Page 1

Osnivač i izdavač

Drage čitateljke i čitaoci, Drago nam je što se po treći put susrećemo sa vama. Zahvaljujući vašem interesovanju, naš časopis je vrlo brzo porastao, u tiražu, u broju strana, kao i u broju gradova u kojima se distribuira. Samo da se podsetimo: prvi broj je izdat u tiražu od 10.000 primeraka, sa 32 strane; drugi broj je štampan u 17.000 primeraka, na 44 strane, a danas smo ponosni da objavimo da smo dostigli 20.000 primeraka, što nas je gotovo izjednačilo sa vodećim, tematski sličnim časopisima na našem tržištu. Od prošlog broja nas možete naći u preko 35 gradova Srbije, u Makedoniji, a od ovog broja i u Crnoj Gori. Hvala svim oglašivačima i prijateljima Bebinog izbora, a posebno hvala našim čitaocima na podršci. Vaš časopis, Bebin izbor

SADRŽAJ Trudnoca

Prvi mesec trudnoće

7

24

Alternativa

Prirodna nega i aromaterapija u trudnoći

4

bebac.com

26

Prvi odlazak kod pedijatra

Porođaj

Prednosti prirodnog dojenja Da li moja beba dovoljno napreduje u razvoju?

Ishrana

Goca Tržan „Majčinstvo je blagoslov koji ne treba shvatati zdravo za gotovo“ Intervju

28

Prva kašasta hrana za odojče IZLOG 22-23

10 31

Halobeba

12

Pitanja i odgovori

34

Saveti

Porodica

16

Dolazak bebe na svet Stop batinanju dece! Doktore, moje dete sve razume, ali ne govori

PRETPLATA „Emisar” d.o.o. (za pretplatu) Milorada Jovanovića br. 5, 11138 Beograd Telefon 011/35 35 331 ili na e-mail: office@bebinizbor.com www.bebinizbor.com Cena primerka: BESPLATAN

Kašalj Problem sa uspavljivanjem Savet strucnjaka

40

Kako izabrati dečija kolica?

Za pretplatu treba čitko popuniti opštu uplatnicu na iznos za koliko brojeva se pretplaćujete (plaćate samo ptt troškove koji za jedan broj iznose 20 dinara). Časopis izlazi kvartalno, tako da možete da se pretplatite najviše na 4 broja (80 dinara). Po uplati, obavezno nam pošaljite kopiju uplatnice poštom, faksom ili e-mail-om.

Glavni i odgovorni urednik Rade Stojković Zamenik gl. i odg. urednika Irena Spasović Redakcija Irena Spasović, Danka Trifunović Lektor - korektor Danka Trifunović Stručni saradnici Dr Ljiljana Koljaja, Dr Dejan Bošković, spec. Dr Vesna Vuković-dečiji psihijatar, Živka Vlajković-nutricionista, Mr ph spec. Danijela Pecarski -magistar farmacije, Dr sci Jasmina Vuksanović-logoped, Dr Spomenko J. Mihajlović-geofizičar, viši naučni saradnik, Dr Jelena Rakić Milanović, mr sci med fizijatar Saradnici i prijatelji Halobeba, Bebac.com, IPS, Knez Mihailova 1, Beograd (kratke izreke preuzete iz knjige “Velika očekivanja”) Grafički dizajn CORETEC, Beograd i Ana Kostić Štampa Rotografika, Subotica Distribucija Emisar d.o.o. Beograd Adresa Emisar d.o.o. Milorada Jovanovića br. 5 11138 Beograd www.bebinizbor.com office@bebinizbor.com Tel. 011/35 35 331 Fax 011/35 35 349 CIP – Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 656.13 ISSN 1452-4538 COBISS.SR-ID 129634828 Izdavač ne odgovara za sadržaj reklamnih poruka.

MARKETING Telefon 011/35 35 341 E mail: office@bebinizbor.com www.bebinizbor.com Oglašavajući se u ’’Bebinom izboru’’ imate priliku da se direktno obratite širokom krugu potencijalnih klijenata. Uputstvo za pretplatu: Uplatilac: vaše ime, prezime i adresa Svrha uplate: ptt troškovi Primalac: Rade Stojković, Milorada Jovanovića 5, 11138 Beograd Iznos: 80,00 din. (zavisno od brojeva časopisa) Račun primaoca: 265 0000000 641 514-42 Poziv na broj: 01-02-03-04/2008 (ukoliko se pretplaćujete za 4 broja)


Trudnoca

 Majčina ljubav

Prvi mesec trudnoće V

erovatno u početku ni nemate osećaj da ste u drugom stanju, a sigurno tako ni ne izgledate. Možda osećate samo mali umor ili su vam grudi osetljivije, ali veći simptomi trudnoće u početku ne postoje. Niko ne može ni da primeti promenu na vama. Kako nedelje prolaze, primećujete promene na delovima tela, kao što je stomak, što je i očekivano, ali promene se pojavljuju i na nekim mestima za koje to niste očekivali, a to su stopala i oči. Osetićete i malu psihološku promenu, ali nemojte se previše opterećivati i brinuti unapred. Opustite se. Pred vama je divno i uzbudljivo putovanje na kojem dobijate i najlepšu nagradu.

nikad ne postavlja pitanja.

Prva poseta lekaru Prva poseta lekaru će biti možda najzahtevnija jer podrazumeva dosta pitanja i testova, prikupljanja važnih podataka koji se tiču istorije bolesti itd. Biće tu i saveta kako da se ponašate, šta da jedete, kako da vežbate. Prva i osnovna stvar je utvrđivanje trudnoće. Lekar će vas pitati koji su simptomi koje primećujete, datum poslednjeg menstrualnog ciklusa, kako bi se odredio „termin“ porođaja. Naravno, ne može se precizno odrediti taj datum. Trudnoća traje između 38 i 42 nedelje, a termin najčešće varira oko dve nedelje. Lekar će pregledati matericu i grlić materice kako bi utvrdio znake trudnoće i koliko je stara. Zahtevaće da se uradi test trudnoće putem urina i krvi, koji je najpouzdaniji način za utvrđivanje. Da biste dobili najbolju moguću negu, lekaru će biti potrebne informacije o istoriji bolesti, da li možda imate neku hroničnu bolest, ili ste nedavno imali neku veću operaciju, da li ste na nešto alergični, kao na primer na neki lek itd. Verovatno će vam preporučiti neke vitamine, minerale, čajeve. Pitaće vas da li pijete neke lekove trenutno ili ste pili od trenutka začeća. Zatražiće i istoriju bolesti vaše porodice (genetski poremećaji, hronične bolesti, neplanirani ishodi trudnoće); zatim vašu ličnu ginekološku istoriju (kada ste prvi put dobili menstruaciju, trajanje menstrualnog ciklusa, redovnost ciklusa); zatim će uslediti uobičajena pitanja o eventualnim prethodnim trudnoćama, abortusima, pobačajima ili prevremenim porođajima, ukoliko ih je bilo. Bitno je da lekar zna što više o vama, kako bi vam pružio najbolju moguću negu. Interesovaće ga svakako i vaš način života, čime se bavite, koliko godina imate, koje su vam navike (koliko jedete, da li vežbate, pijete, pušite ili koristite drogu, što svakako nije poželjno). Svi faktori koji utiču na vaš život i na trudnoću su bitni. U to spada i pitanje ko je otac deteta. Neophodan je i kompletan pregled celokupnog stanja vašeg organizma, srca, pluća, grudi, abdomena; merenje krvnog pritiska, merenje visine i težine (pre i posle trudnoće); pregled nogu i ruku zbog proširenih vena i edema (oticanje zbog nagomilavanja tečnosti u tkivu); zatim spoljašnji i unutrašnji pregled genitalija, grlića materice; utvrđivanje strukture kostiju karlice. Neophodno je napraviti krvnu sliku i uraditi nekoliko analiza i testova kao što su analiza krvi i mokraće, kako bi se odredila krvna grupa, nivo šećera u krvi, proteina,


Trudnoca belih krvnih zrnaca i bakterija. Određivanjem nivoa šećera u krvi proverava se tendencija ka dijabetesu kod žena koje imaju porodičnu istoriju bolesti, kod onih koje imaju visok krvni pritisak, ili kod žena koje su imale preterano uvećanje telesne težine u prethodnoj trudnoći. Vrši se i test prisustva infekcija kao što su sifilis, gonoreja, hepatitis B, hlamidija ili HIV. Pomoću „Papa“ testa može se odrediti eventualni nastanak cervikalnog karcinoma. Neke žene teško podnose ovu “invaziju” na sopstvenu privatnost. One često doživljavaju traumu, i to posebno u slučajevima kada nisu dobro informisane ili ukoliko ih lekar zastraši nepoznatom terminologijom ili hladnim stavom. Najbolje je da se ovaj odlazak kod lekara shvati kao prilika da se o svemu slobodno porazgovara i uputi u sve ono što vas može brinuti ili vam nije jasno. Svaka žena ima pravo da joj se lekar obraća s poštovanjem i da joj objasni sve što joj nije jasno ili što joj uliva nesigurnost i strah. Žene treba slobodno da pitaju sve što ih zanima, jer neznanje o nečemu ili davanje ”hladnih” instrukcija bez objašnjenja može trudnicu da navede na razmišljanje da nešto nije u redu sa njom ili bebom, da se trudnoća ne odvija kako treba itd. Mnoge žene dođu u situaciju da očajnički plaču nakon odlaska u kliniku, gde su se osetile kao bezvredan slučaj. Savet: povedite supruga na pregled, jer će vam on predstavljati odličnu moralnu podršku, koja vam je u ovom slučaju itekako potrebna.

Simptomi trudnoće Trudnice se razlikuju, pa će neke osetiti više simptoma istovremeno, a neke samo jedan ili dva. Svaka žena ih doživljava na svoj način. Prvi simptom u fizičkom smislu je odsustvo menstruacije. Od ostalih, to su umor, neispavanost, često uriniranje, mučnina, sa ili bez povraćanja, ili preterana salivacija. Zatim, gorušica, nadimanje, gasovi, odbojnost prema hrani ili, naprotiv, velika želja za nekom vrstom hrane. Grudi postaju veće, punije i osetljivije, a areola postaje tamnija (pigmentirani deo oko bradavice). Znojne žlezde na areoli postaju izraženije i iz-gledaju kao čvorići. Ispod kože se pojavljuje plavičasta mreža jer se pojačava dotok krvi u grudi (kod nekih žena se ove linije javljaju tek kasnije). Emotivno, simptomi su slični onim predmenstrualnim: nestabilnost, iritacije, promena raspoloženja, iracionalnost, čest plač. Mnoge žene osećaju nesigurnost, strah ili ushićenje, imaju iracionalne želje i kaprice.

Srećna vest! Kada se dogodi trudnoća, pitate se kad je najbolje reći porodici i prijateljima. Na to pitanje najbolje je da odgovori sama majka, jer ona najbolje zna odgovor. Neki budući roditelji jedva čekaju da svima jave najsrećniju vest, pa čak i onim ljudima sa kojima nisu uopšte ni bliski. Neki drugi parovi to rade selektivno u početku, pa javljaju samo najdražima i najbližima, a ostali treba da pričekaju dok trudnoća ne postane očigledna. Postoje i oni koji čekaju da prođe bar treći mesec trudnoće, narodski rečeno „da ne čuje zlo“, posebno u slučajevima kada je buduća majka ranije već imala pobačaj. Zato porazgovarajte o tome sa partnerom i uradite onako kako vam najviše odgovara. Sledite svoje osećaje. Podelite svoju sreću sa drugima, ali ne zaboravite: šireći srećnu vest, nemojte zaboraviti da izdvojite malo vremena samo za vas dvoje, kako biste mogli i sami da uživate u lepom događaju, čiji ste protagonista baš vi. Danka T.
Porođaj

Prednosti prirodnog dojenja P

riljubiti svoje dete prvi put uz grudi je nezaboravan osećaj! Između vas će se brzo stvoriti čvrsta veza u kojoj će vaše dete nalaziti veliko zadovoljstvo i sigurnost. U toku dojenja veza između vas i bebe neće se odvijati samo putem kože; osećajući otkucaje vašeg srca, zvuk koji je detetu toliko prisan, ono će se potpuno umiriti dok sisa. Zato je dojenje vrlo važna faza u životu vas i vaše bebe. Držanje za majčinu dojku i sisanje za novorođenče nije samo primarna fiziološka potreba, već, pre svega, ostvarivanje prisnog odnosa sa majkom, punog emocija i dodira, čulnih doživljaja, kao što su sluh, ukus i miris. Zadovoljavanje ovih potreba donosi snažan osećaj blaženstva i spokojstva za

oboje. Beba na maminim grudima pronalazi ljubav i sigurnost koji su neophodni za pravilan psihološki razvoj. S druge strane, vi postajete svesni snažne veze sa svojim detetom i koliko vaša beba zavisi od vas tokom dojenja. To je način za vas da pokažete bebi koliko je volite i brinete o njoj. Vi, kao majka, osećate zadovoljstvo

što ste izvor uživanja za bebu i to čini da se osećate dobro, što se prenosi i na vašu bebu. Beba, koja oseća da ste vi dobro, raste spokojno. Prednosti prirodnog dojenja su toliko mnogobrojne i važne da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo prirodno dojenje tokom prvih 6 meseci života bebe i nastavak sa


Porođaj majčinim mlekom do godinu dana i duže, čak i sa postepenim uvođenjem druge hrane. Majčino mleko je odličnog kvaliteta; obezbeđuje imunološku zaštitu, sterilno je, lako svarljivo i uvek sa odgovarajućom temperaturom. Zadovoljava sve potrebe vašeg deteta i to na potpuno prirodnoj bazi. Majčino mleko je dragocena tečnost sastavljena od vode, proteina, malo šećera i važnih antitela. Ova tečnost žućkaste boje, koju priroda nudi detetu, ima poseban sastav veoma bogat proteinima i mineralnim solima i nezamenljiva je u ishrani vašeg deteta. Što se samog dojenja tiče, važno je da pre početka dojenja ruke i dojke treba dobro da se operu blagim rastvorom sapuna i dezinfekcionog sredstva, posle čega se ispiraju mlazom čiste vode. Tada može da bude korisno ako se vrhovi i koren nok-tiju, kao i bradavice, premažu još i blagim rastvorom sode bikarbone. Po završetku dojenja, dojke i ruke treba ponovo oprati i posušiti. Što se majki tiče, neophodno je da se dosta odmaraju i da dosta vremena posvećuju ishrani svoga deteta. Osnovna stvar je hraniti se uravnoteženo i unositi sve neophodne sastojke i proteine kojih ima u mesu, ribi i jajima a kalcijuma ima u mleku, jogurtu i siru. Treba izbegavati beli i crni luk, kupus, šparglu, papričice i pržena jela koja mogu da izmene ukus mleka. Izričito se zabranjuju cigarete, kafa i alkohol koji mogu biti štetni po zdravlje deteta. Treba unositi tečnosti u izobilju, bilo da se radi o vodi, mleku ili voćnim sokovima. Majčino mleko sadrži sve neophodne hranljive sastojke za pravilnu ishranu bebe kao i za njene psihološke potrebe, sve do 6 meseci starosti. To je idealna hrana za

Da li moja beba dovoljno napreduje u razvoju? N

akon dugog čekanja koje se učinilo beskonačnim, vaša beba je konačno rođena. I šta sad? Radost što je držite u rukama je beskrajna, ali sa ovom srećom ponekad dođu i brige, prve sumnje. Najčešća je: “da li moja beba dovoljno napreduje u razvoju’? Ovo je pitanje koje svaki roditelj postavlja sebi tokom prvih nekoliko meseci, kada se male i velike teškoće u prvim mesecima doživljavaju sa razumljivom, ali neopravdanom brigom.

U većini slučajeva, u stvari, razvoj deteta je pravilan i odvija se konstantno, proporcionalno njegovoj veličini u vreme rođenja. Procena njegovog pravilnog fizičkog razvoja se, po pravilu, prepušta pedijatru koji na mesečnim pregledima može da proveri pravilni tok razvoja. Naravno, koriste se naučno definisane tabele sa procentima, pomoću kojih se procenjuje da li je odnos težine i visine u skladu sa predviđenim proporcijama. Uglavnom, porast težine od 0 do 3 meseca je oko 25-30 grama dnevno. Kasnije, povećanje se smanjuje proporcionalno, sve dok se ne spusti, oko 9 do 12 meseca, na otprilike 10-15 grama dnevno. Takođe i bebina visina prati

novorođenče. Kompletno je i ne zahteva dodatke, bar tokom prvih meseci života. To je osnovna hrana za bebu tokom prve godine jer zadovoljava sve potrebe za hranljivim sastojcima. Hranljivi sastojci u majčinom mleku omogućavaju optimalan psihofizički razvoj i istovremeno vrše značajnu preventivnu ulogu u pogledu razvoja kod odraslog čoveka: gojaznost, dijabetes, povećani krvni pritisak i arterioskleroza.

Majčino mleko nije uvek isto Majčino mleko je tako savršena hrana da se njegov sastav menja u zavisnosti od faze razvoja bebe, od doba dana i vremenskog perioda između dva dojenja. Sastav majčinog mleka se takođe menja u toku pojedinačnog dojenja: pri kraju dojenja količina proteina i masti je veća nego na početku.

određene parametre: u prva dva meseca novorođenče poraste oko 5 centimetara a zatim se povećanje visine smanjuje na oko 1 centimetar mesečno. Tabele u procentima predstavljaju korisno sredstvo, ali, ne zaboravite, one daju samo indikativnu informaciju. Zaboravite na brige i uznemirenost ako se bebine cifre ne poklapaju sa predviđenim parametrima ili ako raste slabije od svojih vršnjaka. Svako dete ima svoju individualnu brzinu rasta koja varira u zavisnosti od različitih faktora. Nasledni faktor, na primer, može veoma da utiče na rast i u mnogim slučajevima je presudan kad je u pitanju visina i fizička konstitucija. Način života i okruženje takođe mogu da predstavljaju vrlo važan faktor i mogu suštinski da utiču na rezultate koji se tiču težine i visine bebe. Ono sto je važno je da beba raste u skladu sa svojom predviđenom brzinom rasta. Najvažnija je linearnost brzine rasta u prosečnom periodu, konstantna i normalna brzina, koja u prvih nekoliko meseci ne treba da pokazuje neka iznenadna ubrzanja ili usporenja, ili neobjašnjive prekide. Povremene pauze u rastu, praćene malim povećanjima u težini su potpuno prirodne, dok iznenadni zastoj u rastu ili naglo smanjenje težine mogu biti simptomi poremećaja ili bolesti. Samo u ovim slučajevima treba tražiti uzroke i rešenja, pre svega odlaskom kod pedijatra. U svim ostalim slučajevima, prepustite se radosti i uživanju, i u tom jedinstvenom načinu i brzini razvoja, prepoznajte prvi izraz individualnosti vaše bebe.

Uživajte u vašoj deci sada... ... film detinjstva ne može da se premota unazad.


Intervju

10

Na pitanja o trudnoći, porođaju, porodici i svemu onome što prati roditeljstvo, odgovara nam, svima dobro znana, dinamična i otvorena Goca Tržan, jedna od naših vodećih pevačica, a od pre godinu i nekoliko meseci, majka devojčice Lene. Kako i sama kaže, trudnoća joj je veoma prijala, kao i uloga majke, koje je iskustvo koje ne treba propustiti i u kojem ona maksimalno uživa.

„Majčinstvo je blagoslov koji ne treba shvatati zdravo za gotovo“ Goca Tržan • Želja da rodite dete je oduvek postojala u vama ili ste u jednom trenutku života osetili da je pravo vreme za to? Kad je pravo vreme po vama? Nisam od žena koje su planirale tajming za sve u životu, pa tako ni za trudnoću. Decu obožavam i oduvek sam imala super kontakt sa klincima, ali nisam sigurna da mogu da kažem kad je pravo vreme, najverovatnije onda kada nađete sebi partnera i divnog i posvećenog oca svojoj deci.

• Da li je ijednog trenutka postojala dilema - posvetiti se bebi ili karijeri, ili je moguće i jedno i drugo istovremeno? Ako imate volju i podršku svojih najbližih, sve se može! Naravno da nije postojala dilema, od posla živim, a detetu se posvećujem do maksimuma!

• U kakvom sećanju vam je ostala trudnoća? Šta je za vas bilo najteže? Kako ste se nosili sa promenama na telu i da li ste imali neke neprijatne trenutke? Kako ste ih prebrodili? Trudnoća je za mene bila apsolutno jedan od najlepših perioda u životu. Obožavala sam svoj stomak, da idem na kontrole i pratim kako beba raste. Osećala sam se najsexy na svetu, ništa mi nije bilo teško! Jedino što mi je pred porođaj mnogo teško palo to što sam mnogo oticala, pa nisam imala šta da obujem, jer su mi stopala bila kao ogromne krofne!

• Da li ste bili depresivni i plačljivi? Ma kakvi, bila sam super, valjda zato što sam bila srećna i zadovoljna, a i po prirodi nisam baš razmažena.

• Lepi trenuci u trudnoći? Osećala sam se vrlo posebno i, naravno, trenutak kada sam prvi put osetila bebu kako se pokreće u stomaku.

• Ko vas je najviše savetovao? Da li ste se okruživali drugim trudnicama i paničili, ili ste razmišljali: „Nisam ni prva ni poslednja koja rađa. Šta bude, biće“. Najviše sam slušala savete svoje doktorke Djorić, a negativna i bilo kakva druga iskustva me nisu zanimala jer svako to drugačije doživljava. Družila sam se sa svojim prijateljima, potpuno se normalno ponašala i jedva čekala porođaj, jer sam sâm porođaj doživljavala kao svojevrsnu avanturu na čijem kraju te čeka najbolja moguća nagrada!

• Seks u trudnoći - rizičan ili poželjan? Ne samo da je poželjan, nego je i najbolji na svetu! Samo navalite, kad uživate vi, uživa i vaša beba!

• Imate ćerkicu Lenu. Da li vi i vaš suprug spadate u one ljude koji vole da je „prvo pa muško“ ili vam je nebitno kog je pola dete? Ma mi smo potpuno van tih tupsonskih klišea!


11 • Kako je protekao porođaj? Da li je vaš suprug prisustvovao tom činu? Moram da priznam da sam imala težak porođaj koji je trajao 10 sati jer je Lena imala 4 kilograma kad se rodila, ali ne bih menjala tih 10 sati ni za šta na svetu! Ivan nije prisustvovao, iako sam ja imala želju, ali tek kad se sve završilo, shvatila sam da je tako mnogo bolje. Sa mnom je sve vreme bila moja kuma Jelena.

• Da li ste Lenu dojili prirodnim ili veštačkim putem i koliko dugo? Naravno da sam je dojila, do desetog meseca, a posle sam morala da prekinem zbog posla i to je meni mnogo teško palo, a Lena je zaboravila za tri dana.

• Kako ste negovali grudi u trudnoći i posle? Mazala sam ih, mazala, mazala i dojila.

• Da li ste pazili šta jedete i koju vrstu hrane ste najviše koristili? Nisam pazila i jela sam šta mi se jede, ali nisam imala neke specijalne prohteve.

• Kako ste brinuli o izgledu za vreme trudnoće i na koji način ste se vratili u formu? U trudnoći sam želela da budem lepa i zdrava trudnica, naglašavam - trudnica, i nije mi bilo najvažnije kako ja izgledam, a posle sam pribegavala svemu dozvoljenom da se vratim u formu.

Intervju

• Koliko vam je bilo potrebno da se vratite poslu nakon porođaja?

otpora. Ja stvarno uživam u svom životu i to je to.

Mesec i po dana.

• Kako delite obaveze oko čuvanja bebe sa suprugom? Koliko je uloga tate/supruga važna? Ko vam još pomaže? Mi ništa ne delimo, mi sve radimo zajedno, jer je i on isto važan kao otac, kao i ja kao mama. Kad smo oboje zaposleni, uskaču moji roditelji i njegova mama.

• Istovremeno delujete kao moderna, savremena, mlada mama, ali i kao tradicionalna, posvećena mužu i deci. Kako spajate te dve strane i sve obaveze koje život jedne javne ličnosti nosi? Da li za to treba biti jaka žena? Verovatno zato što sam po mnogim pitanjima tradicionalna, ja i jesam neobična u današnja vremena! Mislim da ne postoji slaba žena, samo mora tu snagu da pronađe u sebi i da ne ide baš uvek linijom manjeg

• Imate nekoliko tetovaža na telu. Kada ste ih radili, da li ste razmišljali o tome da li će se one (jednog dana) menjati u trudnoći i kako će izgledati? Da li je za taj deo kože potrebna neka posebna nega? Ništa se od tetovaža nije promenilo i nega podrazumeva isto ono što primenjujete i za negu kože generalno. Obožavam tetovaže i verovatno ću ih uraditi još nekoliko.

• Da li ćete Leni biti biti stroga majka ili ćete joj pružati potpunu slobodu u životu? Biću mama koja je voli i gradi autoritet i daću joj šansu da bude sve što poželi.

• Koliko je sredina u kojoj živimo pogodna za podizanje dece? A šta je tu je, bojim se da već dugo ne postoji idealna sredina za podizanje dece.

• Uporedite vaš život pre i posle Lene. Koliko toga vam je majčinstvo donelo? Ne može da se poredi, sada sve ima smisao. Majčinstvo je blagoslov koji ne treba shvatati zdravo za gotovo. Uživajte u njemu, jer je to privilegija nas žena!

Pitanja postavljala: Danka Trifunović


Pitanja i odgovori

12

Kada je mesečev zrak dotakao oblak, nastao je osmeh usnule bebe.

Ako dojke po završetku dojenja

ostanu tvrde, šta treba raditi?

Posle dojenja dojke uvek treba da budu meke. Veoma tvrde i bolne dojke su znak zastoja mleka i to može dovesti do začepljenja mlečnih kanala, koje, ukoliko se ne tretira toplo-vlažnim oblogama, masažom i izmazanjem mleka, može dovesti do mastitisa.

Šta su to ragade?

To su male pukotine koje krvare i koje se mogu pojaviti na bradavicama, izazivajući bolove prilikom dojenja. Da bi se to sprečilo, prvo pravilo kojeg se treba pridržavati je pravilna priprema grudi, već u poslednjim mesecima trudnoće, putem adekvatnih masaža sintetičkim sunđerom na bazi elastina i sapunom. U toku dojenja, dete ne treba da sisa preterano dugo (ne više od 10 minuta).

Da li se dešava da beba sisa a da nema mleka?

Bebe imaju veliko zadovoljstvo u sisanju na maminim grudima. Iskustvom se uči razlika kada novorođenče sisa radi hrane, a kada radi sopstvenog zadovoljstva. Važno je da beba zadovolji svoje instinkte, pod uslovom da se to ne pretvori u preterano dugo sisanje koje može da iritira bradavice dojki.

Šta treba raditi ukoliko beba zaspi dok jede?

Naročito u prvim danima života beba može da pokaže nezainteresovanost kad je u pitanju hrana. Ne obeshrabrujte se: nastavite da je držite na grudima barem pet minuta na svakoj dojci. Ukoliko u međuvremenu zaspi, nema razloga za brigu, to znači da je bebi dobro i da je opuštena. Pustite je da spava pola sata, a zatim pokušajte ponovo da je zainteresujete da sisa. Ukoliko

i dalje želi da spava, pustite je, to znači da nema dovoljno apetita i da će sigurno prilikom sledećeg dojenja više sisati.

Koju vrstu ishrane treba koristiti u slučaju kada je mamino mleko nedovoljno da pokrije bebine potrebe?

U tom slučaju treba preći na kombinovanu ishranu sa dve mogućnosti: 1) naizmenično kombinovano dojenje (kombinovati jedno prirodno dojenje i jedno pomoću flašice); 2) kombinovano dojenje sa dopunom (bebi će biti ponuđena flašica samo nakon sisanja na grudima i nakon toga se odredi koja količina mleka će mu se dati u flašici). Ovaj način je preporučljiv u početku.

Koja vrsta vode treba da se koristi za rastvaranje mleka u prahu?

Može se koristiti prirodna mineralna voda ili prokuvana voda iz slavine koja se prohladi.

Kako može da se utvrdi da li je otvor na cucli odgovarajući u odnosu na potrebe deteta?

Da bi se utvrdilo da li otvor na cucli odgovara bebinim potrebama, dovoljno je okrenuti flašicu. Mleko treba da izlazi iz otvora kap po kap, sa jednakim razmacima između dve kapi.


13

Pitanja i odgovori Zašto novorođenče ima grčeve u stomaku (kolike)?

Uzroci nisu sigurni. Moguće je da nastaju formiranjem gasova u crevima ili preteranim unosom vazduha, kojeg beba ne može da se oslobodi podrigivanjem.

Koji je najbolji način da se održava higijena deteta u toku dojenja putem flašice?

• Uvek operite ruke pre upotrebe mleka. • Uvek koristite sterilno mleko i, jednom kada se pakovanje otvori, držite ga dobro zatvoreno u frižideru. Kad je u pitanju mleko u prahu, držite ga na suvom mestu. • Sterilišite flašicu, njen poklopac, cuclu i sav pribor koji koristite za merenje, mešanje i čuvanje već pripremljenog mleka.

Priprema flašice zahteva vreme i posebnu pažnju, kad je higijena u pitanju. Većina bakterija je neškodljiva i malo njih izaziva bolesti, ali novorođenče, pogotovo ako nije dojeno majčinim mlekom, ima slabu odbrambenu moć u odnosu na klice. Mleko je, naročito na sobnoj temperaturi, idealno mesto za njihov razvoj i gastroenteritis je uvek jedan od osnovnih uzroka odvođenja bebe kod doktora.


Testirano

14

Akcija ’’TESTIRANO’’ i ’’ZLATNA NAGRADA za kvalitet’’ Dragi čitaoci, Bebin izbor će ubuduće u svakom broju sprovoditi akciju ’’TESTIRANO’’ i ’’ZLATNA NAGRADA za kvalitet’’. Svi smo svedoci raznih alarmantnih vesti o pojavi loših kopija na tržištu, robe sumnjivog kvaliteta, pa čak i proizvoda opasnih po zdravlje. Svrha ove akcije je da zaštitimo potrošačedecu od takvih slučajeva i da olakšamo roditeljima izbor kvalitetne bebi opreme. Redakcija časopisa će odabrane artikle ispitati i utvrditi kvalitet uz pomoć nezavisnih institucija i stručnih lica. Nakon analiziranja prikupljenih saznanja i laboratorijskih rezultata, artikle koji budu zadovoljavali standarde i norme kvaliteta po SRPS standardima, označavaćemo karticama ’’TESTIRANO’’, a u slučaju izuzetnog kvaliteta, dodeljivaćemo karticu ’’ZLATNA NAGRADA za kvalitet’’, na kojoj će se nalaziti detaljni rezultati ispitivanja. Na taj način ćemo potrošaču pružiti na uvid sve relevantne podatke o artiklu, kako bi se u potpunosti informisao pre nego što se odluči da ga kupi. Artikli će u radnjama biti vidno označeni karticama, dok će sami prodajni objekti koji prodaju tako označenu robu, imati istaknutu nalepnicu na izlogu ’’OVDE

MOŽETE DA KUPITE TESTIRANE PROIZVODE KOJE PREPORUČUJE ČASOPIS BEBIN IZBOR’’. Na ovaj način ćemo pokušati da svim potencijalnim kupcima osiguramo kupovinu originalnih proizvoda zadovoljavajućeg kvaliteta. Predstavljamo vam proizvode koji su dobili kartice ’’TESTIRANO’’ i ’’ZLATNA NAGRADA za kvalitet’’.

’’ZLATNA NAGRADA za kvalitet’’ Bebi kolica Peg Perego P3 completo-classico Bebi kolica koja u potpunosti, pored izuzetnog italijanskog dizajna, opravdano zaslužuju nagradu za kvalitet. Ram kolica je od aluminijuma, što čini kolica laganim i lakim za manipulisanje. Na zadnjem delu kolica imaju stoper koji može da koristi drugo dete. Kolica imaju: • Držač za flašicu • Kočnice na zadnjim točkovima • Fiksator pravca prednjih točkova • Kapuljaču adaptivnu u tendu • Veliku korpu za odlaganje stvari • Sigurnosne kaiševe (rameni i karlični) • Centralnu ručku za lakše nošenje kolica

• Štelujuću teleskop ručku • Kod Completo modela: navlaku za noge i kišnu navlaku (Classico: mogućnost dokupljivanja navlake za noge i kišne navlake) Proizvođač: Peg Perego S.p.A., Italija-Arcore, firma koja je svetski lider u proizvodnji kvalitetne bebi opreme. P3 se proizvodi u Italiji po EU standardima. Uvoznik je Joneko d.o.o.-Beograd. Garancija 12 meseci. Ispitana od strane Zavoda za zaštitu zdravlja Beograd i Jugoinspekta, akreditovane kontrolne organizacije iz Beograda.

’’TESTIRANO’’ Chicco aparat za sterilizaciju MEC-294V - kod 67289 Ovaj sterilizator koristi svojstvo pare (temperaturu pare) za brzu sanitarizaciju flašica za dojenje, cucli i ostalog pribora za dojenje deteta i to na prirodan način: dezinfekcija je, u stvari, neophodan postupak za


15

Testirano

Motor Ducati na daljinski, Chicco-kod: 70505 Igračka Ducati 999 sa daljinskim upravljanjem za decu uzrasta preko 2 godine. Ima simulaciju zvuka motora i mogućnost upravljanja preko daljinskog upravljača, sličnog pravom volanu na motoru. Postoji i u žutoj boji. Proizvođač: Chicco Italija, proizvedeno u Kini po EU standardima. Analizirano od strane Gradskog zavoda za javno zdravlje, Centra za higijenu i humanu ekologiju i ekotoksilogiju.

zdravlje novorođenčeta, pošto uništava sve klice i patološke agense. Proizvođač: Artsana S.p.A., Kina, u okviru brenda Chicco, Italija. Proizvedeno po EU standardima. Uvoznik je Decco International d.o.o. - Beograd. Garancija 6 meseci. Ispitano od strane Društva za ispitivanje kvaliteta ’’Kvalitet’’ akreditovano sertifikaciono telo JUS ISO/IIEC, Niš (sertifikat br. 0808017400). Sertifikatom se utvrđuje da proizvod odgovara propisanim standardima kvaliteta. TEHNIČKI PODACI Mod: MEC - 294v - 400w, 230V - 50/60 Hz CE: odgovara direktivama koje uvažava EU.

Igračka muzička komandna tabla Chicco-kod: 68488

Edukativna igračka koja stimuliše motoriku kod deteta i kroz igru pomaže učenje stranog jezika, reči i fraza. Vrlo kompaktna i praktična igračka koja simulira zvuke automobila. Proizvođač: Chicco Italija, proizvedeno u Kini po EU standardima. Analizirano od strane Gradskog zavoda za javno zdravlje,

Centra za higijenu i humanu ekologiju i ekotoksilogiju.

Plišana kocka sa dodacima, Chicco-kod: 71314 Igračka iz grupe ’’Smart colors’’ igračaka za uzrast od 6 meseci.

Svaka strana na kocki je sa različitim opcijama, što pruža mogućnost razvoja dečije motorike i mašte. Izrađena je od mekanih materijala. Proizvođač: Chicco Italija, proizvedeno u Kini po EU standardima. Analizirano od strane Gradskog zavoda za javno zdravlje, Centra za higijenu i humanu ekologiju i ekotoksilogiju.


Porodica

16

Dolazak bebe na svet D

olazak bebe na svet rađa razna pitanja. Prvo: kog je pola? Na koga liči? Pa onda, kao najvažnije, koje ime dati detetu? Kad sve to razrešite, onda počinje: šta sad treba da radi mama, a šta tata? Kada i koliko tata treba da se uključuje u negu i vaspitanje deteta? Šta ćemo da radimo sa babama i dedama? Šta treba da radi tata sa ćerkom, a šta sa sinom? Knjige su spremne, Dr Spok, stari znanac, priručnici, uputstva baba, babica, tetaka i komšinica, a niko ne dozvoljava mladom roditelju da sam sebe zapita: a šta ja hoću za svoje dete? Roditelji se dave nekim pravilima i uputstvima, bojeći se da NE POGREŠE u svom osećanju materinstva ili očinstva. Iako taj osećaj nikada ne vara, vrlo retko ga slušamo. Bojite se jer došlo je to “živo biće” na svet koje “ne zna ništa” i sada vi treba nečemu da ga naučite, vi ste prozvani da ga naučite šta je život. A ono, samo se “smeje anđelima” ili spava, plače ili guče. Kao što postoje određeni miljokazi fiziološkog razvoja deteta, tako postoje i određeni “organizatori psihičkih funkcija”. Postoje određeni trenuci u razvoju deteta koje kao roditelji treba da tražite, da biste razumeli šta se sa vašim detetom događa, da biste ga bolje razumeli. Svi mislimo da se dete rađa kao “prazna tabla” na kojoj sada treba da se upisuju neki utisci, slike i doživljaji, koji vremenom postaju iskus-

Postoji samo jedno slatko dete na svetu i svaka majka ga ima.

tvo, znanje i sećanje. Međutim, nije tako. Naše bebe dolaze na svet sa “velikim” iskustvom i sećanjem, jer, ono što zaboravljamo, naše bebe su živele na ovom svetu i komunicirale sa nama devet meseci pre nego što su se rodile. Beba donosi na svet znanje o zvuku majčinog smeha, o boji očevog glasa, o ljubavi između njenih roditelja, o maminom strahu “Da li će sve biti u redu?”, o tatinim utehama, o tome šta njeni roditelji vole i čemu se nadaju. Slušalo je ono, a da nije videlo, i muziku, i škripu kočnica, i pticu, i bombe… i u najtežim trenucima tešilo roditelje svojim “udarcima”. I nije čudno što vam je, kada su vam tu ružičastu naboranu kiflu doneli, između ostalih zaličila i na “nekog starca”. Beba je tu, a kao da nije, kao da je sama u tom bezobjektnom svetu, koji je čas blažen, a čas zastrašujući. Kad je mokra, gladna, žedna i kad joj je “hladno”, javi se plačem, kao da vam saopštava da joj nešto ne-

dostaje ili da se plaši. Onda grčevi, koji tako iznutra “bole”, a ona ne zna šta je to i ne može ništa sa tim da uradi, pa i vas uhvati isti strah i bespomoćnost: “Kako da ti pomognemo? Čaj? Topla pelena? Ljuljanje?”, a ona “ćuti”. A kada guče na grudima kad je sita, suva i u zagrljaju ugrejana, a vi osećate neku toplinu i blaženost: “Dobro je što je tu!”. I onda, jednog dana, shvatite da vas je, da baš vas, vaša beba tražila i pronašla: “Beba mi se danas nasmejala!” Taj tzv. “socijalni osmeh” je prvi organizator psihičkih funkcija. To je znak da vaša beba polako postaje svesna svog okruženja, shvata da postoji jedan par očiju koje je milo gledaju i jedna usta koja joj se osmehuju, raduju i nešto milozvučno govore, i ta beba, kada to prepozna, uzvrati “istom merom”. To je neka magična komunikacija između dva bića koja ne razumeju reči, već se na neki čudesan način sporazumevaju, najverovatnije zvukom. Nije važno šta mama govori, važno je kako to govori svojoj bebi, kao što ni beba ne ume da kaže šta joj nedostaje, ali majka tačno zna kada je mokra, kada je gladna, a kada joj je “dosadno” pa “hoće u ruke”. Kada je mama ljuta, umorna, uplašena, jer ne zna kako da smiri bebu, kako da joj pomogne, onda i beba postaje sve uznemirenija, uplašenija i počinje još jače da plače. Jedino “mirna” osoba može da smiri i “najuznemireniju” bebu, a tako i majku. Neka to bude tata. Nastavak u sledećem broju Vesna Vuković, lekar specijalista dečije psihijatrije, psihoterapeut Kabinet VeRA (kabinet za glas, govor i sluh), Maksima Gorkog 13/2, 11000 Beograd, tel: 011/2454207 www.glas-govor-sluh.com


Porodica

batinanju dece! D

a, nažalost, roditelji ponekad tuku svoju decu. Ruku na srce, ne rade to svi. I ovi koji to rade, nadam se da ih savest peče jače nego ono crveno upaljeno mesto na nežnoj koži deteta. Možda ne boli toliko ni sam udarac, koliko odjek udarca u majušnom, a tako velikom srcu deteta. Dete nije u stanju da shvati da vi to radite „iz ljubavi“. Roditeljska griža savesti neće odagnati bol deteta. Deca to nisu zaslužila. Ona su rođena da nauče kako treba, a roditelji su tu da ih nauče svojim primerom, ali ne bilo kakvim. Ostala mi je urezana ružna i, nadasve, surova scena u kojoj je majka nasred prepune ulice premlatila svoje dete. Devojčica nije mogla imati više od četiri godine. Bio je lep, sunčan dan, prepun ljudi na ulici, pešačka zona grada. Toliko šarenila, dece, prolaznika... devojčicinu pažnju je sigurno moralo da odvuče mnoštvo utisaka, pa se ona u tom komešanju na trenutak odvojila od majke i potrčala ka nečemu i nije se odmah odazvala na majčino dozivanje. Onda su usledili snažni

18 udarci po glavi krhke devojčice, koja ni glas, ni suzu nije pustila, jer je, očito, navikla na redovnu porciju udaraca, koje ni sama ne zna zašto dobija, ali oni su uvek tu. Uputila je samo jedan uplašen pogled ka majci i pognute glave krenula dalje. Udarci su toliko bili jaki da je to jednostavno nedopustivo. Postupak majke je naišao na neodobravanje prolaznika. Na trenutak sam se uplašila da sam samo ja to primetila i pomislila: pa gde mi to živimo? To je samo jedan primer, a, nažalost, ima ih mnogo. Pogrešno je tući svoju decu, a naročito u slučaju kada dete ništa nije skrivilo. I da jeste, batine nisu sredstvo za vaspitavanje, kao ni uvrede na račun deteta. Više su izliv besa, frustracija ili neznanja roditelja. Ako ih kažnjavamo, bolje je upotrebiti neku drugu kaznu, zabranu itd. I obrnuto, nagraditi dete kada je bilo poslušno ili nešto uradilo kako treba. Deca su po prirodi radoznala i sve vole da vide, da dotaknu, ali to je jedini način da nauče. Ako ubijete njihovu radoznalost, ubićete njihovu želju za znanjem. Detetu je potrebna pažnja i ljubav roditelja. Možda će i namerno napraviti štetu samo da bi privuklo pažnju roditelja. Draže su mu i batine i grdnja od ignorisanja. Prepoznajte detetovu ogromnu potrebu da se druži s vama, da skrene pažnju na sebe, da uči od vas. Deca su nezaštićena i prepuštena samo vama. Istina je da su roditelji preopterećeni, da se živi u teškom vremenu, ali vremena su uvek teška, a deca su samo jednom mala. Ako dete i pogreši, učinite sve da do greške ne dođe, naučite ga kako treba. Ako slomi nešto ili napravi bilo kakvu štetu, ne grdite ga i ne tucite ga zbog toga, već sklanjajte stvari koje su važne van domašaja deteta. Niko se nije naučen rodio. Razgovarajte sa detetom, pokažite mu kako treba. Vi ste tu da ga naučite i da ga kritikujete ako pogreši. Vi ste za njega model ponašanja. Zagledajte se dobro u vaše dete to je vaše ogledalo. Udarce koje ste zadali detetu, zadali ste sami sebi. Sebe ste kaznili za pogrešne postupke. Nemojte se iznenaditi ako vam jednog dana taj udarac bude uzvraćen, na ovaj ili onaj način. Pala mi je jedna ideja na pamet - ako postoje predškolske i školske ustanove za decu, možda treba uvesti i neku ustanovu za roditelje gde će pohađati časove o vaspitanju dece, koji bi vodio tim stručnjaka. Vaspitanje dece je vrlo kompleksan i težak „posao“ i baš zato bi možda trebalo uvesti obavezno pohađanje časova za roditelje. Sigurno da bi nekim roditeljima bila ranjena sujeta, ili bi se samo nasmejali na ovo, ali budimo iskreni i realni, nije svako sposoban da bude roditelj za primer, ali je svako sposoban da bar pokuša da to postane. Zarad dece, tih malih-velikih ljudi, posvetimo se tome sa malo više pažnje i ljubavi. Danka T.


Porodica

20

Doktore, moje dete sve razume, ali ne govori

S

va deca razumeju mnogo više reči nego što mogu da izgovore. Ovo je potvrđeno u gotovo svakoj pažljivo sprovedenoj studiji ranog leksičkog razvoja. Recimo, deca stara dve godine u proseku razumeju više od hiljadu reči i stotinak rečenica. Ovo se, dakle, ne odnosi samo na decu koja kasne u progovaranju, već i na decu koja prosečno usvajaju govor. Za ovako veliki raskorak između sposobnosti razumevanja i sposobnosti izgovora nude se dva objašnjenja: prvo, u procesu razumevanja jezika potrebno je prisećanje reči a ne i aktivno imenovanje, i drugo, odrasli uvek govore o stvarima koje su u okviru trenutnog konteksta; detetu je potrebno da se okrene kontekstu pa da upotpuni značenje reči ili iskaza. Takođe je moguće da su deca sposobna da percipiraju glasovne obrasce koje još uvek ne mogu da izgovore. Rane reči poseduju samo one glasove koje deca već spontano izgovaraju. Bitno je da znamo da nas dete razume, ali ne treba da se oslanjamo samo na taj podatak. Već u prošlom broju smo istakli da je očekivano da dete staro dve godine izgovara više od 50 reči. Na uzrastu od tri godine se očekuje da dete već uveliko usvaja sve složenije rečenice. Naime, kao što je period od 19-24 meseca period tzv. »praska« vokabulara, tako je period od 2 do 3 godine period »praska« gramatike. Deca počinju da usvajaju predloge, zamenice, veznike, počinju da koriste padežne nastavke. Sa tri godine deca razlikuju jedninu od množine. Na primer, ako kažemo detetu: ”Donesi mi igračke”, ono zna da nije u pitanju samo samo

jedna stvar, već više njih. Razume i koristi pravilne glagole u sadašnjem i prošlom vremenu, kao na primer: “Mama radi”, “Mama je radila”, itd. U ovom periodu, pa i nešto kasnije, prirodno je da deca greše u gramatici, naročito kad su u pitanju nepravilni gla-

goli ili fraze. Na uzrastu između treće i pete godine deca razvijaju sve složenije rečenice sa sve većim brojem elemenata, rečenice koje mogu sadržati i više od osam elemenata. Razumeju i rado odgovaraju na pitanja: “šta?”, ”gde?”, ”ko?”, ”kako?”, ali imaju poteškoća da odgovore na pitanje ”zašto?” (ta sitnica ih nikako ne ometa da neprestano sve u kući pitaju “A zašto..?”). Dakle, ako dete od tri godine izgovara samo mali broj reči ili govori vrlo nerazumljivo, to dete veoma kasni u progovaranju. U slučajevima kakav je ovaj koji smo naveli, veliki raskorak između detetove sposobnosti razumevanja i sposobnosti izgovora je znak da postoji problem u procesu usvajanja jezika. Ukoliko nije u pitanju oštećenje sluha ili niži mentalni nivo funkcionisanja, onda se takav poremećaj opisuje kao razvojna disfazija. O ovom poremećaju ćemo detaljnije govoriti i u nekom drugom broju, a sada ćemo

ukratko izložiti u čemu se sastoji i koja je funkcija logopedske intervencije. Zadatak logopeda je složen i sastoji se u sledećem: U saradnji sa psihologom, neurologom, audiologom mora se sprovesti pažljiva dijagnostika radi eliminisanja sumnji da je u pitanju neko neurološko oštećenje, niže mentalno funkcionisanje ili problemi sluha. Kada se otklone ove sumnje, onda je prvi zadatak logopeda da utvrdi koliki je stepen razumevanja govora, a potom na kom je nivou izgovor, da li dete izgovara samo imenice ili su u rečniku prisutni i glagoli. Ovaj podatak je važan, jer prisustvo glagola označava da li je dete na početku razvoja rečenice. Imenice ne mogu da stvore rečenice, mogu samo glagoli. Sledeća stepenica je utvrđivanje kako teče razvoj pojedinačnih glasova i da li dete duplira jedne iste slogove ili može tečno da prelazi sa jednog sloga na drugi. Na taj način će logoped steći uvid da li je problem deteta opšti i odnosi se i na razumevanje i na govornu produkciju, ili se radi o detetu koje, pre svega, ima problem izgovora. Onda se pravi plan stimulacije i rehabilitacije, koji, potom, zajedno sprovode roditelji i logoped. U slučajevima kakav je ovaj, kada dete od tri godine izgovara vrlo mali broj reči, potreban je intenzivan terapijski rad, odnosno roditelji bi trebalo da dovode dete kod logopeda između četiri i pet puta nedeljno. Cilj ovako intenzivnog rada je stimulacija razvoja leksike, odnosno izgovora reči, fonologije, odnosno glasova i slogova, gramatike, kao i razumevanja govora. Jednu opštu prognozu nije moguće dati, jer zavisi od stepena razvijenosti i razumevanja i izgovora deteta, ali je sigurno da se stimulativni program mora odvijati sve do polaska u školu, a verovatno i u prvim godinama školovanja. Dr sci Jasmina Vuksanović, logoped, Tel.: 011/3193-603


22

CENA: 18.900,00

ENCI MENCI RADNJE: Zemun, Glavna 25, 011/3162069, 011/3162087; Beograd, Bulevar Kralja Aleksandra, 199b, 011/2413-889; Vidikovac, Kneza Višeslava 63, 011/356-5520; Novi Beograd, Ðorđa Stanojevića 35, M-Rodić TC, 011/2288-407; Kragujevac, Dr. Zorana Ðinđića 10, 034/361-492; Novi Sad, Laze Telečkog 28, 021/525-322; Niš, TC Kalča, prizemlje-lamela B, lokal 28, 018/257-915; Bačka Palanka, Veselina Masleše 20, 021/751-987; Požega, M-Rodić TC, I sprat, Nikole Pašića 2, 031/715-414.

CENA: 6.200,00

Pliko P3 Classico Aluminijumski ram, težina 8 kg. Novi Sad-Radosnica , Trifkovićev trg 4 tel. 021/520 319

Jane - kozmetika 250 ml

CENA: gel, mleko-440,00 šampon-485,00

Ne iritira oči. Parfem ne izaziva alergijske reakcije. Sadrži 100% prirodni ekstrakt ovsa koji vlaži, hrani i neguje bebinu kožu. Enci menci prodavnice

Jumper - Peg Perego Dubak sa igračkom, 5 pozicija visine sedišta. Chili Vili - N. Beograd, TC Piramida, tel. 011/216 6993

CENA: 20.800,00

Chicco kupka u obliku mede 300ml Aksa prodavnice T-rex - Peg Perego Igračka na el. pogon, 12V. Dve brzine+rikverc. Za uzrast od 3 do 8 godina.

CENA: 14.000,00 CENA: 427,00

Chili Vili - N. Beograd, TC Piramida, tel. 011/216 6993 Quinny ZAPP lako sklopiva, pogodna za sva putovanja (avion, automobil, voz, bicikl), težina 6 kg. N. Bgd, Brestill, Tošin bunar 268, 011/209-1136; Meda shop, TC Piramida, 011/21-666-39; Novi Sad, Radosnica, Trifkovićev trg 4, 021/530-215


23 Pliko Switch completo

CENA: 733,00

Praktična kolica sa mogućnošću pozicioniranja sedišta u dva smera. Aluminijumski ram, težina 11 kg. Chili Vili - N. Beograd, TC Piramida, tel. 011/216 6993

Lindam kajiševi za hodanje Aksa prodavnice

CENA: 28.900,00

CENA: 486,00

CENA: 110,00 Kašica Fina bundeva - SUNVAL

Glow King - 3D NALEPNICE MALA PRINCEZA Aksa prodavnice

Mebby igračke za kupanje Aksa prodavnice

Organskog porekla 100 % prirodana, bez soli, šećera gustina, konzervansa, glutena i dodataka za boju i aromu. Megamarketi, DM, Aksa, Milupinishop itd.

CENA: 342,00 NOVO U PONUDI Tommee Tippee korpa za pelene Sangenic sa dopunom CENA: 2.590,00

Korpa za odlaganje prljavih pelena. Higijenska korpa idealno je rešenje za neprijatne mirise pelena. Prodavnice Enci menci

CENA: 24.290,00

Chicco Key 1 isofix Koristi se za decu od 9 -18kg. Potvrdjen od strane Italijanskog društva pedijatara kao najbolji proizvod za zaštitu pri bočnim udarima u svojoj kategoriji (grupa 1). Prodavnice Enci menci

Aksa radnje: Beograd, Nikolaja Gogolja 17, Banovo Brdo, tel. 011/354 39 00, 354 39 02; Nova Mokroluška 3, Voždovac, tel. 011/347 13 18, Medaković naselje; Novi Sad, Bulevar Vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/640 29 68; Niš, Kralja Stefana Prvovenčanog 14.


Alternativa

Prirodna nega i aromaterapija u trudnoći U

toku trudnoće celokupni organizam žene dolazi pod uticaj hormona, kroz različite procese i promene, koje se odražavaju i na kožu. Naše tržište nudi široku lepezu preparata za negu kože i konstantno smo u dilemi: šta izabrati i zašto? Trenutni svetski trendovi sve više u prvi plan stavljaju vraćanje prirodi, kako u lečenju tako i u nezi kože. Smanjuje se upotreba sintetskih i polusintetskih supstanci (parafin, vazelin, veštačke boje i mirisi, itd.), jer dovode sve češće do alergijskih reakcija (hipersenzitivna koža, eritem, kontaktni dermatitis) zbog nastanka neodgovarajućeg imunog odgovora kože na ove supstance. O ovome treba naročito misliti u toku trudnoće i nakon porođaja, kada je dodatno povećana osetljivost kože pod uticajem hormona. Drugi razlog za upotrebu prirodnih preparata (ulja, kremova, masti) je njihovo kompletno prodiranje u dublje slojeve kože, koju na taj način hrane i neguju, povećavajući joj tonus i elastičnost. Prirodne podloge omogućavaju i prodiranje aktivnih supstanci (kolagena, elastina, vitamina, alantoina, itd.) iz preparata u dublje slojeve kože. Najveći broj preparata koji sadrže veštačke podloge zapušava pore, masti i ne dovodi do prodiranja aktivnih supstanci u dublje slojeve kože. Iz pomenutih razloga, važno je odabrati preparat sa odgovarajućom podlogom, koja neće stvoriti filmbarijeru na koži, već će omogućiti penetraciju supstanci u kožu, a time i željeni efekat. Ispitivanja poslednjih godina su pokazala da kombinovana primena različitih prirodnih supstanci, tj. prirodnih ulja (maslinovo, bademovo, jojoba) i voskova (cacao butter, shea

24 butter), biljnih ekstrakata (neven, kamilica, aloja) i etarskih ulja, takozvana aromaterapija, dovodi do najboljih efekata. S obzirom na to da etarska ulja pomažu u tretiranju raznih kožnih oboljenja, razvila se posebna disciplina aromadermatologija koja se zasniva na primeni aromaterapije u tretiranju i nezi različitih stanja kože. Aromaterapija predstavlja lečenje prirodnim etarskim uljima, koja mogu da se primenjuju samostalno ili u preparatima, kao što su ulja, kreme, kupke i dr. Još od davnina su stari Grci koristili maslinovo ulje da apsorbuju miris latica cveća i začina, pri čemu su koristili ova parfimisana ulja u medicinske i kozmetičke svrhe. Čak je i Hipokrat, koji se smatra ocem medicine, savetovao da je “put do zdravlja aromatično kupanje i mirisna masaža svakoga dana”. Maurice Gattefosse je svojim otkrićem da ulje lavande deluje isceljujuće, pažnju usmerio na primenu ulja lavande i drugih etarskih ulja u dermatologiji i prvi je 1928. godine uveo pojam Aromaterapija. Zahvaljujući etarskim uljima, koja pored antiseptičkog dejstva, mogu imati i razna druga dejstva, kao što su antialergijsko, antiseboroično, antizapaljensko, adstrigentno, antireumatsko, vazokontriktorno, diuretičko, imunostimulativno, tonično i drugo, aromaterapijski preparati imaju široku primenu u dermatologiji i kozmetici. Izbor podloga u koju će biti inkorporirano odgovarajuće etarsko ulje je isto toliko bitan kao i izbor samog etarskog ulja. Prirodne podloge (shea butter, cacao butter, pčelinji vosak, maslinovo ulje, bademovo ulje itd.) u kombinaciji sa etarskim uljima, koja zahvaljujući svom sastavu (sadrže terpene) omogućavaju prodiranje aktivnih supstanci (kolagena, elastina, vitamina, alantoina, itd) iz preparata u dublje slojeve kože. Zato svetski trendovi sve više u prvi plan stavljaju vraćanje prirodi, kako u lečenju, tako i u nezi kože, i primenu aromaterapijskih principa pri formulaciji kozmetičkih preparata.


25

Najčešće promene na koži do kojih dolazi u toku trudnoće pod uticajem hormona su: • Strije • Suva koža i svrab kože stomaka • Senzitivna i iritirana koža • Akne • Linea nigra • Hiperpigmentacija kože lica i vrata (melazma). Većina promena na koži u toku trudnoće nestaje već nekoliko nedelja nakon porođaja. Međutim, strije predstavlaju najozbiljniji problem kože, koji ne nestaje nakon porođaja. Strije (striae gravidarum) nastaju usled pucanja vezivnog tkiva dermisa u toku rastezanja kože stomaka za vreme 2. i 3. trimestra trudnoće kada materica brzo raste, pri čemu se širi i koža stomaka. Kada je u pitanju nega kože u cilju prevencije strija, posebno se preporučuje kombinovana upotreba aromaterapijskih kremova sa etarskim uljem mandarine i lavande, koji sadrže shea butter, maslinovo ulje, kolagen i vitamin E. Klinički je dokazano da ovakva kombinacija u 39% slučajeva može smanjiti po-

Alternativa javu strija, a prirodne supstance neguju i vlaže kožu i sprečavaju karakterističan svrab stomaka. Međutim, ukoliko je već došlo do pojave strija, važna je adekvatna nega u cilju ublažavanja njenih vizuelnih efekata. Takođe, istegnutoj koži nakon porođaja je potrebno vratiti tonus i elastičnost i dati joj energiju upotrebom preparata za učvršćivanje kože. Kada je nega kože u trudnoći u pitanju, neophodno je znati da je u vreme trudnoće koža permeabilnija i osetljivija i brojna etarska ulja mogu proći placentnu barijeru. Zato u trudnoći etarska ulja treba koristiti isključivo pod stručnim nadzorom. Zbog jakog mirisa, koji može izazvati nauzeju i povraćanje, kao i drugih neželjenih efekata ako se predoziraju, za trudnice se preporučuje polovina srednje koncentracije datog ulja. Ne postoji tačna lista zabranjenih etarskih ulja u trudnoći, ali iz pomenutih razloga treba izbegavati sledeća ulja: bosiljka, kedra, cimeta, žalfije, kleke, majorama, timijana. Prva ćetiri meseca treba izbegavati etarsko ulje ruže, kedra, anisa i ruzmarina. Međutim, postoje etarska ulja koja su prema aromaterapijskoj asocijaciji veoma blagotvorna u toku trudnoće, kako za duh tako i za telo, odnosno kožu trudnice. U pomenutu grupu ulja spadaju citrusi (mandarina, pomorandža, petit grain), geranijum, lavanda, kamilica, ilon-ilon itd. Zato, kada govorimo o nezi kože i upotrebi etarskih ulja u trudnoći, najbolje je citirati Paracelsiusa, oca farmakologije, koji je rekao: “Sve supstance mogu biti otrovi, samo prava doza razlikuje otrov od leka”. Mr. ph. spec. Danijela Pecarski Mella cosmetics 011/397 08 92 E mail: mella. cosmetics@eunet.yu


bebac.com

Prvi odlazak kod pedijatra Kada prvi put treba bebu da odvedem kod pedijatra? Ako je sve bilo kako treba, ako je beba dobro napredovala, nije imala povišenu temperaturu, ni iznenadne promene disanja, nije odbijala da jede, bebin prvi put kod pedijatra treba da bude kad napuni mesec dana. To je zapravo prvi konsultativni pregled i obično se dete vodi u obližnji dom zdravlja gde pri pedijariji postoji tzv. savetovalište za bebe i decu i gde se dovode zdrava deca. Prvi konsultativni pregled je obavezan.

Kako da izaberem pedijatra? Ako nemate starije dete ili svog porodičnog lekara, pedijatra ćete odabrati po preporuci ili ćete jednostavno otići kod onog ko taj dan prima pacijente u savetovalištu. Ako ipak želite dobro da izaberete pedijatra, jer će taj lekar sigurno lečiti vaše dete narednih sedam godina (dok ne krene u školu), treba da obratite pažnju na sledeće činjenice: Preporuke - Niko vam o dobrim i lošim stranama nekog lekara ne može bolje reći nego roditelji. Zato poslušajte šta vam kažu prijatelji, neka vam oni preporuče pedijatra kod kog vode svoju decu. Dostupnost - Raspitajte se koliko je neki pedijatar dostupan, koje mu je radno vreme, da li možete da ga zovete na kuću ili mobilni za savet, da li će doći do vas ako sa bebom bude nešto hitno... Čekanje - Neki pedijatri su zaista na ceni i pola grada ide kod njih. A da li ste vi spremni da sa bebom sedite po sat vremena u čekaonici gde su obično i bolesna deca? Proverite koliko se čeka na red dok pedijatar ne primi pacijenta i da li postoji telefonsko zakazivanje.

26

Doža Ðerđa 19, Novi Sad, Srbija, www.bebac.com, info@bebac.com Tel +381 21 474 66 44, Fax +381 21 474 66 45, Mob +381 63 520 742

Finansije - Ako se odlučite za pedijatra koji drži privatnu praksu, proverite cenovnik njegovih usluga i način plaćanja. Shvatanja - Ako ste vi modernih shvatanja i rešeni da dete odgajate na prirodan način, onda nemojte izabrati pedijatra starog kova koji će savetovati da bebi u četvrtom mesecu dajete uprženo brašno. Nađite pedijatra sa sličnim pogledom na svet. Šta treba da ponesem kod lekara? Ne polazite bez otpusne liste iz porodilišta i bebine zdravstvene knjižice. Trebaće vam jednokratna pelena, dve pamučne pelene, krema za guzu i eventualno odeća za presvlaku. Kako izgleda kontrolni pregled? Roditelj ulazi u prostoriju gde je pedijatrijska sestra. Tu se beba potpuno razodene. Čista pamučna pelena se stavlja na vagu i na nju beba. Sestra meri bebu i potom je stavlja u jednu, naoko kutiju, pomoću koje se meri bebina dužina (visina će se meriti kad beba bude stajala na svojim nogama). Mama (ili tata), uz savete pedijatrijske sestre, pomaže merenje. Nakon merenja, beba ulazi u lekarevu ordinaciju. Na osnovu podataka unesenih u karton iz otpusne liste iz porodilišta, pedijatar stiče uvid u novorođenčetovo stanje. Upoređuje telesnu težinu sa rođenja, otpusta iz porodilišta i sadašnju i zaključuje kako je beba napredovala. Onda će pedijatar pregledati bebi glavu, fontanele, oči, uši, nos, pupak, opipaće vrat s jedne i druge strane, stomak i kožu. Na osnovu izgleda i debljine kože i potkožnog tkiva, lekar će zaključiti da li se beba pravilno hrani i redovno kupa. Lekar će proveriti bebine reflekse i proveriti u kom položaju leži, kako pokreće ili podiže glavicu, da li se i kako oslanja na ručice. Lekar će proveriti kako izgleda mesto gde je beba u porodilištu primila BSG vakcinu. Takođe će proveriti nalaz sa snimanja kukova (ukoliko bebi nisu snimljeni kukovi, pedijatar bi trebalo da ispiše uput za ovaj pregled kod ortopeda) i posavetovati vas o načinu pepovijanja bebe.


Ishrana Živka Vlajković, diplomirani nutricionista DZ Zemun

P

oslednjih godina saveti stručnjaka o potrebnoj starosti odojčeta za uvođenje nemlečne hrane bitno su se promenili. Ova promena je usledila zbog temeljnijeg upoznavanja i saznanja da su mnoge hronične bolesti posledica prevremenog dohranjivanja. Sa dohranjivanjem treba započeti ne pre navršenog četvrtog meseca života i ne kasnije od šestog meseca starosti odojčeta. Ne treba započeti pre puna četiri meseca zbog napred opisane nezrelosti organizma odojčeta, a ni čekati kasnije od šestog meseca, zato što mlečna ishrana više ne može da zadovolji sve nutritivne potrebe odojčeta u tom uzrastu. Ne manje važna je činjenica da je odojče u tom periodu prijemčivo za prihvatanje nove tehnike hranjenja kašičicom, kao i za privikavanje na nove ukuse hrane. Ovaj vremenski interval se poklapa sa pojavom da većini odojčadi samo mleko više nije dovoljno kao hrana (počinje češće noćno buđenje) i u to vreme kada je neurološki razvoj

28

Prva kašasta hrana za odojče

dostigao takav stepen da dete može da prihvati i guta kašastu hranu. Odojče je spremno za dohranjivanje kada drži glavu uspravno, stavlja šake u usta i prihvata kašice bez refleksnog izbacivanja. Nema nikakve koristi ako se čvrsta hrana daje prerano, jer odojčetov sistem za varenje još nije sposoban da je prihvati i svari. Zato je važno da pratite svoju bebu, da prepoznajete njene želje i potrebe i sigurno nećete pogrešiti. Uvođenje čvrste hrane podrazumeva višemesečno nastojanje da je naučite različitim ukusima, a to obično traje do osamnaest meseci života, a nekad i duže. Predlažem da uvedete žitarice u jelovnik vaše bebe, ako je napunila Kako uvodimo žitarice: • 5. i 6. mesec Pirinač, kukuruz i heljda • 7. i 8. mesec Pšenica, ječam, raž i proso • 9. mesec Hleb, keks i griz • 10. mesec Testenine

četiri meseca i počela češće noćno buđenje.

Žitarice (cerealije) U ovu grupu spadaju: pirinač, kukuruz, heljda, pšenica, raž, ječam i ovas. U žitaricama je prisutna velika količina ugljenih hidrata, koji su dobar izvor energije. U omotaču se nalaze vlaknaste materije, koje imaju značajnu ulogu u održavanju funkcije gastrointestinalnog trakta. Dobar su izvor vitamina B-grupe. Žitarice sadrže malu količinu masti i minerala. Obično se kombinuju sa namirnicama životinjskog porekla, čime se poboljšava aminokiselinski sastav (keks sa mlekom, popara sa sirom, kačamak sa mlekom). Mogu se kombinovati i sa voćem. U toku dana odojčetu se sme dati najviše onoliko kašika žitarica koliko je meseci staro. Cerealije moraju da budu dobro kuvane ili na drugi način termički obrađene, što u proseku traje oko 30 minuta. Danas postoje i instant cerealije, koje se ne moraju kuvati.


29 Heljdina kaša sa mlekom 100 ml adaptiranog mleka 10 g heljdine kaše Ova kaša se sprema sa instant pahuljicama od heljde, pirinča ili kukuruza. Vrlo je hranljiva i daje se odojčetu kao prva mlečna kaša tokom petog meseca. Daje se odojčetu u 8. mesecu. Voćne kašice sa cerealijama 80 gr izmiksanog voća 15-20 gr (3-4 kašičice) instant žitarica Voćna kaša je hranljivija ako se dodaju cerealije. Bebi keks se može dodati voću u 9. mesecu.

Recepti su preuzeti iz knjige BEBI KUVAR nutricioniste Živke Vlajković. Knjigu možete poručiti na telefon: 064/178 2252

Ishrana

Odojčetu do šest meseci starosti treba davati žitarice bez glutena obogaćene gvožđem. Zato je dobro bebi ponuditi program žitno-mlečnih kašica, koje su bez glutena, a u svom sastavu imaju adaptirano mleko, ili ne. Pored toga, instant cerealije imaju i široku paletu ukusa - razno voće, čokolada, vanila i drugo. Sigurno je da mali probirači mogu pronaći svoju omiljenu žitno-mlečnu kašicu. Od 5-og meseca preporučuje se uvođenje pirinčanih ili kukuruznih instant kašica, u kombinaciji sa majčinim ili adaptiranim mlekom. Ove mlečne kaše sadrže veoma blage sastojke, lako se vare i ne sadrže gluten. Idealno vreme za ovaj obrok je 30 minuta do jedan sat pre večer-

njeg kupanja (dojene bebe), ili poslednja bočica mleka (za bebe koje se hrane adaptiranim mlekom).

Sa punih osam meseci u jelovnik odojčeta uvodi se doručak. On se sastoji od kiselo-mlečnih proizvoda u kombinaciji sa raznim žitaricama, kao što su popara sa sirom, palenta sa sirom ili jogurtom ili jogurt sa instant cerealijama ili zobenim pahuljicama.


31

Da li bebi treba da dajem vodu i čajeve i u kojim slučajevima? Beba koja sisa ne žedni, jer majčino mleko sadrži dovoljno vode, zajedno sa

svim hranljivim i zaštitnim materijama. Ono je male gustine i zbog toga bebi ne treba davati vodu. Ukoliko se beba hrani adaptiranim mlekom ili je navršila 6 meseci pa uzima i drugu hranu, treba je ponuditi prokuvanom, nezaslađenom vodom. Bolesne bebe, sa povišenom telesnom temperaturom, povraćaju i imaju proliv, treba pojiti (voda, čaj, posebne tečnosti) po savetu pedijatra. Čajevi protiv grčeva u stomaku neće pomoći i ne treba ih davati.

Halobeba Dežurni centar Halo za zdravu bebu ili kraće “Halobeba“ za Vaše pozive je otvoren 24 sata svakoga dana u mesecu – godini 011/3237 357; 011/323 7 358

U slučaju visokih, tropskih temperatura, treba pratiti ponašanje bebe i ponuditi joj vodu kada se proceni da je potrebno (npr. suve usnice, slabo mokrenje). Važno Vodu bebi davati isključivo kašičicom ili iz čaše. Nikako nemojte koristiti flašicu sa cuclom.

Kako i čime negovati bebinu kožu i kosu? Za negu kože bebe najbolje je koristiti neutralnu mast. Premazati je u tankom sloju u predelu pregiba kože. Mast ne treba stavljati na celu površinu kože, jer ona treba da “diše”. Kosu češljati četkom ili češljem, namenjenim za bebe i to u pravcu od napred ka pozadi i obrnuto, do željene frizure.


BEZ DILEME... SNAGOM PRIRODE I NAUKE U SLUŽBI VAŠIH NAJMILIJIH Ogrlica za bezbolan rast zuba kod odojčadi proizvedena je u Švajcarskoj i na tržištu zemalja zapadne Evrope egzistira već nekoliko decenija (Elfos, Schoder&Cie). Ovaj proizvod opšte namene poseduje sertifikat Kantonalne zdravstvene laboratorije za grad Lozanu (Laboratorie cantonal de Sante de Lausanne) br. 8481.9090 i potrebne dozvole Ministarstva zdravlja Republike Srbije za plasman na našem tržištu (Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu). Izrađena je od sintetičkog ćilibara (polistirol) i stvara električno polje zbog postojanja statičkog elektriciteta koji nastaje pokretanjem tela. Blagotvorno delovanje je u vidu olakšanja propratnih tegoba koje prate nicanje zuba. Izostaje intenzivan bol praćen uznemirenošću što se uočava u budnom stanju a san deteta je dublji, okrepljujući. Ogrlica je namenjena odojčadi tokom čitavog perioda nicanja mlečnih zuba. Ogrlica je dostupna u apotekama širom Srbije.

ALPADERM kozmetika U cilju da se potrošačima ponude efikasni i netoksični kozmetički proizvodi, grupacija proizvođača kozmetike u saradnji sa nezavisnom organizacijom za sertifikaciju ECOCERT izradila je dokument o proizvodnji tzv. etičke kozmetike. Takvu oznaku nosi i kozmetika švajcarske laboratorije ALPADERM. Kolekcija kozmetike ALPADERM nastale je iz nužde, jer su roditelji devojčice Lilly (dr. France BourelyJaczynski i dr.Philippe Jaczynski) bili suočeni sa njenim atopičnim dermatisom od rođenja. Roditelji male Lilly tragali su za prirodnim sastojcima koje je France, devojčicina majka strpljivo zamenjivala prirodnim sastojcima eksperimentišuću u laboratorijama u kojima je radila kao farmaceut i stručnjak za biljke na prestižnim svetskim univerzitetima. Tako je došlo do primene ulja onagre, volujka, jojobe i drugih koji dubinski hrane kožu i čine sastojke ALPADERM kozmetike. Spravila je emulziju za svoju devojčicu koja

je bila olakšanje za preosetljivu kožu i svih drugih beba. Tako je nastala prirodna kozmetika laboratorije ALPADERM. Čine je: HIDRANTNA KREMA, HRANLJIVA KREMA, TOALETNO MLEKO, ZAŠTITNA KREMA ZA SUNČANJE (30 SPF), ŠAMPON ZA ČESTU UPOTREBU i ULJE ZA MASAŽU. ALPADERM kozmetika sadrži slabo mineralizovanu vodu jednog od najviših izvora Alpa na 1870 m nadmorske visine. Ova prirodna mineralna voda sa malim sadržajem minerala posebno je podesna za spravljanje kozmetike za negu osetljive kože bebe. ALPADERM kozmetika prevashodno se koristi za negu i ulepšavanje beba ali se preporučuje i primenjuje i kod odraslih.Ovde nam se nameće asocijacija, medicinsko pravilo kod primene kapi za oči i uši. Sve što može da se stavi u oko može i u uho ali ne i obratno. Kolekcija kozmetrike ALPADERM proizvod je ljubavi roditelja prema svom detetu koji su želeli da sačine prirodne, nimalo štetne proizvode za negu i ulepšavanje svoje bebe, da preparati budu takve čistoće kao da se stavljaju u oko jer je Lilly očigledno bila zenica njihovog oka. To se posrećilo i drugama.


Saveti

34

Kašalj

Kašalj

K

ašalj je prvenstveno odbrambeni refleks, odnosno način kojim organizam čisti disajne puteve. Kašljem se disajni putevi (disajne cevi-bronhije) oslobađaju čestica prašine, polena, bakterija, virusa ili drugih nadražajnih supstanci i sekreta, koji produkuje sluznica. Kašalj je često i simptom bolesti, pre svega disajnih puteva.

Najčešći uzrok kašlja su virusne infekcije disajnih puteva. Deca mogu imati virusne infekcije praćene kašljem 6 do 8 puta godišnje. Sve veći problem predstavljaju i alergeni (polen), posebno u periodu od aprila do oktobra. Čađ, prašina, izduvni gasovi su razlog za kašalj u gradskim naseljima. Pušenje u sredini u kojoj boravi dete vrlo nepovoljno deluje na disajne puteve. Kašalj je prisutan i kod astme, koja nastaje kao posledica dejstva više faktora. Bakterijske infekcije, na koje ukazuje pojava povišene telesne temperature mogu biti uzrok kašlja.

Dr. Ljiljana Koljaja specijalista pedijatrije Ordinacija „Dečiji lekar“ Dubrovačka 6, Zemun 063/844 1909; 011/2191 287

Takozvano postnazalno slivanje kod dece sa uvećanim adenoidnim vegetacijama („trećim krajnikom“), upalom sluznice nosa, sinusa, često izaziva kašalj. Kašalj koji se javlja posle uzimanja obroka pobuđuje sumnju na postojanje gastroezofagusnog refluksa ili hijatus hernije. Većina uzroka kašlja kod dece su bezazleni. Izuzetak je kašalj kod odojčeta mlađeg od šest meseci, jer može biti znak upale pluća. Kod svakog upornog i jakog kašlja, posebno ako postoji podatak o iznenadnom napadu kašlja pri grickanju kikirikija, “smokija“, bombona, treba isključiti mogućnost aspiracije (uvlačenja delića hrane ili igračaka u male disajne puteve). Zbog opasnosti od moguće aspiracije stranih tela, deci mlađoj od tri godine ne treba davati kikiriki, tvrde bombone, žvake. Sa odeće mlađe dece skinuti sitnu dugmad, ukrasne perlice, sitne delove sa igračaka, sve što deca mogu stavljati u usta. Ne stavljati bebama ogrlice i narukvice od sitnih perli (ili ogrlice od kuglica ćilibara - „protiv grčeva“) zbog opasnosti od udisanja tih sitnih delova. Retko uzrok kašlja može biti psihogen. Kašalj može zvučati “kao lavež psa“, što se čuje kod otoka glasnih žica (laringitisa). “Metalni“ zvuk se javlja kada je oboljenje lokalizovano u dušniku. Postojanje „sviranja“ (wheezinga) uz kašalj, karakteristi-


35

Saveti

čno je za astmu. Suv, nadražajni kašalj, čuje se u alergijskim bolestima disajnih puteva, posebno u zagađenom okruženju (pušenje!). Grub kašalj sa iskašljavanjem se javlja kod upale nosa, sinusa, ždrela. Najveći broj dece ima akutni kašalj, koji traje oko 7 dana. U toku dana dete može imati oko desetak „napada“ kašlja. Ako se dete dobro oseća, nema povišenu temperaturu, nije malaksalo, dobro uzima obroke, treba ga stimulisati da se dobro iskašlje. Mlađu decu podstaći lupkanjem po leđima dok ga držite u naručju, ili dok leži preko krila sa glavom nadole ili trljanjem kože grudnog koša. Sa detetom u naručju se možete igrati- prevrćite se po podu; napravite valjak od ćebeta po kome ga možete “kotrljati“ dok leži na njemu potrbuške. Dete će se zabaviti, smejati, što će pomoći pokretanje i eliminaciju sekreta. Starije dete naučite da se osloni šakama o kolena, ivicu kade, lavaboa, da zagrli jastuk, duboko udahne, zadrži kratko dah i zatim snažno iskašljava. Kašalj često izaziva bol u grudima (usled nadražaja dušnika) i trbuhu (zbog mišićnih kontrakcija pri kašlju). I skoro uvek je prisutan poremećaj sna. Najveće teškoće imaju sasvim mala deca, kojima kašalj otežava i san i hranjenje. Oni ne znaju da iskašlju (odnosno izbace sekret, koji se kašljem pokrene). Vrlo često ga gutaju, što proizvodi povraćanje. To obično budu velike količine sluzi, i mada roditeljima to izgleda dramatično, detetu nakon toga bude znatno lakše. Pošto deca gutaju sekret, u stolici se mogu naći veće količine sluzi. Prvu pomoć detetu koje kašlje pružaju roditelji. Prostoriju u kojoj dete boravi treba češće provetravati, vlažiti vazduh. Inhalacija vodenom parom prija detetu koje kašlje. Možete više puta u toku dana, po deset minuta, uvoditi dete u zapareno kupatilo. Dete se može inhalirati nad

posudom sa vodom koja isparava, uz dodatak nane, bosiljka, žalfije i uz oprez da ne dođe do opekotina vrelom vodom. Inhalacija čajem od kamilice se ne preporučuje, jer je to biljka vrlo srodna ambroziji, koja često uzrokuje alergijske reakcije. Takođe se može gel od mentola utrljavati u kožu grudnog koša, što uz tople, suve obloge oko vrata i oko grudnog koša može delovati umirujuće na kašalj. Preporučuje se uzimanje bistrih tečnosti (toplih, zaslađenih napitaka), što utiče na razređivanje sluzi u disajnim putevima i olakšava iskašljavanje. Posebno prija pileća supa. Detetu treba ponuditi dovoljno tečnosti i češće, manje obroke hrane koju najviše voli. Postoje brojni fitopreparati u obliku čajeva, sirupa, pastila, koje se sisaju, a koji su spravljeni od korena belog sleza, majčine dušice, divljeg bršljena, jagorčevine, bokvice, koji deluju umirujuće na kašalj tako što oblaganjem sluznice smanjuju nadražaj, smiruju upalu, razređuju sluz. Preporučuje se i primena vitamina C i tableta za sisanje sa dodatkom cinka, koje umiruju zapaljenje i jačaju imuni odgovor. Svi navedeni prirodni lekovi se mogu davati samostalno ili kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima. Tradicionalni mukolitici (sredstva za razmekšavanje sluzi), kao što su acetil cistein, metil cistein, nemaju veći učinak u akutnom kašlju. Ponekad su uzrok glavobolja, osećaja mučnine. Njihova primena je opravdana kod dugotrajnog kašlja, gde postoji gusta, žilava sluz (kod upale sinusa ). Uvek se javite lekaru ako dete ima problem sa disanjem (otežano, čujno disanje, ako kašlje uz povišenu telesnu temperaturu ili ako kašlje duže od sedam dana). O daljem toku lečenja i vrsti lekova odlučiće dečiji lekar nakon pregleda.


Saveti

38 Položite bebu na mekani peškir i postarajte se da joj je udobno i toplo. Počnite od glave, vrlo nežno joj masirajući obraze, pa sve do ramena. Pažljivo masiraje telo bebe pokretima odozgo na dole. Pričajte joj nežno i zadržite vizuelni kontakt, gledajući je s ljubavlju. Ukoliko beba izgubi interes za masažom, pokušajte neki drugi put.

Da li znate da...

Problem sa uspavljivanjem Ukoliko imate problem da uspavate vašu bebu u toku dana, kada je normalno da beba odrema, pokušajte da uspostavite neki ritam, kao što je stavljanje bebe u krevetac svakog dana u isto vreme, kako bi organizam stekao neki ritam, neku naviku. Ponudite bebi neku njenu omiljenu, igračku, možda će lakše zaspati uz nju. Ukoliko ni to ne pomaže, izvedite je u šetnju kolicima. Možda će je to malo izmoriti, pa će utonuti u san. A i šta je bolje od svežeg vazduha za to. Kada je stavite u krevet, dajte joj mleka, pomazite je, a zatim pustite neku umirujuću, lepu melodiju, ili joj dajte muzičku igračku čiju melodiju treba da poveže sa vremenom za spavanje.

”Tvoja milovanja me smiruju“ Masirajte vašu bebu od druge nedelje života. Videćete da je to efikasan metod kada treba da smirite i utešite bebu, istovremeno učvršćujući vezu koja vas spaja. Masirajte je kada je budna i kada ste oboje opušteni.

Niko nije savršen, ali je usnula beba vrlo blizu toga.

Istraživanja su pokazala da deca koja su hiperaktivna, u kasnijem životnom dobu uglavnom postaju sklona depresiji pred životnim preprekama. Svake godine u Evropi se alarmantno povećava broj lekarskih recepata za antidepresive. Od suštinske važnosti je da pomognete detetu da kontroliše „jake“ emocije, kako bi se sprečili budući problemi vezani za hiperaktivnost i kontrolisanje stresa. Vaše dete mora da primeti da ste vi na emotivnom polju jak roditelj i da ste u stanju da ga naučite da ostane mirno.


Savet strucnjaka Motorni razvoj deteta se odvija bez prekida i prema određenim zakonitostima. U prvoj godini života, dok dete ne može samostalno da stoji i hoda, roditelji imaju značajnu ulogu u njegovom razvoju. U položaju na trbuhu dete uči da se osloni na ruke, uspravi glavu, osloni i optereti noge. Iz tog položaja prelazi u četvoronožni, uči da puzi i počinje da stoji. A kako dete vežba svoje mišiće za sedenje? Kada počinje samostalno da sedi?

40

Znajući neke od osnovnih faza u razvoju sedenja i prateći ih kod svog deteta (neko dete će nešto ranije, a neko kasnije proći sve te faze) odlučujemo se i za odgovarajuća kolica. Do trećeg - četvrtog meseca odojče mora da leži na ravnoj podlozi. Kasnije ćemo moći da podignemo sedište, prvo na 30 do 45 stepeni, potom na 60 stepeni i tek u sedmom - osmom mesecu ćemo bebu postavljati u ispravljen sedeći položaj. Da bi se obezbedila dobra potpora za kičmeni stub, podloga mora

struka osobe koja će ih gurati. Ukoliko će se više vas smenjivati pri guranju kolica, najbolje je da se visina ručki može podešavati. Ne zaboravite i na praktične stvari. Kupite kolica prekrivena materijalom koji se lako održava ili, još bolje, skida i pere. Ako kupujete kolica koja se sklapaju, to mora biti jednostavno (često će vam samo jedna ruka biti slobodna za tu aktivnost), a sklopljena ne smeju biti prevelika za prtljažnik vaših kola.

Kako izabrati dečija kolica

Pažljivim posmatranjem beba, dok leže na leđima, može se pratiti razvoj sedenja. Sa tri meseca odojče se stabilno održava na leđima, stavlja obe šake ispred lica i savija obe noge. Sa četiri meseca sigurno leži na leđima, hvata predmete i stavlja ih u usta. Tada počinje i samostalno da podiže glavu sa podloge i izgleda kao da želi da sedne. Ako bolje pogledate, videćete da od podloge, osim glave, može da odvoji samo lopatice. Sa šest meseci dete hvata svoja stopala i igra se sa njima. Pri tome odiže karlicu i isteže slabinske, a jača trbušne mišiće. Ukoliko ga sada stavite da sedi, preklopiće se kao knjiga ili će pasti na jednu stranu. Još nije spremno za samostalno sedenje i svako duže postavljanje u sedeći položaj samo će opteretiti kičmeni stub. Sa sedam meseci dete se igra sa svojim stopalima stavljajući ih u usta, naučilo je sve veštine na leđima, da bi se krajem osmog meseca preko boka podiglo u sedeći položaj. Sada uspeva da sedi samostalno, uz ispravljen kičmeni stub i da održava ravnotežu na ravnoj podlozi sa nogama ispruženim ispred sebe.

biti čvrsta, i to je jedan od osnovnih zahteva pri izboru kolica. Sama kolica moraju biti stabilna i laka za rukovanje, tako da prelaženje preko prepreka (kao što je ivičnjak) ne predstavlja problem. Za to su vam potrebni čvrsti i izdržljivi točkovi koji se lako okreću oko vertikalne ose. Na kolicima moraju da postoje kočnice koje se lako koriste. Sigurnosni pojasevi su neophodni za starije odojče, čim počnete da ga podižete u polusedeći položaj. Kod nas ćete najčešće naći pojas koji se učvršćuje u tri tačke (prelazi preko struka i između nogu), iako se u mnogim zemljama preporučuju pojasevi koji prelaze i preko ramena. Kolica ne smeju da imaju otvore kroz koje deca mogu da provuku nogu ili ruku, bilo slučajno, bilo namerno. Da li će dete gledati u vas ili ne, zavisi od vaše želje, ali treba imati na umu da od šestog do osmog meseca dete uči da razlikuje nepoznata lica od poznatih i može da se uplaši, pa i rasplače ako ne vidi nikog poznatog. Za taj period su idealna kolica kod kojih se ručka pomera tako da možete da menjate smer u kome dete gleda. Manje značajno za dete, ali ništa manje značajno pri izboru kolica je i visina ručki. Najbolje je da budu u visini

Preporuke za odabir kolica Kod izbora kolica obavezno voditi računa o sledećem: 1. Podloga na koju se oslanjaju dečija leđa mora biti tvrđa, postavljena podloga, nikako labavo platno. 2. Kolica ne smeju da imaju ram ili mehanizme u koje dete može slučajno ili namerno da proturi ili zaglavi ruku ili nogu. 3. Postojanje kočnica na točkovima. 4. Ukoliko se opredelite za jedna kolica tokom odrastanja vašeg deteta, obavezno vodite računa o promenljivosti ugla naslona, kako biste pravilno pratili faze razvoja i podešavali uglove tokom odrastanja deteta. 5. Uskladite izbor kolica sa vašim potrebama i načinom života. Preporučujemo lagana kolica sa aluminijumskom konstrukcijom. Poželjno je: 1. Da su kolica laka za upravljanje (rotirajući točkovi). 2. Iz praktičnih razloga, korisno je da se na kolicima nalazi držač flašice, tacna, korpa itd. 3. Da je ram multifunkcionalan kako biste imali mogućnost da na ram montirate i auto sedište i, eventualno, nosiljku. 4. Da navlaka može da se pere (pogledati deklaraciju o održavanju kolica). 5. Izmerite visinu ručki u odnosu na vašu visinu (imate u ponudi kolica sa samopodešavanjem visine ručke). Dr Jelena Rakić Milanović, mr sci med fizijatar Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”, Novi Beograd


Bebin izbor 3  
Bebin izbor 3  
Advertisement