Page 33

Duša vjernika, bez sumnje, poput te je životinje, Koja ranama nedaća jača i deblja postaje. Upravo zbog toga su nedaća i lomova poslanici Imali više nego sva ostala stvorenja. Kako bi njihove duše u odnosu na sve ostale postale jače, Jer ni jedna druga skupina nije vidjela te nedaće.

Mevlana navodi još jedan primjer iste stvari. On osobe koje se suočavaju s problemima poredi s kožom koja se štavi, te kaže: Koža od soli postaje otporna na nedaće, Lijepa poput uštavljene taifske kože. Da je nisi namazao gorkim i ljutim sastavom, Ubuđala bi se, istruhla bi i smrdjela. Čovjeka smatraj poput kože, Koja je od vlažnosti postala ružna i teška. Ti čovjeka namaži mnoštvom gorčine i ljutine Kako bi postao čist, nježan i lijep. Ako ne možeš podnijeti, o prijatelju, Zadovoljstvo Božijom odredbom pokaži i onda kada te Allah iskušava a da te za tvoju volju ne pita. Nedaća od Prijatelja je vaše pročišćenje, Njegovo znanje nadilazi vaše promišljanje.

Iz ovog nam je postalo jasno kako Bog svoje prijatelje izlaže teškoćama i time smo dali odgovor na prvo pitanje.

Božija iskušenja Došli smo i do drugog pitanja, a ono glasi: Kakvo značenje i smisao imaju kušnja i ispit u ovom slučaju? Iz dosada rečenog u određenoj mjeri postao nam je jasan odgovor na ovo pitanje. Slijedi pojašnjenje. Nekada se određena stvar podvrgne testiranju kako bi se nepoznato pretvorilo u poznato. U tom smislu uzima se nešto što 33

Profile for Ammar Imami

Sunce vjere nikad ne zalazi  

Predavanja Moreteze Motahharija

Sunce vjere nikad ne zalazi  

Predavanja Moreteze Motahharija

Advertisement