Page 1

Títols disponibles de Ray Bradbury a la biblioteca: Novel·la [N Bra] El árbol de las brujas Crónicas marcianas Les daurades pomes del so Fahrenheit Intercanvi

Altres materials sobre l’autor: The Million Year Picnic ans other stories [ 441.2 Mil]

Club de lectura Biblioteca Josep Mateu i Miró de Castellbisbal

Guia de lectura Fahrenheit 451 Ray Bradbury

Pàgina web sobre l’autor: http://www.raybradbury.com/

Biblioteca Josep Mateu i Miró Av. Pau Casals, 16 08755 Castellbisbal 93 772 14 66 b.castellbisbal.jmm@diba.cat HORARI: de dilluns a divendres, de 16.00 a 20.30 h., els matins de dimarts i dimecres, d'11.00 a 14.00 h. i dissabtes, de 10.00 a 14.00 h.

“Els llibres només poden tenir dues olors: l’olor de nou, que és bona, i l’olor de vell, que encara és millor”

Dimecres, 25 d’abril, a les 19.00h


L’AUTOR: Ray Bradbury, novel·lista nord-americà, escriptor d’històries curtes i assaigs, dramaturg, guionista i poeta. La seva reputació com a escriptor de coratge i visió s’establí amb la publiació de Cròniques Marcianes el 1950, que descriu els primers intents de la Terra per conquerir i colonitzar Mart, i les conseqüències inesperades. A continuació vingué L’home il·lustrat i després, el 1953, Fahrenheit 451, la que molts consideren l’obra mestra de Bradbury, una mordaç acusació a la censura realitzada en un món futur en què la paraula escrita està prohibida. Amb ocasió del seu 80è aniversari a l’agost de 2000, Bradbury digué, “La gran alegria de la meva vida ha estat aixecar-se cada matí i córrer a la màquina d’escriure perquè alguna nova idea m’ha vingut . La sensació que tinc cada dia és molt semblant a la mateixa que tenia quan tenia dotze anys. En qualsevol esdeveniment, aquí estic, amb vuitanta anys, sense sentir-me diferent, ple d’un gran sentit de joia, i content per la llarga vida que se m’ha permès. Tinc bons plans per als pròxims deu o vint anys, i espero que m’hi acompanyeu.”

L’OBRA:

La trobada amb una dona fa que el protagonista entri en crisi i es qüestioni la seva feina. Llavors entra en contacte amb un grup dissident que memoritza els llibres perquè no es perdi el seu missatge. La seva cap l'adverteix i intenta justificar la censura, segons ella adoptada lliurement pels ciutadans per tal de ser feliços i no amoïnar-se amb lectures pertorbadores. El govern el persegueix i ataca la ciutat amb bombes i controls policials, però els homes lliures escapen al camp i es transmeten la literatura oralment esperant el moment en què la societat permetrà de nou el retorn de la cultura. El context històric: Bradbury va escriure aquesta obra l’any 1953, en plena guerra freda i amb la Segona Guerra Mundial encara recent a la memòria. Tot i que l’autor recorre al futur, és evident que aquest futur és el resultat de l’opinió que té de l’època que ha viscut. Temes : Els temes principals que apareixen a la novel·la són la censura, el poder, la importància de la literatura i de la paraula com a font i vehicle del pensament, la tecnologia i la responsabilitat col·lectiva enfront els abusos dels governants o el rumb de la societat. Els crítics també han vist una al·lusió a la caça de bruixes dels EUA als anys 50 i un atac a aquells que menyspreen l’anomenda alta cultura.

SUGGERIMENTS PER A LA LECTURA:

Si Ray Bradbury no hagués estat un terrible enamorat dels llibres, probablement mai no hauria escrit una novel·la com Fahrenheit 451. Ell mateix explica, a l’epíleg, que quan l’estava escrivint al soterrani d’una biblioteca, amb una màquina d’escriure que funcionava amb monedes de deu centaus, dedicava una part del temps a passejar per la biblioteca; tocava els llibres, els mirava i remirava, es delia per tots aquells llibres. Els estimava. Guy Montag és un cremador de llibres, en una societat on llegir és delicte perquè incita a pensar i qüestionar el poder, en lloc d’abandonar-se a l’hedonisme imperant recomanat pel govern.

2

— A Fahrenheit 451 observem dos conceptes oposats de felicitat; d’una banda ser feliç és sinònim de conformisme, comoditat, passivitat, entreteniment televisiu, etc..., en definitiva, anul·lació de l’ús del cervell i la reflexió; i d’altra banda, alguns afirmen que només gràcies al coneixement es pot arribar a la felicitat real. Creieu possible reconciliar o combinar tots dos punts de vista? — El paper dels bombers: pel fet que funcionen gràcies a denúncies de la població, són el resultat de l’acceptació del règim per part de la gran majoria de la societat? — A què es deu l’evolució del personatge de Montag? Al seu caràcter obert i la seva intel·ligència, a la influència de Clarisse, Faber…?

3

Guia de lectura Fahrenheit  
Advertisement