Hellevoeter 08 sept2016

Page 1

2e jaargang - #08- oktober 2016

Redders in nood Wat een portret!

Het Glacis

70+ mode On stage Regio&natuur

Lifestylemagazine voor Hellevoetsluis


HOUTEN VLOEREN LAMINAAT PVC

Rijksstraatweg 286a 3225 KE Hellevoetsluis

T. 0181-327778 - M. 06-30582855 limousinslagerijvantertoorn@live.nl

Van Son Vloeren BV Rijksstraatweg 254a Tel.: (0181) 336944 3223 KE Hellevoetsluis info@vshv.nl

Adverteren in Hellevoeter?

T 0181 417 111 I info@bastionx.nl

www.vansonvloeren.nl

BABY- & KINDERKLEDING Struytse Hoeck 60C 3224 HB Hellevoetsluis Openingstijden: Maandag gesloten Dinsdag-donderdag 09:30-17:30 uur Vrijdag 09:30-20:00 uur Zaterdag 09:30-17:00 uur Laatste zondag v/d maand 13:00-17:00 uur

www.in2kidsfashion.nl


voorwoordvoorwoordvoorwoord woordvoorwoordvoorwoordvoor voorwoordvoorwoordvoorwoord woordvoorwoordvoorwoordvoor voorwoordvoorwoordvoorwoord voorwoordvoorwoordvoorwoord voorwoordvoorwoordvoorwoord 3

Samen

Sixties Night Van de MACH naar het Baantje en door naar het BarBiertje! Overal toffe bands en een volle, oergezellige Kerkstraat.

Een voorwoord voor de Hellevoeter? Door mij? Echt waar? Nou ja, wat een eer! Ik zal mezelf even voorstellen: Ik ben Wendy Dikken, geboren in Rotterdam, getogen in Rockanje, woonachtig in Brielle en werkzaam in het mooie BarBiertje. Dat maakt voor mij de Hellevoetse Vesting logischerwijs één van de leukste plekken van Hellevoet. De diversiteit, de sfeer... het is er allemaal terug te vinden. Ik ben veertien jaar geleden in het BarBiertje als barkeepster begonnen; als een soort hobby. Ondertussen heb ik er nu als bedrijfsleidster meer dan fulltime job aan. Maar het is absoluut de moeite waard. De afgelopen zomer begon wat moeizaam, qua weer. Al is onze ervaring als BarBiertje dat de zomer er precies was als ie er toch echt moest zijn! Bijna alle evenementen hadden een behoorlijk zongehalte wat ervoor zorgde dat het echt bruiste in de Hellevoetse Vesting.

Alive Ook zal ik even uitleggen hoe al die leuke dingen tot stand gekomen zijn! Dat er binnen het BarBiertje meer dan genoeg te beleven is, weten de meesten waarschijnlijk al. Maar is de term Alive in de Vesting al bekend? Het staat voor samenwerking tussen de ondernemers in de Vesting. Naar aanleiding van Kerst in de Vesting afgelopen jaar,zijn we begin dit jaar met z'n allen bij elkaar gekomen om meer gezamenlijk te gaan organiseren. Sinds die tijd hebben we maandelijks vergaderingen met elkaar, over hoe, wat en wanneer te organiseren. Iedere vergadering wordt gecoördineerd door van Nicole van Tooren (HIT Hellevoetsluis). Nicole is heel sterk in de puntjes op de i zetten en het verbinden. Dit is iets wat de Vesting heel erg ten goede is gekomen.

Vestingdagen 2016 Al valt het buiten Alive in de Vesting, het evenement is meer dan het vermelden waard. Hoeveel mensen hebben dat weekend de weg naar de Hellevoetse Vestingdagen weer gevonden? Alleen bij ons voor de deur waren ze al niet meer te tellen! Wat een TOP weekend was dat. Van ons uit, bij deze, alsnog een enorme pluim naar deze geweldige organisatie. Een Vestingdagen om nooit meer te vergeten.

Het zijn er teveel om allemaal op te noemen, maar het is misschien wel leuk om even een kleine greep te doen uit de afgelopen evenementen.

Bevrijdingsdag Bij ons op het terras was het stapelen met de band De Juf! Maar ook op het Baantje zat het terras helemaal vol met mensen die heerlijk konden relaxen op lounge muziek.

De Vesting rolt de loper uit Een evenement dat na drie succesvolle edities ondertussen niet meer weg te denken is van onze kalender.

Streetfood Festival Totaal meer dan tienduizend mensen op afgekomen. We waren aan alle kanten uitverkocht! Dat hadden wij als ondernemers even niet zien aankomen. Wat een succes was dat! Vooral doorlopen en zweten! Ook voor mij en onze crew. Super leuk.

Jazzy Hellevoet Warm, gezellig en sfeervol! Gaat ook zeker volgend seizoen gewoon weer op herhaling.

Aankomend en in de startblokken 1 Oktober - Oktoberfest, Jetzt geht’s los, Lederhosen, Dirndls, Ein Prosit ;-) In de gehele Kerkstraat gaan we weer voor alom gezelligheid.

Vervolgens gaan we door met Halloween, lichtjesavond en natuurlijk Kerst in de Vesting 2016. Vooral het laatste heeft tijdens deze mooie nazomer al mijn volle aandacht, want het vereist altijd de nodige organisatie. Ik kan dan ook al met plezier uitkijken naar de kerstbomentijd, kampvuurtjes en honderd keer Last Christmas op de radio. Het liefst met een beetje sneeuw natuurlijk. Heerlijk, ik kan niet wachten! Zie ik je dan? Proosten we met een glas Glühwein alvast op een mooi evenementenseizoen in 2017.

Groet, Wendy

colofoncolofoncolofoncolofon foncolofoncolofoncolofoncolo colofoncolofoncolofoncolofon foncolofoncolofoncolofoncolo

Colofon

Uitgave Dit is een uitgaven van Bastion X in nauwe samenwerking met gemeente Hellevoetsluis. Uitgever Bastion X Communicatie Partners Nauwe Sloopje 1b 3231 BW Brielle T 0181 417111 info@bastionx.nl www.bastionx.nl

Redactie Arie Vuijk Gemeente Hellevoetsluis Teun Lageweg Jan Wolters Theater Twee Hondjes Megan Wols Lionel Stute Miranda Kievit Nicole van Tooren Olga Klöne

Foto cover Renée Streefkerk

Advertentie-acquisitie Dennis van der Zalm

Fotografie Renée Streefkerk Bastion X Gemeente Hellevoetsluis Nicole van Tooren Stadsmuseum Hellevoetsluis

Verspreiding RVE Verspreidingen

Art Direction Jerry de Jong

Copyright Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder vooraf gegeven toestemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Disclaimer De in deze uitgave geplaatste foto’s zijn afkomstig van vele bronnen. De redactie heeft getracht de exacte herkomst van de foto’s te achterhalen. Ook is toestemming gevraagd aan de verstrekker van de foto’s voor het plaatsen. Het is nooit de intentie van de redactie geweest om bewust zonder toestemming van de maker, foto’s met copyright, (ongevraagd) te publiceren.


VOOR WIE ECHT WAT MOOIS WIL ...

Vingino, Retour, Indian Blue Jeans, Seven One Seven, Cars Jeans, Petrol, Geisha, Nono, Z8, Quapi, Jubel en Sturdy, Oliver, Feetje, Babyface, Kidzface, Bambam

De reiswinkel van de regio! Voor een exclusieve verzorging van uw reizen... t Losse vliegtickets t Vlieg- bus- en t Cruises en rijnreizen treinreizen t Weekend weg in t Stedenvakanties eigen land t Autoverhuur Kerkstraat K erkstraat 3+1 3+10 0 , Hellevoe Hellevoetsluis tsluis

Internet: Internet: www www.rietdijkmode.nl .rietdijkmode.nl

0ROHQZHJ ‡ $5 ‡ 2XGHQKRRUQ 7 ‡ ) ( WUDYHO#UHLVEXUREHUQLVVH QO ‡ : ZZZ UHLVEXUREHUQLVVH QO

INKOOP - VERKOOP - REPARATIE - ONDERHOUD EN SCHADE VERZORGEN WIJ VOOR ALLE MERKEN Moriaanseweg West 62 | 3222 AD Hellevoetsluis | T. 0181 745 834 www.S c o o t e r B o u t i q u e .nl info@scooterboutique.nl

PRIMAVERA € 3.249,00*

ZIP 50 4T € 1.499,00*

New City € 999,00*

Alle scooters uit voorraad leverbaar. *Exclusief afleveringskosten

SCOOTERBOUTIQUE is officieel gecertificeerd dealer van


Inhoud 06

Historie

15

Gemeente

17

Musea

22

Dierenambulance

24

Sport

27

Column Megan

Het Glacis Cultuurhuis en ambassadeurs... Te bezichtigen in Hellevoet Redders in nood Padel... bij TC de Kooistee Hetistewarm

28

Muziek

The stage is yours!

30

Theater Twee Hondjes

32

Ambacht

35

Mode

42

Regio & natuur

45

Bibliotheek

47

Make Over

48

Uit de kunst

51

Weekmarkt

52

Verzamelaar

54

Bekende Hellevoeter

56

Jongeren

59

Vraag ’t aan...

61

Goed om te weten

Programma Met naald en draad Dress for Fall... Van vis tot vogel Lees- & luistertips! Michael Sellen ...van Christiaan Kindermode Een gelikte collectie Schoonheidsspecialiste... Jaden & Dani De brandweer

5

Rood met witte stippen Er zijn mensen die nu het liefst drie maanden naar het buitenland gaan. Alleen om aan de herfst te ontsnappen. De vallende bladeren, de dagen die steeds korter worden, de mist die voor problemen op de weg zorgt, de overvloedige regenval die de tuin verandert in een sompig stuk aarde, de wind die tot stormkracht aanwakkert en de alsmaar dalende temperaturen die soms voorbij het vriespunt reiken. Genoeg redenen om het land te ontvluchten. Tenminste voor de pessimisten onder ons. Het najaar heeft zeker ook zijn charme en is het helemaal niet nodig om Nederland, Hellevoet, tijdelijk de rug toe te keren. Onze gemeente verdient het ook niet. Hellevoetsluis is altijd mooi; of het nu winter, lente, zomer of herfst is.

Er zijn zelfs mensen die juist in de herfst naar Hellevoetsluis komen. De kust heeft ook in dit jaargetijde namelijk zo zijn voordelen. We kennen allemaal het spreekwoord: een dag is nooit zo nat of de zon schijn altijd wat (of variaties daarop). En aangezien het weer in ons land meestal uit het zuidwesten komt - in de herfst is dat nog meer het geval - klaart het hier altijd het eerste op. Terwijl het binnenland nog onder een grijze deken ligt en het hemelwater gestaag naar beneden komt, kunnen wij al volop genieten van het zonnetje. En wat denkt u van een uurtje uitwaaien op het strand. Inderdaad, het wil wel eens waaien in de herfst en aan de kust waait het in de regel harder dan in de rest van het land. Maar wind gaat echt niet altijd gepaard met regen. En als de temperatuur ook meewerkt, is het zeker geen straf om in de wind te lopen.

Op zo’n mooie herfstdag, of het zonnetje nu schijnt of niet, is het heerlijk om de natuur in te gaan. En laat die nu in ruim mate aanwezig zijn in Hellevoetsluis. Natuurspeeltuin, het Wilde Weide Speelbos, het Kooisteebos, het Quackgors met het Quackjeswater,

het Ravense Hout en natuurlijk het unieke duingebied van Voorne. Keus genoeg. En het is allemaal even mooi. De natuur ondergaat nu een duidelijke gedaantewisseling. Het lijkt wel of het er elke dag weer anders uitziet. Het zonlicht krijgt een zachtere gloed. De bladeren aan de bomen veranderen in de prachtigste kleuren. Groen maakt langzaam maar zeker plaats voor geel, oranje en bruin. De bomen raken hun bladeren kwijt en bedekken het groen op de grond.

Toch ontstaat er ook nog nieuw leven in het najaar. Paddenstoelen steken hun kop op. In allerlei soorten en maten en op de meest bijzondere plaatsen. Soms ook in verrassende kleuren: rood met witte stippen. En wie er oog voor heeft, kan het nieuwe voorjaar al zien. De knoppen zijn namelijk al aangemaakt. Ze vormen het nieuwe leven dat de komende lente weer uitbundig tevoorschijn komt. Want ook al is het najaar en moet de winter nog komen, het wordt altijd weer lente. De herfst is verre van deprimerend en is zeker geen reden om weg te vluchten. Je moet al het moois van Hellevoetsluis natuurlijk wel (willen) zien. En in deze editie van Hellevoeter laten we zien wat onze gemeente nog meer te bieden heeft. Leuke en interessante verhalen van en over inwoners van Hellevoetsluis. Veel leesplezier!


6

Het Glacis...

Tekst: Teun Lageweg

Hellevoets eerste nieuwbouwwijk Wie foto’s van de Hellevoetse vesting en omgeving van vlak na de Tweede Wereldoorlog bekijkt, zakt de moed zelfs nu nog in de schoenen. Kale vlakten, puin en een restant van voor een groot deel verpauperde huizen. Maar de toen nog resterende 800 inwoners zaten niet bij de

1

pakken neer. Het bleek dĂŠ

2

kans om al lang bestaande nieuwbouwplannen eindelijk leven in te blazen.


7 Gemeentebestuur en woningbouwvereniging maakten zich samen sterk en de eerste plannen voor nieuwbouw lagen al snel op tafel. Met als doel nu eindelijk eens goede, moderne woningen te bouwen, een kans die er in tientallen jaren daarvoor bijna niet was geweest. Om dat te realiseren moest wel ruimte buiten de benauwde vesting worden gezocht. De blik werd gericht op een terrein net buiten de wallen: het Glacis. Woningwet Dat zelfde Glacis was al eerder als bouw locatie gebruikt. Een in 1901 aangenomen Woningwet had er voor gezorgd dat gemeenten zelf iets konden doen tegen vaak bijna onmenselijke woontoestanden in - vooral - grote steden. Ook in het Hellevoet van die tijd wist men over dat soort toestanden mee te praten. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in de 19e en begin 20e eeuw zijn er jaren geweest dat Hellevoetsluis (toen alleen nog de vesting en de onmiddellijke omgeving) werd bevolkt door vier- à vijfduizend bewoners, zowel militairen als burgers. Het leven binnen de Hellevoetse vestingwallen was daarom vroeger lang niet altijd zo romantisch en genoeglijk als nostalgisch ingestelde geesten wel eens willen doen geloven. Zeker afgezet tegen de maatstaven van nu, was het vaak enorm behelpen. Veel gezinnen moesten het met een éénkamerwoning doen en den druk op woonruimte was enorm.

3

Bouwlocatie In de loop van de 19e eeuw was al geprobeerd een groot gedeelte van de bebouwing aan de westzijde van de vesting onbewoonbaar te verklaren, om daar nieuwe huizen te bouwen. Die pogingen mislukten, door groot verzet bij de eigenaren. Pas aan het begin van de 20e eeuw kwam er wat schot in de zaak. In 1912 ging, met financiële steun van particulieren, een comité aan de slag om een ‘vereniging ter verbetering van de huisvesting’ op te richten. Met de Werkliedenvereniging van de Rijkswerf en de Bond van Onderofficieren werden plannen gemaakt voor huizenbouw. Binnen de gemeentegrenzen van het Hellevoetsluis van toen was er voor een bouwlocatie eigenlijk maar één optie, een strook grond langs het zogeheten Glacis, een open terrein pal ten noordoosten van de vesting. Het Glacis zelf was toen nog volop in gebruik door leerlingen-matrozen van de marine-opleidingsschepen Buffel en Van Galen, die daar hun lichamelijk oefeningen en exercities hielden. Bovendien was het terrein in gebruik bij twee voetbalclubs: M.V.V. van de leerling-marine machinisten en H.V.V. (v.v. Hellevoetsluis), de burgervoetbalclub. Maar op een strook particuliere grond, langs de Glacisweg (nu President Paterstraat) konden toch 18 woningen worden gebouwd.

Glacis Glacis Een glacis, een Franse term uit de vestingbouw, is een van buiten naar binnen glooiend omhoog lopend, open terrein, om de vesting-werken heen.

Het Hellevoetse Glacis was het gebied dat in de huidige situatie wordt begrensd door de Kanaalweg, President Paterstraat en Glacisweg. Van dat gebied werd door militairen en burgers dankbaar gebruik gemaakt voor allerlei activiteiten, waarvoor in de druk bevolkte en dicht bebouwde vesting geen plaats was.


8

Straatnamen Pas vijf jaar nadat het eerste blokje woningen op het Glacis was neergezet, boog de gemeenteraad zich over de straatnamen voor de nieuwe wijk. Daarvoor werd door Hellevoeters eenvoudig gesproken over ‘de nieuwbouw’, of ‘hij of zij woont aan de ‘Glanzie’ ‘. De raadsleden waren het er snel over eens dat de nieuwe straat-namen de historie van Hellevoetsluis moesten weerspiegelen. Er werden niet alleen namen in relatie tot de vesting uitgezocht, ook personen die in het verleden van Hellevoetsluis belangrijk waren geweest werden vernoemd. Zoals de waterbouwkundige Jan Blanken en de vermoedelijke ontwerper van het Prinsehuis, bouwmeester Pieter Post. Ook de eerste burgemeester van Hellevoetsluis na de Franse tijd, toen nog president genoemd, werd een straatnaam toebedeeld. Lambertus Paters wordt helaas nu nog steeds tekort gedaan, zijn naam wordt consequent zonder de laatste letter s geschreven, een historische foutje.

4

Ook tegen het Pieter Postplein was nog wat oppositie; een raadslid sprak zijn voorkeur uit voor het Jan van Zutphenplein, een destijds bekende naam bij de TBC-bestrijding. Er werd een compromis gevonden: de burgemeester zegde toe bij een volgende te bouwen wijk aan die naam te denken. Maar tot op heden is Jan van Zutphen nog steeds niet in de straatnamenlijst van Hellevoetsluis te vinden. 5 Tegenslag De belangstelling was groot; tegen een huur van f 3,10 per week betrokken de eerste bewoners in 1913 hun hagelnieuwe huis. Pas in 1922 volgde het tweede project: een klein complex van twaalf woningen, gebouwd tegenover het eerste project. Maar daarna was het gedaan met nieuwbouw. Hellevoetsluis kreeg als marinestad de ene tegenslag na de andere te verwerken. Marinediensten en Rijkswerf vertrokken en namen tal van inwoners mee. Veel achtergebleven vestingbewoners zagen hun kans schoon en verhuisden naar ook leeggekomen, maar betere woningen in Nieuw-Helvoet. De economische omstandigheden verslechterden ieder jaar en de kans op nieuwbouw

verdween als sneeuw voor de zon. In een optimistische periode was er nog wel een bouwterrein in de Molshoek aangekocht, maar dat bleef maagdelijk leeg en kostte alleen maar rente. Op last van de Duitse bezetter werden in 1943 de dertig woningen op het Glacis, samen met het grootste deel van de woningen binnen de vesting, ook nog eens afgebroken, zodat er tenslotte voor de Vereniging Volkshuisvesting niets meer overbleef. Nieuw begin Maar het einde van de oorlog bood weer kansen op een nieuw begin. Plannen voor werkgelegenheid en woningbouw kwamen op tafel en er verscheen zowaar weer enig

optimisme bij het handjevol overgebleven Hellevoeters. Op de oude, verlaten Rijkswerf werd weer een scheepswerf gevestigd, in de vroegere sloepenloodsen kwamen een meubelfabriek en een draadwarenfabriek. Deze nieuwe bedrijven zorgden met al bestaande bedrijven, als de Rubberfabriek Helvoet en Vermaat’s Autobedrijf, voor nieuwe werkgelegenheid, en dus ook aan een nieuwe behoefte aan woonruimte. Op het Glacis werd een bescheiden begin met woningbouw gemaakt. In het voorjaar van 1948 betrokken de huurders het eerste blokje van negen woningen aan de President Paterstraat (toen nog Glacisweg). Erg snel ging het allemaal niet. Er was in die tijd aan van alles een tekort, vooral aan financiën en


9

Bij de foto’s 1 Vanaf de watertoren een kijkje op de ‘nieuwbouw’. De particuliere bebouwing aan de Glacisweg, op de voorgrond, ontbreekt nog.

2 Gezicht op Het Glacis in de jaren dertig van de vorige eeuw. Rechts het veld, kleedlokaal en kantine van de voetbalvereniging Hellevoetsluis. Links de oude bebouwing van de Glacisweg (nu President Paterstraat), die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werd afgebroken.

3 Oud en nieuw op één foto verenigd. In de groenstrook tussen Ravelijnstraat en Kanaalweg staat nog steeds de voormalige drooginrichting voor wasgoed die in 1913 voor de matrozenopleiding op de Hr. Ms. Buffel en Hr. Ms. Van Galen werd gebouwd. Na het vertrek van de opleiding uit Hellevoetsluis vervulde het gebouwtje een aantal andere functies, zoals kantoor en opslag voor de Drinkwaterleiding, (nood)slachthuis, kleedkamer voor de voetbalvereniging en tenslotte woonhuis. Het gebouwtje werd in 1960 gesloopt.

6

4 De Glaciswijk in volle glorie, in de eerste helft van de jaren zestig. In het kanaal ligt het zwembad (later vervangen door een zwembad in Sportcentrum De Eendraght), links is de speeltuin van Speeltuinvereniging Het Glacis te zien. Linksboven staat, aan de Brielse Straatweg, het uit de vesting verhuisde (nood)postkantoor. Daar tegenover had de voetbalvereniging Hellevoetsluis sinds 1952 haar plek gevonden.

7 bouwmaterialen. Dat is aan dat eerste blokje huizen nog steeds duidelijk te zien: men heeft zich moeten behelpen met straatstenen in plaats van bouwstenen. Groeikern In de daarop volgende jaren werd het Glacis langzaam maar zeker verder ingevuld en groeide het voormalige exercitieveld, annex sport- en feestterrein uit tot een kleinschalige maar volwaardige wijk, compleet met speeltuin en winkelvoorzieningen. De nieuw aangetrokken industrie trok mensen uit alle windstreken naar Hellevoetsluis. Door de bouw van particuliere woningen rondom de nieuwe wijk, ontbrak zelfs een ‘gouden randje’ niet.

Het bouwplan van de Vereniging Volkshuisvesting werd in 1956 afgerond met woningen in de Oost-Barrierestraat en het Pieter Postplein; er waren toen 276 woningen in de sociale sector neergezet. Later bleek de eerste nieuwe wijk van Hellevoetsluis de opmaat voor een veel spectaculairder groei. In 1960 werden de gemeenten Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn samengevoegd. Half jaren zeventig werd de nieuwe gemeente aangewezen als groeikern, waardoor zij uitgroeide tot de huidige omvang, met bijna 39.000 inwoners.

(Met dank aan het Stadsmuseum Hellevoetsluis en Stichting MaasDelta Groep)

5 De eerste huizen op het Glacis werden aan het begin van de vorige eeuw gebouwd. Op de foto een beeld van hoe het er uitzag op wat nu de kruising van de Glacisweg met de Pres. Paterstraat is.

6 en 7 Het eerste blokje woningen aan de Pres. Paterstraat werd in 1948 door gebrek aan bouwmaterialen opgetrokken met straatstenen.


Voor de mooiste badkamers gaat u naar het Molenhuys Wist u dat... wij een grote collectie wand- en vloertegels verkopen wij een grote collectie sanitair verkopen wij een eigen montageteam hebben wij alle zorg uit handen nemen wij ook buiten zonwering-velux en laminaat verkopen u ook voor alleen materialen zonder montage bij ons terecht kan wij vanaf half oktober badtextiel van het merk Vandyck gaan verkopen

Molenhuys Badkamer design CHRISTIAAN HUYGENSWEG 9A

-

3225LD HELLEVOETSLUIS

-

0181-325582

-

Showroom gesloten op maandag en woensdag! WWW.MOLENHUYSBADKAMERDESIGN.NL


Cultuurhuis

in de steigers Voor een boek, een cursus met de iPad, een cabaretvoorstelling of een avondje muziek maken, kunt u straks naar het Cultuurhuis Hellevoetsluis in het pand dat de Nieuwe Veste heet. Stichting Muziekschool Voorne, Stichting Theater Twee Hondjes, Stichting Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Stichting Mediaplatform Voorne-Putten werken vanaf 2017 samen aan een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Het pand is op dit moment nog niet geschikt voor alle stichtingen en organisaties en daarom wordt het verbouwd.

Foto’s: Petja Buitendijk

Theaterseizoen van start De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de nodige klussen al af te hebben voor de start van het theaterseizoen. En dat is gelukt. Misschien wel een beetje anders dan dat u gewend bent. Zo zit de ingang tijdelijk aan de achterkant van het pand en staat er een extra tussenmuur in de ruimte van de foyer. Maar dat hoeft een avondje genieten in het theater zeker niet in de weg te staan. Vrijdag 23 september is het deel van het theater opgeleverd. Diezelfde avond vond in het theater de eerste voorstelling van dit seizoen plaats.

Meer weten over het programma van het theater Twee Hondjes? Kijk dan op de website www.theatertweehondjes.nl of like het theater op www.facebook.com/Theater-Twee-Hondjes.

Bibliotheek op school Wist u dat kinderen die plezier hebben in lezen, meer lezen en daardoor betere schoolresultaten behalen? Maar ook dat door vijftien minuten vrij lezen per dag, een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar leert? Daarom komen de bibliotheek, schoolbesturen en de gemeente in actie met maar één doel: het verbeteren van de lees- en taalvaardigheid en informatieen mediavaardigheden van de Hellevoetse kinderen.

Woensdag 14 september is de Bibliotheek op School van start gegaan: een volwaardige bibliotheek voor elke basisschool in Hellevoetsluis. Zo kunnen kinderen vanuit school boeken voor school en thuis lenen. Elke school krijgt de komende periode een

gevarieerde en actuele collectie aan boeken en materialen, die aansluiten bij de interesses en de leefwereld van de leerlingen. Dit wordt fysiek, maar ook digitaal gerealiseerd. Hierdoor verdwijnt wel een deel van de jeugdcollectie voor vier tot twaalfjarigen uit de gewone Bibliotheek in Hellevoetsluis. Zo hebben alle kinderen genoeg boeken binnen hun school om zowel op school als thuis te kunnen lezen. Op elke school is het uitgangspunt dat de Bibliotheek op School altijd open en toegankelijk is voor de kinderen om te lezen, boeken te lenen of in te leveren.

Meer weten over het programma van de bibliotheek? Kijk op www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl of like de bieb op www.facebook.com/Bibliotheek-Zuid-Hollandse-Delta.


Evenementen

agenda

Events t/m december

1 oktober Oktoberfest Kerkstraat en Baantje

Ambassadeurs van Hellevoetsluis! Eerder dit jaar zijn de ambassadeurs van Hellevoetsluis officieel geĂŻnstalleerd.

1 oktober Vlooienmarkt sporthal de Eendraght 12.00-20.00 uur

Een groep Hellevoeters waar de gemeente nu al trots op is; inwoners met verschillende

2 oktober Op stap met Michiel de Ruyter vesting, 17.00 uur www.hithellevoetsluis.nl 2 oktober Stichting Hellevoet Klassiek Kerk aan de Ring 12.00-13.00 uur

5 november Vlooienmarkt sporthal de Eendraght

achtergronden die samen een interessante

8 november Vinden en binden vrijwilligers Bibliotheek (eerste etage)

De groep bestaat uit zestien enthousiaste

12 november Bazaar Kerk Nieuwenhoorn aan de Dorpsstraat 9.00-14.30 uur

(nog) meer bekendheid te geven. Daar

mix vormen van historie en toekomst.

mensen die zich willen inzetten om hun stad

hebben ze uitgesproken ideeĂŤn over.

19 November Intocht Sinterklaas Oostzanddijk 22 oktober Alive in de Vesting Kerkstraat en Baantje 14.00-02.00 uur

27 november Stichting Hellevoet Klassiek Kerk aan de Ring 12.00-13.00 uur

22 oktober Fado concert Met Sara Paixao 20.00-22.30 uur

3 december Vlooienmarkt sporthal de Eendraght

30 oktober Stichting Hellevoet Klassiek 12.00-13.00 uur

7 december Dag van de vrijwilliger Historyland

26 Oktober Aankomst MPS Horizon Voorhaven 14.30 uur

11 December Winterfair Kinderboerderij de Kerkestee, Plattendijk 1 11.00-16.00 uur www.dekerkestee.nl 16 december Lichtjesavond in de Vesting 17 en 18 december Kerst in de Vesting 12.00-22.00 uur

Ambassadeur worden? De gemeente Hellevoetsluis wenst de ambassadeurs heel veel succes! Vanzelfsprekend volgt zij de ontwikkelingen en ondersteunt de groep waar nodig. Iedereen die interesse heeft in het ambassadeurschap, kan zich aanmelden bij de gemeente via n.wielen@hellevoetsluis.nl of v.stern@hellevoetsluis.nl


13

Ambassadeur in beeld...

Fred Lindehof We drinken koffie in de Vesting op het terras met de enthousiaste, charismatische ambassadeur Fred Lindehof. Eindstation Fred vertelt dat hij dertien jaar geleden in Hellevoetsluis is komen wonen. “Vanuit Capelle aan den IJssel waren we al eerder op een donkere avond richting Hellevoetsluis gereden. Het leek het einde van de wereld wel; compleet uitgestorven. Het idee om hier te gaan wonen was direct van de baan. Toen we later overdag in de Vesting uitkwamen, kregen we een heel ander beeld qua gezelligheid en sfeer; wat een prachtig plaatsje. Dit wordt ons eindstation.” Kneuterig Hellevoet Fred weet nog goed dat hij de eerste keer naar de bakker aan de Moriaanseweg ging en perplex stond toen iemand op straat zo maar ‘goedemorgen’ tegen hem had gezegd. In de stad kwam dat nauwelijks voor. “Heerlijk dat kneuterige, dorpse sfeertje; ik hou ervan.” Mensen staan hier veel positiever in het leven, groeten elkaar en er is altijd een gezonde sociale controle, wat ik als zeer positief ervaar.” Verrassend Hellevoet Naast zijn werk bij de gemeente Rotterdam en als voorzitter van de vereniging van eigenaren van de PC Hooft is Fred opgestaan om Ambas-

sadeur van Hellevoetsluis te worden. “Het is geweldig om met zo’n groep enthousiaste mensen aan de slag te gaan en Hellevoetsluis goed op de kaart te zetten. Zeker met de ondersteuning en betrokkenheid van Veronique en Nathalie vanuit de gemeente is het fantastisch om te zien wat er gebeurt.“ Fred laat zich door allerlei ambassadeurs goed informeren over historie en cultuur, zodat hij die kennis ook weer kan overbrengen op andere mensen. “Ik leer elke dag nog en sta versteld van de historie én de mogelijkheden van Hellevoetsluis.”

Oliehuisje Regelmatig stond Fred deze zomer in het oliehuisje bij de vuurtoren om toeristen te vertellen over wat er allemaal te doen en te zien is in Hellevoetsluis. “Mensen zijn verrast als we het bijvoorbeeld hebben over de Koningskade, het Brandweermuseum en Historyland. En daar word ik dan ook weer blij van. Het mooiste zou zijn als we in de toekomst meer loop kunnen creëren in de Vesting. Meer mensen, volle terrassen, wat leuke winkeltjes erbij.“ Er komen ook steeds meer evenementen in de Vesting wat Fred als zeer positief ervaart. Hij straalt en vertelt trots dat de laatste Vestingdagen echt een waanzinnig evenement was. “Complimenten aan de organisatie. Zulke evenementen moeten we veel meer in de Vesting organiseren! Dat kan in Hellevoet ook en daar gaan we ons hard voor maken!”

Een versterkte haven

Een app om mee te wandelen

Deze zomer lanceerde wethouder Peter Hofman de wandel-app ‘Een versterkte haven’. Met deze app kan iedereen een informatieve wandeling door de vesting maken. De app is gratis te downloaden via de App Store en Google Play en is te vinden door te zoeken op Walls & Gardens. De wethouder liep samen met een aantal raadsleden en ambassadeurs een stukje van de wandeling om te zien en te horen hoe de app werkt.

“De wandel-app bevat op dit moment vooral historische informatie over de diverse plaatsen in de vesting”, vertelt de wethouder. “Maar die informatie kan ook nog aangevuld worden met andere gegevens, zoals van musea, restaurants, winkeltjes en met toeristische informatie. Bovendien kan iedereen de app thuis al downloaden en off-line gebruiken.” De wethouder hoopt dat veel mensen de app gaan gebruiken. Samenwerking De app is ontwikkeld in samenwerking met de partners uit het Europese Interreg IV - 2 Zeeën project Walls and Gardens (Muren en Tuinen). Naast restauratie van de verdedigingswerken was ook het toegankelijk maken van cultureel erfgoed een doel. In de app vindt u niet alleen de wandeling van Hellevoetsluis, maar ook van bijvoorbeeld Vlissingen, Lille, Brugge en Chatham. Stuur uw idee in Goede ideeën voor aanvullingen of andere wandelingen zijn van harte welkom. De gemeente wil mensen graag betrekken bij het cultureel erfgoed. Heeft u een idee? Stuur dit dan naar v.stern@hellevoetsluis.nl.


j een Altijd belevenis! Nieuw!

dé BarBier app! Voor iPhone / Android Optredens, fotos, evenementen, nieuws, crew info en meer! Download nu in de appstore / playstore Of scan de QR code

/cafebarbiertje rtje /hetbarbiertje tje

EVENTS AGENDA OKTOBER ZA.01 19.00 OKTOBERFEST: DUO FREUS! ZO.02 15.00 ACCORDEON & CO VR.07 22.00 TRIODONIS ZA.08 22.00 VOLGENDE X BETER ZO.09 15.00 STOMPFEST! VR.14 22.00 COLLIN HOEVE ZA.15 22.00 PEEN ZO.16 13.30 BARBIERJASSEN (KLAVERJAS) VR.21 22.00 THE GOOD, THE BALD AND THE UGLY ZA.22 22.00 SEPARATE ZO.23 15.00 POLKADOT VR.28 22.00 ACOUSTIC STAGE ZA.29 22.00 BARBIERTJE CREEPS: PICK UP THE PIECES ZO.30 12.00 BARBIERDARTS VOORNE PUTTEN RANKING

HAPPY BARBIER

Workshop Herfstkrans WOENSDAG 26 OKTOBER VAN 19:00 UUR TOT 22:00 UUR

I n c lus ie f \PMM M Å N W S X W S k e rs k le t a w t e m \M¼[ ^ I V + P I Z TW \ Ba k e r y !

BarBiertje Reservering in de winkel: Reservering w Lifestyle Bloemen Bloem men (Forel 2b, Hellevoe Hellevoetsluis) etsluis) of via de webs website: site: www.lifestylebloemen.nl www.lifestyleebloemen.nl LET OP, OPP, een e beperkt aantal plekken, plekkken, dus Vol Vol = Vol! Vol!


[ADVERTORIAL]

Golf? Dat doet u bij Golfclub Kleiburg op maat!

Golfclub Kleiburg gaat met zijn tijd mee en biedt daarom golfen op maat. U bent tenslotte niet altijd in de gelegenheid om een balletje te slaan. Daarom hebben we voor u de volgende taylormade lidmaatschapsvormen. Weekend Speciaal voor wie doordeweeks moet werken, is er het weekendlidmaatschap*. Het geeft u speelrecht om van vrijdag 14. 00 uur tot en met zondagavond de baan te spelen. Midweek Heeft u juist doordeweeks tijd om te golfen, dan is het midweeklidmaatschap* wat voor u. U mag dan van maandag tot en met vrijdag de baan lopen. 9 Holes Wie 18 holes te lang vindt, kan kiezen voor het 9 holes lidmaatschap*. Het geeft alle dagen van de week speelrecht over 9 holes. Volledig Natuurlijk kunt u ook voor het volledige lidmaatschap kiezen met onbeperkt speelrecht op onze mooie, uitdagende en volwaardige 18 holes baan. Bovendien kunt u dan een aantal keren gratis spelen op andere banen.

* Als proef voor 2017 en alleen beschikbaar voor nieuwe leden. Dit jaar gratis golfen Interessant voor u? Wordt dan snel lid voor 2017 en speel de laatste maanden van 2016 gratis. Er is geen inschrijfgeld. Het secretariaat informeert u graag over de diverse mogelijkheden.

Golfclub Kleiburg - Krabbeweg 9 - 3231 NB Brielle - www.golfclub-kleiburg.nl - info@golfclub-kleiburg.nl - 0181 417809


Beautiful Brides

A

? d g a a l gevr

Burgemeester van der Jagtkade 5 3221 CB Hellevoetsluis 0181 - 311 970 avaron@pn.nl - www.avaron.info

Welkom bij De Zaak vol Smaak U bent van harte uitgenodigd op het Evertsenplein om kennis te maken met uitsluitend topkwaliteit vlees en vleeswaren van het Limousin rundvlees, Porc au Grain en Iberico varkensvlees, Black Angus USA en Meije scharrelkip. Alles ‘vers van het mes’ voor u gesneden!!! Puur scharrelvlees!!!

Ambachtelijk vlees, vleeswaren en specialiteiten De Zaak vol Smaak is van origine natuurlijk de ambachtelijke slager. De vakman die verstand heeft van topkwaliteit vlees, vleeswaren en vleesspecialiteiten. Ondanks dat ons assortiment veel breder en gevarieerder is geworden, blijven we in de basis natuurlijk nog altijd die ambachtelijke slager. Dat betekent dat u bij De Zaak vol Smaak altijd het beste kwaliteit koopt. Lekker, vers en mals. Bovendien worden de meeste van onze producten in eigen huis gemaakt. Op de traditionele ambachtelijke wijze bereid met uitsluitend de beste ingrediënten. Kwaliteit als vanouds met de smaak van nu. Wij hebben alles in huis wat u van een ambachtelijke specialist mag verwachten. Van het heerlijk gekruide gehakt, de ouderwets lekkere saucijzen, het malse biefstukje tot en met de lekkerste vleesspecialiteiten. Wij helpen u graag bij uw keuze en geven u graag tips voor de beste bereiding.

Kijk op www.slagerijvanoldenbarneveld.nl

Culinaire Slagerij van Oldenbarneveld Evertsenplein 80, Hellevoetsluis, Tel. 06-29468388

www.slagerijvanoldenbarneveld.nl


MUSEA

...te zien in Hellevoetsluis!

17

Stadsmuseum

Korenmolen

Historyland

Het Stadsmuseum laat de historie van de oude marinehaven en de dorpen NieuwHelvoet en Nieuwenhoorn tot leven komen. De vaste expositie laat het leven, wonen en werken van toen en nu zien met voorwerpen over landbouw, onderwijs ende glorierijke maritieme geschiedenis. Honderden foto’s hebben dat verleden vereewigd.

De stenen stellingmolen De Hoop werd in 1801 gebouwd en gebruikt als korenmolen. Bij de restauratie van 1962-1963 is de molen volledig in zijn oude luister hersteld. Het bezoekerscentrum wordt gerund door vrijwilligers. De maalzolder, steenzolder en luizolder zijn opengesteld voor het publiek, dat boven een prachtig uitzicht heeft.

Een reis in de tijd voor jong en oud. Wetenschap en recreatie gaan er hand in hand. Maak een reis door de tijd in de boerderij en op het negen hectare grote land. Met prehistorische fossielen en replica’s van soms lang uitgestorven dieren en materialen uit de Nederlandse geschiedenis, wereldoorlogen en koude oorlog.

www.stadsmuseum-hellevoetsluis.nl

www.molendehoophellevoetsluis.nl

www.historyland.nl

Droogdok Jan Blanken

Brandweermuseum

Verdedigingswerken

Even terug in de tijd van de grote zeehelden met een bezoek aan de maritieme reparatieplaats.Het droogdok bestaat uit een kieldok voor klein onderhoud en een timmerdok voor groot onderhoud en scheepsbouw. Er wordt nog steeds echt gedokt. Bijzonder is de schipdeur die het dok afsluit. In het bezoekerscentrum zijn interactieve screens.

Beleef de brandbestrijding door de eeuwen heen. Een wereld als in een spannend jongensboek met gillende sirenes en stoere mannen! De torenwachter blaast de hoorn, de nachtwachten lopen door de straten met kleppers en ratels. Ontdek de geschiedenis met tientallen oude brandweerwagens, blusmaterieel en informatie.

De vestingwallen zijn vrij toegankelijk en voor het grootste gedeelte zijn ze nog in tact. De verdedigingswerken zijn met steen bekleed tegen de inwerking van het water en bestorming van vijandelijke troepen. De kazerne en en het kanon zijn de highlights en tijdens een wandeling met een gids zijn de kaponaire en de bunker te bezoeken.

www.droogdok.nl

www.nationaalbrandweermuseum.nl

www.fronttaal.nl

Bernisse

De Buffel

Lichtschip Noord Hinder

AMS ms Bernisse is de laatste nog varende mijnenjager in West-Europa. AMS staat voor Adjutant Mine Sweeper. Enkele van deze houten kustmijnenvegers AMS 60 zijn na de Tweede Wereldoorlog via de Marshallhulp in Europa gebouwd. De mijnenveger bezoekt elk jaar maritieme evenementen in Nederland en België.

Het museumschip geeft een kijkje in de geschiedenis van de Marine. Er zijn voorstellingen met poppen en interactieve spelletjes voor de jeugd. Bezoekers kunnen motoren aan het werk zien, beleven hoe het schip er in de logementsperiode uitzag en de geschiedenis beleven door middel van de film die getoond wordt.

Het lichtschip werd in 1963 gebouwd en heeft tot 1994 dienst gedaan als herkenningspunt op de Noordzee. Het werd overbodig door de moderne navigatie aan boord van zeeschepen en werd als laatste Nederlandse lichtschip van zee gehaald en vervangen door een lichtboei. De Noord Hinder is nu een als museumschip.

www.msbernisse.nl

www.debuffel.nl

www.noordhinder.nl


Je kijkt je ogen uit! TE KOOP

Bezoek Historyland én beleef de reis in de tijd voor jong en oud zelf! NIEUW

NIEUW

NIEUW NIEUW NIEUW

Abdijweide 51

3223 MD Hellevoetsluis

€ 499.000,- k.k.

Vrijstaande 5 kamer villa (ca. 180m2 woonoppervlak) met garage (ca. 30m2) in de populaire wijk Ravense Hoek, op loopafstand van basisschool en kinderopvang. De luxe in dit huis is te vinden in de strakke afwerking, de gekozen materialen en de rust die is gecreëerd door de neutrale inrichting. Voor meer informatie bel 0181-335710 of bezoek onze website op www.dezeeuwmakelaardij.nl

De Zeeuw Makelaardij Oostzanddijk 8

3221 AL Hellevoetsluis info@dezeeuwmakelaardij.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur Entree: volwassenen € 7,50 p.p. jeugd t/m 12 jaar € 5,00 p.p. jeugd t/m 3 jaar gratis rondleiding € 2,50 volwassenengroep (v.a. 20 pers.) € 5,00 p.p. jeugdgroep (v.a. 20 pers.) € 4,00 p.p.

Op weg naar een gezond en slank lichaam

Van toen naar nu,van jong naar oud Ravenseweg 11c I 3223 LM Hellevoetsluis T (0181) 74 41 71 I E-mail: info@historyland.nl

www.historyland.nl

NewFysic Hellevoetsluis Burg. van der Jagtkade 1- 3221 CB Hellevoetsluis - T. 0181-31 66 95


19

[ADVERTORIAL]

Winter is coming... Als de zomer een voorbode was dan gaan we een koude winter tegemoet. Dus kun je er maar beter zeker van zijn dat je cv-ketel je niet in de steek zal laten. Die kans kun je verkleinen door een onderhoudsbeurt te laten plegen door P. Visser & Zn. Maar hoe weet je eigenlijk of een onderhoudsbeurt goed is uitgevoerd? Hoe goed een cv-installatie ook is ontworpen, zonder periodieke onderhoudsbeurten is het binnen een paar jaar over met de behaaglijke warmte in huis. Het regelmatig laten schoonmaken, afstellen en nakijken van de cv-ketel zorgt ervoor dat een ketel langer meegaat en langer zuinig blijft stoken. Daarvoor moeten een aantal vaste handelingen worden verricht. Wettelijk verplicht Wist je dat het laten plegen van onderhoud aan de cv-ketel volgens de Nederlandse wet minimaal eens per twee jaar moet gebeuren? En dat er dan een aantal wettelijk verplichte metingen door de monteur worden verricht? Zo wordt bijvoorbeeld de uitstoot van de

verbrandingsgassen gemeten. Dat hij na goedkeuring het zogenaamde reinigingsen verbrandingsattest, een rapport, moet opstellen en moet ondertekenen? En dat je dit rapport als woningeigenaar moet bewaren? Omdat het onderhoud wel verplicht is maar niet regelmatig voorkomt is het niet zo vreemd dat je als bewoner of eigenaar van een woning de spelregels soms niet helemaal kent. Het is daarom voor P. Visser & Zn. een voorwaarde dat de technici van het bedrijf een stapje extra doen om te zorgen dat alle zaken keurig op orde zijn. Daarom kan het ook handig zijn om een servicecontract af te sluiten. “Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat het thuis altijd lekker warm is”, zegt Koos Stute, bedrijfsleider van de vestiging Hellevoetsluis. “Dat geldt natuurlijk ook voor warmwater uit de kraan.” De monteurs van P. Visser & Zn zijn dan ook niet bang om de hele cv-ketel uit elkaar te halen en elk onderdeel te controleren op slijtage en

andere voorkomende problemen. “Alleen zo kun je er zeker van zijn dat alles naar behoren werkt wanneer dat moet.” Ervaring en kennis Wanneer je als onderneming al meer dan honderd jaar actief bent en je hebt werknemers in dienst die al vijftig jaar in het vak zitten, dan kun je natuurlijk die ervaring als de belangrijkste factor voor vakwerk aandragen. Toch is het niet alleen de ervaring die de doorslag geeft. “Ook ons vak is altijd in ontwikkeling. Dat betekent dat we altijd op de hoogte moeten zijn van de nieuwste innovaties van alle verschillende ketelfabrikanten. Onze monteurs beschikken dan ook allemaal over beide vormen van vakkennis, zowel de kennis die is opgedaan in de praktijk als de kennis die je wordt bijgebracht in de schoolbanken.” Wil je op tijd klaar zijn voor de komende winter, dan is het verstandig om tijdig een afspraak te maken voor de onderhoudsbeurt. Een belletje of mailtje is al genoeg.

Marconiweg 37 | 3225 LV Hellevoetsluis | 0181 39 82 30 | hellevoetsluis@visserverwarming.nl


Tips van de Woonspecialist

Mooi thuis in vloeren! U heeft vast al precies voor ogen in welke stijl u uw huis wilt inrichten. Naast kleuren en technieken in verf, behang, raamdecoratie en gordijnen is de juiste vloer een van de belangrijkste elementen in uw huis. De keuze voor een vloer is immers grotendeels bepalend voor de sfeer en stijl van uw interieur. U beseft het zich misschien niet elke dag, maar uw vloer is ook nog eens het meest gebruikte onderdeel van het interieur in uw huis. De eindeloze mogelijkheden maken het er voor u niet makkelijker op. Decokay scant met u de mogelijkheden voor een succesverzekerde keuze!

MOOI THUIS IN VLOEREN


21

Wensen Wilt u tapijt dat lekker warm is aan de voeten en ook nog eens geluiddempend is? Of gaat u voor PVC, linoleum of toch voor vinyl, omdat de prijs u daar meer van aanspreekt? Of kiest u misschien voor laminaat omdat u het zelf wilt leggen? Passen uw wensen daarbij ook nog bij uw verwachtingen? Keuzes die uw woonspecialist samen met u aftast, zodat u kiest voor de vloer die bij u past.

Advies De keuze voor het materiaal is sterk afhankelijk van de ruimte waarin de vloer komt te liggen. In de woonkamer zijn bijvoorbeeld vele materialen mogelijk, terwijl in de keuken en badkamer moet worden gelet op de vochtbestendigheid van de vloer. Ook de voorbewerking is daarbij belangrijk. Moet er geĂŤgaliseerd worden en met welke ondervloer bereikt u het beste resultaat? Maatadvies aan huis is dan een welkome optie!

Uitvoering Dat kwaliteit niet altijd duur hoeft te zijn weet Decokay als geen ander. De afwerking, van voordeur tot zolder, bij uw woonspecialist vindt u professionele materialen met oog voor uw budget en uw verwachtingen. En als u niet alles zelf wilt doen en de uitvoering van A tot Z aan uw woonspecialist overlaat, Decokay werkt met een vast team van vakmensen, waarbij maatwerk geleverd wordt!

Wensen I Petra I Tess I DaniĂŤlle I

Advies

Uitvoering I Het team vam Decokay I


22

Vrijwilligers op de dierenambulance

Redders in n Wat doe je als je een (huis)dier in nood ziet? Dan bel je natuurlijk de Dierenambulance. Dag en nacht staat een team van vrijwilligers paraat om te hulp te schieten als dat nodig is. Hoog tijd om kennis te maken met twee van deze toppers!

Nicole Terlouw en Henk Molenaar zitten allebei nu zo’n tweeëneenhalf jaar bij de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid, onderdeel van de Dierenbescherming. Ze zijn verantwoordelijk voor het gebied Voorne-Putten, dat loopt van de Maasvlakte, Rozenburg tot Hoogvliet en alle plaatsen die daartussen liggen, van maandagavond tot en met woensdagmiddag. Dus ook ’s nachts...

Het werk van de Dierenambulance is heel veelzijdig. Nicole en Henk houden zich onder meer bezig met het ophalen van (huis)dieren. Dat kan zijn omdat er een dier gewond is, maar bijvoorbeeld ook als iemand een ontsnapt of weggelopen huisdier gevonden heeft. Daarnaast verzorgen ze het vervoer naar en van de dierenarts voor mensen die zelf geen auto hebben. Ben je lid van de Dierenbescherming, dan krijg je korting op deze service.

Niet voor iedereen Er is geen dag hetzelfde. Nog steeds komen Nicole en Henk weer nieuwe dieren tegen. “In principe komen wij voor alle dieren, behalve hoefdieren”, legt Henk uit. “Alles dat vliegt, loopt en zwemt”. Al komt het wel eens voor dat ze een schaap dat op haar rug gerold is weer overeind helpen. “Tja, als je dat ziet, dan rij je er natuurlijk niet voorbij”, vindt Henk. Nicole benadrukt dat het werk niet voor iedereen is weggelegd. “Je komt ook minder leuke dingen tegen. Aangereden dieren die we niet meer kunnen helpen bijvoorbeeld. Maar ook halen we huisdieren, voor vervoer naar een crematorium, bij hun eigenaren thuis op als ze ingeslapen zijn. Daar moet je wel stevig voor in je schoenen staan.”

Zwanen Henk en Nicole komen dus van alles tegen, van egeltjes tot roofvogels. Maar het vaakst worden ze gebeld voor vogels en zwanen. Inmiddels hebben ze allebei een liefde voor zwanen ontwikkeld. “Het is heel grappig om te zien dat iedereen in eerste instantie niet zo gesteld is op zwanen, maar na verloop van tijd steeds vertrouwder met ze wordt”, vertelt Nicole lachend.

Rendez-vous Zelf hebben Henk en Nicole een bijzonder moment met een zwanenfamilie mogen meemaken. “Wij kregen een telefoontje van een gewonde zwaan aan de Ebstroom in Hellevoetsluis. Het was het mannetje van een hele familie. Wij hebben hem helemaal naar het einde van de sloot gedreven. Buurtbewoners kwamen zelfs helpen door brood te strooien om de zwanen te lokken. Uiteindelijk kwam ook het mannetje het water uit en kon Nicole hem vangen. We konden hem toen naar de vogelklas van Karel Schot in Rotterdam brengen, waar hij rustig kon genezen. Na een week was hij weer volledig hersteld en mochten we hem weer op komen halen. Ik vergeet nooit meer hoe zijn familie reageerde toen we ze weer herenigden.


23

nood!

Dier gewond of in nood?

Toen we uit de bus stapten gingen alle koppies van die jonkies omhoog en ook het vrouwtje was heel blij om het mannetje weer te zien. Het was echt een schitterend gezicht. Daar doe je het toch voor!”

Zie je een dier in nood? Bel dan 0900-1120000 om rechtstreeks in contact te komen met de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid. Ze zijn 7 dagen in de week, 24 uur per dag bereikbaar. “In de tussentijd kun je zelf een zo veilig mogelijke plek creëren voor het dier”, leggen Nicole en Henk uit. “Bijvoorbeeld een krat of wasmand over een gewond vogeltje heen zetten, zodat katten uit de buurt er niet bij kunnen komen.” Je kunt beter niet zelf gaan proberen het dier te helpen, tenzij je echt weet wat je doet. Om nog even terug te komen op het voorbeeld van het schaap, legt Henk uit: “Zie je een schaap op zijn rug liggen, dan wil je hem waarschijnlijk helpen door hem terug te rollen via de zijkant. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het schaap een maagtorsie kan krijgen. Je moet het schaap eerst overeind laten ‘zitten’, op haar kont, alvorens het beest weer terug op haar poten te zetten.”

Bel dus altijd de Dierenambulance als je een dier in nood ziet. De medewerkers krijgen allemaal een training waarbij zij leren hoe ze met verschillende soorten dieren om moeten gaan.

Gechipt, maar ook

geregistreerd? Steeds meer mensen laten hun hond of kat chippen. Heel goed! Als het dier ontsnapt, wegloopt, verdwaalt of aangereden wordt, dan kan je huisdier bij je teruggebracht worden. Maar het is alleen niet altijd even duidelijk of het dier na het chippen ook daadwerkelijk geregistreerd is. Registratie is noodzakelijk om in de databank gevonden te kunnen worden. Hoe weet je nu of je huisdier ook geregistreerd staat? “Daar is een handige app voor”, geeft Henk aan. “ChipInfo. Hier kun je het chipnummer van je hond of kat invoeren en zien of het dier in de database staat”. Henk heeft nog een tip: “Vergeet ook niet om je gegevens te wijzigen op de site van het NDG als je verhuist of van telefoonnummer verandert. Geef ook een mobiel nummer op; als je je vermiste huisdier aan het zoeken bent, ben je niet bereikbaar op de huistelefoon.” Nog een laatste tip: zet het alarmnummer van de dierenambulance ZHZ in je mobiele telefoon; zo heb je het alarmnummer

0900-1120000 altijd bij de hand.


24

Nieuwe banen,

Tekst en foto’s: Nico van Tooren

nieuwe sport...

TC de Kooistee introduceert...

padel


25

Niet alleen de nieuwe ondergrond van de banen bij tennisvereniging de Kooistee zorgt voor een grote verandering, ook met de aanleg van een padelbaan onderscheidt de tennisclub zich. Deze moderne sport is in Spanje inmiddels tennis als meest populaire racketsport voorbijgestreefd en ook in Nederland is padel bezig aan een enorme opmars. Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld in een glazen kooi. Dat Padel zo snel aan populariteit wint, begrijpen we na een introductie van voorzitter Ron Everaars. “Padel is voor zowel tennissers als niet-tennissers een aantrekkelijke sport. Het is gemakkelijk te leren, je hoeft minder te lopen dan bij tennis en het is dynamischer. Spelplezier is gegarandeerd”, weet Ron. In een kooi Padel heeft als sport veel voordelen en verenigt het beste van twee werelden. De positionering van het racket ten opzichte van de bal luistert minder nauw dan bij besnaarde rackets, waardoor het makkelijk te leren is. De opslag is onderhands en de bal blijft langer en makkelijker in het spel omdat de baan ommuurd is. Daarnaast is padel geschikt voor alle leeftijden, is het een sociaal spel (je speelt het met z’n tweeën of vieren) en kan het door iedereen op zijn eigen niveau gespeeld worden. Wie kaatst… Het doel is om de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft in het spel als deze eerst de grond raakt en nadien één van de wanden. Dit zorgt voor langere rally's en meer spelplezier. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren. Bij de opslag moet de bal over het

net cross op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst één van de wanden raakt. De bal mag de wand of de rastering van de tegenstander(s) niet rechtstreeks raken. Wel mag er tegen de eigen wand gespeeld worden om zo de bal over het net te krijgen. Als de bal via het speelveld over de wanden wordt geslagen is het punt voor de aanvallende ploeg. Spelers mogen zelfs het speelveld verlaten om de bal te halen en zo de bal over de wanden terug op het veld van hun tegenstander(s) te slaan. Tussen de gaten Padel wordt gespeeld met een bal die lijkt op een tennisbal. Hij mag iets kleiner zijn dan de reguliere tennisbal en heeft een hogere druk. Padel wordt meestal gespeeld met een racket van grafiet, zonder snaren, maar met een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Rackets kunnen variëren in vorm, gewicht en basismateriaal. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van een speler kan worden bepaald welk racket het beste past. De lichtere rackets zijn meer geschikt voor beginners omdat ze beter te hanteren zijn. Met een dikker racket kun je de bal weer harder raken. Spelen om te winnen De puntentelling is zoals bij tennis: 15, 30, 40, (voordeel indien nodig), game, set, match. Na een oneven aantal games wisselen de spelers van kant. Er wordt gespeeld om 6 winnende games per set, vanaf 5-5 speelt men echter tot 7. Wordt het 6-6, dan volgt er een tiebreak. In de tiebreak wint degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van 2 punten. De opslag wisselt dan anders, om de 2 punten is het aan de tegenpartij. Afhankelijk van de competitieformule speelt men naar 2 of 3 gewonnen sets. Beste uit jezelf Padel is een spectaculaire sport. Op competitief en professioneel niveau is het een zeer uitdagende, intensieve en tactische sport, waarbij je keer op keer het beste uit jezelf moet halen. Zeker ook voor de wat oudere speler is de sport aantrekkelijk, doordat de bal langer in het spel blijft. Jong en oud, sportieve en minder sportieve mensen spelen met plezier padel. Zelfs beroemde voetballers als Ronaldo, Ronaldino en Rafael van der Vaart spelen het spel al vol overgave!

Over de

voorzitter Ron Everaars is al achttien jaar een zeer betrokken bestuurslid bij TC de Kooistee. In 2010 werd Ron al benoemd tot erelid (betrokken en nog steeds actieve vrijwilliger). En niet voor niets. Sinds 2011 is hij als voorzitter de stabiele factor van de vereniging, een functie die hij met verve vervult. In zijn werk bij de bank was hij al gewend aan handelen bij reorganisaties. De totale renovatie van het park ziet hij dan ook als een uitdaging. “Eigenlijk gaat het me als vanzelf af. In het voorzitterschap ben ik gewoon gegroeid. Problemen dagen mij uit en alle hobbels op de weg, houden me scherp!” Vooruitstrevend De renovatie van de banen van tennisvereniging de Kooistee had heel wat voeten in aarde. Na menig stormachtig overleg is uiteindelijk gekozen voor een baansoort met een totaal nieuwe ondergrond (matchclay). Evenals zeventien jaar geleden (toen porious kusion court) is de Kooistee de eerste vereniging in Nederland waar deze matchclay-banen worden aangelegd. Het hele jaar door kan er op de gravel (op tapijtmat) banen gespeeld worden, behalve als het sneeuwt. En wat mooi is, de banen hoeven niet na elke partij gesleept te worden. Toekomstmuziek Ron: ”Wij (het bestuur deelt deze mening) blijven het wel jammer vinden dat er niet meteen voor twee padelbanen is gekozen, maar ook met één padelbaan zijn we heel blij. Gezien onze verwachtingen met deze nieuwe sport, hebben we met de aanleg van het park al rekening gehouden met uitbreiding in de toekomst, onder meer door de aanleg van extra kabels. Want ik weet het zeker, daar krijgen we echt behoefte aan!” Een burcht van gezelligheid Met de matchclay all weather gravelbanen en de introductie van padel is de tennisvereniging klaar voor een toekomst met heel veel speelplezier. En dat staat bij deze gezellige club voorop. Niet voor niets luidt de slogan al jaren: ‘De Kooistee, een burcht van gezelligheid!” Op 24 september zijn de banen officieel in gebruik genomen en geopend door wethouder Hans van Lith.


' į=PPğIJďďď įį PØ çįí įŕ Ø įßPÕ ç pį=PPğIJÂį çį qíğPıà PğıÃÕ Ø ç pįF ğĤ įqĽĉqPÕ ĥ pį)ðįĤ įıÀ ĮÕí¢ įį pį íædíæĥį\įqÀíqíØP pį/Ľ į íØØPæ ĥįĤæí ĉ pįGíğÕĤÀíĉĥ pį(Ãæ ğ ĤıÑ ĥ pį=PPğIJįíĉįßPPIJ pį ğíí ßÇį çį çį ıí d Àíğ ç pį(P íPğıÃÕ Ø ç pį(í¢ įį qíğæ ğįĒį ôÁįı Qį íĉįğ Ĥ ğʼn ğÃæµ

Het alledaagse betaalbaar, het bijzondere bereikbaar.

Struytse Hoeck 91, Hellevoetsluis Maandag t/m woensdag en zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur. Donderdag en vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur en zondag van 10.00 tot 19.00 uur. Rijkstraatweg 41 | 3222 KA | Hellevoetsluis 06 30 755 843 | www.jetaartshop.nl | elma@jetaart.nl


27

Hetistewarm... menig Hellevoeter er dankbaar gebruik van. Ik heb OG3NE, YES-R en Sharon Doorson in een wederom verwarmend zonnetje mogen bekijken met nog veel meer Hellevoetse inwoners om mij heen. Na een paar nummers ben ik maar in de schaduw gaan staan, weer zo’n afschuwelijke warme middag.

@meganwols In de lucht hangt een suizend geluid. De warme wind waait langs de oververhitte planten en in de buurt is het muisstil. Ik schrijf deze column op de warmste dag van augustus. Het zweet glijd langs m’n slapen en ik wissel van plek. Met een fantastische huwelijksreis nog vers in het geheugen zou ik toch denken dat de warmte me niet zou deren. Niets is minder waar. De warmte voelt een stuk benauwder en het uitzicht zonder palmbomen en een verkoelend zwembad doen blijkbaar ook een hoop. Van de loungebank in de schaduw naar binnen in de koelte die door het zonnescherm wordt vastgehouden. Ik klaag... Zoals wij Nederlanders gewend zijn te doen. Het is té warm, weten niet wat we aan moeten trekken en zijn trager dan ooit. Het zweet bekruipt ons vanuit plekken die we niet kenden en het water gaat er met liters tegelijk in en weer uit! We hebben deze zomer van weinig warme dagen kunnen genieten. En toch als ik naga heb ik op een picknickkleedje het Hellevoetse Wallenpop in het zonnetje kunnen aanschouwen. Ik moet eerlijk toegeven dat dit mijn eerste keer Wallenpop was in al die jaren en na het aanhoren van een paar uur muziek snap ik ook waarom. De sfeer was uitermate gezellig, maar het is niet mijn soort muziek te noemen – sorry! Gelukkig heeft Hellevoetsluis deze zomer veel meer in petto. Verschillende optredens vulden het eerst zo lege pleintje van het winkelcentrum. Na het vertrek van V&D hebben gelukkig Café de Meiden en Chinees Restaurant Ocean een deel van het verloren terras op zich genomen en maakt

Ook heb ik de druk bezochte Vestingdagen meegekregen met een stralend zonnetje aan de hemel. In slakkentempo het kippenbruggetje op om vervolgens in rijen dik stapvoets de Vesting te kunnen betreden. Ik liep duidelijk aan de verkeerde kant naar binnen… Na een rondje wandelen en een kilo paling rijker - en tientallen euro’s armer - heb ik zelfs de kermis bezocht. Alleen maar lachende gezichten en ouderwets vertier, in jawel; de zon?! En vorige week heb ik een heerlijke vrijdagavond beleefd op het Vestingterras. Filosoferend met mijn kersverse man over het leven. Kijkend naar mensen die langslopen, maar ook die de haven binnenvaren, proostend op het leven. Wij genietend van elkaar in de heerlijke avondzon die ook deze avond onze gezichten verwarmden. Ik klaag, net als een ieder, want nadat de zon is ondergegaan is het me toch koud! Sinds een aantal weken maak ik ook kennis met een hele andere wereld binnen mijn geliefde woonplaats. Ik kom ineens bij ons Verloskundigenpraktijk bij het Evertsenplein en kom tot de ontdekking dat de Prénatal tóch een gemis is binnen ons winkelcentrum. Gelukkig hebben we nog In2Kids Fashion en de HEMA, maar voor de originelere babykleertjes en spullen zal ik toch echt mijn geliefde Hellevoetsluis wat vaker moeten verlaten de komende maanden. Misschien is het toch wel duidelijk waar mijn klaagzang vandaan komt.

Blog Liefs, Meg

Meer verhalen lezen?

Bezoek mijn blog eens: www.meganwols.com

Wie is Megan? Columniste ‘Hellevoeter’ en blogger... Megan Wols (27) deelt elk kwartaal haar mode musthaves en verliest zichzelf in haar hersenspinsels. Haar thuis is Hellevoetsluis en naast schrijven op haar blog www.meganwols.com houdt ze van sporten, reizen en... winkelen!

Column


28

Tekst: Nicole van Tooren Fotografie: Dominique Sonneveld

The stage is Een leven zonder muziek? Het is voor Petra Sonneveld niet voor te stellen. Het begon allemaal met de gitaar die ze van haar moeder cadeau had gekregen. De gitaar kreeg een ereplaatsje in de huiskamer van de familie Sonneveld en werd het startpunt van een geniaal idee: Acoustic Stage. Wat ontstond uit een flinke dosis enthousiasme ontpopt zich meer en meer tot een succesnummer. Tof idee Met twee opgroeiende jongvolwassenen is het een zoete inval in huize Sonneveld! Met regelmaat wordt door de aanwezige jongelui ‘moeders’ gitaar gepakt en wordt er lustig op los ‘gejamd’. Tijdens het koken hoort Petra met regelmaat de toffe sounds die in haar huiskamer worden geproduceerd. Ze merkt veel muzikaliteit en passie op bij de jonge muzikanten. De herkenning van talent en de drang tot motivatie om met dat talent iets te doen, resulteerden in een tof idee. Sinds Petra zich kan herinneren is ze al verzot op muziek, maar van zélf muziek maken is het nooit gekomen. Wat zou er gebeuren als er een open podium wordt geboden waar verschillende muzikanten hun talenten kunnen laten zien en natuurlijk vooral kunnen laten horen?

Acoustic stage Petra licht toe: “Muziek leeft! Er gebeurt zo veel… Laat muzikanten doen wat ze doen.” Met dat idee werd bij muziekcafé BarBiertje de allereerste Acoustic Stage georganiseerd. Wat startte met veelal aanstormend talent, groeit steeds maar groter en groter. Van steeds meer bekende en onbekende muzikanten krijgt Petra de vraag of ze ook op Acoustic Stage mogen komen spelen. Het succes leidt er zelfs toe dat ook steeds meer kleine podia zich aanbieden om Acoustic Stage te faciliteren. Naast het BarBiertje in Hellevoetsluis is Acoustic Stage deze zomer eveneens geïntroduceerd bij het onlangs geopende Swins in Rockanje. Petra: “Ik ben echt supertrots als ik nieuw talent het podium op zie gaan en zie stralen bij datgene wat zij het liefste doen!”

Gedeelde passie Acoustic Stage is inmiddels zover uitgegroeid dat ook het programmeren van kleine festivals binnen het takenpakket van Petra valt. En waar Petra zich voornamelijk bezighoudt met het organiseren en het zoeken en boeken van talent, vult dochter Dominique haar feilloos aan. ‘Do’ neemt het floor-management voor haar rekening en fotografeert de artiesten die die avond in de spotlights staan (zie ook de foto’s bij dit artikel). En zeg nou zelf, die creatieve inslag heeft ze niet van een vreemde! Creatief Waar dochter Dominique met fotografie de emotie probeert te vangen, verliest moeder Petra zich regelmatig in haar schilderwerk. Het blije gevoel en de energie die Petra krijgt bij het


29

beleven van muziek vertaalt zich in een heerlijke rust als zij achter haar schildersezel kruipt. “De emotie bij een gepassioneerd artiest, die bijzondere uitdrukking op het gezicht, dat intrigeert me enorm! Ik vertaal die met liefde naar de tweede passie die me in zijn greep heeft. En hoe leuk is het dat mijn artwork vervolgens weer door veel muziekliefhebbers wordt gewaardeerd. Ik voel me dan ook enorm vereerd als mijn werk wordt gevraagd voor een albumhoes of op een plectrum.” The sky is the limit Dat Petra op handen gedragen wordt door de artiesten is niet verwonderlijk. Moederlijk trots is ze op haar trouwe akoestische soloartiesten, singer songwriters en bands.

Soms vraagt ze zich hardop af wat er toch gebeurt en waar het allemaal heen gaat. Feit is dat ze heel blij is om dit mee te mogen maken.

Er stonden vele talenten op het podium. Zo is bijvoorbeeld Hellevoeter James Kuster regelmatig op Acoustic Stage te vinden, maar ook de uit Londen afkomstige Will Knox stapt regelmatig in het vliegtuig voor een optreden van Acoustic Stage. De veelbelovende Kirstie diAlegria uit Antwerpen meldde zich zelfs zelf aan. En wat te denken van de toppers Daniel Cane and the Rebellion, die op 9 september hun CD-release hadden in Nijmegen of Charl Delemarre, die een ode bracht aan Ramses Shaffie bij de Wereld Draait Door? Stuk voor stuk veelbelovende talenten die graag hun naam verbinden aan Acoustic Stage.

Acoustic

Stage De eerstvolgende Acoustic Stage is in Hellevoetsluis staat gepland op

28 oktober bij muziekcafé BarBiertje. Line-up: Elby Toro, Mark Struik & Hidde Voogdt, Arend Jan en Dowle.


30

Ik zit me voor het vensterglas Onnoemelijk te vervelen Ik wou dat ik twee hondjes was Dan kon ik samen spelen

Verbouwing en start van het nieuwe theaterseizoen! Terwijl de verbouwing in volle gang is, gaat ook het nieuwe theaterseizoen van start. Met uitverkochte toppers als Jandino Asporaat, Sjaak Bral, Vuile Huichelaar en Pieter Derks, maar ook minder bekende parels: Elke Vierveijzer, Tim Akkerman, Christel de Laat en ISH. En er is meer! In het Cultuurhuis Hellevoetsluis komen bibliotheek en theater heel dicht bij elkaar. En om daar alvast aan te wennen zijn ze begonnen met een gezamenlijke programmering: Cultuuravonden die draaien om literatuur en theater en die cultuur wat dichterbij de Hellevoeters brengen. In de toekomst kunt u natuurlijk meer samenwerking in het programma verwachten van de organisaties in het Cultuurhuis Hellevoetsluis. Zoals elk seizoen is er weer voor ieder wat wils te vinden in het programma van Theater Twee Hondjes. Koop kaarten op www.theatertweehondjes.nl of bel de kassa: 0181 310473


31

Tekst: Olga Klöne Fotografie: Jaap Reedijk, Jostijn Ligtvoet, Stef Nagel, Roy Beusker, Roxanne Hellevoort en Theater Twee Hondjes

Oktober

November

Shifting Daylight met Something so real Rene van Kooten verruilt musicalpodium voor kleine zaal Za. 1 oktober | 20.15 uur | € 16,00 - € 14,00

Wëreldbänd met SLÄPSTICK (try out) Ode aan de muzikale komiek Do. 3 en vr. 4 novembre | 20.15 uur | € 18,00 - € 16,00

Speelman & Speelman met Het moet er uit (try out) Broertjes blikken terug na 10 jaar samen in het theater Vr. 7 oktober | 20.15 uur | € 16,00 - € 14,00

Matroesjka met Eeuwig vlees Botten kraken en harten smelten Vr. 11 november | 20.15 uur | € 15,00 - € 13,00

Purper met Purper’s vier jaargetijden ( try out) Ze waren het niet van plan. Echt niet! Za. 8 oktober | 20.15 uur | € 20,00 Studio De Bakkerij met Oma’s op zoek (2+) Theaterfeestje in de Kinderboekenweek Zo. 9 oktober | 14.00 uur | €8,50 - €5,00 (tot 12 jaar) Stichting Vivendi met Een Vensterbank Vol Vergeet-Mij-Nietjes Speciaal voor de oudere generatie Do. 13 oktober | 15.00 uur | € 12,50 (verhuur, geen kortingen mogelijk) Tango Extremo met Vaudeville Joris Lutz brengt ontluisterend relaas over extravaganten Vr. 14 oktober | 20.15 uur | € 16,00

Jochen Otten met Overwegend Droog (reprise) Van Cameretten tot 22 miljoen views met Sluipschutters Za. 12 november | 20.15 uur | € 15,00 - € 13,00 Ila van der Pouw met De GVR (6+) Roald Dahl’s meesterwerk op de planken voor jong en oud Zo. 13 november | 14.00 uur | € 8,50 - € 5,00 (tot 12 jaar) Ernest Beuving voor Soroptomistclub VPR Avondje uit voor het goede doel: Tante Joy uit Hellevoetsluis Do. 17 november | 20.15 uur | € 25,00 Eva Crutzen met Spiritus (reprise) Oké: Eva staat op de kaart... Za. 19 november | 20.15 uur | € 16,00 - € 14,00

Silvester met Een kleine geschiedenis van bijna alles (try out) Word lachend slimmer Zaterdag 15 oktober | 20.15 uur | € 17,00 - € 15,00

Oeloek met Opschmúck Te veel franje, overbodige versiering en loze beloftes Vr. 25 november | 20.15 uur | € 16,00 - € 14,00

Gerhardt en Faber! met What Lovers Do Muzikale liefdesverhalen voor jong en oud Vr. 21 oktober | 20.15 uur | € 17,00 - € 15,00

Leonie Meijer met Naked (reprise) Na het succes van vorig jaar, terug in Hellevoet Za. 26 november | 20.15 uur | € 16,00 - € 14,00

Ernst de Corte en Guus Westdorp met Lied van mijn vader Zoon Ernst zingt vader Jules de Corte Za. 22 oktober | 20.15 uur | € 16,00 - € 14,00

Bertus & Jaapie met Het feest van Sinterklaas op stelten Redden de toverbroertjes het feest van Sint? Zondag 27 en woensdag 30 november | zie www.bertusenjaapie.nl voor tijden en prijzen

Cultuurhuis Hellevoetsluis met Whisky en Boeken Proef, lees en luister whisky met De Whisky Proevers Do. 27 oktober | 19.30 uur | € 10,00 (excl. proeverij) ISH Nieuwe Makers met Ignite-Explosion Choreograaf Shailesh Bahoran brengt energie de zaal in Vr. 28 oktober | 20.15 uur | € 17,00 - € 15,00 Anne van Veen met B O I Een theatrale rapsodie met deze dochter van Herman van Veen Za. 29 oktober | 20.15 uur | € 14,50 - € 12,50 Open Podium Hellevoetsluis Poëzie, muziek en gezelligheid in de foyer Zo. 30 oktober | 14.00 uur | gratis

Programma Theater Twee Hondjes


32

Het maken van zeilen is allerminst een uitgestorven beroep. Waar het vroeger vissersschepen en handelaars waren waarvoor een nieuw zeil moest worden gemaakt, zijn het nu wedstrijdzeilers en toerzeilers die nieuwe (kunststof) zeilen nodig hebben. Zeilmakerij Jelcko borduurt met eigentijdse materialen voort op een oeroude traditie. We spreken met Edzo Korzaan, eigenaar van de zeilmakerij. De (van oorsprong) stoffeerder startte dertien jaar geleden zijn loopbaan in de zeilmakerij bij een bevriende zeilmaker en waagde drie jaar later de sprong in het diepe met de start van een eigen zeilmakerij in Hellevoetsluis.

Zeil maken...

met naald en draad!

Vr

Historische snijboeken In de meeste vissersplaatsen of in dorpen met een scheepswerf was wel een zeilmakerij te vinden. Uiteraard dus ook in het maritieme Hellevoetsluis. Zeilmakers naaiden hun zeilen en dekkleden met de hand en noteerden de bestellingen in snijboeken. Daarin werden ook de maten van de zeilen, de te verwerken doeken, scheepstypes, opdrachtgevers en prijzen opgeschreven. Die snijboeken zijn een belangrijke historische bron voor de zeilmakerij, de scheepsbouw en de visserij.

Ambachtelijk werk Een zeilmaker werkte met een aantal collega’s ongeveer anderhalve week aan een grootzeil. Dat ging altijd volgens een zeilplan of bestek. De zeilmaker werkte op een bank van ruim een meter. Aan het eind van deze bank was een aantal gaten aangebracht. Daarin werd het gereedschap opgeborgen. Aan de bank was een zeilhaakje gemonteerd ter ondersteuning van het naaien. Het belangrijkste gereedschap was de zeilplaat (plaatje met kleine putjes die door middel van een bandje op de muis van de hand is bevestigd om daarmee een zeilnaald door zwaar zeildoek te duwen), een vit voor het splitsen van touwen, een Zweedse marl-spijker en een scherp van boven iets gebogen mes om het zeil te snijden. De gebogen vorm was nodig om het zeil goed te kunnen omvouwen.


33

Vroeger Het pure ambacht Vethoorn en talgvet De zeilmaker werkte met naalden, naar grootte genummerd van nul tot en met vijftien: kleine om zomen te zetten, grote voor de lijken. De lepelnaalden waren nodig om zakken dicht te rijgen. Voor het smeren van de naalden gebruikte de zeilmaker een vethoorn met talgvet. Om met zijn hand voldoende kracht te kunnen zetten, gebruikte de zeilmaker een zeilplaat of handleer als een vingerhoed. Na de afwerking werden de zeilen het eerste jaar ‘wit gevaren’, daarna werden de zeilen getaand. Hierdoor kreeg het zeil een roodbruine tint.

Het geheim van de smid Het snijboek mocht vooral niet ingekeken worden door een knecht. De fijne kneepjes werden niet gemakkelijk doorgegeven aan derden. Het vingertoppengevoel van de zeilmaker was doorslaggevend in het vervaardigen van een goed zeil. Dit geeft het vak iets geheimzinnigs. Uit de verhalen over de zeilmakerij komt vooral de trots naar voren. Voor een deel lag die trots in het geheim van de smid, maar ook simpelweg in zijn kunnen.

Edzo Korzaan: “Het leuke van dit werk is het maatwerk. Geen opdracht is hetzelfde. Ten opzichte van vroeger gaat het maken van zeilen ook wel iets gemakkelijker door de geavanceerde machines die nu voor handen zijn, zoals enkelnaald-, dubbelnaald- en zigzagmachines). Tegenwoordig maken grote bedrijven zelfs gebruik van digitale inmeetapparatuur en worden de bestanden vertaald naar een plotter. Uiteindelijk is dat de toekomst. Ik ben dertien jaar geleden begonnen uit interesse voor alles wat met de hand gemaakt wordt. Naast buiskappen, achtertenten, zeilhuiken, rolfokhoezen, bimini's, cabriokappen, spatzeilen en bootstoffering, stofferen we nu ook kussens voor de caravan, de auto of meubels in stof of leer. Juist dat pure ambacht spreekt mij aan! Ik ben nog steeds blij dat ik de uitdaging destijds ben aangegaan.” Vakidioterie “Handwerk of digitaal, het ambacht blijft! Je moet driedimensionaal kunnen denken, creatief zijn en aanleg hebben voor montagetechnieken. In vergelijking met vroeger worden de materialen steeds vernieuwender, zijn ze UV-bestendig en wordt elk zeil heel precies ingemeten. Na het mallen op locatie, werk je in de stoffeerderij de mal uit, je knipt het doek en vervolgens stik je het. Soms moet je met wat bouten en moeren ter plekke een bevestiging verzinnen. Dat

Nu houdt je scherp! De charme van het werk is dat je uiteindelijk een mooi eindproduct aflevert, waar je helemaal achter kunt staan. En in de regel met een tevreden klant, want die heeft een zeil dat volledig is aangepast aan zijn wensen. Als ik door de haven van Hellevoetsluis loop en ik zie een hoes van mij op een schip, dan ben ik trots. En als het door een collega gemaakt is, ga ik altijd kijken hoe die het heeft gedaan… Een gevalletje van vakidioterie?”353739


DRESS FOR FALL


Lifestyle FashionFood Family&Wedding

www.machmuziek.nl info@reneestreefkerk.nl www.reneestreefkerk.nl

Plein Fort Haerlem 3 Hellevoetsluis 0181 326856

De sleutel tot succes! Xtra Makelaardij is een dynamisch en deskundig makelaarskantoor in Hellevoetsluis waar persoonlijke aandacht en contact hoog in het vaandel staan. In combinatie met ons actieve team en de goede bereikbaarheid van ons kantoor is Xtra Makelaardij uw sleutel tot succes! Bel ons, ook uw woning verkopen wij!

Rijksstraatweg 29 3222 KA Hellevoetsluis info@xtramakelaardij.nl Tel: 0181 - 32 37 93


42

regio &

natuur

U I T G E L I C H T

Flora & Fauna rondom en in het BrielseMeer

Het Brielse Meer is door prachtig natuurschoon omgeven en is een waar watersportparadijs. De ongeveer tien kilometer lange waterstrook heeft aan beide zijden diverse oevers met ligweiden, jachthavens, campings, horecagelegenheden, strandjes en vrij toegankelijke afmeermogelijkheden. Het meer is tevens geschikt om in te zwemmen, vissen en duiken. Maar het is niet alleen een groot recreatiegebied met fantastische watersportmogelijkheden. Flora en fauna rondom en Ă­n het Brielse Meer zijn geweldig. Natuur De grote hoeveelheid zoet water maakt het Brielse Meer heel bijzonder voor dieren. In het meer leven onder andere de baars, snoek, snoekbaars, karper, (riet of ruis-)voorn en de brasem. Veel vogels, zoals de groene specht, zoeken in de winter bij het Brielse Meer naar voedsel en overwinteren onder andere in het natuurgebied de Ommeloop, dat tussen Oostvoorne en Brielle in ligt. De Ommeloop lag vroeger aan zee. Door het zoute water komen er veel verschillende plantensoorten in het gebied voor, zoals knolvossenstaart, melkkruid, schijnspurrie en moeraszoutgras. Het gebied werkt als een magneet op de roerdomp en watersnip. Dit gebied is te zien wanneer u bij de Stenen Baak de Kattenweg in slaat en dan kunt u het natuurgebied kan overzien.

Te vinden in de wateren van Brielle! Brielle staat bekend om het visrijke water. Het Brielse Meer en de vesting vormen vaak het decor voor allerlei vissers. Gewoon met de vaste hengel of en vooral ‘s nachts de karpersvissers, compleet met tent. Van heinde en verre komen de vissers naar Brielle. In deze rubriek belichten we steeds een of meer vissoorten, zoals baars, snoek, snoekbaars, karpersoorten, (riet)voorns en meer. De meest bekende voorkomende vis is de blankvoorn. Als kind was dit meestal de eerste vis die je ving. Blankvoorn (Rutilus rutilus) is een zijdelings afgeplatte vis met zilverkleurige flanken die behoort tot de karperachtigen (Cyprinidae). De bek is eindstandig en het oog is doorgaans oranjerood van kleur. Samen met het aantal schubben op de zijlijn (39-48) zijn dit kenmerken waarmee blankvoorn te onderscheiden is van gelijkende karperachtigen zoals rietvoorn, winde en serpeling. Blankvoorn wordt tot circa 45 centimeter lang.

U I T G E L I C H T

Je ziet ze steeds vaker in de omgeving van en in Brielle. In de buurt van water, hoog op de weg- en straatverlichting en zelfs op daken in de woonwijken. De aalscholver is een onmiskenbare en typisch Nederlandse vogel. Het voedsel van de aalscholver bestaat vrijwel alleen uit vis, die de vogel duikend onder water vangt. De aalscholver heeft geen waterdicht verenkleed en wordt bij het duiken nat tot op de huid. Voordat de aalscholver na het duiken terug naar het nest vliegt, laat de vogel de vleugels eerst met gespreide vleugels op een hoge plek drogen. Doordat de vogels in kolonies broeden en bij voorkeur paling eten, vormen zij volgens de beroepsvisserij een bedreiging voor de palingstand. Om deze reden is de aalscholver in het verleden vervolgd, waardoor het aantal aalscholvers rond het jaar 1960 was gedaald tot minder dan duizend broedparen. Door wettelijke bescherming, maar ook door toename van het voedselaanbod heeft de populatie zich thans weten te herstellen tot ongeveer 25.000 broedparen.

B B Zeehonden spotten op de Maasvlakte?

Regelmatig duikt er een zeehond(je) op aan de Maasvlakte. Prachtig om te zien dat dier en mens hier samengaan. Tip! Wil je zeehondjes van dichtbij bekijken? Dat kan! Bij A Seal in Stellendam. Hier worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Dit zijn voornamelijk jonge zeehondenpups die hun moeder zijn kwijtgeraakt of zeehonden die gewond of ziek zijn.


43

Beer werd Kleine Beer Aan de monding van de Nieuwe Waterweg op de kop van Rozenburg lag ooit een prachtig en uniek natuurgebied: De Beer. In de tijd dat de vooruitgang belangrijker was dan natuurwaarden, is De Beer opgeofferd aan de industrie. Een dynamisch duinsysteem is ingeruild voor raffinaderijen, olietanks en containers. De Kleine Beer, een stukje nieuwe natuur langs het Brielse Meer, houdt de herinnering vast.

De Aalscholver [Phalacrocoraxcarbo]

Brielse Maas >>> Brielse Meer Lang geleden stroomde de Maas langs de hoek van Holland, dat met de aanleg van de Nieuwe Waterweg vast kwam te liggen aan het eiland Rozenburg en bekend werd als natuurreservaat De Beer. De Maas veranderde door watersnoden in Oude Maas en Nieuwe Maas en die laatste splitste zich weer in het Scheur en Brielse Maas. Door de afdamming in 1950 ging het directe contact met de Noordzee verloren en ontstond het Brielse Meer. De afdamming van de Brielse Maas was onderdeel van een uitgebreid plan om de eilanden Rozenburg, Voorne-Putten en Welplaat tot ĂŠĂŠn waterstaatkundige eenheid te maken. Dit was noodzakelijk vanwege de schadelijke gevolgen van de toegenomen verzilting van het zoete water. De werken bestonden verder uit een dam in de Botlek, een kanaal door het gebied van de Hartel en een stelsel van schut, spui- en inlaatsluizen. In 1949 begon de aanleg van de Brielse Maasdam over het 900 meter brede schor tegen de zuidzijde van Rozenburg. De dam is op de diepere plaatsen met 75 kleine caissons uitgebouwd. Uiteindelijk bleef een zestig meter breed sluitgat over. Hier werd een Phoenix-caisson ingevaren. Ook de achterliggende dam door de Botlek is met behulp van kleine caissons gesloten. Het ertussen gelegen water heette vanaf dat moment Brielse Meer. Het meer staat via sluizen bij Spijkenisse nog steeds in verbinding met de Oude Maas. Via de Bernisse wordt zoetwater uit het Spui ingelaten.

De zee had vrij spel op De Beer. Grote strandvlaktes zorgden voor een ideale vestigingsplaats voor kustbroedvogels. De Beer ontwikkelde zich tot een natuurgebied, mede door zijn grootte van 1.300 hectare. Het was echt uniek voor Nederland. De Beer was een strandvlakte waarop een onderbroken lage duinenrij met struikgewas en rietmoeras tot ontwikkeling was gekomen. Het lag ten noorden van de Maasmonding aan de Hollandse kust. Van oudsher stond dit gebied ook bekend als de Hoek van Holland. Broedkolonie Door de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1872 werd het gebied afgesneden van het vasteland en toegevoegd aan het eiland Rozenburg. In 1935 werd het natuurgebied door de Nederlandse staat in beheer gegeven aan de stichting De Beer. Er broedden vele kusten zeevogels. Bijzonder was de aanwezigheid van een broedkolonie van de grote stern. In de nazomer was de doortrekkende morinelplevier op het groene strand van De Beer een bekende en beroemde gast.


44 In de Tweede Wereldoorlog werd bijna 400 hectare uniek getijdengebied ingepolderd. De Duitse bezetter heeft voor de Atlantikwall op zeer grote schaal betonnen verdedigingswerken aangelegd. Na 1945 vestigde de Nederlandse krijgsmacht er een legerplaats in de barakken. Veel andere installaties bleven ook in militair gebruik. Prins Bernhard kwam graag op De Beer om er met zijn vrienden de drijfjacht te beoefenen. Zijn schoonvader, prins Hendrik die met koningin Wilhelmina was getrouwd, kwam er ook graag. En niet alleen om op dierlijk wild te jaren. De prins stond bekend om zijn voorkeur voor vrouwelijk schoon en zijn buitenechtelijke escapades. Alles veranderde Op 7 november 1957 veranderde alles. De gemeente Rotterdam maakte op die dag het plan Europoort wereldkundig. Dit betekende het begin van de teloorgang van De Beer. Natuurmonument De Beer - ooit door Jac. P. Thijsse omschreven als een 'eerste klas landschap' - sloot op 1 januari 1964. Voor het vogelreservaat betekende dit het definitieve einde. Het deel van Europoort met de naam Beerkanaal ligt ongeveer op de plaats van het vroegere natuurgebied.

Grootste milieuschandaal De vernietiging van De Beer wordt door velen gezien als het grootste milieuschandaal uit de twintigste eeuw. Wat uiteindelijk rest, is een

Kleine Beer De Kleine Beer was niet meer dan een met moeras- en watervegetatie begroeide zandplaat.

steeds vager wordende herinnering aan een onvoorstelbaar mooi en uniek natuurgebied. In de plannen werden slechts dertien regels aan De Beer gewijd. De internationale faam en betekenis van het natuurgebied werden weliswaar erkend, maar tegelijkertijd werd aangegeven dat nationale en economische belangen zwaarder moesten wegen. Ter compensatie zijn enkele eilandjes in de Grevelingen als natuurgebied aangewezen en is er een Kleine Beer ontstaan.

Na het aanwijzen als natuurgebied heeft de natuur zich er voorspoedig ontwikkeld. Opzichter Korfmaker schreef in zijn jaaroverslag over 1972: “De vleeskleurige orchis heeft met enige duizenden exemplaren gebloeid. Ook de sturmia was goed aanwezig. Plaatselijk staan de moeraswespenorchissen als haren op een hond, zich voorbereidend op een geweldige bloei.” Desondanks is de Kleine Beer nooit geworden wat maar enigszins met zijn illustere voorganger is te vergelijken. Opzichter Korfmaker heeft tot 1976 het beheer over de Kleine Beer gevoerd. Er werd voor hem speciaal een huis vlakbij het nieuwe natuurgebied gebouwd. Hij woonde met vrouw en dochter Anneke tegenover de ingang van de Kleine Beer. Wrang was dat Korfmaker vanuit zijn huis en vanuit de Kleine Beer de industrie op Europoort kon zien liggen, bedrijven die op zijn geliefde natuurgebied stonden. Het huisje aan de Krim staat er nog steeds.

Morinelplevier

De doortrekkende morinelplevier was op het groene strand van De Beer een bekende en beroemde gast. De morinelplevier is een voormalige broedvogel van ons land. In de jaren ‘60 kwamen ze tot broeden op de pas ontstane akkers in de Flevopolders. Helaas werd het gebied daarna ongeschikt en verdwenen ze als broedvogel.


45

De Bibliotheek

DVD Titel

Room Naar het boek van Emma Donoghue Regisseur Lenny Abrahamson Jaar van uitgave 2015 Met medewerking van Brie Larson, Jocob Tremblay, Sean Bridgers Iers-Canadese verfilming van de succesvolle roman Room van Emma Donoghue. De vijfjarige Jack woont in Room, de kamer waar hij met zijn moeder zit opgesloten. Zijn moeder is ontvoerd en wordt misbruikt. Zij houdt de waarheid voor Jack verborgen en creëert een leefbare werkelijkheid voor hem. Tot het moment dat ze kunnen ontsnappen en Jack kennismaakt met de wereld, waarin hij opnieuw moet leren leven, net als zijn moeder. De film wordt mediabreed bejubeld. Kevin Toma (Volkskrant 3-3-'16) roemt de prestaties van Larson en Tremblay, 'die diep onder de huid van hun gehavende personages kruipen en elke fase van hun verwerkingsproces geloofwaardig verbeelden. Zo zorgen zij dat Room, als verontrustende publieksfilm én als verpletterend duet voor moeder en zoon, nog lang nazindert.' Hij geeft vijf sterren. Genomineerd voor vier Oscars (beste film, regie, hoofdrolspeelster en scenario).

Boeken, Luisterboeken, DVD’s, CD’s... De Bibliotheek in Hellevoetsluis heeft het!

BOEK Titel

BOEK Titel

LUISTERBOEK Titel

Samen met zijn zusje Sam en broertje Berend haalt Boer Boris met de plukmachine alle appels, peren en pruimen van de bomen in de boomgaard. Maar wat moet je met zo veel fruit? Boer Boris weet het; ze brengen het naar oma in Den Haag die er heerlijke taarten en jam mee kan maken. Met de sprinter, de sneltrein en de tram komen ze bij oma aan. Maar wie een lief omaatje verwacht, heeft het goed mis. Achtste deel uit de succesvolle prentenboekenserie over Boer Boris, waarin de hoofdpersonen op reis gaan. Voor kinderen, zeker uit de randstad, zijn de vervoersmiddelen heel herkenbaar. Kleurige gedetailleerde, paginagrote, natuurgetrouwe illustraties waarop heel veel te zien is. De twee- tot vierregelige tekst staat onderaan de bladzijden en is op rijm. Een heerlijk prentenboek om heel vaak voor te lezen en nog veel vaker te bekijken. Vanaf circa drie jaar.

Engelstalige limited collectorseditie! Harry Potter and the Cursed Child is een speciale Engelstalige ‘repetitie versie’ van het script, die de acteurs gebruiken om verschillende scènes uit te proberen. Het uiteindelijke toneelstuk kan hierdoor afwijken van dit script. Het toneelstuk staat sinds eind juli op de planken in West End, Londen. Harry Potter and the Cursed Child staat enigszins los van de zeven eerder verschenen boeken. Het is negentien jaar later en Harry is inmiddels volwassen. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en werkt bij het Ministerie van Toverkunst. Hij is hard op weg een burn-out te krijgen. Hij worstelt met zijn verleden en ondertussen gaat ook zijn jongste zoon Albus gebukt onder de familiegeschiedenis waar hij noodgedwongen mee moet leven. Samen zullen ze moeten leren dat duisternis soms uit onverwachte hoek komt. Aan Harry Potter and the Cursed Child is samengewerkt door schrijfster J.K. Rowling en toneelmakers John Tiffany en Jack Thorne.

Hugo Borst beschrijft zijn ervaringen met zijn sinds enkele jaren dementerende moeder. Eerst woonde ze nog in haar eigen flatje, later ging ze naar een verpleeghuis. Raak en herkenbaar bespreekt hij in columnachtige stukken wat hij meemaakt, ziet en denkt. Hij beschrijft daarbij bijvoorbeeld ook – eerlijk en in open taal – eigen jeugd- en jongemannenherinneringen. Dit maakt de weg vrij – ook voor de luisteraar – voor een even open en tegelijk respectvolle bespreking van verpleeghuisaangelegenheden die normaal achter gesloten deuren lijken te moeten blijven. Dit alles geeft het verhaal een nuchtere natuurlijkheid, die soms ontroert of geestig is en aangeeft wat er zoal kan gebeuren met zeer betrokken hoofdrolspelers in het ingrijpende proces dat dementeren heet. Een prachtig portret van zoon en moeder...

Boer Boris gaat naar oma Auteur Ted van Lieshout Uitgever Gottmer Jaar van uitgave 2016 Pagina’s 26

Harry Potter and the cursed child Auteur Jack Thorne Uitgever Londen: Little, Brown Jaar van uitgave 2016 Pagina’s 320

Ma! Auteur Hugo Borst Uitgever Gottmer Jaar van uitgave Rubinstein Duur Ca. 4 uur (3 cd’s)MAKE Voor...

...en na!

47

Model Michael Sellen

Een interessante ervaring

Een paar weken geleden vroeg Arie of ik aan een fotoshoot wilde meedoen. Arie legde me een en ander uit en vertelde dat Ingrid van Avaron mijn haar zou doen. Ze vroeg of ik nog speciale wensen had voor mijn haar. Ik voelde me op mijn gemak bij haar en gaf Ingrid de vrije hand om te doen wat ze wilde. Ik wist al dat de fotoshoot een zakelijk thema zou hebben zodat ik niet echt ongerust was dat ik zou eindigen met een roze Mohican-kapsel. Voor de fotoshoot met Renée was ik toch wat nerveus ; ik wist echt niet wat me te wachten stond. Toen ik er eenmaal was wende alles vrij snel. Ik werd aankleed, de foto’s werden geschoten en vijf minuten later was alles achter de rug. Het was een geweldige ervaring. Zoals met alles wat je niet eerder hebt gedaan, duurt het even voordat je uit je comfortzone komt en je je relaxed voelt. Dat het uiteindelijk lukte is vooral dankzij Renée en Arie met zijn humor en zijn manier van doen wat zorgde voor een geweldige sfeer. Kleding Rietdijk Mode Haar Ingrid van Gogh - Avaron Hair & Beauty Styling Arie Vuijk - Avaron Hair & Beauty Fotografie Renée Streefkerk Scooter Roos Tweewielers


uns t K 48

Christiaan Rodi (26) was op de basisschool al het kunstkind. Zolang hij zich kan herinneren verloor hij zich als kleuter al in tekenopdrachten. Als hij zijn werkjes af had en zich netjes had gedragen kon de juf hem niet gelukkiger maken met de beloning van de dag; een kwartiertje tekenen.

Christiaan meldde zich al op zesjarige leeftijd bij de kunstklas van de bekende Hellevoetse kunstenaar Johan van Konijnenburg. Of het nu schilderen of beeldhouden met speksteen was, Christiaan vond alles leuk. Maar vooral in tekenen blonk hij uit. Op school waren alle ogen op Christiaan gericht bij de klassikale tekenopdrachten. Ook viel hij op door de wijze waarop hij de ramen beschilderde met speciale gebeurtenissen. Zo bleef Christiaan scherp en bleef hij zichzelf verbeteren. Zelfs op die jonge leeftijd werden zijn werken al als zeer bijzonder beschouwd.

Confronterend Naast kunst bleek Christiaan nog een talent te bezitten; karate! Toen hij naast de voetbal- en karatetrainingen ook nog op woensdagmiddag klaarstond om naar de kunstklas te gaan, ging zijn vraag aan zijn moeder haar door merg en been: “Mama, wanneer mag ik nu eens een keertje buiten spelen?” Het was duidelijk dat er keuzes gemaakt moesten worden. Met tranen in de ogen nam Christiaan daarom op negenjarige leeftijd afscheid van zijn geliefde kunstklas. Keuzes Waar zijn jonge leventje op de basisschool draaide om zijn creatieve talent, verwaterde dat tijdelijk op de middelbare school door huiswerk en sport. Gedreven in karate koos hij na het Helinium voor een vervolgopleiding in de

Uit de

met Christiaan... wat een portret!

sport, een keuze die een schot in de roos bleek. Alweer jarenlang werkt Christiaan als sportinstructeur/docent. Hij begon bij Sportinstituut Kime, gevolgd door drieënhalf jaar bij Sport Point. Inmiddels werkt hij alweer bijna een jaar fulltime bij Sportcentrum Kooistee.

Perfectie “Ik teken graag in alle rust, met niks aan mijn hoofd. Gewoon als ik lekker in mijn vel zit,” vertelt Christiaan. “Op de middelbare school ben ik weer af en toe begonnen met portrettekenen met pen, vooral geïnspireerd door Linkin


t

49 Park. Ik maakte van de band, in hun stijl, graffiti portretten.” Sinds 2008 inspireert de film The Dark Knight’ Christiaan tot het écht tekenen van portretten. “Met The Joker, een uitdaging van ongekende hoogte, had ik mezelf geen hoger doel op kunnen leggen.” Op internet zocht Christiaan naar de beste concurrenten over de hele wereld om zich ermee te kunnen vergelijken. Hij wilde gewoon de beste zijn. Technieken die Christiaan combineert blijken succesvol. Hij onderzoekt de lichtval en verhoogt het contrast van foto’s die hij van zijn werk maakt. Zijn tekeningen verbetert hij tot in de perfectie, net zo lang tot het eindresultaat zo realistisch is dat de tekening bijna lijkt op een digitaal bewerkte foto. Heftig en gedurfd In 2012 maakte Christiaan foto’s van zijn oma die spoedig 85 zou worden. Voor haar verjaardag maakte hij zijn eerste echte portrettekening. Hoewel Christiaan altijd al werd gestimuleerd door zijn ouders, waren zijn familie en vrienden zeer verrast over het resultaat. Een jaar later overleed z’n oma en stond de bewuste tekening op haar kist. Een heftige en vooral ook zware tijd, maar de vele mooie persoonlijke reacties op de tekening gaven Christiaan troost en een trots gevoel. Het hielp in de verwerking en hij besefte daardoor hoe veel een tekening voor iemand kan betekenen. Een goed gevoel Christiaan bleef tekenen ‘voor zichzelf’ en kreeg kleine opdrachtjes van familie en kennissen. Dat veranderde na de tekeningen die hij als afscheid van Sport Point maakte voor Maurice en Marion, zijn baas en lieve collega. Met slechts een doosje potloden (die van hard (2H) naar zacht (8B) gebruikt worden) en een blok A3-schetspapier maakte Christiaan die tekeningen met veel passie in slechts twee weken tijd. Het bleek de ommekeer! Perfect is goed genoeg! Snel volgden meer opdrachten. Zo werd een tekening voor een fan van de Poolse band Riverside een internationale doorbraak. De tekening kwam bij de bandleden zelf terecht en werd op Facebook ruim 300 keer gedeeld en bijna 9.000 keer geliked. Bewonderaars uit Nederland tot in Amerika meldden zich inmiddels op zijn Facebooksite @c.rodi.drawings aan. De reacties op zijn werken zijn overweldigend en motiveren tot meer. Christiaan durft zijn talent inmiddels gelukkig te tonen. Hij is tevreden! Werken in de sport is en blijft zijn lust en zijn leven en is helemaal in balans met zijn grootse passie; portrettekenen.


Tivoli Theater proudly presents...

MISS SAIGON: 25th ANNIVERSARY PERFORMANCE

De legendarische Miss Saigon, nu slechts één avond in de bioscoop. De spectaculaire, uitverkochte galavoorstelling van de wereldwijde musicalsensatie, 25 jaar na de première, met optredens van de originele cast, waaronder Jonathan Pryce en Lea Salonga. Deze veelgeprezen nieuwe productie werd door de Daily Telegraph omschreven als ‘een bijzonder opwindende, majestueuze en aangrijpende musical met schitterende optredens’ en door de Daily Mail als ‘de beste musical aller tijden’. Dit epische liefdesdrama vertelt het tragische verhaal van de jonge prostituee Kim, die door de oorlog haar ouders heeft verloren en verliefd wordt op de Amerikaanse soldaat Chris. Hun levens worden echter weer gescheiden door de val van Saigon. Aanschouw het theaterspektakel op het grote doek bij Tivoli Theater! Aanvang vanaf 19.00 uur, start programma 19.30 uur. In de pauze een hapje en drankje. Kaartjes: € 15,-

RIJKSSTRAATWEG 42 3223 KA HELLEVOETSLUIS T. 0181-327500 | WWW.TIVOLITHEATER.NL

RAAMDECORATIE BEHANG GORDIJNEN VERF VLOERBEDEKKING

HELLEVOETSLUIS, Moriaanseweg Oost 76b (Moerman woonpromenade), tel. 0181 870117 decokayhellevoetsluis.nl hellevoetsluis@decokay.nl facebook.com/decokayhellevoetsluis


Elke dag een nieuwe smaakbeleving!

Kaashandel Pons Habben Jansen

Zelf gemaakte grillworst dagelijks vers van de grill. Wij verkopen ook Iberico-vlees en Black Angus vlees.”

RITSSTUK.NL Voor elk

ritsprobleem kunt u bij ons terecht

Gerard Brusse - Tel. 06 28227431

Zaterdag is weekmarktdag...

Hellevoetsluis! Op het Woordbouwerplein in de Struytse Hoeck vind je tussen 08.00 en 16.00 uur de weekmarkt. Met ruim 50 kramen kun je altijd wel slagen. Een nieuwe outfit, een heerlijk gerecht of een origineel cadeau. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop op de markt. Hieronder een marktkoopman en -vrouw aan het het woord. Kom ook en beleef hetzelf!

De lekkerste kaas vindt u bij

Remco’s Kaaskraam op de markt in Hellevoetsluis!

UitGelicht Janse Kinderkleding

zie ook: www.vanderwijstkleinvak.nl

of SWEETS

KING

Aanbieding: TOSCA Belgische (room)bonbons 500 gram

€6

00

Wie? Koos en Yvonne Janse. Wat? “Kinderkleding - jongens en meisjes - vanaf maat 92/98 t/m 170/176.” Hoe lang sta je al op de markt in H’voet? “Ongeveer 22 jaar.” Wat maakt het ondernemer zijn op de markt zo leuk? “Vaste klanten... en steeds verschillende mensen.” Kun je dat toelichten? “Gezellig, fijne collega's ...vrij parkeren belangrijk voor de klant.”

Voor de allerbeste kwaliteit moet u bij Schrijvershof zijn!

Waarom heb je voor dit vak en deze producten gekozen? “Wilde wat anders, het leek ons heel erg leuk om voor kinderkleding kiezen.” Wat is het toekomstplan: ga je uitbreiden of producten erbij? “Nee, geen uitbreiding meer.” Waarom shoppen op de Hellevoetse markt? “Een erg gezellige markt... en alles is er te koop tegen zeer betaalbare prijzen.”

Bij ons alle sokken zonder voelbare teennaad. Altijd leuke aanbiedingen... Elke week aanwezig, tot ziens op de markt!


52

Een gelikte De verzamelaar

Cor Westerhout heeft het zo'n zes jaar geleden weer opgepikt. Door zijn andere hobby muziek, de dienstplicht en het gezinsleven had hij lange tijd geen ruimte voor het verzamelen van postzegels. Na zijn pensionering kon hij zich er weer volledig op storten, op zijn historische zegels en sinds een aantal jaar ook op de postzegelvereniging. populairder werd. In de wintermaanden trokken ze langs podia in de Drechtsteden. In de vijftiger jaren speelde Cor ook in een band die muziek van The Shadows speelde.

Als veertienjarige sloot hij zich als jeugdlid aan bij de postzegelvereniging in Rotterdam, de stad waar hij opgroeide. Elke zaterdag stond Cor Westerhout op het Noordplein met zijn postzegels. “Ik kocht en verkocht er, op mijn manier, mijn postzegels." Dat bleef hij tot zijn zestiende jaar doen. Ondertussen was hij ook nog druk met een andere hobby: muziek. "Ik was drummer en gitarist in een band.” ‘s Zomers, in de weekenden, speelde de band dansmuziek in Oostvoorne, soms was dat ook rock 'n roll, een muziekstijl die toen steeds

Postzegeltoestand Cor stond van vrijdag tot en met zondagavond op het podium. Op een van de zomeravonden in Oostvoorne leerde hij zijn vrouw kennen. "Ze komt uit Oostvoorne en danste op feesten waar wij speelden." Het stel verloofde zich en in 1957 waren ze getrouwd. Na vijf jaar in de band te hebben gezeten, kwam er in 1961 door de dienstplicht een eind aan. Na die periode was er nog steeds niet veel tijd over voor hobby's, want er moest ook gewerkt worden en er kwamen kinderen. Ondertussen lagen de gitaren én de ‘postzegeltoestand’, zoals hij het noemt, op zolder. "Een jaar of zes of zeven jaar geleden heb ik het postzegelverzamelen weer opgepakt." Cor was met pensioen en dan moet je wat met je tijd. Op zolder lagen vier albums in dozen; inmiddels zijn dat er twintig geworden. Vier jaar geleden heeft Cor zich ook bij de postzegelvereniging Brielle en omstreken aangesloten. De club telt altijd nog zo'n 120 leden. Daar werd hij gevraagd voor het bestuur. “Ik zei wel, als ik het doe, moet het iets met postzegels te maken hebben.” Cor nam de taak op zich van het beheer van de 5 cent postzegel-albums. “Daar kunnen leden en niet-leden uit kopen als er beurzen en clubavonden zijn. Er komen zegels van over heel de wereld bij ons, soms hele bananendozen vol, die we op land en jaartal moeten sorteren en in albums moeten steken.”

Oude-mannenvereniging Op beurzen en op veilingen is er veel belangstelling voor de albums, maar helaas niet vanuit de jeugd, moet Cor constateren. “Het is wel een echte oude-mannenvereniging. De jeugd heeft er geen belangstelling meer voor.” De vereniging dunt ook langzaamaan uit, een aantal bestuursleden is overleden en er kunnen geen vervangers voor gevonden worden. "Dat is echt een probleem, er komen ook geen nieuwe leden bij." De tijden van beleggen in postzegels en er geld aan verdienen is voorbij, vertelt Cor. "Het is een hobby; het kost alleen maar geld." Alleen bijzondere postzegels van een bijzonder land leveren nog


53

collectie...

wat op, zoals postzegels van voor de oorlog of bijvoorbeeld die van heel oud China of Amerika. "Alleen als het oud is, is het nog wat waard." De markt bepaalt de prijs en er is gewoonweg te veel aanbod. "Het is alleen een verdienste voor de posterijen.” Toch blijft het leuk, dat postzegels verzamelen. En Cor heeft inmiddels flink wat postzegels. “Ik verzamel alle zegels tot 2001, tot de invoering van de euro." Westerhout legt uit dat elke verzamelaar een bepaalde periode aanhoudt bij het verzamelen. "Die van mij begint in 1852, toen de eerste Nederlandse postzegels werden uitgegeven. Ik heb de eerste drie." Daarnaast houdt Cor zich aan nog een criterium: hij

verzamelt alleen postzegels die op brieven hebben gezeten. "Ze zijn allemaal gestempeld, er moet wel een verhaal achter zitten.” Historische waarde Het gaat hem vooral om de historische waarde van de zegels, niet om de geldelijke waarde. Een ongestempelde postzegel levert in een sommige gevallen bijna acht keer zoveel op. De verzamelaar vindt het vooral leuk om te zien waar de postzegels gestempeld zijn en waar de brieven of postkaarten vandaan komen. Zijn mooiste zegels? “Die van de Engelse koloniën. De Engelsen bezaten zo ongeveer de

halve wereld, ik probeer daar alle postzegels van te krijgen. Deze zegels vind ik bijzonder boeiend, vooral omdat ze met geschiedenis te maken hebben en met geografie." Cor benadrukt dat hij niet op zoek gaat naar bepaalde postzegels: “Ik koop alleen wat als ik het tegenkom voor een schappelijke prijs.” Want het moet wel leuk blijven, vindt hij. En leuk is ook de vereniging, die eens in de maand, op de tweede maandag, een clubavond houdt en op de vierde zaterdag van de maand een beurs organiseert. Maar niet iedereen komt daar op af en dat vindt Cor wel jammer: “Het gaat toch ook om de gezelligheid en het sociale contact?”


54

Bekende Hellevoeter Als jong meisje van vier jaar ging Angelique van der Schelde met haar moeder mee naar het ziekenhuis voor elektrisch ontharen. En dat vond ze reuze interessant. Vanaf dat moment wist ze het zeker: “Ik word schoonheidsspecialiste.“

De plannen veranderden nog wel tijdens haar studietijd. Na de MEAO toen Angelique stil op kantoor zat, ging het roer definitief om. Ze volgde een studie voor schoonheidsspecialiste en opende al snel haar eigen schoonheidssalon, Biogelique, naast haar huis in een compleet verbouwde garage. Ze ging werken met het merk Dermalogica en bouwde al heel snel een vaste klantenkring op.

Gezondheidscentrum Angelique zit nu al weer zeven jaar in haar pand aan de Hoonaartstraat. Haar ogen stralen en trots vertelt ze: “Het is prettig om de klanten te kunnen ontvangen in deze prachtige ruimtes en een eigen werkplek te hebben die wat verder van huis ligt. Daarnaast is het pand uitgegroeid tot een compleet gezondheidscentrum met onder andere een sportschool, een fysiotherapeut, een logopediste en een sportmasseur.

Mooi om te zien dat het mensen verbindt en dat klanten stappen intern makkelijk overstappen naar een andere specialist als dat nodig is.” Angelique zit niet stil. “Ik volg zeer regelmatig trainingen om bij te blijven en mee te kunnen gaan met de nieuwe technieken. Je bent nooit uitgeleerd en ik vind het erg interessant om alle nieuwe methoden op het gebied van beauty continu te blijven volgen. Vorig jaar ben ik bij een Wereld Congres in Las Vegas geweest op uitnodiging van Dermalogica. Geweldig!” Dermalogica is een merk dat zich volledig richt op een gezonde huid. Sporten en gezonde voeding Wanneer Angelique tijd voor zichzelf heeft, is ze graag aan het sporten of aan het lezen in de vakbladen. Gezonde voeding is een must. Sinds enkele jaren heeft ze haar eetpatroon drastisch omgegooid en is ze zich meer bewust van alles wat ze eet en drinkt. Groentesappen,


r

55

[

geitenyoghurt, salades en alles wordt puur natuur bereid. Geen pakjes of kant en klaar maaltijden meer. “Schoonheid komt ook van binnen uit, dus je moet er goed voor zorgen dat je de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. Je kunt nog zoveel crèmes smeren, maar de juiste voeding is een essentieel onderdeel van schoonheid.“ Lachend zegt ze er nog achteraan: “Niet dat ik nooit iets ongezonds eet, maar ik voel me er gewoon prettig en energieker bij!” 25 jaar jong Dit jaar bestaat Biogelique 25 jaar! Er is een vaste klantenkring die al die jaren trouw bij haar in de salon komt. “Toen ik 25 jaar geleden begon met de salon waren de behan-delingen vooral op wellness en ontspanning gericht. Nu draait het meer om huidverbetering en dat is voor iedere klant verschillend. Bij de eerste kennismakingsbehandeling maken we, in overleg met de klant,

een behandelplan om de huid er mooi en stralend uit te laten zien.“ Op donderdagavond 29 september wordt er een feestje georganiseerd bij schoonheidssalon Biogelique om het 25-jarig bestaan te vieren! Toekomstvisie Angelique wil meegroeien met de ontwikkelingen op het gebied van beauty. Ze is druk bezig met een nieuw logo, nieuwe apparatuur en er zijn plannen om het interieur van de salon aan te pakken. Met passie vertelt ze: “Het voelt helemaal niet of ik al 25 jaar lang met mijn vak bezig ben, ik kijk uit naar de komende jaren. Ik zit hier prima en heb het reuze naar mijn zin met mijn team. Kom maar op met die volgende 25 jaar.“ En als we haar mooie verhalen zo aanhoren en zien hoeveel passie Angelique voor haar vak heeft, weten we zeker dat we de komende 25 jaar nog zeker veel van haar gaan horen.

A

D

V

E

R

T

E

N

T

I

E

]

Schoonheidsbehandelingen Bij Biogelique bent u aan juiste adres voor professionele schoonheidsbehandelingen van hoge kwaliteit. • Permanente make-up • Definitief ontharen • DermaPen • Microdermabrasie • Acnebehandeling • IonActive, NIEUW! • Bindweefselmassage Biogelique bestaat 25 jaar! Nu ter kennismaking een gezichtsbehandeling en huidadvies

van € 30,50 voor

€ 15,00 o.v.v. Hellevoeter (geldig tot 1 december)


JONG 56

Daar gaan ze, Jaden Klop en Dani Feldmann, zoals elke week, op de fiets naar de training bij voetbalvereniging Nieuwenhoorn.

Jaden en Dani, beiden veertien jaar, kennen elkaar al van de kleuterschool en zijn zeker al zo lang met elkaar bevriend. Al snel raakten hun ouders ook bevriend en vierden ze verjaardagen en vakanties met elkaar. Dikke pret in de Spaanse zon. Afgelopen jaar waren ze niet met elkaar op vakantie, maar daar staken ze zelf een stokje voor. Dan maar een logeerpartij op de camping in Spanje om toch een paar dagen met elkaar door te kunnen brengen. Passie Naast hun vriendschap hebben Dani en Jaden voetballen als grootste passie. Sinds hun vierde spelen ze fanatiek voetbal. Jaden als keeper en Dani als verdediger. Beiden zijn gestart bij voetbalvereniging Nieuwenhoorn. “Was dat geen Champions Legaue-voetbal of een soort van kaboutervoetbal?” Ze hebben niet veel nodig om samen lol te hebben en je ziet dat ze in gedachten terug gaan in de tijd. Jaden Jaden heeft al een mooie loopbaan als keeper achter de rug bij diverse voetbalverenigingen. Na zijn start bij voetbalvereniging Nieuwenhoorn, werd Jaden gescout door Feijenoord waar hij drie jaar heeft gespeeld. “Het was een leuke tijd, maar ook vermoeiend omdat ik elke week met het busje werd opgehaald en weer thuis werd gebracht. Veel tijd om met mijn schoolvrienden af te spreken was er niet. Natuurlijk heb ik er echt heel veel geleerd. Ik ben dan ook erg blij dat ik dat gedaan heb.“ Spijkenisse volgde en vorig jaar keepte Jaden bij Sparta. “Het werd toch een beetje te veel in combinatie met school. Ik deed toen Havo en

omdat ik me de laatste maanden meer op school heb gericht, zit ik nu in 3 VWO. ” Vandaar zijn keuze om het dichterbij te zoeken. De jongens zitten in de C-selectie van Nieuwenhoorn, waarbij de C1 momenteel hoofdklasse speelt en de C2 tweede klasse.

Dani Dani is trouw aan voetbalvereniging Nieuwenhoorn, hoewel hij ook een uitstapje heeft gemaakt naar OHVV, de voetbalvereniging in Oudenhoorn. “Dat was een hele leuke tijd daar. Een kleine vereniging, maar erg gezellig. Op een gegeven moment werd het clubje wat kleiner en wilde ik toch graag naar Nieuwenhoorn om daar in een team te komen van een hoger niveau. Ik speel al jaren als verdediger en ben laatste man. Het leuke nu is dat wanneer Jaden, als keeper achter mij staat, ik er het volste vertrouwen in heb dat hij die bal tegenhoudt als dat nodig is. Tegenstanders hebben nauwelijks kans een doelpunt te maken met Jaden in het doel.” Beste voetballer en toekomst Samen zijn ze het erover eens: de beste voetballer is Messi. Ongelooflijk hoe deze man kan voetballen, echt de beste voetballer ooit! Dani ziet zichzelf graag bij een Engelse voetbalclub spelen. “Best leuk om bij een Engelse club te voetballen en te wonen in Londen of zo.“ Jaden geeft de voorkeur aan Spanje. “Als ik het dan toch mag zeggen waar ik zou willen spelen, dan lijkt Barcelona me wel wat. Als voetbalclub maar ook om er te wonen!” Afspreken wordt dan minder makkelijk, maar ach, dan vliegen ze toch gewoon even heen en weer. Van schoolvoetbalteam tot vriendenvoetbalteam Naast het voetballen hebben Jaden en Dani de hele basisschool bij elkaar in de klas gezeten. In de pauzes werd er altijd gevoetbald met de

andere jongens. Lachend kijken ze elkaar aan. “Weet je nog die schoolvoetbaltoernooien“, zegt Jaden. “We waren echt een sterrenteam met alle jongens uit de klas: Tim, Frank, Julian, Olaf, Quinten, Roan, Dylan, Max, Jochem en wij. Hoewel we totaal niet bij dezelfde voetbalvereniging of in hetzelfde team zaten, waren we toch goed op elkaar ingespeeld. En Frank in de spits scoorde altijd lekker!” Ze eindigden elk jaar hoog met dit dreamteam tijdens de schoolvoetbaltoernooien. Mooie herinneringen. Dani denkt al weer vooruit: “Als we nu tien jaar verder zijn, dan zou het leuk zijn om deze jongens weer op te trommelen en er een vriendenvoetbalteam van te maken!” Jaden is het er helemaal mee eens. “Dat doen we!”

Persoonlijk Jaden Klop 14 jaar 3 VWO Helinium Broer en zussen: 1 zus Kayleigh (19 jaar) 1 broer Bodhi (17 jaar) 1 zus Charlize (10 jaar) Dani Feldmann 14 jaar 3 VWO Jacob van Liesveldt 1 broer Jordi (17 jaar)


G

57

“Messi is de beste.”

Mooie herinneringen aan de schoolvoetbaltoernooien!


Op zoek naar enthousiaste docenten, weinig lesuitval, veelzijdige begeleiding, leuke activiteiten, uitjes en aandacht voor jou?

Demo avond

woensdag 07 december 2016

MAVO en HAVO leerjaar 1,2 en 3

Open Huis

ons team jouw toekomst

zaterdag 21 januari 2017

Mgr. Smitstraat 3, 3232 BN Brielle, telefoon 0181 – 475275, www.bm.penta.nl


Vraag ’t aan... de Brandweerman 59

Met loeiende sirenes worden Joran, Eline en Loïs weer bij school afgezet door de brandweer. Helaas weer terug naar school na zo’n leuk interview met brandweerman Bart-Jan van Unen. Joran, Eline en Loïs (alle drie 10 jaar) schuiven aan bij brandweerman Bart-Jan van Unen van de Hellevoetse brandweer en zijn klaar voor het interview. Met de hele klas, groep 8a van de Hendrik Boogaardschool Rode Kruislaan, hebben ze vragen bedacht, maar deze drie kanjers zijn uitgeloot voor dit interview. Onder het genot van een kopje warme chocomel, branden ze los met hun vragen. Hoeveel minuten duurt het voordat u in de auto zit op weg naar de brand? Aandachtig luisteren ze naar het antwoord. Op deze brandweerkazerne in Hellevoetsluis zitten 24 uur per dag twee brandweermannen die dienst hebben. Komt er een melding binnen, dan stappen ze al binnen de minuut in de kleine brandweerauto om naar de plek des onheils te gaan. Afhankelijk van de melding, worden er vrijwilligers opgetrommeld die binnen vier minuten in de kazerne moeten zijn, zich moeten aakleden en een minuut later in de bluswagen moeten zitten op weg naar de brand. Wat is er zo leuk om in het vuur te lopen? Eline vindt het allemaal wel interessant, maar begrijpt niet helemaal wat er nu zo leuk is om het vuur in te stappen? Die brandweerwagens en alles eromheen ziet ze wel zitten, maar het vuur in lopen? “Met de juiste kleding, helm, schoenen en alle faciliteiten in de brandweerwagen ben je goed beschermd en in staat op de juiste manier te handelen. Als brandweer rukken we overigens niet alleen uit bij brand, maar ook als er een kat in de boom zit of een paard in de sloot of een persoon die ziek is en horizontaal uit het huis moet worden gehaald. En dat maakt het juist zo leuk, want alle gevallen zijn anders”, legt Bart-Jan geduldig uit. Stress bij de brandweerman? Loïs haakt in met de vraag: ”Maar, bent u dan nooit gestrest?” Bart-Jan vertelt dat het altijd weer spannend is wat er precies aan de hand is en dat hij graag mensen wilt helpen om ze ongedeerd uit de brand te halen. “Het wordt nog

spannender als blijkt dat er bekenden bij zijn, zoals vrienden, familie en/of collega’s. Natuurlijk proberen we altijd zo veel mogelijk informatie in te winnen, zodat we al van tevoren weten wat er moet gaan gebeuren. Stress dus niet, wel gezonde spanning.” 400 meldingen per jaar Op de vraag van Joran hoeveel branden hij al heeft geblust, moet Bart-Jan het antwoord schuldig blijven. “Een precies aantal is lastig aan te geven. Jaarlijks krijgen wij zo’n 400 meldingen. Ik ben bij de brand in het Marinehospitaal in 2009 in Hellevoetsluis geweest en dat heeft wel erg veel indruk bij me gemaakt. Een felle brand die zich zeer snel verspreidde en mensen die gered moesten worden uit het in brand staande gebouw. Wat is dat witte schuim waarmee geblust wordt? Joran let goed op, dictafoon loopt en hij wil alles weten. “Wat is precies dat schuim waarmee geblust wordt?” Bart-Jan legt uit wat een branddriehoek is en dat je drie elementen nodig hebt om brand te krijgen: zuurstof, brandstof en (ontstekings)temperatuur. Met het schuim (water+soort sopje+lucht) wordt voorkomen dat er geen zuurstof meer

bij de brandhaard komt met als gevolg dat het vuur dan dooft. Helmen, pakken, zuurstofflessen en grote apparaten En dan is het tijd voor een korte rondleiding. “Wow, jullie hebben grote televisies! Hebben jullie ook Playstation”, vraagt Joran. De andere brandweermannen schieten in de lach. “Ja, we hebben ook Playstation.” Joran weet het nu zeker: hij gaat ook bij de brandweer. We nemen een kijkje in de slaap-kamers, de huiskamer, de keuken en dan komen we eindelijk bij de grote brandweer-wagens! Er wordt een brandweerwagen buiten gezet en Eline, Joran en Loïs kijken hun ogen uit. De dames krijgen een helm op en grof gereedschap in hun handen. Joran hijst zich in een te grote broek en te grote laarzen, maar hij vindt het wel wat. Helm met bril op en de spuitslang in zijn handen. De kids zijn klaar voor actie! Loeiende sirenes Bart-Jan vraagt of ze een klein rondje in de brandweerwagen mee willen en dat willen ze zeker wel. En dan kan het feest niet op: deze zeer vriendelijke brandweerman brengt ze gewoon met loeiende sirenes terug naar school. Bedankt Bart-Jan van Unen!


Inspiratie voor spiritualiteit Spirituele artikelen en activiteiten Ben je op zoek naar een mooi beeld, een altaar(tje) of een spiritueel kadootje? Bij de BoeddhaBoom vind je een breed assortiment artikelen met betekenis. Daarnaast worden er inspirerende activiteiten georganiseerd. Meer lezen over de artikelen of activiteiten? Kom langs in de winkel voor een programma, kijk op de website of op Facebook. U bent van harte welkom bij de BoeddhaBoom!

5LMNVVWUDDWZHJ ‡ .% +HOOHYRHWVOXLV ‡ ZZZ GHERHGGKDERRP QO ‡ 9ROJ RQV RRN RS )DFHERRN

Het meest

trendy bloemwerk

voor de allerlaagste prijs

grote bos

€ 12,50

Forel 2B -Hellevoetsluis telefoon 0181-850137 www.lifestylebloemen.nl www.facebook.com/lifestylebloemen


61

Goed om te weten Studio zuidwest9... Expositie in de Veste

Studio zuidwest 9 is gestart met de expositiereeks ZW9 in beeld. Elke twee maanden laat een bij Studio zuidwest 9 of Kunst van Hier betrokken kunstenaar zijn werk in de Veste zien. Beeldend kunstenaar Eelke van Willegen exposeert in oktober en november. Op 13 oktober is er een lezing waarin de kunstenaar wat over de achtergronden van zijn werk vertelt. Eelke studeerde aan de Willem de Kooning Academie en exposeerde onlangs in Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Ook was zijn werk te zien op de KunstRai en Rotterdam Contemporary 2. Binnenkort is zijn werk te zien op de Art The Hague. Zijn werk bestaat uit eenvoudige vormen die doen denken aan de kracht van het water en de zee. Sinds april is de studio tijdelijk gevestigd in de Veste. Het is een winkel die kunst en design van kunstenaars uit de buurt en andere plaatsen verkoopt en er vinden regelmatig workshops en andere activiteiten plaats. Studio zuidwest 9 wil met deze exposities het aanbod in Voorne-Putten verrijken. In Rotterdam vind je tegenwoordig op veel plekken wel een popup gallery of tentoonstellingsruimte. Dat zorgt voor levendigheid... www.studiozuidwest9.nl

V lgons

Winnaar #06

De winnaar van de oplossing van zoekplaatje 6 is Divonne Smit uit Hellevoetsluis. Namens het team van de Hellevoeter... gefeliciteerd!

Bekijk alle events op opvoorneputten.nl Zoekplaat #08

In elke editie gaat onze fotograaf op zoek naar een bijzonder plekje in Hellevoetsluis. Weet jij waar bovenstaande foto is genomen? Stuur je antwoord naar info@bastionx.nl en maak kans op een leuke prijs.

Inspiratie voor spiritualiteit...

Inzendingen #07

De redactie van Hellevoeter heeft weer talloze inzendingen - goed en fout - moge ontvangen. Hieronder een aantal inzendingen: • Dit is natuurlijk de achterzijde van de De Veste voor echte hellevoeters de machinisten school. Groet Bas Bravenboer • De foto is genomen aan de achterzijde van de Veste. Je kijkt vanuit de haven op de brug van de vesting. In de verte zie je nog net het puntje van de vuurtoren achter een boom. Mvgr, Noes Simmelink-Slob • Foto is genomen vanaf de kade vlak naast het terras van restaurant Puur, de tegenwoordige Koningskade. Een kijkje langs het gebouw Vd Veste ( restaurant Puur) over het Groote Dock richting Brug. Verderop zie je nog net de kop Vd vuurtoren. Mvrgr, Barend van Horssen • Beste... De foto is genomen vanuit Het Groote Dok richting groene brug met aan de linkerzijde het gebouw de Oude Veste waarin zich o.a. restaurant Puur bevindt. Met vriendelijke groet, Gon Voorham Zuidwijk

Bij de BoeddhaBoom vind je artikelen en activiteiten die inspiratie geven om spiritualiteit vorm te geven. Of je nu op zoek bent naar een rustpunt in jezelf, een manier om je meer met de natuur te verbinden, een mooi beeld, een altaartje of een cadeautje, de BoeddhaBoom heeft een breed assortiment artikelen met betekenis. Materialen zijn geen spiritualiteit. Betekenis aan materie geef je zelf. Een steen van een fijne vakantie, een foto, een boek, ze kunnen een wereld voor je openen waarin je jezelf weer even kunt centreren. Een kalme plek waarin je eenvoudigweg blij bent, ongecompliceerd en stil. De materialen die je daartoe leiden zijn een voertuig, een middel. Dit soort artikelen wil de de BoeddhaBoom bieden. Eerlijke artikelen, zorgvuldig uitgezocht om een beleving van spiritualiteit op te roepen. De BoeddhaBoom heeft een zaaltje met een serene uitstraling, uitgevoerd in lichte tinten en hout, compleet met een massagetafel, yogamatjes, tafels, stoelen en presentatiemateriaal. Het wordt verhuurd voor activiteiten die een relatie met spiritualiteit hebben. Kijk op www.deboeddhaboom.nl


62

Goed om te weten Website

Het magazine Hellevoeter is door te bladeren... en er zijn acties, nieuws en feiten van de plaatselijke winkeliers en de ondernemingen op te vinden. Bezoek de website en geniet... www.hellevoeter.nl

Nominatie Zoover Awards...

CampingdeQuack in Hellevoetsluis!

Camping de Quack in de prijzen?

Camping de Quack in Hellevoetsluis is genomineerd voor de Zoover Awards 2016. Dit is de jaarlijks terugkerende publieksprijs voor de best gewaardeerde accommodaties. Camping de Quack is flink in ontwikkeling. De gasten hebben veel waardering voor het vorig jaar geopende family entertainment center Adventuredome. Juist deze toevoeging maakt het verblijf op de camping nog aangenamer, is de algemene reactie. Er is een binnen- en buitenspeeltuin, lasergame, glow in the dark minigolf en een brasserie. Daarnaast heeft de camping er een kampeerveld bij gekregen met 65 ruime plaatsen, waarvan 28 met eigen privé sanitair. Dit alles heeft gezorgd voor een flinke stap vooruit. Dit blijkt ook uit de waardering van de ANWB. Sinds begin dit jaar is camping de Quack een 4-sterren camping. Door de unieke ligging met een eigen strandopgang naar het Haringvlietstrand is camping de Quack heel geliefd door zonaanbidders en waterliefhebbers, maar het is ook een prima uitvalbasis voor eindeloze wandel- en fietstochten.

Ook ontsnappen uit Adventuredome?

De rage van dit moment is de escape room! Een mysterieuze, afgesloten ruimte waarbinnen een spannend en onvoorspelbaar spel wordt gespeeld. Logisch nadenken en samenwerking vormen de sleutel tot ontsnapping. Lukt het jou door het oplossen van puzzels en raadsels binnen 60 minuten uit de kamer te ontsnappen? Beleef een onvergetelijk, spannend en vaak hilarisch ontsnapfeest bij Adventuredome! Er zijn twee 007 rooms, speciaal voor grote groepen. Daarnaast is er ook een circus room. www.adventuredome.nl

Fortezza

De Admiraal

Brasserie Barusta

Een modern Italiaans restaurant in het unieke, historische Pompgebouw. Met uitzicht op de jachthaven, het droogdok en De Buffel en in een ambiance van gastvrijheid en gezelligheid genieten van Italiaanse gerechten. Op zonnige dagen op het terras op het water. Voor een drankje, een pizza, een pasta of een uitgebreid diner. De menukaart staat vol heerlijke gerechten uit de moderne Italiaanse keuken. Vlees, vis of vegetarisch. Voor z’n tweeën, een gezin of een groter gezelschap.

Gastvrijheid in combinatie met overheerlijke gerechten voor een echt avondje uit. Maar ook voor een lunch of een gezellige middag op het terras. Passie, eerlijkheid en laagdrempeligheid zijn de kernmerken. Modern eten, maar dan wel met een eerlijke en klassieke basis. Puur, maar vernieuwend in techniek
en opmaak. Een betaalbare kaart voor vlees, vis of vegetarische liefhebber. Met eerlijke (streekgebonden) producten, vers van het land of de markt en ambachtelijk bereid.

Een heel gezellige brasserie met een lekkere lunch en dinerkaart of eet gewoon mee met de pot. No-nonsens, betaalbaar, gezellig en gemoedelijk. Eten met invloeden van de Nederlandse, Indonesische en vele andere keukens in het fusion smakenpalet. Ook voor ontbijtservice aan boord van uw boot en feesten. Kom en proef de sfeer, de heerlijke gerechten en ervaar de historie in dit monumentale pand met het unieke terras aan de haven.

Restaurant Fortezza Dokweg 1 3221 AE Hellevoetsluis 0181 506031 www.restaurantfortezza.nl

De Admiraal Oostzanddijk 14 3221 AL Hellevoetsluis 0181 313800 www.rwdeadmiraal.nl

Brasserie Barusta Oostkade 32 3221 AK Hellevoetsluis 0181 750155 www.barustacafe.nl

HORECA

...te bezoeken in Hellevoetsluis!


Verzilvertijd VIP-avond - 12 oktober Start verzilverperiode

De Struytse Hoeck 39 | Hellevoetsluis

www.smitmode.nl


Deze aktie van Briedé Optiek PDDNW XZ KHUIVW RXW¿W FRPSOHHW

Briedé Brillen Contactlenzen Optometrie

/LX -R RI 7RPP\ +LOILJHU RS VWHUNWH YDQDI €199,-* $NWLH JHOGLJ W P QRYHPEHU ,QFO GHVNXQGLJH RRJPHWLQJ YUDDJ QDDU GH YRRUZDDUGHQ


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.