Page 27

läsning

I samarbete med Anita Goldman och förlaget Natur & Kultur är vi glada att kunna bjuda på ett utdrag ur hennes nya roman vars handling utspelar sig på Mallorca. a v A N I TA G O L D M A N foto VIKTOR GÅRDSÄTER

ön G LÅN N I N G

ön llorca

Ma Livet på

OM STENARNA KUNDE TALA I PALMA DE MALLORCA LÄSpå Mallorca Livet

I

dag trampar miljontals turister runt på Palmas gator, men få känner till de dramatiska och fasansfulla händelser som utspelades på ön för mer än tre hundra år sedan. Med hjälp av dokument och studier på plats har författaren Anita Goldman återskapat vad som hände i maj 1691, då judar som konverterat till kristendomen hundratals år tidigare, brändes levande för att de hållit fast vid sin tro och sin kultur. Men trots de grundliga och grymma ansträngningarna att utplåna judendomen, lever familjenamnen kvar än idag.

HUR KOM DET SIG ATT DU FÖRLADE HANDLINGEN TILL PALMA OCH MALLORCA I DIN NYA BOK?

– Jag skrev en bok om kvinnliga mystiker, Guds älskarinnor (2005), en av dem jag skrev om var Teresa av Avila, den spanska katolska kyrkans skyddshelgon och en av de största mystikerna i Europa. Hennes far var jude och utsattes för inkvisitionen. Det var så jag började intressera mig för inkvisitionen i den spanska historien. Någon tipsade mig om att det fanns en mycket speciell berättelse om inkvisitionen på Mallorca, sedan jag läst en bok om detta bestämde jag mig för att fokusera på den berättelsen och bodde mitt emot Monte Sión-kyrkan i Calatrava den kalla vintern 2011–2012, för att forska om och påbörja berättelsen.

DU HÅLLER SKRIVARKURSER PÅ MALLORCA, VILKA ÄR DET SOM KOMMER?

– Jag hade redan etablerat mig som skrivarguide i Sverige när jag fick reda på att det var problem med vinterturismen på Mallorca och man kunde hittade billiga fincor att hyra. Jag letade och fann Can Reus i Fornalutx, hotellet hade då engelsk ägare. Jag har nu sju år i sträck, varje november, lett skrivarkurser där för nedresande svenskar. Ett efterlängtat och underbart inslag i mitt liv. En stor majoritet av deltagarna är kvinnor, ofta välutbildade, i slutet på sin karriär eller just pensionerade. De flesta vill inte bli författare, men vill få hjälp att titta på och formulera sin livsberättelse. Intensiteten i skrivarsamvaron, den fantastiska miljön och min kocka Bittan Gustavssons påhittiga och läckra mat gör att dessa veckor blir lite av en fest för såväl mig som deltagarna. VAD BÖR MAN SOM BESÖKARE INTE MISSA PÅ ÖN?

– Jag är ingen specialist på Mallorca, men den som besöker ön och inte varit uppe i bergen ovanför Sóller och inte fotvandrat över bergen ned till Puerto Sóller har verkligen missat något.

w ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

27

Profile for Bela Alonso-Castrillo Almström

Ön Livet pa Mallorca nr 1 Feb-Apr / 2019  

Revista sueca sobre el estilo de vida en Mallorca

Ön Livet pa Mallorca nr 1 Feb-Apr / 2019  

Revista sueca sobre el estilo de vida en Mallorca

Advertisement