Bazarin syksy 2019

Page 1

Syksy 2019


s. 14

s. 24

s. 58

s. 59

Kesäkuu

s. 26

Louise Penny Kuolema kiitos­ päivänä

Elina Kilkku Täydellinen näytelmä

s. 60

s. 60

Paulo Coelho Maktub

Paulo Coelho Yksitoista minuuttia

Tom Chatfield Tämä on Gomorra

s. 10

s. 8

A. M. Frost Likaista peliä

Max Manner Matador

Paulo Coelho & Catalina Estrada Salaisuuksia – Kalenteri 2020

s. 12

s. 42

s. 20

Rosella Postorino Suden pöydässä

s. 4

Lucinda Riley Helmen sisar

Eppu Nuotio & Pirkko Soininen Punainen vaate

s. 36

s. 18

s. 54

Petteri Sihvonen Kolkko

s. 44

Jenny Rostain Liian rikki kuolemaan

s. 22

s. 56

Ruth Hogan Eppu Nuotio & Marjo Nygård Kadonneiden tava­ Maailman viimeiset noidat roiden vartija

s. 48

s. 6

Saara Vallineva Kristian Kosonen Ihmeellinen siemen Isku Tornioon

Pekka Hako Linnunradalla

Linda Huhtinen Tuomari

s. 27

s. 32

s. 40

Nadya Tolokon­nikova Pussy Riotin opas aktivismiin

s. 38

s. 28

Lokakuu Adam Rutherford Lyhyt historia meistä kaikista

s. 61

Cecilia Samartin Naiset valkoisissa

s. 34

Louise Penny Kylmän kosketus

Bernard Cornwell Susien sota

s. 50

s. 46

Jay Lewis Yöstä valoon

Jarkko Sipilä Immu

Hannah Fry Hello world

John Kåre Raake Jää

s. 52

Marraskuu

Syyskuu

s. 16

GRAAFINEN SUUNNITTELU TAINA NUMMINEN & JENNI KIVINIEMI / ASTE HELSINKI

Gareth Moore Sherlock Holmesin aivopähkinät

Elokuu

Heinäkuu

s. 30

Nina George Uniin eksyneet

Bergsveinn Birgisson Musta viikinki

Kotimainen kauno

Anna Fifield Loistava toveri Kim Jong-un

Suomennettu kauno

Tieto

Lapset ja nuoret

Sanna Fäldt Naisen voimakirja työelämään

s. 62 Uutuuspokkarit


Innostusta elämään – uusi, uljas Bazar Vuosi sitten keväällä Bazarin väki pakersi uuden strategian kimpussa. Kypsään teiniikään ehtinyt kustantamo oli etsimässä uutta suuntaa, olimmehan me kasvaneet niin liikevaihdoltamme, väkimäärältämme ja erityisesti julkaisuohjelmaltamme aivan uuteen mittakaavaan. Ennen lähes pelkästään suomennettua kaunokirjallisuutta julkaisevasta kustantamosta oli tullut myös kotimaisten kirjailijoiden koti sekä varteen otettava tekijä Tavoitteenamme tietokirjallisuuden kentällä.

on viedä ihmiset matkalle uusiin maailmoihin

Nykyisen, uuden strategian mukaisesti Bazarin päämääränä on edelleen tehdä kasvavaa ja kannattavaa liiketoimintaa vahvistamalla ja uudistamalla kirjallisuuden asemaa ihmisten elämässä. Tavoitteenamme on viedä ihmiset matkalle uusiin maailmoihin ja avata heille portteja, jotka muuten jäisivät avaamatta. Uskomme, että löydämme elämyksellisimmät ja keskustelua herättävimmät tarinat, jotka saavat ihmiset innostumaan elämästä. Me Bazarilla lupaamme jatkossakin toimia vastuullisesti, olla rohkeita ja innostuneita sekä helposti lähestyttäviä. Toivottavasti se näkyy.

Kristina Forsström

LIIKETOIMINTAPÄÄLLIKKÖ Kristina Forsström 0400 849 494 kristina@bazarkustannus.fi

TIEDOTTAJA Minttu Nikkilä 040 736 1313 minttu@bazarkustannus.fi

KUSTANTAMON JOHTAJA Markus Lähdesniemi 050 404 2253 markus@bazarkustannus.fi

MARKKINOINNIN SPESIALISTI Katariina Vuori 040 548 9810 katariina@bazarkustannus.fi

TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ Marjaana Hirvimäki 040 137 2314 marjaana@bazarkustannus.fi

KUSTANNUSPÄÄLLIKKÖ Ilpo Jäppinen 0400 684 226 ilpo@bazarkustannus.fi

KUSTANNUSTOIMITTAJA Jussi Moilanen 050 329 6444 jussi@bazarkustannus.fi

BAZAR KUSTANNUS OY | BULEVARDI 22 B 14 | 00120 HELSINKI | INFO@BAZARKUSTANNUS.FI WWW.BAZAR­KUSTANNUS.FI


Eppu Nuotio & Pirkko Soininen | Punainen vaate

Salome Virta uuden taidemysteerin jäljillä

1800-luvun lopussa taiteilija Elin Danielson on kirjeenvaihdossa entisen oppilaansa Dora Wahlroosin kanssa. Kirjeissään Elin rohkaisee sydänsuruista nuorta kollegaansa, joka ei tunne edistyvänsä taiteilijana. Elin muuttaa Italiaan ja rakastuu taidemaalari Raffaello Gambogiin. Mutta kun Dora ottaa vastaan kutsun saapua heidän vieraakseen, tapahtuu jotain, mikä muuttaa ystävysten suhteen peruuttamattomasti. Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen taidedekkari­ sarjassa omapäinen dokumenttiohjaaja Salome Virta sekaantuu rikostapauksiin, jotka kiertyvät upeiden taideteosten ympärille. Sarjan kolmannessa osassa Salome tempautuu mukaan taideväärennösten maailmaan, jossa liikkuvat suuret rahat. Salatessaan tutkimuksensa läheisiltään hän onnistuu taas paitsi sotkemaan ihmissuhteensa myös saattamaan itsensä suureen vaaraan.

© Mikael Soininen

Salome törmää Berliinissä taiteen keräilijän syntymäpäiväjuhlissa suomalaisen taiteilijan Elin DanielsonGambogin vaikuttavaan omakuvaan vuodelta 1903. Maalauksen uhmakaskatseinen nainen vetää häntä heti puoleensa, ja kun myöhemmin vielä selviää, että juhlissa esitelty taulu on taitava väärennös, Salomen on saatava tietää lisää.

Eppu Nuotio (s. 1962) on Berliinin-­ vuosien jälkeen Helsinkiin asettunut palkittu kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu lähes seitsemänkymmentä kirjaa, lukuisia tv­-sarjoja, näytelmiä, kuunnelmia ja musikaaleja. Hän on toiminut Unicefin Hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 2002. Pirkko Soininen (s. 1969) asuu Turussa ja työskentelee toimittajana viestintätoimistossa. Salome Virta -kirjasarjan lisäksi häneltä on julkaistu runoteokset Murretut päivät ja Avataan siiven alta sekä taiteilija Ellen Thesleffistä kertova fiktiivinen päivä­kirjaromaani Ellen.

facebook.com/ salomevirtataidedekkarisarja

4 SYKSY 2019


MUISTA SARJAN AIEMMAT OSAT

Jos on kiinnostunut taiteesta, historiasta, Euroopan-matkailusta ja ihmissuhde­sotkuista, tämä dekkari on ehdoton. Ilta-Sanomat kirjasta Sakset tyynyn alla

EPPU NUOTIO & PIRKKO SOININEN

Punainen vaate Salome Virta 3

SIDOTTU / N. 300 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-726-1 ISBN 978-952-279-759-9 ILMESTYY SYYSKUUSSA

SYKSY 2019

5


Kristian Kosonen | Isku Tornioon

Sotaa ilman sankaruutta © Nauska

Lokakuu 1944. Kolme suurta rahtilaivaa kyntää öistä Pohjanlahtea kohti Tornion eteläpuolella sijaitsevaa Röytän satamaa mukanaan kolme tuhatta suoma­ laissotilasta. Kenraaliluutnantti Siilasvuon järjet­ tömän uhkarohkea yllätyshyökkäys saksalaisten selustaan etenee suunnitelmien mukaan. Jos suoma­ laisten olemassaolo paljastuisi viholliselle, tappiot tulisivat olemaan musertavat ilman minkäänlaista laivaston, ilmavoimien tai tykistön tukea. Sotamiesten joukossa on myös Viipurissa syntynyt Benjamin Goldstein, jonka viha saksalaisia kohtaan juontaa hänen sukulaistensa kohtaloista natsien kyn­ sissä. Saksalaisten tappaminen alkaa tuntua suoras­ taan nautittavalta, ja se saa nuorukaisen painimaan omatuntonsa kanssa. Hirvittävät koettelemukset, nälkä, kylmä ja sota­ väsymys olivat suomalaisjoukkojen kiusana Tornioon tehdyssä iskussa. Kristian Kosonen onnistuu jälleen vangitsemaan ne tunteet, joita sotilaat rintamalla ja taisteluissa kokivat. He joutuivat luottamaan toi­ siinsa, vaikka muuta yhdistävää tekijää heillä ei ollut kuin sota.

Kristian ”Kille” Kosonen (s. 1972) on helsinkiläinen kirjailija ja tiimi­ esimies. Monipuolinen liikkuja voitti aktiiviurallaan useita painin SMmitaleja ja on edelleen tuttu näky kamppailu-urheilutapahtumissa. Kolmen nuoren tyttären isä harras­ taa myös lukemista ja historiaa. Isku Tornioon on Kososen kolmas sotaromaani. Häneltä on aiemmin julkaistu kirjat Taistelu Vasikkasaaresta ja Petäjäsaaren jäinen helvetti.

facebook.com/ kirjailijakristiankosonen

6 SYKSY 2019


MUISTA MYÖS EDELLISET KIRJAT

Talvi- ja jatkosodan taisteluita on kuvattu sadoissa romaaneissa, mutta Kosonen nousee jo kahdella ensimmäisellä kirjallaan lajityypin kärkeen. Kansan Uutiset

KRISTIAN KOSONEN

Isku Tornioon SIDOTTU / N. 330 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-725-4 ISBN 978-952-279-760-5 ILMESTYY SYYSKUUSSA

SYKSY 2019

7


Max Manner | Matador

Turkulaispoliisi sarjamurhaajan jäljillä Euroopassa Lain harmaalle alueelle lipsahtaneella Hirvikalliolla on painava syy suostua agentin ehdottamaan vaihto­ kauppaan: vastalahjaksi lievennetystä tuomiosta hänen olisi ratkaistava Euroopan poliisia pitkään työl­ listäneet sarjamurhat. Hirvikallio kuljetetaan Sak­ saan Trieriin, jossa hän saa nenänsä eteen kahdeksan pölyistä tutkimusaineistomappia, kolkon kämpän asunnokseen ja lupsakan poliisikoira Maxin seurak­ seen. Vastassaan hänellä on raaka murhaaja, joka tappaa uhrinsa banderillalla, härkätaisteluiden isku­ aseella. Max Mannerin Matador on eurodekkari, jonka pää­ henkilönä on leskeksi jäänyt viisikymppinen turku­ lainen rikospoliisi Harri Hirvikallio. Taitavasti trillerin elementtejä hyödyntävä rikosromaani nostattaa iho­ karvat pystyyn, kun tunnelma paineistuu liki sietä­ mättömiin lukemiin.

© Laura Anttila

Virkavapaalle joutunut rikospoliisi Harri Hirvikallio viettää mukavaa päivää rannalla Portugalissa. Yhtäk­ kiä paikalle ilmestyy vieras nainen. Kun tämä esittäy­ tyy Europolin agentiksi Lea Willmansiksi, Hirvikallio tietää olevansa satimessa.

Max Manner (s. 1965) on turkulaislähtöinen, Luxemburgissa asuva kirjailija. Häneltä on ilmestynyt tähän mennessä kolmetoista romaania, viimeisimpänä Kadotettujen kahvila (2018). Manner on ITW:n, International Thriller Writers Inc.:in, jäsen. Hän viettää vapaa-aikansa moottoripyörien, ruskean labradorin ulkoiluttamisen, matkustelun ja suuhun sopivimman punaviinin etsinnän parissa.

maxmanner.com

Max Mannerin trilleri nostaa esille koko eurooppalaisen yhteiskunnan kasvavan eriarvoistumisen ja kysyy samalla, voiko tilaisuus tehdä kenestä tahansa varkaan. Turkulainen kirjasta Loiset

8 SYKSY 2019


TULOSSA ÄÄNIKIRJANA TOUKOKUUSSA

MAX MANNER

Matador

Hirvikallio 2 SIDOTTU / N. 380 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-684-4 ISBN 978-952-279-761-2 ISBN 978-952-279-780-3 ILMESTYY ELOKUUSSA

SYKSY 2019

9


A. M. Frost | Likaista peliä

Majuri Jang ja talvisodan loppunäytös Majuri Peder Jangin lyhyt loma Helsingissä katkeaa, kun hän saa viestin rintamalta: loukkaantuneita ja lomalle matkalla olleita sotilaita kuljettanut linjaauto on kadonnut. Muiden matkalaisten ruumiit löytyvät, mutta kuolleiden joukossa ei ole eversti Rantamalaa eikä Helle Haagan läheistä ystävää, lotta Maria Jaalaa. Mitä heille on tapahtunut? Ovatko he yhä hengissä? Sen Jang saa tehtäväkseen selvittää. Hän kokoaa luottomiehistään iskuryhmän uhkarohkeaan pelastus­operaatioon vihollisen linjojen taakse. Vastassaan heillä on ennennäkemättömän raakaa pahuutta, joka mittaa Jangin ja hänen miestensä taistelutaidot ja kylmäpäisyyden. Eikä tehtävää helpota se, että samaan aikaan tukikohdassa omien puolella riehuu murhaaja. Hyiseen kevättalveen 1940 sijoittuva räjähtävä toiminta­jännäri nostattaa hien otsalle, mutta saa hampaat kalisemaan.

A. M. Frost on kirjailijanimi, jonka takana on Jack Reacher -jännäreistä pitävä kirjaileva kaksikko Savonlinnasta. Likaista peliä on toinen osa majuri Peder Jangista kertovassa kirjasarjassa. Ensimmäinen osa Näkymätön kuolema julkaistiin syksyllä 2018.

instagram.com/a._m._frost

10 SYKSY 2019


MUISTA SARJAN EDELLINEN OSA

Viihteeksi tämä on tarkoitettu ja sellaisena se erinomaisen hyvin toimiikin. Kirsin kirjanurkka -blogi kirjasta Näkymätön kuolema

A. M. FROST

Likaista peliä Jang 2

SIDOTTU / N. 400 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-681-3 ISBN 978-952-279-762-9 ILMESTYY ELOKUUSSA

SYKSY 2019

11


Petteri Sihvonen | Kolkko

Romaani alkaa

tästä.

Olet kertojan pihdeissä.

Sihto ja yleisö haluavat sinun lukevan käsikirjoituksen. Tätä tarjousta ei ole esitetty monelle, joten muista olevasi hyvin erityisessä asemassa. Käsikirjoitus ei ole vielä aivan valmis, mutta Sihto haluaa antaa sen silti juuri sinun silmiesi eteen. Nauti ikkunoiden ohi kiitävistä maisemista ja harharetkistä junan muiden matkustajien hytteihin. Ota käteesi Kolkko ja ota selvää siitä, millainen mies matkakumppanisi onkaan. Kolkko on postmoderni ja lukijaa koetteleva romaani, jonka kertoja on samaan aikaan ylin ystäväsi ja pahin vihamiehesi.

12 SYKSY 2019

© Pekka Rautiainen

Juna matkaa halki Siperian. Kaikki tarvittava konduktöörit mukaan lukien on matkassa, kertoja on varmistanut tämän useaan kertaan. Petrus Sihto. Maisteri Sihto. Petuniapaappa. Rakkauselämän Hannibal Lecter. Rakkaalla kertojalla on monta nimeä. Hän on seuranasi raiteilla ja pitää huolen, että ruoasta, päivälehdistä, viinasta ja yleisöstä ei tule puute. Sihto on elänyt liian voimakkaasti, liian hurjasti, ollut sanalla sanoen aivan liian sairas.

Petteri Sihvonen (s. 1968) on entinen jääkiekkoilija ja jääkiekkovalmentaja, joka kirjoitti usean vuoden ajan jääkiekkoaiheisia tekstejä Urheilulehteen. Hämeenlinnassa asuva Sihvonen on nykyään vapaa kirjoittaja ja toimittaja. Hän on työskennellyt mm. Yle Puheelle, MTV Sport -kanavalle sekä Tulosruudulle. Koulutukseltaan Sihvonen on Turun yliopistosta valmistunut filosofian maisteri pääaineenaan kotimainen kirjallisuus. Kolkko on Sihvosen ensimmäinen kaunokirjallinen teos.


Enkeli, lopulta kävi niin, että rohkeuteni petti. En, en lähettänyt tätä koskaan kustantajalle. Mutta en myöskään polttanut, mikä olisi saattanut olla kaikkein järkevin ratkaisu, mutta järkevä en ole koskaan ollut. Tässä se nyt on. Vielä minun kädessäni. Ja kohta sinun kädessäsi. Ei, ei tämä ole ainoa versio. Ote kirjasta Kolkko

PETTERI SIHVONEN

Kolkko

SIDOTTU / N. 420 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-724-7 ISBN 978-952-279-763-6 ILMESTYY ELOKUUSSA

SYKSY 2019

13


Elina Kilkku | Täydellinen näytelmä

Esirippu nousee, tarina alkaa Alina haaveilee paluusta työhön. Tasapainoilu äitiyden, toimeentulon, viranomaisten, apurahaviidakon ja kelpaamisen tunteiden kanssa kertoo jotain olennaista nyky-yhteiskunnastamme. Ei ole elämä ihan koko aikaa pelkkää ruusuilla tanssimista. Eikä varsinkaan koska on olemassa Matias Raatteentie. Hän on Alinaa viisi vuotta nuorempi, ärsyttävä ja omahyväinen ohjaaja, joka tuntuu saavan joka ikisen apurahan tai ohjaustyön, joita myös Alina on hakenut. Vai muistuttaako Matias sittenkin eräästä kulmasta katsoen vähän Ewan McGregoria…? Täydellinen näytelmä on Alinan elämästä kertovan trilogian ensimmäinen osa. Railakkaan liioitteleva teksti käsittelee paitsi yksinhuoltajuutta myös taiteilijaelämän karikoita. Oman mausteensa soppaan tuovat äitiyden ja taiteilijuuden yhdistämisen haasteet: hiekkalaatikolla on vaikea verkostoitua teatterinjohtajien kanssa.

© Uupi Tirronen

Alina on äiti, teatteriohjaaja, työtön, freelancer ja sinkku. Ennen kaikkea hän on kahden alle viisivuotiaan tenavan äiti, jonka arkielämän kommellukset Kalliossa paisuvat lähes absurdeihin mittasuhteisiin. On Alinan lapsilla tietysti myös isä, Jouni, joka tosin tällä hetkellä on Ranskassa. Eipä hänestä enempää.

Elina Kilkku (s. 1980) on helsinkiläinen teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja teatteriopettaja. Kilkun esikoisromaani Äideistä paskin ilmestyi vuonna 2014. Kilkku on kirjoittanut myös nuorten novellikokoelman Onks tää normaalii? ja muita tarinoita sekä tietokirjan Teatterin tyylilajit. Lisäksi Kilkulta on julkaistu kaksi tuotantokautta Storytel Originals -äänikirjasarjaa nimeltä Vaimovallankumous. Ohjaajana Kilkku on työskennellyt muun muassa Kansallisteatterissa, Teatteri Jurkassa, Teatteri Takomossa ja KOM-teatterissa.

14 SYKSY 2019


Alina ei ollut vankilassa, mutta hän olisi voinut olla. Hänen vapauttaan oli rajoitettu. Hän ei saanut tehdä työtään teatteriohjaajana eikä käydä yksin ulkona. Häntä ei kutsuttu Alinaksi vaan kirjainyhdistelmällä ÄITI. (…) Ensikertalaisen tuomio olisi ollut kahdeksantoista vuotta, mutta mielenhäiriössä Alina oli mennyt uusimaan rikoksensa. Ote kirjasta Täydellinen näytelmä

ELINA KILKKU

Täydellinen näytelmä Alina 1

SIDOTTU / N. 260 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-678-3 ISBN 978-952-279-764-3 ISBN 978-952-279-781-0 ILMESTYY KESÄKUUSSA

SYKSY 2019

15


Lucinda Riley | Helmen sisar

Maailmanympärys­ matka Seitsemän sisaren seurassa jatkuu © Boris Breuer

CeCe ja Tähti ovat keskimmäiset kuudesta adoptoidusta sisaresta, erottamaton kaksikko. Kun heidän adoptioisänsä kuolee ja Tähti ryhtyy selvittämään omaa taustaansa, levoton taiteilijasielu CeCe tuntee jäävänsä täysin yksin. Lopulta hän päättää rohkaistua ja lähtee Papa Saltin jättämän vihjeen osoittamaan suuntaan tutkimaan omia sukujuuriaan. Australian kesyttämättömillä takamailla aboriginaalikulttuurin ytimessä CeCestä alkaa vihdoin tuntua siltä, että hänkin voisi löytää paikan, johon tuntee kuuluvansa. Sata vuotta aikaisemmin nuori Kitty McBride lähtee Skotlannista kohti Australiaa varakkaan perhetuttavan seuralaisena. Matkalippu uuteen maahan tarjoaa mahdollisuuden seikkailuun – ja suureen rakkauteen, jonka vaikutukset kantavat vuosikymmenien päähän. Helmen sisar jatkaa Seitsemän sisarta -romaanin aloittamaa huikeaa kirjasarjaa, jonka jokaisessa osassa seurataan yhden sisaren tarinaa. Kirjat perustuvat väljästi Seulasten tähtikuvioon liittyvään myto­ logiaan.

Lucinda Riley (s. 1967) on kotoisin Irlannista. Hän on julkaissut lukuisia kirjoja, jotka on käännetty jo yli 30 kielelle ja julkaistu 38 maassa. Kirjoja on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Riley asuu miehensä ja lastensa kanssa ajoittain Englannissa ja ajoittain Irlannissa. Helmen sisar on Lucinda Rileyn kuudes suomennettu romaani. Aiemmin häneltä on julkaistu kolme osaa Seitsemän sisarta -sarjaa, joista viimeisin keväällä 2019, sekä romaanit Keskiyön ruusu ja Enkelipuu.

lucindariley.com

16 SYKSY 2019


MUISTA SARJAN AIEMMAT OSAT

Useita maanosia ja vuosi­kymmeniä kattava, hyvin taustoitettu ja vangitseva romaani, joka kohoaa eeppisiin mittasuhteisiin. Sunday Express kirjasta Helmen sisar

LUCINDA RILEY

Helmen sisar

Seitsemän sisarta 4 ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS THE PEARL SISTER SUOM. HILKKA PEKKANEN SIDOTTU / N. 820 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-667-7 ISBN 978-952-279-668-4 ILMESTYY SYYSKUUSSA

SYKSY 2019

17


Cecilia Samartin | Naiset valkoisissa

Vastarintaa ja rakkautta Havannassa © A T Mesina

Havanna, Kuuba vuonna 2003. Doña Maria on ylpeä vanha nainen, jonka kotina on suuren kartanon yksi huone. Maria iloitsee siitä, että nuori Sophie vierailee hänen luonaan usein, mutta on myös huolissaan Sophien puolesta, koska Havannan kaduilla on rauhatonta. Sophie käy mielellään tätinsä Marian luona, mutta viime aikoina hänen on ollut yhä vaikeampaa keksiä selityksiä Ernesto-isän pitkäksi venyneelle ulkomaankomennukselle. Todellisuudessa Ernesto ei ole Venezuelassa, vaan vangittuna pahamaineisessa vankilassa muiden oppositioliikkeen kannattajien kanssa. Kun Sophien äiti Silvia käännytetään kerta toisensa jälkeen vankilan portilta muiden vierailemaan pyrkivien vaimojen, äitien, sisarten ja tyttöystävien kera, hän löytää oman tapansa uhmata valtaapitäviä. Joka sunnuntai Silvia ja muut naiset osallistuvat jumalanpalvelukseen valkoisiin pukeutuneina ja kävelevät sen jälkeen äänettöminä pitkin Havannan katuja punainen kukka kädessään. Naiset valkoisissa on kauniisti ja mukaansatempaavasti kerrottu tarina Naiset valkoisissa -protestiliikkeen synnystä Havannassa. Cecilia Samartinin rakkaus synnyinmaatansa kohtaan huokuu läpi tarinan.

18 SYKSY 2019

Cecilia Samartin syntyi Kuubassa 1961. Hän oli vasta alle vuoden ikäinen, kun perhe joutui pakenemaan Castron hallintoa Yhdysvaltoihin. Nykyisin Samartin asuu Los Angelesin kukkuloilla ja työskentelee psykoterapeuttina. Samartin ei ole toistaiseksi voinut palata takaisin Kuubaan. Naiset valkoisissa on Samartinin kahdeksas suomennettu romaani. Aiemmin häneltä on julkaistu suomeksi Señor Peregrino, Nora & Alicia, Kaunis sydän, La Peregrina, Los Peregrinos, Mofongo ja Kirottu kauneus.


Älä aloita iltalukemisena, sillä luet tätä aamuun asti. Cosmopolitan kirjasta Kirottu kauneus

CECILIA SAMARTIN

Naiset valkoisissa ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS LADIES IN WHITE SUOM. SUSANNA PAARMA SIDOTTU / N. 420 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-751-3 ISBN 978-952-279-765-0 ILMESTYY SYYSKUUSSA

SYKSY 2019

19


Rosella Postorino | Suden pöydässä

Palkittu romaani Hitlerin ruoanmaistajista © Rapaccini

Vuonna 1943 Rosa Sauer pakenee Berliinin tuhoisia pommituksia appivanhempiensa luokse miehitetyn Puolan alueelle Gross-Partchiin. Uusi naapuri tuo kuitenkin kuoleman entistä lähemmäksi Rosaa. Vain muutaman kilometrin päässä on Hitlerin salainen päämaja, Sudenpesäksi kutsuttu bunkkerikompleksi. Rosa pakotetaan yhdeksän muun nuoren naisen tavoin maistamaan päivittäin Hitlerille valmistettua ruokaa mahdollisten myrkytysyritysten varalta. Naisten välille syntyy olosuhteiden pakosta omalaatuinen liittolaisuus, jonka siteenä on yhteinen pelko. Rosella Postorinon Suden pöydässä on monisyinen kuvaus ihmisen osasta poikkeuksellisissa olosuhteissa, joissa selviytymisen pakko ja syyllisyyden taakka ottavat mittaa toisistaan. Samalla kun ihanan täyteläinen voi sulaa sodan nälkiinnyttämän Rosan suussa, hän on tuskaisen tietoinen toimiensa seurauksista. Maistamalla hän varmistaa, että Suden­ pesän peto voi hyvin ja jaksaa kylvää kuolemaa.

Rosella Postorino (s. 1978) on italialainen journalisti ja kirjailija, joka asuu Roomassa. Suden pöydässä on hänen neljäs romaaninsa ja ensimmäinen suomeksi julkaistu teos. Alkuteos Le Assaggiatrici voitti arvostetun Premio Campiello -kirjallisuuspalkinnon Italiassa vuonna 2018.

Mestarillinen (...) Ainutlaatuinen tarina, josta jokainen lukija löytää itsensä. L’Unione Sarda

20 SYKSY 2019


ROSELLA POSTORINO

Suden pöydässä ITALIANKIELINEN ALKUTEOS LE ASSAGGIATRICI SUOM. HELINÄ KANGAS SIDOTTU / N. 320 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-729-2 ISBN 978-952-279-766-7 ILMESTYY ELOKUUSSA

SYKSY 2019

21


Ruth Hogan | Kadonneiden tavaroiden vartija

Kolme rakkautta, tuhat esinettä © Simon Weller

Padua on ruusupuutarhan ympäröimä, vanha talo Lontoossa. Sen omistaa iäkäs kirjailija Anthony, joka on menettänyt kihlattunsa vuosi­kymmeniä sitten mutta kaipaa rakastaan yhä. Anthonyn apulaisena Paduassa työskentelee eronnut, nelikymppinen Laura, joka pakenee ihmissuhteiden haavoittavuutta talon ruusuntuoksuisiin huoneisiin ja pysähtyneeseen aikaan. Vuonna 1974 nuori Eunice kiiruhtaa pitkin Lontoon Bloomsbury Streetiä työpaikkahaastatteluun kirjakustantamoon. Vihreä ovi, kolkutus. Ja ennen kuin Eunice on edes ehtinyt astua kustantamon kynnyksen yli, hän on rakastunut sen toisella puolella seisovaan mieheen. Ruth Hogan kietoo toisiinsa viehättävällä ja yllätyksellisellä tavalla monta tarinaa rakkaudesta – ikuisesta, mahdottomasta, uudelleen syttyvästä. Kerrontaa puhkovat Anthonyn talteen keräämiin esineisiin liittyvät pienet tarinat, jotka ovat kuin piikkejä Paduan ruusupensaissa. Niiden kirpeys jää elämän lailla kirvelemään iholle, mutta päällimmäiseksi kertomuksesta jää kuitenkin sydämeen vahva ja lämmin toivo.

22 SYKSY 2019

Ruth Hogan syntyi Bedfordissa Englannissa perheeseen, jonka äiti työskenteli kirjakaupassa. Ruth luki kaikki kirjat, jotka vain sai käsiinsä, ja hänen lapsuutensa suosikkei­ hin kuului muun muassa Muumi­ peikko. Kadonneiden tavaroiden vartija on Hoganin ensimmäinen romaani. Se ilmestyi Englannissa vuonna 2017 ja on ollut siitä lähtien myydyimpien kirjojen joukossa. Hogan asuu vik­ toriaanisen ajan talossa keräämiensä esineiden, löytökoirien ja pitkä­ pinnaisen aviomiehensä kanssa.


Hyväntuulinen esikois­ romaani, jonka ääreltä ei malta lähteä mihinkään. New York Journal of Books

RUTH HOGAN

Kadonneiden tavaroiden vartija ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS THE KEEPER OF LOST THINGS SUOM. SUSANNA TUOMI SIDOTTU / N. 360 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-754-4 ISBN 978-952-279-767-4 ISBN 978-952-279-782-7 ILMESTYY ELOKUUSSA

SYKSY 2019

23


Nina George | Uniin eksyneet

Voiko väärä ratkaisu tehdä onnelliseksi? © Helmut Henkensiefken / FinePic

Entinen sotakirjeenvaihtaja Henri Skinner kiirehtii Lontoon iltapäiväruuhkassa tapaamiseen, mutta joutuu matkalla onnettomuuteen ja vaipuu sairaalassa koomaan. Elämän ja kuoleman rajalla Henri palaa takaisin lapsuuteen, työvuosiin ja salaisuuksiin, jotka ovat saaneet hänet pakenemaan ja pelkäämään. Onnettomuus tuo Henrin luo kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä; hänen teini-ikäiseksi varttuneen poikansa Samin, joka ei ole tavannut isäänsä vuosiin, sekä entisen naisystävänsä Eddien, jonka Henri on aiemmin kylmästi jättänyt. Vuoteen vierellä Sam ja Eddie yrittävät toisiinsa tukeutuen rakentaa uudelleen suhteensa Henriin. Huippuälykkäällä Samilla on erityinen kyky aistia värein numeroita ja kirjaimia, mutta myös isänsä ajatuksia ja unia. Eddie puolestaan joutuu miettimään kysymystä, johon hän ei itse haluaisi vastata. Uniin eksyneet on viisas, koskettava ja maaginen tarina siitä, mitä rakkaus merkitsee. Se on ajatuksia herättävä kirja elämästä ja kuolemasta sekä sovinnosta menneisyyden kanssa, jotta tulevaisuus olisi mahdollinen.

Nina George (s. 1973) on saksalainen journalisti ja kirjailija. Hän on julkaissut kolmisenkymmentä kirjaa sekä lukuisia novelleja ja kolumneja. George työskentelee kirjailijoiden tekijänoikeuksien puolesta mm. kansainvälisen kirjailijajärjestö PENin piirissä sekä toimii kouluttajana ja puhujana. Hän asuu kirjailijapuolisonsa kanssa Berliinissä ja Bretagnessa. Vuonna 2011 George sai saksalaisen Delia-palkinnon, joka myönnetään vuoden parhaalle rakkaus­ romaanille. Hänen tuotannostaan on aiemmin suomennettu kaksi romaania, Pieni kirjapuoti Pariisissa ja Pieni bistro Bretagnessa.

24 SYKSY 2019


MUISTA MYÖS EDELLISET KIRJAT

Varoituksen sana, kun aloitat lukemisen. Kirjaa on vaikea laskea käsistään, niin suuri ilo on seurata naisystävämme uutta elämää. Ja ah, miten miellyttävä loppu! Se on ainoa oikea tälle tarinalle. Eeva-lehti kirjasta Pieni bistro Bretagnessa

NINA GEORGE

Uniin eksyneet SAKSANKIELINEN ALKUTEOS DAS TRAUMBUCH SUOM. SANNA VAN LEEUWEN FLEX / N. 460 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-740-7 ISBN 978-952-279-768-1 ILMESTYY KESÄKUUSSA

SYKSY 2019

25


Louise Penny | Kuolema kiitospäivänä & Kylmän kosketus

Quebeciläiseen kylään sijoittuvat dekkarit sisältävät nerokkaita juonenkäänteitä, kiehtovia henkilöitä ja croissanteja. Sanalla sanoen, herkullista. People Magazine

Tervetuloa Three Pinesiin! LOUISE PENNY

Kuolema kiitospäivänä Three Pines 1

ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS STILL LIFE SUOM. RAIMO SALMINEN FLEX / N. 440 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-755-1 ISBN 978-952-279-769-8 ISBN 978-952-279-783-4 ILMESTYY KESÄKUUSSA

Viehättävä pikkukylä Three Pines Quebecin kaupungin lähellä heräilee kiitospäivän aamuun. Kun kaikkien rakastama, eläkkeellä oleva opettaja Jane Neal löydetään metsästä kuolleena, on kyläläisillä vaikeuksia uskoa tapahtunutta todeksi. Kylän asukkaat olettavat nuolesta surmansa saaneen Janen joutuneen salametsästäjän uhriksi. Quebecin poliisilaitokselta saapuva rikoskomisario Armand Gamache tiimeineen on toista mieltä. Tarkkanäköinen ja harkitseva Gamache aistii, että jotain synkkää piileskelee kylän sievien julkisivujen takana. Kuolema kiitospäivänä aloittaa Louise Pennyn Three Pines -dekkarisarjan, jonka toinen osa Kylmän kosketus julkaistaan jo syyskuussa. Sarjan kolmas osa Kuukausista julmin ilmestyy keväällä 2020.

26 SYKSY 2019


LOUISE PENNY

Kylmän kosketus Three Pines 2

ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS DEAD COLD SUOM. RAIMO SALMINEN FLEX / N. 360 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-756-8 ISBN 978-952-279-770-4 ISBN 978-952-279-784-1 ILMESTYY SYYSKUUSSA

Talvi on kietonut kanadalaisen Three Pinesin kylän lumivaippaansa. Kylää riepotelleesta Jane Nealin murhasta on kulunut jo yli vuosi. Jouluvalot tuikkivat ikkunoista, kaikilla on hyvä mieli, kunnes kesken tapaninpäivän perinteisen curlingottelun, karmiva huuto lävistää pakkasilman. CC de Poitiers on kuollut. Paikallinen poliisi on ihmeissään. Miten kukaan voi kuolla sähköiskuun väkijoukon keskellä ilman että yksikään huomaa mitään normaalista poikkeavaa?

© Jean-François Bérubé

Rikoskomisario Armand Gamache tiimeineen kutsutaan apuun, eikä aikaakaan kun kuolleen naisen taustasta löytyy liuta salaisuuksia ja vihamiehiä. Mutta vihamiehiä on Gamachella itselläänkin. Sisäpiirin peli poliisihallinnossa kiristää otettaan, eikä keneenkään voi luottaa. Jäätävät tuulet puhaltavat suoraan Three Pinesin kylään, mutta jotain vielä hyisempää on Gamachen kintereillä.

Louise Penny (s. 1958) on kanadalainen menestyskirjailija, jonka Three Pines -dekkarisarja on käännetty yli 25 kielelle ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Sarjan dekkarit ovat saaneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja ensimmäisestä osasta lähtien. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Penny työskenteli toimittajana radiossa eri puolilla Kanadaa. Nykyisin hän asuu kultaisennoutajansa Bishopin kanssa pienessä kylässä Montrealin etelä­ puolella.

louisepenny.com

SYKSY 2019

27


John Kåre Raake | Jää

Pohjoisnavalla vain ihmissielu on jäätäkin kylmempi © Julie Pike

Post-traumaattisen stressin piinaama entinen erikois­joukkojen kommando Anna Aune on paennut maailmaa ja sen kauhuja Pohjoisnavalle. Hän viettää kokonaisen arktisen talven tutkijakollegansa kanssa dokumentoiden ilmastonmuutoksen alueelle aiheuttamia tuhoja. Pyhäinpäivän iltana sysimustan taivaan valaisee yhtäkkiä lähistöltä ammuttu hätäraketti. Alueella ei pitäisi olla muita ihmisiä, mutta raketin ampujaa etsiessään Anna kollegoineen löytää arktisen jään keskeltä Kiinan valtion salaisen tukikohdan. Tukikohdassa heitä odottaa kauhistuttava näky. Miehistö löytyy kuolleena, jokainen luonnottomaan asentoon jäätyneenä. Päälle vyöryvän hirmu­myrskyn vuoksi yhteyttä ulkomaailmaan ei ole. Pahinta on kuitenkin se, kun Anna ymmärtää jonkun murhanneen tukikohdan asukkaat. Ja murhaaja odottaa uusia uhreja myrskyn pimeydessä. Jää on arktinen trilleri, jonka armoa antamaton Pohjoisnapa pysyy kuin ikirouta lukijan mielessä.

28 SYKSY 2019

John Kåre Raake on yksi Norjan suosituimmista käsikirjoittajista. Hänen kirjoittamansa elokuvat The Wave ja The Quake on myyty yli 120 maahan, ja niillä on pelkäs­ tään Norjassa ollut yli kaksi miljoo­ naa katsojaa. Jää on Raaken ensim­ mäinen kaunokirjallinen teos.


Tukikohta oli pimeyden puristuksissa, kuin ilmakupla vesimassan sisällä. Anna ja Zakariassen olivat ansassa. Jos he pysyisivät sisällä, murhaaja tietäisi heidän sijaintinsa. Jos he lähtisivät ulos, myrsky ottaisi heidät hengiltä. Jääkylmän puun ja kuoren välissä. Ote kirjasta Jää

JOHN KÅRE RAAKE

Jää

NORJANKIELINEN ALKUTEOS ISEN SUOM. VIRPI VAINIKAINEN SIDOTTU / N. 340 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-741-4 ISBN 978-952-279-771-1 ILMESTYY LOKAKUUSSA

SYKSY 2019

29


Tom Chatfield | Tämä on Gomorra

Hallitse verkkoa, hallitse maailmaa © Lewis Khan

Elantonsa hakkeritaidoillaan tienaava lontoolainen Azi Bello on kasvanut tietokoneiden ympäröimänä. Hän tietää, kuinka arvokasta yksityisyys on maailmassa, jossa teknologian pimeä puoli tekee julmimmatkin mieliteot mahdollisiksi. Pimeässä verkossa huumeet, aseet, pornografia, elämä ja kuolema ovat kaikki kaupan, ja kyseessä ovat ostajan markkinat. Azin verkkoon luoma todellisuus törmää reaalimaailmaan, kun salamyhkäinen Munira-nainen ottaa yhteyttä tarjoten salaista tietoa ISIS-terroristeista ja jostakin vielä vaarallisemmasta, josta ei tiedetä muuta kuin nimi – Gomorra. Sotkeutuessaan kansainvälisten salaliittojen verkkoon Azi ja Munira joutuvat työskentelemään yhdessä pysyäkseen elossa ja selvittääkseen kaikista suurimman arvoituksen: mikä on Gomorra? Tom Chatfieldin romaani vie lukijan Lontoosta Berliinin ja Ateenan kautta sodan runtelemaan Syyriaan ja Los Angelesiin saakka. Piinaava ja iskevä trilleri paljastaa, miten helposti ihmiselämän voi tuhota vain muutamalla klikkauksella.

30 SYKSY 2019

Tom Chatfield (s. 1980) on englantilainen kirjailija, toimittaja ja IT-alan kommentaattori. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja ja toiminut BBC:n kolumnistina. Hänen teoksiaan on julkaistu yli kolmellakymmenellä kielellä ympäri maailman. Tämä on Gomorra on Chatfieldin ensimmäinen kaunokirjallinen teos.


Seuraavien tuntien aikana Azin penkomisen tuloksena on kone, jonka avulla (...) hän pystyy tekemään lähes mitä vain, kenties kansainvälisen ydinsodan aloittamista lukuun ottamatta. Mutta vain jos hän malttaa olla kärsivällinen. Kiireestä johtuviin virheisiin Azilla ei ole varaa, sillä hänen täytyy olla täydellisen näkymätön. Ote kirjasta Tämä on Gomorra

TOM CHATFIELD

Tämä on Gomorra ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS THIS IS GOMORRAH SUOM. TUUKKA PEKKANEN SIDOTTU / N. 320 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-664-6 ISBN 978-952-279-772-8 ILMESTYY HEINÄKUUSSA

SYKSY 2019

31


Bernard Cornwell | Susien sota

Uhtred ja susien raivo © Felix Clay

Mestarisoturi Uhtred on vihdoin vallannut sukunsa linnan takaisin, mutta rauhasta hän ei saa pitkään nauttia. Uhtred saa hätäsanoman vanhalta suojatiltaan ja lähtee uskollisten soturiensa kera ratkomaan Mercian ja vanhan vihollisensa Wessexin ongelmia. Merciassa Uhtred huomaa, että hänellä on vastassaan myös uusi vihollinen: norjalainen viikinkipäällikkö Sköll, joka johtaa beserkeiksi kutsuttua hurjapäisten viikinkien joukkoa. He ovat suden sotureita, jotka huumaavat itsensä ennen taistelua ja sotivat mielipuolisen raivon vallassa. Sköll mielii North­umbrian kuninkaaksi Uhtredin vävyn Sigtryggrin tilalle ja hyökkää säälimättömästi tämän kimppuun. Tuhotakseen yhden vihollisen Uhtredin täytyy ensin kohdata toinen. Onnistuuko hän pitämään Wessexin loitolla pohjoisista kotiseuduistaan? Onko pelottavan velhon tukemia suden sotureita vastaan edes mahdollista taistella? Uhtred-sarjan 11. osa Susien sota jatkaa Englannin yhdistymisen tarinaa, joka on kertomus rohkeudesta, velvollisuudesta, sodasta ja rakkaudesta.

HUIPPU­SUOSITUN THE LAST KINGDOM -SARJAN INNOITTAJA

32 SYKSY 2019

Bernard Cornwell (s. 1944) on yksi suosituimmista historiallisten seikkailukertomusten kirjoittajista. Englantilaissyntyisen, nykyään Yhdysvalloissa asuvan Cornwellin onnistunut yhdistelmä vauhdikasta viihdettä ja tarkkoja historiallisia yksityiskohtia pitää hänen teoksensa bestsellerlistoilla vuosi toisensa jälkeen. Cornwellin romaaneja on myyty maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kappaletta ja Suomessakin jo lähes 80 000 kappaletta. BBC on tuottanut Uhtred-kirjoihin perustuvan tv-sarjan The Last Kingdom, joka on nähtävissä Netflixissä. Se sai maailmalla ensi-­ iltansa syksyllä 2015 ja on edennyt jo kolmanteen tuotantokauteensa. Suunnitteilla on myös neljäs tuotanto­kausi.

bernardcornwell.net


MUISTA SARJAN EDELLISET OSAT

BERNARD CORNWELL

Susien sota Uhtred 11

ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS WAR OF THE WOLF SUOM. MARLENE SANOUKIAN JA PASI RAKAS JÄÄSKELÄINEN SIDOTTU / N. 480 SIVUA / KL 84.2 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-730-8 ISBN 978-952-279-773-5 ILMESTYY LOKAKUUSSA

SYKSY 2019

33


Anna Fifield | Loistava toveri Kim Jong-un

Salaperäisen diktaattorin henkilökuva Kim Jong-unia on helppo parodioida: lihava tyranni, jolla on outo hiustyyli ja kummallisia asuja. Hänet tunnetaan nuorena, myrskyisänä valtionpäämiehenä, joka johtaa ydinasevaltaa ja vastustaa uhmakkaasti Yhdysvaltoja. Kimistä kerrotaan mitä erikoisimpia tarinoita: hän syötti setänsä koirille, teloitutti tyttöystävänsä ja lihotti itseään juustolla kunnes nilkat pettivät. Mutta mitä tämän häkellyttävän julkisivun taakse kätkeytyy? Toimittaja Anna Fifield päätti ottaa selvää. Hän haastatteli kirjaansa varten monia Kim Jong-unin lähipiirissä vaikuttaneita henkilöitä sekä politiikan ja psykologian asiantuntijoita, jotka ovat analysoineet Kim Jong-unin käytöstä. Haastateltavien joukossa on myös tavallisia pohjoiskorealaisia aina työleirien vangeista ns. Pjonghattanilla eläviin eliitin jäseniin. Loistava toveri Kim Jong-un on yhden maailman parhaimman Pohjois-Korea-asiantuntijan tekemä syväluotaava katsaus paitsi Kim Jong-unin persoonaan myös nykypäivän Pohjois-Koreaan.

34 SYKSY 2019

Uusiseelantilaissyntyinen Anna Fifield (s. 1976) on Washington Post -lehden Pekingin toimiston johtaja. Hän on työskennellyt aiemmin mm. Japanin ja Korean kirjeenvaihtajana ja vieraillut Pohjois-Koreassa lukuisia kertoja.


A nn h ta äm a F va m ifi lla en eld , t m joh äv osa u o än a n t ke Su ka lje a ttu n mo ari rto m aa lu ni na a -k ki jo n P ir j an m oh kir en u jo rn es jo itt aj – e al ta is aB i is ri -K ar p ba ys ti lli or ra De t – i ses ea m ick y. ts ti n en i ANNA FIFIELD

Loistava toveri Kim Jong-un ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS THE GREAT SUCCESSOR SUOM. SEPPO RAUDASKOSKI SIDOTTU / N. 360 SIVUA / KL 99.1 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-747-6 ISBN 978-952-279-775-9 ILMESTYY LOKAKUUSSA

SYKSY 2019

35


Adam Rutherford | Lyhyt historia meistä kaikista

Kenen geenejä kannat? © Stefan Jakubowski

Tämä on sinun tarinasi – sinun ja 100 miljardin muun ihmisen. Tämä on kertomus meistä kaikista, sillä kannamme geeniperimässämme jälkiä koko lajimme historiasta: syntymistä, kuolemista, sairauksista, sodista, nälänhädästä, muuttoliikkeistä ja valtavasta määrästä seksiä. Geenitutkija Adam Rutherford kertoo kirjassaan ihmisen historian genetiikan ja DNA:n kautta, neandertalinihmisistä nykyhetkeen ja kohti tulevaisuutta. Kirja esittelee myös geenitutkimuksen kehittymistä, suurimpia saavutuksia ja erilaisia käyttötarkoituksia sekä purkaa geeneihin liittyviä myyttejä. Lyhyt historia meistä kaikista antaa uuden näkökulman siihen, keitä me olemme ja miten meistä tuli tällaisia. Olet väärässä, jos luulit geeniesi kertovan, millainen olet. Mutta geenisi kyllä tietävät, mistä olet tullut.

Rutherfordin hiottu, läpikotaisen viihdyttävä teos Homo sapiensin ja ihmisen DNA:n historiasta on populaaritiedettä parhaimmillaan. The Guardian

36 SYKSY 2019

Adam Rutherford (s. 1975) on geeni­tutkija, kirjailija ja toimittaja. Rutherford työskenteli pitkään Nature-tiedejulkaisun toimittajana, ja nykyään hän isännöi BBC:llä radio-ohjelmaa Inside Science. Hän kuuluu myös The Guardian -lehden kirjoittajakuntaan ja on ollut tekemässä monia BBC:n tiede­ dokumentteja. Lyhyt historia meistä kaikista on Rutherfordin ensimmäinen suomennettu teos. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja, ja Bazar julkaisee häneltä myöhemmin suomeksi myös kirjan The Book of Humans.

adamrutherford.com


ADAM RUTHERFORD

Lyhyt historia meistä kaikista Ihmiskunnan tarina geenien kertomana

ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS A BRIEF HISTORY OF EVERYONE WHO EVER LIVED SUOM. VELI-PEKKA KETOLA SIDOTTU / N. 500 SIVUA / KL 56.4 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-665-3 ISBN 978-952-279-666-0 ILMESTYY SYYSKUUSSA

SYKSY 2019

37


Hannah Fry | Hello world – Kuinka selviytyä algoritmien aikakaudella

Tekoäly ja ihmisenä olemisen taito © Peter Bartlett

Kuvittele, että sinua syytetään rikoksesta. Kumman haluaisit käsittelevän syytettä – ihmisen vai algoritmin? Kumpi olisi loogisempi ja virheettömämpi käsittelyssään? Entä kumman langettama tuomio voisi olla johdonmukaisempi? Tai armollisempi? Algoritmeja on kaikkialla: terveydenhuollossa, liikenteessä, rahoitusalalla, rikostentorjunnassa, ajanvietteessä ja toisinaan jopa päättämässä, kenet tuomitaan vankeuteen ja ketä ei. Miten pian koneet tekevät kaikki meitä ihmisiä koskevat päätökset? Minkälaisen tulevaisuuden me haluamme? Hannah Fry vie meidät kirjassaan Hello world kiehtovalle kiertoajelulle algoritmien maailmaan. Fry havainnollistaa selkeästi, mitä algoritmit ovat, missä niitä jo käytetään ja minkälaisia rajoituksia niillä on. Hän tutkii, ovatko algoritmit todellakin parannuskeino yhä kiihtyvään informaatiotulvaan ja vastaus kaikkiin kysymyksiin. Fry saa lukijan pohtimaan, miten säilyttää ihmisyytensä koneiden maailmassa.

Hannah Fry (s. 1984) työskentelee matematiikan dosenttina Lontoon yliopistossa. Hän käyttää mate­ maattisia malleja tutkiessaan ihmi­ sen käyttäytymistä. Fry on uransa aikana tehnyt yhteistyötä hallitus­ ten, poliisivoimien, terveys­analyy­ tik­ko­jen sekä super­market­ketjujen kanssa. Tällä hetkellä Fry tutkii sivi­ lisaatiomme trendejä sekä tapoja, joilla voimme ennustaa sen tule­ vaisuutta. Hänen TED-puheensa keräävät miljoonayleisön, ja IsossaBritanniassa yhdessä Adam Ruther­ fordin kanssa tehty BBC:n tiedesarja The Curious Cases of Rutherford & Fry on saanut suuren suosion. Hello world oli ehdolla Ison-Britan­ nian parhaimman tietokirjan pal­ kinnon saajaksi vuonna 2018.

38 SYKSY 2019


Yksi parhaista algoritmeja käsittelevistä kirjoista (…) ansaitsee paikkansa bestseller-listoilla. The Times

HANNAH FRY

Hello world

Kuinka selviytyä algoritmien aikakaudella ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS HELLO WORLD: HOW TO BE HUMAN IN THE AGE OF THE MACHINE SUOM. JAANA ISO-MARKKU SIDOTTU / N. 290 SIVUA / KL 61 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-758-2 ISBN 978-952-279-774-2 ILMESTYY LOKAKUUSSA

SYKSY 2019

39


Nadya Tolokonnikova | Pussy Riotin opas aktivismiin

PROTESTOI VASTUSTA radikaalisti,

iloisesti! © Nadya Tolokonnikova

Modernin protestoimisen kasvot on puettu punaiseen kommandopipoon. Tämä kuva levisi maailmalle uutiskanavien välityksellä 21. helmikuuta 2012, kun Pussy Riot -kollektiivi järjesti punk-henkisen tem­ pauksen Moskovan Kristus Vapahtajan katedraalissa ja päätyi tapahtuman seurauksena sekä vankilaan että kansainvälisen poliittisen aktivismin symboliksi. Ryhmän keulakuva Nadya Tolokonnikova on hyppinyt piikkilanka-aitojen yli, suudellut mellakkapoliiseja, saanut hevospiiskasta Sotšissa, ollut nälkälakossa vankilassa, ja elänyt koko tämän ajan Vladimir Putinin valvovan silmän alla. Nyt hän kertoo omin sanoin, miksi Pussy Riot oli tarpeellista perustaa ja mitä kaikkea hän on joutunut tekojensa seurauksena kestämään.

Pussy Riotin opas aktivismiin paljastaa Tolokonnikovan kymmenen ohjetta vallankumouksen aikaansaamiseksi. Kirja tarjoaa tuoreen ja ajankohtaisen näkökulman kansalaistottelemattomuuteen, kehottaa kyseenalaistamaan vallalla olevia käytäntöjä ja muistuttaa, että aktivismi voi olla myös iloista. Teoksen esipuheen on kirjoittanut Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

40 SYKSY 2019

Nadežda ”Nadya” Tolokonnikova (s. 1989) on venäläinen poliittinen aktivisti, punk-muusikko, katu­ taiteilija ja Pussy Riot -liikkeen johto­hahmo. Hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan vuonna 2012 mutta hän sai armahduksen joulukuussa 2013. Sittemmin hän on perustanut Zona Prava -nimisen vankien oikeuksien puolesta taistelevan järjestön ja itsenäisen MediaZona-­uutispalvelun, joka on tehnyt yhteistyötä muun muassa The Guardian -lehden kanssa.


Tyylikäs, iskevä ja elegantisti koottu Vogue

NADYA TOLOKONNIKOVA

Pussy Riotin opas aktivismiin ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS READ & RIOT SUOM. SIRPA PARVIAINEN SIDOTTU / N. 330 SIVUA / KL 99.1 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-742-1 ILMESTYY SYYSKUUSSA

SYKSY 2019

41


Pekka Hako | Linnunradalla – Kapellimestarin matkassa

Linnunradalla piirtää lähikuvan kapellimestari Hannu Linnusta ja hänen työstään Suomessa ja kansainvälisillä konserttilavoilla. Teoksessa Lintu kertoo myös ajattelustaan, hänelle tärkeistä säveltäjistä ja sävellyksistä sekä ottaa vahvasti kantaa kulttuurielämämme ilmiöihin. Lisäksi teos kurkistaa konserttiyleisöltä piilossa oleviin hetkiin kulissien takana eri puolilla maailmaa. Palkittu tietokirjailija Pekka Hako seurasi Hannu Linnun työskentelyä paitsi tämän kotoisassa ympäristössä Radion sinfoniaorkesterin johtajana myös konserttimatkoilla mm. Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hako keskusteli Linnun kanssa elämästä ja musiikista lentokenttien odotustiloissa, ravintoloissa, harjoitusten tauoilla, viskibaarissa, hotellien auloissa ja kahviloissa. Linnunradalla kurkistaa Hannu Linnun julkisivun taakse ja puhkaisee tavallisen lukijan mentävän aukon kapellimestarin salaperäisenä pidettyyn maailmaan.

42 SYKSY 2019

© Heikki Tuuli

Matka musiikin ja mielen avaruuteen

Pekka Hako (s. 1953) on suomalainen musiikkitieteilijä ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt myös käsikirjoittajana, tuottajana ja ohjaajana. Hakon kirjoittamiin teoksiin sisältyy monia elämäkertoja ja henkilökuvia säveltäjistä, laulajista ja kapellimestareista.


Työskentelen kapellimestarina, koska vain siten osaan ilmaista sen, mitä musiikissa tunnen. Jos osaisin kuvata musiikkia sanoilla, minulla ei olisi tarvetta johtaa orkesteria. Hannu Lintu

PEKKA HAKO

Linnunradalla Kapellimestarin matkassa

SIDOTTU / N. 250 SIVUA / KL 99.1 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-656-1 ISBN 978-952-279-657-8 ILMESTYY ELOKUUSSA

SYKSY 2019

43


Jenny Rostain | Liian rikki kuolemaan

Väkivallan pitkä varjo © Soila Homanen

Liian rikki kuolemaan kertoo väkivallan aiheuttamasta traumaperäisestä stressihäiriöstä (PTSD), joka ai­ heuttaa muun muassa syvää ahdistusta ja pako­ kauhua. Oireet saattavat alkaa yllättäen, kun jokin muistuttaa trauman aiheuttaneesta tilanteesta. Jenny Rostain kertoo omasta selviytymis­kamp­pailus­ taan läpi rikki repivien traumojen sekä taistelusta itsensä eheyttämisen ja menneisyyden hyväksyn­ nän tiellä. Rostain on myös koonnut kirjaan ajan­ kohtaisinta tietoa traumaperäisestä stressihäiriöstä ja sen hoitokeinoista, sillä toistaiseksi tietoa on ollut Suomessa vaikeasti saatavilla. Usein sairastunut on ongelmansa kanssa yksin juuri silloin, kun apua eni­ ten tarvitsisi. Toipuminen vie pitkään, eikä oikotietä onneen ole. Voiko särkynyt sielu koskaan toipua täysin ehjäksi – ja onko se edes tarpeellista?

44 SYKSY 2019

Helsinkiläinen Jenny Rostain (s. 1982) on ammatiltaan näyttelijä, käsikirjoittaja ja valokuvaaja, joka eli vuosia New Yorkissa opiskellen ja uraa luoden. Hänen jääkiekkoilija Tommi Kovasesta kertova esikoisteoksensa Kuolemanlaakso oli arvostelumenestys, ja se valittiin vuoden 2017 urheilukirjaksi.


Minulla oli muistoja, joita yritin paeta pitääkseni itseni elossa. Salaisuuksia, jotka olivat jopa tuota kuristamistakin kipeämpiä. Niin raskaita, että pelkäsin hautautuvani niiden alle ja hukkuvani, jos raottaisin vähänkään ovea menneisyyteeni. Ote kirjasta Liian rikki kuolemaan

JENNY ROSTAIN

Liian rikki kuolemaan SIDOTTU / N. 220 SIVUA / KL 59.564 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-659-2 ISBN 978-952-279-660-8 ILMESTYY ELOKUUSSA

SYKSY 2019

45


Jarkko Sipilä | Immu

EX-JENGILÄISEN RAJU TARINA Mika ”Immu” Ilmén, 47, tuomittiin huumekaupan rahoittamisesta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta kymmeneksi vuodeksi vankeuteen vuonna 2014. Mikä sai menestyneen urheilijan ja yrittäjän pukemaan prosenttijengin liivit päälleen? Pienestä pitäen Immu oli se, joka haettiin apuun kun tarvittiin kovuutta paikalle. Railakkaista nuoruusvuosista huolimatta Immu treenasi jatkuvasti eri kamppailulajeja, ja taidot olivat tarpeen hänen pyörittäessään eteispalvelutoimintoja Helsingin suosituimpien yökerhojen ovilla. Immu oli perustamassa CAGE-vapaaotteluorganisaatiota ja oli Suomen ensimmäisiä vapaaottelija-ammattilaisia. Vuonna 2007 Cannonball MC:n perustaja, Immun lapsuudenkaveri, tarjosi tälle kerhon kunniajäsenyyttä. Otettuaan jäsenyyden vastaan hän nousi parissa vuodessa kerhon asekersantiksi normaalisti todella tarkasta arvojärjestyksestä poiketen. Tämä reitti johti seitsemän vuotta myöhemmin linnaan. Kirja kertoo karusti ja kaunistelematta Immun tarinan, jossa väkivalta on aina vahvasti läsnä. Se avaa ovet Helsingin yöelämän pimeisiin paikkoihin, kivi­ kovaan vapaaottelumaailmaan, järjestäytyneen rikollisuuden syövereihin sekä vankilan rankkaan arkeen.

46 SYKSY 2019

Jarkko Sipilä (s. 1964) on toimittaja ja kirjailija. Hän työskentelee MTV3:n uutisissa rikostoimituksen päällikkönä. Hän on kirjoittanut yli kaksikymmentä dekkaria, radiokuunnelmia ja tv-sarjan. Koripalloa SM-tasolla pelannut Sipilä toimii juniorivalmentajana kori- ja jalkapallossa.


Kyllä mä olin valmis menee ihan maaliin asti. Noi on kuitenkin tilanteita, et se on joko hän tai minä. Eihän siinä sitten ole kahta sanaa miten se menee. Hyvä ettei kukaan kuollut. Mika Ilmén

JARKKO SIPILÄ

Immu

SIDOTTU / N. 300 SIVUA / KL 99.1 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-738-4 ISBN 978-952-279-776-6 ISBN 978-952-279-785-8 ILMESTYY LOKAKUUSSA

SYKSY 2019

47


Linda Huhtinen | Tuomari – Timo Favorinin tarina

Mies roolin takana © Maiju Emilia Photography

Timo Favorinin ennätyksellinen liigaura erotuomarina alkoi vuonna 1997 ja päättyi tasan tuhannenteen liigaotteluun 1.2.2019. Torinon olympialaisissakin viheltänyt vakavailmeinen oikeudenjakaja on kaikille kiekkoa seuraaville tuttu ilmestys kaukaloista, mutta minkälainen mies löytyy kivikasvojen takaa? Favorinin mittavaa uraa tuomarina käydään läpi jääkiekkokaupunkien kautta. Vuoronsa saavat paikkakuntien lisäksi niin pelaajat, valmentajat, katsojat kuin jäähallitkin. Mukana on humoristisia ja jopa koomisia hetkiä, mutta myös hyvin vakavia ja murheellisia ihmiskohtaloita. Linda Huhtinen tuo Favorinin lähelle lukijaa nostaessaan esiin tämän elämää myös kaukaloiden ulkopuolella. Siihen mahtuu onnistumisten lisäksi myös vastoinkäymisiä, lapsettomuutta, yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta. Yhteiskuntaa ja koulujärjestelmää tarkastellaan Favorinin erityis- ja tarkkailu­luokan opettajan silmin. Tuomari – Timo Favorinin tarina piirtää kuvan äärimmäisen päättäväisestä miehestä, joka ei tingi periaatteistaan edes mylvivän, kymmentuhatpäisen yleisön edessä.

48 SYKSY 2019

Linda Huhtinen (s. 1989) on tamperelainen runoilija ja vapaa kirjoittaja. Hänellä on myös tamperelaisessa Radio Funissa oma viikoittainen ohjelma Mun Manse. Huhtinen on kirjoittanut Liigalle ’Runoudesta Lajiin’ -juttusarjan, jonka myötä hän tutustui Timo Favoriniin ja halusi kertoa tämän tarinan.


Olen yli kahdenkymmenen vuoden ajan joutunut vetämään roolia, että onnistuisin työssäni erotuomarina. Nyt haluan kertoa, kuka oikeasti olen. Timo Favorin

LINDA HUHTINEN

Tuomari

Timo Favorinin tarina SIDOTTU / N. 300 SIVUA / KL 99.1 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-674-5 ISBN 978-952-279-777-3 ILMESTYY SYYSKUUSSA

SYKSY 2019

49


Jay Lewis | Yöstä valoon – Omaelämäkerta

Rockin kansainvälinen uudisraivaaja © Tarja Lempinen

Kun Jay Lewisin muusikon ura alkoi suomirockin kultaisella 1980-luvulla, tähtäimessä oli koko maailma. Lewis aloitti basistina Suomen ensimmäisessä heavy­ rock-yhtyeessä Sarcofaguksessa, muutti Ruotsiin ja liittyi Oz-yhtyeeseen vuonna 1984. Ruotsi jäi Lewisille kuitenkin vain välietapiksi. Tie vei New Yorkiin, Princess Pangin riveihin. Yhtye oli 1980luvun lopulla kovassa vedossa. Taivaskanavat tarjosivat maailmanlaajuista näkyvyyttä ja Guns N’ Roses halusi heidät lämmittelijäksi. Mutta bändi hajosi kesken nousukiidon, ja Lewis joutui etsimään muita töitä. Vuonna 1997 Lewis käänsi uuden lehden elämässään ja muutti hektisestä New Yorkista takaisin Suomeen, hektisyyden vastakohtaan Lempäälään. Mutta pian puhelin taas soi, ja siitä soitosta alkoi 18 vuoden pituinen ura Yö-yhtyeessä. Vuoden 2016 lopulla Lewisin ja Yön – tai pikemminkin sen johtajan Olli Lindholmin – tiet erkanivat riitaisasti. Yöstä valoon kuvaa rokkarin elämää, joka koostuu haaveista ja hauskanpidosta, kovasta työstä, sinnikkyydestä ja menestyksestä mutta myös hetkistä, jolloin kukaan ei huuda takaisin stagelle.

50 SYKSY 2019

Jay Lewis (alun perin Jukka Homi, s. 1963) on tamperelainen muusikko, joka on soittanut yhtyeissä Jay Lewis Gang, Yö, Oz, Masque, Sarcofagus, Princess Pang, The Chiefs, Skin 'n' Bones ja Billion Dollar Babies. Yöstä valoon on hänen ensimmäinen teoksensa.


Tukholman Studionilla soittaessamme intouduin niin hurjaan meininkiin, että viilentääkseni itseäni työnsin pääni samppanjakulhoon, joka oli täynnä jäävettä. No eihän se nuppi sitten irronnut, kun humautin sen niin syvälle. Siinä vaiheessa kun olin niin sanotusti pitänyt pääni varsin kylmänä ja kaksi isoa kaveria repi miehissä kulhoa nupistani irti, yleisö tuijotti ihmeissään ja luuli, että sekin oli osa showta. Jay Lewis

JAY LEWIS

Yöstä valoon Omaelämäkerta

SIDOTTU / N. 250 SIVUA / KL 99.1 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-672-1 ISBN 978-952-279-778-0 ILMESTYY LOKAKUUSSA

SYKSY 2019

51


Sanna Fäldt | Naisen voimakirja työelämään

Suomalainen työelämä venyttää äärimmilleen erityisesti naisia. Tutkimusten mukaan naiset oireilevat miehiä enemmän, ja varsinkin väsymys ja univaikeudet ovat selvästi yleisempiä työssäkäyvillä naisilla. Yhä useampi nainen tuntee itsensä jatkuvasti riittämättömäksi ja jopa uupuu työssään.

© Emmi Sillanpää

Paremman työelämän puolesta Samaan aikaan voimauttava johtaminen on nousemassa yritysten tärkeäksi kilpailuvaltiksi. Työn pitää olla merkityksellistä, siitä saa nauttia ja parhaimmillaan työnilo vaikuttaa koko yhteiskuntaan positiivisesti. Naisten tutkitusti vahvat empatia- ja tunneälytaidot ovat omiaan valmentavien ja työntekijöiden vahvuuksiin perustuvien johtamistapojen kehittämisessä. Naisen voimakirja työelämään auttaa jokaista naista johtamaan itseään niin että työstä ja arjesta voi saada enemmän iloa. Kirjan harjoitukset ohjaavat parantamaan keskittymiskykyä ja läsnäolemisen taitoa, opettelemaan myötätuntoa itseä ja muita kohtaan, löytämään omat vahvuudet ja palautumaan työstä. Kirja antaa vinkkejä myös siihen, miten jokainen voi itse ottaa aktiivisen roolin oman työyhteisönsä kehittämisessä.

Sanna Fäldt (s. 1978) on pitkän linjan viestinnän ammattilainen, työ- ja organisaatiopsykologian ja muutosjohtamisen erikoisasiantuntija, valmentava tiiminvetäjä sekä mind­fulness-ohjaaja. Hän toimii konsulttiyhtiö Deloittella viestintä- ja markkinointijohtajana luotsaten samalla kollegoitaan lisäämään hyvinvointia ja keskittymistä arjessa. Fäldt on meditoinut säännöllisesti lähes kymmenen vuotta ja ohjaa läsnä­olomeditaatioita ja -kursseja aikuisille ja lapsille. Hän asuu perheineen Porvoossa ja harrastaa joogaa.

52 SYKSY 2019


Näen omassa tiimissäni ja työpaikassani naisten potentiaalin, kun heitä voimautetaan toimimaan omilla vahvuuksillaan. Tämä potentiaali on minusta niin valtava, että uskon sen voivan olla koko suomalaisen työelämän suuri muutosvoima. Sanna Fäldt

SANNA FÄLDT

Naisen voimakirja työelämään SIDOTTU / N. 250 SIVUA / KL 36.13 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-727-8 ISBN 978-952-279-779-7 ILMESTYY MARRASKUUSSA

SYKSY 2019

53


Saara Vallineva | Ihmeellinen siemen

Iloa ja valoa

Ystävykset Takku ja Mau löytävät ullakolta vanhan muistikirjan, johon Takun isosetä on kirjoittanut matkapäiväkirjaa jännittävillä reissuillaan kauan sitten. Yhtäkkiä kirjan välistä tipahtaa siemen, jonka Takku ja Mau päättävät panna multaan kasvamaan.

© Saara Vallineva

kipinöivä satukirja Mutta pikkiriikkistäkään vihreää versoa ei nouse mullasta. On siis lähdettävä hyvin kauas Kaukomaahan etsimään Tiikeriä, joka on ollut mukana isosedän matkoilla. Hänhän saattaisi tietää, miten siemen saadaan itämään. Mutta löytävätkö ystävykset tiikerin, ja selviääkö kuoressaan piileksivän siemenen salaisuus? Saara Vallinevan Ihmeellinen siemen on jännittävä ja ajatuksia herättävä satukirja 4–6-vuotiaille. Se vie pienet lukijat eksoottiselle lukumatkalle, jonka teemoina ovat kärsivällisyys, ennakkoluulojen murtaminen, pelon voittaminen, suvaitsevaisuus ja ystävyys. Sillä kukapa jaksaisi jurottaa tai hurjistella, kun ilmassa lentävät ilonkipinät!

54 SYKSY 2019

Saara Vallineva (s. 1982) on tamperelainen kuvataiteilija ja kuvittaja, joka luo kuviensa satumaailman rakentamalla pienoismaailmoja. Hänellä on ollut useita näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla, ja hän on työskennellyt vuosittain taiteilijaresidensseissä ympäri maailmaa. Hän on kuvittanut muun muassa ihastuttavan Satusaari-sarjan kirjat, Pirkko Punarinta ja kadonnut polkupyörä (2018) sekä Kauko Kivitasku ja kadonnut onnenkivi (2019). Ihmeellinen siemen on Vallinevan ensimmäinen teos, jonka hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut.


SAARA VALLINEVA

Ihmeellinen siemen SIDOTTU / N. 40 SIVUA / KL L85.12 KOKO 260 × 210 ISBN 978-952-279-673-8 ILMESTYY SYYSKUUSSA

Näin kauan matka kesti: •  viisi korttipeliä •  seitsemän laulua kovaan   ääneen laulettuna •  kymmenen palaa kakkua   (kumpikin) •  hieman lievää pahoinvointia •  yksi kinastelu •  paljon tassujen venyttelyä    (varsinkin Takulla, jolla oli   pitkät jalat). Ote kirjasta Ihmeellinen siemen

SYKSY 2019

55


Eppu Nuotio & Marjo Nygård | Maailman viimeiset noidat

Muodon­muutos­kärpäsiä ja myrkky­kalan hampaita Kaupungissa on alkanut tapahtua kummia. Ihmisiä muuttuu sammakoiksi ja autoja jättihyytelöiksi. Sekasortoa aiheuttavien tapahtumien syynä ei voi olla kukaan muu kuin maailman viimeisen noitasuvun, von Kraussien, ilkeät kaksoset Lukas ja Liida. Heidät on pysäytettävä, ennen kuin täysi kaaos pääsee valloilleen. Vuosisatoja matalaa profiilia pitäneet von Kraussit keräävät joukkonsa noitien hätäkokoukseen. On kuitenkin yksi pulma. Noitapoika Imre von Krauss on tuonut luvatta paikalle ihmisen, parhaan ystävänsä Ulrikan. 11-vuotiasta tyttöä

Eppu Nuotio on Helsingissä asuva palkittu kirjailija ja intohimoinen lastenkulttuurin ja sanataiteen puolestapuhuja. Hänen laaja tuotantonsa kattaa lukuisia kirjoja, tv-sarjoja, näytelmiä, kuunnelmia ja musikaaleja. Nuotio on toiminut Unicefin Hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 2002.

56 SYKSY 2019

ei voi enää lähettää takaisin kotiinsa, koska noitasuvun olemassaolo on tarkoin varjeltu salaisuus. Aikaa ei ole hukattavaksi. Taistelu Lukasta ja Liidaa vastaan alkaa, ja siihen mittelöön Imren kanssa joutuu myös kaikesta noituudesta tietämätön Ulrika. Maailman viimeiset noidat on Eppu Nuotion kirjoittama ja Marjo Nygårdin kuvittama fantasia­seikkailu 7–11-vuotiaille lukijoille. Kerronnan vahva visuaalisuus luo elokuvamaisen seikkailun, ja Marjo Nygårdin ilmeikkäät kuvat vahvistavat tarinan taikatunnelmaa.

Marjo Nygård (s. 1970) on Seinäjoella asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on saanut kirjakuvituksillaan Finlandia junior -palkinnon (2005), ja samana vuonna Suomen kirjataiteen komitea valitsi hänen kuvittamansa teoksen vuoden kauneimmaksi kirjaksi.


Hilde avaa kaappikellon, ja siinä Velma seisoo, harmaat hiukset viistävät lattiaa, koukkunokka on yhtä terävä kuin ennenkin, silmät mustat hiilenpalat. Hilde nielaisee, ja Velman ääni vapisee, kun hän sanoo kaksisataakolmekymmentäkolme vuotta sitten sovitut taikasanat: ”Viscum Album”. Ote kirjasta Maailman viimeiset noidat

EPPU NUOTIO & MARJO NYGÅRD

Maailman viimeiset noidat SIDOTTU / N. 100 SIVUA / KL L85.12 KOKO 170 × 210 ISBN 978-952-279-521-2 ILMESTYY ELOKUUSSA

SYKSY 2019

57


Tehtäväkirjat | Gareth Moore | Sherlock Holmesin aivopähkinät

Oletko nokkela kuin Sherlock Holmes? Sherlock Holmesin aivopähkinät -kirja sisältää yli 130 eritasoista pulmaa, joiden parissa voi viettää aikaa yksin, ystäväporukalla tai vaikka koko perheen voimin. Piirroksin kuvitetussa kirjassa on mukana päättelyä vaativia pulmia, matemaattisia tehtäviä, arvoituksia ja sanoilla leikittelyä. Kirjan lopusta löytyvät vastaukset kaikkiin tehtäviin. Lähde tohtori Watsonin mukaan Sherlock Holmesin tarinoiden viihdyttävään ja jännittävään maailmaan pähkäilemään mestarietsivän visaistakin visaisempia arvoituksia. Montako pulmaa sinä saat ratkaistua?

GARETH MOORE

Sherlock Holmesin aivopähkinät ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS THE GREAT SHERLOCK HOLMES PUZZLE BOOK SUOM. PASI RAKAS JÄÄSKELÄINEN SIDOTTU / N. 260 SIVUA / KL 79.8 KOKO 140 × 160 ISBN 978-952-279-743-8

© Gareth Moore

ILMESTYY KESÄKUUSSA

58 SYKSY 2019

Brittiläinen Gareth Moore on kirjoittanut lukuisia erilaisia älytehtäviä, aivopähkinöitä ja ristikoita sisältäviä kirjoja sekä lapsille että aikuisille. Osa kirjoista on julkaistu myös suomeksi.


Kalenterit | Coelho & Estrada | Salaisuuksia – Kalenteri 2020

Paulo Coelhon mietelauseilla viritetty kalenteri (…) on jo klassikko. Voi hyvin -lehti

Vuosi 2020 Paulo Coelhon sitaattien seurassa Paulo Coelhon huippusuosittu vuosikalenteri sisältää vuoden tärkeimmät juhlapyhät, merkki- ja liputuspäivät, kuun vaiheet ja vuosisuunnitelmasivut. Kalenterissa on syvällisiä ja inspiroivia ajatuksia vuoden jokaiselle viikolle sekä runsaasti muistiinpanotilaa omille mietteille tai päiväkirjamerkinnöille. Upean värikylläinen kuvitus on Catalina Estradan.

PAULO COELHO & CATALINA ESTRADA

Salaisuuksia Kalenteri 2020

PORTUGALINKIELINEN ALKUTEOS SEGREDOS SUOM. SANNA PERNU FLEX / N. 260 SIVUA / KL 05.3 KOKO 130 × 205 ISBN 978-952-279-744-5

Brasilialainen Paulo Coelho on yksi maailman luetuimpia kirjailijoita. Hänen kirjojaan on käännetty 81 kielelle, ja niitä on myyty yli 225 miljoonaa kappaletta yli 170 maassa. Coelho on voittanut 115 arvostettua kirjallisuus­ palkintoa ympäri maailman. Vuonna 2007 hänet nimitettiin YK:n rauhanlähettilääksi.

© Garbancito Fiel

© Xavier González

ILMESTYY KESÄKUUSSA

Catalina Estrada ihasteli lapsena kotimaansa Kolumbian rehevien puutarhojen ja luonnon väri­kylläisyyttä. Nykyisin Barcelonassa asuva, kansainvälisesti menestynyt kuvittaja ei ole unohtanut juuriaan. Sama lapsenomainen ihmetys näkyy edelleen kaikissa hänen töissään räiskyvinä väreinä ja hienostuneina kuvina.

SYKSY 2019

59


Lahjakirjat | Paulo Coelho | Maktub & Yksitoista minuuttia

Kirjoja joihin rakastutaan yhä uudelleen Maktub on kokoelma pieniä kertomuksia oman tien löytämisestä. Paulo Coelho on koonnut kirjaan itselleen tärkeitä tarinoita ja mietteitä ajasta, unelmista, henkisestä etsinnästä ja elämän tarkoituksesta.

PAULO COELHO

Maktub

PORTUGALINKIELINEN ALKUTEOS MAKTUB SUOM. SANNA PERNU SIDOTTU / 190 SIVUA / KL 84.2 KOKO 110 × 178 ISBN 978-952-279-278-5 ILMESTYY HEINÄKUUSSA

Yksitoista minuuttia on yksi Coelhon luetuimmista romaaneista. Se on rohkea ja ajatuksia herättävä tarina naisesta, joka oppii rakkauden ja seksuaalisuuden kautta ymmärtämään itseään paremmin.

PAULO COELHO

Yksitoista minuuttia PORTUGALINKIELINEN ALKUTEOS ONZE MINUTOS SUOM. SANNA PERNU SIDOTTU / 322 SIVUA / KL 84.2 KOKO 110 × 178 ISBN 978-952-279-757-5 ILMESTYY HEINÄKUUSSA

60 SYKSY 2019


Keväältä 2019 siirtynyt | Bergsveinn Birgisson | Musta viikinki

Saaga alkaa Rogalandissa Norjassa vuonna 846. Kuninkaalle syntyy poika, Geirmund, joka on monella tapaa erityinen. Hänestä kasvaa isona "Musta viikinki", Islannin mahtavin hallitsija. Geirmund Heljarskinn oli tumma ja mongolialaisia piirteitä omaava mies. Häntä kutsuttiin toisaalta mustaksi ja rumaksi, toisaalta jaloimmaksi kaikista Islannin asuttajista. Mutta saavutuksistaan ja maineestaan huolimatta hänestä ei ole omaa saagaa. Miksi hänet on haluttu unohtaa? Islannissa elää edelleen Geirmundin sukua. Sukuun kuuluu myös kirjailija Bergsveinn Birgisson, joka yrittää kirjassaan löytää vastausta siihen, millaista Geirmundin elämä oli ja miksi hänestä on vaiettu. Apuna Birgissonilla ovat vanhat asiakirjat, moderni genetiikka ja eri puolilta maailmaa kootut tiedonjyvät.

© Helge Skodvin

Raaka ja runollinen tarina unohdetusta viikingistä Bergsveinn Birgisson (s. 1971) on islantilaissyntyinen runoilija, kirjailija ja kirjallisuudentutkija. Birgisson asuu nykyään Bergenissä Norjassa, missä hän kirjoittaa ja toimii kirjallisuudentutkijana. Karl Ove Knausgård on kutsunut Birgissonia epätavalliseksi kertojaksi.

Mestarillinen luomus Aftenposten

BERGSVEINN BIRGISSON

Musta viikinki

ISLANNINKIELINEN ALKUTEOS LEITIN AÐ SVARTA VÍKINGNUM SUOM. MARJAKAISA MATTHIASSON SIDOTTU / N. 450 SIVUA / KL 93 KOKO 135 × 210 ISBN 978-952-279-596-0 ISBN 978-952-279-597-7 ILMESTYY LOKAKUUSSA

SYKSY 2019

61


Pokkarit

Parasta lukemista pehmeissä kansissa

NUOTIO & SOININEN

LUCINDA RILEY

CECILIA SAMARTIN

Sakset tyynyn alla

Enkelipuu

Kirottu kauneus

NIDOTTU / 304 SIVUA / T84.2

NIDOTTU / 608 SIVUA / T84.2

NIDOTTU / 320 SIVUA / T84.2

ISBN 978-952-279-787-2

ISBN 978-952-279-788-9

ISBN 978-952-279-789-6

ILMESTYY KESÄKUUSSA

ILMESTYY KESÄKUUSSA

ILMESTYY HEINÄKUUSSA

A. M. FROST

KRISTIAN KOSONEN

Näkymätön kuolema

Petäjäsaaren jäinen helvetti

ISBN 978-952-279-790-2

ISBN 978-952-279-791-9

ILMESTYY HEINÄKUUSSA

ILMESTYY ELOKUUSSA

NIDOTTU / 442 SIVUA / T84.2

Norjalaisen mentaali­ valmentajan self help -kirja on helmi. Fit-lehti kirjasta Vahva

62 SYKSY 2019

NIDOTTU / 336 SIVUA / T84.2

ERIK BERTRAND LARSSEN

Vahva

MATO VALTONEN, KJELL STARCK & JOPE RUONANSUU

Bottom Club NIDOTTU / 112 SIVUA / T84 ISBN 978-952-279-677-6 ILMESTYY ELOKUUSSA

CARMEL HARRINGTON

NIDOTTU / 253 SIVUA / T17

Rimakauhua ja rakkautta – Elämä jatkuu

ISBN 978-952-279-793-3

NIDOTTU / 400 SIVUA / T84.2

ILMESTYY SYYSKUUSSA

ISBN 978-952-279-792-6 ILMESTYY SYYSKUUSSA


Pokkarit

21 oppituntia maailman tilasta tarjoaa erinomaista sytykettä fiksuihin kahvipöytä­ keskusteluihin.

JÄTTIPOKKARI

Tiede-lehti

YUVAL NOAH HARARI

21 oppituntia maailman tilasta NIDOTTU / 368 SIVUA / KL 56.41 KOKO 145 × 215 ISBN 978-952-279-799-5 ILMESTYY SYYSKUUSSA

LEONARD GOLDBERG

HANNA VELLING

MATTI LAINE

Sherlock Holmesin tytär

Kirjosieppo

Tappajan vaisto

NIDOTTU / 252 SIVUA / T84.2

NIDOTTU / 316 SIVUA / T84.2

NIDOTTU / 329 SIVUA / T84.2

ISBN 978-952-279-795-7

ISBN 978-952-279-796-4

ISBN 978-952-279-794-0

ILMESTYY LOKAKUUSSA

ILMESTYY MARRASKUUSSA

TARJA VIROLAINEN

FIONA BARTON

ILMESTYY LOKAKUUSSA

SUSANNE JANSSON

Uhrisuo

Juoksijan sielu

Lapsi

NIDOTTU / 315 SIVUA / T84.2

NIDOTTU / 309 SIVUA / T79.11

NIDOTTU / 432 SIVUA / T84.2

ISBN 978-952-279-716-2

ISBN 978-952-279-797-1

ISBN 978-952-279-798-8

ILMESTYY MARRASKUUSSA

ILMESTYY JOULUKUUSSA

ILMESTYY JOULUKUUSSA SYKSY 2019

63


IN S I A K A T A O L U T E TERV T H R E E P I N E S I I N 0! 02 HUHTIKUUSSA 2

Bazar Kustannus Oy, Bulevardi 22 B 14, 00120 Helsinki