Page 1

Que les noies no podem fer què?


Benvolguts lectors:

Aquesta guia pretén ser un recull bibliogràfic de documents infantils que trenquen amb la imatge estereotipada de la dona. Llibres que ens mostren dones valentes, atrevides, gamberres, lluitadores, irreverents, lliures, que es revelen, que s’atreveixen a trencar amb les tradicions que les releguen a un segon pla... Dones que trenquen amb la imatge tradicional de dona. Amb aquests documents, pares i fills, podreu treballar la igualtat entre les persones, la igualtat de gènere, el respecte, la no violència i la tolerància.

Biblioteca Nou Barris


LA REALITAT SUPERA LA FICCIÓ En aquest primer apartat es recullen títols que parlen de dones i noies que han hagut d’enfrontar-se a alguna situació difícil i que, malgrat ser dones en un món tradicionalment dominat pels homes, s’han fet un lloc i han aconseguit demostrar les seves capacitats i acomplir els seus somnis. Las mujeres y los hombres. Valencia: Media Vaca, 2016 “Nadie puede tener ninguna duda de que mujeres y hombres somos iguales y tenemos los mismos derechos. Sólo con la educación podremos lograr ese mundo igualitario que ha de ser —para todos— un lugar mejor donde vivir.” Luci Gutiérrez

BRIDGES, Shirin Yin. El desig de la Ruby. Barcelona: Serres, 2005 Un emotiu homenatge a la independència d'esperit, inspirat en la biografia de l'àvia de l'autora. Un retrat d'una nena que s'esforça per ser millor i d'una família que recompensa la seva perseverança i el seu valor per afrontar reptes. La Ruby adora aprendre i lluita per tenir les mateixes oportunitats que els nois: amb intel·ligència, integritat i confiança en si mateixa commou el seu avi, el patriarca savi de la família, per a que trenqui amb la tradició. Animeu-vos a llegir-lo o a escoltar-lo. BROWNE, Anthony. El llibre dels pocs. Pontevedra: Kalandraka, 2013 Un dia la senyora Porc s’afarta de fer de criada a casa seva i marxa de casa. Aleshores els membres de la seva família se n’adonaran de com la troben a faltar. Llibre ressenyat al Bibarnabloc.


FRIER, Raphaële. Malala pel dret de les nenes a l’educació. Barcelona: Blume, 2016 Malala Yousafzai és pakistanesa i musulmana. Des que tenia onze anys, denuncia els integristes musulmans que consideren que l’escola no és per a les nenes. En un intent per fer-la callar, fins i tot li van disparar. Per sort, la Malala se’n va sortir i avui, continua lluitant encara amb més força perquè tots els infants puguin anar a l’escola, ja siguin nenes o nens, pobres o rics. GEESLIN, Campbell. Elenita. [Madrid]: Kókinos, 2006 Elenita volia ser bufadora de vidre, igual que el seu pare. Però el seu pare va posar el crit al cel i va dir que ni parlar-ne. Així que a la nena no li va quedar altre remei que emprendre un llarg viatge ple d’aventures per aconseguir el seu somni. Clikeu aquí si no voleu esperar a agafar-lo en préstec . HENSON, Heather. La senyora dels llibres. Barcelona: Joventut, 2010 Aquest relat està inspirat en la veritable història i la valenta feina que van fer les Bibliotecàries a Cavall, a les que es coneixia com a “les senyores dels llibres” a la serralada dels Apalatxes a Kentucky, Estats Units. LIPP, Frederick. Les vambes de la Sofia. Barcelona: Intermón Oxfam, 2007 La Sofia i la seva mare són pobres. El pare de la Sofia va morir perquè no hi havia cap metge ni cap hospital a prop del poble. Però la Sofia té un desig secret que canviarà la seva vida per sempre.


MALO, Roberto. La Tanga i el gran lleopard. Barcelona: Comanegra, 2009 Una perillosa aventura protagonitzada per una valenta nena d'una tribu que viu al cor de l'Àfrica. La Tanga a Olé tus libros, narrada per l’autor. MONCÓ REBOLLO, Beatriz. La Mercè vol ser bombera. Barcelona: Bellaterra, 2009 La Mercè vol ser bombera és un conte per a nens que han de llegir els adults. Ensenyem i aprenem a ser homes i a ser dones, a ser iguals i a ser diferents, i al mateix temps transmetem i configurem les nostres fílies i les nostres fòbies. NIVOLA, Claire A. Plantant els arbres de Kenya: la historia de Wangari Maathai. Barcelona: Joventut, 2012 La Wangari va tornar a casa seva en acabar la universitat i es va trobar amb que els rierols s’havien assecat, la gent patia desnutrició i els arbres havien desaparegut. Aquesta sorprenent història de l’esforç d’una dona per tal de canviar el destí del seu país. A la Wangari li van concedir el Premi Nobel de la Pau l’any 2004 PENNYPACKER, Sara. La nena Barcelona: Joventut, 2010

dels pardals.

Quan a la Xina s’ordena exterminar tots els pardals perquè es mengen gran part de les collites, la MingLi decideix salvar tants pardals com pugui. El valerós gest de la nena serà una lliçó per als qui no van saber veure la importància de cada espècie en el cicle de la vida.


RIVERA DE LA CRUZ, Marta. Ellas hicieron historia. Madrid: Anaya, 2011 Història d’un grup de dones que, en èpoques en que no tenien cap mena de drets, es van atrevir a lluitar pels seus somnis arriant, inclòs, a canviar la història. Podeu fer un tast d’aquest llibre.

SILEI, Fabrizio. El autobús de Rosa. Granada: Barbara Fiore, 2011 L'1 de desembre de 1955, a Montgomery, la senyora Parks es va negar a obeir al xofer d'un autobús públic, el qual volia obligar-la a cedir el seu seient a una persona de raça blanca. Va ser empresonada per la seva conducta, acusada d'haver pertorbat l'ordre. Pots llegir-ne una ressenya al Bibarnabloc. TURIN, Adela. L’Artur i la Clementina. Barcelona: Hipòtesi; Pontevedra: Kalandraka, 2012 Una història fabulada que reivindica el rol femení dins la societat, lluita contra els estereotips sexistes i denuncia la discriminació. Perquè avui dia es necessiten encara obres sobre la coeducació i la igualtat. En trobareu una ressenya al Bibarnabloc. TURIN, Adela. Rosa Caramel. Pontevedra: Kalandraka, 2013 En el ramat, totes les elefantes són de color rosa, excepte la Guillermina. Aviat descobrirà que les del seu sexe tenen prohibit fer coses reservades només pels mascles. Com que no accepta aquesta tradició, aviat mostrarà a les seves companyes que la igualtat no és pas una utopia. Una altra manera de llegir Rosa Caramel


WINTER, Jeanette. La bibliotecària de Bàssora: una història real de l’Iraq. Barcelona: Joventut, 2007 Aquesta és una història real sobre la lluita d’una bibliotecària per salvar el fons d’una biblioteca i que ens recorda a tots que l’amor per la literatura i el respecte pel coneixement no coneix fronteres. Podeu veure aquí una versió en vídeo d’aquest conte. WINTER, Jeanette. L’escola secreta de la Nasrin: una història real de l’Afganistan. Barcelona: Joventut, 2010 A l’Afganistan, després de que els talibans prengressin el control, les nenes tenien prohibit anar a escola, les dones tenien prohibit sortir de casa seva sense anar acompanyades per un home de la seva família. L’opinió de la Silvia Cantos. WINTER, Jeanette. Malala: una nena valenta del Pakistan; Iqbal: un nen valent del Pakistan. Barcelona: Joventut, 2015 Dos nens pakistanesos van denunciar la injustícia en el seu món: primer va ser l'Iqbal Masih qui va denunciar l’esclavitut a les fàbriques de catifes del Pakistan; després, la Malala Yousafzai va reivindicar el dret de les nenes a anar a l'escola. WINTER, Jeanette. Wangari i els arbres de la pau: una història real de l’Africa. Barcelona [etc.]: Ekaré, 2009 Wangari vivia envoltada d’arbres. Quan creix, comença una massiva desforestació i Wangari tem que aviat tot el bosc sigui destruït. Decideix sembrar nou arbres petits i inicia una acció ecologista en favor de la reforestació.


YOLEN, Jane. Reinas de los mares: las mujeres piratas alrededor del mundo. Barcelona: Oniro, 2009 Des dels inicis de la pirateria les dones van destacar per la seva valentia i atreviment. Vestien i lluitaven com els homes, totes elles van ser les reines dels mars i van ser unes avançades al seu temps.

DONES AMB CARÀCTER Irreverents, divertides, inconformistes... qui ha dit que les noies i les dones s’han de comportar d’una determinada manera? Perquè tots tenim una personalitat que ens defineix i ens fa diferents dels altres en aquest apartat recollim títols on les protagonistes desafien les normes i viuen a la seva manera sense tenir en compte l’opinió dels demés. COLE, Babette. La Tarzana. Barcelona: Destino, 1997 La Tarzana, la noia de la jungla, rescata els famolencs animals del zoo durant la seva visita a la ciutat. Però no és pas aquesta l’única aventura en què haurà de participar. COLE, Babette. Una nena mal educada o la Lucrècia Cram amansida. Barcelona: Destino, 1998. La Lucrècia Cram és un petit monstre que té molt males costums. Aviat és el seu aniversari i vol celebrar-ho, però resulta que hi van tots els monstres grans i aquests sí que són dolents de debò!


FALCONER, Ian. Olivia. Barcelona: Serres, 2001 A l’Olivia li agrada cantar a tot volum, emprovar-se tota la seva roba, anar a la platja i construir castells de sorra, imaginar que es ballarina o cantant d’òpera, molestar al seu gat, desfer-se del seu germanet, pintar murals. L’Olivia és una porqueta que sap divertir-se. Entrevista a l’i·lustrador Ian Falconer. HEIDELBACH, Nikolaus. ¿Qué hacen las niñas? Madrid: Libros del Zorro Rojo, 2011 En aquest conte cada imatge explica una història que ens mostra el caràcter, les aspiracions i, dins i tot, el xic de “malícia” que tenen totes les nenes. Podeu llegir una ressenya a la revista Imaginaria HUGHES, Emily. Salvaje. Barcelona [etc]: Libros del Zorro Rojo, 2014 Salvaje viu feliç a la natura, els ossos l’han ensenyat a menjar, els ocells a parlar i les guineus a jugar, és valenta i lliure. Però un dia un animal nou entra en escena, un animal estranyament semblant a ella... LE GALL, Pierre. Carlota. Barcelona: Baula, 2008Carlota és una nena una mica trapella i gamberra que ens explica en primera persona la seva particular visió de tot el que li passa. Viu en una casa sinistre amb els seus horribles pares.


LENAIN, Thierry. D’on surt aquesta nena? Barcelona: Balula, 2005 A la classe ha arribat la Marta, una nena que fa coses estranyes com ara pintar mamuts en comptes de floretes entre núvols. D’on deu haver sortit aquesta nena? es pregunta un cop i un altre en Max. Quin secret amaga?

LINDGREN, Astrid. Pippi Calzaslargas: todas las historias. Barcelona: Blackie Books, 2015 Filla del capità de vaixell Efrain Calzaslargas, la Pippi viu amb el seu mico i el seu cavall mentre el seu pare recorre el món. No va a l’escola, és imaginativa, valenta, molt forta i viu plenament lliure. 10 curiositats sobre la Pippi Calzaslargas. OLI. Onze dames Kalandraka, 2001

atrevides.

Barcelona:

Onze dames molt atrevides i estrafolàries comencen un viatge per tot el món i a cada lloc que visiten una d’elles s’hi vol quedar. Il·lustracions molt divertides i text en vers per a un viatge emocionant YEOMAN, John. Las lavanderas locas. Barcelona [etc.]: Oceano Travesia, 2009 Rentaven llençols bruts, mitjons pudents, mocadors fastigosos i moltes altres peces de roba que tothom anava deixant escampades. Tots els dies. Des de ben d’hora. Fins que un dia se’n van cansar. Il·lustrar per en Quentin Blake.


BRUIXES, FADES, PRINCESSES I DONES FANTÀSTIQUES I per últim, en aquest apartat, personatges fantàstics que trenquen la imatge que tradicionalment han tingut a la literatura infantil. No busqueu semblances amb cap altre personatge: aquestes fades, princeses i dones fabuloses, són úniques i inimitables i es rebel·len contra la imatge que d’elles s’ha donat als contes. BRENMAN, Ilan. Les princeses també es tiren pets. Barcelona: Animallibres, 2011 A l’escola de la Laura corre el rumor de que les princeses es tiren pets, però ella diu que és impossible, que cap princesa del món es tira pets. La Laura haurà de canviar d’opinió quan el seu pare li llegeix el llibre “Problemes gastrointestinals i flatulències de les princeses més encantadores del món”. COLE, Babette. La princesa enjogassada. Barcelona: Destino, 1990 La princesa enjogassada no tenia cap intenció de casarse, ella volia ser independent. Però com que era molt bonica i rica, tots els prínceps la volien fer la seva dona. DAHL, Roald. Matilda. Barcelona: Empúries, 2006 Sensible i intel·ligent, tothom admira la Matilda menys els seus mediocres pares que la consideren una nosa. A més, la Matilda té un estranys i meravellosos poders. A l’escola descobreix una gran amenaça i decideix fer servir els seus poders per salvar tant a l’escola com la seva estimada mestra, la senyoreta Honey. Potser que aquest sigui el llibre més conegut d’en Roald Dahl del què aquest any hem celebrar el seu centenari.


DIAZ REGUERA, Raquel. Hi ha res més avorrit que ésser una princesa rosa? Barcelona: Thule, 2010 La Carlota estava farta del rosa i de ser una princesa. La Carlota no volia besar gripaus per veure si eren prínceps blaus. La Carlota sempre es preguntava per què no hi havia princeses que cacessin dracs voladors o defensessin prínceps dels llops. FUNKE, Cornelia. Columna, 2003

Igraine la valenta. Barcelona:

La Igraine viu amb els seus pares i el seu germà gran a l'antic castell de Bibernell. Els pares, la Lemisande i el Lamorak, són uns mags molt reputats. Per això, el que més desitgen és que els seus fills continuïn amb la tradició familiar. La Igraine, però, el que realment sempre ha desitjat és posar-se una armadura i cavalcar sobre un cavall. GAUDES, Belen. La Ventafocs. Madrid: Cuatro tuercas, 2013 Títol de la col·lecció Erase dos veces de l’editorial Cuatro Tuercas formada per llibres educatius, responsables, igualitaris i sense violència, on es desmunten els contes clàssics. GUIRADO, Silvia Creatividad, 2012

G.

Despertar.

Barcelona:

Play

Des del mateix moment del seu naixement en la ment d’un escriptor, la Bella i la Griselda han estat condemnades a ser personatges de conte. Però un dia decidiran prendre les regnes de la seva vida i arriscar-se a canviar el seu destí.... Encara que sigui només durant un dia i mig.


HANNIGAN, Katherine. Ida B: ...y sus planes para potenciar la diversión, evitar desastres y (posiblemente) salvar el mundo. Barcelona: EntreLibros, 2005 Ida B no va a escola, viu en una granja envoltada de boscos. Li agrada molt passejar amb el seu gos per l’hort enmig dels pomers, a cada arbre li ha posat un nom i s’han convertit en el seus amics. Però un dia, a l’hort circula un rumor que donarà un gir brusc a la seva vida... JACQUES, Benoît. La noche de la visita. [Barcelona]: A buen paso, 2010 Si no és la seva Caputxeta, qui és que truca a la porta de l’avia a aquestes hores de la nit? Hauràs de tenir els nervis d’acer per acabar aquest conte i descobrir la clau de l’enigma. LERAY, Marjolaine. Una caperucita Barcelona [etc]: Océano, 2009

roja.

Una Caputxeta passeja tranquil·lament pel bosc quan és atrapada per un llop. Però aquesta Caputxeta no es deixa intimidar fàcilment. Divertida versió de la Caputxeta PIZORNO, Bianca. La casa de l’arbre. Barcelona: Barcanova, 2003 T’imagines què els passa a dues noies que, cansades del seu pis de la ciutat, decideixen anar a viure a dalt d’un arbre? Allà hi construeixen una casa bellíssima i espaiosa per rebre-hi els amics, per fer-hi festes... Però aviat sorgeixen els problemes.


PRADAS, Núria. Els desastrosos encanteris de la bruixa Serafina. Barcelona: Bambú, 2014 En el Regne Feliç, la Reina volia una filla i el Rei, un hereu al tron! La Serafina era la Bruixa Oficial del Regne i, quan encara feia molt poc que havia estrenat la feina, va rebre un encàrrec important. La inexperiència li farà una mala jugada a ella i als reis, que hauran d'aprendre a acceptar que, a vegades, la vida és imprevisible. Podeu visitar la web de l’autora. TURIN, Adela. El hada perezosa. Barcelona: Lumen, 1993. Albertina és la mes jove d’una família de fades. No té cap interès per les activitats de les fades: li agraden les habitacions sense mobles, els jazz i les flors de veritat i s’estima més els estampats que els teixits brodats.

Guia elaborada per: Isabel Resina Gallego Amb la col·laboració de: Eric Sancho Bru


BIBLIOTECA NOU BARRIS

HORARI DE L’ÀREA INFANTIL De dilluns a dissabte de 10 a 14 h. i de 16 a 20.30 h.

Plaça Major de Nou Barris, 2, 08042 Barcelona Tel. 93/291 48 50. Fax 93/291 48 51 E-mail: b.barcelona.nb@diba.es Web: www.bcn.cat/bibnoubarris

Metro: Llucmajor(L-4)Bus: 11,12, 31, 32, 47, 50, 51, 73, 76, 82

Profile for Biblioteca Nou Barris

Que les noies no podem fer què?  

Recull bibliogràfic de documents infantils que trenquen amb la imatge estereotipada de la dona.

Que les noies no podem fer què?  

Recull bibliogràfic de documents infantils que trenquen amb la imatge estereotipada de la dona.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded