RDG_MOEDER&KIND_2018

Page 1

BABYNIEUWS ALLES WAT JE WILT WETEN OVER JE ZWANGERSCHAP, BEVALLING EN ERNA

Neem gerust mee!

5x de handigste apps tijdens je zwangerschap

De verlossuite in het Reinier de Graaf ziekenhuis,

hoe bevalt dat? 3 vrouwen, 3 verhalen

Van blauwe bes tot watermeloen;

de enorme groei van je baby Een actieve rol voor je partner tijdens de bevalling, het kan!


Reinova Geboortegroep Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een bijzondere en ook spannende tijd. Een tijd waarin je graag verzekerd wilt zijn van optimale zorg en deskundigheid van je verloskundige of gynaecoloog, zodat jouw zwangerschap en bevalling zo ontspannen en veilig mogelijk verlopen. Om iedere zwangere vrouw in de regio de veiligste en beste geboortezorg te kunnen bieden, is het samenwerkingsverband Reinova opgericht. Binnen dit samenwerkingsverband werken verloskundigenpraktijken, kraamzorgorganisaties, zorgverzekeraars en het Reinier de Graaf Gasthuis ziekenhuis intensief samen om de beste zorg te bieden in de regio Delft, Westland en Oostland. NOG VEILIGERE GEBOORTEZORG Voor jou als zwangere betekent dit dat je kunt profiteren van de beste geboortezorg dichtbij huis, maar ook in het ziekenhuis als dat nodig is. Hierdoor is de geboortezorg in jouw regio nog veiliger.

ZORG OP MAAT VOOR JOU EN JE BABY Elke verloskundigenpraktijk die is aangesloten bij de Reinova Geboortegroep heeft een eigen gynaecoloog binnen Reinier de Graaf als aanspreekpunt. In een wekelijks overleg tussen gynaecologen en verloskundigen wordt elke lopende zwangerschap besproken, dus ook die van jou! Als het nodig is, kan ook een kinderarts of neonatoloog worden geraadpleegd. Allemaal om ervoor te zorgen dat jouw baby veilig ter wereld komt. Daarvoor is het wel nodig dat het intakegesprek plaatsvindt bij een van de aangesloten verloskundigenpraktijken. Tijdens het overleg wordt een risico-analyse gemaakt. Op basis daarvan krijg jij als aanstaande moeder je eigen zorgpad, precies op maat gemaakt voor jouw situatie. Bij de verloskundige als het kan, bij de gynaecoloog als dat nodig is. Voorop staat dat keuzes altijd samen met jou gemaakt worden. Gynaecologen en verloskundigen maken optimaal gebruik van elkaars expertise, zowel tijdens de zwangerschapsbegeleiding als de bevalling. Hierdoor ben jij verzekerd van de beste zorg voor jou en je baby.

2

BABYNIEUWS

MAGAZINE

gynaecologen • verloskundigen kinderartsen • neonatologen


Inhoud

14

VERLOSSUITE IN BEELD

6 PRENATALE SCREENING

ONMISBARE APPS VOOR (TOEKOMSTIGE) OUDERS!

7

EN VERDER: Reinova Geboortegroep 9 maanden bij de verloskundige Prenatale screening Onmisbare apps voor (toekomstige) ouders Ontspannen tijdens je bevalling? Wie kun je tegenkomen? Fit blijven tijdens je zwangerschap Een thuisbevalling De baby komt eraan! Verlossuite in beeld De groei van de baby in je buik Vader aan het woord Borstvoeding, hoe werkt dat nou? De verlossuite in Reinier de Graaf, hoe bevalt dat? Een keizersnede, hoe werkt dat? Wat als je baby te vroeg geboren wordt Het is zover! Parkeren en route naar de verlossuites Hoera, je baby is geboren! Thuis met je baby Verloskundigenpraktijken van Reinova Geboortegroep

2 5 6 7 8 9 11 12 13 14 16 17 18 20 23 24 25 26 27 28 32

20 3 VROUWEN, 3 BEVALLINGSVERHALEN

COLOFON BABYNIEUWS is een uitgave van het Reinier de Graaf ziekenhuis en de Reinova Geboortegroep. BABYNIEUWS is gemaakt door Olaf Ouwerkerk en Josca Blaak. Concept en vormgeving: BC Uitgevers, Nanno van Leeuwen. Redactie en eindredactie: Olaf Ouwerkerk, Josca Blaak, Erik Sloots. Fotografie: Bionda Heeringa (cover), Josca Blaak, Frank van der Burg.

Uitgeverij: BC Uitgevers bv Postbus 416 8600 AK Sneek Tel. 0515 - 429 429 administratie@bcuitgevers.nl Bladmanagement: Digna Schoonen Tel. 06 442 099 10 Advertentieverkoop: Digna Schoonen Tel. 06 442 099 10 Barbara Verschoor Tel. 06 455 766 70 Druk: Scholma Druk, Bedum

2018 MAGAZINE BABYNIEUWS • JUNI

3


Samenwerkende kraamzorg-organisaties

GYNAECOLOGEN REINIER DE GRAAF STAAN 24/7 KLAAR VOOR JOU EN JE BABY 4

BABYNIEUWS

•

MAGAZINE


TRIMESTERS

9 maanden zwanger IN DE REGIO DELFT, WESTLAND EN OOSTLAND

Inclusief de belangrijkste echo’s, onderzoeken en controles Intake bij verloskundige/ gynaecoloog

Termijnecho + bloedonderzoek

Overleg verloskundige/ gynaecoloog: Eventueel Bezoek aan je waar vindt NIPT/ verloskundige/ de zorg plaats combinatietest gynaecoloog: 2-3

TRIMESTER 1 (WEEK 1-14)

0

14 20 wekenecho

Bezoek aan je verloskundige/ gynaecoloog: ongeveer 3

TRIMESTER 2 (WEEK 15-26)

15

26 Controles verloskundige/ gynaecoloog + evt. aanvullende echo’s (5-8)

Rond 35 weken liggingsecho

Week 37: Vanaf deze week krijg je wekelijkse controles

Geboorteplan bespreken

Week 40-41: Laatste controles/ indien nodig informatie over evt. inleiding

TRIMESTER 3 (WEEK 26-40)

26 Bij elke afspraak wordt altijd je bloeddruk gemeten en je gewicht gecontroleerd. Tijdens elke controle is er genoeg tijd om al je vragen te stellen. • In het laatste trimester worden jij en je baby vaker gecontroleerd. • Wil je graag uitgebreide voorlichting over de bevalling, zwangerschap of borstvoeding? Vraag naar de mogelijkheden bij jouw verloskundigenpraktijk. Vaak worden er meerdere voorlichtingsdagen of -avonden georganiseerd.

40-42

• •

Scan de code en lees meer over het zorgpad zwangeren. u 2018 MAGAZINE BABYNIEUWS • JUNI

5


SCREENING

Prenatale screening WELKE OPTIES HEB JE?

Als je in verwachting bent, dan kom je al snel voor een serieuze afweging te staan. Wil je prenataal onderzoek uit laten voeren om de gezondheid van je baby te controleren? En zo ja, wat zijn dan de mogelijkheden? Als je besluit te kiezen voor een prenatale screening, dan heb je twee keuzes: de combinatietest of de NIPT-test. COMBINATIETEST De combinatietest kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap gedaan worden en bestaat uit twee onderdelen: • een bloedonderzoek bij jou • een nekplooimeting van de baby in je buik (echo) De uitslagen van de bloedtest en nekplooimeting, in combinatie met jouw leeftijd en de exacte duur van je zwangerschap, bepalen hoe groot de kans is dat je baby een van de drie syndromen (downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom) heeft. Het onderzoek geeft geen zekerheid, het is een kansberekening. Wil je naar aanleiding van de (ongunstige) uitslag zeker weten of jouw baby een genetische afwijking heeft, dan kun je daarna een vruchtwaterpunctie of vlokkentest laten doen. Er is dan een kleine kans dat je hierdoor een miskraam krijgt.

NIPT-TEST

Een combinatietest geeft geen zekerheid, het is een kansberekening. 6

BABYNIEUWS

MAGAZINE

Sinds 1 april 2017 kun je als zwangere direct kiezen voor de NIPT-test, mits de resultaten gebruikt mogen worden voor een voor wetenschappelijk onderzoek. De NIPT-test is een bloedonderzoek. Dit onderzoek kun je vanaf elf weken zwangerschap laten doen. De NIPT-test ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom in vergelijking met de combinatietest en de uitslag is betrouwbaarder dan de uitslag van de combinatietest. Bij de NIPT-test is er geen risico op een miskraam, in tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie.

1) De combinatietest is een kansberekening. De NIPT-test geeft je duidelijkheid. 2) De combinatietest kan voor onrust zorgen. Als er bijvoorbeeld een kans is van 1 op 201 dat je baby een afwijking heeft, dan kun je niet kiezen voor vervolgonderzoek. Een kans van 1 op de 200 wordt in deze test namelijk pas gezien als een verhoogde kans.


APPS

Onmisbare apps voor (toekomstige) ouders Veel zwangeren googelen er flink op los tijdens hun zwangerschap. Je wilt natuurlijk precies weten hoe groot je baby nu is, of de pijntjes die je voelt wel normaal zijn en wat je nu het beste wel of niet kunt eten. Er zijn tegenwoordig tal van handige, informatieve apps ontwikkeld voor de zwangere vrouw of nieuwe moeder. Hieronder vind je de leukste apps voor tijdens en na je zwangerschap op een rijtje.

5X DE LEUKSTE APPS TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

3X DE HANDIGSTE APPS NA JE BEVALLING

1. FEED ME

1. THE BUMP De Engelstalige app The Bump vergelijkt de baby in je buik per week met een stuk fruit. Gedurende je zwangerschap zie je onder andere een kers, een avocado, een ananas en zelfs een watermeloen voorbij schuiven. Daarnaast voorziet de app je ook van informatie over de groei van je baby, veelgestelde vragen en handige to-do’s.

2. ZWANGER EN FIT

3. BABYNAMES

Wil je ook tijdens je zwangerschap graag een beetje fit en in vorm blijven? Dat kan! Als je (voorzichtig) sport heb je vaak minder zwangerschapskwalen en meer energie. De app bevat oefeningen die geschikt zijn voor tijdens de zwangerschap. Maar let op, forceer niks en luister tijdens het bewegen en vlak daarna goed naar je lichaam.

Zitten jij en je partner niet helemaal op één lijn wat betreft babynamen? Dan is deze app ideaal voor jullie. Hij werkt net als Tinder, maar dan voor babynamen. Jullie kunnen beiden namen goed- of foutkeuren door naar links en rechts te swipen. Liken jullie dezelfde naam, dan wordt deze opgeslagen. Handig: bij de naam zie je ook meteen de betekenis.

4. MAMA APPS Met Mama Apps ben je met één app klaar voor elke fase. De app bevat een cycluskalender en cycluscalculator, zwangerschapskalender, weeëntimer, allerlei info rondom voeding, groei van je baby, fotoboeken, mamablog, noem maar op!

5. TÚÚRLIJK SCHATJE Eigenlijk speciaal voor papa’s, maar als je wilt lezen hoe mannen vaders worden in 9 maanden, download dan deze app. Of tip hem direct aan je man of vriend.

Drinkt mijn baby wel genoeg, of juist te weinig? Heb ik nu wel of geen vitamine D gegeven vandaag? Met de gratis app Feed Me houd je gemakkelijk de dagelijkse verzorging van je baby bij en heb je in één oogopslag overzicht. Ideale (geheugen)ondersteuning voor in de toch al drukke kraamtijd.

2. OEI IK GROEI Deze handige app houdt jou op de hoogte van de mentale ontwikkeling van je baby. Mentale sprongen gaan vaak gepaard met moeilijke fases waarin je baby soms slecht gehumeurd is. Deze app legt uit waarom dat komt, welke vaardigheden je baby per sprong leert én hoe jij je baby daarin kunt stimuleren en helpen.

3. SJOPRZ Met een baby in huis wordt ook je boodschappenlijstje langer. Luiers, babyvoeding, babydoekjes. Met Sjoprz zie je meteen welke winkels bij jou in de buurt aanbiedingen hebben van jouw favoriete producten. Voordelig én tijdbesparend.

Bekijk je eigen zorgdossier op http://www.zwangerenportaal.nl u BABYNIEUWS

MAGAZINE

7


PIJNBESTRIJDING

Ontspannen tijdens je bevalling? PIJNBESTRIJDING KAN DAARMEE HELPEN

Heftige pijn tijdens de bevalling is niet prettig en kan enorm uitputtend zijn. Gelukkig is er in veel gevallen iets aan te doen. In overleg met je verloskundige of gynaecoloog kun je op een bepaald punt kiezen voor pijnbestrijding. Welke pijnbestrijding het beste voor je is, is afhankelijk van de fase waarin je bevalling zich bevindt. De beschikbare opties voor pijnbestrijding in het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn; INFUUS MET PIJNMEDICATIE REMIFENTANIL Deze pijnstiller wordt via een infuus toegediend. Zodra je hieraan bent verbonden, krijg je continu een lage dosering van het middel toegediend. Door middel van het pompje en een drukknop kun je jezelf een extra dosis geven tijdens een heftige wee. Dat is fijn, omdat je zo het gevoel hebt meer controle te hebben over de pijn. Het pompje is uiteraard wel begrensd. Jezelf per ongeluk een overdosis geven kan dus nooit.

Scan de code en lees meer over pijnbestrijding in het Reinier de Graaf ziekenhuis u

KATJA DE GRAAF, GYNEACOLOOG “Het is mooi dat pijnbestrijding tijdens de bevalling mogelijk is. Ik denk dat pijnmedicatie soms zelfs nare bevallingservaringen uit het verleden kan laten vervangen door een positieve ervaring. Als een vrouw weeën te heftig vindt, kan ze onder andere kiezen voor een pompje met Remifentanil. Binnen 10 tot 30 seconden werkt de pijnstilling en zie je vrouwen ontspannen. Na ongeveer 2 minuten is het shot uitgewerkt. Op het moment dat een vrouw gaat persen, stoppen we de pijnmedicatie. Dat is beter voor de baby en maakt communicatie met de vrouw makkelijker.”

RUGGENPRIK De anesthesioloog dient pijnmedicatie via een ruggenprik toe. Er wordt een slangetje in je rug geplaatst, waardoor via een pomp continu verdovingsvloeistof wordt toegediend. Vanaf onder je borsten tot je tenen ben je verdoofd. De pijn van de weeën wordt compleet weggenomen, zonder dat de medicatie invloed heeft op je bewustzijn. Hierdoor kun je weer ontspannen en uitrusten, wat de ontsluiting vaak bevordert. Zo ben je beter in staat de laatste fase van je bevalling (de uitdrijving) in te gaan. 8

BABYNIEUWS

MAGAZINE

Bij een poliklinische bevalling of thuisbevalling is je verloskundige altijd aanwezig. De meeste verloskundigen zijn in staat om lachgas toe te dienen. Dit werkt pijnverminderend, omdat het lichaam gestimuleerd wordt om extra endorfine (een lichaamseigen pijnstiller) aan te maken. Je raakt er meer ontspannen van en voelt de scherpste pijn niet meer. Zo kun je gemakkelijker je weeën opvangen.


EVEN VOORSTELLEN

BEVALLEN IN HET MOEDER EN KINDCENTRUM VAN REINIER DE GRAAF

Wie kun je tegenkomen? ANNEKE DIJKMAN

u GYNAECOLOOG

Een gynaecoloog zie je als je bent doorverwezen door de verloskundige of als je bevalling medisch is/wordt. “Door het samenwerkingsverband Reinova Geboortegroep werken we nauw samen met verloskundigenpraktijken in de regio. Vanaf de eerste afspraak bij de verloskundige wordt iedere zwangere tijdens reguliere overleggen besproken. Hierdoor krijg je als zwangere de beste zorg speciaal op maat voor jou tijdens je zwangerschap en bevalling. We maken echt gebruik van elkaars expertise. Ik vind het prachtig om dagelijks getuige te mogen zijn van de geboorte van een baby. Het geef me voldoening als ik ouders de juiste steun kan geven die ze in de zwangerschap of tijdens de bevalling nodig hebben.”

Veel vrouwen zie ik ook weer bij hun tweede baby. Ik heb tot nu toe zo’n duizend bevallingen meegemaakt. Als verloskundige bewaak ik niet alleen de gezondheid van moeder en kind. Ik bied ook een luisterend oor en probeer zoveel mogelijk spanningen en onzekerheid weg te nemen. Ik merk dat er in de beginfase een grote informatiebehoefte is. Rond week 30 zijn de meeste vragen wel gesteld en beantwoord. Als de aanstaande bevalling dan ook is doorgesproken, komt er vaak rust. Dan overheerst de nieuwsgierigheid naar de baby. Ik word blij als ouders vol zelfvertrouwen de bevalling in gaan.”

MARIEKE ELSHOUD u VERLOSKUNDIGE (PRAKTIJK RIJSWIJK) Een verloskundige zie je je gehele zwangerschap bij controles en bij je bevalling. “Als je een zwangerschap van begin tot eind begeleidt, krijg je echt een band met de toekomstige ouders.

IVANA ARDEWIJN

u VERPLEEGKUNDIGE De verpleegkundige verleent zorg voor, tijdens en na je bevalling. “Bij alle zorg die wij op de afdeling verlenen, staat het gezin centraal. Dat begint al in de verlossuite. Daar geef ik bijvoorbeeld tips hoe een partner bij de bevalling kan ondersteunen. Als de baby geboren is, dan begint pas echt mijn coachende rol. Moeder en kind worden niet gescheiden en samen met de partner verblijven ze dag en nacht in hun kraamsuite. Daar leer ik ouders voor hun kind te zorgen. Stap voor stap worden ze zelfstandig, zodat ze vol vertrouwen naar huis gaan met hun baby.”

BABYNIEUWS

MAGAZINE

9


EVEN VOORSTELLEN

DICK CORNELISSE

u ANESTHESIST

Zet een ruggenprik tijdens je bevalling, als je dit wilt.

SACHA DE VILDER

u KRAAMVERZORGSTER De kraamverzorgster ondersteunt en coacht jou en je partner met de zorg van je pasgeboren baby. “Ik heb overal kraamzorg verleend. In kraakpanden, chique buurten, in het oude ziekenhuis en nu in het Moeder en Kindcentrum van Reinier de Graaf. Ik zit al vijfentwintig jaar in het vak. In tegenstelling tot vroeger, waar baby’s zelfs op een aparte zaal lagen, is de zorg die wij bieden nu heel persoonlijk. Moeder, baby en partner verblijven in de kraamsuite, die eigenlijk als een soort huiskamer fungeert. In overleg met de ouders deel je de dag in, zoals zij dat fijn vinden. Moeder en partner zorgen zoveel mogelijk zelf voor hun baby. Wij coachen de ouders in hun nieuwe rol. Ik merk echt dat ouders hierdoor met veel meer vertrouwen naar huis gaan. Zorg bieden bij het begin van nieuw leven, dat is en blijft heel bijzonder.”

Wij coachen de ouders in hun nieuwe rol.

“Als een zwangere vrouw, in overleg met de gynaecoloog en verloskundige, een ruggenprik als pijnstilling wil tijdens de bevalling, dan worden wij gebeld. Of het nu dag of nacht is, wij staan stand-by. In de meeste gevallen zijn we binnen een uur in de verlossuite om de ruggenprik toe te dienen. De pijnmedicatie die je via de ruggenprik krijgt, verdooft de zenuwen die naar de baarmoeder lopen. Hierdoor neemt de heftigheid van de weeën af. Soms kunnen vrouwen zelfs een beetje slapen. Als ik aankom om een ruggenprik te plaatsen, zijn de meeste vrouwen erg blij om me te zien. Direct nadat er geprikt is, kunnen ze namelijk weer ontspannen. Op dat moment zijn wij de meest geliefde dokters van het hele ziekenhuis.”

LAURA VAN DER MEER u NEONATOLOOG Kinderarts die gespecialiseerd is in pasgeboren baby’s die extra zorg nodig hebben. “Een geboorte is altijd een indrukwekkende gebeurtenis. Laat staan als je baby te vroeg geboren is en extra of acute zorg nodig heeft. Het is belangrijk om ouders daarin goed te begeleiden. Iedere te vroeg geboren baby ligt bij ons in een eigen couveusesuite waar de ouders dag en nacht bij mogen blijven. Eigenlijk wordt de thuissituatie zoveel mogelijk nagebootst. En dat werpt vruchten af. Baby’s zijn rustig, gedijen en groeien goed en de borstvoeding lukt beter.”

Een geboorte is altijd een indrukwekkende gebeurtenis.

10

BABYNIEUWS

MAGAZINE


FIT BLIJVEN

Fit blijven tijdens zwangerschap Dat werpt z’n vruchten af! Als je in verwachting bent, staat je lichaam 9 maanden lang in dienst van het gezond laten groeien van je baby. Een pittige klus die vraagt om energie, discipline, doorzettingsvermogen én een sterk lichaam. Zowel jij als je baby hebben er dan ook profijt van als je regelmatig beweegt. Als je in beweging blijft en je conditie onderhoudt, dan worden het zwangere leven en de bevalling een stuk gemakkelijker. De 8 voordelen van goed in shape zijn tijdens je zwangerschap op een rijtje: • • • • • • • • • •

Sporten met andere zwangere vrouwen stimuleert en levert leuke contacten op Je hebt een beter uithoudingsvermogen voor, tijdens én na de bevalling Je hebt sneller je eigen lijf weer terug na de bevalling Het geeft een ontspannen gevoel en een goed humeur Je voelt je gezond en hebt meer energie Het heeft een positieve invloed op je baby Het zorgt ervoor dat je conditie op peil blijft of zelfs verbetert Het draagt bij aan een gezonde gewichtstoename Je hebt minder last van zwangerschapskwalen Het bevordert een goede nachtrust

SPORTEN: DO’S AND (BETTER) DON’TS Go for it! Zwangerschapsyoga Zwemmen Zwangeren gym Wandelen Fietsen Joggen Tennis Skaten Golfen

Beter niet… Wintersporten Bergbeklimmen Abseilen Duiken Parachutespringen Paardrijden Contactsporten zoals hockey, voetbal, basketbal of volleybal Roeien Vanaf week 12 groeit je buik boven je schaambot, en is je baby dus kwetsbaarder voor eventuele klappen.

Tip

Tijdens het sporten is het altijd belangrijk om extra water te drinken. Al helemaal als je zwanger bent. Een goede richtlijn is één glas water per twintig minuten activiteit. 2018 MAGAZINE BABYNIEUWS • JUNI

11 11


THUISBEVALLING

Een

thuisbevalling Sommige mensen kiezen bewust voor een thuisbevalling en bereiden zich daar tot in de puntjes op voor. Maar er zijn ook vrouwen die graag in het ziekenhuis willen bevallen, maar daar niet meer kunnen komen omdat de bevalling ineens wel héél snel gaat. Dat kan iedereen in principe overkomen, ook jou! Handig om dan alvast globaal te weten wat jij en je partner kunnen doen. •

• •

12

Als de verloskundige nog niet gebeld of al aanwezig is, bel deze dan direct! Is de verloskundige onderweg? Zorg dan dat de deurbel werkt of (als je in een veilige buurt woont) dat je de deur vast op een kiertje zet. Pak het kraampakket erbij. Iedereen ontvangt een kraampakket, dus ook jij zult deze ergens in huis hebben liggen. Waarschijnlijk in de babykamer. Laat je partner alvast een kruik vullen en babykleertjes en luiers klaarleggen. Zorg voor twee emmers met vuilniszakken. Pak alvast een strijkplank, je verloskundige kan hier haar ‘gereedschap’ op leggen. En verder: keep calm, your baby is coming!

BABYNIEUWS

MAGAZINE


THUISBEVALLING

De baby komt eraan! ANNE (30) BEVIEL ONGEPLAND THUIS VAN DOCHTERTJE GIULIA

“Na een perfect verlopen zwangerschap zonder klachten, begon ik na 38 weken zwangerschap ’s ochtends vruchtwater te verliezen. Ik had verder nog nergens last van en had telefonisch met de verloskundige afgesproken dat ze ’s middags langs zou komen. Rond 13:00 uur begon ik pijn te krijgen in mijn rug en benen. Om 14:30 uur belde ik mijn man of hij toch maar naar huis kon komen van zijn werk. Toen daarna ook de verloskundige aankwam, kreeg ik op mijn kop dat ik gewoon weer had moeten bellen. Ze constateerde 1 centimeter ontsluiting. Zodra de weeën regelmatiger zouden worden, zou ik weer bellen. Om 18:00 uur was dat het geval en kwam de verloskundige weer langs. Ik had nog steeds 1 centimeter ontsluiting en vroeg of ik alsjeblieft naar het ziekenhuis kon voor een ruggenprik. Helaas mocht dat pas bij 3 centimeter ontsluiting. Toen ben ik in bad gegaan omdat ik behoorlijk aan het verkrampen was van de pijn. Ik heb 2 uur in bad gelegen, waar ik gelukkig wel wat beter kon ontspannen. Daarna ging het snel. De verloskundige kwam terug rond 21:30 uur en vertelde dat ik al 10 centimeter ontsluiting had. We gingen het ziekenhuis dus niet meer halen!”

“Mijn vriend hielp de verloskundige mee om alles gereed te maken, de kraamhulp was ook al gearriveerd en na 13 minuten persen werd onze dochter Giulia thuis in ons eigen bed geboren. Met zowel mij als met Giulia ging alles supergoed, we zijn geweldig begeleid. Van tevoren leek thuis bevallen me best eng. Als er iets mis zou zijn, kan er niet direct ingegrepen worden. Achteraf begreep ik dat de verloskundige ook echt wel de nodige spullen bij zich heeft. Een volgende bevalling zouden we nu zelfs graag weer thuis willen doen, als daar de omstandigheden naar zijn natuurlijk. We vonden het heerlijk om gelijk in onze eigen vertrouwde omgeving bij te kunnen komen en van onze dochter te kunnen genieten.”

Tip

“Mocht het anders lopen dan verwacht, geef je daar dan aan over en luister goed naar de instructies van de verloskundige. Schiet niet in de stress, je bent in goede handen.”

BABYNIEUWS

MAGAZINE

13 13


VERLOS- EN KRAAMSUITE

In beeld

de verlossuite en Warmtelamp Televisie

Bal om weeën op te vangen

Als je het fijn vindt, dan kun je het bevalbad gebruiken om weeën in op te vangen. Als alles goed gaat, dan kan je baby ook in het heerlijk warme water geboren worden.

14

BABYNIEUWS

MAGAZINE

Baarkruk

In alle 9 verloskamers vind je ook: · Een weegschaal · Een eigen badkamer en toilet · Een magnetron · Een klerenkast

Verrijdbaar wiegje


VERLOS- EN KRAAMSUITE

de kraamsuite Televisie

Monitor om jou en de baby goed in de gaten te kunnen houden

Warmtelamp

Bel

Verrijdbaar wiegje

In de kraamsuites vind je ook een commode met een weegschaal, aankleedkussen en alle benodigdheden om je pasgeboren baby te verzorgen.

Weegschaal

In een van onze 14 kraamsuites vind je ook: · Een eigen badkamer en toilet · Een magnetron · Een klerenkast · Een kluisje

Comfortabel (inklap)bed voor partner Warmtelamp en aankleedkussen

2018 MAGAZINE BABYNIEUWS • JUNI

15 15


GROEI

De groei van de baby in je buik Van blauwe bes tot watermeloen!

WEEK 6 WEEK 9 WEEK 12

WEEK 15 WEEK 18 WEEK 20 WEEK 23

WEEK 27 WEEK 31

WEEK 33 WEEK 36

WEEK 38

WEEK 40

16

BABYNIEUWS

•

MAGAZINE


AAN HET WOORD

Vader aan het woord RICHARD (38) “Passief toekijken en niks doen tijdens de bevalling? Niks voor mij, ik ben blij dat ik voor een andere ervaring heb gekozen. Ik heb een zo actief mogelijke rol gespeeld tijdens de bevalling van mijn dochtertje. Mijn vrouw en ik hebben tijdens de zwangerschap samen de cursus hypnobirthing gedaan bij Oervrouw, waar we onder andere diepe ademhalingstechnieken geleerd hebben. Van tevoren hebben we ook veel filmpjes gekeken van bevallingen waar hypnobirthing werd toegepast, zodat we echt een goed beeld kregen van hoe een bevalling óók kan zijn. Rustig, sereen, intiem. Dat wilden wij ook.” “We hebben een strak geboorteplan geschreven waar onze verloskundigenpraktijk natuurlijk van op de hoogte was. In het ziekenhuis is dit eigenlijk niet eens meer ter sprake gekomen, maar ging alles gelukkig ook precies zoals wij wilden. Het eerste gedeelte van de bevalling hebben we voornamelijk met z’n tweetjes thuis gedaan. Heerlijk met onze eigen muziek aan en samen als het ware in een eigen bevallingsbubbel. Marieke had tijdens de cursus met een doek aan een deur gehangen om de weeën op te vangen, maar tijdens de bevalling was ik die deur geworden. Met alle liefde, hoor. De persfase vond ik vrij heftig. Ik zat achter Marieke en

Wees er voor je vrouw. Jullie gaan het samen doen.

heb haar ondersteund waar nodig, en benen en armen omhoog gehouden voor haar. Op een bepaald punt zag ik het hoofdje van onze dochter al geboren worden, zo ontzettend bijzonder. De navelstreng hebben we uit laten kloppen en heb ik daarna doorgeknipt.”

Ik heb onwijs veel respect voor mijn vrouw voor de gedisciplineerde en kalme manier waarop zij de bevalling heeft doorstaan.

“Ik heb onwijs veel respect voor mijn vrouw voor de gedisciplineerde en kalme manier waarop zij de bevalling heeft doorstaan. Van verloskundigen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden kregen we ook te horen dat ze zo’n relaxte bevalling niet vaak hadden meegemaakt. Dat is toch voor een groot deel te danken aan de cursus, die ik iedereen dan ook oprecht kan aanraden.”

Tips van Richard •

Een goede voorbereiding is het halve werk. Volg een cursus, kijk filmpjes van bevallingen. Weet wat je te wachten staat. Zodra de weeën beginnen, zeg alles af, ga naar huis en wees er voor je vrouw! Jullie gaan het samen doen. Moedig je vrouw aan alsof je langs de lijn staat bij een marathon die zij rent. Zorg voor die spons, het flesje water en de druivensuiker. Zorg ervoor dat je je, net als je vrouw, verdiept in de mogelijkheden die er zijn op het gebied van pijnstilling, zelf de baby aannemen, doorknippen van de navelstreng (wel of niet eerst uit laten kloppen), enzovoorts. Start een groepsapp met daarin de familie en vrienden die jullie op de hoogte willen houden en spreek samen met je partner af vanaf welk punt je informatie wilt delen.

BABYNIEUWS

MAGAZINE

17 17


BORSTVOEDING

Borstvoeding, hoe werkt dat nou? LACTATIEKUNDIGE DIANA VERTELT

Gedurende je zwangerschap weet je steeds beter wat je na de geboorte kunt verwachten. Toch zal je ook tegen dingen aanlopen die je van tevoren niet bedacht had. Als je borstvoeding wilt geven, dan heb je ongetwijfeld vragen. Komt borstvoeding vanzelf op gang? Krijgt mijn baby voldoende melk binnen? Hier lees je de meestgestelde vragen met antwoord over borstvoeding. 1. KOMT BORSTVOEDING VANZELF OP GANG? Al vanaf week 20 van je zwangerschap maak je moedermelk aan. Hormonen uit de placenta zorgen dat deze melk nog niet vrijkomt, al schijnt dit volgens sommige zwangere vrouwen toch prompt wel eens te gebeuren. Na de geboorte van je baby vullen je borsten zich en gaan ze na een aantal dagen grotere

18

BABYNIEUWS

•

MAGAZINE

hoeveelheden melk produceren. Daarna wordt de productie steeds meer een kwestie van vraag en aanbod. Hoe meer je baby drinkt, hoe meer moedermelk wordt aangemaakt. Toch is het op gang komen van borstvoeding niet altijd vanzelfsprekend, bijvoorbeeld na een keizersnee of vroeggeboorte. Gelukkig lukt het met de juiste begeleiding vrijwel altijd.


BORSTVOEDING

2. WANNEER SCHAKEL IK EEN LACTATIEKUNDIGE IN? Als je borstvoeding geeft en problemen of vragen hebt, dan kun je terecht bij een lactatiekundige. Je vindt een lactatiekundige bij thuiszorginstellingen, in ziekenhuizen of als zelfstandig gevestigde. Aarzel niet om contact op te nemen als borstvoeding pijnlijk is, je baby onvoldoende groeit of als je twijfelt of je het wel goed doet. Je kunt al tijdens je zwangerschap bij een lactatiekundige terecht voor borstvoedingsvoorlichting. Lactatiekundige hulp wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis.

3. MOET IK MIJN DIEET AANPASSEN VOOR BORSTVOEDING? Van borstvoeding geven krijg je honger! De hoeveelheid calorieën die jij exact nodig hebt, wordt onder meer bepaald door je lengte, gewicht, activiteitenpatroon en de hoeveelheid melk die je per dag produceert. Geef toe aan je hongergevoel en kies voor een gezonde basisvoeding met royaal groente, fruit, zuivel en vlees, vis of vegetarische vervangers. Drink minstens twee liter vocht per dag en gebruik voldoende onverzadigde vetten. Deze komen terecht in de moedermelk als bouwstenen voor de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van je baby. Dat betekent twee keer per week vette vis, elke boterham besmeren met halvarine en een eetlepel vloeibaar vet bij de warme maaltijd. De oorzaak van eventuele darmkrampjes bij je baby heeft vaker te maken met zijn onrijpe darmstelsel, dan met jouw voeding.

LACTATIEKUNDIGE DIANA HOOGERBOORD “Als je borstvoeding wilt geven, dan krijg je binnen uur na de bevalling je baby aan de borst. Je baby blijft heerlijk op je borst liggen totdat het de eerste voeding krijgt. Dat huidcontact is belangrijk voor de binding tussen moeder en kind. Het stimuleert ook de reflexen van de baby, zoals zoeken, happen, zuigen en slikken. Bij de moeder komen dankzij het huidcontact hormonen vrij. Die zorgen voor de aanmaak van de melk. Je kunt maar één keer starten met borstvoeding. Als het niet goed lukt met de borstvoeding, dan kom ik langs om te helpen. Simpele tips, zoals anders aanleggen of het vertellen over voedingssignalen, helpen vaak al om de moeder het vertrouwen te geven dat de borstvoeding slaagt. Soms is er een moeizame start van de borstvoeding. Als je een baby dan na drie dagen echt hoort klokken en de moeder gaat vol zelfvertrouwen naar huis, dan word ik daar oprecht blij van.”

Geef toe aan je hongergevoel en kies voor een gezonde basisvoeding.

WIST JE DAT… De klieren in je borsten vlak na de geboorte een vloeistof produceren die ruikt naar vruchtwater? Zo wordt je baby de weg naar de melk gewezen. Sommige baby’s tijgeren er vlak na de bevalling dan ook al zelf naar toe. De geur stimuleert je baby om meer te drinken.

BABYNIEUWS

MAGAZINE

19 19


ERVARING

De verlossuite in Reinier de Graaf, hoe bevalt dat? 3 MOEDERS, 3 VERHALEN ANA (31) MET LEANDRO ZWANGERSCHAP “Leandro is ons tweede kindje, we hebben al een dochtertje van 2,5 jaar. Beide zwangerschappen zijn erg goed verlopen met weinig kwalen. Natuurlijk zijn de laatste weken wel iets pittiger, omdat alles wat zwaarder wordt. Ik was erg actief tijdens de zwangerschap, heb veel gelopen en zelfs wekelijks gedanst tot 35 weken! Daarna ben ik wat rustiger aan gaan doen. Een ontspannende zwangerschapsmassage is echt een aanrader in de laatste fase van je zwangerschap.”

BEVALLING (BIJ 40 WEKEN + 3 DAGEN)

Leandro deed vlak na de geboorte onder water zijn oogjes open, een magisch moment. 20

BABYNIEUWS

MAGAZINE

“’s Ochtends begonnen de weeën, die ik uiteraard herkende van mijn vorige bevalling. Ik had gelukkig een goede nachtrust gehad, dat scheelt. Met een TENS-apparaat heb ik de eerste fase opgevangen. Ik had bij deze bevalling een Doula, wat ik erg fijn vond. Zij is samen met ons naar het ziekenhuis gegaan en heeft me echt de bevalling door gecoacht. In de verlossuite in Reinier de Graaf ben ik na 1,5 uur in bad gegaan. Ik wilde bij mijn dochter 2,5 jaar geleden ook al graag in bad bevallen, maar dit was toen helaas nog niet mogelijk. Nu wel, dus ik ging ervoor. Het warme water zorgde ervoor dat ik goed kon ontspannen en heb ik ervaren als een fijne vorm van natuurlijke pijnstilling. Na een kwartiertje persen

kwam onze zoon onder water ter wereld. Hij bleef even onder water, opende zijn oogjes en zwom toen als het ware naar mij toe; een magisch moment.”

ZORG “De verloskundigen bij mijn praktijk waren stuk voor stuk erg vriendelijk en lief. Ik kon er alles mee bespreken. Degene die bij mijn bevalling aanwezig was, was erg rustig, wat ik zelf heel fijn vind. Samen met de Doula heeft zij mijn bevalling goed begeleid. Verder was de zorg in het ziekenhuis perfect. De verpleegkundigen en kraamverzorgsters hebben ons goed verzorgd. Ze zijn er voor je als je ze nodig hebt. Een groot pluspunt vind ik de suites waar je met je eigen gezin kunt verblijven en waar je, als dat nodig is, zelfs een nachtje kunt blijven slapen.”

WEER THUIS “Leandro is om 13:00 uur geboren en om 21:00 uur gingen we naar huis. Mijn herstel is erg vlot gegaan en ik weet zeker dat de badbevalling daar aan bijgedragen heeft. Ondanks dat Leandro niet mijn eerste kindje is, moest ik toch weer even wennen aan het verzorgen van zo’n kleine baby. Leandro aanleggen aan de borst lukte niet meteen, dat had echt een paar dagen nodig. Met de hulp van onze kraamzorg en verloskundige is het uiteindelijk helemaal goed gekomen. Mijn dochtertje is nu al gek op haar broertje. De kraamhulp betrok haar ook bij de verzorging van Leandro. Ze had zelfs een klein schortje voor haar meegenomen, erg leuk!” Tip: “Een badbevalling zou ik iedereen aanraden, zolang er geen complicaties zijn natuurlijk. Veilig je baby op de wereld zetten is namelijk het allerbelangrijkste. Het warme water zorgt voor ontspanning, waardoor je de pijn makkelijker kunt opvangen. Ik denk daarnaast dat een krachtige mindset veel kan helpen tijdens je bevalling.”


ERVARING

MONIEK (31) MET RENS ZWANGERSCHAP “Mijn zwangerschap is goed verlopen. In het begin was ik wel een beetje misselijk, maar dat hebben de meeste vrouwen, geloof ik. Ik heb geen pufcursus of iets dergelijks gedaan, maar ik ging wekelijks naar Mama in Balans in De Lier. Lekker buiten sporten (bij mooi weer) en met andere zwangeren ervaringen uitwisselen en gezellig kletsen. Ik ben op vrijdag bevallen en heb de woensdag ervoor nog fanatiek staan sporten met m’n dikke buik!”

BEVALLING (BIJ 38 WEKEN) “Ik was net 2 weken met verlof toen de bevalling begon. Na een drukke dag op de kinderboerderij met mijn nichtjes braken ’s avonds rond etenstijd mijn vliezen. Met mijn vriend controleerde ik het vruchtwater, dat zag er goed uit. Omdat het nog wel even kon duren, gingen we gewoon naar bed. Om 02:00 uur werd ik wakker van de eerste weeën. Rond 04:00 belde ik de verloskundige, die er rond 04:30 uur was en om 05:00 uur kwamen we aan in het ziekenhuis. Ik heb in het bevalbad weeën opgevangen, maar kreeg het toch snel te warm en ben weer terug naar bed gegaan. Tijdens de bevalling heb ik wel aan pijnstilling gedacht, maar uiteindelijk heb ik het zonder gedaan. Rond 11:00 uur is Rens uiteindelijk geboren. Ik kreeg hem gelijk op de borst, een heerlijk moment. Ik ben van tevoren van het ergste uitgegaan, maar de bevalling is me al met al hartstikke meegevallen. Wat ook scheelt is dat ik er nog niet zo mee bezig was, omdat Rens bij 38 weken zwangerschap geboren is. Ik was er zelfs eigenlijk nog niet helemaal klaar voor, haha.”

ZORG “Ik zat tijdens mijn zwangerschap bij verloskundigenpraktijk Delvi. Een hele fijne praktijk met kundige, lieve verloskundigen. Bij een volgende zwangerschap zou ik er zo weer heen gaan. De zorg in het ziekenhuis is ook

echt heel goed. We hadden een hele lieve vrouw als verpleegkundige. Ook voor mijn vriend werd er goed gezorgd, qua eten en drinken, en er was altijd iemand in de buurt. Ik kan iedereen aanraden om in de verlossuites van Reinier de Graaf te bevallen. Wij zijn er zo goed geholpen. Van tevoren zijn we er trouwens al een keer heen gereden om te zien waar we de auto kwijt konden en waar we naar binnen moesten. Fijn om alvast een beeld te hebben van waar je moet zijn.”

WEER THUIS “Eenmaal thuis stonden onze ouders ons op te wachten met slingers en beschuit met muisjes, helemaal leuk. Na een uur stond onze kraamzorg al voor de deur. Ze regelde alles voor me, ik hoefde zelf echt nergens over na te denken. Een kleine tegenvaller was de borstvoeding. Rens dronk niet en kreeg te weinig binnen. Ook met hulp van de lactatiekundige is het jammer genoeg niet gelukt en zijn we uiteindelijk overgegaan op flesvoeding. Dat gaat gelukkig hartstikke goed. Mijn herstel na de bevalling is 100% meegevallen. Ik ging al snel weer langere stukken lopen, de trap op en af en ben ook weer naar Mama in Balans geweest. Ook na je bevalling kun je hier blijven trainen, met op maat gemaakte oefeningen die je herstel stimuleren. Erg fijn!” Tip: “Bezoek een voorlichtingsdag- of avond bij je verloskundigenparktijk. Wij hebben hier heel veel nuttige informatie gekregen en gingen daardoor met meer vertrouwen de bevalling tegemoet.”

Mijn kraamtijd voelt tot nu toe als een grote vakantie. We genieten enorm van Rens en alle bijzondere eerste keren. BABYNIEUWS

MAGAZINE

21 21


ERVARING

MARIEKE (33) MET PHILEINE ZWANGERSCHAP

Ik lag over de motorkap weeën op te vangen. Dat was gewoon écht even de fijnste houding.

“Ik ben een fanatiek crossfitter, wat ik ook tijdens mijn zwangerschap tot week 35 goed vol heb gehouden. Natuurlijk onder professionele begeleiding en rekening houdend met mijn veranderende lichaam en onze baby in mijn buik. De eerste 3 maanden was ik flink misselijk. In week 28 werd mijn buik pas echt zichtbaar. Mijn zwangerschap is over het algemeen goed verlopen, al heb ik in de laatste weken wel een stapje terug moeten doen op werk. Ik ben een controlfreak en wil alles graag in de hand houden, maar door de zwangerschap werd ik wel even teruggefloten.”

BEVALLING (BIJ 37 WEKEN + 3 DAGEN) “Ter voorbereiding op de bevalling hebben mijn man en ik de cursus Hypnobirthing gevolgd. We wilden graag bevallen zonder pijnbestrijding. Bij die cursus kregen we een lintje, dat we los mochten trekken als we het gevoel hadden dat onze baby wel geboren mocht gaan worden. Na een week van mijn zwangerschapsverlof trokken we het lintje uit elkaar. Die nacht werd ik wakker van een raar gevoel: ja hoor, mijn vliezen waren gebroken! ’s Ochtends kwam de verloskundige, die ons gauw weer onze privacy gunde om de weeën met z’n tweetjes op te vangen. Dat ging eigenlijk heel, goed met de ingestudeerde ademhalingsen ontspanningsoefeningen en onze eigen muziek kwamen we een heel eind. Rond 19:15 uur, en een aantal controles later, had ik 5 centimeter ontsluiting en besloten we richting het ziekenhuis te gaan. Daar aangekomen ging het allemaal erg snel. Ik heb 1,5 uur in bad gezeten en daardoor ben ik in korte tijd naar 10 cm ontsluiting gegaan. Op bed, met mijn man achter me, heb ik 3 kwartier geperst. Man, wat is dat zwaar!

22

BABYNIEUWS

MAGAZINE

En daar was ze, onze Phileine, ze vloog letterlijk in de armen van de verloskundigen. Ze huilde gelijk enorm en wij beseften langzaam: het is gebeurd, ze is er!”

ZORG “Achteraf gezien zijn we ontzettend blij dat we naar het ziekenhuis zijn gegaan voor de bevalling. Phileine bleef namelijk onrustig kreunen na de bevalling en ze was sowieso aan de kleine en lichte kant. Ondanks dat de eerste controles goed waren, is ze dankzij een zeer oplettend oog van een geweldige verpleegkundige toch opgenomen op de afdeling Neonatologie voor extra zorg en testen. Daar lag ons kleine meisje in een couveuse met slangetjes, een sonde en aan het zuurstof. Heftig om te zien, die eerste uren waren echt een rollercoaster, vooral voor mijn man. Met mij ging het lichamelijk heel goed, ik was eigenlijk alweer ‘ontslagen’, maar ons dochtertje was juist opgenomen. Gelukkig waren echt alle verpleegkundigen en artsen ontzettend lief en meelevend. De mensen daar weten écht wat ze doen, dat geeft veel vertrouwen. Stap na stap ging het beter met Phileine. De tweede nacht mocht ik bij haar op de kamer slapen, terwijl mijn man thuis even een nachtje bijsliep. Ik werd intussen goed geholpen met kolven om de borstvoeding op gang te laten komen en zodra het kon, mocht ik Phileine ook aanleggen. Na twee nachtjes in het ziekenhuis en positieve testen mochten we ons lieve meisje dan eindelijk mee naar huis nemen. Zo fijn!”

WEER THUIS “Onze kraamhulp was een heel relaxed, open mens die alles met humor benaderde. Ik ben zelf nogal van het regelen en alles op mijn manier, maar daar liet ze me gelukkig ook erg vrij in. Borstvoeding ging thuis met de dag beter, dus ik was al snel van de kolf af. Phileine kwam goed aan dus ook dat was positief. Natuurlijk had ik last van twijfels, onzekerheden en flinke kraamtranen, maar mijn herstel valt me tot nu toe alles mee. Het is ongelofelijk hoeveel je lichaam eigenlijk aankan. In het ziekenhuis was ik zelfs van plan om, vlak na de bevalling, naar Phileine op de Neonatologie-afdeling te lopen. De verpleegkundige moest daar zo om lachen. Dat ging mooi niet door, ik moest blijven liggen en werd keurig in mijn bed naar haar toe gereden.” Tip: “Volg een cursus die jou en je partner aanspreekt om je goed voor te kunnen bereiden op de bevalling.”


KEIZERSNEDE

Een keizersnede, hoe werkt dat? Als een gewone (vaginale) bevalling niet mogelijk is, om wat voor reden dan ook, wordt je baby geboren via een keizersnede. Dat kan voor de bevalling al worden besloten, dan is er sprake van een geplande keizersnede. Als er tijdens je bevalling gekozen wordt voor een keizersnede, dan is dit een secundaire keizersnede. De operatie duurt ongeveer 45 minuten, soms langer, soms korter. De baby wordt meestal al binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. Daarna maakt de gynaecoloog je baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht. ALS JE BABY GEBOREN IS Direct na de geboorte controleert de kinderarts de hartslag, ademhaling, kleur, alertheid en spierspanning van je baby. Tijdens al deze controles kun je gewoon meekijken. Hierna krijg je je baby bloot op de borst, huid-op-huid contact is heel belangrijk voor een goede binding en de borstvoeding komt er eerder door op gang. Jouw huid en een warme luchtdeken zorgen ervoor dat je baby lekker warm blijft. Jij, je partner en jullie baby blijven zoveel mogelijk samen. Op het moment dat jij ter observatie op de kamer blijft, begeleidt de verpleegkundige je partner en baby alvast naar de kraamsuite in het Moeder en Kind Centrum. Daar krijgt je baby vitamine K en wordt hij of zij gewogen en getemperatuurd. Hier krijgt jouw partner de gelegenheid om huid-op-huid contact te hebben, terwijl jij geobserveerd wordt. Als alles goed is, ben jij binnen een uurtje ook in de kraamsuite en is het gezin weer compleet. In de kraamsuite verblijf je tot je genoeg hersteld bent om lekker naar huis te gaan.

CHRISTEL ONDERGING TWEE KEIZERSNEDES u “Vier jaar geleden beviel ik in het Reinier de Graaf ziekenhuis van mijn zoontje Levi met een keizersnede. Een jaar geleden kwam ook mijn dochtertje Joya met een keizersnede ter wereld. Haar geboorte was totaal anders. Terwijl vier jaar geleden Levi gelijk mee werd genomen en ik met een foto achterbleef, kreeg ik Joya nu direct na de geboorte op mijn borst. Er staan 8 mensen in de kamer tijdens een keizersnede, maar wij zaten met z’n drietjes echt in onze eigen bubbel. We hebben zo een hele tijd gezeten, terwijl de gynaecoloog ondertussen de operatie af maakte. Dankzij de quality

time met Joya op de operatiekamer vond ik het minder erg om erna een half uur zonder haar geobserveerd te worden. Deze keizersnede voelde voor mij echt als het zoveel mogelijk nabootsen van een gewone bevalling.” BABYNIEUWS

MAGAZINE

23 23


NEONATOLOGIE

Wat als je baby te vroeg geboren wordt Als je baby te vroeg geboren wordt en extra zorg nodig heeft, verhuis je vrijwel direct na de bevalling naar een couveusesuite op de afdeling Neonatologie. Jij of je partner kunnen bij je baby blijven slapen, of allebei, mits daar ruimte voor is. In het Reinier de Graaf ziekenhuis worden per jaar ongeveer 500 baby’s opgenomen die extra zorg nodig hebben. Op de post intensieve en high care-afdeling worden baby’s opgenomen die na een zwangerschap van tenminste 32 weken zijn geboren. Daarnaast is er opvang mogelijk voor baby’s die met 30 weken vanuit een academisch ziekenhuis worden overgeplaatst. COUVEUSESUITE Als je je voorgesteld had om lekker naar huis te gaan na je bevalling, is het fijn om te weten dat de couveusesuites een heel huiselijke sfeer hebben. Dit om ervoor te zorgen dat jij en je baby je hier zoveel mogelijk op jullie gemak voelen. Er is een televisie, WiFi, maaltijden, koffie en thee en een Ronald McDonald Huiskamer. Als jij zelf geen medische zorg meer nodig hebt, kun je 4 uur na de bevalling al samen met je baby in de couveusesuite verblijven. Een kraamverzorgende van Careyn komt de eerste week langs om zorg aan jou te verlenen. Ze controleert onder andere de stand van je baarmoeder en helpt je eventueel met kolven of het aanleggen van je baby, als dit mogelijk is.

GASTVRIJE INSTELLING Tanja’s zoontje Cas verbleef 9 weken op de afdeling Neonatologie. “De zorg voor Cas en ons was uitstekend. Wij maakten echt deel uit van het behandelteam. Onze observaties werden heel serieus genomen. Stap voor stap namen we de zorg en de voeding van Cas van de verpleegkundigen over. Omdat we ook sliepen in de couveusesuite kregen we een band met iedereen. We zijn zelfs een keer op een zaterdag samen uit eten gegaan omdat een lieve verpleegkundige dat aanbood. Die gastvrije instelling van de verpleegkundigen is echt geweldig. Inmiddels is Cas een blakende baby die ruim 5 kilo weegt. We genieten intens van hem.” 24

BABYNIEUWS

MAGAZINE


ITEMS

Het is zover! Koffer pakken en gaan

Je vluchtkoffer staat natuurlijk al netjes klaar vanaf 37 weken zwangerschap. Vergeet deze laatste 5 onmisbare items niet in je tas te gooien.

1.

4. Om de tijd te doden: spelletje(s)

Mobiele telefoon en oplader

2.

5.

Losse muntjes voor een rolstoel en/of frisdrank-/ snoepautomaat (voor als je niet meer kunt lopen of voor als jij of je partner écht even een snicker of colaatje nodig hebben)

Groot nachthemd (handiger dan een broek met alle vorderings check-ups)

3. Goed zittende slippers (met stroeve zool) en warme sokken

Tips er. voor de partn t: ie Vergeet nestel

een fototo tijdschriften • een boek of zen om (iets om te le n) de tijd te dode iek muz • je favoriete •

2018 MAGAZINE BABYNIEUWS • JUNI

25 25


PARKEREN EN ROUTE

Auto geparkeerd? Volg dan de blauw/roze lijn naar de verlossuites Reinier de Graafweg

 Hoofdingang  Apotheek  Spoedpost  Nachtingang

Reinier de Graaf Gasthuis

Parkeergarage bezoekers

Parkeer hier je auto in de garage (24 uur per dag open) Ga door de hoofdingang naar binnen Neem de lift naar de 2e verdieping en volg de bordjes ‘verloskunde’ Kom je tussen 21:00 en 07:45 uur naar het ziekenhuis? De hoofdingang is dan gesloten. Parkeer voor de hoofdingang of de ingang van de Spoedpost, ga bij de Spoedpost naar binnen en meld je daar bij de balie.

26

BABYNIEUWS

MAGAZINE


BABY GEBOREN

Hoera, je baby is geboren! En nu? Gefeliciteerd, je baby is geboren! Ben je in het ziekenhuis bevallen? Dan worden jullie beiden in de verlossuite verzorgd. Uiteraard wordt er beschuit met muisjes gegeten en kom je samen met je partner bij van de immense prestatie die je geleverd hebt. Als je baby gezond is en de bevalling zonder complicaties is verlopen, dan mag je binnen 4 tot 6 uur na de bevalling naar huis. Tot die tijd verblijf je met je baby in de verlossuite, waar je natuurlijk ook bezoek mag ontvangen. Familie en vrienden die niet kunnen wachten om je baby te bewonderen zijn van harte welkom.

EXTRA ZORG IN KRAAMSUITE Het kan ook voorkomen dat je baby gezond is, maar dat jij (na een keizersnede bijvoorbeeld) extra zorg nodig hebt. Dan verhuis je, samen met je baby, van de verlossuite naar de kraamsuite. Je partner mag hier 24/7 bij jou en de baby blijven. In de kraamsuite krijg je alle (medische) zorg die je nodig hebt. De suites zijn schoon en gastvrij. Samen met de verpleegkundige neem je de dagindeling door. Daar hebben jij en je partner zelf veel in te zeggen. Ook bepalen jullie zelf de bezoektijden voor familie en vrienden. Net als thuis, voor een fijne en ontspannen kraamtijd.

WIST JE DAT… •

Baby’s de eerste weken huilen zonder tranen? Hun traanbuisjes zijn nog niet geopend. Na een week of vier komen de eerste traantjes bij het huilen. Je baby 94 botten meer in zijn/haar lijfje heeft dan jij? Veel botten moeten nog aan elkaar groeien. En een baby heeft nog geen knieschijven. Een baby geboren wordt met 25% van de volwassen hersencapaciteit? Inbegrepen in die 25% is het gedeelte dat kan aangeven of er honger of pijn is. 1 op de 2000 baby’s wordt geboren met één of meer tanden? Deze tanden worden connatale tanden genoemd. Je baby als hij 1 jaar wordt verdriedubbeld is in gewicht? Het eerste levensjaar groeit je baby het hardst.

BABYNIEUWS

MAGAZINE

27 27


BABY THUIS

Thuis met je baby WELKE ZORG KRIJG JE NOG?

Hier heb je 9 maanden lang naar uitgekeken, het moment dat je thuiskomt met je lieve, pasgeboren baby in je armen. De slingers worden opgehangen, het beschuit met muisjes kan worden gesmeerd en de eerste familieleden en vrienden komen je baby misschien al snel bewonderen. Neem de eerste dagen vooral ook de tijd om goed te rusten en bij te komen, de bevalling heeft namelijk een flinke impact op je lichaam en geest. KRAAMZORG Het verschilt per situatie, maar meestal heb je een week de beschikking over een kraamverzorgende voor 4 tot 8 uur per dag. Zij is er vooral om je baby te wegen en te temperaturen en om jou te helpen je baby te verzorgen. De dagen na de geboorte zal de kraamverzorgende elke dag de stand van je baarmoeder controleren. Deze is tijdens de zwangerschap flink vergroot en moet weer langzaam zakken tot achter je schaambeen. Daarnaast houdt ze het bloedverlies in de gaten. Ook zorgt ze ervoor dat jij veel kunt rusten de eerste dagen door wat huishoudelijke taken op te pakken. Als er kraambezoek komt, helpt ze natuurlijk met het smeren van beschuit met muisjes en zet ze koffie. Alles doet ze uiteraard in overleg met jou en je partner. Het belangrijkste is dat je de zorg krijgt waar jij behoefte aan hebt, een kwestie van communiceren dus. Vraag haar vooral het hemd van het lijf, want ze leert je graag alles over het verzorgen van je kleine spruit.

DEZE 4 DINGEN GAAN (VRIJWEL) ZÉKER GEBEUREN TIJDENS JE KRAAMTIJD: •

CONTROLES VERLOSKUNDIGE Veel vrouwen weten niet dat je je verloskundige ook na de bevalling nog wel een aantal keer zult zien. Haar werk zit er namelijk nog niet helemaal op. Binnen 72 uur na de bevalling komt de verloskundige je baby een hielprik geven. De meeste verloskundigen komen ook daarna nog een keer langs om te controleren hoe alles thuis met jou en de baby gaat. Zes weken na de bevalling volgt vrijwel altijd nog een eindcontrole bij de verloskundigenpraktijk. Hier wordt gecontroleerd of jij lichamelijk en geestelijk weer fit en gezond bent, krijg je (als je dat graag wil) advies en wordt samen gekeken of de zorg tijdens de zwangerschap, je bevalling en het kraambed naar wens was. Vaak krijg je hier ook officieel groen licht om weer (rustig aan) te gaan sporten! 28

BABYNIEUWS

MAGAZINE

Pikzwarte poep – De eerste poep van je baby is meconium; dat is nog geen melk, maar bestaat uit afvalstoffen van wat je baby in je buik binnenkreeg. Ziet er misschien wat eng uit, maar is heel normaal en verandert zodra je baby een tijdje (moeder)melk drinkt. Kraamtranen – De meeste moeders (ja, ook de hele nuchtere) ontkomen niet aan een portie kraamtranen. Vaak niet van verdriet, maar juist van geluk. Maar ook misschien omdat je een luier laat vallen, er een mooi liedje op de radio is of omdat je ineens hele erge trek hebt. Laat maar gewoon lekker gaan. Krampjes – De meeste baby’s krijgen last van krampjes omdat hun darmpjes moeten wennen aan het verwerken van melk. Een lekker warm kruikje, je baby wiegen of in een speciale houding dragen kan dan wel eens helpen. Bij de meeste baby’s is dit bij 3 maanden al een stuk minder of zelfs over. Sprongetjes – Een woord dat elke nieuwe moeder snel toegevoegd krijgt in haar vocabulaire. Je pasgeboren baby maakt sprongetjes in de ontwikkeling. Tijdens zo’n sprong huilen de meeste baby’s vaker, drinken ze meer of juist minder en zijn ze onrustiger.

Het belangrijkste is dat je de zorg krijgt waar jij behoefte aan hebt.


MOEDER & KIND CENTRUM MAGAZINE 2018

29 29
Verloskundigenpraktijken van de Reinova Geboortegroep VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK DE VAART VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK VIVE LA VIE Schaepmanstraat 38A, 2672 AS Naaldwijk VERLOSKUNDIGEN RIJSWIJK

T: 0174 - 62 47 50 www.verloskundigenpraktijkvive.nl

Hoflaan 4, 2691 AT ‘s-Gravenzande De Cordes 111 3151 BK Hoek van Holland (1e etage) T: 0174 - 41 90 37 www.verloskundigen-devaart.nl

Medisch Centrum Vredenburchweg van Vredenburchweg 71, 2282 SE Rijswijk

MAMA’S & MEER VERLOSKUNDIGEN

Gezondheidscentrum Nieuw Rijswijk Schaapweg 10, 2285 SP Rijswijk

Gezondheidscentrum ‘De Kroon’ Floralaan 10 2643 HC Pijnacker

Gezondheidscentrum ‘Het Kruispunt’ Dr. H.J. van Mooklaan 33, 2286 BB Rijswijk

T: 015 - 369 73 00 www.memverloskundigen.nl

T: 070 - 394 95 66 www.verloskundigenrijswijk.nl

ZORGVERLENENDE PARTIJEN BINNEN DE REINOVA GEBOORTEGROEP gynaecologen • verloskundigen kinderartsen • neonatologen DELFTSE PRAKTIJK BUITENWATERSLOOT Locatie Delft Buitenwatersloot 61 2613 TB Delft

DELVI VERLOSKUNDIG CENTRUM

Locatie Den Hoorn Koningin Julianaplein 5b 2635 HD Den Hoorn

Hoofdlocatie Buitenhofdreef 272 2625 RE Delft

www.verloskundigen-delft.nl

De Vermeertoren Van Beresteynstraat 169c 2614 HE Delft T: 015 - 261 97 07 www.delvi.nl

AVEA VERLOSKUNDIGEN Gezondheidscentrum De Hoed Kampveld 10 d, 2611 DA Delft

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK YPENBURG Gezondheidscentrum “De Reef” Kiekendiefstaat 15, 2496 RP Den Haag Gezondheidscentrum “Zorgpunt Ypenburg” Frits Diepenlaan 63, 2497 DN Den Haag T: 015 - 270 68 30 www.verloskundigepraktijkypenburg.nl

IN ’T WATERINGSE VERLOSKUNDIGEN Heulweg 11, 2291 BW Wateringen T: 0174 - 22 62 89 www.verloskundigenwateringen.nl

Ypenburg Oeverwallaan 139, 2498 BW Den Haag Delfgauw Nassaulaan 177, 2628 GG Delft Gezondheidscentrum RijswijkBuiten Van Rijnweg 9, 2286 KC Rijswijk T: 015 - 214 44 42 www.avea-verloskundigen.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.