Page 31

1677-1678

1679

1688

1691

Inom ett år griper och fängslar den mallorkinska inkvisitionsdomstolen 237 invånare från det kvarter där människor som härstammar från de judar som tvångskonverterades 1435 lever. Händelsen kommer att gå till historien som Complicidad del ano 1678, 1678 års konspiration.

Under våren iscensätts fem imponerande autodaféer i Santo Domingo-klostret i Palma. Masskonfiskering av dömdas egendomar. Samtliga dömda gör avbön och återförenas med den katolska kyrkan.

11 februari arresterades Pedro Onofre Cortés de Guillermo av inkvisitionsdomstolen.

55 personer bränns efter halshuggning, 3 personer bränns levande, 5 bränns i sin frånvaro som avbilder, 3 avlidna personers ben grävs upp och bränns och för 37 andra åläggs långa fängelsestraff, arbeta som slavar på galärfartyg, lämna Palma för andra platser på ön, piskas och förnedras offentligt framför kyrkan på söndag. Samtligas egendom konfiskeras.

7 mars greps en stor grupp från barrio del Sagell som försökte fly Mallorca med ett engelskt segelfartyg. 8 mars kastades samtliga i fängelse. Ytterligare personer från barrio del Sagell grips.

1675 Den 13 januari bränns den spanske konverterade juden Alonso Lopéz levande på bål i Palma de Mallorca under en storstilad och påkostad autodafé.

Att getosten inte passar just de dagar då matmor har lagat köttgryta, kan flickan knappast ha uppmärksammat låta honom leka på andra sidan stadsmuren, invid havet. Men matsäck får de inte med sig, jo, ibland ett par apelsiner från Moxinas trädgård eller en bit bröd och ett par oliver. Men inget annat skall han äta, bannar matmor, för han har känslig mage. Den har han ärvt av sin mor, också hon har en känslig mage. Cathalina Tarongí klagar ofta över sina matsmältningsbesvär. På grund av dem måste hon vissa dagar avhålla sig helt från att äta, och andra dagar avstå från att ta en bit getost. Att getosten inte passar just de dagar då matmor har lagat köttgryta, kan flickan knappast ha uppmärksammat, tror Cathalina. Dansen i detta kök, som inte är stort eftersom det ligger i ett av de smala husen i barrio del Sagell, går för snabbt och stegen är för komplicerade för att flickan skall uppfatta dem alla. Apolonia, som kommer från en av byarna uppe i bergen, är knappast så vaken och uppmärksam som

den som vuxit upp i det mörka kvarteret bakom katedralen i Palma de Mallorca måste vara. Så tror och hoppas i alla fall Cathalina Tarongí, som nu vänder sig till flickan och ber henne gå till brunnen och hämta vatten. Det är inte något konstigt för vattenkrusen är verkligen tomma och flickan hade redan kvällen dessförinnan frågat om hon inte skulle gå till brunnen – det var den tiden på dagen då de andra tjänsteflickorna brukade komma till brunnen och därför den allra bästa tiden för en piga att få sig till livs lite skvaller och stim och utbyten av förtroenden – men hennes matmor hade bryskt sagt att nej, det fanns andra uppgifter som var viktigare. Och nu plötsligt, mitt i spritandet av ärtorna som glatt faller ner i skålen, halva högen är fortfarande klädd i de gröna skidorna, säger matmor att nu måste vatten hämtas och det på momangen. w

1812-1814

1820

1823

1834

1857

Napoleon Bonaparte erövrar Spanien och inkvisitionen avskaffas omedelbart.

Inkvisitionen återupprättas temporärt.

Den konstitutionella revolutionen avskaffar återigen inkvisitionen, vilket innebär det slutgiltiga nedmonterandet av inkvisitionsdomstolen. Xuetes och andra liberaler tränger in i Santo Domingoklostret, samlar ihop alla sambenitos och bränner dem på gårdsplanen.

Upplopp i xuetakvarteren, invånarnas hus plundras och pöbeln ropar: Viva la Religión Viva La Rey, Viva La Inquisición!

Inkvisitionen upphör officiellt på Mallorca. Xuetes välkomnas i armén, flottan och till offentliga ämbeten.

La sinagoga balear o historia de los judios de Mallorca (Den baleariska synagogan och historien om judarna på Mallorca) publiceras. Återger stora delar av La Fe Triunfante och Relacion de los Sambenitos. Återuppväcker bittra känslor hos xuetes.

1808

OM STENARNA KUNDE TALA AV ANITA GOLDMAN ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

31

Profile for Bela Alonso-Castrillo Almström

Ön Livet pa Mallorca nr 1 Feb-Apr / 2019  

Revista sueca sobre el estilo de vida en Mallorca

Ön Livet pa Mallorca nr 1 Feb-Apr / 2019  

Revista sueca sobre el estilo de vida en Mallorca

Advertisement