Page 1

núm. 36 Març-abril de 2013

501 racons màgics de Barcelona que has de conèixer abans de morir L’esperit curiós de les autores, Cecilia Lorenzo i Núria Claver, ha permès descobrir una Barcelona única, que no surt a les guies turístiques. S’han deixat endinsar per petites places, carrerons amagats, botigues centenàries o jardins desconeguts, amb ulls de turista en la seva pròpia ciutat. També han fet un volt pels districtes menys coneguts –Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí. Des de la Biblioteca de Nou Barris volem destacar el capítol dedicat al nostre districte, Nou Barris. Les autores han recopilat 17 llocs màgics. Parcs sorprenents, esglésies desconegudes, mercats o vistes privilegiades són alguns dels indrets proposats. Ens conviden a descobrir amb la mirada d’un vianant inquiet i amant de saber, els detalls màgics del nostre barri. 501 racons màgics de Barcelona per conèixer abans de morir és un llibre que guarda racons sorprenents, íntims, originals i increïbles per deixar-nos sorprendre per la nostra ciutat comtal.

Que tingueu un bon viatge per Nou Barris i per la resta de barris de Barcelona.


Club de lectura en lletra gran A la biblioteca Nou Barris oferim des del mes de maig de l’any passat un club de lectura en lletra gran als nostres usuaris amb dificultats visuals o amb vista cansada. Els llibres en lletra gran són recomanats per a les persones amb dificultats visuals o amb alguna dificultat per llegir llibres per la mida de la seva lletra. Segons fonts estadístiques, hi ha prop d’unes 8.000 persones arreu de Catalunya que voldrien llegir, però no ho poden fer per deficiències visuals, i també hauríem d’afegir-hi aquelles persones que tenen la vista cansada. La lletra d’aquestes col·leccions de llibres és més gran del que és habitual. Aquest tipus de lletra es va idear a Anglaterra a la dècada dels anys seixanta del segle passat impulsada per Agatha Christie, que volia que les amigues poguessin seguir llegint les seves històries. Així una tipografia de 17 punts (el normal és el cos 12) i un format de llibre també més gran (15 x 23 centímetres) determinen les característiques físiques. Darrerament les editorials Edicions 62, Grup Planeta i l’Obra Social la Caixa han posat en marxa el projecte Lectura Plus. Es tracta d’una col·lecció de llibres amb lletra gran i el principal objectiu és fomentar la lectura entre la gent gran o que té dificultats visuals. De moment s’han publicat uns 40 llibres, entre els quals destaquen Te deix, amor, la mar com a penyora de Carme Riera, El noi del pijama de ratlles de John Boyne, Viatges i flors de Mercè Rodoreda, El pont

dels jueus de Martí Gironell, L’alquimista de Paulo Coelho. També compta amb títols en castellà com Quattrocento de Susana Fortes, Primera memoria d’Ana Mª Matute, El invierno en Lisboa d’Antonio Muñoz Molina i Literatura, adulterio y una visa Platino de Carmen Posadas, entre d’altres títols. Fa uns anys l’editorial Random House Mondadori va fer un projecte similar, però que malauradament no va tenir continuïtat. Són molts els lectors que demanen aquest tipus de format i esperem que d’altres editorials en prenguin nota perquè alguns lectors no deixin de gaudir de la lectura per la mida de la lletra. A la biblioteca Nou Barris vam encetar aquest club de lectura la primavera de l’any passat i enguany continuem. El club està obert a totes aquelles persones interessades a compartir la lectura i el comentari d’obres diverses, es reuneix en sessions mensuals, d’una durada aproximada d’una hora. La característica de la selecció de títols és que tinguin la lletra gran. Els llibres comentats fins ara han estat: Petons de diumenge de Sílvia Soler, Más allá del jardín d’Antonio Gala, Pedra de tartera de Maria Barbal, Lo Bello y lo triste de Kawabata i L’amic retrobat d’Ulhman. Els darrers llibres que comentarem aquest curs són: Como Agua para chocolate de Laura Esquivel i Laura y Julio de Juan José Millas. Us convidem a tots aquells interessats a co­ nèixer el nostre club de lectura en lletra gran.


El racó del circ a la Biblioteca Nou Barris En aquest espai sobre el fons especialitzat en circ de la Biblioteca Nou Barris, trobareu informació de notícies, noves adquisicions, activitats que programem a la biblioteca, curiositats circenses i moltes més coses. Que comenci l’espectacle! NOVETATS DE CIRC FEBRER-MARÇ 2013 POLTRONA, Tortell. Opinions d’un pallasso Barcelona: Proteus, 2012

MARAÑÓN, Fernando. Circo de fieras Guadalajara: Aache, 2010

MARTÍNEZ ÁLVAREZ, Carlos. Desde el camerino: reflexiones sobre el (silencioso) arte del mimo Madrid: Planeta, 2012

ADORNETTO, Alexandra. El Circo mágico. Barcelona: Espasa, cop. 2012

ALEJANDRO, Álvaro. Circoxidado: el gran espectáculo de Crispín Capote & Flamarión. Sevilla: Kalandraka, cop. 2012


nfantil EL RACÓ DE PARES I MARES El Racó de Pares i Mares és un espai situat a l’àrea infantil i destinats a tots aquells adults pares i mares que vulguin obtenir informació sobre l’educació de l’infant, psicologia infantil, alimentació, creixement; és a dir, tot allò relacionat amb la criança dels fills. En aquest espai es poden trobar llibres, revistes, CD de música amb cançons de bressol, cantarelles i jocs de falda, i també un petit recull de contes sobre els hàbits del nen. És l’únic espai de l’àrea infantil que reuneix llibres adreçats exclusivament a adults. La raó per la qual es situa aquest espai a l’àrea infantil és per facilitar la consulta als pares i mares que vénen amb nens i nenes molt petits i amb cotxets. Dins d’aquest espai se situa també la informació relativa al programa Nascuts per Llegir, que és un programa pensat per enfortir els vincles afectius entre pares i fills i que s’adreça a nens i nenes de 0 a 3 anys. Periòdicament aquest espai es va nodrint de les novetats editorials que van sortint al mercat, la darrera tanda s’ha tret al febrer de 2013; també s’accepten suggeriments de compra per part dels usuaris. Pràcticament el 100% de les biblioteques de Barcelona disposen d’espai de pares i mares.

ROCK EN CATALÀ PER A JOVES En el Petit Calidoscopi Especial Joves del primer trimestre de 2011, ja us vam informar que obríem a l’àrea infantil un petit espai adreçat a joves, i en què trobaríeu pel·lícules i CD de música per a nens i nenes de més de 14 anys. Aquest fons ha anat creixent i ara ja comptem amb un considerable nombre de documents audiovisuals adreçats a joves. A l’última tanda de novetats musicals han sortit uns quants CD de grups de rock en català per a joves. Lexus, Vuit, Els catarres, Amelie o Teràpia de Shock, que s’han fet famosos per interpretar la cançó principal de la primera temporada de Polseres Vermelles, ja estan disponibles a la biblioteca per sortir en préstec. La col·lecció pretén seguir creixent i agrairem la vostra ajuda fent-nos suggeriments per poder comprar música de nous grups de rock juvenil en català que no trobeu a la biblioteca.

Biblioteques: • Nou Barris • Canyelles • Les Roquetes • Vilapicina-La Torre Llobeta • Zona Nord Els articles signats expressen únicament les idees dels seus autors, que poden no coincidir amb l’opinió del consell de redacció.

Butlletí Calidoscopi núm. 36  

Butlletí Calidoscopi. El butlletí de les biblioteques de Nou Barris.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you