Basam Books Kevät 2023

Page 1

Kevät 2023

www.basambooks.fi
”Kirjallisuudessa meitä viehättää vain villiys.”
– Henry David Thoreau: Kävelystä
TIETOKIRJALLISUUS Koko keho hengittää 6 Ostavat aivot 8 Positiivisen psykologian käsikirja 9 Kuka pelkää hammaslääkäriä? 10 Johdatus Johannes-passioon 11 Viisaat keittovalinnat 12 Yli maiden ja mannerten – Opas lentopelon hallintaan 13 Herkät johtajat 14 Shamaanimatkalla 15 Merkityksellisyyden taito 16 Mestari Eckhart. Eckhart Tolle 18 KLASSIKKOSARJA Lukija 20 Aristokratia ja evoluutio 22 Ihmisen haju 24 LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS Tiedon kirja lapsille: al-Ghazalin opetuksia 28 Ulla ja lasten turvataidot 29 Muuhalainen löytää uuden kodin 30 Metsätontun matka 32 KAUNOKIRJALLISUUS Narsisti – Sylva Harmajan tutkimukset 34 Inari 35 Villi Itä 35 Paratiisi on täällä ettekö te näe 36 Unelmakartta 37 Maaliskuussa kaikki loppui 38 Ei minun maailmassani 38
SISÄLLYS
RUNOUS Puhuttava runo -sarja Rakkauden toinen nimi 41 Merenalaiset hulmuavat osat 42

TIETOK TIETOKIRJALLISUUS

Malla Rautaparta

Koko keho hengittää

Kokokeho hengittää kertoo havainnollisin

kuvin miten terveyttä edistävää ja ylläpitävää hengittämistä voi harjoitella. Anna ajatus hengityksellesi.

Miten hengityselimistö ja hengityksen aikaansaavat lihakset toimivat? Kuinka ottaa koko keho mukaan hengittämiseen? Alati mukana kulkeva elämää rytmittävä voimavara jää usein arjessa huomioimatta. Anna tietoisesti tilaa kehoa ja mieltä tervehdyttävälle hengitykselle.

Hengittäminen on aluksi automaattista. Hengittäminen voi olla myös tietoista harjoittelua. Sen tavoitteena kutsua esiin ne käyttämättömät voimavarat, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia.

Tietoisella hengittämisellä voi oppia säätelemään autonomisen hermoston toimintaa ja vaikuttamaan mielialaan. Tietoinen hengitys myös liikuttaa ihmistä sisältäpäin. Liike alkaa rintakehästä, se pitää selkänikamat ja sisäelimet hienovireisessä liikkeessä. Parhaimmillaan hengityksen liike väreilee rengaslaineen tavoin koko kehoon.

Malla Rautaparta on joogaopettaja, neurologian fysioterapeutti, kulttuuriantropologi, tietokirjailija ja Manipura-joogastudion perustaja. Hän on kehittänyt kehittänyt ja ohjannut raskausjoogaa yli 20 vuoden ajan. Rautaparta tutkii kehollisuutta mm. joogaopettaja Vanda Scaravellin ja buddhalaisen kehomeditaatio-opettajan Will Johnsonin viitoittamilla poluilla. Malla Rautaparralta on aikaisemmin julkaistu muun muassa teos Synnytyksen liike ja rytmi – Opas synnyttämisen matkalle (Basam Books 2021).

Koko keho hengittää

Kirjailija: Malla Rautaparta

ISBN: 978-952-379-378-1

6 B A S A M B O O K S
B A S A M B O O K S 7
Malla Rautaparta

Ostavat aivot

Tämänkirjan sivuilla kohtaamme ostavan ihmisen, jonka aivot tekevät päätöksiä nykyisessä markkinaympäristössä. Se pohjautuu uusimpaan aivotutkimukseen ja sen sovelluksiin. Siinä syvennytään aivojen aktivaattoreihin, joita ovat minä, me, tunne, tieto, tavoite, aistit ja erottautuminen. Näihin aktivaattoreihin vaikuttamalla aivojen mielihaluverkosto kukoistaa ja saa ihmisen tekemään sellaisia ostopäätöksiä, jotka hän kokee merkityksellisenä. Teos pohjautuu lukuisiin tieteellisiin tutkimuksiin ja havainnollisiin tapausesimerkkeihin. Kirjan avulla yritykset saavat bisneksensä lentämään korkeuksiin.

Kirjan kohderyhminä ovat yritysten ja muiden organisaatioiden viestinnän, markkinoinnin ja myynnin ammattilaiset sekä innovaatiohenkilöstö ja palvelu- ja tuotekehittäjät. Lisäksi kuka tahansa, joka haluaa ymmärtää omaa ostokäyttäytymistään paremmin, voi tarttua kirjaan. Se on oiva kirja myös korkeakoulujen liiketalouden ja markkinoinnin opiskelijoille. Kirja on kirjoitettu havainnollisesti niin, ettei sen lukeminen edellytä ennakkotietoa aivotutkimuksesta.

Ostavat aivot

Kirjailija: Jyrki Suomala

ISBN: 978-952-379-404-7

Jyrki Suomala (KT, YTM) ratkoo yritysten ongelmia neurotieteen avulla. Hänellä on laaja kokemus toimimisesta tieteen ja liiketoiminnan rajapinnalla. Hän on myös Laurea-ammattikorkeakoulun yliopettaja ja Oulun yliopiston dosentti, minkä lisäksi hän on ollut tutkijana pitkiä aikoja Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa. Ostavat aivot on Suomalan kolmas tietokirja.

8 B A S A M B O O K S
Jyrki Suomala

Positiivisen psykologian käsikirja

Kirja esittelee laajasti positiivisen psykologian tutkimusta ja sovelluksia. Koska positiivisia ilmiöitä oli tutkittu paljon vähemmän kuin kielteisiä asioita, tämä tutkimus on herättänyt suurta kiinnostusta. Suuri osa tutkimuksesta on kohdistunut hyveisiin, kuten kiitollisuuteen, anteeksiantoon, auttamiseen ja nöyryyteen. Kaikissa kulttuureissa viisaat ovat antaneet hyvän elämän ohjeita.

Positiivisessa psykologiassa arvioidaan, miten toimivia nämä ohjeet ovat. Positiivisen psykologian piirissä kehitetään jatkuvasti uusia menetelmiä, joilla hyvinvointia parannetaan. Viime vuosina tutkimuksen kohteena ovat olleet myös kulttuurit, organisaatiot ja ympäristöt.

Markku Ojanen on psykologian emeritusprofessori Tampereen yliopistossa. Ojanen on aktiivinen keskustelija ja luennoi hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Hän on julkaissut lukuisia populaaritieteellisiä esityksiä psykologiasta.

Positiivisen psykologian käsikirja

Kirjailija: Markku Ojanen

ISBN: 978-952-379-400-9

B A S A M B O O K S 9 Markku Ojanen

Kuka pelkää hammaslääkäriä?

Erilaiset hoitopelot, sijaistraumatisoituminen ja toimenpiteisiin liiittyvät ahdistukset, ovat osa terveydenhuollon arkipäivää ja ne koskettavat lähes jokaista perhettä jollain tavoin. Lääketieteelliseen toimintakulttuuriin, toimenpiteisiin ja diagnooseihin liittyvä medikaalinen traumatisoituminen ja sen synnyttämä haitallinen stressi ei erottele sitä, oletko ammattilainen vai palvelunkäyttäjä: sen edessä olemme kaikki osa samaa ihmisyyttä.

Kuka pelkää hammaslääkäriä? -teos muistuttaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä saada korjaavia kokemuksia ja vahvistaa resilienssiä eli kykyä toipua haavoittavista kokemuksista ja kriiseistä. Terveydenhuollossa ilmenevät haavoittavat kokemukset eli medikaaliset traumat ovat hoidettavissa ja ennaltaehkäistävissä, kun osaamme lähestyä niitä monista eri näkökulmista käsin, kunnioittaen potilaiden ja työntekijöiden elettyä kokemusta ja tieteellistä näyttöä. Traumatietoisina voimme hypätä suuren askeleen kohden yksilöllistä ja yhteisöllistä toipumista, kun lakkaamme pirstomasta ihmisiä palasiksi eri asiantuntijoiden kasvatettaviksi, hoivattaviksi ja hoidettaviksi.

Hammaslääkäri ja terapeutti Kati Sarvela ja hammaslääkäri Teemu Liimatainen kuljettavat lukijan potilaiden ja omien traumaattisten kokemustensa kautta haavoittuvuuden ja toipumisen

Kuka pelkää hammaslääkäriä?

Kirjailijat: Kati Sarvela, Teemu Liimatainen

ISBN: 978-952-379-401-6

eri kerroksiin. Kirjassa on runsaasti kehollisia ja kirjoitusharjoituksia, jotka voivat tukea yksilöllistä toipumista. Samanaikaisesti Sarvela ja Liimatainen korostavat, ettei trauma ole vain yksilöllinen ilmiö, vaan rakenteellisesta väkivallasta kärsivä terveydenhuolto instituutioineen ja organisaatioineen voi traumatisoida työntekijöitään ja palvelunkäyttäjiään. Siksi kokonaisvaltaisesti parantava hoitoympäristö vaatii myös syvällistä terveydenhuollon kulttuurin ja yhteiskunnallisen ilmapiirin muutosta sekä tätä tukevaa sosiaalipolitiikkaa. Kati Sarvelalta on aikaisemmin ilmestynyt useita traumatietoisuutta käsitteleviä tietokirjoja.

10 B A S A M B O O K S
Kati Sarvela & Teemu Liimatainen

Johdatus Johannes-passioon

Johannes-passioon kertoo, mistä Bachin pääsiäisteoksessa on kysymys. Passio käydään läpi osa osalta, tekstejä ja niiden taustoja selitetään ja Bachin musiikillisia ratkaisuja avataan tavalla, jota voi ymmärtää myös ilman pitkiä musiikin opintoja. Kirjaa voi kuvata kansantajuiseksi musiikin tutkimukseksi, mutta siinä nojataan myös teologiaan, sillä passio on alkujaan kirkon musiikkia. Kirjan lopussa on

Johdatus

Johannes-passion rakennekaavio sekä teoksen teksti suomennoksineen. Kirja on hyödyllinen kumppani niin Bachin musiikin kuulijoille kuin esittäjille.

Topi Linjama on joensuulainen musiikkitieteilijä ja freelance-toimittaja, jonka kirja Matkaopas Matteus-passioon (Basam Books 2020) sai sanomalehti Karjalaisen Vuoden kulttuuriteko 2020 -palkinnon. Palkintoraati arvosti Linjaman kykyä kirjoittaa musiikista syvällisesti ja kansantajuisesti. Johdatus Johannes-passioon on tuon teoksen sisarteos.

Johdatus Johannes-passioon

Kirjailija: Topi Linjama

ISBN: 978-952-379-410-8

B A S A M B O O K S 11
Topi
Linjama

Aino Pietarinen & Maarit Kattilakoski

Viisaat keittovalinnat

Keitto höyryää, tuoksut valtaavat keittiön. On keskiviikko. Meillä syödään kerran viikossa keittoa. Viisaat keittovalinnat tarjoaa ekologisemman ja eettisemmän keiton vuoden jokaiselle viikolle satokauden aineksista.

Keittokirja tarjoaa valinnanvaraa kasvissyöjille ja sekasyöjille, luomua ja lähiruokaa. Ihan minulle tärkeistä eettisistä ja ekologisista – siis vastuullisista ja viisaista raaka-aineista.

Haluaisin olla järkevä kuluttaja, vaikka ilmastonmuutos painostaa ja vaatimukset ahdistavat.

Annan kuitenkin sipulin kirvellä silmiä ja keiton kiehua rauhassa. Pienillä valinnoilla lautaselle otan askelia kohti vastuullisempaa syömistä.

Viisaat keittovalinnat tarjoaa ohjeita, joissa vaihdan naudanlihan ekologisempaan peuraan, sipulin ja herneet luomuun ja lähiruokaan sekä kerman kaurakermaksi. Yksi kasvispäivä lisää viikkoon, niin otankin jo melkoisen harppauksen ilmastoystävällisempään suuntaan.

Viisaat keittovalinnat

Kirjailijat: Aino Pietarinen, Maarit Kattilakoski

ISBN: 978-952-379-396-5

12 B A S A M B O O K S

Yli maiden ja mannerten Opas lentopelon hallintaan

rullaa kiitotiellä. Se tärähtelee. Ovet on suljettu, istun turvavöissä. En pääse enää ulos. Pian ollaan ilmassa. Mitä teen, kun pelko täyttää mielen ja kauhu valtaa koko kehon? Minun on siedettävä tätä koko lennon ajan, aina laskuun asti.

Lentokone

Psykologi Paula Kinnunen on valmentanut lentopelkoisia henkilöitä yli 30 vuotta. Hän on toiminut kouluttajana kolmen eri lentoyhtiön kursseilla Itävallassa, Saksassa ja Suomessa sekä omalla vastaanotollaan. Hänellä on laaja käsitys siitä, miten lentopelko vaikuttaa elämään, niin työ- kuin yksityiselämäänkin, kun moni matka on jäänyt tekemättä, moni elämys tai kauan odotetun loman tai häämatkan ilo kokematta.

Nyt hän on koonnut kokemuksensa kirjaksi, jonka tavoite on auttaa lukijaa tunnistamaan samankaltaisia kokemuksia. Kirja ohjaa avun pariin antamalla runsaasti tietoa lentämisestä, ilmasta materiana, lentoturvallisuudesta, henkilöstön koulutuksesta ja käytännön työstä lentokoneen ohjaamossa ja matkustamossa. Kirjan tavoite on auttaa avun pariin kertomalla menetelmistä, joiden avulla on mahdollista oppia hallitsemaan lentopelkoa ja lopulta vapautua siitä.

Kirjan asiantuntijaosuuksien kirjoittamiseen ovat osallistuneet myös purseri Sari Siivonen-Yliniemelä sekä lentokapteenit Aki Järvi ja Tommi Vänskä.

Yli maiden ja mannerten –Opas lentopelon hallintaan

Kirjailija: Paula Kinnunen

ISBN: 978-952-379-391-0

B A S A M B O O K S 13
Paula Kinnunen

Herkät johtajat

Herkät ihmiset ovat perinteisesti vältelleet kilpailua, kovaa liike-elämää ja johtotehtäviä. Herkillä johtajilla on kuitenkin paljon annettavaa, sillä tulevaisuuden johtajilta vaaditaan yhä enemmän niitä ominaisuuksia, joita herkällä ihmisellä tyypillisesti on: empatiakykyä, vahvaa intuitioita, näkemyksellisyyttä, eettisyyttä ja vastuunkantokykyä.

Usein herkän ihmisen potentiaali ja osaaminen jäävät kuitenkin huomioimatta, sillä herkät piilottavat helposti osaamisensa, jos he kokevat, että heistä yritetään vain hyötyä – eikä tekemisessä ole suurempaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Lisäksi he uupuvat oravanpyörässä muita helpommin varsinkin, jos he tekevät omien arvojen vastaista työtä.

Meillä on olemassa jo nyt johtajia, jotka tunnustautuvat erityisherkäksi. Toiset ovat löytäneet herkän puolensa vasta viime vuosina, sillä yhteiskunta ei ole perinteisesti arvostanut näitä piirteitä. Kirja sisältää herkkien johtajien haastatteluita sekä kirjailijan oman tarinan herkkyyden maailmassa.

Mari Valonmeri on psykologiaan erikoistunut

HTM, entinen toimittaja ja liiketoimintalähtöisen työkykyjohtamisen kehittäjä – ja herkkä. Hän on kirjoittanut kolumneja ja blogeja yli kymmenen vuoden ajan.

Herkät johtajat

Kirjailija: Mari Valonmeri

ISBN: 978-952-379-392-7

14 B A S A M B O O K S
Mari Valonmeri

Saara Metsäranta, Pauliina Aarva (toim.)

Shamaanimatkalla

Shamaanimatkalla johdattaa shamanismin maailmankuvaan ja ihmiskäsitykseen. Se kertoo, mitä shamanistinen mielenmatka on ja millaisilla käsitteillä siitä voi puhua. Kirja sisältää kertomuksia henkilökohtaisista shamaanimatkoista ja erilaisista transsitilojen kokemuksista. Teos ilmentää, kuinka shamanistinen ajattelu heijastuu kirjoittajien arjessa tai osana henkilökohtaista kasvutarinaa.

Kirjan teemoja ovat ihminen osana luontoa ja shamanistinen luontokäsitys, ihmisyyden intuitiivinen ja myyttinen puoli, sekä yhteisöllisyyden merkitys yhteytenä luontoon ja toisiin ihmisiin.

Kirjaan ovat kirjoittaneet Kalle Ruohomäki, Tuomas Rounakari, Ukko Kärkkäinen, Nina

Pörn, Pia Paananen, Pauliina Aarva, Mervi Erkkilä, Mai Syrjälä, Maria Rantsi, Emma Jäntti ja Saara Metsäranta.

Shamaanimatkalla

Toimittajat: Saara Metsäranta, Pauliina Aarva

ISBN: 978-952-379-398-9

B A S A M B O O K S 15
16 B A S A M B O O K S

Elisa Vepsäläinen

Merkityksellisyyden taito

Merkityksellisyydestä on tullut aikamme megatrendi niin ihmisen oman elämän kuin yritysten, työelämän ja brändienkin kannalta. Elämämme on vauraampaa ja turvatumpaa kuin koskaan aiemmin, mutta moni kokee silti ahdistusta, masennusta ja tyhjyyden tunnetta. Materialistisesti olemme saavuttaneet lähes kaiken, mutta kaipaamme syvällisempää yhteyttä itsemme ja maailman välillä. Henkilökohtaisen onnentunteen tavoittelu ei riitä, vaan merkityksellinen elämä saattaakin löytyä vasta, kun huomio suunnataan yksilöllisistä tavoitteista suurempia päämääriä kohti.

Merkityksellisyyden kokemus onkin perustarve. Se on myös suuri, usein hyödyntämätön voimavara. Merkityksellisyyden taito syntyy kyvystä vastata maailman tarpeisiin oman osaamisen, kykyjen ja toiminnan avulla.

Teos antaa keinoja siihen, kuinka merkityksellisyyden kaipuun ja taidon voi valjastaa niin henkilökohtaiseksi kuin yhteisölliseksi voimavaraksi. Tutustumalla omiin vahvuuksiimme ja etsimällä tapoja hyödyntää niitä voimme elää

merkityksellisempää elämää ja saada myös aikaan konkreettista muutosta ympärillämme.

Kirjaan on haastateltu 20 ihmistä, jotka ovat lähteneet murtamaan totuttua ajattelua ja suuntaamaan energiansa yhteiskunnallisten ja jopa globaalien ongelmien ratkaisemiseksi. Heidän joukossaan ovat Supercellin vastuullisuustyöstä vastaava Maria Facal, Ruskeat tytöt -median perustaja ja kirjailija Koko Hubara, kuvajournalisti ja ihmisoikeusvaikuttaja Meeri Koutaniemi, Iceheartsin käynnistänyt Ville Turkka, Compensaten perustaja Antero Vartia ja pakolaisena Suomeen tullut IT-alan yrittäjä Mustafa Abdulameer. Tarinat inspiroivat ja rohkaisevat etsimään elämän tarkoitusta omien taitojen hyödyntämisestä yhteiseksi hyväksi.

Kirjoittaja on johtanut pakolaisten työllistymistä ja yrittäjyyttä edistävää Startup Refugeesia ja keskittynyt työurallaan yhteiskunnalliseen muutokseen ja sosiaalisiin innovaatioihin. Häntä ohjaa merkityksellisyyden kaipuu ja halu olla mukana ratkaisemassa yhteiskunnallisia ongelmia.

Merkityksellisyyden taito

Kirjailija: Elisa Vepsäläinen

ISBN: 978-952-379-411-5

B A S A M B O O K S 17

Daniel Nylund Mestari Eckhart. Eckhart Tolle

tarkastelee kriittisesti Eckhart Tollen opetusta ajattelemisen, tuntemisen ja toimimisen merkityksestä. Ne ovat uushenkisyydelle tyypillisiä käsityksiä todellisuuden luonteesta, ajan ja egon olemuksesta, pahuudesta ja kär-

Teos

simyksestä, valaistumisesta ja läsnä olemisesta. Jäljelle jää kuva poissaolon mestarista, jonka opetus antaa heikot ja ehkä vahingollisetkin eväät menneiden traumojen, nykyisten tilanteiden ja huomisen haasteiden kohtaamiseen.

Keskiajalla vaikuttanut kristitty teologi, filosofi ja mystikko Mestari Eckhart, jonka nimen Tolle otti tuotenimekseen, on paljon syvällisempi ihmishengen haastaja ja herättäjä. Entisenä fundamentalistina Daniel Nylund käsittelee intiimisti vaikeaa suhdettaan Jumalaan ja itseensä näiden mestareiden kautta. Hän kuvaa matkaansa kokonaisvaltaisempaan tapaan kohdata poissa olevan tuntuinen Jumala rehellisessä vuorovaikutuksessa itseen, toiseen ja kosmoksen.

Daniel Nylund kirjailija ja bloggari, itsetuntemuskouluttaja, kohtaamisopas sekä sovintokonsultti. Hän toimii Ystävyyden majatalon isäntänä.

Mestari Eckhart. Eckhart Tolle

Kirjailija: Daniel Nylund

ISBN: 978-952-379-390-3

18 B A S A M B O O K S

KLASSI KLASSIKKOSARJA

Marcel Proust, suom. Sampsa Laurinen

Lukija

Marcel Proustin (1871–1922) essee Lukija (Sur la lecture, 1905) pohtii, mitä lukeminen on.

Proust osoittaa, miten erityislaatuista keskustelua lukija käy mielessään kirjan kanssa. Samalla hän kuvaa elävästi lapsuutensa lukukokemuksia ja arvioi lukumieltymyksiin ja maun kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä.

Lukija tarjoaa painokkaan puheenvuoron lukutaidon kriisistä käytävään keskusteluun. Proust korostaa lukijan vastuuta: kirjat ovat ajattelun välineitä, jotka väärin käytettyinä muuttuvat ajattelun korvikkeiksi.

Proust luo oman lukemisen teoriansa, jonka valossa hän pohtii myös kirjallisuuden terapeuttisia mahdollisuuksia.

Kokonaisuudesta kasvaa tarkkaavaisen, kriittisen ja luovan lukemisen ylistys.

Kirjailija: Marcel Proust

Suomentaja: Sampsa Laurinen

ISBN: 978-952-379-387-3

Lukijaa pidetään Marcel Proustin ensimmäisenä julkaistuna tekstinä, jossa hänen tunnistettava tyylinsä tavoitti täyden terävyytensä.

Lukija oli alkujaan esipuhe Proustin ranskaksi kääntämään John Ruskinin kirjaan Seesam ja liljat.

Suomentaja Sampsa Laurinen osoittaa seikkaperäisessä esseessään Proust Ruskinin poluilla, millaisista tekijöistä Proustin tyyli syntyi ja millaisia vaikutteita Proust omaksui tutkiessaan ja kääntäessään John Ruskinin tuotantoa vuosina 1899–1905.

”Tämä ei ole vain esipuhe vaan omaperäinen essee, herkullinen, liikuttava, miellyttävä, hillityn melankolinen ja hauska kyynelten lomassa. Muistot sekoittuvat unelmiin ja fantasia todellisuuteen, kuten hyvin herkän filosofin sielussa."

– André Beaunier, Le Figaro 5.6.1906.

”Jo esipuheen ensimmäisillä riveillä koin tulleeni tuntemattoman maan rajalle. --. Tuo ainutlaatuinen hippunen salli meidän jo silloin aavistaa, millaisia esiintymiä yksineläjä oli juuri löytänyt.”

– François Mauriac, Du côté de chez Proust (1947).

20 B A S A M B O O K S
”Lukeminen on ystävyyttä, mutta vilpittömämpää.”

“Laatiessaan esipuhetta kirjaan Seesam ja liljat, etenkin luodessaan kuvia huoneesta, pylväistä ja lopulta ajasta Proust loi perustan kuvakirjoitukselleen. Sikäli ei ole liioiteltua sanoa, että tässä esipuheessa syntyi Kadonnutta aikaa etsimässä -teoksen tyyli.”

– Eri Wada, L’évolution stylistique de Marcel Proust à travers la traduction des ouvrages de John Ruskin, Équinoxe 14/1997.

”Kenties lapsuutemme kaikkein kokonaisvaltaisimmin elettyihin päiviin kuuluvat sellaiset, jotka luulimme jättäneemme taaksemme kuitenkaan elämättä niitä muutoin kuin suosikkikirjan parissa.”

– Marcel Proust, Lukija.

B A S A M B O O K S 21
22 B A S A M B O O K S

Aristokratia ja evoluutio

William

Hurrell Mallockin konservatismin klassikkoteos Aristokratia ja evoluutio (Aristocracy and Evolution, 1898) avaa näkymän niin 1800-luvun lopun sosiologian tilaan kuin viktoriaanisten ideologioiden valtakamppailuunkin: konservatiivin oli hyvä tuntea sosialismin opit ajalta, jolloin työväenliike alkoi vallata sijaa myöhäisviktoriaanisen Englannin poliittisessa kulttuurissa. Samoin sosialistin oli hyvä tietää konservatiivin ajattelutapa. Tärkeintä kuitenkin oli tietää, ketkä todella olivat edistyksen moottoreita, kapitalistitko vaiko työläiset. Vanha aksiooma “tunne itsesi” täydentyy Mallockilla machiavellistisesti aksioomalla “tunne vihollisesi”. Rautarouva Thatcher omaksui sen, kun Mallockin teoksista otettiin uuskonservatismin huumassa 1980-luvulla uusintapainoksia.

Mallockin teoksesta lukija saa selkeän käsityksen siitä, mitkä konservatismin periaatteet olivat, sil-

lä hän ryöpytti tasa-arvosta, vallan- ja tulonjaosta ja tuotantovälineiden valtiollistamisesta unelmoijia. Hän terävöitti antimarxilaista käsitystä kapitalistisesta tuotantojärjestelmästä ja löysi harvainvallalle niin rajuja perusteluja, että ne ovat tyrmistyttäneet sosialisteja 1800–1900-lukujen vaihteesta näihin päiviin asti. Niiden purevuus ei jätä ketään poliittisista aatteista kiinnostunutta kylmäksi. Tieteen historian tutkija voi lukea Mallockia syntymässä olevan yhteiskuntatieteen kritiikkinä: hän pyrki palauttamaan Herbert Spencerin evolutionistisen sosiologian ja Karl Marxin historiallisen materialismin lainalaisuudet ja muut ajan suuret teoriat maan pinnalle analysoimalla läheltä niitä voimia, jotka käytännössä yhteiskuntaa liikuttivat niin talouselämässä kuin politiikassakin. Hän osoitti, miten merkittävä ’edistyksen’ tekijä suhteellisen pieni joukko poikkeuksellisen kyvykkäitä ja tehokkaita yksilöitä historiassa on.

Aristokratia ja evoluutio

Kirjailija: W.H. Mallock

Suomentaja: Anssi Halmesvirta

ISBN: 978-952-379-353-8

B A S A M B O O K S 23
W.H. Mallock, suom. Anssi Halmesvirta

Ernő Szép, suom. Anssi Halmesvirta

Ihmisen haju

Autobiografinen proosateos Ihmisen haju (Emberszag, 1945) kertoo Budapestin juutalaisten eloonjäämiskamppailusta ja juutalaismiehistä pakkotyöleirillä loka-marraskuussa 1944.

Yli kolmekymmentä teosta julkaissut runoilija, näytelmäkirjailija ja esseisti Ernő Szép (1884–1953) kuvaa ja kommentoi kokemaansa ja näkemäänsä yksityiskohtaisesti kuin päiväkirjaa ja kronikkaa rinnakkain kirjoittaen. Hänen äänensä on holokaustikirjallisuudessa omalaatuinen: itseironinen Szép välttää leirin vartijoiden ja sotilaiden jatkuvaa tuomitsemista eikä hän moralisoi puhuessaan juutalaisten suhteista kristittyihin ja omiin käännynnäisiin.

Leirille marssiessaan hän tarkkailee toveriensa raskasta, pelonsekaista taivallusta: sodan ja nuoliristiläisten hirmuvallan kärjistämät ihmisten

heikkoudet, vahvuuden ja pahuuden, hän rekisteröi tarkasti, jopa minuutilleen. Väkivallan ja nälän aiheuttamasta ahdistuksesta ja turtumisesta hän kertoo välillä hirtehishuumorillakin ikään kuin se olisi muuttumassa normaaliksi. Ihmisen haju haisee omasta ja tuntemattomien naapurien puutteellisesta hygieniasta, mutta se huokuu myös heidän yksilöllisistä piirteistään ja kärsimyksen täyttämästä leirielämästä. Hämmentyneen, mutta tarkkanäköisen lapsen tavoin Szép ei silti hyväksy ihmisen julmuutta toista ihmistä kohtaan. Hän ei vaivu epätoivoon, vaan karaistuu.

Sairastuvalle jouduttuaan Szép selvisi leiriltä hengissä, mutta hänen muistelmansa unohtuivat pitkäksi ajaksi, sillä ne eivät sopineet sosialismin kirjallisuuskäsitykseen.

Ihmisen haju

Kirjailija: Ernő Szép

Suomentaja: Anssi Halmesvirta

ISBN: 978-952-379-407-8

24 B A S A M B O O K S
B A S A M B O O K S 25

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS

B A S A M B O O K S 27 LASTEN

Abu Hamid al-Ghazali, suom. Saila Kujanpää

Tiedon kirja lapsille: Al-Ghazalin opetuksia

Tiedon kirja lapsille: al-Ghazalin opetuksia on lapsille kirjoitettu versio klassisen islamin oppineen Abu Hamid al-Ghazalin teoksesta Tiedon kirja. Se on osa laajempaa teosta Ihya ‘Uluum al-Din, joka on yksi islamilaisen perinteen keskeisimmistä teoksista. Tiedon kirja on teoksen ensimmäinen osa ja koko muun teoksen perusta; siinä al-Ghazali avaa tiedon käsitettä, joka hänelle on ennen kaikkea sydämen tietoa. Sydämen tieto on sitä, että ihminen pyrkii tietoisesti vastustamaan huonoja taipumuksiaan ja kehittämään itsessään hyveitä, kuten myötätuntoa, anteliaisuutta ja kiitollisuutta.

Tiedon kirja lapsille on lapsille kirjoitettu ja muokattu versio al-Ghazalin alkuperäisistä opetuksista. Siinä al-Ghazalin opetukset on puettu lapsille mielekkäiden tarinoiden muotoon. Tarinoiden kautta lukija tutustuu islamin opetuksiin mielekkäästä elämästä ja oman itsetuntemuksen tärkeydestä.

Tiedon kirja lapsille: Al-Ghazalin opetuksia

Kirjailija: Abu Hamid al-Ghazali

Suomentaja: Saila Kujanpää

ISBN: 978-952-379-405-4

28 B A S A M B O O K S
Teoksen on suomentanut Saila Kujanpää.

Ulla ja lasten turvataidot

Jokaisella

lapsella on oikeus elää turvassa ja tulla hyvinpidellyksi.

On tärkeää, että lapsi oppii mahdollisimman varhain tunnistamaan, mikä on oikein ja mikä väärin ja erityisesti suojaamaan itseään. Opettamalla turvataitoja lapsille luodaan ilmapiiriä, jossa lapsi voi kertoa huolistaan ja peloistaan mahdollisimman varhain. Näin turvallinen tila puhumiselle on luotu jo ennakkoon mahdollisen ikävän kokemuksen varalta.

Koska yhä useampi lapsi altistuu ja kokee lähisuhdeväkivaltaa, on lapsia rohkaistava puhumaan vaikeistakin asioista. Kun lapsi oppii, että kaikesta voi puhua ja kaikesta on mahdollista selvitä, se madaltaa kynnystä kertoa koetuista asioista ja huolista omille vanhemmilleen tai muille turvallisille aikuisille. Se myös auttaa suhtautumaan empaattisesti muita lapsia kohtaan ja auttamaan tarpeen tullen ystävää – aivan kuten missä tahansa muussakin onnettomassa tapahtumassa.

Ulla ja lasten turvataidot on esiopetus- ja alakouluikäisille lapsille suunnattu turvataitokirja, jossa Ulla ja Domi joutuvat moniin vaikeisiin tilanteisiin. Onneksi he osaavat opettaa toisilleen turvataitoja, kuinka selviytyä pelottavistakin asioista. Yhdessä Ulla ja Domi opettelevat ein sanomista, avun hakemista ja turvallisille aikuisille kertomista sekä omaa oikeuttaan koskemattomuuteen. Kirja herättelee lasta ja aikuista keskusteluun turvataidoista ja ihmisoikeuksista.

Ulla ja lasten turvataidot

Kirjailija: Katja Kytölä

Kuvittaja: Jutta Kivilompolo

ISBN: 978-952-379-360-6

B A S A M B O O K S 29

Muuhalainen löytää uuden kodin

Muuhalaisen metsä hakataan ja metsän eläimet joutuvat etsimään uuden asuinpaikan. Muuhalainen on limakko, jonka täytyy ryömiä maata pitkin. Se ei voi lentää eikä juosta pois. Miten muuhalainen ratkaisisi pulman?

Naapurit ja ystävät tarjoavat apuaan, ja uusi koti löytyy hakkuuaukean toiselta laidalta. Samalla löytyy uusia ja vanhoja ystäviä, jotka ovat olleet kadoksissa.

Muuhalaisen metsä hakataan ja metsän eläimet joutuvat etsimään uuden asuinpaikan. Muuhalainen on limakko, jonka täytyy ryömiä maata pitkin. Se ei voi lentää eikä juosta pois.

Miten muuhalainen ratkaisisi pulman? Naapurit ja ystävät tarjoavat apuaan, ja uusi koti löytyy hakkuuaukean toiselta laidalta. Samalla löytyy uusia ja vanhoja ystäviä, jotka ovat olleet kadoksissa.

Anja Hatva on kuvittaja, graafikko ja tietokirjailija. Hänen aikaisempia lastenkirjojaan ovat muun muassa teokset Markku on yksin (Gummerus 1980) ja Toiveiden maassa (Tammi 1984).

löytää uuden kodin

Muuhalainen löytää uuden kodin

Kirjailija ja kuvittaja: Anja Hatva

ISBN: 978-952-379-402-3

Anja Hatva on kuvittaja, graafikko ja tietokirjailija. Hänen aikaisempia lastenkirjojaan ovat muun muassa Markku on yksin (Gummerus) ja Toiveiden maassa (Tammi)

ISBN

30 B A S A M B O O K S
Anja Hatva
MUUHALAINEN
Anja Hatva
B A S A M B O O K S 31
Anja Hatva Kuva: Marko Nevanperä

Aija Käkelä-Laine & Päivi Pöyhölä

Metsätontun matka

”Metsätonttu kotinsa juurella on kummissaan. Kuuntelee apeana. Hyönteiset hyrisevät, sirisevät, tuuli tuivertaa, linnut visertävät, mutta kikerrykset, kiljahdukset, huhuilevat houkutukset metsästä puuttuvat.”

Metsätontun

matka on ihastuttava kuvakirja

Metsätontusta, joka lähtee eläinystävineen etsimään ikimetsien peikkoja. Peikot kun katosivat samalla kun katosivat lähimetsän puut.

Se on sadunomainen tarina metsän todellisuudesta ja sopii lahjaksi, luettavaksi, katsottavaksi kaikenikäisille.

Tarinan on kirjoittanut toimittaja, käsikirjoittaja

Aija Käkelä-Laine, joka uskoo kestävään kehitykseen. Kuvittaja on skenografi Päivi Pöyhölä, joka on työskennellyt liki 40 vuotta teatterin parissa suunnitellen lavastuksia, puvustuksia ja julisteita. Metsätontun matka on ystävysten ensimmäinen yhteinen kuvakirja.

Metsätontun matka

Kirjailija: Aija Käkelä-Laine

Kuvittaja: Päivi Pöyhölä

ISBN: 978-952-379-393-4

KAUNO KAUNOKIRJALLISUUS

Marikki Piirtola

Narsisti –Sylva Harmajan tutkimukset

Naisten kosto on suloinen! Hyytävä kirja, jota ei voi jättää kesken.

Narsisti on jatkoa Sylva Harmajan tutkimukset -sarjassa aiemmin ilmestyneelle Pahat enkelit -jännitystarinalle.

Tampereen poliisin uusi kriisijohtaja Ilpo Manner on komea, hymyilevä ja valehteleva mies, joka on tottunut saamaan haluamansa keinolla millä hyvänsä.

Pitkäniemen sairaalan johtaja Emma Mannola pyytää ystävänsä rikostutkija Sylva Harmajan apua, ja Sylva joutuu tekemään elämänsä vaikeimman ratkaisun, jonka kanssa on elettävä loppuelämä.

Narsisti vie hyytävän jännittävälle matkalle, jonka jälkeen kaikki on toisin. Miten käy Sylvan?

FM Marikki Piirtola on luovan kirjoittamisen opettaja, kuvataiteilija ja näytelmäkirjailija.

Narsisti – Sylva Harmajan tutkimukset

Kirjailija: Marikki Piirtola

ISBN: 978-952-379-408-5

34 B A S A M B O O K S

Anne Lukkarila

Inari

Inarissa pidettävä kansainvälinen ympäristöseminaari sotkee virkavapaata viettävän rikostutkija Pertti Lämsän kalastusloman, kun hänen matkapuhelimeensa ilmestyvien koordinaattien perusteella alkaa löytyä ruumiita. Paljastuu, että uhrit ovat aiemmin Lapissa kadonneita ulkomaalaisia turisteja, kukin maailman eri mantereelta. Uhrien kuolintapa ja käytetty rekvisiitta viittaa murhien olevan ympäristökannanottoja.

Ilmastokonferenssin päätähden Noah Greenin avustajat ja lähipiiri ajavat omia taloudellisia intressejään ja Noahia vainoavan Arkkivihollisen uhkailut ovat saaneet myös Supon paikalle. Ri-

Miika Nuutinen

Villi Itä

Kolmekymppiset antisankarit ovat jääneet elelemään kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan. He ovat vapaaehtoisesti yhteiskunnan ja maantieteen marginaalissa, suojassa ruuhkavuosilta. Kilpailuyhteiskunnan kelpuuttamiksi dynaamisiksi, paineenkestäviksi moniosaajiksi heistä ei ehkä olisikaan.

Pätkätöiden ja pätkäsuhteiden lomassa miehet samoavat rajaseudun saloilla, soilla, järvillä ja joilla ja nauttivat rajavyöhyketerapiasta. Autiotuvan hämärässä on aikaa pohtia elämän tarkoitusta. Kaikki säät ja vuodenajat ovat näiden miesten mielestä retkeilyyn sopivia. Metsässä he tuntevat olevansa enemmän kotonaan kuin missään muualla.

ISBN: 978-952-379-409-2

kostoimittajan urasta haaveileva Carita Saastmoinen on tullut juttumatkalle seminaariin ja haluaa paljastaa seminaarin pääpuhujaa maalittavan Arkkivihollisen.

Seminaariviikon edetessä uhriluku kasvaa, eikä lopulta viidentenä päivänä asiaa voida enää poliisin taholta pitää salassa. Carita ei ennätä muun yleisön tapaan tietää murhista ajoissa eikä näin ollen tajua joutuneensa vaaraan.

Anne Lukkarila on luovan kirjoittamisen kirjoittajaohjaaja, kirjailija ja kustantaja.

ISBN: 978-952-379-297-5

Retkeilijämiesten välineet eivät aina ole ensiluokkaisia, mutta luovuus auttaa: pressusta, oksista ja kengännauhoista voi kyhätä lautan, tyhjästä viinipussista syntyy ilmalla täytettynä kätevä varakelluke kanoottiin ja kun varaustupaan ei ole varaa, voi nukkua lumilinnassa havujen päällä, tähtien alla. Mitään kovin hyödyllistä miehet eivät saa aikaan, kun esimerkiksi polttopuiden teko vaihtuu toteemipaalun toteuttamiseksi kaljan ja moottorisahan voimalla.

Miika Nuutisen Villi Itä on lempeän huumorin ja pohjoiskarjalaisen puheenparren sävyttämä kertomus elämästä syrjässä, rakkaudesta luontoon ja miesten välisestä ystävyydestä.

B A S A M B O O K S 35

Riikka Szalai

Paratiisi on täällä ettekö te näe

lävitse on pakko päästä, kaukana välkähtelevää valoa kohti. Pyrkimys kuljettaa nuoren suomalaisen majataloemännän Balatonilla syvälle omiin lapsuuden muistoihin, mutta samalla puoliso tuntuu etääntyvän yhä kauemmaksi.

Muurin

Omat ja suvun menetykset ja traumat ovat läsnä kesän kuukausina, kun pariskunta on lähdössä synnyttämään esikoistaan Suomeen. Lopulta vaikuttaa siltä, että koko ympäristö yrittää auttaa, kaikki omalla tavallaan.

Paratiisi on täällä ettekö te näe

Kirjailija: Riikka Szalai

ISBN: 978-952-379-406-1

36 B A S A M B O O K S

Unelmalistasta tuttu Meiju jatkaa seksin täyteisiä seikkailujaan, mutta tällä kertaa hän matkustaa auton sijasta paljon junalla ja lentää myös ulkomaille, Kreetalle.

Seikkailuidensa lomassa hän katselee ja kuuntelee sekä tapaa erilaisia ihmisiä. Kirjassa pohditaan katsomista, näkymistä ja näkymättömyyttä. Keski-ikäinen nainen on vielä nykyaikanakin

Unelmakartta

kulttuurissamme helposti eroottisesti näkymätön. Toisaalta jotkut pitävät seksin sarallakin katsomisesta, toiset taas haluavat tulla katsotuiksi. Ehkä Meiju näkee lopulta enemmän myös itsestään.

Unelmakartta jatkaa Kirsi Karhun Unelmalista-esikoiskirjasta tutun Meijun tarinaa ja seikkailuja.

Unelmakartta

Kirjailija: Kirsi Karhu

ISBN: 978-952-379-399-6

Kirsi Karhu
B A S A M B O O K S 37
Kirsi Karhu Kuva: Jamita Lehtosaari

Maaliskuussa kaikki loppui

”NytHeikki ainakin uskoisi. Ehkä lopulta jopa ymmärtäisi. Jos ei, tähdet päättäisivät heidän kohtalostaan, eikä Mari epäillyt yhtään auttaa niitä, käyttää hyväkseen niiden viiltävän teräviä sakaroita.”

Helmi istuu keittiönpöydän äärellä, tarkkailee naapurissa asuvan Marin elämää ja yrittää kirjoittamalla ratkaista, mikä siinä on pahasti vinossa. Samalla hänelle avautuu mahdollisuus unohtaa omat ongelmansa – omasta ikkunasta on helpompi katsoa ulos kuin sisään. Luovan kirjoittamisen opettaja Senni lukee Helmin tarinoita, vaikka olisi toisaalta halunnut jättää ne kokonaan lukematta. Jonkin pinnan alle kätkeytyvän, syvyyksistä asti nousevan rikinkatkuisen pahan, jota kohti tarinoiden henkilöiden elämä on syöksymässä, Senni vaistoaa. Tarinoiden kaunis kotiäiti pelkää, koska joutuu jatkuvasti peittelemään. Hän peittelee selvitäkseen hengissä.

Terhi Raikas

Ei minun maailmassani

Kunpoliittiset johtajat eivät osaa säilyttää maailmanrauhaa, onneksi on olemassa valveutuneita nuoria!

Somen kautta nuoret saavat äänensä kuuluviin ja näyttävät, etteivät hyväksy maailmassaan sotaa, pahuuttaja väkivaltaa. Pystyvätkö tavalliset teini-ikäiset ystävykset pelastamaan maailman kolmannelta maailmansodalta?

ISBN: 978-952-379-289-0

Näille naisille muutos on ainut mahdollisuus, ja kun he kohtaavat toisensa, siihen avautuu tilaisuus. Ilman surua, tuskaa, pelkoa, kipua ja kohtalokkaita seurauksia se ei tapahdu. Pikkuhiljaa vanhan elämän alta alkaa kuitenkin raapiutua esiin jotain uutta, aitoa ja tavoittelemisen arvoista. Naiset saavat kerättyä rohkeutta päästää irti ja katsoa sisään omasta ikkunastaan. Lopuista tulee alkuja, kesä taittaa talven ja laskeva aurinko näyttäytyy uutena nousevana.

Sari Kaarniranta on kirjailija, jota kiinnostavat jännitteet ihmissuhteissa, niiden syyt ja seuraukset. Sanoja enemmän häntä kiinnostaa se mikä jää sanomatta ja esillä olevaa enemmän kaikki piiloon jäävä. Maaliskuussa kaikki loppui on Kaarnirannan viides romaani.

ISBN: 978-952-379-301-9

Terhi Raikas on 28-vuotias esikoiskirjailija, jonka sydäntä lähellä ovat ympäristönsuojelu ja nuorisopolitiikka. Näistä aineksista syntyi jännittävä, lähitulevaisuuteen sijoittuva romaani, joka innostaa vaikuttamaan kaikille tärkeiden asioiden puolesta.

38 B A S A M B O O K S

RUNOU RUNOUS

Puhuttava runo

hiipii lukijansa tai kuulijansa ihon alle, havahduttaa ajattelemaan ja puhuttelee inhimillisyydellään.

Puhuttava runo nostaa esille inhimillisen kokemuksen monimuotoisuuden viisaasti ja hienosäikeisesti.

40 B A S A M B O O K S

Terhi Forssén

Rakkauden toinen nimi

ISBN: 978-952-379-388-0

Terhi

Forssénin toinen teos on monimateriaalinen kirje kuolleelle isälle. Muistokirjoitus. Se mitä ei ehditty sanoa.

Teoksessaan Forssén vastaa runoitse myös isoisoisoisoäidilleen, joka oli runoilija 1900-luvun alun Hangossa.

Tänään varikset parveilivat kanaalin varrella kuin sorsat. Sen olisin kertonut. Ja sen, kun katsoo kerrostalon ikkunoista sisään, ja näkee, kuinka ohuita ovat huoneiden väliset seinät.

B A S A M B O O K S 41

Nina Rintala

Merenalaiset hulmuavat osat

Nina Rintalan neljäs runokokoelma mahtavoi meren monihulmuisuutta. Runoissa meri on suojelun ja seikkailun arvoinen alkukoti.

Nina Rintala (s.1970) on Jyväskylästä kotoisin oleva runoilija, ohjaaja, pedagogi ja lavarunoaktiivi. Rintala ammentaa voimaa luonnosta ja on vienyt runotapahtumia myös metsään ja merelle. Häneltä on aiemmin julkaistu teokset Kuukorento (Hai 2014) Paperiperho (Kirjokansi 2015) ja Puut taipuvat puoleeni (Basam Books 2020).

Merenalaiset hulmuavat osat

Kirjailija: Nina Rintala

ISBN: 978-952-379-389-7

42 B A S A M B O O K S
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.