Page 1

BATOOL

A. A M I R Portfolio


BATOOL A.AMIR Architectural Portfolio 2014-2017 Selected projects E-mail Batool.amir94@gmail.com Mob: +973 33147864


CONTENTS

Curriculum Vitae

01 Architecture 02 Landscape 03 Interior Design 04 Photography


Curriculum vitae

PERSONAL INFORMATIOM Born in October 1994, Bahrain Mob. 33147864 E-mail: batiool.amir94@gmail.com

EDUCATION 2017

Universty of Bahrain B.Sc. In Architecture | GPA 3.43

2016

Shaw Academy Diploma in Graphic Design | Online Course

WORK EXPERIENCE 2018

Research Assistant University of Bahrain

2017

Design Director American Institute of Architectural Students University of Bahrain

2016

Architect Eskan Bank Seef District, Bahrain


Curriculum vitae

HONORS & AWARDS • Salahuddin Award for Architectural Creativity 2017 • Top 5 Distinguished Senior Projects – UoB 2016/2017 • Eskan Bank Award for Creative Engineering 2015/2016 SOFTWARE SKILLS Autodesk AutoCAD Autodesk Revit Architecture Autodesk Fusion 360 Adobe Photoshop Adobe Lightroom Microsoft Word, Excel and Power Point

LANGUAGES Arabic - Modern Standard Speaking, Reading and Writing English - Business Professional Speaking, Reading and Writing INTERESTS Architecture, Photography, Modeling, Reading and Traveling


01 Architecture


01 Architecture

Red Bull Middle East Headquarter Graduation Project

Use

Offices and Public Facilities

Location Sitra, Bahrain Year

2016/2017

Area

10,000 m2

Awards

Salahuddin Award for Architectural Creativity Top 5 Distinguished Senior Projects - UoB


Background

The main idea for the project is to rethink the office building as a place that promotes efficient work but also as a place for public interaction by creating an inspirational workplace with vibrant and openable facilities.

Design Approach

• Outstanding building to represent an image of the company forward thinking. • Building activates the use of public space as a fresh breeze for the surrounding. • Giving people a plot of land in Red Bull site in reflection of the company’s vision.

Concept Development

Site Challenge: The residential area in Sitra was close to the sea however it has been reclaimed and replaced by industrial area. The result is an Island without adequate public spaces.

Site Plan

Building System – Combination Structure


Public Activities

Level 1 – Ground Floor Plan +0.200mm

Various Circulation Pattern

Vertical Circulation

South West Elevation

Level 4 – Outdoor Activity Area +9500mm


Level 5 - Offices Plan +29500 mm

Level 6 - Offices Plan +34500 mm

Function and Circulation - Offices

Level 7- Offices Plan +39500 mm

Level 8- Offices Plan +44500 mm


North East Elevation

Section A-A

B

A A

B

Section B-B


01 Architecture

Muharraq Waterfront and Hotel

Use

View of the plaza and hotel

Urban Design

Location Muharraq, Bahrain Year

2016

Client

Edamah

Waterfront


01 Architecture

Background

Design Approach

Edamah, the main government holding company, commissioned this project to design an urban development containing a plaza, a bus station, a 4 star hotel and waterfront restaurants.. Since the site is located at a walking distance to the pearl path, it was intended to create an urban pedestrian link to experience old Muharraq. To understand the transition in lifestyle between the seasons: Permanent House Temporary House

Courtyard house Al-Areesh

Hotel Waterfront

Sh.Isa House – Courtyard House

Al-areesh Seasonal House Facing the Sea, circa 1915

Master plan

Pearl Path


Ground Floor Plan

Street Profile

Hotel Reception Parking Mull Services

Public Plaza Bus Station Resturants Cafes

Hotel Reception Plan

Hotel Reception


Single Room

First Floor Plan

Ground Floor Plan

Section A-A

Single Room Suite Double Room

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Fourth Floor Plan

Fifth Floor Plan

North East Elevation

Suite

Double Room


Waterfront site plan

Ground floor – Restaurants and Cafe

Restaurants Main Façade

View from the restaurant


01 Architecture

Pearl testimony visitor centre

Use

Cultural

Location Muharraq, Bahrain Year

2014


Background

In continuation of the pearl path project, BACA’s vision includes a remarkable visitors center that would host: exhibitions, workshop, a café and an experience room. The building is the entry point to the path.

Design Approach

• Creating a public pathway that preserve the vitality of the existing area. • Creating a simulation room to revive and celebrate the history of pearl divers. • Introducing public spaces that encourage and nurture social gatherings.

Pearl Diver

Site Plan

Conceptual zoning

Pearl Path


Section C-C

Traditional cafe With panoramic view

Traditional Cafe Ground Plan

Ground Floor Plan


South West Elevation

Exhibition Hall

Section A-A

Entrance View

Experience Room


Public pathway, Preserving and utilizing the archeological elements within the site

South East Elevation


Auditorium. Locating different sitting area at both entrances to encourage people to use the central path. First Floor Plan

View from Souq Side

Section B-B


Second Floor Plan

Pearl path Exhibition

The journey of the museum emulates the movement of the pearl divers in the sea. Starting from bright spaces – full of natural light- moving to darker and deeper spaces. Old houses Exhibition


01 Architecture

Vertical Housing Project Vertical Communities, Sustainable Lifestyles

Use

Multi-Family Housing

Location Karbabad, Bahrain Year

2015/2016

Awards

Eskan Bank Award for Creative Engineering


Background

The Proposed project is a vertical housing located on a reclaimed land between Karbabad and Seef area. The project consist of: apartments, residence parking and public facilities.

Design Approach

• Since the site is located between Seef Area (commercial hub) and Karbabad (residential village) acting as a transition point. The main idea of the project is to complement the surrounding urban fabric by reflecting the story of the site and creating a unique building. • Creating defined edges for each apartment to bring the feeling of individuality for the users as well as allowing them to recognize their owns vertical property. • Orienting the building to maximize the privacy of each apartment.

Master Plan

Urban Fabric

Ground Floor Plan


View from the main Road

Vertical Circulation

Street Profile

View from the village


First Building Type A A

Two bedrooms apartment designed to have the ability of future extension to become three bedrooms apartment.

Apartments Layout 140m2 A

Privacy Hierarchy Typical Floor plan

Building System – Inclined Beam

Section A-A

Flexibility | Future Extension 160m2

Apartments Main Faced


Second Building Type B

Voids are provided between each apartment to provide full privacy and individuality to the users.

This building is long and continues to reflects Seef Area buildings.

Apartment Layout 170m2 Main Elevation

A A

Section B-B

Section A-A

Typical Floor plan

Flexibility | Future Extension

Master Bedroom


02 Landscape


02 Landscape

Housing Project Landscape In the semester that followed the housing project, the landscape module focused on developing a selected previous housing project in a group work landscape assignment. The brief was to design public gathering spaces to engage residents in social activities that would enhance their living experience.

Master Plan Ideas


Setting Area

Apartment terrace


03 Interior Design


03 Interior Design

Bookshop and Café This project is inspired by the most quoted Richard Pecks’s “I read because one life is not enough”. In celebration of our eternal desire to mind travel, the fluid floor plan design of the reading and café zones reflect the transitioning state of being through reading.


04 Photography


04 Photography

ARCHI Moments

Vatican, Italy


Parco Dela Museca Auditorium, Rome,Italy


Pantheon, Rome Italy


Dome of Florence , Italy


Sydney Opera House, Australia


Luxor, Egypt


Sincerely, Batool A. Amir

Portfolio Batool A. Amir  

Architectural Portfolio - 2014-2017

Portfolio Batool A. Amir  

Architectural Portfolio - 2014-2017

Advertisement