Page 1

santiz•magazine Neem gratis mee!

Nieuws vanuit het Streekziekenhuis Koningin Beatrix • 3 • oktober 2018


02 • santiz magazine


Beste lezer,

Chrit van Ewijk en Bijar Altalabani

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland Ziekenhuis zijn vorig jaar gefuseerd en wij noemen ons nu Santiz. Samen werken wij er dag en nacht aan om iedereen die naar ons komt voor een medisch onderzoek of een medische behandeling zo goed mogelijk te helpen. Liefst zo goed, dat u zodanig opknapt dat u zelfstandig of met hulp verder kunt met uw leven en niet opnieuw naar het ziekenhuis hoeft te komen.

De afgelopen jaren zijn wij daarmee vaak in de prijzen gevallen; voor de kwaliteit en veiligheid van onze patiëntenzorg en voor de manier waarop wij met onze patiënten, de familie en mantelzorgers omgaan. Of voor de manier waarop wij nieuwe dokters helpen opleiden. Dan kun je mooi gezegd ‘op je lauweren gaan rusten’, maar dat doen wij juist niet. Voortdurend wordt er gewerkt aan verbetering en vernieuwing. In dit nummer van het Santiz Magazine staan daarvan weer mooie voorbeelden. Die spreken voor zichzelf! Wij wensen u veel leesplezier.

Raad van Bestuur Chrit van Ewijk en Bijar Altalabani

In dit magazine

04 06

Minder stress tijdens een operatie door film of muziek Patiënten kunnen snel terecht voor vervolgonderzoek en behandeling van darmkanker

08

Meer vrouwen weten onze vulvapoli te vinden

11

SportmedX op z’n plek in het sporthart van Doetinchem

12

Taalambassadeur Ab Reijgersberg vertelt

14

Muziek als medicijn

16

Roparunteam ‘100% Running Winterswijk’ liep € 30.000 bij elkaar

18

Koninklijke onderscheiding voor Truus Bulten

23

Cliëntenraad Santiz: één Cliëntenraad voor beide ziekenhuizen

27

Hoe tevreden zijn onze patiënten?

Verpleegkundig specialisten Silvia Schreurs (links) en Annemieke Kreiter.

Colofon Santiz Magazine wordt vier maal per jaar uitgegeven. Oplage 3.500 exemplaren

Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz

Hoofdredacteur Saskia Steenbergen (PR-functionaris en Woordvoerder Santiz) pr@skbwinterswijk.nl Tekst Afdeling Marketing en Communicatie SKB Leden redactiecommissie SKB Joyce de Schepper Fred Meijer

Fotografie Marcel Rekers Fotografie Toon Hendriks Fotografie Gerard Mühlradt Fotografie Afdeling Marketing en Communicatie SKB

Uitgever BC Uitgevers BV T 0515 42 94 29

www.skbwinterswijk.nl www.facebook.com/SKBWinterswijk www.twitter.com/skbwinterswijk

Bladmanager & advertentieverkoop Digna Schoonen T 06 44 20 99 10

Vormgeving BC Uitgevers BV Hannique de Jong

santiz magazine • 03


Paulien Köchl, recoveryverpleegkundige en Jacques Henkelman, hoofd OK.

Minder stress tijdens een operatie Stelt u zich voor. U wordt onder plaatselijke verdoving geopereerd terwijl u naar een natuurfilm, een musical of uw favoriete serie kijkt. Of misschien houdt u meer van muziek, sport of tekenfilms? “Dat kan nu met de HappyMed, een videobril waarmee patiënten voor, tijdens of na een operatie afgeleid worden. Ook in ons ziekenhuis”, aldus Paulien Köchl, recoveryverpleegkundige en Jacques Henkelman, hoofd OK.

Patiëntvriendelijkheid en comfort voor de patiënt staan steeds meer voorop. Ook rondom operaties zien we al langer dat ouders hun kind mogen begeleiden om zo stress en angst te verminderen. “De videobril is een toegankelijke en vriendelijke methode om patiënten af te leiden en is geschikt voor jong en oud. Kortom, voor iedereen die het spannend vindt om een behandeling te ondergaan.”

Ontspannen “Een van onze anesthesiologen vertelde ons over de bril die hij in het buitenland had gezien. Het 04 • santiz magazine

concept van de videobril sprak ons meteen aan”, vertelt Jacques. De bril is te gebruiken om de patiënt net wat plezieriger te laten wachten voorafgaand aan een operatie. Maar ook tijdens en na een operatie kan de bril voor de nodige ontspanning zorgen. “Bijkomend effect is dat mensen zodanig afgeleid zijn, dat ze dankzij de bril zelfs minder pijn beleven en dus ook minder pijnstilling nodig hebben. Daar is inmiddels ook al onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat mensen minder stress en pijn ervaren als ze positief afgeleid worden door muziek en beelden.”


Met film of muziek even helemaal in een andere wereld

de mensen die ervoor kozen, waren zeer positief. De installatie bij de patiënten is eenvoudig. De scherpte van het beeld kan per patiënt individueel ingesteld worden. Ook het menu is in het Nederlands. Mensen zetten de bril en de koptelefoon op en zitten meteen in een andere wereld”, aldus Paulien. “De kwaliteit van het beeld is geweldig goed, het geeft echt het gevoel alsof je in een bioscoop zit. Communicatie met de patiënt blijft natuurlijk wel mogelijk. Zowel de bril als het geluid kunnen we snel afzetten. Kortom, we waren tevreden over het resultaat van de proef en daarom hebben we twee videobrillen aangeschaft.”

Voor, tijdens en na de operatie kan de bril voor een prettige afleiding zorgen.

Iets extra’s doen

door film of muziek Gebruiksvriendelijk “Even geleden hebben we de bril uitgeprobeerd in ons ziekenhuis. Om er mee aan het werk te gaan, was wel wat voorbereiding nodig. Het vraagt van de medewerkers op de afdeling en binnen de OK extra handelingen. En zeker in de operatiekamer hebben we te maken met bijzonder strenge hygiëne-eisen. Daarnaast moet de bril natuurlijk ook technisch veilig zijn. We moesten ondervinden of de bril gebruiksvriendelijk is en of de patiënt een videobril kon waarderen. Onze ervaringen zijn positief”, aldus Paulien en Jacques. “De bril is snel en eenvoudig te bedienen, voorzien van een keurmerk en gemakkelijk schoon te maken. Voor hygiënisch gebruik van de koptelefoon zijn speciale hoesjes.”

“De aanschaf van de videobril past in de visie van dit ziekenhuis om net wat extra’s te doen voor patiënten. Zo hebben patiënten na een operatie alle tijd om rustig bij te komen. Daarnaast hebben we altijd ijsjes op voorraad. Een waterijsje helpt na een operatie tegen misselijkheid. Het lijkt misschien iets kleins, maar het is symbolisch voor de aandacht en zorg die we voor de patiënt hebben”, aldus Jacques en Paulien. “Net als een boterhammetje met iets te drinken. Voor wie geopereerd wordt, staat na afloop op de afdeling wat te eten en te drinken klaar. Ook voor patiënten met een dagopname. Het zegt iets over onze werkwijze. We zijn niet voor niets beste ziekenhuis van Nederland volgens Elsevier. Daar sluit de aanschaf van de videobril mooi bij aan.”

In een andere wereld Tijdens de proefperiode konden de patiënten er vanzelfsprekend voor kiezen om wel of niet afgeleid te worden door de videobril. “De ervaringen van santiz magazine • 05


Patiënten kunnen snel terecht behandeling van darmkanker “Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar”, vertellen internist Menno Beukema en chirurg Bas Inberg. “Voor vervolgonderzoek, goede zorg en behandeling kunnen mensen snel terecht bij de internisten en maag-, darm- en leverartsen (mdl-artsen) in onze ziekenhuizen.”

Iedereen van 55 tot en met 75 jaar krijgt elke twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deelname aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig. Het bevolkingsonderzoek helpt om (dikke)darmkanker in een vroeg stadium op te sporen en snel te behandelen. Maar kan ook helpen bij het voorkomen van darmkanker. Zeven maag, darm- en leverartsen werken nauw samen op beide Santiz-locaties, zowel in Doetinchem als Winterswijk.

Bloedsporen Bij het bevolkingsonderzoek wordt de ontlasting onderzocht op bloedsporen die niet altijd met het blote oog zichtbaar zijn. Bloed in de ontlasting kan

te maken hebben met darmkanker, maar dat hoeft niet zo te zijn. Om te kijken wat de oorzaak is, krijgt iedereen bij wie bloed in de ontlasting zit een uitnodiging voor verder onderzoek per brief of via de huisarts. Mensen kunnen hiervoor snel terecht. “Wie in aanmerking komt voor een vervolgonderzoek maakt zich vaak grote zorgen. En dat is echt niet nodig”, aldus de internist. “Bij ongeveer de helft van de mensen die komen voor nader onderzoek, blijken aambeien of poliepen de oorzaak van de bloedsporen. Bij één op de tien mensen wordt darmkanker in een beginstadium geconstateerd en dat is goed behandelbaar.”

Kijkonderzoek met een roesje “Om te kijken wat de oorzaak is van de bloedsporen in de ontlasting, doen we een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie)”, legt de specialist uit. Met behulp van een flexibele slang (een endoscoop) wordt de binnenkant van de darm onderzocht. Aan het uiteinde van de slang zit een camera en een lampje. De beelden die de camera maakt, zijn te zien op een monitor. Eventuele poliepen worden tijdens het onderzoek ter plekke verwijderd om te voorkomen dat de poliepen zich ontwikkelen als darmkanker. “Want, hoe eerder we darmkanker ontdekken en behandelen, hoe groter de kans op genezing. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur, waarna vrijwel meteen een voorlopige uitslag volgt. Voorafgaand aan het onderzoek krijgen de patiënten een roesje.”

Verpleegkundig specialisten, Annemieke Kreiter en Silvia Schreurs zijn contactpersonen voor de patiënt gedurende het hele behandeltraject; voorafgaand aan de operatie, tijdens de ziekenhuisopname, maar ook tijdens controlemomenten na de operatie.

06 • santiz magazine


voor vervolgonderzoek en

Gelukkig is (dikke) darmkanker vaak goed te behandelen

Via een inwendig darmonderzoek, kijkt de specialist met een flexibele slang, voorzien van een verlicht cameraatje, in

de dikke darm. Op de foto vlnr: Chirurg Bas Inberg, internist Menno Beukema, geassisteerd door Margaretha Nijhoff en

Ingrid Thijssen.

Bellen of mailen kan altijd Bij verdenking van dikke darmkanker of endeldarmkanker, komt de patiënt terecht bij verpleegkundig specialist Annemieke Kreiter of haar collega Silvia Schreurs. “Wij hebben een uitgebreid gesprek waarin we vragen stellen over de gezondheid en een algemeen lichamelijk onderzoek doen. Patiënten hebben vaak veel vragen over hun situatie. Daar nemen we de ruim tijd voor. En mocht het nodig zijn, dan roepen bijvoorbeeld ook de hulp van een diëtiste in. Kortom; we doen het voorwerk zodat de arts zich kan richten op het bespreken van de uitslag en de behandeling”, aldus Annemieke en Silvia. Tijdens het hele traject zijn de verpleegkundig specialisten aanspreekpunt voor een patiënt. “Als iemand in het ziekhuis ligt gaan we langs. En heeft een patiënt chemotherapie, dan zien we hem bij de controles. Mensen met endeldarmkanker moeten voor bestraling naar Enschede. Maar ook dan houden we vinger aan de pols. We zijn contactpersoon gedurende het hele traject. Patiënten kunnen ons

altijd bellen of mailen. Dat is voor veel mensen wat laagdrempeliger dan contact zoeken met een arts.”

Kijkoperatie Darmkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Ongeveer 17.000 mensen per jaar krijgen ermee te maken. “Gelukkig is (dikke) darmkanker goed te behandelen”, aldus chirurg Bas Inberg. “Bijna negentig procent van de patiënten heeft baat bij een kijkoperatie. Deze manier van opereren geeft minder pijn, een sneller herstel en minder littekens. De meeste patiënten kunnen binnen een week alweer naar huis. Voor de behandeling van endeldarmkanker geven we mensen radio- of chemotherapie. De insteek van het bevolkingsonderzoek was om twee keer zoveel mensen te genezen. Het ziet ernaar uit dat, dankzij een vroege opsporing en een goede behandeling, de kans op genezing oploopt en we uiteindelijk twee keer zoveel mensen kunnen genezen. Dat is een mooi resultaat.” santiz magazine • 07


We merken dat we duidelijk voorzien in een behoefte, want de poli is altijd goed gevuld.

“Steeds meer vrouwen weten onze Klachten aan de vulva zijn goed te behandelen Praten over intieme klachten of daarvoor naar een arts gaan, blijft voor veel vrouwen lastig. Bijvoorbeeld als het gaat om aandoeningen aan de vulva, het buitenste deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Veel vrouwen lopen hier langer mee rond dan nodig. Dat geeft vervelende klachten en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot huidkanker. Terwijl er goed iets aan te doen is. Daarom heeft het SKB nu al zo’n tien jaar een vulvapoli. Gynaecoloog Annette Bouwmeester en dermatoloog Hans Rudel verzorgen de vulvapoli van het SKB. Het woord ‘vulva’ betekent uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Nog duidelijker: de schaamlippen, de clitoris en de huid daar omheen. Een aandoening in dit gebied heet een vulvaire aandoening. Daar zijn er behoorlijk veel van en het zijn in feite allemaal huidaandoeningen. Voorbeelden zijn chronische schimmel, contact-eczeem, genitale wratten en lichen sclerosus. 08 • santiz magazine

Speciaal voor dit soort klachten en aandoeningen is de vulvapoli opgezet. De gynaecoloog en dermatoloog werken hierbij nauw samen.

Taboe “We weten niet precies hoeveel vrouwen vulvaire klachten hebben. De schattingen lopen uiteen”, zegt


De vulvapoli voorziet in een behoefte

jaar geleden een aantal artsen de handen ineen geslagen en het initiatief genomen om in ziekenhuizen zogeheten vulvapoli’s op te zetten. Dat ging aanvankelijk moeizaam, maar hier in Winterswijk zijn we daar snel op ingesprongen. Hier is dan ook één van de vulvapoli’s van het eerste uur. Daar zijn we best trots op. En we merken dat we duidelijk voorzien in een behoefte, want de poli is altijd goed gevuld.”

Lichen sclerosus

Dermatoloog Hans Rudel en gynaeceoloog Annete Bouwmeester.

vulvapoli te vinden” Hans Rudel. “Dat komt vooral doordat veel vrouwen hiermee rond blijven lopen en er niet mee naar een arts gaan. Terwijl er goed iets aan te doen is. Op onze vulvapoli zien wij in ieder geval behoorlijk wat vrouwen.” Vulvaire klachten zijn vervelend, doordat ze vaak jeuk, een schrijnend gevoel en pijn kunnen geven. En vooral ook pijn bij het vrijen. “Soms zijn de klachten zo erg, dat vrouwen niet meer kunnen fietsen of op een stoel kunnen zitten”, weet Hans Rudel. “En een verwaarloosde lichen sclerosus kan zelfs leiden tot schaamlipkanker.” Net als incontinentie rust op vulvaire klachten nog steeds een soort taboe, weet Annette Bouwmeester. “Dat wordt de laatste jaren beter, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Daarom heeft zo’n tien

We bekijken enkele van de eerder genoemde vulvaire klachten nader. “Sommige vrouwen durven met hun klachten niet naar een arts te gaan, omdat ze denken dat ze een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben, waarvoor ze zich schamen”, merkt Annette Bouwmeester op. Soms is er een duidelijke oorzaak te vinden. “Bijvoorbeeld bij contact-eczeem. Dat kan een allergische reactie zijn op de waslotion waarmee iemand zich wast. Of een allergie voor het latex waarvan condooms zijn gemaakt. Dan is het een kwestie van de oorzaak wegnemen, waarmee het probleem is opgelost”, aldus Hans Rudel. De meest voorkomende vulvaire klacht is lichen sclerosus. “Dit lijkt op een schimmelaandoening, maar dat is het niet en het vraagt ook een andere behandeling”, zegt Annette Bouwmeester. “De oorzaak is niet duidelijk, maar het lijkt dat onder meer hormonen en erfelijke aanleg een rol spelen. We zien het vooral bij vrouwen in en na de overgang. Maar ook wel bij meisjes. Het is herkenbaar aan witte, scherp begrensde, soms glanzende plekken. Die kunnen pijn, jeuk en bloedverlies (door kloofjes) geven. Net als andere vulvaire klachten is het goed te behandelen. Bijna alle vulvaire klachten worden behandeld met zalven en crèmes.”

Maandelijkse vulvapoli De Winterswijkse vulvapoli is maandelijks op de donderdagmiddag. U hebt hiervoor een verwijzing nodig van de huisarts. Afhankelijk van die verwijzing komt u bij de dermatoloog of de gynaecoloog terecht. Patiënten met ingewikkelde klachten krijgen een afspraak bij beide specialisten. Zo nodig volgt doorverwijzing naar een bekkenfysiotherapeut of seksuoloog in de regio, die ook veel kennis van deze problematiek hebben.

Zie ook vulvapoli.nl De Nederlandse vulvapoli’s hebben zich verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Vulva Pathologie (NVvVP). Deze vereniging heeft een uitgebreide website, waar veel informatie is te vinden over vulvaire klachten. Ga hiervoor naar www.vulvapoli.nl.

santiz magazine • 09


10 • santiz magazine


SportmedX op z’n plek in het sporthart van Doetinchem SportmedX locatie Doetinchem is verhuisd naar Sportpark Zuid. “Het sporthart van Doetinchem, daar passen we als SportmedX heel goed tussen”, aldus Suzanne Kloosterman, teammanager van SportmedX. “In het nieuwe gebouw van het Graafschap College zitten we samen met Sportservice Doetinchem en de opleidingen Veiligheid & Vakmanschap en Sport en Beweging van het Graafschap College onder één dak. Omringd door sportfaciliteiten, zoals de sporthal en sportvelden van de diverse verenigingen. Een geweldige plek.”

Wie kunnen er terecht bij SportmedX? “Wie niet?”, aldus Suzanne. “Het beeld leeft dat we er alleen zijn voor de professionele sporter, maar ook de recreatieve sporter is hier van harte welkom. En de man of vrouw die graag wil gaan sporten en wil weten hoe het met de conditie gesteld is.”

Sporter centraal “Het medisch behandelteam bestaat uit verschillende sportmedici die de best mogelijke zorg bieden aan de sporter”, benadrukt Suzanne. Dit team bestaat uit sportartsen, orthopeden, chirurgen, podologen, diëtisten, fysiotherapeuten, manueeltherapeuten en manueel geneeskundigen. “Voor een lichamelijk onderzoek kan men via een verwijzing snel terecht bij een van de sportartsen voor een consult. Een sportmedisch onderzoek is vrij toegankelijk. Tijdens zo’n onderzoek wordt onder meer de longfunctie getest, een inspanningsen rust-ecg en een bloed- en urinetest gedaan.” Een sportmedisch onderzoek wordt vaak vergoed door de ziektekostenverzekering. Kijk daarvoor onder het kopje sportzorg in de aanvullende polis. Een consult voor de sportarts valt onder de basisverzekering.

Gezonde en vitale Achterhoek De studenten van het Graafschap College zijn intensief bezig met sporten. Ook zij kunnen worden getest bij SportmedX. “Daarnaast begeleiden we niet sporters. Denk aan mensen met COPD, obesitas of mensen na een hartoperatie. Ook volgen we patiënten met kanker tussen verschillende chemotherapieën in. Zo kijken we hoe ze het beste kunnen sporten om na de tijd sneller te herstellen. Maar ook diabetische patiënten kunnen hier terecht op het gebied van preventie, bewustwording en leefstijl”, vertelt Suzanne. SportmedX is een sportmedisch centrum, onderdeel van Santiz Ziekenhuizen. Samen voor een vitale Achterhoek.

“In het inspanningslab in Doetinchem kunt u een sport

medisch onderzoek ondergaan op een fiets, op de

loopband én op uw eigen fiets”, aldus teammanager

Suzanne Kloosterman. Op de foto: Op de fiets Pien

Tiekken, student Sport en Beweging met Mannes Naeff,

sportarts van SportmedX.

Meer informatie of advies? Bij SportmedX kunnen professionele en recreatieve sporters terecht voor preventie, diagnose, onderzoek, behandeling, herstel en (sportmedische) begeleiding van sportgerelateerde blessures, vragen en klachten. Voor meer informatie over een sportmedisch onderzoek of inspanningstest, belt u met 0543 - 544 060 of kijk op www.sportmedx.nl.

santiz magazine • 11


Taalambassadeur Ab Reijgersberg:

“Goed kunnen lezen en schrijven, Nederland telt 2,5 miljoen mensen die taalproblemen hebben; mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat heeft grote gevolgen bij een afspraak bij een specialist in het ziekenhuis. Ab Reijgersberg was tot zijn 52ste jaar een van die vele laaggeletterden. Toen zette hij de moedige stap om te leren lezen en schrijven. Nu is hij taalambassadeur en vertelt hij zijn verhaal onder meer bij ziekenhuizen. Zo wil Ab zorgverleners ondersteunen om laaggeletterden te stimuleren een taal- en rekencursus te volgen. “Omdat je er echt beter van wordt”, aldus Ab.

“Het is ontzettend belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in het probleem dat laaggeletterdheid met zich meebrengt. Zodat mensen de mogelijkheid krijgen om echt mee te doen in de samenleving. Dat zou voor iedereen iets opleveren.” Ab weet wat het betekent om een taalachterstand te hebben. Lange tijd verborg hij zijn taalproblemen voor anderen. Toen kreeg hij problemen met zijn gezondheid en moest daardoor ook op zoek naar ander werk. Daardoor zette hij de stap om zich op te geven voor een taal- en rekencursus. “Met klotsende oksels, dat wel”, verwoordt hij hoe zenuwachtig hij 12 • santiz magazine

was. Bang voor een taal- en rekentest en vooral voor de rode pen.

Je bent afhankelijk Hij zette door en vertelt nu als taalambassadeur over wat het betekent als je een taalachterstand hebt. “Het ergste is dat je niet in staat bent om je eigen ding te doen. Je bent steeds afhankelijk van iemand in je omgeving die je wegwijs maakt. Iemand die je brieven leest, formulieren invult, het gebruik van voorgeschreven recepten voorleest en vertelt wat er in de bijsluiter staat.”


daar word je echt beter van” Veel hobbels in de weg

Een meester in verbergen

Ab neemt ons in gedachten mee op een huisartsenbezoek en een afspraak met een specialist in de tijd dat hij nog moeite had met lezen en schrijven. Dat is een hele onderneming, zo blijkt. “Het begint al bij het maken van de afspraak. Je hoopt maar dat je de afspraak goed hebt onthouden. Zo werkt dat bij mensen die moeite hebben met taal, die proberen nou eenmaal alles te onthouden”, licht Ab toe.

Het is voor veel mensen moeilijk om taalproblemen bij anderen te herkennen. Ook voor mensen die in de zorg werken. Zeker als mensen van oorsprong een Nederlandse achtergrond hebben. Daar verwachten we het niet van en je ziet het niet aan de buitenkant. Daarnaast weten veel mensen hun moeite met lezen en schrijven goed te verbergen, weet ook Ab uit ervaring. “Veel laaggeletterden kennen talloze trucs waarmee ze hun taalachterstand verdoezelen. Ze nemen iemand mee naar de dokter, zeggen dat ze thuis de informatie wel lezen. Ze zijn hun bril vergeten of – ja dat komt ook voor – doen hun hand in het verband.” Terugblikkend is Ab blij dat hij de taal- en rekencursus heeft gevolgd. “Met taal maak je je toekomst. Ik kan me nu prima redden in de maatschappij.”

Veel laaggeletterden kennen talloze trucs waarmee ze hun taalachterstand verdoezelen. “Bij de dokter moet je dan uitleggen wat je klachten zijn. Dat is vaak ook lastig als je moeite hebt met lezen en schrijven. Voor een vervolgafspraak in het ziekenhuis wordt het helemaal spannend. Allereerst ben je – zoals ieder mens – misschien wat zenuwachtig. Daarnaast is het voor mensen die slecht kunnen lezen, vaak heel ingewikkeld om de weg te vinden. Ook al zijn er palen met goede bewegwijzering, het is één grote letterbrij. Na het onderzoek bespreekt de arts samen met je hoe de behandeling eruitziet en moet je beslissen wat je doet. Dat is knap lastig, want hoe kun je vragen stellen als je niet begrijpt waar het precies over gaat? Zeker als er ingewikkelde woorden worden gebruikt en je een folder toegeschoven krijgt. Of een internetadres waar je meer informatie kunt vinden. En dan heb ik het nog niet over de medicijnen en eventuele vervolgafspraken.”

Wist u dat…

Taalhuis Achterhoek helpt verder

• er 2,5 miljoen Nederlanders zijn van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen en schrijven? • dit voor het grootste deel mensen zijn met een Nederlandse achtergrond? • er in de Achterhoek relatief meer mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven? • laaggeletterden vaak meer gezondheids klachten hebben, vaker naar de dokter gaan en zich minder gezond voelen.

Moeite hebben met lezen en schrijven heeft vaak veel gevolgen voor gezondheid. Denkt u dat iemand in uw omgeving moeite heeft met lezen en schrijven? Praat er eens over met die persoon en moedig iemand aan om een cursus te volgen. Het Taalhuis Achterhoek helpt verder en biedt gratis cursussen lezen en schrijven aan. U kunt het Taalhuis bellen via 088 - 006 29 99. Er is altijd iemand die u persoonlijk te woord staat. Mailen kan ook via info@taalhuisachterhoek.nl

santiz magazine • 13


Muziek als medicijn Bedside Buskers: muzikanten geven optreden aan bed Een mooi initiatief: Bedside Buskers. Muzikanten die een kleine toer maken door het ziekenhuis en voor patiënten aan bed een kort optreden geven. Om zo even de gedachten te kunnen verzetten. Het SKB is hier in mei mee begonnen en het bleek meteen al een succes. We liepen een rondje mee en konden het zelf ervaren.

Soms waaien er mooie dingen over vanaf de andere kant van de oceaan. Bedside Buskers is daar een voorbeeld van. Het is ontstaan in de Verenigde Staten. Daar heet het Musicians On Call: muzikanten die kleine privé-optredens geven bij patiënten aan bed. Inmiddels doen daar ook beroemde artiesten aan mee, geheel belangeloos.

optreden van de Amerikaanse zanger Amos Lee. Hij zag wat het met patiënten deed en vatte het plan op om het ook in Nederland te introduceren. Dat is gelukt en hier heet het Bedside Buskers. Steeds meer ziekenhuizen sluiten zich bij dit initiatief aan. Ook in Nederland doen de artiesten dit geheel belangeloos.

Belangeloos optreden

Degene die Bedside Buskers in het SKB heeft geïntroduceerd is Saskia Velders, inkoopmede-

De Nederlander Peter Kortleve was getuige van zo’n

Patiënt Wout en zijn moeder Wendy Schilderink Wout is nog maar vijf jaar en is door zijn leeftijd nog niet zo bekend met Engelstalige muziek. Maar dat deerde niet, getuige zijn reactie na Maartjes optreden: “Wow, dat was mooi.” Ook zijn moeder Wendy Schilderink genoot er zichtbaar van. “Wout ging er echt voor zitten. Leuk om te zien.”

14 • santiz magazine


werker bij de apotheek. “Ik zag het in het ziekenhuis in Deventer en het sprak me meteen enorm aan. Daarna stelde ik voor om het hier in het SKB te gaan doen. Dat voorstel viel goed en toen zijn we begonnen. Ook fijn dat we van Stichting Vrienden hiervoor een bijdrage kregen. Het was eigenlijk meteen een succes. Patiënten stellen het erg op prijs. Natuurlijk vragen we wel vooraf of een patiënt dit wil.”

Groot repertoire Begin juli was er weer een muzikant die een ronde maakte, in de persoon van Maartje Waanders uit Lichtenvoorde. Ze is professioneel zangeres, gespecialiseerd in pop, jazz en Franse chansons. Tijdens de optredens begeleidde ze zichzelf op een digitale piano, die hiervoor op een ziekenhuiskarretje was gezet. Zo ging het verplaatsen snel en was het steeds ‘plug-and-play’. Maartje is een veelzijdige zangeres met een groot repertoire. Ze kon een groot aantal liedjes aanbieden waaruit de patiënt mocht kiezen. Even scrollen op de iPad naar de juiste bladmuziek en daar ging ze.

Ik kan me goed voorstellen dat de muziek een mooie afleiding biedt en dat een patiënt even de zorgen vergeet.

George Siemes George Siemes houdt van Nederlandstalige muziek en schlagers. Maartje zong voor hem een liedje uit een ander repertoire, maar dat wist hij zeker te waarderen. “Die dame kan goed zingen. Wat een mooie en aangename stem. Ik fleur er echt van op.”

Plezier Die middag werden de verpleegafdeling F0 (kindergeneeskunde) en D2 (interne geneeskunde) bezocht. Maartje had er duidelijk plezier in en de patiënten ook. Natuurlijk was de muziek ook in de gangen te horen. Niet al te hard, maar genoeg om de aandacht van passanten te trekken. Regelmatig bleef er iemand even staan om ook te genieten van de muziek. “Ik vond het heel leuk”, zegt Maartje na afloop. “Iets soortgelijks heb ik al vaker gedaan, maar dan samen met andere muzikanten voor patiënten met dementie. Ook dat is dankbaar om te doen. Ik kan me goed voorstellen dat de muziek een mooie afleiding biedt en dat de patiënt even de zorgen vergeet. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.”

Willy Hamer Willy Hamer was daags tevoren onverwacht opgenomen in het ziekenhuis. Naar verwachting zou ze nog een week moeten blijven. Maartje zong een liedje dat Willy goed kent, zodat ze een stuk kon meezingen. Tweede stem zelfs. “Ik zing bij een koor, daardoor kan ik tweede stem zingen. Voordat Maartje kwam, voelde ik me wat verdrietig vanwege mijn ziekenhuisopname. Maar ik ben echt opgeknapt door Maartjes optreden. Dat heb ik ook meteen tegen haar gezegd.”

santiz magazine • 15


Roparunteam ‘100% Running bij elkaar voor patiënten met Veel mensen gaan met Pinksteren naar een woonboulevard, doen mee aan een tennistoernooi of gaan uit eten. “Pinksteren staat voor mij in het teken van de Roparun. Met elkaar hebben we dit jaar 30.000 euro bij elkaar gelopen dat ten goede komt aan patiënten met kanker die hier in het ziekenhuis behandeld worden”, zegt Ruth van der Meulen, een van de fietsers die de lopers begeleidt tijdens de Roparun.

Troostkoffers Het is voor de tweede keer dat de afdeling Oncologie in aanmerking komt voor een bijdrage van stichting Roparun. Vorig jaar werd 25.000 euro opgehaald dat onder meer werd besteed aan Troostkoffers. “Deze koffers gebruiken we om vaders en moeders met kanker te ondersteunen in de communicatie met hun kinderen”, licht Enid toe. De inhoud van de koffer bestaat uit boeken, folders en dvd’s, gericht op kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar afgestemd op verschillende leeftijdscategorieën; 0-6 jaar, 6 tot 12 jaar, 12 tot 18 jaar. “In eerste instantie deden we de aanvraag voor tien koffers. Uiteindelijk was de opbrengst goed voor de aanschaf van veertig koffers. De Troostkoffers zijn uitgevoerd in aansprekende felle kleuren.”

“Dankzij de inzet van Roparun hebben we mogelijkheden om extra dingen te doen voor patiënten zoals de Troost-

Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.

koffers, dat waarderen we enorm”, aldus Enid Peters.

Met het ingezamelde geld zijn vier beenfietsen met opzetstukken aangeschaft voor behandelstoelen. Een patiënt hoeft tijdens een chemokuur niet langer uren stil te zitten, maar kan bewegen door te fietsen. Bovendien wordt – dit jaar nog! – van de opbrengst ook een ‘Oncologisch dagboek’ ontwikkeld in de vorm van een app. “Uit onderzoek blijkt dat bewegen goed is voor het herstel en afleiding geeft tijdens de therapie”, aldus Enid Peters, teammanager oncologie. “Het oncologisch dagboek helpt de patiënt om zijn behandelaren te laten zien hoe het gaat met bewegen, wat lukt en wat niet. Daardoor ondersteunt het dagboek bij het tijdig inzetten van de juiste zorg om zo eventuele klachten te voorkomen.” 16 • santiz magazine

Kettingreactie Ouders kunnen koffers lenen om mee naar huis te nemen. “Zo kunnen ze vrijblijvend kennismaken met het materiaal dat er is en aan de hand daarvan eventueel zelf een boek of dvd bestellen.” Naast de oncologische dagbehandeling maakt ook de mammapoli – de borstkankerpoli – gebruik van de koffers. “Borstkanker is een veel voorkomende vorm van kanker bij vrouwen met kleine kinderen. Samen met professionals van onder meer de Kinderafdeling kijken we hoe we de informatie ook in kunnen zetten op andere afdelingen en in situaties waarbij een ouder niet meer beter wordt. Het is mooi dat we door middel van de koffers een kettingreactie aan ontwikkelingen in het ziekenhuis zien.”


Winterswijk’ liep 30.000 euro kanker Een lokaal doel werkt “Ons team ‘100% Running Winterswijk’ is steeds op zoek naar lokale doelen”, vertelt Ruth. “Lokaal werkt, niet alleen voor de patiënt, maar het stimuleert bovendien de sponsoren. En ook voor ons als lopers is het fijn om te lopen voor een mooi doel dicht in de buurt.” Iedere deelnemer aan de Roparun heeft te maken gehad met kanker. “Een run is zwaar, het is bikkelen. Maar chemo moeten doorstaan, is veel erger. Dat is onze drijfveer om mee te doen. Aan de Roparun zit een eind, met kanker weet je het nooit. Na drie dagen gaan wij weer onder onze eigen douche en liggen we weer in ons eigen bed. Vanuit dat perspectief is dat het minste wat ik kan doen”, vindt Ruth.

100% Running Winterswijk

Het geld is om iets extra’s te doen voor patiënten en hun naasten

Roparun organiseert al 27 jaar een run. Aanvankelijk vanuit Rotterdam(Ro) naar Parijs(Pa) en zo ontstond de naam Ro-Pa-Run. Ieder jaar doen ruim driehonderd teams mee aan de loop onder het motto ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Wegens enorm succes is er nu een extra parcours met een vergelijkbare afstand; van Hamburg naar Rotterdam. Het lokale team ‘100% Running Winterswijk’ liep dit jaar deze afstand voor de derde keer. Een team bestaat uit 24 mensen; acht lopers en zes begeleiders op de fiets ondersteund door fysiotherapeuten, artsen, koks en chauffeurs. Er worden twee teams geformeerd waarbij de lopers elkaar afwisselen in een non-stop estafette. De gezamenlijke intocht van alle teams is steeds op Tweede Pinksterdag in Rotterdam. “De opbrengst is niet bedoeld voor onderzoek naar de oorzaak of de behandeling van kanker, maar richt zich vooral op het welzijn van de patiënt, de familie en/of de mantelzorger”, vertelt Ruth. Het eerste jaar was de opbrengst voor twee lokale doelen: hospicegroep De Lelie en Retraitecentrum Hof van Kairos. Dit is een pleisterplaats voor de ziel, die ruimte biedt voor verstilling, verdieping en ontmoeting. Aanvragen worden ingediend door de teams of worden ingediend door een organisatie die geld nodig heeft voor een project. Deze aanvragen worden weer ingediend bij Roparun Nederland die de organisatie doet en het geld verdeelt.

Even een kwartiertje fietsen terwijl de behandeling

gewoon door gaat. Bewegen is essentieel voor het

herstel en geeft bovendien afleiding. Op de stoel zit

Ruth van der Meulen met Enid Peters ernaast.

“Al het gesponsorde geld gaat naar de goede doelen. Wij als team betalen zelf onze kosten. Roparun is een organisatie die werkt zonder dik verdienende directeur, dat vind ik ook een groot voordeel”, besluit Ruth.

santiz magazine • 17


Welverdiende koninklijke onderscheiding voor Truus Bulten Steun en toeverlaat voor zwangere vrouwen van het AZC Winterswijk De dag voor Koningsdag was een heel bijzondere dag voor Truus Bulten. Toen ontving zij een lintje voor de begeleiding van zwangere vrouwen van het Asielzoekerscentrum in Winterswijk. “De vrouwen varen volledig op Truus”, aldus Ester Meekes en Anneke Schoppers, verpleegkundigen Vrouwkindeenheid SKB. Truus gaat niet alleen mee naar tussentijdse consulten in het ziekenhuis. Ook als de vrouwen in het ziekenhuis bevallen, kunnen ze op haar steun rekenen.

En Truus doet meer. Ze verzorgt vervoer, kraampakketjes en andere kinderspullen. “Op één voorwaarde; de materialen moeten wel goed zijn. Schoon, heel en van deze tijd. Geen flut. Spullen die je ook je eigen kinderen gunt”, zoals Truus dat verwoordt.

De zwangeren hebben mijn hart. Intermediair AZC-SKB

“Met al het werk dat Truus doet, is ze een spil, steun en toeverlaat. Niet alleen voor bewoners, maar ook voor ons als medewerkers”, vertellen Ester en Anneke. “Om te bevallen is het erg belangrijk om je veilig te voelen. Dan kun je beter ontspannen. Dit komt het verloop van de bevalling ten goede. Als Truus erbij is, voelen de vrouwen zich veilig en loopt het prettig. Maar ook bij praktische zaken, zoals bijvoorbeeld het opzetten van een protocol, is Truus nauw betrokken geweest als intermediair tussen 18 • santiz magazine

het SKB en het AZC. Bij een zwangerschap komt best veel kijken, zoals kraamzorg, de nazorg en aangifte doen. Het is belangrijk dat daar duidelijkheid over is, zodat de zaken goed geregeld zijn.”

Ik doe wat ik kan Voor Truus begon het allemaal met vrijwilligerswerk in Doetinchem in het jaar 2000. “Gaandeweg ben ik wat meer gaan doen, zoals het geven van basaal Nederlands en het ondersteunen bij het werk in een naaiatelier. Ik wil graag iets betekenen voor mensen die in een lastige situatie zitten. Als vrijwilliger geef ik niet alleen, maar krijg ik ook veel”, vertelt Truus. “Een geboorte is zo belangrijk, het is de start van het leven. Dat is mijn drive. Niet alleen de bevalling op zich, maar ook de voor- en nazorg. In bepaalde culturen zijn ze zo gewend aan de ondersteuning van een moeder of zussen. Ik maak ze een beetje wegwijs en we hebben een mapje gemaakt met informatie rondom de zwangerschap en bevalling. Ik doe wat ik kan. Want, zeg nou zelf, hoe zou jij je voelen als je in een land bent waar je helemaal niks hebt en niet terug kunt vallen op familie? Een beetje vriendelijkheid kost niks.”


Even voorstellen: nieuwe medisch specialisten Emmi Broenen, waarnemend kinderarts Vanaf 3 september werk in het SKB als waarnemend kinderarts. Ik ben Emmi Broenen en ik ben opgeleid in het RadboudUMC in Nijmegen. Tijdens mijn opleiding tot kinderarts heb ik al eens kort kennis mogen maken met het SKB. Dit is me toen zeer goed bevallen. Daarom vind ik het dan ook erg leuk dat ik de vakgroep kindergeneeskunde tijdelijk mag versterken! Ik ben opgeleid tot algemeen kinderarts. Ieder ziek kind is welkom en ik verdiep me graag in alle voorkomende en uiteenlopende problemen. Ik ga met veel enthousiasme aan de slag en hoop een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de kindzorg van het SKB.

Susan Kelder-Huttenhuis, longarts Sinds begin september ben ik werkzaam als longarts in het SKB. Ik ben opgegroeid in Twente en daar heb ik ook mijn opleiding tot longarts gevolgd in het MST in Enschede. Tijdens mijn opleiding heb ik me in het bijzonder verdiept in astma en Interstitiële Longziekten (ILD). Dit laatste is een verzamelnaam voor een grote groep van meer dan honderd verschillende longaandoeningen waarbij het longweefsel is aangetast.

Openingstijden bloedprikken bij prikposten SKB gewijzigd Met ingang van half juni zijn de tijden voor bloedprikken bij prikposten van het SKB gewijzigd. Patiënten die bloed moeten laten prikken, krijgen van hun huisarts een verwijzing mee. Hierop staan ook de nieuwe openingstijden vermeld. In sommige gevallen betekent dit bloedprikken op een andere dag of tussen andere tijden. In Berkelland en omgeving zijn de openingstijden het meest gewijzigd. Behalve op de verwijsbrief vindt u de openingstijden van alle prikposten ook op www.skbwinterswijk.nl.

SKB ontvangt roze lintje van Borstkankervereniging Nederland Onze ziekenhuizen ontving deze zomer opnieuw het roze lintje van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Dit lintje staat symbool voor het voldoen aan de normen die Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Het SKB is één van de dertig ziekenhuizen die aan alle criteria voldoet. Een belangrijk onderdeel van het roze lintje is het samen bespreken van de behandeling met patiënten. Het SKB scoort hier heel goed op. Van de patiënten ervaart 96 procent dat voor- en nadelen ‘helemaal of grotendeels’ zijn besproken.

Roze lintje “Onze zorg voldoet aan alle gestelde criteria voor het roze lintje. Daar zijn we erg trots op. Iedereen in ons team draagt hier aan bij”, vertelt

verpleegkundig specialist Silvia Schreurs. “De lijnen in ons ziekenhuis zijn kort, iedereen wil de best mogelijke zorg leveren en we werken volgens de laatste richtlijnen. Voor elke patiënt maken we een behandelplan op maat en patiënten weten ons gemakkelijk te vinden.” In het SKB is de mammacare-verpleegkundige het vaste aanspreekpunt van elke patiënt. Deze verpleegkundige begeleidt de patiënt gedurende het hele traject. Naast alle medische zorg is er veel aandacht voor de psychosociale begeleiding. santiz magazine • 19


20 • santiz magazine


Agenda Regelmatig organiseert het SKB voorlichtingsbijeenkomsten over verschillende onderwerpen. Hieronder vindt u een kort overzicht van de activiteiten dit najaar. Op de website vindt u een compleet overzicht en kunt u zich aanmelden: www.skbwinterswijk.nl/agenda

Ma 15 oktober l 9.30 - 11.30 uur Inloopochtend Borstkankervereniging Heeft u borstkanker (gehad) en zou u wel eens willen praten met lotgenoten over wat er allemaal met u is gebeurd? Kom dan langs bij onze inloop hier in het SKB op maandagochtend van 9.30 tot 11.30 uur. Medewerkers van de gastenservice wijzen u de weg. We weten vooraf niet hoeveel mensen er komen. Wat we wel weten, is dat u bij ons uw verhaal kwijt kunt. Wij luisteren naar elkaar en geven elkaar tips. Wij begrijpen elkaar! Kom langs voor een kop koffie of thee en ervaar dat u niet de enige bent met vragen of problemen rondom borstkanker.

Ma 29 oktober l Do 29 november 10.00 - 12.00 uur Workshop Look Good Feel Better Het SKB organiseert samen met de stichting Look Good Feel Better weer een workshop uiterlijke verzorging voor patiënten met kanker. Bent u in het SKB onder behandeling of onder behandeling geweest? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden via Dagbehandeling Interne Geneeskunde, telefoonnummer 0543 - 54 46 60.

Ma 29 oktober l Do 29 november 19.30 - 21.30 uur Informatieavonden over borstvoeding Meer weten over het geven van borstvoeding? Iedere maand organiseren we samen met Eva, het Verloskundig Centrum Achterhoek, een voorlichtingsavond. Kijk op www.skbwinterswijk.nl/agenda voor aanmelding. Deelname is gratis.

Co-assistenten doen ervaring op in ons ziekenhuis Ook dit jaar bieden specialismen van het SKB opleidingsplekken voor co-assistenten van de faculteit geneeskunde in Nijmegen. Elke vier weken start een nieuwe co-assistent die in totaal acht weken werkervaring opdoet in ons ziekenhuis. Merel Hansmann is één van de dokters in opleiding die rond de zomer ervaring opdeed in ons ziekenhuis. Zij was co-assistent bij de specialismen chirurgie, orthopedie en urologie. De co-assistent start met vier weken meewerken bij chirurgie. Daarna volgen twee weken urologie en twee weken orthopedie. Aan het eind van deze periode krijgt de co-assistent een beoordeling van de specialisten die hen begeleiden. De betrokken vakgroepen zijn enthousiast over het werken en de ervaringen met deze toekomstige dokters.

Het spreekuur met patiënten hoort ook bij het co-schap.

Merel over haar ervaring “Een beetje zenuwachtig stap ik van de fiets. Mijn eerste dag co-schap chirurgie. Het is half acht in de ochtend, wat is het vroeg... Ik loop naar de receptie en vraag naar dokter Slootmans, de co-assistenten begeleider. Ik mag meteen mee naar de overdracht. Aan het einde van de eerste dag besef ik hoeveel geluk ik heb om het co-schap chirurgie in het SKB te mogen doen. Iedereen van de poli tot OK is ontzettend aardig, wil van alles aan je leren en uitleggen. Er zijn geen arts-assistenten en andere co-assistenten, waardoor je als co veel meer begeleiding krijgt in vergelijking met een groter ziekenhuis. Als er ergens iets interessants te zien is, wordt je meteen gebeld om te komen kijken. Daarnaast is het heel prettig dat je als co-assistent je eigen co-schap in mag delen. Op die manier kan je zelf kijken van welk onderdeel je nog meer zou willen zien en leren. De eerste paar weken zijn voorbij gevlogen, op naar de volgende!” santiz magazine • 21


De beste zorg Het SKB wil zijn patiënten steeds het beste bieden: de beste behandeling, zorg, aandacht en omgeving. Voor behandeling en zorg komt het geld van de zorgverzekeraars. Aandacht geven de medewerkers graag en veel, uit zichzelf. Maar voor het realiseren van een aangename omgeving komt het ziekenhuis vaak geld tekort. Al het besteedbare budget gaat naar de directe zorg. En zo hoort dat ook.

Dat beetje extra Een aangename omgeving maakt het ziekenhuisverblijf wel minder zwaar. En daar zet de Stichting Vrienden SKB zich voor in. Zoals het realiseren van een prettige ruimte voor familie van ernstig zieke patiënten, een kindvriendelijke behandelkamer en knuffels voor kinderen op de SEH en het financieren van kalenderklokken voor de verpleegafdelingen. Voor dat beetje extra, dáár zorgen de Vrienden voor. Op allerlei manieren zamelen zij geld in om projecten te financieren. Grote en kleine projecten, voor groepen of eenlingen, voor jong en oud, voor opgenomen – of juist poliklinische patiënten. Uw steun is daarbij hard nodig.

22 • santiz magazine

Wilt u meer weten over de Stichting Vrienden? Bent u geïnteresseerd in een donateurschap? Heeft u ideeën of suggesties voor acties? Neem dan contact op met: Secretariaat Stichting Vrienden SKB Postbus 9005, 7100 GG Winterswijk T 0543 54 41 92 E-mail: info@vriendenskb.nl


Cliëntenraad Santiz: één Cliëntenraad voor beide ziekenhuizen In zowel het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk als het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is al jaren een Cliëntenraad actief. De fusie van beide ziekenhuizen tot één organisatie, Santiz, was aanleiding de diverse mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken.

In april 2018 is de samenwerking formeel bekrachtigd door Chrit van Ewijk, voorzitter van de raad van bestuur, en daarmee was de Cliëntenraad Santiz een feit.

Toekomstbestendig “Door intensief samen te werken, kunnen we goede en bereikbare ziekenhuiszorg voor de toekomst waarborgen”, aldus voorzitter Klaas Horneman. “Wij hebben daarom ook positief geadviseerd over de fusie. Waarbij we natuurlijk oog houden voor de eigenheid van iedere locatie. Verschillen zijn er altijd en die moet je respecteren. En tegelijkertijd leren van elkaars goede dingen.”

Het oog van de cliënt De Cliëntenraad behartigt de belangen van cliënten in de ruimste zin van het woord, vanuit het oog

van de cliënt. De Cliëntenraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de raad van bestuur. Dat kan in principe over alles zijn, veel zaken in het ziekenhuis raken de cliënt. Zo was de Cliëntenraad bijvoorbeeld ook betrokken bij de werving van de nieuwe bestuurder van Santiz, Bijar Altalabani.

Positief kritisch Voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen is een Cliëntenraad wettelijk voorgeschreven. “Voor het ziekenhuis verstaan wij onder het begrip cliënten meer dan alleen de patiënten. Het gaat ook om bezoekers, begeleiders van patiënten, kortom iedereen om de patiënt heen. Voor al deze mensen behartigen wij als Cliëntenraad de belangen. Dat doen wij op een positief kritische manier, waarbij we oog hebben voor alle partijen”, licht de voorzitter toe.

Cliëntenraad Santiz bestaat uit twaalf personen. De leden zijn afkomstig uit het verzorgingsgebied van Santiz. Vlnr staand:

Ingrid te Lintum, Geert Stronks, Ben Spaai, José Richter, André Bergmans, Pieter van der Laan en Antoine van Vijfeyken.

Vlnr zittend: José te Walvaart, Klaas Horneman en Ineke Weerkamp. Erik Huitink en Ruud Hudepohl waren niet aanwezig. santiz magazine • 23


24 • santiz magazine


Kruiswoord puzzel 1

2

3

4

7

5

Puzzel gezellig mee!

6

8

9

10

11 14

13

15

20

21

17

19

22

25

12

16

18

Zoek de 10 verschillen

23 27

26 29

24 28

30

31

32

33

36

35

34

37

38

39 40

41

42

46

43

44 48

47 50

51

45 49

52

53

HORIZONTAAL: 1 kamerverhuurster 7 land in Zuid-Amerika 8 tennisterm 10 bordspel 11 plek 13 annexus 14 slee 16 civiel ingenieur 17 gewicht 18 mager 20 bijwoord 22 ongehoorzaam 24 rijksuniversiteit 25 jaargetijde 27 veldfles 29 grappenmaker 30 sterke drank 31 cijfer 33 staat in Amerika 35 grondtoon 36 mislukken 38 noordzuid 39 masker 40 met name 42 voorzetsel 43 gewicht 45 dat is 46 bloem 48 liefdesgod 50 frisdrank 52 bosgod 53 beroep VERTICAAL: 1 kledingstuk 2 zwaardwalvis 3 Sovjet-Unie 4 ter plaatse 5 opschik 6 Algemeen Voortgezet Onderwijs 7 metalen staafje 9 hevig 10 flard 12 harde klap 15 kerkgebruik 16 golfstok 19 en omstreken 21 soort appel 22 boetedoening 23 dwingeland 24 boekvorm 26 vochtig 28 zet 31 rubbersoort 32 verlichtingsmiddel 33 kledingstuk 34 pl. in Turkije 37 lichamelijke opvoeding 41 Ned. dagblad 42 Europese hoofdstad 44 vogel 45 Spaanse titel 47 elektrisch geladen deeltje 49 vogel 51 administratietroepen 52 frater Vul hier uw oplossing in: 7

24

42

36

19

3

22

47

11

29

51

8

Welke verschillen heb je gevonden? 1.

................................................................................................

2.

................................................................................................

3.

................................................................................................

4.

................................................................................................

5.

................................................................................................

6.

................................................................................................

7.

................................................................................................

8.

................................................................................................

9.

................................................................................................

10. ................................................................................................ Lever je oplossing in bij de Gastenservice in de centrale hal en haal daar een leuke prijs op! santiz magazine • 25


Wat wordt er jaarlijks verbruikt in ons ziekenhuis? Karnemelk:

Yoghurt/ vla/ pudding:

5.000 liter

13.000 liter

Melk:

Eieren:

6.000 liter

15.000 stuks

Jam:

Broden:

48.000 stuks

30.000 cups

Tomaten:

Bananen, appels, peren etc.

2.000 stuks

6.000 stuks

Limonade: 958 flessen

Boter:

1.500 kilogram

Komkommers: 500 stuks

Kaas:

75.000 plakken

Koffie: Thee:

3.717 kilogram

134.300 zakjes

Vleeswaren: 50.000 plakken

26 • santiz magazine

Januari 2017 • 13


Hoe tevreden zijn onze patiënten? Streekziekenhuis Koningin Beatrix wordt aanbevolen door

98%

van de patiënten op zorgkaartnederland.nl

Gemiddeld cijfer op zorgkaartnederland.nl

9,0

Totaal aantal waarderingen op zorgkaartnederland.nl

2089

De specialisten van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix worden op zorgkaartnederland.nl gemiddeld beoordeeld met een

9,2 9,9

“Vanaf de opname compleet in de watten gelegd en prettig behandeld. Op anesthaesie was het echt een aangename tijd en van de operatie uiteraard niets gemerkt. Na ontwaken weer naar huis geholpen, met de nodige instructies.”

8,0

“Vanuit de huisarts werd mijn moeder doorverwezen naar een specialist. Nog dezelfde dag konden wij terecht en konden er allerlei onderzoeken op de functieafdelingen, zonder lange wachttijden, uitgevoerd worden.” Specialisme / afdeling: Cardiologie.

Specialisme / afdeling: Orthopedie. Bron: ZorgkaartNederland Bron: ZorgkaartNederland

9,0

“Goed opgevangen en met veel respect behandeld. De planning loopt ook precies goed en prima op elkaar afgestemd. Zowel de verzorging als begeleiding prima een aanrader. Voorbeeld voor velen.”

Uw mening telt Wij vinden het erg belangrijk om te weten hoe u uw bezoek aan het ziekenhuis heeft ervaren. U kunt uw compliment, klacht of suggestie op verschillende manieren met ons delen • Laat uw waardering achter op zorgkaartnederland.nl. • Geef uw compliment door aan de betrokken zorgverlener,

Specialisme / afdeling: Gynaecologie en Obstetrie. Bron: ZorgkaartNederland

of bespreek met hem of haar uw klacht. • Vul het klachtenformulier in op www.skbwinterswijk.nl. • Stuur een e-mail naar de klachtenfunctionaris via klachten@skbwinterswijk.nl.

santiz magazine • 27


SANTIZ_SKB_PATMAG_2018_3  
SANTIZ_SKB_PATMAG_2018_3  
Advertisement