Page 1

VOOR U Nieuws uit het RKZ I april 2017

Yvette heeft haar leven weer terug na een maagverkleining

• Uw

beste tip Zo pakte de Kraamafdeling het op

• Nieuws

• Meekijken

met

Diagnose meestal binnen één dag in het Borstcentrum

onze chef-kok Marcel Schumacher in de keuken

• Geboorteles

“Maar wat is dan een condoom?”


02 • april 2017


IN DIT MAGAZINE... Pagina 05/06 Kort nieuws met o.a.: • Uw advies aan ons; begeleiding door vrijwilligers en ons 90-jarig lustrum in 2017

Pagina 15 • Gynaecoloog

Gabriela Dias Pereira leert kinderen op zondag alles over de geboortezorg

Pagina 07 • Diagnose meestal binnen een dag in het nieuwe Borstcentrum

EN... Pagina 09 • Strandsfeer

kreeg haar leven terug na een maagverkleining

Pagina 14 • 4

vragen over stoppen met roken

Pagina 17 • Agenda

Pagina 18 • Digitale

Zorg is ons specialisme. Juist daarom willen wij er voor u zijn, 24 uur per dag. De keuze voor de naam van ons nieuwe magazine was dus eigenlijk niet zo moeilijk. In deze eerste editie kunt u meer lezen over het nieuws binnen het RKZ, over de snelle diagnose in het nieuwe Borstcentrum, de bijzondere begeleiding in de Verbandwisselkamer en de verruimde openingstijden van onze Apotheek. Goede zorg betekent ook dat we er alles aan doen om uw verblijf te veraangenamen. Op pagina 10 kunt u meekijken in onze keuken. Onze koks werken met verse ingrediënten en kunnen daardoor inspelen op uw persoonlijke voorkeuren. Want, zo stelt onze chef-kok: een tevreden patiënt is eerder beter.

en bellenblaas tijdens de verbandwissel

Pagina 12 • Yvette

BESTE LEZER,

post; Enkele reacties via Twitter, Facebook of LinkedIn • Colofon

Pagina 10 Meekijken met onze chef-kok Marcel Schumacher in de keuken

Pagina 19

Wij horen graag hoe u onze zorg en gastvrijheid ervaart. Laat het ons weten, via uw vaste verpleegkundige, door een vragenlijst in te vullen of ons op Zorgkaartnederland.nl te beoordelen. Onze collega’s op de Kraamafdeling gingen aan de slag met de ervaringen van hun patiënten. Op pagina 5 leest u hoe ze dat hebben gedaan. Yvette onderging een maagverkleining en vertelt op pagina 12 over haar ervaringen. Weer kunnen fietsen voelde voor haar aan als een luxe. In het RKZ draait het om u. U verdient de beste zorg. Mede namens onze medewerkers wens ik u een aangenaam verblijf en een voorspoedig herstel toe.

Jaap van den Heuvel, Voorzitter Raad van Bestuur Rode Kruis Ziekenhuis

• Doe

mee met de Rode Kruiswoordzoeker en win een appeltaart! Thuis de erwtensoep van onze chef-kok maken maken? Kijk voor het recept op rkz.nl

april 2017 • 03


Revalidatie

Zelfstandig met ondersteuning

Niemand aan de zijlijn Het leven verandert ingrijpend bij een handicap, ziekte of ongeluk. Ook voor ouders, kinderen, partners en direct betrokkenen. Heliomare biedt ondersteuning en begeleiding bij: revalidatie, onderwijs, arbeid, bewegen en sport. Zodat u zo zelfstandig mogelijk kan deelnemen aan de maatschappij. Er is meer mogelijk dan u denkt! Voor meer informatie of aanmelding: Kijk op onze website: www.heliomare.nl of bel T 088 920 88 88

heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding spor t

04 • april 2017

Heliomare Revalidatie Relweg 51 1949 EC Wijk aan Zee E info@heliomare.nl


KORT

UW ADVIES AAN ONS “Kunnen jullie ervoor zorgen dat alle zorgverleners dezelfde adviezen geven over borstvoeding?”

In de enquête die vrouwen kunnen invullen over de zorg op de kraamafdeling kwam deze opmerking vaak terug. Reden voor de zorgverleners om de begeleiding bij borstvoeding nog verder te verbeteren. Lactatiekundige Hester Hillegers: “Vrouwen kunnen in het RKZ bevallen in gezinssuites. Meestal gaan moeder en baby na de bevalling naar huis. Soms is het nodig dat de baby in een couveuse op de kinderafdeling wordt verzorgd of blijft de moeder in het ziekenhuis om te herstellen. Eenmaal thuis komt de kraamverzorgende een aantal dagen in het gezin om moeder en baby te controleren en

NIEUWS

te begeleiden. Op al deze momenten krijgen ze adviezen over het geven van borstvoeding en het kolven; van verloskundigen, verpleegkundigen, de lactatiekundige en kraamverzorgenden. Voor de kersverse moeder die moet wennen aan het geven van borstvoeding en leert kolven is het natuurlijk heel vervelend als dat steeds verschillende adviezen zijn.”

Zo hebben we het opgepakt: • scholing • borstvoedingscoaches

• folder

over kolven • overdracht

Hester Hillegers: “Bij alle zorgverleners zouden vrouwen natuurlijk dezelfde adviezen moeten krijgen. Op basis van de tips van vrouwen voeren we continue verbeteringen door. We hebben scholing georganiseerd, een folder gemaakt over kolven en enkele verpleegkundigen opgeleid tot borstvoedingscoach. In het dossier van de moeder maak ik aantekeningen zodat andere collega’s in het behandelteam op de hoogte zijn van de adviezen die we hebben gegeven. Verpleegkundigen letten er ook op en spreken elkaar aan als dat nodig is.” Afgelopen jaar zagen ze in de enquêtes nog maar weinig opmerkingen terug over de begeleiding van borstvoeding. “Onze gezamenlijke inzet heeft dus gewerkt.”

Lactatiekundige Hester Hillegers bij het kolfapparaat waarmee kersverse moeders leren kolven.

“Vooral over de noodzaak om ’s nachts te kolven bestaan misverstanden. Als je ’s nachts niet kolft, loopt je borstvoeding terug of komt niet goed op gang, dat is niet wat je wilt bereiken.”

POLIKLINISCHE APOTHEEK OP DINSDAGAVOND OPEN De poliklinische apotheek in het Atrium is elke dinsdagavond geopend tot 21.00 uur. Patiënten die een avondpoli in het Rode Kruis Ziekenhuis hebben bezocht kunnen op deze avond bij de poliapotheek terecht voor hun medicatie. Ook bezoekers van de SEH, de huisartsenpost of consumenten uit de omgeving zijn welkom. De poliapotheek hanteert in de avonduren het normale tarief dat ook overdag van toepassing is.

Avondpoli’s in het RKZ De volgende poliklinieken zijn ook ‘s avonds open van 17.00 - 20.00 uur: • dermatologie, MDL (alle dinsdagen) • gynaecologie en plastische chirurgie (eens per 2 weken op dinsdag) april 2017 • 05


SAMEN NAAR DE ARTS?

Onze vrijwilligers lopen graag met u mee In de hal van het Rode Kruis Ziekenhuis staan vrijwilligers klaar om u te begeleiden naar de arts. U kunt deze begeleiding ook van te voren reserveren. Na het consult brengt de vrijwilliger u ook weer naar de uitgang. De vrijwilliger gaat niet mee naar de spreekkamer en krijgt ook geen terugkoppeling van de arts.

NIEUWE PRIKPOSTEN

KORT NIEUWS

Begin dit jaar is het aantal prikposten van het RKZ uitgebreid. De nieuwe prikposten zijn: Velsen-Noord, De Stek, Heirweg 2: maandag van 8.00 tot 8.45 uur en op donderdag van 9.45 tot 10.15 uur Beverwijk, De Prinsenhof, Beatrixlaan 2: maandag van 8.00 tot 9.00 uur Uitgeest, De Kleis, Graskamplaan 11: donderdag van 8.00 tot 9.00 uur

Afspraak maken U kunt een afspraak maken voor de begeleiding door een vrijwilliger via het PatiëntenServiceBureau (van maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 12.30 uur via (0251) 26 51 11).

Het Rode Kruis Ziekenhuis bestaat 90 jaar in 2017. Dit lustrum gaan we vieren, samen met u!

AL 90 JAAR SPECIAAL VOOR U! Met allerlei feestelijke activiteiten, waaronder een Open Dag in het najaar die helemaal in het teken zal staan van ons 90-jarig bestaan. Kunnen we ook op uw komst rekenen?

Vaker open De prikpost in Geesterhage aan de Geesterduinweg 3 in Castricum is ook open op maandag. Actuele informatie: www.rkz.nl/priklocaties

WAT VINDT U VAN ONZE ZORG? Het RKZ wil graag optimale zorg verlenen. We zijn benieuwd hoe u onze zorg waardeert. Uw mening helpt ons weer om verder te werken aan een nog betere zorgverlening. Het RKZ houdt zelf patiënttevredenheidsonderzoeken, maar u kunt uw mening ook geven via www.zorgkaartnederland.nl/. Deze site biedt een vrijwel volledig en onafhankelijk overzicht van het zorgaanbod in Nederland. Alvast bedankt!

OP RKZ.NL KUNT U: • zich aanmelden voor informatiebijeenkomsten • zelf een afspraak maken en beheren • wachttijden inzien voor poliklinieken, behandelingen

en onderzoeken • folders en films over aandoeningen en behandelingen downloaden • aangeven hoe u onze zorg waardeert Ook vindt u meer informatie over o.a. het elektronisch patiëntendossier, uw behandelaars en onze kwaliteit van zorg.

06 • april 2017


DIAGNOSE BORSTKANKER MEESTAL BINNEN ÉÉN DAG Op 24 januari 2017 ondertekenden de raden van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep en het Rode Kruis Ziekenhuis een overeenkomst tot samenwerking op het gebied van de borstkankerzorg. Op drie locaties in de regio, Alkmaar, Beverwijk en Den Helder, werken de multidisciplinaire behandelteams van de Noordwest Ziekenhuisgroep en het Rode Kruis Ziekenhuis samen om hoogwaardige borstkankerzorg te kunnen bieden voor de gehele regio Noord-Holland Noord.

Snelle diagnose Op de drie poliklinieken bundelen de betrokken specialismen hun expertise. “Daardoor is een snelle diagnose mogelijk waardoor patiënten niet lang in onzekerheid hoeven te zijn,” vertelt Gisela Moormann, mamma-chirurg uit het Rode Kruis Ziekenhuis. “De onderzoeken en het vaststellen van de diagnose vinden vaak binnen één dag plaats. Op de tweede of derde dag volgt dan het behandelvoorstel, dat in het gehele medische team besproken is.”

Multidisciplinaire behandelteams In de poliklinieken werken alle professionals samen die betrokken zijn bij de behandeling van zowel goedaardige als kwaadaardige borstaandoeningen. Naast de mamma-chirurg en de internist-oncoloog zijn dat radiologen, plastisch chirurgen, radiotherapeuten, nucleair geneeskundigen, mammacare verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.

Multidisciplinair en regionaal overleg Alle behandelaars op de polikliniek zijn betrokken bij het maken van het behandelplan. De patiënten worden bovendien besproken tijdens een gezamenlijk overleg tussen de behandelteams op de verschillende locaties. Dit overleg vindt dagelijks plaats via een beschermde videoverbinding.

Topzorg met een menselijke maat

Meer informatie:

Ook voor de behandeling en de nazorg kunnen patiënten terecht op de polikliniek. “Daar zien patiënten steeds dezelfde gezichten, dat geeft vertrouwen,” vertelt Mathijs Hendriks, internistoncoloog in Alkmaar. ”De medisch-specialist die het diagnosegesprek voert, blijft hun behandelaar in het verdere traject. Daarnaast hebben alle patiënten een vaste contactpersoon die op de hoogte is van hun situatie en bij wie ze terecht kunnen met hun vragen.”

www.rkz.nl/borstcentrum www.nwz.nl/borstkliniek

Mamma-chirurg Gisela Moormann uit het Rode Kruis Ziekenhuis en internist-oncoloog Mathijs Hendriks uit de Noordwest Ziekenhuisgroep bespreken voortaan samen hun patiënten. Foto: Heleen Vink

Wat betekent dit in de praktijk? • Nieuwe

naam polikliniek De mammapoli van het Rode Kruis Ziekenhuis heet voortaan Borstcentrum. Op www.rkz.nl/borstcentrum leest u over onze zorg en de behandelingen binnen het Borstcentrum. • Zelfde behandelaars U houdt uw eigen behandelaars. In het Borst centrum van het Rode Kruis Ziekenhuis werken alle professionals die betrokken zijn bij de behandeling van borstaandoeningen; van chirurgen, verpleegkundig specialist, radiologen en internisten tot plastisch chirurgen en pathologen. april 2017 • 07


U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over:

Collega’s gezocht!

• Zorg Particulier en PGB • Verzorging en Verpleging (ZVW en WLZ) • Begeleiding en huishoudelijk (WMO) • Alarmering • Terminale zorg • Onze vakbekwame buurtteams • Begeleiding en ondersteuning van mantelzorgers • Ook voor huishoudelijke hulp, maaltijden aan huis en alle andere vragen die er eventueel zijn

Is het jou passie om anderen te helpen? Zoek je werk waarbij je echt een verschil maakt in het leven van cliënten die thuiszorg nodig hebben? Dan is dit jou kans om ons team van collega’s in zowel regio Kennemerland of Noord- Holland Noord te komen versterken. Je kunt bij ons als helpende, verzorgende, wijkziekenverzorgende, IGer of verpleegkundige aan de slag. Stuur dan nu je CV en je motivatie naar: info@aristozorg.nl

Thuiszorg Aristozorg Stationsweg 87A 1851 LJ Heiloo T 072-5320909 W www.aristozorg.nl

08 • april 2017


RUST EN AFLEIDING tijdens de behandeling

Eind december nam het Kinderbrandwondencentrum de nieuwe verbandwisselkamer in gebruik. Lichte kleuren, strandfoto’s en dimbare spots zorgen voor een rustgevende sfeer; spelletjes, en film voor afleiding.

Multi-inzetbare verlichting: van sfeerverlichting voor de rust van het kind tot goed wit licht voor het beoordelen van de wonden.

Het luchtdruk regulatiesysteem zorgt voor een drukverschil tussen de toegangssluis en de kamer waardoor (resistente) bacteriën zich niet verspreiden. Alle medische apparatuur is in de wanden uit het zicht weggewerkt.

Op het zachte, verstelbare ‘douchebed’ kunnen kinderen comfortabel gedoucht worden.

Pijnbestrijding op maat Om brandwonden te behandelen moet het verband vrijwel dagelijks worden gewisseld, vertelt chirurg en hoofd van het Kinderbrandwondencentrum Annebeth de Vries. “Het is van belang dat kinderen geen angst ontwikkelen voor deze handeling. Kinderen die minder angstig zijn, ervaren ook minder pijn. In de vernieuwde verbandwisselkamer levert ons sedatieteam, onder leiding van een anesthesioloog, 24 uur per dag pijnbestrijding op maat, afgestemd op de behoefte van het kind.”

Afleiding voor alle leeftijden Pijnstilling betekent niet alleen medicatie, maar gebeurt ook door afleiding. Pedagogisch medewerker Anneke Feenstra kijkt goed naar wat het kind nodig heeft om de verbandwissel te doorstaan. “Kleine kinderen leiden we af met een bellenblaas en speelgoed. Op de interactieve wand komen rustige strandbeelden tevoorschijn en kunnen kinderen spelletjes spelen. Grotere kinderen kunnen naar hun favoriete muziek luisteren en filmpjes bekijken. Tieners willen graag de controle houden over hun behandeling. Zij kunnen drie keer de behandeling één minuut stopzetten door op een stopknop te drukken. Met deze pauze geven we het kind de mogelijkheid om even op adem te komen.”

Sponsoren De nieuwe verbandwisselkamer is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de VriendenLoterij, de Nederlandse Brandwonden Stichting, UPS, Total Lubricants Plant Beverwijk en de Stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis.

april 2017 • 09


Foto: Ronald Goedheer

MEEKIJKEN MET… chef-kok Marcel Schumacher

ETEN ZOALS THUIS Vers bereid, smakelijk en uitnodigend; zoals je thuis eet, zo zou je ook willen eten als je in het ziekenhuis terechtkomt. Onze maaltijden moeten aan al deze voorwaarden voldoen, vindt chef-kok Marcel Schumacher. Want, zo stelt hij: een tevreden patiënt is eerder beter. 10 • april 2017


Verrassende keuze De koks koken meerdere keren per dag. Groenten zoals broccoli en bloemkool belanden daardoor zo vers mogelijk op het bord van de patiënt. Naast stamppot of een runderlapje kan dat ook een exotischer avondgerecht zijn, zoals sambal goreng of tjaptjoi met boeddhistische groenten. “Ook patiënten laten zich graag verrassen.”

Heel, half of eenhapsportie Door met verse ingrediënten te werken, kunnen de koks makkelijk inspelen op persoonlijke voorkeuren (ook als ze niet op het menu staan), allerlei diëten en op een creatieve manier rekening houden met de porties die patiënten aankunnen. Marcel Schumacher: “Gehaktballen draaien we zelf, in verschillende variaties; van hele ballen tot kleinere balletjes gemaakt van een halve portie gehakt. Voor patiënten die niet zelf kunnen snijden, draaien we nog kleinere éénhaps-balletjes, die zien er veel smakelijker uit dan voorgesneden plakjes op je bord.”

Complimenten Opgeschepte borden die de keuken verlaten, krijgen wat garnering mee. Patiënten waarderen dat, weet Marcel. Op het prikbord in zijn kantoor hangt het bewijs: een prachtige collage van servetten en briefjes waarop patiënten hun complimenten hebben achtergelaten.

07.30 uur en 12.00 uur De broodwagens waarmee de zorgassistenten in de ochtend en middag langs de patiënten rijden, worden gevuld met verschillende broodsoorten, beleg, ontbijtgranen, fruit en dranken.

07.30 - 20.00 uur Waar gekookt en gegeten wordt, is ook afwas… Alle borden, bakjes, dienbladen en bestek uit het hele ziekenhuis worden centraal afgewassen.

10.00 uur Koks beleggen broodjes en koken voor de driehonderd tot vierhonderd collega’s die in het restaurant komen lunchen. “We maken verse soep en vullen de saladebar aan met versbereide rauwkost. Ook starten we alvast met de maaltijden voor de bijna tweehonderd patiënten die vanavond ‘mee-eten’. Bij het bereiden van de maaltijden wordt niets verspild. Ingrediënten die over zijn worden weer verwerkt in soep, pasteitjes, roerbakgerechten of snacks.”

10.30 uur De erwtensoep wordt geproefd. Daags ervoor werden hamlappen, erwten en kruiden ‘getrokken’. ‘s Ochtends wordt de soep afgemaakt met verse groente, rookworst en bouillon. Patiënten die ‘s ochtends hun keuze voor soep doorgeven, krijgen heerlijke erwtensoep tijdens de lunch.

16.45 - 17.45 uur Vanuit au-bain-marie verwarmde bakken wordt de avondmaaltijd opgeschept voor de patiënten. De borden zijn voorverwarmd door middel van inductie, de randen blijven onverwarmd. Medewerkers aan de band lezen op de kaartjes wat er per patiënt opgeschept moet worden. Voordat de borden de keuken verlaten, wordt gecontroleerd of alles goed en netjes opgeschept is. april 2017 • 11


“IK BEN EEN NIEUW LEVEN BEGONNEN” Yvette Cleveringa kampte met overgewicht, diabetes type II en rugklachten. Alleen een maagverkleining bood perspectief. Een makkelijke oplossing? Nee, dat niet. “Ik moet hard werken om deze tweede kans te laten slagen.” Laatst nam haar vriendin haar mee naar een speciale gelegenheid. Er ging een schaal bonbons rond en Yvette wilde haar gezelschap niet teleurstellen: “Ik genoot van de smaak van chocola met marene, en verzon een excuus om het bij één te laten. Ik voelde me supertrots, maar ik maakte me ook zorgen hoe mijn maag zou reageren. Zou ik ziek worden op de terugweg?”

Opnieuw leren eten Na de operatie, nu een half jaar geleden, leerde Yvette opnieuw om te eten. In letterlijke zin, want haar smaak is veranderd en geen enkele obesitaspatiënt reageert hetzelfde op een maagverkleining. Yvette: ”Vroeger hield ik van erwtensoep, nu is het me te machtig. Water drinken bij het eten kan niet, wel als er een half uurtje tussen zit. Ik eet vaak vis of kip, in kleine porties. Na de operatie past er veel minder voedsel in mijn maag en moet ik bewust kauwen om het eten goed te laten verteren door mijn lichaam.”

overal vandaan; uit Den Helder, Zaandam, Haarlem. We zijn al voor de operatie aan elkaar gekoppeld en blijven elkaar de komende vijf jaar met regelmaat zien. We beuren elkaar op en gebruiken de groeps-app voor ideeën en vragen.”

Minder medicijnen nodig Naast overgewicht kampte Yvette met diabetes type II en rugklachten. De diabetes verergerde en maakte dat ook haar ogen achteruit gingen, haar hart uit de pas liep en haar bloeddruk hoger werd. Haar achteruit snellende gezondheid was de reden om zich te laten opereren. Yvette: “Nu al, heb ik veel minder diabetesmedicijnen nodig. De geruststelling dat ik gezonder wordt en er kan zijn voor mijn man en mijn zoon motiveert me om door te gaan. Ik ben heel goed behandeld in het RKZ: dankzij hen heb ik de luxe om weer de fiets te kunnen pakken of de trap te nemen. Ik ben een nieuw leven begonnen.”

Wennen aan spiegelbeeld

Ik heb de luxe om weer de fiets te kunnen pakken

Haar lichaam verandert snel, maar haar hoofd kan het nauwelijks bijbenen. Yvette: “Ik laat me steeds opnieuw verrassen door mijn spiegelbeeld. Ik bekijk mijn schouders, voel langs mijn sleutelbeen en denk: ben ik dat? Ik weet dat ik niet meer kan slagen in de winkel voor grote maten. Maar een gewone winkel binnenstappen? Laatst ben ik daar toch maar een trui gaan passen. En wat bleek? Ik had maat M!”

Steun van de groep Volhouden om iedere dag zo weinig en toch gezond te eten, is niet makkelijk. De obesitaspatiënten die in dezelfde periode in het Rode Kruis Ziekenhuis geopereerd worden, vormen een groep en helpen elkaar om het vol te houden. Ze wisselen ervaringen uit en worden daarbij begeleid door verschillende professionals; zoals een diëtist, bewegingsdeskundige en psycholoog. Yvette: “Mijn groepsgenoten komen

12 • april 2017

Meer weten over de behandeling van ht? ernstig overgewic Kijk in de Agenda op pagina 17


Ik heb nu al veel minder diabetesmedicijnen nodig. De geruststelling dat ik gezonder wordt en er kan zijn voor mijn man en mijn zoon motiveert me om door te gaan.

Foto: Ronald Goedheer maart 2017 • 13


4 VRAGEN OVER STOPPEN MET ROKEN “Maak een plan dat bij jou past”

Vraag

Wat bepaalt of het lukt om te stoppen met roken?

Antwoord

“Dat is een lastige vraag. Mensen die bij ons komen zouden wel willen dat er een wonderpil bestaat, maar weten ook dat die er helaas niet is. Wat ik wel merk: als mensen zich goed voorbereiden, gaat het hen een stuk beter af dan mensen die dit niet doen. Zodra je gestopt bent, kun je je op de Rookstoppoli aansluiten bij een groep mede-stoppers die elkaar helpen om gestopt te blijven. Deze bijeenkomsten zijn vaak heel positief en geven mij als coach ook veel energie. De stoppers komen één keer per 7 weken gedurende een jaar bij elkaar. Dat helpt mensen om er bewust mee om te blijven gaan, ook daarmee voorkomen we terugval.”

Wie zich goed voorbereidt op het stoppen, gaat het een stuk beter af

Vraag

Hoe vind je de manier om te stoppen die bij je past?

Antwoord

“Je maakt je eigen plan, een plan dat bij jou past. Wij kunnen wel iedereen adviseren om lekker te gaan borduren als afleiding, maar ja… Het is belangrijk dat je een plan krijgt waar jíj vertrouwen in hebt.”

Vraag

Hoe bereid je je voor op het stopmoment?

Antwoord

“In het boek “Nederland STOPT! Met roken” wordt het stappenplan besproken om te stoppen met roken. Het boek is tegen een borg te leen op de Rookstoppoli. Door het boek te lezen, word je geholpen bij het maken van je eigen plan. Wij, coaches, helpen je daar natuurlijk bij. Indien je wilt stoppen met behulp van een hulpmiddel kan dit ook. Na de stopdatum spreken we altijd snel weer af om te kijken hoe het gaat. Niet onbelangrijk, want de eerste dagen na de stop worden meestal als zwaarst ervaren.”

Vraag

Wat biedt de rookstoppoli als extra?

Antwoord

“We helpen je om het stoppen voor te bereiden, en begeleiden je gedurende een jaar na het stopmoment. Dat kan individueel of samen met mede-stoppers. De beste resultaten zijn in de groep: van de deelnemers in de groep is 50 procent na een jaar nog steeds gestopt! Daarnaast werken we samen met Sport Medisch Centrum IJmond, zij helpen mensen om in drie maanden weer in beweging te komen. Veel mensen zijn bang om aan te komen en ook hiervoor geldt: als je je hierop goed voorbereidt, hoef je niet veel aan te komen.”

Rookstopcoach Pauline Haasbroek helpt mensen bij het maken van een plan om te stoppen. Na het stoppen begeleidt ze hen nog een jaar lang op de Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis. De Rookstoppoli organiseert geregeld een informatiemiddag voor mensen die willen stoppen met roken. Kijk voor de datum, locatie en tijdstip op www.rkz.nl/agenda. 14 • april 2017


Foto: Jean-Pierre Jans/ Photography

Gynaecoloog Gabriela Dias Pereira voelt zich ook persoonlijk verbonden met haar leerlingen van de IMC Weekendschool in Amsterdam-Noord. “Ik heb alle kansen gekregen en gegrepen, dat doen deze kinderen ook.”

IEDEREEN ROND MOEDER EN KIND LEVERT EEN BELANGRIJKE BIJDRAGE Al vijf jaar lang geeft RKZ-gynaecoloog Gabriela Dias Pereira gastlessen over de zorg rond moeder en kind. Samen met collega’s om te laten zien dat iedere professional een belangrijke bijdrage levert. Alles kansen nemen

Compleet team voor geboortezorg

Gabriela Dias Pereira woont zelf ook in Amsterdam-Noord en is een tweede generatiekind. “Mijn vader kwam in ‘61 naar Nederland. Hij begon als schoonmaker en werkte zich in de jaren op als leidinggevende. Ik heb alle kansen gekregen en gegrepen, dat doen deze kinderen ook. De kinderen zijn 10, 11 jaar en beseffen dat ze thuis niet alle kansen krijgen. Iedere zondag komen ze naar de weekendschool. Daar volgen ze steeds vijf weken lang lessen over één thema, met gastsprekers uit de advocatuur, journalistiek of geneeskunde bijvoorbeeld.” “De kinderen vinden het leuk, voelen zich vertrouwd genoeg om vragen te stellen. Ook als het om seksuele voorlichting gaat, want dat neem ik er een beetje bij. Maar, vroeg laatst een leerling, wat is dan een condoom? Er werd niet eens gelachen, zo gespitst waren ze op mijn antwoord.”

Gabriela verzorgt al vijf jaar de geneeskundedag. Dit jaar was ze aanwezig met collega’s uit alle gelederen die betrokken zijn bij de zorg rond moeder en kind; van kraamzorg en verloskundige, tot verpleegkundige en gynaecoloog. Collega’s van de afdelingen Gynaecologie & Verloskunde en Kraamzorg van het RKZ en een eerstelijns verloskundige.

Maatschappelijk stage Gabriela Dias Pereira regelde dat de leerlingen uit de vijfde klas van een Amsterdamse middelbare school hun maatschappelijke stage ook bij de IMC Weekendschool kunnen doen. “Tijdens onze lesdag spelen ze de rol van vader en moeder tijdens de bevalling, dat doen ze goed en ze steken ook nog eens wat op van de gastsprekers!”

Samen optrekken

Informatiebijeenkomsten over bevallen: kijk in de Agenda op pagina 17

Gabriela: “’s Ochtends vertrokken mijn collega’s uit Beverwijk met de auto vol anatomisch oefenmateriaal, poppen en instrumenten. Bij mij thuis namen we het programma door met koffie en taart. Door ons als team te presenteren, laten we de kinderen zien dat iedere professional binnen zijn specifieke expertise een belangrijke bijdrage levert aan de zorg voor moeder en kind. Ook in ons dagelijkse werk dragen we dat uit. Binnen het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Midden Kennemerland werken verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen, echoscopisten en kraamzorg in de regio Midden Kennemerland met elkaar samen. Iedereen binnen deze keten levert een belangrijke bijdrage in de zorg.”

april 2017 • 15


16 • april 2017


AGENDA Datum en tijdstip

Activiteit

Di 9 mei

Hoe bevalt het?

19.30 - 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur

Informatiebijeenkomst over bevallen voor zwangere vrouwen en hun partners, georganiseerd door het Rode Kruis Ziekenhuis en VSV Midden Kennemerland. Als de situatie het toelaat, krijgt u een rondleiding langs de kraam(couveuse)suites.

Wo 17 mei

De behandeling van obesitas

17.00 - 18.00 uur, inloop van 16.30 uur

Tijdens de informatiebijeenkomst vertellen chirurg Steve de Castro en obesitasverpleegkundige Petra ten Brug van het Obesitascentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis over obesitas en over de operatie als onderdeel van de behandeling. Anja van Kuilenburg van de Nederlandse Obesitas Kliniek licht het begeleidingstraject toe.

Di 6 juni

Hoe bevalt het?

19.30 - 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur

Informatiebijeenkomst over bevallen voor zwangere vrouwen en hun partners, georganiseerd door het Rode Kruis Ziekenhuis en VSV Midden Kennemerland. Als de situatie het toelaat, krijgt u een rondleiding langs de kraam(couveuse)suites.

Ma 12 juni

Look Good.. Feel Better Workshop

09.30 - 11.30 uur

Workshop over uiterlijke verzorging bij kanker voor RKZ-patiënten. Locatie: Prof. De Grootzaal 2, eerste verdieping in het RKZ. Aanmelden via rkz.nl.

Aanmelden voor een informatiebijeenkomst U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website of telefonisch bij het patiëntenservicebureau: T (0251) 26 51 11 (maandag t/m vrijdag van 09.00 - 16.00 uur). De toegang is gratis.

Locatie Alle informatiebijeenkomsten worden gehouden in het restaurant op de tweede verdieping van het Rode Kruis Ziekenhuis, tenzij anders aangegeven.

Yvette Cleveringa bezocht een informatiebijeenkomst over obesitas en onderging afgelopen zomer een maagverkleining in het Rode Kruis Ziekenhuis:

Nu al, heb ik veel minder diabetesmedicijnen nodig. De geruststelling dat ik gezonder wordt en er kan zijn voor mijn man en mijn zoon motiveert me om door te gaan.” Foto: Ronald Goedheer april 2017 • 17


DIGITALE POST Wij horen graag van u hoe u onze zorg waardeert, ook via Twitter, Facebook en LinkedIn. Volg ons als u op de hoogte wilt blijven van nieuws en vacatures.

Enkele reacties via Twitter, Facebook of LinkedIn: Ik woon in de Randstad en zou nog zeker 2 maanden moeten wachten totdat mijn knie behandeld kon worden. Een vriend van mij adviseerde het RKZ te Beverwijk. Op korte termijn prima geholpen, zeer vriendelijke personeel. Our wonderful, much beloved son is in this hospital after an accident at work where he was burned. I am sure that all the staff who are working with him are doing their best, and just want to say “thank you for caring”. Wat een onwijs lief personeel op de kinderafdeling! Bedankt voor de goede zorgen voor mijn zoontje.

Kom al 10 jaar vanuit Huizen naar artsen van de afdeling Plastische Chirurgie voor een doorgaande behandeling… was al goed… het wordt nog steeds beter…geweldig.

Gisteren is mijn man weer super goed behandeld door de gipskamer. Je gaat voor je plezier weer terug (bijna) maar de humor en liefde die ze aan de patiënt en familie besteden is super. De klomp die jullie collega maakte voor mijn man is helemaal geweldig en afneembaar ook. Afgewerkt met een biesje en met twee drukknopen. Meeste schoenmakers zijn jaloers op het resultaat. Dank jullie wel. Wat een super ziekenhuis. Afspraken goed nagekomen. Zeer vriendelijk personeel, zowel op de afdeling als bij de OK. Prima zorg, geen moeite teveel.

Graag willen mijn schoonmoeder en ik u laten weten dat uw vrijwilliger ons ongelooflijk goed en lief heeft geholpen. We werden zo verwend met een kopje koffie. En ze liep mee naar de afdeling. Echt heel fijn.

Zeer tevreden, afspraken snel gemaakt. Systeem met kaartje en toegang eenvoudig. Parkeren betaalbaar en dichtbij. Zeer vriendelijk personeel.

COLOFON Voor U is een uitgave van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Het magazine verschijnt driemaal per jaar. Hoewel de inhoud met zorg is geschreven, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

Redactie en fotografie Afdeling Communicatie Rode Kruis Ziekenhuis T (0251) 26 57 27 E communicatie@rkz.nl

Uitgeverij

BC Uitgevers BV, Sneek T (0515) 42 94 29 E advertenties@bcuitgevers.nl 18 • april 2017

Bladmanager

Dennis de Kam, T (0515) 42 94 28

Vormgeving

Rode Kruis Ziekenhuis Vondellaan 13 1942 LE Beverwijk T (0251) 26 55 55

Hannique de Jong

Druk

Scholma Print & Media Bedum

Het Rode Kruis Ziekenhuis maakt deel uit van het Zorg van de Zaak Netwerk.


RODE KRUISWOORDZOEKER Alle onderstaande woorden zijn in deze woordzoeker verwerkt. Herkent u een woord? Streep het dan door. Na het wegstrepen van alle woorden blijft een aantal letters over. De eerste acht vormen de oplossing van de woordzoeker. Afleiding Behandelteam Bellenblaas Bezoektijden Borstcentrum Borstvoeding Consult Dossier Eigenwaarde Garnering Gehaktballen Rust Samenwerking Speelkamer Spiegelbeeld Stopdatum Veiligheid Verpleegkundige Voorlichting

G M E G G R A S B T V R G V V N A I S N I E J O Y O V A E R I E G S P I I I R U S T R I E D T E T A I T P S N X P N L M E L N O F A E H T S L U E I A O E W P L C L G C E O M R G K V D A D E O J B E I B D I H L T N A A I N G G N L L T N E E S A R T D S K Z T E B R G I E R H D U I U A I R Y L E O D P O E E M N L H A U D N L E O S B B Y D G T Z R M W J T E L V G N I K R E W N E M A S D B D X G N E L L A B T K A H E G U E N E D J I T K E O Z E B V D

Stuur uw antwoord (inclusief uw naam, adres en telefoonnummer of e-mailadres) in vóór 30 mei 2017 en maak kans op een heerlijke appeltaart van patisserie Dick Leek uit Beverwijk. Mail uw antwoord naar communicatie@rkz.nl. Bij meerdere goede inzendingen wordt er geloot.

“Iedere keer een nieuw leven, mooi om op zo’n belangrijk moment aanwezig te zijn”

Word jij

mijn nieuwe collega?

Tessa Breed, obstetrieverpleegkundige in het Rode Kruis Ziekenhuis

www.rkz.nl/wordRKZverpleegkundige april 2017 • 19


Rkz mag 2017 1  
Rkz mag 2017 1  
Advertisement