Page 1

VOOR U Nieuws uit het RKZ I oktober 2017

Mw. Melchior (92) kijkt terug op haar jaren in het Rode Kruis Ziekenhuis:

“Wees niet schuchter, stel een vraag aan je arts”

Nieuws Beter buigen en strekken met knieprothese

RKZ_MAG_2017_3.indd 1

Terugkijken Taartenactie jarig RKZ

Voorstellen Wie doet wat voor de brandwondenpatiënt?

Blijvend gestopt “Als hij het kan, kan ik het ook!”

28-09-17 14:19


02 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 2

28-09-17 14:19


IN DIT MAGAZINE... Pagina 05 Kort nieuws met o.a.: • Beter buigen en strekken dankzij nieuwe knieprothese.

Pagina 18 •

Wie doet wat voor de brandwondenpatiënt? Het team van het Brandwondencentrum stelt zich aan u voor.

Pagina 22 •

Gerard Deen is blijvend gestopt met roken: “Ik dacht: als hij het kan, kan ik het ook!”

EN... Pagina 09 • Het RKZ bestaat 90 jaar, wij wensen u

BESTE LEZER, Het Rode Kruis Ziekenhuis bestaat 90 jaar! In de weken voorafgaand aan onze verjaardag op 21 september organiseerden we een hartverwarmende taartenactie met het Noordhollands Dagblad en patisserie Leek in Beverwijk. In deze editie genieten we nog even na… Samen met oud-medewerker mw. Melchior (92) kijken we terug op haar jaren in het RKZ. Een tijd waarin een gelijkwaardig contact tussen arts, verpleegkundigen en patiënten niet vanzelfsprekend was. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Op pagina 10 geeft mw. Melchior haar generatiegenoten mee dat ze ‘gewoon’ in gesprek kunnen gaan met hun arts. “Wees niet schuchter, maar kom voor jezelf op”. Een advies dat wij van harte onderstrepen! Het RKZ verwelkomt steeds meer oudere patiënten. Ook voor hen willen we de beste zorg bieden. Dit doen we door met onze verwijzers te praten over de zorg voor kwetsbare ouderen. En door onze medewerkers voor te lichten over dementie. Geriater Jeanine Schukking beantwoordt 6 vragen over dementie op pagina 17.

ook vele goede jaren toe!

Pagina 10 • Mw. Melchior kijkt terug op haar jaren

90 Jaar is een respectabele leeftijd. Wij wensen u ook vele goede jaren toe!

in het RKZ

Pagina 12 • Digitaal kaartje sturen?

Jaap van den Heuvel, Voorzitter Raad van Bestuur Rode Kruis Ziekenhuis

Pagina 13 • De 3 beste vragen aan uw arts Pagina 14 • Welkom in het jarige RKZ! Pagina 17 • 6 Vragen over dementie Pagina 25 • Komt u ook naar onze informatiebijeenkomsten?

Pagina 26 • Digitale post

Pagina 06

Terugkijken op onze taartenactie

Pagina 27 • Doe mee met de Rode Kruiswoordzoeker en win een taart!

oktober 2017 • 03

RKZ_MAG_2017_3.indd 3

28-09-17 14:19


Revalidatie

Zelfstandig met ondersteuning

Niemand aan de zijlijn Het leven verandert ingrijpend bij een handicap, ziekte of ongeluk. Ook voor ouders, kinderen, partners en direct betrokkenen. Heliomare biedt ondersteuning en begeleiding bij: revalidatie, onderwijs, arbeid, bewegen en sport. Zodat u zo zelfstandig mogelijk kan deelnemen aan de maatschappij. Er is meer mogelijk dan u denkt!

Heliomare Revalidatie Relweg 51 1949 EC Wijk aan Zee E info@heliomare.nl

Voor meer informatie of aanmelding: Kijk op onze website: www.heliomare.nl of bel T 088 920 88 88

heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding spor t

04 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 4

28-09-17 14:19


NIEUWE KNIEPROTHESE Meer stabiliteit tijdens het buigen en strekken

KORT NIEUWS

Knieprothesen worden voortdurend verbeterd. “Toch is er een groot verschil tussen tekentafel en praktijk,” vertelt orthopedisch chirurg dr. San Oei. “Details die in theorie zouden moeten kloppen, zorgen in de praktijk toch vaak voor klachten.” San Oei introduceerde een nieuwe knieprothese die rekening houdt met de draaiende beweging van de knie. Draaiende beweging

Ervaringen in het buitenland

San Oei: “Als je je knie buigt of strekt, maak je niet alleen maar een heen- en weergaande beweging; je draait je knie ook een beetje naar binnen. Deze minimale draaiing zorgt ervoor dat patiënten met een gewone prothese toch klachten houden. De nieuwe prothese houdt rekening met deze draaiende beweging van de knie. Op de plek waar de knie naar binnen draait, is de prothese iets dikker waardoor patiënten een stabieler gevoel krijgen in de knie en veel minder vaak pijnklachten houden.”

De knieprothese wordt in Nederland vanaf eind 2016 in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam en vanaf begin 2017 in Beverwijk toegepast bij totale knieprothesen. In buitenlandse ziekenhuizen waar deze prothese al 17 jaar wordt gebruikt, is 98 procent van de patiënten tevreden. “Toch vragen wij onze patiënten naar hun ervaringen,” vertelt dr. Oei. “Bij knieoperaties duurt het ongeveer een half jaar voor je kunt beoordelen hoe de prothese bevalt. De ervaringen van Nederlandse patiënten worden landelijk geregistreerd. Uit die registratie zal blijken dat de onze patiënten net zo tevreden zijn.”

WAT VINDT U VAN ONZE ZORG? Uw mening helpt ons weer om verder te werken aan een nog betere zorgverlening. Het RKZ houdt zelf patiënttevredenheidsonderzoeken, maar u kunt uw mening ook geven via www.zorgkaartnederland.nl/. Deze site biedt een vrijwel volledig en onafhankelijk overzicht van het zorgaanbod in Nederland. Alvast bedankt! oktober 2017 • 05

RKZ_MAG_2017_3.indd 5

28-09-17 14:19


AL 90 JAAR SPECIAAL V Op donderdag 21 september was het 90 jaar geleden dat wij onze deuren openden voor de inwoners van de regio. In de week van onze verjaardag serveerde de keuken elke dag een historisch menu uit de verschillende tijdsvakken van de aflopen 90 jaar. Op de gedenkwaardige donderdag werden alle kinderen op de kinderafdeling en de kinderpoli verrast met een cadeautje. Voor alle patiënten en medewerkers was er een heerlijke moorkop, en bezoekers een gratis ijsje bij de ijskar in het Atrium. Een bijzonder bedankje In de weken voor onze verjaardag werden nietsvermoedende werknemers van het ziekenhuis bedankt door hun (oud)patiënten. Zij gaven gehoor aan de oproep in het Noordhollands Dagblad om een medewerker te nomineren voor een taart. Van onze vrijwilligers tot de verpleegkundige, en van schoonmaker tot chirurg, iedereen kon in aanmerking komen voor de speciale jubileumtaart van patisserie Leek.

Isabella Jansen bedankte samen met haar gezin de hele gynaecologieafdeling voor de goede zorgen in de afgelopen tien jaar.

Elke taart ging gepaard met een prachtige anekdote of herinnering. Een fotograaf en een journalist van het Noordhollands Dagblad legden het bijzondere moment vast waarop RKZ-medewerkers door hun patiënten in het zonnetje werden gezet.

Bedankt! Iedereen die heeft geholpen om deze actie tot een succes te maken; alle patiënten die met hun familie naar het ziekenhuis kwamen, de redactie van het Noordhollands Dagblad en de collega’s die in het complot zaten: hartelijk dank!

06 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 6

28-09-17 14:19


L VOOR U! Gonny van Dalen bedankte receptioniste Monique Nijboer en haar man Meindert voor hun goede zorgen tijdens haar opname, alweer 35 jaar geleden, waarna ze ter plekke besloten om ’s avonds samen uit eten te gaan om eens rustig bij te praten.

De driejarige Kaj, zoon van Masja Straetemans, gaf een taart aan zijn verpleegkundige Agnes Didden-Vermast. Een moment om nooit te vergeten, schreef Agnes later op onze facebookpagina, waarna Masja liet weten dat het moment voor Kaj net zo indrukwekkend was geweest.

Soms werd het een emotioneel weerzien, zoals bij Nanda van der Wiel die chirurg Ahmet Demirkiran overdonderde met de allereerste taart.

oktober 2017 • 07

RKZ_MAG_2017_3.indd 7

28-09-17 14:19


U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over:

Collega’s gezocht!

• Zorg Particulier en PGB • Verzorging en Verpleging (ZVW en WLZ) • Begeleiding en huishoudelijk (WMO) • Alarmering • Terminale zorg • Onze vakbekwame buurtteams • Begeleiding en ondersteuning van mantelzorgers • Ook voor huishoudelijke hulp, maaltijden aan huis en alle andere vragen die er eventueel zijn

Is het jou passie om anderen te helpen? Zoek je werk waarbij je echt een verschil maakt in het leven van cliënten die thuiszorg nodig hebben? Dan is dit jou kans om ons team van collega’s in zowel regio Kennemerland of Noord- Holland Noord te komen versterken. Je kunt bij ons als helpende, verzorgende, wijkziekenverzorgende, IGer of verpleegkundige aan de slag. Stuur dan nu je CV en je motivatie naar: info@aristozorg.nl

Thuiszorg Aristozorg Stationsweg 87A 1851 LJ Heiloo T 072-5320909 W www.aristozorg.nl

08 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 8

28-09-17 14:19


HET RKZ BESTAAT 90 JAAR, WIJ GUNNEN U OOK VELE MOOIE JAREN! Bij diabetes is het belangrijk om op vaste momenten te eten.

Excercise is king and nutrition is queen. Put them together and you have got a kingdom;

Eet u vaak alleen? Zoek dan naar een mogelijkheid om samen met andere mensen te koken of te eten, in een buurthuis of verzorgingshuis bijvoorbeeld.

bij deze lijfspreuk van de Amerikaanse gezondheidsgoeroe Jack LaLanne sluiten wij ons aan! Diëtist Helena Kneppers

Stoppen met roken heeft voor iedereen zin, ongeacht je leeftijd. Iedereen kan het! Rookstopcoaches Ingrid Sprenger en Pauline Haasbroek

Contact met anderen heeft een goede invloed op uw stemming en uw gevoel van eigenwaarde. Stress daarentegen, geeft hoge bloedsuikers. Diabetesverpleegkundige Dominique Duijker-Schavemaker

Een op de vier patiënten met diabetes krijgt te maken met voetproblemen.

‘s Ochtends zijn uw voeten slanker dan ’s avonds. Koop uw schoenen daarom altijd wat later op de dag. Kijk op www.rkz.nl/podotherapie voor meer adviezen. Podotherapeute Maaike Dorgelo

Wij wensen iedereen een goede huid toe. Twijfel je

of er iets aan de hand kan zijn met een moedervlek? Maak dan een afspraak bij de huisarts of dermatoloog. Kijk op www.rkz.nl/dermatologie om je moedervlek zelf te beoordelen met de ABCDE-methode. Dermatoloog Marjolein Leenarts

Hebt u last van pijnlijke en stijve hand- en polsgewrichten in de ochtend?

Begin de dag dan met het oefenen van deze gewrichten onder de warme kraan of douche. Doe dit langzaam zonder al te veel kracht te zetten. U zult zien dat u op deze wijze de handen sneller weer op gang hebt. En trek wat eerder bij een koude morgen handschoenen aan! Handchirurg/plastisch chirurg Jan van Loon

Bedenk wat in uw leven belangrijk is, wat uw leven glans en kwaliteit geeft, waar u steun aan hebt in moeilijke tijden: dát is uw krachtbron! Geestelijk verzorgers Tayfun Arslan, Sandra Schaap en Dave Wijker

De kwaliteit van de zorg staat bij mij op nummer 1. Kunnen wij de zorg voor u nog beter maken? Dan horen wij het graag! Jaap van den Heuvel, voorzitter Raad van Bestuur RKZ

oktober 2017 • 09

RKZ_MAG_2017_3.indd 9

28-09-17 14:19


“WEES NIET SCHUCHTER, STEL EEN VRAAG AAN JE ARTS” Op 21 september vierden we onze 90-jarig bestaan. Mw. Melchior kijkt terug op haar jaren in het Rode Kruis Ziekenhuis. Als 92-jarige geeft ze advies aan leeftijdgenoten én artsen. Tijdens haar opleiding in Haarlem werd het mevrouw Melchior al ingeprent: “Als verpleegkundige moet je straks horen, zien en zwijgen.” Dat advies druiste recht tegen haar rechtvaardigheidsgevoel in. De jonge verpleegkundige Melchior was niet van plan om zich aan dit advies te houden. “Leerling-verpleegkundigen mochten pas aanschuiven voor de lunch, als de ‘hoofden’ aan tafel waren gaan zitten. Bespottelijk. Toen dacht ik al: als ik ooit, ooit zelf hoofd word, ga ik het anders aanpakken.” Dat moment kwam jaren later in het Rode Kruis Ziekenhuis als hoofd van de latere afdeling Spoedeisende Hulp. “Als kersverse manager moest ik mijn functie zelf invullen. Tegen de artsen en verpleegkundigen op mijn afdeling heb ik toen gezegd: ‘Vind je iets van mij niet goed? Dan kunnen we erover praten. Ook als jullie onderling botsen, kun je bij mij terecht.’ Ik stond niet boven, maar naast ze.” De leerlingverpleegkundigen en andere medewerkers van toen, komen nog steeds regelmatig bij haar op de koffie. “Ik heb zelfs nog contact met leerling-verpleegkundigen uit 1953, uit het oude St. Elisabeth Gasthuis.”

“Vind je iets van mij niet goed? Dan kunnen we erover praten.”

Tussen artsen en de overige medewerkers in het ziekenhuis gaapte een brede kloof. “Ik vond die hiërarchie vervelend. Je kunt in het ziekenhuis niet zonder elkaar; hoe kan een arts werken als er niet wordt schoongemaakt of als de materialen niet gesteriliseerd worden? Bij ons op de Spoedeisende Hulp werden artsen bij hun achternaam genoemd. Ik stond erop dat we arts-assistenten, coassistenten en verpleegkundigen allemaal bij hun voornaam aanspraken.”

In 1977 verwelkomde mw. Melchior de eerste mannelijke verpleegkundigen op de kinderafdeling en algemeen spoedeisende hulp. Tijdens een radio-uitzending naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het RKZ werd haar gevraagd wat ze van de broeders vond. “Ik vond het goed dat er mannen bij kwamen; ze hadden een andere aanpak dan de vrouwen en brachten andere inzichten mee. We hoorden voor het eerst moppen bij de koffie!” Bladerend door een fotoalbum komen de herinneringen aan de vele jaren in het ziekenhuis weer boven. Van het dansen tijdens de jaarlijkse revue, de onderlinge saamhorigheid en de uniformen die je zelf moest aanschaffen en wassen. Bijzondere patiënten zijn haar bij gebleven, zoals de eerste Spaanse gastarbeiders in Beverwijk en de koning van de zigeuners die met zijn hele gevolg langskwam. Na haar pensioen, op haar 60ste, maakte ze vele mooie reizen.

Goed contact met je arts Om fit te blijven fietst mw. Melchior dagelijks een kwartier op de hometrainer. Ze kookt met plezier, verzorgt de planten op het terras en voert de Turkse tortels die komen aanvliegen zodra zij in de deuropening verschijnt. In het RKZ is ze, gelukkig, al een tijdje niet geweest. Ouderen vormen de grootste patiëntengroep in het RKZ. Als 92-jarige wil mw. Melchior haar generatiegenoten meegeven dat ze ‘gewoon’ in gesprek kunnen gaan met hun arts. “Vroeger was je onderdanig als de dokter kwam. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Als patiënt mag je vragen stellen. Wees dus niet schuchter, maar kom voor jezelf op.” Een goed contact tussen arts en patiënt gaat haar aan het hart. “Artsen zouden in hun opleiding ook moeten leren communiceren.”

10 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 10

28-09-17 14:19


“Ik vond die hiërarchie vervelend. Je kunt in het ziekenhuis niet zonder elkaar.”

oktober 2017 • 11

RKZ_MAG_2017_3.indd 11

28-09-17 14:19


KORT NIEUWS

BETERSCHAP! Ligt er een bekende van u in het ziekenhuis? Stuur een snelle beterschapswens met een e-card via onze website! Met de e-card kunt u een vriend of familielid verrassen die in het ziekenhuis ligt. U heeft keuze uit verschillende soorten kaarten. De kaart wordt de eerst volgende werkdag bezorgd door de gastvrouwen in het ziekenhuis.

Versturen Op de homepagina gaat u naar ‘Stuur een kaartje’, waarna u de keuze kunt maken uit de kaarten. Onderaan de pagina vult u alle gegevens in, vergeet de achternaam van de patiënt niet in te vullen anders kan de kaart niet worden afgeleverd!

VERTEL OVER HET ZIEKENHUIS! Wil je kind een spreekbeurt houden over het ziekenhuis? Reserveer onze spreekbeurtkoffer!

MOGEN WE U EEN MAIL STUREN? Wanneer u zich inschrijft bij het Klant Contact Centrum vragen wij toestemming om uw mailadres te mogen gebruiken.

Wat doen we met uw e-mailadres? Via e-mail vragen wij u naar uw mening over het Rode Kruis Ziekenhuis. U ontvangt een link naar een enquête op internet. Als u de enquête invult, worden uw antwoorden veilig en anoniem naar het Rode Kruis Ziekenhuis gestuurd.

Toestemming geven In de koffer zitten onder andere een stethoscoop, een röntgenfoto, een gipsen mal, een doktersjas (voor de verteller) en voor de hele klas handschoenen, mutsjes en kleurplaten. Ook is er uitleg over alle materialen en het ziekenhuis.

Reserveren De spreekbeurtkoffer is voor kinderen tussen de 6 - 12 jaar. Reserveren via www.kinderwebsite.rkz.nl Met dank aan de stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis: www.rkz.nl/vriendenrkz

Uiteraard mogen en willen wij uw gegevens niet gebruiken zonder uw toestemming. Uitgebreide informatie over het gebruik van uw e-mailadres en over de enquêtes vindt u in de folder ‘Uw mening telt’. Via rkz.nl kunt deze folder lezen en downloaden.

12 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 12

28-09-17 14:19


GOEDE VRAGEN IN DE SPREEKKAMER Hoe kunt u zich het best voorbereiden op een gesprek met uw arts? Patiëntenfederatie Nederland adviseert om de volgende vragen te stellen:

KORT NIEUWS

Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? Wat betekent dat in mijn situatie? Beter begrip en makkelijker contact Op verzoek van de Patiëntenfederatie Nederland stelden bijna 300 mensen deze drie vragen tijdens een consult. De meeste gesprekken werden gevoerd bij huisarts, specialist of fysiotherapeut. Het overgrote deel van de patiënten zegt dat het stellen van de vragen heeft geholpen. Ze begrijpen de medische situatie beter, hebben heldere en duidelijke antwoorden gekregen, kregen soms een andere behandeling en hadden meer het gevoel dat ze zelf konden kiezen. Acht van elke tien mensen zeggen dat ze de eigen medische situatie beter begrijpen en gemakkelijker kunnen praten over wat zij belangrijk vinden. Negen van elke tien raden andere patiënten het gebruik van de 3 vragen aan.

Patiëntenfederatie Nederland vertegenwoordigt ruim 160 patiëntenorganisaties, kijk op patiëntenfederatie.nl voor meer handige adviezen voor het contact met uw arts.

OP RKZ.NL KUNT U: • zich aanmelden voor informatiebijeenkomsten • zelf een afspraak maken en beheren • wachttijden inzien voor poliklinieken, behandelingen

en onderzoeken • folders en films over aandoeningen en behandelingen downloaden • aangeven hoe u onze zorg waardeert Ook vindt u meer informatie over o.a. het elektronisch patiëntendossier, uw behandelaars en onze kwaliteit van zorg.

Foto: Ronald Goedheer oktober 2017 • 13

RKZ_MAG_2017_3.indd 13

28-09-17 14:19


WELKOM IN HET JARIGE RKZ! Tijdens ons Open Huis op zaterdag 14 oktober heten ze u van harte welkom: de vrijwilligers van het Rode Kruis Ziekenhuis. Samen met 270 collega-vrijwilligers zorgen zij elke dag voor een zo aangenaam mogelijk verblijf voor patiënten en bezoekers.

“Patiënten zijn blij dat je even helpt” Altijd ruimte voor een gezellig gesprek Margreet Kooistra staat bij de aanmeldzuilen en helpt waar het kan. “Ik kijk hoe mensen binnenkomen, hebben ze een vragende blik? Dan loop ik op ze af, vraag waar ik kan helpen. Ik leg ze uit hoe ze zich moeten inschrijven, wijs ze de weg naar hun afspraak en als ze dat willen loop ik ook even mee naar de wachtkamer. Onderweg is er altijd ruimte voor een gezellig gesprek.”

servicebureau. Uit de printers rolt een e-card, bestemd voor een patiënt in het ziekenhuis. Terwijl Annemiek de kaart routineus bijsnijdt, staat Joke een bezoeker te woord. “De e-cards zijn hartstikke leuk, daar zou meer gebruik van gemaakt moeten worden,” vindt Joke. Ze is al 5 jaar vrijwilliger, voor een ochtend in de week. “Als je hoort dat iemand is opgenomen kun je de volgende dag al wat van je laten horen. Je kunt mensen snel blij maken voor ze naar huis gaan.”

Digitale beterschap

Prettig samenwerken met medewerkers

Collega-vrijwilligers Joke van der Hulst en Annemieke de Vries zitten achter de balie van het Patiënten-

Naast de e-cards, verzamelen ze ook de post voor patiënten die door gastvrouwen wordt bezorgd. Ze

14 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 14

28-09-17 14:19


helpen bij mailingen, houden de aanmeldingen bij voor de informatieavonden, stellen informatiemappen samen voor patiënten van de afdeling Oncologie en proberen verloren voorwerpen te herenigen met de eigenaar. “Ja”, lachen ze, “wat doen we eigenlijk niet?” In de afgelopen 9 jaar heeft Annemieke, die twee ochtenden per week werkt, veel vragen langs zien komen. Per maand ontvangen ze tussen de 800 en 1.000 bezoekers aan de balie. Annemieke: “Mensen kunnen alles bij ons vragen. Ook wij weten het antwoord wel eens niet. Als we medewerkers in het ziekenhuis bellen met een vraag, nemen ze alle tijd om een oplossing te vinden; een prettige samenwerking!”

Dankbare reacties Margreet staat een ochtend per week bij de ingang. Binnenkort gaat ze verpleegkundigen helpen met het overbrengen van patiënten naar een andere afdeling binnen het ziekenhuis. Desgewenst helpt ze met het in- en uitpakken van de tas. “Ik heb een tijdje niet gewerkt, voor mij is het een mooie opstap om weer bezig te zijn. En het is leuk. Patiënten reageren dankbaar, ze zijn blij dat je even helpt.” Vrijwilliger worden?

Kijk op rkz.nl/vrijwilligerswerk

NIEUWE PRIKPOSTEN Begin dit jaar is het aantal prikpunten van het RKZ uitgebreid. Naast de bestaande 11 prikposten in Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest, Wijk aan Zee, IJmuiden en de bloedafname in het RKZ zijn er 4 nieuwe prikposten bijgekomen.

De nieuwe prikposten zijn: Velsen-Noord, De Stek, Heirweg 2 op maandag van 8.00 tot 8.45 uur en op donderdag van 9.45 tot 10.15 uur Beverwijk, De Prinsenhof, Beatrixlaan 2 op maandag van 8.00 tot 9.00 uur Uitgeest, De Kleis, Graskamplaan 11 op donderdag van 8.00 tot 9.00 uur Heemskerk, huisartsenpraktijk Rijksstraatweg, Rijksstraatweg 16 op dinsdag en donderdag van 8.00 tot 9.30 uur

Vaker open De prikpost in Geesterhage aan de Geesterduinweg 3 in Castricum is ook open op maandag. De al bestaande locaties, openingstijden en actuele informatie kunt u vinden op: www.rkz.nl/priklocaties

Een uitdagende baan, een vast contract én wonen aan zee wwww.rkz.nl/icverpleegkundigen oktober 2017 • 15

RKZ_MAG_2017_3.indd 15

28-09-17 14:19


16 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 16

28-09-17 14:19


6 VRAGEN OVER DEMENTIE “Je geheugen trainen helpt niet om het te voorkomen”

Vraag

Is Alzheimer hetzelfde als dementie?

Vraag

Kun je zien of iemand lijdt aan dementie op een hersenscan?

Antwoord Niet helemaal. Dementie is een syndroom, een combinatie van symptomen, waarbij meerdere hersenfuncties zijn aangedaan en iemand achteruit is gegaan in zijn functioneren, waardoor iemand in zijn normale dagelijks leven beperkt wordt. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie: bij 65-plussers is in 70 procent van de gevallen de ziekte van Alzheimer de oorzaak van de dementie.

Antwoord

Nee, dat kun je niet zien. Je maakt vaak een scan om uit te sluiten of er niet iets anders aan de hand is, bijvoorbeeld of iemand een hersentumor of hersenbloeding heeft. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer zie je wel vaak dat de hersenen kleiner zijn geworden in bepaalde gebieden, juist daar waar het geheugen gelegen is.

Vraag

Ik doe elke dag Antwoord mee met de Helaas niet. Als je geen geheugentrainer van dementie hebt, kun je door omroep Max, helpt dat boodschappenlijstjes te om een dementie te oefenen wel beter worden in voorkomen? het onthouden van boodschappenlijstjes. Je wordt dan alleen beter in deze taak. Als je eenmaal lijdt aan dementie helpt dit niet meer en frustreert dit alleen maar.

Vraag

Zijn er medicijnen die dementie kunnen genezen?

Vraag

Antwoord

Gezond leven! We weten dat bij mensen die gezond leven, dus genoeg bewegen, gezond eten, niet roken, weinig alcohol drinken en geen overgewicht hebben, er minder vaak dementie voorkomt, dan bij mensen met een ongezonde levensstijl. Gezond leven geeft echter geen garantie: er zijn hele vitale mensen die toch een dementie ontwikkelen. Kun je zelf iets doen om dementie te voorkomen?

Vraag

Hoe veel mensen Antwoord lijden aan een vorm Naar schatting zijn in Nederland van dementie in meer dan 260.000 mensen die Nederland en hoeveel lijden aan een vorm van dementie. in de gemeente Dit is een schatting, niet bij Beverwijk? iedereen die aan dementie lijdt is de diagnose bekend. In de gemeente Beverwijk waren in 2013 naar schatting 680 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal door de vergrijzing fors toe zal nemen.

Antwoord Helaas (nog) niet. Er wordt veel onderzoek gedaan, naar heel verschillende middelen, maar tot op heden is er nog geen medicijn dat we kunnen voorschrijven om de ziekte te stoppen of om de ziekte te genezen. Er zijn wel medicijnen die bij sommige mensen kunnen zorgen dat de ziekte wordt vertraagd.

Geriater Jeanine Schukking ziet mensen met geheugenklachten op de Geheugenpolikliniek van het RKZ. “Op één ochtend verrichten we zo veel mogelijk onderzoek voor het stellen van een diagnose.” Advies nodig? Kijk op www.rkz.nl/geheugenpoli, of bel de Geheugenpolikliniek, T (0251) 26 55 55. oktober 2017 • 17

RKZ_MAG_2017_3.indd 17

28-09-17 14:19


BRANDWONDENZORG IS TEAMWORK

7 3

4

2 1

5

Op de volgende pagina’s leest u over het team en haar werkzaamheden

18 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 18

28-09-17 14:26


14 16 11 10

8 9

12

13 18

15

17 6

Voor het Brandwondencentrum heeft ons jubileumjaar een extra feestelijk tintje: in het voorjaar ontvingen ze het hoogste kwaliteitscertificaat van de European Burns Association. De jury was onder de indruk van de specialisaties en de onderlinge samenwerking binnen het team. Reden om te focussen op onze brandwondenzorg: wie doet wat bij de behandeling van de patiënt?

oktober 2017 • 19

RKZ_MAG_2017_3.indd 19

28-09-17 14:26


“Als de huid beschadigd raakt of verdwijnt, heeft dat invloed op alle processen in je lichaam”

Het hele team, en meer Deze medewerkers bespreken (in verschillende samenstelling) drie keer per week de patiënten. Ook andere specialisten zijn nauw bij de zorg betrokken, zoals de anesthesiologen en de pedagogisch medewerkers die er onder andere voor zorgen dat patiënten de dagelijkse verbandwissels kunnen doorstaan. En dan zijn er nog drie hoogleraren en onderzoekers die wetenschappelijk onderzoek doen. De kennis binnen het Brandwondencentrum is wijd verbreid: academische ziekenhuizen vragen het Brandwondencentrum om advies bij de behandeling van brandwonden en andere huidletsels.

14 16 11 10

8 9

7 3

4

12

13 18

15

2 1

17 5 6

Van links naar rechts op de foto u

Iedereen nodig voor de beste zorg “De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Als die beschadigd raakt of verdwijnt, heeft dat invloed op alle processen in je lichaam,” vertelt Marko Wentzel, afdelingsleider van het Brandwondencentrum en de IC. “Om de beste brandwondenzorg te kunnen leveren, hebben we daarom het hele ziekenhuis nodig; van het laboratorium, en het goederenmagazijn tot de Raad van Bestuur. Veel collega’s binnen ons team hebben meerdere specialisaties.”

1 Patiënten met levensbedreigende brandwonden komen binnen op de Intensive Care. Evelien de Jong en haar collega’s spannen zich in om de ademhaling en de bloedsomloop van de patiënt te stabiliseren. Ze maken de eerste balans op: welke specialisten kunnen ze alvast inschakelen? Evelien is internist, intensivist en infectioloog. 2 + 18 Dorotka Roodbergen (2) en Jos Vloemans (18)

zijn vanaf het begin bij alle patiënten betrokken. In het behandelplan beschrijven ze hoe ze de brandwonden gaan behandelen en wat de patiënt kan verwachten. De kinderarts of plastisch chirurg worden ingeschakeld wanneer hun expertise nodig is.

20 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 20

28-09-17 14:19


3 Brandwondenverpleegkundigen zoals Sigrid van

Gerven zijn ware verbandmeesters; ze verwijderen het verband dagelijks, maken de wond schoon en plaatsen nieuw verband. Liefst alle vingers apart (bijvoorbeeld bij een hand) zodat de ledematen flexibel blijven en spieren gebruikt worden. Sigrid werkt op het kinderbrandwondencentrum.

12 Medisch maatschappelijk werker Corrina van Wijk

kijkt naar de woonsituatie van de patiënt: is het huis afgebrand? Hoe zit het met de inboedel en juridische vragen? Ze adviseert en verwijst. 13 Patiënten die in het gezicht zijn verbrand of lang

beademd zijn, worden door logopediste Marga de Graaf gezien. Met haar hulp leren ze weer slikken en spreken.

4 + 7 Annebeth de Vries (4) is chirurg met expertise

in brandwonden bij kinderen en kinderchirurgie en hoofd van het kinderbrandwondencentrum. Naast haar staat kinderarts Erim van Os (7). Samen behandelen ze ieder jaar zo’n 300 (vooral jonge) kinderen met brandwonden. 5 + 16 + 17 Patiënten moeten het ongeval

verwerken en hun nieuwe lichaam accepteren, zelfvertrouwen krijgen en zich richten op de toekomst. Nadat de arts of chirurg heeft verteld wat de patiënt kan verwachten, is het aan de psychologen en psychiaters om de patiënt te begeleiden bij het omgaan met dit nieuws. Kinder- en jeugdpsychologe Joska de Goede (5), psychiater Arjen Tromp (16) en geestelijk verzorger Ron Hopman (17) – inmiddels met pensioen – en collega’s betrekken ook de familie bij dit traject. 8 Komt de ontslagdatum dichterbij? Nazorgverpleeg-

kundige Anita Boekelaar kijkt waar en hoe de patiënt terug naar huis kan. Is thuiszorg geregeld, en het revalidatiecentrum op de hoogte? 6 Ergotherapeut Jorien Borst nodigt de patiënt uit om te bewegen; ze maakt spalken en zorgt bijvoorbeeld voor aangepast bestek. Alles om de patiënt weer zo zelfstandig mogelijk te maken. 9 Op advies van de ergotherapeut gaat fysiotherapeut

Marjon de Wit vanaf het begin met de patiënt aan de slag: ze oefenen de spieren en de bewegingen die nodig zijn om straks zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

“Patiënten moeten het ongeval verwerken en hun nieuwe lichaam accepteren, zelfvertrouwen krijgen en zich richten op de toekomst” 14 Plastisch chirurg Paul van Zuijlen kijkt hoe de patiënt functioneel en cosmetisch kan herstellen. Na de opname zijn vaak nog vele operaties nodig. Als hoogleraar is Paul de schakel tussen de kliniek en de onderzoekers. Via hem worden nieuwe ontwikkelingen toegepast; van een kunsthuid tot een kunstoor van kraakbeen. Vragen uit de praktijk worden onderwerp van onderzoek; wat is de beste manier om jeuk te behandelen? 15 Met het wondvocht verliest de patiënt ook zouten,

10 Kan de patiënt revalideren? En waar kan de patiënt

dan het best terecht? Revalidatiearts Natasja Jelsma buigt zich over deze vragen. De voorbereiding op de revalidatie begint soms al op de IC, als Natasja adviseert bij het amputeren van ledematen of het verplaatsen van een teen naar een hand.

waardoor de balans in het lichaam verstoord raakt. Bovendien heeft het lichaam extra energie nodig om de wond te herstellen. Diëtiste Saskia Smit zorgt voor optimale wondgenezing via de voeding.

11 Een open wond is een vrijplaats voor bacteriën,

zeker als je weet dat er op de huid rondom de wond van nature bacteriegroei voorkomt. Bacterioloog Jan Sinnige houdt de bacteriën op afstand. Hij werkt de kweek uit die de verpleegkundige genomen heeft en adviseert over de antibiotica. oktober 2017 • 21

RKZ_MAG_2017_3.indd 21

28-09-17 14:19


“DE TREK VOEL IK NIET MEER, DAT IS EEN HERINNERING GEWORDEN” Gerard Deen, nu 71 jaar, rookte vanaf zijn jeugd. Jaren geleden stopte hij met roken en hield dat negen jaar vol. “Tot ik me toestond om maximaal vijf sigaartjes mee te nemen voor onderweg. Dat werden er ongemerkt meer.” Gerard stopte blijvend met roken met hulp van de Rookstoppoli. V.l.n.r.: rookstopcoach Pauline Haasbroek, Gerard Deen, longarts Pauline Dekker en rookstopcoach Ingrid Sprengers.

Gerard Deen kreeg moeite met traplopen en wilde van zijn hoest af. Op de kookclub hoorde hij hoe iemand gestopt was met hulp van de Rookstoppoli. Die tip was het laatste zetje om een afspraak te maken met de rookstopcoach. “Ik dacht: als hij het kan, kan ik het ook!” Gerard begeleidt een teeltproject voor bloemkolen en broccoli in Zuid-Spanje, waar zo’n 6 miljoen stuks geoogst worden in de periode december tot en met mei. “Door mijn werk in Spanje dreigde ik de groepsbijeenkomsten te missen. Dat wilde ik niet. Als je stopt ga je door allerlei fasen. Tijdens de bijeenkomsten praat je daarover. De bijeenkomsten werken motiverend. Je trekt je op aan de ervaringen van anderen, en denkt soms: gelukkig heb ik dat niet. De gemiste bijeenkomsten heb ik later allemaal ingehaald.” In Spanje werd hem na een etentje met collega’s steevast een sigaar aangeboden. Zakelijke etentjes waren voor hem verbonden met het roken. “Samen met de rookstopcoaches ging ik na welke gedachten maakten dat ik in deze situatie wilde roken. Ze leerden me hoe ik die gedachten los kon koppelen van een zakelijk etentje.”

Het is nu anderhalf jaar geleden dat Gerard zich aanmeldde bij de Rookstoppoli. “Ik kan het iedereen aanraden, maar weet dat het ook moeilijk kan zijn. Ik woon vierhoog; traplopen is voor mij geen probleem meer. Mijn reuk en smaak zijn verbeterd. Als ik heb gegeten met mijn Spaanse collega’s denk ik wel eens terug aan de tijd waarin ik in die situatie een sigaret opstak. Maar die trek voel ik niet meer, dat is een herinnering geworden.”

Stoppen kan iedereen, gestopt blijven: dát is de kunst! “Om te begrijpen hoe een verslaving in elkaar zit, moet je snappen hoe het werkt, leren om je eigen gedachtenkronkels te ontrafelen,” vertelt longarts Pauline Dekker. “Als je dat lukt, ben je je eigen rookstopcoach.” Pauline Dekker over de drie valkuilen die stoppers leren ontwijken:

Feit of fabel? Een sigaret geeft troost, gezelligheid of rust. Pauline: “Iedereen heeft behoefte aan troost, een moment voor jezelf of gezelligheid. Als je niet rookt,

22 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 22

28-09-17 14:19


moet je die momenten anders invullen, ander gedrag kiezen. In gesprekken met mensen die gestopt zijn, gaan we na waar roken bij hen voor staat. Geeft de sigaret troost? Staat het voor gezelligheid? We leggen die gedachten langs de meetlat: doen sigaretten dat ook echt?”

dopamine zorgt. Zonder de ammoniak zou de nicotine pas na een kwartiertje inwerken: dan werkt dit trainingsmechanisme niet.” Stop je met roken, dan duurt het maanden voor dit trainingseffect verdwijnt. De rookstopcoaches bereiden je hierop voor zodat je dit trainingseffect leert herkennen.

Geen veilige marge

“Om te begrijpen hoe een verslaving in elkaar zit, moet je snappen hoe het werkt. Als je dat lukt, ben je je eigen rookstopcoach.”

Nicotine heeft een effect op het stofje Dopamine in de hersenen. Pauline: “Als de nicotine is uitgewerkt, voel je de ontwenningsverschijnselen: je zweet, gaat trillen, voelt je naar. Rokers lossen dat rotgevoel op met een nieuwe sigaret, zodat er weer dopamine wordt gemaakt. Ze denken dat ze zich gelukkiger voelen door een sigaret op te steken, maar in feite zijn ze de hele dag bezig hun ontwenningsverschijnselen te behandelen om zich net zo rustig en tevreden te voelen als iemand die geen sigaret opsteekt.”

Wees alert op het trainingseffect: als je gewend bent om na het eten een sigaret te roken, verlang je al naar een sigaret zodra je je mes hebt neergelegd. Pauline: “Daar hebben tabaksfabrikanten voor gezorgd. Door ammoniak aan de sigaret toe te voegen bereikt de nicotine sneller je hersenen, waar het snel voor

Pauline: “Het probleem bij roken: er bestaat geen veilige marge. Van de rokers is 97 procent verslaafd, slechts drie procent kan incidenteel roken. Hoe langer je rookt, des te groter de kans op het ontstaan van kanker, op het ontstaan en beloop van reuma, op angst en depressie, op impotentie, op diabetes type 2… om enkele aandoeningen te noemen. Hoe jonger je begint, des te moeilijker om weer te stoppen. En er is een genetisch effect. Bij mensen van Turkse komaf komt vaker een gen voor waardoor nicotine sneller wordt afgebroken; voor hen is een sigaret nog verslavender.”

Zo werkt de Rookstoppoli U komt als eerste bij de coach. In het intakegesprek brengen we het roken in kaart, waarna u zich kunt gaan voorbereiden op het stoppen. Vervolgens begeleiden we u individueel tot en met het stoppen en krijgt u een afspraak bij de longarts. Bent u gestopt dan begeleiden we u tot u een jaar bent gestopt. Dit kan middels groepsbijeenkomsten en eventueel ook individueel. We nemen afscheid als u een jaar bent gestopt, een feestje waard! Rookstoppoli RKZ, T (0251) 26 52 47, www.rkz.nl/rookstoppoli

! oktober 2017 • 23

RKZ_MAG_2017_3.indd 23

28-09-17 14:19


EEN SNELLER HERSTEL EN LANGER FIT MET HOOGWAARDIG EIWIT! We worden ouder, maar hoe blijven we zo lang mogelijk fit? Of hoe herstellen we snel en zo goed mogelijk na een ziekte of operatie? Een spierafbrekende lichaamstoestand en (dreigende) ondervoeding is een groot probleem binnen alle segmenten van de Zorg. De energie- en eiwit verrijkte gebakjes van Innopastry bieden uitkomst. Omdat ze eenvoudig en aangenaam te nuttigen zijn, maar ook de eetlust opwekken en herstel bevorderen. Huib van Leeuwen

Mini es w u Bo steentj

20%

ig hoogwaard eiwit

Volgens Huib van Leeuwen van Innopastry, hebben ouderen en zieken vooral baat bij de inname van extra eiwitten. Van Leeuwen: “ Voeding alleen kan je niet beter maken, maar het speelt wel een essentiële rol. Zo heeft bouillon geen enkele zin: het is niet meer dan warm water met een smaakje. Het vult vooral de maag en blokkeert vanwege het volle gevoel de weg voor echt belangrijke etenswaren. Ook de fruitmand werkt averechts. Dat zijn vooral vruchtensuikers en die zijn in een zieke of zwakkere gezondheidstoestand niet relevant.”

MEER RESERVES Onderzoek laat zien dat mensen met meer spiermassa beter in staat zijn om bijvoorbeeld zware chemokuren of bestralingen te doorstaan dan patiënten die weinig spieren hebben. Ze hebben immers meer reserves en kunnen daardoor de behandeling beter aan. En dat heeft niets te maken met het lichaamsgewicht. Te zware mensen kunnen zelfs relatief weinig spiereiwit hebben en lichte mensen juist voldoende.

EIGEN SPIEREIWIT OPETEN

zijn van hoogwaardig eiwit: ‘Bouwsteentjes’ en ‘Easy-to-Eat’. Beide producten zijn een effectief hulpmiddel bij het terugdringen van ondervoeding én het opbouwen van een betere voedingstoestand. Je kunt ze eten als tussendoortje of als toetje.”

PRIJSWINNEND RECEPT De Bouwsteentjes en Easy-to-Eat bevatten per kleine portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten kregen een eerste prijs voor innovatie en zijn in meerdere smaken verkrijgbaar. Easy-to-Eat is vooral toepasbaar bij slikproblemen.

MINI BOUWSTEENTJES Voor wat betreft de Bouwsteentjes zijn er inmiddels ook Mini Bouwsteentjes. Deze zijn de helft kleiner dan de gewone Bouwsteentjes en wegen slechts 30 gram per stuk. De mini Bouwsteentjes zijn gesorteerd verpakt en bevat elk doosje 8 mini Bouwsteentjes, van elke smaak 2 stuks

Alle consumente nverpakkingen ko sten

Het is een tijd onderschat, maar inmiddels is iedereen er over uit: goede voeding draagt bij aan een sneller herstel. Wanneer je te weinig eet, verbrandt je geen vet, maar eet je vooral je eigen spiereiwitten op. Dat komt bij ouderen en zieke mensen vaak voor en is dus wezenlijk anders dan bij gezonde mensen. Die verbranden vet als ze op dieet zijn. In geval van ziekte moeten de eiwitten daarom als eerste worden aangevuld.

,

per pakje slechts

€ 4,99

ALS TUSSENDOORTJE OF TOETJE “Zoveel mogelijk eiwitten en calorieën, daar komt het op neer”, aldus Van Leeuwen. “Wij hebben twee producten ontwikkeld die een bron

Meer informatie? Bezoek onze website www.Bouwsteentjes.nl Info@bouwsteentjes.nl - Kantoor 035 - 35 588 23 95 - Dhr. Van leeuwen 06 - 22916 395

24 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 24

verkrijgbaar bij

28-09-17 14:19


AGENDA

De toegang is gratis.

Datum en tijdstip

Activiteit

Zat 14 oktober Open Huis

Op zaterdag 14 oktober heten we u van harte welkom tijdens ons Open Huis! Wij bieden een gevarieerd programma met rondleidingen, workshops,

10.00 - 15.00 uur

presentaties en demonstraties. En natuurlijk zijn er ook kinderactiviteiten, waaronder een speurtocht door het ziekenhuis. Gratis parkeren tijdens Open Huis van 10.00 - 15.30 uur.

Di 17 oktober

Hoe bevalt het? Informatiebijeenkomst over bevallen voor zwangere vrouwen en hun partners, gezamenlijk georganiseerd door de afdeling Gynaecologie en Verloskunde, kinderafdeling, kraamorganisaties en verloskundigenpraktijken in de regio (Geboortezorg Midden Kennemerland). Een rondleiding langs de kraam(couveuse) suites is daarbij inbegrepen. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen, bijvoorbeeld over pijnstilling.

19.30 - 21.30 uur inloop vanaf 19.00 uur

19.00 - 21.00 uur inloop vanaf 18.45 uur

Do 19 oktober

Het ‘gewone’ leven na kanker Informatiebijeenkomst over de langetermijn gevolgen van de behandeling, revalidatie (werk, sport en andere activiteiten) en het effect van chemotherapie op geheugen, aandacht en concentratie. Er is alle gelegenheid om vragen te stellen.

Woe 15 november

Ongezond snurken/slaap apneu Informatiebijeenkomst over apneu; hoe stel

19.15 - 21.30 uur inloop vanaf 19.00 uur

je de diagnose, wat zijn de risico’s als je apneu niet behandelt, is de MRA (Mandibulair Repositie Apparaat of slaapbeugel) iets voor u, en wat kan de gespecialiseerde Slaappolikliniek met de multidisciplinaire aanpak voor u betekenen?

Di 21 november

Hoe bevalt het? Informatiebijeenkomst over bevallen voor zwangere vrouwen en

19.30 - 21.30 uur inloop vanaf 19.00 uur

hun partners, omschrijving zie dinsdag 17 oktober.

Woe 22 november

Obesitas: ‘operatie ja / nee?’ Tijdens de informatie-

Vanaf 17.00 uur inloop vanaf 16.30 uur

bijeenkomst vertellen een chirurg en obesitasverpleegkundige van het Obesitascentrum over obesitas en over de operatie als onderdeel van de behandeling. De Nederlandse Obesitas Kliniek licht het begeleidingstraject toe.

Aanmelden voor een informatiebijeenkomst U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website via www.rkz.nl/agenda of telefonisch bij het Patiëntenservicebureau: T (0251) 26 51 11 (ma t/m vrij van 09.00 - 16.00 uur). Locatie: Alle informatiebijeenkomsten worden gehouden in het restaurant op de tweede verdieping van het Rode Kruis Ziekenhuis, tenzij anders aangegeven. Cor Koopmans liet zijn slaapgedrag onderzoeken op de Slaappolikliniek: “Ik viel iedere avond op de bank in slaap. ’s Nachts bleek ik wel veertig ademstops per nacht te hebben. Nu slaap ik met een masker. Ik heb me in jaren niet zo fit gevoeld.” Foto: Ronald Goedheer

oktober 2017 • 25

RKZ_MAG_2017_3.indd 25

28-09-17 14:19


DIGITALE POST Wij horen graag van u hoe u onze zorg waardeert, ook via Twitter, Facebook en LinkedIn. Volg ons als u op de hoogte wilt blijven van nieuws en vacatures.

Enkele reacties via Twitter, Facebook of LinkedIn: Tiny de Visser Ik ben geen patiënt maar als oma en opa op bezoek bij onze New Born kleindochter. Reuze vriendelijk ontvangen. Verraadde al waarom we kwamen met een roze luiertaart! Voor we binnenkwamen stond er al koffie. Service! Namens mijn dochter en schoonzoon kan ik zeggen dat ze super tevreden waren over de zorg en het fijne personeel, na de keizersnede. Dank daarvoor namens een trotse opa en oma!

Guusje Kroon Het RKZ is het allerbeste ziekenhuis met het liefste meest zorgzame personeel, artsen, chirurgen en niet te vergeten de vrijwilligers.

Nance Ramirez-Charles Gisteren mijn ingreep gehad… Dokter Roest en verplegers hartelijk dank voor de goede zorgen! Ben goed geholpen, alles was duidelijk.

Ria Koch Eigenlijk verdient iedereen de taart! Van de schoonmaker tot en met de artsen en ieder die er tussenin zit! We doen het toch met zijn allen.Dat is de enige manier om mensen efficiënt te helpen. Dat is het mooie van de gezondheidszorg: je kunt het niet alleen. Alle disciplines zijn even belangrijk. Dus ik zou zeggen: genoeg taart zodat iedere werknemer er een stukje van kan krijgen!

Sissy van Duivenvoorde Mijn dochter kwam voor buisjes en werd lief behandeld door alle artsen en de zusters: echt super.

Bets Gooijer Ik ga voor iedereen die in het RKZ werkt. Want zonder onze mede-collega’s kunnen we niet!

Hans Derksen @RodeKruisZH Zorgzame lieve geweldige poortarts i.o. #maandagavond #HAP. Nagelbed dochter ziet er perfect uit. Nogmaals: bedankt!#voorbeeld

Erica Schmits Voor elke afdeling 1 taart. Iedereen verdient het. Van keuken tot specialist en van verpleging tot vrijwilligers.

/RKZ.BrandwondencentrumBeverwijk /RodeKruisZH /company/rode-kruis/ziekenhuis

26 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 26

28-09-17 14:19


RODE KRUISWOORDZOEKER Alle onderstaande woorden zijn in deze woordzoeker verwerkt. Herkent u een woord? Streep het dan door. Na het wegstrepen van alle woorden blijft een aantal letters over. De eerste acht letters vormen de oplossing van de woordzoeker.

J R R U D N A B R E V B I E L S E E E N E R E D U O N U C R M P A T G J I R V K O O R N O G L E E K I V G A X H L P A N F A B U I O L K Z K Z L L L D J Z E H R T D L Z D K A B U L T W H H H T A N I N R B I B E C P W M J U O R E W S A R M I T A A R T H K C T P J Z G A D D E M E N T I E H S P I J S I S I U H N E P O J T N O R K N E J K N A D E B J S Q O P V G N E D N O W D N A R B A M N K T E A M W E R K J Q M S I E I T V N M Q K R A N T R Y G R D

Het goede antwoord van de vorige puzzel was: VERTROUWEN. De taart is gewonnen door Sam Groen uit Beverwijk.

Ambulance Brandwonden Krant Poppendokter Speurtocht Verband Ballon Dementie Openhuis Rondleiding Taart Vrijwilliger Bedankje Demonstratie Ouderen Rookvrij Teamwerk

Stuur uw antwoord (inclusief uw naam, adres en telefoonnummer of e-mailadres) in vóór 1 december 2017 en maak kans op een heerlijke taart naar keuze van patisserie Dick Leek uit Beverwijk. Mail uw antwoord naar communicatie@rkz.nl. Bij meerdere goede inzendingen wordt er geloot.

COLOFON Voor U is een uitgave van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Het magazine verschijnt driemaal per jaar. Hoewel de inhoud met zorg is geschreven, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

Redactie en fotografie Afdeling Communicatie Rode Kruis Ziekenhuis T (0251) 26 57 27 E communicatie@rkz.nl

Uitgeverij

BC Uitgevers BV, Sneek T (0515) 42 94 29 E advertenties@bcuitgevers.nl

Bladmanager

Dennis de Kam T (0515) 42 94 28

Vormgeving

Rode Kruis Ziekenhuis Vondellaan 13 1942 LE Beverwijk T (0251) 26 55 55

Hannique de Jong

Druk

Scholma Print & Media Bedum

Het Rode Kruis Ziekenhuis maakt deel uit van het Zorg van de Zaak Netwerk. oktober 2017 • 27

RKZ_MAG_2017_3.indd 27

28-09-17 14:19


02 • oktober 2017

RKZ_MAG_2017_3.indd 28

28-09-17 14:19

Rkz mag 2017 3 high  
Rkz mag 2017 3 high  
Advertisement