Page 1

Vrije Basisschool Gitsbergstraat 15 Torhoutstraat 7 Koolskampstraat 46 8830 Hooglede-Gits Tel : 051 20 11 86 Fax : 051 25 33 26 e-mail: basisschool.gits@scarlet.be

Vaak ligt geluk verborgen in heel gewone dingen. In samen toosten op het nieuw begin. Of in vertrouwen in de dag van morgen. Of in de glinsteringen van een sneeuwkristal.

Prettige feestdagen!


De Blauwe Vogel vliegt opnieuw. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Gentenaar Maurice Maeterlinck - als enige Belg - de Nobelprijs voor de Literatuur won. Hij had die prijs voor een groot deel te danken aan het succes van zijn filosofische sprookje "L'Oiseau bleu" – De Blauwe Vogel. Maurice Maeterlinck veroverde in het begin van de vorige eeuw de wereld met zijn sprookje. Terwijl kinderen in Moskou en Japan nog altijd opgroeien met het verhaal, kent hier zo goed als niemand het nog. In het sprookje beleven Tyltyl en Mytyl, twee houthakkerskinderen, een mysterieuze droom waarin ze op zoek gaan naar de blauwe vogel, het symbool voor geluk. Na heel wat omzwervingen komen ze terug thuis. In de vogelkooi zit hun vogel die lichtjes blauw kleurt. Het sprookje werd een eeuw geleden geschreven. Je zou denken dat er veel veranderd is. Toch is het thema nog heel actueel. Iedereen is nog steeds op zoek naar geluk. De kerst en nieuwjaarsperiode zijn verbonden met een warm huis en gezelligheid. Het gelukzalig gevoel van samen vieren, samen thuis zijn. Ik wens voor jullie allen dat de Blauwe Vogel ook bij jullie mag thuis komen. Van harte, Liliane CoppÊ Directeur.


Kerstmis Misschien is je huis te klein, er kan niemand meer bij. Misschien is je huis te groot, Hij zou er zijn weg niet vinden. Misschien is je hart te koud, te oud om nog met kinderen te spelen. Misschien is je hart te zwak om nog van goedheid te dromen.

Misschien is er voor niets en niemand plaats, tenzij voor angst en dreiging. Misschien is de deur al op slot, misschien ben je nooit thuis, misschien niet eens voor jezelf... Misschien‌ Wat doet het ertoe?

Misschien is het licht van het geloof al gedoofd en de waakwiek van het vertrouwen al gestorven.

Was de tijd beter, waren de mensen anders toen Hij kwam die eerste keer?

Misschien ben je te gespannen, door dwaal– en toverlicht bespookt.

(E. Laridon)


Wil jij, ouder, dat je kind volgend jaar in een klas zit van meer dan 30 leerlingen? Wij denken van niet! Wij zijn er zeker van: U WILT DAT OOK NIET! Net zoals wij, leerkrachten, directie en personeel, weten dat zo’n klassen niet kunnen! En toch zijn dit de plannen van onze minister van onderwijs, Pascal Smet. In zijn nieuwe plannen, die normaal volgend schooljaar van kracht zouden zijn, wil hij het kleuteronderwijs meer ondersteunen en meer uren geven. Dat vinden wij een fantastisch idee. Maar om dat te doen zal hij de kleine dorps– en wijkscholen minder middelen geven, zodat wij minder klassen zullen kunnen maken, met als gevolg: grotere klassen, soms zelfs met meer dan 30 leerlingen. Voor onze minister zijn dorpsscholen en wijkafdelingen niet belangrijk. Hij wil meer middelen voor scholen in grote steden. Om dat te bereiken neemt hij middelen van onze dorpsscholen weg! DIT KAN TOCH NIET! Steun daarom onze acties! en schreeuw ook je verontwaardiging uit. Via de ‘zwarte vlaggenactie’ willen we alle mensen van de gemeente laten weten dat wij niet akkoord kunnen gaan met de voorstellen van de minister. Wij willen geen verliezende scholen, omdat wij vinden dat alle kinderen, zowel kleuters als lagere schoolkinderen, recht hebben kleinere kleuterklassen!

Kleinere kleuterklassen! Meer kleuterjuffen! Meer lestijden voor zorgkinderen! Elk jaar 49 miljoen meer voor ons onderwijs! Dit vinden wij goed! Minder lestijden in de lagere scholen. Minder lestijden voor de kleinere plattelandsscholen en dus ook voor het kleuteronderwijs. Dit maakt ons bezorgd. Dit kan niet! Dit mag niet! Jij vindt toch ook dat dit niet kan! Jij vindt toch ook dat dit niet mag! Zeg het aan de onderhandelaars: Ik ben ook bezorgd! Ga naar www.bezorgdedirecties.be en vul de petitie in.


Tijdens de donkere maanden van het jaar is het uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kind met een fiets naar school kan komen die volledig in orde is. Maak er een gewoonte van om de fietsen van u en uw kinderen voor de winter eens na te zien en zo nodig te herstellen. Een goed functionerende fiets is trouwens niet alleen belangrijk tijdens de wintermaanden maar het hele jaar door. Ook dit schooljaar kwam de politie van zone RIHO om de tweewielers van onze schoolgaande jeugd aan een controle te onderwerpen. Tot onze grote spijt waren er weer tal van fietsen die niet in orde waren: slecht werkende remmen, geen verlichting, geen reflectoren, geen spatborden,… Kortom allemaal gebreken die de veiligheid van uw kinderen sterk doen dalen. Aan welke normen moet een gewone fiets nu voldoen: 

Een doeltreffende rem vooraan

Een doeltreffende rem achteraan

Een goed functionerende bel

Een witte reflector vooraan

Een rode reflector achteraan

Een reflecterende strook op de banden en/of minstens 2 gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel

Gele of oranje reflectoren aan weerszijden van elke pedaal

Een goed functionerend wit of geel licht vooraan

Een goed functionerend rood licht achteraan

Op school blijven we werken rond verkeer en verkeersveiligheid. Naar jaarlijkse gewoonte werken we opnieuw rond de actie fluojasjes. Maar school maken we niet alleen. Het is de taak en de verantwoordelijkheid van de ouders om ervoor te zorgen dat de fiets van hun kind helemaal in orde is. Wijs uw kind(eren) ook op het belang van het dragen van zo’n fluojasje en het gebruik van de fietsverlichting! Geef hierbij ook het goede voorbeeld. Het gedrag van de ouders wordt door een kind vaak gekopieerd. Voor de zwakke weggebruiker is de grootste boodschap gezien worden! Door middel van goed werkende fietsverlichting, de nodige reflectoren en het dragen van fluojasjes kunnen heel wat ongevallen voorkomen worden. Zoals een oud spreekwoord het zegt: VOORKOMEN is beter dan GENEZEN!

Preventieadviseur Inge Debusschere


In de krant gelezen:

GITS Aan de in– en uitgang van de vrije basisschool staan sinds kort kleurrijke palen. De ‘octopuspalen’ moeten het verkeer duidelijk maken dat er kinderen in de buurt zijn. ‘Nadat we de schoolomgeving van Hooglede centrum onder de loep namen, is het nu de beurt aan de Gitse scholen’, zegt schepen van Verkeersveiligheid Erwin Delbeke (Samen). ‘Nog te vaak merken we dat chauffeurs zich niet houden aan de zone 30. In het verleden werden al maatregelen genomen zoals de vaste aanwezigheid van een politieagent in de Gitsbergstraat, maar we kunnen de aanwezigheid van de kinderen niet genoeg in de verf zetten. Hopelijk passen de chauffeurs nu hun snelheid aan.’ ‘De palen zijn niet goedkoop. Daarom spreiden we de aankoop ervan. Alle scholen komen echter in aanmerking’, besluit Delbeke. (avr)

Wij danken dan ook het gemeentebestuur voor dit initiatief. Het zal de veiligheid van onze kinderen alleen maar ten goede komen!

In het belang van de veiligheid van uw kinderen vragen wij hierbij om volgende zaken in acht te nemen:  Het is verboden om met de wagen de oprit naast de speelplaats te gebruiken om uw kinderen op te halen of af te zetten!  De parking voor het klooster is privéterrein. Enkel de leerkrachten en leveranciers hebben toestemming om gebruik te maken van deze parking. Parkeer daarom uw wagen in de straat of op de markt. Breng uw kinderen vandaar te voet tot aan de schoolpoort. Vergeet niet dat uw voorbeeld het gedrag van uw kind(eren) mee helpt bepalen in de toekomst! Alvast bedankt voor uw medewerking.


 Ralph heel graag in de bouwhoek speelt… Hij zou er iedere dag in willen spelen!  Mariet en Jef hele goede assistenten waren bij Zwarte Piet in de Pietenshow op 5 december. Ze vonden hem heel grappig en hebben dan ook hard gelachen met zijn zotte kuren!  Hanne heel graag naar het toilet gaat als er nog een kindje van de klas gaat… Dit natuurlijk heel gezellig is om met 2 op het toilet te zitten om lekker bij te kletsen. Hihi…  Aaron en Kiany de beste maatjes zijn om in de bouwhoek grote boten en huizen te maken!  Amir al een puzzel van 99 stukken kan maken! Bravo!  Orfée van de Sint eendjes gekregen heeft… Een reactie van een ander kindje in de klas was: ‘Ja, Orfée, zo’n eendjes van op de kermis!’ Waarop Orfée antwoordt: ‘Ja, maar de mijne kunnen ook achteruit zwemmen…’ Haha!  Zyren heel graag tekeningen maakt in de klas en ook heel mooi kan kleuren!  Emma P. haar heel graag verkleed in Sint of Piet! Ze zou een hele dag met die kleren rondlopen…  Emma D. en Faye heel graag kuisen in de poppenhoek! Mama’s, laat het kuiswerk voortaan aan hen over!  Mathis heel zelfstandig zijn kleren kan aan- en uitdoen! Hij was dan ook telkens het eerste klaar bij het verkleden als het oma en opa-feest was! Proficiat!  Jasper graag aan de computer zit om spelletjes te spelen!  Lars en Floor heel graag weten ‘waarom’ er iets is of iets gebeurd… Zouden zij van dezelfde familie zijn? Hihi…  Dre altijd goed in de gaten houdt of juf alle kalenders in orde brengt ’s morgens… Als ik eentje vergeet dan heeft hij het altijd gezien! Best dat ik hem nog heb om mij te helpen!  Kjenta een hele tijd ziek is geweest … Hopelijk is ze nu een heel stuk beter!  Dieuwke altijd heel enthousiast roept over de middag naar de juf om eens goeiedag te zeggen! Ze komt ook vaak eens piepen aan het venster …  Ruben heel blij was toen hij zelf zijn jas kon dichtdoen! Ik mag dan ook niet meer helpen als het even niet lukt, hij wil het echt zelf doen omdat hij weet dat het lukt! Bravo!  Camille echt niet bang was van de Sint die op bezoek kwam in de klas! Ze ging er gewoon als enige bijstaan om een paar dingen te vragen.  Zita het heel leuk vindt om op school te blijven eten… Er zijn andere kleuters die dat niet zo graag doen…  Nore een echte kletskous is! Als ze ’s morgens de klas binnenkomt, weet ik al in geuren en kleuren wat er allemaal gebeurd is deze morgen en ze zit dan nog niet in de kring…  Noune heel fier is dat ze een echte schminkdoos gekregen heeft van de Sint! Ze gaat dat dan eens aandoen zegt ze om naar school te komen, ik ben benieuwd…  Oscar al heel goed de dagen van de week kan zeggen… En dit voor een 1e kleuter! Goed zo! … dit waren de wist je datjes van mijn lieve kleuters!

1e+2e kl. A Klas juf Stefanie


De kinderen van het derde en vierde leerjaar Onledemolen schreven gedichten rond het thema van de ‘Herfst’. Hieronder enkele voorbeelden van herfstindrukken op papier. Het is herfst In het bos staan zoveel bomen, het is fijn als je er mag komen. Je ziet er beekjes stromen, op de bodem liggen herfstvruchten onder de bomen. De bomen worden kaal, dat is toch geniaal. Met al die mooie kleuren en zoveel fijne geuren. De paddenstoelen groeien, je kunt je er niet mee moeien. De bladeren verkleuren en krijgen geuren. De dieren gaan soms dood, misschien wel in de goot. In het bos is er zoveel mos en de vruchten hangen aan een tros.

Op stap met Vic Je ziet bruin in de kruin, blaadjes op de grond, eekhoorns die springen, gaatjes in zaadjes, vogels die zingen, bomen worden kaal, kou in het gebouw, veel kabaal. En vergeet de paddenstoelen niet, rode, gele, groene ook, bolletjes, tolletjes en parasolletjes. Tot volgende keer maar weer. Vic Vansteelant

Lotte Verhaeghe De herfst Ik loop in de bossen, de bladeren vallen van de bomen. Kijk daar, trossen met mooie bessen. Ik zie heel veel kleuren: bruin, oranje, rood en geel. Ik ruik heel veel geuren en nu zie ik ook paddenstoelen. Ik heb pech, de spinnen zijn dood. De vogels vliegen weg, ik zie een konijn bij de sloot. Veel dieren zoeken een hol om de winter te overleven. Ze gaan dromen over wat straks weer zal komen. Kyana Vermussche

3e + 4e leerjaar O Klas mevr. Christine en mevr. Lucrèce


De vijfdeklassers trokken van maandag 7 tot en met donderdag 11 november op sportklassen naar Staden. De leerlingen hielden een dagboek bij van hun sportieve avonturen. Hieronder een kort verslag. Maandag hebben we de fit-o-meter gedaan, dat vond ik niet zo leuk. Maar kegelroof dan wel. Dus je was verdeelt in twee ploegen, je moest elk in een helft staan en je had elk een aantal kegels. Die moest je dan afpakken en verdedigen. (Katja)

Vandaag hebben we twee sporten gedaan: hockey en bounceball. Ze waren allebei even leuk maar toch vind ik hockey nog altijd leuker. Ik vond het wel vervelend met de hockeysticks omdat ze tegen m’n been schopten. (Fien)

5e leerjaar B Klas meester Kasper

Vandaag hebben we eerst volleybal gedaan, ik vond het moeilijk en eigenlijk niet zo leuk. Na ons eten hebben we baseball gespeeld. Baseball is superleuk. Ik vond baseball veel leuker dan volleybal. (Fien)

We hebben tafeltennis gespeeld. Het was heel leuk. Ik was de derde, net na Simon en Bert. Het was heel spannend. (Jasper)


De vierdeklassers trokken op donderdag 17 november naar rusthuis ‘Ter Linde’. Na een rondleiding, speelden ze gezelschapsspelen met de bewoners. Hieronder enkele indrukken en een foto van deze activiteit. Meer foto’s kunnen bekeken worden op de schoolwebsite. - Gilbert zei tegen Joran: Je bent aan het zeuren. Dat was niet waar, Gilbert was zelf aan het zeuren. - Ik heb met Seppe en Tibo twister gespeeld. Een oude mevrouw moest draaien, maar herkende de kleuren niet meer. - Ik heb met Jeanine holle bolle big gespeeld. Ze pakte alle hamburgers. Ik vond het raar dat oude mensen willen winnen. - Bij de ontvangst gingen we meteen naar de leefruimte. Daar zat een mevrouw die 104 zou worden. - Ik heb met een mevrouw een ganzenbordspel gespeeld. ‘t Was een toffe mevrouw. Daarna bezochten we het dagcentrum. Er was ook een kapel. - Michiel zat alleen bij een stuk of zeven mensen. Maar hij deed het supergoed, want hij wist welk popje van wie was. - We hebben memory gespeeld, en Mega Mindy. Toen kregen we een rondleiding. We hebben een heel raar bad gezien. - Die rare baden waren eigenlijk wel mooi en modern. Ik mocht op een tillift zitten om in bad te gaan. Het was er best zeperig. - Het was raar omdat ik het niet gewend ben. Er stonden heel veel pillen en medicijnen. - We hebben valkuil en uno gespeeld. Roza was heel speciaal. - Ik vond het raar dat een vrouw niet meer kon praten. Ze trok aan de meester en pakte hem vast. - Isidoor, bijgenaamd Dortje, kon een versje van 75 jaar geleden nog helemaal uit het hoofd. - De nieuwe flatgebouwen waren heel modern. Lore zei dat het daar mooier was dan thuis. - Ik speelde met een mevrouw die hard aan het bibberen was. Ze kon helaas niet alles meer. In het dagcentrum stond een splinternieuwe keuken, en ook heel wat zetels. - We hebben het ganzenbordspel van F.C. De kampioenen wel vier keer gespeeld. Ze vond het echt leuk. - Tot slot kregen we nog een leo en een drankje. Het was een heuse belevenis.

4e lj. A Klas meester Steven


Naar aanleiding van het thema ‘Een ufo in ons dorp’ mochten de leerlingen van 4A een stelwerkje schrijven. Liesbeth Knockaert schreef onderstaand werkje, lezen jullie even mee? Net een sprookje… Ik vertel je een van de grootste geheimen van Gits, luister maar… Mijn zus en ik gingen boodschappen doen op het Marktplein. Plotseling, een enorme knal, BOEM! En daar, twee meter voor ons, stond een gigantische ufo. De deur van het ruimteschip ging open. De leider, dat zagen we aan zijn medailles, stapte uit. Hij zag er best vriendelijk uit. Maar o, wat hadden we het mis! Hij keek rond en toen riep hij luid brullend: ‘Aanvallééééé, wi zulle dez planee verovere!!! Honderden, nee, duizenden wezentjes liepen met een denderend lawaai uit het ruimteschip. Sarah, mijn zus, zei: ‘We moeten iets doen!’ ‘Maar wat dan?’ antwoordde ik. We legden onze handen tegen elkaar en plots… een flits! Het leek wel alsof Sarah vleugels had. Ik zette mijn bril wat beter op mijn neus, had ik dat goed gezien? Ja hoor, ze had écht vleugels. En toen… steeg ze op! Maar er haakte een klein emmertje aan haar kleed. Ze pakte het vast en goot het leeg over een marsmannetje. Hij loste in het niets op. We hadden hun zwakke plek ontdekt! Water! Ik sprong het water in en veranderde in een zeemeermin. ‘Zijn we in een sprookje beland of zo?’ vroeg ik mij verbaasd af. Aliens, feeën, zeemeerminnen, wat stond ons nog te wachten? We spraken af dat Sarah ze in het water zou duwen. En ik? Ik zorgde ervoor dat ze in het water bleven tot ze helemaal opgelost waren. Dat plan verliep lekker vlot! Nog maar eentje over. En je raadt wel wie dat was… de hoofdman! Ik was er ondertussen achter dat ze zeker drie seconden onder water moesten blijven om te verdwijnen. Dus duwde Sarah hem erin en ik hield hem onder water: een, twee, drie seconden. Maar er gebeurde niets . ‘Hoe kan dat nu?’ vroeg ik mij af. Misschien moet deze langer onder water blijven. En inderdaad, zo was het. Plots… FLITS! ‘Dat begint hier een gewoonte te worden,’ zei ik. We bekeken onszelf en zagen dat we weer ons gewone zelf waren. En wie kwam daar aan? Onze oude, beste vriendin Lara! We waren super blij! Ze komt nu hier in Gits wonen, samen met haar ouders! Een happy end van een spannende dag. Maar… het is een geheim, dus .. sssssssst… 4e leerjaar B Klas mevrouw Vanessa


Naar aanleiding van de veelbesproken klimaatveranderingen, wou ik dit project eens uitproberen met mijn klas. Zo’n thema is niet gemakkelijk voor jonge kinderen. Door het meer op een speelse manier te zien, ben ik er toch in geslaagd om de kinderen mee te krijgen. We luisterden naar het luisterspel van de Hupsala Princess waar de kinderen zich inleefden in de fantasiewereld van de dieren op de boot. Tijdens deze periode hadden we een rode brievenbus in de klas waar scheepsbouwer Noach brieven in achterliet voor ons. Met de eerste brief kregen we elk een geheime instapkaart. Daarmee konden we aan boord van de Hupsala Princess. Op het bouwplan moesten we de weg volgen die Noach ons vertelde. Zo vonden we telkens de envelop met onze opdrachten in. Onze 1ste opdracht was een quiz spelen. We moesten vragen oplossen over de vuile lucht en over het belang van de bomen in de wereld. Zo kwamen de kinderen bij het antwoord op de vraag van Noach: ‘de aarde wordt ziek van teveel CO2’. We beantwoordden de brief en wachtten vol spanning op een volgende brief van Noach. De kinderen vonden de quiz plezant en deden heel enthousiast mee! De volgende dag kregen we een tweede brief. We gingen terug aan boord en zochten een volgende envelop. Met onze 2de opdracht kwamen we met Pedro terecht in Peru. Via een verhaal en het aanvullen van een strip ontdekten ze de problemen van de boeren in Peru. Ze hebben allen last van de veranderingen van het weer, waardoor hun aardappelplanten niet meer groeien zoals het moet en ze niet meer goed verkopen. Zo moet de papa van Pedro extra gaan werken, zodat de kinderen toch nog naar school kunnen. We beantwoordden opnieuw de brief van Noach: ‘in Peru krijgen de mensen veel problemen door de vele CO2-wolken in de lucht, waardoor het weer verandert en de aardappelen mislukken’. De kinderen luisterden heel aandachtig en sommigen vonden dat niet eerlijk voor die mensen. Het was alsof ze er zelf bij waren! Toen kregen we een derde brief. We gingen nog maar eens aan boord en vonden terug een envelop. Bij onze 3de opdracht moesten we even gaan nadenken over wat we zelf kunnen doen om de aarde te redden. De kinderen kwamen met de volgende ideeën: de verwarming wat lager zetten, meer de fiets nemen i.p.v. de auto, beter voor de bomen zorgen, minder elektriciteit verbruiken, papier beter gebruiken. Sommige ouders hebben dit thuis al ondervonden! In Peru voerden de mensen en de kinderen ook acties: ze deelden fietsplaatjes uit, gingen rond met spaarvarkentjes en ze maakten vlinders. Met deze vlinders gingen ze de straat op om aan iedereen te vertellen over de ‘zieke aarde’. Zo probeerden ze de mensen aan te zetten om beter voor onze aarde te zorgen. De kinderen in de klas wilden ook een vlinder maken om aan anderen de boodschap door te geven. Op de foto zie je de kinderen met hun vlinder. Ze zijn er heel trots op en vonden het een heel leuk project. Ze werkten heel goed mee en ik ben er zeker van dat ze iets bijgeleerd hebben. Een project om zeker nog eens opnieuw te doen! 1e + 2e lj. O Klas mevr. Katrien Creus


Imme

Silke

Laurens

Emma-Julie

Dauwke

Lowie

Hanne

Emy

Fe

Noor

Jef

Kjell

Ella

Gillain

Stien

Camille

Hanne

Gaulthier

Emma

Lise

Laure


Guess

Haley

Indy

Isolde

Kiany

Cis

Maaike

Alice

Ward

Emma

Yenne

Yelena

Lotte

Sielke

Isolde

Amber

Yben

Alexander

Axelle

Febe

Isolde


2e leerjaar A Klas mevr. Petra

Op 6 december was de Sint jarig! We maakten er in 2A en 2B een mega verjaardagsfeest van! We schreven een brief, we schilderden een schoen en in een doorschuifspel puzzelden we de pakjesboot. Bewonder hierbij het resultaat!


2e leerjaar B Klas mevr. Veroniek


Ook de kinderen van Onledemolen kregen bezoek van Sinterklaas. In de 2e en 3e kleuterklas knutselden de kinderen het evenbeeld van Sint en Piet. Daarnaast mochten ze ook tekeningen maken over dit gebeuren. Mevrouw lieve maakte deze mooie fotocollage en Dauwke Danneels maakte dit prachtige kunstwerkje! Goed gedaan hoor!

2e + 3e kl. Onl. Klas mevr. Lieve en mevr. Emma


Sem vraagt aan de juf: “Waarom kruipt Sinterklaas door de ‘scheersteen’? Waarop juf antwoordt: “Sinterklaas kruipt niet door de schoorsteen. Hij is al oud en zijn witte baard zou helemaal zwart worden. Enkel de zwarte Pieten kruipen door de schoorsteen.” Sem vraagt dit een tweede en een derde keer aan de juf, waarop de juf uiteindelijk zegt: “Sem, nu moet je dit niet meer vragen; je weet nu waarom de Sint niet door de schoorsteen kruipt.” Een poosje later zit Sem aan de knutseltafel en de juf wil nu wel eens weten of Sem het begrepen heeft en vraagt opnieuw: “Weet je nog waarom Sinterklaas niet door de schoorsteen kruipt?” Waarop Sem, terwijl hij de juf met glinsterende ogen aankijkt, zegt: “Omdat hij niet mag van juf Tine!” 1e kleuterklas C Klas mevr. Tine

Klop, klop op de deur… nee, niet Sint en Piet maar … Thijs Bellegeer! Thijs had ik jaren niet gezien en nu kwam hij even op bezoek naar zijn - altijd geliefde - schooltje. Hij schreef een gedicht met goede raad voor de kinderen: Dag kinderen in de klas. Je moet weten dat ik hier ooit als kindje was. Het was fijn om hier te zijn. Het waren leuke, rijke jaren. Dus leer maar goed en niet te snel tot aan het rinkelen van de bel. Dan kan je weer spelen, opgewekt en blij dan is de dag weer haast voorbij. Vergeet de juf niet uit te zwaaien. Zij die er voor jullie is in goede en slechte tijden. Ik probeerde ook om braaf te zijn en net als jullie kind te zijn. Het doet altijd deugd als één van onze oud-leerlingen eens binnenwipt om zijn/haar ‘oude’ school een bezoekje te brengen. Bedankt Thijs, het was leuk om je nog even terug te zien en om wat bij te praten.

Peuter en 1e kl. Klas mevr. Anne


De kinderen van het eerste leerjaar hebben reeds heel wat bijgeleerd. Naast lezen en rekenen leerden ze ook schrijven. Dit jaar mochten ze voor de eerste keer hun nieuwjaarsbrief zelf schrijven. Ze hebben allemaal hun uiterste best gedaan om er iets moois van te maken. Hierbij enkele voorbeelden van hun mooie werkjes.

1e leerjaar A Klas mevrouw Silvie


1e leerjaar B Klas mevrouw Mieke


Tijdens de godsdienstlessen leerden we over Jozef, de dromenkoning. Toen we in de klas het hele verhaal gehoord hadden, mochten we van de juf de film bekijken. Wanneer we in de vroegere computerklas kwamen, zagen we dat alle computers verdwenen waren. We waren wel heel verrast dat er nu een soort tribune staat. Op deze tribune kunnen we zitten om film- , poppenkast- en andere voorstellingen te bekijken. Iedereen kan alles nu heel goed zien.

Daarom een dikke duim en een hele grote dank u wel voor de maker van deze tribune. Bedank Eddy Baert Voor het vele timmer- en zaagwerk! We zullen er met de hele school heel veel plezier aan beleven. 3e leerjaar Klas mevrouw Dorine


De leerlingen van het vijfde leerjaar A omschreven een vriend in het Frans. Simon Muylle schreef over Cis Vanbrabant, Pauline Wydooghe beschreef HÊlène Missinne, Imen Sinnaeve schreef over Emilia Cloet, Guilaume Deboosere over Arne Haelewijn en Emile Delarue schreef over Bert Alleman. Kunnen jullie achterhalen van wie onderstaande werkjes zijn?

5e leerjaar A Klas mevrouw Tine


In het 6e leerjaar deden de leerlingen een quiz over de middeleeuwen en de stadwandeling in Brugge. Elke dag moesten ze een stukje voorbereiden en daarna vragen beantwoorden. Deze 2 groepjes waren de winnaars: - Robbe Labeeuw, Dylan Jaques, Theo Pype (6B) en - Anne-Leen Declercq, Arne Brouckaert, Joke Verhaeghe (6A). Daar bovenop mochten beide klassen op donderdag gaan zwemmen omdat ze samen het totaal aantal punten van 460 hadden verdiend.

We willen ook nog enkele andere winnaars van het 6de leerjaar in de kijker zetten: - Virginie Dekyvere en Gauderic Vanneste wonnen de tekenwedstrijd van de Broederschool. - Sarah Declercq was de winnares van de Technologie Olympiade.

Gauderic

Virginie


U H E S Q E C E T S I H I E V C J F I K E G S F V

O C L Q T U L O X H V C R A S M E M G N E O R A I

S N T U T Q R A F D H U K E M A R I A S R E T S I

P E S G A Q D E O M N O A R N E Z Y G X M E O U S

Z E A P P L G B S H M W I E E L H P P I R T F M C

A A M X B A R E A Z O H F P E W Y E J L E H N L Y

S S E O E S O L R O A E A L V L R K L P T E F T C

K V N E B E S P B A E R H L E O S U M H S D E C T

M E D H N E H E U L R W I S E I S I U E T A I Y E

C J D S N H M S G E T S E J H E K E G V S E R E E

S F R I N S L E A E X M O W I E E G E A R L B E E

S F E R S G O N T G I E S I N B R R Y S E B S D S

M R D M E J C O S R O D R O V E S E T L K T R I G

H W E A S J E N R A O U E O H I T J C I G K A E P

L X T Q N O E E I O U F D O E I M E R N E E A H H

L H O I M Z N G A H T K R R O F I Z M G S R J G E

F E R V C E E N S V Z O E N I E S U A E C S W I N

N C J Q O F D I R K D N H R E E I S N R H T U L S

O E H P E F C N H O J J K A S S O S A S E S E L X

V T F C T I T O R O N K E R S T V A K A N T I E A

Z N E S R A A K E R S T B O O M A H I H K A N Z J

D V O U Y K P O T E E O F I E R E V L E J L P E X

T F E A N T F L H I R X D I E H D N O Z E G S G D

N U Y R R B A I L W E N S E N T E C F N S X A N I

N O M O L Z F F T B D T N F D H O T E E D O E N U

Zoek de volgende woorden: Kerstmis gezelligheid Jozef koningen goud gezond-

Bethlehem sen nieuwjaarsbrief

kerstvakantie kerststal herders ster

kerstboom slingers wensen wierook

geschenkjes Jezus Nieuwjaar mirre

versieren Maria feest

heid

kerstster vuurwerk

kerstavond

kaar-


LATEN WE ''SAMEN'' Samen onze lichtjes voor velen laten schijnen. Leren elkaar helpende handen te reiken. Rondom ons de vrede bewaken en samen deze ''Wereld'' een stukje beter te maken! Dag iedereen, Hier terug een woordje van de Oudervereniging. Wij blikken terug op een geslaagde eerste trimester met het “nieuwe team”. Een team dat er staat voor de kinderen , de ouders en voor elkaar. Wij, als oudervereniging zijn er om samen met andere ouders , kinderen en leerkrachten leuke dingen te doen waarin iedereen zich kan vinden ! Op die manier kan je elkaar en de leerkrachten (beter) leren kennen. Daar was onze kinderfuif alvast een duidelijk voorbeeld van. De kinderen hebben zich kostelijk vermaakt terwijl de ouders gezellig konden praten. In de tweede trimester staat onze jaarlijkse kaarting gepland op vrijdag 3/02/2012. Noteer het alvast in jullie agenda , want ook dan zullen we er een gezellige avond van maken waarbij we ook de kinderen niet vergeten. En op paaszaterdag 7/04/2012 plannen we een ‘Paaseierenraap’ . Wat dat juist zal worden, houden we nog even binnen ons team. Dan sturen we jullie hierbij allen nog een “warme kerstgroet”, waarin we speciaal nog eens denken aan alle mensen die het moeilijk hebben door ziekte, armoede of eenzaamheid. Groetjes van de Oudervereniging.


30 juni 2011

Dhr. Raphaël Declercq grootvader van Anne-Leen Declercq., Stijn Vandepitte.

6 aug. 2011

10 juli 2011

28 juli 2011

Ella zusje van Lars, dochtertje van Jens en Stefanie Verschoore - Vanwichelen. Juf Stefanie is leerkracht in de Gitsbergstraat.

7 aug. 2011

19 aug. 2011

20 aug. 2011

15 sept. 2011

29 sept. 2011

Léonce

19 okt. 2011

14 nov. 2011

14 nov. 2011

Louis zoontje van David en Annelies Lammertyn-Gesquière. Juf Annelies is leerkracht in de Gitsbergstraat.

Zuster Denise Deschamps zuster van de Heilige Vincentius en gewezen leerkracht op onze school en nadien actief als leesmoeder in het 2e leerjaar in de Gitsbergstraat.

Axelle zusje van Irene Defour, dochtertje van Dietrich en Emely Defour - Vanhaecke. Juf Emely is leerkracht in de Torhoutstraat.

Zuster Beatrice Dejardin zuster van de Heilige Vincentius.

zusje van Justin Deleye. 3 okt. 2011

Mevr. Edith Dobbels moeder van Martial en Nadine Feys - Deryckere, gewezen leerkrachten op onze school.

broertje van Sarah Dehouck. 30 sept. 2011

Dhr. Roger Mesure

overgrootvader van Tibo en Febe Casier.

Juliette

Yarne

Mevr. Solange Van Parys grootmoeder van Céline, Cédric en Cérian De Clerck.

zusje van Pauline Reyes San Nicolas. 29 sept. 2011

Dhr. Luc Hemeryck echtgenoot van Tine Cneut, kinderverzorgster op onze school.

Nina zusje van Zohra en Lauren Desloovere.

aug. 2011

overgrootmoeder van Jutta en Cis Vanbrabant, grootmoeder van juf Tine Verhaeghe, leerkracht in de Torhoutstraat.

Seppe zoontje van Bram en Renée Baert-Cools, kleinzoontje van Liliane Coppé, directeur.

Mevr. Ivonne Seurinck

20 nov. 2011

Dhr. Willy De Loof grootvader van Emilia Cloet.

04 dec. 2011

Mevr. Astrid Proot moeder van Liliane Bossier, middagmoeder in de Gitsbergstraat.

kerstkrant 2011  

kerstkrant

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you