Page 1

Títols disponibles de Joseph Conrad a la biblioteca: Novel·la [N Con] El cor de les tenebres (Llengua catalana i castellana) Tifón (Novel·la en lletra gran) [GN Con] Novel·la adaptada en versió bilingüe castellà-anglès Amy Foster; The lagoon [441.2 Con] Apocalypse now; Heart of darkness [441.2 Con]

Club de lectura Biblioteca Josep Mateu i Miró de Castellbisbal

Guia de lectura El cor de les tenebres Joseph Conrad

Altres materials sobre l’autor: Apocalypse Now redux [DVD Apo] Banda sonora Apocalypse Now [CD 520 Apo]

Biblioteca Josep Mateu i Miró Av. Pau Casals, 16 08755 Castellbisbal 93 772 14 66 b.castellbisbal.jmm@diba.cat HORARI: de dilluns a divendres, de 16.00 a 20.30 h., els matins de dimarts i dimecres, d'11.00 a 14.00 h. i dissabtes, de 10.00 a 14.00 h.

"Remuntar aquell riu era retrocedir als primers orígens del món, quan la vegetació s'anava atapeint damunt la terra i els grans arbres eren els reis. Un rierol sec, un gran silenci, un bosc impenetrable."

Dimecres, 30 de maig, a les 19.00h


L’AUTOR:

Personatges :

Joseph Conrad era el pseudònim de Teodor Josef Konrad Korziowski nascut a Berdicev Ucraïna 1857 i mort a Bishopsbourne, Gran Bretanya l’any 1924. Va emigrar de jove a França on es va enrolar a la marina. L’any 1886 va obtenir la ciutadania britànica. L’any 1895 va publicar la seva primera novel·la La bogeria d’Almayer, tot i que no seria fins anys després quan triomfaria amb Lord Jim, on recollia en part les seves experiències com a mariner a l’Oceà Índic i al Pacífic. Posteriorment publicaria, entre d’altres, El cor de les tenebres, L’agent secret, El mirall del mar i Nostromo. El tema preferit i fonamental de l’obra de Conrad és la soledat de l’individu que es veu enfrontat als cops del destí –molts cops representat metafòricament pel mar–. L’heroi de Conrad acostuma a ser un home marginat, un fugitiu que torna sempre, ha de lluitar de manera estoica, però també cegament contra el destí. Així i tot, la tècnica narrativa de Conrad li permet no caure en el patetisme o el melodrama, mostrant els personatges dins d’un ambient ambigu i fred.

L’OBRA: A finals del segle XIX, un jove oficial de marina anomenat Marlow rep un curiós encàrrec d’una companyia colonial. L’arribada de marfil està aturada des d’una de les bases de la companyia que hi ha en el riu Congo. El cap de l’explotació, un home anomenat Kurtz, no dóna cap senyal d’obeir les ordres que rep de la metròpoli, i fins i tot ha creat un món propi on els indígenes consideren Kurtz el seu déu vivent. Marlow aconsegueix arribar a la plantació i, tot i la desesperació dels indígenes, s’endu Kurtz. Finalment, Marlow llegeix les cartes de Kurtz a la seva promesa on es fa una idea de què pot haver succeït.

Kurtz: personatge enigmàtic i alhora força fascinant, a qui coneixem sobretot per les seves cartes. Tot i que la companyia colonial confiava en ell per tirar endavant els seus projectes econòmics, Kurtz desobeeix la companyia i crea el seu propi món. Marlow: oficial de la marina, fascinat per un gran riu Africà –el Congo- rep l’encàrrec de la companyia de pujar riu amunt, esbrinar per quins motius no ha arribat el preuat marfil i posar ordre a la situació creada per Kurtz, a qui ha de tornar a la “civilització” europea. L’arlequí: personatge curiós que representa amb el seu llenguatge, el seu origen i sobretot la seva vestimenta esparracada, la bogeria i el surrealisme dins d’un món – el de Kurtz - totalment embogit.

NOVEL·LES DE TEMÀTICA SIMILAR BURROUGHS, Edgar Rice: Tarzán de los monos. CONRAD, Joseph: Lord Jim. DINESEN, I.: Memorias de África. HAGGART, Henry Rice: Las minas del rey Salomón. KIPLING, R. El hombre que pudo reinar. SALGARI, Emilio: Los misterios de la jungla negra. SUBIRÓS, P. Cita a Tombuctú. STANLEY, Henry M.: Viaje al centro de África. VERNE, Jules: Cinc setmanes en globus. ZWEIG, Stefan: En un lugar de África.

SUGGERIMENTS PER A LA LECTURA: Per quina raó Willard (Marlow a la novel·la i alter ego de Conrad) acaba admirant al coronel Kurtz? I els indígenes? Quin paper juga el destí en aquesta obra?

2

3

Guia de lectura el cor de les tenebres  
Guia de lectura el cor de les tenebres  
Advertisement