Page 1


INHOUD

Inhoud /06

/16

/09 FOTO FLASHBACK 12 Bijzonder Brandevoort

SPORT

11 Column Deze column is racistisch

POLITIEK

6 Funfacts London 2012:

14 Opinie Een korpschef

9 Column Brief aan Mario Balotelli

16 Opinie Hero one, omdat het kan

Opmerkelijke momenten

4

BINNENLAND

BAUK JUNI 2014

die zijn eigen wetten maakt

/20 18 Opinie Tijd voor Rutte I 20 Blog Mijn herinnering aan Pim


0

INHOUD

woord /14 Een vooraf ... Oerhollands, een tikkeltje eigenwijs, schaamteloos wanneer het kan en serieus als het even moet. Liet ooit 2400 verhalen achter zich bij een schrijfwedstrijd, werd ooit rondgeleid op de Corporate Communication afdeling van ‘s Nederlands grootste warenhuis omdat het door hem geschreven communicatieplan zomaar een concept had kunnen zijn voor intern akkoord en speelde ooit een kleine rol in een film die later geselecteerd werd voor festivals in Mexico en Roemenië. Kijkt met zijn ogen, ziet met de rest. Ze noemen me vaak Bauk, maar eigenlijk heet ik Bauke. Bauke Bos voluit.

/11

Mocht je dit papierwerk aan het doorbladeren zijn in de hoop een ellenlange autobiografie aan te treffen, dan zal ik je hierbij uit de droom helpen. Die is er niet. Maar, de inhoud van de Bauk kan wel gezien worden als een weerspiegeling van mijn persoonlijkheid. Schaamteloze zelfpromotie, zo mag je dit magazine best betitelen. Een kleine bundeling van mijn geschreven artikelen, fotografie en grafisch werk. Mocht je geïnteresseerd zijn in meer, dan raad ik je aan om m’n website te bezoeken. Zelfde stijl, zelfde auteur. Maar dan lekker actueel en up-to-date. Veel leesplezier.

BAUKE BOS, HOOFDREDACTEUR (Weet ik ook ‘ns hoe dat voelt.)

COLOFON Bauk is een eenmalige uitgave. Dit blad is gemaakt in opdracht van Fontys Hogeschool Communicatie Eindhoven en is een uitwerking van een opdracht voor het vak Media Design. Vragen en/of opmerkingen over de inhoud van dit blad kunnen gemaild worden naar: baukebos@outlook.com

/18

Auteur: Bauke Bos Studentnummer: 2187959 Website: www.baukebos.com Mail: baukebos@outlook.com Telefoonnummer: 06 - 41782551 Het is niet toegestaan om, zonder voorafgaande toestemming van Bauke, door Bauk gepubliceerde artikelen of gedeelten daarvan te publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen. Vooruit, het mag best. Er zijn om dit magazine te vullen ook tal van foto’s gebruikt waarvan ik geen idee heb van wie ze zijn. Dus go your gang. Maar laat het me wel even weten, is wel zo leuk.

BAUK JUNI 2014

5


SPORT

FUNFACTS

London 2012: Opmerkelijke momenten Door Bauke Bos. Gepubliceerd op 5 augustus 2012.

Olympische titel voor 15-jarige Meilutyte

1 Screenshot van beelden uitgezonden door NBCSN.

Kobe Bryant deelt handtekening uit Dat Amerikaanse Basketbalgrootheid Kobe Bryant in de Verenigde Staten niet meer over straat kan wisten we al. Maar ook buiten de VS is Bryant razend populair, en niet alleen onder de toeschouwers en basketbalfans. Ook basketballer Mohamed Hdidane, die uitkomt voor het Tunesisch basketbalteam, is een groot fan. Toen bekend werd dat zijn Tunesië tijdens deze Spelen het moest opnemen tegen de Verenigde Staten moet zijn droom zijn uitgekomen. Normaal gesproken geeft 6

BAUK JUNI 2014

men elkaar na afloop van de wedstrijd een hand en bedankt men elkaar maar Hdidane had een ander plan. Direct na de wedstrijd, die Tunesië met 110-63 verloor, stapte de international af op Bryant. De Tunesiër trok zijn schoen uit en toverde een zwarte stift tevoorschijn. Of Bryant even zijn schoen wilde signeren. Opmerkelijk, maar voor de NBA-ster geen probleem. Zonder blikken of blozen deelde hij zijn handtekening uit en bedankte hij Hdidane voor de wedstrijd.

Voor de Spelen kende niemand Ruta Meilutyte, maar door haar Europese record in de halve finales van de 100 meter schoolslag werd de vijftienjarige Litouwse ineens de gedoodverfde favoriet voor de titel. En niet onterecht. Tijdens de finale bleef ze de Amerikaanse Soni en Japanse Suzuki voor en pakte ze het goud, tot haar eigen ongeloof. Tijdens de huldiging barstte de kersverse Olympisch kampioene dan ook in tranen uit. Schitterende en onvergetelijke beelden waren het resultaat. ‘Zal het me lukken om voor het einde van de Spelen meer dan 1000 volgers te hebben?’ tweette Meilutyte voordat ze naar Londen vertrok. Inmiddels heeft het talent meer dan 18.000 volgers.

Clive Rose, Getty Images.

2


SPORT

3

4

Keepster staat naast goal

Je hebt ongeconcentreerd, geconcentreerd en overgeconcentreerd. Dat overgeconcentreerd niet goed is weet iedereen maar dat het iedereen kan overkomen, is ook een feit. De ongelukkige actie van Katrine Lunde Haraldsen, keepster van het Noorse handbalteam, bewijst dat maar weer. Tijdens de wedstrijd Noorwegen – Zuid-Korea beging Haraldsen een ietwat gênante fout. In de tiende minuut kregen de Koreanen een penalty en vanzelfsprekend wilde Haraldsen de bal uit het doel houden. De keepster was echter zo gefocust op haar tegenstander dat ze niet in de gaten had dat ze niet in de goal maar naast de goal stond. Gelukkig was de scheidsrechter zo sportief om haar erop te attenderen.

Screenshot van beelden uitgezonden door NOS.

Screenshot van beelden uitgezonden door ITV News

5 Burgemeester Londen hangt Een stunt van de altijd spraakmakende burgemeester Boris Johnson pakte iets anders uit dan hij zelf had verwacht. Kort nadat de Britse roeiers op de Spelen goud hadden gewonnen, maakte Johnson een ritje op de tokkelbaan. De burgemeester kwam echter halverwege al tot stilstand en bungelde minutenlang meters boven de grond, tot grote hilariteit van de toegestroomde menigte. Johnson liet zich niet kennen en vroeg om een ladder. Uiteindelijk slaagden medewerkers van de tokkelbaan erin de burgemeester met een touw in veiligheid te brengen.

Kitadai, nog dolgelukkig met zijn medaille.

Judoka laat medaille kapot vallen Het ergste wat je als kersverse medaillewinnaar kan overkomen, overkwam de Braziliaanse Felipe Kitadai. De judoka won brons en raakte zo gehecht aan zijn medaille dat hij het overal mee naartoe nam. Het plezier dat Kitadai aan zijn medaille beleefde was echter van korte duur. De Braziliaan nam zijn eremetaal mee onder de douche, een beslissing waar hij ongetwijfeld veel spijt van kreeg. Toen hij ervoor wilde zorgen dat zijn medaille tijdens het douchen niet nat werd, liet hij het in zijn onoplettendheid kapot vallen. Kitadai kan zijn medaille niet meer om zijn nek dragen omdat het gedeelte waar het lint doorheen loopt is afgebroken. Verder zit er een flinke deuk in zijn medaille. Het Braziliaanse Olympisch Comité heeft aangegeven een nieuwe medaille te zullen aanvragen bij het IOC.

BAUK JUNI 2014

7


SPORT

6

Wereldrecord Ye Shiwen

Nigeriaanse roeier doet mee na 3 maanden training Nadat Eddy the Eagle in Calgary de harten van het volk veroverde door zijn onkunde in de sport en Eric the Eel hetzelfde deed in Sydney, heeft nu ook Londen haar eigen held. De Nigeriaan Hamadou Djibo Issaka begon drie maanden geleden begon met roeien en mocht middels een zogeheten wildcard deelnemen aan de Spelen. Snel was hij niet. Bij het roeien op de Spelen deed de Nigeriaan 8 minuten, 39 seconden en 66 honderdsten over zijn race, 2 minuten langzamer dan de andere roeiers. Het applaus van het Britse publiek voor Issaka was er niet minder om. Men is al druk bezig met het verzinnen van een goede bijnaam voor de roeier, Issaka the Otter en Hamadou the Keel zijn de grootste kanshebbers.

7

Ze is pas zestien jaar oud maar nu al een zwemsensatie. De Chinese Ye Shiwen behaalde op fabelachtige wijze goud op de 200 meter en 400 meter wisselslag. Met haar geweldige tijd op de 400 meter wisselslag dook Ye ruim een seconde onder het wereldrecord dat op naam stond van de Australische Stephanie Rice. De Chinese zwom in de laatste lengte zelfs sneller dan de Amerikaanse kanonnen Ryan Lochte en Michael Phelps bij de mannen. Met haar haast onmenselijke prestaties toont de Chinese maar weer aan dat de Spelen van Londen compleet in het teken staan van een nieuwe generatie jonge toptalenten.

Scheidsrechter weggestuurd

8 Zwaarste atleet ooit op Spelen De mannen komen bij het judo uit in zeven gewichtsklassen: Tot 60 kg, tot 66 kg, tot 73 kg, tot 81 kg, tot 90 kg en tot 100 kg. De laatste gewichtsklasse is die van boven 100 kg. Het spreekt voor zich dat iedereen die zwaarder is dan 100 kilo mag participeren in de laatste klasse. Iedereen, ja. Dus ook de 218-kilogram zware Ricardo Blas Junior uit Guam, een eiland dat onderdeel is van MicronesiĂŤ. Waarschijnlijk heeft Blas de genen van zijn vader, die in Seoel 1988 de zwaarste atleet ooit was met 210 kilogram.

8

BAUK JUNI 2014

Tijdens een bokswedstrijd in het bantamgewicht moest de Japanse Satoshi Shimizu het opnemen tegen Magomed Abdulhamidov. Abdulhamidov, die uitkomt voor Azerbeidzjan, ging tot zes keer neer maar tot ieders verbazing werd hij toch als winnaar uitgroepen. Verantwoordelijk voor deze omstreden beslissing was de Turkmeense scheidsrechter Ishanguly Meretnyyazov. De Japanse boksbond diende met succes protest in tegen de beslissing van de Turkmeen. De Japanner krijgt alsnog de winst toegewezen nadat hij de partij eerder volgens de scheidsrechter had verloren met 2217. De internationale boks associatie AIBA is genadeloos en heeft een Turkmeense scheidsrechter dan ook per direct weggestuurd van de Olympische Spelen.

9

Jurylid handelt

10

Dat tickets voor wedstrijden van de Olympische Spelen razend populair zijn is al lang geen nieuws meer, maar dat zelfs juryleden zich met de verkoop van de tickets gaan bemoeien is vrij opmerkelijk. Een turnjurylid uit Wit-Rusland is vlak voor de Olympische ringenfinale opgepakt. De man zou buiten het stadion illegaal hebben gehandeld in wedstrijdkaarten. De Wit-Rus werd tien minuten voor aanvang van de finale aangehouden.


Lieve Mario, Wat een beest ben jij. Wat een enorm beest. Ho. Stop. Voordat je deze brief van mij verscheurt of in de hens zet, ik bedoel het goed. Echt. Natuurlijk, ik had flauw kunnen doen en een tros bananen mee kunnen sturen of je een kaart kunnen sturen waarin de apen van Madagaskar zich schuil hielden en, mits je de kaart open zou maken, zouden gaan brullen over hoe mooi en vruchtbaar het oerwoud daar wel niet is. Maar wees niet bang, in mijn optiek is de titel beest een onderscheiding. Je mag dan wel een mooie zongebruinde, zoals Oppergladjanus Silvo alias il Cavaliere dat zou zeggen, vent zijn. En je mag dan wel iets weg hebben van Belle’s Beest met je agressieve karakter en je excentrieke landingsbaan op je bol, je bent een beest in positieve zin. Toch heb ik een puntje van kritiek. Je bent een, soms, veel te bescheiden beest. Althans, zo doe je je voor. Je scoort een paar keer en daar blijft het bij. Juichen hoeft niet. Prima, dat kan. Het is gewoon je werk, toch? Zoals je zelf al eens aan gaf, een postbode juicht ook niet nadat hij de post in de bus heeft gegooid. Maar, Mario, ik zie – en geloof me, ik kan goed zien – als geen ander dat jij geen figuur à la postbode bent. Laat jezelf toch eens lekker gaan, verdomme. Porca miseria! Nu mompel je waarschijnlijk dat ik heb gezegd dat je een beest bent en dat hoi-kijk-mij-lief-zijn-vosjes ook beesten zijn, maar dat zal ik maar negeren. Je weet best wat ik bedoel. Wees een beer van een vent, Mario. Dat vind ik nou net zo charmant aan je. Ik wilde je deze brief eigenlijk morgen schrijven, op de dag van de finale maar dat zal niet gaan. Over iets minder dan een etmaal bevind ik mij in het hol van de leeuw. Inderdaad, in het naar Paella meurende hol. Daar zal ik jou gaan aanmoedigen. Zachtjes, zonder op te vallen. Je snapt waarschijnlijk wel dat ik het schrijven op de finaledag een te groot risico vind. Ik zou zomaar als collaborateur gezien kunnen worden en dan ben ik degene die de gebakken pisangs straks toegeworpen krijgt. Nee, dank je. Dus, Mario Balotelli, heerlijke beest van me. Doe je bijnaam, en vanaf nu ook titel, eer aan en haal eens even flink je gram tegen La Furia Roja. Dat is ten slotte wat ik je wilde vragen. Zou je dat voor me willen doen? Als dank voor mijn fascinatie en respect voor je? Als antwoord op deze brief, zodat ik weet dat je ‘m gelezen hebt? Ik reken op je. Rawrrrrr, buona fortuna, Bauke. Gepubliceerd op 30 juni 2012, inzending voor de Metro Lezerscolumn. BAUK JUNI 2014

9


Starbucks Eindhoven is op zoek, naar jou. Koester jij een diepgewortelde liefde voor koffie en wil jij onderdeel zijn van het succes van Starbucks? Dan zijn we op zoek naar jou! Ons succes hangt af van jouw succes, en daarom willen we jou ondersteunen in het ontwikkelen van jouw vaardigheden en het verwezelijken van jouw ambities. Kom langs of ga naar www.starbucks.nl/ eindhoven om het solicitatieformulier te downloaden. Tot snel! Eindhoven Airport, Luchthavenweg, 5657 EA Eindhoven


BINNENLAND

OPINIE

Deze column is racistisch Door Bauke Bos

Column van Bauke Bos over de betekenisverandering van het woord racisme. Gepubliceerd op 8 november 2013. Inzending voor de Metro Lezerscolumn.

Roeptoeterende huilnegers die met natte, rode ogen onze maatschappij als intolerant en racistisch afschilderen. Al zappend kom ik tot de conclusie dat dit verschijnsel onderdeel is geworden van onze decembermaand en dat ik er niet meer aan ontkom. Ik leg de afstandsbediening weg en geef me er maar aan over, al is het met tegenzin.

“Ik heb de mengelmoes van Nederlands en Arabisch wel eens ‘gebrabbel’ genoemd” Het jaarlijkse huilnegerfenomeen kan toch wel beschouwd worden als het schrijnende symbool dat staat voor de betekenisverandering van het woord racisme. Alles en iedereen is racistisch. Negerzoenen zijn racistisch, zigeunersaus is racistisch, onze kinderfeesten zijn racistisch en ik ben een racist. Ja, echt. Ik heb wel eens kritiek op religies, heb ooit op de PVV gestemd en ik heb de mengelmoes van Nederlands en Arabisch wel eens ‘gebrabbel’ genoemd. Alles wat ook maar enigszins als aanstootgevend kan worden beschouwd, op wat voor manier dan ook, is tegenwoordig racisme. What’s next? Is een witte kerst straks racistisch omdat ik me als roodharige met weinig pigment ongemakkelijk voel tijdens de kerstdagen? Heb ik straks toestemming

om namens mijn oud-klasgenoot aan te schuiven bij Pauw en Witteman omdat hij zich als diabetespatiënt racistisch bejegend voelt tijdens het Suikerfeest? Soms vraag ik me af of we überhaupt nog wel de oorspronkelijke betekenis van deze woorden kennen. Waar racisme in het verleden werd gebruikt om de opvatting dat leden van een bepaald ras zich superieur achten aan leden van een ander ras aan te duiden, wordt het tegenwoordig steeds vaker gebruikt als … Ja, als wat eigenlijk? Als vervanging voor de werk-woorden ‘zeiken’ of ‘kankeren’? Om aan te duiden dat een mening niet strookt met die van iemand anders? Ik ben er nog niet achter, maar ik ben ervan overtuigd dat tijd het codewoord is. Er is de laatste paar jaar geen woord zo vaak voorbij gekomen als het woord ‘racisme’. We worden er mee doodgegooid. Als deze trend zich in rap tempo voortzet, dan kunnen we volgend jaar – voor zover we deze nog in de kast hebben staan – alle woordenboeken de deur uit flikkeren. De woorden ‘racist’, ‘racisme’ en ‘racistisch’ verliezen langzaam maarzeker hun huidige betekenis. Ra•cist (de; m,v; meervoud: racisten) – 1. aanhanger van het racisme; 2. iemand met andere mening; 3 (informeel) zeurkous. Ik dien alvast een aanvraag in bij de Van Dale. Kan ik eindelijk genieten van een huilnegervrije decembermaand.

BAUK JUNI 2014

11


Bijzonder Brandevoort Het pittoreske station Helmond Brandevoort, dat in gebruik genomen werd op 10 december 2006, is bij uitstek een plek voor architectuurliefhebbers. Ingezonden voor de #IkCheckIn wedstrijd die georganiseerd werd door de Nederlandse Spoorwegen. Beloond met een reis naar Parijs. Foto: Bauke Bos, 2012.


POLITIEK

OPINIE

Een korpschef die zijn eigen wetten maakt Door Bauke Bos

Betoog van Bauke Bos over korpschef Bernard Welten en de handhaving van het boerkaverbod. Gepubliceerd op 5 april 2011.

14

BAUK JUNI 2014

Enkele maanden geleden deed korpschef Bernard Welten een uitspraak in het programma 5 Jaar Later over het aankomende boerkaverbod. Volgens Welten hoefde de politie het boerkaverbod niet te handhaven, de stad Amsterdam kent namelijk grotere problemen. Ook was hij van mening dat hij beter zijn gezond verstand kan gebruiken dan dat hij de nieuwe wet handhaaft. In Europa heeft de politie een uitvoerende taak, de politie heeft niet de vrijheid om zomaar zelf te bepalen hoe de doelstellingen behaald kunnen worden. De huidige regering bestaande uit de VVD en het CDA zijn evenals de gedoogpartner PVV woedend. Als Welten zegt dat hij beter zijn gezond verstand kan gebruiken dan dat hij deze aankomende wet handhaaft, dan wil hij daarmee ook aangeven dat het kabinet haar gezond verstand niet heeft gebruikt tijdens het maken van de nieuwe wet. Het door Wilders overeind gehouden kabinet is terecht verontwaardigd en woest, de opmerking van Welten getuigt van niets anders dan werkweigering. Nederland is een democratische rechtsstaat, geen politiestaat. Het huidige kabinet is gekozen door het volk, het zou absurd zijn als Welten het aankomende boerkaverbod maar gewoon gaat negeren. Door op de VVD, het CDA en de PVV te stemmen heeft men duidelijk aangegeven voor het boerkaverbod te zijn. In een democratische rechtsstaat is het voor de politie onmogelijk om wetten

naast zich neer te leggen. De politie moet zich houden aan de Haagse besluiten. De woorden van Welten moeten onmiddelijk worden ingetrokken. Welten moet het boerkaverbod handhaven. Zo niet, dan moet de korpschef opstappen. Het eerste argument om deze stelling kracht bij te zetten is het feit dat we leven in een democratische rechtsstaat. In Nederland moet iedereen zich houden aan de wetten. De uitspraak van Welten getuigt van een merkwaardige

“De opmerking van Welten getuigt van niets anders dan werkweigering�

en vreemde taakopvatting. Afgaande op zijn uitspraak kan de politie naar eigen goeddunken wetten uitvoeren dan wel naast zich neerleggen. Dit kan misschien op plekken waar men in een politiestaat leeft maar in een democratische rechtsstaat als Nederland is dit onmogelijk. In Nederland moet iedereen zich aan de wet houden. Welten moet als korpschef wetten uitvoeren, dus ook het aankomende boerkaverbod. De politie is er om overtreders van de wet te beboeten, als de politie wetten weigert na te leven dan wordt het een grote puinhoop. Iedereen moet zich in


POLITIEK

Nederland aan de wet houden, ook de politie. Het zou een chaos worden in Nederland als iedereen de wet aan zijn laars zou lappen. Het feit dat een korpschef een voorbeeldfunctie heeft is een tweede argument om de stelling te steunen.

“Als korpschef kun je niet zomaar je eigen politieke keuzes maken�

De politie kan soms niets anders dan prioriteiten stellen maar als korpschef kun je niet zomaar je eigen politieke keuzes maken. De politie heeft aanzien in Nederland. Nederlanders moeten zich veilig kunnen voelen in hun eigen land, de politie moet hiervoor zorgen en gezag uitstralen. Het land wordt onveilig en onbestuurbaar als iemand met een voorbeeldfunctie besluit om zich niet neer te leggen bij de Haagse besluiten en de wetten niet na te leven. In Nederland moet men kunnen vertrouwen op de Politie. Welten liet ook weten dat hij het boerkaverbod niet wil gaan handhaven omdat hij zich geen instrument voelt van de overheid. Hij voelt er

niets voor om onmiddelijk te doen wat er wordt gevraagd. De politie in Nederland bestaat uit mensen, niet uit overheidsinstrumenten. De politie is dan wel ondergeschikt aan het bevoegde gezag maar deze ondergeschiktheid hekelt veel politiemensen. Zij zien zichzelf niet als instrumenten van de overheid maar als professionals die zelf het beste weten hoe je de orde handhaaft en de criminaliteit bestrijdt. Ze zouden de orde het liefst handhaven op hun eigen manier. De politie is volgens de politietop prima in staat haar vak zelfstandig uit te voeren. Politici leggen de politie steeds meer taken op maar deze taken kunnen door gebrek aan extra middelen niet altijd worden vervuld. De politie is hierdoor niet in staat alle wetten te handhaven en daarom wordt er op straat afweging gemaakt waarvoor een proces-verbaal wordt uitgedeeld. Welten kan wel zeggen dat hij zich als korpschef geen instrument van de overheid voelt dat onmiddelijk doet wat hem wordt opgedragen maar als werknemer bij de politie heeft hij wel een uitvoerende taak. De politie is ondergeschikt aan het bevoegde gezag en moet zich houden aan de politiewet. Niet alleen in Nederland maar in bijna heel Europa heeft de politie een uitvoerende taak. Welten kan niet zelf bepalen welke wet hij wel of niet handhaaft. Hij heeft als korpschef een uitvoerende taak en moet het beleid uitvoeren dat is bedacht

door justitie. In overeenstemming met de geldende rechtsregels moet de politie zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde. De uitspraak die Welten enkele maanden geleden maakte heeft terecht voor ophef en verontwaardiging bij het CDA, de VVD en de PVV gezorgd. De woorden van Welten zijn niets minder dan werkweigering. In Nederland leven we in een democratische rechtsstaat. Iedereen zich aan de wet houden, ook de politie. Dat iedereen zich in Nederland aan de wet moet houden zou voor Welten in principe al genoeg moeten zijn om het aankomende boerkaverbod te handhaven. Het tweede argument om deze stelling te steunen is het gegeven dat de politie en dus ook korpschef Welten een voorbeeldfunctie heeft. Daar komt bij dat de politie in bijna heel Europa een uitvoerende taak heeft. In Nederland kan de politie niet zomaar zelfstandig haar taken uitvoeren, de politie heeft een uitvoerende taak en is ondergeschikt aan het bevoegde gezag. Bernard Welten moet onmiddelijk zijn woorden intrekken. Hij moet als korpschef het aankomende boerkaverbod handhaven. Zo niet, dan moet de korpschef van Amsterdam opstappen.

BAUK JUNI 2014

15


POLITIEK

OPINIE

Hero One, omdat het kan Door Bauke Bos

Bauke Bos vervulde de rol van kieskringcoรถrdinator binnen het Democratisch Politiek Kierpunt. Gepubliceerd op 30 april 2012.

Het zal ongetwijfeld niet aan uw neus voorbij zijn gegaan dat Hero Brinkman afgelopen week aankondigde mee te gaan doen met de Tweede Kamerverkiezingen. Maakt de Onafhankelijke Burger Partij een kans of is deze gedoemd te mislukken?

Het afgelopen jaar werd het debat volledig overheerst door Geert Wilders en zijn Henk en Ingrid. Er werd Henk en Ingrid een veiliger, democratischer en socialer Nederland beloofd. Wilders stapte met zijn Partij voor de Vrijheid in de rol van gedoogpartner en had het CDA en de VVD precies waar hij ze wilde hebben. En dat was duidelijk te zien: Er werd ingestemd met het boerkaverbod, er kwam een alarmlijn voor dierenmishandeling, een heuse

16

BAUK JUNI 2014

Dierenpolitie en er zou fors worden bezuinigd op ontwikkelingshulp. Toch trok Wilders de stekker eruit tijdens de onderhandelingen in het Catshuis. Brussel zou teveel macht hebben en Henk Senior zou achteruit gaan. Wat waren de beweegredenen van Wilders, waarom stopte hij na zeven weken met onderhandelen? Ging het hem daadwerkelijk om de toekomst van Henk Senior? Nee, natuurlijk niet. Het was niet de toekomst van Henk Senior maar de toekomst van Geert dat op het spel stond. Om de haverklap kwam de partij negatief in het nieuws: Marcial Hernandez werd opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging, Erik ik-pis-in-je-brievenbus Lukassen werd beschuldigd van wangedrag tegenover zijn buren, in verschillende provincies lag de partij onder vuur en na een hoop heisa over het omstreden Polenmeldpunt stapte Hero Brinkman op. Door dit alles daalde de PVV week na week in de peilingen. Wilders zou koste wat kost de schade beperkingen. Stoppen met de onderhandelingen was de enige manier om het vertrouwen van zijn achterban nog enigszins terug te kunnen winnen. Nieuwe verkiezingen zou waarschijnlijk een plek betekenen in de oppositie. Wilders handelde niet namens Henk en Ingrid. Wilders heeft niet gehandeld uit landsbelang maar uit eigenbelang. De PVV heeft zichzelf bewust buitenspel gezet en laat daarmee


POLITIEK

Hero Brinkman (links) en Bauke Bos (rechts) bij de uitzending van Debat Op 2, 2012.

Henk en Ingrid in de steek. Normaliter zouden veel PVV stemmers overstappen op de VVD maar de VVD heeft zichzelf als liberale, rechtse partij volstrekt ongeloofwaardig gemaakt. Zeven weken lang onderhandelen met de PVV leidde uiteindelijk tot niets maar de VVD kon een paar dagen later wel tot een akkoord komen met het CDA, de Christen Unie, GroenLinks en D66. De VVD en het CDA hadden met gemak tot een akkoord kunnen komen met de PVV als er iets meer was toegegeven aan de eisen van Wilders wat betreft de bezuinigingen op de ontwikkelingshulp. Maar, nee, dat deed de VVD niet. De VVD gaf liever toe aan de eisen van GroenLinks dan aan de eisen van de PVV. In plaats van een degelijk akkoord ligt er nu een waardeloos stuk papier dat slecht is voor ons land. De bezuinigingen op de ontwikkelingshulp worden teruggedraaid en de belasting op cultuur gaat terug naar 6 procent. In tijden van economische crisis in eigen land kiest de VVD er liever voor om te gaan bezuinigen op het onderwijs en op de veiligheid. Alsof dat nog niet genoeg is wordt er maar liefst 1,6 miljard bezuinigd op de zorg en gaat het hoge Btw-tarief met 2 procent omhoog waardoor vooral de lage en middeninkomens worden geraakt. Ja, leg dat je kiezers maar eens uit.

BAUK JUNI 2014

17


POLITIEK

OPINIE

Tijd voor Rutte I Door Bauke Bos.

Geschreven door Bauke Bos naar aanloopt van de formatie na de Tweede Kamerverkiezingen. Gepubliceerd op 22 oktober 2010.

De Tweede Kamerverkiezingen vonden plaats op 9 juni 2010. De verkiezingen waren oorspronkelijk gepland voor 11 mei 2011, maar waren vanwege de val van het kabinet-Balkenende IV noodzakelijk vervroegd. De VVD won fors en werd de grootste partij van Nederland met 31 zetels. De Partij voor de Vrijheid, de partij van Geert Wilders, was de grote winnaar van de verkiezingen. Zijn partij ging van 9 naar 24 zetels. Nederland heeft in deze moeilijke economische omstandigheden een daadkrachtig en stabiel kabinet nodig. De kans op een rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV komst steeds dichterbij en is een reĂŤle optie. De grote partijen kunnen nu niet meer om de PVV heen draaien. De PVV verdient een kans om een minderheidskabinet onder leiding van Mark Rutte te gedogen, tijd voor kabinet-Rutte I. De kiezer heeft gesproken. Men heeft de huidige regeringspartijen keihard afgestraft door massaal op de PVV en VVD te stemmen. De twee rechtse partijen behaalden een monsterzege: De VVD steeg van 22 naar 31 zetels en de PVV ging van 9 naar 24, een winst van maar liefst 15 zetels. Vanzelfsprekend doet de rechtse coalitie dus het meest recht aan de verkiezingsuitslag. Programmatisch is een coalitie bestaande uit de VVD en PVV en eventueel het CDA ook de meest logische. Alle drie de partijen willen meer vrije markt

18

BAUK JUNI 2014

en minder overheidsbemoeienis. Op de plekken waar de overheid nog wel aanwezig is, moet deze vooral toezicht houden. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en immigratie. Een tweede argument om te kiezen voor een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV is dat er geen alternatieven zijn. Informateur Uri Rosenthal heeft met de leiders van verschillende partijen gekeken of er een kabinet tussen deze partijen te vormen is. Echter slaagde geen enkele combinatie van partijen erin om tot een akkoord te komen. Met de linkse en middenpartijen wil het maar niet lukken om een nieuwe regering te vormen. VVD-leider Mark Rutte heeft eerder aangegeven niets te zien in een paarse samenwerking met de Partij van de Arbeid, D66 en GroenLinks. Anderzijds voelt Job Cohen, lijsttrekker van de Partij van de Arbeid, niets voor een middenkabinet met de VVD en het CDA. Andere pogingen van de informateur lijken bij voorbaat gedoemd te mislukken. Menigeen is van mening dat een rechts minderheidskabinet niet kan werken. Volgens Femke Halsema moeten eerst alle andere meerderheidskabinetten intensief worden onderzocht. De wens om een minderheidskabinet met de VVD en het CDA met gedoogsteun van de PVV mag niet eerder gehonoreerd worden. Linkse partijen vinden dat er in deze tijd van


POLITIEK

moeilijke economische omstandigheden, voor de politieke stabiliteit, een gewoon meerderheidskabinet de voorkeur verdient. Het zou onverantwoordelijk zijn om de voorkeur te geven aan een gedogende PVV die zonder verantwoordelijkheid te dragen het kabinet kan maken of breken.

“Een minderheidskabinet is onvermijdelijk� Moeilijk is het niet om dit tegenargument te weerleggen. Uit de praktijk is gebleken dat een minderheidskabinet met gedoogsteun van een andere partij wel degelijk kan werken. In Denemarken geeft de Dansk Folkeparti, de DF, al negen jaar steun aan een rechts kabinet. Sinds de DF in 2001 voor het eerst electoraal doorbrak gedoogt de partij een regering van liberalen en conservatieven. (A4) De partij heeft in de loop van de jaren al veel invloed kunnen uitoefenen. De PVV en de DF delen grotendeels dezelfde standpunten op sociaaleconomisch vlak. De PVV is net als de DF voor betere pensioenvoorzieningen en voor het beschermen van de verzorgingsstaat. Ook zijn beide partijen tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. De VVD, het CDA en de PVV hebben

politieke meningsverschillen, maar die hoeven een goede samenwerking niet in de weg te staan. Een minderheidskabinet van de VVD en het CDA met gedoogsteun van de PVV is onvermijdelijk. De kiezer heeft zich duidelijk uitgesproken voor een rechts kabinet. De PVV was de grote winnaar van de verkiezingen en de VVD is de grootste partij geworden. Ook programmatisch is het kiezen van dit kabinet een logische keuze, alle drie de partijen willen meer vrije markt en minder overheidsbemoeienis. Er is gebleken dat andere variaties zoals een Paars-plus en een middenkabinet met het CDA en de Partij van de Arbeid niet werken. De VVD moet de PVV nu wel tegemoet komen. Een partij wat een gigantische winst maakt en waar anderhalf miljoen mensen op hebben gestemd verdient de kans om mee te gaan regeren. Het is tijd voor een minderheidskabinet onder leiding van Mark Rutte. Rutte I, daar kan men niet omheen.

BAUK JUNI 2014

19


POLITIEK

BLOG

Mijn herinnering aan Pim

Door Bauke Bos

20

BAUK JUNI 2014


POLITIEK

“Ik herinner me 6 mei 2002 als de dag van gister.” Blogger Bauke Bos vertelt over zijn herinneringen aan Pim Fortuyn en over hoe de moord op Fortuyn zijn interesse voor de politiek aanwakkerde. Gepubliceerd op 6 mei 2012.

Op 6 mei 2002, vandaag tien jaar geleden, werd Pim Fortuyn vermoord. Milieuactivist Volkert van der G. schoot Fortuyn van dichtbij neer op het Mediapark. Dit was negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen waarbij voor de politieke partij van Pim Fortuyn, de LPF, een grote zege werd voorspeld. Ik wist niet veel over de huidige politiek. Als klein jochie van net tien jaar oud hield ik me er ook niet mee bezig, ik had wel wat beters te doen. Ik speelde Rollercoaster Tycoon of Age of Empires, ik ging met leeftijdsgenoten naar buiten om te voetballen, ik spaarde Pokémonkaarten en ik ging twee keer per week naar basketbaltraining. Politiek was het laatste waar ik me mee bezig hield. Toch kreeg ik het een en ander mee. Met regelmaat verscheen er een man op televisie, steeds dezelfde. Een kale man, gekleed in pak. Iets in hem trok me tot hem aan. Door wat werd ik zo geboeid door hem? Ik weet niet precies wat het was. Hij had iets, een bepaalde twinkeling in zijn ogen. Waarschijnlijk was het die twinkeling in combinatie met zijn charismatische stem wat me zo tot hem aan trok. Al snel werd het me duidelijk dat niet iedereen zo gecharmeerd was van Pim. De man die mij zo boeide was blijkbaar niet zo sympathiek als dat hij zich voordeed. Hij was niet eerlijk, hij was een leugenaar. Een gevaarlijke gek

die mensen tegen elkaar probeerde op te hitsen. Iemand met de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler. Ik begreep er maar weinig van. Hoe kon deze man, die zo sympathiek over kwam, zo’n gevaarlijke gek zijn? Ik kreeg juist een heel ander beeld van Fortuyn. In mijn ogen was het een hele sympathieke en goudeerlijke man. Ik was pas tien jaar oud maar ik herinner me 6 mei 2002 als de dag van gister. Ik zat beneden op de bank televisie te kijken. Plots viel mijn oog op een extra ingelast journaal. Pim Fortuyn zou van dichtbij zijn neergeschoten. Het Media Park in Hilversum stond vol met mensen, politie en ambulances. Het drong pas tot me door toen er werd ingezoomd op een lichaam. Daar lag Pim. De man die zo altijd zo straalde en vol energie zat, lag nu levenloos in een plas bloed op de grond. Ambulancepersoneel probeerde hem nog te reanimeren. Tevergeefs. Ik kreeg tranen in mijn ogen, het waren vreselijke beelden. Beelden die ik nooit meer vergeet. Hoe kon dit in Nederland gebeuren? Hoe kon zo’n klootzak zo makkelijk bij Fortuyn komen? Waarom werd hij vermoord? Dit waren vragen die me lang bezig hielden. Toen ik wat ouder was ging ik me meer in Fortuyn en in de politiek verdiepen. Ik kwam tot de conclusie dat Fortuyn helemaal geen Hitler was maar dat

BAUK JUNI 2014

21


POLITIEK

me dat alleen werd wijs gemaakt. Hij was geen Hitler, hij werd weggezet als Hitler. Fortuyn werd uitgemaakt voor kakelnicht, de valse Messias, de nieuwe Mussert, de Nederlandse Haider en werd weggezet als New Age-Hitler. Volgens D66-minister Roger van Boxtel was Fortuyn onverantwoord bezig. Levensgevaarlijk Nederland zou een betere naam zijn voor zijn partij. “Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler. Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die darkroom van je zo gauw mogelijk aids krijgt.” Schreef journalist Matty Verkamman op 22 december 2001 in Trouw, en columnist Jan Blokker schreef op 30 januari 2002 in de Volkskrant: “Nog vijf peilingen, en Leefbaar Nederland heeft de absolute meerderheid. Nog tien, en Pim Fortuyn is definitief de Mussolini van de 21ste eeuw geworden.” “Als je ziet wat ik af en toe in de brievenbus krijg, daar word je niet vrolijk van. En de Nederlandse regering, en dat vind ik een bloody shame, helpt mee een klimaat te creëren van demonisering van mijn persoon. En als mij straks wat gebeurt, en ik ben blij dat je me deze gelegenheid geeft, zijn zij medeverantwoordelijk. En dan kunnen zij niet de handen er vanaf trekken in de zin van: ‘Ja, ik heb die aanslag niet gepleegd. Je hebt het klimaat mee gecreëerd. En dat moet stoppen.” Zei Fortuyn in een uitzending

22

BAUK JUNI 2014

bij Robert Jensen. Gelijk had hij. De tegenstanders van Fortuyn hadden een dusdanig klimaat gecreëerd waarbij een moord of aanslag op Fortuyn haast niet uit kon blijven. Zeker gezien het feit dat hij geen enkele vorm van beveiliging kreeg aangeboden. Fortuyn was immers een groot gevaar voor de Nederlandse samenleving. Alles leek wel geoorloofd. Verspreid door Nederland hingen posters met de boodschap: ‘Stop de Hollandse Haider!’. Dat deze boodschap ook aan zou komen bij zieke geesten was onvermijdelijk. ‘Ik zag Fortuyn als een gevaar voor de samenleving. Ik zag voor mijzelf geen andere mogelijkheid dan wat ik heb gedaan.’ Verklaarde Volkert van der G. De Hollandse Haider werd gestopt. Sinds de moord op Pim Fortuyn is Nederland niet meer hetzelfde. Niemand had gedacht dat in Nederland een politicus kon worden vermoord. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van de moord nog te merken. Met de moord op Pim Fortuyn werd niet alleen een politicus, maar ook het vrije woord vermoord.


Bauk  

Schaamteloze zelfpromotie.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you