Page 1

VOOR U Magazine van het Rode Kruis Ziekenhuis - nummer 4 - december 2018

Huidcentrum WEC: “Linksom of rechtsom, dat maakt niet uit, het gaat om wat voor de patiënt het beste is.”

Grootste misverstand over antibiotica RKZ volop in de media! Midden-Kennemerland: koploper in geboortezorg

Dit tijdschrift mag met u mee!


> advertenties


In dit magazine Pagina 8 Geboortezorg Midden-Kennemerland

Beste lezer, In deze Voor U slaan we net een beetje harder op onze eigen borst dan u misschien van ons gewend bent. Maar wij zijn dan ook erg trots op berichten die wij van patiënten mogen ontvangen en op mooie rapportcijfers die wij uit onafhankelijke onderzoeken krijgen. Een compliment krijgen van u, betekent dat onze inzet om er echt voor onze patiënten te zijn, door u wordt gezien of ervaren. En dat is voor ons belangrijk in een tijd die voor ziekenhuizen nu eenmaal niet altijd even makkelijk is. Dat zal u vast niet zijn ontgaan zijn na berichten over ziekenhuizen die het niet is gelukt het hoofd boven water te houden.

Pagina 5 RKZ behaalt Milieuthermometer Zorg certificaat Brons Pagina 6 RKZ in de media: Nieuwsuur, Klokhuis, Noordhollands Dagblad en de ‘Ik Zorg’-campagne Pagina 12 Huidcentrum Wond Expertise Centrum start op 1 januari Pagina 15 Luchtbehandelingskasten vervangen: spannende ingreep goed afgerond Pagina 16 Weblog geestelijk verzorging: “Alleen maar medemens zijn. Dat kan toch iedereen?” Pagina 17 Kom bij ons werken!

Ik ben trots op de mensen die wij hier onze collega’s mogen noemen. Ik ben ook trots op hoe hard wij met elkaar samenwerken om goede zorg te verlenen in ons ziekenhuis en om u, de patiënt, centraal te stellen. We zeggen het niet alleen, we dóen het ook. In 2019 doen we er nog een schepje bovenop. Wij hopen dat u straks door onze maatregelen uw weg in ons ziekenhuis nog eenvoudiger vindt en dat u waardeert hoe wij met u omgaan. Wij horen het graag van u. Met vriendelijke groet, Jaap van den Heuvel, voorzitter Raad van Bestuur Rode Kruis Ziekenhuis

Sinterklaas bezocht op 5 december de kinderafdeling van het RKZ. Chefkok Marcel Schumacher zorgde voor een geweldige traktatie!

Pagina 18 Pas op voor CO-vergiftiging Pagina 19 Antibiotica Awareness Week, drie vragen aan arts-microbioloog Jan Sinnige Pagina 20 Goede rapportcijfers Pagina 21 RKZ-agenda Pagina 22 Compliment of klacht: wij horen graag van u! Pagina 23 Rode Kruiswoordpuzzel december 2018

3


> advertenties


KORT NIEUWS

RKZ behaalt Milieuthermometer Zorg Certificaat brons De Milieuthermometer Zorg maakt ons milieubeleid concreet door er een helder doel aan te koppelen. Het certificaat past bij organisaties die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en activiteiten voor een duurzame bedrijfsvoering zichtbaar willen maken. Jaap van den Heuvel, Raad van Bestuur RKZ: “Het RKZ vindt het belangrijk een bijdrage te leveren aan ons milieu, vandaar dat we ons hebben ingespannen om het certificaat te behalen. Met de huidige staat van de gebouwen is het niveau brons een geweldige prestatie.” Het bronzen niveau betekent dat wij meer doen dan alleen het voldoen aan de milieuwetgeving. Het gaat om het nemen van extra maatregelen die

snelle milieuwinst opleveren. Zo zijn we in 2018 bezig met het verder isoleren van leidingen (en onder andere afsluiters en meetapparaten die daarbij horen) en vervangen we oude verlichting door ledverlichting. In 2019 staat onder andere het plaatsen van bewegingssensoren voor de verlichting (waar dat mogelijk is) op de planning.

Hoeveel en wanneer? Wist u dat?

Bij het RKZ staat de zorg voor de patiënt centraal. Iedere dag leveren we toegankelijke en kwalitatief goede zorg. Hieronder een selectie van cijfers en ‘weetjes’ die bij onze zorg passen:

• Het RKZ 275 bedden heeft? • In ons ziekenhuis ongeveer 1.500 collega’s dagelijks voor u klaar staan? • Ons ziekenhuis sinds 1927 (dus ruim 90 jaar) bestaat? • We dagelijks ‘bloed prikken’ bij gemiddeld 250 patiënten per dag? • We 181.747 keer patiënten hebben gezien op de poli’s? * • We op de afdelingen 26.672 patiënten verpleegd en verzorgd hebben? * • Het Brandwondencentrum in 1974 is opgericht door chirurg en uroloog R. Herman en anesthesist R. Spijker? Als specialisten in het ziekenhuis zagen de heren in de jaren ‘60 regelmatig zwaar gewonde brandwondenslachtoffers (vaak afkomstig van Hoogovens). • We een verbandkamer hebben op het terrein van Tata Steel in Velsen, waar 24/7 een team van ongeveer 14 SEH-verpleegkundigen klaar staat om de medewerkers en bezoekers van Tata Steel medische ondersteuning te bieden? • Patiënten en medewerkers onze keuken altijd zeer positief beoordelen? Per dag bereidt onze keuken zo’n 440 maaltijden, 80 liter soep en 15 kg salades! * Cijfers uit jaarverslag 2017

december 2018

5


RKZ IN DE MEDIA Plastisch chirurg Paul van Zuijlen over vuurwerkslachtoffers In de nacht van 3 op 4 november 2018 opereerde plastisch chirurg en directeur van het Brandwondencentrum Beverwijk Paul van Zuijlen het eerste vuurwerkslachtoffer van het jaar. Het bericht dat hij hierover op Twitter plaatste, zorgde voor veel reacties.

Paul van Zuijlen verstuurde op 8 november nog een tweet waarin hij meldde dat het met het geopereerde slachtoffer gelukkig goed gaat.

In het Noordhollands Dagblad van 6 november 2018 zegt Paul van Zuijlen over het voorval: “Ik heb geen mening over vuurwerk of de handel er in. Ik zie wél de gevolgen als het fout gaat met zo’n nitraatbom. Ik ben alleen maar een bezorgde arts die zulke jonge patiënten met vuurwerkletsel liever niet meer op zijn operatietafel ziet. Ik hoop dat die tweet mensen bewuster maakt.”

Longarts Pauline Dekker geeft voorlichting over roken de longartsen van het RKZ geregeld voorlichtingen geven over roken op basisscholen. Pauline Dekker is één van die longartsen.

Om de omzet op peil te houden heeft de tabaksindustrie vroeg of laat nieuwe rokers nodig. Deze ‘replacementsmokers’, zoals de tabaksfabrikanten ze noemen, zitten nu nog op school. Vandaar dat

“Tachtig procent van mijn patiënten is ziek geworden door het roken”, vertelt Pauline Dekker in het Noordhollands Dagblad van 8 november. Tijdens de voorlichting doen de kinderen een quiz over roken en de risico’s ervan. Met cijfers schetst Pauline Dekker een beeld van de slachtoffers (20.000 doden op jaarbasis in Nederland) en het geld dat mensen kwijt zijn aan roken (snel zo’n E 5000 als beide ouders roken). Ook geeft ze de kinderen tips voor het thuis bespreekbaar maken van het roken van hun ouders.

Kinderbrandwondencentrum in Klokhuis In de Klokhuis-uitzending van 9 oktober stond David centraal. David (12 jaar) liep ernstige brandwonden op en werd daarvoor behandeld in het Brandwondencentrum Beverwijk. David brengt in de uitzending een bezoek aan het Brandwondencentrum. RKZ-brandwondenchirurg Annebeth de Vries legt daar uit hoe een huidtransplantatie in zijn werk gaat. 6

Via www.hetklokhuis.nl kunt u de uitzending terugkijken.


RKZ IN DE MEDIA RKZ-microbioloog Jan Sinnige schrikt van toename meningokokkenziekte Het Noordhollands Dagblad schreef op 20 november over de vaccinatiecampagne tegen meningokokken type W. Een infectieziekte die de laatste jaren veel vaker voorkomt en ernstige gevolgen kan hebben. Arts-microbioloog Jan Sinnige vertelt: “Deze variant is moeilijk te herkennen en daardoor extra gevaarlijk.” De leeftijdscategorie 14 tot 18 jaar wordt nu gevaccineerd. Deze groep is belangrijk in het overbrengen van de ziekte, vertelt Jan Sinnige: “Het is een puberziekte, het dragerschap verspreidt zich via zoenen en niezen. Uit onderzoek blijkt dat deze groep jongeren de grootste verspreider is en ook het grootste risico loopt.”

‘Ik Zorg’- campagne Met de campagne ‘Ik Zorg’ wil het ministerie van VWS meer mensen enthousiast maken voor het werk in de zorg. Meerdere RKZ-collega’s hebben aan de campagne meegewerkt! Hun foto’s worden gebruikt in de campagne en ze vertellen op de website www.ontdekdezorg.nl hun persoonlijke verhaal en motivatie om in de zorg te werken. Maar dat is nog niet alles ..., onze chef-kok Marcel Schumacher en zijn keukenteam zijn te zien in de landelijke tv-commercial. Met ‘Ik Zorg’ laten meer dan 600 professionals door heel het land zien, voelen en ervaren hoe divers, breed en betekenisvol ons werk is. Wij zijn #trotsopRKZ en de collega’s die meewerkten aan de campagne.

KIJKTIP: DOCUMENTAIRE OVER REVALIDATIE De VPRO heeft een vierdelige documentaire over revalidatie opgenomen in Heliomare in Wijk aan Zee. Deze documentaire wordt vier woensdagen achter elkaar uitgezonden op NPO 2 van 20:25 tot 21:15 uur, te beginnen op woensdag 23 januari 2019. Kijken dus!

december 2018

7


INTEGRALE GEBOORTEZORG

Geboortezorg

samenwerken voor nóg hogere kwaliteit In 2017 ging de coöperatie Integrale Geboortezorg Midden-Kennemerland van start. Onze regio was daarmee één van de zes ‘koploperregio’s’ met geboortezorg ‘nieuwe stijl’. Aanstaande moeders en hun partners merken het: nóg betere afstemming tussen alle deskundigen, nóg betere samenwerking en – waar nodig – één gezamenlijk zorgpad. Aan de start ging een zorgvuldige voorbereiding vooraf, met hulp van een team van experts van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Het resultaat mag er zijn: een samenwerkingsverband waarin de aanstaande moeder en de nieuwe wereldburger op nummer 1 staan.

HOOG NIVEAU Al langer leefde de wens om de geboortezorg anders te organiseren. Sinds 2011 is de samenwerking tussen verloskundigen in de regio en de gynaecologen van het RKZ fors geïntensiveerd. In ons land staat de kwaliteit van geboortezorg op een hoog niveau. Maar het Ministerie van VWS wil die kwaliteit nog verder verhogen. De sleutel daarvoor ligt in een nog intensievere samenwerking tussen kraamverzorgenden, verloskundigen, gynaecologen en andere specialisten. Zo kwam de ‘integrale geboortezorg’ tot stand.

Het maakt niet uit wie de zorg levert, als het maar de juiste persoon is op de juiste tijd en op de juiste plaats.

gynaecoloog is tenslotte geen manager, een kraamverzorgende is geen financieel expert en een verloskundige is geen jurist. Daarom is het RKZ blij met de rol van het Ministerie van VWS. Die leverde de kennis aan via een team van deskundigen (Taskforce). RKZ-gynaecoloog Gabriela Dias Pereira is voorzitter van de organisatie voor integrale geboortezorg: “De Taskforce is een geweldige steun voor ons geweest. Zonder hun inzet en kennis was het niet mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. We werken nu als een geheel.”

VERTROUWEN IN ELKAAR Alle betrokken beroepsgroepen hebben altijd al de aanstaande moeder en het kind op de eerste plaats gezet. Het nieuwe is dat ze dit nu ook samen als één groep voelen en uitdragen. Tijdens een zwangerschap kan er van alles gebeuren. Meestal begint het begeleiden van een zwangerschap bij

TASKFORCE MINISTERIE De beroepsgroepen die bij geboortezorg betrokken zijn kunnen zelf de inhoudelijke samenwerking regelen en dat gaat op veel vlakken heel goed. Een gezamenlijke bekostigingsstructuur zou de samenwerking nog meer vergemakkelijken. Maar dat bleek veel ingewikkelder om te organiseren, met alle juridische en bedrijfsmatige aspecten daarvan. Een 8

Julia en Seff werden op 19 november 2018 geboren in het RKZ, de 15e tweeling van dit jaar.


Hoera! Op 29 oktober 2018 werd Nina Hulsbosch geboren, de 1000e RKZ baby van 2018.

Foto: Ronald Goedheer

Y Y 1.000ste baby in RKZ Y

YY Y de verloskundige praktijk in de buurt (1ste lijns gezondheidszorg). Maar als iets niet verloopt volgens de verwachting, kan specialistische zorg nodig zijn in het ziekenhuis (2e lijns gezondheidszorg). Wat nu is ontstaan, is een samenwerking tussen alle disciplines die werken in de geboortezorg. Ze bekijken continu wie wat voor wie kan doen, ze helpen elkaar, dragen kennis over en hebben vertrouwen in elkaars vakkennis. Het maakt niet uit wie de zorg levert, als het maar de juiste persoon is op de juiste tijd en op de juiste plaats.

DE MOEDERS (EN VADERS) Ellen Maussen is unitmanager van de afdeling VrouwMoeder-Kind en van het kraamcentrum in het RKZ: “De aanstaande ouders merken nu, meer dan voorheen, dat alles draait om de zwangerschap en de bevalling. Alle betrokkenen voelen zich samen verantwoordelijk voor de zwangerschap en betrekken elkaar bij wat er nodig is, of wat soms niet meer nodig is. Dat noemen we een ‘gezamenlijk zorgpad’. Je wordt niet zonder meer overgedragen van de ene expert naar de ander. De zwangere vrouw staat in het middelpunt van de belangstelling. Als er zorg nodig is, wordt die om haar heen georganiseerd.”

WAT KUN JE SAMEN VOOR ELKAAR BETEKENEN Door de samenwerking in de Integrale Geboortezorg, is de bekostiging van geboortezorg eenvoudiger geworden. Maar het heeft echt heel veel meer opgeleverd. Er wordt kennis gedeeld, bijvoorbeeld via klinische acute situatietrainingen. Die werden voorheen in het RKZ georganiseerd voor professionals in

het ziekenhuis, maar nu kunnen alle verloskundigen uit de regio hier ook aan deelnemen. En de verloskundigen trainen de kraamverzorgenden, zodat ook zij voortdurend voorbereid zijn op spoedsituaties bij de kraamvrouwen thuis.

De zwangere vrouw staat in het middelpunt van de belangstelling. PROJECTEN

Samen worden verschillende projecten gerealiseerd. Een mooi voorbeeld: het kan nodig zijn om de hartslag van het ongeboren kind te controleren. Daarvoor moest de moeder met regelmaat naar het ziekenhuis komen. Dat kan – met medische indicatie – inmiddels thuis of met hulp van de verloskundige. De gynaecoloog kijkt op afstand mee. Dat maakt het afnemen van een CTG (hartfilmpje) minder belastend en minder ‘griezelig’.

KEUZEVRIJHEID Er zijn zes (eerstelijns) verloskundigenpraktijken aangesloten bij de coöperatie Geboortezorg Midden-Kennemerland (Castricum, Heemskerk, IJmuiden, Uitgeest-Akersloot, Velserbroek-IJmuiden en Beverwijk (per 1 januari 2019). Vrouwen die zich bij deze praktijken aanmelden, kunnen er voor kiezen om gebruik te maken van kraamzorg of klinische zorg die deel uitmaakt van Geboortezorg Midden-Kennemerland, maar dat is niet verplicht. december 2018

9


> advertenties

08


INTEGRALE GEBOORTEZORG DUITSE DELEGATIE BEZOEKT RKZ De ontwikkeling van Integrale Geboortezorg trekt internationale aandacht. Half november bezocht een delegatie ons ziekenhuis om polshoogte te nemen. De Duitse staatssecretaris van Sociale Zaken en Integratie, de hoofdarts van de vrouwenklinieken in Baden-Württemberg, de voorzitter van de Verloskundige Vereniging en diverse verzekeraars werden ontvangen door Ellen Maussen (unitmanager) en Gabriela Dias Pereira (gynaecoloog en voorzitter van het bestuur van Geboortezorg Midden-Kennemerland).

Symposium Geboortezorg In november organiseerde Geboortezorg MiddenKennemerland een symposium voor alle beroepsgroepen die te maken hebben met een bevalling. Een voorbeeld van hoe de kennisoverdracht en samenwerking vorm krijgen.

KORT NIEUWS

Chirurgen RKZ Obesitascentrum voldoen opnieuw aan kwaliteitscriteria Alle chirurgen van het RKZ Obesitascentrum voldoen in 2018 wederom aan de hoogste kwaliteitscriteria op het gebied van maagverkleiningen. Samen opereerde het team dit jaar meer dan 600 patiënten met obesitas Dr. Frederik Jonker is sinds april 2018 in dienst bij het Rode Kruis Ziekenhuis. Vanaf april heeft hij ruim 100 Gastric Bypass-operaties uitgevoerd. Ook de overige twee chirurgen, dr. Huib Cense en dr. Ahmet Demirkiran, hebben meer dan 100 operaties uitgevoerd. Dit aantal is één van de criteria voor het kwaliteitskeurmerk van CZ. Het RKZ Obesitascentrum is door CZ al drie jaar op rij bekroond met het label ‘Beste zorg bij bariatrie’. Met dit predicaat geeft CZ aan dat het RKZ Obesitas-

centrum behoort tot één van de topcentra binnen de obesitas-zorg in Nederland en dat CZ de geleverde zorg en resultaten aanbeveelt aan haar patiënten. Wilt u meer weten over het RKZ Obesitascentrum of de informatieavonden die regelmatig georganiseerd worden rondom dit onderwerp? Bezoek dan de website van het RKZ Obesitascentrum. december 2018

11


Wondconsulent Welmoed Murre

Linksom of rechtsom, dat maakt niet uit, wij doen wat het beste is voor de patiënt.

Vaatchirurg Michiel Schreve is aanwezig bij de intake van nieuwe patiënten: “Elke patiënt die door de huisarts wordt doorverwezen naar het Huidcentrum WEC, krijgt binnen twee werkdagen een afspraak op het spreekuur. Tijdens deze intake doen we onderzoek naar de oorzaak van de wond. Samen met de wondconsulent beoordeel ik of er extra onderzoek of een operatie nodig is. Soms is het nodig dat een andere medisch specialist meekijkt, zoals een dermatoloog of plastisch chirurg. Daar zorgen we dan voor. Samen maken we een behandelplan dat we delen met huisarts en thuiszorg.”

12


HUIDCENTRUM WEC

Huidcentrum WEC kijkt samen met alle specialismen naar de beste behandeling Op 1 januari 2019 opent het Huidcentrum WEC (Wond Expertise Centrum) in het Rode Kruis Ziekenhuis. Het Huidcentrum WEC is voor patiënten met complexe wonden. Welmoed Murre is één van de wondconsulenten van het Huidcentrum WEC en vertelt over het nieuwe centrum. Het Huidcentrum WEC is vooral opgezet om één aanspreekpunt te hebben voor patiënten met complexe wonden. Dat zijn bijvoorbeeld wonden die slecht genezen, waarbij na drie weken geen vooruitgang is te zien. Dit hoeven niet altijd grote wonden te zijn. “Er is behoefte aan één duidelijk aanspreekpunt. Het helpt om snel en op de beste manier te handelen. De wondconsulenten zorgen nu voor goede communicatie tussen alle behandelaren. Zowel in het ziekenhuis als daarbuiten, zoals in de thuiszorg. Het is belangrijk voor ons om alle betrokkenen bij de zorg te kennen. Het Rode Kruis Ziekenhuis is kleinschalig genoeg om dit een succes te maken. Ik ken de artsen die hier rondlopen én de aanspreekpunten in de thuiszorg-organisaties. Wij kijken over alle specialismen heen naar de beste behandeling.” Als voorbeeld noemt Welmoed een patiënt die al zes jaar lang last had van verwaarloosde wonden. Behandelingen bij huisarts, thuiszorg en andere ziekenhuizen waren steeds niet effectief. Nadat deze patiënt bij de wondconsulent in het RKZ terecht kwam, zag deze dat hij het beste in het Brandwondencentrum geholpen kon worden. “Een huidtransplantatie was in dit geval de meest effectieve oplossing. Je moet gebruik maken van iedereen in het ziekenhuis én daarbij ook de kennis hebben van alles wat collega’s kunnen doen voor mensen. Linksom of rechtsom, dat maakt niet uit, het gaat er om dat het voor de patiënt het beste is.” Na acht weken was de verwaarloosde wond nagenoeg genezen. Eén van de zaken die het Huidcentrum WEC bijzonder maakt is de uitgebreide intake. Deze

intake vindt plaats met een wondconsulent en een vaatchirurg. Samen beslissen ze of een operatie of extra onderzoek nodig is. De wondconsulent maakt daarna een behandelplan dat ze deelt met huisarts en thuiszorg. Hierin is aandacht voor verschillende onderwerpen, vertelt Welmoed: “Het is ook erg belangrijk om te kijken naar factoren die niet van medische aard zijn. Wat wil en wat kan onze patiënt? We kunnen kiezen voor een snelle, maar belastende behandeling. Maar die is niet voor iedereen de beste oplossing. Een oudere patiënt kan bijvoorbeeld liever een wat langzamer traject volgen, waarbij hij of zij mobiel blijft en misschien zelf de boodschappen kan blijven doen.” Welmoed en haar collega’s kijken positief naar de toekomst. “Het zou mooi zijn als iedereen weet waar het Huidcentrum WEC voor staat. Dat we met collega’s binnen én buiten het RKZ in een goede sfeer samenwerken en een druk bezette poli hebben waar we onze patiënten optimaal kunnen helpen.” Om dit voor elkaar te krijgen, verbindt het Huidcentrum WEC zich nu al met onder andere de thuiszorg. “Wij zijn nu al een eenvoudig toegankelijke vraagbaak voor de thuiszorgmedewerkers in de regio en dat is heel mooi.” Voor zichzelf ziet Welmoed een rol in het scholen van de thuiszorgmedewerkers en het uitbreiden van het netwerk van het Huidcentrum WEC. En ook onder collega’s binnen het RKZ kan de werkwijze van het centrum nog bekender worden. “Zorg houdt niet op als mensen hier weggaan. Behandeling van een wond moet prominenter op de checklijsten staan als patiënten het ziekenhuis verlaten. Wij zorgen ervoor dat dat binnen een paar jaar ook zo is.” december 2018

13


> advertenties


KORT NIEUWS

Nieuwe retourkanalen

Luchtbehandelingskasten vervangen Na maandenlange voorbereidingen van deze spannende ingreep, gingen op 30 oktober om 17:15 uur de deuren dicht van de zesde verdieping. De draaiboeken waren strak en helder, alle betrokkenen waren paraat. De nieuwe luchtbehandelingskasten konden worden aangesloten. Om 17:50 uur gingen de knoppen om en daarmee stonden de oude luchtbehandelingskasten op non-actief. Het aansluiten begon! Het was een spannend project dat goed is afgerond. Op maandagmorgen 5 november waren de operatiekamers op de zesde verdieping alweer volop in bedrijf. We zijn #trotsopRKZ en alle externe bedrijven die de werkzaamheden zo deskundig en voorspoedig hebben uitgevoerd.

Uw persoonlijk medisch dossier op Mijn.RKZ.nl Uitslagen van uw onderzoek bekijken of de correspondentie lezen tussen uw behandelend specialist in het Rode Kruis Ziekenhuis en uw huisarts? Dit kan op Mijn.RKZ.nl. In een veilige online omgeving en op een door u gewenst moment. Zo kunt u zich bijvoorbeeld beter voorbereiden op het gesprek met de zorgverlener over uw behandeling.

WAT KUNT U INZIEN? Op Mijn.RKZ.nl uw patiëntenportaal staan: • uw patiëntgegevens, • uw afspraken, • de correspondentie over uw behandeling (vanaf 1 januari 2012) tussen onze RKZ-specialisten en zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling en geplande opnames, • de uitslagen (vooralsnog nog geen beelden) van: bloedonderzoek, urineonderzoek, weefselonderzoek, endoscopie en radiologie, • een overzicht van uw overige basisgegevens De Nederlandse ziekenhuizen hebben met elkaar afgesproken om een set van gegevens voor elke patiënt beschikbaar te maken. Het Rode Kruis Ziekenhuis toont deze gegevens op uw patiëntenportaal, waardoor u de mogelijkheid hebt om deze gegevens te downloaden en mee te nemen naar andere zorginstellingen.

Neurochirurgie, Neurologie, Orthopedie, Plastische Chirurgie, Plastische Handchirurgie, Revalidatie en Urologie en deze eventueel te wijzigen.

DIGID Om via de computer of tablet in te loggen is het nodig dat u als patiënt geregistreerd staat bij het RKZ. Daarnaast heeft u, voor een veilige toegang, uw DigiD nodig met extra sms of DigiD-app. Op de website www.digid.nl leest u alle informatie hierover.

AFSPRAKEN Poliklinische afspraken met uw specialist of andere zorgverleners kunt u inzien via het portaal. Het is ook mogelijk online afspraken te maken voor Chirurgie, Dermatologie, Gynaecologie, KNO, december 2018

15


WEBLOG Onze Geestelijk Verzorgers houden een weblog bij over hun werk via Facebook en www.rkz.nl. Hieronder kunt u het meest recente en mooie verhaal nog eens nalezen.

Dat kan toch iedereen? “Ik kom afscheid van u nemen. Ik wens u wel thuis en nog veel sterkte.” “O, wat jammer. Ik kon bij u zo fijn mijn hart luchten.” De afgelopen week ben ik elke dag even bij haar geweest. Ze had bij de verpleging aangegeven dat het voor haar niet meer hoefde. Ze had een hoge leeftijd bereikt en iedereen om haar heen was weggevallen: haar echtgenoot, haar broer en zussen, haar oude buurtjes. Zelfs het enige kind waarmee ze was gezegend, was overleden. Er was alleen nog een achternicht in Friesland die de financiën regelde en af en toe opbelde om te vragen hoe het ging. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege een gecompliceerde urineweginfectie. Geen ziekte waaraan je zou kunnen overlijden, hoewel ze dat zou willen. Het leven had haar niets meer te bieden. Niets meer om te vieren. Niets meer om naar uit te kijken. De glans was verdwenen. Elke dag ging ik even naast haar zitten en luisterde naar haar herinneringen. Ze vertelde hoe ze haar man had ontmoet en even glinsterden haar ogen weer net zo verliefd als 70 jaar geleden. Even later glinsterden haar ogen opnieuw, nu door de tranen, toen ze vertelde over hoe ontroostbaar hij was geweest door het overlijden van hun zoon. Hoe dat een schaduw wierp over hun leven samen, totdat hij 4 jaar geleden ook overleed. Haar medische problemen werden de afgelopen week opgelost en nu gaat ze met ontslag naar huis, waar ze haar hart niet meer zal kunnen luchten. Ik heb met haar te doen. Minister De Jonge heeft geld beschikbaar gemaakt om geestelijke verzorging ook thuis mogelijk te maken. Voor mensen die geconfronteerd worden met zingevingsvragen. Bijvoorbeeld als je iedereen hebt overleefd en het leven zijn glans heeft verloren. Maar niet alles kan worden opgevangen door professionals. En dat zou ook niet moeten. Even de tijd nemen om te luisteren, naar je buurvrouw of de man die ook zijn hondje uitlaat. Niet proberen het op te lossen. Niet adviseren. Niet troosten. Niet zeggen dat het allemaal wel meevalt. Alleen maar luisteren. Alleen maar medemens zijn. Dat kan toch iedereen?

Niet alles kan worden opgevangen door professionals. En dat zou ook niet moeten. 16

Geestelijkverzorger Dave Wijker


VACATURE

Kom je bij ons werken? Wij zijn trots op ons werk en op ons ziekenhuis! We zoeken voor verschillende afdelingen nieuwe collega’s die dat gevoel met ons gaan delen. Zoek jij een baan in een regionaal ziekenhuis met (inter)nationale samenwerkingen? Dan spreken we je graag! •

Zorgassistent(en)

Installatieverantwoordelijke E

Re-integratie Adviseur

Neonatologieverpleegkundige

Security Officer

ANIOS

Privacy Officer

SEH-arts KNMG

Neuroloog

Verpleegkundige(n)

- AOA-Verpleegkundige - SEH-Verpleegkundige - IC-Verpleegkundige •

Anesthesiemedewerker

Zie voor alle vacatures: werkenbijhetrkz.nl

WINNAAR PUZZEL VORIGE EDITIE De oplossing van de kruiswoordpuzzel in het vorige magazine was ‘Gezondheidscheck’. Mevrouw D. Glas-Kabel was één van de vele inzenders van het juiste antwoord. Na loting bleek zij de winnaar van de taart naar keuze van patisserie Dick Leek in Beverwijk. Zij heeft haar prijs ondertussen ontvangen.

december 2018

17


KORT NIEUWS

De sluipmoordenaar CO slaat dit jaar alweer hard toe In zes weken tijd aan het begin van de herfst waren er in Nederland al 18 incidenten en werden 40 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een Koolmonoxide(CO)-vergiftiging. Brandweer Nederland en de Nederlandse

Vormgeefster: Jeanne Melchels

Brandwonden Stichting sloegen daarom alarm.

“De kou heeft in Nederland nog niet eens ingezet en nu zien we al zoveel ongevallen. En dat terwijl de piekperiode met CO-ongevallen de komende maanden nog plaats gaat vinden”, aldus Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide Brandweer Nederland. “De sluipmoordenaar CO slaat dit jaar alweer hard toe”.

CO-MELDER Veel mensen staan er niet bij stil dat een CO-melder levens kan redden. Het is verstandig om zo’n melder te plaatsen in de ruimte van het verbrandingstoestel (zoals cv-ketel (ook als de ketel nieuw is!), geiser,

open haard, kachel). De melders zijn onder andere te koop bij bouwmarkten en online.

WAT MOET JE DOEN Belangrijk is dat iedereen weet hoe je CO-vergiftiging voorkomt en herkent. En natuurlijk dat je ook weet hoe je moet handelen mocht het je toch overkomen. Laat je verwarmingsketel, geiser, kachel of open haard dus elk jaar controleren door een gecertificeerd vakman. Ventileren: Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een raam of rooster op een kiertje staan. En zorg dat je een CO-melder hebt. Alleen deze kan je alarmeren als het zeer giftige CO vrij komt.

Op www.brandweer.nl/koolmonoxide staat heel veel informatie, ook hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen.

18


VRAGEN OVER ANTIBIOTICA

Antibiotica Awareness Week Drie vragen aan arts-microbioloog Jan Sinnige Van 12 tot en met 18 november vond de Antibiotica Awareness Week plaats. Dit is een initiatief van de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie. Wij spraken met Jan Sinnige, arts-microbioloog in het RKZ over deze week. WAAROM IS DE ANTIBIOTICA AWARENESS WEEK BELANGRIJK? Tijdens die week wordt aandacht gevraagd voor zorgvuldig gebruik van antibiotica. In Nederland hebben we goede richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van infecties, en zijn we terughoudend in het voorschrijven van antibiotica. Het gebruik van antibiotica daalt en behoort tot het laagste in Europa. Toch is er nog winst te behalen. Het behandelen van infecties met resistente bacteriën wordt lastiger. Voor ingrepen met kunstmateriaal zoals een kunstheup of hartklep, of voor patiënten met een verminderde afweer, is goed werkzame antibiotica van levensbelang. Het is belangrijk om bewust met antibiotica om te gaan zodat we in de toekomst dit soort ingrepen nog veilig kunnen uitvoeren.

Daarnaast zijn er bloedtesten beschikbaar die snel onderscheid kunnen maken tussen een virale of bacteriële infectie.

HOE KUNNEN WE HET ANTIBIOTICA GEBRUIK MET Z’N ALLEN ZOVEEL MOGELIJK BEPERKEN? Door ons zoveel mogelijk aan de richtlijnen te houden. Dus geen antibiotica te gebruiken ‘voor de zekerheid’, maar alleen als het echt nodig is. Men moet zich ook realiseren dat met elke antibioticakuur de gezonde darmflora flink beschadigd raakt. Hier kun je juist klachten van krijgen, zoals diarree. Antibiotica zijn niet zo onschuldig als ze lijken. De oude wijsheid “baat het niet, dan schaadt het niet”, geldt zeker niet voor antibioticagebruik.

WAT ZIJN DE MEEST GEHOORDE MISVERSTANDEN OVER ANTIBIOTICA? In het griepseizoen, dat ongeveer in november begint, komen veel patiënten met griepklachten bij de huisarts. Dan moet onderscheid gemaakt worden tussen een bacteriële infectie of een virus, en of het dus zin heeft om antibiotica voor te schrijven. Voor een virus heeft antibiotica geen zin. Goede voorlichting kan daarbij helpen.

Door onjuist of teveel gebruik van antibiotica, ontstaat resistentie. Dat betekent dat bacteriën er ongevoelig voor kunnen worden. Hoe vaker je antibiotica gebruikt, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig met antibiotica om te gaan. december 2018

19


EEN MOOI RAPPORT

Goede rapportcijfers voor het RKZ #trotsopRKZ Het RKZ heeft in een aantal onderzoeken mooie rapportcijfers gekregen! BDO Accountants & Adviseurs onderzocht hoe 64 algemene zieken huizen er financieel voor staan. Het RKZ doet het goed met een 10 op plek veertien bij de jaarlijkse ziekenhuizenstresstest. Jaap van den Heuvel, voorzitter Raad van Bestuur van het RKZ: “Erg mooi, maar het zal niet makkelijk worden om in deze roerige tijd de hoge score vast te houden.”

10

Een verblijf in het ziekenhuis moet zo aangenaam mogelijk zijn, wat de reden ook is. Om de kwaliteit van Nederlandse ziekenhuizen te meten, hield zorgverzekeraar UnitedConsumers een onderzoek onder 4000 respondenten. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen patiënten verschillende ziekenhuizen vergelijken. Het RKZ heeft ook dit jaar weer goed gescoord. De ondervraagden gaven aan een bovengemiddeld vertrouwen te hebben in het ziekenhuispersoneel van het RKZ, en alle ondervraagden gaven aan voldoende informatie te krijgen van de medewerkers. Op het onderdeel communicatie werd dit jaar dan ook extra goed gescoord.

8,4

Het Rode Kruis Ziekenhuis | Brand11e wondencentrum Beverwijk behaalde plaats dit jaar de 11e plek in de AD Zieken huis Top 100. Ook vorig jaar stonden we op deze mooie plaats. Jaap van den Heuvel, voorzitter Raad van Bestuur van het RKZ, is trots op de stabiele positie: “Voor het derde jaar op rij zijn we bovenin de lijst te vinden. Dat zegt veel over de stabiele kwaliteit van onze zorg, naar welke criteria er ook gekeken wordt. Een groot compliment aan onze medewerkers. Zij zetten zich dagelijks in voor de beste zorg voor onze patiënten. Daardoor scoren we op álle kwaliteitsindicatoren, niet alleen op de kenmerken die meetellen voor een ranglijst.” 20

In het onderzoek ‘Beste ziekenhuizen Veiligste 2018’ van Elsevier Weekblad scoort Zorg 2018 het Rode Kruis Ziekenhuis heel goed op het onderdeel veiligheid. We horen in deze categorie tot de winnaars van 2018. Over het algemeen behaalden we een eindresultaat van 3 bolletjes (op een maximum van 4). Dit aantal bolletjes betekent een bovengemiddelde score voor ons ziekenhuis ten opzichte van andere ziekenhuizen. De score is opgebouwd uit twee onderdelen: • Medische Zorg (effectiviteit behandelingen en veiligheid), • Patiëntgerichtheid (dienst verlening en wachttijden).

Zorgkaart Nederland is een website waar mensen hun ervaringen met de gezondheidszorg kunnen delen met elkaar. Het Rode Kruis Ziekenhuis krijgt op basis van 260 waarderingen maar liefst een 8,5 als cijfer. Als ziekenhuis vinden wij deze beoordeling één van de belangrijksten die er is, omdat het gaat om de ervaringen van onze patiënten. Wij zijn dan ook erg blij met dit mooie cijfer.

8,5

Op de dagbehandeling oncologie krijgen patiënten die voor hun laatste behandeling komen een evaluatie formulier. Hierin worden vragen gesteld over de zorg op de dagbehandeling oncologie, zoals correcte informatieverstrekking, bereikbaarheid van de afdeling en hoe patiënten de zorg ervaren hebben. In het evaluatieformulier geven de patiënten de dagbehandeling oncologie ook een cijfer en dit is maar liefst een 9 gemiddeld!

9


AGENDA KERSTOPTREDEN MARCO BAKKER Op 20 december geeft Marco Bakker een optreden in het Atrium van het Rode Kruis Ziekenhuis.Voorafgaand aan het bezoekuur speelt hij tussen 14:30 en 15:30 uur kerstmuziek op de piano in het atrium. Iedereen mag komen kijken en luisteren!

Do 17 januari I 10.00 tot 11.30 uur Sportcafé De Waterakkers Kerkweg 217, Heemskerk

MAMACAFÉ IJMOND Mamacafé IJmond is een gezellige ontmoetingsplek in Heemskerk voor voedende moeders uit de regio. Geef je borstvoeding en vind je het leuk om andere voedende moeders en hun kindje te ontmoeten? Heb je vragen voor een deskundige (lactatiekundige en/of vrijwilligster) van het Borstvoedingplatform IJmond? Kom dan naar het Mamacafé! Aanmelden hoeft niet.

Wo 23 januari, wo 17 april I 19:30 tot 21:30 uur I inloop vanaf 18.30 uur

INFORMATIEAVOND OVER OBESITAS De chirurgen van het Rode Kruis Ziekenhuis en Noordwest Ziekenhuisgroep houden een informatiebijeenkomst over ‘obesitas’ (zwaarlijvigheid). De bijeenkomst is bestemd voor mensen met obesitas, hun naasten en andere belangstellenden. Op 12 december om 19:00 uur vindt de bijeenkomst plaats in de Pieter van Foreestzaal in Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar (Wilhelminalaan 12 in Alkmaar) en op woensdag 13 maart om 19:00 uur in de Zr. Kueterzaal in Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Den Helder. Op 23 januari begint de bijeenkomst in Beverwijk om 17:00 uur. U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website: www.rkz.nl/aanmelden_obesitas.

Di 8 januari, di 5 februari 14.30 tot 15.30 uur

HOE BEVALT HET? Het Rode Kruis Ziekenhuis organiseert in samenwerking met Geboortezorg Midden Kennemerland iedere maand een informatieavond over bevallen voor zwangere vrouwen en hun partners. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Als de situatie het toelaat, is er een rondleiding langs de kraam(couveuse)-suites.

Ma 4 maart I 19:00 tot 21:00 uur Zaal open om 18:30 uur

INFORMATIEBIJEENKOMST ‘NIERFUNCTIESTOORNIS: WAT BETEKENT DAT VOOR MIJ?’ Op maandag 4 maart organiseert het Rode Kruis Ziekenhuis een informatiebijeenkomst over de nieren en wat het kan betekenen voor je als ze niet goed (meer) functioneren. Wat zijn de mogelijke symptomen, klachten en de oorzaken? En wat kunnen de nefroloog (=internist gespecialiseerd in nierziekten) en de diëtist van het RKZ voor u betekenen? Aanmelden is verplicht. Dit kan via het aanmeldingsformulier op de website: www.rkz.nl of telefonisch bij het patiëntenservicebureau: tel. (0251) 26 51 11 (ma t/m vrij van 09:00-16:00).

11 t/m 16 maart 2019

WEEK VAN ZORG EN WELZIJN De Week van Zorg en Welzijn heeft als doel om het imago van de sector zorg en welzijn te verbeteren en jongeren te motiveren om te kiezen voor een baan en/of opleiding in deze sector.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website: www.rkz.nl/agenda. Locatie: Alle informatiebijeenkomsten worden gehouden in het restaurant op de tweede verdieping van het Rode Kruis Ziekenhuis, tenzij anders aangegeven. De toegang is gratis. december 2018

21


Hoe waardeert u onze zorg? Laat het ons weten via

POST

onze medewerkers, een enquĂŞte, Twitter, Facebook of LinkedIn. Met uw adviezen verbeteren wij onze zorg.

Wij horen graag van u Lieve mensen van het Rode Kruis Ziekenhuis, Ik wil namens de familie Ebbers jullie allemaal bedanken voor de afgelopen 2,5 week! Mijn papa was er zo slecht aan toe. Hij is een gecompliceerde patiĂŤnt, maar man oh man als jullie niet zulke goede zusters hadden en de artsen er niet bovenop hadden gezeten was het nooit goed gekomen. Ik weet helaas dat niet ieder ziekenhuis zo in elkaar zit. Artsen die elke dag actie ondernemen, de zusters die mijn moeder bij mijn vader lieten slapen en zoveel liefde aan ons geven om alles draaglijk te maken, de keuken die elke dag heerlijk eten bereidde... Zo waren we euthanasie aan het regelen en zo mocht hij mee naar huis! Dit bericht komt warrig over en dat is het de afgelopen tijd ook echt geweest. Maar wat ben ik blij met jullie artsen en zusters die dag en nacht klaarstonden voor mijn vader en moeder. Ze zijn met liefde behandeld. Het RKZ is een klein, maar krachtig ziekenhuis. Bedankt hiervoor.

Enkele reacties via Twitter, Facebook of LinkedIn

/RKZ.BrandwondencentrumBeverwijk /RodeKruisZH /company/rode-kruis/ziekenhuis

COLOFON VOOR U is een uitgave van het Rode Kruis Ziekenhuis| Brandwondencentrum Beverwijk. Het magazine verschijnt viermaal per jaar. Hoewel de inhoud met zorg is geschreven, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

22

REDACTIE EN FOTOGRAFIE

Pasveer TT Ron Pichel Ronald Goedheer RKZ Communicatie

UITGEVERIJ

BC Uitgevers BV, Sneek T (0515) 42 94 29 E advertenties@bcuitgevers.nl

BLADMANAGER Dennis de Kam T (0515) 42 94 28

VORMGEVING Hannique de Jong T 06 19 47 60 24

DRUK

Scholma Print & Media Bedum

RODE KRUIS ZIEKENHUIS

Vondellaan 13 1942 LE Beverwijk T (0251) 26 55 55

Het Rode Kruis Ziekenhuis maakt deel uit van het Zorg van de Zaak Netwerk.


RODE KRUISWOORDPUZZEL

Puzzel gezellig mee

1

2

3

4

7

5

6

8

10

9 11

14

13

15

12

16

17

Horizontaal: 1 kamerverhuurster

18

19

7 land in Zuid-Amerika 8 tennisterm 10 bordspel 11 plek 13 annexus 14 slee 16 civiel ingenieur 17 gewicht 18 mager

20

21

25

30 sterke drank 31 cijfer 33 staat in Amerika

27

29

zaam 24 rijksuniversiteit 29 grappenmaker

23

26

20 bijwoord 22 ongehoor 25 jaargetijde 27 veldfles

22

24 28

30

31

32 36

35

33

34

37

35 grondtoon

38

39

36 mislukken 38 noordzuid 39 masker 40 met name 42 voorzetsel 43 gewicht 45 dat is 46 bloem 48 liefdesgod

40

41

42

46

43

48

47

50 frisdrank 52 bosgod

50

53 beroep

44

51

45 49

52

53

Verticaal: 1 kledingstuk 2 zwaardwalvis 3 Sovjet-Unie

4 ter plaatse 5 opschik 6 Algemeen Voortgezet Onderwijs 7 metalen staafje 9 hevig 10 flard 12 harde klap 15 kerkgebruik 16 golfstok 19 en omstreken 21 soort appel 22 boetedoening 23 dwingeland 24 boekvorm 26 vochtig 28 zet 31 rubbersoort 32 verlichtingsmiddel 33 kledingstuk 34 pl. in Turkije 37 lichamelijke opvoeding 41 Ned. dagblad 42 Europese hoofdstad 44 vogel 45 Spaanse titel 47 elektrisch geladen deeltje 49 vogel 51 administratietroepen 52 frater

7

24

42

36

19

3

22

47

11

29

51

8

Puzzel gezellig mee!

Stuur uw oplossing (inclusief uw naam, adres en telefoonnummer of e-mailadres) in voor 1 februari 2019 en maak kans op een heerlijke taart naar keuze van patisserie Dick Leek in Beverwijk. Mail uw oplossing naar communicatie@rkz.nl. Bij meerdere goede inzendingen wordt er geloot.

december 2018

23


RKZ_MAG_2018_4  
RKZ_MAG_2018_4  
Advertisement