Page 1

Welkom

in ons ziekenhuis

In dit magazine o.a. Specialisme in beeld: Oogheelkunde Spoedpost: Een kijkje achter de schermen SKB is een ouderenvriendelijk ziekenhuis

Neem gratis mee! Magazine voor patiÍnten van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix Verschijnt 4x per jaar I 1e jaargang • oktober 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 1

20-10-17 10:19


In n

SKB_MAG_2017_4.indd 2

20-10-17 10:19


In dit er o.a. numm

Alles over uw opname

Samen voor een vitale Achterhoek

pagina

04

Een vrijwilliger vertelt

3

Algemene informatie opname

4 t/m 9

Specialisme in beeld: oogheelkunde

12/13

Privacy in het SKB

14

Opnieuw keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis 19

Colofon Redactie Afdeling Marketing en Communicatie SKB Postbus 9005 • 7100 GG Winterswijk T 0543 54 43 10 Fotografie Jennifer Grosman Jeffrey Ruesink Fotografie Toon Hendriks Fotografie Afdeling Marketing en Communicatie SKB Tekst Afdeling Marketing en Communicatie SKB Leden redactiecommissie SKB Joyce de Schepper

Voor u ligt al weer de vierde editie van het magazine Welkom in ons ziekenhuis. In het jaar waarin dit magazine het levenslicht zag, is ook het jaar waarin Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix bestuurlijk zijn gefuseerd. Onder de naam Santiz gaan beide ziekenhuizen samen verder voor een vitale Achterhoek. Beide ziekenhuizen spelen een belangrijke rol in de Achterhoek. Meer dan de helft van de inwoners is afgelopen twaalf maanden bij ons geweest. Voor een onderzoek, een consult of een behandeling. Onze kerntaak is dan ook om tot een juiste diagnose te komen en daarna samen met de patiënt de best mogelijke of meest passende behandeling te kiezen. En wij zorgen dat die behandeling goed verloopt, veilig en met hoge kwaliteit. Maar wij kunnen en doen met onze kennis veel meer! Wij delen onze kennis met patiënten en andere zorgverleners, waardoor wij samen nog betere zorg kunnen leveren. En ook om mensen te helpen om ziekten te voorkomen of om met een chronische ziekte toch optimaal te kunnen leven. Het ziekenhuis van de toekomst richt zich meer en meer op het zo lang mogelijk gezond houden van de inwoners van deze mooie regio. Dat is onze ambitie en daarom werken wij intensief samen met zorgpartners, gemeenten en zorgverzekeraars.

Wij delen onze kennis met patiënten en andere zorgverleners, waardoor wij samen nog betere zorg kunnen leveren.

Uitgever BC Uitgevers BV Postbus 416 • 8600 AK Sneek T 0515 42 94 29 www.facebook.com/bcuitgevers/ @bcuitgevers

In dit magazine leggen we uit welke informatie op een zorgfactuur staat, vindt u onder meer verhalen over onze vernieuwde oogpolikliniek en het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis.

Vormgeving Hannique de Jong

We wensen u veel leesplezier. Neem dit magazine gerust mee.

Bladmanager & advertentieverkoop Digna Schoonen T 06 44 20 99 10

Chrit van Ewijk en Bert Kleinlugtenbeld Bestuurders Oktober 2017 • 01

SKB_MAG_2017_4.indd 3

20-10-17 10:36


Hoe tevreden zijn onze patiënten? Gemiddeld cijfer op zorgkaartnederland.nl:

Streekziekenhuis Koningin Beatrix wordt aanbevolen door

97%

8,6

van de patiënten op zorgkaartnederland.nl

Totaal aantal waarderingen op zorgkaartnederland.nl

1484 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

8,6

98% van de ondervraagde patiënten is tevreden over het SKB. Bron: patiënttevredenheidsonderzoek SKB

Gemiddeld cijfer voor het bezoek aan het SKB. Bron: patiënttevredenheidsonderzoek SKB

Hoe ervaren patiënten het bezoek aan het ziekenhuis? Ontvangst en bejegening

Wacht- en doorlooptijd

99%

98%

Tevreden

Neutraal

Informatievoorziening

96%

Bezoek, verblijf en behandeling

99%

Ontevreden

Bron: Patiënttevredenheidsonderzoek SKB

9,3

“Mijn vrouw heeft een lichamelijke en geestelijke handicap. De artsen en verpleegkundigen hebben hier extra rekening mee gehouden. Na de borstamputatie en de borstreconstructie één nacht IC uit voorzorg, daarna een eenpersoonskamer op afdeling D1. Nogmaals hartelijk dank voor de geweldige zorg!” “Prima ervaring. Persoonlijke benadering en behandeling zoals gebruikelijk in ‘De Achterhoek’. Het motto is ‘ Eerst aanpakken en als het nog beter kan gaan we er over praten’.”

Uw mening telt

Wij vinden het erg belangrijk om te weten hoe u uw bezoek aan het ziekenhuis heeft ervaren. U kunt uw compliment, klacht of suggestie op verschillende manieren met ons delen: - Laat uw waardering achter op zorgkaartnederland.nl. - Geef uw compliment door aan de betrokken zorgverlener, of bespreek met hem of haar uw klacht. - Vul het klachtenformulier in op www.skbwinterswijk.nl. - Stuur een e-mail naar de klachtenfunctionaris via klachten@skbwinterswijk.nl.

Bron: ZorgkaartNederland

02 • Oktober 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 4

20-10-17 10:20


Ik zorg voor…

“De sociale kant van mijn vrijwilligerswerk vind ik het leukst, het contact met de medemens. Ik probeer me zoveel mogelijk te verplaatsen in de ander.”

bijvoorbeeld Prinsjesdag. Dan praten we over de koets en halen we samen herinneringen op”, aldus Betsy.

“Maar er zijn ook mensen die wel graag hun verhaal kwijt willen en dan kletsen we over van alles. Sommige patiënten zijn ernstig ziek of ze hebben al veel ellende meegemaakt. Ik merk vaak dat ze zich groot proberen te houden, maar ik zeg altijd dat ze gerust mogen zeggen dat ze zich ellendig voelen. Vaak lucht dat best op.” Ze vervolgt, “de sociale kant van mijn vrijwilligerswerk vind ik het leukst, het contact met de medemens. Ik probeer me zoveel mogelijk te verplaatsen in de ander. Daarbij vraag ik mezelf steeds weer af: hoe kan ik het de patiënt zo aangenaam mogelijk maken? Door de jaren heen heb ik bijvoorbeeld geleerd om niet meer te vragen hoe lang iemand al in het ziekenhuis ligt. Veel patiënten weten het antwoord niet precies en dat kan best confronterend zijn.”

Dit keer spraken we Betsy te Velthuis. Betsy is sinds 2013 vrijwilligster in het SKB. Daarvoor heeft ze jarenlang in de kinderopvang gewerkt. Ze zocht destijds naar een zinvolle invulling van haar vrije tijd en kwam op het idee om als vrijwilligster aan de slag te gaan in ons ziekenhuis. Zelf zegt ze hierover: “Ik zocht naar vrijwilligerswerk waarbij ik echt iets kan betekenen op de momenten waarop mensen het kwetsbaarst zijn.” Betsy draagt haar steentje bij als gastvrouw bij de gastenservice, vrijwilligster in de huiskamer en ze voert individuele gesprekken met patiënten. Ze vertelt: “op dinsdagochtend voer ik één op één gesprekken met patiënten. Ik ga dan bij de mensen langs om even een praatje te maken en voor wat afleiding te zorgen, zodat patiënten even niet hoeven te denken aan het ziek zijn. Het is iedere keer weer een uitdaging om af te stemmen op de behoefte van de patiënt. Soms hebben mensen geen zin om te praten, maar wel behoefte aan gezelschap en afleiding. Ik heb daarom altijd wat boeken bij me, bijvoorbeeld met gedichten of in het dialect, waaruit ik dan voorlees. Dat wordt vaak erg gewaardeerd.” “Ik probeer altijd te zoeken naar een onderwerp om over te praten. Soms hangt er een kaartje achter het bed of staan er bloemen waar ik dan naar vraag. Of als het een speciale dag is, is dat ook aanleiding om een gesprek te beginnen,

Naast de individuele gesprekken ondersteunt Betsy ook de activiteitenbegeleidster in de huiskamer. “De groep patiënten die deelneemt aan de huiskamer, kan per keer verschillen. Het is daarom iedere keer weer belangrijk om uit te zoeken waar de behoefte ligt. We nemen samen de krant door en praten over de actuele onderwerpen, we spelen spelletjes en we doen samen oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het mooiste vind ik het als patiënten elkaar vinden in gemeenschappelijke interesses. Soms komen oude bekenden elkaar na tientallen jaren weer tegen en hebben ze veel om bij te praten.”

Ook vrijwilliger worden? Stuur een mail of bel naar Lydeke van Leest, coördinator vrijwilligers. E a.f.vanleest@skbwinterswijk.nl T 0543 54 41 90

Oktober 2017 • 03

SKB_MAG_2017_4.indd 5

20-10-17 10:20


Parkeer- en gastenservice Heeft u een afspraak in het ziekenhuis, dan heten onze vrijwilligers u van harte welkom en wijzen u graag de weg. Wanneer u minder mobiel bent, brengen wij u met een rolstoel of golfkar van de parkeerplaats tot op de poli of afdeling. Wij halen u daar ook weer op.

04 • Januari 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 6

20-10-17 10:20


U bent patiënt in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Op de volgende pagina’s vindt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis, zoals het laten maken van een SKB pas, de bezoektijden, parkeertarieven, kapper en restaurant.

Informatie over uw opname Bezoektijden

SKBpas

Wanneer u in het ziekenhuis ligt, kunt u bezoek ontvangen op: • Maandag t/m vrijdag van 14.30 - 20.00 uur • Zaterdag, zondag en op feestdagen van 10.45 - 11.30 en van 14.30 - 20.00 uur

In het ziekenhuis heeft u een SKBpas met uw actuele gegevens nodig. Heeft u nog geen SKBpas, of zijn uw persoonlijke gegevens veranderd? Dan kunt u een (nieuwe) pas laten maken bij de receptie in de centrale hal. Hiervoor heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig, bijvoorbeeld uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart.

De afdeling Intensive Care / Cardio Care (D0) en de Vrouw-kind afdeling (E0 en F0) hanteren andere bezoektijden, namelijk iedere dag van: • 10.45 - 11.30 uur (op afdeling D0 alleen voor de naaste familie) • 15.30 - 16.30 uur • 18.45 - 19.45 uur Neonatologie en boxen: bezoektijden in overleg. In sommige gevallen is het mogelijk om van de standaard bezoektijden af te wijken. U kunt dit overleggen met de verpleegkundigen. Op de dagbehandeling E1 en Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG) is het niet mogelijk om bezoek te ontvangen.

Mijn SKB Als patiënt van 16 jaar of ouder kunt u inzage krijgen in uw medische gegevens via de beveiligde internetomgeving Mijn SKB. Door met uw DigiD code met sms-functie in te loggen op Mijn SKB, kunt u de gegevens uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) bekijken. Ga voor meer informatie naar www.skbwinterswijk.nl/mijnskb of vraag ernaar bij uw zorgverlener.

Filmen en fotograferen Filmen en fotograferen zijn niet toegestaan, tenzij toestemming is verkregen van de afdeling Communicatie of van de Raad van Bestuur. Voor privédoeleinden is dit wel toegestaan, mits u andere patiënten, bezoekers en medewerkers niet zonder hun uitdrukkelijke toestemming in beeld brengt. Dit geldt ook voor het maken van ‘selfies’. Oktober 2017 • 05

SKB_MAG_2017_4.indd 7

20-10-17 10:20


06 • Oktober 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 8

20-10-17 10:20


Gebruik van internet Vrijwel overal in het ziekenhuis kunt u gratis gebruikmaken van een draadloze internetverbinding via het SKBGasten netwerk. U kunt hier uw eigen laptop, iPad of smartphone gebruiken. De draadloze verbinding is beschikbaar voor regulier internetgebruik. In verband met patiëntveiligheid rondom en in het verpleegbed mag u een oplader alleen gebruiken na overleg met de verpleegkundige.

Geld en kostbaarheden Geld, kostbaarheden en sieraden kunt u beter niet meenemen naar het ziekenhuis. Het SKB is een openbare instelling en daarom niet aansprakelijk voor verlies, diefstal of vernieling van uw eigendommen.

Niet roken in het SKB In het ziekenhuis of voor de hoofdingang is het niet toegestaan om te roken. In de asbakken bij de hoofdingang kunt u uw sigaret doven. Volgt u de borden rookruimte, voor een overdekte rookplek.

Parkeertarieven Het SKB wil de beste zorg bieden in een gastvrije omgeving. Dat betekent dat het ziekenhuis kritisch blijft kijken naar het verbeteren van de service. Met ingang van 1 januari 2017 zijn de parkeertarieven daarom drastisch verlaagd. Het eerste half uur is gratis, daarna betalen patiënten en bezoekers slechts één euro ongeacht de duur van het bezoek.

Veiligheid Het SKB is particulier terrein. Het terrein wordt bewaakt door medewerkers van de afdeling Beveiliging, die onder meer gebruikmaken van cameratoezicht. U kunt

via de receptie contact met hen opnemen als u: • één van uw eigendommen mist • een voorwerp gevonden heeft • een diefstal of vernieling wilt melden

Stiltecentrum Op de begane grond, naast de lift A0 is een stiltecentrum. Daar kunt u even alleen zijn of tot rust komen. In het stiltecentrum is een gedenkplek, de vlinderwand. Deze plek is voor ouders die in het ziekenhuis tijdens de zwangerschap of bij de bevalling een kindje hebben verloren. Zij kunnen op deze wand een vlindertje hangen met de naam, geboorte- en sterfdatum van hun kindje. Dit wordt aangeboden via de kraamafdeling. Het stiltecentrum is altijd open.

Geestelijke verzorging Wanneer u naar het ziekenhuis moet voor opname of een bezoek aan een polikliniek, kan dat veel vragen en gevoelens bij u oproepen. Vragen over uw leven of zorgen over mensen met wie u verbonden bent. Soms helpt het om daarover met iemand te praten. Voor een luisterend oor en een gesprek kunt u bij de Geestelijk Verzorger terecht. Zij helpt u om de zaken die u bezig houden op een rijtje te zetten en luistert naar uw verhaal, ongeacht achtergrond, godsdienst of levensbeschouwing. Samen probeert u antwoord te vinden op vragen die voor u belangrijk zijn. Wanneer u dat wenst, helpt de Geestelijk Verzorger ook om contact op te nemen met uw eigen predikant, pastor of contactpersoon van uw eigen levensbeschouwing. U kunt zelf een afspraak maken met een van hen of dit via de verpleegkundige aanvragen. De Geestelijk Verzorgers zijn bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 44 11. Oktober 2017 • 07

SKB_MAG_2017_4.indd 9

20-10-17 10:20


08 • Januari 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 10

20-10-17 10:20


MRSA Gezonde mensen merken niets van de MRSA-bacterie, maar mensen met een verminderde weerstand zijn hier extra vatbaar voor. Door een besmetting met deze bacterie kunnen patiënten in ons ziekenhuis een moeilijk te behandelen infectie oplopen. Wij willen verspreiding van de MRSAbacterie in het SKB daarom voorkomen. Meld het bij uw behandelend arts wanneer u: • de afgelopen twee maanden in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen; • op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens woont of werkt; • iemand in de afgelopen twee maanden heeft verzorgd die MRSA positief is of die bekend is met bijzonder resistente bacteriën (BMRO); • de afgelopen twee maanden in een asielzoekerscentrum verbleef; Wij kunnen dan voorzorgsmaatregelen nemen voor uw veiligheid en die van uw medepatiënten.

Patiëntveiligheid Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Als u bijvoorbeeld wordt geopereerd, wordt meerdere malen een checklist afgevinkt, om na te gaan of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd. Ook bij

de overdracht van de operatieafdeling naar de verpleegafdeling vindt deze controle plaats.

Restaurant en winkel In het restaurant in de centrale hal kunt u onder andere genieten van een kop koffie met gebak, verse sappen, of een heerlijk belegd broodje. In de winkel zijn onder andere frisdrank, fruit, snoep, kranten, bloemen en tijdschriften verkrijgbaar. U kunt er ook cadeauartikelen kopen De openingstijden van het restaurant zijn: Maandag t/m vrijdag 08.30 - 20.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 10.30 - 20.00 uur

Kapper en pedicure In de centrale hal is een dames- en herenkapsalon. Als u niet naar de kapsalon kunt komen, maakt de verpleegkundige of de afdelingssecretaresse graag een afspraak voor een behandeling op de verpleegafdeling waar u verblijft. De kosten van de kapper zijn voor uw eigen rekening. De openingstijden van de kapsalon zijn: Dinsdag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur Een afspraak met de pedicure kunt u via de verpleegkundige van uw afdeling maken. De pedicure behandelt u aan bed. Ook deze kosten zijn voor uw eigen rekening. Oktober 2017 • 09

SKB_MAG_2017_4.indd 11

20-10-17 10:20


De zorgfactuur, hoe zit dat precies?

Voor behandelingen in het ziekenhuis of een zelfstandige kliniek ontvangt u een zorgnota waarop verschillende gegevens staan. Deze nota is te zien in de ‘mijn omgeving’ op de website van uw zorgverzekeraar.

Vragen over de zorgnota? U kunt contact opnemen met de zorgverzekeraar om meer informatie over deze nota op te vragen. De zorgverzekeraar kan dan een nadere toelichting geven en de mogelijke fouten onderzoeken.

10 • Januari 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 12

20-10-17 10:20


DBC-zorgproduct

• Einddatum

Als u in behandeling bent in het ziekenhuis, rekent het ziekenhuis niet elke scan, injectie of zorghandeling afzonderlijk met u af. Het betalen van uw ziekenhuiszorg gebeurt via zogenoemde DBC-zorgproducten. DBC staat voor diagnose behandeling combinatie. DBC-zorgproducten zijn een verzameling van zorghandelingen die gebruikelijk zijn bij een bepaalde behandeling, bijvoorbeeld een gebroken arm. De prijs voor het DBC-zorgproduct ‘gebroken arm’ is een gemiddelde van alle kosten die normaal gesproken bij een gebroken arm gemaakt worden. De zwaarte van de behandeling is wel van belang. Zo maakt het uit of de patiënt overnacht in het ziekenhuis, of dat hij meteen naar huis kan. Of dat de patiënt een operatie heeft ondergaan of niet. Ook het aantal bezoeken aan de medisch specialist kan een rol spelen. Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (www.dezorgnota.nl) staan een filmpje en een informatiekaart met een heldere omschrijving van een DBC-zorgproduct.

Onderdelen van de factuur

De consumentenomschrijving beschrijft in duidelijke taal het DBC-zorgproduct, dus de combinatie van diagnose en behandelingen.

• Startdatum / begindatum

De begindatum van een DBC-product is de datum waarop het DBC-zorgproduct wordt gestart. Dit is doorgaans bij het eerste contact van een patiënt met het ziekenhuis. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laboratoriumonderzoek, een röntgenfoto, een operatieve ingreep, een consult of een verpleegdag.

De datum waarop een DBC-zorgproduct eindigt, wordt bepaald door vaste regels. Deze datum wijkt meestal af van de datum waarop het laatste patiëntcontact met het ziekenhuis was.

• Aantal zorgactiviteiten Het aantal keer dat de betreffende zorgactiviteit is uitgevoerd. Bijvoorbeeld ‘2’ als u twee keer voor een consult op de polikliniek bent geweest of ‘5’ als u vijf dagen in het ziekenhuis heeft gelegen.

• Zorgactiviteit Zorgactiviteiten zijn alle activiteiten die door de medisch specialist en ondersteunend personeel zijn uitgevoerd. Het kan gaan om onderzoek of behandeling. Hieronder vallen onder andere consulten, (laboratorium) onderzoeken, operaties of verblijfdagen op een verpleegafdeling.

• Uitvoerdatum zorgactiviteit(en) Datum waarop de zorgactiviteit(en) plaatsvond(en).

• Consumentenomschrijving bij het DBC-zorgproduct

• Declaratiecode De declaratiecode is een zes-cijferige code die aangeeft welke behandeling (DBC-zorgproduct) u heeft gehad en of deze wel of niet wordt vergoed door de basis verzekering.

Ik ben heel kort bij de specialist geweest en dat kost meer dan bijvoorbeeld 200 euro, hoe kan dat? De kosten van een behandeling, een zogenaamd DBC-zorgproduct, zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten van die behandeling. Het is dus geen optelsom van de kosten voor de activiteiten, maar gebaseerd op de gemiddelde kosten die gemaakt worden bij het behandelen van een patiënt. Ook kosten voor huisvesting, apparatuur en facilitaire zaken, zijn in die gemiddelde kosten meegenomen. DBC-zorgproducten zijn een soort zorgpakketten die gebruikelijk zijn bij een bepaalde behandeling, bijvoorbeeld een gebroken arm. De prijs voor dit DBC-zorgproduct is een gemiddelde van alle kosten bij een dergelijke breuk. Het maakt daarbij dus niet uit of er één of vijf foto’s zijn gemaakt. Als er in de ervaring van de patiënt weinig in het ziekenhuis is gebeurd, kan de zorgnota toch nog als hoog worden ervaren. Ook het omgekeerde kan zich voordoen; een behandeling is in werkelijkheid vele malen duurder dan de kosten die op de rekening staan.

Eigen risico Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dit betekent dat u in 2017 de eerste 385 euro aan zorgkosten uit het basispakket zelf betaalt. De overheid heeft dat bedrag bepaald. De kosten van een bezoek aan de huisarts, huisartsenpost, verloskundige zorg, kraamzorg en wijkverpleging en orgaandonatie (nacontroles en reiskosten) tellen niet mee voor het eigen risico. U kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. Het verplichte eigen risico kunt u ophogen met € 100, € 200, € 300, € 400 en € 500. U krijgt daarvoor van uw zorgverzekeraar een korting op uw maandelijkse premie voor de basisverzekering. Gaat u voor een zorgvraag naar het ziekenhuis en u heeft uw eigen risico nog niet aangesproken? Dan betaalt u de eerste kosten zelf: minimaal 385 euro en maximaal 885 euro. Duurt het ziekenhuistraject langer dan een jaar? Dan betaalt u ook in het volgende jaar uw eigen risico.

Oktober 2017 • 11

SKB_MAG_2017_4.indd 13

20-10-17 10:20


Patiënten kunnen binnen twee weken te Met ingang van 1 augustus 2017 is het aantal spreekuren op de polikliniek Oogheelkunde uitgebreid. “Patiënten kunnen dan binnen twee weken terecht op de poli”, aldus Bram van Kooij, een van de zes oogartsen van de vakgroep Oogheelkunde. De oogartsen van het Deventer Ziekenhuis en Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen werken sinds 2012 samen in het SKB. “Vanuit deze samenwerking bieden we een kwalitatief hoogstaand, samenhangend en volledig oogheelkundig zorgaanbod voor patiënten in de regio Oost Nederland”, aldus oogarts Van Kooij.

maculadegeneratie is een voorstadium van natte

Iedere dag spreekuur Iedere dag is er spreekuur waarbij patiënten terecht kunnen voor de meest voorkomende aandoeningen, zoals staar, maculadegeneratie (slijtage van het netvlies), suikerziekte (afwijking van het netvlies), glaucoom en droge, geïrriteerde ogen. Niet iedereen komt met deze klachten bij de oogarts terecht. “Als mensen (langzaam) minder gaan zien, is een bezoek aan de opticien gebruikelijk”, aldus de oogarts. “Bij pijn, plotseling gezichtsveldverlies of gezichtsvelduitval, het zienvan lichtflitsen of troebelingen, is het wel raadzaam om naar de huisarts te gaan, die vervolgens de patiënt kan verwijzen naar de oogarts. De meeste mensen hebben te maken met ouderdomsproblematiek zoals staar en maculadegeneratie. En er zijn mensen die last hebben van droge, geïrriteerde, rode of jeukende ogen. Mensen die wisselend zien en merken dat hun ogen snel vermoeid zijn tijdens het lezen, computeren, televisie kijken of autorijden, Kortom; inspanningen doen waarbij ze minder met hun ogen knipperen waardoor het oog sneller uitdroogt.”

Minder contrast en doffe kleuren Mensen met staar merken niet alleen dat ze minder gaan zien, maar zien ook minder contrast en doffere kleuren. “En ze kunnen last hebben van verstrooiing van licht zoals we dat noemen. Denk aan koplampen van tegenliggers die irriteren als je in het donker rijdt”, licht Bram van Kooij toe. “Staar is soms al met een bril te corrigeren en vaak kan een operatie uitkomst bieden. Het effect is over het algemeen bijzonder goed. Na de operatie zijn mensen vooral verbaasd over de kleuren die ze zien en de scherpte. Zo merkte een patiënt op dat ze ineens zoveel huisstof zag liggen.”

Vlekken en krommingen Bij maculadegeneratie kunnen mensen bijvoorbeeld een vlek zien of rechte lijnen die krommen of vervormen. Droge

maculadegeneratie. “Helaas is daar niet zo veel aan te doen. Wel zijn er studies die een positief effect beschrijven van bepaalde voedingssupplementen, zoals zink, zeaxanthine en luteine. Niet dat mensen hierdoor beter gaan zien, maar de kans is groter dat het proces minder snel gaat”, aldus Van Kooij. “Bij natte maculadegeneratie kunnen bloedvaatjes gaan groeien in de droge slijtage, die vanwege hun slechte

12 • Oktober 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 14

20-10-17 10:20


en terecht op de poli Oogheelkunde

“Patiënten kunnen al binnen twee weken bij ons terecht”, aldus Bram van Kooij.

kwaliteit kunnen lekken of knappen. Daarvoor bestaat wel een behandeling door middel van medicijnprikjes in het oog. Voor mensen met oogproblemen als gevolg van diabetes kan dezelfde behandeling effectief zijn.”

Kinderen “En niet te vergeten de kinderen die hier via het consultatiebureau terecht komen. De orthoptisten behandelen en onderzoeken kinderen die slecht zien of scheelzien of een

lui oog hebben”, aldus de oogarts. “Maar ook kinderen die specifieke hoofdpijn- en leesklachten hebben. Dankzij goede behandelmethoden behalen we ook hier goede resultaten.”

“Bij pijn, plotseling gezichtsveldverlies of -uitval, het zien van lichtflitsen of troebelingen, is het wel raadzaam om naar de huisarts te gaan.”

Oktober 2017 • 13

SKB_MAG_2017_4.indd 15

20-10-17 10:20


Privacy in het SKB Even tijdens het bezoekuur op de foto met de patiënt. Of een kiekje van het pasgeboren kleinkind met de trotse moeder, liggend op de kraamafdeling. Er zijn zoveel momenten waar we tegenwoordig een foto of filmpje van maken. Wees wel zorgvuldig met de privacy van anderen. Het SKB besteedt veel aandacht aan het waarborgen van informatie over patiënten en het garanderen van privacy. Zo worden er onder andere onverwachte mystery visits uitgevoerd en vindt er structureel controle plaats op de naleving van onze afspraken. Juist om ons scherp te houden en te verbeteren waar mogelijk.

Maar hoe zit het dan met de privacy van onze medewerkers en specialisten? Met een smartphone is een foto zo gemaakt. Een filmpje of een geluidsopname gaat al net zo makkelijk. Nu bijna iedereen zo’n telefoon heeft, worden er veel opnames

gemaakt. Mooi dat dit kan. Maar pas op. Misschien loopt er net een verpleegkundige of zorgassistente in beeld. Hoe zou u het vinden als u ongevraagd en ongemerkt werd gefotografeerd of gefilmd? En hoe zou u het vinden wanneer u uzelf terugziet op Facebook of twitter? Wees daarom ook zorgvuldig met de privacy van onze medewerkers en specialisten en houd in gedachten dat ook zij grenzen hebben en werk/privé gescheiden willen houden. Vraag daarom altijd toestemming wanneer u een film, foto of geluidsopname wilt maken en respecteer het als iemand dit weigert.

Wees zorgvuldig met de privacy van anderen.

14 • Oktober 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 16

20-10-17 10:20


Klant Contact Centrum Sinds 1 juni 2017 heeft het ziekenhuis er een nieuwe afdeling bij. Het zogenaamde Klant Contact Centrum (KCC). Wie naar één van de poliklinieken belt, krijgt een medewerker van het KCC aan te telefoon. Zij zien op een beeldscherm naar welke polikliniek u belt en beantwoorden uw telefoontje bijvoorbeeld met “goedemorgen Klant Contact centrum, u belt voor de poli Urologie, u spreekt met Mirjam, waarmee kan ik u van dienst zijn?” Zo weet u met wie u spreekt en dat zij uw vraag voor de betreffende poli afhandelen of een terugbelnotitie maken. Het KCC is opgericht om de (telefonische) bereikbaarheid van het ziekenhuis verder te verbeteren. Inmiddels komt de telefonie van bijna alle poliklinieken binnen bij het KCC en worden telefoontjes snel afgehandeld.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Het KCC team bestaat uit:

Urologie

Dermatologie

• 1 senior medewerker KCC • 5 KCC medewerkers

Gemiddeld aantal telefoongesprekken per dag:

Orthopedie

Chirurgie

Aangesloten poliklinieken

429 gesprekken

Cardiologie

Geriatrie

Reumatologie

Piekdag met de meeste telefoontjes: Maandag

Neurologie

Wachttijd:

Het doel is om uw telefoontje binnen 20 seconden te beantwoorden

Piekmomenten:

• Maandagochtend tussen 8.30 - 9.30 uur • Tussen de middag • Vrijdagmiddag na 15.00 uur Januari April 2017 • 15

SKB_MAG_2017_4.indd 17

20-10-17 10:20


Kort uws nie

Laatste nieuws, volg ons op

Keurmerken en certificaten voor het SKB

Troostkoffers voor SKB

De kernwaarden van ons ziekenhuis zijn

Op maandag 25 september ontvingen verpleegkundigen van

we ons uiterste best u de beste zorg op

de Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG) van het Streek-

het juiste moment te bieden. We werken

ziekenhuis Koningin Beatrix veertig troostkoffers van de stichting

volgens de laatste richtlijnen en protocollen

100% Running Winterswijk. Voorzitter Ruud Storck overhandigde

en doen dat met ons hoofd en hart.

goed, veilig en gastvrij. Iedere dag doen

de troostkoffers aan Hester van Dijk en Enid Peters. De gift van het team 100% Running Winterswijk heeft de Troostkoffers mogelijk gemaakt.

Voor verpleegkundige Hester en haar collega’s van de DIG is een wens in vervulling gegaan. Dankzij de gift die het team 100% Running Winterswijk bijeen heeft gelopen tijdens de Roparun, hebben we de troostkoffers kunnen aanschaffen. De felgekleurde koffer bevat voorlichtingsmateriaal, zoals (voorlees)boeken en dvd’s over kanker en wordt gebruikt om ouders te ondersteunen in de communicatie met hun thuiswonende kinderen in de periode van ziekte en behandeling. Omdat iedere situatie uniek is, wordt de informatie en communicatie afgestemd op de persoonlijke situatie en beleveniswereld van kinderen. Ook het voorlichtingsmateriaal van de troostkoffers is hierop afgestemd. De DIG heeft koffers samengesteld voor kinderen van 0 tot 6 jaar, van 6 tot 12 jaar en van 12 tot 18 jaar.

Wanneer we deze zorg en aandacht dan beloond zien met een keurmerk is dat voor u en ons een waardering dat we goede zorg leveren op een patiëntvriendelijke manier in een gastvrije omgeving. Wij zijn dan ook trots dat we dit jaar opnieuw een aantal belangrijke keurmerken hebben gekregen. In 2014 verlengde het Nederlands Instituut Accreditatie Zorginstellingen (NIAZ) voor de derde keer het NIAZ kwaliteitskeurmerk. Dit als bewijs dat wij voldoen aan de landelijke kwaliteitseisen voor zorginstellingen. In mei van dit jaar heeft het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium het keurmerk van de Raad voor Accreditatie ontvangen. Evenzo belangrijk zijn de keurmerken die patiëntenverenigingen hebben toegekend. Dit jaar ontvingen we opnieuw keurmerken voor seniorvriendelijke ziekenhuis, de spatader- en vaatchirurgie, groene vinkjes voor de stomazorg (urine- en darmstoma), het borstkankerlintje en vijf sterren voor het slaapcentrum. Op onze website, www.skbwinterswijk.nl, onder het kopje kwaliteitsvenster vindt u informatie over de keurmerken die het ziekenhuis heeft.

We zijn er trots op dat u onze zorg waardeert!

Warme maaltijd op porseleinen borden In het kader van gastvrije zorg wordt met ingang van 3 oktober 2017 de warme maaltijd voor opgenomen patiënten uitgeserveerd op porseleinen borden. Met deze nieuwe manier van uitserveren bieden we patiënten wat extra’s in de beleving van de maaltijd.

16 • Oktober 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 18

20-10-17 10:20


Dagcentrum Oogheelkunde scoort zeer goed Patiënten waarderen de zorg, behandeling en informatievoorziening in het dagcentrum

Kort uws nie

Oogheelkunde in ons ziekenhuis met een ruime 8,9. Dat is de uitkomst van het patiënttevredenheidsonderzoek dat het ziekenhuis hield in september 2017.

Uitvraag via de iPad De patiënten die voor een behandeling naar het dagcentrum Oogheelkunde kwamen, werden gevraagd om na afloop van de ingreep een korte vragenlijst op een iPad in te vullen. Als dank ontvingen patiënten een consumptiebon die in het bezoekers-restaurant ingeleverd kon worden. Uit de evaluatie van de enquête bleek, dat veel patiënten tevreden zijn over het hele traject. En een aantal patiënten benoemde de hartelijke gastvrije ontvangst, de uitleg en betrokkenheid bij de patiënten en het kopje koffie dat ze kregen aangeboden.

Mening van patiënten essentieel voor het leveren van goede zorg Om de best mogelijke zorg te kunnen leveren die is afgestemd op de wensen en behoeften van onze patiënten, houden we regelmatig patiënttevredenheidsonderzoeken. Dat doen we steeds vaker met behulp van een iPad. Patiënten vullen dan, anoniem, na afloop van hun bezoek aan of verblijf in het ziekenhuis een korte vragenlijst in. We zien vrijwel direct of ze tevreden zijn en wat er eventueel verbeterd kan worden.

Even voorstellen… In deze rubriek stellen wij specialisten aan u voor die sinds kort in het SKB werkzaam zijn. Tussen 1 juli en 1 oktober 2017 hebben wij twee specialisten welkom geheten in ons ziekenhuis en zij stellen zich aan u voor.

Per half juli is dr. Lubeek begonnen als dermatoloog in het SKB.

Sinds vrijdag 1 september is internist-oncoloog Linda Speijersvan der Plas werkzaam in het SKB.

Dr. Lubeek is opgeleid tot allround dermatoloog in het Radboudumc en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen en het Rijnstate Ziekenhuis in Velp/Arnhem. Dr. Lubeek heeft een bijzondere aandacht voor de dermato-oncologie (het diagnosticeren en behandelen van huidkanker), dermato-chirurgie (operaties aan de huid) en huidaandoeningen bij (kwetsbare) ouderen (geriatrische dermatologie). Hij is ook gepromoveerd op deze aandachtsgebieden. Met veel plezier werkt hij op dinsdag, woensdag en vrijdag in het SKB.

Vol frisse moed ben ik van start gegaan in het mooie oosten van het land, met als motto: “Samen bereik je het meeste!” Dit motto heeft zowel betrekking op de samenwerking met mijn collega’s als op de samenwerking met de patiënten in mijn spreekkamer. Naast internist en medisch oncoloog ben ik ook gespecialiseerd in palliatieve zorg, een deelgebied waar ik mij met hart en ziel voor inzet. Ik ben dan ook nauw betrokken bij het Palliatief Advies Team. In de toekomst wil ik de samenwerking zoeken met de huisartsen in de regio, in de hoop dat we de zorg straks nog vaker dan nu dichtbij huis kunnen organiseren en patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Ik ben aanwezig op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.

Oktober 2017 • 17

SKB_MAG_2017_4.indd 19

20-10-17 10:20


Wanneer iemand overlijdt, staat de wereld even stil … Soms is er een tijd van hoop en vrees aan vooraf gegaan. Soms komt het totaal onverwacht maar altijd is er verdriet, verwarring, onzekerheid en de vraag: “Hoe nu verder?”. Bij Iris Uitvaartzorg Winterswijk - Mercedes Goud komen ervaring, kwaliteit, zorg en een persoonlijke benadering samen om u te helpen. Met de emoties, alle beslissingen die genomen moeten worden en het vormgeven van de uitvaartplechtigheid op iedere geschikte locatie. Uw levensbeschouwing of religie wordt hierbij vanzelfsprekend gerespecteerd. Mercedes Goud, met hart voor uw uitvaart… Iris uitvaartzorg Winterswijk - Mercedes Goud Schoolstraat 22, 7101 GB Winterswijk T 0543 55 00 93 E info@iris-uitvaartzorg.nl www.iris-uitvaartzorg.nl

20 • Januari 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 20

20-10-17 10:20


Het is belangrijk dat kwetsbare ouderen zich gezien en gehoord voelen “Op 11 oktober hebben we voor de tweede keer het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontvangen”, aldus José Weykamp, stafmedewerker ouderenbeleid. “Het keurmerk is vooral zo belangrijk omdat oudere patiënten en hun naasten weten dat de voorzieningen en zorg in ons ziekenhuis goed zijn geregeld en aangepast aan de wensen en de behoeften van kwetsbare ouderen.”

Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

Prominente rol Cliëntenraad

Het keurmerk is een initiatief van de gezamenlijke ouderenbonden KBO-PCOB. Zij beoordelen ziekenhuizen op veertien kwaliteitscriteria. Het SKB scoorde op de meeste aspecten een ruime voldoende. Op twee verplichte criteria, 24/7 beschikbaarheid van een geriatrisch team en continuïteit van zorg, scoorde het SKB 96 van de 100 punten. Met continuïteit van zorg wordt bedoeld dat dezelfde noodzakelijke zorg die in het ziekenhuis geboden wordt thuis, in het verpleeg- of verzorgingshuis doorgaat.

De Cliëntenraad had dit jaar een prominente rol bij het verkrijgen van het keurmerk. “Leden van de raad deden een mystery visit en letten tijdens de rondgang in het ziekenhuis op allerlei aspecten, zoals hoe is de bewegwijzering, zijn er liften voor mindervaliden, is de ontvangst gastvrij en hoe is de toegankelijkheid geregeld? We zijn blij dat de Cliëntenraad vertegenwoordigd is in de kerngroep Seniorvriendelijkheid van het ziekenhuis”, aldus José.

Familieparticipatie “Een van de veertien kwaliteitsaspecten is ‘sociale en lichamelijke participatie’. De Huiskamer is daar een mooi voorbeeld van”, aldus José. “Een andere vorm van participatie is familieparticipatie, het gaat daarbij om de rol die de familie en/of de mantelzorger kunnen spelen in het zorgproces. Dat varieert van halen en brengen, begeleiden bij een onderzoek tot rooming-in waarbij mantelzorgers kunnen blijven slapen als de patiënt onrustig is. Samen bespreken we wat de mogelijkheden zijn om eventuele ondersteuning te bieden. Belangrijk daarbij is de samenwerking tussen de zorgverleners en de familie en/of de mantelzorger. Betrokkenheid van de directe naasten kan de patiënt een gevoel van veiligheid, vertrouwen en rust geven.” Oktober 2017 • 19

SKB_MAG_2017_4.indd 21

20-10-17 10:20


Elle

22 • Januari 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 22

20-10-17 10:20


Cliëntenraad In ons ziekenhuis is al meer dan 15 jaar een Cliëntenraad actief. Deze raad behartigt de belangen van alle (huidige en toekomstige) patiënten van het SKB. Hierbij schenkt zij extra aandacht aan patiënttevredenheid en -veiligheid.

Wat doet de Cliëntenraad? De raad toetst het ziekenhuisbeleid en adviseert, gevraagd en ongevraagd, vanuit het perspectief van de patiënt. Zo zet de Cliëntenraad zich namens de patiënten van het SKB in voor goede kwaliteit van zorg. Voorbeelden hiervan zijn: fusie Slingeland Ziekenhuis, Senior Frienly Hospital, voeding, samenwerkingsverbanden, bewegwijzering, parkeren, bezoektijden, klachtenregeling, etc. Om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn heeft de Cliëntenraad regelmatig overleg met de Raad van Bestuur en andere vertegenwoordigers van het SKB. Het kader voor de advisering is omschreven in de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen.

De beste zorg Het SKB wil zijn patiënten steeds het beste bieden: de beste behandeling, zorg, aandacht en

Hieronder ziet u de leden van de cliëntenraad.

omgeving. Voor behandeling en zorg komt het geld van de zorgverzekeraars. Aandacht geven de medewerkers graag en veel, uit zichzelf. Maar voor

Erik Huitink (voorzitter)

het realiseren van een aangename omgeving komt het ziekenhuis vaak geld tekort. Al het besteedbare budget gaat naar de directe zorg. En zo hoort dat ook.

Ellen te Winkel Ruud Hudepohl (secretaris)

Dat beetje extra Willemien Wormgoor

Ineke Weerkamp

De Cliëntenraad hoort graag van u De Cliëntenraad is er voor u. Wij vinden het belangrijk dat u zich in vertrouwde handen voelt. Daar zetten wij ons voor in. Dat kunnen we alleen als u ons vertelt wat u van de zorg van het SKB vindt. Alleen zo kunnen wij u vertegenwoordigen. Laat ons weten wat u goed vindt aan het SKB en waarvan u denkt dat kan beter. Streekziekenhuis Koningin Beatrix T.a.v. Cliëntenraad Postbus 9005, 7100 GG Winterswijk E-mail: clientenraad@skbwinterswijk.nl

Een aangename omgeving maakt het ziekenhuisverblijf echter wel minder zwaar. En daar zetten de Vrienden zich voor in. Zoals het realiseren van een prettige ruimte voor familie van ernstig zieke patiënten, een kindvriendelijke behandelkamer en knuffels voor kinderen op de SEH en het financieren van kalenderklokken voor de verpleegafdelingen. Voor dat beetje extra, dáár zorgen de Vrienden voor. Op allerlei manieren zamelen zij geld in om projecten te financieren. Grote en kleine projecten, voor groepen of eenlingen, voor jong en oud, voor opgenomen of juist poliklinische patiënten. Uw steun is daarbij hard nodig. Wilt u meer weten over de Stichting Vrienden? Bent u geïnteresseerd in een donateurschap? Heeft u ideeën of suggesties voor acties? Neem dan contact op met: Secretariaat Stichting Vrienden SKB Postbus 9005, 7100 GG Winterswijk T 0543 54 41 92 E-mail: info@vriendenskb.nl Oktober 2017 • 21

SKB_MAG_2017_4.indd 23

20-10-17 10:20


P

24 • Oktober 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 24

20-10-17 10:20


Puzzeilg mee! gezell

Kruiswoordpuzzel 1

2

3

4

7 10

8

11

12

15

27

13

14 18

20

23

6

9

17

16 19

5

21

24

22

25

26

29

28

30 32

31 33

34

35

37

36

40

38

39

41

42

43

45

46

44

47

48

51

50

49

52

54

55

53 56

57

19

Los het raadsel op!

58

11

10

47

32

24

54

49

50

36

27

19

3

HORIZONTAAL 1 parvenu 4 klooster 7 vreemde munt 9 politieke partij 10 uedele 12 samensmelting 14 assistent-econoom (afk.) 15 voorschrift 17 kunsttaal 18 drinkgelegenheid 19 kromming 21 brievensnoer 24 jaartelling 25 één en ander (afk.) 27 geul 29 geologisch tijdvak 31 sine anno 32 familielid 33 stekken 37 deel v.e. fiets 40 Turks bevelhebber 41 hoofddeksel 42 voederbak 43 deel v.d. keel 45 kookgerei 46 papegaai 48 kledingstuk 50 eerstkomende 51 lang en smal 53 lidwoord 54 computergeheugen 55 plaaggeest 57 muziekwerk 58 insect VERTICAAL 1 waterkering 2 oosterlengte 3 kraag 4 wees gegroet 5 buiten dienst 6 vlijt 8 viespeuk 9 paars 11 eikenschors 13 sine dubio 14 lokspijs 16 deel v.e. trap 18 inham 20 grafvaas 22 Europeaan 23 pl. in Duitsland 26 pl. in Japan 28 Local Area Network 30 Japans parelduikster 34 riv. in Frankrijk 35 ik 36 echo 37 skihelling 38 pl. in Frankrijk 39 heilige stier 42 deel v.e. boom 44 opperwezen 45 vreemde munt 47 rondhout 49 maal 51 sluis 52 toiletgerei 54 rijksuniversiteit 56 Romanum Imperium

s r a a l e k l e W

mist zijn linkerlaars.

Schrijf het nummer hieronder: .........................................................................................................

Lever je oplossing in bij de Gastenservice en haal daar een leuke prijs op! Oktober 2017 • 23

SKB_MAG_2017_4.indd 25

20-10-17 10:20


Drukte op de Spoedeisende Hulp, Het team op de Spoedeisende Hulp probeert iedereen zo snel mogelijk te helpen. Het kan echter voorkomen dat u (lang) moet wachten. Soms worden mensen die later arriveren eerder geholpen dan u. Dit kan komen doordat er meerdere mensen rond dezelfde tijd zijn binnengekomen en/of er patiënten zijn die ernstig(er) ziek of gewond zijn. Middels Triage wordt de patiëntenstroom veilig gestuurd wanneer het aantal patiënten de capaciteit op de spoedeisende hulp overstijgt. Wij leggen het triagesysteem graag uit. Wij leggen het triagesysteem graag uit.

1

1 De patiënt meldt zich bij de balie.

Wanneer u overdag naar de afdeling Spoedeisende Hulp komt, wordt u na binnenkomst eerst gezien door een (triage)verpleegkundige. Deze spoedeisende hulp verpleegkundige bepaalt hoe ernstig uw situatie is met behulp van het Manchester Triage Systeem. Dit systeem houdt onder andere rekening met levensbedreigende zaken, bloedverlies, het bewustzijn van de patiënt, pijn, koorts en het moment van het ontstaan van de klachten en deelt de patiënt op basis van deze informatie in een kleur in. De kleuren gaan van rood, via oranje, geel en groen naar blauw. Zo weet het team welke patiënt medisch gezien het meest acuut zorg nodig heeft. Zo kan het gebeuren dat een patiënt die later dan u binnenkomt, eerder gezien wordt door een arts. Bijvoorbeeld omdat u de kleur blauw hebt gekregen en de andere patiënt de kleur oranje. Triage is dynamisch en flexibel. Dat wil zeggen dat we u ook tijdens het wachten in de gaten houden. Het kan zijn dat uw klachten verergeren en u sneller moet worden behandeld.

Kleur Status Rood Acuut, u wordt onmiddellijk door een arts gezien. Oranje Zeer urgent, u wordt binnen 10 minuten door een arts gezien. Geel Urgent, u wordt binnen 1 uur door een arts gezien. Groen Standaard, u wordt binnen 2 uur door een arts gezien. Blauw Niet-urgent, u wordt binnen 4 uur door een arts gezien.

2 2 De triageverpleegkundige beoordeelt de ernst van de situatie.

24 • Oktober 2017

SKB_MAG_2017_4.indd 26

20-10-17 10:20


wie gaat voor? 3

4

3 De patiënt wacht tot zij opgehaald wordt

4 Het team ziet welke patiënten er op de Spoedeisende Hulp zijn en welke

uit de wachtkamer.

kleurcode zij hebben. Om de privacy van onze patiënten te beschermen is ervoor gekozen om in dit magazine een leeg scherm weer te geven.

5 5 De patiënt wordt geholpen in de behandelkamer. Oktober 2017 • 25

SKB_MAG_2017_4.indd 27

20-10-17 10:20


Waar en wanneer bloedprikken? Bij onderstaande locaties kunt u terecht voor bloedafname en monsterafgifte voor het laboratorium SKB en de trombosediensten SKB en Ascon. Op de websites van het SKB (www.skbwinterswijk.nl) en Ascon (www.antistollingscentrum.nl) vindt u het meest recente overzicht van de openingstijden en prikposten bij u in de buurt. Plaats

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

Aalten Gezondheidscentrum ‘De Nassau’ Nassaustraat 5

07.30 - 10.30 uur

07.30 - 10.30 uur

07.30 - 10.30 uur

07.30 - 10.30 uur

07.30 - 10.30 uur

07.45 - 08.30 uur

10.00 - 11.00 uur

Beltrum Woonzorgcenrum Hassinkhof Dorpsstraat 2

10.00 - 10.30 uur

Borculo Careaz J.W. Andriessen Koppeldijk 40

10.00 - 11.00 uur

07.45 - 08.30 uur

08.00 - 09.00 uur

08.00 - 09.00 uur

08.00 - 09.00 uur

Dinxperlo ‘Sensire’ Nieuwstraat 1

07.45 - 08.30 uur

Eibergen Woon en Zorgcentrum Livio De Meergaarden Willem Sluyterlaan 6

10.00 - 10.30 uur

07.30 - 09.00 uur

10.00 - 10.30 uur

07.30 - 09.00 uur

07.30 - 09.00 uur

Groenlo laboratorium Gezondheidscentrum ‘Den Papendiek’ Buitenschans 22 trombosedienst

07.30 - 11.00 uur

07.30 - 11.00 uur

07.30 - 11.00 uur

07.30 - 11.00 uur

07.30 - 11.00 uur

08.00 - 10.30 uur

08.00 - 10.30 uur

08.00 - 10.30 uur

08.00 - 10.30 uur

08.00 - 10.30 uur

Haaksbergen (Ascon) Seniorencomplex De Bouwmeester Vincentstraat 1

08.30 - 09.00 uur

08.30 - 09.00 uur

Haaksbergen (Ascon) Het Saalmerink Klaashuisstraat 9

09.00 - 9.30 uur

Lichtenvoorde laboratorium Polikliniek Lichtenvoorde Van der Meer de Walcherenstraat 2c trombosedienst

07.30 - 11.30 uur

07.30 - 11.30 uur

07.30 - 11.30 uur

07.30 - 11.30 uur

07.30 - 11.30 uur

08.00 - 10.00 uur

08.00 - 10.00 uur

08.00 - 10.00 uur

08.00 - 10.00 uur

08.00 - 10.00 uur

Neede (Ascon) De Els, Koeweidendijk 2

09.00 - 09.30 uur

09.00 - 09.30 uur

Rekken Wijkgebouw De Lindevoort 14

08.30 - 08.45 uur

Ruurlo ‘Kulturhus’ Nieuwe Weg 5-6

09.30 - 10.00 uur

08.00 - 09.00 uur

09.30 - 10.00 uur

Winterswijk laboratorium Streekziekenhuis Koningin Beatrix Beatrixpark 1 trombosedienst

07.30 - 17.00 uur

07.30 - 17.00 uur

07.30 - 17.00 uur

07.30 - 17.00 uur

07.30 - 17.00 uur

07.30 - 12.00 uur

07.30 - 12.00 uur

07.30 - 12.00 uur

07.30 - 12.00 uur

07.30 - 12.00 uur

Winterswijk Pelkwijk Woonzorgcentrum Laan van Hilbelink 95

08.30 - 09.00 uur

Winterswijk Vredense Hof Woonzorgcentrum Vredenseweg 81/2

08.30 - 09.00 uur

Winterswijk Berkhof Woonzorgcentrum Gradus Kobusstraat 18

09.00 - 09.30 uur

Winterswijk Wooncomplex Sleeswijk Sleeswijkstraat 63 Zieuwent Huisartsenpraktijk Harreveldseweg 17 D

SKB_MAG_2017_4.indd 28

10.30 -11.00 uur

08.00 - 08.30 uur

20-10-17 10:20

Skb mag 2017 4 high  
Skb mag 2017 4 high  
Advertisement