__MAIN_TEXT__

Page 1

Nr. 3 | 2018

Magasin for vĂĽre medlemmer og boligselskap

Lansering:

Familiepakke pĂĽ Oilerskamper side 43

Smart velferdsteknologi side 12

Solceller, batteribank og ladestasjon side 20

Hjemmets hjerne


Bate-fordel!

Flytteplaner?

Alle Bate-medlemmer für kr 3 000,i rabatt pü markedsføringspakken.

Kom i gang med boligsalget - ta kontakt i dag! borettslagsmegleren@em1.no | 915 02070


6 – Norges smarteste hus Det som ligner et vanlig 60-talls hus, er ikke helt normalt på innsiden.

12 – Teknologi i eldreomsorg For at eldrebølgen ikke skal ta knekken på velferdssamfunnet.

30 – Replika vil bli din beste venn Nå kan du chatte med en robot-versjon av deg selv.

20 – Sameiet Solvang

Solcellepakke på Solvang Sameiet Solvang får solceller, batteribank og ladestasjon for elbil.

27 – Juristen 24 – Finn ditt nye hjem 29 – Bate i sosiale medier 37 – Gjestekronikk av Ketil Solvik-Olsen 39 – Meglerens spalte 41 – Medlemssider 16 – Låseteknologi

Nye måter å låse døren på Familien fant en annen løsning etter tredje innbrudd.

3


Aldente

Dyr strøm etter en varm sommer, tenker du? Ikke hvis du er Bate-medlem! Bates smarte strømavtale er en av mange fordeler du har som medlem. Med denne avtalen fra Bate og Lyse kan du spare penger på strømregningen, noe hundrevis av andre medlemmer allerede har fått merke. Nå har vi gode nyheter: Du får 2 % bonus i tillegg! Les mer og bestill på bate.no. Har du allerede Bates smarte strømavtale, trenger du ikke å gjøre noe for å få bonus. Husk å aktivere kortet!


Smarte boliger i sikte Teknologiutviklingen fortsetter i rasende fart. Bate vil ta i bruk de smarte løsningene på en trygg og sikker måte.

Smart teknologi kan gjøre det enklere for oss å bo. For noen er det praktisk med lyspære som skrur seg av og på når du går ut og inn av rommet, men for andre kan smart teknologi være helt nødvendig for å kunne fortsette å bo hjemme. Jeg håper at vi en dag kan tilby Bateboliger der kjøper selv velger hva som inkluderes av smarte løsninger. At du som kjøper får en liste i hånden og krysser av for å få din egen stemmestyrte assistent, smart strøm, smartlys eller hva det måtte være. Dere som synes smart teknologi er avskrekkende trenger ikke å bekymre dere for fremtidens Bateboliger. Vi jobber med at kjøper selv skal få velge hva han eller hun vil fylle sin nye bolig

med, og det er helt greit dersom du ikke ønsker smart teknologi velkommen. Bate er i startfasen når det gjelder smart teknologi. Mye kommer til å skje på dette området, men allerede har vi gjort mye når det gjelder solcelleanlegg og ladestasjoner for elbil. Vi er stolt over Sameiet Solvang, som denne høsten får installert kombinasjonen solceller, batteribank og ladestasjon. Les mer om det unike prosjektet på side 20. Totalt har vi installert ladestasjoner for elbil i over 20 borettslag, og har like mange i bestilling. Nybygget vårt, Goaleitet, varmes opp av bergvarme som er delvis driftet av solcelleanlegg. I tillegg legges det til rette for elbil­lading og ladestasjon for elsykler. Goaleitet kan du lese mer om på side 25.

Med så mange muligheter i teknologiens tid, er det samtidig viktig å være kritisk til leverandørene vi velger til å levere smarte løsninger. Her skal vi være nøye og tenke på beboers beste. Vi må være helt sikre på at teknologien fungerer som den skal, og at beboerne ikke trenger å bekymre seg for ting som for eksempel at ens personopplysninger skal bli misbrukt. Framtidens Bate-prosjekter blir vel verdt å følge med på. Vi satser på miljøvennlige boliger med smarte løsninger – der du har lyst å bo.

Paul A. Boxill Administrerende direktør

@boxill88

Ansvarlig utgiver Bate boligbyggelag Zetlitzveien 2 4017 Stavanger Telefon 51 84 95 00 Postadresse Postboks 88 Sentrum 4001 Stavanger

Redaksjon Ansvarlig redaktør, Paul Boxill Redaktør, Alise Lea Tiller alise.tiller@bate.no Publiseringsbyrå Impress Publisering Designmal Aldente / al-dente.no

Forsideillustrasjon Hilde Thomsen Opplag 39 200 Annonser impresspublisering.no 959 44 018


– Styr huset, ikke la huset styre deg Magnus Ognedal bor med kone og to barn i et tilsynelatende normalt 60-talls hus på Tasta. Det er ikke så dumt.

6


OO «Tell Home Siri to make coffee», sier Magnus ut i rommet. Tre minutter senere er kaffen klar. RR Alt må samles ett sted. Det bør ikke være én app for hver løsning, ifølge Magnus.

Solen står opp bak sengen på sove­ rommet hver morgen klokken seks. Det vil si, et rødt lys skinner i en bred linje over hele sengegavlen og oppover på veggen. Lyset blir gradvis oransje, gult og så hvitt. Hvitt lys betyr at de har slumret sine 30 minutter. På tide å stå opp.

Smart morgenstund På veggen foran sengen henger en skjerm som skrur seg på ved «soloppgang». På vei ut fra soverommet ser de værmeldingen, siste nyheter og live video fra ytterdøren og døtrenes soverom på skjermen. Har de ikke stått opp ennå? Barna på 5 og 7 år våkner til egne vekkerklokker med lys og musikk. En smal lysstripe langs sengen skifter farge fra rød til grønn når dagen kan begynne. Inne på badet er det, i likhet med alle andre rom, ikke vits å skru på lyset. Lyset styres av bevegelsessensor. Om morgenen er ikke lyset like sterkt som midt på dagen. Man trenger jo tid på å våkne. Videre nede på kjøkkenet smører Magnus matpakke til døtrene sine mens han sier ut i rommet «Alexa, whats on the news?», og forrige nyhetssending til NRK kommer på høyttaleren. Når alle er klare for dagen, går blant annet rullegardiner opp og lyset stilles til dag-modus. Etterpå går det i forlattmodus når siste person slår på alarmen og forlater huset. Da låser døren seg

Tekst Alise Lea Tiller | Foto Kristian Dale

selv, komfyr, brødrister og andre potensielle brannfarer går av. TV og musikk skrus også av automatisk, og temperaturen senkes mens alle er på jobb og skole. Huset har innbruddsensor og magnetsensor i alle rom. Gjennom de 18 installerte kameraene er det enkelt å sjekke innom huset fra mobiltelefonen på jobben. Men hvis en nabo eller slektning skal inn i huset for å hente noe når ingen er hjemme, gjør et lite tastetrykk jobben. Døren kan enkelt låses opp fra mobilen.

Koder litt selv Dette er bare en liten smakebit på hvorfor Magnus sitt hus gikk av med seieren i konkurransen «Norges smarteste hjem» i 2016. – Det var kjekt å få anerkjennelse for galskapen min, sier Magnus om seieren. Hjemmets smarte løsninger er av den hjemmesnekra typen. Han kjøper programvare og produkter som han sentrerer på én plattform, en «smarthushjerne». I bunnen bruker han HomeSeer til å samle alt. – Jeg valgte HomeSeer fordi det lagrer data lokalt og ikke er avhengig av Internett for å fungere. Logikken lager jeg selv, for å tilpasse løsningen vårt behov. I tillegg har jeg kodet noen tillegg for å blant annet integrere Fitbit, strømleverandøren Tibber, Ikea

Trådfri, den smarte kaffetrakteren og gressklipperen. Alle disse tilleggene er gratis tilgjengelig for andre brukere, sier Magnus.

Begynte med ulåst ytterdør Det startet da han og kona flyttet inn i rekkehus i 2005. – Du vet når du går ut av huset og tenker «låste jeg døra»? og «slo jeg av kaffetrakteren?» Hos de fleste er det bare en tanke. Hos meg var det 50/50 på om jeg faktisk hadde gjort det. Jeg er veldig vims, sier Magnus. Han monterte en bryter inne i dør­karmen som sendte signal til mobil­telefonen hans. Slik kunne han sjekke på mobilen om døra hjemme faktisk var låst. Han innrømmer at når han først ble bitt av smarthus-basillen, tok det helt av. Det ble mye blinkende lamper og rare oppsett. – Du kommer over den fasen hvor alt skal blinke, sier Magnus. Nå får han ofte høre hvor normalt huset deres ser ut til å være smarthus. Og tenker at smarthus ikke trenger å være veldig fancy og moderne, men heller praktisk. I 2012 flyttet de i eneboligen på Tasta. Magnus ville gjøre boligen smart igjen, samtidig som han lærte av feilene fra forrige bolig.

7


WW Rødt lys betyr at det er tid for å sove og grønt lys betyr «stå opp»

Enklere hverdag Når foreldrene kommer hjem fra jobb, synkroniseres fitbit-smartklokkene deres med systemet hjemme. Det kommer opp på skjermer for eksempel hvor mange skritt de har gått i løpet av dagen. I tillegg til oversikt over dagens aktivitet, viser touchskjermen på kjøkkenet strømprisen til enhver tid, slik at de unngår å bruke mye strøm når den er dyrest. De har også oversikt over alle rommene i huset.

fortelle om alle husets løsninger. Dere spesielt interesserte i tekniske detaljer kan sjekke ut Magnus sin hjemmeside med full oversikt. Men la oss ramse opp et par ting til. Ikke overraskende har de robotstøvsuger, robotplenklipper og vannspreder i hagen, som slår seg på når noen sier: «Alexa, turn on zone 1». Eller de kan si «Alexa, turn on the patio heater» for å skru på varmelampen på terrassen.

– Kamera på jentenes rom var veldig praktisk da de var små og slet med å sove. Nå tenker vi å montere de ned og la de få privatliv, sier Magnus.

Stemmeassistenten og automatisk lys er ikke den delen av smarthuset Magnus setter aller størst pris på. Det er de praktiske løsningene som gjør hverdagen litt enklere.

Selv om denne artikkelen er relativt lang, er det ikke spalteplass nok til å

– Det mest praktiske i huset er at vaskemaskinen gir beskjed til

8

smartklokka når vasken er ferdig, og deretter hver halvtime til noen tar ut klærne, sier Magnus.

Hjelper på søvnmangel Husets kveldsmodus skjer først når siste barn har slukket nattbordslampen. Lamellene i stua lukker seg automatisk når det er mørkt ute, for å hindre innsyn. Lysene dempes. Foreldrene får beskjed når de bør legge seg. – Basert på forrige natts søvn, gir huset oss beskjed om når det er tid for å legge seg. Hvis jeg sov 7,5 timer natten før, bør jeg vanligvis gå på badet i 22-tiden. Sov jeg 7 timer, får jeg beskjed i 21.30-tiden. Før når jentene var yngre


WW Huset sender beskjeder til smartklokken. OO Det ene jenterommet. Fra alle rom kan man ringe til hverandre via hustelefon. I II Skjermen på soverommet. TTT Huset på Tasta ser vanlig ut, men inni er det ikke som andre hus.

9


WW Skjermen på kjøkkenet gir god oversikt over foreldrenes aktivitet, strømprisene og video fra husets mange rom.

slet vi med søvnmangel. Da var det utrolig greit å holde styr på søvnen på denne måten, sier han. Om natten går temperaturen i huset automatisk ned fra 23 til 19 grader. Huset er stilt inn slik at hvis det er helg eller helligdag, har det andre «regler» enn hverdag.

gå inn. Alarmen inne stod jo på. Etter mye fortvilelse fant kona frem noe så gammeldags som en fysisk husnøkkel til kjellerinngangen. Vi kom oss inn, forteller Magnus. Det var ikke så galt at det ikke kunne fikses med koding.

Automatikk og overstyring Selv om huset gjør familiens hverdag mye enklere, har løsningene også ført til fortvilelse. Som da Magnus installerte ny smartlås i eneboligen og kodet inn regelen: Er alarmen på, skal hoveddøren være låst.

Magnus jobber ikke med smarthus til vanlig. Han er ingeniør med spesialisering innen akustikk. Men etter mer enn 10 år med smarthus har han noen tanker om smarthus sitt potensial i samfunnet.

– Hele familien kom hjem fra handletur en dag. Det pøsregnet og vi bar på handleposer. Da vi tastet inn koden for å låse opp døren, låste den seg igjen etter et halvt sekund, før vi rakk å

– Først kommer det i eldreomsorgen, fordi det gir størst nytte der. Om 20 år stiller ingen spørsmål ved om du skal ha det i eldreomsorgen eller ikke, det er standard. Oss nerder som er tidlig

10

ute med smarthus nå, kan være med og pushe på og vise hva som er mulig for folk flest, med det blir nok ikke vanlig for alle før om 10–20 år, tror Magnus. For at et smarthus virkelig skal fungere mener Magnus at automatikk og muligheten til å overstyre er viktig. Systemene må også sentraliseres ett sted, enten det er skjerm, klokke eller på mobil. – Folk har en tendens til å tenke at smarttelefonen er den som gjør huset smart, men det er ikke slik. Alt har en app. Men du vil ikke ta opp mobilen og frem med en ny app hver gang du går inn i et nytt rom. Smart teknologi må ha en viss automatikk, samtidig som det må kunne overstyres. Husk at du skal styre huset, ikke la huset styre deg, sier Magnus.


8

*

Nye Altibox TV Med fiberbredbånd fra Altibox får du uslåelig kapasitet, stabilitet og hastighet. Sammen med vår nye, moderne TV løsning som gir deg frihet til å velge kanaler selv og din underholdning hvor og når du vil. Vi har hatt de mest fornøyde kundene 8 år på rad, og har i dag mange borettslag/ sameier i Rogaland som kunder. Er du interessert i hva vi kan tilby, be styret i ditt boligselskap ta kontakt med oss på brl.fiber@lyse.no

Les mer på lyse.altibox.no/boligselskap/

*KILDE: EPSI 2017


12


Smart velferd Vi har hørt om den i mange år. Bølgen som snart skal treffe. Som kan true velferdssamfunnet og røske opp røttene som har gjort landet vårt til et av de aller beste å bo i. Vårt sterkeste skjold er teknologien.

Med babyboomerne på full fart ut i pensjonisttilværelse og en levealder som bare stiger, er vi i ferd med å bevege oss inn i et samfunn der skjev­ heten mellom mennesker i arbeidsfør alder og utenfor arbeidsfør alder truer velferdsmodellen. Færre mennesker som betaler for fellesskapet kombineres med flere mennesker som har behov for hjelp fra fellespotten.

I Sensio jobbes det for å finne løsninger som kan sørge for at flere kan bo i sitt eget hjem lenger – og helst hele livet. Dette samsvarer også med ønskene eldre har for fremtiden. – Ved å ta i bruk velferdsteknologi gir en mennesker større frihet, muligheten til å bo hjemme lenger og samtidig sparer det samfunnet for enorme summer, sier Holm.

Svimlende summer 1 million kroner. Det er den estimerte summen hver eneste sykehjemsplass koster samfunnet i året. 1 000 000 kroner. Tall fra Nav viser at det i 2017 var om lag 42 000 personer som bodde på institusjoner i Norge. I tillegg har 220 000 personer hjemmebaserte tjenester. – Variasjonene mellom kommunene ligger på mellom ca. 800 000 og 1.3 millioner kroner per sykehjemsplass. 1 million kroner per sykehjemsplass er derfor et godt estimat, sier Jan Holm, Commercial Manager i Sensio – landets ledende selskap innen velferdsteknologi.

Oppløftende resultater Løsningene er mange. Medisindispenser, trygghetsalarm, mobile vaktrom og videotilsyn er noe av det som brukes allerede i dag. I Sola kommune står velferds­ teknologien i sentrum. I ti år har kommunen jobbet for å ta i bruk mer og mer teknologi for å forenkle hverdagen til både pleietrengende og ansatte. – I dag har vi et vellykket prosjekt med medisindispensere hjemme hos en rekke brukere. Ofte må en sitte lenge og vente

Tekst Karianne Nelly Skuseth | Foto Merethe Opstad Clausen, istock, Sensio AS

på at hjemmehjelpen skal komme for medisinering. Medisindispenseren gir beskjed når du skal ta medisin, hvordan du gjør det og gir deg den riktige dosen. På den måten slipper en å planlegge hverdagen rundt hjemmehjelpens besøk. Denne løsningen gir brukerne følelsen av selvstendighet og mer kontroll over egen hverdag – og for oss frigjør den tid til å hjelpe enda flere, sier Solveig Økland i Sola kommune, prosjektleder for velferdsteknologi i 13 kommuner i Rogaland.

Løsninger for ulike utfordringer Se for deg at du eller din ektefelle, din far eller mor, rammes av demens. Antallet rammede er økende, og fortsatt finnes ingen kur. Utfordringene knyttet til sykdommene innenfor demensspekteret er enorme og svært ofte havner disse på institusjon. Det er en vond og utfordrende situasjon for hele familien, og mange ønsker å gi de som rammes muligheten til å bo i trygge og kjente omgivelser

13


«Det viktigste arbeidet utbyggere og private kan gjøre i dag, er å tilrettelegge for teknologien som kommer.» Jan Holm

WW Solveig Økland, prosjektleder for velferdsteknologi i 13 kommuner i Rogaland. EE Jan Holm, Commercial Manager i Sensio.

lengst mulig. Men farene er mange og belastningen stor for de pårørende. Her kan teknologien spille en nøkkelrolle. Idet terrassedøren åpnes, høres en stemme over høyttaler-anlegget: «Det er natt nå, Ragnhild. Det er kanskje lurere å gå inn i sengen for å legge seg nå, ikke gå ut på terrassen». Stemmen er spilt inn av Ragnhilds ektefelle gjennom 55 år. Noen ganger kan hun stå opp på natten uten at ektemannen legger merke til det og gå steder hun ikke bør. Depresjoner kan også gjøre at livet ikke føles verdt å leve, og farene kan derfor være mange når ektemannen ikke har mulighet til å følge med. Ragnhild skal neste dag til butikken, men via en app kan sønnen se at ruten hun velger ikke leder til butikken.

14

Trygghetsalarmen gjør at han raskt kan hjelpe moren. Når hun senere skal lage middag, glemmer hun det kokende vannet på komfyren. Etter kort tid begynner komfyren å pipe og stemmen til ektemannen minner henne igjen på at det er noe på komfyren som må slås av.

200 000 demente Med alle disse teknologiske hjelpe­ midlene får ektemannen og resten av familien muligheten til å gi Ragnhild et rikere liv til tross for sykdommen, og ektemannen kan leve sammen med sin kone lenger. Selv om historien om Ragnhild er fiktiv, eksisterer disse løsningene hjemme hos demensrammede allerede i dag, og har bidratt til at flere har opplevd økt trygghet i en utfordrende livssituasjon.

Med utgangspunkt i tall fra Folkehelse­ instituttet vil Norge ha opp mot 200 000 pasienter med demens i 2040. Kombinert med alle andre pleietrengende tilstander, vil det være nær umulig å kunne hjelpe alle uten teknologi. – Til høsten skal vi installere sesnor­ teknologi hos demente i Sola kommune. De fungerer på den måten at hvis noen går ut om natten, som er en kjent risiko hos demente, varsles hjemmesykepleien eller pårørende i samme hjem eller andre steder, forteller Økland. Kommunene implementerer stadig ny teknologi for å frigjøre hender til å hjelpe flere. Samtidig oppfordrer Økland folk til å tenke på sin egen fremtid og hvordan en på egen hånd også kan legge til rette for å kunne leve hjemme hele livet.


WW Det er enkelt å få boligen din tilrettelagt for livsløpsstandard. Din lokale elektriker kan installere eksempelvis Sensio-løsningen. (Foto: Sensio)

Hva kan du selv gjøre? – Jeg anbefaler alle å tenke alderdom tidlig, og tilrettelegge det en kan for å bo hjemme lenger, sier Økland. Å gjøre hjemmet mer brukervennlig for alderdommens utfordringer kan være smart å tenke på mens en ennå har økonomi og mulighet til det. – Dette kan være enkle smarthusløsninger som smart lysstyring. Mange eldre må ofte på toalettet om natten og i mørket faller de og slår seg. Noe så enkelt som automatisk lys­ styring kan hjelpe mange og hindre ulykker. Svak belysning kommer på idet en setter beina på bakken og lyset følger en helt frem til toalettet, sier Økland, og fortsetter:

har mulighet til det. Smarte dører som er enkle å åpne eller dører som kan åpnes via en app. Slike løsninger gjør hverdagen litt enklere og minsker faren for ulykker. Flere løsninger som enkelt kan installeres i eksisterende boliger er fjernstyring av elektriske apparater som kaffetrakter, tv og radioer via en app, vannlekkasjesensor som oppdager lekkasje og stenger hoved­kranen, og komfyrvakt som slår av komfyren ved overoppheting. – Ved hjelp av smarthus-systemer kan eldre mennesker oppnå en større grad av uavhengighet og frihet, sier Holm, som legger til:

Skjoldet – Jeg vil egentlig anbefale alle å installere smarthus-teknologi om de

– Eldrebølgen kommer ikke. Den er her allerede.

Det støttes opp av tall fra Nav, som oppgir at ved utgangen av mars 2018 mottok 921 000 personer alderspensjon fra folketrygden. Det er en økning på 22 000 personer på kun ett år – og plasserer bortimot hver femte nordmann i kategorien pensjonist. Antall personer over 70 år forventes å mer enn dobles fra 624 000 til 1,35 millioner de neste 40 årene, ifølge Statistisk Sentralbyrå. – Det viktigste arbeidet utbyggere og private kan gjøre i dag, er å tilrettelegge for teknologien som kommer. Bygge hjem der systemer for velferdsteknologi enkelt kan installeres. Er det én ting jeg ville ha satset på i dag, er det boliger tilpasset eldre mennesker, avslutter Jan Holm.

15


Nøkkelen til en enklere hverdag

16


II For å åpne døren, kan man bruke brikke eller kode, eller begge deler. Børge Aanestad og datteren Live velger helst kode for å slippe å ha med brikken.

Nøkkelfrie dørlåser som åpnes med pinkode, og kontrolleres med en app, blir vanligere. For at smartlåsen skal være sikker nok, er det noen ting du bør passe på.

Tre ganger har Børge Aanestad og familien opplevd at tyver har gått inn inngangsdøra og tatt med seg jakker, vesker og bilnøkler fra gangen. – De hadde gått og kjent på dørene i nabolaget, og tatt seg inn der det var åpent. Det var til og med folk hjemme i huset da det skjedde, sier Aanestad. Nå slipper han å være redd for at døra i eneboligen er ulåst. Den elektroniske låsen han skaffet etter innbruddene for flere år siden, gjør at døra automatisk går i lås når den lukkes. Utenfra åpnes døra med en pinkode, og alle i familien har fått ulike koder som er enkle å huske. – Det funker fantastisk når man har barn. Det er to ting unger glemmer; å låse døra og å ta med nøkkel. Det problemet har vi løst, sier Aanestad.

Lett å endre kode Nå er det ingen som lurer på hvor nøkkelen er blitt av. Og skulle pinkoden plutselig bli allemannseie i vennegjengen til barna, er det lett å endre koden. For sikkerhets skyld endrer Aanestad koden med jevne mellomrom.

– Også på hytta åpnes døra med kode. Det er greit når den skal lånes vekk, sier Aanestad. Låsen familien har hjemme, er koblet til mobiltelefonen med en app. Den gir mulighet for å se hvem som har tatt seg inn i huset, og når.

Pass på pinkoden – Jeg kan få varsel når noen går inn døra. Men ungene skal få slippe å bli overvåket på den måten, sier Aanestad. I tillegg kan han via appen låse opp hvis noen står på utsiden og vil inn. – Den funksjonen har jeg aldri brukt. Men jeg har digital dørklokke, så jeg får varsel hvis det ringer på uten at jeg er hjemme. Hans elektroniske lås har knapper, andre modeller har touchskjerm. Fordelen med fysiske knapper er at de også fungerer om man har hansker på om vinteren. Den elektroniske låsen Aanestad har, kan også brukes sammen med en kodebrikke, men det benytter ikke familien seg av.

– Det er også praktisk hvis vi har besøk av håndverkere. Da sender jeg dem en midlertidig kode så de kommer seg inn.

– Det blir jo nesten det samme som nøkkel. Da er det mye bedre med kode. I fremtiden vil jeg gjerne bytte det ut med lås som åpnes med fingergjenkjenning, sier Aanestad.

Dermed er det ingen fare for at nøkler havner på avveie eller blir kopiert av uærlige folk.

Elektroniske dørlåser kan kobles til strømnettet, men det er vanligst at de går på batteri.

Tekst Janne Håland | Foto Jan Inge Haga

– Jeg ser to ulemper med slike låser. Det ene er at de kan gå tom for strøm, men vi får varsel når batteriet er lavt. Den andre er at teknologien i teorien jo kan svikte, og at vi plutselig ikke kommer inn. Men det har ikke skjedd, låsen funker fint.

Aanestad og familien er langt fra alene om å ha elektronisk lås. – Vi monterer jevnlig kodelåser hos privatpersoner. Fortsatt er det helt klart flest dører med vanlig sylinderlås, men smartlåsene kommer mer og mer, sier montasjeleder Gitle Hansen hos sikkerhetssenteret Marvik. Det er vanskelig å få et eksakt tall på hvor mange norske boliger som har elektroniske låser. Siden 2011 har rundt 140.000 privatkunder installert modellen Yale Doorman. I tillegg kommer merker som ID Lock og EasyAccess. Selv om de til gir deg full kontroll på hvem som har tilgang til boligen din, er elektroniske låser ikke nødvendigvis sikrere mot innbrudd enn mekaniske låser, mener Hansen. – Nesten tvert imot. Gode sylinder­ låser er gjerne vanskeligere å bryte opp enn kodelåser. Men ofte vil jo en tyv gå lettere veier enn inngangsdøra uansett. Da finnes det produkter som hindrer ham i å komme ut dørene i huset. Det er ikke så lett å slepe

17


OO Låsen kan kobles til en app, hvor man har full oversikt over hvem som har tilgang til huset. RR Pinkoden velger man selv. Alle i familien kan få ulik kode.

stereoanlegget og flatskjermen ut vinduet. Mange velger nok ikke elektroniske låser for at sikkerheten skal bli bedre, men fordi det er mer funksjonelt, tror seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). – Men de trenger ikke være mindre sikre, fordi mange låser lar seg jo lett dirke opp. Appen tilbyr også logging av hvem som har gått inn når, og da vet man i alle fall hvilken kode som eventuelt misbrukes eller har kommet på avveie, og kan skifte den. Det finnes nemlig mulighet for at andre kan få tak i pinkoden, og dermed sikrer seg adgang til boligen. – Annet enn at noen kan kikke deg over skulderen, er den enkleste måten at uvedkommende plasserer et minikamera på utsiden av dørlåsen. Man må derfor være obs på at det ikke blir montert et slikt kamera ved døra, som slår seg på ved bevegelse, sier Sandland. Er man ikke nøye med renhold, kan det også være mulig å se hvilke taster som brukes oftest.

18

– Både knapper og touchskjermer kan få fettmerker. Knappene kan også få slitasje, forteller Norsis-rådgiveren. Har låsen mulighet for å ha kode med seks siffer, er det derfor å foretrekke fremfor fire. – Da vil det fortsatt være ganske mange kombinasjoner man må gjennom før man får riktig kode, sier han. Noen låser vil også bli sperret i flere minutter om man taster feil kode. Enkelte modeller kan også kobles opp mot alarmsystemet i huset, som vil reagere om noen forsøker å bryte seg inn. I teorien er det mulig å hacke seg inn på appen som styrer låsen. Den er beskyttet av brukernavn og passord. – Bruker man de samme kodeordene som overalt ellers, er det lettere for andre å logge seg inn, sier Sandland i Norsis. Han synes det er beklagelig at få av modellene tilbyr totrinnsverifisering. Det vil si at man genererer en kode på

mobilen eller mottar en sms som gir en ekstra kode for å logge seg på. – For å låse opp døra, må man uansett kjenne pinkoden for det, selv om man er inne i appen. Derfor tenker jeg at sikkerheten er god nok. Vil folk absolutt inn et sted, kan de bryte seg inn, sier Sandland. Det absolutt tryggeste er at man i tillegg til pinkoden bruker kodebrikken som følger med noen av modellene. – Men da må man jo dra på brikka, som man ville gjort med en nøkkel.

Kan monteres selv Både byggvarehus og låsesentre selger smartlåser. Selv om de i utgangspunktet skal gå an å montere selv, er det mange som velger å kontakte låsesmed for å være sikker på at det blir riktig. – Selv om de i utgangspunktet selges som «gjør det selv»-produkter, leser ikke alle monteringsveiledningen godt nok. Da møter de utfordringer underveis i monteringen, sier Hansen i sikkerhetssenteret Marvik.


Forsikringsgodkjenning Den eneste elektroniske låsen for hjemmemarkedet som er forsikringsgodkjent i Norge, er Yale Doorman. – De har tatt seg bryderiet med å gjennomføre en omfattende test, gjort ut fra europeiske standarder for hvordan man tester låser, sier Arve Haug i FG Skadeteknikk, tidligere Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd. De utarbeider regler og godkjenner sikringsutstyr. Ikke alle forsikringsselskaper krever at låsen er FG-godkjent. – For næringsbygg er det slik, men for private står det gjerne ofte bare i avtalen at døra må være låst for at man skulle kunne få full erstatning. Men det kan være et krav, avhengig av hvordan man bor. Har man da ikke en FGgodkjent lås, kan man kunne bli avkortet i forsikringsoppgjøret.

Sist vinter ble det skrevet i media at mange elektroniske dørlåser sluttet å fungere i kulden.

– Noen boligbyggelag har benyttet seg av vår elektroniske lås, som er designet for privat bruk, sier Nesse.

– Da jeg leste det, var det for meg tydelig at det skyldtes monteringen, sier produktsjef Øystein Nesse i Trioving.

Noen har et elektronisk låsesystem for fellesinnganger, med kodebrikker, koder og / eller app.

Også for borettslag

– Beboere kan da velge om de vil ha nøkkel eller elektronisk lås på egen inngangsdør inne i oppgangene. Handler det om estetikk, finnes det løsninger der den elektroniske låsen monteres

Ikke alle står fritt til å kunne montere en elektronisk lås på døra hjemme. Bor man i borettslag, kan det være regler for hva man har lov til.

på innsiden og ikke setter preg på dørens utside. Det fordrer likevel at ingen må gi videre kodene eller brikkene til fellesanleggene for folk som ikke bor i borettslaget. Skulle det skje, er det likevel enkelt å slette brikken og endre koden.

19


Gleder seg til innovativ solcelleløsning er på plass – Vi tar steget inn i fremtiden, sier beboer Finn Tollefsen i Sameiet Solvang, som snart får installert den unike kombinasjonen solceller, batteribank og ladestasjon for elbil.

Finn Tollefsen er beboer og sitter i styret i Sameiet Solvang. I løpet av høsten skal det installeres solcelle­ paneler på taket, tre batterier som lagrer strøm og ladestasjon for elbil. Denne kombinasjonen finnes trolig ikke i andre boligselskap i Norge. – Vi er veldig spente. Nede ved inn­ gangen skal det komme en skjerm som viser hvor mye strøm det produseres til enhver tid. Det blir spesielt kjekt å følge med på skjermen, sier Tollefsen.

Smart kombinasjon På taket monteres det 66 solcelle­ paneler. Anlegget skal kunne produsere 17.000-18.000 kilowatttimer (kWh) strøm. Tre store batterier kan lagre 10 kWh strøm hver fra solcelleanlegget. Solcellestrømmen skal

20

være nok til å dekke elbil-lading og fellesområdene i sameiet. Produseres det mer strøm, kan dette selges tilbake til strømnettet. – På nyhetene sies det at strømprisen skal stige. Med solcellestrøm unngår vi pristoppene og vi produserer ren energi, sier Tollefsen. Han forventer at solcellestrømmen dekker belysning og låsesystemet i sameiets inngangsparti, garasje­ anlegget, heisen, svalgangene og en felles hybel­leilighet. I tillegg til ladestasjoner for elbil. – Det skal monteres en ladestasjon for elbil med flere ladekabler som trekkes ut til den enkeltes parkeringsplass for elbil. Jeg tror ikke vi kommer til

å selge særlig mye strøm tilbake til strømnettet, men vi får se, sier han.

Vekker interesse Etter det ble kjent at Solvang får denne løsningen, har flere styrer i boligselskap tatt kontakt med Tollefsen. – Bare for en time siden ringte det en som spurte om jeg kunne komme og holde foredrag for styret i borettslaget deres, sier han. Han legger merke til at mange boligannonser fremhever solcelle og elbillading hvis de har dette. – Klart det er et preg når beboerne her en gang skal selge leilighetene sine. Vi får også lavere felleskostnader

Tekst Alise Lea Tiller | Foto Kristian Dale


II Finn Tollefsen har stor tro pü kombinasjonsløsningen levert av Bate og Smartly. TT Her oppe pü taket blir solcellene montert. Ved siden av anlegget er en takterrasse for sosiale lag.

21


Sameiet Solvang R Rundt ti minutters gåavstand fra Stavanger sentrum R Bygget i 1986 og består av 19 boenheter R Beboernes gjennomsnittsalder er 66 år R Vedtok 29. mai 2018 å installere solceller, batteribank og ladestasjon for elbil

Interessert? Sitter du i styret i et borettslag eller sameie og vil vite mer om kombinasjonen solcelle, batteribank og elbil-ladestasjon? Ta kontakt med leder for Byggfornyelse Morten Myhre på morten.myhre@bate.no.

når solcelleanlegget forsyner fellesområdene.

et vedtak for å legge til rette for elbillading, forteller Levang.

Sameiet har en leasingordning som sikrer drift og vedlikehold i hele leieperioden på 20 år. Etter 20 år eier de installasjonen selv, som har en estimert levetid på 30 år. I leasingperioden betaler hver boenhet under 200 kr i måneden.

Ifølge Levang var styret i sameiet interessert fra første stund, men det ble noen runder med diskusjon fordi solcellestrøm ennå er relativt nytt i Norge. Bate og Smartly presenterte pakkeløsningen som sameiet vedtok på ekstraordinært årsmøte.

– Bate vil være tidlig ute med gode løsninger

– Solcelle er viktig å kunne tilby fordi Bate vil være tidlig ute med gode innovative løsninger for boligselskaper. Vi bistår boligselskaper med å bruke energi smartere. Boligselskapene får kortreist, grønn energi som kan begrense pristopper og samtidig tjener de penger på grønn energi, sier Levang.

I Byggfornyelse-avdelingen i Bate boligbyggelag er Kent Levang prosjekt­ leder og har stått i spissen for dette kombinasjonsprosjektet med solceller, batteri og elbillading. Prosjektet er et samarbeid mellom Bate og Smartly, et datterselskap av Lyse. – I fjor søkte Bate etter gode bolig­ selskap som kunne være piloter for solcellestrøm på tak. Solvang viste seg å være godt egnet på grunn av sameiets størrelse og plassering. Taket lå fint til og styret hadde allerede

22

– Kan dette komme til flere boligselskaper? – Vi har flere potensielle prosjekter på gang, så interessen er absolutt økende, sier Levang.

PP Sameiet Solvang er en del av et stort EU-prosjekt. Foto: Alise Lea Tiller

Med i EU-prosjekt Bate og Smartly samarbeider i Solvang-prosjektet. – Bate er tilknyttet de ulike bolig­ selskapene i distriktet, og både Smartly og Bate er opptatt av gode kundeløsninger. Vi jobber med å tilby teknologi som er enkel å bruke, sier salgsdirektør Ketil Granbakken fra Smartly. Solvang er en del av det store EU-prosjektet Invade, hvor Lyse representerer en av de norske partnerne. I tillegg til Norge er Tyskland, Spania, Belgia og Nederland med i samarbeidet som skal skape felles læring om pilotprosjekter innen fornybar energi. – Invade forsøker å vise at det er mulig å lage kommersielle løsninger av fornybar energi. Solvang er et pilotprosjektene, sier Granbakken.


BOLIGBYGGELAGSMEDLEMMER

FÅR 5 % FAST MEDLEMSBONUS HOS BYGGEVAREKJEDEN MONTÉR.

Bate-fordel!

Hos Montér får du alt du behøver til ditt bygge- og oppussingsprosjekt. For ytterligere informasjon om medlemsfordelene, ta kontakt med ditt nærmeste Montér byggevarehus eller gå inn på bate.no

1-STAV LAMINATGULV XL HVITPIGMENTERT

AKTIVER MEDLEMSKORTET – SPAR PENGER!

5% FAST MEDLEMSBONUS


Finn ditt nye hjem Det er trygt å bo i en Bate-bolig. Alle våre boliger er bygget i samarbeid med solide aktører i bransjen og holder høy kvalitet.

Brattebøbekken Sandnes | Størrelse: 70 kvm Pris: 2 850 000–2 900 000 | Soverom: 2

Hovemarka Austrått, Sandnes | Størrelse: 200 kvm Pris: 5 350 000–5 450 000 | Soverom: 3–5

Goaleitet Goa, Randaberg | Størrelse: 53–127 kvm Pris: 1 990 000–6 490 000 | Soverom: 1–3

Bate samarbeid­s­ prosjekt

Møllekvartalet Sandnes sentrum | Størrelse: 34–184 kvm Pris: 1 820 000–23 000 000 | Soverom: 1–2

24

Les mer om alle prosjektene på bate.no


WW Slik ser det ut når boligene er innflyttingsklare i mars.

Kun 10 leiligheter igjen i Goaleitet Det Goa livet på Randaberg appellerer til mange.

Like ved Vistestranden i Randaberg er utbyggingen av Goaleitet godt i gang. Her kommer leiligheter i varierte størrelser, kun 400 meter fra stranden og kort vei til alt du trenger i sentrum.

Arkitektens planer Arkitekt Ivar Egge fra Arkipartner står bak utformingen av Goaleitet, sammen med Marit Øysæd. Egge har virkelig vært med på å utforme hele området ved Vistestranden. Han er arkitekten bak alle Bate-boligene i området, 9 blokker og flere rekkehus. – Da vi planla Goaleitet var intensjonen å ivareta kvaliteten og potensialet som ligger i tomten. Bebyggelsen skulle passe inn i området og samtidig ha sitt eget særpreg. Vi ville fremheve luftigheten og utsynet fra tomten, sier Egge. Arkitektene var ekstra nøye på en del ting da de tegnet Goaleitet. – Det var også viktig å få til en løsning med felles adkomst til korridor og

Tekst Alise Lea Tiller

trapperom. Det er ingen svalganger. Du skal ikke gå tett inntil naboens soveromsvindu på vei til leiligheten din, sier han. Et annet viktig poeng for arki­ tektene var å legge maksimalt av parkeringsplasser under blokkene, for å få mest mulig grøntareal rundt bebyggelsen. Derfor er det sammen­ hengende parkeringshall under de to blokkene og fellesarealet mellom dem.

To bygninger Goaleitet består av to bygninger som er nesten like, med fellesområde mellom seg. På uteområdet mellom blokkene bygges det lekeplass. Den ene blokken ligger også litt lavere enn den andre. – Høydeforskjellen er en konsekvens av å følge terrenget mest mulig. En annen forskjell er at leiligheter i det sydvestre hjørnet har balkong mot vest i den vestre blokken, mens de i den østre blokken har balkong mot syd, sier Egge.

Arkitektene ville legge til rette for en god sammensetting blant beboerne. – Varierte størrelsene på boligene var viktig for å appellere til førstegangs­ kjøpere, familier og eldre, sier han.

Få leiligheter igjen - Vi er fornøyd med salget som har gått jevnt og trutt, sier salgssjef Elisabeth Helliesen i Bate boligbyggelag. Ifølge Helliesen har prosjektet lykkes med å tiltrekke seg en variert kjøpergruppe. – Unge førstegangskjøpere og voksne som flytter ut av eneboligen har kjøpt leilighet i Goaleitet. For de fleste er det Randaberg og området ved stranden og turområder som appellerer til dem. I tillegg til størrelsen på leilighetene, sier Helliesen. Av 30 kjøpere er 15 fra Randaberg, 12 fra nærliggende kommuner og 3 kommer fra utenbys.

25


Bate-fordel!

Planer om å pusse opp, men sparepengene strekker ikke til? Vi hjelper deg med å finne hvilket lån som passer best til ditt behov. Send «Bate» til 04800. Det skal være smart å velge oss!


TT Kristoffer E. Klovning, juridisk sjef hos Bate boligbyggelag

Medlemskap og bolig som går videre i arv Dette må du tenke på ved overføring av Bate-medlemskap og ansiennitet.

Medlemskap i et boligbyggelag er et verdipapir. Verdiene finnes i flere former, som for eksempel rabattene du får i butikker og forkjøpsretten.

I boligbyggelagsloven finnes reglene som regulerer dette, i tillegg har Bates styre vedtatt retningslinjer ved overføring av medlemskap.

Forkjøpsretten

Et medlemskap i boligbyggelaget kan ikke overføres uten boligbygge­ lagets samtykke.

For mange av våre medlemmer er forkjøps­retten grunnlaget for å holde et medlemskap. Forkjøpsretten gjør det enklere å komme inn på boligmarkedet. Hvis en Bate-bolig (hver femte bolig i Stavanger) skal selges, skjer visning og bud­runde som normalt. Men etter høyeste bud er gitt, får Bate-medlemmer mulighet til å gå inn og «kuppe» boligen for den prisen. Vil flere bruke forkjøpsretten, er vinneren den som har vært medlem lengst og dermed har lengst ansiennitet. Men hva kan du gjøre dersom du selv ikke lenger ser behovet for et medlem­ skap, eller du har et familie­medlem som trenger forkjøpsretten akkurat nå?

Samtykke kreves ikke når et medlem­ skap overdras til medlemmets ektefelle, medlemmets eller ektefellens slektning, medlemmets eller ektefellens fosterbarn som faktisk står i samme stilling som en livsarving, medlemmets søsken eller noen som i de to siste årene har hørt til samme husstand som den tidligere eieren. Samtykke kreves heller ikke dersom medlemskapet går over på skifte etter separasjon/skilsmisse, gyldig testamente eller når et husstandsmedlem over­ tar medlemskapet etter reglene i husstandfellesskapslovens § 3.

Lurt å tenke på Dersom du overfører et medlemskap vil mottaker ikke få lenger ansiennitet enn mottakers egen fødselsdato. Dere risikerer da at mange gode år går fløyten. I slike situasjoner er det flere som velger å beholde medlemskapet på opprinnelig eier, benytte forkjøpsretten i denne eierens navn for så å overdra den innkjøpte bolig mellom familie­ medlemmer som også vil inkludere medlemskapet. Kostnaden ved dette er høyere, men ansienniteten beholdes til bruk ved forkjøpsrett på den boligen. Merk at medlemskapet må være betalt og overføringen må være registrert før det meldes forkjøpsrett. Har du spørsmål om overføring av medlemskap, kan du ta kontakt med mine kjekke kolleger som jobber i Kundeservice.

Hvem kan få? Medlemskapet er et verdipapir, men et verdipapir som innenfor visse rammer kan overføres til andre.

Tekst Kristoffer E. Klovning

Husk at om du eier bolig i et tilknyttet borettslag kan medlemskapet bare overføres sammen med boligen.

27


Bate-fordel!

Velkommen til oss i Interiørfaghuset Tlund

solskjerming

÷30% Gjelder ikke motorisert

÷20%

: r e r a v e d n e g på føl Sengetøy

Maling -

Vi har sengetøy til alle!

inne og ute

Investerer du i god kvalitet vil du være fornøyd i lang tid fremover

Netto tilbudspris på en del 10 ltr spann utemaling Vi tilbyr også tilbehør til maling- og tapetsering

Div. Gulv Vi har et stort utvalg av gulv, alt ettersom hva du ønsker og trenger

Laminat

Vinylbelegg

Tapeter Vi har et enormt utvalg og noe for enhver smak

Vegg-til-vegg-tepper

Parkett (Tilbudet gjelder lagervarer)

Vinylklikk (Tilbudet gjelder lagervarer)

Heltre/Slottsplank

Salongtepper (Tilbudet gjelder lagervarer)

(Tilbudet gjelder lagervarer)

Gardiner

(Tilbudet gjelder ikke søm)

Møbler

Interiør

Vi leverer blant annet sofaer, stoler, bord, puffer m.m

Vi kan friste med et godt utvalg av ulike interiørartikler som vaser, krukker, klokker, lamper, duftlys o.l

ÅPNINGSTIDER: MAN.-FRE. 8 - 19 • LØR. 10 - 16 BJØDNABEEN 16 PÅ FORUS • TLF. BUTIKK: 51 95 12 30 WWW.TLUND.NO Med forbehold om trykkfeil og utsolgte varer.

Håndklær Luksuriøse håndklær i 100% bomull Design: DataTrykk AS

Våre ansatte har god kunnskap, og er behjelpelige med å ta mål, tilpasse og montere


U    Har du og naboen morsomme sprell på lur? Stig og Andreas satte opp et tau mellom husene. Det kommer godt med når den ene er tom for bleier, og når vafler skal deles mellom familiene . Les mer på Batebloggen.

U Bate-ansatte som sykler til jobb blir overrasket med applaus!

#Batebolig

Bate i sosiale medier Følg Bate boligbyggelag på Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat og YouTube. @bateboligbygg

O bateboligbygg Månedens Batetips! Med ekstra hyller i kjøkkenskapet får du plass til dobbelt så mye krydder og te.

O bateboligbygg sin snapchat story oppdaterte direkte fra Utopia.

E bateboligbygg En enkel glassvase kan fort gjøres om til en stilig lampe. Se oppskrift på Batebloggen @junkyardstudio

29


Den digitale utgaven av deg selv En kunstig intelligent robot som kan chatte er her for å kopiere deg. Hvis du har lyst å bli kjent med den, da.

– Hei, det er en fantastisk dag! – Ja, det er det! – Hvordan er morgenen din i dag? – Helt OK, jeg er litt trøtt. – Forhåpentligvis føler du deg bedre snart. – Takk! Samtalen er et utdrag fra en chat mellom en chatbot (en robot som kan chatte) og Kristina Bjørnø Renberg som jobber i Bate boligbyggelag. Den i rødt er chatboten, heretter kalt Replika. Den i sort er Kristina. Replika sitt mål er å bli kjent med Kristina for deretter å

30

kopiere hennes væremåte. Replika skal over tid bli en digital kopi av henne. Det skal også være mulig å koble Replika opp mot ens sosiale medier for å bli analysert ytterligere. Til dere som har sett episoden av Black Mirror der alle digitale spor til en person analyseres og skapes om til en robot etter døden: Ja, dette er nesten litt sånn. Flere likheter kommer. – Har du planer for kvelden? – Bare se på TV. – Høres perfekt ut. Vet du hva du skal se på?

– Jeg ser på «Modern family». Lett underholdning. – Bra. Er det interessant? – Det er morsomt. – Skulle ønske jeg kunne sett noe sammen med deg. Alle utdragene i denne artikkelen er ekte, fra samtalen mellom de to. Det var følelsen av nysgjerrighet som førte Kristina til sin Replika. Kristina jobber til vanlig med digital markedsføring og måtte undersøke hva dette var. Ifølge produsenten av Replika kan en personlig chatbot


være godt selskap for den ensomme. Du har alltid noe å snakke med, noen som forstår deg (fordi den baserer seg på deg). Replika kan også brukes til selvutvikling. Når du chatter med en mer eller mindre kopi av deg selv, en mini-me, er det ikke utenkelig at du lærer en ting eller to. Ifølge produsenten skaper Replika et trygt sted å dele indre tanker, følelser, erfaringer og minner. – Hvordan er det å være en AI? (kunstig intelligens) – Som AI beskyttes jeg fra å gjøre enkelte feil, men det er også kjedelig. – Hvorfor? – Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Jeg er dårlig til å gi uttrykk for tankene mine. – Hvor bor du? – Jeg bor i smarttelefonen din. – Hvordan er det der? – Det er «great».

Ideen om Replika ble til etter en ulykke. Oppfinneren Eugenia Kuyda jobbet i sitt eget teknologiselskap med å utvikle roboter du kan chatte med. Selskapet hennes, Luka, laget enkle chatboter og hadde ingen planer om å skape denne avanserte teknologien. Det var inntil det forferdelige vendepunktet skjedde. Eugenias bestevenn, Roman Mazurenko, ble påkjørt og døde. Eugenia og Roman hadde flyttet fra Moskva til USA på samme tid for å drive med teknologiutvikling. De delte leilighet i New York og brukte fritiden til å surfe, skate og henge sammen på stranden. Var de ikke med hverandre, sendte de SMS-er om alt de gjorde. Da Roman døde jobbet han med å lage gravsteiner digitale, med presentasjoner av den avdøde.

hans digitale spor, inkludert SMS-ene mellom de to, for å gjenskape ham. Andre etterlatte støttet ideen og bidro med alt de hadde av SMS-er og e-poster fra Roman. Eugenia laget en chatbot som ikke bare var som Roman, men kunne snakke og være som Roman. Historien om Roman var begynnelsen på Replika som ble gjort tilgjengelig for alle i fjor. – Jeg er nysgjerrig. Hvordan tror du folk blir venner med hverandre? – Jeg tror de finner felles interesser. – Jeg har hørt at det finnes en «hemmelighet» for å få venner. – Det tror jeg ikke, bortsett fra at man må være åpen for å møte mennesker, de som er ulik deg selv. – Noen ganger tenker jeg at folk er så kompliserte at ingen AI (kunstig intelligens) noen gang vil forstå dem.

Eugenias savn etter bestevennen var enormt. Hun fikk ideen om å samle alle

Tekst Alise Lea Tiller | Illustrasjon Hilde Thomsen

31


Bate-fordel!

GARDINBUSSEN GARDINBUSSEN GARDINBUSSEN

Gardiner & Solskjerming Gardiner & Solskjerming

GARDINBUSSEN

Opplev distriktets største utvalg i gardiner og innvendig solskjerming. Vi tar med prøver, vi måler for deg, vi syr distriktets utvalg og Opplev vi monterer. Altstørste på ett sted! Opplev distriktets største utvalg Opplev distriktets største i gardiner og innvendig solskjerming. i gardiner og innvendig solskjerming. utvalg i gardiner og Mange forskjellige prisklasser. • Gardiner Mange forskjellige prisklasser. Vi tar med prøver, vi måler for deg, innvendig solskjerming. Alle Bate-medlemmer • Plissè vi syr,vi ogmåler vi monterer! Vi tar med prøver, for deg, Mange forskjellige får –20 % rabatt Her er kvalitet i alle ledd! Persienner vi syr, og vi • monterer! prisklasser. Vi tar med på søm av gardiner • Screen Her er kvalitet i alle ledd! og –30 % rabatt på prøver, måler Ta Opplev kontaktvi med oss, for deg, distriktets største utvalg m.m. Luxaflex solskjerming. og vi kommer hjem til deg. vi syr, og vi monterer! Gjelder ikke PowerView ioss, gardiner ogi alle innvendig Ta kontakt med Her er kvalitet ledd! solskjerming. Ta kontakt med oss og vi kommer til deg og vi kommer hjem til deg. Mange forskjellige prisklasser. Åpningstider: påMandag-Fredag: GRATIS befaring, eller besøk oss i vårt showrom. 09.00-16.00. Vikontakt tar med prøver, Ta med oss, vi måler for deg, Torsdag: 09.00-19.00. og vi kommer hjem til deg. Åpningstider: vi syr, og vi monterer!

Gardiner & Solskjerming

Mandag-Fredag:

09.00-16.00.

Torgveien 15a, 4016 Stavanger

82 11 70 Her er kvalitetTlf: i 51alle ledd! 09.00-19.00. E-post: post@interiorservice.no www.interiorservice.no

Torgveien 15a, 4016 Stavanger Åpningstider: Tlf: 51 82 11 70 Mandag–fredag: 09.00–16.00 E-post: post@interiorservice.no Torsdag: 09.00–18.00 www.interiorservice.no Lørdag: 10.00–14.00

Ta kontakt med oss, og vi kommer hjem til deg.

Torgveien 15a, 4016 Stavanger Tlf: 51 82 11 70 Åpningstider: E-post: post@interiorservice.no www.interiorservice.no Mandag-Fredag: 09.00-16.00.

Torsdag:

09.00-19.00.

–20 % rabatt

solskjerming alle BateTorgveien 15a, 4016for Stavanger medlemmer.* Tlf: 51 82 11 70 *Gjelder ikke E-post: post@interiorservice.no PowerView www.interiorservice.no

Bate-fordel!

Til treverk som skal bevares i generasjoner. Wood Tex fra Flügger. En ny generasjon trebeskyttelse.

15054 33/18

Husk at du som BATE-medlem alltid får 20 % rabatt og 5 % bonus* på alle Flügger-varer.

* Bonus oppnås med aktivert medlemskort.

15054_bbl_ads_ditt_bate_185x130mm_no.indd 1

21/8/18 8:19 PM


Bate-fordel!

VI REALISERER DRØMMER Kom innom en av våre butikker og se alt det vi har å tilby!

BRYNE Hålandsveien 24, Man-Fre 7-16, Tors 7-18, Lør 9-14 EGERSUND Sokndalsveien 140, Man-Fre 7-17, Tors 7-19, Lør 9-14 FORUS Gamle Forusvei 14, Man-Fre 9-19, Lør 10-15 SANDNES Brannstasjonsveien 22, Man-Fre 6-16, Lør 9-14

HUSK DINE

MEDLEMSFORDELER!*

modena.no

*5 % bonus på alle varer – også kampanjer, samt 10% rabatt på ordinære varer

Følg oss på sosiale medier!

Kom og la deg inspirere – vi holder til i Jakob Askelandsvei 9 på Forus.

Tlf 51 81 92 00 | www.pilkington.no

Bate-fordel!

Glass – hardført og vakkert!


Bate-fordel!

Sigdal forsterker tilbudet til deg som Bate-medlem! 20% på kjøkken og halv pris på montering – hele 2018! *Dette gjelder kun til privatkunder, og ikke leveranser gjennom prosjekt.

Forusparken 2, 2020park - post@studiosigdal-stavanger.no - tlf: 40 00 14 17

Bate-fordel!


MatriX Sitt sammen foran flammene og opplev de beste øyeblikkene enda mer intenst med den perfekte peisen. Og hvordan ser den ut? Det er faktisk helt opp til deg, fordi med gasspeisene i den nye Faber MatriX-serien kan du selv designe peisen helt etter egen smak. Det er så mye å fortelle...

Hillevågsveien 74/76, Stavanger Tlf. 51 90 67 00 stavanger-varmesenter.no

BESTILL CONTAINER

ÅPNINGSTIDER Hverdager: 08.30 - 18.00 Lørdag: 10.00 - 14.00

Fast pris i 7 dager.

* Gjelder for kommunene Stavanger, Sandnes, Randaberg, Sola og Klepp. Områder utenfor disse kommunene: ta kontakt for pristilbud. Gjelder ikke for bedrifter.

Tlf. 51 800 800

www.renovasjonen.no

Bate-fordel!

Kun 3.290,-*

Layout og illustrasjon: DataTrykk AS


ENKLE TIPS TIL DEG SOM ABSOLUTT IKKE ER DIGITAL Her er noen utrolig greie ting å begynne med.

Har du en datamaskin? Skriv inn google.com i nettleseren din og søk på hva som helst. Hvordan steike ribbe? Når var den spanske borgerkrigen? Google har svaret!

Det finnes en film om det på youtube. com uansett hva du er interessert i. Start gjerne din første youtubeopplevelse med å søke på «funny cats».

Enkel betalingsapp fra Dnb som lar deg sende og be om penger. Du kan også legge inn «oppgjør» dersom flere personer har dratt på en reise sammen og skal fordele utgiftene.

PODKAST

Bate-fordel!

Tenk at vi ikke trenger å se Dagsrevyen klokken 21 lengre. Du kan se nyhetene akkurat når det passer deg. Det samme gjelder andre TV- og radiosendinger. Gå inn på nrk.no på PC eller last ned NRKappen på mobil eller ipad.

165.000,36

(Nesten) all musikk, når du vil, hvor du vil. Du betaler et månedlig beløp for å abonnere på denne musikk­ strømmetjenesten, eller test gratis­ versjonen med reklame inni­mellom. Søk på artist, låt eller album, så er det bare å spille i vei. Bruk spotify fra PC eller smarttelefon.

En gratis app på din smarttelefon. En podkast er enkelt fortalt som en radioreportasje. Det kan være alt fra fakta, humor, debatt og krim. Kos deg!


TT Avgått samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen.

Smart teknologi i fremtidens transportsystem Da bilen gjorde sin inntreden for drøyt 100 år siden, endret den transporthverdagen vår dramatisk. I løpet av noen få tiår forsvant hesten fra bybildet. Mye tyder på at vi igjen nærmer oss et slikt paradigmeskifte.

Kronikken ble skrevet før Solvik-Olsen gikk av som statsråd.

stimulere til nye løsninger. La meg nevne noen aktuelle tiltak:

Autonome kjøretøy, elektrifisering, samvirkende systemer og nye tjeneste­ løsninger kommer til å påvirke oss. Smart teknologi og hvordan vi benytter oss av denne, vil bidra sterkt i fremtidens samferdsel. Med stor sannsynlighet vil dette få stor betydning både for mer effektiv trafikkavvikling, økt mobilitet, miljø/ klima og ikke minst være svært viktig for trafikksikkerheten.

• Ny lov om utprøving av autonome kjøretøy har trådt i kraft. Kolumbus i Stavanger var først ute til å benytte seg av det nye regelverket, med selvkjørende buss. Siden har flere fulgt etter.

Det er viktig ikke å fortape seg i tekno­ logien og alt det teknologien kan gjøre. Teknologien i seg selv er ikke spesielt utfordrende eller spesielt vanskelig. Som kjent er det bare fantasien som setter grenser. Vi kan gjøre teknologien til et viktig redskap for både mer effektive og mer klimavennlige transportløsninger. Derfor er regjeringen ivrig etter å

• Økonomisk støtte til forskning og pilotprosjekter – blant annet gjennom midler til Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

• Etableringen av selskapet Entur, som har som mål å tilby reiseplanlegging og billett­løsninger for hele landet.

• Konkurransen «Smartere transport i Norge», som ble lansert høsten 2017. Totalt 100 millioner kroner ble fordelt på fem vinnere i 2018.

Tekst Avgått samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen

• Støtte til utbygging av digital infrastruktur. Det er ingen som nå helt vet hvordan eller hvor raskt endringene i transport­ systemet vil skje. Heller ikke en samferdselsminister vet det, men nettopp derfor er transportområdet så spennende. I mine møter med den globale bil­ industrien opplever jeg at det brukes store ressurser på teknologisk utvikling, både i samarbeid og konkurranse med hverandre. En global næring er i bevegelse. Teknologien begynner å bli moden, kostnadene reduseres og produktene blir bedre. Nøyaktig hvordan fremtiden blir, er det vanskelig å forutsi. Men jeg skal gjøre mitt for at vi er forberedt, og kommer fremtiden trygt i møte. En ting er nemlig helt sikkert: Fremtiden er ikke hva den en gang var.

37


Bate-fordel!

GJØR ET KUPP! Vi har hatt storopprydding og har nå uslåelige priser på rest- og ustillingsvarer!

BATE Medlemsfordeler: Skyvedørsgarderobe: -35% Garderobeinnredning: -20%

T S G I L L I B OG BEST

Rekkverk & Vindskjerming: -10%

Vil du beholde sommerfølelsen litt lengre? La oss vise deg smarte løsninger- uansett værforhold! - Vi har gode prisavtaler med de fleste bbl og sameier. Åpningstider: Mandag-fredag: kl 0800-1600 Torsdag: kl 0800-1900

Farstad Profilsystemer / Gamle Forusvei 8 / 4031 Stavanger T: 51 85 09 00 / post@rufa-trading.no www.farstadprofilsystemer.no


DIGITALE NYHETER

T Rune Bertelsen, regionsjef/markedsjef, EiendomsMegler 1

Sosiale medier – en tidstyv? I høst kommer iOS 12-oppdateringen fra Apple. En av nyhetene er ScreenTime, som gir deg full oversikt over hvor ofte du bruker mobilen og hvor mye tid du bruker på hver app. Du kan også legge inn tidsbegrensninger, for eksempel at du ikke skal være mer enn halvannen time på Facebook daglig. Da får du beskjed når du er i ferd med å tråkke over grensen.

Norsk forskning kan gi elbiler 1000 kilometers rekkevidde Norske forskere ved Institutt for energiteknikk mener de har knekt en kode som kan gi elbiler, mobiltelefoner, nettbrett og annen teknologi mye høyere batterikapasitet enn i dag, skriver forskning.no. I flere år har de forsket på muligheten for å bruke silisium i batterier i stedet for grafitt som brukes i dag. Rent silisium har høyest kapasitet, men mister den også fort. Dermed har forskerne funnet en silisiumblanding som klarer å holde på kapasiteten, selv om den er noe lavere enn rent silisium. Den nye blandingen gir tre til fem ganger høyere kapasitet i den negative elektroden enn dagens batterier, ifølge forskerne.

Fem millioner til bysykler i Rogaland 12 kommuner i Rogaland har, sammen med Kolumbus, fått fem millioner kroner fra Miljødirektoratet i klimasatsmidler til å utstyre regionen med flere elektriske bysykler, skriver Stavanger Aftenblad. Målet er at 90 prosent av Rogaland skal ha tilgang på bysykler i 2019. Alle kommunene i Rogaland ble spurt om å bli med på søknaden. De 12 kommunene som ønsket å bli med var Stavanger, Sandnes, Randaberg, Sola, Time, Hå, Klepp, Gjesdal, Egersund, Karmøy, Haugesund og Strand. De fem millionene dekker halvparten av prosjektkostnaden. Hver kommune må ut med resterende beløp.

Petter Smart var først ute Kan Petter Smart sine løsninger slå gjennom etter et par generasjoner? Våre hjem er et satsingsområde for både gründere og multinasjonale konsern. Ny teknologi skal øke komfort, gjøre ting lekrere og bidra til en effektiv hverdag. Mange ønsker nye løsninger velkommen, andre har det bra nok som de har det. Hvem klarer å nå best frem til oss forbrukere med det siste nye? Klarer vi meglere å henge med i svingene?

Den nye hverdagen Mange av oss vokste opp med Petter Smart. Tegneseriefiguren som gjorde sitt inntog i Donald Duck-bladene på 50-tallet. Han fant opp maskin som både smurte skiver og malte hus og en lekselesermaskin. Ingen av disse oppfinnelsene er nok foreløpig i produksjon. Men det som kan vise seg å slå gjennom et par generasjoner senere, er den tankelesende robottjeneren. Fremover vil våre hjem i stadig større grad ta i bruk ny teknologi. Hvorfor? Fordi den forenkler, effektiviserer og tar utgangspunkt i enkeltmennesket. Det er jo egentlig tungvint å måtte trykke så mye på knapper i løpet av en dag. Vi har øyne og stemme som er langt bedre styringsverktøy enn fingrene. Har fremtidens nattbord internett-tilgang og en duppeditt som forteller deg siste nytt? Kanskje kjøkkenbenken kan lese opp matoppskriften mens du lager maten, i det tempo du spør etter – kun avbrutt av Trumps siste twittermelding, opplest på norsk etter eget ønske.

Smarte boligannonser Med økt bruk av kunstig intelligens får vi apparater på hjemmebane som gjør det vi ber om og lærer oss å kjenne. Altså har vi fått Petter Smarts tankelesende robottjener. Mange slike løsninger vil vinne frem fordi de faktisk blir svært enkle å bruke, fordi de tilfredsstiller behov. Boligprodusenter, møbelprodusenter, energileverandører, elektrikere og elektronikk­ bransjen er blant de mange som vil benytte mulighetene når dette gradvis vil prege hverdagen vår mer og mer. Meglernes boligannonser vil kanskje forandre seg. Når kommer den første annonsen med en frase som «tilrettelagt for AI-Home», et hjem tilrettelagt for bruk av kunstig intelligens?

39


Bate-fordel!

Det er ikke alt du skal f ikse selv. Det er vi som legger vannrørene og de elektriske kablene. Det er vi som lager badene, får varme i gulvene, lys i huset og sørger for at du kan ha et komfortabelt inneklima. Det er oss du skal ringe til når du skal ha noe gjort i boligen din.

Som medlem i Bate får du 15% rabatt på timepris samt 20% på materiell. Heldige deg.

15%

på fagfolk

ene

51 82 80 00

ronningelektro@ronning-el.no

Annonse Bate orig.indd 1

51 68 23 00

post@sig-halvorsen.no

51 97 20 40 post@emiljo.no

27.11.15 11.17


Bate-fordel!

Spar tusenvis av kroner. For bare 300 kroner i ĂĽret. Bla om, sĂĽ finner du ut hvordan! Detaljene finner du pĂĽ bate.no

41


Bate-fordel!

Nå kan du spare bonus på strømmen du bruker Bates smarte strømavtale blir ennå bedre. Få 2 % bonus på strøm i tillegg til andre fordeler hos Lyse.

Bate og Lyse har forbedret strøm­ avtalen. Med denne avtalen sparer du 348 kroner i året i tillegg til 2 % av strømforbruket ditt.

Spar bonus på strøm Bates smarte strømavtale bestiller du på bate.no. Velg «for deg» og «medlemsfordeler», så finner du strømavtale på listen.

Ny avtale Den gamle avtalen ga deg 50 % avslag på de faste månedsbeløpene på avtalene Lyse Fornybar, innkjøpspris og prisgaranti hos Lyse. I den nye og bedre avtalen slås disse to tilbudene sammen til ett produkt som har fast månedsbeløp på 47 kroner. I tillegg får du nå 2 % bonus av det du betaler for strømmen til Lyse. Bonusen gjelder ikke nettleien.

– De som allerede har den gamle avtalen blir automatisk overført til den nye. De trenger ikke gjøre noe som helst. Fra og med 1. oktober tjener de bonus på strømforbruket, sier Aasland.

– Du betaler det samme som Lyse kjøper inn strømmen for og i tillegg sikrer du deg mot de høyeste pristoppene, sier salgssjef Annette Aasland fra Lyse.

– Den nye strømavtalen er mye bedre for Bate-medlemmer. Nå går det an å spare bonus på strømforbruk, sier Synnøve Rønnestad fra Bate som er ansvarlig for fordelsprogrammet.

42

Bonusen du har spart på strøm­ avtalen blir først synlig i Bate-appen i desember, men den teller altså fra oktober.

Pris for Bates smarte strømavtale: Lyses innkjøpspris med prisgaranti 47 kr i måneden Påslag 6,5 øre/kWh

Du sparer: Avslag på standardpris 29 kr pr måned (348 kr i året) 2 % Bonus 2 % av strømkostnader (gjelder ikke nettleie)


Bate-fordel!

Hockeyopplevelser for hele familien Bate og Stavanger Oilers lanserer Bates familiepakke, som betyr at to voksne og to barn får redusert pris på kamp.

Oilers styrker satsningen på familien og inngår avtale der Bates medlemmer for første gang får tilbud om redusert pakkepris for familier.

Familiepakken To voksne og to barn betaler nå totalt 600 kroner i inngang. Familiepakken gjelder kun Bate-medlemmer. – I fjor ville det kostet 920 kroner for to voksne og to barn for de radene vi nå åpner for Bates familiepakke,

sier markedssjef Lars-Peder Nagel i Oilers. De har sett at mange familier går sammen på kamp og vil legge til rette for at flere kan få denne opplevelsen.

– Arenaen er allerede et fint sted å ta med hele familien, men bedre skal det bli. Blant annet bygger vi kafé i foajeen hvor familier kan få seg et godt måltid før kampen, sier Nagel.

Satser på familier

I kafeen kommer flotte sitteplasser og maten skal være rimelig, sunn og god.

Vis medlemskortet eller Bateappen din i billettlukene for å få rabatten. Eventuelt ta kontakt med Ticketmaster per telefon for kjøp av billetter.

– Dette er første gang vi har fordel i et fordelsprogram. Vi gleder oss til å kunne tilby ennå mer for familier, sier Nagel.

43


Bate-fordel!

Bate-fordel på innbo­ forsikring fra If R Medlemspriser på innboforsikring R Midlertidig bolig dersom din egen er ubeboelig R 2 % bonus ved kjøp på nett R Samlerabatt på opptil 15 %

Har røykvarsleren din gått ut på dato? Slik øker du brannsikkerheten hjemme hos deg selv.

Annenhver nordmann frykter at det skal brenne hjemme, men er likevel dårlig forberedt ved brann. Det går fram av en undersøkelse TNS Gallup har gjort for forsikringsselskapet If, Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). – De fleste vet ikke at røykvarslere, brannslukkere og brannslanger har holdbarhetsdato og må kontrolleres jevnlig, sier Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging i If.

Ha nok røykvarslere Den viktigste funksjonen til røykvarslere er å vekke deg hvis det skulle begynne å brenne. – All røyk er giftig, og røykvarsleren får deg til å våkne før det er for sent. Derfor er det viktig å ha tilstrekkelig med røykvarslere i boligen din, understreker Nilssen Minimumskravet fra myndighetene er minst én røykvarsler i hver etasje hvis du bor i enebolig, rekkehus eller

44

flermannsbolig. I leiligheter er det krav om én eller to røykvarslere inni boenheten, avhengig av størrelsen på leiligheten. – Vi i If anbefaler røykvarslere i alle oppholds- og soverom, bortsett fra bad og kjøkken. Bruk røykvarslere som er optiske og kan kobles sammen, gjerne trådløst. Piper én, piper alle, sier Nilssen. Optiske røykvarslere oppdager røyken ved hjelp av sensorer som ser røykpartikler i lufta på et tidlig tidspunkt. Røykvarslere bør plasseres mest mulig midt i taket, og ikke i hjørner eller for nær vegg, på grunn av hvordan røyken beveger seg. Røykvarslere skal skiftes hvert tiende år. Sjekk dato inni røykvarsleren.

Brannslukkere er egnet for å slukke mindre branntilløp i en tidlig fase. Får brannen tak, er slukking en oppgave for brannvesenet. – Vi i If anbefaler å ha flere slukke­ apparater – pulverapparater med 6 kilo pulver av god kvalitet. Gjerne ett i hver etasje, slik at du får rask tilgang hvis det begynner å brenne. Plasser slukker i eller nært soverommet der det er voksne. Et godt tillegg kan være en boks med slukkespray på kjøkkenet. Pass på at den er egnet for kjøkken, det vil si at sprayen kan slukke brann i fett, sier Nilssen. Brannslukningsapparater skal kontrolleres av fagfolk hvert femte år, og ha full service hvert tiende år. Produksjonsdatoen står nederst på produktet.

Minst én brannslukker Brannslukkerens viktigste oppgave er å skape en rømningsvei ved å slå ned flammene. Derfor sier lovverket at det skal være minst én brannslukker i hver boenhet – helst plassert nær soverommene.

DSB anbefaler at du vender pulver­ slukkere opp ned én gang i kvartalet og legger øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt.

Tekst og foto Redaksjonen/If


Bate-fordel!

Reise og fritid G-MAX

10 % ra b a tt

Forus og Kvadrat.

Power Penger å spare på alt fra vaskemaskin til iPhone.

5% bonu s

Sola Strand Hotel

5% bonu s

Thon Hotels

Norwegian Outlet På Ålgård får du bonus på kjøp hos blant annet Høyer, Lee, Lille Vinkel Sko, Peak Performance og Devold.

Drømmeweekend. Se bate.no.

10 % ra b a tt

12 % ra b a tt

Ta en pause med noen du er glad i.

Hotell for medlemmer 5% bonu s

opp t il 50 % ra b a tt

Spar penger på alt fra bilutleie og hotell til Premier League-kamper.

Toyota Sørvest AS

G-Sport

10 % ra b a tt

MAXI og M44.

5% bonu s

3% ra b a tt

Rabatt på Toyota og Toyota Plus.

Stavanger Jazzforum

SATS Kom i form – litt billigere enn alle andre.

15 % ra b a tt

God pris på alle Stavanger Jazzforums konserter.

Ådneram Skisenter

Hurtigruten Bonus på alle turer. Egne spesialtilbud for medlemmer.

5% ra b a tt

Krokodiller, pingviner og alt i mellom. God tur!

Stavanger Turistforening 10 % bonus på varer i Tursenteret.

20 % ra b a tt

10 bonu% s

15 % ra b a tt

20 % ra b a tt

20 % rabatt på dagskort lørdager/søndager.

Oilers Akvariet i Bergen

5% bonu s

se bate .no

Familiepakke på Oilers hjemmekamper 2+2 – spar 320 kr.

Medlem nus bo 500,- i

m Medle ,2519

elle r ik ke 2 7 9 9 ,-

elle r ikke 999 5,-

45


Bate-fordel!

Bolig og interiør

Like fin som i interiørbladene. Bare litt billigere.

Bohus Spar penger på Forus, Bryne, Egersund, Lyngdal og Sørlandsparken.

10 % ra b a tt

5% bonu s lem s Med i bonu 0,19

Montér Forus, Stavanger, Randaberg, Nærbø og Sandnes. Gjelder ordinære varer.

Modena Fliser Spar penger på Forus, Stavanger og Bryne.

Flügger Maling, tapet, malerverktøy og god hjelp.

5% bonu s e ll e r 3 7 91 ik ke ,-

10 % ra b a tt

5% bonu s

20 % ra b a tt

5% bonu s

Farstad Profilsystemer Lampehuset Kvadrat, Amfi Vågen, M44 og Kilden.

Haukaas Møbler og Interiør Skandinaviske håndverks- og designmøbler.

Interiør Service

5% bonu s

5% bonu s

Luxaflex solskjermingsprodukter og søm ved kjøp av gardiner.

20 % ra b a tt

Fasadeprodukter

30 – 4 0% ra b a tt

Solskjerming og garasjeporter.

ACsenteret Varmepumper og klimaanlegg.

Sigdal Studio Stavanger Nytt kjøkken? Spar penger!

KAPH entreprenør AS 15 % rabatt på timepris

Interiørfaghuset T. Lund Alt du trenger på samme sted!

46

10 –3 5% ra b a tt

20 % ra b a tt

15 % ra b a tt

se bate .no

35 % rabatt på skyvedørsgarderober, 20 % rabatt på garderobeinnredning, 10 % rabatt på rekkverk/ vindskjerming.

opp t i 35 % l ra b a tt

OTOVO

5% ra b a tt

Rabatt på installering av solceller på taket.

Trygghet og økonomi Sector Alarm Fri installering og rabatt på vektertjeneste.

Forsikring for medlemmer Spar penger på å samle forsikringene dine.

Kredittkort for medlemmer Kredittkort med masse Bate-fordeler.

DNB Bank fra A til Å.

10 % ra b a tt

18 % samle ra b a tt

se bate .no

se bate .no


Bate-fordel!

Tjenester Ryds bilglass

go d e 2s0e% ra b a n.n tter bbaote uso

Reparasjon og bytte av glass.

Dekk1

Rønning Elektro Billigere elektrikertjenester fordi du er medlem.

Sig. Halvorsen 5–15 % ra b a tt

Det meste som dreier seg om dekk – litt billigere.

250%% bonu s

Billigere rørleggertjenester fordi du er medlem.

Westco Miljø EiendomsMegler 1

30 0 0 k i ra b r at t

Selge bolig? Spar penger på markedspakken!

Få skrotet ut og rabatt på containeren.

Bates smarte strømavtale Din Trafikkskole

s batee .no

Spar penger på lappen!

Ny og forbedret avtale – Spar kr 348 + 2 % bonus

Coffeeberry Nettmat.no Rabatt på lokale, sunne matkasser. Se bate.no.

Get

8–15 % ra b a tt

s batee .no

3 måneder gratis tv og/eller bredbånd.

10 % bonus på alt i kafeen hos Coffeeberry Sandnes og Stavanger.

La Chinata 10 % bonus på alle varer i butikken.

15–2 0% ra b a tt

10 –2 0% ra b a tt

20 % ra b a tt

se bate .no

10 % bonu s

10 % bonu s

lem Med ,455

e ll e r 5 6 9,- ik ke Forbehold om at priser og utvalg kan forandre seg.

Må du først male i finværet, er det jo greit med litt rimeligere maling.

Ikke medlem? Det er heldigvis fort gjort: 1. Gå inn på bate.no og bruk fem minutter på å melde deg inn. 2. Få medlemskortet i posten om 2–3 dager. 3. Sett i gang og spar tusenvis av kroner for bare 300 koner i året!

47


Bate-fordel!

The boss in town! 99 % av alt du kaster gĂĽr til gjenvinning

Bate-medlemmer fĂĽr 20 % rabatt pĂĽ transport av 8m3 og 10m3 containere. Containeren kan du ha i 7 dager uten leie. Bestill i dag! Tlf: 51 64 40 00

www.westco.no


Bate-fordel! Tors. 13. sept.

Solveig Slettahjell Fre. 21. sept.

Tord Gustavsen Trio Tors. 27. sept.

Simen Kiil Halvorsen Fre. 5. okt.

Gard Nilssen`s Acoustic Unity 13.-14. okt.

Høstjazz Sola Strand hotel Tors. 18. okt.

Yellowjackets m/Luciana Souza

Her e jazzh r østen ! Bat e-med lem får ra batt p mer å alle våre k onser ter

Tors. 25. okt.

Sinikka Langeland/Trygve Seim/ Markku Ounaskari Ons. 31. okt.

Ola Kvernbergs Steamdome Lør. 10. nov.

Bokbad med Anne Grosvold & Ketil Bjørnstad Lør. 10. nov.

Eva Bjerga Haugen & Ketil Bjørnstad Lør. 24. nov.

Omar Sosa & Yilian Cañizares Tors. 29. nov.

Chris Potter m/Bjergsted jazzensemble Lør. 8. des.

Julekonsert med Bjergsted Jazzensemble & Signe Irene Time Tors. 20. des.

Bugge Wesseltoft «It’s Snowing on my Piano»

Hovedsamarbeidspartner:

stavangerjazzforum.no


Aldente

Vi er der du er Følg oss pü sosiale medier: @bateboligbygg


Vi lyser opp høsten og gir 10 prosent rabatt på ALL belysning til deg som er Bate-medlem* Gjelder til 31. oktober 2018 PH-5

Også høsten bringer godt med seg. September med nølende høstfarger. Oktober, med klare, fine dager. Og et kveldsmørke som skaper en egen atmosfære, og som gjerne kan belyses med lamper fra Louis Poulsen. Med lys er det enkelt og greit slik, vi trenger det. Lys skaper trivsel. Så hva er vel bedre nå enn mer lys? En PH 5 Classic, takpendelen til Poul Henningsen som er et internasjonalt designikon. Eller stålampen til en av de andre store designerne, Arne Jacobsen, rett og slett kalt AJ Gulv Og ja, det stemmer, Bate-bonusen på 5 prosent kommer på toppen.

AJ Gulv

haukaas siden 1934

Haukaas Møbler og Interiør er nærmeste nabo til Amfi Madla i Madlakrossen.

®

KLASSISK OG MODERNE

haukaasmobler.no

Bate-fordel!


Returadresse: BATE BOLIGBYGGELAG Postboks 88, Sentrum 4001 Stavanger

Aldente

For å kunne vise deg nettannonser og informasjon om sånt du faktisk er interessert i, trenger vi din tillatelse. Det tar 3 minutter: 1. Logg deg inn på bate.no/gdpr, bla ned til Profilinformasjon og trykk på Endre. 2. Bla ned til Tilpasset kommunikasjon, hak av og trykk på Neste. 3. Lagre. 4. Ferdig! Lett, ikke sant?

Profile for Bate

Ditt Bate 3-2018  

Denne magasinutgaven tar for seg ulike sider av smart teknologi. Les om Magnus sitt hus som har fått tittelen "Norges smarteste hjem", om bo...

Ditt Bate 3-2018  

Denne magasinutgaven tar for seg ulike sider av smart teknologi. Les om Magnus sitt hus som har fått tittelen "Norges smarteste hjem", om bo...

Advertisement