Page 1

Welkom in het ETZ

MAGAZINE VAN HET ELISABETHTWEESTEDEN ZIEKENHUIS

JAARGANG 1 • APRIL 2019 • NUMMER 1

Patiëntervaring PAGINA 8

IC-café PAGINA 14

Acuut Kort Verblijf PAGINA 15

Het hartcentrum in Midden-Brabant PAGINA 17

In gesprek met patiënt PAGINA 23

Drs. K.M.A.C. Luijten, reumatoloog in gesprek met Ben van Deursen


Voorwoord

In deze

Voorwoord

Beste lezer, patiënt/bezoeker

editie Voorwoord

3

Wat regelt u vooraf?

4

Drie goede vragen

5

Kort nieuws

7

Patiëntervaring

8

Opnameinformatie

9

Voorzieningen

13

Oud-patiënten

Om u meer vertrouwd te maken met ons ziekenhuis is dit magazine samengesteld. Hierin vindt u antwoord op de meest voorkomende vragen. Bezoek ook eens onze website www.etz.nl. Hier staat informatie over opname, polikliniekbezoek en nog veel meer. Heeft u daarna nog vragen, wensen of klachten? Onze medewerkers staan voor u klaar om deze te bespreken.

Namens de Raad van Bestuur Prof.dr. H.J.J.M. (Bart) Berden (voorzitter)

Het ETZ heeft 3 hoofdlocaties: ETZ Elisabeth Hilvarenbeekseweg 60, 5022 GC Tilburg: (013) 221 00 00

ontmoeten lotgenoten in IC-café

14

Acuut Kort Verblijf

15

ETZ TweeSteden Dr. Deelenlaan 5, 5042 AD Tilburg: (013) 221 00 00 ETZ Waalwijk Kasteellaan 2, 5141 BM Waalwijk: (013) 221 00 00

Hét hartcentrum in Midden-Brabant

Namens alle medewerkers heet ik u van harte welkom in het ETZ. Bij een opname in het ziekenhuis vinden wij het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Wij doen er alles aan om u buitengewone zorg te bieden passend bij u als persoon en als patiënt. Het bieden van duidelijke informatie is daar een belangrijk onderdeel van.

17 Dit zijn onze kanalen: 19

Bezoekuur Patiëntveiligheidskaart

Colofon

Goed om te weten

@etznl / @werkenbijetz

etznl

23

@etznl / @werkenbijETZ

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

25

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Welkom in het ETZ is het magazine voor patiënten en bezoekers van het ETZ en verschijnt in een oplage van 5.000 exemplaren. Jaargang 1, nummer 1, april 2019. Eindredactie: Jacqueline Burgers ( j.vandenboogaart@etz.nl). Vormgeving & Opmaak: BC Uitgevers BV, Nanno van Leeuwen. Uitgeverij & advertentieverkoop: BC Uitgevers BV, Sneek, T. 0515 429 429. Bladmanager: Barbara Verschoor T. 06 455 766 70

Welkom in het ETZ

3


Voorafgaand

Voorbereiding

Wat regelt u vooraf? Voorafgaand aan of bij uw bezoek/opname wordt het overzicht van de medicijnen die u thuis gebruikt met u besproken.

4

Welkom in het ETZ

Medicatieoverzicht

Het is belangrijk dat uw behandelend arts op de hoogte is van uw medicijngebruik. Wilt u daarom vóór uw bezoek/opname in het ziekenhuis een actuele medicijnlijst opvragen bij uw eigen apotheek?

Overgevoeligheid

Voor uw behandelend specialist en verpleegkundige is het belangrijk te weten voor welke stoffen of geneesmiddelen u overgevoelig of allergisch bent. Geef dit door aan uw arts, verpleegkundige of apothekersassistente.


Algemene informatie

Vergeet me nietjes

Drie goede vragen Als patiĂŤnt heeft u vaak meerdere behandelmogelijkheden. Het is daarom belangrijk om samen met uw arts te bespreken welke behandeling het beste bij u past. Dit doet u door vragen te stellen die uw arts uitnodigen goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren. Om u te helpen bij het stellen van vragen hebben we in het ETZ deze 'vergeet me nietjes' ontwikkeld. Bij de arts voor behandeling of onderzoek? U heeft altijd meerdere mogelijkheden. Wat past het beste bij u? Stel drie goede vragen aan uw arts en beslis samen:

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Goed voorbereid!

Welkom in het ETZ

5


HAARWERKEN pruiken en turbans Haarwerken by Kristel

Het is van groot belang dat u de juiste keuze maakt voor een haarwerk, het moet goed passen en prettig dragen. Als haarwerkspecialist help en adviseer ik u hierbij in mijn salon, bij u thuis of in het ziekenhuis. Binnen 5 werkdagen heeft u een intake gesprek op een locatie waar u zich het meest prettig voelt. Samen bespreken we wat u belangrijk vindt aan het haarwerk. Het kostenaspect nemen we hierin mee. Door mijn contacten met zorgverzekeraars, adviseer ik u ook over de gangbare vergoedingen en declaratiemogelijkheden.

Kristel van den Broek haarwerkspecialist

Meer informatie over haarwerken vindt u op mijn website www.haarwerkenbykristel.nl of neem geheel vrijblijvend contact met mij op, +31(0)6 230 45 430.

Eeckelbosstraat 12, 5051 SM Goirle Donkstraat 25, 5124 RJ Molenschot +31(0)6 230 45 430 info@haarwerkenbykristel.nl www.haarwerkenbykristel.nl

Aangenaam leven met Het Laar Bij Het Laar stellen we ons dagelijks de vraag: wat kunnen we samen doen om er voor u een aangename dag van te maken? Een dag die het waard is om geleefd te worden. Of het nu gaat om wonen, zorg, eten en drinken of bijvoorbeeld kunst en cultuur, Het Laar zet zich in om u het leven te laten leiden zoals u dat wenst.


Algemene informatie

Applicatie

ETZ Behandelwijzer

Alle informatie direct bij de hand.

De ETZ Behandelwijzer is een app waarbij u als patiënt informatie krijgt over bijvoorbeeld de voorbereiding op een behandeling of operatie. Ook biedt de app hulp bij het herstelproces na de ingreep door bijvoorbeeld leefregels voor na de operatie of oefeningen die u als patiënt kunt doen om uw herstel te bevorderen. Met de app wordt u op het juiste moment geïnformeerd, doordat niet alle informatie tegelijkertijd in de app verschijnt, maar juist op het moment dat u de informatie nodig heeft. Er kunnen bijvoorbeeld meldingen gestuurd worden op het moment dat u nuchter moet zijn voor uw operatie, over wat u mee moet nemen voor uw afspraak of wanneer u bepaalde waarden door moet geven. U vult op uw telefoon of tablet de gegevens van uw behandeling of operatie in en krijgt daarna een stappenplan. Daarbij horen een tijdlijn en een profiel specifiek gericht op de behandeling of operatie. Alle informatie die normaal in een folder staat, heeft u nu gewoon bij de hand mét extra’s zoals foto’s, video’s en tips voor een sneller herstel. De ETZ Behandelwijzer is te downloaden in de App Store voor toestellen met het besturingssysteem iOS en staat voor Androidtoestellen in de Google Play Store.

Hulp verbeteren

Patiëntervaringen meten

Deel uw ervaring met ons

Luisteren naar wat u als patiënt ervaart in ons ziekenhuis levert ons veel informatie op die we gebruiken om de kwaliteit van onze zorg verder te verbeteren. Heeft u zelf een ervaring die u wilt delen? Stuur dan een mail naar patientervaring@etz.nl

Welkom in het ETZ

7


Patiëntervaring

Patiënte Anne Peetermans in gesprek met een van de geestelijk verzorgers in het ETZ

Een patiënt van het Traumacentrum vertelt

'Er werd met aandacht naar me geluisterd' Anne Petermans kwam in het ETZ terecht door een trap van een paard. Haar borstkas deukte in, ze had acht verbrijzelde ribben, een klaplong, gebroken borstbeen en een geperforeerde long. Door dit ongeval verbleef ze dertien dagen in het ETZ; vijf op de Intensive Care en acht op de afdeling Traumatologie. Dat is niet niks, maar ondanks de impact van het heftige ongeluk, vertelt ze over haar positieve ervaring met het ETZ. Anne Peetermans kan zich niet meer veel herinneren van haar verblijf op de Intensive Care (IC). “Waarschijnlijk door de verdoving, medicatie en pijn”, legt ze uit. “Wat ik me wel herinner, is dat iedereen met veel respect en bekommernis voor me zorgde. Ik bewonder de verpleging op de IC ten zeerste voor de zorg, dag en nacht.” Anne lag vijf dagen op de IC voordat ze naar de afdeling Traumatologie ging. Omdat ze zich niet veel kon herinneren, is ze teruggegaan om de missende puzzelstukjes te zoeken van haar IC-verblijf. “Een vrijwilliger heeft me begeleid tot de IC. Ook was er een verpleegkundige aanwezig om met me te praten zodat ik dit stuk kon verwerken.”

Operatie en doktersteam

“Ik ben heel blij dat ik in dit ziekenhuis terecht ben gekomen. De operatie ging voorspoedig, mijn wond is vakkundig dichtgenaaid en de narcose ging goed.” Na de operatie moest samen met de dokter gezocht worden naar de juiste pijnstilling. “Ik waardeer het ten zeerste dat er elke keer met aandacht geluisterd werd naar mijn bevindingen als patiënt. Er was op elk ogenblik aandacht voor mijn twijfels over mijn pijn en zorgen.” De zaalartsen namen de tijd om de angsten van Anne te begrijpen. Elke beslissing van de artsen werd goed onderbouwd. Dat gaf haar een prettig gevoel en nam haar angsten weg. “Ze waren er voor me, ook als de pijn te erg werd. Zelfs midden in de nacht werd zonder uitstel een arts opgebeld die mij toestemming kon geven voor verdere medicatie.”

Trauma-afdeling

“Er was verpleging. Dag en nacht. Wat me vooral bijbleef, was de liefheid van eenieder. Het was nooit te veel gevraagd om te komen als ik belde. Vooral tijdens de nachten waarbij de pijn zo erg was dat ik liever de stekker eruit trok, waren ze daar. Altijd vol zorg en medeleven.

8

Welkom in het ETZ

Ze trachtten me zo goed mogelijk te helpen en me te troosten wanneer nodig.” Anne geeft de verpleegkundigen een dikke pluim. De verpleegkundigen sliepen niet tijdens de nacht, maar ze stonden weer even fris en vrolijk naast haar bed als ze belde. “Ze konden mij goed geruststellen.”

Verzorging

Anne: “De verpleegkundigen gaven me altijd voorzichtige, lieve aandacht tijdens het verzorgen. Bij de wonden, het opmaken van mijn bed, de toiletbezoeken. Ze deden veel voor me en moedigden me enorm aan om zelfstandig aan de slag te gaan. Telkens met de boodschap: bel maar indien nodig. Dit maakt de stap naar ontslag toch wel wat kleiner.”

"Ze waren er voor me, ook als de pijn te erg werd." Logistiek personeel

Anne is ontzettend positief over elke medewerker van het ETZ. Ze omschrijft het logistiek personeel als respectvol, vriendelijk en bezorgd. “De medewerkers die mijn eten verzorgde, namen de tijd om te luisteren naar mijn behoefte als patiënt. Ze lieten elke wens in vervulling gaan. Als ik me niet lekker voelde, nog niet wakker was, of nog gewassen moest worden, hadden ze veel geduld. Ze kwamen dan terug voor een tweede of derde keer. Ik kan bijna niet geloven dat dit bestaat”, sluit ze af. De paardrijdster kan met haar hand op haar hart zeggen: "Jullie dragen voor mij het kwaliteitslabel een Buitengewoon ziekenhuis. Het leek wel alsof iedereen in het ETZ een ‘chip’ ingeplant heeft met een dosis passie en openheid. Dankjewel dat ik te gast mocht zijn in dit ziekenhuis. Ik waardeer dit ten zeerste!”


Opnameinformatie

Opnameinformatie De opname Wat neemt u mee?

Neem het volgende mee (als dit van toepassing is): • geldig legitimatiebewijs; • uw patiëntenpas; • zorgpas of polisblad van uw zorgverzekering; • makkelijk zittende kleding, zowel voor overdag als ’s nachts, stevige pantoffels/slippers (met harde anti slipzool) en een ochtendjas. Als u wordt opgenomen op afdeling Orthopedie mag u geen pantoffels/slippers/ crocs of klompen meenemen; • een actuele medicijnlijst (op te halen bij uw apotheek); • alle medicatie die u gebruikt (inclusief vrij verkrijgbare medicatie, inhalator, oogdruppels, zalven enzovoorts); • een tijdschrift of een boek; • pen en papier om uw vragen op te schrijven; • uw eigen rollator of rolstoel, met uw naam en adres erop.

Wat neemt u niet mee?

Neem liever geen waardevolle bezittingen mee. Voor verlies of diefstal van uw eigendommen is het ziekenhuis niet aansprakelijk.

Verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling heeft u een gesprek met een verpleegkundige over de gang van zaken tijdens uw opname en eventuele operatie. U geeft de naam en het telefoonnummer van uw contactpersoon door. Als u een dieet heeft of overgevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen, is het belangrijk dat u dit doorgeeft aan de verpleegkundige. Wilt u ook doorgeven als er veranderingen in uw gezondheidssituatie of medicijngebruik zijn geweest? Om vergissingen met andere patiënten te voorkomen, krijgt u een polsbandje om met daarop uw naam, geboortedatum en patiëntnummer. U bent verplicht dit bandje tijdens uw verblijf in ons ziekenhuis te dragen.

Wie zorgt er voor u tijdens uw opname? Tijdens uw opname op een van de locaties van het ETZ ziet u verschillende zorgverleners.

Verpleegkundige

Op het whiteboard dat op uw kamer hangt, staat altijd aangegeven welke verpleegkundige die dag voor u zorgt. Uw algemene vragen en vragen over uw zorg kunt u met deze verpleegkundige bespreken.

Afdelingsarts

De afdelingsarts loopt met uitzondering van de Dagbehandeling visite op de afdeling. De vragen over uw ziekte en/of behandeling bespreekt u met de afdelingsarts. Als u een vraag voor de afdelingsarts heeft, kunt u die aan uw verpleegkundige doorgeven. De verpleegkundige informeert de afdelingsarts hierover zodat hij/ zij u goed voorbereid kan antwoorden. Ook komt de afdelingsarts zelf regelmatig bij u langs om te zien hoe het met u gaat. Het kan voorkomen dat een vervangend afdelingsarts u bezoekt als uw eigen afdelingsarts niet kan komen (bijvoorbeeld vanwege vakantie of nascholing). Welkom in het ETZ

9


Algemene informatie

Hoofdbehandelaar

Uw behandelend medisch specialist, uw hoofdbehandelaar, is eindverantwoordelijk voor uw behandeling in het ziekenhuis. De hoofdbehandelaar overlegt met de afdelingsarts en de afdeling en is, zo nodig, aanwezig bij de gesprekken en loopt wekelijks bij u visite. Het kan zijn dat de specialist die u gesproken heeft op de polikliniek een andere medisch specialist is dan die van de afdeling. Het kan ook voorkomen dat een waarnemend specialist u

bezoekt bij afwezigheid van uw hoofdbehandelaar, bijvoorbeeld in avond, nacht en weekenddiensten of vanwege vakantie of nascholing.

Andere medisch specialisten

Tijdens uw verblijf op de afdeling kan de hulp van een andere medisch specialist worden ingeroepen. Wij informeren u hierover. Het ETZ is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat u te maken kunt krijgen met artsen die in opleiding zijn tot medisch specialist.

Nieuwe dienstkleding Specialisten

dragen een lange witte jas met korte mouw. Eventueel dragen zij daaronder een witte broek.

Verpleegkundigen

dragen een witte broek met daarop een witte, korte jas. Deze jas heeft lichtblauwe accenten op de mouwen en een donkerblauwe kraag. De verpleegkundigen zorgen voor de dagelijkse verpleging.

Afdelingsassistenten

Zorgassistenten

dragen een witte broek met daarop een witte, korte jas. Deze jas heeft dezelfde licht blauwe accenten, maar dan op de zijkant, de mouwen en de kraag. Zij ondersteunen de verpleegkundigen en zorgen voor eten en drinken. 10

Welkom in het ETZ

dragen een witte broek met daarop een witte, korte jas. Deze jas heeft groene kleuraccenten aan de zijkant, de mouwen en de kraag. De afdelingsassistenten zorgen ervoor dat alles wordt schoongemaakt en helpen met het vervoer als de patiĂŤnt voor onderzoek elders in het ziekenhuis moet zijn.


Algemene informatie

Medicatieoverzicht

Overhandig aan de verpleegkundige eventueel de door u meegebrachte medicijnen van thuis of de medicijnlijst van uw apotheek. Uw behandelend arts kan besluiten dat u met de inname van sommige medicijnen (tijdelijk) moet stoppen, dit is vooral van toepassing op bloedverdunnende middelen. Ook kan het zijn dat de behandelend arts besluit dat de dosering van een medicijn (tijdelijk) moet worden aangepast.

Bezoek

In de brochure die u op de verpleegafdeling krijgt, vindt u de bezoektijden voor uw afdeling. Voor uw rust en die van de overige patiënten: • mag u niet meer dan twee personen op bezoek hebben; • blijft uw bezoek bij voorkeur niet langer dan één uur; • houdt uw bezoek zich aan de bezoektijden; • houdt uw bezoek rekening met de overige patiënten op de kamer.

Ondervoeding door ziekte

Ondervoeding door ziekte komt veel voor. Ongeveer een op de drie patiënten is bij opname ondervoed of loopt het risico om ondervoed te raken. Ondervoeding merkt u doordat u onbedoeld gewicht verliest, u zich bijvoorbeeld slap en moe voelt. Het komt regelmatig voor dat iemand met een gezond gewicht of zichtbaar overgewicht, toch aan ondervoeding lijdt. Het is dus belangrijk dat ondervoeding zo snel mogelijk gesignaleerd en behandeld wordt.

Vaak is moeilijk te voorspellen hoe lang uw verblijf in het ziekenhuis duurt. Om ondervoeding op tijd te signaleren, stelt de verpleegkundige u bij opname drie vragen over uw voedingstoestand. Tijdens uw opname wordt regelmatig nagegaan hoeveel u weegt. Dat maakt duidelijk hoe uw voedingstoestand zich tijdens het verblijf in het ziekenhuis ontwikkelt. Soms kan het nodig zijn een diëtist te betrekken bij uw behandeling. Bijvoorbeeld bij (ernstige) ondervoeding of uw herstel na een operatie. In een aantal gevallen zet de diëtist van het ziekenhuis de dieetbehandeling na ontslag voort. Afgesproken wordt hoe de diëtist u dan begeleidt. Meer informatie vindt u op onze website.

tijdens hun opname in het ziekenhuis vallen. Adviezen om vallen te voorkomen, zijn te vinden op onze website.

Het ontslag

Vaak is moeilijk te voorspellen hoe lang uw verblijf in het ziekenhuis duurt. Zodra meer zekerheid is over de ontslagdatum, wordt met u overlegd over de exacte datum en het tijdstip en vindt er nog een ontslaggesprek met u plaats. Het ontslaggesprek wat de medicatie betreft, wordt uitgevoerd door de verpleegkundige of door de poli apotheek (apotheek DeLeij op locatie ETZ Elisabeth of Apotheek De Donge op locatie ETZ TweeSteden). Als service kunnen zij ook uw medicatie leveren op de dag van uw ontslag. Uw eigen apotheek wordt van de wijzigingen op de hoogte gebracht.

Ziekenhuisplanner

Met behulp van ziekenhuisplanner.nl regelt u of een familielid/naaste, gratis en op een eenvoudige manier het bezoek. Samen met uw familie, vrienden en kennissen organiseert u wie, wanneer u een bezoek brengt. Via Ziekenhuisplanner.nl kunt u ook een dagboek bijhouden.

Voorkom vallen in het ziekenhuis

In ons ziekenhuis staat patiëntveiligheid voorop. Helaas komt het nog steeds voor dat (vooral oudere) patiënten Welkom in het ETZ

11


Uw specialist in haarwerken Garanties bij een haarwerk van Dekkers Hair & Beauty: • 100% privacy / aparte haarwerksalon • certificaat ANKO haarwerkspecialist • samenwerking met alle zorgverzekeraars • nazorg • mobiel bereikbaar voor spoedgevallen • bezoek aan (zieken)huis mogelijk Altijd een gratis en vrijblijvend intake gesprek waarin wij ruimvoldoende tijd reserveren voor het doornemen van wensen en mogelijkheden en beantwoorden van al uw vragen. Voor meer informatie of het maken van een afspraak: www.dekkershairbeauty.nl | 0416-336586

Dekkers Hair & Beauty | Margrietstraat 16 in Waalwijk | Gasthuisstraat 46 in Kaatsheuvel


Voorzieningen

Voorzieningen Parkeren

Bezoekers kunnen gebruikmaken van het parkeerterrein bij het ziekenhuis. De kosten zijn afhankelijk van de parkeertijd. Als u slecht ter been bent, kunt u voor de hoofdingang in- en uitstappen. Bij alle locaties zijn invalidenparkeerplaatsen voor vergunninghouders. Om bezoekers van langdurig opgenomen patiënten tegemoet te komen in de parkeerkosten, biedt het ETZ een parkeerabonnement. Meer informatie over dit abonnement vindt u op onze website.

Televisie, radio en telefoon

Televisie en radio zijn gratis. U kunt gebruikmaken van uw eigen mobiele telefoon.

Internet

Het ETZ beschikt over draadloos internet (WiFi). Gebruik van internet op uw eigen laptop, smartphone of tablet is gratis. De naam van het wifi-netwerk is ETZ-Open.

Restaurant / winkels

In de centrale hal van locatie ETZ Elisabeth en locatie ETZ TweeSteden vindt u een restaurant en enkele winkeltjes. Hier zijn dranken, eenvoudige maaltijden, bloemen, fruit, (nacht)kleding, cosmetica, speelgoed, versnaperingen, dagbladen en tijdschriften te koop. Op locatie ETZ Waalwijk is alleen een restaurant.

Apotheek

Bij de apotheek kunt u terecht voor uw ontslagmedicatie na een ziekenhuisopname. Op locatie ETZ Elisabeth en op locatie ETZ TweeSteden vindt u de apotheek in de hoofdgang. Meer informatie leest u op de website.

EenMaal Thuis

Om u de eerste dag te helpen kunt u bij ons een koeltas met ontbijt- en lunchproducten, één warme maaltijd en tussendoortjes kopen.

Kijk op www.etz.nl voor meer opnameinformatie

Welkom in het ETZ

13


IC-café

Ervaringen uitwisselen

Oud-patiënten ontmoeten lotgenoten in IC-café Een verblijf op de Intensive Care (IC) is voor veel patiënten en hun naasten een heftige, emotionele gebeurtenis die ook na ontslag uit het ziekenhuis veel impact kan hebben. Daarom is het ETZ gestart met een IC-café waar patiënten, hun naasten en zorgverleners informatie en ervaringen kunnen uitwisselen. Na een verblijf op de IC kunnen klachten blijven bestaan, zoals vermoeidheid, verlies spierkracht, spierpijn, slikproblemen, depressie en angst. “Patiënten hebben op de IC de dood in de ogen gekeken”, zegt internist-intensivist Anne Rutten, die als bestuurslid is verbonden aan de stichting Family and Patient Centered Intensive Care én IC Connect, de patiëntenvereniging van (voormalige) IC-patiënten. “Het lukt circa de helft van de IC-patiënten niet om binnen één jaar de werkzaamheden te hervatten. Ongeveer een derde keert zelfs helemaal niet meer terug in het arbeidsproces. Ze hebben gezondheidsklachten

die vaak niet in verband worden gebracht met het verblijf op de IC. Deze patiënten hebben een Post Intensive Care Syndroom (PICS), een aandoening die bij veel zorgverleners niet bekend is.”

Internist-intensivist Anne Rutten is gestart met een IC-café waar patiënten, hun naasten en zorgverleners informatie en ervaringen kunnen uitwisselen.

Nazorgpoli

Enorme aantallen

“Jaarlijks worden circa 3.500 patiënten op de IC in het ETZ verpleegd. We schatten dat ongeveer de helft met een PICS te maken krijgt.” Dat de bewustwording van PICS zo lang op zich liet wachten is niet vreemd, aldus Rutten. “Vroeger overleden veel patiënten op de IC, tegenwoordig overleeft iets meer dan 90 procent de opname. Zij verlaten het ziekenhuis en raken buiten beeld. Een groot deel van deze groep zoekt via de huisarts hulp. Rutten: “Sinds enkele jaren nodigen we oud-patiënten ongeveer drie maanden na ontslag uit voor een gesprek op de nazorgpoli. Daar proberen we de patiënten eruit te filteren die een PICS hebben. We weten van de patiënten die we spreken én hun naasten dat ze hun verhaal kwijt willen en ervaringen met lotgenoten willen delen. Zo kwamen we op het idee van het IC-café.”

Bijeenkomst

De volgende bijeenkomst is op 17 juni van 19:30 tot 21:30 uur, in woonlandschap De Leyhoeve, de Dokter Bloemenlaan 9-01 in Tilburg. Aanmelden is niet nodig. Ga voor meer informatie naar de website van patiëntenvereniging IC Connect.

14

Welkom in het ETZ


Acuut Kort Verblijf

Het AKV komt naast de SEH op de begane grond van locatie ETZ Elisabeth. Deze afdeling maakt onderdeel uit van de Spoedeisende Hulp.

Ervaringen uitwisselen

Acuut Kort Verblijf: tussenstop voor SEH en verpleegafdeling Het ETZ krijgt een Acuut Kort Verblijf (AKV). Hier komen patiënten te liggen die via de Spoedeisende Hulp (SEH) zijn binnengekomen en wachten op de uitslag van een onderzoek of nog ter observatie moeten blijven. Tussenstop voor SEH patiënten

Het AKV is een verlengde van de SEH. “Het is eigenlijk een tussenstop”, vertelt Marcel Remijn, zorgmanager in het ETZ. “Patiënten moeten de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Daarom liggen zij in het AKV, weg van de hectiek van de SEH. Daar moet duidelijk worden of de patiënt op een verpleegafdeling wordt opgenomen of naar een andere zorginstelling moet. De kans is ook groot dat de patiënt gewoon weer naar huis mag.”

Rustiger voor de patiënt

Voor de patiënt is het prettiger om in het AKV te liggen, dan op de SEH te verblijven. Het AKV komt naast de SEH, waar de omgeving rustiger is. Ook is er volop aandacht voor de patiënt die ter observatie ligt. Speciaal opgeleide verpleegkundigen houden hen goed in de

"Patienten verblijven korter op de SEH, wat zorgt voor een snellere doorstroom."

gaten. Omdat de AKV een verlengde is van de SEH, krijgen deze patiënten bij onderzoeken waar noodzakelijk voorrang op andere patiënten. Hier zorgt AKV-verpleegkundige voor. Deze regelt de logistiek en heeft contact met specialisten.

Fijne werkwijze voor de SEH

Niet alleen voor de patiënt levert het AKV voordelen op, ook voor de SEH is het een fijne werkwijze. “Patiënten verblijven korter op de SEH, wat zorgt voor een snellere doorstroom. SEH-verpleegkundigen hoeven niet meer bezig te zijn met patiënten die wachten op de uitslag van een onderzoek, maar kunnen zich richten op patiënten die met spoed geholpen moeten worden.”

Voor wie?

Niet alle patiënten die op de SEH zijn geweest komen terecht in het AKV. Marcel: “Als op de SEH meteen duidelijk is dat een patiënt opgenomen moet worden, dan gaat deze direct naar de verpleegafdeling zodra daar plaats is. Bij het AKV worden alleen patiënten opgenomen die nog in afwachting van een onderzoek zijn of geobserveerd moeten worden.” Welkom in het ETZ

15


D&G Fysiotherapie

Wij helpen u graag verder.

Onderdeel van het Paramedisch Centrum Tilburg Noord.

Klachtenbehandeling • Spier- en gewrichtsproblemen • Claudicatio Intermittens (Etalagebenen) • Revalidatie na operatie • Nek- en rugklachten • Hoofdpijnklachten • Astma en COPD • Sportblessures

Verdiplein 88-90 5049 NP Tilburg Tel: 013-4553092 De praktijk is geopend op afspraak: ma-vr 8.30-17.00 contact@dg-fysiotherapie.nl www.dg-fysiotherapie.nl

Specialisaties • Longfysiotherapie • Bewegingsadvies • Vaatfysiotherapie • Neurorevalidatie • Medical Taping • Valpreventie • Dry Needling

Sporten Bij D&G Fysiotherapie kunt u ook terecht voor sport. Onder begeleiding of zelfstandig kunt u gebruik maken van de fitnessruimte. Al vanaf €1,50 per keer!

D&G Fysiotherapie Atossa Huid- en Oedeemtherapie Onderdeel van het Paramedisch Centrum Tilburg Noord. Verdiplein 88-90 5049 NP Tilburg Tel: 06-36393993

Wij helpen u graag verder. Huidbehandeling Oedeembehandeling • Alle vormen van littekens • Lipoedeem • Alle vormen van Acne • Lymfeoedeem • Ouderdomsvlekken • Veneus oedeem • Huidverbetering • Pigmentvlekken • Overbeharing • Couperose • Rosacea

De praktijk is geopend op afspraak: ma-vr 8.30-21.00 www.atossahuidtherapie.nl info@atossahuidtherapie.nl

Atossa Huid- en Oedeemtherapie


Hartcentrum

Interventiecardiologie

‘ETZ TweeSteden is hét hartcentrum in Midden-Brabant’ Wat is een interventiecardioloog?

“Ik ben gespecialiseerd in de behandeling van kransslagaders, zoals dotteren, het plaatsen van (oplosbare) stents en het behandelen van een acuut hartinfarct. Deze behandelingen vereisen specifieke expertise. Na mijn specialisatie tot cardioloog heb ik een extra opleiding gevolgd tot interventiecardioloog.”

Hoe is de zorg voor hartpatiënten geregeld in Tilburg?

“We hebben vier poliklinieken op alle locaties: ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden, ETZ Oisterwijk en ETZ Waalwijk. Patiënten in de regio Midden-Brabant met hartproblemen komen naar de Eerste Hart Hulp (EHH) op ETZ TweeSteden.”

Wat betekent de sluiting van de Spoedeisende Hulp op ETZ TweeSteden voor de hartpatiënt? “Dat heeft geen gevolgen voor de cardiologische patiënt. De EHH is gevestigd in de Spoedeisende Hulp (SEH) op ETZ TweeSteden. In de loop van volgend jaar sluit de SEH op deze locatie. De EHH blijft wél open op ETZ TweeSteden. Achter de schermen worden nu de voorbereidingen hiervoor getroffen.”

Wat is een Eerste Hart Hulp?

“Op de EHH onderzoeken we patiënten met mogelijke hartklachten. Deze patiënten zijn vanwege acute hartklachten doorverwezen via de huisarts, SEH, specialist of met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Na onderzoek is duidelijk waar patiënten naartoe gaan: de hartbewaking, verpleegafdeling of naar huis. De meeste patiënten kunnen na onderzoek naar huis en hoeven niet te worden opgenomen op onze verpleegafdeling. Op de EHH is een compleet hartteam dag en nacht aanwezig.”

Waarom blijft de zorg voor hartpatiënten op ETZ TweeSteden?

“Hier beschikken we over we alle voorzieningen voor het behandelen van vrijwel alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. Zo hebben we drie ultramoderne hartkatheterisatiekamers. Jaarlijks vinden hier 1.300 dotterbehandelingen plaats. Bovendien worden jaarlijks 350 pacemakers en 100 ICD’s bij patiënten geïmplanteerd. Een ICD wordt gegeven bij hartpatiënten die kans hebben op een levensbedreigende ritmestoornis.”

"Op de EHH is een compleet hartteam dag en nacht aanwezig."

Mark Winkens (44) is interventiecardioloog in ETZ TweeSteden. In totaal werken 22 cardiologen in het ETZ.

Welkom in het ETZ

17


gevestigd in de centrale hal van het ETZ TweeSteden Bij Apotheek de Donge kunnen cliĂŤnten van het TweeSteden Ziekenhuis na ziekenhuisopname of een bezoek aan de polikliniek of huisarts, terecht voor medicijnen op recept, maar ook voor zelfzorggeneesmiddelen zoals pijnstillers of hoest- en verkoudheidsmiddelen. Ook bezoekers van het ziekenhuis zijn van harte welkom!

Apotheek de Donge

Dr. Deelenlaan 5, 5042 AD Tilburg Telefoon: 013 - 465 5788 Fax: 013 - 465 5997 apotheekdedonge@ezorg.nl

Maandag t/m vrijdag 08.30-18.00 uur Dinsdagavond tot 20.00 uur Zaterdag van 10.00-15.00 uur


Algemene informatie

Goed om te weten EPD

Het ETZ werkt met het nieuwe Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) én het patiëntenportaal MijnETZ. Wat betekent dat voor u? • U meldt zich bij een bezoek aan een polikliniek of onderzoeksafdeling aan via de aanmeldzuilen met uw patiëntenpas. • Bij een opname hoeft u zich niet aan te melden via de aanmeldzuil. • U kunt via MijnETZ inzicht krijgen in uw medische gegevens en bijvoorbeeld een afspraak plannen of bloeduitslagen inzien. • U kunt andere zorgverleners buiten het ETZ toegang verlenen tot uw medische dossier. Meer informatie over het EPD en het meekijken in uw eigen patiëntendossier vindt u op onze website, www.etz.nl.

Opname verhinderd

Helaas kan het door onvoorziene omstandigheden, zoals een spoedopname, gebeuren dat uw opname op de afgesproken datum niet door kan gaan. Natuurlijk laten wij u dat zo snel mogelijk weten en zoeken wij met u naar een alternatief. Hoe vervelend ook; voor eventuele financiële schade die u hierdoor lijdt, is ons ziekenhuis niet aansprakelijk.

Afspraak afzeggen

Kunt u de afspraak voor opname niet nakomen, wilt u dan zo snel mogelijk telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis? Wij kunnen dan mogelijk een andere patiënt in uw plaats behandelen.

Informatie en toestemming

Als patiënt in ons ziekenhuis heeft u er recht op dat uw zorghulpverlener u duidelijk informeert over: • uw ziekte of aandoening en de gevolgen daarvan; • de mogelijke onderzoeken en behandelingen; • relevante bijwerkingen en risico’s van het onderzoek of de behandeling; • eventuele andere behandelmogelijkheden. Als de informatie niet duidelijk is, vraag dan om nadere uitleg. De arts mag u alleen behandelen en onderzoek doen als u daarvoor toestemming geeft. In overleg met hem/haar kunt u eventueel de mening van een tweede arts vragen (second opinion). U kunt er ook voor kiezen om een behandeling of onderzoek niet te ondergaan.

Uw gegevens

Uw zorgverleners noteren de gegevens over uw behandeling in uw patiëntendossier. De arts en degenen die bij uw behandeling zijn betrokken, hebben inzage in alle gegevens die in het ziekenhuis over u zijn vastgelegd en die zij nodig hebben voor uw behandeling. Uw dossier wordt digitaal opgeslagen en bewaard in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van het ziekenhuis. U heeft recht op inzage in uw eigen dossier en u kunt er een kopie van krijgen.

Privacy

Het ETZ heeft een privacyreglement. Daarin is geregeld op welke wijze met uw persoonsgegevens wordt omgegaan. Op onze website vindt u meer informatie hierover en hoe u toestemming kunt geven zodat andere artsen uw gegevens mogen inzien. Soms worden uw gegevens gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs of statistiek. Uw toestemming voor deze doorgifte is niet nodig als gegevens anoniem zijn ofwel ‘niet tot uw persoon herleidbaar’. Wij gaan uit van uw toestemming met deze werkwijze. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit aangeven bij de behandelend arts of verpleegkundige.

Plichten

Als een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek in overleg met u is afgesproken, wordt op uw medewerking gerekend. U bent daarnaast verplicht om uw arts duidelijk en volledig te informeren. Alleen dan kan hij/zij een goede diagnose stellen en u een deskundige behandeling bieden.

Regels in het ziekenhuis

Medewerkers en andere aanwezigen mogen niet ongevraagd gefilmd of gefotografeerd worden. Daar moet van tevoren toestemming bij de afdeling Communicatie voor worden gevraagd. Bovendien moet iedereen die op de foto of film komt, ook schriftelijk toestemming geven.

Behandelbeperking

Het is erg belangrijk dat u nadenkt over welke grenzen u zelf wilt stellen aan uw behandeling. U kunt op Welkom in het ETZ

19


Algemene informatie

elk moment bij uw arts aangeven dat u bepaalde behandelingen beslist niet wilt ondergaan. Voorbeelden hiervan zijn niet-reanimeren of geen bloedtransfusie.

Gebruik van lichaamsmateriaal

Het kan zijn dat tijdens uw behandeling uw lichaamsmateriaal zoals bloed, urine of spierweefsel wordt onderzocht. Een deel van dit lichaamsmateriaal wordt bewaard om later te kunnen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen we onderzoeksen behandelmethoden verbeteren. Het materiaal wordt anoniem bewaard. Als u niet wilt dat we uw lichaamsmateriaal gebruiken voor onderzoek, vertel dit dan aan uw behandelend arts of aan de polikliniek/het secretariaat van uw behandelend specialist. Uw naam wordt dan opgenomen in het EPD dat altijd wordt geraadpleegd voordat er een onderzoek plaatsvindt.

Deelname wetenschappelijk onderzoek

In het ETZ wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het doel hiervan is de medische kennis te vergroten. Hierdoor kan de behandeling van patiënten worden verbeterd. Mogelijk wordt u gevraagd mee te doen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek. Uw arts geeft u daar dan vooraf uitvoerig informatie over. Vervolgens kunt u zelf beslissen of u aan het onderzoek wilt deelnemen. Als u niet wilt meewerken, heeft dat geen gevolgen voor uw verdere behandeling.

Alles naar wens? Raad van Bestuur, medisch specialisten, medewerkers en vrijwilligers van het ETZ hopen dat uw verblijf in het ziekenhuis voorspoedig verloopt. Wij streven ernaar om u de best mogelijke zorg te leveren. Elke dag weer. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over de gang van zaken. Soms ontgaan ons ook zaken die u wel heeft bemerkt. Wij hechten zeer veel waarde aan de tevredenheid van onze patiënten over de behandeling en dienstverlening. Geef het aan als u: • iets niet begrijpt of niet helemaal duidelijk is; • zich ergens zorgen over maakt; • als u iets nodig heeft of wenst.

Klankbordgroep

Denkt u graag met ons mee over wat er beter kan in ons ziekenhuis? Geef u dan op voor ons patiëntenpanel. Wij vragen u dan een paar keer per jaar om thuis een digitale vragenlijst in te vullen.

Meer informatie vindt u op onze website: www.etz.nl.

Kosten behandeling

De rekening wordt in principe rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Bepaalde behandelingen zijn echter voor vergoeding uit de basisverzekering gehaald. Ook kan het zijn dat er voor een bepaalde behandeling geen contract is afgesloten tussen het ETZ en uw zorgverzekeraar. Wilt u weten of de behandeling (volledig) wordt vergoed, neem dan vooraf contact op met uw zorgverzekeraar. Op de website www.dezorgnota.nl leest u meer over de kosten van ziekenhuiszorg.

Welkom in het ETZ

21


In gesprek met patiënt

Bezoekuur

Bestuurder Gerard van Berlo in gesprek met Henk van Berkel.

Er speelt veel rond de sluiting van de Spoedeisende Hulp (SEH) op locatie ETZ TweeSteden. Toch is daar op donderdagochtend 11.00 uur weinig van te merken in de wachtruimte van de SEH op locatie ETZ Elisabeth. Het is dan nog rustig. In behandelkamer 7 treft bestuurder Gerard van Berlo meneer Henk van Berkel (59) met zijn vrouw. Snel geholpen

Gerard luistert naar Henk van Berkel. “Ik was al een paar dagen duizelig en had hoofdpijn en dat werd steeds erger”, vertelt Henk. “Uiteindelijk heeft mijn huisarts me hierheen gestuurd en werd ik vrij snel geholpen. We zijn hier nu ongeveer twee uur, ik heb verschillende onderzoeken gehad en ik kreeg net te horen dat er niks met mijn hoofd aan de hand is. Daar ben ik erg blij mee.” Zijn vrouw vult aan: “We hebben vanmorgen maar een minuut of vijf hoeven wachten in de wachtruimte en toen was Henk al aan de beurt.”

"We zijn perfect opgevangen, behandeld en begeleid." “Mag u nu dan naar huis?”, vraagt Gerard. “Nee, ze gaan nog naar mijn ogen kijken. Daarvoor moet ik naar de poli Oogheelkunde en we zitten nu te wachten totdat

ik daar terechtkan. Voor mij is dat wachten niet erg, maar ik kan me voorstellen dat het wel vervelend is als je met erg veel pijn naar het ziekenhuis komt.”

Bloedvlekken

Op de vraag hoe goed Henk het ziekenhuis kent, zegt hij lachend: “Eigenlijk niet zo goed. Ik kom hier niet zo vaak gelukkig.” Gerard legt uit waar het ETZ voor staat: “Wij willen Buitengewoon zijn en aansluiten op de wensen van de patiënt. Is dat bij u gebeurd?” Henk kan dat beamen: “We zijn perfect opgevangen, behandeld en begeleid. Er is goed naar me geluisterd en mijn vrouw mocht ook overal bij zijn. Dat vind ik prettig. Ik kreeg ook duidelijke uitleg bij de onderzoeken.” De vrouw van Henk heeft wel een puntje van kritiek. “Bij het bloedprikken ging het allemaal snel achter elkaar en is er bloed geknoeid op Henks kleren. Efficiënt werken wil niet zeggen dat het ook altijd meteen goed gaat.” Gerard bedankt Henk en zijn vrouw voor hun openhartigheid. “Ik hoop dat het allemaal goed gaat met u en dat u in goede gezondheid blijft. Ik wens u het beste.” Welkom in het ETZ

23


Patiëntveiligheidskaart

Patiëntveiligheidskaart Deze kaart geeft u tips die u in de communicatie met uw zorgverlener kunt gebruiken. Doel hiervan is dat u zelf als patiënt een belangrijke bijdrage kunt leveren aan de veiligheid van de zorgverlening. Op de kaart staan tips die u als geheugensteuntje kunt gebruiken tijdens uw behandeling en opname in het ziekenhuis.

* Bij uw eigen apotheek kunt u een actueel medicijn-

Copyright tekeningen: Gerrit de Jager. Juni 2006.

lijst opvragen.

Welkom in het ETZ

25


Betrouwbaar, Dichtbij, Betrokken

Wat kunt u verwachten?

In onze zorglocatie Torentjeshoef, Oranjesingel 33 in Berkel-Enschot verblijft u in een mooie, comfortabel ingerichte kamer, met eigen badkamer. Onze medewerkers kunnen u de nodige persoonlijke verzorging, huishoudelijke verzorging en begeleiding bieden. U kunt 24 uur per dag van de personenalarmering gebruik maken als u ergens hulp bij nodig heeft. In restaurant de Stulp kunt u samen met andere mensen genieten van een warme maaltijd. Ook is er voldoende aanbod van activiteiten voor een gezellige daginvulling.

Logeren in een zorglocatie

Als u tijdelijk zorg nodig heeft omdat u geopereerd bent. Of omdat u plotseling ziek bent geworden. Of als uw mantelzorger een korte tijd de zorg niet op zich kan nemen. U kunt dan tijdelijk logeren in één van de zorglocaties van ’t Heem. Om tijdelijk bij ons te kunnen logeren heeft u een eerstelijns verblijf verwijzing nodig van een arts. U kunt bij ons logeren op particuliere basis of met een Wlz-indicatie. Het verblijf in onze logeerkamers is voor maximaal 3 maanden. Als u dan niet voldoende hersteld bent om terug te keren naar uw eigen huis, kunnen we eenmalig een nieuwe indicatie voor u aanvragen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan staan onze zorgadviseurs voor u klaar: tel. 06 - 5129 6320 of 06 - 2051 1209. Bel gerust!


Profile for Bcuitgevers

ETZ_PATMAG_2019_1  

Welkom in het ETZ is het magazine voor patiënten en bezoekers van het ETZ

ETZ_PATMAG_2019_1  

Welkom in het ETZ is het magazine voor patiënten en bezoekers van het ETZ

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded