Page 1

5

torsdag 14 november 2013

Stockholm

DN.se/STHLM. Mest läst på webben i går. 1. Långvarigt trafikkaos för stockholmsresenärer 2. ”blir väldigt besvärligt för tiotusentals” 3. varnade för dålig räls i sommar

4. ”det blixtrade och kom gnistor” 5. Frågor och svar: varför börjar utbyggnaden i norr? 6. ”det har varit nya besked hela tiden”

h På stan. Lyxkrögare på väg till Rinkeby

Stjärnkrögarna PG Nilsson och Melker Andersson tillsammans med Joakim Larsson (M), i mitten, på det blivande Rinkebystråket. ”Här finns en kraft och Foto: roger turesson visioner att ta vara på” säger de.

Stjärnglans i Rinkebys nya kök En tanke, två stjärnkrögare från city och ett kommunalt bostadsföretag i miljonprogrammet. Och ovanpå det; en dröm om en skräddarsydd kockskola. Krogkungarna och konkurrenterna Melker Andersson och PG Nilsson är på väg till Rinkeby.

Ulrika By, text Roger Turesson, foto ○○Om ett drygt år kan det vara verklighet. Då har Familjebostäders huvudkontor i Rinkeby flyttat tvärs över gatan och den tegelbyggnad som i dag fungerar som bostadsföretagets kontor har transformerats till en restaurang med utbyggt kök. Där ska 30 personer utbilda sig till kockar samtidigt som de ska driva krogen som går under arbetsnamnet Rinkebyköket. Deras mentorer blir inga andra än Melker Andersson och PG Nilsson, båda succékrögare med stor erfarenhet av att i konkurrens driva krogar i innerstadsmiljö. –○Jag har länge drömt om att starta en skräddarsydd utbildning. Att få chansen att göra det i Rinkeby känns som en extra bonus, det är

en miljö som verkligen inspirerar, säger Melker Andersson och kliver bland dräneringsrör och i lera längs med det nyligen upprivna Rinkebystråket. Han kockskolepartner PG Nilsson, håller med: –○Det här kan bara bli en hit. Det känns lite som att vi får bli pionjärer i stadens nya klustertänk kring Rinkeby. Och det är ett tänk som vi verkligen tror på, fyller han i. Men ännu andas allt runtomkring dem byggarbetsplats. Så sent som i slutet på augusti satte Familjebostäder spaden i backen för det kvartsmiljardprojekt som enligt ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M) äntligen ska lyfta stadsdelen. ”Rinkebystråket, en plats för 1000 smaker” heter det och som DN Stockholm tidigare berättat handlar det om att förvandla en före detta genomfartsled till ett attraktivt handelsstråk, kantat av caféer och restauranger. 26 olika affärslokaler ska byggas längs stråket. –○Det kommer helt enkelt att bli riktigt bra, säger Joakim Larsson. När DN Stockholm nås av ryktet att citys krogkungar är på väg ut till förorten vill Familjebostäder först inte bekräfta det, men snart kan man inte hålla sig längre: –○Det är ju helt fantastiskt, precis

Rinkebyköket. ○○Melker Andersson är en prisbelönt kock som driver flera krogar i stockholms innerstad. Han ligger bland annat bakom Fredsgatan 12, grill och smak på restaurangen. ○○PG Nilsson är grundare och ägare av svenska brasserier som driver bland annat sturehof, riche, brillo och teatergrillen. ○○Idén bakom rinkebyköket liknar den brittiske stjärnkocken Jamie olivers projekt och restaurang Fifteen som startade 2002. där har unga arbetslösa fått möjlighet att utbilda sig till kock som en väg framåt i livet. I rinkeby kommer dock verksamheten vända sig till alla åldersgrupper.

Rinkebystråket kommer att kosta en kvarts miljard och ska resultera i att en genomfartsled blir ett handelsstråk kantat av caféer och Foto: arkitektskiss restauranger.

i linje med vad vi vill. De kan bli de dragplåster vi behöver, strålar Magdalena Bossom, vd för Familjebostäder. De båda krögarna verkar precis lika taggade. Diskussionerna har pågått i ett år och grundidén är alltså att de, i samverkan med gymnasieskolan, Svenska för Invandrare (SFI) och Arbetsmarknadsförvaltningen ska skapa en kockutbildning. På ritbordet är den nio månader lång och berättigar till studielån. –○Den som går igenom den är garanterad jobb på någon av våra krogar på fläcken. Bristen på kockar i Stockholm är påtaglig, särskilt stor brist är det på anställningsbara kockar. Vi skriker efter folk som kan laga mat från grunden; skala lök, koka fond, göra en sky, rensa fisk, konstaterar Melker Andersson. Den fysiska kopplingen till Rinkeby ”triggar” honom. –○Det finns en dynamik här, erfarenheter som vi definitivt kan ha nytta av. Att få vara med om det är stimulerande. Det känns också bra att få vara med och bidra till en samhällsutveckling som känns positiv, förklarar han. Formalian kring kockutbildningen är långt ifrån klar, men grundidén är enkel: den som verkligen brinner för att bli kock, oavsett om han

eller hon är 17 eller 50, oavsett om han eller hon har gymnasiekompetens eller inte – kan få en plats på utbildningen. Den kommer att vara helt och hållet praktiskt inriktad, som ett slags lärlingsutbildning. Självklart ingår hygien och livsmedelskemi, men som PG Nilsson uttrycker det: ”allt vi kommer att göra här gör vi med kniven i hand”. De 30 kockeleverna ska sedan driva restaurangen; lunch och middag. Den ska bära sig själv och allt överskott ska gå tillbaka in i rörelsen. Servisen ska dock vara anställd. –○Vi ser framför oss ungefär 100 sittplatser och en föränderlig meny. I min fantasi kommer så väl franska gästkockar som husmödrar från lokalsamhället hit och förevisar sina kunskaper, säger Melker Andersson. Stjärnkrögarna kommer att få hjälp av staden att komma i gång, ännu oklart exakt hur och med vad, men tanken är att verksamheten ska bära sig själv på sikt. Melker Andersson och PG Nilsson satsar sin tid och kommer inte att plocka ut några pengar från den framtida rörelsen. Å andra sidan får de om allt går i lås tillgång till en typ av kockar de själva utbildat och säger sig sakna. Och den som tänkte ju fler kockar, desto sämre soppa – den får tänka om.

•A4

DN131114 sid5 Rinkebyköket  
DN131114 sid5 Rinkebyköket  
Advertisement