Page 1

Pysäyttävä

nuoren tytön päiväkirja Leningradin piirityksen ajalta

Sekä historioitsijat että kirjallisuuden asiantuntijat ovat ylistäneet Lena Muhinan päiväkirjan julkaisemista. Teos on kirjallinen tapaus sekä elävän kerrontansa että kirjallisen laatunsa ansiosta. The Telegraph

”Lenan päiväkirja piiritetystä Leningradista on ainutlaatuinen testamentti toisesta maailmansodasta.” die welt


Luokkakuva vuodelta 1941. Lena seisoo takarivissä, kolmantena vasemmalta. Kuva: AFP / Getty Images

Kuva: Graf Verlag/ Nationalarchiv für PolitischHistorische Dokumente Sankt Petersburg

ote kirjasta

22.6.1941 Kello 12.15 koko maa kuuli toveri Molotovin puheen. Hän ilmoitti, että tänään neljältä aamulla Saksan joukot ovat aloittaneet hyökkäyksen koko länsirajan pituudella antamatta sodanjulistusta. Saksan lentokoneet ovat pommittaneet Kiovaa, Žytomyria, Odessaa, Kaunasia ja muita kaupunkeja. Kaksisataa ihmistä on kuollut. Kello viideltä Saksan konsuli on ilmoittanut hallituksensa nimissä sodan syttymisestä. Siis siitä, että Saksa on aloittanut sodan meitä vastaan. Kaikkein kauhein aavistuksemme on toteutunut. Me voitamme, mutta voittomme ei tule olemaan helppo. Saksa ei ole mikään Suomi. Tästä sodasta tulee raju ja ankara. Jos nykyaikaisissa sodissa ei ole tähän mennessä vielä käytetty kemiallisia aseita, niin nyt niitä kyllä varmasti käytetään. Meitä vastaan hyökätään.


Venäläinen Anne Frank Piirityspäiväkirja on taitavasti kirjoitettu kuvaus nuoren arjesta, koulunkäynnistä ja ihastuksesta yhtenä historiamme synkimmistä ajanjaksoista. 16-vuotias Lena aloitti päiväkirjansa kirjoittamisen vain joitakin kuukausia ennen kuin Saksa piiritti Leningradin syyskuussa 1941. Lena selviytyi hengissä, mutta joutui seuraamaan vierestä muun muassa oman äitinsä kuoleman. Kirjoittaminen oli Lenalle tärkeä keino selvitä noista kauheuksista. 8.2.1942 Lena kirjoittaa:

”Äit ini k uoli ei len. Nyt olen yk si n.” Päiväkirja päättyy 25.5.1942, kun Lena kirjoittaa odottavansa evakuointia. Myöhemmin saatujen tietojen mukaan evakuointi onnistui ja Lena pääsi pois kaupungista. Lena Muhina kuoli vuonna 1991 Moskovassa, 66-vuotiaana ja perheettömänä. Hän ei koskaan puhunut piirityksestä kenellekään. Nimetön lahjoittaja luovutti päiväkirjan Neuvostoliiton valtionarkistoon vuonna 1962. Se pysyi piilossa, kunnes Pietarin eurooppalaisessa yliopistossa työskentelevä historiantutkija Sergei Jarov löysi päiväkirjan. Lena Muhinan Piirityspäiväkirja tuo uutta näkökulmaa ajankohtaiseen keskusteluun toisen maailmansodan tapahtumista. Esipuheen teokseen on kirjoittanut Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro.

l e na mu h i na

Piirityspäiväkirja

Venäjänkielinen alkuteos Blokadnyi dnevnik Leny Muhinoi Suom. Pauli Tapio Sidottu / 291 sivua / KL 99.1 ISBN 978-952-279-095-8 / ovh 30

Ilmestynyt tammikuussa

tiesitkö?

70 vuotta p i i r i t y ks e n päättymisestä

Leningradin piiritys kesti 872 päivää, syyskuusta 1941

jauhoja 14 päiväksi

tammikuuhun 1944.

viljaa 23 päiväksi

Piirittäjänä toimi Saksan armeija, mutta myös Suomi

lihaa 19 päiväksi

oli mukana piirityksessä. Suomen osuudesta piiritykseen

rasvaa ja sokeria 21 päiväksi

kiistellään edelleen. Tilannetta

kaunistelleen

Tämän propagandan

vuoksi

seurauksena

tapahtui

yksi

sotahistorian

suurimmista inhimillisistä katastrofeista.

kaupunkilaiset eivät osanneet varautua heitä kohdanneeseen

Piirityksen aikana Leningradista onnistuttiin evakuoimaan

elintarvikepulaan. Ennen piirityksen alkuakin Leningradissa oli

1,3 miljoona asukasta. Siitä huolimatta piirityksessä kuoli eri

elintarvikkeita hyvin vähän:

lähteiden mukaan lähes miljoona ihmistä, suurin osa heistä nälkään.


ote kirjasta

8.9.1941 Aamulla oli lyhyt ilmahälytys. Luin eilen loppuun Vodovozovan kirjan Erään lapsuuden tarina. Ljusja antoi minulle toisen kirjan, Gustav Aimardin romaanin Curumilla. Äiti saapui tänään seitsemältä kuten tavallista. Hän toi tomaattia ja kaalia ja me kävimme lounastamaan. Emme ehtineet syödä kolmeakaan lusikallista, kun pahaenteiset sireenit alkoivat ulvoa. Jatkoimme rauhassa syömistä, avasimme vain hiukan ikkunaa. Mutta jo parin lusikallisen jälkeen kuuluivat ilmatorjuntatykkien ensimmäiset yhteislaukaukset. Sitten niitä kuului lisää ja lisää ja yhä lähempänä ja lähempänä. Sitten alkoi rätistä. Lopulta oli mahdoton jäädä huoneeseen. Äiti juoksi katsomaan, mistä on kyse. Minun silmäni olivat kauhusta ammollaan. Hypähdin pystyyn kuin pistettynä, jotakin käsittämätöntä oli tekeillä. Jyske ja melu olivat sellaiset, että tuntui kuin taivas olisi haljennut. Aloin jo kuvitella, että pommit syöksyvät päälle, että loppu on tullut. Tartuin takkiin ja aloin tärisevin käsin pukea sitä. Vedin lakin päähäni ja säntäsin pommisuojaan. Ihmiset rynnistivät alas portaita. Joku kantoi lasta sylissään, joku veti vanhusta perässään. Ulkona tapahtui jotakin hirveää. Minulla oli mielessä vain yksi asia: nopeasti alas, sillä siellä on pelastus.

h y v ä ä l u kemis t a m yynti

viestin tä

Kristina Forsström

Vilja Perttola

puh: 0400 849 494

puh: 040 755 3319

kristina@bazarkustannus.fi

vilja@bazarkustannus.fi

w w w . b a z a r k u s t a nn u s . fi

Lena Muhina, Piirityspäiväkirja_esite  
Lena Muhina, Piirityspäiväkirja_esite  
Advertisement