Page 1

Guia de lectura

QUE NO SE’T MORIN LES PLANTES

Biblioteca Can Milans Abril 2014


Guia de lectura: QUE NO SE’T MORIN LES PLANTES

SUMARI

Pròleg

3

Jardineria i plantes d’exterior

4

Plantes d’interior

6

Horts urbans

7

Plantes aromàtiques

8

Audiovisual

9

2


Guia de lectura: QUE NO SE’T MORIN LES PLANTES

3

PRÒLEG La naturalesa és sabia. Ens ho ha demostrat durant segles i segueix fent-ho ara. Les flors i les plantes amb les que decorem les nostres casa no hi són només per fer-les més boniques. Els beneficis que reporten aquests essers vius són indispensables per a la nostra salut, els nostre estat d’ànim i, en general, per mantenir un estil de vida senzill i saludable. Una de les principals activitats que realitzen les plantes és la filtració de l’aire a través de la fotosíntesi, renovant així la qualitat de l’aire. A més a més, una planta incrementa la humitat de l’aire i evita que patim dolències derivades d’un ambient sec. D’altra banda, són un remei natural contra la pol·lució, absorbeixen gasos nocius i partícules químiques. Assimilen fums, microorganismes patògens i volàtils i capten la pols, reduint la seva presència a l’aire fins a un 20%. Gràcies a això, la sensació de fatiga que experimentem com a conseqüència d’una atmosfera carregada, disminueix. Les plantes milloren l’ànim i el benestar. Tenir plantes a casa té efectes psicològics i anímics positius. Redueix l’estrès, relaxa i anima. Incrementa el nivell de concentració i comprensió i atenua sentiments negatius com la por o la ira. Així doncs, davant de tants efectes positius a la biblioteca us volem animar a tenir cura de les plantes a casa vostra, al vostre jardí o als vostres balcons i terrasses. I es que vetllar per la salut de les plantes no és només un bé que fem a la naturalesa. Tots hi sortim guanyant.


Guia de lectura: QUE NO SE’T MORIN LES PLANTES

4

JARDINERIA I PLANTES D’EXTERIOR A continuació us presentem una selecció de llibres sobre jardineria amb consells sobre com tenir cura de les plantes de jardí i altres plantes en exteriors urbans com terrasses, balcons i finestres, i també llibres de jardineria en general que inclouen plantes d’exterior i d’interior. Abella, Ignacio. La magia de las plantas. Barcelona: Integral, 2003. Aquest és un llibre intuïtiu, inspirat, que ofereix també una gran quantitat de dades inèdites, rescatades de la tradició oral que encara roman en algunes comarques. A través de les seves pàgines descobriràs la relació entre tradició i els avenços tecnològics en el cultiu de plantes.

Engels, Sybille. Jardinería esencial. Barcelona: Círculo de lectores, 2003. Tot l’essencial pels amants del verd, amb més de cent cinquanta plantes, des de la gespa fins als gira-sols. S’hi inclouen idees originals, fàcils i ràpides per decorar balcons o terrasses.

Le Jardinier, Pierrick. Las plantas de primavera: el calendario, la elección y los cuidados. Barcelona: De Vecchi, 2002. En aquesta obra Le Jardinier proporciona consells per cultivar amb èxit una trentena de plantes de floració primaveral: com i quan plantar-les, quin tipus de terra cal, com mantenir-les, quins tractaments fer servir... Tan si vius en un pis com si tens un gran jardí, descobreix els secrets per posar color i perfum al teu entorn.

Manzanera, laura. El libro del jardín: plantas para el exterior. Barcelona: Primera Plana, 2000. Tot el necessari per convertir terrasses i jardins en autèntics oasis. Plantades en testos o arran de terra, en solitari o formant alegres conjunts, les plantes d’exterior aporten color i frescor a balcons, terrasses i jardins. Aquí trobaràs tot el que has de saber sobre les principals espècies, amb pràctics consells sobre com tenir-ne cura.

Plana, José. Calendario definitivo de jardín, terraza y huerto: qué hacer mes a mes. Madrid: Mundi-Prensa/Floramedia, 2008. Aquest llibre no et decebrà perquè és fruit de quaranta anys d’experiència i perquè t’evitarà de fer el mateix diverses vegades. T’ensenyarà què s’ha de fer cada mes, així de fàcil.

Burés, Silvia. A mi no se’m moren les plantes. Barcelona: Angle, 2010. Arribem a casa i... altre cop, la planta pansida... Potser és que no sabem relacionarnos amb el món vegetal o que ens fa massa por fracassar. Però l món de les plantes pot ser més senzill i més amè del que a vegades ens imaginem. No cal ser una àvia experta o haver fet un màster en tècniques vegetals per establir una relació fructífera amb un gerani o una clívia. Només cal tenir-ne ganes i estar disposat a convertir la jardineria en una pràctica divertida i excitant.


Guia de lectura: QUE NO SE’T MORIN LES PLANTES

5

Segurola, Iñigo. Jardinería: bricomanía. Bilbao: Beinet Media, 2003. En aquest llibre, basat en el programa de televisió Bricomania, s’aborden diferents consells de jardineria agrupats en tres capítols. El primer tracta sobre terrasses i balcons, el segon sobre plantes d’interior i el darrer recull consells per al jardí. Tres escales diferents amb les quals es procura arribar a aficionats a la jardineria, desxifrant el llenguatge de les plantes perquè serveixi d’ajuda a la comprensió del món vegetal i la pràctica de la jardineria.

Vermeulen, Nico. La enciclopedia de las rosas. Alcobendas: Libsa, 2004. Guia perfecta i realment eficaç per escollir i cuidar un roser. Entre el milers de tipus de roses existents en el món, aquesta completa selecció inclou tots els models que es poden trobar al mercat i els explica detalladament, un per un, donant consells necessaris per al jardiner. A més, s’acompanya de precioses fotografies en color que mostres les roses en tot el seu esplendor.

Williams, Paul. Jardinería en macetas. Barcelona: Grijalbo, 2004. Una visió innovadora de la jardineria en testos: projectes decoratius per treure el millor partit de les plantes durant molt de temps. Un enfocament molt atractiu i innovador, més enllà de la imprescindible informació sobre cures, testos, eines i materials. Un conjunt de projectes que combinen plantes diferents per aconseguir un aspecte decoratiu i resultats que durin tot l’any. Es tracta de projectes adequats per a qualsevol terrassa, balcó o emplaçament interior.


Guia de lectura: QUE NO SE’T MORIN LES PLANTES

6

PLANTES D’INTERIOR Si vius en un pis i no tens jardí ni terrassa no et preocupis, aquí et proposem un seguit de llibres amb propostes de plantes d’interior, perquè et puguis crear un petit jardí a dins de casa. Chiusoli, Alessandro. Plantas de interior. Barcelona: Grijalbo, 2003. L’interior de l’habitatge també pot ser un jardí. El cultiu i l’adaptació de plantes a les condicions d’una casa data del segle XVIII i actualment està molt estès. Aquesta obra és la millor guia sobre les seves condicions de cultiu, requisits ambientals, cures... a més de mostrar més de dos-cents quaranta exemplars entre els quals escollir el més adequats per a cada ús.

Larousse de la jardinería: plantas de interior. Barcelona: Larousse, 2004.

Chaudet, Geneviève. Plantas descontaminantes. Barcelona: Océano, 2010. No és fàcil assumir que l’aire que respirem a casa pot estar tan contaminat com el de l’exterior. La realitat és que a les llars modernes conviuen agents contaminants de tot tipus; en el materials de construcció, en els productes de neteja i higiene personal... Aquí trobaràs una selecció de plantes per a cada estança de la casa i una fitxa de les espècies més purificadores, consells per cuidar-les i altres detalls.

Hi ha una planta d’interior per a cada ocasió, estil i pressupost, i cada una d’elles personalitza i embelleix el nostre entorn. Larousse de la jardinería: plantas de interior és una obra molt completa sobre plantes que pots tenir dins de casa. En aquest llibre trobaràs centenars d’idees per aconseguir la planta adequada per a cada habitació i per a cada ambient.

Manzanera, Laura. El libro de las plantas: ideas y cuidados de la plantas de interior. Barcelona: Primera Plana, 2010. Tot el necessari per convertir la llar en un agradable refugi. Grans palmeres i bonsais diminuts, exòtiques orquídies i senzills clavells, fràgils lliris i resistents cactus. Les principals espècies d’interior, els seus secrets i pràctics consells sobre el seu manteniment. Un apassionant viatge per l’univers multicolor de les plantes domèstiques que alegraran cada racó de casa teva.

Rubio Coll, Mireia; Fernández Terricabras, Mireia. El gran libro de las plantas de interior. Barcelona: De Vecchi, 2003. Les plantes d’interior tenen el seu hàbitat natural en regions amb unes certes condicions d’humitat, llum i substrat que s’han d’intentar reproduir a casa. Aquesta obra facilita tota la informació necessària pel cultiu de les plantes d’interior. Les fitxes que inclou detallen els aspectes més importants a tenir en compte. Un llibre imprescindible perquè el cultiu de les planes sanes estigui a l’abast de tothom.


Guia de lectura: QUE NO SE’T MORIN LES PLANTES

7

HORTS URBANS Els beneficis de tenir un hort urbà ecològic a casa son molts i molt variats. Economia, oci, diversió i salut. Excava en el món de l’horticultura i planta les teves verdures a casa, al balcó, a la terrassa o al jardí, i troba els seus avantatges. Alonso de la Paz, Francisco Javier. El libro de la huerta. Alcobendas: LIBSA, 2004. Una guia de cultiu natural sense fertilitzants sintètics per obtenir els productes més sans de la nostra horta. Inclou una descripció detallada de cada verdura i hortalissa amb les cures específiques de cadascuna.

Boffelli, Enrica. El huerto: guía completa. Barcelona: De Vecchi, 2008. Aquest magnífic llibre, elaborat per convertir-se en una útil guia, aconsegueix que el lector aprengui sense cap esforç, gràcies a un text amè, que es fa més comprensible pels nombrosos esquemes i dibuixos a tot color. Una bella obra de consulta amb la qual podreu obtenir excel·lents resultats en el vostre hort.

Bueno, Mariano. Agenda del huerto y el jardín ecológicos. Barcelona: RBA, 2003. Aquest calendari/ agenda, fou concebut com una eina bàsica per dur a la pràctica totes les tècniques de l’agricultura i la jardineria ecològiques d’una manera senzilla, amb orientacions quinzena a quinzena sobre el millor moment per sembrar i recollir, quan trasplantar o com planificar tenint en compte les èpoques de floració.

Caron, Michel. El horticultor de la A a la Z. Barcelona: Omega, 2010. En aquesta obra, trobaràs els principis bàsics per cultivar la majoria d’hortalisses, així com herbes aromàtiques i algunes plantes medicinals. El llibre ofereix valuosos consells sobre el reg, l’enriquiment del sòl, rotació de cultius, sembra, etc. Un centenar de fitxes expliquen les característiques de cada espècie.

Hill, Lewis. La reproducción de las plantas paso a paso. Barcelona: Omega, 2002. La reproducció de les plantes consisteix en produir les teves pròpies flors i verdures, tant en interior com a l’aire lliure. Per aconseguir-ho no necessites ni un equip car, ni un hivernacles. En aquest llibre trobaràs com obtenir els materials que necessites. Les seves il·lustracions i les explicacions de l’autor faran que aquesta afició sigui un entreteniment fàcil i divertit.

Bueno, Mariano. Manual práctico del huerto ecológico. Estella: Fertilidad de la Tierra, 2009. És el moment de començar el teu hort ecològic, amb el qual gaudir i obtenir aliments frescos i ecològics. Mariano Bueno t’ho posa fàcil amb aquest manual de consulta elaborat aquí, des del nostre clima i latitud, amb les hortalisses i herbes aromàtiques que no poden faltar a la nostra taula. Amb un calendari de tasques mes a mes que serveix de guia per fer les teves pròpies rotacions i associacions de cultius.


Guia de lectura: QUE NO SE’T MORIN LES PLANTES

8

Seymour, John. La vida en el campo y el horticultor autosuficiente. Barcelona: Blume, 2010. Guia pràctica il·lustrada que explica com realitzar des de les tasques més senzilles fins les més difícils referents a l’auto-abastiment i consecució dels vostres objectius. Amb instruccions per explotar un hort de forma racional, com organitzar la producció, millorar la qualitat del sòl i produir collites més abundants.

Vallès Casanova, Josep M. L’hort urbà: manual de cultiu ecològic als balcons i als terrats. Barcelona: Edicions Serbal, 2008. En aquest llibre es donen unes pautes bàsiques per al cultiu d'hortalisses als balcons i terrasses. Està pensat per als qui vulguin iniciar-se en aquesta apassionant activitat de produir aliments a casa seva. La senzilla explicació de la fisiologia de les plantes facilita la comprensió de les recomanacions i les tècniques que s'hi proposen. Hi trobarem tot allò que cal tenir en compte per a la instal·lació, maneig i planificació de l'hort i també indicacions per produir compost i de com controlar les plagues. La descripció detallada de les hortalisses que s'adapten al cultiu en recipients en completen la informació.

PLANTES AROMÀTIQUES La majoria de les plantes aromàtiques i culinàries tenen virtuts medicinals i moltes són riques en elements minerals i vitamines, especialment la vitamina C. Per això, a través dels llibres que tens a continuació et volem ajudar a cultivar i conservar les teves pròpies plantes aromàtiques. Le Jardinier, Pierrick. Elegir, cultivar y conservar las plantas aromáticas. Barcelona: De Vecchi, 2002. En aquesta obre, Pierrick Le Jardinier demostra que el cultiu de les plantes aromàtiques pot practicar-se gairebé a qualsevol lloc i està a l’abast de tothom. Gràcies a les fitxes descriptives de més de vint plantes, aprendràs com i quan plantar-les, en quin tipus de sòl i amb quina exposició, quan recollir-les, com conservar-les i quan utilitzar-les.

March, Lourdes. El libro de las conservas, las hierbas aromáticas y los frutos silvestres. Madrid: Alianza, 1999. El desig de gaudir al llarg de tot l’any de les verdures, les herbes i les fruites silvestres que la naturalesa ens ofereix, així com les salses i derivats que en podem fer, fa que l’interès per les tècniques de conservació d’aliments ressorgeixi amb força. En aquest llibre, Lourdes March posa a la nostra disposició les tècniques i els trucs relacionats amb l’elaboració de conserves, així com receptes senzilles i útils de conserves, salses, olis, vinagretes, etc. que l’autora ha provat i refinat al llarg de molts anys de pràctica i que obren la porta a les infinites possibilitats que ofereixen aquesta classe de preparacions.


Guia de lectura: QUE NO SE’T MORIN LES PLANTES

9

Martija-Ochoa, Magali. Cultive en casa hierbas aromáticas. Barcelona: De Vecchi, 2007. Julivert, alfàbrega, melissa, sàlvia, romaní, farigola ..., totes aquestes herbes alegren els nostres plats. Però les que comprem tant en el mercat com en les grans superfícies, fa diversos dies que han estat recol·lectades. Quin és, doncs, la solució per tenir plantes aromàtiques sempre fresques a l'abast de la mà? Cultivar a casa, sens dubte! En aquesta obra trobarà tota la informació necessària per conrear correctament herbes i plantes aromàtiques al jardí: quan i com plantar i mantenir-les, consells per a la recol·lecció, trucs per conservar-les, indicacions sobre la reproducció... Si no té jardí, l'ampit d'una finestra o un balcó, encara que siguin petits, seran suficients perquè pugui conrear aquestes plantes. Així que no dubti més; obri les portes de casa a les herbes aromàtiques i explori les seves múltiples propietats.

Polese, Jean-Marie. Cultivo de plantas aromáticas. Barcelona: Omega, 2009. Les plantes aromàtiques són, en general, fàcils de conrear al jardí, en una jardinera o en testos. En aquest llibre el lector trobarà una selecció de les millors plantes aromàtiques, ordenades alfabèticament i amb el noms científic i els noms vulgars, quan n'hi ha, en castellà, català, euskera, gallec, portuguès, italià, francès, anglès i alemany. Aquesta guia respon a totes les preguntes sobre les plantes aromàtiques: mètodes de cultiu, malalties i paràsits, recol·lecció i conservació, etc. Amb nombrosos dibuixos que expliquen pas a pas les tècniques de cultiu i fotografies de cada espècie. A les pàgines finals, el lector trobarà saboroses receptes que podrà condimentar amb les seves pròpies plantes aromàtiques.

AUDIOVISUAL La vida privada de las plantas. Madrid: Divisa, 2004. La vida privada de les plantes (The Private Life Of Plants) és una sèrie documental de naturalesa de la BBC escrita i presentada per David Attenborough, que es va estrenar al Regne Unit a partir del 11 de gener de 1995. David Attenborough descriu vívidament els més intrigants aspectes del comportament de les plantes, des del abrasador desert del Sàhara fins a la congelada superfície de l'Antàrtida. Espectaculars i dramàtiques seqüències enregistrades amb càmera ràpida i tècniques informàtiques, revelen un món natural ple de bellesa, de ferocitat i d'activitat.


Biblioteca Can Milans Església, 6. 08393 Caldes d’Estrac Tel. 937 913 025 b.caldese.cm@diba.cat http://bibliotecacanmilans.blogspot.com http://facebook.com/canmilans

Que no se't morin les plantes  
Que no se't morin les plantes  

Guia de lectura de llibres amb consells sobre jardineria, horticultura i plantes d'interior.

Advertisement