! Hitta det som utmärker dig som formgivare och sluta tänk så mycket på att passa in – Stop making sense! Vem riktar sig kursen till? Till dig som innehar högre utbildning inom design, kanske inte nödvändigtvis just grafisk design, har jobbat ett tag, och som känner att du vill få förnyad energi att själv ta kontrollen över din designprocess och agera mer autonomt som formgivare. Vad handlar kursen om? Att släppa idén om att design ska vara till för något, att den ska kommunicera, vara läsbar eller ens förståelig. Att lära sig förstå värdet av det skeva, svårtolkade och slumpmässiga. Genom mikroföreläsningar och övningar går vi igenom hur man kan tänka och agera för att skapa mer oväntad och okontrollerad design som existerar mer på sina egna villkor, inspirerade av allt från tärningskast till konsums blåvita förpackningsserie försöker vi tänka bortom kontext och kategorier. Stop making sense går ut på att sluta tänka på design som något instrumentellt, att inte alltid sträva efter att bli förstådd och bekräftad. Det är ett försök att förhålla sig till design mer som till karaoke – sluta fundera så mycket på hur det låter utan istället öppna munnen och sjunga rakt in i mikrofonen. Stop. Making. Sense. Workshoppen är en vidareutveckling av en föreläsning som Nille Svensson höll på Icograda 2009, under den första designveckan i Beijing.

Kursledare Nille Svensson Nille är en av Sveriges mest mångsidiga, och internationellt sett en av våra mest namnkunniga grafiska formgivare. Han växlar mellan kommersiella uppdrag och egna projekt inom fälten grafisk design, art direction, typografi, animation, illustration, tidningsformgivning, bokformgivning, och förläggande. Han har aldrig varit fast anställd utan jobbat i egen regi sedan examen från Konstfack 1997.

Målet med kursen? Du ska gå ifrån kursen med lite nya idéer om hur design »kan« och »får« se ut. Du ska helst helt slutat att tänka på hur design »ska« se ut. Kanske ska du känna dig lite lurad och sen, ett år efteråt känna att »Aha…!«.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? Fredag 21 oktober 15.00–17.00 + lördag och söndag 22–23 oktober 10.00–16.00 Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 14 000:- + moms.


Olika saker pĂĽ, utanfĂśr, i och bredvid internet som Jacob och Jakob varit involverade i.


Kära framtid – eller: hur du lär dig älska internet fullt ut Jacob Åström & Jakob Ohlsson | vk. 27

Internet har få begränsningar. Du kan förändra världen, din egen eller andras, med hjälp av design och ny teknologi. Det vet Jacob och Jakob som producerat jeans i Nordkorea. Vem riktar sig kursen till? Till dig som vill lära dig mer om digitala medier ur ett praktiskt perspektiv. Utgångspunkten är det synnerligen lyckade giftermålet mellan design och teknologi. Hur funkar det egentligen? Och hur kan man använda det för att realisera såväl små som stora idéer? Vad handlar kursen om? Att internet, i all sin oändliga prakt och vedervärdighet, inte behöver vara så svårt. Att det tvärtom kan vara och göra saker enklare, bättre och snabbare. Eller långsammare om man så vill. Kort sagt handlar kursen om internet som arbetsverktyg och hur man kan använda det verktyget för att upptäcka mer av världen. En annan viktig del av kursen är nämligen en sorts exkursion vi ska ut på. Vi ska gräva djupare i det enkla och häftiga faktum att du, genom internet, är lika mycket granne med Somaliland som Norge. Vägen dit går via bland annat workshops, föreläsningar och filmvisningar där vi lär oss hur man kan få saker att hända på internet. Kursen handlar också om att allt nytt inte per definition är bra, och att allt bra inte är nytt. Ett annat viktigt fokus för kursen är därför att lära ut hur man är snabbrörlig samtidigt som man behåller ett långsiktigt perspektiv på sitt handlande, eller sin verksamhet. Målet med kursen? Att du ska känna att DU kan förändra en värld genom internet. Det kan vara din egen värld, dina kompisars värld eller hela världens värld. Du ska också känna ett självförtroende att idéerna du har – går att genomföra.

Kursledarna Jacob Åström och Jakob Ohlsson Jacob jobbade fem och ett halvt år på den prisbelönade digitala reklambyrån Great Works som art director, copywriter och kreativt ansvarig, tills han sa upp sig våren 2010 för att arbeta i egen regi. Jakob jobbar som digital planner och strateg, tidigare bland annat på Great Works. Tillsammans har de bland annat gjort jeans i Nordkorea. De delar ett starkt intresse för att med design plus teknik skapa samhällsförändring, oavsett om det är i Sverige, Östasien eller längs Afrikas horn. De har tidigare föreläst och haft kurser på allt från internationellt ansedda tankesmedjan Chatham House i London till Entreprenörsskolan i Dalarna.

Var? Beckmans Akademi – Brahegatan 10 i Stockholm. När? 10 veckor måndagar och onsdagar 18.00–20.30. Start 26 september. Hur? Du gör din ansökan på www.beckmans.se/akademin. Kursavgift? 27 000:- + moms.


varmt v채lkomna!

Kurskatalog hösten 2011  

Beckmans Akademi erbjuder kurser inom mode, form och visuell kommunikation. Handledare är några av de mest namnkunniga yrkesutövarna inom va...

Kurskatalog hösten 2011  

Beckmans Akademi erbjuder kurser inom mode, form och visuell kommunikation. Handledare är några av de mest namnkunniga yrkesutövarna inom va...

Advertisement