Page 1

E XCLUSI EF L OGER EN

L

LEVENSLUST voor LEVENSGENIETERS Het bekende antiquairskoppel Alain en Brigitte Garnier slaan dan wel weer een nieuwe weg in, toch is het allemaal een logisch vervolg op hun initiĂŤle beroepsbezigheid. Al jarenlang weten ze op een sublieme manier interieurs aan te kleden met een mix van antiquiteiten en andere bijzondere voorwerpen. Met hun feilloze smaak staan ze telkens weer garant voor kwaliteit, voor chic zonder protserig te zijn. En nu kunnen ook hun gasten daarvan meegenieten. TEKST: MARIE MASUREEL - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS

168 TIJDLOOS

TIJDLOOS 169


Z

e praat honderduit over haar nieuwe project, The Little Monastery, dat nu halverwege is. Brigitte Garnier is duidelijk begeesterd in alles wat ze doet. Of het nu om een sierkussen gaat of om een gigantisch meubel, alles heeft een eigen verhaal en met even veel enthousiasme geeft ze toelichting. Voor wie haar nog niet mocht kennen, Brigitte en haar man Alain runnen al jaren een vermaarde antiekzaak met een showroom in Damme en één in Knokke. Damme is niet alleen hun professionele uitvalsbasis, ze wonen ook op het uitgestrekte domein te midden van de polders. “Dit was vroeger een abdij van de Cisterciënzers, een kloosterorde uit Parijs. Op het landgoed stonden dan ook verschillende gebouwen. In één ervan wonen we met ons gezin, een ander hebben we jaren geleden al omgevormd tot onze toonzaal. Hier ontvangen we klanten uit binnen- en buitenland voor onze antiekzaak.”

“We kregen het idee om gewoon zelf een B&B op poten te zetten en de oude schuur te renoveren”

Evenementen en overnachtingen Op het domein stond ook een oude schuur maar die had geen bestemming. “We hadden dit gebouw gelaten in de staat waarin het was, er lag zelfs geen verharding. De vloer was gewoon aarde. Maar recent besloten we om de oude schuur om te bouwen tot een bed and breakfast. Dat idee kwam er niet zomaar, sinds enige tijd bieden we de kans om onze showroom tijdens de zomer af te huren voor evenementen, zoals huwelijksfeesten. Dit initiatief kent veel succes. Vaak willen gasten dan ook overnachten, waarbij we hen

170 TIJDLOOS

TIJDLOOS 171


“Het moet echt een belevenis zijn om naar hier te komen. Mensen willen tenslotte het maximum halen uit hun verblijf”

moesten doorverwijzen naar B&B’s in de buurt. We kregen het idee om dit gewoon zelf op poten te zetten en de oude schuur te renoveren.”

Een exclusieve belevenis Brigitte en haar man wilden het oorspronkelijke karakter van het gebouw zo veel mogelijk respecteren. “Het landgoed is beschermd, de buitenkant moest dan ook intact blijven. We besloten om het gebouw onder te verdelen in verschillende ruime compartimenten. Momenteel zijn er al drie kamers af, we plannen om er nog twee bij te creëren. Het zijn niet enkel slaapkamers maar er is telkens ook een leefruimte en meestal ook een kitchenette. De badkamers zijn ruim en alles is afgewerkt met hoogwaardige materialen. Verder besteden we enorm veel belang aan mooi, smetteloos beddengoed, exclusieve badproducten en een persoonlijke service. Het moet echt een belevenis zijn om naar hier te komen. Mensen willen tenslotte het maximum halen uit hun verblijf en dat willen wij hen dan ook op elk vlak kunnen aanbieden, tot het ontbijt toe. Daar kunnen onze gasten smullen van eitjes van onze eigen kippen, persoonlijker kan het niet.”

Hedendaags en gezellig De filosofie van B&B The Little Monastery bestaat er in om een omkadering aan te bieden die zowel appelleert aan liefhebbers van een hedendaagse als een cozy inrichting. “Vaak is de keuze hetzij een design hotel of een charmehotel. Wij proberen de beide te vereni-

172 TIJDLOOS

TIJDLOOS 173


174 TIJDLOOS

TIJDLOOS 175


Het hemelbed en de rustige tinten van grijs en wit zetten de toon in de Summerhouse room.

gen. We gingen daarbij vooral uit van een gevoel van rust, zelfs wat zen. Daarom hielden we de aankleding luchtig. Dat resulteerde in een creatieve mix van zowel antiquiteiten als Aziatische objecten. Daarenboven zorgden we voor een vleugje modern en vintage. We reizen sowieso veel en dan stoten we op allerlei zaken die je hier niet zomaar vindt, en dat waarderen onze gasten. Alles is bovendien te koop.”

Ontstressen in alle rust De drie kamers hebben elk een aparte sfeer. De Landlord room is de grootste suite. Ze wordt gedomineerd door de open haard en een zitbank van wel zeven meter lang. De staande lamp is een prachtstaaltje van Deens design uit de jaren veertig. De versteende boomstammen wegen loodzwaar maar ogen prachtig door de warme kleurschakeringen. Wie de badkamer binnen treedt, laat alles achter zich en wordt meteen ondergedompeld in de sfeer van een hammam. “Je waant je in een land hier ver vandaan door de wanden en vloeren in Marokkaanse tadelakt en het bijzonder exotisch ogende tijgermarmer. In de sauna is het heerlijk ontstressen in alle rust en privacy.”

Italiaans wandmeubel Marguerite’s room baadt in een frisse sfeer door het Gustaviaanse blauw. Een groot Italiaans wandmeubel doet dienst als vestiaire en als vitrinekast voor enkele speciaal uit-

176 TIJDLOOS

TIJDLOOS 177


gezochte decoratieobjecten. “Deze suite heeft de meeste eigentijdse uitstraling van de drie. De badkamer oogt clean en strak door het gesableerde marmer. Verder springt ook de stoffering in het oog. We konden een paar restanten oud fluweel en zijde uit Oezbekistan op de kop tikken. Daarvan lieten we sierkussens vervaardigen. Het draagt allemaal bij tot de unieke sfeer die er hangt. Op de mezzanine is het bovendien zalig uitslapen in het King size bed.”

Robuust en sober De derde gastenkamer is misschien wel het kleinst qua oppervlakte maar moet qua sfeer zeker niet onderdoen voor de overige suites. De Summerhouse room is perfect voor een romantisch weekendje weg. Het hemelbed en de rustige tinten van grijs en wit zetten de toon. Het houten meubilair is robuust en landelijk, en de afwerking is sober met enkele sfeerlampen en manden uit Birma.

Levensgenieters van alle slag ‘The Little Monastery’ refereert dan ook niet enkel aan de religieuze historiek van het domein, de rust en kalmte van weleer zijn nog steeds actueel. De B&B is dan ook een ideaal toevluchtsoord voor levensgenieters van alle slag door de aanwezigheid van kunst en antiek, eindeloze vergezichten in de polders, de Noordzee in de onmiddellijke omgeving en een gepassioneerde gastheer en gastvrouw.

178 TIJDLOOS

Info: B&B The Little Monastery www.thelittlemonastery.be

The Little Monastery - Tijdloos  

Het bekende antiquairskoppel Alain en Brigitte Garnier slaan dan wel weer een nieuwe weg in, toch is het allemaal een logisch vervolg op hun...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you