Page 29

vinjett

Det som inte får höras kan sägas med hjärtat, med stängda läppar

E

tt slags dans skulle man kanske kunna kalla det. De rörelser som Cathalina Tarongí utför varje dag i sitt kök. Hur hon sträcker sig efter keramikskålen på övre hyllan, placerar den på träbordet, såsom alla kvinnor i alla kök sträcker sig efter skålar och ställer dem på sina träbord, för att i dessa skålar och vid dessa bord tillaga det ena eller det andra. Blanda, knåda, vispa, blötlägga, rensa. Skillnaden är den – om det nu är någon skillnad, de är många, kvinnorna i barrio del Sagell, som utför samma dans som Cathalina, den har dansats så länge i dessa kök, av Cathalinas mor och av hennes mormor och av hennes mormorsmor på just samma vis – att Cathalina vet precis och är noga med att placera skålen i en sådan vinkel att den inte kan ses av Apolonia Nicolau, pigan som sitter vid spiseln och spritar ärtor. Äggen har hon redan tagit fram och nu knäcker hon dem ett efter ett i en mindre skål – som också den står i denna redan utsedda och beprövade vinkel – innan hon häller över dem i den stora skålen. Hon står med ryggen vänd mot pigan, som nu endast hör vad matmor gör och förstår att hon knäcker ägg, men inte att varje ägg inspekteras noga på det att inte minsta lilla droppe blod skall hamna i den stora skålen där äggen skall blandas med mjöl och vatten. Apolonia får inte se hur Señora Tarongí ibland kastar helt färska ägg i soporna. Flickan få inte heller

höra Señora Tarongís bön: Bendito tu Adonay, nuestro Dios, rey del mundo, que nos santificó en sus mandamientos y nos encomendó la cobertura de la sangre. Herren den Ende, hör bönerna i vårt hjärta, säger Raphael Valls Mayor. Det som inte får höras kan sägas med hjärtat, med stängda läppar. Men det som inte får ses, måste utföras på ställen eller ur vinklar där det inte kan upptäckas. ✶ En beprövad vinkel alltså, om den är tillförlitlig eller ej kan man inte alltid veta. När hönorna skall nackas eller köttet tillredas, så att allt fett skärs bort eller när en bit av degen skall kastas i elden då räcker det inte med en säker vinkel, då måste Cathalina se till att flickan skickas ut på ett ärende eller att hon sover. Vissa av de rörelser som Cathalina Tarongí dansar i sitt kök kan endast utföras på natten, i skydd av mörkret. Andra på taket, dit flickan inte har tillträde. Det är där, i en skrubb som alltid är mycket noga låst, som Cathalina Tarongí på fredagskvällen tänder el candil del Señor, ljuset till Herren. I skrubben förvarar hon olivoljan och vinet, så det finns ju en naturlig anledning till varför hon låser, även om det verkar överdrivet nitiskt. Folk får gärna säga att hon är snål, hon tänker att flickan säkert säger så, när hon möter w

1311-1324

1391

2 aug 1391

Olika källor anger olika årtal för etablerandet av en påvlig inkvisitionsdomstol på Mallorca. Den första inkvisitionsdomstolen etableras på den iberiska halvön, just i Aragonien.

Kung Sancho är inte lika vänligt inställd till judarna. Deras synagoga görs om till en kyrka. Santa Fe-kyrkan existerar ännu idag i Palma, i utkanten av det gamla judiska kvarteret.

Ferran Martinéz, ärkediakon i Sevilla, hade länge uppviglat mot judarna. Upploppen, som ärkebiskopen uppviglat till i åratal, spred sig som en löpeld över hela Spanien. Från och med nu fanns det tre klasser i Spanien och på Mallorca: Kristna (som kallas gammalkristna), konverterade judar (nykristna) samt judar.

Vågen av judemassakrer når Mallorca. Trehundra judar mördas och efteråt konverterar många judar till kristendomen, bland dem Jehuda Cresquez, son till Abraham Cresquez, världens då främste kartritare. Judiska samhällen i Inca, Sóller, Sineu, och Alcudia blev totalt utplånade.

1232/1238

OM STENARNA KUNDE TALA AV ANITA GOLDMAN ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

29

Profile for Bela Alonso-Castrillo Almström

Ön Livet pa Mallorca nr 1 Feb-Apr / 2019  

Revista sueca sobre el estilo de vida en Mallorca

Ön Livet pa Mallorca nr 1 Feb-Apr / 2019  

Revista sueca sobre el estilo de vida en Mallorca

Advertisement