Page 28

läsning

Palma de Mallorca 1942 Var är listorna? Herr Günter Beyersdorf har beställt en carajillo, kaffe spetsad med brandy. Han sitter på uteserveringen till Café Bosch, han njuter av den milda mallorkinska vinterdagen och av den goda drycken. I Tyskland är kaffe ransonerat sedan flera år. Han är inte den ende tysken på ön, Mallorca har förvandlats till en militärbas, där såväl tyska som italienska trupper är stationerade. Italienska bombflyg lyfter från Son Bonet, tyskarna har sin bas i Pollençaviken och i Port de Sóller ligger tyska ubåtar beredda. Café Bosch slog upp dörrarna 1936, precis när inbördeskriget bröt ut. Det lyckades ändå genast bli Palmas mest populära samlingsplats. Därför är det självklart för Beyersdorf att sammanträffa med biskop Miralles personlige sekreterare just här. Sekreteraren, i lång svart prästkappa, tackar nej till kaffe, han dricker ett glas soda. Smala nervösa händer kramar glaset när han svarar. Listorna? Beyersdorf klargör. Listorna med namnen på judarna. Den smale replikerar att det inte funnits judar på Mallorca sedan 1435. Då masskonverterades de allra sista. En stor grupp. Beyersdorf blir irriterad av svaret, trummar med fingrarna mot kafébordet och säger att sekreteraren nog vet precis vad han menar. Vi talar om dessa… xuetes, ni kallar dem så?

Det är oklart vad biskopssekreteraren genmäler, men några listor får tyskarna aldrig, även om ett rykte gör gällande att ärkebiskop José Miralles y Sbert efter upprepade tyska påtryckningar presenterade listor, men så långa att det vore logistiskt omöjligt att arrestera alla dessa människor. Hur som helst var herr Beyersdorf en undermålig agent. Hade han varit det minsta välinformerad hade han vetat att varenda människa i Palma de Mallorca, det vill säga de som inte var turister – och det fanns inte många turister på den tiden – utan födda och uppvuxna på den vackra ön utan hjälp av några listor genast kunde räkna upp de femton släktnamnen: Aguiló, Bonín, Cortés, Forteza, Fuster, Martí, Miró, Picó, Piña, Pomar, Segura, Tarongí, Valentí, Valleriola och Valls. Tveklöst. Så var det 1942 och så är det idag. Herr Beyesdorf kunde ha frågat blomsterförsäljarna på Rambla dels Ducs eller skoputsaren som satt med sina slitna lådor på Placa del Mercat i ur och skur eller sekreterarna i prydliga kavajer med väst under som gick in och ut i de officiella byggnaderna på Plaça Cort. Verkligen vem som helst. Och att de också genast skulle ha sin åsikt klar om dessa människor, esa gente. De skulle inte säga något positivt. Men inte heller något så alarmerande som herr Beyersdorf kunde tänkas vilja höra. De behövde inte tyskarna för att ta hand om sina judar. Det klarade de sedan många hundra år, på ett alldeles eget vis.

711

902

1229

Romarna erövrar Jerusalem och många flyr. De första judarna tros ha anlänt till iberiska halvön och Mallorca då. Andra källor pekar på judisk närvaro från 200-talet. Förföljelser av judar på ön Menorca är kända från 500-talet och man utgår därför från att judar även befunnit sig på Mallorca. Från samma tid anses hebreiska inskriptioner som funnits på Mallorca härstamma.

De första morerna tar sig över Gibraltarsundet och den muslimska invasionen av den iberiska halvön inleds.

Morerna erövrar Mallorca, utvecklar jordbruket, bygger terrasser, irrigation, Palma växer, staden kallas Medina Mayurqa. Deras kvarter, Call de l’Almudaina sträckte sig mellan trapporna till Costa de la Seu och Palau Reial och Victoriagatorna. Detta blir senare området där Santo Domingoklostret kommer att uppföras, för att sedan ersättas av den ballerianska parlamentsbyggnaden som finns där idag.

Den kristne Kung Jaume I (1213–76) av Aragonien och Katalonien erövrar Mallorca och trehundra år av muslimskt styre upphör. Judar bosätter sig i Inca, Petra, Montuiri, Felanitx, Sineu, Alcudia, Sóller och Pollenca.

OM STENARNA KUNDE TALA AV ANITA GOLDMAN 28

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

70

TIDSLINJE

Profile for Bela Alonso-Castrillo Almström

Ön Livet pa Mallorca nr 1 Feb-Apr / 2019  

Revista sueca sobre el estilo de vida en Mallorca

Ön Livet pa Mallorca nr 1 Feb-Apr / 2019  

Revista sueca sobre el estilo de vida en Mallorca

Advertisement