Page 1

2017

april – mei – juni I 28e jaargang I nr. 2

HofpoortInfo Moet u opgenomen worden? Opname-informatie vanaf pagina 14

In dit nummer: Fitter na darmoperatie met de robot I Weer mobiel met 3D-geprint kniebot I ‘De leuke momenten zijn weer echt leuk’ I Mensen in het ziekenhuis I Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie vindt u op www.zuwehofpoort.nl


Inhoud

Opname-informatie

3 Voorwoord

Moet u opgenomen worden? U vindt de opname-informatie vanaf pagina 14. Informatie voor een dagopname vindt u op pagina 21.

4

Weer mobiel met 3D-geprint kniebot

5 Polikliniek Orthopedie nieuw in Woerden 5 Zeven weten meer dan één

6

Mensen in het ziekenhuis

8

‘De leuke momenten zijn weer echt leuk’

9

Fitter na darmoperatie met de robot

10

Ontwikkelingen in het ziekenhuis

11

Avondpoliklinieken

13 Voorlichtingsbijeenkomsten 22 Specialistenoverzicht Colofon Hofpoort Info verschijnt vier maal per jaar. 28e jaargang nr. 2, april, mei, juni 2017 Uitgever: BC Uitgevers BV, Postbus 416, 8600 AK Sneek Bladmanager & Advertentieverkoop: Digna Schoonen, T 06 44 20 99 10 Opmaak: Nanno van Leeuwen Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, Bezoekadres: Polanerbaan 2, Woerden, Postbus 8000, 3440 JD Woerden, T 0348 42 79 11, F 0348 42 36 97 informatie@zuwehofpoort.nl, www.zuwehofpoort.nl Tekst: Communicatie Hofpoort Ziekenhuis Comtext Fotografie: Communicatie Hofpoort Ziekenhuis Lakerveld fotodesign Eindredactie: Dorien Houben Redactie: Mariëlle Ammann (communicatie) Dorien Houben (communicatie) Anita Vlug (patiëntenvoorlichting) Druk: Scholma Druk BV - Bedum Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis maakt onderdeel uit van de Stichting St. Antonius Ziekenhuis.

Trefwoordenlijst pagina Aansprakelijkheidsstelling 19 Apotheek 20 AKO 20 Bezoekregeling 17 Bibliotheek 17 Bloemen verzorgen 17 Brandpreventie 18 Cliëntenraad 18 Contactpersoon thuis 15 en 21 Dagopname 21 Diabetes 15 Ethiek 19 Gastvrouwen 17 Geestelijke verzorging 17 Hoofdbehandelaar 18 Identificatiearmband 15 en 21 Internet/WiFi 17 Kerkdiensten 18 Kinderspeelruimte Pinokkio 19 Klachten 19 Kluisje 15 Koelkast 17 Kosten 18 Krant 17 Maaltijdkeuze 17 Maartenskliniek Woerden 19 Maatschappelijk werk 17 Medicijnen 16 Medipoint Careyn 20 Meenemen/thuis laten 15 en 21 MRSA 16 Multimediasysteem aan bed 16 Nachtrust 17 Nazorg 20 Nuchter 16 en 21 Ontharen 16 en 21 Ontslag 20 en 21 Opname 14 Parkeren 20 Patiëntenvervoer 18 Pijn en pijnregistratie 14 Post 17 Preoperatief spreekuur 14 Privacyreglement 18 Rechten en plichten 18 Restaurant 19 Roken/alcohol/drugs 17 Second opinion 18 Stilteruimte 18 Stopmomenten 16 Taxivervoer 18 Telefoon/televisie/radio 17 Vrije artsenkeuze 18 Wetenschappelijk onderzoek 19 1


2


Voorwoord

Samen voor een betere kwaliteit van leven De medewerkers en specialisten van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis werken samen om de kwaliteit van de zorg voor patiënten verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar nieuwe behandeltechnieken met korte hersteltijd. Want als u na een operatie sneller herstelt, kunt u uw dagelijks leven sneller oppakken.

Een innovatieve behandeltechniek werd uitgevoerd bij de heer Snijders uit Maarssenbroek. Bij hem is een kunstknie geplaatst door orthopedisch chirurgen van het St. Antonius. Iets wat wel vaker gebeurt, maar deze knie-implantaat kwam regelrecht uit een 3D-printer. Een primeur voor Nederland. Een voordeel van deze innovatieve techniek is dat de kunstknie op maat van de patiënt gemaakt kan worden. De heer Snijders is er tevreden mee. Al na acht weken gaat het een stuk beter dan na zijn vorige knieoperatie. De orthopeden van het St. Antonius kunt u vanaf juli ook in Woerden tegenkomen. Dan openen zij een polikliniek naast die van de Fysiotherapeutenmaatschap Woerden.

Ook chirurg Anke Smits past de nieuwste behandelmogelijkheden toe. Zij gebruikt robotchirurgie bij patiënten met darmkanker. Met de robot kun je veel preciezer werken met als gevolg dat patiënten over het algemeen fitter zijn na een operatie en daarna ook sneller herstellen. Deze robot staat in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht, daar worden patiënten uit de regio geopereerd.

Vele patiënten bezoeken jaarlijks ons ziekenhuis. Sommigen komen regelmatig en anderen zijn hier voor het eerst. Wij vroegen een aantal patiënten naar de reden van hun bezoek en hoe zij de geboden zorg ervaren. Zo was de heer Janssen op de afdeling Dagbehandeling voor een operatie aan zijn hand. De operatie had hij in overleg met de specialist uitgesteld tot het einde van het schaatsseizoen, zodat hij de alternatieve Elfstedentocht kon schaatsen. Deze en andere patiëntverhalen leest u op pagina 6 en 7.

Veel leesplezier, de redactie

3


Weer mobiel met 3D-geprint kniebot “Ik loop weer als een kievit”, lacht John Snijders (71) uit Maarssenbroek. Acht weken geleden werd een tweede kunstknie bij hem geplaatst. Een routineklus? Nou, niet bepaald. “De knie was total loss”, illustreert John. Er waren grote gaten in het bot van het versleten gewricht ontstaan. Maar het zou goed komen, want orthopedisch chirurgen Louis Marting en Martijn van Dijk hadden een primeur in de aanbieding: als eerste in Nederland kreeg Snijders een knie-implantaat dat rechtstreeks uit een 3D-printer kwam. Het implantaat vult de gaten op en ondersteunt zowel hetmenselijk bot als de knieprothese.

Maatwerk Maatwerk. Dat is volgens Louis Marting en Martijn van Dijk de belangrijkste reden om gebruik te maken van geprinte onderdelen. De twee maakten zich eind vorig jaar in het Engelse Cambridge de nieuwe techniek eigen. “Elk jaar worden er in ons ziekenhuis ongeveer 400 kunstknieën geplaatst”, aldus Marting. “De implantaten

uit de printer, die zijn gemaakt van titanium, willen we op termijn helemaal op maat van de patiënt maken. Dat biedt onze patiënten meer kwaliteit dan standaardmaten die uit de fabriek komen.”

Knie uit de printer John Snijders is tevreden met het resultaat van de innovatieve aanpak. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is best bijzonder. Toen ik de röntgenfoto’s zag, zag ik ook wel het verschil met de andere prothese. Of ik verschil voel? Nee, dat niet. Het gaat na acht weken al wel een stuk beter dan na mijn vorige knieoperatie. Ik loop al best goed en pijn heb ik helemaal niet gehad. Ik vind het prima dat de elementen uit een printer komen. En natuurlijk is het leuk om een beetje uniek te zijn.”

John Snijders:

“Natuurlijk is het leuk om een beetje uniek te zijn.”

et je

John Snijders kan alles weer doen in het huishouden. 4


Polikliniek Orthopedie nieuw in Woerden Binnenkort wordt in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden een nieuwe polikliniek geopend. Vanaf 1 juli 2017 kunt u naast het restaurant, terecht bij de polikliniek Orthopedie. De komst van de polikliniek, die vijf dagen per week geopend is, is een gevolg van de fusie van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis met het St. Antonius Ziekenhuis. De orthopedisch chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis, die invulling geven aan de polikliniek, zijn onder meer gespecialiseerd in de behandeling van schouderklachten, sportletsels, bijvoorbeeld aan meniscus of kniebanden, gewrichtsklachten en het plaatsen en reviseren van heup- en knieprotheses. “Voor deze aandachtsgebieden zijn wij een zogenoemd ‘center of excellence’”, vertelt een van de orthopeden, Jacco Zijl. “Patiënten uit het hele land komen hiervoor naar ons ziekenhuis.”

De nieuwe polikliniek in het Zuwe Hofpoort komt naast de poli van de fysiotherapie. Samen met fysiotherapeuten vinden gecombineerde spreekuren plaats voor het stellen van de juiste diagnose en het geven van een compleet behandeladvies. “Die samenwerking is van groot belang als mensen na een operatie gaan revalideren”, aldus Jacco Zijl. “Ook hier kijken we samen welke stappen gezet kunnen worden en vindt er overleg plaats tussen de behandelend orthopeed en de fysiotherapeut.”

Patiënten kunnen bij de orthopeden ook terecht met bijvoorbeeld klachten aan de voet (voorvoet) en handen polsklachten. Jacco Zijl: “We vinden het belangrijk dat we voor de mensen in de regio Woerden hier een compleet orthopedisch aanbod verzorgen.”

Operaties en ziekenhuisopnames van patiënten vinden plaats in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. Voor de controles en de nazorg kunnen patiënten gewoon in Woerden terecht.

Zeven weten meer dan één Samen met zes andere topklinische ziekenhuizen in Nederland maakt het St. Antonius Ziekenhuis – en daarmee ook het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis – deel uit van Santeon. Binnen Santeon werken we intensief samen met de specialisten uit de andere ziekenhuizen om de kwaliteit van onze zorg continu te verbeteren.

Borstkankerzorg Dat gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van borstkankerzorg. Voor patiënten heeft dat een groot aantal voordelen. We kijken met enige regelmaat bij elkaar ‘in de keuken’ en komen samen tot de beste behandeling. Een van de kenmerken is dat onze patiënten na onderzoek binnen 24 uur de uitslag daarvan hebben.

Binnen Santeon werken de volgende ziekenhuizen samen: Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, OLVG in Amsterdam, Medisch Spectrum Twente in Enschede, Martini Ziekenhuis in Groningen, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, Nieuwegein en Woerden.

De ziektekostenverzekeraars hebben een groot vertrouwen in deze gezamenlijke visie op zorg. Dat leidde onlangs voor alle Santeon huizen tot een driejarig contract voor borstkankerzorg met alle verzekeraars.

5


Mensen in het ziekenhuis vertellen hun verhaal Zo’n 100.000 patiënten bezoeken jaarlijks ons ziekenhuis. Van jong tot oud, van bloedonderzoek tot opname. Wat is de reden van hun bezoek aan het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis? En hoe ervaren patiënten en bezoekers de geboden zorg en behandeling? Vier patiënten vertellen hun verhaal.

Het verhaal van:

“Ik stelde mijn operatie uit voor de Elfstedentocht”

Naam: Gerard Janssen

Een aantal jaar geleden kreeg Gerard last van zijn linkerhand. Zijn ringvinger en pink groeiden krom. Na onderzoek bleek dat hij de ziekte van Dupuytren heeft. Dit is een bindweefselafwijking aan de hand waardoor vingers krom gaan staan en niet goed te strekken zijn. Een operatie kan uitkomst bieden. “Ik heb mijn linkerhand laten opereren door plastisch chirurg Erik Zonnevylle. Sindsdien heb ik er geen last meer van. Helaas kreeg ik ook last aan mijn andere hand.”

Leeftijd: 71 jaar Woonplaats: Utrecht

“Een half jaar geleden werd het plotseling erger. Ik kon mijn pink niet meer strekken en handschoenen aandoen was moeilijk.” Er werd een operatie voorgesteld, maar Gerard wilde nog even wachten. “Ik ben een fanatieke schaatser. Ik heb al 27 keer de alternatieve Elfstedentocht gereden. En stel dat dit jaar de Elfstedentocht in Nederland zou zijn… Dan wil ik echt niet in het ziekenhuis zijn, dan wil ik schaatsen! De Elfstedentocht ging niet door, maar ik heb wel genoten van het schaatsseizoen. Aan het einde van seizoen ben ik geopereerd.” “De operatie ging ook nu weer goed, ik ga straks weer naar huis. Over tien dagen kom ik terug om de hechtingen te laten verwijderen. De komende dagen moet ik mijn hand omhoog houden om druk te voorkomen. Met een mitella om ga ik morgen in Heereveen kijken naar mijn vrienden die daar schaatsen.”

n.

“Ik moest huilen, maar nu heb ik geen pijn meer”

Het verhaal van:

Madelief is op school van een klimrek gevallen. Haar handen gleden van het klimrek en ze viel met haar gezicht op de grond. Madelief vertelt: “Ik had pijn en ik moest huilen, maar nu heb ik geen pijn meer”. Haar ouders vullen aan: “Wij waren er zelf niet bij, maar we hoorden van de meester dat haar tand na de val in haar lip zat. De tand is van haar lip losgemaakt. Gelukkig was alleen de binnenkant van haar lip kapot en was het niet nodig om hechtingen te plaatsen.”

Naam: Madelief van Emmerik

De wond is helaas niet mooi genezen. “Er zit wild vlees. Madelief heeft nu een dikke lip en sabbelt daar af en toe op”, vertellen haar ouders. “Ze heeft nu nog een melkgebit, maar als ze haar blijvende gebit krijgt kan het zijn dat de tanden onvoldoende ruimte hebben door het litteken. Daarom adviseerde de kaakchirurg om het wild vlees te verwijderen”. Madelief en haar ouders kwamen voor het eerst in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. “Wij zijn erg tevreden over de zorg. Na de afspraak bij de kaakchirurg mochten wij meteen door naar de anesthesioloog. Tijdens het tweede bezoek aan het ziekenhuis is Madelief geopereerd. Madelief heeft oplosbare hechtingen en krijgt pijnstillers zodat ze er geen last van heeft. Na zes weken komen we op controle. We gaan voor weer een mooie slanke lip.” 6

Leeftijd: 5 jaar Woonplaats: Waddinxveen


“Na de operatie is mijn kwaliteit van leven verbeterd” Henriëtte vertelt: “De laatste tijd had ik veel last van oververmoeidheid en bloedverlies. Ik dacht niet meteen aan mijn sterilisatie uit 2011, maar na onderzoek bleken de klachten daar wel vandaan te komen. Zes jaar geleden heb ik mijn eileiders laten afsluiten door middel van een soort veertje. Hoewel de kans op bijwerkingen bij een dergelijke sterilisatie klein is, had ik er wel veel last van.”

Het verhaal van:

Als vrouwen pijnklachten of een allergische reactie krijgen die mogelijk door de veertjes worden veroorzaakt, is het mogelijk om de veertjes in het ziekenhuis laparoscopisch te laten verwijderen. De sterilisatie wordt hierdoor niet ongedaan gemaakt. “Toen ik hoorde dat je de deeltjes kunt laten verwijderen, wilde ik dit heel graag. Bij andere vrouwen die deze operatie ondergingen, bleken de klachten snel te verdwijnen. Mijn kwaliteit van leven wordt beter en daar gaan we voor!”

Naam: Henriëtte Jong - Jansen Leeftijd: 49 jaar Woonplaats: IJsselstein

“Er zijn hier fantastische verpleegkundigen”, vertelt Henriëtte. “Als ik dan toch in het ziekenhuis moet zijn, dan kom ik heel graag in het Zuwe Hofpoort. De verpleegkundigen en artsen leven met mij mee en dat voelt fijn.”

“De symptomen van een hartinfarct herkende ik gelijk” Ruud voelde zich al een paar dagen niet lekker en op een zaterdag kreeg hij plotseling heftige pijn in zijn borst, armen en kaak. Ruud vertelt: “Ik dacht gelijk aan de tv-spotjes van de Hartstichting en ik wist, dit is niet goed. Ik leef gezond, sport veel, maar de symptomen van een hartinfarct herkende ik gelijk. Voor ik het wist lag ik in de ambulance, waren er een paar vernauwingen geconstateerd en werd ik met medicatie voorbereid op een stent-operatie.” “De operatie vond plaats in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. De dagen daarna verbleef ik er in een gezellige kamer op de verpleegafdeling. Al snel werd in overleg met de cardiologen besloten dat ik een bypass operatie kreeg. De operatie ging goed, super goed zelfs. Normaal rekenen ze hier vier uur voor, maar ik was al na twee uur en een kwartier klaar. Alles is goed gegaan.” De ochtend na de operatie kon Ruud van de Intensive Care naar de verpleegafdeling. Drains werden verwijderd, infuus mocht eruit. “Het is een hele opluchting dat het zo goed ging. Inmiddels verblijf ik voor nazorg in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en daar ben ik erg blij mee. De verpleegkundigen houden mij hier goed in de gaten en mijn familie kan gemakkelijk even op bezoek komen. Ik mag hier verder aansterken, conditie opbouwen en de medicatie op orde krijgen. Zodra ik weer kan traplopen, mag ik naar huis. Dan kan ik mezelf weer klaarmaken voor een voetbalwedstrijd, want dat is mijn streven: weer een bal kunnen trappen op het veld.”

Het verhaal van: Naam: Ruud Kroon Leeftijd: 52 jaar Woonplaats: Woerden 7


Expertisecentrum voor behandeling van sarcoïdose

‘De leuke momenten zijn weer écht leuk’ Raymond van Engelen (47) woont in Velsen-Noord. Enkele jaren geleden kwam hij voor de behandeling van de zeldzame ontstekingsziekte sarcoïdose naar het St. Antonius Ziekenhuis. Sindsdien gaat het een stuk beter met hem. Het St. Antonius is een van de twee landelijke expertisecentra voor de behandeling van sarcoïdose. Patiënten uit de regio, maar ook uit de rest van het land worden er naar doorverwezen. Zo ook Raymond. “Een jaar of tien geleden werd ik er voor het eerst mee geconfronteerd”, vertelt hij. “Het ergste was en is die vermoeidheid. Er waren dagen bij dat ik achttien uur sliep. En dan nog was ik niet uitgerust. Bovendien namen de lichamelijke klachten toe. Ik had pijn. Op steeds meer plaatsen. Gewoon functioneren werd moeilijker en dus kwam ik thuis te zitten.”

Longen Vanuit het ziekenhuis in Beverwijk werd Raymond doorverwezen naar het St. Antonius. Annemieke van Dort is daar een van de verpleegkundig specialisten in het Centrum voor Interstitiële Longziekten. “Sarcoïdose komt in negentig procent van de gevallen voor in de longen”, zegt ze. “De ziekte is zeldzaam en vaak is het beeld behoorlijk complex. Als een patiënt bij ons komt, kijken we eerst naar zijn historie en we doen aanvullend onderzoek.”

Actiever en vitaler

Wat is sarcoïdose?

Bij Raymond werd besloten om de bestaande medicatie te vervangen. “Ik gebruikte prednison, maar dat hielp eigenlijk niet. Professor Grutters in Nieuwegein probeerde andere medicatie en daarna ging het al snel beter.”

Sarcoïdose is een ziekte waarbij ontstekingen in verschillende organen van het lichaam optreden. Dit gebeurt vooral in de lymfeklieren en de longen. De oorzaak van de ziekte is niet bekend.

Raymond werkte ondertussen actief aan een verbetering van zijn gezondheidssituatie. “Ik volgde een online-cursus over hoe ik beter kon omgaan met vermoeidheid, kwam bij de fysiotherapie terecht en voelde me langzaam weer wat fitter worden.” Inmiddels gaat het een stuk beter. “Ik liep destijds met mijn ziel onder mijn arm. Ook als ik actief was, was ik er nooit helemaal bij. Nu wel. De leuke momenten zijn ook weer écht leuk. Dat was voorheen niet. Alles kostte me te veel inspanning.” In de komende jaren wordt Raymond periodiek gevolgd en onderzocht in het St. Antonius. Annemieke: “Op het moment dat de actieve sarcoïdose stopt, gaan we de medicatie afbouwen. Wanneer dat is, dat is helaas niet te voorspellen.” 8

Raymond van Engelen

Zeldzaam Sarcoïdose is een zeldzame ziekte. Jaarlijks wordt de ziekte in Nederland bij zo’n 2.000 mensen vastgesteld. Naar schatting hebben zo’n 5.000 tot 7.000 mensen in Nederland sarcoïdose. De ziekte komt voor bij zowel mannen als vrouwen. De diagnose wordt het meest gesteld in de leeftijd tussen de 20 en 40 jaar. Een andere benaming voor sarcoïdose is: ziekte van Besnier-Boeck of BesnierBoeck-Schaumann, naar de doktoren die de ziekte als eersten beschreven.


Fitter na darmoperatie met de robot “De dokter vroeg of ik het goed vond als ik door een robot geopereerd zou worden. Maar die doet niets dat ik niet wil, zei ze erbij. Ik vond het prima”, vertelt Jan Adams (71) uit Nieuwegein. In oktober werd hij geopereerd nadat bij hem darmkanker was geconstateerd. Chirurg Anke Smits bediende de robot. Naar verwachting worden in het St. Antonius dit jaar een kleine honderd patiënten met darmkanker op deze manier geholpen. Vier dagen na de geslaagde operatie was Jan alweer thuis. “Ik voelde me eigenlijk meteen weer heel fit. Het duurde natuurlijk nog wel even voordat de darmen weer werkten zoals ik gewend was, maar verder had ik geen

Jan Adams:

“Het is geen fijne boodschap, maar als er iets mis is, kun je maar beter op tijd zijn.”

last. En nog steeds ziet alles er goed uit. Ik heb ook geen stoma gehad, geen bestraling of chemo. Ik ben er op tijd bij geweest. Wat dat betreft ben ik blij dat dat bevolkingsonderzoek er is. Het is geen fijne boodschap, maar als er iets mis is, kun je maar beter op tijd zijn.” Chirurg Anke Smits is sinds 2016 gespecialiseerd in robotchirurgie. “Met de robot kun je veel preciezer werken”, zegt ze. “De robotarmen kunnen bewegingen maken die je normaal met je handen niet kunt doen. Je kunt als het ware ‘om het hoekje’ werken. Daarnaast heb je een beter zicht omdat je flink kunt inzoomen op de plek waar je werkt én je hebt een 3D-beeld.” Gevolg van het werken met de robot is dat patiënten over het algemeen fitter zijn na een operatie en daarna ook sneller herstellen.

John Adams is geopereerd door een robot.

Het St. Antonius behoort tot de vijf grootste centra van ons land als het gaat om de behandeling van darmkanker. Patiënten uit het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis worden ook in het St. Antonius geopereerd. 9


Actueel

Ontwikkelingen in het ziekenhuis Informatiewand over het samengaan Zuwe Hofpoort en St. Antonius In de centrale hal van ons ziekenhuis vindt u een grote informatiewand. Hiermee informeren wij u over het samengaan van het Zuwe Hofpoort en St. Antonius. De informatie is tot stand gekomen op basis van vragen en behoeften van patiĂŤnten: wat gebeurt er met de Spoedeisende Hulp, Huisartsenpost, wat blijft er in Woerden en wat gaat veranderen? U kunt ook tips en tops voor ons achterlaten op de wand. Op de foto als verpleegkundige? Om de informatiewand leuk en aantrekkelijk te maken, kunt u ook op de foto. In de wand zit een gat waar u uw hoofd doorheen kunt steken en zo in de huid kunt kruipen van een echte verpleegkundige. U vindt de informatiewand in de centrale hal van het Zuwe Hofpoort bij de trap tegenover het restaurant. Wij nodigen u graag uit er een kijkje te nemen en een foto te maken.

St. Antonius Apotheek in Woerden verbouwt Sinds begin dit jaar is de St. Antonius Apotheek in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis geopend. De apotheek vervangt de oude apotheek en is tijdelijk gevestigd aan de rechterkant van de Zorgpassage. De ruimte van de oude apotheek wordt verbouwd. Zodra de verbouwing klaar is, verhuist de apotheek daarnaartoe. Zo kunnen wij u ook in de toekomst blijven voorzien van apotheekzorg. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.zuwehofpoort.nl. 14


Waar vindt u ons? Zuwe Hofpoort Ziekenhuis Polanerbaan 2, 3447 GN, Postbus 8000 3440 JD Woerden, T 0348 42 79 11 Polikliniek Mijdrecht Gezondheidscentrum De Ronde Venen Hoofdweg 1, 3641 PN Mijdrecht, T 0297 27 23 71 Zorgpoort Leidsche Rijn Middenburcht 116, 3452 MT Vleuten (2e etage) T 030 666 84 08. Kijk voor een routebeschrijving op www.zuwehofpoort.nl

Bij de dokter? 3 goede vragen Als u bij de arts bent voor een behandeling of onderzoek, dan zijn er vrijwel altijd meerdere mogelijkheden. Therapie of een operatie? Doorbehandelen of stoppen? Medicijnen of juist niet? Het is belangrijk om dit samen met uw arts op een rijtje te zetten aan de hand van 3 goede vragen. • Wat zijn mijn mogelijkheden? • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden? • Wat betekent dat in mijn situatie? Bespreek samen met uw arts welke zorg het beste bij uw persoonlijke situatie past. Hij of zij kan u informatie geven over de (medische) behandelingen en onderzoeken. Samen met hem of haar kunt u vervolgens beslissen wat het beste bij u past. U maakt zo een goed geïnformeerde keuze, en dat maakt de kans van slagen het grootst. Campagne 3 goede vragen Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis ondersteunt de campagne ‘Bij de dokter? 3 goede vragen’. Een initiatief van Patiëntenfederatie NPF en de Federatie van Medisch Specialisten. Deze 3 goede vragen helpen om de dialoog tussen u en uw arts, maar ook tussen u en andere zorgverleners te bevorderen. Meer informatie: www.3goedevragen.nl

Avondpoliklinieken Patiënten die in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis graag ’s avonds naar de polikliniek willen, kunnen op de volgende avonden terecht bij specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen: - Diabetespoli: iedere 1e donderdag van de maand van 17.00 tot 20.00 uur

- - - -

Kindergeneeskunde: 1 keer per maand op dinsdag van 17.00 tot 20.00 uur Plastische chirurgie: iedere maandag van 17.00 tot 20.00 uur Reumatologie (Maartenskliniek): iedere donderdag van 18.00 tot 18.45 uur Afdeling Radiologie: iedere donderdag tot 20.30 uur

11


12


Voorlichtingsbijeenkomsten 10-14 april

Informatiestand over de ziekte van Lyme

11-14 april

Informatiestand Parkinson

25 april

Voorlichting bevallen in het ziekenhuis

9 mei

Informatiestand Herken een beroerte

10 mei

Voorlichting over AD(H)D medicatie bij kinderen

19-23 mei

Informatiestand over (het voorkomen van) huidkanker

23 mei

Voorlichting bevallen in het ziekenhuis

12 juni

Look good feel better

13 juni

Voorlichting bevallen in het ziekenhuis

27 juni

Voorlichting bevallen in het ziekenhuis

Ter gelegenheid van de Week van de Teek Ter gelegenheid van Wereld Parkinsondag Voor aanstaande ouders

Voor aanstaande ouders

Voor aanstaande ouders Voor aanstaande ouders

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.zuwehofpoort.nl of bel de Informatiebalie T 0348 42 74 46 (maandag t/m vrijdag 9.00 - 16.00 uur)

Voorlichting voor kinderen ter voorbereiding op hun operatie Om kinderen goed voor te bereiden op een operatie organiseert het Zuwe Hofpoort iedere vrijdag voorlichtingsbijeenkomsten voor (verzorgers van) kinderen die een operatie moeten ondergaan. De individuele voorlichting wordt gegeven op vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur en is alleen bestemd voor (verzorgers van) kinderen tot 4 jaar, tieners vanaf 12 jaar en kinderen die erg angstig zijn of een ontwikkelingsachterstand hebben. U kunt ook naar de Groepsvoorlichting komen, iedere vrijdag: 13.30 tot 14.15 uur: voor (verzorgers van) kinderen van 4 t/m 7 jaar en 14.15 tot 16.00 uur voor (verzorgers van) kinderen van 7 t/m 12 jaar. Aanmelden kan via internet: zhzkids.nl of bij de Kinderafdeling T 0348 42 74 68.

Voorlichting aanstaande ouders ter voorbereiding op een eventuele bevalling in het ziekenhuis Om aanstaande ouders goed voor te bereiden op een eventuele ziekenhuisbevalling organiseert het Zuwe Hofpoort iedere 2e en 4e dinsdag van de maand rondleidingen op de afdeling Verloskunde en in Geboortecentrum Woerden. De rondleidingen worden gegeven om 19.30 uur, om 20.00 uur en om 20.30 uur. Aanstaande ouders kunnen zich inschrijven op www.dekraamsuite.nl. Hier vindt u ook handige informatie over bevallen in het ziekenhuis. Wij raden de rondleiding aan vanaf de 33e zwangerschapsweek.

13


Opname-informatie Opnameinformatie

Wij kunnen ons voorstellen dat een opname of operatie veel vragen bij u oproept. Met deze opname-informatie willen wij u alvast informeren over uw verblijf in het ziekenhuis. Opname De specialist vraagt voor u de ziekenhuisopname aan. Daarna kunt u bij de poli assistent(e) op de betreffende polikliniek een opnamedatum inplannen. Als de wachtlijst langer dan zes weken is, belt Bureau Patiëntenlogistiek u te zijner tijd om met u een datum af te spreken. Natuurlijk krijgen spoedgevallen altijd voorrang.

Als uw kind wordt opgenomen, dan krijgt u een aparte folder. U kunt ook onze speciale kinderwebsite www.zhzkids.nl bezoeken.

van anesthesie (verdoving) en bereidt u voor op de operatie. De optimale anesthesievorm is onder andere afhankelijk van het soort ingreep, uw conditie en de voorkeuren. Aan de hand van een vragenlijst en een gezondheidstest beoordeelt onze anesthesioloog of anesthesieverpleegkundige of de operatie door kan gaan. Tijdens het preopspreekuur neemt de verpleegkundige de gegevens met u door, geeft voorlichting over de opname en bekijkt of er behoefte is aan nazorg. De apothekersassistente neemt met u de medicatie door. Het is daarom belangrijk dat u een actueel overzicht van uw medicatie meeneemt (indien van toepassing). Als u een operatie moet ondergaan voor een knie- of heupprothese, wordt ook een afspraak met een fysiotherapeut gepland.

Vragen over de planning van uw opname? Bel met Bureau Patiëntenlogistiek op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur op T 0348 42 71 92.

Preoperatief spreekuur en aanvullend onderzoek Voor een operatie bezoekt u ons preoperatief (inloop) spreekuur bij balie C Polikliniek Anesthesiologie/Pijngeneeskunde (maandag t/m donderdag, 08.30 - 16.00 uur). Afhankelijk van uw opnameduur krijgt u een afspraak mee voor de anesthesioloog of anesthesieverpleegkundige, de preopverpleegkundige en de apothekersassistent. Het kan zijn dat de arts aangeeft dat voor de operatie nog een hartfilmpje gemaakt moet worden of dat een bezoek aan bijvoorbeeld een cardioloog, longarts, internist of een andere specialist gewenst is. De afspraken hiervoor maakt de poli assistent die ook uw opname heeft gepland, de poli assistent van het preoperatief spreekuur of Bureau Patiëntenlogistiek. Wij proberen afspraken te combineren zodat u zo min mogelijk naar het ziekenhuis hoeft te komen. De anesthesioloog of anesthesieverpleegkundige vertelt u over de verschillende vormen 14

Pijn en pijnregistratie Pijn is een persoonlijke beleving en is afhankelijk van veel factoren. Op de verpleegafdeling wordt pijn geregistreerd aan de hand van pijnscores. Deze score geeft artsen/ verpleegkundigen beter inzicht in de mate waarin u pijn ervaart. Op grond van de pijnscore kan pijnbestrijding zo goed mogelijk afgestemd worden op uw behoefte. Pijnbestrijding draagt bij aan een goed herstel. Onvoldoende pijnstilling kan effectief hoesten belemmeren, uw slaap verstoren en zo uw herstel vertragen. Om een duidelijk beeld te krijgen hoe uw pijn verloopt en om te weten of de pijnverlichtende maatregelen voldoende effect hebben, vraagt de verpleegkundige u een aantal keer per dag uw pijn een cijfer te geven, waarbij 0 geen pijn is en 10 onhoudbare pijn. Een pijnscore van 4 of lager is acceptabele pijn. U kunt hierbij gebruik maken van de volgende richtlijn: 0-1 = geen pijn, er is geen belemmering in uw activiteiten. 2-3 = lichte pijn, als u stil ligt gaat het wel. Er is een lichte belemmering in uw activiteit.


4-6 = matige pijn. Er is een belemmering in uw activiteiten. U wordt wakker van de pijn. 7-8 = ernstige pijn. U slaapt niet van de pijn. 9-10 = onhoudbare pijn. U kunt nooit een verkeerd cijfer geven; het gaat immers om de pijn die u ervaart. Wij vragen u naar de pijn in rust. Pijn mag echter ook geen belemmering zijn voor doorademen, ophoesten en bewegen. De pijn die u het ergst ervaart vragen wij u uit te drukken in een cijfer. Aan de hand van uw pijnscore past de verpleegkundige (volgens een voorgeschreven schema) al dan niet uw pijnmedicatie aan. Indien nodig neemt de verpleegkundige contact op met de Acute Pijnservice. Dit zijn verpleegkundigen gespecialiseerd in pijnbestrijding. Zij beoordelen aan de hand van vragen en de pijnscore of het pijnbeleid voldoende effect heeft. Dit beleid wordt eventueel in overleg met de arts aangepast aan uw specifieke behoefte. Voor vragen kunt u terecht bij de verpleegkundige van uw afdeling of de folder “pijn na een operatie” op onze website bekijken. Verplichte identificatie Als u gebruik maakt van zorg in het ziekenhuis schrijft u zich in als patiënt. Vanwege een wettelijke verplichting moet u altijd bij inschrijving een geldig legitimatiebewijs tonen. Uw Burger Service Nummer (BSN) wordt vervolgens geregistreerd. Daarnaast wordt eenmalig met een webcam een pasfoto gemaakt. Deze wordt gebruikt om u te herkennen tijdens uw volgende bezoeken.

Wijzigen uw gegevens, bijvoorbeeld uw adres, zorgverzekeraar of huisarts? Geef dit aan ons door.

De dag van de opname Bij een ziekenhuisopname voor langere tijd (langer dan één dag) kunt u zich melden bij de verpleegafdeling op de afgesproken tijd. De persoon die u wegbrengt, mag natuurlijk met u mee naar de afdeling. Iedere patiënt krijgt bij opname een identificatiearmband met naam, geboortedatum en afdeling. Zo weet iedereen altijd wie u bent.

• afleiding in de vorm van boek, lectuur, Ipad of iets dergelijks • doosje en vloeistof van uw contactlenzen • kleingeld • uw rollator of wandelstok • eventueel uw dosseerkaartje van de Trombosedienst. Wat vragen wij u thuis te laten • groot geld en waardevolle papieren • ringen, piercings, oorbellen en andere sieraden* • kunstnagels en nagellak* * Vanwege veiligheidsvoorschriften op de operatiekamer is het dragen van sieraden, piercings en nagellak tijdens de operatie niet toegestaan. Bij het dragen van kunstnagels moet er tenminste 1 nagel vrij zijn. Kluisje Voor de operatie vragen wij u uw sieraden af te doen. U kunt deze voor eigen risico opbergen in een kluisje op uw kamer. Meld dit bij opname aan de secretaresse. Contactpersoon thuis Uw contactpersoon kan dagelijks op de afdeling van 10.00 tot 12.00 uur informatie inwinnen en doorgeven. Bij een opname op de Medium Care kan uw contactpersoon 24 uur per dag informatie krijgen. Diabetes Als u tijdens de opname zelf de insuline wilt injecteren, kunt u dit aangeven bij de afdelingsverpleegkundige. U kunt daarvoor uw eigen materialen gebruiken. De verpleegkundigen gebruiken veiligheidsnaalden om zichzelf te beschermen tegen prikaccidenten. Het kan zijn dat u tijdens uw verblijf een ander merk insuline krijgt toegediend, onze apotheek heeft niet alle merken maaltijdinsuline op voorraad. De controle van de bloedglucose kan in overleg ook door u zelf met uw eigen bloedglucosemeter gedaan worden, maar soms is het noodzakelijk dat dit door de verpleegkundigen gedaan wordt. Indien u hulp van de diabetesverpleegkundige nodig heeft, kunt u dit aangeven bij de afdelingsverpleegkundige. U kunt ook zelf de diabetesverpleegkundige bellen op T 0348 42 73 51 (telefonisch spreekuur ma-vrij 11.30-12.30 uur).

Als u voor één dag wordt opgenomen, lees dan verder bij Dagopname op pagina 21.

Wat neemt u mee? • verzekeringspolis/-pas • identiteitsbewijs • medicatieoverzicht van uw apotheker • toiletbenodigdheden • nachtkleding, pantoffels, kamerjas, ondergoed • eventuele dieetvoorschriften • adres en telefoonnummer van uw contactpersoon

15


Opnameinformatie

Medicijnen Uw medicijnen kunt u tot een half uur voor opname met een paar slokjes water innemen. Gedurende uw opname worden uw medicijnen door het ziekenhuis verstrekt. Wij verzoeken u de verpleegkundigen tijdens de medicatierondes niet te storen, zodat zij geconcentreerd hun werk kunnen doen. De behandelend specialist, de ziekenhuisapotheek en de verpleegkundige zorgen ervoor dat u de voorgeschreven medicijnen ontvangt. Soms nemen zij voor nadere informatie contact op met uw eigen apotheek. Het kan zijn dat gedurende de opname het geneesmiddel van thuis vervangen wordt door een gelijkwaardig ander geneesmiddel. Alleen op de afdeling Dagbehandeling gebruiken de patiënten hun eigen, van huis meegebrachte medicijnen. Nuchterbeleid 16 jaar en ouder Voor de operatie is het belangrijk dat u nuchter bent. Het tijdstip waarop u de laatste voeding mag nuttigen hangt af van uw opnametijd: • Wordt u tussen 07.00 en 13.00 uur opgenomen, dan mag u vanaf 0.00 uur geen vast voedsel eten. • Wordt u na 13.00 uur opgenomen, dan mag u vóór 07.00 uur ’s morgens nog een ontbijt nuttigen (geen zwaar/vet ontbijt). Tot 2 uur voor opname adviseren wij appelsap, siroop of roosvicee multivit (geen light) te drinken tegen het hongergevoel. Ook andere heldere dranken zoals thee, koffie (zonder melk) en water zijn tot 2 uur voor opname toegestaan. Melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol zijn niet toegestaan.

besmetting met de MRSA-bacterie. Voor patiënten die (mogelijk) de MRSA-bacterie bij zich dragen, willen wij extra maatregelen treffen. Stopmomenten In ons ziekenhuis staat veiligheid van onze patiënten en medewerkers voorop. Als u patiënt bent in ons ziekenhuis, worden u regelmatig dezelfde vragen gesteld: “Wat is uw naam?” “Wanneer bent u geboren?”. Dit is niet omdat wij niet weten wie u bent, maar door steeds te controleren weten we op elk moment dat we de juiste patiënt voor ons hebben. Als u een operatie ondergaat zijn er verschillende stopmomenten. Dit zijn momenten waarop gecontroleerd wordt of het voorafgaande proces volgens afspraak is verlopen, of alle partijen hun taken hebben uitgevoerd en of de benodigde zaken zijn gedocumenteerd. Zijn alle zaken goed uitgevoerd dan kunt u uw traject verder vervolgen. Deze controle is van belang om de mogelijke fouten of onduidelijkheden uit te sluiten.

Praktische zaken Op de verpleegafdeling De groep medewerkers op de verpleegafdeling bestaat uit de manager, de afdelingssecretaresse, verpleegkundigen, voedingsassistenten en medewerkers van de schoonmaakservice. Soms zijn er stagiaires en leerlingverpleegkundigen bij uw behandeling en verzorging aanwezig. Heeft u hier bezwaar tegen, geef dit dan vooraf aan. De manager is verantwoordelijk voor de totale patiëntenzorg en de organisatie van de afdeling.

Scheren of ontharen In verband met het risico op infecties adviseren wij om minimaal een week voor de operatie niet zelf meer in het operatiegebied te scheren of op andere wijze te ontharen. Verhoging Als u ziek bent, griep heeft of koorts (38 °C of meer) kan de operatie of het onderzoek niet doorgaan. Belt u met Bureau Patiëntenlogistiek voor een nieuwe afspraak. Overleg bij twijfel altijd met de behandelend specialist. MRSA-bacterie Pas in het buitenland geweest? Woont of werkt u op een vleeskuikens-, varkens- of vleeskalverenbedrijf? Of bent u huisgenoot, partner, verzorger van een MRSA-positieve patiënt? Meld dit dan bij het preoperatief spreekuur of opname. Dit in verband met een mogelijke 16

Multimediasysteem aan bed Radio, telefoon, TV en internet krijgt u bij ons aan bed. Over het gebruik en de kosten van het multimediasysteem kunt u op www.zuwehofpoort.nl meer informatie en een huurcontract downloaden (zoek op multimedia) of vraag ernaar op de afdeling.


Internet/WiFi Patiënten en bezoekers van het Hofpoort Ziekenhuis kunnen in het ziekenhuis gebruik maken van WiFi. Het draadloze netwerk is gratis te gebruiken op alle verpleegafdelingen, in de wachtruimtes van het Laboratorium, Radiologie, Oogheelkunde, Urologie, Neurologie, in het restaurant en in de vergaderzalen. Ook op de locatie Zorgpoort Leidsche Rijn is WiFi beschikbaar. U kunt gebruik maken van het draadloze netwerk Hofpoort Guest. Voordat de verbinding tot stand komt stemt u in met de gebruikersvoorwaarden. Wij vragen u vriendelijk om bij het gebruik van WiFi rekening te houden met eventuele geluidsoverlast. Gebruik van mobiele telefoon Het gebruik van mobiele telefoon op de verpleegafdeling en in de centrale ruimtes is toegestaan. Houdt u bij gebruik van uw mobiele telefoon rekening met uw kamergenoten. Foto’s, films, geluidsopnamen Het maken van foto’s, films en/of geluidsopnamen op het ziekenhuisterrein is alleen toegestaan voor privédoeleinden en als u hiervoor vooraf toestemming heeft gevraagd aan de betrokken zorgverlener(s). Mocht u opnamen willen maken voor andere doeleinden, dan is dat alleen mogelijk na goedkeuring van de afdeling Communicatie. Maaltijdkeuze U kunt binnen de mogelijkheden zelf uw menu samenstellen. Uw voedingsassistente geeft uitleg. Weer op de been Als u uit bed mag, kunt u uw bezoek meenemen naar het dagverblijf of restaurant. Meld het ons als u de afdeling verlaat. Het dragen van een badjas is verplicht. Nachtrust Een goede nachtrust is belangrijk voor uw herstel. Wij vragen uw begrip voor het feit dat op meerpersoonskamers het grote licht om 22.00 uur uit gaat. Roken, alcohol en drugs Roken kan alleen bij de rookabri naast de hoofdingang. Het is verboden om voor de ingang te roken. Alcoholconsumptie en het gebruik van drugs is niet toegestaan. Post, krant en bibliotheek Uw post wordt dagelijks afgegeven bij de verpleegafdeling. Eigen post kunt u aan de verpleegkundige meegeven. Iedere morgen komt er een vrijwilliger langs bij wie u diverse artikelen, zoals de krant kunt kopen. Iedere dinsdagmiddag en vrijdagochtend kunt u tegen een kleine vergoeding boeken lenen. Koelkast Iedere kamer heeft een gezamenlijke koelkast.

Bloemen U kunt bij het restaurant bloemen kopen. U kunt bloemen verzorgen bij het aanrechtblok op de gang. Op de MC zijn geen bloemen toegestaan. Planten met aarde zijn op alle afdelingen verboden. Bezoek Wij vinden het belangrijk dat u niet meer dan twee bezoekers per keer aan uw bed heeft. Alleen in overleg met de verpleegkundige kunt u afwijken van deze regeling.

De bezoektijden van het ziekenhuis zijn dagelijks van 15.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur. De afdelingen Chirurgie en Neurologie/ Longgeneeskunde hebben een extra bezoekuur van 11.00 tot 12.00 uur en de MC van 10.30 tot 11.30 uur voor partners en eerste contactpersonen. De bezoektijden van de Maartenskliniek zijn dagelijks van 15.00 tot 20.00 uur.

Gastvrouwen Onze gastvrouwen maken graag een praatje met u en doen graag een boodschap voor u in het winkeltje. Ook kunt u met hen een kopje koffie drinken in ons restaurant of een activiteit in het ziekenhuis bezoeken. Op de verpleegafdelingen Chirurgie, Neurologie en Interne Geneeskunde/Longziekten is in de ochtend altijd een gastvrouw aanwezig. Maatschappelijk werk en geestelijke verzorging Ziekte en de behandeling kunnen diep ingrijpen in uw leven. De medisch maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers kunnen u helpen bij emotionele of praktische problemen. U kunt zelf via de verpleegkundige een beroep hierop doen, maar ook uw familie kan deze hulp inroepen. Ook de behandelend specialist kan, in overleg, de hulp van de maatschappelijk werker vragen.

17


Opnameinformatie

Kerkdiensten Op de 1e en 3e zondag van de maand om 10.00 uur wordt een gezamenlijke kerkdienst gehouden. Een enkele keer om 11.00 uur. Bekijk de website voor actuele informatie. U en uw familie zijn van harte welkom. Stilteruimte Op de tweede etage tegenover de lift vindt u een stilteruimte waar u zich rustig kunt afzonderen om bijvoorbeeld te bidden, mediteren of ter nagedachtenis een waxinekaarsje te branden. De ruimte is 24 uur per dag open. Brandpreventie In het Hofpoort Ziekenhuis doen wij er alles aan om brand te voorkomen. In het hele ziekenhuis zijn brandvertragende voorzieningen aangebracht. Alle medewerkers zijn geïnstrueerd om brand te voorkomen en weten hoe zij moeten handelen bij brand. Als u toch brand ontdekt, houdt u zich aan de volgende voorschriften: • blijf kalm • verlaat de kamer • probeer niet zelf te blussen, maar waarschuw een medewerker of activeer een handbrand melder • volg de instructies van de medewerkers op. De brandweer is snel ter plaatse. Vervoer en taxivervoer voor patiënten Alle patiënten die na ontslag per (rolstoel)taxi vervoerd worden naar huis, verpleeg- of verzorgingshuis hebben voor een vergoeding van de taxikosten een vervoersverklaring nodig. Dit formulier moet voor elke afzonderlijke rit ingevuld worden. De criteria voor vergoeding van vervoer kunnen per ziektekostenverzekeraar verschillen. De patiënt dient de rekening van de (rolstoel) taxi direct zelf te betalen aan de vervoerder. U kunt de rekening van uw taxirit zelf indienen bij uw eigen verzekeringsmaatschappij. Kosten Als u in het ziekenhuis behandeld wordt, dan zijn hier kosten aan verbonden. De meeste behandelingen en onderzoeken vallen onder uw basispakket en worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Bij de ingrepen en behandelingen die niet onder het basispakket vallen, heeft u een eigen risico. Wij adviseren u om vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren naar de vergoedingen. Kijk voor meer informatie op www.zuwehofpoort.nl/kosten.

18

Rechten & Plichten Hoofdbehandelaar Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de hoofdbehandelaar. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de (zaal)arts, dienstdoend specialist, verpleegkundig specialist of verpleegkundige. De zaalarts of verpleegkundig specialist komt op de verpleegafdeling aan uw bed en regelt de lopende zaken voor u tijdens uw opname. Beiden staan onder supervisie van een medisch specialist. Vrije artsenkeuze of een ‘second opinion’ U heeft altijd het recht om op elk moment zelf een arts te kiezen. Als u een andere arts of een second opinion wilt, bespreek dit dan met uw behandelend arts. Cliëntenraad De Cliëntenraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de Raad van Bestuur over onderwerpen en besluiten die direct met de zorg aan u als patiënt te maken hebben. Over inhoudelijke medische of verpleegkundige aspecten van de opname en verzorging geeft de Cliëntenraad geen advies. Bel de informatiebalie van het ziekenhuis T 0348 42 74 46 of mail naar sec.CRSA@ gmail.com voor meer informatie. Privacyreglement Alle medewerkers zijn verplicht zorgvuldig met uw medische gegevens om te gaan. Tegenover anderen hebben zij een geheimhoudingsplicht. Ons privacyreglement kunt u inzien bij de receptie, bij de informatiebalie en op www.zuwehofpoort.nl. Klachtenfunctionaris Het kan zijn dat u met vragen, opmerkingen, klachten of gevoelens van onvrede blijft zitten. Het is zowel voor u als voor het Hofpoort Ziekenhuis van groot belang dat we dát van elkaar weten. De Klachtenfunctionaris vormt zich een beeld van het probleem en probeert voor u een antwoord te vinden of te bemiddelen. Klacht Blijft er ondanks het gesprek met de klachtenfunctionaris een onvoldaan gevoel bij u achter,


dan kunt u uw klacht alsnog op schrift zetten en indienen bij de Klachtencommissie van de stichting St. Antonius Ziekenhuis. U wordt zo nodig geholpen bij het op papier zetten van de klacht. In de klachtenregeling vindt u hoe de klachtenprocedure werkt. U kunt dit reglement inzien bij de informatiebalie, de receptie of op www.zuwehofpoort.nl.

aan het ziekenhuis, zodat dit ten goede komt aan alle medewerkers. Bij de kraamsuites mogen partners gedurende de hele opname bij moeder en kind blijven. Voor de kinderafdeling en de couveusekamer gelden andere regelingen. Neem kinderen die in aanraking zijn geweest met besmettelijke ziekten liever niet mee. Misschien kan het geen kwaad voor de patiënt die u bezoekt. Een kamergenoot kan wel gevoelig zijn.

Orthopedie U kunt de klachtenfunctionaris van het Zuwe Hofpoort bereiken op werkdagen via T 0348 42 77 67. Klachten en suggesties kunt u indienen via een online formulier op www.zuwehofpoort.nl.

Aansprakelijkheidsstelling Als u van mening bent dat u schade heeft geleden en daarvoor een financiële genoegdoening eist, kunt u het ziekenhuis schriftelijk aansprakelijk stellen. De klachtenfunctionaris kan u bij het op schrift stellen van uw schadeclaim helpen. De brief, waarin u het ziekenhuis voor de schade aansprakelijk stelt, wordt doorgezonden naar de aansprakelijkheidsverzekeraar, die voor verdere afhandeling zorgt. Mocht u niet tevreden zijn over de manier waarop de schadeclaim werd afgewikkeld, dan kunt u zich wenden tot de Geschillencommissie Ziekenhuizen. Meer informatie over de Geschillencommissie Ziekenhuizen vindt u in de speciale folder die u kunt opvragen bij de klachtenfunctionaris.

Vanaf 1 juli 2017 starten de orthopedisch chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis een polikliniek Orthopedie in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. De polikliniek is vijf dagen per week geopend en komt naast het restaurant. De Maartenskliniek Woerden biedt orthopedische en reumatologische zorg. De poli Orthopedie is gevestigd op de begane grond. De poli Reumatologie vindt u op de 1e etage.

Centrale hal: Atrium en Zorgpassage Informatiebalie Bij onze Informatiebalie in het Atrium kunt u vragen stellen over het ziekenhuis. Hier vindt u ook een balie met folders en pc’s met internetaansluiting. Kinderspeelruimte Pinokkio Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en maandag en woensdag van 13.30 tot 16.00 uur is onze kinderspeelruimte voor bezoekers van de (poli)kliniek geopend voor kinderen van 10 weken tot 7 jaar.

Wetenschappelijk onderzoek en statistiek Sommige gegevens van patiënten worden anoniem gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek. Als u niet expliciet aangeeft dat u niet wilt dat uw gegevens worden gebruikt, gaat het ziekenhuis ervan uit dat u geen bezwaar heeft tegen het anonieme gebruik van uw gegevens voor de bewaking van de kwaliteit van de zorgverlening in het ziekenhuis. Van gegevens met naamsvermelding mag geen gebruik worden gemaakt, tenzij u daarvoor toestemming heeft gegeven. Commissie Ethiek Het ziekenhuis heeft een commissie Ethiek. Deze commissie bespreekt ethische vraagstukken die zich in het ziekenhuis voordoen. De commissie adviseert, gevraagd en ongevraagd, over regels en richtlijnen. Daarbij staat het belang van de patiënt voorop. Op advies van deze commissie stelt de Raad van Bestuur uiteindelijk nieuwe beleidsregels vast. Geven van geld De ervaring leert dat patiënten hun dankbaarheid voor de verpleging en verzorging soms willen uiten door het geven van geld. Verpleegkundigen dragen dit geld af

Restaurant Van een kopje koffie tot bloemen tot een warme maaltijd kunt u terecht bij het SoHo Café. Het SoHo Café is van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 tot 19.00 uur, in het weekend van 12.00 tot 19.00 uur.

19


Opnameinformatie

AKO Woerden De AKO is maandag t/m donderdag van 08.30 tot 18.00 uur open en vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. Naast boeken, tijdschriften en dagbladen kunt u in de winkel terecht voor wenskaarten, cadeauartikelen en verzorgingsproducten. Van der Wel-IJff Informatiecentrum Bij het Van der Wel-IJff Informatiecentrum kunt u op de computer (zorg)informatie opvragen, eventueel met ondersteuning van een gastvrouw of gastheer. Apotheek Voor alle geneesmiddelen kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur terecht bij de St. Antonius Apotheek in de Zorgpassage. Medipoint Careyn Medipoint Careyn biedt een assortiment verpleegartikelen, hulpmiddelen en producten. U kunt hier artikelen huren (zoals een borstkolf en babyweegschaal), lenen (zoals krukken en bedverhogers) of kopen. Ook kunt u bij de winkel terecht voor deskundig advies.

hiervoor doen. Bureau Zorgbemiddeling regelt in overleg met u de thuiszorg van uw keuze. Dit gebeurt aan de hand van een zorgplan. Als u opgenomen moet worden in een verpleeghuis of tijdelijk in een verzorgingshuis, dan is er een indicatie nodig. Deze wordt aangevraagd door Bureau Zorgbemiddeling bij Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in uw regio. Het CIZ beoordeelt de aanvraag en stelt vast welke zorg u na opname nodig heeft en legt dit vast in een indicatiebesluit. Dit besluit geeft aan of u recht heeft op zorg die wordt betaald via de Wet Langdurige Zorg. Als u opgenomen wordt in een verpleegof verzorgingshuis, dan moet u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen, zie www.hetcak.nl. Mocht u zorg nodig hebben in de terminale fase van uw leven dan regelt Bureau Zorgbemiddeling in overleg met u terminale thuiszorg of opname in een hospice. Huishoudelijke zorg kunt u zelf (laten) regelen bij het WMO-loket van uw gemeente. Voor vragen over de mogelijkheden van nazorg na de ziekenhuisopname kunt u terecht bij Bureau Zorgbemiddeling.

Parkeren Bezoekers van het Hofpoort Ziekenhuis kunnen parkeren op het voorterrein bij de hoofdingang. Het ziekenhuis heeft een systeem van betaald parkeren. De eerste 20 minuten zijn gratis. Het tarief voor het eerste uur is E 2,00, daarna is het tarief E 0,50 per 30 minuten. Het maximumtarief per dag is E 6,00. Na betaling heeft u 15 minuten de tijd om het parkeerterrein te verlaten. Bij verlies kunt u voor E 6,00 een nieuwe kaart kopen. Bij de betaalautomaten kunt u met contant geld en met pin betalen. Als u herhaaldelijk terugkomt in het ziekenhuis kunt u in aanmerking komen voor een kortingskaart. Vraag hiernaar op uw afdeling. Het gebruik van de parkeervoorziening en fietsenstalling is voor eigen risico. Het Hofpoort Ziekenhuis is niet aansprakelijk voor diefstal, verlies of schade. Voor uw en onze veiligheid houden wij toezicht met camera’s.

Nazorg en ontslag Ontslagmedicatie U kunt bij ontslag uit het ziekenhuis op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur direct uw medicatie meekrijgen bij de St. Antonius Apotheek in de Zorgpassage. Bureau Zorgbemiddeling Heeft u na opname (extra) zorg nodig dan kunt u samen met de verpleegkundige de aanvraag 20

Bureau Zorgbemiddeling houdt dagelijks spreekuur van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur, T 0348 42 72 25 of bureauzorgbemiddeling@zuwehofpoort.nl

Medisch Specialistische Zorg in de thuissituatie Tot januari 2012 ging alle zorg die een patiënt krijgt na het verlaten van het ziekenhuis over naar andere zorgverleners zoals de huisarts, apotheek en de thuiszorg. Sinds begin 2012 wordt een gedeelte van de door de medisch specialist voorgeschreven zorg door het ziekenhuis geregeld en betaald. Als u bijvoorbeeld na een spataderoperatie in het ziekenhuis tijdelijk drukkousen nodig heeft, dan hoeft u deze niet zelf te regelen via de huisarts, maar levert het ziekenhuis de kousen. Voorlopig gaat het om een beperkte lijst met middelen en zorg. Het gaat om geneesmiddelen, hulpmiddelen en Medisch Specialistische Verpleging Thuis (MSVT). Als u als patiënt te maken krijgt met deze verandering dan ontvangt u daarover informatie.


Informatie dagopname Patiënten die voor één dag voor onderzoek of operatie in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis worden opgenomen, komen op de afdeling Dagbehandeling.

Nuchterbeleid 16 jaar en ouder Voor de operatie is het belangrijk dat u nuchter bent. Het tijdstip waarop u de laatste voeding mag nuttigen hangt af van uw opnametijd: • Wordt u tussen 07.00 en 13.00 uur opgenomen, dan mag u vanaf 0.00 uur geen vast voedsel eten. • Wordt u na 13.00 uur opgenomen, dan mag u vóór 07.00 uur ’s morgens nog een licht ontbijt nuttigen. Tot 2 uur voor opname adviseren wij appelsap, siroop of roosvicee multivit (geen light) te drinken tegen het hongergevoel. Ook andere heldere dranken zoals thee, koffie (zonder melk) en water zijn tot 2 uur voor opname toegestaan. Melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol zijn niet toegestaan. Scheren of ontharen In verband met het risico op infecties adviseren wij om minimaal een week voor de operatie niet zelf meer in het operatiegebied te scheren of op andere wijze te ontharen. Verhoging Als u ziek bent, griep heeft of koorts (38 0C of meer) kan de operatie of het onderzoek niet doorgaan. Overleg bij twijfel met de behandelend specialist. Belt u dan Bureau Patiëntenlogistiek op T 0348 42 71 92 voor een nieuwe afspraak. Contactpersoon Een van uw familieleden, vrienden of kennissen kan op de dag van opname optreden als contactpersoon tussen uw familie en het ziekenhuis. Wilt u vooraf (ook in geval van lokale verdoving) • douchen of baden • make-up verwijderen • kostbaarheden thuis laten Vanwege veiligheidsvoorschriften op de operatiekamer is het dragen van sieraden, piercings en nagellak tijdens de operatie niet toegestaan. Bij het dragen van kunstnagels moet er tenminste 1 nagel vrij zijn. Wat neemt u mee? • verzekeringspolis/pas • identiteitsbewijs • eventueel bloedgroepkaart • eventuele medicijnen (in de originele verpakking) • eventueel een medicatieoverzicht van uw apotheker, • adres en telefoonnummer van uw contactpersoon

• eventuele dieetvoorschriften • nachthemd of pyjama • afleiding in de vorm van boek, lectuur, Ipad of iets dergelijks • eventueel het doosje en de vloeistof van uw contact lenzen. U mag ze tijdens de operatie niet dragen. In het ziekenhuis Wanneer de datum van opname vaststaat, wordt met u een opnametijdstip afgesproken. U meldt zich op de afgesproken tijd en plaats. Daarna komt de verpleegkundige bij u voor een opnamegesprek. U kunt dan nog bijzonderheden doorgeven. Voor u naar de operatiekamer of onderzoeksafdeling gaat, krijgt u een identificatiearmband waarop uw naam, geboortedatum en afdeling vermeld staan. Zo weet men onder alle omstandigheden wie u bent. Het operatie-gebied wordt zo nodig geschoren en u krijgt medicijnen ter voorbereiding op de narcose of de lokale verdoving. Het onderzoek In principe heeft de behandelend specialist u ingelicht over de voorbereiding voor, het tijdstip en de gang van zaken tijdens het onderzoek. De operatie Het tijdstip van de operatie is altijd onder voorbehoud. Er kunnen spoedeisende gevallen tussen komen. Vanuit de operatiekamer wordt u naar de uitslaapkamer gebracht, waar u rustig wakker kunt worden. Wanneer de anesthesist toestemming geeft, mag u weer terug naar de afdeling. Een verpleegkundige haalt u op en brengt u naar uw kamer. Hier kunt u verder herstellen. Ontslag Het tijdstip waarop uw contactpersoon kan bellen om te horen hoe laat men u weer kan ophalen, hangt af van het moment waarop u werd opgenomen: opname ’s morgens: bellen tussen 12.00 en 13.00 uur; opname ’s middags: bellen tussen 15.00 en 15.30 uur. We raden u aan niet alleen naar huis te rijden; regel van tevoren dat er iemand in huis is als u thuiskomt en dat u de eerste nacht niet alleen bent. Het is handig om pijnstillers in huis te hebben. Bij onvoorziene complicaties na ontslag kunt u contact opnemen met uw huisarts.

21


Overzicht van specialisten Anesthesie en Pijnbehandeling

Dr. P.J. Hennis

C.A. ten Kate

W. Rezvani

Farmacie

L.J.P. Slegers

F. Disch

M.J. Koot

R. Kuiper

R. Moss

B.J. Notermans

E. Slob

Cardiologie

L. Berman

B.M.E. Massaar-Hagen

M. Mulder

J. Slob

M.J. van Hengel

Dr. J.P.P. Smits

Chirurgie

F.R. Dijkstra

Geriatrie

Gynaecologie en Verloskunde

R.C. van Doorn

Dr. B.G. Molenkamp E.B.M. Theunissen

Dr. P.H.P. Fung Kon Jin

J. Keizer

Dr. J.H. Becker

E.E. Blokhuis

Dr. J. van Disseldorp

Dr. N.A.T. Wijffels

Dr. Ph. Wittich

I.H. Goedhuis

P. Graziozi

J. Kooijman

S. Kuc

M.D. van der Laan

G.D.M. Martens

J. Oosterhuis

M. Rast

Dr. A.C. Verkleij-Hagoort

Dermatologie

A.L. CaronSchreinemachers

22

C.W. den Hengst


HofpoortInfo

Interne geneeskunde

Kindergeneeskunde

A. Conijn

K. Kessels

B.C.A.J. Loffeld

B.T. Rรถvekamp

W. Balemans

J.H. de Bie

C. Dorrepaal

R. Saunier

E.A. bij de Vaate

Dr. M.J. Verhaar-Langereis

O. de Weerdt

S. van Gijlswijk

I. de Kruijff

W. Peper

M. van Wissen

R. Tak

W.A. Verwijs

Internist-nefroloog (Elyse Woerden)

Klinische chemie

H. Kruis

Dr. G.W.A. Lansbergen

Kaakchirurgie

Longgeneeskunde

M.S.M. Muradin

R.M.S. Polsbroek

Dr. A.J.W.P. Rosenberg

Dr. L. Brinkman

Dr. D. van Loon

J.A. Hardeman

R. van der Kamp

Keel-, Neus- en Oorheelkunde J.G.M. Ribbert

Dr. P.K.E. Bรถrjesson Dr. H. Leversteijn

C.H.M. Verhoevenvan Wettum

Medische Genetica

Dr. M.G.E.M Ausems

P.A. Terhal 23


Overzicht van specialisten Medische microbiologie

Orthopedie

Plastische chirurgie

Dr. G.P. Voorn

J.A. Berger

D. Groot

E. Hoefnagels

R.J. de Jong

(Maartenskliniek Woerden)

L.W.L. de Klerk

Neurologie

Dr. E. Zonnevylle

Radiologie

Neurochirurgie

Dr. P.H.J.M. Elsenburg

W.B. van den Berg

J.R. Lansdaal

J. Assink

K.A.F. Houwert

M. de Jonge

M.C. Peterse

Y.D. van der Werff

E.J.M. Woltersvan der Ben

Dr. M. Ostendorf

S. Spruijt

Reumatologie (Maartenskliniek Woerden) Dr. C. Gerlach

J.P. Kerklaan

Dr. J.M.L. Henselmans

Dr. A. Schuitemaker

Dr. M. Stegeman

K.M. Veenstra

P. van Winterswijk

J.H. Zwiers

Klinische Pathologie J.S. Straver

Oogheelkunde

Dr. K.C. Kuijpers

L.J.P. Fick

M.F.M. van Oosterhout

24

L.B. de Jong

Dr. J.A. Kummer

M. Custers

P. Hellmann

Dr. W.H. Noort-van der Laan

C.A.M. van Vliet

S.W. Kadir


HofpoortInfo

Revalidatiegeneeskunde

Verpleegkundig specialisten

H.G.T.J. Lenaers

W. Bode (mammacare)

I. van den Bosch J. Heemskerk (physician assistant (geriatrie) proctologie/seksuoloog)

R. van Jaarsveld (longoncologie/ palliatieve zorg)

Urologie A. van Seggelen (palliatieve zorg)

Dr. J.J.H. Beck

S. van Selm

P. Stijns

Informatie over het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis: www.zuwehofpoort.nl Het Zuwe Hofpoort is een modern, algemeen, regionaal ziekenhuis met een prettige en informele werksfeer. Binnen het ziekenhuis zijn vrijwel alle medische specialismen vertegenwoordigd. Informatie over het ziekenhuis vindt u onder andere op www.zuwehofpoort.nl. Hier treft u specifieke informatie over wachttijden, voorzieningen, specialismen, behandelmogelijkheden en meer. Onder ‘folders’ vindt u voorlichtingsfolders met (medische) informatie. Daarnaast heeft het ziekenhuis voor specifieke doelgroepen de sites: • www.zhzkids.nl • www.dekraamsuite.nl • www.knobbeltjeinjeborst.nl • www.mannenkliniekwoerden.nl • www.proctologiecentrum.nl. • www.bekkenbodemcentrumwoerden.nl • www.zorgpoortleidscherijn.nl Of volg ons op: • twitter.com/ZuweHofpoortZkh • facebook.com/ZuweHofpoortZiekenhuis

25


PatiĂŤntveiligheid Uw veiligheid heeft volop aandacht in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. U kunt er in het ziekenhuis vanuit gaan dat de specialisten en medewerkers hun werk goed doen en u professioneel behandelen. Maar u heeft zelf ook een rol in uw eigen veiligheid. U kunt een medicatie-overzicht bij uw apotheek opvragen, zodat wij weten welke medicijnen u gebruikt en voor welke medicijnen u allergisch bent of welke niet werken. Op onze patiĂŤntveiligheidskaart vindt u tips die bij kunnen dragen aan een veilige behandeling. Voor kinderen en ouderen is er een aparte veiligheidskaart met tips ter voorbereiding op een veilige ziekenhuisopname.

26


Overzicht priklocaties bloedafnamelaboratorium PLAATS GEBOUW AMMERSTOL

ma di wo do vr

Kruisgebouw - Ds. Hugenholzstraat 2

x

Tijd 08.00 - 08.30 uur

BERGAMBACHT Kruisgebouw - Meidoornstraat 3d

x

x

08.00 - 09.00 uur

BERKENWOUDE Prinses Beatrixstraat 1

x

10.15 - 10.30 uur

BODEGRAVEN

De Meent, Willem de Zwijgerstraat 8

x

x

x

09.00 - 10.00 uur

x

x

x

x

x

Dienstencentrum - Rijngaarde 1

x

08.00 - 10.00 uur

BOSKOOP

MFC “De Plataan”- Snijdelwijklaan 2

x

x

09.00 - 10.00 uur

DRIEBRUGGEN

Huisartsenpraktijk - Burg. Doormanstraat 25

x

x

08.15 - 08.30 uur

GOUDA

Groene Hart Ziekenhuis - Bleulandweg 10

x

x

07.30 - 17.15 uur

x

x

x

x

x

Vr tot 16.30 uur

Goverwelle, huisartsenpr. - Middenmolenplein 1

x

x

x

08.30 - 09.15 uur

Medisch Spectrum De Huisarts - Willem Barentszlaan 32

x

x

x

x

08.30 - 09.00 uur

Zuidrandflat - De la Reylaan 100

x

x

x

x

08.30 - 09.00 uur

Sacramentskerk - Constantijn Huijgensstraat 12B

x

x

x

x

08.00 - 09.00 uur

GOUDERAK

MFC Kranepoort - Kranepoort 6

x

08.00 - 09.00 uur

x

x

x

10.00 - 10.15 uur

HAASTRECHT

Huisartsenpraktijk - Concordiaplein 3

x

x

x

x

x

08.00 - 08.30 uur

HARMELEN

Huisartsenpraktijk - Kerkweg 2

x

x

x

x

x

08.00 - 08.45 uur

KAMERIK

Huisartsenpraktijk - Meent 1

x

x

x

08.15 - 08.45 uur

x

08.00 - 08.30 uur

KRIMPEN a/d LEK De Dertienhuizen 1 LEKKERKERK

Zorgcentrum - Nicolaas Beetstraat 1

x

x

x

08.30 - 09.30 uur

LINSCHOTEN

Woonzorgcentrum, - S.v. Linschotenstraat 1

x

x

x

x

x

09.15 - 09.30 uur

MIJDRECHT

Gezondheidscentrum - Hoofdweg 1

x

x

x

x

x

08.00 - 12.00 uur

MOERKAPELLE

Huisartsenpraktijk - Weideplantsoen 20

x

x

10.00 - 10.15 uur

MONTFOORT

Woonzorgcentrum - Antoniushof

x

x

x

08.00 - 08.15 uur

MOORDRECHT

De Zespunt - Molenlaan 1a

x

x

x

x

08.45 - 09.30 uur

NIEUWERBRUG

Huisartsenpraktijk - Gravin Jacobastraat 22

x

x

09.30 - 09.45 uur

GHZ locatie Zuidplas - Doortocht 40

x

x

08.00 - 12.30 uur

x

NIEUWERKERK a/d IJSSEL

x

x

x

NOORDEN

Huisartsenpraktijk - Anemonenstraat 18

x

x

x

x

08.00 - 08.45 uur

OUDEWATER

Medisch Centrum Oudewater - Oude Singel 11

x

x

x

x

x

08.00 - 10.00 uur

OUDERKERK

Geerestein - Burg Neetstraat 6

x

x

x

08.00 - 08.30 uur

a/d IJSSEL REEUWIJK

Medisch Centrum - Kaarde 13 (zij-ingang)

x

x

x

x

x

08.30 - 09.00 uur

x

08.00 - 09.00 uur

SCHOONHOVEN GHZ loc. Schoonhoven - Oranjeplaats 21G

x

STOLWIJK

De Wilgenhoven - Kievitslaan 1

x

x

x

08.00 - 09.00 uur

VLEUTEN

Zorgpoort Leidsche Rijn - Middenburcht 116

x

x

x

08.00 - 17.00 uur

WAARDER

Kerverland - Kerverland 1

x

x

09.30 - 09.45 uur

WADDINXVEEN

Medisch Centrum West - Mozartlaan 2-4

x

x

x

x

x

08.00 - 10.00 uur

Ipse De Bruggen - Sterrenlaan 2

x

x

x

x

x

08.00 - 09.00 uur

WOERDEN

De Zorgplint (spreekkamer 4)

Jozef Israelslaan 20a

x

x

09.45 - 10.00 uur

Servicepunt De Wiek

Molenvlietbrink 313-315

x

x

08.00 - 08.15 uur

Zuwe Hofpoort Ziekenhuis - Polanerbaan 2

x

x

x

x

08.00 - 17.00 uur

ZEGVELD

Huisartsenpraktijk Zegveld -

Hoofdweg 70

x

x

x

09.45 - 10.00 uur

ZEVENHUIZEN

Hervormd Centrum - Dorpstraat 156

x

x

08.30 - 09.00 uur

ZWAMMERDAM

Plein 1

x

x

x

x

x

x

08.00 - 09.00 uur

27


EnquĂŞteformulier

#

Op dit formulier kunt u uw op- en aanmerkingen over uw behandeling of uw verblijf kenbaar maken. Zend het formulier in een ongefrankeerde envelop aan: Klachtenfunctionaris, Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, Antwoordnummer 2113, 3440 VB Woerden.

De behandeling/het verblijf in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis heb ik als volgt ervaren: ..............................................................................................................................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................................................................................................

Mijn suggesties, op- of aanmerkingen zijn: .............................................................................................................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................................................................................................. ..............................................................................................................................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................................................................................................

Ik ben op de polikliniek geweest van:................................................................................................................................(specialisme) op: ................................................................................................................................................ ................................................................................. (datum) Ik ben opgenomen geweest op afdeling: ....................................................................................................................................................... in de periode van:.......................................................................................................... tot................................................................................................................................................. Dit zijn mijn adresgegevens: Naam/voorletters:................................................................................................................................................................................................................. man/vrouw Adres:.............................................................................................................................................................................................................................................. ..............................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode/woonplaats:..................................................................................................................................................................................................... ..............................................................................................................................................................................................................................................................

Telefoonnummer:................................................................................................................................................................................................................... E-mail:............................................................................................................................................................................................................................................. Ja, ik wil graag antwoord ontvangen 28


Hofpoort 2017 2 lowres  
Hofpoort 2017 2 lowres  
Advertisement