__MAIN_TEXT__

Page 1

NYHEDER

2019


MÆND I MIN SITUATION PER PETTERSON For Arvid Jansen er livet blevet et spørgsmål om faste holdepunkter. Han opsøger gamle slagmarker rundt omkring i byen, drikker sig fuld, møder damer og tager med dem hjem, eller kører rundt i Mazdaen, hvor han også tilbringer nætterne når sengen bliver et umuligt sted. Det er et år siden Turid tog deres tre piger med sig og forlod ham. En tidlig morgen ringer hun fra den nedlagte jernbanestation på Bjørkelangen. Arvid henter hende og kører hende hjem til Skjetten. Men for en gangs skyld nægter han at give hende det hun beder om. For i det rækkehus hun er flyttet ind i, finder han ingen spor af deres fælles liv, han er fuldstændig udraderet, han eksisterer ikke længere. Vigdis, den ældste datter, ser hvilken slags mand han egentlig er, tror Arvid, og derfor må hun tage afstand fra ham. Men samtidig er hun måske den der har mest brug for ham. Mænd i min situation er en øm og skånselsløs skildring af et liv i opløsning.

| ISBN: 978-87-93629-77-6 2. OPLAG 304 SIDER. KR. 300 ROMAN

ER UDKOMMET

PER PETTERSON

(f. 1952) Han debuterede i 1987 og er blevet sammenlignet med forfattere som Hemingway, Faulkner og Hamsun. Han har modtaget en lang række litterære priser, både i Norge og i udlandet. Det helt store internationale gennembrud fik han med romanen Ud og stjæle heste der blev tildelt Independent Foreign Fiction Prize og IMPAC-prisen. I 2009 fik Per Petterson Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Jeg forbander tidens flod.

2

“Han er nådesløst ærlig og uendelig vemodig på en og samme tid. Per Petterson skriver så intenst, præcist og sproglig finslebet at historien griber dig med det samme. Jeg er glad for at vi har Per Petterson. Meget glad.” – VG 6 stjerner JYLLANDS-POSTEN  BERLINGSKE  POLITIKEN ªªªªª BØRSEN 


ELSKEN TOMAS ESPEDAL Elsken er en roman om døden. Den gode død. Romanens hovedperson glæder sig til at dø, han har fået nok af livet. Men hvor og hvordan skal han dø? Han giver sig selv et år at leve i. Og det år bliver det mest intense i hans liv, netop fordi hver årstid og hver måned og hver dag som går, vil blive den sidste. Elsken er en roman om døden og om hvor intenst livet kan være. »Den er seriøs, men skrevet med en utrolig lethed, i Espedals næsten altid uovertrufne og ubesværede modernistiske hånd. Den genkalder Proust i behandlingen af minder og tid og Woolf i fremstillingen af sanseindtryk, af naturen, dagen, øjeblikket. Dertil trækker den underforstået på Kafka i fremstillingen af Jegs bizarre møde med retssystemet i forbindelse med en voldtægtsanklage imod ham.« – Berlingske  POLITIKEN

♥♥♥♥♥

JYLLANDS-POSTEN



| ISBN: 978-87-93209-81-3 2. OPLAG. 96 SIDER. KR. 200 ROMAN

ER UDKOMMET

TOMAS ESPEDAL

(f. 1961) Han debuterede i 1988 og har udgivet femten bøger. Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for Gå, Bergeners og Mod kunsten, som han fik Kritikerprisen for. Modtog Brageprisen for Mod naturen. Nomineret til The International Dublin Literary Award.

3


STIKLINGEN AUDUR AVA ÓLAFSDÓTTIR Islandske Arnljotur Thorir er 22 år og har tre ting i hovedet: sex, døden og roser. Han ved ikke hvad han vil bruge sit liv på, men han har i hvert fald ikke lyst til at studere, sådan som hans gamle far synes han skal. I stedet gør han det hans afdøde mor ville have rådet ham til og følger sin drøm om at blive gartner i en af verdens mest berømte klosterhaver. Med sig på rejsen har han tre stiklinger af en ny rosensort som det er lykkedes hans mor at fremdyrke trods de barske vejrforhold, og et billede af sin datter på syv måneder, som han uforvarende kom til at avle med en veninde til en ven. Men netop som han er godt i gang med arbejdet i haven får han uventet besøg.

| ISBN: 978-87-93629-78-3 382 SIDER. 300 KR. ROMAN

ER UDKOMMET

AUDUR AVA ÓLAFSDÓTTIR (f. 1958)

Islandsk forfatter. Debuterede i 1998, har siden udgivet fire romaner, hvoraf de tre er kommet på dansk, Stiklingen (2009, ny rev. udg. 2019), der var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, Svaner bliver ikke skilt (2016) og Ar (2018), som indbragte hende den store islandske litteraturpris og Nordisk Råds Litteraturpris.

4

»Den ydre handling er behersket, sproget er fascinerende og letflydende. Og så er bogens mandeskildring unik. Auður A. Olafsdottir laver en omvendt Jens Christian Grøndahl og lever sig ind i det modsatte køns tanker med valget af en mandlig hovedperson, og det lykkes hende formidabelt.« – POLITIKEN »Har man ikke allerede læst den, er det lidt af en gave, der venter en.« – KRISTELIGT DAGBLAD 


MISS ISLAND AUDUR AVA ÓLAFSDÓTTIR Hekla er en spirende kvindelig forfatter som har fået navn efter den berømte vulkan. Efter at have pakket sine få ejendele og en Remingtonskrivemaskine, tager hun afsted mod Reykjavik med et manuskript i tasken, på en tid hvor det var nærmest utænkeligt at kvinder kunne være forfattere. I et lille mandsdomineret samfund, lærer Hekla at en kvinde som vil skrive må stå alene.

»Audur Ava byder på alt det bedste som litteraturen kan tilbyde os.« – MORGUNBLADID

Med sin sædvanlige følsomhed og underspillede humor undersøger Auður Ava Ólafsdóttirs sjette roman forholdet mellem to outsidere der er fanget i en lilleputverden: en ung kvindelig forfatter og en ’queer’ mand, som er det uægte afkom af en islandsk kvinde og en forvunden udenlandsk soldat. De to har det tilfælles at være fremmedgjort i et snæversynet samfund hvor dem der ikke havde den rigtige seksualitet flygtede fra landet, og et komplekst dilemma møder en forfatter som skriver på et sprog resten af verden ikke kan forstå. For sproget er en forfatters hjemland.

| ISBN: 978-87-93629-79-0 CA. 280 SIDER. 300 KR. ROMAN

UDKOMMER 30. NOVEMBER

AUDUR AVA ÓLAFSDÓTTIR (f. 1958)

Islandsk forfatter. Debuterede i 1998, har siden udgivet fire romaner, hvoraf de tre er kommet på dansk, Stiklingen (2009, ny rev. udg. 2019), der var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, Svaner bliver ikke skilt (2016) og Ar (2018), som indbragte hende den store islandske litteraturpris og Nordisk Råds Litteraturpris.

5


DET ANDET NAVN SEPTOLOGIEN I JON FOSSE Hovedpersonen og fortælleren, Asle, er maler, enkemand og bosat i sit hus i Dylgja hvor han plejede at bo sammen med sin kone, Ales. Nu bor han alene og hans eneste venner er hans nabo Åsleik, en ungkarl og fiskerbonde, og Beyer, en galleriejer der bor i Bjørgvin et par timers kørsel syd for Dylgja. I Bjørgvin bor der en anden Asle, som også er maler. Han og fortælleren er dobbeltgængere – to versioner af den samme person, to versioner af det samme liv. Mens jegfortælleren forbereder en juleudstilling på Galleri Beyer i Bjørgvin, finder han vennen Asle liggende i sneen. Han er kollapset på grund af sit alkoholmisbrug, og bliver indlagt på sygehuset. Asle bekymrer sig for vennen som er indlagt, tager sig af hans hund og kører frem og tilbage til Bjørgvin ad tilsneede veje.

»Om Jon Fosses nye roman har jeg egentlig ikke lyst til at skrive andet end: Læs den! Fra første sætning bliver du suget ind i en skriftstrøm, som river dig med, og når du når sidste side, ønsker du bare at starte forfra igen.« – LILIAN MUNK RÖSING, POLITIKEN ªªªªªª

| ISBN: 978-87-93629-80-6 260 SIDER. 300 KR.

»... man overgiver sig, og er læseren først kommet indenfor i Fosses univers, da klapper fælden, og man anmoder begærligt om at få mere serveret.« – NORDJYSKE

ER UDKOMMET



ROMAN

JON FOSSE (f. 1959)

Jon Fosse har siden debuten i 1983 udgivet henved 50 bøger, romaner, digte, børne- og billedbøger og skrevet omkring 40 dramaer. Han er oversat til 40 sprog, modtog i 2007 Svenska Akademiens nordiske litteraturpris, også kaldet den lille nobelpris, og i 2010 Ibsen-prisen. I 2015 fik Fosse Nordisk Råds Litteraturpris for trilogien Andvake, Olavs drømme og Kveldsvævd.

6


DET ANDET NAVN SEPTOLOGIEN II JON FOSSE Livet for de to Asler bliver fortalt både gennem tilbageblik og gennem en nutidshistorie. I dette bind af Septologien handler tilbageblikket om barndommen. Det handler om Asle og søsteren, fjorden og alle farerne, men også om en nabodreng som forsvandt på søen. Asle og Asle er dobbeltgængere – to versioner af den samme person, to versioner af det samme liv. Mødet mellem de to er omdrejningspunktet for dette fiktive univers. Men det hele går op i en højere enhed, siden de to på en måde er én. Septologien er en suggererende og storslået fortælling om hvad kunst er, om Gud, alkoholisme, venskab og tiden som går. Det handler om døden, men også om hvad det vil sige at være i livet, om varmen fra en hund, glæden ved at køre bil i snevejr og hvor godt det kan smage med æg og flæsk.

| ISBN: 978-87-93629-85-1 128 SIDER. 200 KR. ROMAN

UDKOMMER 6.

DECEMBER

JON FOSSE (f. 1959)

Jon Fosse har siden debuten i 1983 udgivet henved 50 bøger, romaner, digte, børne- og billedbøger og skrevet omkring 40 dramaer. Han er oversat til 40 sprog, modtog i 2007 Svenska Akademiens nordiske litteraturpris, også kaldet den lille nobelpris, og i 2010 Ibsen-prisen. I 2015 fik Fosse Nordisk Råds Litteraturpris for trilogien Andvake, Olavs drømme og Kveldsvævd.

7


IS-SLOTTET TARJEI VESAAS

TAR J E I V E S AA S

IS-SLOTTET

Is-slottet er et hovedværk i Tarjei Vesaas’ forfatterskab og den roman han i 1964 fik Nordisk Råds Litteraturpris for.

ROMAN

Bogen handler om venskabet mellem to piger, Siss og Unn, i deres gryende pubertet. Unn går for langt ind i den frosne fos, og Siss kæmper en lang vinter mod frosten i sit eget sind. Pigerne oplever først at der bliver knyttet bånd mellem dem på en måde de ikke kan forklare. De er to af en og en i to. Det er en roman om spirende følelser, om at være alene og fremmed i verden, om at være barn og stå på tærsklen til en voksende bevidsthed, og om det mørke grænseland i sindet hvor mange kræfter, drømme og drifter kæmper om magten.

BATZER & CO

»How simple this novel is. How subtle. How strong. How unlike any other. It is unique. It is unforgettable. It is extraordinary.« – DORIS LESSING »Det er den bedste bog jeg har læst i mit liv.« – HELLE HELLE »Is-slottet er den vildeste roman, jeg har læst i årevis. Så siger jeg ikke mere.« – NANNA GOUL,

| ISBN: 978-87-93209-47-3 300 SIDER. KR. 300 ROMAN

ER UDKOMMET

TARJEI VESAAS

(1897–1970) En af det tyvende århundredes største norske digtere, og den som oftest er blevet nævnt i forbindelse med Nobelprisen. I 1964 fik han som den første nordmand Nordisk Råds Litteraturpris for Is-slottet.

8

INFORMATION


VÅRNAT TARJEI VESAAS Intens spænding forenes med stille humor i denne skildring af hvad som foregår i børn og unge mennesker når forvandlingen fra barn til voksen indtræffer. En række dramatiske begivenheder fejer ind over den fjortenårige Hallstein og hans lidt ældre søsters tilværelse, en aften de er alene hjemme. De konfronteres med de voksnes problemfyldte verden som i denne skildring afspejler det moderne menneskes isolation og bristende tillid til medmennesket.

| ISBN: 978-87-93629-84-4 CA. 248 SIDER. KR. 300 ROMAN

UDKOMMER 2020

TARJEI VESAAS

(1897–1970) En af det tyvende århundredes største norske digtere, og den som oftest er blevet nævnt i forbindelse med Nobelprisen. I 1964 fik han som den første nordmand Nordisk Råds Litteraturpris for Is-slottet.

9


FORSØG OVER TRÆTHEDEN PETER HANDKE Med udgangspunkt i en oplevelse i barndommen af hvordan trætheden under en julegudstjeneste fremprovokerede en klaustrofobisk følelse af indelukkethed og eksklusion fra verden “udenfor”, undersøges forholdet mellem den type træthed der udelukker den enkelte fra sprogets og den sociale sfære ved en tilsløring af sanserne – samt den type træthed der i sin afvæbnende skrøbelighed åbner blikket for verden og den andens “epos”. I et fortættet sprog, hvor sætningernes snirklede syntaks vandrer med underfundig lethed, bevæger vi os rundt og rundt om de mange typer af trætheder som skrives frem og foldes ud, og det markante metaniveau som kommer til udtryk i dialogens eksplicitte spørgsmål og svar får på elegant vis sanselig gestalt i billederne fra fortællerens personlige erfaringskatalog: fra barndommens kvalmende træthed i kirkerummets påtrængende “meningsfylde" til mere generelle observationer omkring forholdet mellem den enkelte og fællesskabet, som træthedens forskellige udtryk lader ane som faldgruber og muligheder for den skrivendes blik.

| ISBN: 978-87-93209-48-0 60 SIDER. 150 KR. ROMAN

ER UDKOMMET

PETER HANDKE

(f. 1942) Østrigsk forfatter og dramatiker. Med sin righoldige produktion som fortæller, lyriker, dramatiker, essayist og oversætter er Peter Handke en af de tysksprogede landes mest markante, men også mest omdiskuterede forfattere.

10

»Handke er en af de største udi den kunst at male billeder med sproget og frembringe tanker gennem sprogbilleder ... Ordene falder på en måde, som man aldrig havde kunnet forestille sig, men som forekommer fuldstændig indlysende.« – POLITIKEN ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


FORSØG OVER JUKEBOKSEN PETER HANDKE Forfatteren rejser til den lille bjerglandsby Soria, hvor han har planlagt at skrive sit næste forsøg, Forsøg over jukeboksen. I sin søgen efter jukeboksen følger vi forfatterens på en gang paradoksalt adspredte og totalt fokuserede registrering af alt på sin vej gennem det øde spanske landskab. Vejen lyser, farverne og formerne tager til som varmebølger i luften og ændrer karakter igen lige så snart fortælleren fornemmer dem på huden og i sproget, der umærkeligt mimer landskabets og erindringsnuets nostalgiske bevidsthed – alt mens spørgsmålet om jukeboksen fortoner sig, og fra sit skyggefulde hjørne samtidig lægger lydsporet for skriftens trin. Faktisk når Handkes forfatter dog aldrig rigtig at begynde på den tekst vi som læsere nu sidder og læser, og fortællingen fortætter sig i stedet som en lang drømmende meditation over en forfatters skrivekrise.

| ISBN: 978-87-93209-82-0 90 SIDER. 200 KR. ROMAN

UDKOMMER 2020

PETER HANDKE

(f. 1942) Østrigsk forfatter og dramatiker. Med sin righoldige produktion som fortæller, lyriker, dramatiker, essayist og oversætter er Peter Handke en af de tysksprogede landes mest markante, men også mest omdiskuterede forfattere.

11


INFERNO AUGUST STRINDBERG Inferno blev skrevet på fransk i løbet af syv uger i 1897 og er beretningen om nogle år “i helvede” hvor Strindberg gennemgår en dyb sjælelig krise og hvor hans liv er som et laboratorium. Skuepladsen er Paris. Han har forladt kone og barn med en følelse af at have brændt alle broer, samtidig med at han føler lede ved bohemelivet og overvejer “at vende poesien ryggen”. Han kaster sig ud i naturvidenskabelige studier og eksperimenter og er besat af tanken om at udvinde guld. Hvor han tidligere betragtede sig som frontkæmper for det moderne, er Inferno præget af en vending indad, af introspektiv fordybelse og religiøs søgen. Hans sind er åbent som en ladeport for alt det der sker omkring ham; han eksperimenterer, fortolker, har visioner og skriver ned i en impressionistisk stil som foregriber den moderne jeg-roman. Som en beretning om et menneske i dyb sjælelig krise er Inferno et mesterværk og forbløffende moderne. Sammen med Hamsuns Sult er Inferno et af de vigtigste litterære skrifter fra 1890’erne.

| ISBN: 978-87-93209 278 SIDER. 300 KR. ROMAN

ER UDKOMMET

AUGUST STRINDBERG

(1849-1912) Svensk forfatter og dramatiker. Strindberg betragtes som en af Sveriges mest indflydelsesrige og betydningsfulde forfattere, men var unægteligt lige så toneangivende på en international skala. Fra omkring århundredeskiftet i 1900 dominerede Strindberg den litterære scene i intet mindre end fire årtier.

12

»Det er genialt, tidstypisk og alligevel enestående.« – INFORMATION  BØRSEN


LEGENDER AUGUST STRINDBERG Da August Strindberg i 1897 påbegyndte arbejdet med Legender, var den tænkt som en egentlig efterfølger til den selvbiografiske Inferno. Romanen består af to dele. Første del, som blev skrevet på fransk, udgør den oprindelige roman Légendes mens anden del Jacob Brottas. Ett fragment var tænkt som fortsættelsen af Legender og fuldendelsen af den selvbiografiske trilogi. Den følelse af forfølgelse som Strindberg skildrede i Inferno, kunne han, efter opdagelsen af den svenske videnskabsmand og reformator Emanuel Swedenborg, tillægge en moralsk fortolkning – han var ikke forfulgt af onde mennesker, men snarere ledet af en velvillig højere magt. Det er derfor en mere forsonende forfatter, der ankommer til Lund, hvor de unge studerende hylder ham som den store realist og fornyer af svensk litteratur. Han er ganske vist ramt af fattigdom og ensomhed, men da alt tilskrives det guddommelige forsyn, bliver det muligt for ham at acceptere sin skæbne, og perioden efter Lund skulle blive en af forfatterens mest produktive.

| ISBN: 978-87-93209-46-6 236 SIDER. 300 KR. ROMAN

ER UDKOMMET

AUGUST STRINDBERG

(1849-1912) Svensk forfatter og dramatiker. Strindberg betragtes som en af Sveriges mest indflydelsesrige og betydningsfulde forfattere, men var unægteligt lige så toneangivende på en international skala. Fra omkring århundredeskiftet i 1900 dominerede Strindberg den litterære scene i intet mindre end fire årtier.

13


ENSOM AUGUST STRINDBERG Ensom udkom i 1903 som den sidste selvfremstilling fra August Strindbergs hånd. Selvom der kun er gået fem år siden Legender, føles det som en menneskealder. Tilbage i Stockholm efter adskillige års fravær præsenterer fortælleren sig nu som en gammel, afklaret mand, en der har raset ud og som nu kan øse ud af sin visdom. Dialog er erstattet af erindring og eftertanke og tonen er varm, kærlig og bedrøvet. Her er ingen belæring, socialkritik, had eller hævn, men blot klare og enkle refleksioner over ensomheden som et livsvilkår og det levede liv. Alderens mildhed er indtruffet. I syv korte kapitler promenerer jeget omkring i fødebyen med paraderne sænket, åben for indtryk, sansninger og det velbehag en flygtig berøring fra et andet menneske i sporvognen giver. Strindberg er så ofte opfattet som den sønderknuste oprører, men i Ensom minder han om at han tillige er en vismand på højde med de ypperste i vores kulturkreds.

| ISBN: 978-87-93629-83-7 CA. 150 SIDER. 229 KR. ROMAN

UDKOMMER 2020

AUGUST STRINDBERG

(1849-1912) Svensk forfatter og dramatiker. Strindberg betragtes som en af Sveriges mest indflydelsesrige og betydningsfulde forfattere, men var unægteligt lige så toneangivende på en international skala. Fra omkring århundredeskiftet i 1900 dominerede Strindberg den litterære scene i intet mindre end fire årtier.

14


LIVET OG DØDEN TAGER RØVEN PÅ MIG

Svensk forside

MO YAN

»Mo Yan er en stor, episk forfatter som indbyder alle til sit litterære univers, hvor intet menneskeligt er fremmed eller skjult.« – LÄNSTIDNINGEN ØSTERSUND

Ximen Nao er død. Den rige godsejer i Gaomi bliver skudt og dræbt af oprørske bønder og befinder sig nu i dødsriget hvor undergrundens hersker, kong Yama, bestemmer over hans fremtid. Men Ximen Nao er så overbevist om sin egen uskyld og nægter stædigt at bekende sine forbrydelser at kong Yama til sidst lader ham vende tilbage til livet. Men det går ikke helt som Ximen Nao forventer. I stedet for at få sit gamle liv tilbage genfødes han som et æsel, og i løbet af de næste halvtreds år skal han komme til at opleve Kina efter revolutionen i skikkelse af både et æsel, en okse, en gris, en hund og en abe før han bliver menneske igen. Hele tiden er han hos den samme familie, hos den arbejdsomme fribonde Lan Lian som nægter at indordne sig i kollektivet og derfor bliver noget af en levende legende. Gennem en blanding af eventyrlige sagn og realisme skaber Mo Yan sit eget univers. Med komplekse, forbløffende og ofte voldsomme billeder kombineret med en underfundig humor og kærlighed skildrer han fremvæksten af det moderne Kina.

| ISBN: 978-87-93209-53-4 750 SIDER. 399 KR. ROMAN

UDKOMMER 2020

MO YAN

(f. 1955) Han blev for alvor kendt i Vesten, da han i 2012 fik Nobelprisen i litteratur for sin ’hallucinatoriske’ prosa der forener ’saga, historie og samtid’. Mo Yans romaner blander fantastiske elementer og overnaturlige begivenheder med erfaringer fra forfatterens egen opvækst i Gaomi i Shandongprovinsen i det nordøstlige Kina.

15


WARLIGHT MICHAEL ONDAATJE Warlight er en roman om eventyr og kærlighed, intriger og begær. Året er 1945 og vi møder den fjortenårige Nathaniel og hans storesøster Rachel som bliver efterladt i London i Nattesværmerens varetægt da deres forældre flytter til Singapore. De to søskende mistænker at Nattesværmeren er kriminel efterhånden som de lærer hans excentriske gruppe af venner at kende: mænd og kvinder som har det til fælles at de var involveret i en mystisk tjeneste under krigen. De virker nu alle sammen opsatte på at beskytte og oplære Rachel og Nathaniel. Men er de virkelig det og dem de udgiver sig for at være? Og hvad betyder det når de to søskendes mor kommer tilbage efter måneders tavshed, uden deres far, uden at forklare noget, uden at undskylde for noget? Mange år senere begynder Nathaniel at afdække alt det han ikke vidste eller forstod på det tidspunkt, og det er denne rejse – gennem fakta, minder, og fantasi – han fortæller i dette mesterværk fra en af de store forfattere i vores tid.

| ISBN: 978-87-93629-86-8 CA. 300 SIDER. KR. 300 ROMAN

UDKOMMER 2020

MICHAEL ONDAATJE

(f. 1943) Michael Ondaatje blev født på Ceylon i 1943, men flyttede som dreng til England, hvorfra han i 1962 emigrerede til Canada. Han har et stort forfatterskab bag sig og fik i 1992 Bookerprisen for Den engelske patient.

16


PENELOPE ER SYG OLE ROBERT SUNDE

»... en fortvivlet, meget klog og vakker roman.« – NRK »... en sjælden kombination af sprogligt overskud, desperation og sorg.« – DAGSAVISEN »Hans bidende humor og halsbrækkende associationsrækker er herlig læsning. Men det er i møde med rædslen, døden som står og venter i gangen, at romanen gør dybt indtryk.« – VÅRT LAND

Thereses gate er en bygade som ligner mange andre gader i hovedstaden. Her er udlejningsejendomme fra tiden omkring forrige århundredeskifte, her bumler sporvognen forbi på vej ned mod centrum eller op mod Adamstuen, og der sprøjter regnvand fra hjulene på bilerne som kører forbi. Her er lejligheder med alle mulige slags beboere. I en af dem bor en forfatter og hans kone. Hun er syg, alvorlig syg, og forfatteren er på vej til sushibiksen for at købe ind til aftensmad. Men vejen er fyldt af indfald og forstyrrelser: Han møder Oslokyklopen som forsøger at standse ham. Nogen råber lokkende fra en balkon, bekendte og kollegaer er ude og gå eller jogge. Mens forfatteren stadig tænker på sin kone og hendes tilstand, overvældes han af indtryk og associationerne får frit løb og koncentrationen svigter. Og det som skulle være en kort spadseretur med et enkelt mål, bliver en tilsyneladende evigtvarende odyssé op og ned ad Thereses gate, mens Penelope er syg og venter derhjemme.

| ISBN: 978-87-93629-75-2 248 SIDER. 300 KR. ROMAN

UDKOMMER 2020

OLE ROBERT SUNDE

(f. 1952) Ole Robert Sunde blev født i Kristiansand i 1952 og er i dag bosat i Oslo. Han har fået Aschehougprisen og Gyldendalprisen for sit forfatterskab. For romanen Krigen var min families historie (2012) blev han nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

17


EKKOLAND PER PETTERSON fra 1989 handler om Arvid Jansen som vi mødte i Aske i munden, sand i skoen. Arvid er blevet tolv år og tilbringer sommeren hos bedsteforældrene i Nordjylland. Her bor faren, moren, Gry og Arvid i en lille lejlighed ovenover bedstemorens mælkeudsalg. Det er først i tresserne, mælk er på flaske og Arvid hjælper bedstefar med at bringe den ud på budcykel om morgenen.

EKKOLAND

Arvid er en dreng der tager livet alvorligt, og der er meget han spekulerer på. Hvorfor græder bedstemor så ofte inde bag døren til det lille kammer? Hvad skete der mellem hans mor og far før han og søsteren blev født? Hvorfor tænker Arvid så meget på Bruno Angelini, den italienske bagersøn og brobygger som de siger han ligner.

»En lille perle af en roman.« POLITIKEN

»Nu foreligger hele Per Pettersons fiktive forfatterskab på dansk. Vi bøjer os og takker.« WEEKENDAVISEN »Per Petterson skriver ofte som en drøm, og han gør det meget svært ikke at tage den knuselskelige og hårdt prøvede Arvid til sig.« JESPER SKOV, EUROMAN

| ISBN: 978-87-93629-90-5 156 SIDER. KR. 129 ROMAN

ER UDKOMMET

PER PETTERSON

(f. 1952) Han debuterede i 1987 og er blevet sammenlignet med forfattere som Hemingway, Faulkner og Hamsun. Han har modtaget en lang række litterære priser, både i Norge og i udlandet. Det helt store internationale gennembrud fik han med romanen Ud og stjæle heste der blev tildelt Independent Foreign Fiction Prize og IMPAC-prisen. I 2009 fik Per Petterson Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Jeg forbander tidens flod.

18

BERLINGSKE






JEG NÆGTER PER PETTERSON To mænd mødes tilfældigt en tidlig morgen på broen over til Ulvøya i Oslo. Tommy og Jim. De har ikke set hinanden i 35 år, men engang havde de været venner så langt tilbage som de kunne huske. Et venskab der var lige så naturligt som det at trække vejret. Men hvad sker der hvis man pludselig synes man skal gøre sig fortjent til et venskab? Tilbage i nutiden: Jim står og fisker på broen, og Tommy kommer kørende i sin nye Mercedes. Er det ikke mærkeligt, siger han, at det kan blive sådan, vice versa. Fortid møder nutid i det døgn vi følger dem, i starten af september, 2006. «En perle af en roman.» DAGSAVISEN

«Suværent ... oprørende og gribende.» POLITIKEN ªªªªª BERLINGSKE



JYLLANDS-POSTEN



| ISBN: 978-87-93629-91-2 292 SIDER. 175 KR. ROMAN

ER UDKOMMET

PER PETTERSON

(f. 1952) Han debuterede i 1987 og er blevet sammenlignet med forfattere som Hemingway, Faulkner og Hamsun. Han har modtaget en lang række litterære priser, både i Norge og i udlandet. Det helt store internationale gennembrud fik han med romanen Ud og stjæle heste der blev tildelt Independent Foreign Fiction Prize og IMPAC-prisen. I 2009 fik Per Petterson Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Jeg forbander tidens flod.

19


ÆGTESKABET MELLEM HIMMEL OG HELVEDE WILLIAM BLAKE Den visionære seer William Blake blev en inspirationskilde bl.a. for beatgenerationens digtere, ikke mindst Allen Ginsberg, og senere for rockgruppen The Doors, som har hentet deres navn fra Blake: “Hvis erkendelsens døre blev renset, ville alt fremtræde for mennesket som det er, Uendeligt”. Filosofien i Ægteskabet er at livet er en modsætningsfyldt syntese mellem himmel og helvede; sjælen og kroppen, ånden og energien, det gode og det onde, Gud og Djævelen, Himmel og Helvede er ikke kun modsætninger, de er også gensidig afhængige og dermed i virkeligheden to sider af samme sag. Blakes visionære klassiker er nyoversat af Niels Brunse og med efterord af Marianne Lindgren. Bogen har den danske tekst på venstre side og digter-filosoffens orginale kobberstukne, hånddekorerede og håndskrevne plancher i fire farver på højre side.

| ISBN: 978-87-93209-61-9 80 SIDER. FIRE FARVER. 200 KR. 2. UDGAVE. SKØNLITTERATUR

UDKOMMER 2020

WILLIAM BLAKE

(1757-1827) William Blake (1757-1827) er en af de store digter-filosoffer i verdenslitteraturen. I sin samtid blev han opfattet som sær, kaotisk og ligefrem gal og han levede sit liv – bogstaveligt og billedligt – i Londons sidegader, fattig og delvis glemt. Først i det tyvende århundrede fik han en renæssance, som en original og visionær digter der hører hjemme ved siden af forfattere som Milton og Shakespeare.

20


AFORISMER OG ANDRE EFTERLADTE SKRIFTER FRANZ KAFKA Blandt Kafkas efterladte manuskripter fandt hans mangeårige ven, forfatteren Max Brod, en konvolut med nummererede aforismer, udskrifter fra hans blå kladdehefter, de såkaldte oktavhefter. Her nedskrev Kafka en række aforismer eller sentenser eller betragtninger, som forblev et sted mellem hastigt nedskrevne optegnelser og færdige litterære værker, skrevet i en periode af hans liv hvor han selv var udsat for store indre kvaler. Først fik han at vide at han havde tuberkulose og søgte sygeorlov fra sit arbejde på Forsikringsanstalten. Han afbrød sin forlovelse med Felice Bauer. Det var på denne baggrund at aforismerne blev til. Selve formen, aforismen, er en litterær genre – med rødder tilbage i oldtiden – som er karakteriseret ved det korte og prægnante, nærmest et indfald eller en pludselig indsigt, som ofte kommer til udtryk i paradoksale udsagn om almengyldige forhold, hvad enten det nu handler om menneskets natur eller livets mening.

| ISBN: 978-87-93629-88-2 176 SIDER. FIRE FARVER. 200 KR. 2. UDGAVE. SKØNLITTERATUR

ER UDKOMMET

FRANZ KAFKA

(1883-1924) Franz Kafka er med sine romaner og fortællinger ikke bare en af de vigtigste forfattere i det 20. århundrede, ‘kafkask’ er også blevet et begreb for en bureaukratisk, uigennemskuelig, absurd og labyrintisk verden, som der ikke er nogen vej ud af og som fylder én med en følelse af afmagt. Når Josef K i Processen anklages, lykkes det ham derfor aldrig at finde ud hvad sagen egentlig handler om.

21


DE SMÅ HESTE I TARQUINIA MARGUERITE DURAS I en lille syditaliensk landsby holder to par ferie. Det franske ægtepar Sara og Jacques bor i et lejet feriehus med deres barn og barnepige, mens Ludi og hans kone Gina bor længere nede ad vejen med parrenes fælles veninde Diana. En trykkende varme har lagt sig som en tung dyne over byen og gør det umuligt at foretage sig noget. Man vågner sent og er dårligt udhvilet, inden man begiver sig til stranden, der er det eneste tålelige opholdssted indtil mørket igen falder på og man kan spille boule. Campari Bitter drikkes i umådelige mængder og forsøder ventetiden, alt mens man venter på at der skal ske noget som kan ophæve kedsomheden, og det seksuelle spil lurer under overfladen. “Du har lyst til at bedrage mig, ikke?” spørger manden sin kone. “Ja, ligesom du har det,” svarer konen.

| ISBN: 978-87-93209260 SIDER. 300 KR. SKØNLITTERATUR

UDKOMMER 2020

MARGUERITE DURAS

(1914-1996) Marguerite Duras udfordrede den traditionelle romanform og skabte selv nye måder at fortælle på når hun opløste grænserne mellem livet og fiktionen. Hun var en kontroversiel figur i den franske offentlighed, både på grund af sit politiske engagement, sine skilsmisser, de seksuelle motiver i hendes bøger, de konsekvente selvudleveringer og ikke mindst fordi hun var en kvinde som tog sig selv seriøst som skrivende.

22

Marguerite Duras

De små heste i Tarquinia

BATZER & CO


DEN MISTEDE SJÆL OLGA TOKARCZUK (TEKST) OG JOANNA CONCEJO (ILL.)

Polsk forside

Der var engang en mand, han arbejdede så meget og så hurtigt at han for længst havde efterladt sin sjæl langt bag sig. Hans liv gik nu også godt uden sjælen. Han sov, spiste, arbejdede, kørte bil. Han spillede endda tennis. Men en gang imellem føltes verden rundt om ham underlig flad. Engang på en af sine talrige rejser vågnede manden midt om natten på et hotelværelse. Det føltes som om han ikke kunne få luft. Han så ud ad vinduet, men vidste ikke helt hvad var det for en by han var i. Alle byer ser ens ud fra et hotelvindue. Han vidste heller ikke hvordan han var endt her og hvorfor? Men det værste var – han havde glemt sit navn. Det var en højst mærkelig fornemmelse. Han følte at han ikke engang kunne snakke med sig selv. Så han tav. Hele morgenen sagde han ikke et ord til sig selv. Det fik ham til at følte sig virkelig ensom. Det var som om der ikke længere var nogen inde i ham.

| ISBN: 978-87-9362952 S. INDB. STORT FORMAT. FIRE FARVER. 300 KR. SKØNLITTERATUR

UDKOMMER 2020

OLGA TOKARCZUK (f. 1962) er en af de mest læste og anmelderroste forfattere i sit hjemland og har fået et stort internationalt gennembrud med sine romaner om kærlighed, angst og fortvivlelse over tilværelsen. I 2018 fik hun som den første polske forfatter the Man Booker International Prize.

JOANNA CONCEJO (f. 1971) er uddannet på the Academy of Fine Arts in Poznan. Har siden 1994 boet og arbejdet i Paris. Hun har vundet en række priser for sin kunst og sine bogillustrationer.

23


HALENS HISTORIE JULIA HORST OG DARIA RYCHKOVA Hvordan ville livet være, hvis mennesket havde en hale? Det handler denne bog om. En hale kan udtrykke følelser, og røbe ens humør, ligesom et ansigtsudtryk. Kærlighed, for eksempel. Forelsket i nogen? Bare træk ham eller hende i halen! Det ville være muligt at tegne med halen. At spille guitar. At bære en taske. At jage myg væk. Vinder af Bologna Ragazzi Award Opera Prima 2014. En af verdens mest prestigefyldte billedbogspriser.

| ISBN: 978-87-93209-23-7 CA. 300 KR. BØRNEBOG

UDKOMMER 2020

JULIA HORST

DARIA RYCHKOVA

Russisk forfatter og balletpædagog bosat i Oslo. Hun er desuden i gang med at læse en master i illustration ved et af de bedste universiteter i Storbritannien. Sammen med illustrator Daria Rychkova står hun bag billedbøgerne Halens historie fra 2013 – der vandt en af verdens mest højtagtede børnebogspriser, Bologna Ragazzi Award – og Mørkets historie fra 2016.

Russiske Daria Rychkova har studeret design i Moskva og har siden 2010 boet og arbejdet i Düsseldorf som illustrator. I samarbejde med den russiske forfatter Yulia Horst står hun bag billedbøgerne Halens historie fra 2013 – der vandt en af verdens mest højtagtede børnebogspriser, Bologna Ragazzi Award – og Mørkets historie fra 2016.

24


NYE OPLAG 2019

Fuglene

Ar

TARJEI VESAAS

AUDUR AVA ÓLAFSDÓTTIR

1. udgave, 4. oplag

1. udgave, 5. 4. oplag

Breve fra en barndom

Ud og stjæle heste

EMMA REYES

PER PETTERSON

1. udgave, 2. oplag

3. udgave, 6. oplag

25


www.batzer.dk

26

@BATZER & CO

@batzerogco

@BATZERCO

Profile for BATZER & CO

Nyheder BATZER & CO 2019  

Nyheder BATZER & CO 2019  

Profile for batzerco
Advertisement