Rvaer'm04 dec2018

Page 1

1 rubriek

Lifestylemagazine Maassluis 1e jaargang | #04 | december 2018

Kunst van Marieke Vuurwerk

Kerstman&Sint

IJsland


Service koop je bij ons, niet op internet!

Uw TV thuis gebracht, aangesloten en ingesteld door professionals. MeerServices is gespecialiseerd in automatisering en telecommunicatie voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Profiteer van de deskundigheid van de netwerkengineers. Voor computer, notebook, tablet, mobiel en/of abonnement, Samsung TV, Sonos, kabels en printer supply’s bent u welkom in onze showroom. Wij repareren alle merken in onze technische dienst.

www.meerservices.nl | info@meerservices.nl T 010 599 01 20

Identity Smartphone Reparatie repareert alle merken smartphones en tablets. Liever geen reparatiekosten? Laat dan je toestel Allrisk verzekeren bij ons. Toe aan een nieuw toestel? Bespaar op kosten en kies voor refurbished iPhones, iPads en/of MacBooks met 2 jaar garantie!

www.gsm-reparatie-maassluis.nl | www.isrshop.nl info@isrshop.nl | T 06 87 25 26 27

Ouderwets vertrouwen in de moderne tijd! Industrieweg 50-56 | 3144 CH Maassluis


voorwoord 3

Colofon REDACTIE Jan Wolters Febe Prins Liesbeth Klee Marjan de Groot

UITGAVE Een uitgave van Bastion X Communicatie Partners in samenwerking met Stichting Promotie Maassluis (Ervaar Maassluis) en gemeente Maassluis.

De eerste Kerst

CONTACT Bastion X Nauwe Sloopje 1b 3231 BW Brielle T 0181 417111 info@bastionx.nl www.bastionx.nl

VERSPREIDING Broos Verspreidingen bezorgt h-a-h in Maassluis, Maasdijk, en Maasland.

EINDREDACTIE Jan Wolters

ADVERTENTIES Dennis van der Zalm

FOTOGRAFIE Renée Streefkerk Gemeente Maassluis Stichting Ervaar Maassluis Bastion X Stockbureaus

FOTOCOVER Renée Streefkerk

COPYRIGHT Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder vooraf gegeven toestemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

DISCLAIMER De geplaatste foto’s zijn afkomstig van vele bronnen. De redactie heeft getracht de exacte herkomst van de foto’s te achterhalen. Tevens is nadrukkelijk toestemming gevraagd aan de verstrekker van de foto’s voor het plaatsen. Het is nooit de intentie van de redactie geweest om bewust zonder toestemming van de maker, foto’s waarop copyright rust, (ongevraagd) te publiceren.

editie

04

Voor jullie ligt alweer de vierde editie van Rvaer’m, onze eigen Maassluise glossy. Ik voel een sterke band met dit magazine: ook ik verscheen in mei voor het eerst in Maassluis. Toen ik hier begon als dominee in de Protestantse kerk kreeg ik dan ook de eerste editie als geschenk overhandigd van onze burgemeester Edo Haan. Sindsdien valt hij trouw op de mat. Dit is de eerste keer dat ik mag wonen op een plek die zo hip is dat het een glossy waard is. Dat is niet elke gemeente gegeven! De keuze voor Maassluis als nieuwe woonplaats voor ons gezin was niet moeilijk: het karakteristieke centrum, het ruime winkelbestand en de uitnodigende horeca waren hierbij een grote pré. Daarnaast mag ik dienen in een bruisende kerk die midden in het leven wil staan van Maassluis. Midden in het leven? Ja, zult u zeggen, dat is niet zo moeilijk met twee joekels van kerken die het stadsbeeld bepalen en een vaste plek in Theater Koningshof. Maar eigenlijk hoop ik dat u ons niet daarvan kent. We staan liever bekend om onze gastvrijheid en ons maatschappelijk engagement. Zo ben ik apetrots dat onze kerk al jarenlang vouchers uitdeelt om mensen die het niet breed hebben in de decembermaand een extraatje te geven. Daarnaast starten we in 2019 met een stiltecentrum waar mensen binnen kunnen lopen om even de hectiek van het leven achter zich te laten. En vergeet ook niet ‘ons’ koor Wonderwijs dat niet weg te denken is uit het culturele jongerenwerk van onze stad. Te veel om op te noemen!

Maar het meest trots ben ik nog wel op de verhalen die we meedragen. Deze maand vieren we Kerst. We staan dan stil bij de geboorte van Jezus, aan wie we als christenen onze naam te danken hebben. Het verhaal daarbij leent zich niet goed voor een glossy. Het is een rauw verhaal over een jonge vrouw die in armzalige omstandigheden een kind ter wereld brengt dat niet eens van haar verloofde is. Tegelijkertijd is het een ontzettend hoopvol verhaal. Want het bleek niet zomaar een kind. Het leven van dit kind heeft deze wereld voorgoed ten goede veranderd. Nog steeds is hij de meest invloedrijke en meest inspirerende persoon die deze wereld gekend heeft. Wie had dat verwacht? Het is een eer om als kerken ook dit jaar het verhaal van de geboorte van Jezus met Maassluis te mogen delen. Benieuwd naar het hele verhaal? Loop met de kerstdagen gerust eens binnen, dan praten we je bij.

Pim Brouwer, Predikant in de Protestantse Kerk Maassluis


Living Smart. Past. Overal. Loewe bild 3 &O IJK QBTU [JDI [FLFS BBO %F QSPEVDUFO XPSEFO UFSVHHFCSBDIU UPU EF FTTFOUJF NFU GPDVT PQ EF IPPHTUF LXBMJUFJU &S JT FS ¸¸O WPPS JFEFSFFO %F OJFVXF -PFXF CJME 0-&% 57 NFU IFU -PFXF )PNF 4DSFFO WPPS[JFU BMMFT XBU CFMBOHSJKL WPPS V JT PQ ¸¸O UPFHBOLFMJKLF QMFL )FU TUSFBNFO WBO VX GPUP T WJEFP T FO NV[JFL OBBS VX UFMFWJTJFUPFTUFM XBT OPH OPPJU [P NBLLFMJKL FO JOUV¿UJFG %F -PFXF CJME 0-&% JT OFU BMT EF -PFXF CJME 0-&% VJUHFSVTU NFU IFU FYUSFFN QMBUUF PMFE TDIFSN WBO BNQFS NN EBU EVOOFS JT EBO EF EJTQMBZ WBO EF NFFTUF TNBSUQIPOFT FO UPDI CJK[POEFS MJDIU FO EJTDSFFU JT POEBOLT EF CFIPPSMJKLF HSPPUUF WBO w Loewe bild 3.49 en 3.43 worden dan weer met de recentste lcd-displays aangeboden. De extreem platte Ultra HD-displays beschikken over een vier keer hogere resolutie (3.840 x 2.160 pixel). Hierdoor zijn haarscherpe details, perfecte contrasten en een enorme kleurglans zichtbaar - zelfs bij snelle bewegingen. De geïntegreerde soundbar met een krachtig geluidsvermogen van 80W vult uw kamer met elke denkbare stemming. De Loewe 3.55 OLED is nu verkrijgbaar aan 3 299 € - 00 € prijsvoordeel = 2 99 €.

Ontdek meer bij uw Loewe-verdeler of op loewe.tv/be-nl

In deze ruimte kunt u uw dealerlogo plaatsen. Uw logo dient in zwart/wit te zijn, mag niet groter zijn dan het Loewe-logo en dient binnen de stippellijntjes geplaatst te worden. De stippellijntjes mogen echter niet mee afgedrukt worden: u moet ze verwijderen. Als u met meerdere Loewevakhandelaars adverteert, mogen geen logo‘s gebruikt worden én moet eenzelfde lettertype gehanteerd worden

Mooi naar het feest

Helemaal in stijl van

Charles Dickens

met

MelanO Ikki Fashion Chabo Bags Dansk Smykkekunst en meer

Noordvliet 13 3142 CH Maassluis 010 5914081 www.allurebijou.nl

Je waant je in een andere tijd tijdens de Maassluise kerstmarkt op zondag 16 december. Maar liefst 25 personen verkleed in Dickens-stijl doen mee namens kledingverhuurwinkel Sonja’s Maskerade. Al zes jaar op rij trekt deze prachtig aangeklede groep veel bekijks op de kerstmarkt. Sonja’s Maskerade 010 59 020 70 Fenacoliuslaan 23 3143 AB Maassluis www.sonjamaskerade.nl


inhoud + uitgever 5

Inhoud

22

46

Rondje met Ronald

62

Vraag ’t aan de specialist 43 44 48 52

Vakwerk op De Elbe 06 09 15 16 18 20 26 30 32 36 40

56 58 64

Gemeente Vier Sint & Kerst Historie Groote Kerk Covershoot Scrooge & Cratchit Column Martins Even Apeldoorn bellen! Theater De Kleine Zeemeermin Kerst Decotrends Food & Drinks Winterbier Oude bekende De Sint Jongeren Jeremy en bart Kunst van Marieke Bekende Allemaal familie

68 72 77 78 80 83 84 86 91 92

Kerst Kleding en kaartjes Ervaar Maassluis Te zien en te doen... Kids Kleurplaat Reis en reistips IJsland Food Stress Mode Milou en Cornelie Bekende Trijntje... Stadshart Kerst en Sint Kids Leuk om te weten! Nostalgie Glijden maar... Interview Kerstman Vakwerk Glinsteren, de juwelier Beauty Tips Vakwerk Vuurwerk Drinks Smoothies en wijn Drinks Op basis van chocolade Weetjes...

Eengoede buur... DECEMBER... En dan is het ineens december! De maand van de oliebollen, appelflappen en de Brexit. Ja, ik kan het maar niet loslaten. Het voelt toch een beetje als een scheiding. De Britten willen niet meer bij ons horen. Na jaren van samenwerking op weg naar eenheid, groei en een bredere visie, gaan ze uiteindelijk voor een ‘betere deal’. Want het grootste deel van het volk was ontevreden over hoe het gaat in Engeland. Financiële ontevredenheid en de immigratieproblematiek waren doorslaggevend. En Europa kreeg de ‘gekleurde’ Piet toegespeeld. Het huwelijk bleek geen toekomst te hebben. MEDIATION... Met May voorop gingen de Britten de mediation in, op zoek naar een goede deal! Zoals bij zoveel scheidingen zijn de onderhandelingen pijnlijk en lang. Maar in deze feestelijke maand is er dan toch witte rook en keert May met haar zwaarbevochten ‘deal’ terug naar huis. Tenminste, dat dacht ze. Thuis aangekomen leek zij de enige te zijn die vindt dat het een ‘goede’ deal is. Er zijn net zoveel kanten aan het verhaal als er meningen zijn. Ze kan het onmogelijk voor iedereen goed doen. Hadden we dan toch niet beter bij elkaar kunnen blijven? Natuurlijk niet. Als er geen liefde meer in het huwelijk zit, moeten mensen vrij zijn om hun eigen weg te gaan. Onder dwang is het moeilijk samenwerken. En als de tranen opgedroogd zijn is er voor beiden een nieuwe toekomst. Anders, dat wel. Een goede deal helpt om ook in de toekomst met elkaar in gesprek te kunnen blijven. Ik geloof dat er uiteindelijk twee winnaars kunnen zijn. En bovendien heb je elkaar als buren altijd weer een keer nodig. Een goede buur is beter dan een verre vriend. SAMENWERKING... Ook op gemeentelijk niveau wordt er steeds meer samengewerkt en er worden zelfs huwelijken gesloten. Het is toch een gegeven dat we samen verder kunnen komen dan alleen. Zo is het ook met ons mooie magazine Rvaer’m, waar zoveel mensen met passie aan meewerken. En we alleen door samenwerking tot een mooi eindresultaat kunnen komen. Gemaakt voor en met Maasluizers, gedragen door de gemeente, Maassluise ondernemers en winkeliers. Speciaal in deze maand wil ik iedereen hartelijk bedanken voor zijn inzet en bijdragen aan Rvaer’m in het afgelopen jaar. KNALLEN... En nu knallen we het jaar uit met de extra dikke en feestelijke decembereditie van Rvaer’m. Een cover met een letterlijk en figuurlijk verhaal. Historie van de Groote Kerk, jawel, een interview met Trijntje Oosterhuis, jongeren, de vuurwerkspecialist, alles wat er in december te doen is en nog veel meer. Geniet ervan! Ik wens u een hele fijne maand en een goed uiteinde. Just don’t Brex-it. VEEL LEESPLEZIER! DZ


6 gemeente

Vier Sinterklaas en Kerst in Maassluis!

WAT KOMT ER TOCH WEER EEN HEERLIJKE TIJD AAN, DE NOVEMBER- EN DECEMBERMAAND! EN WAAR KUN JE BETER SINTERKLAAS EN KERST VIEREN DAN IN MAASSLUIS? WANT ONZE PRACHTIGE HISTORISCHE BINNENSTAD IS GEZEGEND MET EEN ECHTE ANTON PIECKSFEER. IK HOOP DAN OOK DAT ER STRAKS LICHTE SNEEUWVLOKJES OP MAASSLUIS NEERDWARRELEN OM HET HELEMAAL AF TE MAKEN. Daarna bezocht Sinterklaas winkelcentrum Palet, Van Kortenhof en winkelcentra Koningshoek en Westeinde; met tot slot de kindermiddag in Theater Koningshof. Natuurlijk nam Sinterklaas daarna zijn intrek in het bekende Sinterklaashuis aan de Nieuwstraat 2. Dat gebeurde een dag later en de kinderen konden er met eigen ogen de werkkamer en de slaapkamer van Sinterklaas bewonderen. Houd de site van Ervaar Maassluis in de gaten voor de openingstijden, want de Sint houdt vanaf zijn troon geregeld audiĂŤntie voor alle kinderen.

Het feest van Sinterklaas begon natuurlijk met de intocht van de Goedheiligman op zaterdagochtend 17 november. Duizenden kinderen zagen hoe de Sint op de Stadhuiskade veilig vanaf de Spanje voet aan wal zette, nadat hij was begroet met liedjes van ons beroemde kinderkoor Wonderwijs.

Na pakjesavond krijgt het centrum een echte Charles Dickens-uitstraling. Op vrijdagavond 14 december is iedereen welkom voor de kerstlichtjeswandeling door het Stadshart. Het vertrek is om 19.00 uur van het Bloemhof. Daarna voert de tocht via de door kaarslicht verlichte vlieten naar de Markt. Onderweg wordt een spannend en sprookjesachtig verhaal verteld, mĂŠt toneelspel. Aangekomen op de Markt mag ik de lichtjes van de kerstboom ontsteken. Aan alle deelnemers vraag ik om ook een lichtje mee te nemen, bijvoorbeeld een lampion. Maar kinderen mogen natuurlijk ook gerust

komen met verlichte schoenen of met een verlichte step. Vorig jaar heb ik er enorm van genoten, wat een sfeer! Op zondag 16 december bent u van harte welkom om de kerstmarkt in het Stadshart te bezoeken. Loop langs de honderd kramen en koop uw kerstcadeaus bij een van de speciaalzaken die het Stadshart rijk is, met optredens van koren, straattheater en modeshows en nog veel meer! Wat u vooral niet mag vergeten is het kerstnachtzingen op de Markt op kerstavond, 24 december. Zing mee en ga blij de kerstnacht in, als opmaat naar een geweldige viering van Eerste en Tweede Kerstdag! Dit zijn uiteraard niet de enige evenementen in november en december, kijk op www.ervaarmaassluis.nl of bezoek de Facebookpagina van Ervaar Maassluis waar u alle informatie gebundeld kunt vinden. U begrijpt dat ik ontzettend veel zin heb om deze twee geweldige maanden in Maassluis te vieren. Ik nodig u graag uit om dat samen met mij te doen! Edo Haan, burgemeester van Maassluis


gemeente 7

Hongaarse partnerstad Hatvan neemt een kijkje in Maassluis Maassluis en de Hongaarse partnerstad Hatvan; twee historische steden die meer en meer toeristen trekken. Maassluis heeft natuurlijk de haven met zijn rijke maritieme verleden, de schilderachtige binnenstad met bijzondere monumenten als de Groote Kerk en de Stadhuiskade. Maar ook het groene Midden-Delfland gebied is zeer aantrekkelijk om even tot rust te komen en te genieten van de natuur. Hatvan is weer trots op het eeuwenoude gerestaureerde Grassalkovich-kasteel, de warmwaterbronnen en de nabijheid van het prachtige Mátra-gebergte.

Maar het zijn natuurlijk ook de evenementen die Maassluis kleur en leven geven. Hatvan wil daar graag meer van weten en bezoekt, onder aanvoering van de locoburgemeester, daarom Maassluis juist in het weekend van de kerstmarkt op zondag 16 december.

ANTON PIECKSFEER Stichting Stedenband Hatvan-Maassluis is blij met de komst van de Hongaren. Op zaterdag 15 december praten ze bij in Museum Maassluis, in aanwezigheid van burgemeester Edo Haan. David van der Houwen, bestuurslid van de stichting: “Wendy Hofman van Ervaar Maassluis laat dan met een presentatie zien hoe Maassluis zich op de kaart zet en welke evenementen er hier zijn. Daarna praten ze met de Historische Vereniging Maassluis en is er ook een ontmoeting met Maassluise kunstenaars.” Op de laatste dag van het bezoek, zondag 16 december, bezoeken de gasten uit Hatvan de kerstmarkt om te zien hoe de binnenstad is omgetoverd in de sfeer van Anton Pieck. Hoe is dat georganiseerd? Hoe zet je zoiets op? En hoe slaag je erin om elk jaar weer meer bezoekers naar dit evenement te trekken?

SCHELPJES Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen de twee partnersteden, die vorig jaar in beide steden het 25-jarig bestaan van de

stedenband hebben gevierd. De zee, voor Maassluizers heel gewoon en vanzelfsprekend, is voor de bezoekers uit Hatvan echt een ervaring. Van der Houwen: “Dan lopen ze over het strand van Hoek van Holland en wordt elk schelpje opgepakt en bewonderd.” Maassluizers zullen diezelfde ervaring wel hebben als ze in de buurt van Hatvan een van de vele grotten bezoeken.

Maar er zijn ook veel overeenkomsten, legt Van der Houwen uit. Hatvan en Maassluis kun je qua grootte en mogelijkheden wel met elkaar vergelijken. Zo heeft zowel Maassluis als Hatvan geïnvesteerd in de binnenstad en is er meer samenwerking en afstemming met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij het organiseren van evenementen.


Jaap Landman keurslager

Puur ambacht

WEET WAT JE EET KŶnjĞ ǀůĞĞƐƉƌŽĚƵĐƚĞŶ njŝũŶ ŐĞƌŝĐŚƚ ŽƉ ĚƵŝĚĞůŝũŬŚĞŝĚ ĞŶ ƚƌĂŶƐƉĂƌĂŶƟĞ͘ ,ŝĞƌďŝũ ƐƚĂĂŶ ĚĞ ŽƉŐƌŽĞŝ͕ ůĞĞĨǁŝũnjĞ ĞŶ ǀŽĞĚŝŶŐ ĐĞŶƚƌĂĂů͘ TANTE DOOR KŶnjĞ dĂŶƚĞ ŽŽƌ ŬŝƉ ŝƐ ĞĐŚƚ ϭϬϬй ,ŽůůĂŶĚƐ͘ dĂŶƚĞ ŽŽƌ ďĞƐĐŚŝŬƚ ĚĞ ŚĞůĞ ĚĂŐ ŽǀĞƌ ǀĞƌƐ ǁĂƚĞƌ ĞŶ ŐĞƐƚƌŽŽŝĚĞ ŐƌĂŶĞŶ͘ Ğ ďĞŵĞƐƟŶŐ ǀĂŶ ĚĞ ŬŝƉ ŝƐ ϭϬϬй ƉůĂŶƚĂĂƌĚŝŐ ŵĞƚ ŵŝŶĞƌĂůĞŶ ĞŶ ǀŝƚĂŵŝŶĞŶ͘ ,Ğƚ ǀůĞĞƐ ŝƐ ĂŶƟďŝŽƟĐĂ ǀƌŝũ͘ ELITA ůŝƚĂ ŝƐ ĞĞŶ ŬŽĞ ǀĂŶ /ƚĂůŝĂĂŶƐĞ ĂŅŽŵƐƚ ĞŶ ŐƌŽĞŝƚ ŽƉ ,ŽůůĂŶĚƐĞ ďŽĚĞŵ ŽƉ͘ ^ĂŵĞŶ ŵĞƚ ĚĞ ŬƵĚĚĞ ƐƉĞĞůƚ ůŝƚĂ ďƵŝƚĞŶ ǀĂŶ ĂƉƌŝů ƚŽƚ ŽŬƚŽďĞƌ͘ Ğ ŬƌĂĐŚƟŐĞ ǀŽĞĚŝŶŐ ǀĂŶ ůŝƚĂ ŬŽŵƚ ǀĂŶ ĞŝŐĞŶ ůĂŶĚ͘ DOERAK ŽĞƌĂŬ ŝƐ ĞĞŶ ĞĐŚƚ ,ŽůůĂŶĚƐ ǀĂƌŬĞŶ ŵĞƚ ĞĞŶ ĚŝĞƌǀƌŝĞŶĚĞůŝũŬĞ ŽƉŐƌŽĞŝ͘ ŽĞƌĂŬ ŬƌŝũŐƚ ƵŝƚŐĞďĂůĂŶĐĞĞƌĚĞ ǀŽĞĚŝŶŐ ŵĞƚ ĚĞ ŶŽĚŝŐĞ ŵŝŶĞƌĂůĞŶ ĞŶ ǀŝƚĂŵŝŶĞŶ͘

Shop

nu ook

Jaap Landman keurslager

on l i ne

!

Koningshoek 92331 | 3144 BA Maassluis dĞů͘ ϬϭϬͲϱϵϮ ϭϮ Ϯϰ ŝŶĨŽΛũĂĂƉůĂŶĚŵĂŶ͘ŬĞƵƌƐůĂŐĞƌ͘Ŷů jaaplandman.keurslager.nl


Groote Kerk... eenzaam op een eiland

Letterlijk en figuurlijk torent hij er bovenuit; de Groote Kerk. Om verschillende redenen is het een bijzonder godshuis. Niet alleen vanwege de vorm, maar ook door de ligging op het Schanseiland of het kerkeiland, zoals het logischerwijs ook wel wordt genoemd. Bovendien was het een van de eerste protestantse kerken in Nederland.

Het eiland waar de kerk op staat, dateert uit de tijd dat de Spaanse overheersing het in Nederland steeds moeilijker kreeg. De schans die in opdracht van een raadgever van Willem van Oranje in 1571 was opgericht, moest bescherming bieden tegen de Spaanse troepen. Nadat de watergeuzen op 1 april 1572 Den Briel hadden ingenomen, bestond het gevaar dat de Spanjaarden vanuit Maassluis een tegenaanval zouden doen. Om dat te voorkomen werd de oorlogsschans gebouwd. Het mocht niet baten, want Maassluis werd alsnog ingenomen. Zelfs nog voordat de schans was afgebouwd. Voor het eind van de Tachtigjarige Oorlog werd de schans alweer afgebroken. Hierdoor staat de kerk niet in het centrum van de stad, maar buitendijks.

Nadat de Spanjaarden uit Maassluis waren verdreven , werd in 1629 begonnen aan de bouw van de Groote Kerk. De bouw heeft vrij lang geduurd, maar dat was vooral te wijten

historie 9

aan een onderbreking van vijf jaar. Die werd veroorzaakt door de Duinkerker kapers, die een flink aantal vissersschepen buit wisten te maken. De bemanning werd daarbij niet gespaard, die ging overboord. De officiĂŤle opening was op 9 oktober 1639; volgend jaar dus precies 380 jaar geleden. Dominee Fenacolius verzorgde de inwijding.

NAAM

Het lijkt duidelijk hoe de kerk aan zijn naam komt. Dat heeft zonder meer te maken met de niet geringe omvang van het gebouw, maar ook om duidelijk het verschil aan te geven met de kleinere kerk die een kleine anderhalve eeuw eerder was gebouwd. Overigens werden de deuren van die kerk definitief gesloten toen de Groote Kerk in gebruik werd genomen. De haringvangst heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de Groote Kerk. De kerk is namelijk gefinancierd door heffingen op die haringvangst.


10 historie NOORDERKERK

De kerk is gebouwd naar het voorbeeld van de Amsterdamse Noorderkerk, die enkele jaren daarvoor in gebruik was genomen. Beide hebben een plattegrond in de vorm van een Grieks kruis, waarvan de hoeken zijn afgeschuind. In tegenstelling tot het Amsterdamse voorbeeld vertoont de Groote Kerk nog vormen uit de gotiek, met name de spitsboogvensters. Opvallend zijn verder het uiterlijk van de steunberen, de boogfriezen onder de daklijsten, het traptorentje op de zuidoosthoek, de houten dakruiter op de kruising en de slanke westelijke toren met zijn sierlijke houten bovenbouw. Oorspronkelijk had de kerk een grote vieringtoren, die naderhand te zwaar bleek te zijn uitgevoerd. Tussen 1648 en 1650 werd die vervangen door de huidige westtoren. De inwendige houten tongewelven, de vier kruispijlers, waartegen halve zuilen en vrijstaande zuilen zijn gebouwd, zijn eveneens bijzonder.

Veel oude kerken in Nederland dateren uit de tijd van het rooms-katholicisme. Maarten Luther spijkerde in 1517 zijn bekende stellingen tegen de gevestigde kerk op de kerkdeur en in 1566 bracht de beeldenstorm een verdere ommekeer. Bijzonder is dat de Groote Kerk vanaf het begin als een protestantse gebouw is geweest. Het is zelfs een van de eerste protestantse kerken van het land.

DELFT

De preekstoel is gemaakt in 1639. De koster van de Oude Kerk in Delft, die tevens schrijnwerker was, werkte naar een ontwerp van ds. Fenacolius. De deur is versierd met een koperen deurknop, voorstellende Jona komende uit een grote vis. De kanselbijbel wordt gedragen door een koperen arm. De dooptuin is omgeven met het doophek, waaraan de doopvont is aangebracht. In 1837 doopte ds. Kuyper er zijn later beroemde zoon, Abraham Kuyper. In de consistoriekamer hangen aan de wanden vier borden met de namen van alle predikanten die Maassluis gediend hebben en nog dienen. De kerk is ook in het bezit van een zilveren avondmaalstel met bekers uit 1612 en 1639.

OP OLIE

De vijf koperen kroonluchters in de kerk dateren uit 1710. Aanvankelijk zijn ze gemaakt voor kaarsverlichting en vervolgens omgebouwd voor olieverlichting. Daarna ging men over op gasverlichting. Na de Tweede Wereldoorlog is er elektrisch licht in de kerk gekomen, waardoor de kroonluchters weer van kaarsen werden voorzien.


historie 11 RESTAURATIE

Op 18 maart 1943 bombardeerde een squadron van twaalf Lockheed Ventura’s van de Royal Australian Air Force omstreeks half vier ‘s middags het Kerkeiland. Er vielen achttien slachtoffers en de Groote Kerk en een aantal huizen raakte zwaar beschadigd. Het eigenlijke doel was de Witol olieraffinaderij, maar door de grote hoogte waarop werd gevlogen, kwamen de bommen verkeerd terecht.

Borden

De meest recente restauratie was nodig, omdat de houten balken dreigden te worden opgevreten door de bonte knaagkever. Het hout werd hiertegen behandeld. Daarnaast werden de dakleien gerestaureerd en werd de toren opnieuw gevoegd, aangezien dat bij de vorige restauratie niet goed genoeg gedaan bleek te zijn. En op veel plaatsen is de verf bijgewerkt.

Garrels-orgel

Nog tijdens de oorlog werd begonnen met het herstel en de restauratie. Pas in juli 1947 kon de kerk weer in gebruik worden genomen. De gebrandschilderde ramen aan weerszijden van het orgel (het oorlogsraam en het vredesraam) herinneren hier nog aan. Tussen 1991 en 1993 is de kerk nog een keer gerestaureerd. Tijdens deze grootscheepse restauratie kon er niet in het gebouw gekerkt worden en werden de diensten in de Immanuëlkerk gehouden.

Het visserijbord is iets jonger dan de kerk. Vier Maassluise stuurlieden gaven in 1649 de beroemde kunstschilder Abraham van Beieren de opdracht de taferelen te schilderen. Er ontstond echter onenigheid en dat ging natuurlijk over geld. De vissers hadden een behoorlijke schuld gemaakt waardoor het college van de grootvisserij zich in 1654 genoodzaakt zag de schuld over te nemen. Op de kroonlijst staan de modellen van een hoeker en een haringbuis, eveneens uit 1649. Het eeuwfeestbord uit 1739 met teksten van dichter Hendrik Schim heeft aan de bovenkant een grote vogel; een feniks die symbool staat voor de verrijzenis. De vele marmerimitaties maken het bord bijzonder. Het kleermakersbord uit 1650 is geschonken door zestien Maassluise kleermakers. Een daarvan was tevens koster van de kerk. De galmborden aan weerszijden van het koorhek zijn gemaakt in 1643 om de galmen in de grote, holle ruimten tegen te gaan. In 1663 en 1664 zijn deze beschilderd door Pieter Engelbrechtszoon Falk.

Govert van Wijn was een welgestelde Maassluizenaar die opdracht gaf een nieuw orgel te ontwerpen voor de Groote Kerk. Het orgel is gebouwd tussen 1730 en 1732 door orgelbouwer Rudolph Garrels. Op 4 december 1732, op de negentigste verjaardag van Van Wijn, werd het orgel in gebruik genomen. Het orgel is in de loop der eeuwen aangepast aan de veranderde muzikale smaak. Het is in de twintigste eeuw gerestaureerd waarbij het is teruggebracht naar de oorspronkelijke toestand. Orgel met hoofdwerk, bovenwerk, rugwerk en vrij pedaal. Sinds de bouwtijd is het naar zijn bouwer vernoemde Garrels-orgel vele keren gerestaureerd en gewijzigd. Bij de restauratie in 1978 werd de dispositie in achttiende eeuwse stijl hersteld. De toegevoegde pedaal-registers achter de orgelkas vallen buiten de bescherming. Rudolf Garrels was een Nederlands orgelbouwer van Duitse komaf. Hij was leerling van orgelbouwer Arp Schnitger, werkte mogelijk in diens atelier in Hamburg en bouwde met hem mee aan het eerste Schnitger-orgel van de Der Aa-kerk in Groningen. Garrels verdween in de periode van 1718 tot 1723 uit beeld. Het is onbekend hoe hij zich in die jaren in leven hield. Zijn naam dook vervolgens op in Leiden. Hij mocht toen ook voor drie jaar de orgels van de Pieterskerk en Hooglandse Kerk onderhouden. Zijn orgels lieten een samensmelting zien van de Schnitger-traditie en de Hollandse stijl. Een aantal is inmiddels (deels) verloren gegaan, maar zijn orgels in de Oud Katholieke Kerk in Den Haag, de Koepelkerk/Sint Nicolaaskerk in Purmerend en dus de Groote Kerk van Maassluis zijn nog aanwezig.


The New Bolses By LouLou - 48BAGBODY Classics - 001 Black met verwisselbare covers. Tas los: € 99,95 Covers: vanaf € 29,95 Parfumerie 1572 For her: Maison Berger Paris - Lampe par Lolita Lempicka - Home € 65,For him Janzen Verwenpakket Black 22 Shower Foam, Deodorant spray, Handcream, Body Lotion - Hand Wash - € 34,95 Birdcage Wollen baret in diverse kleuren - € 14,95 Anne&Anne Sterren van verre. Een ster voor elke sfeer en stemming, van sprookjesster tot kerstdecor, extravagant tot simpel, elke ster straalt een warme gloed. Fairtrade handmade in India. Ook leverbaar in wit tinten. Starlightz Monsoon Size M - € 13,95 Starlightz Baby Bianco Size S - € 13,95 Starlightz Table stand M - € 34,95 Kleine Reus Bouw erop los met de magneten van Geosmart! GeoSmart GeoSphere - € 39,95 Juwelier Luyendijk Armband rose 25 mm met leertje totaal € 99,Ook verkrijgbaar in goud- en zilverkleur. L’eau Vive L'eau Vive Home & Fashion - Riviera Maison - Christmas Car Ornament € 10,95 Cartoux Home Parfum 1000 ml Culti Milano Mareminerale € 105,00 ModeKriebels A Beautiful Story - Oorbellen zilver Leaf & Blauwe Agaat € 54,95 A Beautiful Story - Ketting zilver Tender Maansteen € 58,95 VanHemert Dressual boot Rehab € 179,Scarf, viscose Tresanti € 39,95

Hartverwamend kerstshoppen!


STADSHARTMAASSLUIS.NL/KERSTSHOPPEN


OOok ok ttijdens ijden s ddee Feestdagen Fee eesstdagen Heerlijk (makkelijk) genieten met onze kant & klare producten!

Kerstkalkoen bestel be stel bij uw g gri grill ll een nm maaltijdenspecialist aaltijdenspecia c list o off o online nline o op pk kippie.nl ippie.nl

Alleen opwarmen! De kalkoen is met gehakt gevuld en gebraden. Zet deze 2 uur voor het diner in de oven in de bijgeleverde ovenzak. U plaatst hiermee in een handomdraai een goudbruin en botermals feestmaal op tafel. Heerlijk te combineren met onze fris-zoete cranberrie saus. VVanaf: anaf:

Eet smakelijk!

444, 4 95 4,

Parelhoen Par elhoen

FFranse ranse Maïskip Maïskip

Kiprollade K iprollade

Gebraden en Gebraden en gevuld gevuld met met ggehakt. eha k t Voor in de pan en in de oven.

S up er m Super mals als eenn ssappig. a p p i g. Gebraden en gevuld met gehakt.

Gebraden en gevuld met gehak gehakt kt of naturel. naturel Voor in de pan en in de oven.

Per stuk:

224, 4,

9955

Per stuk stuk: k:

19,, 19

9955

Partyha Partyhapjes h pjes sschotel chotel

VVanaf: anaf:

15,, 15

± 3300 hapjes h a pj e s min. ±2à3m in. in in de de magnetron m ag n e t r o n

9955

Per stuk:

9,95

Kippie Maassluis - Winkelcentrum Koningshoek Voor meer informatie:

www.kippie.nl

Koningshoek 92-335 - 3144 BA Maassluis - 010-5910556 Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Vrijdag is koopavond tot 21.00 uur. Op koopzondagen gesloten.


SCROOGE & CRATCHIT WONEN IN MAASSLUIS... Niet iedereen zal de twee figuren op de cover herkennen. Het zijn Ebenhaezer Scrooge en Bob Cratchit, maar dat zegt misschien ook niet zo heel veel. Bij A Christmas Carol gaat misschien wel een belletje rinkelen. Het is de naam van een film naar het boek van Charles Dickens. Het is het verhaal van een eenzame zakenman die grote moeite heeft om geld uit te geven en verder om niemand geeft. Uiteindelijk komt hij met Kerst tot inkeer door geesten uit het verleden, het heden en de toekomst. Het ultieme kerstverhaal. Scrooge houdt niet van Kerst. Het enige dat hem echt interesseert, is zijn geld. Hij gaat niet in op uitnodigingen van mensen die vragen of hij met Kerst bij hen komt. Hij geeft geen geld aan collectanten en als zijn werknemer Bob Cratchit vraagt of hij op kerstavond eerder weg mag, zegt Scrooge dat hij de volgende dag dan maar eerder op zijn werk moet komen. Zelf zit hij ook alleen thuis op kerstavond. Zeven jaar eerder is zijn zakenpartner Marley overleden. Scrooge heeft toen de zaak overgenomen. Marley had Scrooge gewaarschuwd dat hij zijn leven moest veranderen, omdat hij zelf moest boeten voor het feit dat hij tijdens zijn leven nooit om mensen gegeven heeft. Hij drukte Scrooge op het hart de waarschuwing serieus te nemen, omdat hem anders hetzelfde lot treft. Marley moest na zijn dood kettingen dragen voor alle slechte dingen die hij is zijn leven had gedaan. Hij vertelde ook dat Scrooge bezoek zou krijgen van drie geesten. De eerste geest, van de Oude Kerst, neemt Scrooge mee terug naar de Kerst van zijn jeugd. Doordoor realiseert hij zich dat hij veel dingen van waarde heeft weggegooid. Het deed meer met hem, dan hij zelf dacht. Ook zag hij het moment waarop hij zijn grootste liefde gedag zei.

covershoot 15

Scrooge Peter Smit Bob Cratchit Ronald van Beest Foto’s Renée Streefkerk Grime Anja Smit Kleding Sonja’s maskerade

Het deed Scrooge veel pijn en hij vroeg de geest dan ook om te stoppen. De geest liet hem alleen nog zien hoe een gelukkig gezin sprak over Scrooge als eenzame ongelukkige man. De tweede geest, van de Huidige Kerst, neemt Scrooge mee naar het huis van zijn klerk. Hoewel de familie arm is en kleine Tim (Tiny Tim) een kreupel jongetje blijkt te zijn zonder uitzicht op een lang leven, ziet Scrooge dat ze toch vrolijk Kerst vieren. Scrooge vraagt of Tim het overleeft. De geest zegt dat er toch genoeg mensen op de wereld zijn, zoals Scrooge eerder zelf had gezegd. De geest van de Nieuwe Kerst, de derde geest, confronteert Scrooge met zijn eigen dood en graf. Hij ziet mensen die nog wat proberen te verdienen aan zijn dood. Scrooge schrikt hevig

als hij zich realiseert dat absoluut niemand om hem geeft. Hij smeekt de geest om hem een laatste kans te geven om de ware kerstgedachte uit te dragen. Wanneer Scrooge de volgende morgen wakker wordt, bedenkt hij dat het nog niet te laat is om zijn leven te beteren. Het blijkt die dag Kerst te zijn. Scrooge stuurt een jongen op straat naar de poelier om een grote kalkoen voor Bob Cratchit te halen. Vervolgens groet hij iedereen vriendelijk op straat en wenst iedereen een fijne Kerst. Hij geeft geld aan de armen, verhoogt het salaris van Bob. En hij wordt als een tweede vader voor kleine Tim, die dus ook in leven blijft. Hij wordt een goede man. En hij komt nooit meer een geest tegen in zijn leven.


16 column

EVEN APELDOORN BELLEN? OF... MEERSERVICES! Mijn jongens laten thuis regelmatig hun slaapkamerlicht aan. ‘Boyd, Jack, lichten boven uit’ en ze rennen weer naar boven. Er wordt steeds meer gehamerd op het feit dat we zuiniger met energie om moeten gaan, maar zodra ze wakker zijn, wil ik wel dat de trap verlicht is als ze ‘s ochtends nog half in slaap die trap af denderen. Als mijn vrouw Sabine of ik de deur uit gaat, wil ik wel dat we een melding krijgen als we een raampje open hebben laten staan. Evenals van een gaslek, een brandje of een storing in het alarmsysteem. Klinkt misschien wat panisch, maar de mensen thuis zijn mij lief, dus die bied ik alle veiligheid die er is. Of ik er ook goed aan doe, is voor u te bepalen aan de hand van de volgende scenario’s. Er zijn zat ouderen in Maassluis die een kelder hebben in hun woning. Extra ruimte voor de kerstspullen, voorraad aan eten of drinken, de stofzuiger en ga zo maar door. Water in een kruipruimte komt veel voor, stelt Meldpuntwater.nl. Nu trekt vaak het water wel weg, maar wat als spullen op de grond hebben gestaan waarvan u toch liever niet heeft dat deze nat worden? Vervolgens gaat er schimmel op groeien

omdat kartonnen dozen niet echt vocht bestendig zijn. Wat als u dan misschien wel die extra spullen weg kan gooien die u voor de Kerst wilde gebruiken? Zonde, lijkt mij. Een watersensor die aangesloten staat op onze meldkamer, kan dit voorkomen. Als er water op de vloer gesignaleerd wordt, belt de centrale en geeft aan dat er een wateralarm is in de kelder.

ZWEMBAD AANLEGGEN Een bad vol laten lopen, duurt ook altijd even. Ondertussen doe je nog van alles, omdat je niet gaat zitten staren naar het water dat in de badkuip loopt. Het kan dan nog weleens voor komen, dat je naar de badkamer moet rennen en op tijd de kraan dicht kan draaien voordat alles overloopt. Stel dat je nu echt het bad vergeet. Tentamenstress, werkdruk, een gezellig spontaan telefoontje of de was. Diezelfde watersensor als in de kelder, staat ook aangesloten op onze meldkamer en kan behoorlijke ongemakken vroegtijdig signaleren. Het is denk ik toch wel fijn thuiskomen als je weet dat je dochter geen zwembad kan aanleggen omdat ze afgeleid was door Facebook.

We willen niet leven in angst. We willen ook niet ons leven laten lijden door angst. Toch is het wel belangrijk dat u de mogelijkheden tot grote zorgen zo goed mogelijk beperkt als dat binnen uw macht ligt. In de tijd van nu kunnen wij een bepaalde veiligheid bieden aan de hand van Domotica. Domotica is het toepassen van wetenschap en technologie in huis om het leven thuis zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het levert comfort op. Het gebruiksgemak is enorm en maakt het thuis komen zo veel aangenamer als je over bepaalde dingen niet hoeft na te denken na een drukke werkdag. Zo heeft het licht uit laten doen door mijn jongens niet zo veel prioriteit, het kan immers ook automatisch uit gaan, maar dát is gewoon een stukje op-voeding die ze mee moeten krijgen.

OUDEREN Het is belangrijk dat er naar ouderen wordt omgekeken. Dat hoeven we niet te betwisten. Toch komt het regelmatig voor dat ouderen in hun woning liggend op de grond worden gevonden. Gevallen en niet meer kunnen opstaan. Hopen dat de verpleegkundige niet uitloopt met haar rondje, zodat moeder vroegtijdig gevonden wordt; dat kan. Maar niet als moeder nog op zichzelf woont en niet die zorg krijgt. Nu proberen we massaal ouderen zo zelfredzaam mogelijk te houden, maar zou het niet veel fijner zijn als u op tijd gebeld wordt door ons, met de melding ‘Mevrouw, wij krijgen een melding dat er al uren geen beweging meer is in het huis van uw moeder, terwijl ze wel thuis is en als laatste het licht aangegaan is in de keuken.’ De automatische lichtsensoren die bij ons geregistreerd worden in de meldkamer, zijn ingesteld naar wens en behoefte. Iemand vertelde mij laatst dat haar ouders op vakantie naar Griekenland waren geweest. Ze zou af en toe langs gaan bij het huis van haar ouders om even te kijken of alles er nog staat én om de plantjes water te geven. Op een zonnige dag, dacht ze dat het raadzaam was om het zonnescherm uit te zetten. Dat het in de middag ging stormen, had ze niet voorzien.


column 17

systeem of robot in huis neemt om de boel over te nemen. Dat is niet helemaal zo. Grotendeels zijn het computers in de meldkamer die anoniem bezig zijn met het signaleren van probleemsituaties. Het is dus niet zo dat uw buurjongen die bij ons werkt, ziet hoe vaak de lichten aangaan in de slaapkamer of de wc.

Na werktijd ging ze weer naar het huis om het zonnescherm in te trekken, maar zag tot haar grote schrik dat de ene kant van het scherm door de wind was afgebroken. Duur grapje. Daar zullen we het maar op houden. Niet dat het de schuld is van haar ouders, maar had iemand nu maar even Apeldoorn gebeld. Of een automatische sensor aangeschaft die bij zon het zonnescherm automatisch naar beneden laat en ook weer intrekt bij schemering of een bepaalde windkracht. Dat iemand even langs loopt om op het huis te passen, klinkt oud en vertrouwd, maar automatische luxaflex, gordijnen of lampen zijn ook een optie ter inbraakpreventie binnen Domotica. Dit kan automatisch ingesteld worden door ons, maar kunt u ook zelf handmatig activeren of instellen naar moment of situatie. Is stembediening meer iets voor u? Dat kan ook!

Uw veiligheid is belangrijk voor ons, evenals enkel het gevoel van veiligheid. Het is begrijpelijk dat u weleens een raampje vergeet dicht te doen. In één ding is MeerServices heel sterk. Domotica! Wij alarmeren en monitoren grootschalig binnen veel huishoudens en bedrijven. Wij kunnen direct en snel ingrijpen omdat wij werken met een eigen meldkamer en monitoringsysteem binnen ons bedrijf en niet werken via fabrikanten uit landen waar de verkoop belangrijker is dan de werking. Bent u benieuwd wat wij voor u of uw dierbaren kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op! Advies is bij ons nog altijd gratis.

PRIVACY EN DOMOTICA Nu heb ik natuurlijk zat scenario’s benoemd om u een beeld te geven, op welke manieren domotica en de meldkamer van MeerServices iets voor u of uw dierbaren kan betekenen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de privacy? Steeds meer mensen verlangen naar privacy, maar een zogenoemde zelfbesturende Smart Home voelt toch wel alsof u een bepaalde eigen verplichting uit handen geeft en een

Martin van der Meer MeerServices BV Automatisering, Telecommunicatie & Multimedia


18 uit

DekleineZeemeermin DeMusical Sita Vermeulen schittert op 2 januari in Theater Koningshof in Maassluis in de superleuke familiemusical De Kleine Zeemeermin. Na vele wereldberoemde sprookjes te hebben omgetoverd tot succesvolle musicals, presenteert Van Hoorne Entertainment alweer de elfde sprookjesvoorstelling: De Kleine Zeemeermin De Musical. Duik mee in het eeuwenoude verhaal van de Kleine Zeemeermin die verliefd wordt op de knappe mensenprins. Sita, die eerder de rol van Rapunzel en Assepoester vertolkte, is nu te zien als de lieve Kleine Zeemeermin met haar prachtige staartvin en wonderschone stem. Ook het populaire tovenaarsduo Titus en Fien, gespeeld door Michael van Hoorne en Esther van Santen, reist mee naar de betoverende wereld onder water. Zoals altijd zorgen zij voor een flinke dosis aanstekelijke humor en hi-hilarische scènes voor jong Ên oud! Vaar mee op de swingende muziekgolven naar de kleurrijke onderwaterwereld in dit gloednieuwe, spetterende sprookje voor de hele familie.

Het verhaal

Kom verkleed!

Diep, heel diep in de oceaan, tussen het prachtige koraalbos en de vriendelijke vissen woont de Kleine Zeemeermin. Met haar golvende rode haren, zeeblauwe ogen en schitterende stem is ze het oogappeltje van haar vader, de koning. Op een dag, bij een hevige storm, redt het mooie zeeprinsesje een knappe mensenprins van een zinkend schip. Op slag wordt ze verliefd en wil ze niets liever dan bij hem zijn. In haar magische bol heeft de gemene tovenares Fien alles gezien en gehoord. Samen met haar man Titus bedenkt ze een listig plannetje... Zal de Kleine Zeemeermin de prins ooit weer zien?

Kom verkleed naar het theater en doe mee aan de sprookjesverkleedwedstrijd. Je maakt dan ook nog eens kans op een sprookjesachtig prijzenpakket. Na afloop van de voorstelling kun je met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet en kun je nog even lekker dansen bij het onderwaterbal.

www.theaterkoningshof.nl Begroeten wij jullie op 2 januari a.s. in Theater Koningshof? Kijk snel voor kaarten voor De Kleine Zeemeermin De Musical op www.theaterkoningshof.nl. Aanvang voorstelling 12.30 en 15.00 uur.


uit 19

Theater agenda

November

Februari

Zo 25 november | 15.00 uur • Marjan Berk en Jelke Smit - Geniet ervan! Theater Schuurkerk Zo 25 november | 15.00 uur • Kunst Na Arbeid - Concert Vrij 30 november | 20.15 uur • Veldhuis en Kemper - Geloof ons nou maar

Vrij 1 februari | 20.15 uur • Marjolijn van Kooten - Ik zie de bui al hangen Za 2 februari | 20.15 uur • Twenty8 Productions - Zingen met Hollands Mooiste Zo 3 februari | 15.00 uur • Peter Faber - 75 Hoera Theater Schuurkerk Vrij 8 februari | 20.15 uur • Daniël Arends - Meer van hetzelfde try out Za 9 februari | 15.00 uur • Dromenjager & Van Hoorne Entertainment - Woezel en Pip en de Tijdmachine (2+) extra voorstelling | 13.00 uur Za 16 februari | 20.15 uur • The Cosmic Carnival - Fleetwood Mac tribute - Their incredible story Zo 17 februari | 15.00 uur • Vincent Bijloo - Ik Hoor Alles Vrij 22 februari | 20.15 uur • The Bentleys - To Liverpool and back Do 28 februari | 20.15 uur • Superdrum met Lucas van Merwijk The Birth of the Beat

December Za 1 december | 20.15 uur • Paul de Munnik - Goed Jaar Zo 2 december | 15.00 uur • CBB Cowboy Billie Boem & Sinterklaas (4+) Vrij 7 december | 20.15 uur • Crazy Pianos - The best of! Za 8 december | 20.15 uur • ISH Dance Collective - Listen up! (12+) Wo 12 december | 20.00 uur • Trijntje Oosterhuis - Christmas Evening with Trijntje - Groote Kerk Wo 12 december | 20.00 uur • Cinema Koningshof - Bridges of Madison County Do 13 december | 20.15 uur • LAKSHMI Vrij 14 december | 20.15 uur • Vuile Huichelaar - Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren Za 15 december | 20.15 uur • Matroesjka - Brainwash Zo 16 december | 14.00 16.00 19.00 uur • Balletstudio Westside - kerstvoorstelling Zo 23 december | 15.00 uur • Best of Ireland - Christmas edition Do 27 december | 15.00 uur • Cinema Kids - K3 Love Cruise Vrij 28 en za 29 december | 20.00 uur • Top 2000 Kerkdienst

Januari Wo 2 januari | 12.30 en 15.00 uur • Van Hoorne Entertainment De Kleine Zeemeermin De Musical (4+) Za 5 januari | 20.15 uur • Freedom - een eerbetoon George Michael Za 12 januari | 20.15 uur • Richard Groenendijk - Om alles! Zo 13 januari | 15.00 uur • Leoni Jansen en Govert Schilling Starry, starry night Za 19 januari | 20.15 uur • Rockacademie - Forever 27 Vrij 25 januari | 20.15 uur • Bram Bakker en Hans Koeleman Wat beweegt de hardloper Zo 27 januari | 15.00 uur • Stichting Ongehoord - Gedichtendag 2019

Kijk voor het volledige programma op www.theaterkoningshof.nl


20 kersttrends

ClassicXmas


kersttrends 21

WAT WORDEN DE KERSTTRENDS DIT JAAR? WELKE KERSTKLEUREN EN STIJLEN KUNNEN WE VERWACHTEN? ALS JE GEK BENT OP KERST, DAN BEN JE VAST NIEUWSGIERIG NAAR WAT JE MET KERST IN DE WINKELS KAN VINDEN. DE KERSTTRENDS WORDEN ALTIJD BEPAALD EN BEÏNVLOED DOOR DE MODE EN DE TRENDS OP HET GEBIED VAN WOONDECORATIE. MODE EN WOONDECO ZIJN ER IN ALLERLEI STIJLEN EN SMAKEN EN DAAROM IS ER OOK NOOIT ÉÉN GROTE KERSTTREND.

GROEN

Dit jaar is groen nog altijd onverminderd populair. Dit jaar staan er twee kleuren groen centraal. Niet alleen pine green, kerstgroen, maar ook een wat warmere emerald green. En die kleur is schitterend. Al dat groen combineer je met wolwit en met brass gold, een soort geelkoperkleur. Vergeet vooral de ‘eetbare’ details niet.

BLAUW & BRUIN

Ook deze stijl is prachtig. Roest- en chocoladebruin worden gecombineerd met nachtblauw en staalblauw. Wolwit maakt de kleurenmix af. Deze stijl is geïnspireerd op het winterse outdoor gevoel. Op het terras van een chalet misschien wel, of gezellig buiten bij een winterbarbeque. Deze trend voor kerst 2018 is stoer en comfortabel. Hij heeft iets mannelijks en rustieks. Maar tegelijkertijd is het súper stijlvol. Leuk detail; oranje en/of geel combineren heel tof met dit thema.

WINTERS WIT MET BLAUW & BRUIN

Winters wit gaat nóóit uit de mode en ook dit jaar kun je het weer volop in de winkels kopen. Combineer witte decoraties met fris blauw en kasjmierbruin voor een moderne uitstraling. Deze trend is geïnspireerd op een winterse ochtendwandeling. Denk aan een kalm, besneeuwd landschap, gehuld in ochtenddauw en witte nevel. Dit kleurenpalet vormt een rustig en mistig geheel, dat comfortabel, warm én gezellig is.

GRIJS & ROZE

Hou je van roze? Dan is deze kersttrend misschien wel helemaal jouw ding. Dit thema is vooral een woonthema. De combinatie van steengrijs met een wat hardere kleur roze met linnengrijs en wolwit is prachtig. Niet alleen voor kerstmis, maar voor altijd wel. Deze stijl is simpel, maar wel luxueus. Het heeft iets Scandinavisch en minimalistisch en combineert heel mooi met licht hout. In tafelpoten, kerstboomvormen en woonkettingen bijvoorbeeld. De trend heeft ook iets warms en comfortabels. Textiel speelt een belangrijke rol.

MODERNE KERST

Kerst op een frisse, moderne manier. Deze trend vinden veel mensen mooi. En daarom zien we ook elk jaar wel een variatie op deze stijl terugkomen. Klassiek kerstrood gecombineerd met fris wit, zilver en twee prachtige kleuren groen: eucalyptus en emerald green. Diezelfde kleur als bij het groene thema dus.

KLASSIEKE KERST

Ook klassieker dan klassiek mag dit jaar! Dat typisch Britse of Amerikaanse. De typische kerstkleuren - kerstrood en kerstgroen - worden in dit traditionele thema gecombineerd met blush roze, ossenbloedrood en parelmoer. Lichtgoud mag ook niet ontbreken. Deze kersttrend is perfect voor de liefhebbers van nostalgische kerstdecoratie. Vernieuwend is de combinatie van het klassieke en traditionele in dit thema met een vleugje romantiek.


22 buiten+muziek

Rondje Maassluis met...

Ogenschijnlijk relaxt loopt hij langs de kade aan ’t Hoofd. Zanger Ronald van Beest recht zijn kraag en strijkt wat vingers door zijn wilde gitzwarte haren. Een opvallende verschijning. Vanaf een voorbijvarend schip schreeuwt iemand door de wind zijn naam en Ronald roept en zwaait met groot enthousiasme terug. Hij is duidelijk een bekende in de omgeving. Struinend over ‘t Hoofd neemt het ruwe talent dat opvallend veel weg heeft van Herman Brood ons mee in zijn belevingswereld die rijk is aan vele mooie herinneringen...

De dop schiet eraf en de koffie gutst uit de thermoskan. Shit. Dat ging maar net goed. “Bakkie Ro?” Het is exact negen uur in de ochtend en de nazomerwind plaagt ons met koude herfsttemperaturen langs de waterkant. De wervelwind naast me is wel wat gewend. Zich warmend aan de koffie, niet bewust van de kou, vertelt Ronald van Beest gepassioneerd met een rauwe stem. “Kijk, hierachter ben ik geboren. Aan de Joubertstraat waar mijn vader de slagerij had en waar wij boven woonden. Ik hoor hem nog de karbonades hakken om zes uur in de ochtend. In Maassluis liggen mijn roots, mijn voetstappen. Vlak bij het strand, de zee, het water. Als ik ergens in het land optreed en ik sta in de bossen dan mis ik thuis al. Het dorpse, het knusse; gewoon gezellig. Maar als het te lang stil en rustig is, mis ik wel de actie. Zo van huppetee. Vroeger had ik dat al. Als jongen van zestien. Een broekie was ik, maar ik weet het nog precies. Veronica kwam met een countdown concert van Herman Brood op televisie. En die man intrigeerde mij!”

BROOD

Ronald springt van de bank af en doet Brood feilloos na, alsof hij dezelfde genen draagt. “Kijk, hij kwam dan zo vanachter de coulissen vandaan met een strakke zwarte broek, een wit T-shirt met afgeknipte mouwen en zijn haar compleet door de war. Nou, die ging me daar helemaal los op dat podium! Ik was direct verkocht. Ja, ik herkende mezelf enorm in hem. Toch een beetje tegen de maatschappij aanschoppen en nét even over dat lijntje gaan. Ik had nog geen benul van de wereld, maar sinds die uitzending heb ik die man en zijn mentaliteit nooit meer losgelaten. Hij is de donkerrode draad door mijn leven, tot op de dag van vandaag.” “Herman gooide ooit, tijdens een van zijn concerten,


buiten+muziek 23

Wat hebben we gezien in Maassluis? De slagerij in de Joubertstraat Ronald vertelt al wijzend door de straat over de vroegere drogist, de kapperszaak en natuurlijk de slagerij van zijn vader. “Kijk, dit was de slagerij. En hierboven sliep ik. En ik weet het nog goed; de maandag na een van mijn eerste optredens stond ik in de slagerij te helpen om worsten te maken. Op de radio stond een programma aan van de NCRV waar in een interview Herman Brood te horen was. Die vertelde dat hij dat weekend met een klap door het podium was gezakt. En mij was excact hetzelfde overkomen in datzelfde weekend. Ik vergeet het nooit meer. Herman was altijd op de een of andere manier verweven met mijn leven.”

De Kleutervreugd (nu een speelplein)

‘Doe jij het maar, zei Herman’

“Hier een stukje verder om de hoek had je Kleutervreugd. Dat kennen veel mensen wel, want nagenoeg heel ’t Hoofd en waarschijnlijk half Maassluis heeft op dat schooltje gezeten. In de jaren zeventig werd het een jeugdcentrum waar ik ook nog rondgestruind heb. Er doet trouwens nog een verhaal de ronde over het weeshuis op de Noordvliet. Ik sprak Herman destijds een van de eerste keren en hij vroeg: ‘Waar kom je eigenlijk vandaan?’ Ik zei: ‘Maassluis.’ ‘Aaah, Maassluis’, zei Herman. ‘Daar heb ik nog in een weeshuis gezeten. Daar moest ik onderbroeken aan met touwtjes. Dat was bij het water.’ Herman kennende zou hij nog weleens iets verzinnen. Maar dit verzin je toch niet?”


7

dubbele bekijk de voorwaarden op pearle.nl

leeftijdskorting op een multifocale bril

voor ogen die scherp willen blijven Koningshoek 92345, Maassluis Tel. (010) 591 09 54


buiten+muziek 25 de microfoon naar mij toe en ik werd het podium op geduwd. Ik heb toen een nummer met hem meegezongen. Sindsdien, iedere keer als hij me zag tijdens een concert, dan riep hij me op het podium. Het was zelfs zo erg dat hij me aankondigde! En dan riep hij gekscherend: ‘Dames en heren, hier is Rob de Nijs uit Rotterdam.’ Onwijs leuk vond ik dat. Ook heeft hij me eens de show laten openen bij de tweede set in het Paard van Troje in Den Haag voor 1.200 man. ‘Doe jij het maar’, zei hij dan. En Herman heeft hier uiteindelijk ook eens door een actie van mij op het podium van de Notre Dame in Maassluis gestaan. Dat was wel een memorabele avond ja, haha... laten we het daar maar op houden.”

OPGEGROEID

Ronald neemt ons mee door de straten van ’t Hoofd waar hij is opgegroeid. Het ongetemde en de kwetsbaarheid waarmee hij zich aan ons bloot geeft, toont een mooi contrast. Terwijl we richting de slagerij lopen, doet hij het legendarische verhaal over Sinterklaas uit de doeken. “Nico van Noort, destijds de knecht van mijn vader in de slagerij, was Sinterklaas en ik was Piet. We kwamen steevast te laat, want dan werd de spanning groter. Met optredens doe ik dat nu ook. Ik kom altijd iets te laat. De hele Joubertstraat en de wijde omgeving waren uitgelopen om vol verwachting Sinterklaas aan te zien komen. Foto’s werden er gemaakt, kinderen joelden! En daar kwamen we de hoek om hoor. Nico had nog nooit op een paard gezeten. En dat paard neemt me toch ineens een run door die straat! Richting die enorme lantaarnpaal hier. En Nico dacht in een milliseconde; dat gaat niet goed, ik breek mijn nek straks.”

Ronald herhaalt de levendige scene. Hij trekt een sprint om een paar meter verderop in de beroemde lantaarnpaal te gaan hangen zoals Nico dat deed en roept: “Kijk, hij kon zich nog net op tijd vastgrijpen en zo hing Sinterklaas dan in die paal. Jurk op half zeven, mijter af, en dat paard met een bloedgang de straat uit. Nou die mensen hier, veelal ook klanten van mijn vader, die kwamen niet meer bij! De pis liep over de straat. God, wat hebben we gelachen!”

BACK IN TIME

Ik kijk naar het enthousiasme waarmee Ronald me mee terug neemt in de tijd. Ik kan de bizarre gelijkenis met Brood niet ontkennen en je zou haast vergeten dat hij een op zichzelf staand getalenteerd zanger is. Maar wel één met een enorme gedreven passie en respect voor Herman Brood én Maassluis. Ik weet het zéker; Herman is vanaf zijn wolkje vast apetrots op deze man.

Na vier jaar de zanger en het gezicht te zijn geweest van de originele band van Brood, de Wild Romance, besluit Stick, Ronald van Beest, in 2016 weer met Yada Yada te gaan toeren. Een overvolle agenda is het gevolg. Waarom? De mensen willen toch een ‘vleugje’ Herman terugzien! Stick benadrukt dat hij beslist géén Herman is, wil zijn of pretendeert te zijn. Van Beest had een zeer nauwe band met Herman en weet als geen ander Brood op het podium te doen herleven. www.yadayadamusic.nl


26 food+drinks

Winterbiergeeft Bier kan je in verschillende categorieën en smaken onderscheiden. Alcoholvrij bier, Rosébier, Bockbier, Pils, Abdijbier, Kasteelbier,

Blond bier... noem het maar op. Maar deze keer een categorie

die de feestdagen nog sfeervoller maken. Een biertje met een

heerlijke kruidige najaarssmaak met vaak een prachtige winterse

kleur. Ideaal voor wie de wijntjes alsnog wil inruilen voor een biertje.

We hebben een aantal lekkere ‘winterbiertjes’ voor u op een rijtje gezet!

Jopen heeft een gloednieuwe variant van het vroegere winterbier op de markt gezet. Het biertje heeft een uitgesproken smaak en heeft een alcoholpercentage van 10%. Dit bier is ook precies zoals kerstbier hoort te zijn, roodbruin van kleur.

Dunekeun winterbier is een donker bier wat zes maanden rijpt. Dit bier is verkrijgbaar vanaf november tot maart en heeft een uiterst interessante smaak. Dit komt door de combinatie van aromatisch hout en jeneverbessen.

Adrian Brouwer Winter Wood is een biertje dat gerijpt is in whiskyvaten. Het is een donkerbruin bier waarbij de smaak van caramel en droog fruit perfect samengaan met het whiskyhout.

Het robijnrode bier van hoge gisting is niet helemaal nieuw. Traditioneel werd dit bier gebrouwen tijdens de periode van Kerst tot Driekoningen. Dit bier wordt geschonken in een Bolleke glas en bevat 6,5% alcohol.


food+drinks 27

t plezier!

De Dobbel Palm is een van de meest verkochte winterbieren. Vanaf eind november is het verkrijgbaar bij slijterijen en supermarkten. De brouwers doen in dit kerstbier iets meer ambermout waardoor niet alleen de smaak moutiger is maar ook de kleur feestelijk roodbruin is.

Kasteel Donker behoort tot de familie van de Belgische ‘quadrupels’. Dit zijn sterke, zoete tot bittere donkerbruine bieren waarin de mout de boventoon aangeeft. Het is een volmondig, moutig bier met toetsen van karamel, koffie en chocolade afkomstig van de gebrande mout. Opvallend is de zoete aanzet.

Tsjeeses is een oranjekleurig Belgisch bier van hoge gisting (10% alcohol). Het bier wordt gebrouwen door De Struise Brouwers. Het originele etiket toont een persoon met schele ogen met stoom uit de neusgaten, wijzend op dronkenschap. Met dit etiket mocht het bier niet binnen in de VS en werd daarom gewijzigd.

Sluisje is een fris bier, vernoemd naar de Monsterse Sluis, de bakermat van de Maassluis. Stichting Monsterse Sluis heeft zich jarenlang hardgemaakt voor heropening van de sluis. Ter gelegenheid hiervan heeft Raven Bone Hill Brouwers dit nieuwe bier gebrouwen. 5,5% alcohol, 13 EBC, 20 IBU, hazy 33 cl fles, 20 liter fust


030 bekende

Het is een erebaan ANTON WESSELIUS SPEELT IEDER JAAR WEER ZIJN FAVORIETE ROL ZIJN BEVLOGENHEID IS AANSTEKELIJK. ANTON WESSELIUS ‘IS’ SINTERKLAAS WANNEER HIJ OVER ZIJN ‘TWEEDE BAAN’ PRAAT. DEZE TIJD VAN HET JAAR KAN HIJ ZIJN HART WEER OPHALEN: VOL VERVE SPEELT ANTON ELK JAAR ZIJN MEEST FAVORIETE ROL; DIE VAN SINTERKLAAS. Al elf jaar is hij de Sint van Maassluis. “Samen met Hoofdpiet, die al sinds het begin met mij meespeelt, zijn we inderdaad al zo lang Sint en Piet dat het bijna een tweede natuur is geworden”, begint Anton te vertellen. “In januari beginnen we met het bestuur met de voorbereidingen voor de intocht, dus tegen de tijd dat het oktober is, zijn we compleet in de ban van Sinterklaas. De brieven gaan de deur uit, de pieten worden opgetrommeld en de planning wordt gemaakt. Het is altijd een hele klus om alles weer voor elkaar te krijgen, maar het blijft leuk. Wanneer ik die dag weer mijn Sintpak aantrek, voel ik me op en top Sint.” Anton vindt het fantastisch om elk jaar weer al die blije gezichten te zien. Dat zijn er zo’n 4.000. “Dus, ja ik zie het Sinterklaas-zijn wel als een erebaan.” Sinds vorig jaar is Anton ook voorzitter van de Stichting Rode Mijter Company die de jaarlijkse intocht organiseert. Het bestuur bestaat verder uit Henny Wesselius, Veerle Vliegenthart, Odette van Dijk en John-Peter Oosterom. Anton: “Vorig jaar hebben wij het stokje overgenomen van Chris Kalkman, die een goede organisatie had neergezet. De voorbereidingstijd voor de intocht was kort. Dat was een pittig jaar, maar met behulp van vele vrijwilligers en bestuursleden, die op het laatste moment aanhaakten en in korte tijd veel werk moesten verrichten, is het gelukt. Nu zijn we weer meer ervaren en dat scheelt natuurlijk.”

BIJ DE MENSEN THUIS Zijn carrière als Sint startte in 1977 met een bezoekje in Vlaardingen. Het jaar daarop volgde een aanvraag uit Maasland. “Alleen in Maasland had ik een andere hoofdpiet. Met Martin Weeda vorm ik al 41 jaar het duo Sint en Piet. Zijn moeder en tante maakten onze eerste pakken. Daar hebben we jaren mee gedaan. Sinds dat eerste bezoek zijn we onafscheidelijk en inmiddels zijn we al vele jaren Sint en Hoofdpiet bij de intocht van Maassluis. We ‘doen’ trouwens nog steeds bezoeken aan de deur. Dat blijft

gewoon ontzettend leuk om te doen. Er zijn mensen waar we al ruim twintig jaar komen. Dan leer je de families wel kennen natuurlijk. Het frappante is dat ik altijd wel oma’s op schoot heb. Dat zijn hilarische momenten en ik moet zeggen, ze vinden het stuk voor stuk nog erg leuk.” De kinderen van Anton zijn van jongs af aan gewend dat hij er nooit is op Sinterklaasavond. “Mijn zoon was vier jaar toen hij al wist dat papa Sinterklaas was. Inmiddels zijn ze zelf volwassen en is het geen issue meer. Wij vieren met de familie altijd Sinterklaasfeest, alleen na 5 december...”

JE WORDT NIET ZOMAAR SINTERKLAAS Na een aantal jaren succesvol de huizen langs te zijn gegaan, werd Anton gevraagd om te solliciteren naar de openstaande functie van Sint. Anton: “Ik solliciteerde, maar wel samen met Martin Weeda als Hoofdpiet en we werden aangenomen.” Voor de intocht geldt altijd een strakke planning, zodat Sint en Piet zoveel mogelijk kinderen aandacht kunnen geven. Voor de intocht worden talloze vrijwillige pieten opgetrommeld. Die worden verdeeld in groepen en elke groep heeft zijn vaste taak. Er zitten zo’n vijftig pieten in het bestand die eigenlijk altijd wel elk jaar mee willen doen. En dan zijn er ook nog vijftig vrijwilligers die meewerken, onder wie de mensen van de schepen, techniek, de dansers en danseressen van Dancecompany M ’Joy en Fleur van Gelderen die deze dag altijd vol enthousiasme presenteert, kinderkoor Wonderwijs, de vrijwilligers van alle boten, de Furietoeters. “Het succes van deze dag hangt af van de volle inzet van al die vrijwilligers; daar zijn we ze dan ook heel erkentelijk voor.” De dag van de intocht begint om vijf uur ’s morgens met schminken van de Pieten. Anton: “Ik trek om zeven uur mijn pak aan en dan begint het programma: de aankomst in de haven, het bezoek aan het Stadshart en winkelcentrum Palet, vervolgens naar Van Kortenhof Tweewielers, winkelcentra Steendijkpolder en Koningshoek en dan het middagprogramma in Theater Koningshof. Tot negen uur heb ik mijn Sintpak aan; alleen een beetje drinken gaat, eten niet. Dat heb ik er graag voor over hoor, maar na zo’n dag ben ik wel blij om mijn pak weer uit te doen.” De volgende dag opent het Sinterklaashuis. Voor het derde jaar blijkt dit een geweldig succes te zijn. Leo Leichtenberg speelt hierin een grote rol. Er zijn natuurlijk velen die de intocht van Sint in Maassluis ieder jaar weer tot een groot feest maken: Monsieur Paul regelt bijvoorbeeld al die kilo’s (300) pepernoten en verzorgt het cadeautje voor onze vrijwilligers. “We hebben veel te danken aan onze sponsoren: Europroducts, De Haas, Fonds Schiedam–Vlaardingen, gemeente Maassluis en vele andere. Ik kijk er elk jaar weer enorm naar uit.”


SINT

bekende 31

TEKST: MARJAN DE GROOT


32 jongeren

Echte Westlandse mentaliteit DE ECHTE MAASSLUIZER JEREMY VAN DE VELDEN EN ZIJN MAASDIJKSE COLLEGA BART DE KONING ZOEKEN GRAAG DE GEZELLIGHEID OP EN HEBBEN DUS OOK ZO HUN IDEEËN OVER MAASSLUIS. JEREMY WERKT VOOR TOSCANI, EEN CREATIEF MARKETTINGBUREAU. “MAAR DAAR WIL IK WEL METEEN BIJ ZEGGEN DAT WE ECHT NIET OOK IN ONZE VRIJE TIJD VAN DIE COMPUTERNERDS ZIJN, IN TEGENDEEL”, ROEPT BART. JEREMY KNIKT EN LACHT OM DE SNELLE OPMERKING VAN ZIJN COLLEGA. ZO, NU DAT UIT DE WERELD IS, WILLEN WE NATUURLIJK GRAAG WETEN WAT DEZE MANNEN DAN WEL HET LIEFSTE DOEN.

Het is al snel duidelijk dat Bart (20) en Jeremy (22) een druk bestaan hebben. Werken, werken, nog meer werken, feesten en nog meer feesten. Bart is een echte sfeermaker en zit dan ook op het puntje van z’n stoel om meteen wat te vertellen over zijn en Jeremy’s, dagelijks leven. “We hebben allebei een ICTopleiding gedaan en zijn eigenlijk gelijk hier aan de slag gegaan. Ik houd me vooral bezig met het contact met de klanten op verschillende vlakken.” Jeremy vult hem aan: “Ja, dat klopt. Ik ben, nadat ik hier stage heb gelopen, hier aan het werk gegaan. Er hangt een hele relaxte sfeer en we werken met een goed team. Het is een erg leuk bedrijf met veel Maassluise klanten.” De nuchtere Westlandse en Maassluise jongens dragen heel wat positiviteit met zich mee. Het is ook goed te merken dat ze wel van een praatje houden.

JONG GELEERD, OUD GEDAAN De jongemannen zijn een beetje blijven hangen in hun studententijd. De scouting en de tomatenkassen zijn plekken waar ze nog geregeld komen. “Ik ben nog elke zaterdag te vinden bij CombiVliet in de kas, het bedrijf waar ik aan de slag ben gegaan toen in nog op school zat. Maar ik heb geen enkele behoefte om er weg te gaan. Al m’n vrienden zitten er nog en ik vind het heerlijk om even met m’n verstand op nul gewoon simpelweg als scholier een dagje in de kas te werken. Alsof hij nog niet genoeg te doen heeft, runt Bart ook een eigen bedrijf, CodePix genaamd. “Super druk, maar super leuk. En ik moet ook wel zeggen dat als ik twee minuten stil ben, ik me al helemaal dood verveel, dus het is ook wel goed voor me”, lacht Bart. “En ik ben blijven hangen bij de scouting Karel Doormangroep. Maar nu als leidinggevende voor een groep kinderen. Bij mij is het zo’n zelfde verhaal. Veel van mijn vrienden doen dit nog steeds en het is gewoon elke zaterdag weer enorm gezellig. Ik vind het leuk om van tevoren activiteiten te verzinnen voor de groep kinderen. En om achteraf z’n allen altijd even een biertje te doen”, vertelt de trotse Maassluizer Jeremy.

EEN BIERTJE DOEN IN MAASSLUIS De mannen hebben diverse locaties in Maassluis die ze zonder meer zouden aanraden om er dat biertje te doen. “De markt en de terrasjes zijn wat mij


jongeren 33

betreft echte aanraders. En dan vooral in de zomer. Je denkt dan, ach, ik drink een drankje mee en vervolgens is het zo gezellig dat je heel wat gezelliger naar huis gaat, zeg maar”, lacht Jeremy,terwijl hij z’n collega aankijkt. “Ja, dat is meer de Westlandse mentaliteit zullen we maar zeggen”, geeft Bart aan. In Maassluis kun je dan wel een biertje drinken, maar voor het echte stapwerk moet je volgens de jongens toch al gauw naar Rotterdam. “Je hebt hier wel wat kroegjes waar het best gezellig kan zijn. Alleen als je echt uit wilt gaan, moet je toch wel naar de stad”, legt Bart uit. Een echte uitgaansgelegenheid voor jongeren zouden ze dan ook graag in Maassluis willen zien. “Ik ben niet zo veel in Maassluis te vinden” moet Bart bekennen. “Meestal ga ik voor een gezellig avondje naar Naaldwijk. Maar dat komt misschien ook omdat er dan een Mac op de route ligt.” Gesproken over een vette hap. Ondertussen komt een van de collega’s even de bestelling opnemen bij de jongens. “Het is vandaag Dönerdinsdag. En zo hebben we vaak een vrijdag waarop we weleens wat snacken. Daar moet je niet elke week aan mee doen hoor, anders slip je helemaal dicht”, vertelt Jeremy lachend.

TEVEEL FOCUS OP DE BINNENSTAD Naast het opzij zetten van hun gedachten door te werken of een goed feestje mee te pakken, denken de jongens wel goed na over eventuele veranderingen die ze graag zouden willen zien in het vertrouwde Maassluis. “Ze mogen zich wat mij betreft wel wat meer op jongeren richten. Maar ook wat meer keus in eetgelegenheden zou leuk zijn”, geeft Bart aan. De jongens zijn het met elkaar eens dat de focus terrecht op de binnenstad ligt. “Hier is Toscani gevestigd en is de gezelligheid te vinden. Werk en gezelligheid is leuk te combineren, bijvoorbeeld op vrijdag na het werk even naar de Waker.“ Maassluis heeft zoveel meer en dat wordt gewoon vergeten”, licht Jeremy toe. Bart schiet ter plekke een enorm goed idee te binnen: “Een feestweek! Dat zouden ze echt moeten organiseren hier. Je hebt in de meeste dorpen in de zomer vaak een week lang feest. Ik denk dat veel jongeren dit zullen waarderen. De Furieade is leuk maar niet voor jongeren.” Zo kunnen we nog eens iets opsteken van de Maassluise en Westlandse jongeren, want we zitten toch aan tafel met de toekomst van de stad.
36 kunst

’tdknst Kunstenares Marieke van Baalen Een klassiek muziekje op de achtergrond, een lichte ruimte en een rust uitstralende kunstenares. Het plaatje is helemaal compleet als je haar atelier binnenstapt. De prachtige creaties aan de muur brengen je helemaal terug naar de natuur. En dat is precies waar Marieke van Baalen zich door laat inspireren. “De structuren en de kleuren die de natuur biedt, zijn zo fascinerend. Eerst nam ik tijdens een wandeling mooi gekleurde blaadjes, zand of boomschors mee naar huis omdat ik het zo mooi vond. Nu doe ik er ook echt wat mee.” De altijd al creatieve Marieke van Baalen (57) is niet alleen een begrip in Maassluis, ook daarbuiten geniet ze de nodige bekendheid. “Werken met de vier oerelementen is een soort flow voor me geworden. Geen verf, geen kwasten; alleen water, aarde, lucht en vuur.” Haar kunstwerken zijn opgebouwd uit verschillende organische materialen. “Klei, aarde, steen, schors en natuurlijke kleurpigmenten”, geeft Marieke als voorbeelden. Met de natuurlijke inspiratiebronnen komt haar passie voor natuur en creativiteit helemaal samen. Volgens Marieke spreekt haar kunst mensen aan omdat het iets unieks heeft. “Het is weer eens wat anders. Ik hoor weleens dat mensen de elementen nog nooit zo bekeken hebben.” Een belangrijke boodschap die Marieke wil meegeven, is dat je niet altijd meteen bij je doel moet willen komen. “Tijdens workshops vind ik het belangrijk dat mensen genieten van het proces. Tegenwoordig wil iedereen er zo snel mogelijk zijn. Zorg gewoon dat je een leuke middag hebt en de rest komt later wel, denk ik dan.” Marieke’s werk is regelmatig te bewonderen tijdens de vele exposities waar ze aan meedoet. “Op een gegeven moment bereik je de vijftig. Ik ben toen mezelf gaan afvragen wat ik nog graag zou willen doen of waar ik meer tijd aan zou willen besteden. En een van die dingen was meer uren stoppen in de kunst. Het is voor mij een vorm van ontspanning waarin ik me heerlijk in kan verliezen, Dat zou ik iedereen gunnen.”

Water, aarde, lucht en vuur


kunst 37


Fijne feestdagen en een moo i 2019!

Hier groeit woongeluk In het woongebied Wilgenrijk ervaren al 132 families echt woongeluk en genieten zij elke dag van echt, ontspannen, Hollands mooi wonen. Het aantal mensen die de woonwinkel bezoekt of op zaterdag en zondag door het gebied wandelt en fietst is groot. Veel gehoorde complimenten gaan over de architectuur, de kwaliteit van de buitenruimte en de rust.

Wonen in Wilgenrijk? Ook u kunt wonen in het woongebied want er komen weer prachtige huizen en buurten in verkoop in 2019. Stijlvol, landelijk, groen en waterrijk, lanen en hoven, maar ook uniek en nergens elders. Nieuwsgierig geworden? Bekijk het huizenaanbod van de nieuwste buurten op wilgenrijk.nl/huizen.

Weverskade 110, Maassluis l 088 1228866 l info@wilgenrijk.nl l wilgenrijk.nl l

0340 bekende

Allemaal familie... Het waren er maar liefst zes; jongens met dezelfde naam, geboren in dezelfde stad en allemaal vernoemd naar diezelfde opa: Maarten ’t Hart. De meest bekende neef is ongetwijfeld Maarten ’t Hart. Minder bekend maar wel gezegend met nagenoeg dezelfde talenten, is die andere Maarten ’t Hart. Ze schrijven allebei, spelen orgel, zijn gezegend met nauwelijks hoofdhaar en komen dus ook allebei uit Maassluis. Ze woonden zelfs in dezelfde straat, de Patijnestraat; de één op nummer 8 de andere op nummer 26. En er is nog een overeenkomst, ze wonen er inmiddels niet meer. Onderling contact hebben de twee neven niet. “Een soort familietrekje”, weet Maarten, de zoon van Huib, wijzend op die andere meer bekende neef, de zoon van Pauw. “Sinds de lagere school hebben we elkaar niet meer gesproken.”


bekende 41

Opa Maarten ’t Hart had acht zonen: Henk, Piet, Klaas, Huib, Pauw, Nico, Rinus en Maarten. “Ja, ook oom Maarten had een zoon die Maarten heette. Alleen oom Nico had geen kinderen en oom Henk is jong overleden. Anders waren we misschien wel met z’n zevenen geweest. Zo ging dat in die tijd”, weet Maarten (78). “De eerste zoon werd vernoemd naar de vader van de man.” De stamvader was koopman. Hij verkocht in Maassluis boter, kaas en eieren èn klompen. Zoon Huib zette het handeltje van zijn vader voort, met later een echte levensmiddelenwinkel op de hoek van de Patijnestraat met het Damplein. “Ik zie mijn vader nog met zijn carrier door de straten gaan. Hier in de stad, maar ook vaak tot in Hoek van Holland toe. Dat was nodig, want het was een behoorlijke armoe bij ons thuis. Vier kinderen moesten er gevoed worden.” Maarten was de oudste en zeker in die tijd was het niet meer dan logisch dat hij in de zaak zou komen. Dat vond hij niet erg, want aan school had hij eigenlijk een broertje dood. “En toch heb ik nog achttien diploma’s aan de muur hangen”, voegt hij er snel aan toe. Dat is eigenlijk een direct gevolg van de winkel. “De boodschappen brachten we bij de mensen thuis. Het was in de tijd dat de eerste flats werden gebouwd. Dus ik met twee volle dozen en een krat bier de trappen op; liften waren er niet. Natuurlijk deed ik het niet in tweeën, dat kostte te veel tijd. Ineens was het afgelopen. Alsof er een paard in mijn rug stond te duwen.” Maarten moest gedwongen uitkijken naar ander werk. Bij de politie; dat leek hem wel wat. De lengte en uitstraling had hij er in elk geval voor. Hij is echter niet verder gekomen dan reservist. “Ik was gewoon te laat. De maximumleeftijd was 27 en ik was al 31. Toch heb ik negen jaar een erg leuke tijd gehad bij de gemeentepolitie. Er was een tekort aan agenten en ik mocht regelmatig invallen. Ik heb nog geprobeerd bij supermarkten als VéGé en Spar een baantje te vinden. Het werk beviel me niet of het betaalde te weinig.” De bewaking in de petrochemie was een mooi alternatief. Op het moment dat hij solliciteerde was er echter geen vacature. Na vier jaar bij de ICI in het chemisch laboratorium diende de kans zich alsnog aan. Terwijl hij in het lab juist op dat moment eerste man kon worden. “Toch heb ik het gedaan. Ik moest natuurlijk onderaan beginnen als verbandmeester, zoals dat toen heette. Ik als de gesmeerde bliksem mijn EHBO-diploma geüpdatet en een cursus gevolgd. Vervolgens heb ik alles wat ik kon leren met beide handen aangepakt. Ik was aan het werk of aan de studie. Uiteindelijk ben ik zeventien jaar hoofdportier geweest. Ik kom nog steeds mensen tegen die me begroeten met ‘Hé Maarten’. Dan moet ik toch wel even nadenken; wie is dat ook al weer?” En hoe zit het nu met die ene neef, die beroemde schrijver, organist en groot Bach-liefhebber? Natuurlijk krijgt Maarten weleens de vraag voorgelegd of hij familie is en dat kan hij dan uiteraard niet ontkennen. “Er zijn mensen die niet echt nadenken en vragen of ik soms een broer van Maarten ’t Hart ben. ‘Wat denk jezelf’, zeg ik dan. ‘Denk eens goed na.’ Hij is vier, vijf jaar jonger, we hebben dus nooit bij elkaar in de klas gezeten. Ik kan me nog wel herinneren dat m’n neefje een beetje vreemd was. Wij speelden altijd buiten en hij zat binnen maar boeken te lezen. Het was een bijzonder kind, laat ik het daar maar op houden.”

Het muzikale talent hebben de twee neven van opa Maarten. Hij speelde orgel en zoals bij de meeste Gereformeerden stond er een harmonium in huis. “Daar heb ik het op geleerd. Op mijn negende kreeg ik mijn eerste orgelles, van juffrouw Don die op de Markt woonde. Totdat ze geen tijd meer had en ik op mijn dertiende in de zaak van mijn vader ben gaan werken. Ik moet een jaar of negentien, twintig geweest zijn toen ik de draad weer heb opgepakt. Ik kreeg les van Willem Oranje op het orgel in de Groote Kerk. Vlak voordat ik de eerste pedaallessen zou krijgen, overleed hij ineens. Dat heb ik me daarom later maar zelf aangeleerd.” Zijn muzikaliteit gaat echter verder dan van die beroemde neef. Maarten bespeelt maar liefst drie instrumenten, hij zingt en is zeker geen onverdienstelijk kunstfluiter. “Het was feest en ik liep op de Markt. Er stond een groep muziek te maken en daar wilde ik ook wel bij. Ik vertelde het mijn vader en die maakte een babbeltje met de man die mondorgel speelde, een van onze klanten. Een week later was ik lid van Mandiola, het in Maassluis wereldberoemde muziekgezelschap. Ik heb het mezelf aangeleerd, puur op gehoor; niet zo heel moeilijk als je muzikaal bent. Ik heb nogal grote handen en op een gegeven moment stond ik met zes mondharmonica’s tegelijk op het podium.” Een van de bandleden had een kleine accordeon te koop. Maarten was wel geïnteresseerd en heeft het trekorgel gekocht. “Er was een trio dat me toen heeft gevraagd en ineens was het een kwartet . We speelden muziek van de Hotcha’s.” Ondertussen was Maarten ook ‘professioneel’ kunstfluiter geworden. Het fluiten was de taak van een ander bandlid, maar die had zijn porceleinen fluitje laten vallen. “Helemaal aan gruzelementen natuurlijk”, kan Maarten zich nog goed herinneren. Ze wisten dat ik aardig op mijn vingers kon fluiten en vroegen of ik het over wilde nemen. Ik heb vogelgeluiden nagedaan en ik ben kunstfluitnummers gaan doen. Prachtig klonk het; vooral in de Immanuëlkerk met die prachtig akoestiek. Ik wist niet wat ik hoorde.” Maarten heeft ook in verschillende koren gezongen. Hij was multifunctioneel inzetbaar en heeft ook solo-optredens achter zijn naam staan. Hij is tenor, maar zong even gemakkelijk met de bassen mee. “Ik heb zelfs nog een tijd zangles gehad om hoger te kunnen zingen.” Met erg veel genoegen kijkt Maarten terug op de tijd dat hij door zijn zoon Marco werd gedirigeerd. Ook een muzikaal ‘t Hart-talent dat eveneens het orgel bespeelt. Van oorsprong is ’t Hart een boeren- en tuindersgeslacht. Alleen het hoogstnoodzakelijke werd opgeschreven. Maarten had als handicap dat hij links was en op school toch met rechts moest leren schrijven. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor het enthousiasme. Inmiddels heeft hij zeventien boeken achter zijn naam staan en de contouren voor zijn volgende werk staan er al. Zijn boeken vinden trouwens alleen aftrek in bescheiden kring; vooral zijn naaste familie. “Het kan niet anders dan dat er schrijftalent in de familie zit. Mijn neef kan natuurlijk pas echt schrijven. Ik heb zeker niet al zijn boeken gelezen en ik vind zijn verhalen vaak ook wat somber. En als hij namen gaat noemen, denk ik soms, dat klopt niet helemaal jongen.”


Oliebollen en veel meer...

LEZERS ACTIE

Houd de ina ag Facebook paassluis M van Ervaaraten om in de g ken op kans te ma0 zakken 1 van de 3liebollen met 10 o

t Maak Kerlsijk! onvergete

w Kom naaer luijke ambachtlenoliebol 6ollen luxe b kraam , 0 â‚Ź1 (geldig t/m 24 dec)

12 â‚Ź 10t/,m-

oliebollen (geldig 24 dec)

Proef e de heerlijk

topping

Geopend

di t/m za uur 0 10.00-17.3ember zo 16 dec arkt kerstm t en s tussen keruw oud&nie elke dag

Oliebollenkraam Monique Visser

P.C. Hooftlaan - Maassluis


KERST TRUIEN FOUTOF GEWOON LEUK?

Foute kersttruien zijn in Amerika, England en Duitsland al jarenlang een hit. En nu, sinds een aantal winters, is in Nederland het hebben van een foute kersttrui tijdens de feestdagen ook een echte must! Slechte grappen, lichtjes en belletjes of een mislukt rendier op je trui hebben staan. En wat dacht je van een ‘maatkostuum’of ‘mantelpakje’ met kerstdecorprint (verkijgbaar bij de Action)? Het kan allemaal!

Een kaartje... kleine moeite! Ook al leven we in het digitale tijdperk en lijkt het alsof iedereen via een app, e-mail of Facebook een kerst- en nieuwjaarwens verstuurt... het blijft leuk om een echte, nostalgische kerstwens te ontvangen. In de lokale boeken tijdschriftenwinkels zijn er nog voldoende leuke en verrassende kaarten te koop.

Maar helemaal leuk en persoonlijk is het sturen van een zelfgemaakte kaart. Hierboven enkele voorbeelden... Doen!


44

A lle kinderen Alle kinderen uuit it M Maassluis aassluis en en om omstreken streken zzijn ij n vvan an harte har te welkom welkom in in het he t S interklaashuis. Sinterklaashuis.

Volg on social ms op edia

FGI

SINTERKLAASHUIS SINTERKLAAS S INTERKLAAS SHUIS S HUIS In hhet In et pprachtige rachtige historische historische pand pand vvan an E Ervaar r v aa r Maassluis Nieuwstraat M aassluis aaan an ddee N ieu wstraat 2 iiss voor voor de de dderde erde kkeer eer oopp rrijij hhet et Sinterklaashuis Sinterklaashuis ggevese v es ttigd! igd! Tot Tot 1 ddecember ecember kkunnen unnen kkinderen inderen eeen en bbezoekje ezoekje brengen brengen aan aan het het hhuis uis van van de de Sint. S in t . Dee bakpiet D bak piet zorgt zorg t ervoor er voor ddat at het het overal overal lekker l ek k e r naarr pepernoten naa peper noten ruikt, r uik t, er er kkan an ggedanst edanst worden, w orden, ddee kkinderen inderen kkunnen unnen hhun un ttekeningen ekeningen bbijij ddee ppostkamerpiet ostkamer piet afgeven, afgeven, eerr wordt w or d t vvoorgelezen oorgelezen eenn het het meest meest bbelangrijkste; elangrijkste; de de maken kkinderen inderen kkunnen unnen eeen en ppraatje r a a t je m aken met met de de S in t . H et Sinterklaashuis Sinterklaashuis iiss echt echt hheel eel leuk! le uk ! Sint. Het Maassluis AAlle lle kinderen kinderen uit ui t M aassluis en en omstreken omstreken zijn zijn welkom Sinterklaashuis. vvan an harte har te w elkom iinn hhet et S interklaashuis. Hier Hier Dee aactuele zzijn ijn geen geen kosten kos ten aaan an vverbonden. er bonden. D c t u ele ttijden ijden zijn zijn ttee vinden v inden oopp eervaarmaassluis.nl/ r v a a r m a a s sl u is . n l / aagenda. genda. VVoor oor sscholen cholen en ggroepen roepen zijn zijn er mailen aaparte par te ttijden. ijden. Hiervoor Hier voor kkunt un t u m ailen naar naa r ssinterklaashuis@stadshartmaassluis.nl. interklaashuis@stadshar tmaassluis.nl.

mee! m ee! Zo Zo vindt vind t oopp 16 16 ddecember ecember de de Kerstmarkt Ker s t ma r k t Stadshart pplaats laats in in hhet et S tadshar t en en kkun un je je tijdens tijdens K erstavond gezellig gezellig m eezingen op op de de markt. ma r k t . Kerstavond meezingen U iteraard kkunt unt u oopp 23 23 ddecember ecember extra ex tra Uiteraard kkerstshoppen, erstshoppen, zzodat odat u alles alles in in huis huis hheeft. ee f t . Ook met Oud O ok m et O ud & Nieuw Nieu w is is er er in in Maassluis M a a s s l u is genoeg genoeg ggezelligheid ezelligheid te te vvinden. inden. Bekijk Bekijk de de volledige agenda website. volledige ag enda op op onze on ze w ebsite.

TRO TROTS TRO OTS O TS OP KONINGSHOEK KONINGSHOEK EN H HET ET S STADSHART TADSHART Maassluis iiss een Maassluis een echte echte winkelstad! winkelstad! Met Met hhet et hhistorische istorische S tadshar t eenn Koningshoek Koningshoek Stadshart hhebben ebben we we twee t wee hhoge oge kwaliteit k waliteit winkelcentra w i n k el c e n t r a iinn onze onze sstad. tad. Na Na ddee verbouwing ver bou wing iiss WinkelW i n k el ce ntr um Koningshoek Koningshoek feestelijk feestelijk geopend geopeend en en centrum w at is is hhet et m ooi geworden! ge w or den! M et meer meer ddan an 6 5 wat mooi Met 65 w inkels biedt bied t Koningshoek Koningshoek be zoekers een een winkels bezoekers rruime uime keuze keuze iinn hhet et winkelaanbod. winkelaanbod. U kkunt unt eerr ddee ggrote, rote, bekende bekende nnamen amen vinden vinden zzoals oals Albert A lb e r t H eijn, H EM A , B lokker en en VVan an H aren, afgewisa f g e w is Heijn, HEMA, Blokker Haren, sseld eld met met ddee ddiverse, iverse, lokale lokale speciaalzaken. s p e cia a l z a k e n .

AANKOMENDE A ANKOMENDE EVENEMENTEN EVENEMENTEN De decembermaand december maand is is w weer eer iinn aa aantocht. ntocht. Dee tijd D tijd vvoor oor ggezelligheid, ezelligheid, het het gezinsleven gezinsleven eenn lleuke euke evenementen. evenementen. En En ddecember ecember zzit it er vvol ol

IInn hhet et hhistorische istorische Stadshart S tadshar t vindt vind t u vvele el e sspeciaalzaken, pecciaalzaken, gezellige gezellige horecagelegenheden horecagelegenheden monumentale wordt iinn oude, o u d e, m onumentale panden panden en en w or d t u

maritieme oomgeven mgeven met met ddee m aritieme sfeer sfeer die die MaasMa a s ssluis luis rijk rijk is. is. ZZeker eker in in de de decembermaand december maand is is Stadshart haar hhet et S tadshar t door door haa aar hhistorische istorische karakter karak ter extra ex tra gezellig! gezellig!

WONEN W ONEN IN IN M MA MAASSLUIS AASSLUIS A ASSLUIS Maassluis iiss ddee aafgelopen Maassluis fgelopen jjaren aren uitgegroeid u i t g e g r o ei d ttot o t een een zeer zeer aa n tr ek kelijke woonstad! w oons tad! aantrekkelijke M e t ddiverse i v er se nnieuwe ieu w e pprojecten, r ojec ten, zoals z o a ls Met LLoofmeesters, oo f mees ter s, W ilgen e r ijk , D Kade en Wilgenrijk, Dee Kade H et B alkon krijgt k r ij g t M aassluis ddee komende ko m e n d e Het Balkon Maassluis ttijd ijd nnog og m eer woonruimte. w oo n r uim te. E zijn vvele ele meer Err zijn m ogelijk heden vvoor oor starters star ters die die oopp zzoek o ek mogelijkheden zi jn naa oning, gezinnen gezinnen ddie ie ggraag raag zijn naarr ee eenn w woning, w illen doorstromen doorstromen naar naar eeen en grotere g r o te r e willen w oning en en voor voor ssenioren enioren die die jjuist uist w at kkleiner leiner woning wat en met met meer meer comfort comfor t willen willen wonen. wonen. D oor de de groene groene ac hter e t uin M idden-Delf land, Door achtertuin Midden-Delfland, hhet et strand strand vvan an H oek vvan an Holland Holland eenn ddee ggrote r o te Hoek ssteden teden zzoals oals Rotterdam Rot terdam en en D en H aag lligt ig t Den Haag M aassluis oopp eeen en perfecte per fecte en en ccentrale entrale pplek. l ek . Maassluis O ok ddee vele vele eevenementen, venemennten, rrecreatieecreatie- en Ook ssportmogelijkheden por tmogelijk heden maken m ake n M aassluis ttot ot Maassluis eeen en bbruisende r uisende stad! stad!


ervaar 45

TE ZIEN EN TE D DOEN

BESTE BES TE LEZER VAN VAN RV R RVAER’M VAER VA ER

, !!++ D$$, & &

Mijn M ijn naam naam is is JJudith u di t h B Bloem loem en ik ik bben en werkzaam ssinds inds 2017 2017 als als vvrijwilliger rij w illiger w erk zaam Ervaar bbijij E r vaar Maassluis Maassluis Info. In f o. E r v aa r M Ervaar Maassluis aassluis IInfo nfo is is hhet et ggastheerschap astheerschap vvan an de de sstad tad eenn als als vrijwilliger v rijwilliger ben ben jjee vverantwoordelijk erant woordelijk voor v oor hett welkom heten he welkom he ten en informeren infor merren vvan an eeigen igen iinwoners nwoners en bezoekers. bezoekers.

T/M T/ M

Als Maassluis A ls bbewoner ewoner vvan an M aassluis eenn alweer alweer 53 53 jjaar aar geleden geleden geboren geboren in in de de Oranjestraat, wat Oranjestraat, zie zie jjee vaak vaak zelf zelf nniet iet meer meer w at Maassluis Maassluis als als stad stad aallemaal llemaal te te bbieden ieden heeft. heef t. Alleen A lleen al al ddee ddynamiek y namiek van van de de scheepvaart scheepvaar t op op ddee Waterweg wat Water weg en en hhet et Scheur Scheur iiss iets ie t s w at nnooit ooit verveelt ver veelt eenn aaltijd ltijd blijft blijf t trekken. t r ek k e n . Toen Toen ik ik hhoorde oorde dat dat eerr een een nnieuw ieuw informatiepunt informatiepunt zou zou komen komen iinn de de Nieuwstraat Nieuwstraat was mijn was al al ssnel n el m ijn gedachte: gedach te: lleuk, euk , daar daar ga ga ik ik pproberen r ober en bij bij te te kkomen omen als a ls vrijwilliger! Mede v r ij w illi g e r ! M ede om om zo zo naast naas t mijn mijn hhuidige uidige vaste vas te baan baan geheel geheel aandere nder e werkzaamheden w er k zaamheden te te kunnen k unnen doen doen en nnieuwe ieu w e mensen mensen e ttee oontmoeten. n tmoe ten. Al A l je je iinspanningen nspanningen als als vrijwilliger v rijwilliger voor voor je je eigen eigen sstad tad ggeeft eef t je je naast naast veel v e el voldoening Maassluis voldoening ook ook hhet et ggevoel evoel dat dat jjee iets iets kkan an bbetekenen etekenen voor v oor M aassluis eenn haar haa r inwoners. Dit met in w o n e r s . D it komt komt mede mede ddoor oor hhet et contact c o n ta c t m et vverschillende erschillende partijen par tijen ddie ie je misschien Ook je m isschien vvoorheen oor heen alleen alleen van van nnaam aam kende. ke n d e . O ok komen komen eerr bezoekers bezoekers bbijij ons wat ons bbinnen innen die die ggraag raag zomaar zomaar een een ppraatje raatje kkomen omen maken, m ake n , w at hhet et werk werk als a ls vrijwilliger v rijwilliger zeer zeer leuk leuk maakt! m a ak t ! Maassluis maar Maassluis iiss iinn de de loop loop der der jaren jaren uitgegroeid uitgegroeid tot tot eeen en grote grote stad, s ta d , m aa r waarvan waar van de de kern ker n ‘het ‘het ddorp’ or p’ zoals zoals ddee eechte chte Maassluizer Maassluizer het het ccentrum entr um nnoemt, oem t , nog nog steeds steeds zzijn ijn gezelligheid gezelligheid hheeft eef t behouden behouden eenn waarvan waar van vele vele zeggen zeggen ddat at het he t de de uuitstraling itstraling hheeft eef t van van eeen en vakantiedorp. vakantiedor p. IIkk vvind ind ddit it een een ggroot root ccompliment ompliment omdat omdat ddit it duidt duid t op op een een iintieme ntieme eenn veilige veilige sfeer. sfeer. De De vlieten, vlieten, ddee haven, haven, de de musea, met winkels musea, ddee rrestaurants, estaurants, ddee markt ma r k t m et zijn zijn tterrassen er rassen en en ddee w inkels zzorgen or gen voor voor een een lleuke euke pplek lek om om mensen mensen te te oontmoeten ntmoeten en en ttegelijkertijd egelijker tijd ttee ervaren er v ar en wat Maassluis Maassluis te te bbieden ieden heeft. hee f t . wat Ik mogen wonen. Ik prijs prijs mijzelf mijzelf ggelukkig elukkig om om in in Maassluis Maassluis te te m og en w onen. Mocht Mocht u eens eens iinn de waar de ggelegenheid elegenheid zzijn, ijn, kkom om binnen binnen bij bij Ervaar Er vaar Maassluis Maassluis Info In f o w aa wij u graag aag informeren wat infor meren oover ver alles alles w at er er ttee doen doen iiss en en sstaat taat ttee gebeuren gebeuren in Maassluis!

! , !N % $' % =$'

23 NOV N OV

Black Friday Black Stadshart & Koningshoek ingshoek

OV 18 NNOV DEC D EC 01

Sinterklaashuis Sinterklaashuis Nieuwstraat N ieuwstraat 2

14 DEC D EC

Kerstlichtjeswandeling deling Stadshart

16 DEC D EC

Kerstmarkt Stadshart

22 DEC D EC

Kerstconcert bij kaarslicht door Jaap Kroonenburgg Groote Kerk

24 DEC D EC

Kerstzingen Stadshart

2 0011 9 Zet het vast in je agenda!

15 FEB

Maassluis M aassluis Sportgala ala

EB 25 FFEB RT 022 MMRT 0 PR 13 AAPR & APR A 14 PR PR 20 AAPR T/M T/ M PR 27 AAPR T/M T/ M

Kunstroute Megaweek M egaweek M M.S.V .S.V ‘71

25 ME I

VVoorjaarsfair oorjaarsfair

15 JUN

Jaarlijkse Open Dag Wilgenrijk

22 UN 29 JJUN 22,, 3 AUG G 4 AU 2 T/M T/ M KT 6 OOKT T/M T/ M

Jong TTalent alent Concours ours Maassluis Maassluis

Week W eek van de Cultuur tuur VVarend arend Corso Furieade

Bekijk de volledige agenda op de website:

ERVAARMAASSLUIS.NL ER VAARMAASSL SLUIS.NL


46 vragen

* VraaG het aan ... Thijs van der Hoek (10) en Jaimy Dijkshoorn (10) uit Maassluis staan te popelen om Miranda en Nicole van Kortenhof het hemd van het lijf te vragen. De dames zijn van de gelijknamige fietsenwinkel, maar voor Thijs en Jaimy zijn ze nu vooral interessant als hoofdleverancier van het vuurwerk in Maassluis. “Vuurwerk is altijd iets magisch, zeker voor kinderen, maar eigenlijk ook nog voor volwassenen”, weet Nicole. “De komende tijd wordt het hier een gekkenhuis wat vuurwerk betreft. Deze periode heeft altijd wel een speciaal sfeertje. Dat is heel leuk werken.”

Tekst: Marjan de Groot

Thijs en Jaimy hebben een aardige long list gemaakt met allerlei vragen. Ze hebben eerst een rondleiding gekregen in de bunker achter de winkel waar nu nog maar weinig vuurwerkpakketten liggen. Het duurt echter niet lang meer voordat de bunker vol ligt met nog veel meer pakketten. Miranda: “Het vuurwerk slaan we de komende maanden op in deze bunker en twee andere bunkers achter de winkel. Het wordt uiteindelijk een gigantische hoeveelheid. Je kunt je het nu nog niet voorstellen, maar straks liggen alle bunkers vol met voorraad.” De bunkers hebben dubbele, vuurbestendige deuren, ze zijn voorzien van sprinklerinstallaties en voldoen aan allerlei eisen. “Je mag in Nederland niet zomaar vuurwerk verkopen” vertelt Nicole. Er worden gedurende het jaar ook heel veel controles gehouden of je nog wel aan

de eisen voldoet. “Een goede zaak”, vindt Miranda. “Wij doen heel veel aan voorlichting en preventie. Oud en nieuw moet een leuk feestje blijven en dat kan alleen wanneer je veilig en verantwoord met vuurwerk omgaat. Dat betekent in de praktijk: vuurwerkbril op, vuurwerk aansteken met een lont en alleen legaal vuurwerk afsteken.”

Thijs komt ieder jaar met zijn ouders in de winkel om vuurwerk te bekijken en te bestellen. “Hoe lang verkopen jullie eigenlijk al vuurwerk” wil hij weten. En waarom verkopen jullie eigenlijk vuurwerk?” “Wij verkopen al bijna zestig jaar vuurwerk”, vertelt Nicole. “Onze opa is in 1951 een fietsenwinkel begonnen in winkelcentrum Palet. De zaak werd voortgezet door onze ouders en nu runnen wij de winkel met heel veel plezier.

Vroeger werd er, in tegenstelling tot nu, alleen in de zomer gefietst. Toen kwam mijn opa met het idee om vuurwerk te gaan verkopen om in de stille wintermaanden toch inkomsten te hebben. Dat liep eigenlijk vanaf het begin heel goed en nu zijn we zelfs vuurwerkspecialist.”

Jaimy: “Hoeveel soorten vuurwerk hebben jullie en hoeveel vuurwerk verkopen jullie per jaar?” Miranda: “Wij proberen altijd een zo ruim mogelijk assortiment aan te bieden. Wij verkopen meer dan 200 soorten vuurwerk, variërend van sterretjes tot siervuurwerk. Het is eigenlijk ongelofelijk hoeveel kilo vuurwerk wij elk jaar weer verkopen. Het gaat echt om vele duizenden kilo’s. In december hebben we constant 10.000 kilo vuurwerk op voorraad. Tijdens de verkoopdagen komt er elk uur een vrachtwagen langs om de voorraad aan te vullen. We zijn elk jaar weer verrast hoeveel mensen er vuurwerk kopen.” Vuurwerkliefhebbers kunnen nu al bestelformulieren invullen en op hun gemak thuis bekijken wat het assortiment is en wat het vuurwerk doet. “Dit lichten we dan toe met filmpjes en dergelijke. Het is wel zo dat men altijd verplicht is om het vuurwerk in de winkel op te halen, dit natuurlijk vanwege de veiligheidsvoorschriften. Wij verkopen hier CE-keurmerk vuurwerk. Vuurwerk dat aan alle veiligheidseisen voldoet. We zijn absoluut tegen illegaal vuurwerk. Veiligheid staat voor alles en dan blijft oud en nieuw gewoon een heel gezellig en leuk feest.”

Jaimy wil graag weten wat het duurste vuurwerk is dat Van Kortenhof verkoopt en wat er gebeurt met al het overgebleven vuurwerk. Nicole: “De duurste potten die we verkopen zijn 299 euro per


vragen 47 pot, dan heb je wel zes minuten ‘show’. Het goedkoopste zijn de rotjes. We zien wel een verschuiving in de verkoop. Mensen willen meer siervuurwerk en eigenlijk vinden we dat zelf ook het leukste. Ons vuurwerk komt uit China. Alles wordt met de hand gerold en gemaakt. Wij verbazen ons er weleens over dat het vuurwerk, gezien al dat werk, nog nog relatief zo goedkoop is. Nadat we al die vuurwerkdagen zo hard gewerkt hebben met het team, steken we op oudejaarsdag om zes uur ’s avonds altijd een aantal mooie vuurwerkpotten af en vieren we zelf alvast pré oud en nieuw. Vuurwerk mag trouwens pas verkocht worden op de laatste drie dagen van het jaar, behalve zondag. Dit jaar is dat op vrijdag 28 december, zaterdag 29 december en op maandag 31 december, oudejaarsdag.”

Thijs: “Mag iedere winkel vuurwerk verkopen?” “De gemeente beslist welke winkel in een gemeente vuurwerk mag verkopen. Dit gaat in overleg met de ondernemers die dit ook willen. Er zijn namelijk steeds minder winkels bereid om vuurwerk te verkopen, omdat de eisen waaraan winkels moeten voldoen, heel hoog zijn. Denk maar aan de bunkers, sprinklerinstallaties, preventiemaatregelen en dergelijke. Het is ook heel veel werk en heel arbeidsintensief. Wij verkopen al jaren vuurwerk en zijn het eigenlijk gewoon

gewend. Wij vinden het juist geweldig om elk jaar weer de winkel om te bouwen en alle pakketten uit te pakken en te sorteren. Ook omdat we zoveel goede respons krijgen natuurlijk. Eigenlijk is het vuurwerk niet meer weg te denken uit onze winkel”, vindt Miranda.

Jaimy vraagt of er ooit wel eens iets fout is gegaan met het vuurwerk dat verkocht is. Nicole: “Gelukkig geen ernstige dingen, wat ongelukken betreft of zo. Dat gebeurt eigenlijk alleen bij het gebruik van illegaal vuurwerk en het niet veilig omgaan met vuurwerk. We hebben weleens een hele dure pot verkocht en toen bleek het op de avond zelf een dummy te zijn die we gebruiken in de winkel als voorbeeld. Dat was wel een flinke blunder! Gelukkig kon de klant er hartelijk om lachen. Wij hebben het natuurlijk wel goed gemaakt.”

Thijs en Jaimy vieren dit jaar gewoon lekker thuis bij hun familie oud en nieuw. Eén ding is zeker, ze zijn er als eerste bij dit jaar om hun vuurwerkpakketten op te halen bij Van Kortenhof. Jaimy: “Ik wist niet dat er zoveel bij kwam kijken.” Thijs heeft er ook het nodige van opgestoken. “Het is wel gek dat het niet zo magisch is als ik dacht, dat vuurwerk. Maar ik ben wel blij dat ik er zoveel over te weten ben gekomen.”

TIE C A WIN K R RWE r Maasslugiasten U U V a in de n de Erva n va agina d de Hou book p s op een Face aak kan akkette . en murwerkp 75 euro 5 vu aarde w terkids

Kleuren, stiften of verven‌ alles mag, alles kan!

Naam: Leeftijd:. Telefoonnr; E-mail:

Hiernaast zie je een plaat die schreeuwt om ingekleurd te worden. Zoek snel je viltstiften, kleurpotloden of verfdoos op en leef je uit. FOTO Ben je hiermee klaar maak dan een foto van je ingekleurde plaat en mail deze voor 1 januari 2019 naar info@bastionX.nl De inzender van de mooiste en meest artistieke kleurplaat kan rekenen op een hele leuke prijs. Vergeet niet de naam en de leeftijd van de artiest te vermelden. Veel succes!


alle colberts

€10 KORTING t/m 16-12-’18

op vertoon van deze advertentie!

KOOP ZONDAGEN

2-16-23-30 december Van Dal mannenmode | Winkelcentrum Koningshoek, Maassluis


Yoni shopt bij The new Bolses!

TAKE AWAY KERSTDINER Bent u geen culinair wonder of heeft u geen zin om uren- of dagenlang in de keuken te staan? Laat ons dat voor u doen! Ook dit jaar is het speciale Smaak & Meer TAKE AWAY Kerstdiner te bestellen! Wij hebben een heerlijk 4-gangen menu voor u samengesteld, maar de gerechten zijn ook los te bestellen.

32,50 P.P

GRATIS FLES CAVA BIJ BESTELLING VOOR 17 DEC Bekijk het menu op onze website en Facebookpagina. Uiteraard houden we rekening met eventuele dieetwensen.

Bestel uiterlijk voor 21 december

STEEL DE SHOW MET ONS TAKE AWAY KERSTDINER

Merken By LouLou | Cowboysbag | Secrid |Ydence | Elvy bags PH&T | Oroblu panty’s | Spanx Shaping Underwear Dayz Fashion | Fabs Shoes | Josh Accessoires voor hem & haar

THE NEW BOLSES | Nieuwstraat 12 | 3141 AA Maassluis T 010-5920774 | bolsesbags@gmail.com | www.newbolses.nl

Het TAKE AWAY diner is op 24 december en 1e Kerstdag bij ons af te halen in het restaurant. Tegen een kleine vergoeding kunnen wij uw best bestelling kunnen elling ook bij u thuis thuis bezorgen. bez orgen.

Govert van Wijnkade 20 • 3144 EE Maassluis Restaurant 010 351 02 01 • Catering 010 59 121 67 info@smaakenmeer.nl • smaakenmeer.nl • F I


reis

Indrukwekkend

IJsland in 5 dagen Een bezoek aan IJsland betekent je onder laten dompelen in natuurpracht. Zelfs in een klein deel van het land kom je een groot aantal hoogtepunten tegen; van geisers en watervallen tot walvissen. En het mooiste is, je hoeft er geen vakantie van twee weken voor uit te trekken. Maar pas op, het smaakt al snel naar meer.


reis

Maar ook de binnenkant van de kerk is een bezoekje waard. Zodra de zon door de ramen schijnt, krijgt het interieur een sprookjesachtig uiterlijk. De sfeer is helemaal compleet als het orgel met wel 5.275 pijpen begint te spelen. Voor sommige toeristen is een bezoek aan Reykjavik niet compleet zonder een walvistour. Op loopafstand van het centrum vind je in de haven diverse bootjes die je mee de zee op willen nemen op zoek naar walvissen. In principe worden walvissen het hele jaar door gespot, want de baai net buiten Reykjavik is de permanente verblijfplaats van een groep walvissen. Maar van juni tot augustus heb je toch de meeste kans om walvissen te zien zwemmen. Ze migreren dan naar kouder water en trekken langs de wateren vlakbij de stad. Als je snel zeeziek wordt, is het boottochtje misschien niet zo'n goed idee. Het water is nogal ruig.

GOLDEN CIRCLE

Het winterse IJsland is de perfecte reislocatie voor de avontuurlijke natuurliefhebber. Je vindt er op ruim honderdduizend vierkante kilometer (103.000 km2) een hele boel natuurgeweld; zo'n 140 vulkanen, gletsjers, watervallen en ruige kusten. En dat al op zo’n drie uur vliegen van Amsterdam. Je komt er onder meer met de IJslands luchtvaartmaatschappij WOW Air. Die vliegt een aantal keer in de week op het vliegveld van Keflavik, een plaatsje ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Omdat de afstanden tussen de vele bezienswaardigheden op IJsland relatief groot zijn, kun je eigenlijk niet zonder huurauto. Je huurt een auto bij een van de vele verhuurbedrijven op het vliegveld. Als je van plan bent om gewoon netjes op de wegen te blijven en niet off road te gaan, voldoet een Renault Clio prima. Tijdens je rondreis rij je toch het meeste op de ringweg, die overigens van goede kwaliteit is. De meeste bergwegen en wegen in het binnenland zijn toch het grootste deel van het jaar onbegaanbaar door sneeuw, modder of smeltwater. De omgeving rondom Reykjavik is het hele jaar door goed te bezoeken. Als je wat meer richting het oosten wilt trekken, kun je het beste in de zomermaanden gaan.

Het schiereiland in het noordwesten en het meest oostelijke deel van het land zijn echt alleen in de zomer begaanbaar. De rest van het jaar is dit deel van het land dichtgevroren. Voor de fans van het prachtige Noorderlicht; van oktober tot maart heb je in de avonduren de meeste kans om dit spectaculaire natuurverschijnsel te kunnen zien.

REYKJAVIK Ongeveer twee derde van de IJslanders woont in Reykjavik. Het bruist dan ook flink in ‘s werelds noordelijkste hoofdstad. Hoewel de stad op de kaart vrij groot lijkt, is het centrum van Reykjavik best klein. In een ochtend en middag ben je er wel doorheen. Maar dat maakt de stad niet minder interessant. Er is namelijk voldoende moois te zien. Het centrum kent tal van fijne straatjes met vrolijk gekleurde huizen en gezellige cafés, restaurantjes en leuke winkels. Daarnaast vind je er de Hallgrímskirkja. De imposante moderne kerk is een van Reykjaviks beroemdste bezienswaardigheden. Omdat het bouwwerk bovenop een heuvel staat en een toren van 73 meter hoog heeft, steekt de kerk overal bovenuit. Wie van een adembenemend panoramisch uitzicht wil genieten, neemt de lift naar de klokkentoren.

Als je niet zoveel tijd te besteden hebt in IJsland, is er een manier om in korte tijd een groot aantal hoogtepunten te zien van het land via de Golden Circle-route. Deze kun je vanuit Reykjavik starten. De route heeft niet voor niets die naam. Het rondje wordt gezien als een van de mooiste routes van IJsland. In principe is de autotour van 100 kilometer gemakkelijk in één dag te rijden, maar omdat het leuk is om overal wat meer tijd voor te nemen kun je de Golden Circle het beste uitsmeren over twee dagen. Langs de route liggen drie grote hoogtepunten: het nationale park Þingvellir, de warmwaterbron Geysir en de enorme waterval Gullfoss. Het maakt in principe niet uit waar je begint, maar de meeste mensen beginnen bij Gullfoss (IJslands voor gouden waterval). Het is een van de beroemdste watervallen van het land. In de kloof waarin de waterval ligt, stort het water met enorm veel geweld in twee trappen naar beneden. In de eerste trap 11 meter en in de tweede nog eens 21 meter. In de zomer stroomt er gemiddeld 120 kuub water per seconde, wat voor een enorme hoeveelheid nevel en daardoor ook voor prachtige regenbogen zorgt. Van Gullfoss rij je in tien minuten tijd naar Geysir, het bekendste geisergebied van IJsland. Het is vernoemd naar de geiser Geysir, die inmiddels helaas niet meer actief is. Gelukkig is Strokkur, de geiser ernaast, nog wel actief. Om de vijf tot tien minuten schiet het water hier met een indrukwekkende kracht de lucht in. Het kokende water komt tot wel 20 meter en soms wel tot 30 meter hoog.


reis

Dit maakt de geiser erg indrukwekkend om te zien.

ÖXARÁ De laatste van de drie stops langs de route is het nationale park Þingvellir, een natuurgebied met veel historie. Hier stichtten de Vikingen in 930 na Christus het eerste democratische parlement. Maar het park is vooral bekend vanwege de breuklijn die er loopt tussen de tectonische platen van Europa en Amerika. De platen zijn nog steeds in beweging en schuiven per jaar ongeveer één tot achttien millimeter uit elkaar. Door de breuklijn zijn onder meer de rivier Öxará en de indrukwekkende waterval Öxarárfoss ontstaan. In Þingvellir is meer te zien, zoals het grootste natuurlijke meer van IJsland: Þingvallavatn. Je kunt langs dit meer terugrijden door een adembenemend mooi landschap. Maar vergeet niet op de weg te letten.

LEUKE EXTRA UITSTAPJES Als je na de Golden Circle-route nog tijd over hebt om meer moois te gaan zien, is het natuurpark Reykjanesfólkvangur zeker een aanrader. Ga je er naartoe vanuit Reykjavik, dan kom je eerst het indrukwekkende meer Kleifarvatn tegen. Dit meer wordt omringd door vulkanisch zwart zand en gesteente. Verder op de route ligt een geisergebied met warmwaterbronnen (het stinkt er vreselijk) dat een stuk minder toeristisch is dan de beroemde Geysir. Verder rondrijdend kijk je je ogen uit over een landschap dat om de tien minuten van uiterlijk verandert. Een tweede tip voor een extra uitstapje: natuurpark Snæfellsnes, in het westelijkste puntje van het land. Hier vind je ruige kliffen gevormd door vulkanisch gesteente. Bij helder weer zie je op de achtergrond de 1446 meter hoge Snæfellsjökull vulkaan.

BLUE LAGOON Ook geliefd bij veel toeristen is het geothermisch verwarmd bad The Blue Lagoon. Het kunstmatige meer ligt in een lavaveld vlakbij het vliegveld van Keflavik. Het water met een echt hemelsblauwe kleur heeft een gemiddelde temperatuur van 39 graden Celsius en komt uit bronnen die zich wel op 2000 meter diepte bevinden. Volgens velen heeft het water een helende werking en dat komt doordat het bad rijk is aan zuiverende mineralen. Verder zit er aan The Blue Lagoon een wellnesscentrum met diverse welnessfaciliteiten.


reis+tips

vxtipt... Unieke IJsland tips van VX Waar vind je zoveel papegaaiduikers, tienduizenden watervallen, smeulende vulkanen, de grootste gletsjers van Europa, spuitende geisers, borrelende modderpoelen, het noorderlicht én de middernachtzon? Dat maakt IJsland uniek. In alle jaargetijden is het genieten voor de echte natuurliefhebber. IJsland ligt op drie uur vliegen van Amsterdam. Voor de ondernemende toerist worden vele prachtige rondreizen geboden, met verblijf in vakantiewoningen als hotels. Er zijn groepsrondreizen, maar ook rondreizen met een huurauto of een camper. In de wintermaanden, wanneer de dagen kort en de nachten lang zijn, is een stedentrip aan Reykjavik een echte aanrader, met excursiemogelijkheden naar de geiser in het Thingvellir National Park, de bevroren Gulfoss waterval, een walvis-safari en een noorderlicht-safari. Het noorderlicht, ook wel Aurora Borealis genoemd is vooral tussen september en april vaak te zien. Het zomerseizoen voor IJslanders loopt van juni tot begin september. In juni en juli gaat de zon nauwelijks onder, dus bij uitstek geschikt om het indrukwekkende landschap te bezoeken. Bomen zijn schaars, de uitgestrekte steenen zandwoestijnen zijn weer bedekt met mos. Je kunt er walvissen, orka’s, dolfijnen en bruinvissen spotten. Er leven wel 300 vogelsoorten, zoals ijsduikers, Jan van Genten, papegaaiduikers enzovoort. Ook voor de sportieve toerist is IJsland een top bestemming. Prachtige wandeltochten, raft-avontuur op de Hvita rivier, snorkelen in het Thingvellir National Park of een gletsjerwandeling op de Vatnajokull gletsjer. Bezoek aan ijstunnels, hiken, paardrijden, quadsafari’s. Zelfs afdalen in een vulkaan is mogelijk. Ondanks dat IJsland niet de voordeligste bestemming is binnen Europa, is het populair en raden wij aan om op tijd te boeken. Dit voorkomt hoge toeslagen op de vluchten. Voor een verblijf op IJsland dient uw paspoort of ID nog drie maanden na terugkomst geldig te zijn. De temperatuur in de zomermaanden is gemiddeld 14 graden en in de wintermaanden gemiddeld -5 graden. Nieuwsgierig geworden naar het overweldigende land van ijs, vuur en water? Maak een afspraak bij VakantieXperts in Maassluis of Vlaardingen. Zij zijn er zelf geweest en maken graag een mooi reisvoorstel.

VakantieXperts • Dr. Kuyperkade 6 | 3142 GB Maassluis T 010-3030227 | E vakantiexpertsmaassluis@vx.nl www.vakantiexpertsmaassluis.nl


food

stress De feestdagen staan voor de deur. Dit betekent vaak een lekker drankje, lekker eten en genieten van elkaar. De keerzijde van al deze gezelligheid is dat er in de aanloop naar het feest veel stress kan ontstaan. Wanneer en waar doe ik boodschappen? Hoe krijg ik alles in de koelkast? Ik wil lekker koken, maar hoe doe ik dat in mijn keuken? We hebben wat tips om het niet zover te laten komen, want stress is eigenlijk helemaal niet nodig. De feestdagen moeten tenslotte ook echt feestdagen kunnen zijn.


food

WAAR EN WANNEER DOE IK MIJN BOODSCHAPPEN? Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Heb je al een menu? Mooi! De specialist kan de bestelling al aannemen en ervoor zorgen dat jij ervan op aan kunt dat je precies krijgt wat je nodig hebt. En daar hoort eventueel een advies bij over de bereiding en/of bewaren van de producten.

ZOEK JE INSPIRATIE? Veel winkels hebben tegenwoordig mooie bladen waarin je leuke recepten voor een compleet feestmenu kunt vinden. Wil je niet van tevoren bestellen of kies je voor de supermarkt? Ga dan niet op de laatste dag voor de feestdagen boodschappen doen. Dan ben je overgeleverd aan de voorraad die op dat moment nog in de desbetreffende winkel te vinden is. Zorg om diezelfde reden voor een plan b. Vergeet ook niet om alvast iets makkelijks voor de dag na de visite te kopen. Zo voorkom je dat je speciaal daarvoor nog naar de winkel moet.

DE KOELKAST Veel gasten betekent ook veel eten en drinken. De koelkast van een gemiddeld huishouden is over het algemeen al aardig gevuld en dan moet er nog een kerstmenu in. Hieronder vier belangrijke tips. • Zet je koelkast twee standjes kouder. Omdat tijdens de feestdagen de deur veel vaker open en dichtgaat, verlies je meer kou dan normaal. • Zet vlees, vis en andere producten die gevoeliger zijn voor bederf, onderin en achterin de koelkast. Voor, boven en in de deur zijn de minst koude plekken. Deze zijn goed geschikt voor groente, dranken, boters en fruit. • Dranken kunnen ook prima in de schuur. In december is het koud genoeg en zo creëer je extra ruimte in de koelkast. Je kunt ook denken aan ijsblokjes in de vriezer, zo is de drank die niet in de koelkast past toch koud als je hem gaat drinken. • Haal de ingrediënten ruim een uur voor het bereiden uit de koelkast. Dit voorkomt heen en weer lopen naar de koelkast en het onnodig open en dicht doen van de deur. Ook is het bereidingsresultaat van bijvoorbeeld vlees veel beter als je op kamertemperatuur begint.

HET BEREIDEN VAN 3-STERREN RECEPTEN IN EEN NORMALE KEUKEN? Goed. Je hebt een menu, je weet waar je wat besteld hebt. En nu? Met zes pitten en een oven drie-, vier- of vijfgangen koken, dat blijft een uitdaging. Hieronder een paar tips. • Bereid zoveel mogelijk voor. Snij al je groente, vlees/vis en aardappels en gooi alle onnodige verpakkingen en schillen weg. Sauzen kun je ook al klaar maken. Zodra je het vlees of vis uit de pan haalt om te laten rusten, doe je de saus in die pan op hoog vuur en blijf je goed roeren. Zo is de saus in mum van tijd weer warm en door het braadvocht wordt de saus nog lekkerder. Scheelt ook weer vaat… • Maak een schema voor bereidingstijden en wat je op welke warmtebron wilt maken. Je voorkomt verrassingen op de avond zelf als je bijvoorbeeld toch een oven tekort komt. • Wees creatief! Heb je een barbecue met een deksel? Ook deze kan worden gebruikt als oven. Heb je een grill in de tuin staan? Denk dan aan je biefstukje op de grill, heerlijk en je kunt makkelijk tien biefstukken kwijt. Ook gegrilde groente is heerlijk in de winter. Dames, zo kun je ook je man aan het werk zetten met Kerst. • Combineer ovengerechten. Als er in je recept bij verschillende producten ovenbereidingen nodig zijn, kijk dan wat het verschil is. Vaak zit er maar tien graden verschil in; dit overleeft je product echt wel. Houd rekening met langere of kortere bereidingstijd. Je kunt ook kijken of je iets in de pan kunt bereiden in plaats van de oven. Zo kun je bijvoorbeeld een rollade prima in de pan braden. In combinatie met de eerste tip is het resultaat ook veel lekkerder. • Oefen een keer je menu. Oefening baart kunst, zeggen ze. Ook kun je zo checken of het gekozen recept wel klopt en, misschien nog wel belangrijker, of je het wel lekker vindt. Daar wil je niet achter komen met een huis vol mensen. • Zie je het met bovenstaande tips nog steeds niet zitten? Misschien kun je dan beter gaan gourmetten.


mode

mode

MrsKris Python boots € ,00


Kleding Cartoux Conceptstore Locatie Hotel Maassluis Modellen Milou Blok en Cornelie Koning Haar & make up Virgo Kappers

Elias Rumelis Pant € 11 , Blazer € 1 , alix Blouse € , Bag € .

alix dress € 1 , dante leather jacket € ,

mode


0 mode

Cornelie (links) Cartoux Vest € 1 , alix Flowerskirt € 11 , Flowerblouse € 10 , Milou (rechts) Hale Bob silk dress € ,00 Oakwood leaather jacket € 1 ,00

10days Jumpsuit € 1 , MrsKris Python bag € .00


mode 1

alix Pant € 1 , Blazer € 1 ,


vakwerk

Behouden

vaart HET HERSTELLEN VAN SCHADE, HET TERUGBOUWEN NAAR DE ORIGINELE STAAT VAN 1959 EN HET INBOUWEN VAN DE HEDENDAAGSE VEILIGHEIDSSYSTEMEN OM DE ‘OOIT STERKSTE ZEESLEPER TER WERELD’ WEER TE KUNNEN EXPLOITEREN, HEEFT RUIM TIEN JAAR IN BESLAG GENOMEN. MAAR HET RESULTAAT MAG ER ZEKER ZIJN. DE ELBE, WANT DAAR HEBBEN WE HET OVER.

Tekst: Nicole van Tooren Foto’s: Renée Streefkerk en Stichting Maritieme Collectie Rijnmond


evenement

Een vierde leven Vaders en hun zonen die dezelfde passie delen. Op zeesleper de Elbe vind je er genoeg. Vader Dick Kraayveld (Maassluis) en zoon Carl (Hellevoetsluis) zijn twee van de vijfenzeventig vrijwilligers die aan de restauratie hebben meegewerkt. Het in oude staat terugbrengen van de zeesleper is niet zonder slag of stoot gegaan. Nadat het schip jarenlang dienst had gedaan als zeesleper van Smit, loodsboot in de VS was geweest en als actieschip van Greenpeace de zeeën had bevaren, kwam de Elbe terug naar Hollandse wateren. De stoere oude zeesleper ontglipte tot twee keer toe de dans na lek te zijn geslagen, werd gered van de sloop en begon aan een vierde leven.

huidige secretaris Hans ten Katen was in zijn werkzame leven surveyor. Zijn kennis werd benut om al in de restauratieperiode te voldoen aan de huidige eisen. De zoons van hoofdmachinist Dijker (de laatste hoofdwerktuigkundige in actieve dienst) restaureerden het houtwerk in de hut van hun vader. Bijzonder is dat na het overlijden van vader Dijker zijn as vanaf de Elbe is verstrooid. Vaders en hun zonen die heden, verleden en een passie delen. Hoe mooi is dat?

de vonk sloeg over Carl Kraayveld heeft zijn opleiding gevolgd aan de zeevaartschool in Rotterdam. Na een stage bij Nedlloyd en negen jaar varen bij de Holland Amerika Lijn (HAL) kwam hij als loods in de Rotterdamse haven te werken. Carl is opgegroeid in Maassluis en als zeekadet bracht hij zijn zomers vaak door in Hellevoetsluis. Toen is waarschijnlijk ook zijn liefde ontstaan voor de stad aan het Haringvliet, want in 2007 is hij er met zijn vrouw en kind gaan wonen. Collega-loods Hans Hoffmann is de grote initiator van de restauratie van de grootste zeesleper. Hij heeft Carl als zeeman en ex-Maassluizenaar weten te enthousiasmeren om zich aan te sluiten bij dit omvangrijke en bijzonder uitdagende project. De vonk sloeg vervolgens ook over op zijn vader. Dick woont sinds 1970 in Maassluis en was al geïnteresseerd in de zeesleepvaart en uiteraard ook in de voorgeschiedenis van de hoogtijdagen van de slepers van Smit. Hij draagt graag zijn steentje bij om de maritieme geschiedenis voor het nageslacht te bewaren.

Opbouwen In het begin hield Carl zich voornamelijk op de achtergrond bezig met het bezoeken van bedrijven voor sponsoring en materialen en het uitwerken van de manuals die nodig zijn voor de certificering als het schip ooit weer zou gaan varen. De regelgeving is complex; hoe train je de bemanning, waar moet het schip qua veiligheid aan voldoen, hoe verricht je onderhoud aan een winch. Vader Dick is een fervent zendamateur en stortte zich enthousiast op het radiostation. Als bouwer van zenders en door zijn kennis over Morse-telegrafie kreeg hij alles weer aan de praat. Het radiostation is net als andere onderdelen op het schip, weer volledig operationeel en terug in de staat van 1959. Een knap staaltje werk.

Vaders en hun zonen Dick en Carl zijn niet de enige vader en zoon die hun hart aan de stoere sleper hebben verpand. Arie Poot was de allereerste kapitein toen in 1959 de Elbe door Smit in de vaart werd genomen. Zijn zoon haakte vervolgens ook aan als vrijwilliger. De vader van de

de Elbe vaart weer

De restauratie van het grootste zeegaande varend monument heeft tien jaar geduurd. De Stichting Maritieme Collectie Rijnmond heeft met 75 vrijwilligers de Elbe in de haven van Maassluis weer in de originele staat teruggebracht. Met de restauratie van de zeesleper wil de stichting de Elbe voor het nageslacht bewaren en het schip exploiteren om te kunnen voorzien in het behoud en op die manier een zo groot mogelijk publiek het varen op een zeesleper te laten beleven. Uniek is de mogelijkheid om met 80 passagiers de zee op te varen voor een bijzondere en niet te vergeten ervaring. Tijdens evenementen, zoals de jaarlijkse Vestingdagen in Hellevoetsluis en de Furieade in Maassluis, ligt het varend maritiem erfgoed aan de kade afgemeerd en is dan door ieder te bezichtigen. L. Smit & Co.’s Internationale Sleepdienst Rotterdam heeft de zeesleper in 1959 als Elbe laten dopen. Na de eerste grote onderhoudsbeurt in 1963 was de Elbe tot de wereldberoemde Zwarte Zee in de vaart werd genomen, de sterkste sleepboot ter wereld. In 1976 werd de Elbe naar Amerika verkocht en omgebouwd tot loodsboot. In 1985 is het schip aan Greenpeace geschonken en kreeg het de naam van de organisatie. Vijf jaar later kwam de voormalige sleper dankzij de Stichting Rubicon weer onder Nederlandse vlag te varen. Het Havenmuseum in Rotterdam heeft het schip teruggebracht in oorspronkelijke staat en met de oude naam herdoopt. Voor het museumschip was 2004 een rampjaar, want tot twee keer toe werd de Elbe tot zinken gebracht. De eerste keer na een aanvaring en na drie maanden nog een keer tijdens de restauratie. Sinds 2012 vaart de Elbe weer zelfstandig. Tonnage 657 • Lengte 58,05 meter • Breedte 11,22 meter Diepgang 4,60 meter • Vermogen 3.440 pk


bekend

Trijntje Oosterhuis toert ook dit jaar weer rondom de feestdagen het land door met haar kerkentour. Zij doet dit jaar ‘maar’ vier steden aan met haar Christmas Evening with Trijntje. Dit heeft alles te maken met het feit dat de zangeres zich opmaakt voor een concertreeks in Ziggo Dome begin volgend jaar.Ze komt in elk geval wel naar Maassluis.


bekend 65

TRIJNTJE OOSTERHUIS BRENGT HAAR KERSTGEVOEL NAAR MAASSLUIS Door Marjan de Groot

Theater Koningshof programmeerde Trijntje Oosterhuis voor dit voorstellingsseizoen. Marjan de Groot van Theater Koningshof: “Theater Koningshof wil samenwerkingsverbanden met verschillende organisaties in de stad verstevigen. Vorig jaar hebben wij het Don Kozakkenkoor in de Groote Kerk geprogrammeerd. Dat is heel goed uitgepakt. Voor dit bijzondere concert van Trijntje Oosterhuis was de keuze voor een locatie dan ook snel gemaakt: de Groote Kerk is natuurlijk uitermate geschikt voor dit optreden. In de eerste plaats door de prachtige akoestiek, maar ook door de schitterende ruimte. De ambiance doet al zoveel tijdens zo’n kerstconcert. Wij zijn heel blij en ook een beetje trots dat Trijntje Maassluis aandoet.”

Marjan sprak met de zangeres die graag even tijd maakte in haar drukke schema om voor Rvaer’m te praten over haar aankomende concert in Maassluis.

Kerst moet je ervaren met muziek

“De kerkentour doen we nu voor het vierde jaar op een rij langs de kerken in Nederland. Ik vind het altijd zo speciaal om rondom de kerstdagen te zingen”, vertelt Trijntje. “Ik ben van huis uit gewend om in de kerk te zijn rondom de kerstdagen, omdat mijn vader natuurlijk al jaren dominee is, heb ik dat van huis uit meegekregen. De sfeer tijdens Kerst is in de kerk ook gewoon bijzonder. Daar hoef je niet gelovig voor te zijn of zo om dit te ervaren.

Muziek maakt dat je hart zich opent en dat kan juist ook heel goed in de kerk.”

Intiem

Het wordt sowieso een intiem concert, geeft Trijntje aan. “Het is eigenlijk net alsof je in een huiskamer zit. Die sfeer wil ik graag creëren. Wat ik ervaar tijdens deze concerten is dat die sfeer eigenlijk vanzelf ontstaat. Mensen zingen ook altijd mee tijdens het concert; heerlijk vind ik dat. Het voelt knus en gezellig en natuurlijk ook wel bijzonder. Ik vind het belangrijk om in verbinding te staan met het publiek en dat gaat in zo’n intieme setting uiteraard makkelijker dan in een grote Ziggo Dome of Ahoy. We zingen die avond soulvolle nummers en bluenotesachtige liedjes van onder andere Nat King Cole, Sinatra... een mengelmoes van bekend repertoire maar met nadruk op soulvolle liedjes. Geen standaard kerstrepertoire dus, maar wel met een touch of Christmas.”

Vast publiek

Trijntje vindt het heel belangrijk om elk jaar weer haar vaste publiek te ontmoeten en haar kerstgevoel te delen. “Het is voor mij bijzonder dat ik die verbinding van muziek en Kerst kan doorgeven aan mijn fans op zo’n avond. Ik heb de kerstbeleving in de kerk van vroeger zelf altijd als speciaal ervaren en dat draag ik graag over. Christmas Evening with Trijntje wordt een akoestisch optreden en ik vind het ontzettend fijn om in de Groote Kerk te mogen optreden. Ik ken Maassluis en ik verheug me erop om er op te treden.”


Hotel Maassluis Het adembenemende uitzicht over Het Scheur en de kalmte van de passerende scheepvaart maken dit splinternieuwe boutique hotel tot de ideale plek om te werken, genieten en tot rust te komen.

Restaurant Hven Terwijl u uitkijkt over Het Scheur geniet u dagelijks van heerlijke gerechten, bereid met verse en lokale producten. U kunt bij ons terecht voor ontbijt, lunch en diner.

Hotel Bar Zit uw drukke dag erop? Onze hotel bar is geopend voor iedereen. De sfeer is relaxt en ongedwongen, terwijl u geniet van een drankje uit ons uitgebreide assortiment.

TIP! Vier de kerst in Hotel Maassluis!

Govert van Wijnkade 48, 3144 EG Maassluis • info@hotelmaassluis.nl • +31 (0)10 261 43 43 •

F Hotelmaassluis


concert+win 67

Christmas thoughts De kaartverkoop van het concert Christmas Evening with Trijntje is in volle gang en op het moment van drukken is de voorstelling helaas al uitverkocht. Was je net te laat voor een kaartje voor Trijntje? Speciaal voor de lezers van Rvaer’m heeſt Theater Koningshof twee vrijkaarten beschikbaar gesteld voor dit geweldige optreden op woensdag 12 december in de Groote Kerk in Maassluis.

WIN! Om in de kerstgedachte te blijven, willen wij graag weten aan wie jij deze twee vrijkaarten zou gunnen en waarom. Like de Facebookpagina van Theater Koningshof en stuur ons een persoonlijk bericht aan wie jij deze twee vrijkaarten willen schenken…wie weet ben jij de gelukkige winnaar!


ERVAAR DE ULTIEME KERSTSFEER IN HET STADSHART 68 stadshart

De kerstmarkt is traditiegetrouw op de één na laatste zondag voor Kerst. Waan je in de tijd van Charles Dickens met ruim honderd Dickens-figuranten, woon een toneelstuk bij in een van de oudste gebouwen van Maassluis of neem een kijkje bij toneelbakkerij In de Soete Suikerbol. Slenter langs de ruim honderd kramen of koop een kerstcadeau bij een van de speciaalzaken. Tijdens de kerstmarkt zijn er optredens van koren, modeshows en straattheater. De bezoekersaantallen blijven stijgen. Zelfs bezoekers van buiten de regio komen graag meegenieten in Maassluis. De kerstmarkt biedt elk wat wils. Er rijden weer taxibusjes heen en weer tussen de ouderencomplexen, zodat ook ouderen van de gezelligheid kunnen genieten. Ze kunnen aanschuiven bij een koffietafel in de oude drukkerij. Verder zijn er optredens van het Charles Dickens ensemble, het Spoorkoor en er is een prachtige afsluiter aan de Zuidvliet.

Terwijl het jaar ten einde loopt en de temperatuur daalt wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de kerstmarkt in het Stadshart. De ultieme kerstsfeer is op zondag16 december al voor de tiende keer te ervaren. De organisatie is in handen van een enthousiaste werkgroep met (oud)ondernemers en ambassadeurs van het Stadshart.

Nog geen kerstoutfit? De podiumboot van Crêpe aan de Zuidvliet is het decor van wervelende modeshows van winkels uit het Stadshart. Parkeerstress is niet nodig. Er zijn maar liefst drie gratis parkeerplaatsen en vanaf de parkeerplaats aan de Sportlaan rijdt een gratis pendelbus. Volg daarvoor de aangegeven p-route vanaf de rotonde aan de Laan 1940-1945/Vermeerlaan.

VRIJDAG 14 DECEMBER 19.00 - 21.00 UUR ZONDAG 16 DECEMBER 12.00 - 17.00 UUR

Op de hoogte blijven van wat er de kerstmarkt gaat gebeuren of foto's terugzien van vorige jaren? Volg facebook.com/kerstmarktmaassluis.

KERSTLICHTJESWANDELING

Alle kinderen kunnen op vrijdag 14 december bij kaarslicht meedoen aan een sprookjesachtige kerstlichtjeswandeling. De optocht vertrekt om 19.00 uur vanaf het Bloemhof. Ook de vlieten zijn dan met kaarslicht verlicht. Tot slot ontsteekt burgemeester Edo Haan de mooiste kerstboom op de Markt van Maassluis. Tijdens de wandeling wordt een spannend maar sprookjesachtig verhaal verteld, aangevuld met toneelspel en verrassende elementen. Iedereen mag een lichtje meebrengen, een lampion, maar ook een verlichte step of bolderkar mag. Zolang het maar in kerstsfeer is.

SPONSOREN

Al deze activteiten zijn een initiatief van het Stadshart. Uiteraard is de organisatie bijzonder blij dat ook dit jaar diverse sponsoren hebben bijgedragen. De kerstmarkt wordt mede mogelijk gemaakt door Ervaar Maassluis, Euro Products, Fonds Schiedam, Vlaardingen e.o., Bouhuisen Groep, Nooteboom tours, Aannemersbedrijf van Dijk en de vele vrijwilligers/figuranten.


WELKOM IN HET HUIS VAN DE SINT

Het Sinterklaashuis is ook dit jaar weer te vinden in het prachtige historische pand van Ervaar Maassluis aan de Nieuwstraat 2. Alle kinderen kunnen een bezoekje brengen aan het tijdelijke huis van de Sint. Na de intocht had de Sint uiteraard een werkplek nodig. Het pand is de eerste keer zo goed bevallen, dat hij er nu al voor de derde keer zijn intrek in neemt. De bakpiet zorgt voor de heerlijke geur van pepernoten, kinderen kunnen dansen op de vrolijkste Sinterklaasliedjes en hun tekeningen bij de postkamerpiet afgeven. Er zijn pieten die de kinderen voorlezen. En wat natuurlijk het allerleukste is, de kinderen kunnen een praatje maken met Sinterklaas zelf. De werkplek van Sinterklaas is mogelijk gemaakt door een grote groep enthousiaste vrijwilligers en uiteraard de hulppieten van Sinterklaas. Iedereen is van harte welkom. De toegang is helemaal gratis.

stadshart 69

ROTARY MAASSLUIS Basisonderwijs zou voor ieder kind normaal moeten zijn toch? Helaas is dit in Ghana niet het geval. Daarom komt Rotary club Maassluis met een mooie kerstbomenactie. De opbrengst is dit jaar voor kinderen in Adiba, Ghana. Help een Ghanees kindje naar school en koop nu een Nordmann boom voor maar â‚Ź 39,90.

Rotary heeft een beperkt aantal eerste kwaliteit Nordmann bomen weten te reserveren dus bestel nu want... OP = OP! Bestellen? https://kerstbomen.rotarymaassluis.nl Hier is alle informatie te vinden over deze mooie actie en kun je meteen zien wat de actuele stand van zaken is. Kijk ook op Facebook Rotary Maassluis.

Openingstijden Het Sinterklaashuis is nog open op: Woensdag 28 november 13.00 uur - 16.00 uur Zaterdag 1 december 12.00 uur - 16.00 uur Voor scholen en groepen zijn er aparte tijden. Hiervoor kunt u mailen naar sinterklaashuis@stadshartmaassluis.nl.

Sfeervol kerstoptreden Waterwegkoor Maassluis Waterwegkoor Maassluis heeft op donderdag 20 december zijn traditionele kerstoptreden. Zoals gebruikelijk kunnen de bekende kerstliederen volop worden meegezongen. De komst van nieuwe dirigent Jan Wilmer in september heeft ervoor gezorgd dat er ook nieuw repertoire is toegevoegd. Er is een gastoptreden van Marjan de Groot en nog enkele verrassingen. De muzikale kerstavond begint om 20.00 uur.


Monsieur Paul wenst u een prettige Furieade!

Eten doe je samen met Monsieur Paul KERST

OUD & NIEUW

Een kerstborrel organiseren die niemand meer vergeet? Daar heb je niet alleen een perfecte locatie met gezellige mensen voor nodig, maar ook fijne hapjes of een gevarieerd buffet. En dat is precies waar wij voor zorgen.

Het oude jaar afsluiten of het nieuwe jaar inluiden? Met een Bourgondische avond of een Spaanse middag, terwijl het buiten vriest? Wat je wensen ook zijn, wij zorgen voor hapjes en buffetten die naadloos aansluiten bij het thema en het aantal mensen. Wij hebben verschillende soorten hapjesschalen die je kan bestellen.

Trek in net iets anders of speciale dieetwensen? Laat het ons weten. Loop even bij ons binnen, mail of neem telefonisch contact op.

Noordvliet 5 - 3142 CH Maassluis 010 5918008 info@monsieurpaul.nl www.monsieurpaul.nl


VIER Kerst BIJ DE BEREN MAASSLUIS! Kies voor ons smaakvolle 4 gangen kerstmenu voor 35,- of geniet van de lekkerste gerechten van de kaart. VOORGERECHTEN Prosciutto di Parma Rode mul Pompoensoep

MAA KANS K P R A C OP HT PRIJZ IGE E STEM N: OP ONS!

Wij zijn genomineerd voor het programma ‘De beste van Nederland’ op RTL4

TUSSENGERECHT Spoom

HOOFDGERECHTEN Tournedos Zeebaars en gamba’s Truffelrisotto

In het weekend van 29 en 30 december 2018 presenteert RTL4 de grote culinaire hotspot special van ‘De beste van Nederland’. Tijdens de feestdagen worden op dit gebied alle kwaliteiten uit de kast gehaald, dus sluit deze special daar helemaal op aan. In dit smaakvolle weekend komen er in een uitzending van maar liefst een uur de meest gewaardeerde en best bezochte eetgelegenheden voorbij waaronder Grand Café ’t Hoofd.

NAGERECHTEN Chocolade trifle Perentaart Proeverij van Reypenaer

G A N A A R O N Z E FA C E B O O K PA G I N A VO O R M E E R I N FO R M AT I E OV E R HET STEMMEN EN DE PRIJSACTIE.

Burgemeester de Jonghkade 35, Maassluis • 010 765 03 42

RReserveer e ervveer eserv eeer ttelefonisch elef effonisch fonisch o sch s alv aalvast vast ast een eee ttafel afel af fel via 010 - 590 5900 14 1 94 of of mail m il jee aanvraag aannvrraag aanvr raag aa naar aar MaassluisRestaurant@beren.nl Ma ssluisR Maa Maas ssluisR sluiisRRest sl slu estaur est urrant@ber ura ant@berren.nl ant@ber n.nnl

G RA N D C A F E T H O O F D. N L


72 kids

WOORDZOEKER

Sangria 0% zonder alcohol

Kids only... Drink (mag) je geen alcohol, maar wil je toch gezellig meedoen? Dan is dit een ideaal recept voor een heerlijk fruitige Sangria zonder alcohol. Lekker en leuk voor de kids! • 750 ml druivensap • 500 ml sinaasappelsap • 60 ml citroensap • 30 cl limoensap • fruit naar keuze (appel, watermeloen, nectarine, aarbeien, enz.) een paar takjes munt • ijsblokjes

CAUDEAUTJES CHOCOLADEMELK DECEMBER FEEST GEDICHT HANDSCHOENEN HOOFDPIET

INTOCHT KAPOENTJE KLEURPLATEN LIEDJES MIJTER PAKJESAVOND PAKPAPIER

PEPERNOTEN PIE TEN SINTERKLAAS SPECULAAS STOOMBOOT

Bereidingswijze • Snij al het fruit in stukjes. • Doe ijsblokjes in een grote kom. • Giet al het sap in een kom. Voeg het fruit toe. • Serveer met een rietje en een takje munt. Bron: www.smulweb.nl


weetjes 73

LEUKSTE SINT SURPRISE SPELLETJES! CHOCOLADE LETTERS

Feit of fabel? De letter I bevat minder calorieën dan de letter M...

Fabel! De meeste chocoladeletters zijn 200 gram. De M is dus ook niet per se groter dan de letter I. Alle chocolade letters bevatten evenveel calorieën. Een hele letter bevat overigens meer dan duizend calorieën! Maar wel lekker...

Chocolade maakt je vrolijk

Feit! (Pure) chocolade bevat het stofje serotonine. Dit stofje oefent een positieve invloed uit op je stemming.

TOP5

Ballonnen

Vul een aantal ballonnen met confetti en daarbij een briefje met daarop een naam. Hang deze op en laat vervolgens iedereen een ballon lekprikken. Diegene die op het briefje staat, mag een cadeautje uitpakken.

Proeven

Leg wat snoepgoed neer dat heel goed bij het sinterklaasfeest past. Zonder te kijken moet iemand in het gezelschap allerlei verschillend snoepgoed proeven. Als je het goed geraden hebt, mag je je cadeautje uitpakken. En dan de volgende...

Pure chocolade is goed voor de lijn

Grabbelen

Melkchocolade is het populairst

Twister

Fabel! Het klopt dat pure chocolade gezonder is dan melk chocolade of witte chocolade, maar bevat alsnog erg veel vet en suikers. Feit! Elk jaar worden er zo’n 14 miljoen chocoladeletters verkocht, waarvan 70% uit melkchocolade bestaat. De populairste letters zijn de M, P en S.

Chocolade is verslavend

Fabel! Chocolade kan verslavend werken, alleen zou je dan minimaal elf kilo chocolade per dag moeten eten. Dat zijn meer dan 50 chocoladeletters! Bron: www.margriet.nl

Nummer alle cadeautjes en schrijf deze nummers ook op aparte kleine briefjes. Deze doe je in je grabbelbak en dan... Grabbelen maar! Trek je bijvoorbeeld nummertje drie, dan is het cadeautje met nummer drie voor jou. Iemand van het gezelschap wordt aangewezen als quizmaster. Bepaal eerst met z’n allen van tevoren bij welke kleur of bij welke pose een cadeautje mag worden gepakt. Ook leuk om te doen is om de namen van alle spelers op het bord te plakken. Vervolgens mag iedereen een keer draaien aan het bord, als de pijl dan bij jou naam uitkomt, mag je je cadeautje uitpakken.

Quiz

Net als bij het Twisterspel wijzen jullie weer iemand aan als quizmaster. Diegene stelt dan vragen over het sinterklaasfeest. Zodra je een vraag goed hebt beantwoordt, mag je een cadeau uitpakken.


VanHemert FACEBOOK

ACTIE Houd de Facebook pagina van Ervaar Maassluis in de gaten en win een van de

NOG ENKELE TAFELS BESCHIKBAAR. RESERVEER SNEL!

Kerst in de Ridderhof

5 Adam gift boxen t "EBN CPYFSTIPSU t TQFDJBMF CJFSUKFT

Op beide kerstdagen kunt u in ons sfeervolle restaurant genieten van een culinair kerstmenu.

Op eerste Kerstdag serveren wij een zes gangen menu. Tweede Kerstdag geniet u

Stoere leren schorten

van een vier gangen menu met tussendoor een frisse onderbreking. Bezoek onze website voor meer informatie.

FEESTEN & PARTIJEN Op zoek naar een sfeervolle landelijke locatie voor uw feest? Zowel zakelijk als privé bieden wij de perfecte ambiance voor een heerlijk diner, een geslaagd feest

nu vanaf € 59,95

of een bijzondere gebeurtenis.

Sportlaan 2 • 3141 XN Maassluis T 010 591 12 11 • restaurantderidderhof.nl

Noordvliet 9 r 3142 CH Maassluis r 010-5913854 info@anne-anne.nl r www.anne-anne.nl


OOok ok ttijdens ijden s ddee Feestdagen Fee eesstdagen

bestel be stel bij uw g gri grill ll en maa maaltijdenspecialist altijdenspecia c list o off o online nline o op pk kippie.nl ippie.nl

Heerlijk (makkelijk) genieten met onze kant & klare producten!

Kippiepan ‘Kijk op onze website voor alle variaties van de Kippiepan’.

Kerstkalkoen Ke rstk Alleen opwarm men! opwarmen! De kalkoen is met geha gehakt akt gevuld en gebraden. Zet deze 2 uur voor het diner in de ove en oven ovenzak. in de bijgeleverde oven nzak. U plaatst hiermee in ee en een goudbruin handomdraai een goud dbruin en botermals feestmaa al op feestmaal combineren met tafel Heerlijk te combin tafel. neren me cranberrie onze fris-zoete cranber rrie saus.

Eet smakelijk!

VVanaf: anaf:

224, 4 95 4,

Beste g e ma k l ke en sne lijk www.k l op ippie.n l

VVanaf: anaf:

444, 4,9955

Kippieboxen ippiebo boxen

Kiprollade K iprolladde

FFranse ranse M Maïskip aïskip

Gourmet G ourmet

Gebraden en gevuld met m gehakt of naturel. naturel Voor in de pan en in de oven.

S up er m Super mals als eenn ssappig. a p p i g. Gebraden en gevuld met gehakt.

Om O m zzelf elf aaff ttee bbakken. a k ken 8 vverschillende erschillende producten. producten O.a. O a. kipsaté, kipsaté, slavink, slavink, kipschnitzel, kipschnit zel, kipburger et c Inhoud: Inhoud: kipburger etc. 1100 110 0 ggram r am (± 4455 sstuks). tuks). (± 95 4à5 personen. personen.

VVanaf: anaf:

Per stuk:

15,,9955 15

19,,9955 19

Parelhoen Par elhoen

Partyhapjes Partyhapjes sschotel chotel

Gebraden en Gebraden en gevuld gevuld met met ggehakt. eha k t . Voor in de pan en in de oven.

Per stuk:

224, 4,9955

± 3300 hapjes h a pj e s min. ±2à3m in iinn de de magnetron m ag n e t r o n

9,95

224, 4 4,

Tip: oook Tip: ok ggeschikt e s c hik t voor voor Kippiepan! K ippiepan!

TTapas apas

Saté S até

8 vverschillende erschillende ttapas apas variaties. variaties. O a gevulde gevulde dadels, dadels, O.a. pepers, aabrikozen, brikozen, pepers, olijven eenn ge droogde olijven gedroogde tomaten. tomaten. Inhoud: Inhoud: 14 0 stuks. s t uk s. ± 140

2200 stokken stok ken kipsaté. kipsat aé 5 pikant, pikant, naturel, 5 naturel, ketjap eenn 5 ketjap pinda 5 pinda.

Party Par ty

Kaasplank K aasplank

6 5 kiphapjes. 65 kiphapjes O.a. O a 1166 kkipballetjes, ipballetjes, mini-saté, 4 x 1100 m i n i - s a t é, 4 bborrelhapjes orrelhapjes en en 5 wings. wings.

Verschillende soorten Verschillende soor ten kkaas. a a s. O.a. O a jong jong bbelegen, elegen e , mimolette, ooud, u d, m imolet te, etc. e t c. IInhoud: nhoud: ± 1125 25 stuks. s t uk s.

224, 4 95 4,

224, 4 95 4,

224, 4 95 4,

224, 4 95 4,

Kippie Maassluis - Winkelcentrum Koningshoek Voor meer informatie:

www.kippie.nl

Koningshoek 92-335 - 3144 BA Maassluis - 010-5910556 Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Vrijdag is koopavond tot 21.00 uur. Op koopzondagen gesloten.


7BOHemert JO FFO OJFVX KBTKF

*

100%

KORTING 1-",,&/ t emer 7BOHMODE

10% KOR

T IN G

7BOHemert MODE

30% KORTING

7BOH eme MO

rt

20% KOR

DE

T IN

G

Bepaal zelf op welke artikelen je de korting plakt. Een stickervel met 100 % korting ligt voor je klaar in de winkel. Zorg dat je er bij bent, op = op! *Uitgezonderd zijn Never Out of Stock artikelen!

/003%7-*&5 $+ .""44-6*4 5&- */'0!)&.&35,-&%*/( /888 )&.&35,-&%*/( /MERKEN 45"5& 0' "35 t " '*4) /".&% '3&% t #-6& */%6453: t #3"9 t 7"/(6"3% t $"45 *30/ t -&%Â# t +0)/ .*--&3 t $0. t 30: 30#40/ t 3&)"# t .*0 5*/50 #&/7&/650 t 5)& (00% 1&01-& t #-6& $3"/& t "-#&350 t 130'60.0 t '035&;;" t " %". 6/%&38&"3 t 4$)*&44&3 t ("##" +&"/4 t #03/ 8*5) "11&5*5&


winter! LEKKER NOSTALGISCH...

Brrr winter... Maar vergeet niet dat de koude dagen ook voor ontzettend veel plezier kunnen zorgen! De schaatsen kunnen weer uit het vet gehaald worden, de slee van zolder en wat warme wintertruien mogen ook de kast wel weer uitgetrokken worden. Met deze verzameling zitten we al goed, nu nog hopen op net zo’n nostalgische winter en genieten van wat de koude wintermaanden te bieden hebben!

nostalgie 77


78 interview

Kerstmanin deproblemen


De Kerstman zit een beetje in zijn rats. Hij maakt zich zorgen. Het gaat niet goed met het klimaat. Is er straks nog wel voldoende sneeuw om zijn werk te kunnen doen? Mensen willen steeds meer en vooral ook duurdere cadeaus. En er komen alleen maar mensen bij. Kan hij dat allemaal nog wel betalen? En tot overmaat van ramp begint zijn arrenslee ook nog kuren te vertonen. Het komt dan ook helemaal niet goed uit om wat vragen te beantwoorden. Het is overigens niet voor het eerst dat de arrenslee vreemd doet, blijkt al snel. Eigenlijk weet de Kerstman ook wel wat er aan de hand is; volgens schema is de arrenslee aan een grote beurt toe. Tenminste; dat was de planning tien jaar geleden. Hij heeft het zolang mogelijk uitgesteld, want dat scheelt weer in de kosten. “Het moet uit de lengte of de breedte komen”, geeft hij aan. Nu lijkt hij er niet meer onderuit te kunnen. Het telefoontje van de garage heeft de Kerstman wat van zijn stuk gebracht. Het gaat inderdaad een hoop geld kosten. Er moet niet alleen zeer noodzakelijk onderhoud aan de arrenslee worden uitgevoerd; er moet ook het nodige aan gerepareerd worden. Zo veel zelfs dat de garagehouder heeft geopperd om na al die jaren afscheid te nemen van het oude beestje. Daar schrok de Kerstman behoorlijk van. De slee gaat al zijn hele leven mee en hem dan ook nog een keer inruilen voor een wat moderner vervoermiddel, zoals de monteur had voorgesteld? “Geen denken aan’, is zijn korte maar duidelijke reactie. “Dan ben ik de Kerstman niet meer en dat kan ik al die mensen niet aandoen. Ze hebben nu eenmaal dat beeld voor zich. Ik weet ook wel dat het eigenlijk helemaal niet kan om met een arrenslee door de lucht te suizen, maar ze rekenen er wel op en ik wil ze ook niet teleurstellen. Een auto komt er zolang ik zal leven dus niet.”

Maar wat als door de opwarming van de aarde er geen sneeuw meer is en het beeld op die manier wordt verstoord? “Ik zie me niet in een slee op wieltjes rondrijden zoals veel van die zogenaamde hulpkerstmannen doen. Dat is mijn eer te na. Ik hoop maar dat het allemaal niet zo’n vaart loopt met die klimaatverandering. Anders moet ik maar gaan verhuizen. Als er geen sneeuw meer op de Noordpool ligt, moet ik maar aan de andere kant van de wereld gaan wonen. Daar is nog genoeg; alleen is het er wel een stuk kouder, heb ik begrepen. Ik heb namelijk hier en daar al geïnformeerd voor het geval dat, maar veel wijzer ben ik er niet van geworden. Voorlopig blijf ik zitten waar ik zit. Je denkt natuurlijk, die steekt gewoon z’n kop in het zand, ik bedoel, sneeuw; joho, joho…”

Nu de Kerstman er wat meer over nadenkt, moet hij tot de conclusie komen dat zijn jaarlijkse feestje ook niet helemaal klimaatneutraal is; integendeel. Al die kerstbomen die elke keer worden gerooid, naar binnen worden gehaald en uiteindelijk in de versnipperaar of op de brandstapel verdwijnen, hadden natuurlijk beter kunnen blijven staan, realiseert hij zich ineens. “Om eerlijk te zijn, heb ik geen tijd om over de grote wereld-problemen na te denken.

Misschien wil ik dat ook helemaal niet. Maar moeten we dan kunstbomen in de kamer zetten en die met een spuitbus van een heerlijke dennengeur voorzien? Ja, ja, ik weet ook wel dat het sparren zijn hoor. Ze worden gemaakt van kunststof en dat is ook weer niet goed voor het milieu. Wat moeten we dan? Ik weet het ook niet. Alles maar afschaffen en mij met pensioen sturen? Dat vind ik niet zo’n heel goed idee, hoewel.”

De Kerstman begint ineens over het andere probleem waar hij al een tijdje mee worstelt. En dat gaat over geld. Hoewel hij tot heel wat in staat is, is het de Kerstman nog steeds niet gelukt om geld op zijn rug te laten groeien. “Ja, was dat maar zo. Ik ben bang dat ik toch binnenkort mijn spaarrekening moet gaan aanspreken om alles te kunnen betalen. Misschien zelfs dit jaar al. Waren mensen maar eens tevreden met wat ze hebben. Nee, ze moeten meer en als het even kan, moet het ook steeds duurder. Rupsjes nooit genoeg zijn het. Het houdt een keer op, vind ik, maar voor al die mensen waarschijnlijk niet. Ik verdenk de fabrikanten er trouwens van dat ze alles met Kerst een stuk duurder maken en mensen zover in verleiding brengen dat ze geen weerstand meer kunnen bieden. Misschien moet ik met die heren eens een praatje gaan maken.” Het andere probleem dat hem op kosten jaagt, is nog lastiger op te lossen, realiseert de Kerstman zich. Er komen steeds meer mensen bij en die vieren allemaal Kerst met cadeautjes onder de kerstboom. Ga ze dat maar eens uitleggen en proberen er paal en perk aan te stellen. Ik ben bang dat me dat niet lukt. Trouwens, een geluk bij een ongeluk is dat ik al dat eten en drinken in elk geval niet hoef te betalen. Dat is overigens niet mijn idee; dat hebben ze er zelf bij bedacht, voor de gezelligheid. Of ik alleen met mijn cadeautjes niet gezellig genoeg ben.”

Een laatste vraag. Santa Claus, lijkt dat niet verdacht veel op Sint-Nicolaas? Is het niet stiekem een en dezelfde persoon? De Kerstman springt zowat uit zijn vel. “Hoe kom je erbij; dat heeft hij je zeker proberen wijs te maken? Eigenlijk is het maar een zielig mannetje, die zogenaamde Sint. Iedereen in de wereld kent de Kerstman; van die ander hebben de meesten nog nooit gehoord. In die paar landjes waar hij nog wel bekend is, probeert hij op slinkse wijze het hoofd boven water te houden. Ik kan hem voorspellen dat hij daar straks niets meer te zoeken heeft en dat ik alles heb overgenomen.”

Zijn humeur klaart zienderogen op. De Kerstman ziet het al helemaal voor zich: de grote overwinnaar in de strijd met zijn concurrent. “Daar ben ik dan eindelijk van verlost”, verzucht hij met een brede glimlach op zijn gezicht. Of hij zich realiseert dat die overwinning het financiële probleem alleen maar groter maakt? Hij schrikt ervan en zijn gezicht betrekt. “Zo had ik het nog niet bekeken. Misschien moet ik het dan toch maar op een akkoordje met hem gaan gooien.”


80 vakwerk

Als het maar glinstert...

“IK ZIE HET NOG HELEMAAL VOOR ME. MIJN VADER ZAT UREN IN DE HOEK VAN DE WERKPLAATS ACHTER ZIJN WERKBANK, OMRINGD DOOR HORLOGES. ALS KIND VOND IK SIERADEN MET BRILJANTEN ALTIJD AL PRACHTIG; DIE GLINSTERDEN ZO MOOI”, LACHT FRIDA MEEUWISSE, EIGENARESSE VAN JUWELIER LUYENDIJK. “MAAR HET REPAREREN VAN HORLOGES IS NIKS VOOR MIJ. IK KIES VOOR HET BREDE AMBACHT VAN JULIER.” FRIDA HAALDE HAAR JUWELIERSDIPLOMA EN VOLGDE HAAR VADER OP. HET GAAT BIJ HAAR OM DUURZAAMHEID EN OM KWALITEIT.

Grootvader Luyendijk begon in 1881 aan een carrière als klokkenmaker. Het prachtige ambacht ging over van vader op schoonzoon, maar dan in een net wat ander jasje; Frida’s vader repareerde klokken en horloges. “Mijn vader deed dit eerst van uit huis. Hij zat dan met een loep en repareerde de mooiste exemplaren. Ik weet nog dat hij altijd een stofjas aan had als hij aan het werk was. Die zag je toen nog veel”, vertelt Frida, terwijl ze terugdenkt aan die mooie tijd. Frida heeft in deze wereld haar eigen weg gevonden. “Toen ik studeerde was het al mogelijk om een juweliersdiploma te halen en gelukkig kan dat nog steeds. Juwelier is een prachtig ambachtelijk beroep dat ook nog eens bijzonder interessant is.”

AMBACHTELIJK Dat het alweer heel veel jaren geleden is dat Frida haar diploma heeft gehaald, betekent niet dat ze haar vakkennis niet regelmatig bijspijkert. In tegendeel, ze is continu bezig met het zoeken naar nieuwe, voor haar vak relevante informatie. “Ik volg geregeld cursussen in bijvoorbeeld steensoorten, maar ook op taxatiecursussen laat ik regelmatig mijn gezicht zien. Daarnaast lees ik er ontzettend veel over. Ik vind dat je op de hoogte moet blijven van de ontwikkelingen op je vakgebied.” Naast haar liggen prachtige creaties en ook het trendy Violet Hamden. Niet zichtbaar voor het winkelend publiek,

maar achter de schermen bij Juwelier Luyendijk werken de klokkenmaker, de horlogemaker en de edelsmid dagelijks aan de wensen van de klanten. Ze ontwerpen, repareren of maken een persoonlijk sieraad geheel naar wens van de klant. De edelsmid kan ook gebruik maken van een 3D-programma om bijvoorbeeld een bedel van zilver of goud te maken. De drie doen stuk voor stuk hun werk met de nodige passie, precisie en geduld. En de resultaten van hun vakwerk mogen er, gezien de enthousiaste reacties van de klanten, er zonder meer zijn.

BRILJANT “Ik vind het zo’n mooi beroep. Elke dag weer kom ik in aanraking met mensen, die allemaal met een andere emotie hier binnen komen. Een vrolijk koppel dat binnen stapt voor relatieringen, maar ook verdriet zie ik regelmatig voorbijkomen, bijvoorbeeld een opdracht voor het maken van een assieraad. Veel variaties dus”, licht Frida toe. Zelf houdt de charmante dame ook wel van mooie sieraden. Met een lach op haar gezicht begint ze te vertellen; “Ik weet nog zo goed dat ik van mijn ouders mijn eerste ring met briljant kreeg. Ach, wat vond ik die mooi. En later een gouden horloge, die ik vele jaren zou dragen. In die tijd ging dat zo. Nu hebben mensen er bij elke outfit een”, vertelt ze lachend. Briljanten blijven echter haar favoriet; als het maar glinstert.


vakwerk 81


Primeur: The PARFUM Het nieuwe parfummerk bij Parfumerie 1572 Keuze uit 16 parfums vo mannen en vrou or wen Eau de Parfum 100 ml

€ 60

Nieuwstraat 9 Maassluis www.parfumerie1572.nl 010 5902308

Celebrate & Glow

Geef een stralende huid cadeau! Nieuwstraat 9 Maassluis www.luva-maassluis.nl 06 19657465


beauty 83

winterbeautytips DE wiNTEr iS NoG NiET voorbij. STErKEr NoG, DE LaaTSTE DaGEN iS DE TEMpEraTuur STEEDS vErDEr GEDaaLD MET ovEraL iN HET LaND wiNTErSE LaNDScHappEN. HEEL Mooi oM TE ZiEN, Maar NiET iDEaaL voor jE HuiD. iN DE KouDE wiNTErMaaNDEN KaN DEZE wEL waT ExTra bEScHErMiNG GEbruiKEN! TEL DE wiNTEr EN HET wEEr bij ELKaar op EN jE HEbT HET pErfEcTE rEcEpT voor EEN SLEcHT KapSEL. HaLLo DrooG Haar! HEEL vErvELEND, Maar GELuKKiG KuN jE Er wEL iETS aaN DoEN! DaaroM HEbbEN wE EEN paar bEauTyTipS voor jE op EEN rijTjE GEZET.

TipS TEGEN DrooG Haar iN DE wiNTEr

TipS TEGEN EEN DroGE HuiD iN DE wiNTEr

Tip 1

Tip 3

Tip 1

Was je haar niet te vaak. Twee keer per week wassen is meer dan genoeg. De combinatie shampoo en heet water droogt je haar uit. ben je gewend om vaker je haar te wassen? probeer dan eens droogshampoo tussen de wasbeurten door, dit behoudt de natuurlijke oliën in het haar.

Gebruik de juiste shampoo en conditioner Sla de shampoos die je haar volume geven over. Zoek juist naar producten met woorden als ‘oil’, ‘care’, en ‘repair’. Een haarmasker op z’n tijd zal je lokken ook zeker goed doen!

Nachtcrème... Gebruik nachtcrème in plaats van dagcrème als de temperatuur overdag onder nul blijft; nachtcrème bevat meer werkzame, beschermende en voedende stoffen dan dagcrème. Daarnaast is een nachtcrème voller/vetter van substantie, ideaal dus bij lage temperaturen.

Tip 2 Vermijd apparaten met hitte. Laat de föhn, krul- en stijltang maar even voor wat het is. De hitte die deze apparaten geven is extreem slecht voor je haar! wil je toch gebruik blijven maken hiervan is een hitte protectie serum van tevoren aan te raden. Met föhnen is het ook verstandig om met koude lucht te föhnen.

Tip 4 Borstel je haar niet als het nat is. Het haar is extreem kwetsbaar wanneer het nat is. Door het dan te borstelen kan het afbreken. Mijdt ook met nat haar naar buiten gaan. Het haar wordt dan te snel blootgesteld aan een te lage tempratuur.

Tip 2 Scrubcrème... Scrub in de wintermaanden je huid een keer per week met een speciale scrubcrème voor je gezicht.

Tip 5

Tip 3

Gebruik kokosolie. Het is enorm populair op dit moment en niet zonder reden! Kokosolie is erg vet en hersteld daarmee het haar. Neem een eetlepel kokosolie (indien nodig de kokosolie smelten) en verdeel dat over je haar. Laat dit een half uur inwerken, was het uit en je haar voelt zijdezacht aan.

Lippenbalsem? Last van droge lippen? Gebruik in de avond je oogcrème als lippenbalsem. oogcrème heeft als eigenschap erg verzorgend en kalmerend te zijn. perfect voor de droge en geïrriteerde huid op je lippen tijdens de wintermaanden.


SCHITTEREN


vakwerk 85

Nog maar een paar weken en dan is het alweer oud en nieuw: dé feestavond van het jaar. Naast de oliebollen en champagne mag vuurwerk natuurlijk niet ontbreken! Van Kortenhof Maassluis is al bijna 60 jaar hét adres voor het allermooiste vuurwerk. Daar vallen de ‘klassiekers’ onder zoals de grondbloemen, astronauten en de bekende Asian Thunders, maar ook het allermooiste PRO-LINE-siervuurwerk hoort al jaren bij de collectietoppers. PRO-LINE is het beste en zwaarste consumentenvuurwerk dat in Nederland is toegestaan. Door een maximale kruitvulling ontstaan er prachtige en kleurrijke boeketten in de lucht. Een feest om naar te kijken! Al het vuurwerk bij Van Kortenhof is vanzelfsprekend voorzien van het CE-keurmerk en ligt opgeslagen volgens de laatste regels en wetten in streng gekeurde veilige vuurwerkbunkers.

Gratis vuurwerk

wil je thuis je vuurwerkpakket samenstellen? bestel dan je vuurwerk in de voorverkoop. vanaf komende week valt het vuurwerkmagazine bij iedereen op de mat. Lever de bestellijst uit de folder vóór 28 december in bij één van de vestigingen van van Kortenhof, dat kan in Maassluis maar ook bij van Kortenhof vlaardingen Holy en in vlaardingen oost. bestellen kan ook online via www.vankortenhof.nl. je vuurwerkbestelling ligt dan op de afgesproken dag en tijd voor je klaar. Het voordeel hiervan is dat je niet in de rij hoeft te staan bovendien ontvangt iedere besteller gratis vuurwerk extra.

Wist je dat?

* * * * * *

van Kortenhof al bijna 60 jaar dé vuurwerkleverancier is van Maassluis en omstreken. Er spectaculaire aanbiedingen zijn als je vóór 24 december je vuurwerk bestelt. van Kortenhof tijdens de losse verkoopdagen constant 10.000 kilo vuurwerk in huis heeft. je gratis kan parkeren voor de deur. je alle vuurwerkfilmpjes al online kan bekijken op www.vankortenhof.nl. je al vuurwerk hebt vanaf 79 cent.

Vuurwerk is niet gevaarlijkmits je er goed mee om gaat!

* * * * * * * *

Enkele tips voor het veilig afsteken van vuurwerk. Draag buiten aLTijD een vuurwerkbril. Steek vuurwerk NooiT los in jas- of broekzakken. Trek kleding aan die niet brandbaar is, zonder wijde zakken en/of een capuchon. Zorg dat je minstens 8 meter afstand houdt. Zorg dat je vuurwerk altijd goed stevig staat of gebruik een vuurwerkklem. Steek vuurwerk altijd af met een aansteeklont. alcohol is geen goede combinatie met vuurwerk, niet teveel drinken dus! Maak overgebleven en restanten van vuurwerk na afloop goed nat en ruim alles op. Maak er vooral een heel erg leuk feest van!

*

Vuurwerkarrangementen

altijd al gedroomd van je eigen vuurwerkshow? Met een spectaculair vuurwerkpakket kun je samen met vrienden of buren het nieuwe jaar inluiden! De vuurwerkspecialisten van van Kortenhof stellen graag een speciaal op maat gemaakt exclusief vuurwerkarrangement samen. Geef je vuurwerkwensen door en de vuurwerkspecialist zorgt voor een pakket dat is voorzien van het mooiste (en zwaarste) consumentenvuurwerk. vuurwerkarrangementen zijn verkrijgbaar vanaf € 500,-. Meer weten? Kom langs in de winkel, bel 010-5911440 of mail naar info@vankortenhofvuurwerk.nl

Knallende cadeautip

Geef een van Kortenhof vuurwerkbon cadeau aan een echte vuurwerkliefhebber. Hét ultieme cadeau voor de feestmaand. Laat de bon feestelijk verpakken in een ‘echte’ vuurwerkpot, verkrijgbaar vanaf € 10,volg van Kortenhof ook op facebook, Twitter en instagram, dan mis je niets op het gebied van vuurwerknieuws!

Vuurwerk van Kortenhof van Kortenhof Maassluis Heldringstraat 101 3144 cE Maassluis Telefoon 010 - 5911440 www.vankortenhof.nl


Maltesers chocolademelk

Kerstkoffie met maltesers

is het niet nog extra genieten van zo’n warme kop koffie of chocolademelk wanneer de winter er weer is? Lekker op de bank met een warm drankje. En hoe leuk is het om je alledaagse kopje lekkers eens te pimpen met... Maltesers.

Koffie met maltesers is misschien iets moeilijker te bereiden, maar nog steeds snel en gemakkelijk!

Wat heb je nodig voor 1 persoon? • Melk • 10-15 Maltesers verwarm de melk, blijf roeren en zorg dat het niet gaat koken. vul ondertussen je kopje met zo’n 10 tot 15 Maltesers, haal daarna het pannetje van het vuur en schenk de inhoud in je kopje. roer alles goed door elkaar tot de chocolaatjes een beetje gesmolten zijn. je kan er altijd nog wat knapperige Maltesers aan toevoegen... drink smakelijk!

Wat heb je nodig? • 1 kop sterke koffie • 20 gr cacaopoeder • 100 ml slagroom • 8 -10 Maltesers Zet een kopje sterke koffie en voeg daar 20 gram cacaopoeder aan toe. bedek de koffie met een mooie hoeveelheid slagroom, leg de Maltesers op de slagroom en roer het allemaal even door elkaar. En klaar is je kerstkoffie; geniet ervan.

verse vruchten, groente, chocolade, ijs... eigenlijk is alles mogelijk. Neem jouw favoriete ingrediënten en mix je lekkere smoothie. wij hebben onze smoothie van de decembermaand gekozen. Een heerlijke mix van rode wijn en stoofpeertjes!

Stoofpeertjes smoothie wat voor veel mensen met Kerst toch wel op tafel zou moeten staan, zijn natuurlijk de welbekende stoofpeertjes. Heerlijk bij een stukje vlees of... in een drankje! Klinkt misschien een beetje gek, maar je moet het eens proberen! we hebben een overheerlijk en kerstige smoothie voor je bedacht die ook nog eens gemakkelijk zelf te maken is. Wat heb je nodig? • 3 stoofpeertjes • 250 ml rode wijn • 100 ml water • 75 gram basterdsuiker • 1 kaneelstokje • Snufje zout • Griekse yoghurt • Speculaaskruiden • Speculaasjes Hoe maak je deze smoothie? Schil de stoofpeertjes, snijd ze in stukjes en leg ze in de pan. voeg de wijn, het water, de suiker, het zout en het kaneelstokje toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit negentig minuten garen. Haal daarna de peertjes eruit, laat ze uitlekken en pureer ze in de blender. voeg daarbij drie eetlepels Griekse yoghurt en twee grote scheppen speculaaskruiden aan toe. Tada! je smoothie is af. Giet het in een mooi glas en zet er een speculaasje in om het helemaal af te maken.


Voor de niet zo ervaren wijnliefhebbers is het vaak een hele opgave. Wat is nou de beste wijn bij het diner? Want laten we eerlijk zijn, wijn is minstens zo belangrijk als het eten zelf. Dus dat wil je gewoon goed doen. Proeven is de beste manier. Er kan je wel iets aangeboden worden, maar als dat niet bij je past, is dat geen goed idee. Uiteraard kun je niet altijd eerst de wijn proeven, daarom is het belangrijk om op de volgende punten te letten.

HoEKiESjE DEbESTE wijN bij HET KErSTDiNEr?

PRIJS Slecht nieuws; want voor wijn geldt in de meeste gevallen, hoe duurder des te beter. Hoewel over smaak natuurlijk niet valt te twisten. De manier van produceren is van invloed op de prijs. De bodem, hoe lang de druiven gerijpt worden, de temperatuur; het speelt allemaal een rol. Maar ook van belang is of ze met de hand zijn geplukt of machinaal. Dat realiseren de meesten zich niet. Alle waar voor je geld.

WIE HEEFT DE WIJN GEBOTTELD? Waar en door wie de wijn gebotteld is, staat op het etiket. Zoek dan naar termen als ‘mis en bouteille’ op een Franse wijn of ‘embottelado’ op een Spaanse wijn. Grote wijnhuizen en chateaus bottelen hun wijn met het etiket ‘mis en bouteille par chateau’. In de regel geldt; hoe meer informatie op het etiket, des te beter. Als er alleen afkortingen of een postcode op het etiket staan, is de maker niet trots op zijn product. Dat zijn dan meestal supermarktwijnen. Vaak prima wijnen overigens, maar misschien niet voor het kerstdiner.

ROOD OF WIT? Vele wijnkenners zweren nog altijd dat je rode wijn drinkt bij vlees en wit bij vis.Wel kun je lekker variëren met het type die je kiest. Dus ga eens lekker mixen en matchen!

WIJNHANDEL En tot slot is een bezoekje aan een erkende winhandelaar altijd een goed idee. Die heeft veel verstand van de wijnen die ze verkopen en heeft zelf ook veel geproefd. Hij (of zij) kan een wijn selecteren die bij jouw smaak past.

VOLG DE 6 BASISREGELS welke wijnen en gerechten je ook kiest, met deze basisregels weet je zeker dat de maaltijd een feest gaat worden. Er zijn zes basisregels voor wijn- en spijscombinaties. Strak bij strak: zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. om ervoor te zorgen dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak wordt, schenk je een wijn met een vrij hoge zuurgraad. Deze wijnen bevatten vaak een van de volgende druiven: riesling, sauvignon blanc, pinot noir of gamay. bite bij bite: rood vlees bevat vaak een stevige ‘bite’ en vraagt ook om een wijn met een stevige ‘bite’. Dit zijn rode wijnen met veel tannines, zoals een cabernet sauvignon, chianti of barolo. rond bij rond: bij ‘rond’ denken we aan romige en smeuïge gerechten, zoals een pasta carbonara of zalm in roomsaus. Deze romige gerechten vragen om een ‘ronde’, romige wijn zoals een chardonnay, merlot, of syrah. veel bij veel en weinig bij weinig: een ‘intens’ gerecht vraagt om een intense wijn, zo vullen de twee elkaar optimaal aan. Zoals gerechten met rode wijnsaus en een cabernet sauvignon. andersom, lichte gerechten vragen om lichte wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een vinho verde bij een (zomerse) salade. complex bij complex: een complex gerecht bestaat uit meer smaken. Een ‘eenvoudige’ wijn (zonder verschillende smaaklagen) valt in het niet. De volgende druiven doen het altijd goed bij meer complexe gerechten: rioja, cabernet sauvignon, chardonnay of barolo. Harmonie of contrast: soms wil je een rebel zijn en lekker contrasteren of bereik je juist balans met contrast. Gefrituurde, vette gerechten gaan bijvoorbeeld heel goed samen met frisse wijnen met een zuurtje zoals een sauvignon blanc. Machtige gerechten zoals kaasfondue gaan goed samen met lichte wijnen zoals een muscadet of chablis.

Met deze tips en de nodige adviezen kom je er vast en zeker uit, en word je tijdens de feestdagen gegarandeerd continu gecompliceerd met je goede smaak in wijn.

drinks 87:LM ]LMQ &$5728; 'H FRQFHSWVWRUH LQ KHW OX[H VHJPHQW *HYHVWLJG LQ KHW PRRLH 6WDGVKDUW YDQ 0DDVVOXLV FUHsUHQ ZLM HHQ H[SHULHQFH P2 GLH MH GRHW YHUED]HQ 0HHU GDQ ZRUOGZLGH EUDQGV DOOHPDDO ELM HONDDU JH]RFKW HQ JHFRPELQHHUG WR VHUYH \RXU IDVKLRQDEOH QHHGV %LM &DUWRX[ VKRS MH DOVRI MH GH KLSVWH VWUDDWMHV DIVWUXLQW LQ /RQGRQ 3DULMV RI .RSHQKDJHQ :LM 0DULDQ <YRQ KHEEHQ PHW YHHO OLHIGH KHW YRRUZHUN JHGDDQ HQ KHEEHQ GDDU RQW]HWWHQG YHHO SOH]LHU LQ ]LH GH IRWR :H UHL]HQ YRHOHQ SDVVHQ HQ VWHOOHQ GDQ PHW YHHO ]RUJ GH FROOHFWLHV VDPHQ +HW LV HHQ ELM]RQGHUH EHOHYLQJ GLH ZLM ELHGHQ PHW WyS VHUYLFH HQ HHQ JHZHOGLJ YHUNRRSWHDP 3HUIHFWH EDVLFV FRPI\ MHDQV OX[XU\ GUHVVHV EXVLQHVV VXLWV VKRHV HQ GH PRRLVWH OLIHVW\OH HQ KRPH SURGXFWV :LQQDDU GH SULMV 'XWFK 5HWDLO ([SHULHQFH $ZDUGV

'U .X\SHUNDGH ‡ 0DDVVOXLV ‡ LQIR#P\FDUWRX[ QO ‡


Heel fijne feestdagen

LUVA - Parfumerie 1572 - Haar op Zolder Nieuwstraat 9 - Maassluis

ALL I WANT FOR CHRISTMAS! KEVIN.MURPHY X-MAS PACKS De mooiste tijd van het jaar nadert en KEVIN.MURPHY viert dit met limited edition X-Mas Packs die iedereen in een buitengewoon feestelijke stemming zullen brengen.

ANGEL.BODY, bestaande uit het dynamische trio ANGEL.WASH, ANGEL. RINSE en BODY.MASS, levert volume, volheid en body aan fijn en breekbaar haar. Dit pakket is de perfecte pick-me-up voor degenen die deze feestdagen een boost kunnen gebruiken.

Helder, sassy en textured haar krijg je met het TEXTURED.BLONDE pakket. BLONDE.ANGEL.WASH, BLONDE. ANGEL en POWDER.PUFF brengen je haar naar de zevende hemel! Alles wat je nodig hebt om deze feestdagen op te vallen.

It’s beginning to look a lot like Christmas...

Dare to repair, renew and restore with REPAIRED.AGAIN. REPAIR-ME.WASH en REPAIR-ME.RINSE helpen bij het herbouwen en herstellen van het haar, terwijl YOUNG.AGAIN jouw dagelijkse shine en leave-in treatment oil is. Het is de ultieme combinatie om beschadigde lokken net op tijd te redden voor het nieuwe jaar!

Nieuwstraat 9 - Maassluis www.haaropzolder.nl - 06 46047660


food+drinks 91

Snel en makkelijk... verse chocomelk Er kan weinig tippen aan warme chocolademelk. we hebben niet altijd zin om het klaar te maken. Dankzij deze tip is dat ook niet meer nodig! Ingrediënten • chocolade • Slagroom To do Smelt chocolade en slagroom en laat het mengels opstijven. Daarna kun je er met een ijsschep balletjes van maken en ze invriezen. op die manier blijven ze zeker twee maanden goed. Heb je zin in chocolademelk? Dan pak je een bolletje, stop hem in een kop melk en warm het op.

DriE warME cHocoLaDE iDEEËN voor EEN ijSKouDE wiNTEr!

Makkelijk en snel recept voor pumpkin spice latte Ingrediënten • 250 ml melk • 2 eetlepels pumpkin puree • 1 eetlepel suiker • half theelepeltje pumpkin pie spice (dit is praktisch hetzelfde als koek- en speculaaskruiden) • half theelepeltje vanilla extract To do Giet alles in een magnetronbestendige kom, doe er folie overheen en prik er gaatjes in. verhit nu alles 1 tot 3 minuten in de magnetron en klop alles vervolgens luchtig op met een garde. pak een grote beker en giet hierin 125 ml sterke koffie. Giet het melkmengsel er bovenop en maak je pSL af met een flinke klodder slagroom en een snufje koek- en speculaaskruiden. Klaar!

Chocolade lepels leuk om te maken Benodigdheden • Houten of plastic lepel • chocolade om te smelten • versiering: karamel, kokosschaafsel of mini-marshmallows Aan de slag Smelt de chocolade au bain marie. Doop de lepels in de chocolade en versier. Doe dit als de chocola nog niet droog is. Laat de chocola goed hard worden. Leg de lepels op bakpapier of prik ze met de in een bol aluminiumfolie. Geniet ervan!


92 weetjes

Filmpje pakken?

Een echte aanrader... The crimes of Grindelwald. Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald is een Britse/Amerikaanse avontuurfantasyfilm van Heyday Films en Warner Bros. Pictures uit 2018, geregisseerd door David Yates en geschreven door J.K. Rowling. De film is het vervolg op Fantastic Beasts and Where to Find Them uit 2016.

Theateris ervoor iedereen! Een bezoek aan een theater is altijd een beleving. Iedereen zou dan ook de kans moeten hebben om regelmatig een voorstelling te bezoeken. Vooral op kinderen heeft een bezoek aan het theater vaak een magische uitwerking. In Maassluis zijn gezinnen bekend die zich een theaterbezoek echt niet kunnen veroorloven. De Govert van Wijnstichting, de Stichting Present Maassluis en Theater koningshof hebben zich dit aangetrokken. Gezamenlijk hebben ze een aantal voorstellingen uitgezocht waarvoor kaarten beschikbaar zijn gesteld.

SUIKER BIJ DE KERSTBOOM

Zeker kerstbomen zonder kluit moeten altijd met de onderkant van de stam in het water staan. Zorg er dus voor dat de kerstboomstandaard altijd een laag water bevat, wat meestal neerkomt op om de dag water geven. Voor het optimale resultaat wordt bij het bijvullen één eetlepel kristalsuiker geadviseerd. Zo blijft de boom langer groen.

Ballonnen met LED-lampje

Een leuke gadget voor iedereen die van een feestje houdt: ballonnen met LED-verlichting. Ze zijn zeer eenvoudig te gebruiken. Je doet het led-lampje aan en stopt het in de ballon. Vervolgens blaas je de ballon op en daarna maak je hem dicht. Hang de ballon op en je hebt acht uur lang geweldige feestdecoratie! Door aan het uiteinde van het LED-lampje te draaien gaat deze aan en uit. Dit LED-lampje verandert van kleur en knippert voor een feestelijk effect. De ballon LED Lights kun je eindeloos hergebruiken met nieuwe ballonnen.

Weetjes

3KoNiNGEN SING ALONG WITH HANS

HaNS vaN KaTwijK HEEfT SaMEN MET ZijN DocHTEr priSciLLa EEN KErST SiNGLE uiTGEbracHT: ‘KErST HoEfT voor NiEMaND KouD TE ZijN’. HET iS EEN vroLijK NuMMEr EN Er iS EEN SfEErvoLLE cLip bij GEMaaKT. HaNS, DiE aL ruiM 30 jaar op DE pLaNKEN STaaT, wiLDE EEN KEEr waT aNDErS; EEN EiGEN NuMMEr iN pLaaTS vaN EEN covEr. Hij HEEfT HuLp GEKrEGEN vaN coMpoNiST-TEKSTScHrijvEr paScaL DE vorMEr, DiE ooK bij ZijN TwEE voriGE SiNGELS bETroKKEN iS GEwEEST. HET iS TrouwENS DE EErSTE KErSTSiNGLE vaN DE arTiEST. DE SaMENZaNG MET ZijN priSciLLa MaaKT Er EEN HEErLijK NuMMEr vaN DaT aL SNEL iN HET GEHoor LiGT.

vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis. Soms wordt gezegd dat het weghalen van de boom vóór Driekoningen ongeluk brengt, doch deze opvatting lijkt minder wijdverbreid: veel Nederlanders doen de kerstboom rond de jaarwisseling al de deur uit. in Duitsland wordt volgens de traditie de kerstboom pas op de morgen van 24 december opgetuigd, om er dan 's avonds de kerstcadeaus onder te leggen.


weetjes 93

Duur horen...

s...

De duurste koptelefoon is de Sennheiser orpheus en kost rond de 50.000 euro. Het duurde tien jaar om de kroonprins van het headphone-gilde voort te brengen. Er is echter altijd baas boven baas. Lil wayne is de bezitter van de duurste koptelefoon ter wereld. Zijn met diamanten en robijnen ingelegde headphone heeft hem nog net geen één miljoen dollar gekost; 912.845 euro. Een bizar hoog bedrag dat alleen een rapper aan beats uit zou kunnen geven. onbetaalbaar voor vele, maar een schijntje voor weezy... Gelukkig zijn er ook koptelefoons van ruim onder de tien euro.

KERSTMAN EN SINT ’N LEKKER STEL!

VUILER DAN JE

DENKT! internet levert jaarlijks meer vervuiling op dan de luchtvaart. Een e-mailtje van één megabyte dat vijf minuten op een computerscherm staat, veroorzaakt zo’n 20 gram kooldioxide. wie dagelijks twintig e-mails leest, produceert daarmee jaarlijks ongeveer evenveel broeikasgassen als iemand die 1.000 kilometer in een auto rijdt - tenminste, als de mails niet ook nog een zware bijlage hebben of worden geprint. internetten is dus niet zo schoon is als het lijkt. Een website bezoeken, een zoekopdracht geven aan Google, een e-book downloaden, een film streamen - elke activiteit op internet, hoe klein ook, kost energie. Een intensief gebruikte smartphone verbruikt jaarlijks zelfs twee keer zoveel energie als een koelkast van gemiddelde omvang.

ek is o r b r e k ij p s e D alle t ijden! van Het lijkt wel of de modeontwerpers voor dit herfst/winterseizoen alle spijkerbroeken trends van de afgelopen seizoenen op één hoop hebben gegooid. Qua jeans gaan we dus werkelijk van alles zien. Tot zelfs witte spijkerbroeken in jaren ’80 stijl, dus met van die hoge, ruime tailles en brede ceintuurs die je stoer rond je middel snoert. De skinny jeans is terug (als’ie ooit al is weggeweest). Skinny jeans zagen we een tijd lang niet meer op de catwalks maar nu dook de broek weer op, onder andere in een coole zwarte versie die de enkel vrijlaat. Mocht je je hart verpand hebben aan spijkerbroeken in vintage look met scheuren en gaten, dan kom je ook weer aan je trekken. Dit geldt overigens ook voor jeans met patchwork. Nieuw is de spijkerbroek met aangerimpelde boorden. Deze broek in ‘jogging’ stijl is heerlijk relaxed in het dragen. Bij Lacoste zagen we ‘m in het grijs. Zoals je ziet, mag qua kleur én model werkelijk alles!
%Àvv ®³ È % ­ ®È 9vvÃÃ¨Ë Ã Ë Ë È Û³³À ¦vvÀ¨ò§Ã

NIEUW JAARS ì : KOMST Do 3 januari 19.30 uur Theater Koningshof

Met diverse voorstellingen ® ¦vvÀ¨ò§Ã Ë ÈÀ § ® Ûv® v½ vË 3³­È Ë ³³§Ƣ k³Ë Ë v® ËÜ ®vv­Ɯ v À Ã Û ®Ã ® È vv®Èv¨ ½ Àó® ® Ü ¨¨ ® ­v ¨ ® ®vvÀƝ ® ËܦvvÀǩ­vvÃÃ¨Ë Ãƛ®¨


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.