Page 1

Handleiding voor leerkrachten/begeleiders Met je leerlingen naar de basiliek van Koekelberg

Wat? De bouw van de basiliek van Koekelberg werd naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid aangevraagd door koning Leopold II (1880). Hij had het idee op het plateau van Koekelberg een nationaal pantheon te bouwen naar het voorbeeld uit Parijs (Sacré-Coeur). Pas 25 jaar later werd de eerste steen gelegd en pas na 100 werd de basiliek voltooid. De basiliek is de 5de grootste kerk ter wereld. De basiliek is een art deco monument. De art deco kenmerken bestaan uit duidelijke lijnvoering, opgebouwd uit compacte en eenvoudige volumes in baksteen, metselwerk en natuursteen. De structuur van het gebouw is volledig in gewapend beton met geglazuurde terracotta. Met terracotta creëerde men een warme sfeer ook al is dit een zeer kil materiaal.

Waarom is de basiliek een bezoekje waard? De basiliek is niet zomaar een kerk. Het heeft veel meer te bieden. Er worden niet alleen vieringen gedaan, of mensen komen niet alleen om te bidden, … De kerk heeft ook een zeer belangrijke culturele functie! Het is een art deco monument, er zijn twee musea en er lopen jaarlijks verschillende tentoonstellingen. Ook heeft u op het hoogste punt van de basiliek een prachtig 360° panorama over Brussel. Rondom de basiliek bevindt zich veel groen. Wanneer je de basiliek uitstapt kom je bijvoorbeeld op het Elisabethpark uit, ideaal om te picknicken. De basiliek is ook makkelijk te bereiken met bus, metro of tram. Er is ook voldoende gratis parking. Je kan de basiliek op eigen initiatief bezoeken. Komt u met een groep uit de eerste graad secundair onderwijs dan kan u gebruik maken van een kijkwijzer. Je kan ook een geleid bezoek aanvragen (mits betaling).

Wanneer? De basiliek bezoeken kan het hele schooljaar door! Maakt u graag gebruik van de kijkwijzer dan kunt u deze via de website downloaden en afprinten. Bezoekt u de basiliek op eigen houtje, dan is inschrijving niet nodig.


Wat mag dat kosten? Voor de panoramabezoekers zijn de musea gratis. Wij raden u aan het panoramabezoek te nemen. Je hebt hier een prachtig zicht over heel Brussel. Ook voor het invullen van de kijkwijzer is het panoramabezoek nodig. Toegangsprijs van het panorama: 4 euro per persoon, 3 euro voor groepen (min. 10 personen).

De kijkwijzer De kijkwijzer is gratis en kunt u via de website downloaden. De kijkwijzer kan ook per mail worden bezorgd. De bundel is gericht naar leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs. Via allerlei opdrachten, spelletjes, ‌ leren de leerlingen niet alleen de basiliek, maar ook het museum en zijn omgeving kennen.

De leerlingenbundel en de eindtermen in het Vlaamse onderwijs Met de leerlingenbundel voor de eerste graad secundair onderwijs worden ook enkele eindtermen vervuld nl. : Plastische opvoeding 2.1 Waarnemen 1) de leerlingen leren gericht kijken en hun kijkervaring toetsen aan reeds verworden kennis, vroegere ervaringen of eigen fantasie 3) de leerlingen leren verschillende beeldaspecten identificeren 2.2 Vormgeven 6) de leerlingen kunnen hun gedachten en ideeĂŤn door middel van een schets vastleggen. 7) de leerlingen kunnen onder begeleiding kleuren op expressieve, impressieve en symbolische wijze toepassen. 8) de leerlingen kunnen onder begeleiding vormsoorten, wormrelaties, vormvariaties, vormconcepten en vormfuncties zowel twee- als driedimensionaal toepassen in hun eigen beeldend werk. 9) de leerlingen kunnen onder begeleiding tot een expressieve weergave komen waarbij beeldaspecten, de technieken en de materialen op een verantwoorde wijze in hun persoonlijk werk worden geĂŻntegreerd. Ze streven hierbij naar originaliteit en authenticiteit. 2.3 Verwoorden 14) de leerlingen kunnen hun eigen beeldend werk naar inhoud en vorm toelichten. 2.4 Attitudes 15) de leerlingen leren zich kritisch opstellen ten opzichte van eigen werk en dat van anderen en om kritische bedenkingen te aanzien van hun creatieve uitingen te aanvaarden en te verwerken. 18) de leerlingen leren zich expressie uiten.


De leerlingenbundel en enkele vakoverschrijdende eindtermen (VOET’en) Context 2 mentale gezondheid Gebruiken beeld, muziek, beweging, drama of media om zichzelf uit te drukken; Herkennen de impact van cultuur- en kunstbeleving op het eigen gevoelsleven en gedrag en dat van anderen Context 3 Sociorelationele ontwikkeling Beargumenteren, in dialoog met anderen, de dynamiek in hun voorkeur voor bepaalde cultuur- en kunstuitingen Gebruiken cultuur en kunstuitingen om begrip op te brengen voor de leefwereld van anderen. Context 7 socioculturele samenleving 6 gaan actief om met de cultuur en kunst die hen omringt

Routebeschrijving Metro: Lijn 1A en 2, Station Simonis Tram: 19, MIVB bus: 49/87 Bus de lijn: 213/214 Auto(car): Gratis parking

Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren! Basiliek Koekelberg Basiliekvoorplein 1 1083 Brussel Telefoon: 02/421.16.60 Telefoon aanvraag geleid bezoek: 02/421.16.67 Fax: 02/421.16.61 Email: toerisme.basilica.tourisme@busmail.net of info@basilicakoekelberg.be Website: www.basilicakoekelberg.be


Oplossingen bundel Woordverklaring: Art-deco = De art deco kenmerken in de basiliek bestaan uit klare en duidelijke lijnvoering, metselwerk en natuursteen. Terracotta = “gebakken klei’, ongeglazuurd aardwerk

Oplossingen p5.: stad in een stad – architect – 100 jaar – Albert Van Huffel – Leopold de II Leopold de II koos ervoor deze prachtige basiliek te bouwen. Maar zelf heeft hij de afgewerkte basiliek nooit kunnen zien want de bouw ervan duurde ongeveer 100 jaar. Om iets te bouwen heb je sowieso arbeiders, iemand die alles betaald maar ook een architect nodig deze man/vrouw zorgt er namelijk voor dat alle plannen voor de bouw goed zijn uitgewerkt. Voor de Basiliek van Koekelberg deed Albert Van Huffel dit. De basiliek wordt ook wel eens een stad in een stad genoemd.

Oplossing p6.: Fotopuzzel

Functionalisme

Modernisme

Oplossing p8. : Glasraam 1 : Het manna Glasraam 2 : Christus kiest zijn apostelen

Kubisme

Expressionisme

Handleiding leerkrachten  

Handleiding leerkrachten (kijkwijzer)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you