__MAIN_TEXT__

Page 1

Binnenvaart Media

Nr.

MEI 2019

TIM BATTEN

WIL VETH PROPULSION VERDER LATEN GROEIEN

EOC

Scheepsverzekeringen

100% IN DIENST VAN DE LEDEN

KOEDOOD MARINE GROUP

Pakt uit met totaalpakket voor binnenvaart

Kalkman Scheepstechniek

ZET VERNIEUWING IN DE SCHIJNWERPERS WWW.BINNENVA ARTMEDIA .NL


Noordeinde 21 | 3341 LW Hendrik Ido Ambacht | Netherlands T +31(0)78 681 31 27 | E info@koedood.nl | koedood.nl


COLOFON Uitgever Binnenvaart Media Contact Sieg Verzendaal 06 - 22516221 Sieg@binnenvaartmedia.nl Website www.binnenvaartmedia.nl Traffic traffic@binnenvaartmedia.nl Redactie André Oerlemans Leo van Teeffelen Matthijs Daniëls Sanne Verhoeff Fotografie Chris van Es Vormgeving ZPRESS Studio Druk Drukkerij Tuijtel Disclaimer @BM Magazine Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen, openbaar worden gemaakt of voor andere doeleinden op welke wijze dan ook worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Zet- en drukfouten voorbehouden.

w w w. binnenvaar tmedia . nl

EEN ‘B’TJE MINDER? De oplettende lezer valt het onmiddellijk op, er staat een ‘B’tje minder op de cover. Binnenvaart Business Media is Binnenvaart Media geworden. Vandaar dat BBM is veranderd in BM. Dat ‘B’tje minder wil niet zeggen dat we het een beetje minder gaan doen. Integendeel! Deze uitgave is het bewijs, we gaan, als het aan ons team ligt, met volle kracht vooruit. Dank daarom aan al onze relaties en adverteerders die ons het vertrouwen schenken, waardoor we met ons team mooie magazines kunnen blijven maken voor de binnenvaart. Dank ook aan het team dat ons blad net weer een mooiere uitstraling heeft gegeven. We weten het al een tijdje, maar laat ik het op deze plaats nog maar eens noemen. Wat is het ontzettend druk in de binnenvaartsector! Het is natuurlijk fijn om te zien dat de rederijen en schippers genoeg vracht hebben om te vervoeren. En dat de toeleveranciers zich een slag in de rondte werken om de sector van dienst te zijn. Vooral bij die laatste groep loert echter het gevaar dat de boog te lang gespannen staat. Alleen op te lossen door meer en goede vakmensen te laten instromen. In deze BM is te lezen hoe de sector uit alle macht probeert mensen te werven en aan zich te binden. Het heeft ons aan het nadenken gezet; hoe kan BM hierin een grotere rol spelen? Bij ons draaien de raderen al. Bij u ook? Laat het ons weten! Veel leesplezier, Sieg Verzendaal

BM | MEI 2019

3


INHOUD w w w.binnenvaartmedia.nl

19

7

Aan het roer

9

EOC Scheepsverzekeringen

11

staat 100% in dienst van de leden Diesel Engines Online onafhankelijke

en laagdrempelige Cummins-expert

13

Snijder Scheepselektro

‘Service verlenen blijft onze corebusiness’

15

Column Ralph van den Heuvel

17

SAA Overvliet weet meer over

nieuwe regels aansprakelijkheidsbeperking

19

Tim Batten wil Veth Propulsion

verder laten groeien

21

Opkomende markt van aluminium

(bij)boten en schepen voor de overheid

23

Kieboom-Werkendam

álles voor de scheepvaart

25

Nieuwe technische ontwikkelingen,

ISO-certificaat en nieuwe website

voor Verhaar Omega 26

Kalkman Scheepstechniek

zet vernieuwing in de schijnwerpers

29

Een dag met Jozien van der Waal-Huizer

31

Column Henri Kruisinga

33

Ben Sluimer opvolger Bert de Haas als

bedrijfsleider Visscher Scheepreparatie

26

35

Goedgevulde orderboeken voor De Waal

37

Ultieme voortstuwingsefficiëntie voor rederij

Somtrans met de Van der Velden® FLEX Tunnel

41

Koedood Marine Group pakt uit met

totaalpakket voor binnenvaart

43

EBLO ‘Je zit, maar je kunt béter zitten’

47

Column Debby Tinnemans-Tempelaars

49

Carrière, kennis en beleving centraal tijdens

het Navingo Career Event 50

Binnenvaart presenteert collectieve

missie op online platform

BM | MEI 2019

5


OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING? Wegens uitbreiding zijn wij op zoek naar managementnemers voor verschillende type schepen.

S p r ee k t h e t i n r eg e l e n e n het managen van het pers o n ee l a a n b o o r d v a n ee n v a n o n ze s c h e p e n j o u a a n ? N ee m d a n co n t a c t o p m e t Ri n o We r k m a n of Ra y m o n B e r k h o u t .

r i n o @ d a r i bv. n l 06 - 35 46 12 46 r a y @ d a r i bv. n l 06 - 55 23 84 69 Voor meer info r m a t i e e n o nze v lo o t li jst bezoek o n ze web s i te. S cheepvaar tbe dr i jf D a r i B.V. • Ave nt ur ij n 30 0 • 3 3 1 6 LB Do rd rec h t t. 078 - 75 01 630 • w. d a r ibv. com

DARI_03_1/2.indd 1

24-10-18 15:15


AAN HET ROER Simon Provoost Woonplaats: Elst (Gelderland) Bedrijf: Concordia Damen Shipbuilding Functie: Managing Director

Wie zou je wel eens een dagje binnen boord willen halen? Dat zou een wereldleider moeten zijn. Iemand met visie en iemand die niet liegt. Lastig dus. Ok dan. Obama!

Waar zou volgens jou wel eens vaart mee gemaakt mogen worden? Vrachtverkeer van de weg naar het water. Het is gewoon waanzin als je ziet hoeveel vrachtwagens er op de weg zijn.

Wie of wat zou je wel eens van de kade af willen duwen? Donald Trump, maar dat heeft waarschijnlijk ook te maken met mijn Mexicaanse echtgenote.

Waar betaal jij graag het volle pont voor? Ik betaal niet graag. Blijf toch een Zeeuw hè! Maar voor goede vrienden ben ik gul; zeker als ik voor ze achter het fornuis ga staan en ze een glas wijn inschenk.

Wanneer zal jij nooit schipperen? Ik vind het hebben van principes een van de belangrijkste zaken in het leven. Maar soms moet je schipperen; het leven is niet zwart-wit. Als je het roer om mocht gooien, wat zou je dan gaan doen? Ik zie geen reden dit te doen. Ik ben momenteel 52 en heb tot nu toe een prachtig leven gehad. Misschien met mijn vrouw een wereldreis maken en dan weer terug in de routine met de bekende mensen om me heen. Als geen brug te ver is, waar zou je dan het liefste naar toe gaan/willen? Ik woon 5 kilometer van de brug die ooit te ver was. Daar wil ik nog lang met mijn familie blijven wonen. Als je de jackpot zou winnen, waar sluis je dan je geld naartoe? Waarschijnlijk het grootste deel naar de belasting. De rest naar mijn vrouw, zoon, schoonvader, zwager. Wellicht blijft er nog iets over voor mezelf.

Heb je wel eens flink de boot gemist? Ja zeker! Maar die komt ook nooit meer voorbij en ik ga het niet hier vertellen. Als je een goed doel mocht kiezen, waar stroomt dan je geld naartoe? Wellicht Unicef. Maar liever zou ik zelf iets regelen voor mensen in nood en de resultaten zelf zien. Waar zou je het liefst elke dag aanmeren? Aan mijn huis. Dan zou ik namelijk aan het water wonen. Als je zeeĂŤn van tijd zou hebben, wat zou je dan het liefste doen? Ik kan niet iets specifieks noemen. Iedere dag golfen zou ook gaan vervelen). Wie moet in de volgende editie het roer overnemen? Laurens van Gelder. Directeur Damen Anchor and Chain Factory.

BM | MEI 2019

7


Wij geloven in de combinatie van vakmanschap, voorraad en service. bezoek reikon.nl

24/7 service

REIKON_01_1/2.indd 1

07-08-18 12:01

  en infrarood verwarming

Vloerverwarming in de scheepvaart.

d oo d ar n fr e in op k! e a om g ra ro len fsp ow ne a Sh pa op

DekkControl B.V. Baanhoek 150A 3361GN Sliedrecht +31 (0)184 413491 info@dekkcontrol.com

www.dekkcontrol.nl

Ook v jaarlijkse oor ke én verkoo uring blusmidd p van elen! Bel direct! 0184 413491

Bekend zijn de verwarmingselementen van ca. 2 mm welke worden afgegoten met egaline, waarop elke vloerafwerking kan worden aangebracht, bijv. tapijt, plak pvc of tegels. Minder bekend, wel energiezuiniger zijn onze infrarood folies, welke wij in verschillende vermogens kunnen leveren t.w. 100 of 130 of 160 watt per m2. Deze folies geven een besparing in verbruik tot wel 10 %.

Deze folies kunnen toegepast worden onder zwevende vloer t.w. laminaat of klik pvc. Nodig ons eens uit voor advies en offerte.


EOC Scheepsverzekeringen staat 100% in dienst van de leden Maar liefst 3200 binnenvaartschepen zijn verzekerd bij EOC, een onderlinge verzekeringsmaatschappij die volledig is gespecialiseerd in de scheepvaart. Daarmee is EOC met gemiddeld 32 procent marktleider. Directeur Martin Visser benadrukt dat alle medewerkers nauw betrokken zijn bij de binnenvaart. De helft van de medewerkers is zelfs op een schip geboren. Een onderlinge verzekeringsmaatschappij betekent dat er geen winstoogmerk is. “We zijn niet uit op groei, toch we groeien ieder jaar”, vertelt Visser. “We hoeven geen nieuwe klanten te werven, dat doen zij zelf; het gaat via mond tot mond. We willen het goed doen voor onze leden. Zij maken deel uit van onze organisatie en zo voelen zij het ook.” De ontstaansgeschiedenis: “Schippers konden zich in de negentiende eeuw moeilijk verzekeren. Er was een chique elite, maar de premies waren voor de gemiddelde schipper onbetaalbaar. Daarom hebben schippers die van elkaar vonden dat ze goed konden varen, zich verenigd. Zo is het nu nog, alleen met veel meer schippers en rederijen.” Wat daarbij helpt zijn de eigen experts en de relatie met de banken die achter EOC staan. “Snel repareren en weer varen, dat is wat schippers willen en wij ook.” EOC, werkzaam vanuit Meppel en Zwijndrecht, speelt in op een binnenvaartwereld die verandert. “De nieuwe generatie maakt steeds meer een combinatie van leven op het schip en aan de wal.” Maritime Industry is een belangrijk ontmoetingsmoment om mensen wat uitgebreider te spreken. EOC houdt er zelfs haar algemene ledenvergadering die zeker vierhonderd leden trekt. Tijdens de nieuwjaarsreceptie komen er zelfs vijfhonderd. De relatiebeheerders en schadebehandelaars van EOC bezoeken verder met grote regelmaat de borrels.

“Maritime Industry is goed om in contact te blijven en te praten over de veranderingen waar elke binnenvaartondernemer mee te maken heeft. We houden de innovaties in de binnenvaart, neem hybridetechniek, dan ook nauwgezet in de gaten. Onze experts zijn daar intensief mee bezig.” De contactfrequentie met de individuele leden is afhankelijk van de omstandigheden. Het gebeurt vaak bij certificaatverlenging of keuringen. En - hoewel liever niet natuurlijk - bij schademomenten. Als het aan Martin Visser ligt mag de aansprakelijkheidsverzekering van de ondernemer zelf en die van de werknemers nog wel wat meer in de schijnwerpers: “Als dat niet goed is geregeld, kan het faillissement betekenen.” Naast recreatievaart behoort ook de passagiersvaart tot het werkgebied. “Deze beroepsgroep groeit hard. Naast de gebruikelijke verzekeringen gaat het hier om veel mensen die aan boord zijn, bemanning en passagiers. Ook hier kunnen we voorzien in passende verzekeringen.” www.eoc.nl

BM | MEI 2019

9


Wij zijn mobene. Uw partner voor smeermiddelen.

Wij zijn mobene. Uw partner voor smeermiddelen. Mobene B.V. | Maasboulevard 226 | 3331 ML ZWIJNDRECHT Tel.: +31 (78) 204 04 40 | info@mobene.nl | www.mobene.nl

Wij zijn mobene. Uw partner voor smeermiddelen.

SOLIDE BASIS VOOR BETER WERK Steigerbouw vanderPanne Rotterdam B.V Stadionweg 35c Postbus 9297 3007 AG Rotterdam PANNE_03_1/2.indd 1

t: 010 419 91 55 e: info@panne.nl i: www.panne.nl. 22-10-18 15:14


Diesel Engines Online

ONAFHANKELIJKE EN LAAGDREMPELIGE CUMMINS-EXPERT

Het team van Diesel Engines Online in het magazijn in Barendrecht.

Diesel Engines Online is een onafhankelijke Cummins-expert; kleinschalig, persoonlijk en met een schat aan ervaring. Diesel Engines Online is leverancier van originele onderdelen en van nieuwe en gebruikte motoren én voert revisies uit van Cummins-motoren. Eigenwijs in de goede betekenis van het woord. Zo zoekt en vindt Diesel Engines Online al bijna twintig jaar zijn weg. Het is een gewaardeerde partner geworden voor de scheepvaartbranche; aanvankelijk als groothandel in Cummins-onderdelen en tegenwoordig als allround specialist in Cumminsmotoren. “Onze monteurs hebben allemaal tientallen jaren ervaring met Cummins-motoren”, zo stelt Cynthia Andriese, samen met echtgenoot Perry eigenaar, het bedrijf uit Barendrecht voor. “Zij hebben zó veel kennis. Je hoeft de naam van een schip maar te noemen en ze weten precies welke motor erop staat.” Revisies Deze monteurs hebben alle apparatuur voorhanden om injectoren, brandstofpompen en cilinderkoppen te reviseren, testen en kalibreren. “Mijn schoonvader, die meer dan vijftig jaar ervaring heeft met Cummins, zegt altijd dat je onderdelen na onze revisie beter terugkrijgt dan wanneer je ze nieuw koopt. Ze zijn met zo veel zorg nagekeken dat je echt het verschil met nieuw niet ziet”, vertelt Cynthia. “Het is goedkoper en veel duurzamer ook.” Ook waterpompen, turbo’s en stc-kleppen worden bij Diesel Engines Online gereviseerd. Scherp geprijsd In zijn magazijn in Barendrecht houdt Diesel Engines Online een zo groot mogelijke voorraad van alle

gangbare Cummins-onderdelen. Deze worden in grote hoeveelheden ingekocht in de Verenigde Staten en zijn daardoor scherp geprijsd. Hetzelfde geldt voor nieuwe, gebruikte en gereviseerde motoren. “We zijn continu op zoek naar goede deals. We kopen bijvoorbeeld motoren in waarvan de fabrieksgarantie verlopen is, maar die nog helemaal nieuw zijn. Dan hebben we dus ook een goede deal voor de klant.” Keerkoppelingen Ten slotte is Diesel Engines Online Benelux-dealer van keerkoppelingen van het Koreaanse merk D-I Industrial. Cynthia Andriese: “Een uitstekend product. Ze zijn niet kapot te krijgen en prijstechnisch interessant. En ze zijn breed toepasbaar, van kleine jachten tot grote binnenvaartschepen.”

Wie wij zijn: Cynthia Andriese: “We zijn met zeven man inmiddels, dus nog steeds een kleinschalig bedrijf. Dat willen we ook zijn. We kennen onze klanten en de contactpersonen bij onze klanten persoonlijk. We komen onze afspraken na; dat vertrouwen hebben ze in ons. En uiteindelijk draait het natuurlijk ook om de prijs. Dat zit bij ons ook goed.”

BM | MEI 2019

11


STUURHUIZEN STUURHUIZENSTUURHUIZEN

RADARMASTEN RADARMASTEN RADARMASTEN ROEFDEUREN ROEFDEUREN ROEFDEUREN KOLOMMEN KOLOMMEN

KOLOMMEN STUURHUIZEN STUURHUIZEN STUURHUIZEN RVS RVSWERKZAAMHEDEN WERKZAAMHEDEN RVS WERKZAAMHEDEN

RADARMASTENRADARMASTEN RADARMASTEN ALUMINIUM ALUMINIUMPRODUCTEN PRODUCTEN ALUMINIUM PRODUCTEN ROEFDEUREN ROEFDEUREN ROEFDEUREN KOLOMMEN KOLOMMEN KOLOMMEN

RVS WERKZAAMHEDEN RVS RVS WERKZAAMHEDEN WERKZAAMHEDEN ALUMINIUM PRODUCTEN ALUMINIUM ALUMINIUM PRODUCTEN PRODUCTEN

STUURHUIZEN RADARMASTEN ROEFDEUREN KOLOMMEN RVS WERKZAAMHEDEN ALUMINIUM PRODUCTEN Draaijer Turbo Service BV Planckstraat 44 • 3316 GS Dordrecht, tel.: +31(0)78 617 19 17 E-mail: info@draaijerturboservice.nl NOORDEINDE 3, 3341 LW H.I. AMBACHT • TEL.: (078) 682 12 14 INFO@ALUBOUWDEMOOY.NL • WWW.ALUBOUWDEMOOY.NL

www.draaijerturboservice.nl DRAAIJER_01_1/4.indd 1

09-08-18 08:54

SATELLIET SYSTEMEN - DESKUNDIGE INSTALLATIE - OPTIMALE SERVICE

Hoogwaardige luikenwagens

- ALLE TOONAANGEVENDE MERKEN

CAMERA SYSTEMEN - SPECIAAL ONTWIKKELD VOOR DE SCHEEPVAART - 2-DRAADS TECHNOLOGIE - INSTELBARE VOORKEURSSTANDEN - AANSTURING VOOR DIVERSE TYPE CAMERA'S

VOOR IEDER SCHIP, VOOR IEDERE VRACHT

- OOK IDEAAL VOOR VERVANGING VAN BESTAANDE CAMERA'S

Dé specialist in schotelantennes en camera systemen

Friesche kapluiken / (Hydraulische) luikenwagens schuifluiken / voormasten / radarmasten IDEALE COMBINATIE MET FRIESCHE KAPLUIKEN AANPASSING EN REVISIE VAN ALLE TYPES LEVERING VAN ONDERDELEN UIT VOORRAAD UITSTEKENDE NA-SERVICE

www.blommaertalu.COM

Stokerijstraat 35 2110 Wijnegem, België

T. +32 (0)3 353 26 89 F. +32 (0)3 353 35 90

Ophemertstraat 42 3089 JE Rotterdam, NL

I. info@blommaertalu.be

BLOMMAERT_03_1/4.indd 1

Ir. Lelystraat 10 4251 LS Werkendam | T. 0183 501 707

dacomwerkendam.nl

22-10-18 15:38


onderscheid weten te maken wanneer je van deze service gebruikmaakt, namelijk in urgente gevallen. Snijder Scheepselektro groeit ondertussen gestaag. Enerzijds gaat het om de nieuwbouw die aantrekt, anderzijds om meer refits, onderhoud en reparatie. Snijder Scheepselektro heeft inmiddels al een AlphaRiverTrackPilot geplaatst van Alphatron, typisch een nieuwe ontwikkeling die te maken heeft met besparing, veiligheid en gemak. Ook de panelenbouw zit in de lift, net als de vraag naar schakelkasten. Dat laatste heeft zeker te maken met de overgang naar een elektrische aandrijflijn van binnenvaartschepen.

Snijder Scheepselektro

‘Service verlenen blijft onze corebusiness’ Service verlenen is de belangrijkste troef van Snijder Scheepselektro. ‘Dat blijft onze corebusiness’, vertellen Henk Snijder jr. en Johan Bergsma. De schipper die de service ervaart - en daarmee uit de brand wordt geholpen - weet dat. En vertelt dat gelukkig door, zo gaat dat in de binnenvaart. Het team van Snijder Scheepselektro.

Het heeft dus geen zin om het woord ‘service’ in knipperende neonletters bovenop het bedrijfspand in Genemuiden te plaatsen. Service moet je bewijzen en dat doen de servicemonteurs die dagelijks in de vijftien servicewagens het land intrekken. Typerend voor de medewerkers en directie is de Overijsselse nuchterheid. Een werkmentaliteit in een prettige collegiale sfeer, zonder mooipraterij. Tegelijkertijd is de organisatie zo opgezet dat er gerekend kan worden op 24/7 service. Het valt op dat de klanten van Snijder Scheepselektro prima

Zo komen we bij hét onderwerp in de binnenvaart: Stage V en alles wat erbij hoort. Bij Snijder Scheepselektro is men een warm voorstander van een elektrisch achterste deel van de aandrijflijn. Met een elektromotor op de schroefas, aangestuurd door een schakelkast. Toch gaan er ook stemmen op voor het plaatsen van de elektromotor voor de keerkoppeling. Iets minder efficiënt, maar ook minder ingrijpend en daardoor meer betaalbaar. Ook in dat geval maakt een schakelkast deel uit van de opzet. Op dit moment is het werken met een dieselgenerator aan de andere kant van de aandrijflijn nog het meest reëel, de verwachting is dat het omslagpunt in 2020 wordt bereikt. Snijder Scheepselektro bemoeit zich bewust met deze ontwikkelingen, bijvoorbeeld de aansturing van de dieselgenerator op het meest efficiënte toerental. Stage V motoren en generatoren komen er dan toch aan en naast de alternatieve energiebronnen LNG, accu’s, zonne-energie of windenergie, lijkt op dit moment waterstof het beste alternatief. Dit alles maakt Maritime Industry dit jaar extra interessant. De ontwikkelingen gaan nu snel en Snijder Scheepselektro zit er bovenop. Kom meer te weten op de stand van Snijder Scheepselektro.  www.snijderscheepselektro.com

BM | MEI 2019

13


ALS DE ONAFHANKELIJKE BINNENVAART EXPERT VERZORGEN WIJ ALLE DOOR U GEWENSTE EXPERTISE WERKZAAMHEDEN VAN A TOT Z

Voor al uw:

Schade-expertises Taxaties Diktemetingen Casco- en veiligheidsinspecties Bouwbegeleiding

Bestevaer Expertise B.V. | Boelewerf 48 | 2987 VE | Ridderkerk | +31 (0) 180 855 035 | www.bestevaerbv.nl | info@bestevaerbv.nl

BESTEVAER_01_1/2.indd 1

07-08-18 11:50

REPARATIE BEDRIJF

Markerink B.V.

Uw leverancier voor persluchtinstallaties en complete perslucht leidingsystemen

 7X24 UUR SERVICE DOOR GEHEEL EUROPA  NIEUWE, GEBRUIKTE EN GEREVISEERDE MOTOREN EN KEERKOPPELINGEN

Ook voor verhuur bent u bij ons aan het goede adres

 REVISEREN VAN SCHEEPSMOTOREN EN KEERKOPPELINGEN  SERVICE AAN ELEKTRISCHE EN HYDRAULISCHE INSTALLATIE’S

Dokwerkerstraat 2 2984 BJ RIDDERKERK Tel.: 078-6820123 www.amco-compressoren.nl

 MAGAZIJN MET DIVERSE NIEUWE, GEBRUIKTE EN GEREVISEERDE ONDERDELEN  HERMOTORISEREN  AFBOUW VAN NIEUWBOUW CASCO’S

Markerink B.V. BIJLANDSEWEG 30 6916 BJ TOLKAMER TEL. (0031) 316 541041  WWW.MARKERINK.NL  INFO@MARKERINK.NL

MARKERINK_01_1/4.indd 1

07-08-18 11:59


COLUMN

WIST U DAT? Ralph van den Heuvel werkt bij Bestevaer Expertise als scheepsexpert. Vanuit deze functie houdt hij je op de hoogte van de veranderingen in de regelen wetgeving.

Wist u dat dit alweer mijn laatste column is? Met veel plezier hebben wij als Bestevaer Expertise getracht om u te informeren omtrent de regelgeving, waarbij een aantal punten hot items zijn en blijven. En dan denk ik met name aan de emissie-eisen, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Wist u dat er in de regelgeving nog veel veranderd is waaraan wij geen aandacht hebben kunnen besteden? Het valt niet mee om alle wijzigingen in een column te behandelen. Een voorbeeld is de regelgeving omtrent de in hoogte verstelbare stuurhuizen sinds het in werking treden van het ES-TRIN. Bij deze stuurhuizen moeten signaleringen worden aangebracht, onder andere wanneer het stuurhuis zich in de hoogste en in de laagste stand bevindt. Tevens moeten de hydraulische slangen om de acht jaar worden vernieuwd. Een ‘mooi’ voorbeeld over hoe krom regelgeving kan zijn is de keuring die voor deze stuurhuizen is voorgeschreven. Volgens het ES-TRIN moeten ze tenminste iedere vijf jaar gekeurd worden door een erkend deskundige. Alleen hebben we te maken met het probleem dat ILenT hiervoor nog geen bedrijven erkend heeft. Dit is een van de uitdagingen waar we in de praktijk mee te maken hebben. Wist u dat bij het plaatsen van een dieselmotor met een vermogen groter dan 19 kW altijd een inbouwverklaring opgemaakt moet worden? Het beste is om dit zo snel mogelijk te melden; het komt soms namelijk voor dat ILenT weigert om motoren in het certificaat op te nemen die tussen twee certificeringen zijn geplaatst. Wij kunnen aan boord komen op het moment dat de motor is ingebouwd. Daarna wordt de inbouwverklaring opgemaakt en de certificaatwijziging doorgevoerd. Wist u dat u ons altijd kunt benaderen met vragen? Wij proberen u hierin zo goed als mogelijk van dienst te zijn. Dit geldt uiteraard ook op het gebied van taxaties, allerhande diktemetingen, en expertises. Onze experts zijn aangesloten bij het NBKB, VRT, VEKRB en Nivré.

BM | MEI 2019

15


Revolutionaire pod-voortstuwingen

> aaapropulsion.com POD - Eigenschappen • Hoge wendbaarheid, 360 graden draaibaar podhuis en omkeerbare draairichting schroef. • Slank buitenhuis t.g.v. een geïntegreerde permanent magneet elektromotor in het onderwaterhuis. • Efficiënt vanwege minimaal draaiende delen en optimaal schroef toerental.

> aaapropulsion.com

• Laag in onderhoud door beperkt aantal draaiende delen en olie inhoud. • Zeer robuust en geschikt voor ijsklasse. • Eenvoudig te installeren en mogelijkheid tot verschillende hoeken t.o.v. de verticale draai as.

AAA_BM_01_1/2.indd 1

Sales Office AAA Propulsion Heerenweg 6A6 2222 AM Katwijk, The Netherlands +31(0)88 32 22 041 sales@aaapropulsion.com

19-04-19 15:13

Handelsweg 75 6541 CS Nijmegen 024 3731919 06 53109065 info@vpgscheepsservice.nl www.vpgscheepsservice.nl

UW LEVERANCIER VOOR:

O.A. FLENZEN, FITTINGEN, LASBOCHTEN, BUIZEN EN AFSLUITERS

Van Utrechtweg 29 2921 LN Krimpen aan den IJssel Tel : 0180-551460 | Fax: 0180-518711 Email: verkoop@hilto.nl | www.hilto.nl

HILTO_01_1/4.indd 1

Hilto bv is lid van :

07-08-18 11:57


SAA Overvliet WEET MEER OVER NIEUWE REGELS AANSPRAKELIJKHEIDSBEPERKING Op 1 juli 2019 treedt CLNI 2012 in werking. Het is een nieuw Europees verdrag over de beperking van aansprakelijkheid in de binnenvaart. Ten opzichte van het vorige verdrag gaan de limieten (flink) omhoog en wordt het geografisch gebied uitgebreid. Ingewikkelde materie waar de kennis en ervaring van de specialisten van SAA Overvliet onontbeerlijk is. SAA Overvliet is een assurantiemakelaar met roots die meer dan een eeuw oud zijn, gespecialiseerd in de transportsector en met name in de maritieme sector. Daarbinnen speelt de binnenvaart, inclusief de passagiersvaart en alle scheepvaart gerelateerde bedrijven, een hoofdrol. “We zijn onafhankelijk en daarom altijd op zoek naar de beste oplossingen voor onze klanten”, stelt senior accountmanager Marine Els Oosse. “We kennen de scheepvaart van binnenuit, komen er vandaan of hebben ons eraan gecommitteerd.” Gezien de lange dienstverbanden ontstaan er mooie relaties met de klanten die kunnen rekenen op de steun van een koppel bestaande uit een binnen- en buitendienstmedewerker en een ervaren schadebehandelaar. In totaal zijn 25 medewerkers dag in dag uit bezig om de klanten bij te staan. De persoonlijke benadering, gekoppeld aan vakkennis en liefde voor het vak, zorgen ervoor dat de relatie tussen klant en assurantiemakelaar overgaat in oprechte persoonlijke interesse. CLNI 2012 Regels zijn niet populair in de binnenvaart, maar schippers en rederijen hebben ermee te maken. Zo komen we terug op CLNI 2012. Simpel uitgelegd komt het neer op hogere limieten van aansprakelijkheidsbeperking. Wat de exacte gevolgen zijn voor verzekeraars en voor de

verzekerden zal de toekomst uitwijzen. Ook is het verdrag niet alleen meer van toepassing op de Rijn en de Moezel, maar op alle binnenvaartwegen, waaronder de Donau, Elbe, Oder en Sava. Het CLNI 1988 is ook al van toepassing in Nederland, doordat de bepalingen zijn opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Verder komen er voor het eerst aansprakelijkheidsgrenzen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Voor de passagiersvaart is naast het verhogen van de limieten de maximale grens geschrapt én het minimum met meer dan 2,5 keer verhoogd. Om het nog ingewikkelder te maken, praten we niet over euro’s, maar over SDR’s. Special Drawning Rights, oftewel Speciale Trekkingsrechten. Een rekeneenheid gebaseerd op de dollar, euro, pond sterling, yen en renminbi. Natuurlijk heeft elke binnenvaartondernemer maar één belangrijke vraag: wat heeft dit voor consequenties voor mij? Het antwoord daarop kan niet 1,2,3 gegeven worden, dit is afhankelijk van vele factoren. Maritime Industry is een mooie gelegenheid om met SAA Overvliet over dit of welk onderwerp dan ook bij te praten. Dat kan nooit kwaad en wordt gewaardeerd!  www.overvliet.nl BM | MEI 2019

17


Hineni Hineni Hineni

Naam Naam Naam Adventure Adventure Adventure

Motorvrachtschip Motorvrachtschip Motorvrachtschip

Type schip schip Lengte Breedte Breedte Max Maxdiepgang diepgang Max tonnage Bouwjaa CONTEMPORARY VIEWMax ON SHIPPING Type Lengte tonnage Bouwjaar Type schip Lengte Repos Breedte Max diepgang Max tonnage Ailleurs Motorvrachtschip 894 69,96Bouwja 7,16 Motorvrachtschip 70 7,26 2,57 196 Motorvrachtschip 70 7,26 2,57 894 Repos Ailleurs Motorvrachtschip 69,96 7,16 Motorvrachtschip 70 7,26 2,57 Motorvrachtschip 894 19 Repos Ailleurs 69,96 196 7,1 Scheepsnaam : Repos Ailleurs

Scheepsnaam : Adventure Scheepstype

: Motorvrachtschip

Scheepstype : Motorvrachtschip

Afmetingen

: 70 x 7,26 x 2,57

Afmetingen

: 69,96 x 7,16 x 2,62

Tonnage

: 894

Tonnage

: 856

Bouwjaar

: 1961

Bouwjaar

: 1962

Voortstuwing : Volvo Penta 650 pk, Bj. 2014

Voortstuwing : Mitsibushi, 650 pk

Prijs

Amphiro Amphiro Amphiro

86 86 86

: € 430.000,00

Prijs

: € 685.000,00

Sagres 2,83 72,57 Motorvrachtschip 80 9,50 9,50 2,83 Motorvrachtschip 1.441 Motorvrachtschip 80 1.441 Sagres Motorvrachtschip 72,57 Sagres Motorvrachtschip 72,57 Motorvrachtschip 80 9,50 2,83 1.441 Scheepsnaam : Sagres Scheepsnaam : Amphiro

7,07 195 195 7,07 7,0 19

Scheepstype

: Motorvrachtschip

Scheepstype : Motorvrachtschip

Afmetingen

: 80 x 9,50 x 2,83

Afmetingen

: 72,57 x 7,07 x 2,53

Tonnage

: 1.441

Tonnage

: 858

Bouwjaar

: 1958

Bouwjaar

: 1956

Voortstuwing : Caterpillar 3412,

Voortstuwing : Cummins KTA 38

Prijs

M2, 1.200 pk,

Bj. 1999, volledig

Bj. 1995

gereviseerd in 2014.

: € 735.000,00

: € 270.000,00

Prijs

Tesco 79,92 8,20 Capricornus Motorvrachtschip Motorvrachtschip 105 10,50 10,50 3,22 Motorvrachtschip 2.503 198 Capricornus 105 3,22 2.503 198 Tesco Motorvrachtschip 79,92 8,2 Tesco Motorvrachtschip 79,92 8,20 Scheepsnaam : Capricornus Scheepsnaam : Tesco Capricornus Motorvrachtschip 105 10,50 3,22 2.503 19 Scheepstype

: Motorvrachtschip

Scheepstype : Motorvrachtschip

Afmetingen

: 105 x 10,50 x 3,22

Afmetingen

: 79,92 x 8,20 x 2,50

Tonnage

: 2.503

Tonnage

: 1.120

Bouwjaar

: 1988

Bouwjaar

: 1953

Voortstuwing : Caterpillar 3512,

Voortstuwing : Mitsubischi S6R

1622 pk. Bj. 2016

MPTK-F 640 pk, Bj. 1998 : € 225.000,00

Prijs

Hineni Hineni Hineni

Thalys

Motorvrachtschip 86 Scheepsnaam : Cunado 86 Motorvrachtschip Motorvrachtschip 86 Scheepstype : Motorvrachtschip

10 3,21 3,21 10 10 3,21

Tankschip

1.832 1.832 1.832 Scheepstype : Tankschip Scheepsnaam : Thalys

135

Afmetingen

: 109,99 x 12,54 x 4,32

Afmetingen

: 135 x 17,5 x 4,81

Tonnage

: 3.933

Tonnage

: 8.277

Bouwjaar

: 1988

Bouwjaar

: 2007

200 200 20

Voortstuwing : 2 x Caterpillar

Voortstuwing : Stork-Wartsila Diesel 9 FHD 240 G,

3512 B, 1.600 rpm,

2.081 pk, Bj. 1991.

1.522 pk, 1.119 kW

Gereviseerd in 2018. Prijs

: € 1.385.000,00

Repos Ailleurs Ailleurs Motorvrachtschip Motorvrachtschip 69,96 69,96 7,16 7,16 Repos Repos Ailleurs Motorvrachtschip 69,96 7,16

2,62 2,62 2,62

WWW.CONCORDIADAMEN.COM

856 856 856

Biesboschhaven Noord 7 | 4251 NL Werkendam | t +31 183 60 03 91 | e info@concordiadamen.com

196 196 19


Tim Batten wil Veth Propulsion verder laten groeien Hij kwam van een familiebedrijf om een ander familiebedrijf te leiden. Tim Batten is sinds 1 april algemeen directeur van Veth Propulsion. Na de overname van Veth Propulsion door Twin Disc vorig jaar juli, is het aantreden van de Amerikaanse directeur een logische volgende stap. Batten is het nieuwe gezicht van het Papendrechtse bedrijf. Hij gaat zich de komende maanden verder inwerken en alle werknemers, klanten en relaties van de thrusterfabrikant beter leren kennen. Daarna kan zijn voorganger Erik Veth een stapje terug doen. “Ik ga nu geen grote drastische veranderingen doorvoeren. Wij zijn namelijk heel voorzichtig met bedrijven die al prima draaien. Ik wil vooral alle mensen en relaties ontmoeten die dit bedrijf hebben helpen groeien en onze salesmensen en nieuwe salesmensen trainen om Veth Propulsion overal in de wereld beter te verkopen. Er is veel te doen in een korte tijd, maar relaties opbouwen is het allerbelangrijkste”, zegt Batten.

Tim Batten wil alle werknemers en relaties van Veth Propulsion leren kennen.

Hij ziet nog genoeg groeimogelijkheden voor het Papendrechtse bedrijf, met name door meer verkopen in Amerika, Azië, maar zeker ook in Europa. ,,Wij geloven echt in Veth Propulsion. Veel conventionele schepen kiezen momenteel vanwege veiligheid en manoeuvreerbaarheid voor thrusters, zoals die van Veth Propulsion. Samen kunnen we nieuwe kansen op belangrijke maritieme markten grijpen.” Twin Disc werd 100 jaar geleden opgericht door Battens overgrootvader. Op dit moment is zijn broer John Batten CEO van het Amerikaanse bedrijf. Tim 36 jaar oud, getrouwd en vader van een dochter - groeide van jongs af aan op in de maritieme wereld. Sinds 2009 werkt hij officieel in het bedrijf en sinds 2016 is hij wereldwijd verantwoordelijk voor de maritieme tak van Twin Disc. “Beide bedrijven zijn een familiebedrijf met cultuur en dat willen we zo houden. Ik ben nu deel van deze familie die weer een stukje groter is geworden.”

Twin Disc Twin Disc is een wereldwijde fabrikant van transmissies en aanverwante producten en heeft een sterke marktpositie in de scheepvaart. Sinds een paar jaar is het Amerikaanse bedrijf distributeur voor de producten van Veth in Azië en Noord-Amerika en werken de bedrijven samen op het gebied van verkoop en service. In die jaren groeide ook het onderlinge vertrouwen dat uitmondde in een overname. Batten ziet de thrusters van Veth Propulsion als een aanvulling op de keerkoppelingen van Twin Disc. “Wij zagen kansen om de productlijn van Veth Propulsion te verkopen via ons wereldwijde netwerk. Tegelijkertijd werden we aangetrokken door de cultuur en de werklust van de mensen en het niveau van innovatie hier”, zegt hij.

BM | MEI 2019

19


OPKOMENDE MARKT VAN ALUMINIUM (BIJ)BOTEN EN SCHEPEN VOOR DE OVERHEID Al meer dan 20 jaar bouwt Tinn-Silver, als onderdeel van familiebedrijf Tinnemans Floating Solutions (voorheen P.H. Tinnemans & Zn), aluminium boten. Wat ooit als een hobby begon voor Jan en Debby Tinnemans, is uitgegroeid tot een reeks solide aluminium boten die inzetbaar zijn voor vele doeleinden. Niet alleen als bijboot voor binnenvaartschepen (de Tinn-Silver modellen 390, 450 en 550 welke SI-gekeurd zijn), maar bijvoorbeeld ook overheidsinstanties en peildiensten maken er meer en meer gebruik van.

Voor de onderhoudsvriendelijkheid, robuustheid en prima vaarkwaliteit van aluminium is ook de Nederlandse Reddingsbrigade in 2013 overstag gegaan. Voor de Nederlandse Reddingsbrigade fabriceerde Tinn-Silver tot op heden een 35-tal reddingsboten die momenteel in heel Nederland ingezet worden waar nodig. Naast de Nederlandse Reddingsbrigade heeft de Duitse reddingsbrigade, de DLRG al de nodige boten besteld, is de Oostenrijkse Wasserwacht overstag en heeft menig peildienst en surveyer zijn weg naar Maasbracht al gevonden.

Het Maasbrachtse Tinn-Silver verheugt zich in de toenemende belangstelling vanuit de overheidssector, zowel uit Nederland als andere Europese landen zoals Duitsland en Oostenrijk. “De vele voordelen van aluminium als bouwmateriaal zijn ook reddings-en andere overheidsdiensten zoals brandweer en waterpolitie niet ontgaan. Momenteel is 30 % van de ongeveer 60 Tinn-Silver boten die we jaarlijks bouwen bestemd voor overheidsinstanties”, aldus Debby Tinnemans. “En zeer terecht, want aluminium is een robuust, onderhoudsvriendelijk en kwalitatief hoogwaardig bouwmateriaal”.

“Trots zijn we het meest op het feit dat er op het terrein van de binnenvaart de laatste tijd weer een enorme boost is gekomen voor het leveren van de SI-gecertificeerde bijboten. Geregeld krijgen we de opmerking: “die dingen zie je overal, zo ziet u maar, er wordt duidelijk voor kwaliteit en service gekozen.” Duidelijk is dat ook de dagpassagiervaart over gaat naar aluminium als bouwmateriaal, momenteel is de 2e fluisterboot in aanbouw met de afmetingen 14,95 x 4m en elektrisch aangedreven. Duurzaamheid en veelzijdigheid is waar het om draait bij Tinn-Silver.

Elke Tinn-Silver wordt gebouwd uit 4 en/of 5 mm aluminium. Een aluminium boot kan makkelijk 25 à 30 jaar mee, terwijl bij polyester boten het materiaal na ongeveer 5 à 10 jaar langzaamaan poreus kan worden. “Daarnaast behoudt aluminium zijn waarde. Als de boot na een 25 jaar praktisch afgeschreven is, krijg je er nog geld voor het aluminium terug. En als extra troef mogen we niet vergeten dat aluminium boten over uitstekende vaarkwaliteiten beschikken en custom built afgewerkt kunnen worden,” aldus Debby Tinnemans.

BM | MEI 2019

21


Wij wensen u een bijzonder goed en succesvol nieuwjaar.

Het bevrachtingskantoor voor allerlei transporten op alle Europese binnenwateren.

Scheepvaartadministraties Bedrijfsadviezen Accountancy Fiscaliteit

• Alle Nederlandse en Belgische binnenwateren • Rijn en de Duitse kanalen • Neckar • Moezel en Saar • Donau

Scheepvaartadministraties Bedrijfsadviezen Accountancy Fiscaliteit Riegman & Klaverdijk is als onafhankelijk accountantskantoor actief in alle segmenten van het midden- en kleinbedrijf. Kennis, ervaring en een diepgewortelde interesse in onder meer de binnenvaart, zijn de pijlers onder Riegman & Klaverdijk. Een dynamisch bedrijf dat haar huidige vooraanstaande positie in de branche vooral dankt aan de actieve en persoonlijke benadering van cliënten. Tot de cliënten behoren ondernemingen die actief zijn in de binnenvaart, kustvaart, detailhandel, bouw, IT, etc.

Riegman & Klaverdijk B.V.

Scheepmakerij 360, 3331 MC Zwijndrecht tel.: 078 625 60 00, fax: 078 625 60 09

info@riegman-klaverdijk.nl www.riegman-klaverdijk.nl

Vervoer over water ............. de juiste weg!

Riegman & Klaverdijk is als onafhankelijk accountantskantoor actief in alle segmenten van het midden- en kleinbedrijf. Kennis, ervaring en een diepgewortelde interesse in onder meer de binnenvaart, zijn de pijlers onder Riegman & Klaverdijk. Een dynamisch bedrijf dat haar huidige vooraanstaande positie in de branche vooral dankt aan de actieve en persoonlijke benadering van cliënten. Tot de cliënten behoren ondernemingen die actief zijn in de binnenvaart, kustvaart, detailhandel, bouw, IT, etc.

Scheepmakerij 152 3331 MA Zwijndrecht Tel: +31 (0) 78 304 01 11

Riegman & Klaverdijk B.V. Scheepmakerij 360, 3331 MC Zwijndrecht tel.: 078 625 60 00, fax: 078 625 60 09

info@riegman-klaverdijk.nl www.riegman-klaverdijk.nl

RIEGMAN_04_1/4.indd 1

Mob: +31 (0) 6 52 52 52 81 info@aquabarging.nl www.aquabarging.nl

19-11-18 14:46

INTELLIAN I6 INTELLIAN I6

SPECTACULAIRE INRUILACTIE SPECTACULAIRE INRUILACTIE Scheeps- en aannemersmaterialen sinds 1930 +31 (0)183 503300 | WWW.KIEBOOMWERKENDAM.NL

U ontvangt een extra hoge inruilkorting op uw oude satelliet-antenne systeem bij aanschaf van een nieuwe. Bel nu 0184 - 674 067 (Bampro) of 078 - 684 90 00 (Probus) voor een passend aanbod of stuur een e-mail naar sales@Bampro.nl of info@probusmaritiem.nl

Bampro | Hakgriend 1, 3371 KA Hardinxveld-Giessendam | www.bampro.nl Probus | Noordeinde 119, 3341 LW Hendrik-Ido-Ambacht | www.probusmaritiem.nl Bampro | Hakgriend 1, 3371 KA Hardinxveld-Giessendam | www.bampro.nl Probus | Noordeinde 119, 3341 LW Hendrik-Ido-Ambacht | www.probusmaritiem.nl

BAMPROMARINE_01_1/4.indd 1

07-08-18 11:48


Het assortiment van KieboomWerkendam staat met recht bekend als ‘het complete assortiment voor de scheepvaart’ en het blijft alsmaar in beweging. Elke dag worden er immers nieuwe artikelen toegevoegd aan het winkelaanbod; om er maar voor te zorgen dat je bij KieboomWerkendam nooit mis grijpt.

Meer dan vijftienduizend verschillende artikelen telt de voorraad van Kieboom-Werkendam, groothandel in scheeps- en aannemersmaterialen aan de Biesboschhaven. Daar viert het familiebedrijf volgend jaar zijn 90-jarig bestaan. Kieboom is, hoe kan het ook anders in Werkendam, altijd sterk op de binnenvaart gefocust geweest. “Met grote voorraden, om direct te kunnen leveren”, vertelt bedrijfsleider Kees Kieboom, de vierde generatie aan het roer. Hij verklaart: klanten verwachten een diversiteit aan producten die snel uitgeleverd kunnen worden.

Kieboom-Werkendam

ÁLLES VOOR DE SCHEEPVAART Winkel Onlangs is de veertienmeter lange Gedore-wand in de winkel volledig opnieuw ingericht en is er gekozen voor de uitbreiding naar het prijsgunstigere dochtermerk Gedore Red. Naast handen elektrisch gereedschap levert Kieboom verven, schoonmaakmiddelen, beschermingsmiddelen, private label producten en bedrijfskleding. Het is maar een kleine greep uit het enorme assortiment. “En áls we iets niet hebben, dan regelen we het op korte termijn”, verzekert Kees Kieboom. “Ons aanbod is altijd naar klantbehoefte gegroeid.” Hijs- en hefmiddelen Op de afdeling hijs- en hefmiddelen staan drie keurmeesters voor u klaar. Periodieke keuringen gebeuren in de werkplaats aan de Biesboschhaven en visuele inspecties van onder andere klim- en kettingmaterieel worden op locatie uitgevoerd. Ook worden railing- en containerdraden op maat gemaakt. Online bestellen In de tweede helft van 2019 kunnen klanten bij KieboomWerkendam ook online bestellingen plaatsen. “Er wordt een nieuwe website gebouwd”, kondigt Kees Kieboom aan. “Daar kunnen we ons hele aanbod op presenteren en klanten kunnen direct bestellingen plaatsen. Eind 2019 is deze nieuwe online omgeving in de lucht.”

BM | MEI 2019 23


Complete Electrical Systems | LNG Duel | Hybrid | Electrical | Inland | Off Shore | Nautical | Industrial Nieuwland Parc 307 | 2952 DD Alblasserdam | Tel.: 078 - 61 77 299 | Fax: 078 - 61 77 319 | info@electricmarinesupport.nl

“THUIS IN DE BINNENVAART”

UW

SP EC IA L SC IST HE - P EP AS DI SI ES E V EL O MO OR TO CA RE TE N RP ILL AR

WWW.ELECTRICMARINESUPPORT.NL

+31 (0) 183-745 694 info@sdkdieselsupport.nl www.sdkdieselsupport.nl U kunt bij ons o.a. terecht voor: • Reparatie • Revisie • Onderhoud • Onderdelen • Aankoopkeuringen • Motoren monitoring, ook op afstand. • Motor aansturing en uitlezing • Klant specifieke installaties. • Dit alles met 24/7 service wereld wijd.

‘t Ambacht BV. | Noordeinde 3 | 3341 LW | Hendrik-Ido-Ambacht

scheepswerfambacht_01_1 4.indd 1

21-2-2019 12:44:20


Nieuwe technische ontwikkelingen, ISO-certificaat en nieuwe website voor Verhaar Omega Qua drukte vormt Verhaar Omega in Sassenheim geen uitzondering op de andere bedrijven in de branche. Het team doet er alles aan om de drukte te pareren, wat voorspoedig gaat. Nieuwe technische ontwikkelingen Verhaar Omega heeft in de afgelopen periode weer een aantal nieuwe technische ontwikkelingen doorgevoerd, onder andere met het nieuwe type stuurrooster die meer rendement levert ten opzichte van het voorgaande type. Er is een patent op de huidige kanalenboegschroef verkregen waardoor volgens de berekeningen circa 25 tot 30 procent meer stuwkracht gegenereerd gaat worden. Dit wordt binnenkort in praktijk getest; hierover volgt later meer informatie! Verhaar Omega BV blijft innoveren: de benodigde stuwkracht behalen met minder geïnstalleerd vermogen is voor het milieu ook een grote verbetering. Verder wordt er hard gewerkt aan een nieuw ontwikkelde bediening die binnenkort leverbaar is. Mooie ontwikkelingen voor Verhaar Omega dat 52 jaar geleden begon met de verkoop en het verder ontwikkelen van boegschroeven om de wendbaarheid van binnenvaartschepen te verbeteren. In die hoedanigheid is Verhaar Omega uitgegroeid tot marktleider op de Europese binnenwateren. ISO 9001 Het ISO 9001 certificaat voor kwaliteitsmanagement toont aan dat Verhaar Omega de interne processen zodanig beheerst dat de klanten stelselmatig kunnen rekenen op producten die aan de eisen van klanten en aan relevante wet- en regelgeving voldoen. Mark Verhaar: “Het is niet alleen omdat wij er voordeel van kunnen hebben bij het verwerven van internationale opdrachten, wij zien het ook als een signaal naar al onze klanten. Een objectieve maatstaf waarmee is bewezen dat wij onze processen goed voor elkaar hebben en continu verbeteren.”

Zo ziet de nieuwe website eruit.

Nieuwe website Samen met Maritime Filming Group werd ondertussen de website stevig aangepakt. Of beter gezegd: volledig vernieuwd. In één oogopslag zijn de hoofdproducten te zien: de kanalenboegschroeven, stuurroosters, gondelboegschroeven en compressoren. De achterliggend pagina’s gaan daar verder op in. Uiteraard ook aandacht voor Service & Support; een serieus onderdeel van Verhaar Omega om haar klanten van dienst te zijn. Vermeldenswaardig is dat het bedrijf haar producten in eigen huis ontwikkelt en bouwt, de engineeringsafdeling is in staat alle ontwerpaspecten van mechanische, hydraulische, elektrische en elektronische componenten uit te werken. Naast het hoofdkantoor in Sassenheim beschikt Verhaar Omega sinds enige tijd over een kantoor in Zwijndrecht (Maasboulevard 180). Handig voor de klanten in deze regio. Let wel: alleen op afspraak! Een afspraak maken voor Maritime Industry hoeft niet, als vanouds is het bedrijf daar weer vertegenwoordigd. De moeite waard om daar even een praatje te maken.  www.verhaar.com

BM | MEI 2019 25


Kalkman Scheepstechniek

ZET VERNIEUWING IN DE SCHIJNWERPERS Kalkman Scheepstechniek presenteert tijdens de Maritime Industry-beurs in Gorinchem de nieuwste ontwikkelingen rond zijn zelf ontwikkelde boegschroeven, spudpalen, ballastjets en stuurwachtalarmen. Het bedrijf uit Krimpen aan den IJssel richt zich vol op de binnenvaart. Familiebedrijf Kalkman is al sinds 1924 een begrip in de industrie en de scheepvaart. De portretten van grondleggers P. Kalkman en W. Kalkman hangen aan de muur van de vergaderkamer, te midden van andere foto’s van hoogtepunten uit de 95-jarige geschiedenis. Ad Kalkman en Wim Kalkman, die momenteel aan het roer staan, vormen de derde generatie. Ook de vierde generatie is werkzaam binnen het bedrijf in de persoon van Erik Kalkman. Zij besturen Kalkman Scheepstechniek, Kalkman Machinebouw en Kalkman Handelsonderneming. Onder dat laatste bedrijf valt de winkel aan de Parallelweg, die al tientallen jaren bedrijfs- en veiligheidskleding, beschermingsmiddelen en gereedschappen levert aan de bouw, industrie, de transport- en scheepvaartsector. Ook de schippers en rederijen die klant zijn bij Kalkman Scheepstechniek vinden er alles van hun gading en krijgen bovendien korting. Boegschroeven Op maritiem gebied combineerde het bedrijf aanvankelijk machinebouw met reparatie en hermotorisering van schepen. In de jaren ’70 van de vorige eeuw verlegde Kalkman de focus naar boegschroeven. Die markt leek wat verzadigd, maar die trekt weer aan. Daarom profileert het bedrijf zich weer als een leverancier van populaire boegschroeven voor elke maat schip en stromen de

26 BM | MEI 2019

orders weer binnen. Kalkman Scheepstechniek is bezig zijn producten te optimaliseren, onder meer door zogeheten hydrodynamische analyses (CFD) uit te voeren. Daarbij wordt water digitaal door een unit gestuurd en wordt gekeken wat die stroming doet. “Als je de vorm daarop aanpast kun je die optimaliseren. Zo kunnen we onze klanten maatwerk leveren en het ontwerp aanpassen aan de vorm van het schip”, zegt bedrijfsleider Wim Blonk. “Zeker als schepen in de toekomst meer hybride gaan varen moet er secuur naar het vermogen worden gekeken. Dat geldt zowel voor de voortstuwing als voor de boegschroef.” Kalkman Scheepstechniek levert vijf basismodellen boegschroeven. Tunnelboegschroef type Bèta en kanalen-stuurroosterboegschroef type Sigma worden vooral gebruikt in de zeevaart. Stuurroosterboegschroef type Gamma, kanalenboegschroef type Delta en tunnelstuurroosterboegschroef type Epsilon worden vooral in de binnenvaart gebruikt. De Epsilon is zo sterk dat hij bij kleinere schepen ook als noodvoortstuwing gebruikt kan worden. Dat geldt ook voor de Sigma, die het water van de zijkant aanzuigt en goed bruikbaar is op vaarwegen met geringere diepgang. “De concurrentie in de markt is groot, maar met ons segment boegschroeven kunnen we die prima aan”, aldus Blonk. Tijdens de beurs in Gorinchem presenteert Kalkman Scheepstechniek onder meer nieuwe digitale, elektrische installaties voor de aansturing van haar producten, die in de lessenaar van schepen ingebouwd kunnen worden. Stuurwachtalarm Een ander bijzonder product waarmee Kalkman zich onderscheidt is het stuurwachtalarm. Een systeem van sensoren dat een alarmsignaal afgeeft als de schipper niet meer reageert of beweegt. “We kunnen dit veiligheidssysteem makkelijk integreren in- en toevoegen aan digitale panelen”, zegt Erik Kalkman.


Wim Blonk (links) en Erik Kalkman bij de kade aan de haven.

Onlangs heeft een grote rederij onderzoek gedaan naar de werking van dit systeem. Daaruit bleek dat het stuurwachtalarm tot aanmerkelijk minder incidenten en schades leidt. Erik Kalkman: “Met gepaste trots kunnen we zeggen dat er al enkele honderden schepen naar alle tevredenheid gebruik maken van dit systeem.” Spudpalen Ook de bouw en installatie van spudpalen is een specialiteit van Kalkman Scheepstechniek. Die worden steeds populairder bij schippers. “Het is natuurlijk heel comfortabel om je schip met één druk op de knop vast te leggen. Daarom is het een opkomende markt. Alle nieuwbouwschepen hebben al spudpalen als aanvulling, maar de wat oudere schepen willen ze ook hebben”, zegt Blonk. Kalkman bouwt ze in op bestaande schepen van alle grootten. Momenteel worden er spudpalen ingebouwd bij een schip van 86 meter en zijn er gesprekken met een opdrachtgever die palen van 26 meter wil. In de zeehavens van Antwerpen, Rotterdam of Dordrecht is het water vaak te diep, maar in het achterland zijn spudpalen veelal goed te gebruiken.

moeten door de Duitse kanalen met lage bruggen. Met de ballastjet kunnen ze het schip snel laten zakken en hoeven ze niet voor iedere brug te wachten. Er zijn er al vijfhonderd van verkocht. Voor beunschepen die zand vervoeren gaat Kalkman Scheepstechniek opnieuw speciale membraanpompen leveren, die de lading nat kunnen houden zonder droog te lopen. Daar is weer veel vraag naar. Reuring Tijdens de beurs in Gorinchem wil Kalkman al deze nieuwe ontwikkelingen presenteren. Erik Kalkman: “We willen ook nadrukkelijker laten zien dat we met onze kade in de haven en met onze eigen kraan een prima stopadres zijn voor schippers, waar ze terecht kunnen voor reparatie, service en onderhoud, de winkel en allerlei nieuwe producten. We hebben een eigen engineersafdeling in huis die passende oplossingen voor klanten kan bedenken. Wij hebben de kennis, wij hebben de mensen en we willen meer reuring aan de kade.”

Ook voor kleine schepen kan Kalkman maatwerk leveren met een oplossing die gebruik maakt van hydraulische cilinders. Ballastjet De laatste decennia was Kalkman Scheepstechniek vooral bekend vanwege de ontwikkeling van zijn eigen ballastjet. Die kan ruim 1200 kubieke meter water per uur het ruim in- en uitpompen. Met name handig voor schepen die volgeladen de Rijn opvaren en leeg terug

Kalkman Scheepstechniek is een prima stopadres voor allerlei werkzaamheden.

BM | MEI 2019 27


ONDERSTEUNING DOOR SPECIALISTEN DIE UW TAAL SPREKEN Als onderdeel van een familiebedrijf geloven wij in de kracht van langdurige relaties. Wij begrijpen uw bedrijfsvoering en uitdagingen. Wij verkopen en onderhouden Cat motoren, wereldwijd geroemd om hun betrouwbaarheid, kwaliteit en lange standtijden. Intensieve samenwerking met onze klanten is daarbij essentieel om het maximale uit onze oplossingen te halen. Met onze landelijke servicedekking en het wereldwijd servicenetwerk van Caterpillar ondersteunen wij u snel, professioneel en met persoonlijke aandacht.

WE TAKE CARE OF IT.

PON POWER BV pon-cat.com/scheepvaart Š2019 Caterpillar All Rights Reserved

VERKOOP VERKOOP REVISIE REPARATIE REPARATIE Scheeps Scheeps en en tankvaartappendages tankvaartappendages Centrifugaal- en wormpompen Centrifugaal- en wormpompen Niveau-, temperatuur- en manometers Niveau-, temperatuur- en manometers Forellenweg 26 Forellenweg 26 4941 SJ Raamsdonksveer 4941 SJ Raamsdonksveer T: +31 (0)162 - 522225 T:F: +31 +31(0)162 (0)162 -- 522225 519535 F:M: +31 +31(0)162 (0)653 -- 519535 982539 M: +31 (0)653 - 982539 info@marineservice.nl info@marineservice.nl www.marineservice.nl www.marineservice.nl

DEJONGMARINE_01_1/4.indd 1

Flens-, stopbus- en tankdekselpakkingen Flens-, stopbus- en tankdekselpakkingen Compensatoren en laad/losslangen Compensatoren en laad/losslangen Het adres voor de tankvaart! Het adres voor de tankvaart! 07-08-18 11:54


EEN DAG MET... Jozien van der Waal-Huizer Functie: Hoofdschade afdeling bij EOC Onderlinge Schepenverzekering U.A.

De dag begint vroeg. Rond de klok van 6 uur gaat de wekker en ik ben rond 7 uur op kantoor. De eerste belangrijke handeling is een heerlijk kopje koffie nemen. Het leuke aan mijn werk is dat je nooit kunt voorspellen hoe de dag verloopt. Er spelen altijd onverwachte dingen waardoor het plotseling anders gaat dan je had gepland. Deze ochtend start ik met het accorderen van opgemaakte afrekeningen door de afdeling zodat de leden of werven snel de betaling van ingediende stukken tegemoet kunnen zien. Dit is een heel belangrijk aspect want een snelle betaling van een geleden schade is de kracht van EOC. Rond half negen komen de collega’s op kantoor binnen. We nemen dan even kort de actuele zaken van de dag door en dan gaat iedereen aan het werk. De dag verloopt weer redelijk gevarieerd. Een van onze verzekerden belt over een nieuwe schade en heeft daarvoor een expert nodig. Ik schakel een expert in en laat deze bij de verzekerde langs gaan. Een andere verzekerde belt over een reeds lopende schade en ik leg uit hoe de stand van zaken is. Er loopt een expert binnen met een vraag over een lopende schade. Vervolgens belt er een tegenpartij over een ontvangen brief waarmee die het niet eens is. Ik ga met deze partij in discussie en probeer hem te overtuigen van ons standpunt. In mijn mailbox komt een expertiserapport

binnen en dat verwerk ik meteen. Aansluitend informeer ik de verzekerde dat de schadeafrekening en uitkering er aan gaat komen. Om half één lunchen we gezamenlijk Zo spreek je iedereen nog even op een andere manier, wat ook belangrijk is. Het is wel zo dat de telefoon gewoon wordt opgenomen als onze verzekerden bellen. Na de lunch krijg ik een telefoontje van een verzekerde die een nieuw schip wil gaan bouwen. Deze wil graag advies hebben over onder andere de aanbouwverzekering en de cascoverzekering en informatie over wat de premie gaat worden. Aangezien ik ook een dag in de week commerciële ondersteuning verzorg voor EOC beantwoord ik de vragen en doe een verzoek naar de afdeling om een offerte op te maken. Verder heb ik in de middag nog een overleg met een collega over diverse actuele zaken op kantoor. Dan is het al snel vijf uur. Ik heb naast mijn reguliere werkzaamheden deze week ook de 24-uurs telefoondienst en dan weet je nooit of je in actie moet komen. Deze avond belt er een verzekerde met een schade aan de lading. Ik doe het nodige en zorg dat er een expert ter plaatse gaat en houd vervolgens contact met de melder van de schade in de avonduren. Ik draag de schade de volgende dag over aan de vaste schadebehandelaar van het betreffende schip.

BM | MEI 2019 29


Alles Allesonder onder een eendak, dak, met meteen een nieuwe nieuwe eigen eigenhaven haven Kon. Kon. Wilhelminahaven Wilhelminahaven Z.Z. Z.Z. 1818 Koggehaven Koggehaven 2 2 3134 3134 KGKG Vlaardingen Vlaardingen 3133 3133 LALA Vlaardingen Vlaardingen t: +31 t: +31 1010 248 248 5858 0000

Rotating Rotating Service Service ‘Met ‘Met meer meer dan dan 2222 jaar jaar ervaring ervaring in in merkonafhankelijk merkonafhankelijk onderhoud onderhoud weten weten wewe een een probleem probleem aan aan rotating rotating equipment equipment perfect perfect tete verhelpen. verhelpen. Met Met onze onze volledig volledig geoutilleerde geoutilleerde werkplaats werkplaats enen servicebussen servicebussen kunnen kunnen wewe in in een een zo’n zo’n kort kort mogelijke mogelijke tijdtijd dede klant klant weer weer laten laten wegvaren. wegvaren. We We zijnzijn specialist specialist in in merkonafhankelijk merkonafhankelijk rotating rotating equipment, equipment, ofof hethet nunu gaat gaat om om nieuwlevering, nieuwlevering, modificatie, modificatie, reparatie, reparatie, ofof revisie. revisie. Van Van engineering engineering tottot uitvoering.’ uitvoering.’

Specialist Specialist in in merkonafhankelijk merkonafhankelijk pomp pomp onderhoud onderhoud Digitale Digitale rapportages rapportages One One Stop Stop Shop Shop 24/7 24/7 Dienst Dienst verlening verlening Specialist Specialist in in standtijd standtijd verlenging verlenging centrifugaal centrifugaal pompen pompen Lean Lean enen Mean Mean organisatie organisatie Eigen Eigen seal seal enen pomp pomp werkplaats werkplaats aan aan hethet water water Familie Familie bedrijf bedrijf sinds sinds 1954 1954


COLUMN

Henri Kruisinga 44 jaar, woonachtig in Berkel en Rodenrijs. Commercieel verantwoordelijk bij Hybrid Ship Propulsion en sales bij Koedood en EBR. Verder doe ik commercieel werk voor Emigreen, Oechies en Holland Ship Electric, columnist bij de BM en mede oprichter van HERO Maritime Events.

Mij is gevraagd om voor dit nieuwe, of vernieuwde, magazine een column te schrijven. Ik ga dit nu doen in afwisseling met een nieuwe sterspeler, dus om de maand ben ik aan de beurt. In deze eerste BM-editie wil ik het graag hebben over de 2019-editie van Maritime Industry. Deze maand is het weer zover, op 7, 8 en 9 mei: de beurs in Gorinchem. Dit jaar vieren ze daar het 15-jarig bestaan en voor die gelegenheid gaan de organisatoren feestelijk uitpakken; met meer en nieuwe exposanten en een zone waarin teruggekeken wordt naar het verleden en vooruitgezien naar de toekomst van de binnenvaart. Beurzen zijn in het algemeen, en dat is in de scheepvaart niet anders, een moment van gezellig samenkomen. Eigenlijk is het ook gewoon een netwerkbeurs met de verplichte randzaken zoals het weggeven van stickers, pennen en aanstekers. Maar daarnaast is het zeker zo dat, als je goed kijkt, er allerlei vernieuwingen te vinden zijn bij de verschillende exposanten. Als ik schipper/ eigenaar zou zijn dan is Maritime Industry de beurs waar je heel gemakkelijk de verschillende motorenleveranciers kunt bezoeken en hen kunt vragen naar de ‘oplossing van de toekomst’. Ik zeg bewust ‘de oplossing van de toekomst’ en niet de ‘motor voor de toekomst’. Er is nu een tijdelijke oplossing van kracht, Stage V, met motoren tot 300 kW en vanaf 1 januari 2020 voor alle motoren. Dit is allemaal tijdelijk, maar het kan u wel helpen om relatief gunstig in te bouwen.

‘IK HOOP OP VRAGEN OVER SCHEEPVAART VAN DE TOEKOMST’ Vanaf 2050 mogen wij natuurlijk geen verbrandingsmotoren meer hebben. De motor voor de toekomst is dus wel de elektromotor, maar welke bron moet u erbij kiezen? Maritime Industry is de uitgelezen kans om bij de verschillende leveranciers te kijken en te vragen naar hun ideeën om uw schip ‘future proof’ te maken. Ik zie jullie dan ook graag terug tijdens Maritime Industry in Gorinchem. Daar zal ik ongetwijfeld de vraag krijgen of wij ook pennen hebben, maar ik hoop vooral op een paar goede vragen over de scheepvaart van de toekomst!

BM | MEI 2019

31


MVS John  MVS Mira Cura   MVS John  MVS Mira Cura           Afmetingen: 80 x 9,02 x 3  Afmetingen: 73,09 x 8,27 x 2,27  Afmetingen: 80 x 9,02 x 3  Afmetingen: 73,09 x 8,27 x 2,27  Tonnage: 1.453  Tonnage: 1.102  Tonnage: 1.453  Tonnage: 1.102      Bouwjaar: 1972    Bouwjaar: 1961      Bouwjaar: 1972  Bouwjaar: 1961      MVS   Mira Cura Hoofdmotor: 974 pk, Caterpillar 3508  Hoofdmotor: 974 pk, Caterpillar 3508  MVS John Hoofdmotor: 680 pk, Caterpillar Dita 34 Hoofdmotor: 680 pk, Caterpillar Dita 3412  VS John  MVS John  MVS Mira Cura   Afmetingen : 80 x 9,02 x 3 : 73,09 x 8,27 x 2,27     Afmetingen   MVS Mira Cura     Tonnage : 1.453   Tonnage : 1.102   Bouwjaar   Bouwjaar : 1972   : 1961   metingen: 80 x 9,02 x 3  Afmetingen: 80 x 9,02 x 3  Afmetingen: 73,09 x 8,27 x 2,27  Hoofdmotor Hoofdmotor Afmetingen: 73,09 x 8,27 x 2,27  : 974 pk, Caterpillar 3508 : 680 pk, Caterpillar Dita 3412     Tonnage: 1.453  nnage: 1.453  Tonnage: 1.102  Tonnage: 1.102        Bouwjaar: 1972    uwjaar: 1972  Bouwjaar: 1961  Bouwjaar: 1961  ofdmotor: 974 pk, Caterpillar 3508  Hoofdmotor: 974 pk, Caterpillar 3508 Hoofdmotor: 680 pk, Caterpillar Dita 3412  Hoofdmotor: 680 pk, Caterpillar Dita 3                  

                                   MVS Storm MVS Portador                                    Afmetingen Afmetingen : 56 x 6,61 x 2,51 : 69,96 x 7,25 x 2,88     Tonnage Tonnage : 610 : 1.038 MVS Storm  MVS Portador  Bouwjaar Bouwjaar : 1962 MVS Storm : 1964   MVS Portador    Hoofdmotor Hoofdmotor : 355 pk, Cummins NTA 855 M : 730 pk, Caterpillar 3412 E     Afmetingen: 56 x 6,61 x 2,51  Afmetingen: 69,96 x 7,25 x 2,88  Afmetingen: 69,96 x 7,25 x 2,88  Afmetingen: 56 x 6,61 x 2,51  Tonnage: 610  Tonnage: 1.038        Maasland Shipbrokers E-mail Telefoon Tonnage: 610  Tonnage: 1.038  Bouwjaar: 1962  Bouwjaar: 1964                                                          Molenweg 16 info@maaslandshipbrokers.com +31 (0) 475 46 00 60 Hoofdmotor: 355 pk, Cummins NTA 855 M.   Hoofdmotor: 730 pk, Caterpillar 3412 E  Bouwjaar: 1962  Bouwjaar: 1964  6051 HJ Maasbracht +31 (0) 617 59 18 49           Hoofdmotor: 355 pk, Cummins NTA 855 M.   Hoofdmotor: 730 pk, Caterpillar 3412 E VS Portador  MVS Storm  MVS Storm  MVS Portador  kijk voor meer info op: www.maaslandshipbrokers.com               Afmetingen: 69,96 x 7,25 x 2,88  metingen: 56 x 6,61 x 2,51 


Ben Sluimer opvolger Bert de Haas als bedrijfsleider Visscher Scheepreparatie ‘We hebben meerdere maatregelen genomen om de organisatie anders in te delen in verband met onze groei en met het oog op de toekomst’, vertellen eigenaar Theo de Paus en Anne-Marie Baan. Het meest opvallende voor de buitenwereld is dat Ben Sluimer in de toekomst de opvolger van Bert de Haas wordt als bedrijfsleider bij Visscher Scheepsreparatie.

veel Volvo Penta onderdelen. Tot nu toe deden de monteurs en ook Bert de Haas het werk daar tussen de bedrijven door. Het bijbehorende papierwerk en de administratieve rompslomp zijn flink toegenomen, vandaar dat een aparte magazijnmeester allesbehalve een luxe is.”

412 

Klaar voor de toekomst Visscher Scheepsreparatie is tevens op zoek naar een aantal zelfstandige dieselmonteurs en inbouwbankwerkers. Vooralsnog wordt dit opgelost met een aantal vaste zzp’ers, maar ook hier is het de bedoeling de vaste basis verder te verstevigen. “We willen klaar staan voor de toekomst”, bevestigt Theo de Paus.

3412

E

Bert de Haas is voor velen het gezicht van Visscher Scheepsreparatie in Sliedrecht. Theo de Paus: “In de afgelopen dertig jaar heeft Bert enorm veel kennis en ervaring opgedaan. Nu is de tijd aangebroken om die kennis en ervaring over te dragen aan een volgende generatie. Dieselmonteur Ben Sluimer loopt al enige tijd warm voor de opvolging. Hij wordt het nieuwe aanspreekpunt voor de klanten en Bert blijft ondertussen achter de schermen meewerken.” Na een overgangsperiode is het de bedoeling dat Bert Theo de Paus gaat ondersteunen, want door het vele werk kan die dat wel gebruiken.

Verder komt er voor het eerst een magazijnmedewerker in dienst. Anne-Marie Baan: “We zijn al in onderhandeling. Het maakt deel uit van verdere professionalisering. We hebben een enorm magazijn met onder andere

Ben Sluimer (links) zal in de aankomende tijd de titel bedrijfsleider van Bert de Haas overnemen.

Wat niet verandert, is de gemoedelijke sfeer; een eigenschap die door de trouwe klantenkring zeer gewaardeerd wordt. Net als de serviceverlening. “Klanten kunnen op ons bouwen, ook als het om service gaat”, aldus Theo de Paus. “Vandaar deze veranderingen, om dat ook in de toekomst te kunnen blijven verzekeren.” Zoals elk jaar is Visscher Scheepsreparatie ook tijdens te vinden op Maritime Industry. Theo de Paus kan daar alles vertellen over de laatste ontwikkelingen rond de Volvo Penta motoren, de term Stage V zal ongetwijfeld regelmatig vallen. Maar gewoon een gezellig praatje is ook niet verboden. Tijdens één van de drie dagen is Bert de Haas ook aanwezig, hij kan dan zelf vertellen over zijn nieuwe rol in het bedrijf.  www.visscherscheepsrep.nl

BM | MEI 2019 33


Stand F118

De nieuwe emissie-eisen van de Europese Unie (Stage V) zorgen ervoor dat vanaf 2020 alle nieuwe motoren boven 300kW moeten voldoen aan strengere milieu-eisen.

Het is in ieder geval zinvol om alle opties op een rijtje te zetten en een weloverwogen beslissing te maken voor de komende jaren. Teus Vlot helpt u daar graag bij.

Dat betekent dat u op korte termijn een besluit moet nemen over hoe u wilt voldoen aan de nieuwe eisen. Daarvoor zijn meerdere oplossingen te bedenken, maar welke het beste is voor u is afhankelijk van uw specifieke situatie.

Wij maken vrijblijvend inzichtelijk hoe deze eisen invloed hebben op uw situatie, welke investeringen nu wijs zijn en wat u kunt doen nadat de emissie-eisen daadwerkelijk van kracht zijn. Zo voorkomt u onnodig hoge investeringen.

Zo is het in sommige gevallen zinvol om nog voor 2020 een nieuwe motor aan te schaffen. De overgangsregeling maakt het mogelijk om de motor op een later moment, voor de gestelde deadlines, in te bouwen.

Uiteraard bent u ook voor een reparatie of preventief onderhoud bij ons van harte welkom.

Teus Vlot Diesel & Marine T +31 (0)184 493 888 E info @ teusvlot.nl I teusvlot.com

Kom langs op stand F118 voor vrijblijvend Stage 5 advies ĂŠn een ijsje.


onderdruk aan de buitenzijde. Het gepatenteerde Easyflow vleugelprofiel zet dit drukverschil om in extra stuwkracht. De roeren leveren een flinke brandstofbesparing op en daarnaast verbetert in veel gevallen de manoeuvreerbaarheid van het schip en is het stiller in de woning.

Goedgevulde orderboeken voor De Waal Specialistisch, innovatief, vooruitstrevend en altijd in ontwikkeling; dat is De Waal. Een ombouw naar Easyflow, de levering van een compleet nieuwe schroefasinstallatie of een ombouw van openwater- of vetsmering naar een compleet gesloten oliebad systeem; het is maar een kleine greep uit de mogelijkheden die De Waal biedt. Een goede reden voor eigenaar Marco de Waal en directeur Johan Verlaan om trots te zijn.

De Werkendamse machinefabriek is haar tijd ver vooruit als het gaat om voortstuwings- en manoeuvreertechnologie. Marco de Waal: “Als familiebedrijf staan we al meer dan tachtig jaar met veel enthousiasme klaar voor onze klanten”. Ook dit jaar zijn de orderboeken weer goed gevuld. De afmeerkades in de Biesbosch- en Beatrixhaven zijn continu drukbezet, evenals de scheepsliften. “Beide liften zijn goed gevuld met schepen voor allerlei reparaties en onderheid”, vertelt Marco. Diverse superjachten zijn voorzien van een stuurwerk en veel IVR binnenvaartkeuringen zijn verricht.

Innovaties Naast het leveren van vertrouwde producten als schroefasinstallaties compleet met afdichtingen, schroefasrem en unieke hydraulische moer, stuurmachines zoals het QF Powerpack en de bekende roersystemen, blijft De Waal innoveren. De ontwikkeling van de lasrobot is volgens Johan een mooi voorbeeld van innovatie. “Deze hightech robot wordt gebruikt voor het lassen van diverse roeronderdelen en inmiddels zijn de robot en operator gecertificeerd onder Lloyd’s. De volgende doelstelling is het compleet lassen van roeren voor de binnenvaart en uiteindelijk ook voor superjachten en de zeevaart.” De eerste testen om met de hightech robot een klein model van een scheepsroer te lassen, zijn onlangs succesvol verlopen. Stap voor stap wordt zo opgeschaald naar het volledig automatisch lassen van grote 1:1 roeren.  www.dewaalbv.nl

Sendo Liner Johan: “We bouwden vol trots mee aan de Sendo Liner van Sendo Shipping B.V., het eerste schip dat volledig emissieloos kan varen. Wij leverden de schroefassen, de Green Award gecertificeerde afdichtingen en weerstandsarme Easyflow roeren.” Nog steeds is er veel vraag naar dit innovatieve roersysteem. Zowel voor nieuwbouw als ombouw. De Stuwa® Easyflow roeren zijn slanker dan andere roertypen en staan verder naar buiten opgesteld. Ze staan hierdoor net buiten het snelstromende schroefwater. Dit water stroomt sneller langs de binnenkant van het roer dan aan de buitenkant. Dat zorgt voor overdruk aan de binnenkant en

BM | MEI 2019 35


“Met een flexibel team streven wij ernaar onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn.� Plasmasnijden - Autogeensnijden - Watersnijden - Stralen - Laskanten Grote voorraad Staal, RVS en Aluminium

Industrieweg 11 | 2995 BE Heerjansdam | 078-677 2277 | info@staalenrvs.nl

Meer informatie? www.staalenrvs.nl


Designed to perform, built to last.

Met onze betrouwbare stuursystemen streven wij naar maximale manoeuvreerbaarheid onder alle omstandigheden. Geoptimaliseerd ontwerp op maat afgestemd op de wensen van de klant. Onze uitgebreide ervaring in alle maritieme segmenten zorgt voor de meeste efficiënte resultaten. DAMENMC.COM

< < < < < <

Hoog-efficiëntie roeren Hydraulische stuursystemen Bedieningspanelen Monitoring systemen Straalbuizen FLEX Tunnels

REGISTERED TRADEMARK OF DAMEN MARINE COMPONENTS

Ultieme voortstuwingsefficiëntie voor rederij Somtrans met de Van der Velden® FLEX Tunnel Somtrans XXL LNG: de geoptimaliseerde innovatie voor de binnenvaart Binnenkort zal de eerste ‘Somtrans XXL’ LNG tanker voor rederij Somtrans opgeleverd worden. In totaal worden drie identieke schepen door Somtrans in de vaart gebracht. Met een afmeting van 135 x 22 meter en een draagvermogen van 13.000 tonnage is deze serie schepen het grootste in hun soort. Ze worden daarom ook met ‘XXL’ aangeduid. Twee jaar geleden is het scheepsdesign voor de ‘Somtrans XXL’ ontwikkeld door Rommerts Ship Design BV. De LNG schepen worden afgebouwd bij scheepswerf TeamCo in opdracht van RensenDriessen Shipbuilding BV. Damen Marine Components (DMC) levert voor elk schip het Van der Velden®

FLEX Tunnel systeem, BOSS™eco paneel en twee onafhankelijk werkende aandrijvingen met twee sets van twee Van der Velden® hydrodynamische profielroeren. Van der Velden® FLEX Tunnel De FLEX Tunnel is een tunnelsysteem bedacht door onderzoekers van DST Duisburg en verder uitgewerkt door Damen Marine Components, voorheen Van der Velden Marine Systems. Een flexibel te gebruiken tunnel, die in- en uitgeklapt kan worden wanneer nodig; met name op lage wateren of met een leeg varend schip. Het flexibel inzetten van de tunnel geeft een aanzienlijke weerstandsvermindering gezien het schip niet constant

vaart met een uitgeklapte tunnel. Schepen uitgerust met de FLEX Tunnel varen hierdoor met optimale voortstuwingefficiëntie. In tegenstelling tot een vaste tunnel creëert de FLEX Tunnel de mogelijkheid om een grotere schroefdiameter toe te passen. De tunnel heeft een luchtdichte afsluiting, waardoor onderdruk ontstaat in de tunnel. Het gevolg hierbij is dat het waterniveau in de tunnel stijgt, zo krijgt de relatief ver boven de waterlijn uitstekende schroeven toch voldoende water. De schroeven werken beter en leveren meer stuurkracht. De FLEX Tunnel zorgt daarmee voor een grotere efficiëntie. Omdat schepen gemiddeld 80 procent van de tijd geladen varen is de weerstand die een vaste tunnel veroorzaakt dus nadelig en onnodig. Door toepassing van de FLEX Tunnel kan het hydrodynamische ontwerp van de scheepsromp bovendien beter worden afgestemd op het operationele profiel en het vaargebied van het schip.

BM | MEI 2019 37


24 MEI 2019 24 MEI 2019 INSIGHT BORREL INSIGHT BORREL @HARBOUR CLUB ROTTERDAM @HARBOUR CLUB ROTTERDAM De lancering van het 2e Rotterdam Insight Magazine met de Insight,Insight relatiesMagazine en bekenden! DeVrienden lanceringvan vanRotterdam het 2e Rotterdam met de Meld je aan van via joyce@bylipman.nl k.lagendijk@zpress.nl Vrienden Rotterdam Insight, of relaties en bekenden! Meld je aan via joyce@bylipman.nl of k.lagendijk@zpress.nl www.rotterdam-insight.nl www.rotterdam-insight.nl

Organised by: Organised by:

DJ EN K VAN MUZEIE LIVE D J N N ZIEK VA LIVE MU & BITES DRINKS & BITES DRINKS

INCE LOU PR CE IN LOU PR


MET

ROTTERDAM INSIGHT ZICHT OP DE ROTTERDAMSE HAVEN Sinds september 2018 is Rotterdam een nieuw magazine rijker. Rotterdam Insight is een verfrissend business-to-business magazine over en voor de Rotterdamse haven. Niet lullen maar poetsen, dat is waar het om draait. De initiatiefnemers zijn By Lipman en ZPRESS Media Group, die al jaren samenwerken met het uitgeven van business-to-business magazines in de regio Drechtsteden. Op 24 mei wordt de tweede editie groots gelanceerd in de

adverteerders, betrokkenen, relaties en vrienden van

The Harbour Club Rotterdam. Lee Towers siert de cover

Rotterdam Insight.

van deze editie als echte havenman van Rotterdam. In een mooi interview vertelt Lee over de huidige ontwikkelingen

Vriend van Rotterdam Insight

in het havengebied. We nemen een kijkje achter de

Naast het business-to-business magazine is Rotterdam

schermen waar het echte werk gebeurt; op het water en

Insight ook een vriendenclub gestart die op dit moment al

langs de kades. Interviews met meer diepgang, projecten

140 bedrijven telt. Drie keer per jaar wordt de INsight borrel

die we op de voet volgen, nieuws en ontwikkelingen

georganiseerd bij top locaties in Rotterdam. Kwalitatief

over Rotterdamse bedrijven, noviteiten en columns met

hoogwaardige hapjes en drankjes, goede muziek en een

belangrijke spelers in het havengebied. Rotterdam Insight

top sfeertje voor Rotterdamse ondernemers, dat wil je niet

heeft daarin samenwerking gezocht met Port of Rotterdam, DEAL Drecht Cities en

missen. Je bent al vriend van Rotterdam Insight voor €195,ex. btw per bedrijf per jaar.

RPPC. “We zijn erg trots dat we met deze mooie partijen samenwerken om het magazine naar een hoger niveau te tillen”, aldus Joyce Lipman. Rotterdam Insight zal twee

Mogelijkheden over adverteren of het aansluiten bij de Vrienden van Rotterdam Insight is te vinden op onze website www.rotterdam-insight.nl. Ook onze Facebook pagina en LinkedIn groep wordt actief bijgehouden met het laatste

keer per jaar verschijnen

havennieuws, of schrijf je in voor ons nieuwsbrief en blijf op

met daarbij een gezellige

de hoogte van alle ontwikkelingen; met Rotterdam Insight

INsight borrel voor

heb je zicht op de Rotterdamse haven!


SINTTRUIJE_03_1/2.indd Advertentie_NOV_Sinttruije.indd 1 1

24-10-18 22-10-18 09:45 13:25

Bunkerteam zoekt versterking! Wij zijn op zoek naar een enthousiaste

Schipper / Verkoper Op onze bunkerboten en op het bunkerstation De functie: Schipper / verkoper op één van onze bunkerboten Ondersteuning dagelijkse activiteiten op het bunker/opslagponton • Fulltime en regelmatig dienstrooster met dag en weekenddiensten • Verantwoordelijk voor de veiligheid en onderhoud van onze schepen en materiaal • •

Betrouwbaar en snel BEVRACHTING VAN KLEIN TOT GROOT

Functie eisen: Groot vaarbewijs Marifooncertificaat, radardiploma en ADN certifcaat • Flexibele en klantvriendelijke instelling • Kennis van de Engelse en Duitse taal is een pre • •

Wij bieden: Prima arbeidsvoorwaarden en een goed salaris dat afhankelijk is van opleiding en ervaring Leuke en afwisselende baan in een jong en dynamisch bedrijf • Een goede werksfeer zowel onder collega’s als met onze klanten • •

Uw sollicitatie of vragen kunt u per e-mail richten aan: serge@sbhheijmen.nl Meer informatie vind u op onze website: www.sbhheijmen.nl

Vanwege verdere uitbreiding zijn wij op zoek naar extra scheepsruimte. Rijnmond Logistics B.V. Ketelweg 33c 3356LD Papendrecht +31 (0) 78 2003030 www.rijnmondlogistics.nl


voortstuwingsmogelijkheden van Hybrid Ship Propulsion en de nabehandelingsopties van Emigreen.”

Henri Kruisinga vormt de verbindende factor tussen Koedood, Hybrid Ship Propulsion en Emigreen.

KOEDOOD MARINE GROUP

PAKT UIT MET TOTAALPAKKET VOOR BINNENVAART Bij Koedood Marine Group heerst een duidelijke visie op de toekomst. Met 2020 in het vizier en 2050 in de verte neemt elektrificatie onverbiddelijk toe. Koedood wil daarom een totaalpakket aanbieden. Maritime Industry wordt aangegrepen voor een gezamenlijke presentatie met Hybrid Ship Propulsion en Emigreen.

Nu de blik op de toekomst verder gaat dan koffiedik kijken, is het duidelijk dat er niet zoiets bestaat als één standaardoplossing. Het wordt voor elk schip een maatoplossing in de range tussen conventioneel en volledig elektrisch. En alles daartussenin. Dat is de overtuiging van salesmanager Gertjan de Gelder van Koedood Dieselservice BV. “We kijken verder dan ons eigen bedrijf als distribiteur van Mitsubishi en Wärtsilä motoren.” Dat is de reden om de zelfstandig werkende dochterbedrijven Hybrid Ship Propulsion en Emigreen alle vrijheid te geven als het gaat om de motorkeuze. Henri Kruisinga vormt hier de verbindende factor tussen Koedood, Hybrid Ship Propulsion en Emigreen. “Na Kalkar is dit de eerste keer dat we gezamenlijk ons totaalpakket presenteren. We pakken dit keer echt uit. De klant, het schip en het vaarprofiel zijn de uitgangspunten. We willen laten zien dat we gezamenlijk maatwerk kunnen leveren. Al dan niet met de motoren van Koedood, de verschillende

Verenigd in Koedood Marine Group ontstaat er één aanspreekpunt voor de volledige aandrijflijn. Koedood Marine Group is niet over één nacht ijs gegaan. De onderlinge samenwerking bestaat al zes jaar en heeft mooie resultaten opgeleverd. De uitzonderingen van weleer zijn de maatstaf geworden voor het heden en de toekomst. Niet voor niets heeft Koedood op verzoek van Mitsubishi Motors Stage V op zich genomen. Zo zal het voor het eerst in zijn bestaan de functie van fabrikant invullen. Ook werkt het bedrijf vanuit dat mooie, nieuwe, energiezuinige pand in Hendrik-Ido-Ambacht - waarin ook Emigreen is gevestigd aan de ontwikkeling van een gelijkswaardigheidscertificaat voor bestaande motoren met een nabehandelingssysteem. Niet op de stand van Koedood Marine Group, maar wel in de buurt op stand G114, staat EBR. Dit is het nieuwste dochterbedrijf van Koedood, bekend van zijn stuurhuizen, autokranen en ankerlieren. De gezamenlijke stand van Koedood Marine Group is tijdens de jubileumeditie van Maritime Industry te vinden op de vertrouwde plek. Gezien de bovengenoemde ontwikkelingen nog meer dan anders de moeite waard om deze stand te bezoeken. Nooit eerder was de toekomst zo dichtbij.  www.koedood.nl

BM | MEI 2019

41


A force to trust Officieel distributeur voor de Benelux en Duitsland

Uw specialist in reparatie & installatie van Kobelt elektronische en mechanische motorbedieningen, schroefasremmen en stuurwerken en Marine Jet Power waterjets.

Productie van kwaliteit trek- & duwkabels.

Bezoekadres: Julianastraat 1 3331 XG Zwijndrecht Tel. 078-6192003 24/7 info@dcsint.nl www.dcsint.nl SERVICE

You Call, We Clean It All...

CHEMISCHE EN MECHANISCHE REINIGING

Voor binnenvaartschepen en zeeschepen tot een breedte van 12 meter, met een hijscapaciteit van 385 ton.

BEITSEN/PASSIVEREN KETEL REINIGING POLIJSTEN VAN SCHROEVEN POLIJSTEN VAN TANKCONTAINERS SCHUUR/SLIJPWERKZAAMHEDEN  +31 (0)78 750 3908

DSC_MAG2018_VERM.indd 2

 +31 (0)6 343 048 51

SCHROEVENDOK SCHROEFDOK Oostdijk 25, 3077 CP Rotterdam Tel. 010 - 479 55 44 . E-mail info@docksidebv.nl www.docksidebv.nl

 www.vermservices.nl

23-04-18 15:07

DOCKSIDE_03_1/4.indd 1

26-10-18 14:16


‘Je zit, maar je kunt béter zitten’ EBLO in Zwijndrecht levert stoelen voor elke beroepsgroep. Namens BM dachten we even op zoek te gaan naar een ideale stuurstoel voor de binnenvaart. Zo makkelijk gaat dat niet, weten we sinds een interessant gesprek met directeur Evert Mallie. Technisch ergonoom Evert heeft met bijna dertig jaar ervaring wel vaker misverstanden uit de weg geruimd. “Stoelen worden vaak op het uiterlijk gekozen, terwijl dat ergonomisch gezien op de laatste plaats komt.” Hij is zelf 1,90 meter met een vrij lang bovenlijf. Nadat hij plaats heeft genomen op een te kleine stoel steken zijn schouders boven de rugleuning uit. Die krijgen dus geen steun. “Het begint met de maatvoering. Mooie schoenen die vier maten te klein zijn, zullen nooit goed passen. Daar kun je het mee vergelijken.” “Wij leveren (chauffeurs)stoelen voor alles wat rijdt en vaart, werkstoelen voor vaste werkplekken en controlekamerstoelen voor 24-uursbezetting”, zo introduceert Evert EBLO. “Daarnaast ontwikkelen we zelf stoelen die we aan onze producenten leveren. Als het gaat om de binnenvaart; dat is een beroepsgroep die bewust acteert op het lang moeten zitten. Wij ontmoeten schippers die hun stoel toch niet lekker vinden zitten of snel stoelen moeten vervangen.” Dan gebeurt er iets moois: Evert pakt een chauffeursstoel met verlengmogelijkheid voor ondersteuning van de bovenbenen. “Kijk, die chauffeur zit in een zelfde houding. De schipper

heeft soms de neiging om op de punt te gaan zitten om beter te kunnen kijken. Daar kan die punt niet tegen en breekt af. Tenzij wij voor een stoel zorgen die er wel tegen kan.”

Evert Mallie nodigt schippers graag uit in de showroom van EBLO voor een goed advies.

“Zitten is eigenlijk slecht”, vervolgt Evert. “Dat klinkt wat vreemd uit mijn mond. Vandaar de uitspraak: ‘Je zit, maar je kunt beter zitten’. Met een passende maatvoering, een goede ondersteuning en een juiste zithouding verminder je de nadelige gevolgen. Ik denk ook aan mensen die een hernia hebben gehad of andere rugklachten. Dan geeft een goede stoel met de juiste verstelmogelijkheden verlichting. Uiteindelijk komen we altijd tot een goede oplossing. Door middel van drukmeting en aanpassing van de schuimlaag hoeft het niet altijd een nieuwe stoel te worden. We kunnen ook bestaande stoelen aanpassen om het gewenste resultaat te bereiken.” Het advies? “Koop niet zomaar een stoel omdat die er zo mooi uitziet. Neem liever contact met ons op voor een afspraak. In onze werkplaats en stoffeerderij kunnen we ook zorgen voor een mooi uiterlijk met logo’s en al, maar zet de ergonomie op de eerste plaats.”  www.eblo.nl

BM | MEI 2019 43


s ok

Co

an ns rs m o s l r i e e Sa t S

i a t p

Ca

GEZOCHT: MATROOS Functieomschrijving

Als matroos op een binnenvaartschip voer je verschillende werkzaamheden uit zoals het verlenen van ondersteuning bij het laden en lossen en onderhoud van het binnenvaartschip. Tevens streef je ernaar om ongevallen en calamiteiten te voorkomen. Daarnaast verricht je huishoudelijke taken aan boord van het binnenvaartschip.

Vereisten Je bent in het bezit van een dienstboekje Matroos

Wij bieden

Bij Swets ben je verzekerd van een baan, die aansluit op jouw voorkeuren met betrekking tot werklocatie- en tijden. Wij bieden je uiteraard ruimte tot het volgen van opleidingen en daarmee een carrière vol variatie.

Sea Lux Ltd.

Maritime services

Heb je interesse? Ga naar www.swetsinlandshipping.nl of bel 085-484 02 00

+357 25 58 58 65 info@sealuxltd.eu www.sealuxltd.com

Voor de juiste match, kijk op www.swetsinlandshipping.nl of bel 085 4840200

SWETS_02_1/4.indd 1

B

26-09-18 12:40

Stolt-Nielsen Inland Tanker Service

k

www.aflos

Ben jij op zoek UW BETROUWBARE PARTNER VOOR DE BINNENVAART Vervoer van hoogwaardige chemieproducten met roestvaststalen schepen en vervoer van bulkchemicalien en minerale olieproducten met gecoate schepen.

www.aflosser-binnenvaart.nl

www.aflosser-binnenvaart.nl www.aflosser-binnenvaart.nl Wij danken u voor het vertrouwen en de aangename

Stolt-Nielsen Switzerland AG

Stolt-Nielsen Inland Tanker Service B.V.

Baarerstrasse 149 CH-6302 Zug Tel : +41 41 766 30 20 Fax : +41 41 710 26 66 E-mail : SNSAGBargemanagement@stolt.com

Westerlaan 5 3016 CK Rotterdam Tel : +31 10 299 66 88 Fax : +31 10 892 08 61 E-mail : SNITS@stolt.com

STOLT_01_1/4.indd 1

kapitein, stuurma

Ben jij op een:een: Benzoek jij op naar zoek naar 06 47 11 Ben jij op zoek naar een: kapitein, stuurman of matroos kapitein, stuurman of matroos kapitein, matroos 06 11 47of 11 11 01 06 stuurman 47 11 01 06 47 11 11 01 www.aflosser-binnenv

samenwerking gedurende het afgelopen jaar en wensen u

Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar

1 25-10-18VERSLUIS_04_1/4.indd 11:35

19-11-18 11:26


UITBREIDING VAN ONS TEAM

Boot zoekt schipper... Wij zijn op zoek naar een enthousiaste medewerker als

Schipper/verkoper

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste medewerker als

Op de Arno of de Duo

Schipper / verkoper

Op de Arno of de Duo Bunkerstation Papendrecht is al meer dan veertig jaar Wij bieden een vertrouwd adres voor Papendrecht de binnenscheepvaart. Bunkerstation is al meerMet dan Wij bieden een klein team vanjaar enthousiaste medewerkers voorzien vijftig een vertrouwd adres voor de Als schipper/verkoper op de Arno of de Duo (140 Als schipper/verkoper Arnokoers. of de Duo (140 ton) vaar je jeop en binnenscheepvaart. Met een klein team en van wij de schippers van brandstof, smeermiddelen ton) vaar jeopjede eigen Je zoekt je klanten enthousiaste medewerkers voorzien eigen koers. Je zoekt klanten op en je levert watplezierig ze nodig andere artikelen en materialen. je levert zejewat ze nodig hebben. Jeze kunt wij de schippers vanDaar brandstof, hebben. Je met kunt mensen plezierig met mensen je hebt eengevoel beetje Onze thuisbasis is Papendrecht. ligt onssmeermiddelen 60 meter omgaan enomgaan je hebteneen beetje en andere artikelen en materialen. voor handel. Je bent verantwoordelijk de en gevoel voor handel. Je bent verantwoordelijk voor devoor veiligheid lange bunkerstation/winkelschip met ons kantoor. Wij Onze thuisbasisinisde Papendrecht. Daarenligt veiligheid het onderhoud je uitmaakt schip envan hoewel van jeenschip en hoewel jevan deel een hebben twee bunkerboten vaart, de Arno deons het onderhoud 60 doorkruisen meter lange we bunkerstation/winkelschip je deel uitmaakt een team en veel we overlegt overlegt met devan thuisbasis, vertrouwen er op dat Duo. Hiermee zeven dagen in de week met team en veel Wij hebben twee bunkerboten de thuisbasis, vertrouwen er op je weet je weet watmet je doet. Je krijgt daarom een grotewe mate vandat vrijheid en de rivieren ons in dekantoor. drechtstedenregio om onze klanten inKlantgericht de vaart, de Arno en een de Duo. Hiermee wat je Je krijgt grote mateook vanbij zelfstandigheid. Wedoet. zijn een klein daarom team en een je hebt daarom op te zoeken. denken, servicegerichte we zeven dagen in de week de vrijheid zelfstandigheid. We zijniseen klein toerbeurt avondenen weekenddienst. Je basissalaris volgens deteam CAO opstelling endoorkruisen zelfstandigheid zijn sleutelbegrippen voor rivieren in de drechtstedenregio om onze en je hebt daarom ook bijjetoerbeurt avondvoor de brandstoffenhandelaren en als overwerkt, wordt en dat dus al onze mensen. klanten op te zoeken. Klantgericht denken, een weekenddienst. ook goed betaald.

servicegerichte opstelling en zelfstandigheid zijn sleutelbegrippen voor al onze mensen.

En jij? En jij? Je woont in de buurt van Papendrecht. Je bent in het bezit van een woont in de buurt van Papendrecht. Je bent Vaarbewijs,Je Marifooncertificaat en ADN. Radarpatent is een pre. in bezitnog van een Vaarbewijs, Marifooncertificaat, Als je een het diploma niet hebt, moet je daar voor willen studeren. ADN en Radarpatent. Wij investeren graag in Wij investeren graag in de kwaliteit van onze mensen en vergoeden

de kwaliteit van onze mensen en vergoeden de cursuskosten, zodat het jou alleen maar wat tijd

kost. Een paar jaar ervaring als schipper en een beetje talenkennis zijn meegenomen, maar ook als je net van de opleiding af komt, ben je welkom. Als je maar enthousiast bent, wilt leren en een klantgerichte instelling hebt. Dat willen we bij je zien.

de cursuskosten, zodat het jou alleen maar wat tijd kost. Een paar jaar ervaring als schipper en een beetje talenkennis zijn meegenomen, Meer weten of solliciteren? maar ook als je net van de opleiding af komt, ben je welkom. Als je maar bent, over wilt leren en een klantgerichte instelling hebt. Hebenthousiast je nog vragen de baan? Dat bij je zien. Bel met ons kantoor Of willen wil je we solliciteren?

(078 â&#x20AC;&#x201C; 641 11 11) en vraag naar de heer J.A. van

Meer weten of hen solliciteren? der Hoff. Je kunt ook een brief of een e-mail

(administratie@bunkerstationpapendrecht.nl) Heb je nog vragen over de baan? Of wil je solliciteren? sturen, waarin je (078 wat â&#x20AC;&#x201C;meer vertelt ervaring, Bel met ons kantoor 641 11 11) enover vraagjenaar de je papieren en waar je kunnen bereiken. heer J.A. van der Hoff. we Je kunt hen ook een brief of een e-mail (administratie@bunkerstationpapendrecht.nl) sturen, waarin je wat Op internet, www.bunkerstationpapendrecht.nl, meer vertelt over je ervaring, je papieren en waar we je kunnen kun je meer informatie over ons bedrijf vinden. bereiken. Op internet, www.bunkerstationpapendrecht.nl, kun je meer Bezoekadres: informatie over ons bedrijf vinden. Merwedesingel 48, 3353 GN Papendrecht Postadres: Postbus 54, 3350 AB Papendrecht

Bezoekadres: Merwedesingel 48, 3353 GN Papendrecht Postadres: Postbus 54, 3350 AB Papendrecht

BUNKERSTATION PAPENDRECHT B.V.


VEKA is een onderscheidende Nederlandse scheepsbouwer in de internationale maritieme industrie. In de afgelopen 30 jaar heeft VEKA een breed scala aan schepen ontwikkeld en gebouwd. Ieder schip is met passie gerealiseerd en met de nieuwste techniek uitgerust. Alle VEKA werven zijn ISO9001, 14001 en OHSAS 18001 gecertificeerd.

B ezo e sta n d k o n ze K- 1 1 2

BINNENVAART

ZEEVAART

RIVIER CRUISERS

LNG/DUAL-FUEL

WERKSCHEPEN

PONTONS

VEKA Scheepsbouw bv

|

T: +31 (0)183 505 230

|

info@vekagroup.com

|

www.vekagroup.com


COLUMN

IN HET HOL VAN DE LEEUW Debby Tinnemans-Tempelaars is de oudste dochter van een binnenvaartschipper en is inmiddels commercieel verantwoordelijk voor Tinnemans Floating Solutions. Elke maand vertelt zij over haar ervaringen op de scheepswerf.

Naast onze vertrouwde werkzaamheden op de scheepswerf zijn we ook enthousiast bouwer van de aluminium Tinn-Silver boten. Trots zijn we op onze SI-gekeurde bijboten die menig roefdek op de binnenvaartschepen sieren. Met een gamma van ruim twintig verschillende Tinn-Silver modellen zijn we hard aan de weg aan het timmeren om in zowel binnen- als buitenland onze boten te promoten, waarbij we iedere keer een stapje verder gaan. In samenwerking met een fijne, Zweedse vertegenwoordiger hebben we het gewaagd om in Stockholm, Zweden, onze robuuste aluminium bootjes te laten zien op de botenbeurs ‘Allt för sjön’. Dit was letterlijk in het hol van de leeuw. De Scandinavische markt is namelijk rijkelijk voorzien van aanbod in aluminium boten. Op zich heel goed om te zien dat de Scandinaviërs oprecht kiezen voor aluminium boven de vertrouwde polyester boten. Ze moeten anderzijds ook wel. Een kunststof boot in de barre weersomstandigheden van de Baltische Zee, die heeft wat te lijden. Hier wordt gekozen voor het stoere en stevige aluminium. No nonsense. Daar houden wij wel van. Wat echter nog meer opviel is dat hout het hier ook prima doet. Daar we de voorjaarsvakantie van de kinderen gecombineerd hadden met de beurs werden er geregeld uitstapjes gemaakt. Je moet het grut toch aan de gang houden. Een verrassing was het houten oorlogsschip Vasa welke in 1628 in Stockholm klaar was, de haven uitvoer en vervolgens na een anderhalve kilometer durende tocht omkiepte en zonk; topzwaar, twee dekken kanonnen was te veel van het goede. De Vasa is in 1961 voor 98 procent in goede staat weer naar de oppervlakte gehaald en stevig geconserveerd in een museum. In één woord, indrukwekkend! De vele musea in Stockholm hebben mijn mannen niet kunnen bekoren, maar hier was er tijd tekort. Er was zoveel informatie en er waren nog veel meer daadwerkelijke materialen uit een tijd waar niet veel meer van bewaard is gebleven. Door de unieke samenstelling van het water (licht brak water) en het afwezige onderwaterleven zoals pieren, krabben en andere beestjes, is dit stukje historie geweldig bewaard gebleven. Voor wie naar Zweden gaat beslist een aanrader om te gaan bekijken!

BM | MEI 2019 47


Investeer in jouw carrière. Ontdek vacatures. Vind interessante bedrijven. Beleef innovaties. Verbreed je kennis.

www.NavingoCareerEvent.com Powered by


Carrière, kennis en beleving centraal tijdens het Navingo Career Event Op donderdag 23 mei vindt voor het dertiende jaar op rij het Navingo Career Event plaats in de RDM Rotterdam – Onderzeebootloods. Het Navingo Career Event is het event waar carrière en ontwikkeling in de maritieme, offshore en energie centraal staan. Bezoekers ontmoeten topwerkgevers, kunnen deelnamen aan case studies, mee praten over de laatste ontwikkelingen in de sector, carrière advies krijgen en deelnemen aan verschillende experiences. Gratis registreren kan via www.NavingoCareerEvent.com. Ontmoeten en ontdekken van vacatures Tijdens het Navingo Career Event presenteren ruim 100 bedrijven uit de maritieme, offshore en energie sector zich aan de bezoekers. Bedrijven als Royal IHC, Veth Propulsion, Shell, Scylla AG, Iskes Towage & Salvage, AEGIR-Marine BV, Chemgas Shipping en vele anderen laten zien wat zij als werkgever te bieden hebben. In samenwerking met Bureau Voorlichting Binnenvaart en Koninklijke BLN-Schuttevaer is er ook dit jaar weer een Binnenvaart Paviljoen met bedrijven als HEBO Marine Contractors, Bosman Container Group en Vario Shipping. Naast het ontmoeten van deze werkgevers op de uitgebreide beursvloer en het ontdekken van hun vacatures, is er tijdens het event veel gelegenheid om kennis op te doen. In gesprek over de thema’s van nu en morgen Op Community Square betreden experts het podium om met elkaar en het publiek in gesprek te gaan over thema’s van nu en morgen. Community Square wordt afgetrapt met de talkshow ‘De realiteit van duurzaamheid’. Samen met Microsoft wordt er een kijkje genomen in de toekomst tijdens de talkshow ‘Digitale transformatie’. Vervolgens worden met de nieuwe en oudere generatie gesproken over autonoom varen en wat dit betekent voor werken in de maritieme sector. Welke vaardigheden heb je in de

toekomst nodig? Heeft de zeeman van de toekomst nog wel zeebenen nodig? Tot slot vertellen ALE Heavylift, BigLift Shipping, Boskalis en RollDock over hun grootste projecten. Leren van professionals Bezoekers kunnen daarnaast kennis op doen en werken aan hun ontwikkeling, door deel te nemen aan workshops en case studies. Of leren van de ervaringen van professionals uit de sector zelf. Zij presenteren zich op ‘The Stage’ en vertellen alles over hun dagelijkse werkzaamheden en wat het betekent om voor deze avontuurlijke sector te werken. Registreren voor het grootste carrière event Het Navingo Career Event is te bezoeken vanaf 10.00 uur. Het afgelopen jaar bezochten ruim 3.000 latent en actief werkzoekenden en andere geïnteresseerden het event. De uitgebreide beursvloer, een interessant inhoudelijk programma en experiences die zowel binnen als buiten de Onderzeebootloods worden georganiseerd, maakt het Navingo Career Event hét grootste carrière event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De dag wordt afgesloten met een afterparty. Gratis registreren kan via www.NavingoCareerEvent.com.

BM | MEI 2019 49


BINNENVAART PRESENTEERT COLLECTIEVE MISSIE OP ONLINE PLATFORM Een sector die stuurloos is; blijft stilstaan. En stilstand is achteruitgang. Binnenvaartbranchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer vindt het belangrijk om de juiste dingen goed te doen. Daarom hebben wij het initiatief genomen om met meer dan 100 deelnemers uit de binnenvaarbranche te inventariseren welke gezamenlijke ambities en dromen we konden definiëren voor de sector. Ook potentiële bedreigingen zijn in kaart gebracht. Het resultaat is een brede

scope richting de toekomst waar draagvlak voor is. De 9 speerpunten die zijn vastgesteld vindt u op www. binnenvaart2028.nl. Wij hebben gekozen voor deze vorm omdat we willen voorkomen dat het missie/visiestuk als een papieren tijger onder in een lade belandt. Wat ons betreft horen de gezamenlijke speerpunten en targets namelijk thuis in het DNA van de sector. Zodat we gezamenlijk de mouwen op kunnen stropen en aan de slag kunnen met wat er toe doet.

1 23 456 789 DE MENSEN Binnenvaart is vooral mensenwerk. Gedaan door vakmensen. Mensen die met trots deel uitmaken van de sector, maar ook vooral zelf willen ondernemen.

REGIE OP DE KETEN OM DE concurrentiekracht van vervoer over water te behouden is samenwerking tussen ketenpartners een bepalende succesfactor. Vervoerders zullen daarbij onderscheidende diensten moeten leveren.

ONDERNEMERSCHAP Logistieke ketens over water vervullen voor afnemers een essentiële rol in hun logistieke processen. Duurzame relaties verhogen de toegevoegde waarde.

ARBEIDSMARKT De binnenvaart gaat de concurrentie op de arbeidsmarkt aan door aandacht te geven aan ontplooiing, groei en sociale omstandigheden van bemanningsleden.

INFRASTRUCTUUR Om vervoer over water een grotere rol te geven binnen het Nederlandse en Europese goederenvervoer moet de infrastructuur meegroeien en in stand gehouden worden. Nieuwe slimme multimodale logistiek vraagt om een adequaat netwerk aan overslagkades.

50 BM | MEI 2019

IMAGO Binnenvaartondernemers weten allang wat de kracht van de sector is. Nu is het zaak dat heel Nederland dit te weten komt. De sector verdient het om gezien te worden als de krachtige modaliteit die het is.

DUURZAAMHEID Vervoer over water heeft de potentie om haar positie als energiezuinige en schone modaliteit opnieuw vorm te geven en daarmee koploper in schoon vervoer te blijven.

DIVERSE VLOOT Het aantrekkelijk houden van kleine schepen, experimenteren met innovatieve logistieke concepten en een overheidsbeleid dat vervoer over water ook voor kleinere vaarwaters stimuleert dragen bij aan het behoud van de diversiteit en het serviceniveau van de binnenvaart. SECTORVERTEGENWOORDIGING Bij een krachtige bedrijfstak hoort professionele belangenbehartiging. Ondernemers in de binnenvaart ondernemen. Dat kunnen ze prima zelf. Voor hun belangen laten ze zich vertegenwoordigen door hun krachtige branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer.

BIJBLIJVEN? VOLG BINNENVAART2028. NL OP DE VOET Dat er behoefte is aan een overkoepelende richting voor de binnenvaart bleek in het lanceringsweekend van de website, waarin het introductiefilmpje (met daarin een rol voor minister Cora van Nieuwenhuizen) via social media bijna 10.000 keer bekeken werd. Om de ingezette koers vast te houden wordt de site frequent geupdate met berichten over voortgang en geboekte resultaten.


EVEN SCHROEFWISSELEN

KLANTGERICHT ONTWERP

SCHROEFASSEN TOT 12 METER

Hardinxveld-Giessendam T +31 (0)184 - 676 140

www.breejen-shipyard.nl


Service

“Wij vinden het heel belangrijk dat onze monteurs de juiste servicementaliteit hebben en besteden daar veel aandacht aan. Door in hen te investeren, krijgen zij én onze klanten daar veel voor terug.” Veth Propulsion is een familiebedrijf en

Wij begrijpen dat snelheid en het leveren

wereldspeler, dat al sinds 1951 actief is in

van passende service voor u van essentieel

de scheepvaart en daarmee toonaangevend

belang zijn. Letterlijk de vaart erin houden

op vele gebieden, waaronder service. Veth

is onze servicebelofte aan u. Met kennis,

Propulsion heeft service dan ook hoog in

vakmanschap en passie voor klant & techniek

het vaandel staan. Als klant heeft u recht op

dragen de monteurs dit uit.

24/7 bereikbaarheid, proactief meedenken en een optimale voorraad onderdelen.

T +3178 615 22 66

www.vethpropulsion.com

BY

Profile for Marvin Schaap

Binnenvaart Media | Magazine NR. 01  

Binnenvaart Media | Magazine NR. 01  

Advertisement