Page 1

 Títols disponibles de Tracy Chevalier a la biblioteca [N Che] La noia de la perla Àngels fugaços Las Huellas de la vida La Dama y el unicornio Criatures extraordinàries Burning bright [NE Che] (en anglès) El Blau virginal

Club de lectura Biblioteca Josep Mateu i Miró de Castellbisbal

Guia de lectura La noia de la perla Tracy Chevalier

Altres materials relacionats amb el contingut de la novela: Vermeer: obra completa [75(Ver)] ¿Has aprendido?: Descubriendo Vermeer / Cati Wajs [I75 (Ver)Waj]

 Pel·lícula: La Joven de la perla. Peter Webber [DVD Jov]  Pàgina

web de l’autora: http://www.tchevalier.com/

(en anglès)

Biblioteca Josep Mateu i Miró Av. Pau Casals, 16 08755 Castellbisbal 93 772 14 66 b.castellbisbal.jmm@diba.cat HORARI: de dilluns a divendres, de 16.00 a 20.30 h., els matins de dimarts i dimecres, d'11.00 a 14.00 h. i dissabtes, de 10.00 a 14.00 h.

“Fes-ho ràpid, vaig pensar. No t’ajudarà gens, que t’hi demoris. Vaig estirar el lòbul fins a deixar-lo ben tibat i amb un sol moviment vaig travessar la meva carn amb l’agulla. Just abans de desmaiar-me vaig pensar: sempre he volgut portar perles”. Dimecres, 29 de febrer, a les 19.00h


L’AUTORA:

ELS PERSONATGES:

Tracy Chevalier va néixer a la ciutat de Washington l’any 1962. Va estudiar a l’Orbelin College d’Ohio, fins que l’any 1984 es traslladà a Londres. Allà treballà d’editora fins el 1993, quan abandona temporalment la seva feina i realitza un màster d’escriptura creativa a la Universitat d’East Angli. Malcom Bradbury i Rose Tremain són alguns dels seus professors. Publica la seva primera novel·la, Virgin blue, el 1997. El febrer de l’any següent comença a escriure La noia de la perla, que acaba a l’octubre, dues setmanes abans de néixer el seu primer fill. Per l’elaboració de la seva darrera creació, Àngels fugaços (2001), va treballar de voluntària al cementiri de Highgate, lloc emblemàtic en el desenvolupament de la història. L’escriptora té un gran domini dels recursos literaris, alhora que acostuma a situar les seves novel·les en el passat, per la qual cosa s’exigeix un gran treball de documentació històrica. Tant La noia de la perla com Àngels fugaços han aconseguit el reconeixement de la crítica i els lectors.

Griet, la noieta de setze anys que se’n va a treballar de minyona a casa d’uns dels pintors més importants de la ciutat, Vermeer, és la protagonista i narradora excepcional de la història. Sensible, intel·ligent i intuïtiva, es veurà seduïda per la forta personalitat del pintor, estricte, distant, fred, però que viu, apassionada i obsessivament, la seva condició d’artista. Altres personatges que destaquen són Pieter, el carnisser enamorat i pacient i Catharina, l’esposa del pintor.

SUGGERIMENTS PER A LA LECTURA: 

Tracy Chevalier, en una entrevista realitzada pel diari el País digué, en relació a la pregunta de si va sentir la pressió de Vermeer quan escrivia aquesta novel·la: “ Sí, su sensibilidad estética estuvo siempre presente. Sus pinturas son simples, comedidas, sin el simbolismo e imposiciones interpretativas de la obra de sus contemporáneos. Vermeer no indica lo que piensa y yo quise imitarle en la novela dejando espacios entre las palabras. No dirijo al lector, sino que le fuerzo a forjar su propio pensamiento”: Quina ha estat la nostra lectura? Ens ha agradat l’estructura de la novel·la, tan lineal i senzilla, i el fet que estigui explicat per Griet? Podríem dir que la història tendeix a suggerir més que a explicar?Fixeu-vos en la complexa relació que mantenen Griet i Vermeer, freda i distant. De fet, l’escriptora, en l’entrevista citada, opina que els dos personatges senten una atracció mútua perquè comparteixen una estètica similar. Són poques les ocasions en les quals es dóna un diàleg entre ells.Donat que el llibre està basat en el que l’escriptora va veure al quadre, seria interessant que cadascú expliqués què ha sentit i pensat davant la pintura de Vermeer.

L’OBRA: Inspirada en el quadre del pintor holandès Vermeer, Noia amb arracada de perla, Tracy Chevalier desenvolupa una història on predominen la passió per l’art, l’amor i la vida. Amb una estructura lineal i senzilla, la novel·la és un retrat viu i detallista de la Delft del segle XVII, on impera un ordre social estricte, que divideix catòlics i protestants, rics i pobres, amo i criat. Tanmateix, a voltes la mirada curiosa, intel·ligent i sensible d’una minyona, Griet, envers la pintura, pot fer trontollar, ni que sigui temporalment, aquest món ple de normes i regles.

2

3

Guia de lectura la noia de la perla  
Guia de lectura la noia de la perla  
Advertisement