Page 1

Objectius de la Temporada


Club Bàsquet Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

2

Introducció L’etapa de PreMini és la primera de competició dels nens i les nenes que surten de l ’Escola de Bàsquet. En aquesta etapa l’objectiu més important pels entrenadors és que els jugadors gaudeixin jugant, que els entrenaments es facin curts i que al final de cada entrenament tinguin ganes de repetir el dia següent. Introduir -los la motivació per jugar repercuteix també enormement en la millora tècnica dels jugadors, ja que els nens i les nenes que gaudeixen amb el bàsquet incrementen el temps de pràctica fora dels entrenaments (autoentrenament, imitació de professionals, jugar al pati de l’escola...) i mantenen també els pares i mares motivats, que són al capdavall els qui els acompanyen a entrenaments i partits. Per aconseguir que els agradi jugar a bàsquet cal, per una banda, preparar els entrenaments de manera que els exercicis siguin dinàmics (no hi ha d’haver cues, l’activitat ha de ser constant, les rotacions senzilles, etc...), variats i divertits (en forma de jocs o de petites competicions per equips); i, per l’altra banda, preparar entrenaments formatius (els jugadors han de tenir la sensació que milloren, que aprenen, per això cal adequar la nostra exigència al seu nivell tècnic). Sigui com sigui, cal preparar-se els entrenaments amb antelació amb el doble objectiu de divertir i formar el jugador. Què podem treballar en aquestes edats? Bàsicament tècnica individual: cal donar als jugadors els elements bàsics que els permetin fer allò que més els agrada: anotar cistelles. La tècnica individual es pot treballar analíticament o a través de jocs o formes lúdiques i competitives que diverteixin el jugador a la vegada que el formen tècnicament. Penso que s’ha de combinar totes dues metodologies, donant més pes als jocs (jocs amb un objectiu tècnic sempre) respecte del treball analític. Pel que fa a la tàctica poca cosa: cal reforçar allò que els jugadors d’aquesta edat fan instintivament o que farien si s’atrevissin: jugar 1c1, anar a fer bàsquet. S’ha de potenciar que els jugadors d’aquesta edat, de natura egoista normalment, S’atreveixin a anar cap a cistella, a provar allò que han treballat als entrenaments (dotar-los de l’autoconfiança que sovint els manca), i donar més importància a l’aspecte ofensiu que al defensiu. Per acabar, recordeu que sou un model pel jugador d’aquesta edat, un mirall del que ell aspira a ser. Heu d’aprofitar-ho per transmetre-li la passió pel bàsquet (incentiveu que vingui als vostres partits) i per transferir-li una sèrie de valors inherents en l’esport (companyerisme, autosuperació, esforç, treball col·lectiu...). Sigueu un exemple en tot el que pugueu, teniu part de responsabilitat en l’educació del nen o la nena!


Club Bàsquet Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

3

Els entrenaments Tot i que la competició comença a principis d’octubre, els entrenaments d’equip engegaran el dilluns 1 de setembre . Una setmana abans hauríeu d’haver convocat als jugadors del vostre equip per aquest primer entrenament (teniu els telèfons al llistat adjunt, parleu amb els pares). Des del 1 de setembre se seguiran els horaris normals d’entrenament de la temporada:

Dimarts Dijous Tecnificació

Hora 18:00 – 19:00 18:30 – 20:00 18:30 – 20:00

Instal·lació Pavellò Maria

Una sessió d’entrenament útil pel jugador hauria de complir les característiques següents:

|

|

| |

|

| Direccionada: Tota sessió d’entrenament ha de tenir un o diversos (pocs) objectius formatius (tècnic, tàctic, físic, conductual...), de manera que tots els exercicis han d’anar encaminats a satisfer aquest objectiu (fins i tot el joc d’escalfament!). Progressiva: L’objectiu que es persegueix a la sessió s’ha de desglossar i treballar de manera progressiva: des del més bàsic al més complex, des del més fàcil al més difícil (traduït al bàsquet podria ser des del 1c0 al 3c3 passant pel 1c1, 2c1, 2c2...). Per cert, no abuseu del 5c5 en aquestes edats: hi ha 5 -6 jugadors que no toquen pilota i això es contradiu amb l’objectiu principal d’aquesta etapa que és que es aprenguin a jugar amb la pilota a les mans o a resoldre situacions de joc reduït (2c2, 3c3...). Dinàmica o activa, activitat constant, poques files, moltes repetici ons... si simplifiqueu les rotacions dels exercicis reduireu el temps d’explicació i augmentareu el de pràctica. Lúdica: inventeu exercicis o jocs que transmetin els objectius que perseguiu a la vegada que diverteixin els jugadors. Variada: no feu sempre els mateixos exercicis (és clàssic començar amb el mateix joc i acabar amb el KO... està bé un dia, però alguna idea més?) i dins d’un mateix entrenament no us limiteu a 2 o 3 exercicis (si cada exercici dura un màxim de 8 minuts teniu temps de fer-ne 7 o 8 a cada entrenament). Meditada o preparada: per damunt de tot meditades, és imprescindible preparar-se els entrenaments amb temps, pensar els exercicis, el material que necessito, etc... perquè si no és del tot impossible que una sessió improvisada reuneixi tots els requisits esmentats anteriorment.


Club Bàsquet Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

4

L’equip: telèfons Dorsal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 12 ENT ENT DEL DT

Jugador

Jaume Rovira

Data neixement

Telèfon 1

Telèfon 2

619.70.33.84

93.377.0236

Notes: |

|

Hi ha un munt de jugadors que són una incògnita i no sabrem què fan fins que els truquis la darrera setmana d’agost (en gris): Adrià (el Jaume diu que no continua, però no s’ha donat de baixa i, per tant, l’hem de trucar com a tots), Bernat (la temporada passada no tenia fitxa i el seu compromís als entrenaments era molt pobre), Gerard i Xavi (no sé fins a quin punt els agrada jugar, juguen per ser amb els amics), David (és el que ve de fora de Palau i no sabem si será capaç de venir cada dia de Mollet). En fi, jo crec que al final quedarà una plantilla de 13-14. El Sergi (nº15 de la llista) no es va arribar a inscriure perquè només va entrenar un parell de dies. Per això no tinc el seu telèfon: demana-li al Daniel Serrano que l’avisi.


Club Bàsquet Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

5

Objectius detallats El següent llistat correspon als objectius mínims que s’espera que l’equip assoleixi a final de temporada. Podeu decidir incorporar nous objectius mentre no renuncieu als que segueixen:

Defensa

PeusJoc de

Passada

Bot

nsFinalitzacio

Tir

Formació tècnica

Identificar mà de llançament (tir amb una sola mà) Equilibri i continuïtat en l’acció de tir (moviment de molla) Tècnica bàsica d’entrada: reforçament de l’entrada des de bot amb la mà feble, introducció de l’entrada des de recepció (recepció a l’aire i seqüència de passos), guanyar velocitat d’execució (situacions amb oposició) Solucions properes a l’anella: llançament després de rebot (no baixar pilota, ús de les dues mans, protecció de pilota...), fintes de tir, pivots... Ball Halding 1 pilota estàtic i dinàmic (reforçar ús de la mà feble) i 2 pilotes estàtic i dinàmic Bot d’avançament (pilota separada del cos, no mirar la pilota) i bot de velocitat (llençar pilota endavant, flexió de cames) Canvi de mà sota cames i per darrere l’esquena i combinacions de dos canvis de mà (velocitat d’execució) Presa de pilota (utilitzar els dits i no el palmell) Passada amb receptor estàtic: passades a una mà (crear angle de passada) Passada amb receptor en moviment: passada a dues mans picada i de pit (tensió, anticipar-se al receptor) Passada amb passador i receptor en moviment: anticipació, tensió i ús dels peus (evitar passes) Domini del peu de pivot (compàs) i les fintes de llançament Aturada amb 2 tps des de bot: equilibri (cames separades, flexió), moviment molla (continuïtat amb el tir) per tir o per pivotar Aturades amb 2 tps des de recepció (autopassada –> passada): aturada per tir (ídem que des de bot), aturades amb 2 tps per guanyar o generar espai (introducció aturada ventral i dorsal). Introducció a la sortida creuada, la sortida oberta i les fintes de sortida. Posició bàsica defensiva: flexió, mans actives Desplaçaments defensius: desplaçament lateral, un peu sempre a terra, sense creuar cames, posició còmoda (esquena semiflexionada, cames flexionades), ulls a la pilota, anticipació a l’atacant (negar el camí a la cistella), ús de les mans (mà d’escombrada i mà de punteig), molestar amb les mans, anar a robar la pilota (perquè no?). Defensa de situacions properes a l’anella: evitar faltes, alçar braços i no baixarlos, peus a terra


Club Bàsquet Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

6

1c1 2c1

Resolució bàsica del 2c1: si tinc la pilota vaig a fer cistella i només la passo si el defensor es posa en el meu camí a la cistella (fixar defensa) Introducció al treball de recepció: ús dels espais, canvi de ritme i mà de blanc

Responsabilitat individual Concepte de posició (entre jugador i cistella) Concepte de distància Introducció a la recuperació defensiva: recuperar posant-se al camí cap a la cistella i no anant a robar la pilota.

5c5

4c3

3c3

3c2

Verticalitat: economització del bot i bots útils, per apropar-se a cistella. Mentalitat agressiva en el 1c1 (si puc tiro, si no boto, si no passo) Lectura de fintes: si no salta tiro, si respon a una finta de sortida oberta, surto creuat...

2c2

Formació tàctica

Basar atacs en el 1c1 Espais: no portar el defensor a la pilota Canvi de fase defensa-atac

Defensa individual tota la pista Canvi de fase atac-defensa


Club Bàsquet Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

generalsAspectes

Formació física

Coordinació general (velocitat segmentària de mans i peus) Ritme i orientació Equilibri Flexibilitat (introduïr rutina d’estiraments, no més de 3-4 minuts per entrenament)

generalsAspectes

Formació Humana

Respecte (cap a les persones, el material i les normes) Sentiment col•lectiu de l’esport: no només juga qui és a la pista Creativitat: Perdre la por a l’intent (reforços positius > reforços negatius) Passió pel bàsquet, il•luisió i motivació Integració i implicació dels pares en la pràctica esportiva del jugador Sentiment de club: incentivar que vinguin a veure partits d’altres equips del club Hàbits higiènics i esportius: puntualitat, companyerisme, dutxa, no menjar abans dels entrenaments, disciplina de grup...

7

Pre-Mini 9 anys  
Pre-Mini 9 anys  

Objectius de la Temporada Club Bàsquet Palau de Plegamans 2 Què podem treballar en aquestes edats? Bàsicament tècnica individual: cal donar...

Advertisement