Page 1

Objectius de la Temporada


CB Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

2

Introducció L’etapa de cadet coincideix amb l’adolescència dels jugadors i les jugadores. Normalment es produeix, en aquesta edat, un canvi de referents pel que fa a la seva conducta. Els pares, els professors, els entrenadors... són substituïts per altres models (amics, cantants, esportistes, actors...). Potser per això, els jugadors cadets deixen de jugar únicament “per divertir -se” o “per obligació dels pares” i passen a fer-ho per “competir” o “per estar amb els amics”. Satisfer i tenir present aquest doble objectiu, competitiu i social, podria ser una de les claus per tenir èxit amb un equip cadet de qualsevol nivell, tant femení com masculí. Un dels principals indicadors de que s’està en bona línia de treball, en un equip d’aquesta etapa, és el grau de compromís a nivell d’entrenaments i partits: ara que ja no hi ha tanta influència dels pares, si la dinàmica de grup és bona i els jugadors veuen que poc a poc milloren individualment i col·lectivament assistiran assíduament als entrenaments. A nivell tècnic, doncs, què treballaríem amb un equip cadet? Doncs precisament el fet que els jugadors i jugadores cadets donin més pes a la vessant competitiva i social del joc fa que aquesta etapa sigui la ideal per començar a treballar seriosament la parcel·la tàctica. La tècnica i la tàctica individual han estat els elements predominants en els entrenaments, des de PreMini fins a Infantil, i en aquesta etapa de cadet cal posar tots aquests aprenentatges tècnics al servei de la tàctica col·lectiva. És necessari que els jugadors i les jugadores acabin aquesta etapa tenint clara la filosofia de joc dels equips de competició del club, que consisteix, com sabeu, en atacar desde la defensa . És a dir, i a grans trets, en mirar d’imprimir una elevada intensitat i agressivitat defensiva (línies de passada, 1c1) i en córrer si és possible des del rebot defensiu. La mentalitat de córrer (i els recursos tàctics associats) ha de ser el denominador comú dels equips del club. En arribar a Junior, els jugadors i les jugadores del club, a més a més, haurien de tenir assimilats els conceptes tàctics, ofensius i defensius, del 3c3 estàtic, que s’introdueixen molt per sobre a Infantil. És a dir, que en finalitzar la seva etapa cadet, un jugador ha de saber resoldre qualsevol situació que se li plantegi de 3c3 (3 exteriors des de passada i des de bot; 2 exteriors i un interior, des de passada i des de bot; 1 exterior i 2 interiors, des de passada i des de bot; nocions de bloqueig directe i bloqueig indirecte...). Pel que fa a la tècnica individual, es tracta d’una etapa de perfeccionament. Possiblement els jugadors ja hauran vist en categories anteriors un gran ventall d’elements tècnics i en coneixeran l’aplicació. Ara cal polir els errors que cometin en l’execució d’aquests elements tècnics (perfeccionar la mecànica de tir, guanyar velocitat en l’execució, etc...).


CB Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

3

Per acabar, recordar-vos que a aquesta edat comença a ser important transmetre el sentiment de club als jugadors. És vital que els jugadors se sentin part d’una entitat superior al seu equip, que siguin conscients que el seu treball segueix una línia contínua en el temps i que, en definitiva, se sàpiguen una part important de l’engranatge del club. Motivar els jugadors i les jugadores perquè assisteixin als partits d’equips de més edat del club o incentivar-los a col·laborar en altres tasques (ajudant a entrenadors d’altres equips, enregistrant partits dels equips sènior, fent actes, passant la mopa, etc...) és una de les tasques més difícils però també més importants per garantir la seva continuïtat en la pràctica esportiva en una edat on és molt freqüent l’abandonament de l’esport. El caràcter habitual dels jugadors adolescents fa necessari, també, l’establiment d’unes normes disciplinàries estrictes, que assentin les bases d’una bona dinàmica de treball en etapes posteriors.

Els entrenaments


CB Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

4

Tot i que la competició comença a principis d’octubre, els entrenaments d’equip engegaran el dilluns 1 de setembre . Una setmana abans hauríeu d’haver convocat als jugadors del vostre equip per aquest primer entrenament (teniu els telèfons al llistat adjunt, parleu amb els jugadors). Des del 1 de setembre se seguiran els horaris normals d’entrenament de la temporada: Hora

Instal·lació

Dimarts Dijous Divendres Una sessió d’entrenament útil pel jugador hauria de complir les característiques següents: Direccionada: Tota sessió d’entrenament ha de tenir un o diversos (pocs) objectius formatius (tècnic, tàctic, físic, conductual...), de manera que tots els exercicis han d’anar encaminats a satisfer aquest objectiu (fins i tot el joc d’escalfament!). Progressiva: L’objectiu que es persegueix a la sessió s’ha de desglossar i treballar de manera progressiva: des del més bàsic al més comple x, des del més fàcil a l més difícil (traduït al bàsquet podria ser des del 1c0 al 3c3 passant pel 1c1, 2c1, 2c2...). Dinàmica o activa, activitat constant, poques files, moltes repetici ons... si simplifiqueu les rotacions dels exercicis reduireu el temps d’explicació i augmentareu el de pràctica. Lúdica: inventeu exercicis o jocs que transmetin els objectius que perseguiu a la vegada que diverteixin els jugadors. Variada: no feu sempre els mateixos exercicis (és clàssic començar amb el mateix escalfament i acabar amb el KO... està bé un dia, però alguna idea més?) i dins d’un mateix entrenament no us limiteu a 2 o 3 exercicis (si cada exercici dura un màxim de 8 minuts teniu temps de fer-ne 7 o 8 a cada entrenament). Meditada o preparada: per damunt de tot meditades, és imprescindible preparar-se els entrenaments amb temps, pensar els exercicis, el material que necessito, etc... perquè si no és del tot impossible que una sessió improvisada reuneixi tots els requisits esmentats anteriorment.


CB Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

5

L’equip: telèfons

Dorsal

Jugador

4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ENT ENT DEL DT

Jaume Rovira

Data neixement

Telèfon 1

Telèfon 2

619.70.33.84

93.377.0236

Notes: El cas del Carlos és especial perquè és l’únic jugador de l’equip que és de primer any. La temporada passada va ser la seva primera temporada i va estar entrenant amb el PreInfantil, mostrant molt compromís tot i no tenir fitxa. Donat el poc temps que porta jugant no seria positiu per ell ni tampoc per l’equip de la seva edat (CMC) que jugués amb ells. Se l’ha de trucar i ja hi parlarem el primer dia. L’Eric és un jugador que va estar entrenant amb aquest equip la temporada passada sense tenir fitxa. Cal parlar amb ell també el primer dia per veure com respon al fet de jugar partits aquest any. El Pol va estar amb el que seria el Cadet “A” d’aquest any la temporada passada, però no va acabar de sentir-se còmode amb aquell grup. Penso que seria positiu per ell estar amb aquest altre equip, on, per cert, hi ha els seus amics. L’hauries de trucar per convocar-lo un quart d’hora abans que als altres, perquè hi parlaré jo abans de començar el primer entrenament. Per compensar el canvi, el Xavi Ruiz, que l’any passat estava amb aquest grup, passaria a jugar amb el Cadet “A”.


CB Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

6

Objectius detallats El següent llistat correspon als objectius mínims que s’espera que l’equip assoleixi a final de temporada. Podeu decidir incorporar nous objectius mentre no renuncieu als que segueixen: Formació tècnica

Ti r

Mecànica bàsica de llançament: treure pilota alta, posició de braços en angle recte, estirar braç amunt coordinant mecànica amb el tronc inferior (cames separades, molla), cop de canell Tir després d’aturada en 1tps i en 2tps (sobre bot o sobre recepció)

Fi na lit za ci on s

Finalitzacions de contraatac, sense oposició (pèrdua de pas, canviant passes, extensió) Finalitzacions amb oposició d’una ajuda alta (escombrada, bomba, aturada i pivot, traspeus) Finalització amb oposició d’una ajuda baixa (aturada i tir) Finalitzacions al pal baix (ganxo)

Bo t

Pa ss ad a

J oc de Pe us

D ef en sa

Ball Halding 1 i 2 pilotes estàtic i dinàmic (amb les dues mans) Bot d’avançament (sense mirar pilota): separat del cos, cap a cistella Bot de velocitat (llençant pilota, guanyant espai) Bot lateral Canvis de mà per davant, sota cames i per darrere (velocitat), combinació de 2/3 canvis Treball de recepció: V , U i porta enrere Doblada després de penetració: anticipació al receptor, passada rodejant cintura Recepció després de doblada: atacar recepció Passada en moviment a 2 mans: passada de pit (tensió, cop de canell i direcció), passada picada Passada sobre bot Passada interior (utilitzant fintes de tir i picant passada) Domini del peu de pivot Aturada en 2 tps des de bot, des d’autopassada i des de passada (ventral i dorsal) Moviments d’esquena a cistella (Norris, Reyes, Gasol, Abdul-Jabbar) Fintes de sortida i sortides oberta (recursos per evitar les passes) i tancada: espai cap a cistella Aturada i sortida directa (Karate-Kid): rebo per atacar (lectura abans de rebre) Posició interior (centre de gravetat baix, mà de blanc i peus entre els del defensor) Defensa de la pilota: desplaçaments defensius (curts i ràpids), mà d’escombrada i mà de tir, ulls a la pilota Defensa de la línia de passada: esgrima, d’esquenes a la pilota, passes curtes i ràpides, anar a robar pilota (prefereixo porta enrere a que rebi fàcil) Recuperació defensiva: equilibri i puntejant Bloqueig del rebot


CB Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

1c 1

2c 1

2c 2

Formació tàctica 1c1 de cara l’anella: mentalitat agressiva Concepte de posició (defensa de situacions (primera opció: 1c1), economització del bot, properes a cistella) atacar el desequilibri (paciència + peu Concepte de distància avançat) Concepte d’orientació (donar la banda) 1c1 d’esquena a l’anella: velocitat Recuperació defensiva d’execució, economització del bot, Rebot defensiu: bloqueig de rebot i situacions properes a l’anella mentalitat de sortida ràpidaLectura d’avantatges bàsics (tàctica individual) Fixar defensa Buscar esquena de la defensa Atacar recepcions

Balanç defensiu: defensar prop de la cistella en inferioritat Fintes defensives: alentir l’atac

Treball de recepció (fintes de recepció en V, U, portes enrere... lectura de les fintes) Joc per parelles: ús del pal baix Moviment després de passar (talls cap a cistella i talls cap a la pilota, mà a mà). Moviment en la penetració (acompanyar, ús de les cantonades i del pal alt) Bloqueig directe: lectures (primer mà a mà)

Defensa costat fort / costat feble: línia de passada arriscant a la intercepció d’esquena a la pilota (esgrima) o triangulació (pistoles) Defensa del tall costat fort i feble (per davant) Primera ajuda: saltar al camí, comunicació defensiva Introducció de la defensa del bloq. Directe: passar de primer home, comunicació

3 carrils de contraatac (oberts), portar la pilota ràpidament al camp d’atac (primera i segona passada després de rebotejar) 3c 2

7

Jugador amb pilota: fixar defensa

Balanç defensiu: o rebot o balanç! Defenso prop de cistella en inferioritat Fintes defensives: alentir l’atac

Jugadors sense pilota: buscar esquenes de la defensa

3c 3

4c 3

Reemplaçament: tall o intercanvi Moviment en les penetracions (3 ext. i 2ext+1int.) Introducció al bloqueig indirecte (entre interiors, cec i estàtic): lectures ofensives Introducció al 4rt home: remolc i joc des del pal baix (inversions directes i indirectes), buscar esquenes si no tinc pilota.

Defensa de les penetracions: introduir segona ajuda i rotacions defensives, comunicació defensiva.


CB Palau de Plegamans Objectius Tècnic-Tàctics Temp. 08-09

5c 5

As pe ct es ge ne ral s

Espais: fer el camp gran, ús de les Defensa individual (mitja pista o tota cantonades i jugar amb les recuperacions pista) defensives Introducció al trap (2c1) en situacions Moviment sense pilota: facilitar 1c1 del jugador amb pilota favorables per estimular la comunicació Atac per conceptes. 4 o 5 per fora i 1 o 2 l’agressivitat defensiva. Possibilitat per dins (versatilitat, intercanvi de d’introduïr defenses zonals pressionants. posicions) Defensa zonal: nocions i conceptes (si Atac contra zona: sobrecàrregues (si s’escau) s’escau) Formació física

Coordinació general (velocitat segmentària de mans i peus) Ritme i orientació Equilibri Potència anaeròbica (velocitat...) Força-resistència Capacitat aeròbica (treball de resistència, a pista majoritàriament, a través de l’entrenament) Flexibilitat (rutina d’estiraments, al final i principi d’entrenaments i partits) (ELS OBJECTIUS FÍSICS JA ELS MARCARÀ EL PREPARADOR FÍSIC MÉS DETALLADAMENT) Formació Humana

As pe ct es ge ne ral s

Respecte (cap a les persones, el material i les normes) Sentiment col·lectiu de l’esport: no només juga qui és a la pista Creativitat: Perdre la por a l’intent Passió pel bàsquet, il·luisió i motivació Sentiment de club: incentivar que vinguin a veure partits d’altres equips del club i que col·laborin amb altres tasques. Hàbits esportius: puntualitat, compromís, disciplina de grup Hàbits higiènics: dutxa

8

CadetA  

Objectius de la Temporada Pel que fa a la tècnica individual, es tracta d’una etapa de perfeccionament. Possiblement els jugadors ja hauran...

CadetA  

Objectius de la Temporada Pel que fa a la tècnica individual, es tracta d’una etapa de perfeccionament. Possiblement els jugadors ja hauran...

Advertisement