Page 1

Kultur & Livsstil – Gratis

n a i l l i L r e l l ü M HJERTET ENDA MER PÅ – N SE LU B ER MYE UND

MAYLEN & MUSIKKEN

Two Million Miles

Ravnedans Moderne dans i Ravnedalen

KRS

tusenkunstneren: lasse årikstad – reise: madrid – mitt krs: øyvind nypan kulturelle kjepphester – MOTE: 50 Tallet – en voksen mann – kalender film: powell & pressburger – kan du leve AV kunsten din?


Flott sengetøykolleksjon i lin og bomull fra Lexington


Foto: Anders Martinsen

Hansen&Co – hj. Markensgate/Skippergata – Kristiansand tlf. 38 02 11 41 – www.hansenco.no


Man blir glad av att vara äkta

Glittrande vardag. Strålande fest. Sköldpaddan förgyller alla dagar. Bär den till jeans. Bär den till cocktail. Den passar i bägge världarna för den är ganska folklig, fast sjukt lyxig. Eller som vi säger: Om livet ska ha en guldkant, varför nöja sig med en smal?


Jannicke Gullsmed • Skippergaten 41, Kristiansand Tel. 38 02 46 18 • www.jannickegullsmed.no


Tid for hjemmekos og lun stemning

Velkommen innom oss pü hjørnet Skippergt./Kirkegt.


G rat forunder is søke

Absolutt KRS AS

og delbe lse taling

Postboks 682, 4666 Kristiansand www.absoluttkrs.no ANSV. UTGIVERE Belinda Bjerke & Hege Aasgaard redaktør

Hege Aasgaard hege@absoluttkrs.no, t: 922 35 560

Art Director Belinda Bjerke belinda@absoluttkrs.no, t: 918 54 250 Grafisk design Alice Shaw / Dog & Bone alice@dogandbone.no, t: 415 84 554 Salg

Chris Niemoeller chris@absoluttkrs.no, t: 950 85 072

Skribenter

Pål Hetland, Trine Kallevig, Arne Wilhelm Tellefsen, Irene Torp Halvorsen, Trond Moi, Espen Hille, Linda A. Klepp, Hege Aasgaard, Siri L.Guttormsen.

Fotografer

Maurice Rinaldi, Mats Widén, Knut Bry, Øystein Kvanneid, Arild Danielsen, Lasse Årikstad, Kristine Andresen, Even Wirsching, Maja Marum, Pål Rødahl, Marius Solevågseide, Tor Jørund Føreland Pedersen, Sol Nodeland.

Illustratører Tiril Valeur Holter-Andersen Coverfoto

Maurice Rinaldi

Trykk

Uniprint Ltd., Tallin, Estland

ISO 140001 sertifikat

Papir

Miljøpapiret G-Print

Opplag

10 000

Absolutt KRS er underlagt gjeldende lov om opphavsrettigheter. Artikler, bilder eller annonser må ikke kopieres eller trykkes uten skriftlig tillatelse fra Absolutt KRS. Vi mottar gjerne bilder og artikler, men påtar oss ikke ansvar for materiale som er innsendt uoppfordret. Absolutt KRS tar forbehold om trykkfeil og prisendringer, tidspunkter og eventuelle avlysninger av begivenheter som er beskrevet i magasinet.

Vi feirer med nyoppusset klinikk! - 3000 kr i rabatt Hvert 4. minutt gjennomfører vi en øyebehandling som et alternativ til briller og linser. Selve behandlingen tar mellom 5 og 90 sekunder, og resultatet er minimalt ubehag, økt presisjon og raskere helingstid. De fleste er tilbake på jobb dagen etter. Memira er ledende innfor øyelaser i Norden og har en samlet erfaring med over 230.000 behandlinger. Finn ut om du kan behandles. Ring 815 00 260 eller les mer på memira.no Memira Kristiansand Henrik Wergelandsg. 4


Absolutt 23

KRS

Absolutt ny drakt Man skal trolig være født og oppvokst i Norge for å sette pris på høstregnet. For oss er høsten ensbetydende med hamskifte. Det er tid for høstkåper, støvletter og gode skjerf. Et skifte i hverdagen. På vår runde rundt omkring i byen for å sanke klær til moteserien oppdaget vi igjen hvor lett det er “å gå på en smell”. Butikkene bugner over av sesongens must-haves.

14

Noen av dem finner du i vår moteserie “Dressing up” som er inspirert av 50 tallets prikkfrie mote.

52

Mens vi snakker om hamskifte så kan vi også nevne at etter 4 år i drift har vi redesignet bladet. Vi håper den rene linjen vi har valgt å legge oss på faller i smak. Å designe et nytt cover blir også utrolig enkelt med bra bilder. Maurice Rinaldi har foreviget den evigunge Lillian Muller. På dette opptaket hadde vi et ikon både foran og bak linsen. Maurice Rinaldi har blader som Vogue, Harper´s og ELLE og nå Absolutt KRS på kundelisten og har jobbet med mange storheter. Blant annet prinsesse Diana og Valentino. Et annet levende ikon, og fra Sørlandet, er Lillian Muller. Neste år, i en alder over 60(!), vil hun pryde Playboy for 10.gang. Vi skal nok lete lenge etter liknende forsidepike. Og så er hun bare helt til å spise opp som menneske også. I høstens mørke er det nok å ta seg til. Man kan høre på Øyvind Nypans nye jazzskive, les mer om ham i Mitt KRS, eller bruke Kulturkalenderen aktivt å få med seg en rekke bra forestillinger og konserter. Tusenkunstneren Lasse Årikstad finner du mellom permene her og på galleri Bi-z i oktober. God mørketid!

8

62


Den første boken du trenger til studiene er en MacBook Pro. Møt MacBook Pro hos Pippin. La Pippin vise deg hvordan en studentvennlig Mac kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av livet som student. Enhver Mac er klar til bruk fra første gang du slår den på, og leveres fullpakket med alt du trenger for å forbedre studiearbeidet – og like viktig – ditt sosiale liv. Spør oss om våre studentrabatter og tilbud, og få en god start på semesteret. Vi tilbyr også studentfinansiering uten krav til fast inntekt.

Besøk Pippin i Henrik Wergelandsgate. Pippin – Henrik Wergelandsgate 11, 4612 Kristiansand, telefon 400 27753, www.pippin.no

TM og © 2009 Apple Inc. Alle rettigheter forbeholdes. Apple, Apple-logoen og MacBook Pro er varemerker for Apple Inc., registrert i USA og andre land. Videochatting krever bredbånds Internettilknytning, avgifter kan komme i tillegg.


Absolutt

bidrag

23 Maurice Rinaldi

Trond Moi

Even Wirsching

Irene Torp Halvorsen

Maurice er en fotograf av internasjonalt kaliber. Det hele begynte som student av selveste Helmut Newton og Norman Parkinson!

Vi er så heldige å ha med Trond på laget. I fire og et halvt år har han trofast levert flotte og inspirerende matsider til oss i Absolutt KRS, i tillegg til å drive flere restauranter og gi ut fantastiske bøker.

Even er ei Lundskråge på 17 år. Til daglig går han 2.året på Tangen Medier og Kommunikasjon. Vi har vært så heldige å få denne kjekke, unge mannen på utplassering en gang i uka. Han skal i all hovedsak ta bilder til Likbart, artikler og assistere på cover og moteserier.

Irene er Oslojente bosatt i Kristiansand, men har sin filmviterutdanning fra universitetet i Bologna. Hun jobber som daglig leder for Cinemateket i Kristiansand, der hun prøver å smitte sørlendinger med sin kjærlighet for film. I tillegg til kinosalens magi setter hun pris på gamle kart, god kaffe, trikker, dagfester og nattbad.

Fotograf

Nå har han tatt bilder av vakre mennesker i 40 år. Og ikke hvem som helst heller: Jerry Hall, Prinsesse Diana og Stallone er noen av storhetene som stjernefotografen. Han har fotografert mote for blant annet Valentino og Versace. Maurice ble født i Italia, og flyttet tidlig til Australia. Han jobber fra sitt studio i Hollywood og på kundelisten står magasiner som Vogue, Harper´s og nå...Absolutt KRS. Vi er stolte av dette samarbeidet! Bildene av det evigunge ikonet, Lillian Muller taler for seg selv.

Skribent

For tiden er jeg mye på restauranten min på fiskebrygga og jobber med en herlig gjeng der for stadig å lage god mat og bygge sørlandets flotteste vinkjeller. Les matsidene mine og bli Absolutt suveren på kjøkkenet:-)

Fotograf under utvikling

Etter skolen drømmer Even om å ta turen til NYC for å feinschmecke seg selv som fotograf. Og aller helst innen mote. Når han ikke tar bilder opprettholder han formen. I sin tid var han nemlig Norges raskeste i sprint i sin klasse. Slå den.

Skribent


KRI-UBU10-213

KRISTIANSAND - HIRTSHALS – 3 timer og 15 minutter LARVIK - HIRTSHALS – 3 timer og 45 minutter

Byferie i Danmark SKAGEN fra kr

390,- pr. person.

Ekstra natt kr 330,-.

Prisene inkluderer båtreisen tur/retur, 1 personbil og 1 overnatting i dobbeltrom på Color Hotel Skagen. Reiseperiode fra 01.10-31.12.2010. Tillegg for enkeltrom.

colorline.no • 810 00 811


Absolutt 22

innhold

14 Lillian Muller Mye under blusen, enda mer på hjertet 26 Maylen & Musikken Plateaktuell innflytter 32 En voksen mann Signert Trond Arntzen 38 Kan du leve av kunsten din? Kristian Landmark 40 Ravnedans Moderne dans i Ravnedalen 48 Mois mat Innbakt vilt og Amarone 52 Tusenkunsteren Lasse Årikstad

26 40

60 Kulturelle Kjepphester Dårlig idé 62 Mote 50 Tallet 68 Mitt KRS Øyvind Nypan 72 Gategutten som ble mesterkokk Strømmestiftelsen 76 Madrid Weekendtur for livsnytere 82 Absolutt Film Powell & Pressburgere 83 Fotospalte Høstblikk av Sol Nodeland 86 Kalender Absolutt Anbefaler 91 Uteliv

32 76


In-stedet for deg som liker å gå ut. Pir 6 er den nye kulturscenen i Kristiansand sentrum. Her kan du og vennene dine oppleve kule konserter og raske rytmer fra vår faste DJ, delta på musikk-quiz, spillkvelder, salsakurs, debattkvelder – og mye, mye mer. Pir 6 drives av studentene i byen, men er åpent for alle! Sjekk aktivitetskalenderen på www.pir6.no • Åpningstider: Mandag – lørdag fra kl. 20

Vestre Strandgate 27-29


14


LILLIAN MÜLLER

MYE UNDER BLUSEN ENDA MER PÅ HJERTET Fitness-guru og Playmate Lillian Muller (59) lot seg ikke skremme av en ublid sommerdag, og tok hjertelig imot Absolutt KRS i blest og regn under en parasoll på Møvig Brygge. Tekst: Pål Hetland

Foto: Maurice Rinaldi

- Det gjør ikke meg noe med litt småregn, strålte Lillian, - kan vi ikke bare sitte her da? Jeg nikket meg enig. I mine øyne virket det som om sola skinte fra blå himmel, takket være den aldrende Playboy-legendens blotte tilstedeværelse. Det vil si, aldrende og aldrende – det er kun tallet på hennes leveår som kan rettferdiggjøre den ordbruken. For Lillian så latterlig godt ut der hun satt i sin usnobbete innpakning, bestående av enkle jeans, rød hettegenser og diskrete solbriller. Ja, hun liknet en sjeldent smellvakker Sørlandsblondine - i 35-årsalderen. - Du ser jo… eh, svært godt ut, Lillian, kremtet jeg. - Jo takk, smilte Lillian uanfektet. Det var tydelig jeg ikke var den første til å registrere eller kommentere akkurat dét. Hun gikk rett på sak. – Og det eneste inngrepet jeg har gjort er silikonet i puppene – ingen ansiktsløftning, ingen Botox-innsprøytninger eller andre kirurgiske inngrep. Jeg hater Botox. Virkelig! - Vel, det ser ut til at amerikanerne har et ganske intenst forhold til Botox.

15


Absolutt Profil

Noen tror jo faktisk at jeg er en pornostjerne!

- Ja, jeg er i hvert fall ikke en av dem, avbrøt Lillian smilende og fortsatte: - Jeg og Pamela Andersson er de mest fotograferte damene i Playboys historie, men det er liten tvil om at hennes kosmetiske utgifter har vært ganske mye større enn mine! Smilet hennes ble erstattet av en trillende latter. Frøken Muller prater mer enn de fleste sentralstimulerte menneskene jeg har truffet. En nydelig flom av ord på en slags American Grimstaddialekt, med et driv som ville gjort en hvilken som helst Duracell-kanin misunnelig. Jeg kastet meg ut i det: - Det var faktisk mitt første spørsmål; hvem som egentlig er mest fotografert av deg og Pamela. Jeg googlet det, og på de statistikkene jeg fant, toppet Pamela soleklart – mens du lå på en 18. plass… - Det er bare noe tull, parerte Lillian lynraskt og litt oppgitt. Hun virket nesten lei av å måtte utdype: - Det kommer helt an på hvordan man teller. Jeg skal forklare litt nærmere: Playboy-modellene deles opp i to kategorier; nemlig Playmate of the Month og Playmate of the Year. Playmate of the Year er den mest prestisjefulle, naturligvis, da den velges ut blant de 12 som har vært Playmate of the Month det året. Jeg var Playmate of the Year i 1976, mens Pamela aldri har vært annet enn Playmate of the Month. Og av alle modellene som har fått æren av å bli kåret til Playmate of the Year, så er jeg den med flest forsider, ja den med flest opptredener generelt. Skjønner du? Det var grei skuring innen et tema som er lett å interessere seg for, så jeg svarte med et klokkeklart: - Jepp! - Fint, lo Lillian, mens hennes kledelige smilerynker gjorde henne enda yngre. – Jeg har altså hatt til sammen 9 forsider, og planlegger nå å sette prikken over i’en med forside nr 10. Det vil i så fall gjøre meg til den eldste dama som har posert på coveret til Playboy i bladets historie. - Ja, det blir du sikkert. Men når man ser ut… - Joda, men det er ikke derfor. Jeg ønsker nemlig å feire at jeg blir 60 år, og vise at man kan eldes med stil. Det er altfor mange kvinner som heller prøver å feie slike jubileer under et teppe, noe jeg synes er synd. Jeg har følt at det er veldig viktig å snu det negative til noe positivt, og jeg vil gjerne være med å fronte at det er kult å bli 60. - Ja, det er jo lett å si hvis man…

16

- Kanskje, men det kommer ikke av seg selv. Ønsker man å se bra ut som 60-åring, må man begynne å forebygge tidlig. Jeg begynte for min del da jeg var 27, da jeg ble vegetarianer. Dessuten har jeg aldri smakt sigaretter, alkohol, kaffe eller narkotika. - Jøss, det høres… - Ja, men det er HELT sant, altså, svarte Lillian. – Det kan jeg sverge på!! - Vel, det trenger du ik… - Aldri! Ikke en dråpe av noe! - Vet du hva du sier nei til da, når du aldri har smakt noe av det? - Nei, jo, men det så jeg allerede da jeg var liten. Særlig dette med rus. De som ruser seg mister selvkontrollen, ja, og etter hvert mister de seg selv. Tenk å våkne opp dagen derpå og ikke huske noe fra kvelden i forveien – det må jo være helt grusomt! Jeg er ikke på noen måte fristet til å prøve det i det hele tatt. Med tanke på de folkene jeg treffer, er det veldig viktig å huske hva man har sagt, sa Lillian med et lurt blikk. Hennes hjertelige latter slippes igjen løs, mens hun løftet hånden ”sjokkert” til munnen: – No, did I say that? Oh my God! You know what I mean... - Men et hekt er et hekt. Hva hadde du gjort hvis jeg hadde sagt: “I dag, Lillian, får du ikke lov til å trene”? - Da hadde jeg bedt deg dra til Helvete, Pål, svarte Lillian rolig. - Så fet du er, datt det ut av meg, - men jeg tenkte litt mer på abstine… - Alle spesialister på helse og mosjon er enig om én ting, at alle bør ha minst en halv time fysisk aktivitet hver dag for å holde kroppen i form. Nå tenker jeg ikke på muskler og sex appeal, men rett og slett bare for å holde kroppen din i fysisk form slik at du kan leve et langt liv med kvalitet. - Det jeg prøver å si er at alle som trener mye vil slite med å bråstoppe, da trening trigger ting i hjernen på lik linje med narko og sjokolade. Det blir et veldig behov som må dekkes. Hadde du greid å slutte på… - Ja, og jeg hadde ikke fått abstinenser, overtok Lillian og lo igjen. – Jeg hadde bare funnet en annen måte å få det ut på, for å si det sånn. Men nå trener jeg bare en halv time om dagen. Pluss et par timer i uka på helsestudio, da. Jeg kjenner jo flere som holder på tre, fire timer om dagen, og de prater ikke om annet. Så du kan nok ha rett i det at trening kan bli som en slags narkomani. For enkelte, vel og merke! - Et liv uten fitness er intet lykkelig liv for Lillian Muller?


17


- Nei, det er nok sant, hvis du med fitness også mener det spirituelle – det mentale. Det er snakk om et helhetsbilde; hvis ikke det spirituelle er på plass, er det liten vits i bare å gå og trene. Mens jeg har blitt eldre, har jeg lært hvor viktig det er å jobbe kontinuerlig med tankegangen min og mine spirituelle sider. Det fysiske var jo for min del på plass i ung alder. Jeg visste allerede da jeg var 30 at jeg hadde ingenting å komme med hvis jeg ikke holdt kroppen min i form. Da ville makta mi gå til helvete, ikke sant, flirer Lillian. – Jeg ville jo aldri fått den posisjonen og statusen jeg har, hvis jeg ikke hadde skjønt viktigheten av å være sexy i denne maskuline verden. Men jeg skjønte også at jeg måtte foreta meg noe mer, dersom jeg skulle forbli suksessfull når jeg ble 40, 50 og ja, 60 år. Særlig da jeg så på de andre unge, dumme jentene rundt meg. Alt de ville, var å finne en rik mann som kunne ta vare på dem. De hadde lissom ingen tro på at de kunne få det til på egenhånd. Jeg ville heller prøve å få en misjon med min tilstedeværelse, sette meg mål og nå disse. Da er det viktig å holde hjernen klar, og ikke ødelegge den med alkohol eller narkotika. - Hmm, gifte seg rik, det er ikke akkurat et alternativ vi gutter kan basere oss på… - Det er bare å flytte til LA, det, Pål. Der er det nok av ensomme damer med masse penger, det skal jeg love deg! Lillians latter fortryllet meg igjen, og jeg glemte mitt neste spørsmål. Jernteppet tvang meg til å la blikket flakke rundt for å lete etter et nytt, og øynene stoppet ved et naturlig blikkfang. - Har du noensinne angret på… - Jeg angrer ikke på noe, det er bortkastet tid! - … at du tok silikon i puppene? - Angret? Vel, den skal vekk så fort jeg får tid. Men jeg har ikke tid til det nå. - Tid? - Jeg har ikke tid til å legge meg på operasjonsbordet, ta det vekk og være rolig i tre måneder. Dessverre. - Men de er jo ganske fine nå også, da? - Jo, men de skal vekk. Jeg liker ikke tanken på å ha et fremmedelement i kroppen min. Dessuten driter jeg i hva folk sier eller synes. Har hørt så mye rart om både meg og puppene mine, at det går

18


Absolutt Profil

Jeg angrer ikke på noe, det er bortkastet tid!

ikke an å bry seg lenger. Men helsen min bryr jeg meg om! Lillian fortsetter å prate om livet som et puslespill, om Gud, kvantefysikk, Alkymisten, Arne Næss og viktigheten av å bruke våre talenter til å bli best. Hun virker oppriktig når hun sier at status og penger ikke er det viktigste i livet. - Min datter er nå 19 år og har funnet ut at hun vil bli lærer. Det synes jeg høres helt fantastisk ut! Jeg ville også bli lærer da jeg var 19, og tok to år på lærerskolen i Kristiansand. Så traff jeg en flott soldat fra Evjemoen, ikke sant, og han forførte meg. Jeg husker han sa: ”Lillian, nå har du gått på skole i hele ditt liv, så nå er det på tide å gjøre noe annet.” Han tenkte jo selvsagt bare på seg selv, da han var stasjonert i utlandet og ville ha meg med. Han foreslo at jeg skulle være lifeguard ved swimmingpoolen på Universitetet i Brüssel. Og jeg som knapt kunne svømme… Lillian avbrøt seg selv, leende naturligvis: - Det blir jo nesten som i 71o Nord. Da de spurte meg om jeg virkelig kunne dette her, svarte jeg: ”Selvfølgelig kan jeg det! Jeg er jo så sporty og veltrent og i god form, og jeg elsker å gå tur i skog og mark.” - Så feil kan man ta… skjøt jeg inn forsiktig. Lillian hadde enda ikke stoppet å le, da hun fortsatte: - Jeg ante jo ikke hva 71o Nord var, jeg hadde bare så vidt sett en episode på Youtube. En fantastisk episode, hvor de klatret litt i fjellet mens skaren skinte i sola og alt var riktig så vakkert. Dette må jo bli mitt livs største opplevelse, tenkte jeg da jeg så videoen. Jeg hadde jo ikke vært i den norske fjellheimen på kanskje 40 år, og skulle attpåtil møte masse hyggelige folk fra showbis-miljøet. Men etter åtte timers vandring i skogen, uten stier, så skjønte jeg at dette kunne bli i tøffeste laget. Det gjorde det ikke bedre at Kjersti Grini oppførte seg som en general og behandlet meg som en soldat. - Å? - Ja, har du ikke sett første episode av 71o Nord? - Nei… – Har du ikke?? Hahaha! Den MÅ du bare se, den er jo legendarisk! Kjersti Grini opptrer som general og kjefter kontinuerlig på menig Muller som tydeligvis gjør alt galt. Lillians fortsetter mens hun leende tørker noen lattertårer. – Herregud, jeg visste jo ikke at jeg skulle ut å gå i timevis på heia med en gjeng supertrente idrettskvinner- og menn.

Trodde produsentene virkelig at jeg skulle holde koken med disse? Jeg synes det var ganske rart at ikke general Grini skjønte at det var litt vel mye å forlange. - Irriterende? - Ja! Jeg holdt på å eksplodere flere ganger, og hadde veldig lyst til å be Grini dra til h… Kongo. Men jeg bet det i meg, og prøvde å se det humoristiske i situasjonen. Det var jo tross alt et underholdningsprogram, så da fikk jeg heller prøve å underholde. Det må jo ha gått bra, for i følge TVNorge og bloggene deres, så var jeg og han der tykkfalne, koselige, han som gråt da han skulle klatre… - Tommy Steine? - Ja, Tommy! Jeg og han var i hvert fall de mest populære av alle etter første episode. Så noe riktig må vi ha gjort, ler Lillian. Men fra spøk til alvor; det var en fantastisk opplevelse å få være med på 71o Nord, og jeg vil gjerne takke general Grini for at hun greide å pushe meg til å gjennomføre mitt livs hardeste og mest ualminnelige tur i skog og mark! - Er det ok å bli assosiert med noe annet enn Playboy? - Ja, det er klart at det ikke bare er lett å ha vært en nakenmodell. Noen tror jo faktisk at jeg er en pornostjerne! Da tenker jeg: ”Jøss, hvor kommer de ifra?” Jeg mener, Playboy er jo ganske mildt da. Det er verdens største og mest etablerte mannfolkblad, og selv om jeg har stått frem såkalt naken i det flere ganger, så er jeg jo ingen pornomodell. Nei, vet du hva! - Men hvor stor er forskjellen, egentlig? Du vet jo at det finnes mange menn som har sett på nakenbildene av deg og blitt seksuelt opphisset? - Det er da deres problem, fnyser Lillian. – I hvert fall hvis de synes bildene av meg er ”dirty”. Jeg ser på Playboys nakenbilder som erotisk kunst, ikke som porno. - Hva synes du om porno, da? - Jeg er veldig imot porno. Ja, jeg synes nesten det har gått så langt at det har blitt en fare for samfunnet. Da tenker jeg ikke bare på businessen rundt, men også hvor utbredt det er pga internett. Porno ødelegger garantert flere forhold i dag enn noensinne, da mange tror det er sånn sexlivet skal være. Porno utgjør en reell trussel mot kjernefamilien. - Hvor går grensen for hva som er porno? Hvis din datter ville posere for Penthouse, hva ville du sagt da?

19


Herregud, jeg visste jo ikke at jeg skulle ut å gå i timevis på heia med en gjeng supertrente idrettskvinner- og menn

- Jeg ville nektet… nei, det kunne jeg vel ikke… Men jeg ville blitt svært skuffet! Jeg var i nakenbransjen i så mange år at jeg vet nøyaktig hvor nedbrytende den bransjen kan være. - Men hvis Playboy hadde spurt henne… - Det ville vært noe helt annet, men jeg ville neppe anbefalt henne å si ja. – Jeg må si jeg blir ubehagelig svett av tanken på at min datter skulle gjort noe liknende. - Ja, det er klart. Men min datter er voksen og tar sine egne valg. Hadde hun villet, kunne jeg ikke hindret henne. Jeg får trøste meg med at hun hadde hatt bedre forutsetninger enn de fleste for å kunne ta en slik avgjørelse. Hun har på nært hold sett hvilket liv jeg har hatt som en av verdens største pinup modeller; hun har sett at menn og kvinner har stått i kø for å betale $50 for autografen min… - $50?! - Og noen ganger $100, hvis jeg ser de har god råd… - Hoho! - Jo, men alvorlig talt, Pål! Jeg har jobbet hardt for å ha kommet hit jeg er nå, så naturligvis skal jeg ikke gi bort min autograf gratis! Det er en del av jobben min. Samme som at jeg ville jo aldri vise kroppen min offentlig uten at jeg får penger for det. Ok, jeg kan ligge toppløs og sole meg, men da er det på de ytterste knattene i havgapet. Det er både sunt og deilig å sole seg toppløs. - Jah! - Haha, ja, det synes du nok! Men som jeg sa, jeg gjør meg selv om til en merkevare, og det akter jeg å ta betalt for. Det eneste jeg har gjort gratis på det jeg kan huske, er å sitte her med deg. Grunnen til det er at jeg liker magasinet deres, og jeg vet at Hege og Belinda har svært begrensede budsjetter. Hvis ikke hadde dette blitt en dyr affære, humret Lillian. - Hva med ting som 71̊ Nord og Ja, vi elsker Hollywood?

20


21


- Jeg får selvsagt betalt for å være med der også, hvis ikke hadde jeg ikke giddet. Så bruker jeg samtidig muligheten til å spre mitt budskap til det norske folk. For jeg er enda ikke en like ettertraktet foredragsholder i Norge som det jeg er i Hollywood, - der er jeg blant de mest populære av dem alle. Tenk, jeg turte ikke å prate til forsamlinger før i 2007! - Er det sant? - Ja, jeg måtte gå på kurs for å lære meg og holde foredrag. For jeg elsker å oppleve mennesker og leve i nuet. Alt er så uforutsigbart. For eksempel, når du og jeg traff hverandre i dag, så visste jo ikke vi om vi ville like hverandre, ikke sant? Ett hvert nytt møte med mennesker er spennende, og jeg prøver alltid å få noe positivt ut av det. Nå mener ikke jeg på det personlige nivået. For selv om jeg synes at du var verdens mest sexy gutt, og du fant meg like sexy, så ville jo ikke vi leid oss inn på et hotell, uansett. - Nei…? - Nei, for dette er jo snakk om en jobb, ikke sant? Og den jobben vi gjør, det vi står for, er jo mye viktigere enn en dampende natt på et hotell. - Er det…? - Ja, selvfølgelig, lo Lillian hjertelig. - Ikke se så skuffet ut nå, Pål. Poenget mitt er at når jeg sier det er spennende å treffe nye mennesker i nye situasjoner, så mener jeg på det spirituelle nivået. Alle mennesker kan berike oss, hvis vi fokuserer på det positive. Men da er det viktig å tro på seg

22


Absolutt Profil

Ønsker man å se bra ut som 60-åring, må man begynne å forebygge tidlig

selv, og det er ikke alltid like lett. Til og med jeg kan våkne av og til å ha en total lack of confidence, ikke sant. Da tenker jeg alltid på mottoet mitt: ”supreme self appreciation and total faith in God”. For hvis jeg kan ha en så sterk tro på min Gud, så bør jeg kunne tro på meg selv også. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si, så jeg lot det være. - Ved siden av Gud, har også treningen hjulpet meg igjennom tøffe perioder med angst og depresjon. Og jeg har aldri tatt en pille eller en drink som behandling! - Nei, trening er jo ditt alternativ... - Ja, og et sunt kosthold. Mosjon, kosthold og en sterk tro på Gud er min medisin! - En sterk tro? - Ja! Jeg har flyskrekk, for eksempel, og hver gang jeg flyr sitter jeg og knuger Bibelen mellom hendene. Jeg har alltid med meg Bibelen og et par andre metafysiske bøker. Jeg ber under hele turen, og et par dager før ber jeg for flyvertinnene og flyverne… Lillian begynner å fnise av seg selv, som om hun selv synes hun er litt naiv. – Jeg vet det høres litt rart ut, men sånn er det bare. Jeg hadde aldri kommet meg frem uten Bibelen. Jeg skjønte nøyaktig hva hun pratet om. Selv om jeg ikke har noe forhold til Jesus, så kjenner jeg godt til det å ha flyskrekk. Det er så skummelt at jeg har forståelse for absolutt alle former for beroligende virkemidler. Praten gikk videre om Gud, om USA sin rolle i Irak/Afghanistan – og om Jack Nicholson: - Det er bare noen få uker siden Jack la igjen beskjed på mobilsvareren min, og spurte om han kunne treffe meg igjen. Søren, nå glemte jeg mobilen hjemme, hvis ikke kunne du hørt den. Det er jo litt vittig da! Lillians latter fikk et svakt tenåringspreg, før hun fortsatte: - Jack og jeg hadde jo et forhold for mange år siden, og i følge hans social assistent får han aldri meg helt ut av hodet. Lillian smilte bredt. – Det er ikke tull en gang. Jeg traff hans assistent for kort tid siden, og hun fortalte meg at Jack ikke lenger er så superficial, at han er lei av young women, at han var so eager to meet me og alt det der, you know. - Og har ikke svart ham enda? - Du vet, mange av mine ex boyfriends har jo vært celebrities, så jeg blir jo ikke akkurat starstrucked. Men Jack er en fin mann, så du vet jo aldri…

- Når vi først er inne på Hollywood, du er jo med i TVNorge-programmet Ja, vi elsker Hollywood. Det har hendt at min datter og jeg ser på det, bare for å se hvor meningsløst det virker å ha mye penger. Til og med Amanda synes det er overfladisk og dumt, og hun er 9 år… - Ja, jeg er helt enig med Amanda i det, svarte Lillian leende. – Men dere må jo ikke tro på alt dere ser på TV. Livet arter seg ikke slik for de fleste som bor i Hollywood. - Men verdiene er vel mye de samme? - Ja og nei. Det er klart, Hollywood er et sted hvor det betyr mye å se bra ut og ha mye penger. Derfor blir det også mye fokus på det. Men svært få er så fjollete som noen av de damene man blir kjent med i programmet. Jeg kjenner mange svært seriøse, gode og kloke mennesker som også lever sine liv i Hollywood. For disse går livet ut på noe helt annet enn penger, berømmelse og andre overfladiske verdier, og det er her jeg har mine nære venner. - Hva er det som skiller deg fra de andre damene i programmet? - Jeg er ikke på noen måte bedre enn de andre damene i programmet, vi er bare ulike på noen områder. For det første så er jeg self made, jeg har ikke trengt en mann for å kunne greie meg selv økonomisk. Jeg har aldri hatt millioner av dollar, men jeg har tjent bra. Men hadde jeg sagt ja til alle de slibrige tilbudene jeg har fått opp igjennom, ja, da ville jeg vært loaded! Jeg er veldig stolt over at jeg aldri ga etter for det. Selv om livet mitt på langt nær har vært en dans på roser, så har jeg aldri angret. For én ting er sikkert, Pål: - Verdighet er viktigere enn penger! Jeg kjørte fra Møvig brygge med et stort smil om munnen og tenkte på Lillian Muller. En modig, uhøytidelig og passe selvopptatt dame fra Planet Hollywood, mer realistisk og jordnær enn de fleste av oss. En dame man ikke bør undervurdere. For skjønnheten har vært vakker i snart 60 innholdsrike år, lenge nok til å ha lært - lenge nok til å ha skjønt at det er når man blir 60 at udyret virkelig våkner... www.lillianmuller.com

23


1mINIMALS LIKBART:

Camilla Prytz har gjort det igjen! – Hvor mange ganger har du ikke lett etter en dåps-eller nyfødtgave du vet vil vare? Smykkedesigneren introduserer i disse dager Minimals. En serie dyresmykker designet for barn. Årets kuleste minikolleksjon i sølv er lillesøsteren til ANIMALS. Velg mellom tiger, hare, hest, bambi, ape og krokodille.

1

2

2Småtteri

LIkbart:

24

Miljøvennlig og giftfri leker fra Lanka Kade. På Libe Fairtrade i Kristian IV´s gate finner du disse fantastiske lekene og byens søteste kafé.


byens absolutte designsenter w w w. m o b e l g a l l e r i e t . n o

Arketipo, Arper, Artek, Artifort, Bruno Mathsson, Carl Hansen, Eilersen, Erik Jørgensen, Fjordfiesta, Flos, Fredericia, Ire, Johanson Design, Kartell, Knoll, Leolux, L.K.Hjelle, Loox, Magis, Missoni, Mokasser, Montana, Montis, Moooi, Moroso, Naver, Norway Says, PP Møbler, Rybo, Swedese, Thonet, Variér, Vitra, Zeta m.m.

25


26


Maylen & musikken Denne historien handler om en ung jente fra Bergen som flyttet til Kristiansand for å bli profesjonell musiker. Så langt har det gått over all forventning, og nå har debut-EP’en «Two Million Miles» gitt henne gode kritikker og et navn som artist. Tekst: TRINE KALLEVIG

Foto: MaRIUS SOLEVÅGSEIDE

Maylen Rusti ble født inn i en kunstnerisk anlagt familie i Bergen i 1988, etterfulgt av tre teaterinteresserte søsken. Et bankende hjerte for musikk ble vekket da hun bare var en håndfull år gammel og fikk en CD i presang. - Jeg fikk en dobbelt-cd med May Britt Andersen og lærte meg alle sangene på Toten-dialekt. Jeg kunne vel nesten Toten-dialekt før jeg kunne bergensk. Maylen ler høyt og klingende så de lyse krøllene danser rundt hodet hennes. I dag sitter forøvrig Bergensdialekten perfekt, og den har ikke blitt slipt ned av årene på Sørlandet. Maylens vei ned til Norges sydspiss var et resultat av en gryende karriere som barnestjerne i hjembyen. Det begynte allerede på barneskolen. – I fjerde klasse på barneskolen fikk jeg en gitar og en gammel lærebok. Jeg pleier ikke å ha så stor tålmodighet med ting, men akkurat det brukte jeg mye tid på å lære meg. Og det var så gøy når man mestret de første par akkordene, for man kan jo spille så mange sanger på bare to-tre akkorder. Men jeg var ikke så interessert i å spille de sangene som sto i læreboken. Jeg ville helst spille mine egne ting, så jeg lagde veldig mange sanger i løpet av de to første årene. Maylen flirer litt når hun tenker tilbake på de aller første låtene, men hun oppdaget fort at folk likte det hun produserte. Snart fant hun også tonen med en annen sangerinne.

27


Absolutt Musikk

...jeg var ikke så interessert i å spille de sangene som sto i læreboken

LiMa – Etterhvert fikk jeg med min gode venninne Line på vokal. Vi hadde en unik musikalsk kjemi, og vi lekte oss masse med vokalharmonier i tillegg til gitarakkordene. Jeg fikk et kick av å opptre. Jeg synes det var helt fantastisk at folk ville høre på det vi hadde laget og syntes vi var flinke.

selv. Jeg søkte vel egentlig litt på gøy, for jeg hadde hørt at det ikke var vanlig å komme inn der rett etter videregående. Jeg tenkte i hvert fall at jeg kunne få noen gode tilbakemeldinger og gi det et forsøk. Men så kom jeg faktisk inn! Jeg visste at det var veien med musikk jeg hadde lyst å gå, så jeg følte meg veldig heldig.

Maylen og Line dannet en duo som skulle vare i flere år. De tok navnet LiMa, satt sammen av de første to bokstavene i fornavnene deres. Maylen forteller med latter at de to driftige jentene fant en litt uvanlig måte å sikre seg et fast publikum på.

Maylen begynte på vokal på rytmisk utøvende linje, og ønsket å utnytte tiden i Kristiansand til det ytterste. Men for bergenseren var miljøforandringen vanskelig, og savnet etter en venninne å spille med satt lenge i.

– Vi fikk igang en ordning der vi spilte i friminuttene på skolen. Så vi var litt sånne faste entertainere i klassen. Folk var jo nærmest låst inne i klasserommet og måtte altså høre på oss, men jeg tror de syntes det var gøy.

- Jeg fikk litt støkken i meg. Jeg hadde jo aldri bodd alene før jeg kom hit. Jeg flyttet inn i et kollektiv med to klassekamerater, men jeg kjente ingen fra før, og det gikk heller ingen jenter i klassen min. Da følte jeg meg litt lost, og det tok faktisk et par år før jeg begynte å spille mye ute. Jeg fant kanskje ikke helt plassen min her med en gang.

LiMa ble etterhvert et nokså velkjent navn i Bergen, og duoen ga en del konserter før de avsluttet videregående. Da sto de to sammensveisede venninnene plutselig foran et vanskelig valg. Farvel Bergen Maylen kom inn på Musikkonservatoriet i Kristiansand, og Line på lærerutdanningen musikk og drama i Bergen. - Men når vi setter oss ned og spiller sammen i dag har vi fortsatt den samme gode kjemien.

28

Two Million Miles Til tross for en treg start kom Maylen etterhvert godt inn i det lokale musikkmiljøet i Kristiansand. Hun begynte å sommerjobbe på Café Generalen i Ravnedalen og fant seg både et band og et lite samarbeid med en talentfull produsent ved navn Morten Martens. Dermed var det første EP-prosjektet i gang.

Men LiMa ble gradvis historie, og midtveis i 2007 var Maylen var i gang med et nytt kapittel i livet, i en helt ny by. Hun hadde hørt mange bra rykter om Musikkonservatoriet i Kristiansand.

– Det var utrolig spennende å jobbe med en EP. Jeg har jo laget utallige amatør-demoer tidligere, men nå skulle jeg gjøre det profesjonelt med ordentlig lydtekniker, miksing og mastring, design på coveret og sånne ting. Jeg har aldri gjort det på den måten før og lærte veldig mye underveis i prosessen.

– Jeg hadde hørt at det var et høyt musikalsk nivå der, og hvis man er omgitt av mange flinke musikere, så blir man naturligvis også flinkere

Maylen lærte blant annet at hun må trykke opp nok plater. Det første opplaget forsvant nemlig allerede under releaseturneen.


29


Absolutt Musikk

Jeg hadde ikke forventet å selge ut så fort. Jeg hadde trodd det opplaget skulle vare for alltid

– Jeg hadde ikke forventet å selge ut så fort. Jeg hadde trodd det opplaget skulle vare for alltid... EP’en har fått god mottakelse blant anmelderne også, og selv om Maylen tydeligvis har oppnådd et uttrykk folk liker, føler hun absolutt ikke at hun er ferdig formet som artist. – Nei, det tviler jeg på. Jeg føler at jeg har laget noe jeg virkelig kan stå for, men jeg kommer helt sikkert til å utvikle meg videre. Det er også en av grunnene til at jeg velger å fortsette og studere og utforske musikken. Jeg gleder meg allerede til å spille inn en ny plate for jeg føler jeg har mye mer å by på. Jeg holder jo fortsatt på å utforske og finne min egen stil, og eksperimenterer med en del ulike ting, men neste målet er en fullverdig CD. Det hadde vært gøy å ha et album. Med kjæresten til København Bachelor-studiet i Kongens gate er avsluttet. Maylen spilte sin eksamenskonsert i juni, men topp score. Etter sommerferien går turen videre enda lenger sør. Nå er det metropolen København som står for døren, og en prestisjetung mastergrad ved Det Rytmiske Musikkonservatoriet der. – Jeg tror jeg har et behov for en litt større og mer pulserende by akkurat nå. Her i byen er det veldig mange flinke musikere og arrangører men det er ikke alltid at publikum følger opp. København har et veldig bra rykte som både konsert- og kulturby, og det skjer vel generelt litt mer der. Det er i tillegg en nydelig by, som til og med minner meg litt om Bergen, smiler hun. Etter EP-utgivelsen har Maylen fått smaken på både turnèvirksomhet og mer plateinnspilling. Hun satser på at oppholdet i København ikke vil være noe hindring i så måte. – Jeg har vært litt i tvil om jeg kanskje ville ta et friår og fokusere på å skrive musikk og spille konserter. Men jeg håper og tror det vil la seg

30

kombinere, for mastergradsstudiet er jo ganske selvstyrt. I København er det et veldig praktisk orientert studium så det blir forhåpentligvis mer spilling og utforsking, og mindre oppgaveskriving. Med kalenderen fullstappet av planer lurer vi på hvor det blir av kjæresten oppi det hele. Maylen smiler lurt. Hun som en gang sikret seg klassekameratene som publikum i Bergen, har også funnet en løsning for å tilbringe tid med musikerkjæresten Svein Rikard Mathisen. – Ja, han spiller faktisk i bandet mitt, og det fungerer veldig bra. Og så har det seg slik at han også har kommet inn på skolen i København, så det har vært over all forventning! Maylen traff Svein Rikard på konservatoriet i Kristiansand for godt og vel et år siden, og nå blir de to samboere i København. Det virker som om Maylen gleder seg til å ha sin favorittmusiker i nærheten. – Jeg har jo lyst til å prøve litt forskjellige ting for å teste ut kjemien med ulike musikere, men det er klart jeg har lyst til å spille med ham hvis det byr seg muligheter. Han har veldig god forståelse for min musikk. På spørsmål om hvor Maylen Rusti befinner seg om fem år er svaret nok en gang pragmatisk. - Da er det Broadway, hahah. Neida. Men jeg håper jeg kan spille musikk som slår igjennom i Norge, slik at jeg også kan begynne å bygge meg opp litt internasjonalt. Jeg håper jeg har kommet meg enda lenger som artist, og fått vist litt mer av musikken min. Kanskje gitt ut album nummer to. Maylen Rusti oppdaterer stadig konsertkalenderen sin på www.myspace.com/maylenr, og EP’en kan kjøpes på konserter eller via internettsiden www.gogoyoko.com.


skofetish?

kom inn og drøm deg bort Vi har stort utvalg i både dame- og herresko, og fører damesko opp til størrelse 43 Du kan følg oss på Facebook også! Hôgl, Manas, Hispanitas, LBDK, Gabor, DKNY, Tommy Hilfiger Henrik Wergelandsgate 4 – Tlf: 380

Jean Paul, Rieker, Pajar, Angel Infantes, Camel, Noodles, Chris Karagianis 25 116


32


EN VOKSEN

MANN

På nyåret setter Agder Teater opp forestillingen En voksen mann. En-akteren er signert Trond Arntzen, en sørlandsk multikunstner som også begynner å bli godt voksen i faget. Og det hele begynte med et ulykksalig kurs i selskapsdans i 1984. Tekst: TRINE KALLEVIG

Foto: EVEN wirsching

- Alt begynte med Karen og Ernst Larsens Danseinstitutt på Arbeideren i 1984. Jeg var 10 år og klassens tøffeste jente hadde invitert meg med på kurs i selskapsdans. Jeg var på knærne etter henne hele vinteren, helt til det viste seg at hun hadde fått kurset som en slags vervepremie for å rekruttere en gutt. Hun sluttet, og jeg låste meg inne på rommet med kjærlighetssorg og skrev dikt. Da bestemte jeg meg for å bli forfatter. Trond Arntzen utviklet sine evner som forfatter gjennom intensiv utdanning. Han tok cand.mag. i litteraturvitenskap, fortellerkunst og nordisk språk og litteratur, før han i 2002 vendte nesen mot England for å ta Master in screenwriting ved Northern Film School på Leeds Metropolitan University. Etter avsluttet studium kom Trond tilbake til Norge og hører nå til blant sjeldenhetene som bor og virker i Kristiansand og ser ut til å være fornøyd med det. Her har han vært involvert i en lang rekke prosjekter i ulike roller. Både film, teater og litteratur står nå på CV’en til den driftige sørlendingen.

33


- Ja, karrieren spriker vel strengt tatt i alle mulige retninger. I mange år syntes jeg det var stor stas å infiltrere forskjellige miljøer, og jeg oppdaget gleden med korte kontrakter. Jeg ante ikke hva jeg skulle leve av som voksen, og var vel bare halvveis interessert i å studere. Arkivar, truckfører, servitør, skopusser, skadesanering, fyrverkeriselger, lærer, journalist, linoleumsterapeut. Det tok lang tid før jeg turde å stå frem og fortelle at jeg puslet med skriving. Evnen til å fortelle historier har ført Trond inn i en rekke spennende samarbeidsprosjekter. I 2006 dramatiserte han kultfilmen Bad Boy Bubby for Agder teater, og året etter debuterte han med novellesamlingen “Du er ikke den eneste” på Aschehoug forlag. Det har også blitt et par kortfilmer og en dokumentar i egen regi, to novellefilmmanus for andre regissører, pluss en dramatisering av ”Drikkegildet i Athen” av Platon. I tillegg har han også bidratt til en rekke mengdeverksted, skrivekurs og amatørproduksjoner. Trond forklarer at å skrive for både film, bok og teater byr på en del utfordringer i måten å bruke språk på. - Ja, definitivt. I et filmmanus er språket kun et verktøy for en historie som til syvende og sist skal fortelles med lyd og levende bilder. Og filmmanus er mer enn noe annet struktur, ikke språk. En scenetekst kan jo være så mangt, men jeg har konsentrert meg om å skape fortellinger gjennom replikker. Og en scenetekst er heller ikke et sluttprodukt, den skal jo gjerne gestaltes av skuespillere på en scene. Jeg tenker at det er skjønnlitteraturen som er språkets medium mer enn noe annet. Det er der du møter det skrevne ord uten filter.

34

Hun har manipulert meg Etter at teatersjef Ingrid Forthun ringte og inviterte Trond til deltakelse i dramatikerprosjektet er det nå teater som står øverst på dagsorden. Inngangen til nye fortellinger er alltid en fascinasjon for karakterene, sier Trond. - Uten en eller flere karakterer med sterke viljer, så har du heller ikke fortellinger. Og dette har den fortellende filmen, scenekunsten og litteraturen til felles. Det er umulig å lage en fortelling uten en interessant karakter, og det er arbeidet med karakterer som er min sterkeste drivkraft som manusforfatter. Jeg ser på språket først og fremst som et verktøy, og meg selv som en håndverker. Om jeg noensinne vil klare å skape kunst, vil tiden vise. I Dramatikerprosjektet får de inviterte sørlandske manusforfatterne jobbe kreativt i team med en fadder. Trond endte opp i tospann med forfatter og dramatiker Tale Næss. Det er han svært glad for. - Tale Næss har vært fantastisk! Det viste seg at hun passet lynnet mitt godt. Hun gav meg trygghet og frihet, og stilte de riktige spørsmålene. Jeg har en mistanke om at hun har manipulert meg til å skrive noe jeg aldri ville gjort ellers. Jeg har gått inn i et landskap som har vært svært utfordrende å behandle. Det er mange mennesker Trond ønsker å takke for muligheten til å vise frem sitt teater. Ingrid Forthun har i følge Trond virkelig vist at hun mener alvor. Hun vil at det skal komme nye scenetekster fra Sørlandet og hun er villig til å bruke penger på det, noe han mener er svært modig.


Absolutt Teater

Gjemmer seg på do Trond begynte å skrive “En voksen mann” helt fra scratch, etter den første samlingen i februar 2009. Siste utkast ble levert i april 2010. I løpet av denne tiden har det vært to andre samlinger med innleveringer i forkant, men Tale har han hatt tilgjengelig hele veien, for respons på skisser og utkast. Stykket baserer seg på dansk forskning som viser at menn sitter på do dobbelt så lenge nå som for fire år siden. Med et skjevt smil forklarer Trond valg av tematikk. - Jeg ville gjerne ta utgangspunkt i en gjenkjennelig situasjon. Noe vi alle kan forholde oss til. Undersøkelsen som jeg refererer til av fremtidsforskeren Liselotte Lyngsøe har både noe sant og gjenkjennelig over seg, men samtidig noe humoristisk og stakkarslig. Mannen gjemmer seg på do! Så galt er det blitt! Men mannen har vel alltid gjemt seg? Har han ikke? Jeg tror det, og valgte derfor å bruke undersøkelsen som en inngang til mitt fiksjonsunivers. På overflaten handler stykket om en mann som velger toalettet fremfor å delta i sønnens bursdagsfeiring. Men han gjør det ikke fordi han gjemmer seg, han gjør i protest. Ihvertfall i følge seg selv. Men problemet er at sønnen også har bestemt seg for å protestere, så han sitter under trappa. Og hva protesterer de mot? Spørsmålet møtes med lun humring fra manusforfatteren. - Hehe. Det finner du ut av om du stikker innom og ser stykket. Det blir kjønnskamp med diadem, torsk, prinsesser og ensomme ryttere. Liselotte Lyngsø står forresten på programmet under årets Motion-konferanse i oktober. Hun virker som en slags superkvinne, er presentert som “ekspert i innovasjon og fremtidsbasert idèutvikling,

direktør og partner i Future Navigator”. Mulig jeg stikker manuset i veska hennes når hun ikke ser meg. Trond satser på at et tema med gjenkjennelseseffekt vil treffe et bredt publikum. Han regner med å få besøk av dem som vanligvis går på teater her i byen, men håper også at et nytt publikum oppdager teateret. - Jeg har alltid stusset på hvorfor kulturinstitusjonene her i byen treffer et publikum, og gate- og indiekulturen et helt annet. Jeg vil gjerne treffe begge leire, og håper virkelig jeg en gang finner tonen med ei frigruppe jeg kan skrive for. Agder teater er den eneste profesjonelle produsenten av scenekunst på Sørlandet, om du ikke regner med de få gruppene som produserer sin egen dramatikk. Så sånn sett er nok dette den eneste muligheten jeg har for å skrive for scenen i Agder, avslutter han beskjedent. 109 e-poster fra Steffan I tillegg til egen oppsetning på Agder Teater er Trond Arntzen tungt involvert i et annet spennende lokalprosjekt. Den sørlandske forfatteren Gaute Heivoll har skrevet en rekke bøker, og i samarbeid med regissør Steffan Strandberg har Trond produsert manus til en filmatisering av novellen “Himmelen bak huset”. Dette er noe så spenstig som en barnebok med døden som tema. Lille Jon forstår ikke hvor mamma er blitt av etter at hun døde, og en sørgende pappa klarer heller ikke å gi noe skikkelig svar. Men Jon er en sterk og kreativ fyr og han finner sin egen forklaring, som kanskje også hjelper pappa videre i livet. I oktober 2008 fikk Trond og Steffan tilskudd av Sørnorsk Filmsenter og Åse Meyer for å utvikle manuset, som det første prosjektet

35


filmsenteret ga tilskudd til. Og i mai i år gikk også Filmfondet inn med produksjonsmidler. 31 august er første opptaksdag, og innspillingen skjer i idylliske omgivelser på Finsland i Songdalen kommune. Trond beskriver prosessen som intensiv. - Steffan er som alle venndøler ekstremt hyggelig, men ei hard negl. I to år har vi sendt nye versjoner av manuset mellom oss. Det ligger 109 e-poster fra Steffan i innboksen min, og de fleste av dem gjelder Himmelen. Trond Arntzen jobber mye lokalt, men påstår han ikke har noen motiver med akkurat det. Han mener det er viktigere å jobbe så mye som mulig og gjøre noe man liker fremfor å fokusere på nærmiljø. Det ser likevel ut som om Kristiansand har nok arbeid å by den unge skribenten på. - Jeg er nok litt i limbo etter å ha fullført en kortfilm, et teatermanus og et filmmanus før sommeren. Og jeg må innrømme at sommeren var noe anstrengende. Jeg forsøkte å ha ferie, men var samtidig livredd for å ha brent alt kruttet for en stund. Men det ser ut til å gå greit. Det går som regel greit, om en bare tar seg tid til å puste. Trond forteller at han i en utviklingsfase gjerne holder på med flere prosjekter samtidig. Det er en omskiftelig tilværelse og det er snarere prosessen og ikke det ferdige produktet som er selve hensikten. - I løpet av en arbeidsuke er jeg gjerne innom tre-fire forskjellige ting. Men da handler det like mye om telefoner, møter, søknader og sånt dilldall, som selve skrivingen. Dilldall tar altfor mye tid, men sånn er det for alle. Å leve med usikkerheten er noe jeg har lært å sette pris på. På et tidspunkt innså jeg at målet måtte være selve skrive- og dikteprosessen, om tekstene blir realisert er til syvende og sist utenfor min kontroll. “En voksen mann” blir definitivt realisert. Stykket har premiere 20 januar på Agder Teater. I mellomtiden kan du gå inn og lese mer om Trond Arntzens prosjekter på www.tronda.com

36

Ingrid Forthun – Teatersjef ved Agder Teater 1. Du går i spissen for et prosjekt som skal dyrke frem sørlandsk dramatikk blant annet ved hjelp av en fadderordning. Kan du fortelle litt om prosjektet? For meg var det viktig som ny teatersjef å få frem litterære stemmer på Sørlandet av høy kvalitet. Det er spesielt for Sølandet at vi har så mange tunge forfattere, men de skriver som regel i et format som er litt mer ordrikt og må tilpasse seg til teaterformen. I samarbeid med to dramaturger leste jeg meg opp på 16 forfatterskap, og deretter valgte vi ut fem forfattere i et forpliktende ettårig samarbeid med en fadder. Fadderne er etablerte norske dramatikere og jeg synes det er viktig med gode fagpersoner og veiledere i en slik prosess. 2. Trond Arntzen er en av fem forfattere som er plukket ut til å presentere på Agder Teater. Hvorfor falt valget på Trond? I denne prosessen har jeg opplevd at Trond har sterke litterære kvaliteter. Han er en god dialogskriver. Av de fem vi plukket ut var Trond den eneste som hadde skrevet for film og teater tidligere. Man jakter jo på originalitet og Trond har både en tydelig og en original stemme. Han serverer gode karakterer og er flink med konflikt. Jeg bryr meg om emosjonelle historier som er potente og jeg opplever Trond som en slik historieforteller. Vi har samarbeidet med Dramatikkens Hus i Oslo, der Trond fikk prøvespilt deler av manus sammen med regissør Jon Tombre. Der fikk vi en klar fornemmelse av hvor spillbart manuset er. Og skuespillerne ble raskt glad i Tronds karakterer. 3. Trond Arntzens enakter ”En voksen mann” har premiere i januar 2011. Hvilke forventninger har du til stykket? Jeg har store forventinger til stykket, og til det Trond vil produsere i fremtiden. Han er en multikunstner som kan skrive for mange sjangere, og jeg håper han fortsetter å skrive for scenen. Om ti år håper jeg vi vil si at ”En voksen mann” har vært viktig for Tronds karriere.


Dronningensgate 12 Tlf. 38 02 01 10 www.henriksherre.no

Hos oss finner du internasjonale merker som: ARMANI CORNELIANI JOHN SMEDLEY HANSEN&JACOB MORESCHI POLO RALPH LAUREN


38


Absolutt Kunstner

Kan du leve av

kunsten din? Kristian Landmark er en allsidig kulturell ”doer”. Han står bak flere sceneproduksjoner og er en erfaren regissør og manusforfatter. For tiden har han flere prosjekter under utvikling på veggene i sitt lille kontor i Kongens gate. I det siste har han fått mye omtale for sin rolle som regissør av dokudramaet ”Med rett til å kapre”. Tekst: Arne wilhelm tellefsen

Foto: tor jørund føreland pedersen

Greier du å leve fullt og helt av kunsten din, Kristian? Ja. Hvor lenge har du gjort det? Jeg har gjort det egentlig siden jeg sluttet å studere for to år siden. Hva var det som gjorde utslaget når du bestemte at kunsten din var blitt levebrød? Jeg skjønte vel ganske tidlig at jeg måtte ha mange bein å stå på for å få det til. Og jeg skjønte at jeg måtte legge inn en ganske formidabel arbeidsinnsats for å få det til. Føler du deg rik? Ja, absolutt. Måtte du forandre noe på målsettingene dine for å overleve i KRS? Nei. Jeg føler at jeg har vært ganske heldig og kanskje litt dyktig også med det at jeg hele tiden faktisk har kunnet holde på med mine ønskeprosjekter i tiden etter jeg sluttet å studere. For å komme i en posisjon hvor jeg kunne leve av dette, innebar jo på den annen side å måtte ta noen år hvor jeg la ned mye tid i idealistisk arbeid.

Har Cultiva bidratt med noe for at du skal lykkes bedre med prosjektene dine? Jeg har fått både økonomisk støtte til prosjekter gjennom Cultiva Express, og jeg har nå også et langsiktig prosjekt i gang som de har investert mye penger i. Jeg synes Cultiva bidrar til at det er mulig å tenke større, snakke i større linjer og generelt satse mer enn det du ellers kunne ha gjort på kulturprosjekter her i Kristiansand. Jeg vil absolutt si at de har bidratt positivt til min virksomhet. Kunne de bidratt på noen annen måte for at du skal lykkes enda bedre? Jeg har jo hele tiden snakket om at Cultiva bør gi mer penger til enkeltprosjekter og egentlig mer penger til produksjoner som en tendens i deres prioriteringer. Jeg synes kanskje at de til nå har lagt litt for mye penger i infrastruktur, og litt for lite i innholdsproduksjon. Hvilke råd vil du gi til de som vil leve av kunst i Kristiansand? Min far sa en gang til meg at det handler om 10 % talent og 90 % hardt arbeid, og det stiller jeg med 100 % bak. Du må jobbe vannvittig mye. Og selv om det kanskje ikke er noe vits å beregne timebetaling i begynnelsen, er det mulig å leve av det. Og du kan da til gjengjeld komme i en situasjon der du lever av det du drømmer om å leve av, noe som jo ikke er alle forunt. Hvordan ser byen ut for proffe kunstnere om fem år? Forhåpentligvis er det flere av oss som lever av kunst fulltid. Jeg kan mest snakke om filmmiljøet som allerede har blomstret, og som jeg tror vil fortsette å blomstre ytterligere. Om noen år så snakker vi kanskje om en filmby der det er mye kortere tid mellom spillefilmproduksjonene og andre større produksjoner enn det har vært til nå. Ville du gjort de samme valgene om igjen? Ja, absolutt.

39


40


Med moderne dans

i Ravnedalen Ravnedans 2010 var Kristiansands første moderne dans- og samtidsfestival. Gjengen bak har et ønske om å berike kulturlivet i byen med en sjanger innen dans som ikke er sterkt representert. De ser gjerne at festivalen vokser seg større i årene fremover. Tekst: HEGE AASGAARD

Foto: MaJA MARUM & IVK

Det kunstneriske nivået er høyt og kun profesjonelle utøvere er med. - Det finnes mange dyktige utøvere fra Kristiansand og det er en del av konseptet å bruke kompetansen som allerede er her, sier initiativtakerne bak Ravnedans; Maren Fidje Bjørneseth, Tone Martine Kittelsen, Julie Rasmussen, Stine Stangenes-Tellefsen og Irene Theisen. Årets Ravnedans den første i rekka av mange, og bunner i et sterkt ønske fra jentene om å bidra med og etablere noe nytt. Alle involverte er med basert på engasjement og frivillig arbeid, men på sikt håper gjengen at Ravnedans utvikler seg til å bli et innarbeidet og profesjonelt arrangement, også økonomisk. – Vi har en drøm om at Ravnedans skal bli større, kanskje gå over flere dager med helaftensforestillinger og med tilhørende workshops. Det er flere og flere kristiansandere som utdanner seg innen dansesjangeren, det finnes mye talent og mange å involvere. Vi håper å kunne utnytte talentene og ressursene i Kristiansand enda bedre neste år, forteller jentene.

41


Absolutt Dans

Sommerens festival ble organisert som en guidet tur i parken. Publikum møtte opp ved porten og fikk langs ruten se seks korte innslag av moderne – og samtidsdans og fysisk teater. Avslutningsvis ble det musikk og dans på Café Generalen. – Publikumsoppmøtet var overveldende og over all forventning. Det var vel omkring 500 mennesker til stede. Dette synes vi er et bevis på at det finnes et marked for en slik type arrangement, og det var en fantastisk opplevelse for danserne og alle de andre som har lagt mye jobb og energi i arrangementet! Planleggingen av neste års festival er i gang. Jentene forteller om stor entusiasme til tross for at de foreløpig er på idé stadiet. – Med så bra respons og publikumsoppmøte er det selvsagt at vi ønsker å gjøre Ravnedans til en tradisjon. Forhåpentligvis kan festivalen bli større i form av å gå over en hel helg og for eksempel inkludere workshops og klasser for både profesjonelle og amatører. Ellers ligger det et stort potensial i forhold til å ta inn flere lokale musikere og eventuelt flere typer samtidskunst, avslutter Ravnedansgjengen fornøyd.

42


43


CRUMPLER

kjøpes på Pippin!

5 % studentrabatt

hos Pippin

La Pippin vise deg hvordan en studentvennlig Mac kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av livet som student. Enhver Mac er klar til bruk fra første gang du slår den på, og leveres fullpakket med alt du trenger for å forbedre studiearbeidet – og like viktig – ditt sosiale liv. Kjøp en Mac, og få med en Lacie 8 GB kul minnepenn på kjøpet!


R SKIPPERGATA 47A KRISTIANSAND


Pssssst!

Har du skodilla? Har du sett alle episoder av SATC og ønsket at noen av skomerkene kunne dukke opp i KRS? Vel, nå er det tilfelle. I et lite skap av et skattkammer på Centrum sko selges nemlig såkalte presssamples av merker som Manolo Blahnik, Jimmy Choo, Christian Lacroix etc. Vi trosser sludd og kantestein på torget og sitter vakt utenfor skapet med skattene i.

2 Høstens beste tilbehør

Noen starter høsten med rene kladdebøker og nyspissede blyanter. Vi foretrekker en liten samling skjerf. Paula i Skippergata har et av byens mest fantastiske utvalg.

3

3 høstens must-have! fra Lady Rose

2

1 4Lys

i

4

mørket Lys skaper stemning på sene høstkvelder til fjells eller i lavlandet. 415.- fra Pentik.

1

Comeback

kid

46

Om du vokste opp på 80 tallet og aldri fikk den så veldig etterlengtede Busnel jakken er din tid kommet! Nå kan du nemlig kjøpe den selv! Busneljakken er tilbake for fullt. Om du ikke har en på loftet så kan du sikre deg en hos T.Lynn i Dronningensgate. En klassisk Busnel fra gode gamle dager koster 2300,-


Sustainable and Fair Trade Fashion

BARN - DAME - HJEM KAFFE - TE - SJOKOLADE Velkommen til v책r koselige butikk og kaffebar. Du finner oss i Kirkegata 27 i Kristiansand sentrum.

47 Sustainable and Fair Trade Fashion


Tekst: trond moi

Foto: Mats Widén & Knut Bry

Oppskrifter er hentet fra Kjøtt & Vin utgitt på Gyldendal

Vi går en herlig årstid i møte, med mørke kvelder og mye tid til å lage god mat inne. Høsten er min favorittårstid! Denne gangen har jeg valgt en spenstig rett som ikke er så vanskelig å lage som den ser ut til, bare prøv!:-) Gå på polet og kjøp deg en amaronevin til denne retten og lykken er komplett! 48


Mois Mat

Innbakt viltfilet med brie 500g ytrefilet av vilt salt og pepper 2ss smør 4stk sjalottløk 0,5dl portvin 4dl innkokt kjøttkraft 1ts maisenna 1stk fennikel olje/smør til steking 150g brie 2pl butterdeig 1stk egg 1 Del fileten i 3--4 cm store stykker. Krydre dem med salt og pepper, og brun dem i snør i 15 sekunder på hver side i ei panne. Fordel dem i 4 ildfaste porsjonsformer. 2 Finhakk sjalottløken og ha den i en kjele. Tilsett portvin og kraft. Kok opp, og jevn det med 1 ts maisennamel utrørt i litt vann. Avkjøl en smule, og hell det over kjøttbitene. 3 Skjær fennikelen i fine, lange båter. Steik dem i litt smør og olje til de blir al dente -- ca. 2 minutter. Legg dem i formene. 4 Del osten i 4 skiver, og legg dem på toppen. 5 Kjevle ut butterdeigen til et stort flak, og pensle det med pisket egg. Del flaket i fire deler, og legg en del over hver form. Pensle med egg på toppen. 6 Steik formene i ovnen på 220 grader i 10 minutter.

49


1montana

LIKBART:

Montana reolsystem har nesten ubegrensede muligheter i forhold til størrelser, farger og typer moduler. Er du av typen som strever med å få TV og HiFI til å se bra ut i huset har de også mange løsninger. Systemet kan nå til og med leveres med integrerte høyttalere! Ses og høres hos Møbelgalleriet i Skippergata, som også hjelper deg å skreddersy et reolsystem etter dine ønsker og behov

1

2LIKBART: KIKI. K. 50

2 Get organised

Høsten byr på nye muligheter. Ingenting er som en ryddig start på et travelt halvår. Vi har falt hodestups forelsket i de vakre produktene fra svenske kikki-k. www.kiki-k.com


51


52


TUSENKUNSTNEREN Lasse Årikstad er 27 år og fra Kristiansand, men går for tiden på Kunstakademiet i Trondheim. Han arbeider med alle slags uttrykk; installasjon, tegning, collage, decollage, foto, skulptur, maleri, readymades, Land-art, video og assemblage. Og minst like mange temaer; transformasjon, populærkultur, forgjengelighet, humor, resirkulering, arkitektur, tekst og materialer. Han lager med andre ord hva som helst av hva som helst. Hvis han vil. Tekst: PÅL HETLAND

Foto: ØYSTEIN KVANNEID & Lasse årikstad

Og Lasse vil mye. Det siste året har han hatt tre separatutstillinger: Én i juli 2009 på Sprayboks Kunsthall her i byen, én på galleri Kit i Trondheim i mars, og nå sist på Alone//Together i Kristiansand i august. Han deltok på Sørlandsutstillingen 2010, og skal i den forbindelse delta på en gruppeutstilling på Trøndelagsutstillingen i september og på bi-Z i oktober, I tillegg skal han ha en separatutstilling i desember på galleri Blunk i Trondheim.

53


54


Absolutt Kunst

Du er jo utvilsomt en vaskeekte tusenkunstner, med mengder av uttrykksformer og budskap. Er det ikke litt forvirrende for publikum å plassere deg som kunstner? Du vet, vi mennesker elsker jo å sette ting i bås... - Det at jeg jobber med mange ulike medium ser jeg ikke på som et problem men heller noe positivt. Hvert medium har sine styrker og svakheter. Det finnes så mange måter å realisere ideer på at det for meg er helt naturlig å jobbe som jeg gjør. Dessuten mener jeg at unge kunstnere i dag som har vokst opp med internett tilgjengelig 24 timer i døgnet, og som har hatt all mulig inspirasjon bare noen tastetrykk unna, har gjort at man utvikler en temmelig eklektisk smakssans etter hvert. Her er jo musikk en naturlig ting å sammenligne med. Bare tenk hvor sjangeroverskridende og rikholdig folk sin smak har blitt de siste 5 årene etter at Myspace, Youtube og Spotify ble tilgjengelig! Før var det gallerier og bøker man forholdt seg til for inspirasjon. Nå er alle muligheter åpne. Hender det at du har skjønt du har brukt feil virkemiddel - at du har vært skikkelig engasjert i noe som du uttrykker i en collage, mens du i ettertid har skjønt at du heller burde laget en installasjon? - Ja, hele tiden.. men det er da man bare må gjøre det om igjen Hvilke av verdenshistoriens kunstverk har imponert deg mest, og hvorfor? - Wow, vanskelig spørsmål! Kanskje litt standard svar, men Marcel Duchamps fontene fra 1917 - en pissoar han snudde på hodet, signerte det under falskt navn og sa det var en fontene. Jeg er veldig

begeistret for viktigheten verket har hatt i ettertid – som det definitive skillet i modernismen og postmodernismen, og for holdningen det viste mot den etablerte ”gode smak” hos de som satt med definisjonsmakten for hva kunst var og kunne være. Har du et idol? Og hvem er verdens viktigste nålevende kunstner? - Det er mange ulike kunstnere som inspirerer, men hvis jeg må trekke fram en er det nok Robert Rauschenberg som er den største for meg. Hele kunstnerskapet hans, som varte i nesten 50 år, er utrolig interessant. En utrolig rikholdig produksjon som inneholdt så og si alt mulig. Og han ble aldri kjedelig og stagnerte, men fortsatte å eksperimentere med ett barns nysgjerrighet helt til han døde i 2009. Du kunne tilbrakt en dag i en valgfri kunstners atelier, hvilket? - Hvis jeg skulle hengt ut i atelieret/studioet til en nålevende inspirasjonskilde, ville det vært i studioet til den amerikanske musikkprodusenten, musikeren og rapperen Madlib. Han hadde bare loka rundt mens han spilte plater for meg. Han er kanskje den personen jeg finner mest inspirerende i 2010. Ellers ville jeg ha skata rundt i New York sammen med Mark Gonzales. Har Cultiva gjort noe for kunstnere i din genre? Har det blitt lettere å være multikunstner etter Cultiva kom på banen? - Både ja og nei. Det mest velfungerende er Cultiva Ekspressordningen, selv om den burde vært hver måned og ikke annenhver som nå. Det er fint at man heller kan gjøre ting på enda kortere tid, spesielt om sommeren. Cultiva er jo i prinsippet en utrolig gave

55


56


til byen, men de kan kanskje bli flinkere til å komme seg ut av kontorene og ut i kulturlivet. Det er litt som boka Prosessen av Franz Kafka over det, slik som det er nå. I tilegg burde folk gjennomføre prosjektene sine selv om de får avslag på pengestøtte fra Cultiva. Det er noe veldig norsk over å vente på støtte fra det offentlige før man realiserer noe. Hvis man vil noe sterkt, nok må man være sulten. Hva kan Cultiva gjøre for deg? - Det er ikke Cultivas oppgave å gjøre noe for meg, men en ide som jeg tror kunne fått flere av byens MANGE flinke kunstnere og musikere til å bli igjen, ville vært ulike former for kunstnerstipend og et hus som Samsen for voksne (kanskje siloene ved Kilden?). Det tror jeg kunne hjulpet kulturlivet i Kristiansand. Kanskje UIA kunne fått litt flere studier som hadde tiltrukket seg mer kreative studenter som kunne satt litt mer preg på byen. Er Kristiansand for liten for deg? - Kristiansand hadde hatt godt av en befolkingsvekst på 200 000 mennesker over natten fra alle steder i verden, vest og øst. Litt kaos hadde vært bra for byen. Hvor er du om 20 år? - Jeg vet ikke hvor jeg er om to år en gang, så 20 blir vel vanskelig. Men hvis jeg er i live håper jeg at jeg er frisk og sunn og god til bens. Så håper jeg at jeg har ei hytte i skjærgården utenfor Kristiansand.

57


slottet

partnership store kristiansand tordenskioldsgate 9 58


Dronningensgate 20 - 4610 Kr.sand - 38 02 53 85

Via Vai - Camper - K&S - Manas - Høgel - Billi Bi - Ed Hardy - Epilogue - Rene Derhy - Sister’s - La Fèe


Espen Hille er utdannet maskiningeniør og bedriftsøkonom. Han har tidligere jobbet som produksjonssjef i Quartfestivalen, var initiativtaker og tidligere styreleder i Kristiansand Rock City, styremedlem i Norgesnettet og kursleder i Norsk Rockforbund.I dag jobber Espen hovedsakelig med byutvikling, men har fortsatt mange kjepphester å ri innenfor kulturlivet i KRS.

DÅRLIG IDÈ Drømmen om raske penger er vel noe de aller fleste av oss har, og da kan pengespill være løsningen. Selv om alle vet at sjansen for å vinne de store summene er bitte små, er det vanskelig å la være å levere inn en tippekupong eller kjøpe et skrapelodd i ny og ne. Tenk hvis… Tekst: ESPEN HILLE Felles for mange av oss er at innsatsen er ganske beskjeden og risikoen er godt spredt på mange rekker eller kuponger. Vi lar tilfeldighetene styre suksess eller fiasko, uten at det går nevneverdig inn på oss at millionene uteblir gang etter gang. Men for de mer profesjonelle spillerne dreier det seg om betydelig høyere innsats, høyere odds og en mye mer begrenset risikospredning. Her er det kun seier som gjelder, og den skal selvfølgelig være så stor som mulig. Det er vinn eller forsvinn. Men for at noen skal kunne vinne stort, må selvfølgelig mange tape, og slik føler jeg dessverre også at det blir når Cultiva og Rock City inviterer byens musikkmiljø til kampen om Idestipendet. Av fire finalister kåres det èn vinner som får med seg 400.000 kroner til videre

60

karrierebygging, mens de andre må tusle alene ut i nattemørket like blakke som før. Tanken bak prosjektet er at en suksesshistorie med utspring i Kristiansand vil kunne ha stor betydning for hele musikkmiljøet i byen, både gjennom inspirasjon og læring, og gjennom større fokus på musikkbyen i sør. Jeg har ikke klart å finne ut av hvilke kriterier som ligger til grunn for stipendet, men alt som kreves for å kjempe om førstepremien er et ønske om å skape en ambisiøs suksesshistorie og en kortfattet beskrivelse av hvordan denne skal skapes ved hjelp av pengene. Og i følge Rock City er en suksesshistorie ”å utarbeide planer og sette seg mål for en musikklansering, og ha evnen til å oppnå disse. Så er det opp til juryen å bestemme om målene er realistiske og troverdige”. Jeg støtter i utgangspunktet tanken bak et slikt stipend, og mener i likhet med flere at det er på tide å få frem lokale artister som gjør seg bemerket på scener utover Kristiansand. Etter mange års satsing på musikk mangler ennå suksesshistoriene og det må vel begynne å føles litt klamt for de som er satt til å styre satsingen. Men det er likevel noe uforløst over stipendet. Først og fremst mener jeg det er helt feil å satse alt på et kort ved å kåre èn vinner. Jeg tror at sjansen for en suksesshistorie øker jo flere som får sjansen, og tenker at de aller fleste artistene med base i


Kulturelle Kjepphester

Vi lar tilfeldighetene styre suksess eller fiasko, uten at det går nevneverdig inn på oss at millionene uteblir gang etter gang.

Kristiansand foreløpig ville fått MYE ut av f.eks 100.000 kroner til videre utvikling. Dessuten er 400.000 kroner i utgangspunktet altfor lite til å satse virkelig i dagens musikkbransje, men samtidig altfor mye hvis det blir brukt på et lokalt band som kanskje ikke har levert særlig mer enn noen konserter og 4-5 egenkomponerte låter. Når man først har plukket ut fire finalister mener jeg at alle fire burde gå ut av konkurransen med et beløp som setter dem i stand til å videreføre en del av de ideene de tross alt har beskrevet i sin søknad. En helt annen ting er om ikke et slikt stipend også bør være en anerkjennelse av det arbeid mange artister har lagt ned i løpet av mange år. Av finalistene i år fantes det to tidligere Spellemannsprisvinnere, Salvador og Kjetil Grande. Begge har gjennom flere år levert varene og ikke minst bygd seg opp et stort kontaktnettverk i bransjen som jo er en forutsetning for å lykkes. Hvorfor Kristiansand ikke tar sjansen på å skape en skikkelig suksesshistorie ut av dette, men heller satser på å begynne helt forfra, er for meg en gåte. Nasjonal anerkjennelse, riktignok oppnådd uten Cultiva og Rock City i kulissene, er tydeligvis ikke nok for oss her nede, og det er svært synd. Videre synes jeg det er merkelig at det, så langt jeg har klart å finne ut, ikke ligger noen krav til hvordan pengene brukes. Tenk hvis det for eksempel var slik at halvparten måtte brukes lokalt. På den måten ville

vi sikre at det bygges opp en lokal industri bak artistene, som igjen kunne komme andre til nytte. Dette har jeg gnålt om tidligere også, men føler at det ikke kan sies mange nok ganger. Etter min mening er dette grunnleggende for å bygge opp en levende musikkindustri i Kristiansand, og bør derfor vektlegges i størst mulig grad. I år var det de purunge guttene i Honningbarna som sjarmerte juryen i senk og stakk av med potten. Guttene har spilt sammen i et drøyt år, spiller energisk punk og synger om ekte pønketing på brei Søgnedialekt. Bandet har allerede gjort seg litt bemerket på konsert- og festivalscener rundt forbi, og i en tid der norske tekster og dialekt er i skuddet, er det jo en viss mulighet for at barna treffer en nerve i det norske musikkpublikummet. Men pønkesjangeren er smal og det musikalske uttrykket er etter min mening for dårlig foreløpig. Dessverre er heller ikke talent og scenesjarm ensbetydende med umiddelbar suksess, selv med mye penger tilgjengelig. Jeg håper selvfølgelig at jeg tar feil og at Honningbarna etter hvert kan skrive den sørlandske suksesshistorien vi så sårt trenger. Likevel klarer jeg ikke helt å slippe tanken på hva som kunne skjedd om vi sendte ytterlige tre band ut i verden med noen kroner i lomma.

61


Dressing up FOTO: EVEN Wirsching STYLIST: BELINDA BJERKE & ALICE SHAW I høst og vinter skal vi kle oss opp som en lady fra 50 tallet. Det holder ikke lenger bare å nyte de feminine snittene over flotte kurver i serien Mad Men. Vi skal også kle oss slik selv. Vi sier bare hurra og kaster oss på trenden: Endelig skal vi få være kvinner med stor K.


I høst skal man bære hatt. Dette er prikken over i´en på den rideinspirerte moten. Hatt: Hermés (modellens egen) Jakke: Lexington 2600,- T.Lynn Bluse: Rare 1599,- T.Lynn Ridebukse: Cambio 1599,- T.Lynn Ridebelte: Josephine& co 899,- T.Lynn Støvletter og hansker fra Centrum Sko i Henrik Wergelandsgate


Ultrafeminine plagg og detaljer. Lady Rose i Skippergata er skattkammeret for det lille ekstra du trenger i høst og vinter. Kjole: Norah Farah 2099,- Cardigan: IIS 1499,Lady Rose Veske: Bruuns Bazaar 3199,- Lady Rose Cat-eye briller: Cutler&Gross Hansker: Bruuns Bazaar 599,- Lady Rose Ankelboots: Bruuns Bazaar 2199,- Lady Rose Blomst/Hürpynt: Lady Rose


Ladies who lunch er stikkordet. Kle deg opp i klÌr en gallakveld verdig til lunsj. Hverdagen blir enda finere. Stikk innom La Scarpa i Dronningensgate før lunsjen. Kjole: La Scarpa Clutchveske: Epilogue 1998,- La Scarpa Sko: La Scarpa Hansker: Fancy Fanny 898,- La Scarpa Hatt: weekday.se Jackie O. Solbriller: Cutler &Gross Cape: weekday.se

65


Herremoten er absolutt en vinner. I høst og vinter vil vi at mannen skal se ut som om han kommer rett ut av en Ralph Lauren reklame. Henriks Herre i Dronningensgate har utvalget. Cardigan: Hansen & Jacob 1298,- Henriks Herre Bukse: BRAX 1298,Henriks Herre Skjorte: Ralph Lauren Polo 998,- Henriks Herre Sko: Armani Jeans 1598,- Henriks Herre Slips: Raplh Lauren Polo 998,- Henriks Herre Ullskjerf: Ralph Lauren Polo 698,Henriks Herre Hatt: H&M


-LadyKamelfarget frakkekjole: 398,H&M Vintage HermĂŠssjal (modellens egen) Veske: Paraty, ChloĂŠ Sko: Laura Bellariva 2299,Skotique -GentlemanGenser: Hansen& Jacob 2298,- Henriks Herre Bukse: BRAX 1298,- Henriks Herre Sko: Armani Jeans 1598,Henriks Herre Solbriller: Cutler&Gross Sixpence: modellens egen


Navn: Øyvind Nypan Tittel: Musiker og pedagog Utdanning: Musikkonservatoriet i Kristiansand og Rytmisk Musikkonservatorium i København Kort CV: Startet musikerkarrieren som ung trønder med rockeambisjoner og har i all ettertid ønsket meg tilbake til det stadiet... I 1996 kom jeg til Kristiansand for å gå på konservatoriet her. Etter endt utdannelse har jeg oppholdt meg en del i Frankrike, og i løpet av tida i Paris ble jeg kjent med mange nye mennesker og fikk spilt med fantastiske musikere. I den forbindelse fikk jeg turnert endel i Europa, og det ble også noen turer til Japan. Nå er jeg tilbake i Kristiansand og har akkurat gitt ut min første plate. Den kommer ut på Ponca Jazz Records og vi har releasekonsert på Kick søndag 19. september. Interesser: Da jeg var på mitt blakkeste i år kjøpte jeg meg en rød Vespa. Tidenes investering! Elsker å henge med sønnen min og spille fotball eller fiske. Sivilstatus: Gift Bosatt: Grim

68


mitt KRS

mitt krs:

Øyvind nypan Tekst: Hege Aasgaard

Foto: ARILD DANIELSEN

Hvor vokste du opp? Jeg vokste opp på et gartneri på Leinstranda, ei lita bygd utenfor Trondheim. Siden jeg dessverre ikke arvet familiens grønne fingre flyttet jeg til asfaltjungelen på Kattem etter ungdomsskolen hvor jeg møtte andre som hadde langt hår og sparte til bart. Dine beste barndomsminner derifra? Jeg husker det som om det var i går det øyeblikket jeg bestemte meg for å spille gitar. Tror vi gikk i 5. klasse. En kompis og jeg hadde fått med oss de to fineste damene i klassen på bytur og vi bestemte oss for å gå innom ”Ranum”, den gamle pianobutikken i Trondheim. I 2. etasje hadde de et lite avlukke med gitarer som man kunne se på. Mens vi stod der kom det inn en kar med langt hår og et skolebrød (”tolvøres”) som han gnagde iherdig på. I neste øyeblikk la han skolebrødet fra seg, tok ned en Jackson-gitar fra øverste knagg og plugga i forsterkeren. Det knitra og sprakte litt før han satte i gang med riffet til Back in Black av AC/DC. Vi stod som spikret mens rommet begynte å bevege seg rundt oss, og vi skjønte ikke at noe kunne være så fett. Tonene traff oss rett i sjela og vi ble aldri de samme igjen! Det var en utrolig sterk opplevelse. Jeg begynte å spare til langt hår allerede neste dag. Det tok forresten omtrent like lang tid å få langt hår som det tok å bli noenlunde god på gitar. Hva holdt du på med i oppveksten? Mens de andre sparte til moped og traktor satt jeg inne og spilte gitar og digga Kiss. Jeg tenkte at dét måtte være den sikreste måten å få jentenes oppmerksomhet på. Men det var dessverre band som Europe og A-ha som stakk av med det meste av kvinnelig oppmerksomhet på den tida, så da stod vi der med Ace Frehleysminka vår. Da var vi sjalu da. Hva liker du best med å bo i KRS? Kristiansand er et lite sted, så alt man har av fasiliteter ligger i scooter-avstand (tidligere gåavstand). Og så har vi den luksusen at Baneheia ligger kun 5 minutter fra der jeg bor, så der er jeg mye. Kort vei til venner som serverer vin er heller ikke å forakte. Hva savner du i KRS? Jeg savner at man ikke kan gå ut og oppdage nye spennende kaféer og utesteder, og å kunne gjemme seg bort i et mylder av mennesker. Jeg liker at det er mange folk i en by. Det hender nok at jeg syns det er litt stille innimellom.

Favorittsted? Dagen er ikke komplett uten en enkel espresso på Cuba Life i Tollbodgata. Der drikker man byens beste kaffe og treffer hyggelige mennesker. Må ikke undervurderes. Flotteste bygg? Helt klart mølla på Grim. Hvilke utfordringer mener du KRS har for å fremstå som kulturby? Et problem er jo at det er en liten by. Kunstnere trenger et publikum for å tjene til ketchup på risen, og kristiansanderne er ikke alltid like lett å nå ut til. Mangelen på live-scener er dessuten noe som gjør det vanskelig for unge utøvende kunstnere å etablere seg i byen. En annen ting er at man som musiker helst bør ha noen jobber i uka for å kunne kalle seg utøvende. Har man én gig i måneden så blomstrer man jo ikke kunstnerisk sett heller, selv om hyra er aldri så god. Kontinuitet er viktig. De aller fleste drar til Oslo for å gjøre karriere der inne. Det er helt klart det letteste alternativet. Hvordan ser en normal arbeidsdag som musiker ut for deg? Det kommer an på om jobben er i Dyreparken, Åseral eller Istanbul, men har man 7 timers god søvn bak seg og en bra frokost går mye av seg selv. En fantastisk musiker ved navn Leiv Solberg og jeg har en Rikskonsertproduskjon som vi har hatt på veien nå i 3 år. Vi kjører hver vår bil, han fra Froland og jeg fra Grim. Vi ringer hverandre ca én time før konsertstart for å sjekke at den andre er våken og at vi er på vei til samme konsertsted. Deretter rigger vi opp utstyret, tar en kopp kaffe og så spiller vi 2-3 konserter. Når klokka er blitt 1300 setter vi oss i bilen igjen og prøver å rekke våre vanlige jobber. Han som programleder i Nrk P2 og jeg som gitarlærer. Er jeg heldig er jeg hjemme til åtte. Lever du av musikken? Jeg lever av musikken i den grad at jeg spiller gitar hver dag uansett om det er med elever, på konserter eller om jeg er hjemme på kjøkkenet mitt og koker graut. Syns det er viktigere å leve FOR musikken. Hvis du var ordfører for en dag, hva ville du satt på dagsordenen? Vi trenger større ressurser til kulturtiltak for unge. Vi burde også få bedre kjennskap til invandrere og deres kultur og bakgrunn, det ville berike byen vår og folkene som bor her.

69


LIKBART: HANSEN & CO

1

Superdesigner hos Hansen & co Louise Campbell har designet den lekne nyheten hos Hansen & Co. Fiducia er en serie kombinasjonsvaser og lysestaker som bærer et strengt uttrykk uten å rote. Designet er basert på at de ikke kan stå alene men holder hverandre oppe i en kjede. Vakkert. Louise Campbell er en prisvinnende dansk designer For henne hører lys og blomster sammen i et individualisert partnerskap. Resultatet taler for seg. Fiducia har vunnet prisen Boligmagasinets DesignprisReaders Favourite. Da er det duket for en blomstrende høst!

1 2 3

3 70

Gledesbobler & boller

Bozza er et strålende eksempel på Kahler keramikk. Funksjonelt og lekent. Disse bollene kommer i de mest fantastiske fargene. Bare hør her: Dueblå, khakigrønn og eggeskall.

2

mano

Designer Jeanette List Amstrup jobber etter intuisjon. Formen kommer som en del av prosessen. Manokoppene er unike i sitt design og formelig ber om å bli fylt opp med en varm latte på en kald høstdag.


sko – PELs jakkEr – vEstEr vEskEr – tiLbEhør Air Step Arche ASH Apair Bubetti Guess K.S Laura Bellariva M. Fonnesberg Unica Nana sko – jakker – vester New Zealand boots vesker – tilbehør

a ir step – a rche – ash – a pair bubetti – k .s – l aura bellariva M. Fonnesberg – Unica – Nana New Zealand boots

skiPPErgatEn 20 kristiansanD tLF: 380 23 127


72


Absolutt Veldedighet

Gategutten som ble mesterkokk Da Edwin var 11 år, drepte faren hans moren. Han og de fem søsknene ble hjemløse og foreldreløse over natta. Men Edwins liv sluttet ikke der. Edwin skulle få følge drømmen sin, og bli mesterkokk i London. Tekst: SIRI L. Guttormsen

Foto: pål rødahl - fra boka Mestermøte (Press Forlag)

Noen oppnår drømmene sine enklere enn andre. Edwins Gutierrez’ reise ble hard og lang. Men nå smiler livet for mannen som nylig slo ut 4000 søkere til en stilling på luksushotellet Savoy i London.

Han blomstret på Alalay. Her fikk han gå på skolen og utdanne seg som kokk. Han ble trygg på seg selv, og klar for å møte verden igjen. Denne gangen som kokk. Og snart skulle han bli bokkjendis også.

Gatebarnet fra La Paz, Bolivia, måtte tidlig bli voksen. Han måtte bo i trær, under broer, på gravlunder, og reise fra by til by for å overleve. Han så mange venner dø altfor tidlig på grunn av narkotika, drukning, drap og politivold. Og kulde. - I La Paz er kulden helt ekstrem om natten, og det er fra natten jeg har mine verste minner. Død og vold var helt normalt for oss, forteller han.

Edwin som bok Boka Mestermøte ble utgitt i 2003 av Press Forlag i samarbeid med Strømmestiftelsen, en bok om mennesker og mat basert på et møte mellom to kokker og to verdener. Den ene var Edwin Gutierrez.

Redningen Merk deg navnet Claudia Gonzales Moreno. Hun har vært en reddende engel for mange tusen gatebarn. Edwin hørte om henne mens han bodde på gata, om hvordan hun tok i mot barna som ikke hadde noe sted å bo. Som ikke hadde noen. Hvordan hun ga dem trygghet, kjærlighet, og en framtid. - Jeg bestemte meg for å finne henne og senteret hun drev, Alalay. Det endret livet mitt, forteller Edwin.

- Sist jeg møtte Edwin var sommeren boka ble gitt ut. Da kunne ikke Edwin et ord engelsk, forteller spesialrådgiver i Strømmestiftelsen, Olaf Gundersen. I august fikk han en telefon fra en som pratet i vei om boka. På engelsk. - Jeg hadde ikke fått tak i fyrens navn og spurte igjen om hvem jeg snakket med. Edwin var svaret. Jeg ble rimelig overrasket. Nedenfor finner dere en e-post fra Edwin som Olaf Gundersen har fått i etterkant av telefonsamtalen. En solskinnshistorie verdt å dele.

73


Boka Mestermøte ble utgitt i 2003 av Press Forlag i samarbeid med Strømmestiftelsen

To: Olaf Gundersen, Strømme Foundation From: Edwin Gutierrez Date: 17. august 2010 Dear Olaf, Many thanks for sending the books, which arrived today safe and sound. After the book was published, my life changed quite dramatically. After working in five star hotels in Bolivia I realised that the best chefs were coming from outside my country. My career progressed, taking me to Mexico City where I took further studies in international cuisine, and to Brazil where I had to learn a new language. I started again at the lowest level, learning Portuguese and rising to become Executive Sous Chef at a five star hotel by the age of 24 and a member of ABAGA, Brazil’s professional organisation for gastronomy, a member of the World Association of Chefs Societies. I decided that I couldn’t progress further in international gastronomy without learning English, so I travelled to London with a sponsorship. I settled into London quickly, working on short term contracts in different hotels and restaurants while I was studying. I finished my English studies and started a degree in Tourism and Hospitality Management here. I start my new job at The Savoy in London in September, and look forward to the next stage of my life.

Alalay er Strømmestiftelsens samarbeidspartner i Bolivia, og jobber for å hjelpe gatebarn til et verdig liv.

It’s such a long way from my life on the streets of La Paz, and a big part of Edwin is still there. Alalay has helped me to bring my life back on track - I speak to my family in Bolivia every week and I’m happy to have achieved some success in my profession;  I am so grateful to Claudia and Alalay and I would like to continue to work, perhaps with the help of Stromme Foundation, to help them and other people like me in future.

Alalay har en terapeutisk modell som går gjennom fire stadier:

I’m very excited that I was chosen by The Savoy Hotel to join their team to re-open it, following its £200m refurnishing and redecoration. It was only the second job I applied for, and I was selected from 4,000 people so I feel my background and experience helped me to do this. It was such a famous hotel, considered by some media one of the most beautiful hotels on the planet.

3. Landsbyen. Når de har lagt av seg vanene fra gatelivet følger en ofte lang periode i landsbyen utenfor La Paz eller Santa Cruz, de to byene Alalay jobber i. Her bor barna i hus med «familiemødre» eller «fedre», får skolegang og en rekke aktiviteter.

I hope you are well. How are you and your family? Best regards, Edwin 

74

Alalay

1. Det oppsøkende arbeidet på gata. Barn og ungdom motiveres til å forlate gatelivet og komme inn i en mer ordnet tilværelse, der de blant annet får utdanning. 2. Mottakssenteret. På mottakssenteret bor barnet eller ungdommen de første månedene etter at de har bestemt seg for å forlate gatelivet.

4. Klar til voksenlivet. Fra de er 16 til de fyller 18 er de tilbake i byen på et av sentrene for det siste stadium i Alalay før de skal klare seg selv. Ved disse institusjonene lærer de ulike yrker og får siden sjansen til å begynne å jobbe eller studere videre.


design - reklame - magasiner - foto

g i r v i g o n e t i -l www.dogandbone.no / tlf: 918 54 250 75


76


Madrid weekendtur

for livsnytere

Madrid er byen som byr på seg selv. Et eldorado for alle som liker god mat, sosiale møtepunkter, sene kvelder, kunst, design og trendy shopping. Tekst: linda a. klepp

Foto: norsk tur

Lokalbefolkningen sier at den som skapte Madrid må ha glemt å lukke døra når de var ferdige med jobben, og at det er derfor folk fra hele verden har innvandret byen i århundrer og bidratt til den stadige byforandringen. Madrid er tilrettelagt for alle og eid av ingen; et møtested for ideer, kultur og handel, hvor alt har sin plass i en konstant utvikling. Madrid har stort sett alt bortsett fra strender, kanskje er det derfor nordmenn reiser til Barcelona og ikke til Madrid når de vil oppleve spansk storbyfølelse. Spanjolene bruker å si at mens Barcelona har personligheten, har Madrid personlighetene. Folk her er mer imøtekommende og tolerante, kanskje nettopp fordi det er en by av innflyttere. Men selv om Madrid nok kan misunne Barcelona de gylne strendene og nærheten til havet, så er Madrid en stolt by som troner på den store flate Mesetaen (høysletta) som strekker seg over hele sentral-Spania. Og det var nettopp tronen, med den spanske monarken Felipe 2. i spissen, som i 1561 bestemte seg for å flytte hovedstaden fra Toledo til Madrid.

77


Spanjolene bruker å si at mens Barcelona har personligheten, har Madrid personlighetene

De første kongene, Felipe 2. og Carlos 3. ville gjerne at byen skulle bli like staselig som London og Paris. De hentet inn berømte byplanleggere og arkitekter og satte seg store mål. Bykjernen ble bygd for overklassen, mange palasser og andre praktbygg ble oppført og store avenyer anlagt. Byen er full av monumenter, både i form av bygninger og andre arkitektoniske mesterverk som kan ta pusten fra de fleste. Mange av de flotteste bygningene huser i dag banker og andre pengesterke institusjoner, men også mange er gjort om til kunstsentra, hoteller og restauranter som vi besøkende kan nyte godt av. Selv om byen er stor med sine vel 3 millioner innbyggere, er selve sentrum ganske kompakt og kan oppleves til fots. Byen ligger på 650 meters høyde og har derfor årstider som vi er vant med; iskalde vintre og varme somre. Byen som aldri sover Er du et A-menneske som konstant teller kalorier? Vel, da er nok ikke Madrid byen for deg. Her skal det nemlig spises - gjerne dag og natt på en av byens 3000 restauranter og tusenvis av barer. Spania er kanskje også det eneste landet i vår tidssone man kommer døgnvill hjem igjen fra, for her begynner alt sent. Det er helt vanlig å bestille bord på en restaurant kl.23.00, og mange stenger ikke kjøkkenet før i ett-to tida på natta. Det betyr også at mange av spisestedene som åpner døra tidligere enn klokka ni er beregnet på turister, så ta deg heller en liten matbit i løpet av ettermiddagen og vent med middagen til du kan spise der de lokale spiser.

78

Som New York er også Madrid kjent for å være byen som aldri sover. Klubbene fylles sjelden opp før i to-tre tiden og stenger gjerne i sekstiden. Og hvis du tenker at det er tid for og stupe i seng så glem det… da møtes faktisk alle nattuglene på en “chocolatería” for å spise “churros con chocolate” (lange, frityrstekte stenger man dypper i varm, tykk sjokolade). Den mest anerkjente og populære ”chocolatería” i sentrum er uten tvil San Ginés. Plaza Mayor, som på norsk betyr hovedplassen, har alltid hatt en stor betydning i Madrid beboernes liv. Går vi tilbake i historien kan vi lese at dette tidligere var arena for alt fra offentlige henrettelser under inkvisisjonen til kulturelle begivenheter i form av teaterforestillinger, kongelige seremonier og tyrefekting. I dag fungerer Plaza Mayor som gamlebyens vakre salong, med utallige kafeer, barer og massevis av restauranter som serverer tradisjonelle retter og tapas i alle varianter. Madrid er som de fleste spanske storbyer smekkfull av åpne plasser og torg, og man bør også få med seg den koselige Plaza Santa Ana. Her finner vi et av Madrids lekreste hoteller, ME by Melía, som har en fantastisk takterrasse og flott utsikt over byen. Koselige barer og restauranter finner du i samme område: Los Gabrieles, et tidligere bordell, kjent for sine fantastiske veggfliser, salsa og cocktails. La Venecia er en koselig gammel sherrybar og vil du høre god gammeldags jazz går du på Café Central. Hemingways stamsted ” La Cervecería Alemana” finner du også her.


79


Her skal det nemlig spises gjerne dag og natt på en av byens 3000 restauranter og tusenvis av barer

MADRID: Hva du ”må” gjøre mens du er i Madrid: ”Ir de tapas” - å gå fra sted til sted og innta små delikatesser stående langs bardisken, selvfølgelig akkompagnert av noe godt i glasset. Dette handler mer om samvær og prat enn om å bli mett. En tapasrunde munner ofte ut i full middag ved titiden uansett. Finne et bord på Plaza Mayor og nyte en god sherry mens du betrakter folkelivet. Sjekke ut byens nye, hippe område Chueca hvor barene, kafeene og designbutikkene ligger tett i de smale gatene. Spise ”churros con chocolate” på en av de mange ”chocolaterías”. Slappe av og kose deg i den vakre Retiro parken, gjerne med piknik hvis været tillater det.

El Paseo del Arte Byen har et imponerende kulturliv og noen av verdens beste kunstmuseer, med Museo del Prado, Museo Nacional de Arte Reina Sofía og MuseoThyssen-Bornemisza som tre av de ypperste. Prado har en samling på over 8000 kunstverk fra mange hundreår i europeisk kunst, med Goya, Velázquez og Zurbaran som noen av de største navnene. Reina Sofía-museet har en fantastisk samling med samtidskunst av bl.a Miró, Klee og Dalí i tillegg til Picassos mest berømte bilde Guernica. I Thyssen-Bornemisza museet finner vi et bredt utvalg av moderne kunst, Monet er blant kunstnere som er godt representert. Alle disse samlingene finner vi innenfor et lite geografisk område, på eller rundt den berømte Paseo del Prado eller Paseo del Arte (kunstpromenaden) som avenyen blir kalt på folkemunne. Etter flotte kunstopplevelser anbefales en tur i den flotte naturparken ”El Parque del Retiro” som ligger et par kvartal bak Prado museet. Trendy shopping Du finner alle de store designerne representert i Madrid, som i alle store byer. Mange av disse butikkene ligger i snobbestrøket Salamanca, byens mest eksklusive strøk. Men mye mer interessant, rimelig og trendy shopping gjør du i Chueca området. I gatene som heter Fuencarral og Hortaleza finner du spennende design, små interiørbutikker, bokhandlere og delikatessebutikker. Den mer kommersielle shoppingen kan du gjøre rundt Plaza Mayor, Puerta del Sol og på selve hovedgaten Gran Vía. Absolutt KRS planlegger tur til Madrid for lesere, samarbeidspartnere og alle andre som måtte ønske å være med 2-5 juni 2011. Mer info kommer i neste nummer.

80

Besøke så mange kunstmuseer du rekker. Gå på loppemarked etter små og store kupp. Vi anbefaler El Rastro – søndagsmarkedet som strekker seg over mange kvartaler i området bak Plaza Mayor. Visste du at Madrid… … er Europas høyest beliggende hovedstad? … tar imot over 6 millioner turister hvert år? … har flere barer pr. innbygger enn noen annen by i verden? … har verdens beste fotballag? … har over 60 kinosaler? … har over 70 museer, 30 teatre, 50 konserthaller? … står oppført med verdens eldste restaurant i Guiness Book of Records? Madrid på nettet: www.esmadrid.com www.madridvision.es www.museoreinasofia.com www.museothyssen.org www.museoprado.es www.realmadrid.es www.mebymelia.com www.tourspain.no


slottet

partnership store kristiansand tordenskioldsgate 9


Absolutt Cinema

POWELL & PRESSBURGER – MAGISK FILMHISTORIE – Tekst: Irene torp halvorsen Jeg sitter på Piazza Maggiore i Bologna i Italia. Den vanligvis travle store plassen er helt stille, til tross for at det sitter mer enn 4000 mennesker her sammen med meg - de fleste på stoler satt ut for anledningen, men også på kirketrappa, ved bordene på de små barene eller rett på bakken. Klokka er ti og sola har gått ned, men når jeg legger håndflaten mot granitten som dekker plassen er den fortsatt varm. Alle venter på at kveldens forestilling skal begynne. Det er ikke en stor konsert eller den nyeste Spielberg-filmen vi skal se, det alle er kommet for er en over 60 år gammel britisk film laget av to forholdsvis ukjente regissører. The Red Shoes av Michael Powell og Emeric Pressburger er eldre enn de fleste blant publikum, men allikevel sitter vi alle konsentrert med blikket rettet mot det store lerretet i enden av plassen i de 133 magiske minuttene filmen varer. Powell og Pressburger regnes, sammen med Hitchcock, som de viktigste regissørene i britisk filmhistorie. De to lagde filmer sammen fra 30-tallet og utover, og mange var store suksesser. Hemmeligheten deres ligger kanskje i at de var både visjonære kunstnere og dyktige håndverkere, de hadde gode historier og de visste hvordan de skulle fortelle dem. Filmene er sofistikerte, morsomme og vakre gjerne i strålende technicolor. Handlingen dreier seg rundt konkrete menneskelige relasjoner, men som regel representerer karakterene universelle filosofiske problemer, uten at filmene blir kjedelige eller moralske av den grunn. Det er vel heller nettopp dette som gjør at de fortsatt er interessante for oss i dag. Visningen på plassen i Bologna kom i stand blant annet ved et personlig initiativ av Martin Scorsese, som elsker Powell og Pressburger og som har sørget for at flere av filmene deres er blitt restaurert. Cinemateket i Kristiansand viser en serie av disse filmene i oktober, blant annet A Matter of Life and Death, Black Narcissus, The Red Shoes og The Thief of Bagdad. Se program på www.krscinematek.no.

82


Foto: Sol Nodeland

Høstblikk: KRS


LIKBART: SKMU

6

Museumsbutikken på Sørlandets Kunstmuseum er en av våre favoritter for gaveshopping. Vi elsker atmosfæren i det flotte bygget. Nyt en kaffe og croissant mens du handler eller bare leter etter inspirasjon. Nesten som å være på ferie. I egen by.

7

3 1. Bok, Eg er ein frosk av Kurt Johannessen og Øyvind Torseter. Pris kr. 229,2. Frosk, Steetwires, perler og metalltråd. Fra Isandi Kr. 175,3. Bok, Decorated Skin, fra T&H. Kr. 275,4. Hjerteformet portemonné i kalveskinn fra Mywalit. Pris kr. 160,-

2 4

1

5. Div. kort, egne og andres. Fra kr. 10. Kanskje ett av bildene kan brukes? 6. Paolo. Puslebiter laget av papir, som man kan lage hvilke figurer man vil av. Uendelige muligheter! Kr. 298,7. Bok, Video Art fra Thames & Hudson. Kr. 320.

84

5


Spennende kulturhus Tekst: Hege Aasgaard Studentenes kulturhus i sentrum er Pir 6. Pir 6 ligger flott plassert i Havnekvartalet i Vestre Strandgate, med uteservering, sjøutsikt og kveldssol. Pir 6 er med på å knytte tettere bånd mellom campus og sentrum. Dette er et viktig skritt på veien mot SiA’s overordnede mål, som er å gjøre Sørlandet til Norges beste studiested. Denne høsten er det mye spennende som skjer på Pir 6. Litt av det kulturhuset frister med er konsert med Kråkesølv, Standup Show, Musikkquiz og dansekvelder. Noen arrangementer skjer ukentlig eller månedlig, mens andre kommer på kalenderen når de er bekreftet her gjelder det å følge med på programmet. Torsdag skal være studentenes hedersdag og Pir 6 setter alle mann på dekk for å lage god stemning. Musikken, drikken og gjengen er den samme, men det er små gledelige overraskelser å oppdage... Siden studiestart har kulturhuset hatt gode dager. - Det er godt å føle hvordan rommet fylles av latter og glede med studentene på plass, sier driftsansvarlig Renathe Bekkeli Etterlid. Pir 6 jobber hele tiden for å kunne tilby det beste til studentene. Nå på høsten trekker vi sørlendinger inn i varmen, og på Pir 6 er det lagt opp til hyggelige stunder i tiden som kommer. - Vi ser frem til å kunne være her for de som trenger et avbrekk i den kommende eksamenslesingsperioden, dessuten er vi også et sted hvor man kan feire og ha kommet igjennom utfordringene. Hold deg oppdatert på hva som skjer på pir6.no

85


ALADDIN BARNEFILMKLUBB Aladdin barnefilmklubb viser film annenhver lørdag kl 13 på Aladdin kino. Medlemskort og billetter kjøpes i foajeen fra kl 12.30. Velkommen!

Absolutt

kalender

23

PIR 6 1. oktober – kl. 2300 – Skeiv Disko

06.NOVEMBER – kl 1300 – Hest er best Nederland 2005. Regi: Mischa Kamp. 95 min. Norsk tale. Tillatt for alle. 25.SEPTEMBER – kl 1300 – Ronja Røverdatter Sverige 1984. Regi: Tage Danielsson. 126 min. Svensk tale, norsk tekst. Fra 5 år. Den natten Ronja ble født, slo lynet ned og delte Mattisborgen i to. Mattis - den mektigste røverhøvding i alle berg og skoger - var vill av lykke over datteren, men samme natt ble også en annen liten røverhøvding født...

5. oktober – kl. 2100 – Bingo

2. november – kl. 2100 – Bingo 5. november – kl. 2300 – Skeiv Disko 16. november – kl. 2100 – MusikkQuiz www.sia.no/pir6

30. september – kl. 2100 – Quiz 5. oktober – kl. 2000 – Internasjonal Pub 7. oktober – kl. 2100 – Quiz 14. oktober – kl. 2100 – Quiz 21. oktober – kl. 2100 – Quiz 23. oktober – kl. 2000 – Festaften - Stand-up med Zahid Ali og Sigrid Bonde Tusvik og konsert med Dirty Deeds (ACDC-coverband). 28. oktober – kl. 2100 – Quiz 29. oktober – kl. 2200 – Halloweenfest 4. november – kl. 2100 – Quiz 11. november – kl. 2100 – Quiz 19. november – kl. 2100 – FinaleQuiz

86

20.NOVEMBER – kl 1300 – Operasjon Froskeegg Nederland 2009. Regi: Simone van Dusseldorp. 73 min. Norsk tale. Tillatt for alle. Max er 6 år. Han er på besøk hos bestemor på landet. Storebror skal operere mandlene og sier på spøk til Max at om at han ikke får froskeegg å spise rett etter operasjonen så vil han aldri kunne snakke igjen. Det viser seg å være alt annet enn enkelt, men Max får hjelp av Jesse som drømmer om å bli sykepleier. Vil de få tak i froskeegg?

19. oktober – kl. 2100 – MusikkQuiz

Østsia

6 år gamle Winky Wong har akkurat flyttet fra Kina til en liten nederlandsk by. Winky strever med å lære språket og få nye venner. En dag ser hun en nydelig ponny som hun begynner å besøke hver dag. Når hesten blir syk og må avlives, bestemmer Winky seg for at hun ønsker en egen hest.

09. OKTOBER – kl 1300 – Svein og Rotta Norge 2006. 72 min. Norsk tale. Tillatt for alle. Hva gjør du når bestevennen din er hetterotta Halvorsen og alle andre enn deg selv synes rotter er det verste som finnes? Svein og kompisen Dan vil gjøre alt for å overbevise folk om at rotter er verdens kuleste dyr. Men så stikker Halvorsen av, og avisene skriver at skolen og sykehuset må stenges på grunn av rotteinvasjon. Hvis mamma og pappa finner ut hva som har skjedd kan Svein miste Halvorsen for alltid! 23. OKTOBER – kl 1300 – Jakten på nyresteinen Norge 1996. Regi: Vibeke Idsøe. 88 min. Norsk tale. Fra 5 år. Jakten på nyresteinen forteller den fantasifulle historien om 8-åringen Simen som blir forminsket ved hjelp av en magisk teddybjørn og reiser inn i bestefarens syke kropp på jakt etter nyresteinen som gir ham smerter.

04.12 – kl 1300 – Gubben og katten og nissemaskinen Sverige 2005. Regi: Jørgen Lerdam, Anders Sørensen. 77 min. Norsk tale. Tillatt for alle. Man skal ikke love for mye, tenkte gubben Pettersen etter at han hadde lovet katten Findus at julenissen skulle komme julaften. Gubben er ikke så sikker på om det fins noen julenisse, og for at ikke Findus skal bli skuffet, bestemmer han seg for i all hemmelighet å lage en nisse som både kan bevege seg og snakke.


30. september – Five Easy Pieces USA 1970 Regi: Bob Rafelson Med: Jack Nicholson, Karen Black, Susan Anspach, Lois Smith engelsk tale, utekstet, farger, 1 t. 38 min En ung, begavet og ansvarsløs mann fra en borgerlig musikerfamilie klarer ikke å slå seg til ro. Han gir opp musikken, prøver seg som oljeriggarbeider og drar sammen med sin noe enkle, gravide venninne gjennom Nordvest-Amerika for å besøke sin syke far. Besøket ender i kaos da han også innleder et forhold til sin brors forlovede. Five Easy Pieces har med årene fått kultstatus, og en ung Jack Nicholson gir i filmen en av sine fremste rolletolkninger.

CINEMATEK Cinemateket i Kristiansand har visninger onsdag og torsdag kl 19 på Aladdin kino. Billetter og medlemskort kjøpes i foajeen en halv time før visning. Se www.krscinematek.no for mer informasjon om filmer og andre arrangement. 23. september – Pianomania Østerrike, Tyskland 2009 Regi: Robert Cibis, Lilian Franck tysk tale, engelsk tekst, farger, 1 t 33 min Prisbelønt dokumentarfilm som følger den østerrikske pianostemmeren Stephan Knüpfer i samarbeid med berømte pianister som Lang Lang, Alfred Brendel og Pierre-Laurent Aimard. Pianomania er sylskarp, fokusert og tindrende klar i tema og innfallsvinkel. Her er ingen fortellerstemmer, intervjuer eller andre journalistiske grep, dette er en rent observerende film om musikk og om jakten på perfeksjon. Bedragerisk enkel i formen, men ikke kjedelig i et sekund. Og du kommer garantert ikke til å høre et piano på samme måten igjen! 29. september – Inland Empire USA 2006 - Regi: David Lynch Med: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton, Karolina Gruszka Engelsk tale, norsk tekst, 2t 58min Inland Empire er Lynchs hittil siste spillefilm, og hva den faktisk handler om er litt vanskelig å si. Skuespillerne visste det ikke, og Lynch selv er som vanlig helt taus på akkurat det punktet. Han presenterte aldri noe manus til skuespillerene, men ga dem nedskrevne dialoger til de ulike scenene fortløpende under innspillingen. Kontinuitet og rød tråd kunne man slik sett se langt etter. Men en historie ble det jo til slutt, eller flere historier er nok bedre å si, alt fra en forhekset filminnspilling til menneskesmugling fra Øst-Europa.

6. oktober – Peeping Tom Storbritannia 1960 - Regi: Michael Powell Med: Carl Boehm, Moira Shearer, Anna Massey, Esmond Knight Engelsk tale, utekstet, 1t 49min Mark Lewis er en ung mann som drømmer om å bli regissør. Hadde det ikke vært for hans sære hobby, hadde han vært mange unge pikers drøm - svigermors også. Peeping Tom er en spennende, men brutal film som ble kalt en skam for britisk filmkunst da den kom, men som nå er tatt inn i varmen igjen. 7. oktober – The Thief of Bagdad Storbritannia 1940 Regi Michael Powell, Ludwig Berger, Tim Whelan, Alexander Korda Med Conrad Veidt, Sabu, June Duprez, Miklós Rózsa engelsk tale, utekstet, 1 t 46 min. Dette er en film så eventyrlig i farger, fart og spesialeffekter som det var mulig for en ikke-animert film å være i 1940. Denne versjonen ble en stor suksess verden over, og var en inspirasjonskilde for barn og voksnes fantasiverden i flere generasjoner. Og det er ikke så rart. Her er det flygende tepper, distingverte flaskeånder, mekaniske flygende hester, onde trollmenn, en skjønn prinsesse og en ung gutt som er så bedårende at han overgår det meste. 20. oktober - I Know Where I’m Going! Storbritannia 1945 Regi og manus: Michael Powell, Emeric Pressburger Med: Wendy Hiller, Roger Livesey, Pamela Brown, George Carney engelsk tale, utekstet, svart/hvit 1 t 32 min. Et forblåst skotsk kystlandskap hvor naturen viser muskler og menneskene har sine små særheter, er rammen for en meget presist fortalt komedie om det klassiske dilemmaet hode versus hjerte. Denne tilsynelatende enkle historien er ladet med en sofistikert bruk av symbolikk og med diskrete mytiske undertoner. I Know Where I’m Going! fungerer - som

de fleste av Powell og Pressburgers filmer - både på det konkrete plan og som en slags fabel med en aura av mystisisme. 21. oktober – A Matter of Life and Death Storbritannia 1946 Regi og manus: Michael Powell, Emeric Pressburger Med: David Niven, Kim Hunter, Roger Livesey, Raymond Massey engelsk tale, utekstet, farger, 1 t 44 min RAF-pilot Peter Carter er i ferd med å styrte i den visse død over den britiske kanal, men utsendingene fra det hinsidige klarer ikke å finne ham i tåka. Og når de prøver å rette opp feilen, har Peter forelsket seg i en amerikansk jente og er ikke spesielt villig til å forlate livet. Dermed er det duket for en storslått rettssak i himmelen om hvorvidt Peter skal få forlenget sitt opphold på jorden, en rettssak som også blir et humoristisk sammenstøt mellom britiske og amerikanske verdier. 27. oktober – Black Narcissus Storbritannia 1948 - Regi: Michael Powel, Emeric Pressburger Med: Deborah Kerr, Flora Robson, Jean Simmons, David Farrar, Sabu Engelsk tale, utekstet, 1t 40min En gruppe britiske nonner reiser til Himalaya for å gjøre om et forlatt konkubinepalass til en skole og sykestue for indiske barn. Isolasjonen på fjeltoppen har en besnærende effekt på søstrene og i møte med den engelske tilsynsmannen og en ung indisk prins vekkes drifter som er særdeles upassende for en nonne. 28. oktober – The Red Shoes Storbritannia , 1948 Regi: Michael Powel, Emeric Pressburger Med: Anton Walbrook, Moira Shearer, Marius Goring engelsk tale, utekstet, farger, 2 t 13 min I denne filmen følger vi et legendarisk europeisk ballettkompani som skal fremføre balletten ”The Red Shoes”. Vi møter den unge, vakre ballerinaen Victoria Page, som rives mellom to kreative, sjalu menn; den unge, fremadstormende komponisten Julian Craster og den eneveldige, nådeløse ballett-impressarioen Boris Lermontov. I The Red Shoes blandes historien, farger, design, musikk og dans til et totalt kunstverk – og også en av de største kassasuksessene i britisk filmhistorie og en selvsagt del av enhver britisk filmkanon. Filmens skjønnhet inngir fortsatt ærefrykt, og denne blir ikke mindre når den foreligger i en nyrestaurert utgave – et praktfullt digitalt restaureringsarbeid. I november vil vi blant annet tilby en serie med filmer regissert av Alfred Hitchcock. Følg med på www.krscinematek.no!

87


BØLGEN & MOI

AGDER TEATER

SKMU

Bølgen & Moi har nå åpnet hver dag hele uken unntatt søndager. Åpningstider fra 1.sept – 1.mai 18:00 – 22:00 NY FIX - Buddha bar Lørdag 2.Oktober kl 20:00 Kom og opplev NY Feeling, 1.lørdag hver mnd arrangerer vi voksen party med SVÆR disko kule, limousin, Live dj , cocktails med mer. De som bestiller bord i restauranten disse kveldene henter vi med limousin i nærområdet. Tema denne kvelden er Buddha Bar – Chill ned med BuddhaBar konsept – og opplev at stemningen tar helt av… Vinfest i Høstferien Tirsdag 5.oktOBER – Lørdag 10.oktober Vi vil denne uken ha 2 forskjellige winemakers dinner med spennende meny og fantastiske viner. Følg med for mer info. Åpningsfest på årets lutefisk sesong Mandag 11.oktober kl 19:00 Kun kr 245 ,- pr pers denne kvelden, inkl 1 drikke og 2 serveringer med herligheten. Lutefisksesongen hos Bølgen & Moi Fredag 8.Oktober – Lørdag 18.Desember Denne høsten skal vi igjen sette fokus på denne gode delikatessen. Kom til oss og få akkurat ditt favoritt tilbehør – og spis til du sprekker. Pris pr pers kr 375, Øl kveld med Nøgne Ø! 25.oktober kl 18:00 Bølgen & Moi fører et bredt utvalg av Nøgne Ø sitt store sortiment. Denne kvelden kommer ekspertisen fra Bryggeriet og foreleser, gir smaksprøver, og vi tilbereder en 4 retters ØL meny. Gå ikke glipp av denne muligheten. Kr 695,- pr pers inkl kurs, smaking og 4 retters middag Helt Vilt 15.november kl 18:00 Vilt kurs med vår Kjøkkensjef Magnus. Han tar dere med på en kulinarisk reise gjennom vidder, fjell og islagte fjellvann. Har du smakt hare, pakket i italiensk bacon, servert med einerbærsjy? Vi øser ut med tips og triks og lager enkel, god festmat av høstens gode råvarer. Kr 695,- pr pers inkl kurskompendium og masse mat Sushi kurs med Moi Mandag 18.oktober , og ev. 19.oktober kl 19:00 Vi benker oss rundt baren og koser oss i timevis. Rikelig med vin får du også. Gå ikke glipp av Mr.Moi i fri utfoldelse med maki, sashimi og nigiri.

88

FOTO: KNUT BRY

03. OKTOBER – KL 19:00 – Hovedscenen Kristiansand Jo Strømgren Kompani presenterer: EKSPERIMENTET Fire patriotiske kvinner har meldt seg frivillig som forsøkskaniner. Men selv om laboratoriet er varmt og koselig, vokser det gradvis fram en tvil – det er noe som ikke stemmer. Dessverre er dørene låst, og det er ingen å spørre. I løpet av ti år har Jo Strømgren Kompani etablert seg internasjonalt med sine produksjoner i skjæringspunktet mellom dans og teater. Årets forestilling legger seg formmessig inntil tidligere produksjoner hvor storpolitisk tematikk krympes og tilpasses et univers bestående av fire vegger og en liten gruppe individer. Pseudoautentisk språk så vel som kulturelle referanser peker mot en av våre velkjente og mektige naboer i øst. Innholdet er likevel universelt all den tid det foregår grufulle handlinger i fortiede gråsoner i alle deler av verden.

11. september - 7. november 2010 Når Marit Følstad (f.1969) og Ole Jørgen Ness (f.1961) stiller ut på Sørlandets Kunstmuseum er det duket for en grenseoverskridende opplevelse. Hver for seg arbeider Følstad og Ness med et bredt spekter av medier og uttrykk, der utstillingsrommet i sin helhet ofte er avgjørende for betrakterens opplevelse av verket. Utstillingen vil presentere eldre og nyproduserte verk av begge kunstnere, men også rom der de to kunstnerskapene forenes i et nytt uttrykk der feminine og maskuline posisjoner smelter sammen. En situasjon hvor to punkter danner et tredje. Følstads og Ness’ utstilling på Sørlandets Kunstmuseum bygger videre på deres tidligere samarbeidsprosjekter Lucid Dreamers (2006) og Feedback (2009), men vises nå i en utvidet form. Lokalitetene ved Sørlandets Kunstmuseum har et omfang og en form som egner seg svært godt til å synliggjøre sammenføringens prosessuelle kvaliteter. Tematisk vil prosjektet behandle eksistensielle og psykologiske temaer som er aktuelle for begge kunstnerne.

www.agderteater.no

KSO I Kirsten Flagstads fotspor Lørdag 16. oktober – kl 19.00 – Agder Teater Søndag 17. oktober – kl 19.00 – Agder Teater Torsdag 21. oktober – kl 19.00 – Arendal Kulturhus Kristiansand Symfoniorkester - Jonas Alber, dirigent Eir Inderhaug, sopran - Tuva Semmingsen, mezzosopran Magnus Staveland, tenor - Marius Roth Christensen, tenor - Johannes Weisser, baryton Victoria Bomann Larsen, regi Visste du at Norges fremste operastjerne gjennom tidene, Kirsten Flagstad, bodde i Kristiansand i mer enn 30 år? Hun vil i all fremtid være en en stor og viktig inspirasjonskilde for unge norske operasangere. Tilknytningen til Kristiansand danner et naturlig bakteppe for å presentere unge sangere som følger i hennes fotspor- enten de er Wagnersangere eller har valgt å utvikle andre vokaluttrykk. Opera Sør og KSO presenterer 5 unge norske operasolister som allerede har vekket stor oppsikt både nasjonalt og internasjonalt.

MALERI: TARJEI BODIN LARSEN

TARJEI BODIN LARSEN. Maleri 18. september - 14 november 2010 Den unge kunstneren Tarjei Bodin Larsen (1974) har allerede markert seg som en særpreget maler, og ble i 2007 tildelt Aust-Agderstipendet for kunstnerisk utvikling.

Bodin Larsen er utdannet ved kunstakademiet i Oslo og Chelsea College of Art and Design, London. Han arbeider i et abstrakt formspråk, og utforsker maleriets grenser med utgangspunkt i prosess og teknikk. Gjennom eksperimentering utfordrer han dermed våre vante forestillinger om maleriet som kunstform. Bodin Larsen er bla. innkjøpt av Nasjonalmuseet for Kunst og Sørlandets Kunstmuseum.

Kr 1100,- inkl massemat og drikke.

Arrangeres i samarbeid med Opera Sør www.operasor.no

Utstillingen er produsert av Sørlandets Kunstmuseum.

www.bolgenogmoi.no

www.kso.no

www.skmu.no


Marit Følstad / Ole Jørgen Ness: Stills fra Feedback, 2009, 2-Channel HD video. © Marit Følstad / Ole Jørgen Ness

Tarjei Bodin Larsen, Verkstedsbilde 2010. Foto: Sebastian Ludvigsen

paTHS bEYOND EGO

TaRJEI bODIN laRSEN

marit følstad / Ole Jørgen Ness 11.09 – 7.11.2010

maleri 18.09 – 14.11.2010

SØRlaNDETS kuNSTmuSEum Skippergt 24b, kriStianSand, telefon 38 07 49 00. ÅpNINGSTIDER: tir–lør 11–17, Søn 12-16, Man Stengt OmvISNINGER: fre kl 12, lør og Søn kl 13 og 14.30 uTSTIllINGER · SamlING · muSEumSbuTIkk · kafé · publIkumSbIblIOTEk

www.Skmu.NO 89


TRASHPOP TrashPop fortsetter ufortrødent å spyle Kristiansand med kvalitetskonserter. Denne høsten bringer mange velkomne gjensyn, men selvfølgelig også noen spennende førstegangsmøter. De tidlige lørdagskonsertene med lokale og regionale artister opprettholdes også - hver lørdag kl 16 på Charlies. Her er høydepunktene frem til neste nummer av Absolutt KRS: Tôg Charlies Bar – torsdag 30. september – kl 2200 Du kan neppe ha unngått å høre ordene “Ser Du Har Sansen For Meg” på radio siste par månedene? Dette er gjengen bak. http://www.trashpop.no/tog

Lars Vaular + Tommy Tee + Jesse Jones * Kick – fredag 29. oktober – kl 2200 Tidenes norske klubbturné. Anført av Lars Vaular som har blitt allemannseie med hitene Solbriller På og Rett Opp og Ned. Sensasjonen Lars Vaular evner å treffe de som vanligvis definerer seg som rockelyttere samtidig som han tar svært godt vare på sine rap-røtter. http://www.trashpop.no/larsvaular

Screaming Females (US) Charlies Bar – mandag 22. november – kl 2200 Post-punkerne fra New Jersey har blitt lovpriset av både Rolling Stone og NY Times, og har turnert med band som Dinosaur Jr., Dead Weather og Arctic Monkeys, og har spilt en helt utrolig rekke med konserter som inne holder flere hundre sceneopptredener i 38 (!) amerikanske stater. http://www.trashpop.no/screamingfemales ALLE BEKREFTEDE TRASHPOP-KONSERTER I PERIODEN: fre 24.sep – kl 2300 – Hellsongs (SE) @ På Hjørnet lør 25.sep – kl 1600 – The Nils Georg Paus Band @ Charlies tor 30.sep – kl 2200 – Tôg @ Charlies lør 2.okt – kl 1600 – Løvlands Allé @ Charlies

Tommy Tokyo and Starving For My Gravy * Kick – onsdag 6. oktober – kl 2100 Den skjeggete Fredrikstadmannen debuterte med albumet Smear Your Smiles Back On høsten for to år siden, og solgte over 20 000 eksemplarer, noe som er intet mindre enn imponerende i en tid der platesalget stadig krymper. Nå er han tilbake med album nr 2, Go Time, Show Time & Absolute War. http://www.trashpop.no/tommytokyo

ons 6.okt – kl 2100 – Tommy Tokyo & Starving For My Gravy @ Kick lør 9.okt – kl 1600 – Erlend Ropstad @ Charlies lør 9.okt – kl 2300 – Purified In Blood + Kvelertak. Support: Jagged Vision @ På Hjørnet lør 16.okt kl 16 – Post releaseparty @ Charlies Shining På Hjørnet – lørdag 6. november – kl 2300 Årets store suksessoverraskelse spiller slem, brutal og komplisert dødsjazzmetall. Sceneguden Jørgen Munkeby og hans medsammensvorne vant én av A-HA-millionen, og var oppvarming for dem under turnéstoppet i Oslo Spektrum i høst. Shining er særdeles ettertraktet i utenlandsmarkedet, og utvilsomt et av Norges mest spennende musikknavn akkurat nå, uansett genre. http://www.trashpop.no/shining

Purified In Blood + Kvelertak. Support: Jagged Vision ** På Hjørnet - lørdag 9. oktober kl 23 Splitgigen sin! Med de to viktigste norske metalbegivenhetene i år. Begge består hovedsakelig av rogalendinger, begge besetningene oser av barskhet og rock. Satan og stål til Bibelbeltet på én og samme kveld. http://www.trashpop.no/kvelertak

90

22 Kick – fredag 12. november – kl 2200 Singelen “I AM THAT I AM” har du kanskje allerede hørt på P3. 22, som ledes av Gåtes Magnus Børmark, turnerer hele Norge i høst, totalt 22 konserter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. http://www.trashpop.no/22

fre 22.okt kl 22 – Moving Oos @ Charlies lør 23.okt kl 16 – Silje Kåfjord @ Charlies fre 29.okt kl 22 – Lars Vaular + Tommy Tee + Jesse Jones @ Kick lør 30.okt kl 16 – EllenM Trio @ Charlies fre 5.nov kl 22 – Lisbee Stainton (UK) @ Charlies lør 6.nov kl 23 – Shining @ På Hjørnet fre 12.nov kl 22 – 22 @ Kick tor 18.nov kl 22 – Hypertext @ Charlies man 22.nov kl 22 – Screaming Females (US) @ Charlies lør 27.nov kl 16 – AgaiaGanzá @ Charlies fre 3.des kl 22 – Daily Bread (NL) @ Charlies lør 4.des kl 16 – In The Basement – Hanne Kolstø @ Charlies * billetter selges på billettluka.no, Agder Teater, 7 Eleven og Narvesen ** billetter selger i baren på På Hjørnet


UTELIVSGUIDE: KRS

Kom deg ut!

Byen har mye godt å by på!

Torgrim Hansen bakeri og konditori

Serviceinnstilte ansatte som kan tilby deg nybakt brød og smakfulle kaker. Alt blir bakt i steinovn, som det har blitt gjort siden Torgrim Hansen startet for snart 100 år siden.

Henrik Wergelandsgt 50 / Tlf: 38 02 23 63 Åpningstider: man – fre kl. 0830 – 1630 lør kl. 0830 – 1500

Drømmeplassen

Torgrim Hansen lunchbar

Skippergata 26 / Tlf: 38 04 71 00 Åpningstider: man – fre kl. 0700 – 1900 lør kl. 0800 – 1800 søn kl. 0900 - 1600

Marviksveien 84 / Tlf: 38 10 09 20 Åpningstider: man – fre kl. 0830 – 1600 lør kl. 1830 - 1400

En populær kafè som kan tilby både frokost og lunsjmeny. Her kan du få supper, sandwicher og salater i stort utvalg. Du kan også ta en pause i måltidet og stikke innom deres lille utsalg av klær, sko og pyntegjenstander.

Liten og sjarmerende kafè på Lundsia. De selger de samme gode kakene som Torgrim Hansen bakeri i tillegg til et godt utvalg av sandwicher. Fine vindusplasser til å sitte og nyte maten.

Galleri & kaffebar sol

LiBE Café

Østerveien 6. Åpningstider torsdag kl.12-18 og lørdag/ søndag kl.10-16. Mer info se www.fotografsol.no

Kirkegt. 27. Tlf: 99 56 35 92 www.libefairtrade.no

5 sanser – se, smake,lukte, høre og føle. Se på kunst i galleriet mens du nyter duften av nykvernet espresso fra vår kaffebar. Lytt til stemningsfull musikk og kjenn på den gode atmosfæren i rommet. Kaffebaren tilbyr også enkle lunjsretter og kaker.

Her serveres kun økologisk og fairtrade kaffedrikker i alle varianter.

91


UTELIVSGUIDE: KRS

Pir 6

Værtshuset pieder ro

Åpningstider: man - fre fra kl. 15:00 lør fra kl. 12:00

Tlf: 38 10 07 88 Åpningstider: Lunsj man – fre kl. 1100 – 1800 A la carte alle dager kl. 1600 – 2300

Telfords pub

Jonas B. GUNDERSEN

Vestre strandgate 7 / Tlf: 38 11 21 00 Åpningstider: man kl. 1600–2400 tirs–tors kl. 1600–0100 fre–lørdag kl. 1400–0200 Søn kl. 1400-2400

Rådhusgata 10 / Tlf: 38 09 18 18 Åpningstider: Man – lør kl. 1100 – 2300 søn kl. 1300 – 2200.

Brasserie C-Hotel Caledonien

Frk. Larsen

Vestre strandg. 7 / Tlf: 38 11 21 00 Åpningstider: man – tors kl. 1800 – 0100 fre & lør kl 1600 – 0200 søn stengt

Markensg. 5 / Tlf: 38 07 14 13 Åpningstider: kl. 1100 – 0100

Studenthuset holder sommeråpent og fremstår som en deilig lounge med chillout musikk og innbydende sittegrupper. Uteserveringen har sol til den går ned i øst, og fredag og lørdag vil DJ’er lokke deg ut på dansegulvet i 2 etasje. Pir 6 tilbyr et stort utvalg av kaffedrikker og leskedrikker. Er du sulten kan du velge i diverse småretter som: fiskesuppe, reker, salater, sandwicher og kake.

En brun pub full av historie og tradisjon. God stemning blant personale og gjester. Puben har vært her i mange år og det er mye historie på veggene. Det serveres øl og vin.

En stilfull loungekafè med et eksklusivt utvalg av lunsj og middagsretter. Serverer både internasjonale og norsk mat. Norsk husmannskost serveres mandager til torsdager. Lunsj serveres fra 11-17 og middag fra 17-23.

92

Denne populære restauranten ligger sentralt på fiskebrygga og serverer god lunsj og à la carte. Spesielt fin og folksom på sommertid. Den fine beliggenheten og det koselige lokale er med på å skape et flott restaurantbesøk.

Jonas B. Gundersens forhold til god mat og svingende musikk setter sine spor i denne restauranten på torvet. Italiensk kjøkken – pizza, pasta og et rikholdig vinkart!

Funky, men også rolig og avslappet kafè med enkle og gode matretter. Gode desserter og drikker. Utrolig stilig innredet med fargerike lamper, puter og tapeter. Har god musikk på høyttalerene som hjelper med å skape den gode stemningen og det gode miljøet denne kafeen har.


Absolutt Inne

Sjøhuset

Bølgen & Moi

Østre strandgate 12a / Tlf: 38 02 62 60 Åpningstider: man – lør kl.1500 – 2300

Sjølystv. 1A / Tlf: 38 17 83 00 Åpningstider: fra 1.sept – 1.mai 1800 – 2200

Luihn resturant

Bakgården både &

Rådhusg. 15 / Tlf: 38 10 66 50 Åpningstider: Man – lør kl. 1800 – 2300

Tolbodgata 5 / Tlf: 38 04 59 69 Åpningstider: Søn – Tors fra 1500 – 0100 Fre fra 1500 – 0200 & Lør 1300 – 0200.

Museumskafèen

Bakgården Før & Etter

Skippergata 24B / Tlf: 38 07 49 07 Åpningstider: man – lør kl. 1200 – 1700 søn kl. 1200 - 1600

Toldbodgata 5 / Tlf: 38 02 79 55 Åpningstider: bakgården bar: man - lør fra 1800 bakgården før&etter: kjøkkenet har åpent man - lør 1500 – 2200

Hyggelig restaurant som ligger helt nede i vannskorpa. Tradisjonelt og spennende innredet som gjør dette til en ekstra bra opplevelse. Fint hele året, men spesielt idyllisk på sommerstid. Serverer sjømat av alle slag og kjøtt i høyeste kvalitet à la carte.

Gourmetrestaurant med meny basert på sesongens beste råvarer. Foruten himmelske à la carte retter har Luihn også catering, selskapslokale og matkurs.

En koselig, kunstnerisk og kreativ kafè med imøtekommende personale. Smakfulle lunsjretter og et stort utvalg av varme drikker. Et sted verdt å besøke enten du tar en pause fra kunsten eller om du bare ønsker et koselig kafèbesøk.

Det er alltid en ny opplevelse å besøke Bølgen og Moi på fiskebrygga. Nyskapende og elegant restaurant som har en helt nydelig beliggenhet som hjelper med å gjøre denne restauranten så fin som den er. Restauranten har både utsøkt mat servert à la carte og spennende happenings vin og kunst.

Bakgården Både & er en ny og klassisk bar som serverer god norsk husmannskost og har en fin pubmeny. De er størst i Kristiansand når det gjelder øltyper. Har øl fra alle verdenshjørner og 6 forskjellige typer fatøl. Kjøkkenet er åpent til 2200.

En annerledes og spennende lounge restaurant som serverer smakfull mat. Her er det også en unik uteplass og en bar som kan servere deg drinker du vil lengte etter siden. Alle rettigheter.

93


SUPRE PRISER PÅ HØSTENS TRENINGSNYHETER! Puma Complete Itana

Nike Training Hayward Tee

Nike Microfibre Jacket

Helly Hansen Multi Graphic

Nike Zoom Fly Sister One+ Casall rockering

• En morsom og effektiv måte å trene på • 1,2 kg. 399,- • 1,5 kg. 449,- • 2,0 kg. 499,-

Fra

Nike New Fly weight Capri

Nike Tech tight

G-Sport Kristiansand Sandens senter i underetasjen Åpent: Man-fre 9-20, lør 10-18 Tlf 38 14 85 85


ShoppingGuide

Toy Story slinky dog 199,90kr fra BR Leker

Asus skjermkort 1299kr fra Teknik Magasinet

Ekstern harddisk 499kr fra Clas Ohlson

Xbox 360 4GB 1690kr fra Game

Neon Klokke 999kr fra Gull-Funn

Dusjradio 169kr og badeand 39kr fra Lucky Duck Toy Story Woody 599,90kr fra BR Leker


Brille (Peak Performance og Lyle & Scott) fra Brilleland

39

an

dig

Car

fra

LMC

Sukkerdøden (Unni Lindell) 389kr fra Norli

Lampe 3998kr og Skjerm 898kr fra Christiania Belysning

Ullple

dd 7

99kr

fra P entik

ShoppingGuide

kr 9,95


ShoppingGuide

Kjole 599kr og skinnjakke 499kr fra Floyd

Lipsy kjole 1299kr fra Image

Levis Dongerijakke 1299kr fra Carlings

Cardigan 199kr og skjerf 149kr fra Gina Tricot

Chicas høyhælte skoletter 599kr fra DNA

Cardigan 349kr fra Kappahl

Øredobber 169kr pr stk fra CMYK


Diesel genser 1599kr fra Volt

DKNY Be Delicious 50ml 385kr og 30ml 275kr fra Esthetique

Pelsvest 399kr fra Wow

ShoppingGuide

Cardigan 299.95kr fra Name it

Bergans myr ull kĂĽpe 1599kr fra G-Sport

Face støvletter 1295kr fra Eurosko

Silketopp 599kr fra Message


HØST PÅ

35 butikker

Markensgate 10 180 pakeringsplasser Åpent 09–20 (10–18) www.sandens.no

Absolutt KRS - 23  
Absolutt KRS - 23  

Kristiansands by magasinet

Advertisement