Page 1

Open Dag Special

Open Dag Special 18 maart 2017

Verder in dit magazine: Activiteiten op de Open Dag • Het LangeLand in headlines Stichting Vrienden is er voor en door u • Minder pijn of angst dankzij sedatie Helpende hand voor Haïti • Hoe bevalt het LangeLand Ziekenhuis?

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 1

08-03-17 14:39


INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 2

08-03-17 14:39


Welkom in het LangeLand Ziekenhuis! Het leukste gratis (familie) uitje van het jaar!

Het hele jaar door doen we ons best om met onze zorg ‘beter Dichtbij’ te zijn voor de inwoners van Zoetermeer en omstreken. Vandaag, 18 maart, is iedereen welkom om zelf te komen bekijken hoe we dat doen. Van 10.00 tot 15.30 uur staan de deuren van vele van onze poliklinieken en afdelingen open voor jong en oud. Daar wacht u een kijkje achter de schermen van onze dagelijkse zorg en staan onze medewerkers klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Gratis Wi-Fi

Er zijn ook genoeg activiteiten voor jong en oud, waarbij u zelf de handen uit de mouwen

In het LangeLand Ziekenhuis kunt u gebruik maken van gratis Wi-Fi. Kies WIFI bij instellingen en log in met LangeLandGast.

steekt. Ervaar bijvoorbeeld hoe het is om blind een parcours af te leggen op de afdeling Oogheelkunde, doe een gehoortest bij KNO of voer zelf een kijkoperatie uit met de simulator op de operatieafdeling. Natuurlijk kunnen kinderen zich weer laten schminken, staat de poppendokter klaar voor zieke knuffels en kunnen ze rekenen op een gezonde traktatie. Bekijk pagina 2 en 3 van dit Open Dag Magazine voor een uitgebreider overzicht van onze activiteiten, rondleidingen en andere bezienswaardigheden van vandaag. Daarnaast leest u over de belangrijkste vernieuwingen van het afgelopen jaar en enkele van onze toekomstplannen.

Colofon

We wensen u een heel informatieve en vooral gezellige dag toe in ons ziekenhuis. Deze Open Dag Special 2017 van de InfoLand is een uitgave van:

het LangeLand Ziekenhuis Toneellaan 1, Zoetermeer Postbus 3015,

Tekstbijdragen:

Chris van Breda

Bladmanager/advertentie:

Druk:

Postbus 416, 8600 AK Sneek

06 455 766 70

Bedum

Graaf Adolfstraat 36d

Jeanette Koster

Al meer dan 3000 mensen volgen het LangeLand Ziekenhuis op Facebook. Zij blijven op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en leuke weetjes van het LangeLand. Volg je ons ook?

Uitgeverij:

BC Uitgevers BV

Eindredactie:

Volg ons op Facebook

8606 BT Sneek

Barbara Verschoor Digna Schoonen 06 442 099 10

Fotografie:

E-mail:

Vormgeving/opmaak:

Fax (079) 346 26 56

Breda, Ron Jenner, Chris Lans,

Tel.: 0515 - 429 429

Tel.: 0515 - 429 421

www.langeland.nl

IJsbrand Swart, Chris van Monique van Leent

administratie@bcuitgevers.nl

Nanno van Leeuwen

uitsluitend toegestaan met bronvermelding en na schriftelijke toestemming van auteur en redactie.

Open Dag Special 2017

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 3

Overname van een artikel (of delen daaruit) is

2700 KJ Zoetermeer

Telefoon (079) 346 26 26

Scholma Druk BV -

1

08-03-17 14:39


Activiteiten Endoscopie

Radiologie rondleiding

Centrale hal

Hier bent u nu! Onze gastvrouwen staan u graag te woord om u de weg te wijzen door het ziekenhuis.

Bij een endoscopie kijken we met een camera in de darmen om darmkanker of poliepen te onderzoeken. Vandaag kunt u zelf door de camera kijken en proberen om een ‘poliep’ te pakken!

Op de afdeling Radiologie worden foto’s gemaakt waarmee we in het lichaam kunnen kijken. Bijvoorbeeld om te zien hoe een bot gebroken is. Vandaag kunt u zien hoe al die apparaten werken. U kunt zich hier voor de rondleiding aanmelden.

Tweede verdieping

Begane grond

Begane grond

Centrale hal

Cardiologie

De afdeling Cardiologie legt u alles uit over de werking van het hart, met een demonstratie van hartfunctie meten en hart-katheterisatie. Het Dialyse Centrum Zoetermeer laat zien hoe dialyse in zijn werk gaat en wat het doet. Begane grond

Toneelzaal

In de Toneelzaal vindt u allerlei Informatiestands: • Plastische chirurgie • Geestelijke verzorging • LangeLand Huidkliniek (Dermatologie) • Zorgadministratie (met kennisquiz!) • Opleidingen: Volg je Hart en actuele vacatures • Schminken en wondgrimeurs Begane grond

2

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 4

Even ontspannen?

Bent u toe aan een heerlijk kopje koffie met wat lekkers erbij? U bent van harte welkom in restaurant ‘De Brasserie’. Begane grond

Open Dag Special 2017

08-03-17 14:39


Gynaecologie

Bij de afdeling Gynaecologie staan verloskundigen u te woord over bevallen bij het LangeLand. De lactatiekundige kan u alles vertellen over borstvoeding.

OK complex

Neem een kijkje op onze operatiekamers en voer ondertussen zelf een kijkoperatie uit of verkleed je als operatiemedewerker. Eerste verdieping

Activiteiten

Begane grond

Kindergeneeskunde

Bezoek de poppendokter om je favoriete knuffel te laten onderzoeken en leer alles over de zorg voor zieke kinderen. Tweede verdieping

Liften

Longgeneeskunde

Vergeet niet longgeneeskunde te bezoeken, helemaal achterin de gang om uw longfunctie te meten! Begane grond

Orthopedie

De orthopeden demonstreren het inzetten van een heup of knie, terwijl de gipskamer een gips aanlegt. In de gang prikken de diabetesverpleegkundigen uw bloedsuiker. Begane grond

KNO

Oogheelkunde

Leg geblindeerd met een taststok of met een simulatiebril een korte route over de poli af. Zijn er geen ongelukken gebeurd? Doe dan mee aan de prijsvraag, door een braillealfabet te ontcijferen!

Doe een gehoortest en plaats zelf een buisje bij de afdeling KNO. Tweede verdieping

Eerste verdieping

Open Dag Special 2017

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 5

3

08-03-17 14:39


Het LangeLand in headlines Het LangeLand is constant bezig met vernieuwing en verbetering van onze zorg en service. We houden iedereen daarover graag op de hoogte via ons katern in het Streekblad en via Facebook. Hier volgt een kleine greep uit de belangrijkste headlines van het afgelopen jaar.

Trots op stijging in ziekenhuis ranglijsten Het LangeLand heeft een flinke stijging gemaakt in de AD Ziekenhuis Top 100; van de 72e naar de 16e plaats. Ook in de jaarlijkse ranglijst van Elsevier deed het LangeLand het goed: met de maximale score van 4 bolletjes, behoren we tot de 10 beste ziekenhuizen van Nederland. We zijn blij met deze grote stijging, omdat er dagelijks hard wordt gewerkt aan de veiligheid, kwaliteit en service. We boeken met name goede resultaten bij heupfracturen en heup- en knieprotheses. Ook de extra aandacht voor kwetsbare ouderen is goed op orde. Daarnaast vinden complexe operaties nu plaats bij ziekenhuispartners Reinier de Graaf en HagaZiekenhuis, waardoor het LangeLand zich nog beter kan concentreren op de overige veelvoorkomende ingrepen.

Roze lintje bevestigt kwaliteit borstzorg Na de diagnose borstkanker staat je wereld op zijn kop. Persoonlijke en vakkundige zorg maken de situatie dan al een stuk draaglijker. Daarom zet een hecht, gespecialiseerd team zich al jaren in voor de beste zorg rond borstkanker. Vorig jaar werd dit bevestigd met de toekenning van het roze lintje. “We zijn erg trots op het roze lintje!” vertelt chirurg Levert (op de foto) enthousiast. Samen met mammacareverpleegkundige Els Bekink houdt Levert één van de drie mammapoli spreekuren in de week. Els: “Iedere maandag, woensdag en vrijdag kunnen patiënten terecht. Op die manier zien we patiënten zo snel mogelijk: ben je maandag door de huisarts verwezen? Dan kun je doorgaans op woensdag al terecht voor onderzoek en de eerste uitslag.”

Focuskliniek orthopedische chirurgie in Zoetermeer Zoetermeer krijgt een van de grootste klinieken voor orthopedische chirurgie van Nederland. In deze focuskliniek wordt de orthopedische chirurgie voor volwassenen geconcentreerd van het Reinier de Graaf, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis. Het Orthopedisch Centrum beschikt over een eigen operatiekamercomplex met vier operatiekamers, een verpleegafdeling, een polikliniek en onderzoeksfaciliteiten. Daarmee is alle zorg onder één dak geconcentreerd. Onafhankelijk van het ziekenhuis, maar met de volledige medische ondersteuning wanneer dit nodig is. De kliniek kan eind 2018 al haar deuren openen. Patiënten krijgen hierdoor super gespecialiseerde zorg in een modern centrum. 4

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 6

Open Dag Special 2017

08-03-17 14:45


Zorgpad stroomlijnt zorg reumatoïde artritis

Open voor nieuwe collega’s

Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Ook in Zoetermeer is de ziekte ruim vertegenwoordigd. Voor patiënten met reumatoïde artritis heeft de vakgroep Reumatologie van het LangeLand Ziekenhuis een zorgpad ontwikkeld om de best mogelijke zorg te kunnen verlenen. Drie reumatologen en twee reumaconsulenten zetten zich dagelijks in voor de reumatologische zorg in het LangeLand. Met de ontwikkeling van het zorgpad kunnen de reumatologen hun patiënten nog beter helpen. Het vak blijft in beweging met steeds nieuwe mogelijkheden om de ziekte te onderdrukken. Daarvoor moet je er wel goed bovenop zitten; vooral de eerste twee jaar. Het zorgpad reumatoïde artritis maakt dat gemakkelijker voor zowel de arts als de patiënt.

Geen zorgen om urineverlies dankzij Urolastic

Oktober vorig jaar zette het LangeLand een grote wervingscampagne op touw in Zoetermeer en omgeving. Met opvallende busreclames, berichten in de media en aansprekende filmpjes waarin onze eigen collega’s vertellen over hun werk bij het LangeLand hoopten we leuke, nieuwe collega’s in ons ziekenhuis te verwelkomen.

Weer thuis in je eigen lichaam

Ongewenst urineverlies kan een grote belemmering zijn tijdens de dagelijkse bezigheden. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om incontinentie tegen te gaan. Gerichte fysiotherapie of hormoonzalf bieden regelmatig verbetering. Wanneer dat niet meer werkt, biedt Urolastic uitkomst.

Stel je voor: na maanden intensief sporten, calorieën tellen en gezond eten ben je eindelijk al die overtollige kilo’s kwijt. Toch ben je nog allesbehalve strak, want je overtollige huid hangt om je inmiddels afgevallen lichaam heen. De enige manier om hier vanaf te komen, is door middel van contourherstellende chirurgie. Plastisch Chirurg Claudia Ocampo is hierin gespecialiseerd.

Urolastic is een relatief kleine ingreep, die wordt uitgevoerd door de uroloog. Onder plaatselijke verdoving worden enkele speciale kunststofbolletjes, ter grootte van een erwt, ingebracht rond de urinebuis. De bolletjes zorgen ervoor dat de weerstand in de plasbuis toeneemt, waarmee er controle ontstaat op het urineverlies. Het biedt vooral uitkomst bij zogenaamde stressincontinentie waarbij men urine verliest door hoesten, niezen of andere lichamelijke inspanning.

Het is belangrijk dat een ervaren arts dit soort operaties uitvoert, weet Ocampo: “Omdat ieder lichaam anders is, zijn ervaring en inzicht onmisbaar. Na de operatie is de juiste begeleiding erg belangrijk voor een goed herstel. Onze gespecialiseerde wondverzorgende zorgt daarvoor en ik blijf mijn patiënten regelmatig zien op controle. Zo combineren we bij de LangeLand Plastische Chirurgie de aandacht van een privékliniek met de veiligheid van het ziekenhuis.”

Open Dag Special 2017

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 7

5

08-03-17 14:45


Stichting Vrienden is er voor en door u

De Stichting Vrienden van ’t Lange Land Ziekenhuis zet zich al jaren in voor extra voorzieningen, die ten goede komen aan onze patiënten. Dat doen zij met behulp van donaties vanuit het bedrijfsleven én van de inwoners van Zoetermeer. Het afgelopen jaar hebben ‘De Vrienden’ weer veel bereikt in het LangeLand Ziekenhuis. Belangrijke voorzieningen die onze patiënten en bezoekers net dat beetje extra comfort bieden tijdens hun onderzoek, behandeling of opname. ‘De Vrienden’ bestaat uit vijf gepassioneerde ondernemers, waaronder voorzitter Hilbrand Nawijn. Met zijn

connecties in de politiek en het bedrijfsleven weet hij veel donateurs te motiveren. Nawijn: “Bedrijven willen graag een positieve rol spelen in hun omgeving. Door een regionaal ziekenhuis als het LangeLand te steunen, kun je écht iets betekenen voor je medemens. Hetzelfde geldt voor de gulle inwoners van Zoetermeer die ieder jaar belangeloos doneren. We zijn al onze donateurs ontzettend dankbaar!”

De leden van De Stichting Vrienden v.l.n.r.: Roy Palm, Bert Broekman, Norbert Jansen, Laetitia Simonis en voorzitter Hilbrand Nawijn

Wordt u een vriend? Op deze pagina ziet u een kleine greep uit de vernieuwingen die vorig jaar zijn dankzij ‘De Vrienden’ tot stand zijn gekomen. Voorzieningen die nooit gerealiseerd zouden zijn zonder steun van de donateurs. Wilt u het werk van ‘De Vrienden’ steunen? Voor € 30,- per jaar bent u al donateur. Bekijk de website voor meer informatie: www.vriendenlangeland.nl.

Mobieler met leenrollator Het LangeLand Ziekenhuis wil toegankelijk zijn voor iedereen. Oók voor ouderen die minder goed ter been zijn, maar misschien geen rolstoel nodig hebben. Daarom zijn er nu ook leenrollators beschikbaar bij de ingang van restaurant ‘De Brasserie’. Net als een boodschappenkarretje, zijn de rollators los te koppelen met een muntje van 0,50 eurocent, 1 euro of 2 euro. 6

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 8

Open Dag Special 2017

08-03-17 14:39


Rustgevend wolkenplafond Radiologie Op de afdeling Radiologie zijn vorig jaar twee wolkenplafonds geplaatst. Deze bijzondere plafonds zijn van binnenuit verlicht, waardoor het net een echte wolkenhemel lijkt. Het biedt patiënten die stressvolle onderzoeken of ingrepen ondergaan, een rustgevend uitzicht. Het wolkenplafond is mede mogelijk gemaakt door een bijzondere sponsoractie. Patiënten, collega’s en bezoekers konden een kerstbal sponsoren voor drie euro per stuk, waarmee zij een mooie kerstboom versierden in de centrale hal van het ziekenhuis.

Vernieuwd plantsoen bij entree De waterpartij die al meer dan 25 jaar onze patiënten heeft verwelkomd, was hoognodig aan wat verfraaiing toe. Daarom is het plantsoen vorig jaar omgetoverd tot een fraaie rotstuin. Deze ziet er niet alleen een stuk

netter uit, het is ook veel overzichtelijker voor de auto’s en busjes die dagelijks Netter en patiënten ophalen en afzetten bij overzichtelijker de hoofdingang.

voor auto’s en busjes!

Foto: Chris Lans

r Wethouder Mariette van Leeuwen verrichtte de openingshandeling van de rotstuin.

Open Dag Special 2017

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 9

7

08-03-17 14:39


Minder pijn of angst dankzij sedatie Soms zijn er behandelingen en onderzoeken nodig, die vervelend of pijnlijk kunnen zijn. In die gevallen biedt sedatie uitkomst. Een nieuwe verdovingsmethode die sterker is dan een roesje, maar veel minder ingrijpend dan algehele narcose. Sinds enkele maanden wordt de methode bij het LangeLand toegepast.

“Sedatie is een uitkomst voor ingrepen en onderzoeken die als onprettig worden ervaren.” “Het is een uitkomst voor veel ingrepen en onderzoeken die als onprettig worden ervaren.” Aan het woord is anesthesioloog Nouri, die samen met zijn collega’s van de afdeling Anesthesie sedatie uitvoert in het LangeLand. Nouri: “Sedatie is vergelijkbaar met een diepe slaap, waardoor patiënten pijn of ongemak bijna niet meer meekrijgen en prettig weer wakker worden.”

Breed inzetbaar

Voor sedatie wordt dezelfde stof gebruikt als voor een narcose, maar dan in veel kleinere hoeveelheden. Daardoor is een sedatie een stuk minder ingrijpend. Waar het lichaam bij een narcose bijvoorbeeld moet worden ondersteund om de ademhaling op gang te houden, is dat bij sedatie niet nodig. Daarom is het breed inzetbaar en wordt het lichaam binnen vijf minuten na de ingreep zelf weer wakker. Patiënten wordt echter wel aangeraden een half uurtje bij te komen en niet te fietsen of auto te rijden. “Voor onderzoeken die een kort moment pijn veroorzaken, kan de lichte slaap waar een roesje voor zorgt net niet sterk genoeg zijn. In die gevallen is sedatie een beter alternatief,” legt Nouri uit. “Daarnaast zetten we het in voor patiënten met claustrofobie die een CT scan moeten ondergaan, of patiënten die last kunnen krijgen van paniek8

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 10

aanvallen. Dit is beter voor zowel de patiënt als de arts, die zich hierdoor volledig op zijn werk kan concentreren.”

Vooruitstrevend

Sinds eind vorig jaar zijn twee sedatiepraktijkspecialisten (speciaal opgeleide anesthesiemedewerkers) door het hele ziekenhuis actief met hun mobiele sedatie unit. Het stelt hen in staat op bijna iedere polikliniek sedatie toe te passen. Nouri: “Per specialisme zijn we in gesprek om te bekijken bij welke ingrepen sedatie kan worden toegepast. Verandering is altijd spannend, maar het aantal specialismen dat er gebruik van maakt groeit. Vooral gynaecologie biedt bij steeds meer onderzoeken en behandelingen de mogelijkheid voor sedatie, maar ook de endoscopie en radiologie zien de voordelen ervan in.”

Vaker sedatie

In de toekomst verwacht Nouri vaker sedatie toe te passen: “Naarmate we sedatie vaker toepassen, ervaren meer patiënten en specialisten de voordelen. We verwachten daarmee meer te voldoen aan de wensen van onze patiënten en op termijn het aantal narcoses of ruggenprikken te verkleinen. Patiënten kunnen altijd met hun specialist overleggen over de mogelijkheden van sedatie voor hun onderzoek of behandeling.”

Open Dag Special 2017

08-03-17 14:39


ie

Helpende hand voor Haïti

Zes jaar geleden werd Haïti getroffen door een desastreuze aardbeving. Weeskinderen die al in de adoptieprocedure zaten, werden geëvacueerd. Kinderarts Jeanine Punt twijfelde geen moment en stapte op het Nederlandse hulpvliegtuig om ze op te halen. Vorig jaar is ze teruggekeerd om lokale artsen en verpleegkundigen bij te scholen in de zorg voor pasgeboren baby’s.

Hulp in Congo geeft kinderen weer kans In samenwerking met ‘Stichting Op Gelijke Voet’ (SOGV) is Orthopeed Vincent Rudolphy onlangs naar de Congolese hoofdstad Brazzaville afgereisd. Daar bezocht hij het Willem Struijs Centrum, in 1978 opgericht voor hulp aan kinderen met ernstige beperkingen van orthopedische aard en poliopatiënten.

In Port-au-Prince, de Haïtiaanse hoofdstad, is het niveau van de gezondheidszorg en de zorg aan moeders en pasgeborenen duidelijk minder dan in Nederland. Vrouwen worden vaak ongepland zwanger; op jonge leeftijd. Daarnaast wordt de zwangerschap maar weinig gecontroleerd, waardoor er meer zwangerschappen met complicaties of vroeggeboortes voorkomen. Vrouwen die hiermee te maken krijgen, kunnen worden verwezen naar het CRUO (Centre de Référence en Urgence Obstétricales). Dit verwijscentrum voor spoedgevallen in de verloskunde, is onderdeel van een project dat is opgezet door Artsen zonder Grenzen. Naast zorg voor ernstig bedreigde zwangerschappen, vinden er ook risicobevallingen plaats en wordt er zorg aan pasgeborenen verleend. Punt draagt haar kennis over aan de verpleegkundigen van dit project: “We geven les in neonatologie (de zorg voor pasgeborenen) en trainen het team aan de hand van scenario’s, waarin verschillende problemen aan de orde komen. Zo leert het team hoe zij door goed samen te werken met de artsen met verschillende ziektes van de pasgeborene kunnen omgaan en leren ze reanimeren volgens de laatste richtlijnen.” Dit is een ingekorte versie van het artikel dat is geplaatst in het Streekblad katern van april 2016.

ks) in Haïti met r Jeanine Punt (lin hi Kinderarts en traine ologie Hiroko Kikuc at dinggevendeneon lei dig n. ee un ev gk gg lee Ro rp ve Harriet r, pediatric advisor en kinderarts, traine

Geef kinderen weer een kans! Twee weken zet het team zich in om kinderen met vergroeide benen en voeten te opereren en belangrijke medische kennis te delen met de lokale artsen en fysiotherapeuten. Dat is hard nodig, want in Congo komen misvormingen voor die in Nederland ondenkbaar zijn, zoals onbehandelde klompvoeten. Rudolphy: “Klompvoeten zijn goed te behandelen als je er na de geboorte snel bij bent. Door armoede en gebrek aan medische kennis, gebeurt dat in Congo helaas niet.”In twee weken tijd opereert Rudolphy met het medisch team van twee orthopeden en medewerking van Congolese artsen, 45 kinderen met klompvoeten of misvormde benen. Alleen door grote operaties, waarbij botten op maat worden gezaagd, is een been of voet weer recht te krijgen. Rudolphy: “Hier in Nederland doe je dat met hulp van gedetailleerde röntgenfoto’s of scans. In Congo doe je dat op het oog. Om te bepalen hoeveel bot je moet wegzagen en in welke hoek, kun je alleen vertrouwen op je kennis en inzicht. Als je dan het mooie resultaat ziet, geeft dat wel enorm veel voldoening. Je geeft kinderen weer een kans!” Op de Open Dag demonstreert de orthopedie op de begane grond het inzetten van een knie of heup. Dit is een ingekorte versie van het artikel dat is geplaatst in het Streekblad katern van januari 2017.

Open Dag Special 2017

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 11

9

08-03-17 14:39


INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 12

08-03-17 14:39


Onder het motto ‘Hoe bevalt het LangeLand Ziekenhuis’ vinden regelmatig voorlichtingsavonden plaats voor zwangere vrouwen en hun partners.

Hoe bevalt het LangeLand Ziekenhuis? Het LangeLand Ziekenhuis bevalt het best Jaarlijks kiezen ruim 1300 vrouwen voor een bevalling in het LangeLand Ziekenhuis. Goede contacten met verloskundigen, uitgebreide begeleiding gedurende de hele zwangerschap en een goede bereikbaarheid binnen de regio dragen bij aan deze keuze.Gespecialiseerde verpleegkundigen en klinisch verloskundigen staan 24 uur per dag klaar om te zorgen dat elke bevalling zo goed mogelijk verloopt.

Na de bevalling Na de bevalling zijn moeder en kind in goede handen, ook in het geval van een geplande keizersnede. Wanneer moeder terug is op de uitslaapkamer mag de baby direct bloot op de borst gelegd worden, om zo het eerste zo belangrijke contactmoment te beleven. Vanzelfsprekend mag vader daar ook bij aanwezig zijn. Wanneer de baby onverhoopt opgenomen wordt en moeder niet meer in het ziekenhuis kan verblijven, biedt ons camerasysteem uitkomst. Met het speciale ‘Baby in beeld’ programma, kunnen ouders hun baby overal via internet in de gaten houden.

Individuele wensen Wie bij één van onze gynaecologen onder controle is, wordt uitgenodigd voor het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundigen van de afdeling Verloskunde bespreken daarin de individuele wensen voor de bevalling en geven uitgebreide voorlichting. Tevens is er een speciale informatieavond over borstvoeding, geleid door een lactatiekundige. Vrouwen die graag borstvoeding willen geven zijn dus aan het goede adres. De afdeling Verloskunde is in het bezit van een ‘Zorg voor Borstvoeding’ certificaat, wat betekent dat we een optimale begeleiding bieden bij het geven van borstvoeding.

Voorlichtingsavond Voor (toekomstige) ouders die willen zien hoe alles verloopt bij een bevalling in het LangeLand Ziekenhuis, organiseren regelmatig uitgebreide voorlichtingsavonden. Een gynaecoloog en een verpleegkundige vertellen hoe een ziekenhuisbevalling in zijn werk gaat. Zo mogelijk brengen de deelnemers een bezoek aan de afdeling Verloskunde. Het LangeLand Ziekenhuis organiseert iedere maand een voorlichtingsavond. Wilt u deze avond bijwonen? Meld u aan via onze website: www.llz.nl.

Open Dag Special 2017

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 13

11

08-03-17 14:39


De hoofdlocatie van het LangeLand Ziekenhuis biedt een uitgebreid aanbod aan specialismen en gespecialiseerde poliklinieken. Hier kunt u terecht voor diagnoses, poliklinische behandelingen en operaties, waarbij u enige korte tijd wordt opgenomen. Daarnaast bevindt zich hier ook de Spoedeisende Hulp, waar u 24 uur per dag terecht kunt met ongevallen, waarbij snelle medische hulp geboden is.

Specialismen

Het LangeLand Ziekenhuis Toneellaan 1, 2725 NA Zoetermeer (079) 346 26 26

Cardiologie Chirurgie Geriatrie Gynaecologie Interne Geneeskunde Kindergeneeskunde

Bekijk onze website voor meer informatie: www.llz.nl Polikliniek Anesthesiologie

Telefoonnummer (079) 346 25 49

Cardiologie / hartfunctie

(079) 346 28 08

Dermatologie / Huidkliniek

(079) 346 23 66

Endoscopie centrum

(079) 346 25 09

Chirurgie

Dialysecentrum

Geheugenpoli Geriatrie Gipspoli

(079) 346 25 85

(079) 346 24 63 (079) 346 23 62

(079) 346 23 35

(079) 346 25 85

Gynaecologie

(079) 346 25 89

Incontinentiepoli

(079) 346 28 60

Interne Geneeskunde

(079) 346 28 80

Hartfalenpoli

Inschrijf-/registratiebalie Kindergeneeskunde

(079) 346 28 79

(079) 346 28 83

Neurologie

(079) 346 25 63

Oogheelkunde

(079) 346 25 52

(079) 346 25 72

(079) 346 25 85 (079) 346 28 81 (079) 346 25 35

Plastische Chirurgie

(079) 346 28 04

Reumatologie

(079) 346 28 94

Rook-stop-poli

(079) 346 28 83

Radiologie

Revalidatie Urologie

Vaatlaboratorium

12

INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 14

Neurologie Orthopedie KNO Reumatologie

Bloedafname dagelijks van 08.00 - 10.00 uur.

Kijk voor meer informatie over polikliniek Bergschenhoek en voor het spreekurenoverzicht op www.langelandparkzoom.nl.

Longgeneeskunde

Orthopedie

Gynaecologie Interne Geneeskunde Kindergeneeskunde Plastische Chirurgie Longgeneeskunde

(079) 346 25 58

(079) 346 25 63

Oncologie

Specialismen

LangeLand polikliniek Bergschenhoek Tjeerd Kuipersstraat 17 2662 GM Bergschenhoek (079) 346 43 33

Radiologie dagelijks van 8.30 - 12.00 uur op verwijzing van huisarts of specialist.

Klinische Neurofysiologie

Mammapoli

LangeLand polikliniek Bergschenhoek is de polikliniek van het LangeLand Ziekenhuis voor de inwoners van Lansingerland. Deze polikliniek kenmerkt zich door haar gastvrijheid, rustige omgeving en korte wachttijden.

Radiologie Reumatologie Revalidatie Urologie Verloskunde

(079) 346 26 30

Keel-, neus- en oorheelkunde (079) 346 25 93 Laboratorium

KNO Longgeneeskunde Neurologie Oncologie Oogheelkunde Orthopedie

(079) 346 25 20 (079) 346 28 43

(079) 346 28 60

(079) 346 25 85

De LangeLand Huidkliniek, gelegen bij het Stadshart, biedt uitgebreide dermatologische en plastisch chirurgische zorg, waarbij veiligheid en kwaliteit voorop staan. De ervaren dermatologen en plastisch chirurgen bieden professionele zorg in een informele LangeLand Huidkliniek en vertrouwde omgeving, waarbij u als cliĂŤnt centraal staat. Meer informatie vindt u op Europaweg 151 de website: www.langelandhuidkliniek.nl. 2711 ER Zoetermeer Bloedprikken dagelijks 07.30 - 13.00 uur. (079) 346 28 86

Afspraak maken en afzeggen

Een afspraak maakt u gemakkelijk vanuit huis via ons online afsprakensysteem op www.llz.nl. Bent u verhinderd om naar een afspraak te komen, dan kunt u zich uiterlijk 24 uur van tevoren bij de betreffende polikliniek afmelden. Doet u dit niet, dan zijn wij genoodzaakt het landelijk vastgestelde no-show tarief in rekening te brengen.

Open Dag Special 2017

08-03-17 14:39


INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 15

08-03-17 14:39


INFOLAND_OPENDAG_2017_DEF.indd 16

08-03-17 14:39

Infoland opendag 2017 high  
Infoland opendag 2017 high  
Advertisement