Page 1

FEEST.

Excursies Moskee, Synagoge, kerk

Ouders en kinderen Origineel aan het woord

Film en lipdub Groep 7 en 8 Gratis via www.bavinschoolhilversum.nl

Nr. 2


ADVERTENTIE

De ramadan De ramadan is de tijd waarin moslims niet mogen eten. Daarom gaat u het beleven. Doe mee! Het wordt te gek!! U krijgt allemaal dingen te zien die u lekker vindt. Maar u mag het niet eten! Eens kijken hoe lang u het volhoudt! Als u wint dan krijgt u al die lekkere dingen mee naar huis,in een zakje natuurlijk! Kom deze vrijdag naar de Bavinck school. En u gaat het beleven!!!!!!!!!

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

2


Editorial door Coriene Rouvoet Aan het begin van het schooljaar hebben we als team bedacht dat we in de maand maart een uitgebreid project met de kinderen wilden gaan doen. De concrete invulling ervan kwam pas later: in september was er op het kantoor van Proceon een uitnodigende presentatie van leskisten met daarin allerlei voorwerpen die te maken hebben met verschillende godsdiensten en hoe je daarmee mooie,boeiende en leerzame lessen kunt geven. Eén leskist sprak me daarvan nog het meeste aan. Deze werd de ‘dialoog-leskist ‘ genoemd omdat juist hierin voorwerpen waren samengebracht die overeenkomen/op elkaar lijken maar toch uit verschillende godsdiensten zijn. Voorbeelden daarvan zijn : de heilige boeken (Bijbel, Koran, Thora) en gebedsvoorwerpen. Elk voorwerp vertelt een eigen verhaal. Vlak daarna lag er in mijn postvak een uitnodiging om met groep 8 mee te doen met het project ‘geloof in de buurt ‘. De bedoeling hiervan is om samen onderzoekend te leren in een dialoog (dus zélf op zoek gaan naar de antwoorden op je vragen ), gebedshuizen te bezoeken en daardoor een actief burger te worden in onze veelkeurige maatschappij. Als je meer over elkaars godsdiensten leert, begrijp je elkaar ook veel beter. Wat overigens niet hoeft te betekenen dat je het ermee eens bent.. In de dialoog leer je dan ook om 1. naar elkaar te luisteren 2.niet te oordelen 3.vragen te stellen 4.respect voor elkaar te hebben en ook 5.dat je je eigen mening mag geven. Dit wordt mooi uitgebeeld in het plaatje van de hand.

Met het team hebben we besloten dit project schoolbreed te maken en ons samen te verdiepen in het Jodendom, de Islam en het Christendom. Het belangrijkste thema hierbij is ‘feest’, zeker gezien de tijd van het kerkelijk jaar. In maart leven toe naar het Joodse Pesach en het Christelijke paasfeest. Het feest waarbij het gaat over een nieuw leven. Naast het thema ‘feest’ zijn er nog veel meer begrippen, voorwerpen en gebedshuizen die we gaan ontdekken met de kinderen, in elke groep op het eigen niveau. Er zijn al prachtige resultaten te zien van wat er allemaal gemaakt is in de gangen en de lokalen. Het is heel verrassend om te ontdekken dat de verhalen van Noach, Jona en Mozes te vinden zijn in alle drie de godsdiensten. De voorwerpen uit de al eerder genoemde dialoog-leskist zijn daarbij wisselend visueel ondersteunend in de groepen aanwezig. Het project is heel flitsend en dynamisch van start gegaan met de flashmob; een aantal kinderen, ouders en leerkrachten hebben ontzettend hard geoefend en ons laten zien hoe geweldig is om samen bezig te zijn met het project. Het lied ‘ et the glory come down‘ geeft ook aan dat we dat graag willen ! Als afsluiting wordt er in iedere groep een lunch verzorgd door ouders van de eigen groep met allerlei lekkere hapjes vanuit de 3 godsdiensten waar we zoveel over geleerd hebben en waar we lekker volop met elkaar van gaan smullen. Ik wens u en jou veel plezier met lezen en bekijken van deze prachtige feestglossy !

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

3


INHOUD 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Cover FEEST ADVERTENTIE Editorial Coriene Inhoud Colofon FunFACTS CijfersENZO Nienke Kidsshop ADVERTENTIE Prangende VRAGEN

13 FAVORITESreligie 14 FilmENZO 16 17 18 19

VERLIES TvENZO Synagoge BAVINCKFEEST

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

22 23 24 25 26 27

Marjolein Duijst ADVERTENTIE Muziekenzo Boekenenzo Leuke man Kledingreligie

29 30 31 32

Mooinieuws De stijl van Moskee Verhaal

33 Stripenzo 36 37 38 39 40

Tom&Pim Beautypraat Doublenames Eetwinkel STOM!

4


COLOFON Hoofdredactie: Meester Gert-Jan Meester AndrĂŠ

Redactie: Jenniek Smits Isabelle Schipper Tom Blanken Daan Koeman

Aan deze Glossy werkten mee: Juf Bianca Juf Geerte Juf Claudia Juf Sara Juf Marjolein Juf Ingrid Juf Miranda Juf Willemien Juf Coriene Juf Ria Juf Nienke Elisabeth Schipper Willem Blanken en een heleboel kinderen uit alle groepen van de Dr. H. Bavinckschool in Hilversum

Eindredactie: Juf Femke

We hebben echt heel hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. We weten nu hoe het is om een tijdschrift te maken. Dat kost een heleboel bloed, zweet en tranen. Maar we hebben veel geleerd over ICT en het was erg leuk om te doen.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

5


funFACTS door juf Bianca

Mag ik je kerk even zien? Leuke site: www.kindengeloof.nl voor werkjes,verhalen, gebedjes en nog veel meer.

Dit is onze kerk we gaan er vaak heen en het is er heel erg leuk

Dit is mijn kerk hier zingen we Engelse liedjes en luisteren naar verhalen uit de bijbel

Dit is onze kerk wij gaan hier bij de kindernevendienst kleuren Dit is mijn kerk hier zit ik ook op kinderkoor

Bij het poerimfeest gaan de Joden verkleed. Ze hebben dan ook vaak een masker op. Kom onze zelf gemaakte maskers bekijken.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

6


cijfersENZO

Religieuze kaart Hilversum

Er zijn wereldwijd ongeveer 13 miljoen Joden, waarvan er zo´n zo n 250 in Amsterdam wonen. wonen.

En 12 miljoen Christenen waarvan er 700 in Amsterdam wonen En 10 miljoen Moslims Waarvan er 600 in Amsterdam wonen

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

7


NIENKE

Vraag 1: Geiooft u in iets? Ja, in het christendom. Vraag 2: Viert u ook feesten thuis? Ja. Vraag 3: Wat voor feesten? Kerst en Pasen. Vraag 4: Hoe viert u uw feesten? Met kerst naar de kerk en daarna gezellig thuis met de familie. Dan vertellen we een kerstverhaal aan de kleinkinderen en zingen we kerstliedjes. Vraag 5: Wat vindt u van andere geloven? Prima,i eder mens mag geloven op zijn eigen manier.

Vraag 7: Wat vindt u van het geloof op school? Er zijn heel veel mensen op school die verschillend geloven, maar ze kunnen samen goed met elkaar opschieten en voelen zich thuis op onze school. Vraag 8: Vindt u dat we meer aan het geloof moeten doen op school? Nee, we vieren de feestdagen en in de bovenbouw zijn we ook bezig met andere geloven. Vraag 9: Wat vindt u van dit project? Een ontzettend leuk project, Jullie hebben leuke uitstapjes en jullie maken met Crea leuke werkjes over de verschillende geloven. Vraag 10: Moet er nog iets beter worden aan dit project? Nee, niets.

Vraag 6: Weet u feesten van andere geloven? Ja, het Loofhuttenfeest en Ramadan.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

8


kidsSHOP Hoi, ik en Tom zijn op zoek naar grappigste feestartikelen, maar toen kwamen we de Zevenklapper tegen.

Ze hadden hele grappige spullen maar ook best wel eng.

Buiten zagen we grappige poppen en daar moesten we ook een leuk fotootje klikken.

Ze hadden ook een soort trouwhoedje

Kijk ik heb de hoed van Lambik op

Ah, het is weer afgelopen maar nog 1 kus FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

9


ADVERTENTIE

Paasviering Het paasfeest komt er aan!!!!!. Het is op 21 april.

We vieren dat Jezus is opgestaan. En een lekker paasontbijt. En we hebben een paasviering in de gymzaal. Het wordt heel gezellig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. De kinderen van groep 1/8 zijn welkom.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

10


prangendeVRAGEN André + Mirna Wat lijkt het al weer lang geleden dat ik op subsidiepad ging en jou tegen het lijf ben gelopen. Het was wel een goede tip van de provincie Noord-Holland. Je kwam op mij als kunstzinnig type over en ik keek nog wat argwanend waarschijnlijk. Maar het gesprek dat we hadden was al veelbelovend. Je was direct enthousiast en zag kansen en stelde goede vragen. Tijdens het proces om een subsidieaanvraag te doen voor een filmproject voor groep 8 heb je mij regelmatig gestimuleerd door vol te houden en mijn enthousiasme niet te laten temperen. Het resultaat mag er zijn, want juf Coriene en juf Ria zijn helemaal vereerd dat ze samen met ‘De Frisse Blik’ dit mogen doen. In de digitale krant stond bij onze foto van de flashmob een wat zeurderig commentaar. Wordt het niet eens tijd dat scholen gewoon aandacht gaan besteden aan taal, lezen en rekenen. Al die gekkigheid toch ook. Dit is natuurlijk een prangende vraag voor ons. Toen ik het schoolreisje met juf Ingrid ter discussie stelde op weg naar de prijswinnende Eftelingdag van de Kinderpostzegels was ik binnen een uur al om. Kinderen waren verkleed als Kruimeltje; we waren de enige school die het liedje van A tot Z mee kon zingen. De toneelspelers leerden ons nieuwe woorden als coulissen en juf Ria heeft een superrekenles over de prijs die een bezoek aan de Efteling echt zou kosten. Wat hebben ze voor de film allemaal van taal, lezen en rekenen geleerd. Misschien kun jij de prangende vraag beantwoorden. Ik wel. Op 1 april heb ik een berg documentatie voor de subsidieverlener, want het project is meer dan geslaagd uitgevoerd. Het is nu wel heel spannend of de provincie ons nieuwe samenwerkingsregelingproject, verspreid over 2 jaar, wil bekostigen. Vorige week hebben we de mediatheek helemaal ingericht met de Pittige Torens en genoeg computers. Het zou natuurlijk wel fantastisch zijn als we de finishing touch kunnen aanbrengen met video-montage-sets en een touchscreen om de kinderen te leren presenteren. Hoe heb jij dit project als buitenstaander en ervaringsdeskundige op scholen ervaren? Dat is mijn prangende vraag aan jou. Ja, we hebben al een tijd contact met elkaar, met name via de mail. Je initiële vraag voor de Einstein-club sprak me direct aan omdat ik zag dat het een 'out-of-the-box' idee was met heel veel potentie. Heel erg gedacht vanuit mogelijkheden. En met lef. En ook omdat ik zag dat film een hele goede bijdrage zou kunnen zijn aan de doelstellingen die je had. Wel begreep ik soms nog niet helemaal wat je nou precies wilde. Dus ik belde je om een afspraak te maken. Tja, kunstzinnig type, hoe dan? Ik ben natuurlijk wel heel creatief (:-)), maar kunstzinnig...... vertel me er meer over... Het Einstein-project kreeg duidelijker vorm en de aanvraag werd gedaan. Niet over 1 nacht ijs, nee, met heel wat voeten in de aarde... En jij was voortvarend want je wilde ook al sneller iets doen, met die leuke groep 8 die in juni afscheid neemt. Het religie-project had je al vaker gedaan en film zou daar heel goed in passen. Dat vond de provincie Noord-Holland ook want ze financierde het project. Op korte termijn moesten we van start om de films af te hebben voor de grote presentatie op 1 april. Wij zijn hard aan de slag gegaan om een mooi lesprogramma te ontwikkelen waarbij we allerlei filmpjes konden laten zien over hoe onderdelen van religie in beeld gebracht kunnen worden en gaven groep 8 les in camera, beeldtaal en filmen. Wat direct opviel was dat de sfeer op school en in de klas heel erg goed was. Een veilige omgeving waardoor de kinderen open en nieuwsgierig waren naar wat wij hen te bieden hadden. Ze keken aandachtig naar de fragmenten en zagen een boel. Leerden wat voor kaders er zijn als je filmt, en wat voor standpunten. En ook wat voor effect die hebben op de kijker. Ze leerden over interviewen, wat 'open' en 'gesloten' vragen zijn en dat je goed moet luisteren naar de antwoorden om 'door' te FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

11


kunnen vragen. Ze leerden dat film een visueel medium is dus dat je als cameraman/vrouw zo veel mogelijk wilt laten zien waarover verteld wordt. Dus dat je als cameraman/vrouw ook heel goed moet luisteren. Ze interviewden elkaar als oefening over elkaars kleding. Daar ontdekten we dat je als cameraman/vrouw ook goed moet opletten op waar het licht vandaan komt zodat je geen last hebt van tegenlicht. En dat het ook echt heel gek voelt dat als de geĂŻnterviewde vertelt over zijn schoenen en je de schoenen dan niet te zien krijgt. De klas werd verdeeld in 9 groepen, deze waren onderverdeeld in 'christelijk', 'islamitisch' en 'joods', per religie 3 groepjes. Er stonden al excursies gepland naar de gebedshuizen die bij de drie religies hoorden. Dus daar zou 1 van de groepjes gaan filmen. Dan zou er per religie 1 groepje straatinterviews gaan doen. En per religie zou 1 groepje een portret gaan maken van een kind dat opgroeit binnen 1 van de 3 religies. Ria is aan de slag gegaan met het vinden van een joods en islamitisch kind. Zij heeft een islamitische tweeling gevonden die wilden meewerken. Een joods kind vinden bleek lastiger en daarvoor hebben we gekozen voor een andere opzet: deze leerlingen hebben verteld wat ze over het Jodendom hebben geleerd en ze zijn vervolgens naar de synagoge gegaan die niet meer in werking is en de zogenaamde 'struikelstenen' die zich in Hilversum bevinden op de plek van elk huis waar tijdens de tweede wereldoorlog een joods gezin woonde die door de nazi's is geĂŤxporteerd naar een werk- of concentratiekamp en niet meer terugkeerde. Van het filmen in de Grote Kerk, de Synagoge en de Moskee hoorde ik hele goede verhalen. Ik heb er zelf nog niets van gezien, spannend! Afgelopen maandag gingen de overige 6 groepjes filmen. Ria had allemaal begeleiders geregeld die meegingen met de kinderen. Toen ik vroeg waar de kinderen allemaal op moesten letten tijdens het filmen kreeg ik talloze vingers die de lucht in gingen en die van alles uitlegde over het stilhouden van de camera, het stellen van open vragen, het beleefd vragen of je iemand mocht interviewen, het in beeld brengen waar het over gaat etc. Ik was trots op ze! De eerste les was 2 weken daarvoor geweest en ze hadden het zo paraat, het had echt beklijfd. En ze hadden vreselijk veel zin! Ik ging mee met het groepje dat straatinterviews ging doen over de Islam. We trokken naar het centrum. Eenmaal daar aangekomen was het best heel spannend om mensen zo maar aan te spreken. Al snel was er een rolverdeling in mijn groepje: Jord bleek een fantastische interviewer. Sanne werd cameravrouw. Annemijn kon door haar arm niet filmen, maar lette goed op en dacht mee. Veel mensen wilden meewerken, ook een heel aantal niet. Hoe ga je daar mee om? Laat je je ontmoedigen? Ze gingen door, en kwamen er steeds meer in. Ze merkten wel dat het goed was dat als je gaat interviewen over een thema je er zelf eigenlijk wel veel over moest weten. Jord wist dat dat de Islam vijf zuilen had en vroeg de mensen op straat op ze wisten wat dat waren. De meeste mensen wisten dat niet. Ze wisten wel wat de ramadan is, en het Suikerfeest. Maar van de vijf zuilen hadden ze nog nooit gehoord. Interessant, want het is echt de basis van de geloofsbelijdenis. Gelukkig kwamen we ook een moslimmoeder met haar dochters tegen die het precies konden vertellen. Ook was er op het laatst een mevrouw die heel veel wist te vertellen. We vroegen waarom en zij vertelde dat ze een aantal moslimvrienden heeft. Dat is ook een interessante vraag dacht ik zelf en dat vonden de kinderen ook dus die werd aan hun repertoire toegevoegd. Daar hadden ze zelf ook wel wat over te vertellen. Op de terugweg naar school zei ik tegen Jord: jeetje, wat was je lekker op dreef met het interviewen... en hij vertelde dat hij normaal eigenlijk heel verlegen is en nooit zomaar mensen aan durft te spreken. Dat vind ik zo mooi. Wij komen steeds tegen in onze projecten dat leerkrachten of kinderen zelf verrast zijn over wat ze ontdekken: onvermoede talenten en een enorm plezier in het leren van nieuwe dingen en vooral ook heel veel zelf doen en de wereld in trekken, andere mensen ontmoeten, communiceren. Kanten van zichzelf die normaal gesproken in het klaslokaal misschien niet zo tot zijn recht komen. En dan gaan we morgen de films monteren. De leerlingen krijgen les in wat dat eigenlijk is...montage, en wat je daar allemaal mee kan doen. En dan gaan ze met hun groepje hun film monteren. Elk groepje achter een eigen laptop die wij mee de klas in nemen. En dan aan het eind van de dag hebben ze allemaal een film gemaakt! Dat is toch wel heel bijzonder. Dat hebben ze helemaal zelf gedaan, vanaf het filmplan tot aan de gehele montage. En ze hebben met hun films iets van de wereld om hen heen laten zien, over het zo heel universele maar ook niet altijd makkelijke onderwerp 'religie'. Daar mogen ze heel trots op zijn. Ik ben heel benieuwd naar hun films, morgen aan het eind van de dag kunnen we ze zien. Ik heb er hoge verwachtingen van. Maar het project is al geslaagd. Door het enorme plezier en de gretigheid waarmee de kinderen hebben gewerkt en geleerd. Dat plezier in het ontdekken van een nieuwe wereld gun je ieder kind. Met hartelijke groet, Mirna

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

12


FAVORITESreligie

De bijbel. Het boek van de christendom.in de bijbel staat wat god allemaal gedaan Heeft en jeszes die is uit de graf op gestaan Op school leesen wij uit de bijbel en zingen we lietjes oover de bijbel

De boekrol. Het boek van de joden. Ze worden ook wel Thora-rollen genoemd het is geschreeven in een andere taal. De boekrol wort vaak geleesen in de synagogen.

De koran. Het boek van moslims het boek is geschreven in een andre taal Ze leze van rechs naar links. Maar ik‌ ik begrijp er niks van!

Tekst: Senna Knecht, Niels Visser, Demi vd Bor Fotografie: Ingrid van Werkhoven

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

13


filmENZO

Groep 8

krijgt les van Stichting “De frisse blik” .

Omdat meester André subsidie heeft kunnen regelen, mag groep 8 gebruik maken van een mediawijsheidsproject van Stichting “De frisse blik”. De mensen, die bij “De frisse blik” werken, zijn professionele makers van televisiedocumentaires met veel kennis van de filmpraktijk. at leerden de kinderen van groep 8? Maandag 14 maart waren Mirna en Andrea in groep 8 om les te geven in filmen en interviewen. Ze bekijken op het digibord een aantal filmpjes kritisch: hoe zijn die filmpjes gemaakt? In een film worden beelden getoond, waar je veel van kunt leren. Vaak ook al zonder tekst zeggen beelden veel. Filmen betekent wel: heel goed kijken. Je kunt op verschillende manieren filmen: vanuit kikkerperspectief, dat betekent dat je laag bij de grond zit en dan filmt met het effect, dat personen dan groter lijken. Dat gebeurt bijv. vaak bij het fotograferen van de koningin. Vanuit vogelperspectief filmen betekent, dat je van bovenaf filmt. Het effect is dan, dat alles kleiner lijkt en je een mooi overzicht hebt. En natuurlijk kun je ook filmen op ooghoogte. De kinderen bekijken nu weer enkele filmpjes en letten goed op, welke camerapositie telkens gekozen is. Daarna leren ze, dat ook een kader heel belangrijk is: wil je een onderwerp totaal filmen, bijv. een hele straat, of wil je dat medium filmen, bijv. de mensen voor een deel op de film of een closeup: een deel van dichtbij laten zien. Het volgende onderwerp, waar de kinderen iets over leren is het afnemen van interviews. Je kunt beter open vragen stellen dan gesloten vragen (waar je alleen ja of nee op kunt antwoorden): op die manier krijg je meer informatie. Probeer ook door te vragen na een antwoord. Soms kan de interviewer de kijker eerst iets uitleggen. Hier is het belangrijk, dat de camera mee gaat doen: de camera laat zien, waar de interviewer over vertelt. De camera moet rustig naar het onderwerp worden bewogen of er moet naar het onderwerp toe gelopen worden. Liever niet inzoomen, dan wordt het beeld heel gauw onrustig! Dan begint het echte werk voor de leerlingen van groep 8: ze mogen zelf aan de slag in drietallen. Ze moeten eerst zelf de microfoon aansluiten, camera’s aanzetten en elkaar interviewen over kleding om te oefenen. Er moet gekozen worden, of de interviewer wel of niet in beeld wordt gebracht. Er moet gekozen worden, welke vragen over kleding gesteld kunnen worden. Er moet een camerastandpunt gekozen worden, een kader, kikker- of vogelperspectief, kortom, al het geleerde kan nu echt in praktijk worden gebracht. Een goed verzorgde cameravoering vereist, dat je met beide handen de camera vasthoudt met je ellebogen in je zij voor stabiel beeld. Rustig bewegen en naar iemand toelopen. Probeer steeds te filmen naar wat er gezegd wordt. Film vanuit verschillende standen en plekken. Wissel af met veraf en dichtbij; dat maakt je film boeiend. Houd de microfoon steeds goed dicht bij de mond van de spreker. Daarna moet er nog een filmplan gemaakt worden: wat wil je laten zien, wat wil je vragen, hoe wil je dat in beeld brengen? Een goede filmpresentatie houdt in, dat de kijker alvast wat informatie krijgt over wat er gaat gebeuren en waar het filmpje over gaat. De filmpjes, die gemaakt zijn van de interviews over kleding worden allemaal kritisch bekeken en van tips voorzien. Let op het licht, liever niet filmen met tegenlicht. Let op de vragen, die je stelt: niet teveel gesloten vragen.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

14


filmENZO

straatinterviews

Na het eten mogen de kinderen op de Gijsbrecht gaan afnemen. De vraag, waar ze in drie groepen mee aan het werk gaan is: “Bent u gelovig?” Dit alles nog als voorbereiding op de echte interviews, die later in de week in de gebedshuizen worden gedaan. De eerste oefeningen buiten de klas dus. Eerst gaan de kinderen een interessant deel van de Gijsbrecht filmen en vertellen, wat ze gaan vragen en daarna aan ongeveer drie mensen de vraag stellen. Ze moeten letten op een boeiende presentatie: in de camera vertellen waar je bent, waarom, wat ga je doen. Van 12.45 uur tot 13.15 uur mogen de kinderen buiten filmen en interviewen. Daarna worden alle filmpjes weer op het digibord getoond en er wordt weer kritisch naar gekeken: zijn de beelden boeiend, zijn er ook verrassende beelden tussengevoegd, zijn er goede vragen gesteld, is er ook doorgevraagd voor meer informatie? Een heel goede oefening. En dan gaan we voor de “echte” filmpjes: op donderdag 17 maart om 10.30 uur werden we verwacht in de Grote Kerk op de Kerkbrink in Hilversum.

Ds. Moehn vertelde de kinderen zeer boeiend over de historie van de kerk, de branden, de restauraties, de kansel, het doopvont, de prachtige oude bijbel, die op de kansel ligt, de consistorie, waar de kerkdienst wordt voorbereid, foto’s van alle dominees die al in deze kerk gewerkt hebben, het orgel van dichtbij en enkele gebruiken in de kerk, zoals het avondmaal, doop en catechesatie. De kinderen hadden veel te vragen en kregen daar steeds uitgebreid antwoord op. Het was een bijzonder interessante rondleiding door deze prachtige, oude kerk. Het laatste kwartier was exclusief voor onze cameraman Bart en interviewer Els om de dominee nog even apart een paar vragen te stellen en nog een paar mooie opnames van de kerk te maken. Andrea van “de frisse blik” was ook meegegaan om te assisteren.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

15


VERLIES

Islamitisch Crematie is uitgesloten in verband met het geloof. Het begraven volgens de islamitische regels gebeurt zo snel mogelijk na de dood van die persoon. Soms gebeurt het zelfs dat die dode persoon op dezelfde dag begraven wordt als op de dag wanneer hij/zij dood ging. Maar het gebeurt ook nog dat als de mensen van de wet het goed vinden dat dan de Moslims worden begraven zonder kist. In Nederland is de begrafenis zonder kist wel mogelijk. Na het overlijden worden allereerst de ogen gesloten en de overledene wordt afgedekt met een schoon laken, maar ook de privé delen worden afgedekt. Voor de begrafenis wordt er een gebed voor de dode voorgelezen/gezongen . De mensen die erbij zijn, gaan rond het karretje staan waar hij/zij op ligt(lijkbaar). Het is de bedoeling dat het graf niet opgeruimd wordt en de dode in het graf blijft in verband met het geloof in de als iemand die dood is weer op staat op de Dag des oordeels. Bij een begrafenis zijn alleen mannen aanwezig. Een moslim wordt liggend op de rechter zijde begraven, met het hoofd richting de qibla . Dat is een gebedsrichting binnen de Islam. Afhankelijk van Jeruzalem. Dit alles gebeurt meestal in een Tempel.(Rens en Stan Gr.7)

Joods Een Joodse begraafplaats is een voor de Joden heilige plaats, waar zij hun doden begraven. Het Jodendom kent meerdere namen voor begraafplaats, waaronder: • • •

Bet Chajiem (huis van het leven) Bet Olam (huis van de wereld) Bet Kevarot (huis der graven).

Joodse begraafplaatsen zijn vaak heel oud. Dit komt doordat Joodse begraafplaatsen niet geruimd mogen worden volgens de wetten van het Jodendom. Over het begraven wordt in de Hebreeuwse Bijbel gesproken in het boek Ezechiël, hoofdstuk 37. Joodse graven worden uit principe niet geruimd en zijn dus 'eeuwig'. Alleen bij dringende redenen kan ertoe besloten worden om graven te verplaatsen. Als er al een begraafplaats moet verdwijnen, dan zal dat altijd moeten zijn met toestemming van het rabbinaat en in bijzijn De Joodse begraafplaatsen zijn vaak heel erg oud. Er zijn zelfs graven van meer dan 200 jaar oud. van een rabbijn. De stoffelijke resten worden dan in verschillende kisten in één graf herbegraven. In april 2008 is dit gebeurd in Maastricht, toen bij werkzaamheden een Joodse begraafplaats werd ontdekt. De aangetroffen stoffelijke resten zijn herbegraven in Maastricht. Pim & Bianca Gr. 7

Christelijk Een begraafplaats is een plek waar dode mensen liggen. Als er iemand dood is gegaan dan wordt hij/zij in de kist gelegd. Na een week wordt hij/zij begraven. Eerst gaat de overledenen naar een rauw kamer waar je hij/zij nog even kan zien. Daar wordt hij/zij netjes aangekleed en schoongemaakt..Een lijkwagen is een auto waar de overledenen in gaat en daarmee wordt die mee naar de begraafplaats gereden. De meeste familieleden rijden er met een vlag op hun auto achteraan. In Nederland dragen wij bij een begrafenis jurken of nette pakken om mensen die dood zijn te rouwen. Als de mensen begraven zijn dan is er daarna een receptie waar mensen elkaar sollicitatie wensen, en elkaar troosten. Als de mensen begraven zijn en ze hebben zich goed aan de tien geboden gehouden dan komen ze bij god in de hemel. Na ongeveer een half jaar komt er een grafsteen op het graf te staan. Niet eerder want anders kan de steen weg zakken in het zand. Dit is gemaakt door Yasmine, Jelle, Marieke en Bart.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

16


tvENZO

Voor kleine kinderen: Elly en de wiebelwagen. Het paasverhaal.

Voor oudere kinderen:

13 in de oorlog. Oorlogs winter. Heilige Huisjes op uitzendinggemist.nl van Schooltv

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

17


SYNAGOGE Groep 6/7

Wat voor de Protestant Christenen de kerk is, is voor de Joden de synagoge. Huis voor samenkomst. Een ontmoetingsplaats voor mensen die samen over iets willen nadenken, leren, vieren en zingen. Groep 6/7 mocht een bezoek brengen aan de synagoge. Het werd voor ze een ontmoetingsplaats waar ze stil van werden. De kinderen mochten in het vrouwengedeelte plaatsnemen en erg geboeid luisteren naar de monoloog van de vrouw van de Rabbi. Zij vertelde over de geschiedenis van dit ontmoetingshuis. De grootste indruk maakte toch wel het verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de Duitsers beneden het gebouw als opslagplaats gebruikten, zaten boven een Joodse familie heel stil te wezen. De kinderen mochten overdag niets. Zelfs niet naar het toilet. Want ieder geluidje kon fataal worden. Zo hebben zij daar drie jaren doorgebracht. De Rabbi liet hen de prachtige Thora zien en vertelde over de Hebreeuwse letters waar ze op school al kennis mee hadden gemaakt.

Aan het eind van het prachtige verhaal mochten ze nog rondlopen en diverse dingen van dichtbij zien om bij de uitgang getrakteerd te worden op een prachtig stukje gezang van de Rabbi uit de Thora om buiten een wel verdiend chocoladekoekje te krijgen. En daarna gingen ze weer blij naar school. Een genietende leerkracht. FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

18


BAVINCKfeest Van onze verslaggevers: Lara en Ashley

Verhaal Uit groep 5/6 Hilversum - Hoe hebben onze verslaggevers het project ‘Feest en religie’ ervaren op de Bavinckschool? U leest het in onderstaand verslag. De eerste dagen gingen we twee filmpjes kijken. Een over de Islam en de tweede over het Jodendom. We moeste het op schrijven wat we hade gezien op het filmpje Toen gingen we een plaat maken met tekeningen plaatjes en verhaaltjes er op geplakt en juf hangde het op aan de waslijnen we gingen een moskee maken. we zijn nu met een Krant bezig met mooie tekeningen op vrijdag 1 april sluiten wij het project af Met een lunch wat we zelf mogen maken. het wordt een leuke week.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

19


BAVINCKfeest Hallo, ik ben Lieke Peters. Ik zit in groep 6/7. De afgelopen maand hebben wij ons bezig gehouden met het thema religie in de buurt. Onze groep heeft een synagoge en een moskee bezocht. Ik was er niet bij toen de klas naar een synagoge ging. Bij de moskee gingen we eerst naar een kantine daar werden een paar vragen gesteld over hun geloof. Bijvoorbeeld: Hoe noemen wij onze god? het antwoord was Allah. Daarna werden er vijf jongens en meisjes uitgekozen die deden voor hoe je je moest wassen, voordat je de moskee binnenmocht. Ik werd niet gekozen. Na het wassen mochten we de moskee binnen. Na een uurtje gingen we weer naar school terug. Ik vond het erg leuk en interessant. Zelf geloof ik niet en mijn broer en vader ook niet,zij geloven in de oerknal. Mijn moeder gelooft wel en mijn zus ook maar niet in de hele bijbel. Thuis vieren we wel feesten van het christendom maar bij kerstmis kopen we meestal niks.

Einde!

Verhaal van Tamara.

Hoi, ik ben Tamara Grim. Ik zit in groep 6/7. ik ben zelf christelijk. Wij hebben met het project op school allerlei dingen gedaan. We hebben bladen gelezen over het Jodendom en de Islam. En we hebben er ook werkbladen over gemaakt. We gingen ook naar een synagoge. Dat was leuk want die man ging uit de Thora (de bijbel van de Joden) voorlezen. Toen we terugkwamen moesten we in groepjes van twee een tekening maken over de synagoge. Alle tekeningen zijn heel mooi geworden. We moesten ook een tekening maken over het Jodendom de Islam en het Christendom. We gingen ook een Thora zelf maken. We gingen op de fiets naar een moskee. Daar moest je je wassen voordat je de bidruimte in mocht en toen gingen een paar kinderen dat voordoen. Je moest je schoenen ook uit doen want anders mocht je alleen op het zwarte tapijt lopen. Het was leuk in de moskee. Op school moesten we een moskee of een synagoge knutselen. we zijn ook nog bij de Bethlehemkerk geweest. We gingen er lopend heen. En in de kerk lieten ze heel veel dingen zien zoals waar ze dopen.

Einde!

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

20


BAVINCKfeest Op maandag 28 maart vertrokken de leerlingen van groep 8 op de fiets naar de Geuzenweg, waar de Mevlana moskee staat. We werden welkom geheten door Mevlüt Yücel. Hij vertelde over de gelijkenissen tussen de Islam en het Christendom, bijvoorbeeld veel verhalen, zoals van Noach en Jona. Ook zijn er regels uit het Jodendom terug te zien: de vrouwen zitten in de moskee boven, net zoals de vrouwen in de synagoge ook boven moeten zitten. Natuurlijk zijn er ook verschillen. In een zijkamertje kregen de kinderen veel informatie over de moskee en de regels, die daar

gelden. De kinderen luisterden aandachtig. Eerst ging de jongensgroep naar de wasruimte en daarna de meisjes: het gezicht, de oren, de hals, de armen tot de ellebogen en tenslotte eerst de rechtervoet en daarna de linkervoet werden allemaal gewassen. Na het afdrogen mag de moskee met sokken betreden worden. We kregen binnen ook veel informatie en de imam las een stukje uit de Koran voor. Eigenlijk was het geen lezen, maar meer zingen. Mevlüt legde uit, waarom dat in de moskee op die manier gebeurt: de imam moet de hele Koran uit zijn hoofd kennen. Daarom is de Koran poëtisch geschreven en kan daarom zingend voorgedragen worden. Er was nog even tijd om Mevlüt te interviewen voor onze filmbijdrage aan het project. De kinderen hebben veel geleerd en gezien. FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

21


MARJOLEINduijst Hilversum-Nieuwsflash Groep 3 van de Bavinckschool kan mailen. Zij hebben dit gedaan met groep 3 van de Calvijnschool uit Bunschoten. Ook deze groep is bezig met een project dus leek het de leerkrachten leuk om de kinderen van elkaar te laten leren. Meester Rick uit Bunschoten en juf Marjolein hebben de kinderen begeleid.Hieronder volgen een aantal citaten uit de mailwisseling. Calvijnschool: `Wij hebben ook een project in de klas. Dat gaat over het wilde westen. We hebben al veel dingen geleerd. We hebben geleerd wat een cowboy en een indiaan zijn en wat ze doen. We kunnen een cowboy maken. We weten een heel leuk liedje over een cowboy. (cowboy billy boem) We weten wat een dromenvanger is en nog veel meer. We willen jullie een paar vragen stellen over ons project. Weten jullie wat het verschil is tussen een sherrif en een cowboy? Wat is het verschil tussen een cowboy en een indiaan? Wat is het verschil tussen een paard en een bizon? Waar leven en wonen de cowboy en de indianen? Hebben jullie nog ideeën waar we het over kunnen hebben? Is jullie project leuk?´ Bavinckschool: `Ons project gaat over feest en geloof. We hebben al gewerkt over het Jodendom, over het Christendom en we gaan deze week werken over de Moslims. Over de Joden weten we wat de sjabbat is, menora, thora, mazzeltov, rabbijn, mezouza, jad, dreidel, matze, latkes, sjoel, pesach, synagoge, chanoeka. Omdat wij het over het Christendom hebben, hebben wij wat vragen voor jullie? Gaat iedereen uit jullie klas op zondag naar de kerk? Hoe heet jullie kerk? Hebben jullie banken of stoelen? Hebben jullie een orgel in de kerk? Zijn er ook andere instrumenten in de kerk? Waarom gaan jullie elke zondag naar de kerk? Gaan jullie ook wel eens op zaterdag? Hebben jullie op je kerk een haan staan of een kruis? Vieren jullie ook wel eens feest? Hebben jullie soms ook wel verjaardagen op jullie school? Mogen jullie eten in de kerk? Hoeveel ramen heeft jullie kerk? We hebben ook liedjes geleerd: shalom chaveriem, hinematov, hajom jom sji sji. Juf heeft beloofd dat ze cowboy billie boem op internet zal opzoeken.´ Calvijnschool: ´> Hebben jullie een orgel in de kerk? Bij alle kerken hebben ze een orgel behalve bij de Samenkomst want daar hebben ze een bandje. > Zijn er ook andere instrumenten in de kerk? Orgel, piano, gitaar, microfoon, harp, trompet,drumstel. > Waarom gaan jullie elke zondag naar de kerk? We zijn Christenen. Omdat we veel dingen leren die over God gaan en om naar God te luisteren. We lezen dan de bijbel. We bidden naar God. We hebben het leuk in de kerk en we maken dan geen ruzie maar zijn dan blij. Het is een belangrijke dag de zondag omdat dat de dag van God is.´ De kinderen uit groep 3 van de Bavinckschool hebben ook een foto gemaild naar de Calvijnschool. Beide leerkrachten zijn tevreden over het resultaat en zullen de mailwisseling voortzetten.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

22


ADVERTENTIE

B

ijbel te koop, EERST: 9,50

EN NU? 6,45 !!!!!!

OP=OP!

DUS WEES ER SNEL BIJ ,WANT

HET OUDE TESTAMENT is in het heeuwbreeus !!! En het nieuwe testament Nederlands!!!

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

23


MUZIEKenzo lipdubben met groep 7

LIPDUB! Een lipdub wordt gemaakt door een groep mensen, te filmen die een liedje aan het meezingen of playbacken zijn. Een lipdub duurt meestal tussen de vier en zes minuten, en er werken tussen de 35 en soms wel 700 mensen aan mee. Hoe hebben we geoefend? We hebben eerst het liedje heel goed geoefend. Toen gingen we de pasjes oefenen. En daarna mochten we allemaal kleding meenemen. Elk kind heeft een stukje, en op een bepaald stukje moet je dan er in springen. En dan zing je mee of je playback. En swingen maar! Hoe is de lipdub ontstaan? Jakob Lodwick, bedacht de titel "lip dubbing" op 14 december 2006. Dit was voor de video Endless Dream. Zo is hij op het idee gekomen om een lipdub te ontdekken/maken. Wij hebben ook een lipdub gedaan! Wij doen ook een lipdub met de klas. En we hebben het liedje Shackles van Marry Marry gekozen omdat het een christelijke liedje is. We gaan dan met de hele klas door de school heen. We zingen en we dansen er bij!

Gemaakt door: Jessica & Nadia FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

24


boekenENZO door juf Geerte, de boekenwurm

Op boekengebied is er gelukkig van alles te vinden over het Christendom, de Islam en het Jodendom: Het Joods Historisch kindermuseum heeft een schitterend boek gepresenteerd: Wat jij niet wil….kikker in je bil! Max de Matze en de Gulden Regel. Geschreven door Petra Katzenstein, En met inspirerende bijdragen van Francine Oomen, Paul van Loon, David Grossman, Job Cohen etc. De Gulden Regel Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet is de rode draad van het boek. Stripverhalen, foto's van objecten en commentaren daarop maken duidelijk dat iedereen anders naar iets kijkt, want iedereen ís anders. Wie dat snapt, écht snapt, doet misschien minder gauw rot tegen iemand. En dan krijgt niemand tegen zijn wil een kikker in zijn bil! Het boek leent zich er prima voor om heerlijk knus samen op de bank te lezen en te bekijken. Wellicht voorafgegaan aan een bezoekje met het hele gezin aan dit indrukwekkende kindermuseum. ‘Wat weten we over de Islam’ geschreven door S. Husain Dit kinderboek geeft op beknopte wijze, voorzien van een overvloed aan kleurige foto's en illustraties, een groot aantal aspecten uit de wereld van de islam weer. Aan de orde komen onder andere: de geschiedenis, hoe de islam ontstaan is, de verspreiding van de islam, wat het moslimgeloof inhoudt en de belangrijkste vormen van kunst in de islam. Het boek is geschikt voor kinderen van de bovenbouw. Kinderen van groep 8 hebben een Islamitische tweelingbroer en zus geïnterviewd op de Wilhelmina school. Dit boek was voor hen een leidraad. Ze konden zich zo goed voorbereiden op het interview. Super gedaan, Sanneke, Gabriëlle en Mitchell!

‘Mijn eigen kinderbijbel’ geschreven door C. de Vries & Carla de Vries-van den Heuvel Deze handzame kinderbijbel bevat 48 verhalen uit het Oude Testament en 46 verhalen uit het Nieuwe Testament. Opgenomen zijn alle bekende verhalen, vanaf de schepping tot het visioen van Johannes op het eiland Patmos. De tekst volgt het oorspronkelijke Bijbelverhaal, zonder commentaar, en is redelijk afgestemd op jonge kinderen. Toch worden er moeilijke woorden gebruikt, die achter in het boek worden verklaard. De tekeningen zijn wat cartoonachtig en vind ik zelf iets minder passend. De Kinderbijbel is voor te lezen voor kinderen van de onderbouw.

VEEL LEESPLEZIER! FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

25


leukeMAN Willem blanken egt super tof

Groep 8 6/7 en groep 7 kent hem vast. Willem heeft bij hun in de klas over Lambertus Kremer verteld. Want hij heeft het zelf ook allemaal uitgezocht hoe het in elkaar zit‌. Wacht ik ben vergeten wie Lambertus Kremer is. Nou jullie hebben vast wel het beeld aan de muur vlak bij groep 7 nou dat is Lambertus Kremer hij was zelf ook leraar op deze school in de tweede wereld oorlog hij zat in het verzet dus hij is uit eindelijk opgepakt door de Duitsers toen hij was opgepakt kreeg het verzet te horen dat er een vrachtwagen met allemaal vlees van de Duitsers rond reed nou greep het verzet de kans omdat vlees van de Duitsers af te pakten dus ging het verzet s’ avonds in de bosjes toen hoorde ze een hele zware motoor dus gingen de er van uit dat het de vrachtauto moest zijn dus doken ze uit de bosjes en begonnen te schieten maar het bleek dat het een auto van de Duitsers was met daarin wat Duitsers en een goeie vriend van Hitler en hij was zegmaar de baas van Nederland in de auto ging iedereen dood behalve die man dus uit woede heeft die man wat mensen uit de gevangenis dood geschrote en daar zat Lambertus Kremer bij en dat heeft Willem dus uitgezocht. ----Einde---FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

26


kledingRELIGIE Er zijn hele strenge Christenen die zich heel erg aan de regels van God houden. De vrouwen mogen dan alleen rokken en jurkjes dragen (en natuurlijk ook een T-shirt). En de mannen mochten alleen maar broeken en T-shirts dragen. Maar veel meer christenen houden zich niet aan die regel. Als je christen bent hoeft dat ook niet perse. De dominee moet wel bijna altijd bepaalde kleren aan hebben. Dat is dan een lange jurk die jurk heet een toga. Die toga is vaak zwart. Dit is zo’n toga. Het witte strikje is een bef. Dat hoort om de nek. Dit is een beetje een grijze toga met langs de knopen 2 dikke zwarte strepen. Die kunnen ook in andere kleuren zijn.

Kinderen worden bij het Christendom gedoopt dan hebben ze een mooi vaak wit jurkje aan. Dit zijn van die jurkjes. Sommige kinderen hebben lang jurken en sommige korte.

Moslims moeten zich aan bepaalde kledingvoorschriften houden. Ze zijn er voor mannen en vrouwen. Voor beiden geldt, dat ze zich “zedig” (niet aanstootgevend) moeten kleden. Het enige doel van de kleding is om bepaalde delen van het lichaam te verbergen voor anderen zodat ze niet op bepaalde gedachten worden gebracht of afgeleid worden.

Vrouwen: Moslima’s bedekken met de hoofddoek hun haar en delen van hun gezicht, in sommige gevallen zelfs hun hele gezicht. Ze doen dit alleen buiten. In huis doen ze de hoofddoek af, behalve als er mannelijke visite in huis is. De burka bedekt ook het gezicht van de vouw. De chador bedekt het hele lijf op het gezicht na. De nikaab is de gezichtssluier. Het zijn allemaal varianten op de traditionele hoofddoek. Niet in alle islamitische landen gelden dezelfde regels.

Mannen: Islamitische mannen moeten zich altijd, maar zeker als zij naar de moskee gaan, netjes en schoon kleden. Ook moeten zij zich ritueel wassen en schone kleding aantrekken, voordat ze de moskee mogen betreden.

De imam moet zich nog netter kleden dan de andere moslims, omdat hij duidelijk herkenbaar moet zijn. Hij mag geen pak en stropdas dragen. Hij zou zich eigenlijk zo moeten kleden, dat hij op de profeet Mohammed lijkt. Deze bedekte zijn hoofd en droeg een lange jurk. Deze wordt mustahabb genoemd. FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

27


kledingRELIGIE Dit is een orthodoxe orthodoxe Jood met sjtreimel bij de Klaagmuur. Een sjtreimel (of shtreimel) is de Jiddische (Joodse) naam van de bonten hoed die wordt gedragen door vele gehuwde joodse mannen op sjabbes en andere feestelijke gebeurtenissen. De sjtreimel wordt gemaakt van echt bont, meestal van een sabelmarter. Het is het duurste artikel in de joodse kleding: prijzen kunnen uiteenlopen van 1500 tot 5500 euro. Meestal is het de vader van de bruid die de sjtreimel voor de aanstaande schoonzoon koopt, zodat hij hem op de bruiloft kan dragen.. Een keppeltje is een hoofddeksel dat traditioneel gedragen wordt door joodse mannen. Andere termen zijn kippah (Hebreeuws) of yarmulke (Jiddish en door Amerikanen veel gebruikt). Het Jodendom schrijft aan mannen voor, het hoofd te bedekken. Religieuze mannen dragen meestal de gehele dag een keppeltje, andere mannen dragen er een wanneer zij bidden. Het dragen van de keppeltje is een teken van eerbied voor God. Tegenwoordig dragen ook veel vrouwen een keppeltje in synagoges. Orthodoxe vrouwen dragen na het huwelijk een joodse pruik of een speciaal joodse vorm van een hoofddoek, of een pet of hoedje; voor het huwelijk bedekken zij hun haar niet. De bronnen voor het dragen van het keppeltje staan in de Talmoed. Daarin staat: Bedek uw hoofd zodat de vrees van de hemel op u zal komen. Er wordt in de Talmoed uitgelegd, dat er altijd een opperwezen (sjechina) boven je hoofd is. Slechts een minderheid van de rabbijnen is van mening dat het dragen van de keppeltje een gebod uit de Thora is. Meesten zijn van mening dat het een gebruik is, dat de kracht van een wet heeft gekregen.

Sjeitel is het Joodse woord voor pruik.

Religieuze joodse vrouwen, bedekken na hun huwelijk vaak hun hoofd. Dat kan met een sjaal of een hoofddoekje, maar de meeste kiezen voor een sjeitel. Deze kan gemaakt zijn van synthetisch materiaal of van echt haar. Zelfs afgeknipt eigen hoofdhaar kan worden gebruikt, maar dat komt niet veel voor. Talliet In het Jodendom is een talliet een vierkant omzoomd kleed met aan de vier hoeken draadjes tzitziet geheten, die door mannen gedragen wordt tijdens het ochtendgebed. FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

28


mooiNIEUWS groep 3

du tora is heel out. De mienister leest er uit. ( luuk dubbink )

naar de kerk de kerk is mooi maar weet je wat zonde was de kerk stont in de brand in 1971 en viel naar benede om dat het dak van hout was en in de kerk was een orgo en ik mocht er op speelen en dat vont ik het leukst maar dejuf ging ook speelen enik mocht inde preek stoel enhet is van annalisa

De grootekerk Het was leuk wu mogten Naar boofen naar de orgol Hij ging feel fertelen Ik mogt op de Preek stoel ziten Van lies

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

29


deSTIJLvan Elisabeth Schipper

Mij werd gevraagd een stukje te schrijven voor de projectkrant die zal verschijnen ter afsluiting van het project feest en religie. Het stukje zou moeten zijn in de stijl van… zoals deze stukjes staan in de Linda. Ik vind de combinatie van de stijl van–stukjes met het project feest en religie een heel lastige. Daarom toch een iets andere “stijl” gekozen. Ik vind het bijzonder dat de school aandacht besteedt aan de wereldreligies. Ook al sta je zelf wellicht niet achter bepaalde religies, het is toch belangrijk te weten dat ze er zijn en welke invloed ze kunnen hebben op mensen en de geschiedenis. Naast Islam, Christendom en Jodendom zijn er nog twee grote levensovertuigingen in de wereld: Hindoeïsme en Boeddhisme. Als hoofd HR werk ik bij het Tropeninstituut in Amsterdam, waar het Tropenmuseum onderdeel van uit maakt. In dit museum wordt met regelmaat aandacht geschonken aan het thema religies en levensovertuigingen in verschillende culturen. Verschillende culturen uiten zich op verschillende wijzen en beleven een religie of levensovertuiging op een eigen manier met eigen rituelen. Ik heb het altijd fascinerend gevonden hoe mensen in verschillende culturen leven en omgaan met levensthema’s als geboorte, dood, huwelijk. Het liefst maak ik dat van dichtbij mee: op vakanties zal ik altijd een kerk, tempel of moskee binnengaan om de sfeer te proeven en de beelden in me op te nemen. Ik vond het daarom ook heel bijzonder om gedurende een aantal jaar in Vietnam te wonen, waardoor je je echt kunt onderdompelen in een andere cultuur- al zal je natuurlijk altijd een buitenlandse toerist blijven - hoe lang je er ook woont. Wij woonden in Ho Chi Minh stad vlakbij de Jade Keizer Pagode. Deze pagode, in het Vietnamees de Chua Ngoc Hong, werd gebouwd in 1909 door de Kantonese gemeenschap. (Vietnam werd lange tijd overheerst door de Chinezen en nu nog kent Vietnam een grote Chinese gemeenschap). Het is een Taoïstisch-Boeddhistische pagode, maar in reliëfs zijn ook andere etnische mythische verhalen terug te vinden. In de hoofdruimte staat een enorm beeld van de Jade keizer. Volgens de Vietnamese gelovigen is hij de de "god of the heavens". Het is deze keizer die bepaalt wie toegelaten wordt in de “heavens” en wie geweigerd wordt. Aan de linkerzijde van de pagode is een zijkamer, de kleine tempelruimte van Kim Hua, de godin van de vruchtbaarheid. Om haar heen staan kleine beeldjes van kinderen. Als er vrienden bij ons bezoek kwamen, namen wij ze vaak mee naar deze pagode omdat die zo’n prachtige indruk geeft van de Vietnamese cultuur en de invloeden daarop vanuit de Chinese. Zo ook een bevriend (christelijk) echtpaar met een grote, maar niet vervulde kinderwens. Een monnik in de pagode wilde hen graag begeleiden in een “kinderwens”ritueel. Een beetje lacherig maar uiteindelijk ook onder indruk deden zij aan het ritueel mee: kleine gevlochten kettinkjes werden om de nekken gehangen van de kinderbeeldjes die om het beeld van de vruchtbaarheidsgodin neergezet waren. De monnik prevelde ondertussen onverstaanbaar en brandde wierook. En nu willen jullie natuurlijk weten hoe het is afgelopen.. nou het zit dus zo dat ....

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

30


MOSKEE Groep 6/7

Met veel respect werd groep 6/7 begroet in de Mevlana moskee waar ze eerbiedig lopend over het zwarte tapijt naar de ontvangstruimte werden geleid, de limonade en de paaseitjes stonden al klaar. De begeleider hield een prachtig betoog met een vraag en antwoord spel erin verweven over de Islam met mooie vergelijkingen naar het Christen- en Jodendom.

Vervolgens werden de jongens en meisjes gescheiden naar de wasgelegenheid gebracht. Een aantal van hen moest zich volgens de voorschriften wassen terwijl de rest met eerbied toekeek. In de gebedsruimte werden ze in een halve kring om de Iman gezet. Dit gedeelte was indrukwekkend en de aandacht van de kinderen groot. Vele vragen mochten gesteld worden, welke ook naar grote tevredenheid werden beantwoord. De Iman las zelfs een halve bladzijde in het Arabisch uit de Koran voor en tenslotte werd er een prachtige groepsfoto gemaakt. Al met al een uitstapje om niet gauw te vergeten. Geschreven door een aandachtig observator. FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

31


VERHAAL door Florence

Er was eens een jongetje hij was Arabisch. Zijn ouders geloofden in de Islam. Hij wist niet wat de Islam was. Hij vroeg het aan zijn vader en moeder Maar die zeiden dat hij het nog niet mocht weten en dat vond hij natuurlijk niet leuk. En op een ochtend liep hij weg. Zijn vader en moeder gingen zoeken en zoeken, Maar ze vonden hem niet. Toen belden ze de politie. Een dag later vonden ze het jongetje weer. Ze gaven een heel groot feest met veel vrienden en familie.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

32


STRIPenzo door Pim Blanken

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

33


STRIPenzo door Pim Blanken

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

34


STRIPenzo door Pim Blanken

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

35


TOM&PIM Een dialoog

Tom: Hoi, Pim, wat zijn we nou toch aan doen op school? Pim: We staan in de Glossy van de Bavinckschool. Tom: Heftig. Maar wat is een Glossy eigenlijk? Pim: Het is een tijdschrift met leuke dingen er in. Tom: Maar waarom staan we in het blad? Wat is het onderwerp? Pim: Feest en religie. Tom: Wat betekent dat dan? Ik moet even naar de w.c. Ik kom zo terug. Pim: *wacht* Tom: Nu kan je het mij gaan vertellen. Pim: Ja, eh……… Het betekent feesten van geloven. Tom: O.k., maar over welke geloven gaat het? Pim: Over de 3 wereldgeloven. Jodendom, Christendom, Islam. Wat wist je allemaal al? Tom: Nou, ik wist dat de joden een keppeltje op moesten en dat moslimvrouwen een hoofddoek op moesten en ik wist dat de christenen kerst vieren. Pim: Zo weinig. Weet je dan niks van de feesten? Tom: Ja, daar weet ik best wel wat van af. Ik wist dat moslims de Ramadan en Suikerfeest vieren. Ik wist dat christenen Pasen vieren. En ik wist het niet van de joden. Wat weet je er nu meer van? Pim: In ieder geval Rotsjano, het joodse Nieuwjaar en dat de joden ook nog in … waar staat die nou?...die Klaagmuur. Nu ben ik vergeten waar die staat. Weet jij het Tom? Tom: Nee, ik weet het eigenlijk ook niet. Nou, dan ben ik blij dat we dit project zijn gestart, want dan komen we meer te weten. Nu ga ik. Pim: Waar ga je heen? Tom: Ik ga een wereldreis maken. Pim: Maar waarom? Tom: Ik wil meer te weten te komen over de drie wereldgeloven. Pim: Je doet je best maar. Dan ben ik even een paar daagjes van je af. FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

36


beautyPRAAT door juf Claudia Bij de meeste geloven horen symbolen, maar ook uiterlijke versieringen en verschillende soorten kleding. Tijdens het project hebben we het hierover gehad.

Islam Om te ervaren hoe het is om als Islamitische vrouw te leven, mocht een aantal meiden een hoofddoek op.

Vrouwen binnen de islam maken zich mooi door versieringen als Henna (rode kleurstof). De kinderen uit de muizengroep hebben verschillende voorbeelden gezien van Hennaversieringen. De kinderen mochten Ledkaarten (wenskaarten) maken voor iemand binnen hun eigen familie. Op de voorkant van de kaart mochten ze hun eigen hand versieren in de vorm van Henna.

Niels

Annick

Nadieh

Stijn

Noah

Britt

Jodendom Binnen het Jodendom zie je mannen rondlopen met keppeltjes. De jongens mochten zo’n keppeltje dragen. Dat vonden ze erg leuk om te doen!

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

37


DOUBLEnames

Jessica is afgeleid van de Hebreeuwse naam Jiska, dat "God ziet u" betekent. De naam Jessica komt voor het eerst voor in het boek Merchant of Venice van Shakespeare.

Bart

De jongensnaam Bert is van Germaanse

oorsprong en betekent "stralend". Mogelijk is Bart ook een verkroting van Hebreeuwse Bartlomeus met als betekenis "zoon van ploeger".

Sanne

is een verkorting van Susanna. De

voornaam Susanna afgeleid is van het Hebreeuwse woord soesjanah dat lelie betekent.

Tom

is een verkorting van de Hebreeuwse

naam Thomas en betekent "tweeling".

Pim

is een verkorting van Willem, met als

betekenis "beschermer".

Daan

een verkorting van de

Hebreeuwse naam Daniel (of Daniël) wat betekent: "God is mijn rechter of rechter van God". Daniël is een van de vier profeten uit de bijbel (Daniël in de leeuwenkuil ). De profeet Daniël kon dromen uitleggen en kreeg dit vermogen een invloedrijke positie in het hof.

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

38


eetWINKEL De Christenen mogen eigenlijk alles eten. Maar vroeger hielden ze wel op vrijdag wel visdag, op die dag werd er geen vlees gegeten. Op feesten worden er wel speciale dingen gegeten. Moslims mogen geen varkensvlees,vlees van vleesetende dieren,bloed,producten waarin gelatine zit,bepaalde soorten kaas en alles wat tot verslaving kan lijden. verder mogen ze wel alle dingen eten. Dit mogen islamitische mensen niet eten.

Joden moeten koosjer eten. Dat betekent toegestaan eten. De Thora(de bijbel van de joden) is daar best streng in. Elk dier dat gespleten hoeven heeft en herkauwt mogen ze eten. Ze mogen ook alles wat in het water leeft en schubben heeft mogen ze eten. Ze mogen geen varkensvlees eten,dat is onrein,ook schaaldieren mogen ze niet eten. dieren die uit zichzelf doodgaan mogen ook niet gegeten worden. Dit is een joods brood. Zoekt u een leuk en gezond recept waarvan uw kinderen zullen smullen? Kijk dan eens op www.lustikwel.nl. Deze site heeft tot doel om kinderen gepassioneerd te krijgen over eten. Door ze te betrekken bij het eten maken wordt het voor kinderen ook leuk om het op te eten. Zo kunnen ze verschillende soorten gerechten leren kennen. U vindt er recepten, tips en ideeĂŤn over voornamelijk gezond eten. Er zijn recepten met slechts 6 stappen zodat u en uw kinderen gemakkelijk eten klaar kunnen maken. Bij lustikwel.nl krijgt u inspiratie om aan de slag te gaan met gezond eten voor het hele gezin! Veel plezier gewenst in de keuken!

FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

39


STOM! Groep 4 Jasper: vind alles wel leuk. Chimene: vind het saai, want geloven Interesseren haar niet zo veel. Jochem: vind de kruiden van de geloven heel stom

Groep7 Benjamin: vind het stom dat de moslims geen varkensvlees mogen eten. (hij vind het heel lekker) Femke: vind het stom dat moslims hun schoenen uit moeten doen tijdens het bidden Nadia: vind het stom dat moslims een kleedje Mee moeten nemen tijdens het bidden

Groep 5 Isa: ik vind de aardappel koekjes. niet zo lekker Van het joodse geloof diana: hamansoren koekjes van het poerin feest niet zo lekker . DaniĂŤl: vind het lawaai van het Poerin feest stom

stom FEEST. Glossy Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1 april 2011

40

Bavinck glossy Feest & Religie  

Bavinck glossy