Page 1

Adverteren in de Overschiese Krant?

Woensdag 28 maart 2012

Deze week o.a. in de

15-jarig bestaan van kinderdagverblijf In De Wolken

Overschiese Penning voor Leo Brand OVERSCHIE - De onderscheiding voor personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Overschiese samenleving, de Overschiese Penning, werd donderdag 21 maart overhandigd aan de heer Leo ’Educatieve Tuinen’ Brand.

BEL DAN:

0180 641 022 www.baruitgeverij.nl info@baruitgeverij.nl

De penning werd tijdens de viering van de nationale Boomfeestdag uitgereikt door deelraadsvoorzitter Kees van der Meer. Leo Brand, de drijvende kracht achter de Educatieve Tuinen aan de Professor Bolklaan, ontving de Overschiese Penning als dank voor zijn inzet en passie voor de Educatieve Tuinen in de deelgemeente Overschie.

Begraafplaats en crematorium Hofwijk

De heer Brand maakte de Boomfeestdagen in Overschie tot een groot succes. Hij zorgde er altijd voor dat vele kinderen bij konden dragen aan het groener maken van Overschie. Daarnaast is hij

Nationale Boomfeestdag

UITGEVERIJ

Nieuw mailadres redactie

Deelraadsvoorzitter Kees van der Meer reikte de Overschiese Penning uit aan Leo Brand. Foto: R. van Twist

een zeer gepassioneerd bioloog die op zijn Educatieve

Tuinen vele activiteiten organiseert met de basisschoolkin-

Wijkdeals: lokale aanbiedingen op internet

deren in Overschie. Dit jaar gaat Brand met pensioen.

Delfshaven bij Ons Rotterdam OVERSCHIE - Op zondag 15 april verzorgt Jan Groen in ‘t Woud een beeldpresentatie over Delfshaven met de titel: Tussen Marconiplein en Delfshavense Schie. Jan is opgegroeid in deze omgeving en weet dus veel te vertellen.

www.overschiesekrant.nl

Deze presentatie is een herhaling van 19 februari, die toen volledig was volgeboekt. De presentatie vindt plaats in het onderkomen van de stichting Ons Rotterdam aan Kerkwervesingel 53 in

Zie pagina 2 en 3

De redactie van de Overschiese Krant heeft een nieuw mailadres. Kopij kan vanaf heden gemaild worden naar redactieoverschie@baruitgeverij.nl. Het oude mailadres kunt u uit uw administratie verwijderen. Mail die naar het oude mailadres gestuurd wordt, wordt per 1 april niet meer verwerkt.

Rotterdam-Pendrecht, bereikbaar met buslijn 67. Houd rekening met een slechtere bereikbaarheid door de Rotterdamse Marathon. De aanvang is om 14.00 uur en de zaal is open om 13.30 uur. De toegang is zoals altijd gratis. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is het noodzakelijk, dat men zich aanmeld om de voorstelling te bezoeken. Dat kan telefonisch via 010-4806373 of 010-4804513 en via e-mail: info@onsrotterdam.nl.

koopzondag

bij Intratuin Pijnacker en Zoetermeer

1 april open van 10.00 tot 17.00 uur Middenstanders konden op de computers in Het Prachthuis alvast een kijkje nemen op de site van Wijkdeals. Foto R. van Twist.

© Reuters

OVERSCHIE - Het nieuwe internetplatform Wijkdeals zal op woensdag 4 april in Overschie worden gelanceerd op internet. Tijdens de presentatie afgelopen week werd

helder uitleg gegeven over het nieuwe platform en konden de aanwezigen voor deelname intekenen. Wijkdeals publiceert aanbiedingen van lokale winkeliers via een

website, mobiele applicatie, nieuwsbrief, folder, Facebook en Twitter. Voor meer info, zie www. ondernemersverenigingoverschie.nl.

Aktie potgrond 1.99

Intratuin Pijnacker Rijskade 1a. Donderdag en vrijdag koopavond. Intratuin Zoetermeer Voorweg 192. Donderdag en vrijdag koopavond. www.intratuin.nl

1.-

geeft kleur aan groen

Tapas Restaurant Alle Overschieenaren zijn van harte welkom

en krijgen 10% korting!! Tapasbar aan de Scheepstimmermanslaan 11-13

010-4365196 zie ook www.tapasbarrotterdam.nl


2

Overschiese Krant

Woensdag 28 maart 2012

Deelgemeente Overschie Burgemeester Baumannlaan 178 Postbus 10233, 3004 AE Rotterdam deelgemeente@overschie.nl www.overschie.nl

Bekendmakingen

Mededeling 2e Paasdag heeft ook de vuilnisman een dagje vrij... Op tweede paasdag, maandag 9 april haalt Roteb geen huisvuil op. Want ook de vuilnisman heeft dan een dagje vrij... In plaats daarvan komt Roteb uw huisvuil ophalen op dinsdag 10 april (een dag later dus). Houdt u er rekening mee dat, in verband met de veranderde ophaaldiensten, de vuilnisman vroeger langs kan komen dan u gewend bent (vanaf 6.30 uur). Maar ook langer kan doorwerken (tot 22.00 uur).

Van alles te doen in Overschie! 27 mrt Opzoomercafé Het Prachthuis, Abtsweg 2, 19.30 uur, www.onsoverschie.nl

30 / 31 mrt

1 apr Drijfzand Theaterproducties, Kattenmoeras Wijktheater Musica, de Lugt 17, vanaf 14:15 uur www.freewebs.com/theatermusica

2 apr

Drijfzand Theaterproducties, Kattenmoeras Wijktheater Musica, de Lugt 17, vanaf 20:15 uur www.freewebs.com/theatermusica

Paasactie Riki Stichting Leerlingen CBS Het Podium op bezoek in Den Hoogenban, Burg. De Josselin de Jonglaan 35

1 apr Rondje Oud Overschie rondjeoudoverschie.onsoverschie.nl

Kinder-paasfeest JPO & Het PrachtHuis, Abtsweg 2 van 13.00 uur tot 16.00 uur, www.onsoverschie.nl

Open van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Open op maandag van 11.00 tot 15.00 uur en ‘s avonds van 18.00 tot 20.00 uur en op dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur in het Prachthuis, Abtsweg 2

• Beleidszaken O.a. beheer buitenruimte, cultuur, recreatie, ruimtelijke ontwikkeling, sport, verkeer, voorzieningen, welzijn, wijkveiligheid. Telefoon 208 22 22.

• Bouwzaken Spreekuur bouwinspecteur elke woensdag van 10.00-11.00 uur aan de Burgemeester Baumannlaan 178. Telefoon 14010.

www.piekfijn.nu Overschiese Penning voor Leo Barnd

• Stadswinkel Overschie O.a. reisdocumenten, rijbewijs, uittreksel Gemeentelijke Basisadministratie en Burgerlijke Stand, aangifte geboorte en overlijden, Rotterdampas. Telefoon 267 26 24.

Het Overschie Weekjournaal

Hoe kan ik mij op het Overschie Weekjournaal abonneren? Niks makkelijker dan een mailtje om u te tippen dat het nieuwe Weekjournaal online staat. Abonneren is eenvoudig: meld u aan bij uw YouTube account (maak eerst een You Tube account aan als u dit nog niet heeft). Ga vervolgens naar www.YouTube.com/ OverschieTube. Klik op de knop ‘Abonneren’ en volg de aanwijzingen op het scherm. Vanaf nu ontvangt u automatisch een mailtje als er een filmpje is geplaatst. Er is ook een ‘app’ voor smartphones: zet mobiel.overschie.nl in het beginscherm van uw smartphone en u heeft de mobiele versie van het Weekjournaal op uw telefoon staan!

• Deelgemeente Overschie

Informatie en dienstverlening

Op zaterdag 31 maart heeft Piekfijn de zomer in de bol. U kunt deze dag bij de drie 2e hands warenhuizen leuke tuinartikelen kopen. Van meubilair tot bloempotten, u vindt het tegen zachte prijsjes bij Piekfijn. Zet u ook de bloemetjes buiten? Tot dan!

De journaalploeg van het Weekjournaal struint Overschie af op zoek naar nieuwtjes, weetjes en activiteiten. Het journaal is te zien via het OverschieTube kanaal op YouTube en op nieuwsschermen bij onder meer bibliotheek, gezondheidscentrum en deelgemeentekantoor. Iedereen kan tips naar de journaalredactie mailen via weekjournaal@onsoverschie.nl

Openingstijden

• Stadswinkel Overschie

4 apr

Zet de bloemetjes buiten met Piekfijn

Overschie in beeld

Dit is een officiële publicatie van de deelgemeente Overschie met de bekendmakingen van aanvragen en besluiten, en aankondigingen van vergaderingen en bijeenkomsten. Besluiten van algemene strekking (o.a. verkeersbesluiten, mandaatverstrekkingen en beleidsregels) worden niet gepubliceerd in deze advertentie maar op www.rotterdam.nl/rotterdambericht (Wet Elektronische Bekendmaking). Een besluit van algemene strekking is alleen rechtsgeldig als het via elektronische weg gepubliceerd wordt. Aan deze advertentie kunnen geen rechten worden ontleend.

• Spreken met de portefeuillehouder Voor een persoonlijk gesprek met leden van het dagelijks bestuur kunt u op werkdagen een afspraak maken. Telefoon 208 22 22.

• Deelraad en commissies Voor vragen over werkwijze, agenda’s en vergaderingen van deelraad en commissies kunt u terecht bij de griffie. Telefoon 208 22 01.

Paard, wagen en hond

Handige telefoonnummers • Gemeentelijke informatie en service 14010 ( ma t/m vr 8.00 - 20.00 uur, za 9.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen gesloten) Voor al uw vragen en meldingen aan de gemeente Rotterdam.

• DCMR Milieudienst Rijnmond 0888-333 555 Milieuklachten (stank, lawaai, bodemverontreiniging)

• Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 (gratis)

• Meld Huiselijk Geweld Boomfeestdag met wormen

Viswedstrijd bij de Overschiese Plasjes

443 84 44

• Alarmnummer hulpdiensten 112

• In niet-levensbedreigende situaties Politie 0900 - 8844 (lokaal tarief)

Deze week in het Overschie Weekjournaal: • Fietstunnel Meijersplein geopend • Wow Hairstyling geopend • Overschie Doet • Nieuw groen boomfeestdag • Albert Schweizer Orkest • Nieuw festival in de maak

Volg Overschie via twitter @overschie Op zondag 1 april van 12:00 tot 17:00 uur is er weer een rondje oud Overschie. Kom kijken, het is zeker de moeite waard!

Lees alles over Ineke van Slagerij Abtsweg.

Stuur je antwoord in op www.onsoverschie.nl

voor alles in en over Overschie ga je naar www.onsoverschie.nl


Overschiese Krant

Woensdag 28 maart 2012

3

(1,2) -1- 08 Overschietje-10.indd 08-03-2010 12:21:31 Bakker v. d. Berg, Opzegtermijn 3 maanden Burg. Bosstraat 42

Hoe dichter bij de rust , hoe ZESTIENHOVEN HAALT was uitgerekend voorstopper op het beslissende moment de mond.nl/hpv-vaccinatie. 80 51). geïrriteerder 16hoven raakte. ZWAAR BEVOCHTEN PUNT en tevens aanvoerder Bert van gewenste lob achterwege liet De scheidsrechter die het niet TE BERKEL Buuren die naar voren toog omdat hij even de bal kwijt zo best zag, de tegenstanwas, geen 0-2 dus Lisserbroek) begon zoals de arbiter Sc tel. 06-14153988 Lunchroom De Vier Seizoenen, ders die om alles zeurden, een maar daarentegen ge- 1e helft geëindigd was; Berkel middag ge De Lugt 15 thuispubliek (ouders!) dat zich lijk een Berkel aanval viel aan en 16hoven kwam er gasten dan niet normaal kon gedragen en daarvoor in de plaats slechts zelden uit. Er kwam dan de th Eetcafé Noord-West, een belabberd veld. Genoeg aan de andere kant steeds meer dreiging en eigen- had meer r Voor het Stuttgartstraat 51 reden tot klagen? Misschien die prima door doel- lijk was het wachten op het ning maa laatste wel, maar ook allemaal zaken man Remko Tilmans thuisdoelpunt maar steeds op aan 16hov Gemakswinkel Overschie, waar je geen invloed op hebt. onschadelijk werd het laatste moment was men druk over nieuws: Van Noortwijckstraat 38 In de rust dus afgesproken gemaakt. Toch was niet scherp genoeg en werd waarin pu bezoek de hier niet op te letten en weer te dit uitstel van execu- er slordig met de kansen om- gehaald k Christa’s Tabakshop, proberen een leuke wedstrijd tie. Wederom slecht gesprongen. Als het dan echt het totaal Overschiese te spelen. Dit lukte redelijk. uitverdedigen in de gevaarlijk werd, zoals bijvoor- klimt 16h Hoornweg 25a Krant interBij vlagen werd de bal rustig 16hoven defensie beeld uit een goede vrije trap gevarenzo het geval was, dan was daar 14 wedstr Regardz Rotterdam Airport Hotel, rondgetikt en wederom enkele bracht een Berkelse Opennetsite Dag met tennisclinics bij TCO Schoolvoetbaltoernooi bij HWD (Foto’s: Janprima Stada)in die geva altijd nog de Arjen wederom kansen gecreëerd, maar niet aanvaller in niet te Vliegveldweg 59-61 afgerond. Ook uit enkele indimissen positie alleen doelman Tilmans die erger ten uit 15 viduele acties werd op het doel voor doelman Til- voorkwam voor de Rotterdam- won wel m Oud-Overschie, Werk in uitvoeringMuseum > werkinuitvoering.onsoverschie.nl www. geschoten, maar veelal te makmans die deze maal se eenheid, want als eenheid Volgende Overschiese Dorpsstraat 134-140 kelijk voor de Goudse doelman. voltrekt kansloos was werd er duidelijk gestreden wedstrijd overschieseTelefoon Meer informatie Periode Project Duidelijk was dat 16hoven in en de bal in de verste voor elke meter en stond er plex waar Speeltuinvereniging Levenslust, krant.nl de afronding zijn dag niet had. hoek zag belanden, echt een hecht team in het op bezoek Sidelingepad 10 010 -veld. 489Het 55enige 32 noemenswaar- taarndrag Vervangen verkeerslichtinstallatie Hierdoor zou duel t/m eindigen 1-1 en dat in de 39e Gemeentewerken www.overschie.nl>werkzaamheden 5 het maart 1 april dige wapenfeit van 16hoven wedstrijde in een doelpuntloos gelijkspel, minuut. De thuisclub Matlingeweg / Vlaardingweg 0-0. Toch overheerste bij de be- Na de veelbesproken thuis- en vanaf de rechterflank een drong verder voor de was een prima aanval die Eric wel degeli geleiding een tevreden gevoel. zege van vorige week op kop- schot op het doel losliet. De rust nog sterk aan maar kon- Grosheide prachtig opzette en van CVC Mo42 Aaguied terugkreeg, zou uiters Gemeentewerken www.overschie.nl>werkzaamheden 010 -via489 48 t/m 2015 Werkzaamheden Park 16Hoven Misschien werd er soms veel loper WDS was het nu zaak wind leek te bal op te pakken den niet meer scoren zodat www. gepingeld en was de afronding voor de Romeijnbrigade om en over doelman Sander van zoals wel vaker het geval is, de Eric’s schot vloog net over de dat we ni en had op eeneen beter lot op medew Voor meer informatie over werkzaamheden in Overschie kunt ookmaar terecht www.gw.rotterdam.nl. ‘Werken weg’ vindt de werkzaamheden in de kruising deelgemeente rijtje al te u best, het isop erg 2e uhelft de beslissing brengen. de stijgende lijn doorOnder te trek-de link der Velden vanaan de de thuisclub overschiese- niet moeilijk voetballen tegen een ken de komende weken. De heen achter hem in het doel te De thee moest zorgen voor verdiend maar nogmaals dit mag duide tegenstander die met 10 man eerste hindernis die genomen ploffen. Eigenlijk een prach- wat warmte want het was ijzig was het dan ook tegelijkertijd knokken v krant.nl in deze fa www.dianakledingreparatie.nl - Email: dianakledingreparatie@hotmail.com rond de eigen zestien speelt. moest worden was CVV Berkel tig doelpunt maar of het echt koud ook al gold dat voorna- aan 16hoven zijde. Ook voor het op maat maken gordijnen, woningtextiel, meubelstoffen en nu eenma Hoe langer het doelpunt dan en dat het daar niet makkelijk Bert’s bedoeling was om op melijk voor het publiek. Op tevens ook het stomen van uw kleding. uitblijft, hoe moeilijker het zou worden was vooraf bij alle deze wijze de bal in het doel het veld werd er echt keihard Berkel bleef maar op zoek naar Berkel ui wordt. Dan wordt toch wat betrokkenen bekend. De thuis- te schieten mag hardop wor- gewerkt en was er van kou de winnende goal maar wist verde der niet te scoren ondanks het in een uitw ZESTIENHOVENSE geforceerd naar de opening wedstrijd leverde een sensatio- den afgevraagd. In ieder geval geen sprake. De 2e helft van deze gezocht. Zelfs met 3 spelers nele 4-3 zege op maar dat was 0-1 en dat in een uitwedstrijd! deze overigens prima geleide veldoverwicht in die 2e helft. en dat was Voor het vakkundig ophangen WITGOED SERVICE van C1 in het veld, ingevallen natuurlijk geen maatstaf voor Daar waar vorig seizoen 70% wedstrijd (de heer Scholte uit Het laatste fluitsignaal van Nu volgen en repareren van uw verlichting. reparaties Voor elektriciteitswerkzaamheden. van alle merken politici - zeg eerlijker wereld ontstaat, enzowasmachines Tel. 010 - 437 16 61

Hans Groen elektro

M. van Komen Zestienhovensekade 97a Rotterdam Tel / Fax 010 - 415 21 08 Mobiel 06 54 76 73 01 www.zwsrotterdam.nl

Elektrotechnisch Installatiebedrijf

“DE ZWETH”

J.A. Poot Zwethkade 23 Tel.: 010-471 41 90 Tel.: 06-53 23 09 42 Voor al uw elektrotechnische werkzaamheden. Fax: 010-470 31 56 (ook ‘s avonds bereikbaar)

Politiek, Psychologie of Realiteit

BETER MEEDOEN DAN ZINKEN... Ja het is weer duidelijk geworden. De IJslanders worden net als andere arme landen in de tang genomen. De president van IJsland, O. Grimsson, geeft aan dat Nederland en Engeland met hun positie heeft gespeeld zodat het I.M.F. (Internationaal Monetair Fonds) een duur en oneerlijk voorstel ligt voor IJsland. Ditzelfde gebeurd ook altijd als mensen iets niet van een ander wensen of kunnen accepteren. Dit is dan ook de basis van mij om u als lezer ruimte te geven en verder te denken dan het bekrompen gedoe om de ander - uw en mijn naaste - te gronde te richten. Want dat doen allerlei instellingen en overheden reeds om de mensen (blijvend) te onderdrukken ondanks dat we denken dat we in een vrije wereld leven. O.K.

men komt op voor het zogeheten algemeen belang en wil iedereen een balans voor het leven geven. Maar dat kan je niet blijvend doen, tenzij je direct hulp biedt aan mensen! En, niet te vergeten eerst in eigen gelederen beginnen alvorens zeer veel geld weg te doen aan anderen, dus ook niet aan EU landen ondanks gemaakte afspraken. Want in feite is dat en alle ander afspraken, ook in de EU, gewoon Kartelvorming te noemen! Daaraan gaat iedereen kapot!!! En datgene wat bedoeld is om inlanders/burgers te helpen in hun bestaan in (helaas) afgebakende grenzen dat een land heet, zal veel beter nagekeken moeten worden of we het goed doen en haalbaar is maar dan ook kijkend naar onze natuurlijke omgeving! Want in die natuur mogen we leven en samengaan, maar dan niet alleen het een-

richtingsverkeer van de mens! Het komt helaas te vaak neer op meedoen of zinken!!! En dan nog op informele wijze anders moet je maar stikken! Bedenkt u dat alles wat de mens gemaakt heeft, ook afgebroken kan worden! Is het niet door de natuur die zijn vrije loop nodig heeft en behoort te hebben dan wel door de mens zelf, die alles aan zijn laars lapt, veel kapot maakt als het hen zelf maar beter gaat...! Maar is elke verandering wel goed? Indien dat zodanig gaat dat iedereen daarvan profiteert dan is het altijd goed, maar kijk dan ook om je heen! Want wat het ene inderdaad goed is voor de mens, kan het andere goede ook de natuur of dierenwereld kapot maken. Neem onder andere het plastic dat zeer, zeer moeilijk in toom gehouden kan worden in deze wereld door men-

voorts...! Want de eerste wereld

Voor storingen 06-142 76 292 ziekte is de gekte die ook de mens Door: M. Sauerbier heeft geschapen, namelijk stress E-mail hge@upcmail.nl

en geestelijke wanorde! Ik vind www.hansgroenelektro.nl het dan ook niet vreemd dat er

sen zelf dat zelfs onze zeeën en de dieren die daar van of bij leven er aan kapot gaan! Lekkere vis, hé buurman? Of neem de kauwgom die je overal ziet en weliswaar gemeenten zeggen dat te bestrijden. Het enige wat daar voor te doen is, is kauwgom verbannen of heel goed toezien dat mensen dit in een afvalbak doen en niet bij de (bus/tram)haltes en dergelijke plaatsen meer weggooien! Daardoor is wel ondeugdelijke werkgelegenheid geschapen, als men er als gemeenten überhaupt wat aan doet!? Ik zie geen verbetering in jaren ondanks alle folders en stickers daarvoor! Mede gelet op de financiële crisis en alles tezamen in de wereld c.q. ons land, zeg ik vaker; verander het systeem, verander de methoden waar mensen nu op leven, verander de mogelijkheden op een normale manier opdat er een

mensen bij zijn die het niet meer zien zitten als juist die instanties (vaak overheden en gemeentelijke diensten) mensen niet echt alles aangeven/aanreiken, of verwijzen als de vraag niet direct bij hun thuishoort naar een ander loket...enz.! Want daar begint onze struggle for live het eerst, en mensen door dat onbezonnen gedoe van streek raken en het op den duur niet meer zien zitten! De dienstbaarheid is er (bijna) volledig van af bij juist een land als Nederland die eigenlijk meer dienstverleningen kent dan productieland. Het is net als een kind dat ter wereld komt die later niets mee kreeg om zijn/haar werk in goede balans te kunnen doen...of, weten wat hem of haar te doen staat door de verkeerde indoctrinatie van zijn of haar (vroegere) omgeving! Dus als mensen - vaak

Vijverbuurt De Binnensingel

Gevelrenovatie en onderhoudsbedrijf

M.C. Pleune

✓ Gevelreiniging ✓ Hak- en voegwerk ✓ Metselwerk ✓ Graffiti verwijdering ✓ Pannendaken ✓ Schoorstenen ✓ Verbouwingen ✓ Gratis prijsopgave

www.mcpleune.nl online offerte

Overschiese Kleiweg 617 3045 LK Rotterdam Tel.: 010 - 437 02 80 Mobiel: 06 - 502 86 846

Creëer samen met ons uw droomhuis • 9 vrijstaande woningen • 12 twee-onder-een-kapwoningen • Prijsindicatie vanaf u 450.000,-- v.o.n.

ONTWIKKELING & REALISATIE:

VERKOOP & INFORMATIE:

Van der Werf makelaardij

tel. 0184 - 495 495

tel. 010 - 422 87 25

tel. 010 - 272 00 00

WWW.VIJVERBUURTDEBINNENSINGEL.NL

moet zijn, da werkgevers op een juiste doen in deze Staat zijn i te bescherme veel beter ter de set-up va voor die inw denk daarbi sioenen wett elk bedrijf ook de A.O de begroting van andere u niet in Ned ven te worde is dat de be huishoudboe qua uitgave moet worden dere ook gee Ik denk daar beter daaraa dan daaraan Beter meedo weet nu al d politici zulle Let maar op!


Wijktheater

FishSpa Center Rotterdam Massagepraktijk Morijn

Musica ! s r e d n a e f f e t e n

Abtsweg 54 3042 GD Rotterdam

presenteert in de maanden januari en februari

www.massagepraktijkmorijn.nl 06 - 489 20 300 Behandeling volgens afspraak

Jan van Ballegoie De Echte Bakker

ZEILMAKERIJ

KEWI.nl Delftweg 129 - tel 010-4379562

Weekendreclame

Weekend Snitt voor €

6,80

Paas Quint

voor €

3,30

Weekreclame

Drijfzand Theaterproducties Kattenmoeras Aan de rand van het moeras woont Hester Swane, een trotse vrouw die alles in haar leven dreigt kwijt te raken. Haar man Carthage heeft haar verlaten om met Caroline, de dochter van grootgrondbezitter Xavier Cassidy te trouwen. Haar eigen puberende dochter Josie raakt ze mogelijk kwijt aan de vader. Ook haar huis wordt haar ontnomen. De sfeer bij het moeras wordt broeierig en mistig. Op de hilarische bruiloft loopt alles uit de hand als Hester Swane haar recht komt halen. Iedereen laat de buitenstaander die Hester Swane is vallen, behalve Josie, die voor haar moeder kiest. Wie het moeras in gaat brengt zijn leven in gevaar. Stap voor stap trekken de mensen van het Kattenmoeras elkaar naar beneden in het gevecht om van hun leven nog te redden wat er te redden valt. Kom kijken, laat je meezuigen in het Kattenmoeras en ervaar de zwarte humor, spiritualties, drama en ontroering van dit moderne Medeaverhaal. Regie: Gerard van Rijnstra. Spelers: Edith Hazebroek, Jacques Börger, Renée van der Hulle-Ossendrijver, Adrie van Wijk, Celine Stekelenburg, Hans Pieter Stekelenburg, Theo Beyers, Jolanda de Lange,Simone Twilt en René Roza

Vrijdag 30 maart - Zaterdag 31 maart aanvang 20.15 uur (Zondag 1 april – matinee 14.15 uur) Entree : € 12,50 Info en reserveren via: www.drijfzand.nl of 010 - 478 16 75

Art Jan de Vries Dierenvrienden

1980 - 2010

30 jaar uw vertrouwd adres

citroën

“adcar” garage

Amaretto Cake of Panettone Cake voor €

3,95

Kruidcake

Voor Citroën, Volvo en andere merken *APK keurstation * Reparatie * Spuit- en plaatwerk * Taxatie * In- en verkoop

Voor al uw grote beurten OVersChieseweg 23 150 m van de hoge Brug

RotteRdam • 010 - 415 86 56

GEEF YASMIN EEN ‘BLIND DATE’

voor €

In een muzikaal programma gevuld met bekende en minder bekende liedjes en verhalen van o.a. Annie M.G. Schmidt, Harry Bannink en Toon Tellegen neemt Art-Jan je graag mee op een reis door het dierenrijk. Bello, Bello niet zo trekken, Dikkertje Dap, Muis in de supermarkt en Twee reebruine ogen zijn o.a. liedjes die voorbij zullen komen. Zet je ogen en oren open en luister naar de belevenissen van de mier, de muis, de eekhoorn, de egel, het hert en de zeemeerminnen. Een mooie ervaring voor klanken, melodie en ritme. En voor de papa’s en mama’s een feest der herkenning! Leeftijd: 4+ (tot 94 jaar?)

3,

35

Jan van Ballegoie Er kan er maar één de echte zijn Abtsweg 39 - Rotterdam Tel. 010 - 415 13 37 Paradijslaan 97 - Rotterdam Tel. 010 - 413 13 95 Fax 010 - 213 09 20

Woensdag 11 april

Giro 5 25 25 www.geefeenlens.nl

GEEF EEN LENS AAN EEN MEDEMENS

Entree: € 3,00 / R’Pas € 2,25

Zondagmiddaglounge Gipsy Swing Trio Het Gipsy Swing Trio brengt eigentijdse gipsyjazz en zigeunermuziek. De groep heeft een succesvol seizoen gehad met onder andere een tournee met de legendarische Tchavolo Schmitt, verschillende theaterconcerten en bijvoorbeeld een optreden op het Word Gipsy Festival Khamoro in Praag. Gitarist Joost Zoeteman is een rijzende ster binnen de Django traditie. De debuut-cd ‘Live in Aijen’ werd door de pers unaniem zeer lovend onthaald. Gipsyjazz is een traditie geworden waar de zigeunermuziek van generatie op generatie wordt overgedragen. Het Gipsy Swing Trio heeft voor een deel zijn wortels in deze traditie, maar laat zich ook inspireren door de generatie jazzmusici nà Django Reinhardt. Een optreden van het trio staat garant voor een middag virtuoze swingende zigeunermuziek van hoog niveau!

Zondag 15 april

Aanvang: 14.00 uur

Entree: € 5,00 / R’Pas € 3,50

Little Doll Dance Company Droom ik 2+ Eén groot dansend verhaal. Stoer, lief, grappig, creatief, leren en ontdekken! Ga mee in deze magische fantasiereis. Stilzitten is geen optie. Is het een droom of toch echt? Kom naar Droom Ik? en ontdek het zelf! Er is aansluitend een dansworkshop voor de peuters. Leeftijd: 2+

Vrijdag 20 april

Aanvang: 16.00 uur

Entree: € 3,00 / R’Pas € 2,25

Voorjaarsconcert KRPH De Koninklijke Rotterdamse Post Harmonie (KRPH) heeft voor u in haar jubileumjaar “110 jaar KRPH” een gevarieerd muziekprogramma in petto. Van Pirates of the Caribbean tot Charlie Chaplin en van Aquarium tot Michael Jackson. Daarnaast wordt u getrakteerd op de blaasmuziekpremière van “Zorro, de musical”, gearrangeerd door onze dirigent Ton van Grevenbroek. Meer informatie vindt u op: www.krph.nl.

Zondag 22 april

Voor € 35,geeft u al een staaroperatie. Voor € 10,- een bril. Steun de actie van Eye Care Foundation.

Aanvang: 14.00 uur

Aanvang: 14.00 uur

Entree: € 7,50 Reserveren via: www.krph.nl

Oranjebal!

Een avond met Nederlandstalige artiesten en een vleugje Engelstalig repertoire uit Overschie en omstreken!

Wie kent ze niet… Jannie en John. Zangers van het levenslied die met hun repertoire de sfeer meteen neerzetten! Dennis van de Polder. Diegene die Dennis al eens gezien hebben, weten dat Dennis een absolute topper is die een ware aanvulling is op elk feest, hij zorgt met zijn optreden dat niet ‘hij alleen’, maar het publiek zich ook een feestbeest voelt. Jari Esbeukman. Jong zangtalent uit Overschie, met een breed Engels en Nederlands repertoire. En als klap op de vuurpijl Coverband Plaatstaal met nummers van o.a. Bløf, Doe Maar en De Dijk!

RECTIFICATIE

Zaterdag 28 april Aanvang: 20.30 uur

Entree: € 10,00 / R’Pas € 7,50 Dresscode: oranje!

WIJKTHEATER MUSICA De Lugt 17, 3043 CJ Rotterdam, Reserveren (010) 437 13 61 Reserveren per E-mail: musica@senr.rotterdam.nl Zie ook www.uitindewijk.nl of www.rotterdam.nl of www.freewebs.com/theatermusica

Wij accepteren de Rotterdampas!

25% KORTING op alle voorstellingen


Overschiese Krant

NIEUWS

Woensdag 28 maart 2012

Nieuwe ontwikkelingen Kinderdagverblijf In De Wolken

15-jarig bestaan van kinderdagverblijf In De Wolken veld Rotterdam The Hague Airport. Op iets meer dan 200 meter van het oude gebouw wordt, op een schitterende locatie net aan de rand van Park Zestienhoven, een prachtig gebouw neergezet. Volgens de planning zal op 1 augustus 2012 op deze nieuwe locatie zowel de dagopvang als naschoolse opvang van de huidige locatie, ook aan de Fairoaksbaan,

naschoolse opvang op de Burg. Koningssingel 39 in de basisschool Het Podium. Hier is op de 2e verdieping een prachtig verbouwde ruimte voor de naschoolse opvang gekomen. De NSO is voor de kinderen die op de basisschool Het Podium zitten, maar ook kinderen van andere scholen zijn natuurlijk van harte welkom op deze nieuwe locatie.

1e paal nieuwbouw kdv In De Wolken

OVERSCHIE- Het jaar 2012 wordt voor het kinderdagverblijf In De Wolken weer een druk jaar. Buiten alle nieuwe openingen (zie verder in dit artikel) bestaat kinderdagverblijf In de Wolken dit jaar al weer 15 jaar. Dit lustrum, wat bereikt wordt op 1 september 2012, zal samen met de

opening van de nieuwbouw feestelijk worden gevierd. Nieuwbouw kinderdagverblijf In De Wolken Fairoaksbaan Op 1 februari j.l. ging de 1e paal de grond in voor het nieuwe gebouw van kdv In De Wolken op het vlieg-

Nieuwe naschoolse opvang Burg. Koningssingel kdv In De Wolken

gaan plaatsvinden. Ook voor de nieuwe bewoners van Park Zestienhoven ligt de nieuwe locatie zeer dichtbij door de nieuwe weg die het vliegveld vanuit Schiebroek beter bereikbaar maakt.

Voorbereidingen vloer nieuwbouw In De Wolken

Nieuwe locatie naschoolse opvang op de basisschool Het Podium. Op maandag 2 april 2012 opent kdv In De Wolken haar deuren voor de nieuwe

Opening peuterspeelzaal op de basisschool De Regenboog. Op maandag 14 mei 2012 opent kdv In De Wolken tevens de peuterspeelzaal op de Delftweg 46 in de basisschool De Regenboog. Op maandag- en donderdagochtend van 08:30 uur – 11:30 uur kunnen de kinderen hier een aantal uren komen spelen onder professionele begeleiding in een huiselijke sfeer.

Gebiedsgericht werken werkt in Overschie

Project Overschiese Groentjes voorbeeld voor Rotterdam OVERSCHIE - Gebiedsgericht werken was het goede voornemen van de gemeente Rotterdam om snelle, zichtbare resultaten in de wijken te boeken. Door bewoners meer te betrekken bij het lokale beleid zouden ze meer invloed krijgen op hun directe woonomgeving. De Rotterdamse rekenkamer onderzocht de resultaten van gebiedsgericht werken in Rotterdam en presenteerde dinsdag haar rapport. De resultaten waren volgens de rekenkamer teleurstellend. Eén project vormde

een positieve uitzondering; de Overschiese Groentjes werden genoemd als voorbeeld van hoe gebiedsgericht werken eruit zou moeten zien. Het dagelijks bestuur van Overschie is er trots op dat Overschie voor het enige positieve geluid in het kritische rapport heeft gezorgd. Deelgemeentevoorzitter Kees van der Meer (CDA): ,,Waar mogelijk zoeken we de samenwerking met onze bewoners. Dat doen we al jaren. Daarbij maken we

gebruik van de modernste communicatiemiddelen. Maar we zoeken de mensen natuurlijk ook gewoon op. We gaan een stevige discussie niet uit de weg. En dat werkt! Overschie heeft dan ook geen ingewikkelde reorganisaties doorgevoerd, maar is uitgegaan van haar eigen kracht. Eigenlijk werkte Overschie altijd al gebiedsgericht.” Van der Meer erkent dat zaken niet altijd van de ene op de ander dag opgelost kunnen worden. ,,Besturen blijft een

kwestie van het afwegen van belangen. En dat kost vaak veel tijd. Maar we betrekken onze bewoners heel nauw bij die afwegingen. Het gaat tenslotte om hun leefomgeving. En dat is ook precies de reden waarom deelgemeenten bestaan: het leveren van maatoplossingen voor lokale uitdagingen. Ik ben blij dat Overschie een voorbeeld voor Rotterdam is. Ik nodig mezelf graag uit om op de Coolsingel de Overschiese manier van werken nog eens toe te lichten.”

Montepulciano d’Abruzzo, een heel goede koop tionale wijntijdschriften. Daarnaast lees ik veel nieuws over wijn op internet.

Door: Vinoloog Conny Castelein Om bij te blijven in de wereld van de wijn ben ik geabonneerd op het tijdschrift Perswijn. Ik ontvang de digitale nieuwsbrieven van Decanter en Wine Spectator, gerenommeerde interna-

Alle wijnbladen werken met proefpanels. Deze proefpanels proeven veel wijnen en beschrijven de wijn en vergelijken de wijnen. De wijnen krijgen ook meestal een score. Ik vind het erg leuke rubrieken en ben altijd op zoek naar wijnen die ik al ken of die ik nog heb liggen. In de Perswijn van januari 2012 zag ik bij de rubriek ‘Geselecteerd’ een wijn uit de Dirck III als ‘Beste koop!’ aangeprezen staan. Dat zijn bij het tijdschrift Perswijn

wijnen met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Deze wijn heb ik natuurlijk gekocht en geproefd. Het is een rode, Italiaanse wijn, een Montepulciano d’Abruzzo van Contini. De wijn komt uit de Abruzzen in Zuid-Italië. Hij is gemaakt van de montepulcianodruif, niet te verwarren met het stadje Montepulciano in Toscane waar andere wijnen vandaan komen. De Abruzzen is een bergachtige streek met veel mooie natuur en nationale parken. Er wordt ook veel wijn geproduceerd en het is na Veneto het wijngebied met de hoogste productie. Deze Montepulciano

d’Abruzzo uit de Dirck III is mooi robijnrood van kleur met een licht fruitaroma. Hij smaakt soepel en fruitig. Met weinig tannines en redelijke zuren heeft hij ook nog iets fris. Wij hebben hem thuis op een avond getest. Onze conclusie was dat het inderdaad een lekkere, soepele wijn is. Wij hadden wel zin om er een stukje kaas bij te eten. De wijn is iets te krachtig om hem zonder iets erbij te drinken. Mooi dat je zo’n lekkere wijn voor slechts € 2,99 kan kopen. Wijn: Contini, Montepulciano d’Abruzzo 2010, DOC, Italië Dirck III, €2,99

5

Scheurmail van de Week Beroemde Rotterdammers Geboren in een dorpje bij Lodz in Polen ontwikkelde de joodse Tuschinski zich tot een vakkundig kleermaker. In het voetspoor van grote groepen joodse landgenoten besloot hij in 1904 naar de Verenigde Staten te emigreren en hij koos voor een oversteek vanuit de haven van Rotterdam. De bootdiensten waren hier immers goedkoper dan in Franse en Engelse havens. Hij maakte de overtocht Abram Tuschinski (1886-1942) uiteindelijk echter toch niet en vestigde zich in de stad als vestenmaker. Rond 1910 startte hij, in de niet meer in gebruik zijnde Zeemanskerk aan de Coolvest, een voor die tijd zeer verzorgde bioscoop: de Thalia-Bioscope aan de Rotterdamse Hoogstraat. Na Thalia opende Tuschinski in Rotterdam achtereenvolgens nog de bioscopen Olympia, Cinema Royal en Scala voordat hij de sprong waagde naar Amsterdam. In 1924 nam hij in Rotterdam het Grand Théâtre over, dat met 1800 plaatsen destijds de grootste bioscoop van Nederland was. Zijn concern omvatte inmiddels acht bioscopen. In de Tweede Wereldoorlog werd Tuschinski echter door de Duitsers uit zijn functie gestoten en van zijn theaters beroofd. Hem werd aangeraden te vluchten, maar dat deed hij niet en hij verklaarde: ‘Ik ben in dit land in goede tijden groot geworden, ik wil in slechte tijden geen deserteur zijn.’ Omdat hij tegen de regels van de nieuwe orde in, zijn niet-joodse buurman bleef bezoeken, werd zijn hele familie in 1942 gearresteerd. Hij en zijn vrouw Manja overleden beiden in concentratiekamp Auschwitz. Scheurmail Rotterdam is een dagelijkse email scheurkalender met leuke anekdotes en wist-u-datjes. Zie www. scheurmailrotterdam.nl. Nog geen abonnement? www.scheurmailrotterdam.nl Vrienden die Scheurmail ook moeten lezen? Deze Scheurmail doorsturen Frequentie wijzigen van dagelijks naar wekelijks? Mail het naar: info@scheurmailrotterdam.nl Zelf ook een leuke anekdote? Stuur hem naar bovenstaand adres

Mini marathonbingo in het Prachthuis

Een heerlijke tijdverdrijf, vinden beiden dames die meedoen aan de bingo en van de hapjes smullen. Foto: Monique Hersbach.

OVERSCHIE - Zondagmiddag 25 maart werd met de mini marathonbingo in het Prachthuis bijzonder geslaagd met muziek door Jack Cross, dans, gezelligheid en superprijzen. Er waren zelfs superrondes, dit mede door Schoonheidssalon Smillies, Christa’s Tabaksshop en Bloemsierkunst Nagelhout. De hapjes waren smaakvol,

mede door de gulle giften van PLUS R. de Zoete, Slagerij Overschie, Laurenz groente en fruit (markt) en Wim Neeleman. Ook waren er overheerlijke loempia’s van Chinees specialiteitencentrum New Yangtse Kiang en frietjes van El Aviv. Al met al weer een geslaagde zondagmiddag voor de 55-plussers. En nu op naar 8 april, de Paasbingo.

Deze krant nog eens teruglezen op internet?

www.overschiesekrant.nl


FAMILIEBERICHTEN

Advertenties voor deze rubriek kunnen worden geplaatst via e-mail redactie@ overschiesekrant.nl

Voor rouw – en dankbetuigingsadvertentie kunt u bellen naar 06 225 03 028 of mailen naar redactie@overschiesekrant.nl Voor felicitaties en bedankadvertentie kunt u bellen naar 06 225 03 028 of mailen naar redactie@overschiesekrant.nl

Wil je lekker een avondje dansen zonder zorgen? Ga dan eens langs bij Airportdancing.

Uw trouwfoto gratis in de Overschiese Krant. Mail uw foto met namen en trouwdatum naar redactie@overschiesekrant.nl

Airportdancing is de 40+ dans- en ontmoetings-club van Rotterdam en omstreken. Aanvang is van 21.00 uur tot 01.30 uur en tot 22.00 uur staat er gratis koffie en thee klaar. Tot 02.30 uur kunt u nagenieten in de Cockpitbar van het hotel. Bezoekers die voor het eerst Airportdancing komen bezoeken en dat aankondigen via airportdancing@ipact.nl ontvangen ook nog eens éénmalig 50% korting op de toegangsprijs van €10,(niet op speciale ‘thema’ dans-party’s). Wij vragen van u stijlvolle uitgaanskleding en bieden u een gratis ruime parkeergelegenheid aan. U bent van harte welkom, kom dus ook! Regardz Airport Hotel Vliegveldweg 59-61 te Rotterdam. Zie verder www.airportdancing.nl

Vrees niet, geloof alleen Marcus 5 : 36

Na meer dan 93 jaar is er een einde gekomen aan het leven van onze onvergetelijke moeder, schoonmoeder, oma en omi

Antje Keijer - de Jongste sinds 31 december 1995 weduwe van Geert Keijer Verloskundige te Overschie van 1940 - 1970 m Overschie, 6 mei 1918

t Ochten, 19 maart 2012

In droeve omstandigheden tellen alleen persoonlijke wensen. Dag en Nacht:

BEGRAFENISSEN EN CREMATIES

010-592 30 78 www.uitvaartrijkeboer.nl

BURG. BAUMANNLAAN 36 - ROTTERDAM-OVERSCHIE

Wij zijn dankbaar voor de liefde en toewijding die zij ons en de wereld om haar heen heeft geschonken. Apeldoorn

Bert en Marian Wouter Marieke en Ferdinand Jasper en Timo

Zwolle

Pieter en Anja Edwin Maarten

Veenendaal

Els en Gijs Richard en Joyce Daan

Peter en Evelien Correspondentieadres: Zanderijweg 14 7312 EH Apeldoorn A wise old owl lived in an oak The more he saw the less he spoke The less he spoke the more he heard. Why can't we all be like that wise old bird? De uitvaart heeft reeds plaatsgevonden op vrijdag 23 maart te Veenendaal.

Rouwcentrum Overschie

Bezorgers gevraagd

• ALARMSYSTEMEN • BEVEILIGINGEN • SLUITSYSTEMEN • VEILIGHEIDSCILINDERS • TOEGANGSCONTROLE • GRAVEERWERK • BRANDKASTEN • EIGEN BUITENDIENST WOONHUISBEVEILIGING VOLGENS POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN

Industrieweg 113 - 3044 AS Rotterdam Tel. 010-4154444 - Fax 010-4376993 maandag t/m vrijdag geopend van 08.00 tot 17.30 uur zaterdag’s geopend van 9.00 tot 14.00 uur

Leuke bijverdienste voor een paar uurtjes per week

Inlichtingen 06 50 408 149

Te huur in Verzamelgebouw te Overschie: Diverse kantoren v.a. € 175,- per maand Opzegtermijn 3 maanden tel. 06-14153988

Hartweek: 15 t/m 21 april

wordnucollectant.nl 070 - 315 56 83

www.sleutel-slotenhuis.nl

Telefoon dag en nacht: 010 - 245 70 90

Uitvaartzorg J.Chr. Biemans bv Hoornsingel 10 - 3042 NL Rotterdam Wilsbeschikkingsboekjes - Depositofonds

BIJ AANKOOP VAN EEN ARTIKEL ONTVANGT U VOOR INLEVERING VAN UW OUDE SIERADEN VOOR ELKE GRAM OUD GOUD €18,00*! ZONDAG 1 APRIL GEOPEND VAN 11.30 - 17.00 uur! Actie geldt alleen op zondag 1 april 2012. * De gramsprijs geldt voor 14 karaats goud en de aankoop van een nieuw artikel is verplicht. Voor 18 karaats en hogere gehaltes gelden andere gramsprijzen. U dient geldige legitimatie bij zich te hebben. Uw goud wordt eerst beoordeeld door ons, daarna wordt er een bedrag bepaald. Wij houden de actuele gramsprijs aan van dat moment dus dit kunnen wij niet eerder vermelden. ** Voor inruil tegen contanten krijgt u € 17,- per gram. Het bedrag wordt de volgende dag uitgekeerd. Contant, maar storting via de bank is ook mogelijk. Vraag naar de speciale voorwaarden in de winkel. ZONDAG 1 APRIL GRATIS PARKEREN IN SCHIEDAM CENTRUM!


Begraafplaats en crematorium Hofwijk

Begraafplaats en crematorium Hofwijk modern en persoonlijk OVERSCHIE- Een paar jaar voor de Tweede Wereldoorlog werd in een landelijke omgeving aan de Delftse Schie tussen Overschie en Delft de Algemene Begraafplaats Hofwijk aangelegd. In 1938 ontwierp architect F. Theeuwis de begraafplaats voor de toenmalige gemeente Overschie. De begraafplaats werd opgehoogd met zand uit de duinen bij Waalsdorp. Dit duinzand werd over de Schie aangevoerd. Hofwijk geldt als laatste rustplaats van onder andere burgemeester Baumann, de laatste burgemeester gemeente Overschie, schrijfster Anna Blaman, de in 1992 overleden bokslegende Bep van Klaveren, maar ook de Rotterdamse straatmuzikant Koperen Ko, oud-burgemeester André van der Louw en Feijenoord voetballegende Coen Moulijn. Hofwijk kent ook een Erehof met zes Nederlandse oorlogsgraven van soldaten die in de meidagen 1940 bij de gevechten rond Rotterdam Overschie zijn gesneuveld. Jaarlijks houdt het Overschiese Comité van de Gevallenen op 4 mei een herdenkingsplechtigheid bij dit eremonument. Mensen van elke gezindte en overtuiging kunnen bij de gemeentelijke begraafplaatsen in Rotterdam terecht om op hun eigen wijze invulling te geven aan de uitvaart en het herdenken van hun dierbaren Op het terrein van Hofwijk is sinds 1977 een crematorium gevestigd . In 2008 is het hoofdgebouw en het omliggende gebied aangepast aan de eisen van de nieuwe tijd. Het moderne

De uitvaartondernemer bespreekt de gemaakte keuzes

ziek presenteren tijdens de plechtigheid. De plechtigheid

gebouw beschikt over eigentijdse condoleanceruimtes

en wensen met de medewerkers van de begraafplaats.

kan ook worden opgenomen op DVD en ook via internet

voor kleine en grote gezelschappen. Het gebouw is zo in-

Wat de keuze ook mag zijn, belangrijk is dat de nabe-

worden vertoond. Op die manier kan uw familie of beken-

gericht dat twee uitvaartplechtigheden tegelijkertijd kun-

staanden zoveel mogelijk de ruimte krijgen om zelf de

den die bijvoorbeeld in het buitenland wonen of op dat

nen plaatsvinden. Er is een speciale familiekamer waar de

gang van zaken rond de plechtigheid te bepalen. Er

moment in het ziekenhuis liggen, de plechtigheid toch

familie zich in een besloten sfeer kan voorbereiden op de

wordt voor alle gezindten ruimte gelaten om op eigen

‘bijwonen’.

uitvaartdienst.

wijze invulling te geven aan de uitvaart en het herdenken van hun dierbaren. Te denken valt aan uitvaarten op pro-

Daarna is er alle ruimte voor de beleving van verdriet,

Voorbereidingen

testantse, Joodse en Hindoeïstische wijze, terwijl er ook

maar ook van verlichting; voor licht, natuur, ruimte, vrij-

Het is gebruikelijk dat familieleden bij een sterfgeval een

mogelijkheden zijn voor uitvaarten op Soennitische, Ja-

heid. Elke ruimte heeft een naam die is geïnspireerd op de

uitvaartondernemer inschakelen. Samen verrichten zij de

vaanse, Pakistaanse en Ahmadia wijze. Van oudsher heeft

Latijnse namen van bloemen. Het gebouw heeft twee au-

noodzakelijke formaliteiten en treffen voorbereidingen

Hofwijk een apart Rooms-Katholiek gedeelte. De grond in

la’s, een grote en een kleine. De Calendula (goudsbloem)

voor de uitvaartplechtigheid. De uitvaartondernemer zal

deze vakken is gewijd. Op dit gedeelte worden algemene

heeft 150 zitplaatsen en ongeveer 300 staanplaatsen. En

met de familie de wensen rond de uitvaart bespreken:

en eigen graven en kindergraven uitgegeven.

Lilium (lelie) heeft 70 zitplaatsen en ongeveer 130 staanplaatsen. Afhankelijk van uw wensen serveert Hofwijk

begraven of cremeren, de inhoud van de plechtigheid, de keuze van de muziek, het serveren van consumpties,

Het afscheid

tijdens de condoleance koffie, thee of frisdranken, met

enzovoort.

Bij de inrichting van het gebouw crematorium Hofwijk

daarbij bijvoorbeeld cake, broodjes of sandwiches. Maar

is rekening gehouden met verschillende fases van het

ook een uitgebreide lunch of een borrel behoort tot de

afscheid. Bij de entree een verwelkoming. Eenmaal bin-

mogelijkheden. In principe is alles mogelijk,ook uw bij-

nen in het gebouw heerst er rust en stilte. Elke aula heeft

zondere wensen op dit gebied.

een eigen familiekamer. Daarin wordt de familie apart ontvangen en kunnen zij geheel zelfstandig koffie, thee

Internetuitzending

of fris pakken vanuit de counter. De familiekamers zijn als

Sinds de invoering van deze service hebben al meer dan

woonkamer ingericht.

5.000 kijkers via internet een crematiedienst gevolgd. Gemiddeld trekt een online crematie vijftien kijkers. Crema-

Het definitieve moment komt dichterbij. Dan komt het

torium Rotterdam Hofwijk is het eerste crematorium in

afscheid, op uw eigen manier; uw ritueel, warm en per-

Nederland waar het mogelijk is om gratis online crema-

soonlijk. U kunt uw persoonlijke foto of foto’s, film of mu-

tiediensten bij te wonen.


Begraafplaats en crematorium Hofwijk Wij staan u met raad en daad bij. Om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken, staan uw wensen centraal bij het bespreken van mogelijkheden. Hierbij nemen wij u de organisatie uit handen. Een hele zorg minder.

...Ik wil dat je altijd bij me blijft Ik wil graag dat je helemaal geen zorgen hebt...

Bel voor meer informatie naar 010 280 52 80 of bezoek onze uitvaartcentra: Boezemsingel 35 3034 EC Rotterdam

Ruim 100 jaar ervaring in het verzorgen van een persoonlijke uitvaart voor iedereen, ook voor niet verzekerden.

In onze showroom kunt u op een overzichtelijke en persoonlijke manier onze grote collectie urnen en sieraden bekijken. Bel 06-13712287 voor een afspraak zodat wij rustig de tijd voor u kunnen nemen.

Viaductweg 89 3161 RX Rhoon

Bel voor meer informatie 010 280 52 80 of kijk op www.goetzeedela.nl.

Uitvaartzorg J.Chr.

Biemans b.v.

- Rouwcentrum Overschie

Voor de liefhebbers die liever een koets met 340 paarden willen

Al meer dan 50 jaar uw vertrouwen waard. Hoornsingel 10 - 3042 NL Rotterdam Telefoon dag en nacht: email: post@biemans-uitvaartzorg.nl

-

010 - 245 70 90

www.biemans-uitvaartzorg.nl

is er nu de Uitvaarttruck voor het vervoer naar de laatste rustplaats

www.uitvaarttruck.nl

In droeve omstandigheden In droeve omstandigheden tellen alleen tellen alleen persoonlijke wensen. persoonlijke wensen.

E E n R o t t E R d a m s fa m i l i E b E d R i j f

Dag en Nacht:

010 - 447 99 00

www.uitvaartrijkeboer.nl

www.vanderspekuitvaart.nl

010-592 78 Dag en30 Nacht: 010-592 30 78

www.uitvaartrijkeboer.nl

BEGRAFENISSEN EN CREMATIES

BEGRAFENISSEN EN CREMATIES BURG. BAUMANNLAAN 36 - ROTTERDAM-OVERSCHIE

BURG. BAUMANNLAAN 36 - ROTTERDAM-OVERSCHIE

MASTENBROEK UITVAARTVERZORGING Wanneer u persoonlijke begeleiding belangrijk vindt. 25 jaar ervaring in de regio Groot Rotterdam Deskundig en eerlijk advies

0180 723204

dag en nacht

www.ericmastenbroek.nl


Begraafplaats en crematorium Hofwijk

Het crematorium maakt gebruik van het LiveUitvaart.nl

Bestemming

webcast systeem en neemt hiermee iedere uitvaartdienst

Het crematorium staat op de begraafplaats Hofwijk, dat

op. Nabestaanden bepalen vervolgens zelf of de dienst

met haar 27 hectare grond veel verschillende mogelijk-

wordt geactiveerd en dus bekeken kan worden. 62 pro-

heden biedt om te begraven, maar ook om de as na een

cent van de nabestaanden maakt gebruik van de moge-

crematie een bestemming te geven. Het is bij de wet ge-

lijkheid om live of achteraf de crematiedienst via het in-

regeld dat de as de eerste maand op het crematorium

ternet te kunnen bekijken. Per dienst zijn er gemiddeld 15

blijft. Na deze maand kunt u zelf voor een asbestemming

kijkers. Het merendeel van hen bekijkt de dienst achteraf.

kiezen.

10 procent van de kijkers kijkt live naar de crematiedienst.

Hofwijk heeft voor dit doel een speciale asbestemmings-

Tot dertig dagen na de plechtigheid is het mogelijk om

ruimte ingericht. Daar krijgt u de gelegenheid om in alle

de beelden via internet te zien. Het LiveUitvaart.nl web-

rust verschillende mogelijkheden te bekijken en te be-

cast systeem krijgt navolging bij andere crematoria in het

spreken. Als u meer tijd nodig heeft om over de asbestem-

land. Onlangs won LiveUitvaart.nl nog de hoofdprijs van

ming na te denken, dan kan dat. Gedurende een jaar zal

de International Funeral Award 2011.

de asbus in een niet voor publiek toegankelijke algemene

Wim Kerkhof, hoofd Crematorium Rotterdam Hofwijk:

nis worden opgeslagen. Er zijn talloze mogelijkheden op

,,Iedereen zal natuurlijk altijd proberen bij een crematie-

het gebied van asbestemming, bijvoorbeeld in de vorm

plechtigheid aanwezig te zijn. Er zijn echter omstandighe-

van sieraden, talloze gedenktekens- en voorwerpen voor

den waardoor nabestaanden er niet bij kunnen zijn. Het is

bij u thuis of op de begraafplaats. Hofwijk kan u daarin zo

voor deze mensen vaak heel belangrijk om de plechtig-

goed mogelijk begeleiden. Wilt u hier meer over weten,

heid live te volgen. Het LiveUitvaart.nl webcast systeem

neem dan contact op met Hofwijk.

zorgt daarvoor. Opvallend is ook dat er veel behoefte is bij nabestaanden, die wel aanwezig waren, om de crematie-

Openingstijden

plechtigheid terug te kijken in de dagen na de dienst. 90

Gemeentelijke Rotterdamse begraafplaatsen en het cre-

procent van onze internet kijkers, kijkt namelijk achteraf

matoria zijn geopend van:

naar de uitvaartdienst.’’

- maandag t/m zaterdag 8.00 uur tot 16.00 uur

Olaf Lawerman, directeur Company Webcast, het be-

- zon- en feestdagen 10:00 uur tot 16:00 uur

drijf achter LiveUitvaart.nl: ,,Het is echt mooi om te zien hoe onze webcast techniek een belangrijke rol vervult.

Algemene Begraafplaats en Crematorium Hofwijk

LiveUitvaart.nl biedt nabestaanden echt troost en helpt

Delftweg 230

bij de rouwverwerking. We verwachten dat de komende

3046 ND Rotterdam

jaren er veel vraag zal komen naar LiveUitvaart.nl omdat

Telefoon: 010 - 489 85 70

er simpelweg een grote behoefte bestaat bij nabestaan-

Fax:

den.’’

010 - 489 85 75


Begraafplaats en crematorium Hofwijk Begraafplaats Hofwijk vanaf 1938

Begraafplaats Hofwijk vanaf 1938 Begraafplaats Hofwijk vanaf 1938 Begraafplaats Hofwijk vanaf 1938 1912 - 2012

         

1912 - 2012

1912 - 2012

Overschie. In Capelle aan den IJssel staat het momaatschappij u bent aangesloten. Hess verzorgt de Hess uitvaartzorg is diep geworteld in Rotterdam       tegen  derne rouw centrum ‘Hess’ met familiekamers en in uitvaart dezelfde voorwaarden. en de naam zal velen dan ook bekend in de oren 1912 - 2012 de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-aanSchieklinken. Het familiebedrijf bestaat namelijk dit Overschie. In Capelle den IJssel staat het momaatschappij u bent aangesloten. Hess verzorgt de Hess uitvaartzorg is diep geworteld in Rotterdam   toe     familiekamers  vinden rouwcentrum ‘Decentrum Meidoorn’. Een jaar honderd jaar en is inmiddels aanende derne rouw ‘Hess’ met en in uitvaart tegen dezelfde voorwaarden. de vierde naam zal velenbroek dan ook bekendwe in de oren        dit  de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg- Schieklinken. Het familiebedrijf bestaatlocatie. namelijk bijzondere generatie. Hess uitvaartzorg uitvaartzorg is is diep geworteld in RotHess heeftjaar naast rouwcentra Verzekeringen aanbroek den IJssel het momaatschappij u bent aangesloten. Hess verzorgt de Hess diep geworteld in Rotterdam vinden westaat rouwcentrum ‘De Meidoorn’. Een jaar honderd en Overschie. is eigen inmiddels toeInaanCapelle de ook vierdede Het afscheid hoeft overigens niet plaats vinden in Overschie. In over Capelle aan den IJssel staat het mo- bijzondere maatschappij utebent aangesloten. Hess verzorgt de Hess uitvaartzorg is diepzal geworteld in Rotterdam terdam en de naam velen dan ook bebeschikking andere rouwcentra waarHet is ook mogelijk een verzekering af te locatie. generatie. derne rouw centrum ‘Hess’ met familiekamers endit in uitvaart tegen dezelfde voorwaarden. en de naam zal velen dan ookinbekend in derne de oren rouw centrum ‘Hess’ met familiekamers en van in Het uitvaart tegen dezelfde voorwaarden. en de naam velen dan ookHet bekend de oren onder één van deCapelle rouwcentra Hess, maar men kan afscheid hoeft overigens niet plaats te vinden kend in de zal oren klinken. familiebedrijf die in In aan den sluiten bij Hess uitvaartzorg. Deze zijn er inin de Rotterdamse deelgemeente HillegersbergSchieklinken. Het familiebedrijf bestaat ditnamelijk dit Overschie. de Rotterdamse deelgemeente HillegersbergSchieklinken. Het familiebedrijf bestaat namelijk één van de rouwcentra van Hess, maar men kan dit eveneens verzorgen in een rouwcentrum naar keuze. bestaat namelijk ditinmiddels jaar honderd jaar vierde en is IJssel staat het moderne ‘De rouw centrum vele vormen. broek vinden we rouwcentrum Meidoorn’. Een eveneens jaar honderd jaarjaar en is en toe aan detoe verzorgen in een rouwcentrum naar keuze. broek vinden we rouwcentrum ‘De Meidoorn’. Een jaar honderd is inmiddels aan de vierde inmiddels toe aan de vierde generatie. ‘Hess’ metlocatie. familiekamers en in de Rotbijzondere generatie. bijzondere locatie. generatie. terdamse deelgemeente HillegersbergWie zich niet wil verzekeren, kan ook kieHet afscheid hoeft overigens niet plaats te vinden in Verzekeringen Verzekeringen Het afscheid hoeft niet plaats te te vinden in één van de rouwcentra maar menoverigens kan dit Het isvoor ook mogelijk een verzekering af van te sluiten Schiebroek vinden we rouwcentrum ‘De zen het eigen depositofonds Hess. Hetvan is Hess, ook mogelijk een verzekering af sluiten eveneens verzorgen in een rouwcentrum naar keuze. bij Hess uitvaartzorg. Deze zijn er in vele vormen. informatie één van de rouwcentra van Hess, maar men kan dit Meidoorn’. Een bij bijzondere locatie. Erzijn is altijd keuzevrijheid, het maakt niet uit Telefonische Hess uitvaartzorg. DezeWie er in vele vormen. Telefonische zich niet wil verzekeren, kan ook kiezen voor ofinformatie afspraak: 010 418 23 33 eveneens verzorgen in een rouwcentrum naar keuze. Het afscheid hoeft te bij welke verzekeringsmaatschappij u bent Telefonische Verzekeringen Wieoverigens zich nietniet wilplaats verzekeren, kan ook kiezen voor of afspraak: 010 418 23informatie 33 Hess heeft naast eigen rouwcentra ook de beschik-

het eigen depositofonds van Hess. Er is altijd keu-

Wilt u meer weten over Hess uitvaartzorg?

vinden in één van rouwcentra vante aangesloten. Hessniet verzorgt de uitvaart afspraak: 418 23 33 Het is ook mogelijk een verzekering af sluiten over andere rouwcentra waaronder dieHess, in van zevrijheid, uitkeubij welke verzekeringsBekijk danover de 010 website www.hess.nl king Hess heeft naast eigen rouwcentra ook de beschikhetde eigen depositofonds Hess.hetErmaakt is altijd Wilttegen u meerof weten Hess uitvaartzorg? bij Hess uitvaartzorg. Deze zijnverzorgen er in vele vormen. Telefonische informatie maar men kan dit eveneens in een dezelfde voorwaarden. Wilt u meer weten over Hess uitvaartzorg? Verzekeringen king over andere rouwcentra waaronder die zevrijheid, hetookmaakt welke verzekeringsdan de website www.hess.nl Wie zichin niet verzekeren, kan kiezen niet voor uit ofbij afspraak: 33  Bekijk rouwcentrum keuze. Bekijk dan de website www.hess.nl Het beste watwil únaar nog kunt geven!   010        Het is ook mogelijk een verzekering af418 te 23 sluiten het eigen depositofonds van Hess. Er is altijd keuWilt u meer weten over Hess uitvaartzorg? Hess heeft naast eigen rouwcentra ook de beschikbij Hess uitvaartzorg. Deze zijn er in vele vormen. Telefonische informatie niet uit bij welke verzekeringsBekijk dan de website www.hess.nl king over andere rouwcentra waaronder die in Het beste wat ú nog kunt geven! zevrijheid, het maakt   verzekeren,      Wie zich nietwil kan ook kiezen voor of afspraak: 010 418 23 33 Het beste ú nog kunt geven!    het        eigen depositofonds van Hess. Er is altijd keuWilt u meer weten over Hess uitvaartzorg? Hess heeftwat naast eigen rouwcentra ook de beschikzevrijheid, het maakt niet uit bij welke verzekeringsBekijk dan de website www.hess.nl king over andere rouwcentra waaronder die in

Het beste wat ú nog kunt geven!

Begraafplaats crematorium Hofwijk ligt in een landelijk omgeving aande Delftse Schie in Overschie. Te mid      en  

Gemeentewerken

den van het fraai aangelegde park met waterpartij ligt een modern en sfeervol complex waar de uitvaartdiensten worden gehouden.

Begraafplaats en crematorium Hofwijk

Faciliteiten In 2008 is het crematorium geheel vernieuwd. De twee aula’s, genaamd Lilium en Calendula, zijn zeer geschikt voor kleine en grote groepen belangstellenden en hebben een persoonlijke en warme uitstraling. Elke aula heeft een eigen familiekamer die is ingericht als woonkamer. Hier beschikt de familie over diverse soorten koffie, thee en fris en kunnen zij zich in besloten kring voorbereiden op de uitvaartdienst. Na de plechtigheid is er in de koffiekamers, die intiem en toch ruim van opzet zijn, alle tijd voor het in ontvangst nemen van de condoleances. Uiteraard zijn in het complex voorzieningen aangebracht voor mindervaliden en slechthorende.

modern complex met uitzicht op park en waterpartij

Maatwerk Op multimediagebied heeft Hofwijk de modernste technieken in huis. Zo is het mogelijk meegebrachte films of een digitale fotopresentatie te vertonen. De plechtigheid zelf kan ook op dvd worden opgenomen. Hofwijk beschikt over een uitgebreid muziekrepertoire, maar er kan natuurlijk ook eigen muziek ten gehore worden gebracht. De uitvaartplechtigheid kan zelfs via internet worden gevolgd door mensen die niet aanwezig kunnen zijn. U geeft als opdrachtgever uw e-mailadres op aan de uitvaartondernemer. Van Hofwijk ontvangt u een e-mail met uitleg en een code. U bepaalt of u de code activeert en aan wie u hem doorgeeft. Zo weet u zeker dat niemand anders meekijkt. U kunt de uitvaart gedurende dertig dagen terugkijken. Begraven of cremeren De uitvaartdiensten voor zowel begraven of cremeren kunnen in beide aula’s worden gehouden. Bij een begrafenis gaan de nabestaanden met de kist mee de begraafplaats op. De overledene kan dan bijgezet worden in een particulier of een algemeen graf. Bij crematieplechtigheden is het mogelijk om tijdens de dienst de kist te laten afdalen door middel van een liftplateau. De familie kan- als zij dat wenst- zelf de kist ernaartoe brengen. Ook kan de familie mee naar de ovenruimte. Overige belangstellenden kunnen desgewenst de invoer van de kist op een beeldscherm in de aula volgen. Hofwijk kent ook een speciale asbestemmingsruimte waar ideeën kunnen worden opgedaan en wensen op het gebied van asbestemming doorgesproken kunnen worden. Catering Op het gebied van catering onderscheidt Hofwijk zich eveneens door een hoogwaardig aanbod. Zo is er een uitgebreide koffietafel met ondermeer cappuccino,latte macchiato, warme chocolademelk en diverse soorten thee. Elk gewenste combinatie van koek of gebak kan verzorgd worden, eveneens een assortiment aan snoepgoed voor de kinderen. Ook verschillende luncharrangementen of luxe bittergarnituur behoren tot de mogelijkheden. Daarbij kunnen diverse soorten frisdranken en alcoholhoudende dranken worden aangeboden waarbij rekening wordt gehouden met de opgegeven merkvoorkeuren. In principe is op aanvraag vrijwel alles mogelijk. Aandacht voor de klant en zijn wensen staat bij alle medewerkers van Hofwijk hoog in het vaandel.

asbestemming

aula Lilium

Begraafplaats en crematorium Hofwijk

ovenruimte

aula Calendula

Delftweg 230 3046 ND Rotterdam Telefoon 010 - 489 85 70 Fax 010 - 489 85 75 Website www.rotterdam.nl/uitvaart e-mail info@begraafplaatsen.rotterdam.nl


Overschiese Krant

NIEUWS

Woensdag 28 maart 2012

Tassentalent Dora Thomassen

De Boogtas, De Klep en Het Schuitje in museum Oud-Overschie OVERSCHIE - ‘De Boogtas’, ‘De Klep’, ‘Het Schuitje’, het zijn namen van tassen die Dora Thomassen in de afgelopen twintig jaar maakte. Ze zijn op een kleurrijke overzichtstentoonstelling van haar werk te zien in museum OudOverschie van 25 maart tot en met 24 juni. Afgelopen zondagmiddag werd in museum OudOverschie door Sigrid Ivo een expositie geopend van tassen, gemaakt door Dora Tomassen. Sigrid Ivo is in het dagelijks leven conservator van het druk bezochte Tassenmuseum Hendrikje aan de Amsterdamse Heerengracht. Dora Tomassen woont al bijna twintig jaar aan de Oude Kleiweg in Overschie, maar heeft een atelier en winkel aan de Josephstraat in het hartje van de Rotterdamse binnenstad: Tassenatelier Dorra. Beide dames kennen elkaar al sinds de opening van het Amsterdamse tassenmuseum zo’n vijftien jaar geleden. Verschillende malen exposeerde Dora Tomasssen met de door haar eigenhandig gemaakte tassen in het Tassenmuseum. Maar nu eens een complete en kleurrijke overzichtstentoonstelling in het Overschiese museum. Vele tientallen liefhebbers van haar tassen, maar ook toevallige bezoekers van het museum waren getuige van de gezellige opening, begeleid door harmonieuze Italiaanse zang uit Napels en (mandoline)muziek. Sigrid

De diverse muziekstijlen house, techno, electro, techhouse, hip hop, dupstep en urban zijn verdeeld over vier area’s en gaan er op zaterdag 2 juni voor zorgen dat dit festival de mooiste zomerbeleving van 2012 wordt. Hiervoor is het Sidelingepark geheel in stijl omge-

ROTTERDAM - Om high-impact-delicten als overvallen een halt toe te roepen worden ook politiehelikopters extra ingezet. Zo heeft één zo’n helikopter deze week Rotterdam The Hague Airport als standplaats. Normaal vliegen de politiehelikopters van het KLPD vanaf Schiphol. Nu de helikopter Rotterdam als standplaats heeft, kan deze sneller en langer boven Rotterdam-Rijnmond vliegen.

OVERSCHIE - Vanaf deze week kunnen Rotterdammers die niet tevreden zijn over de dienstverlening van de gemeente, hun klacht kwijt op www.meldpunt14010. nl. Initiatiefnemers van het meldpunt zijn raadsleden Jolanda Ton en Jeffrey Rijken van Leefbaar Rotterdam.

Een aantal tassen die de afgelopen jaren door Thomassen zijn vervaardigd. Mevrouw Both, medewerkerster van museum Oud-Overschie, heeft haar favoriet uitgezocht. Foto: R. van Twist.

Ivo complimenteerde Dora met de originele opstelling van haar oude en nieuwe werk, voor een deel midden in de Melkfabriek opgehangen. Natuurlijk hoopt Dora hier ook van de door haar gemaakte tassen te verkopen, maar de expositie wil vooral een compleet beeld geven van dit veelzijdige tassentalent uit Overschie. Dora Tomassen is op verschillende manieren aan Rotterdam gebonden. Zij woont en werkt hierm maar heeft ook iets met de stad en met Overschie en het bijzonder. Bepaalde artistieke meerwaarde heeft de ‘Maastas’, ontworpen ter gelegenheid

van het twintigjarig jubileum van haar tassenatelier. Het soepele gestroomlijnde ontwerp van deze tas heeft iets van een watergolf. In samenwerking met stoffenontwerpster Engelien van den Dool wordt voor de expositie een speciale nouveauté uitgebracht. Deze is evenals diverse andere tassen op bestelling te koop. Want iedere tas van Dorra is handgemaakt stukwerk en er wordt de grootste aandacht aan besteed. Er is geen voorraad van. Dierenliefhebbers opgelet, want Dora verwerkt geen dierenhuid maar maakt alle tassen van kunststof.

Uiteraard was deze expositie een goede aanleiding om in de eigen verzameling van het museum na te gaan hoeveel tassen daar aanwezig waren. Dat waren ongeveer dertig tassen en mandjes, voor deze gelegenheid eveneens opgesteld, maar wel in het oude gedeelte van het museum. En daaronder zijn nog verschillende 19e en vroeg 20e eeuwse exemplaren. Dat alles is iedere zondag en de eerste zaterdag van de maand gratis te bezichtigen tussen 14.00 en 17.00 uur. Tijdens het Rondje Overschie op 1 april al vanaf 12.00 uur. Groepen op afspraak onder tel. 0104158864.

Boerderij is van alle gemakken voorzien, waaronder voldoende slaapplaatsen, een mooie keuken, een grote recreatiezaal en een groot buitenterrein. Het bos en dorp liggen op loopafstand. Er zijn bootjes om te spelevaren op de Peelse Loop. De leiding zorgt voor leuke activiteiten, zoals survival, sport en spel, griezeltochten, zwemmen en natuurlijk de bonte avond. De kinderen zullen zich niet vervelen. Wie zijn kind(eren) een leuke week wil bezorgen, kan hen opgeven. (School)

vriendjes zijn natuurlijk ook van harte welkom. Het zomerkamp is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar. De kosten per kind zijn, inclusief de heen- en terugreis per touringcar , verblijf, maaltijden, tussendoortjes en activiteiten: Voor het eerste kind 105 euro, voor het tweede kind 100 euro en het derde 95 euro uit een gezin.. Men kan ze inschrijven door 30 euro over te maken op gironummer 5687372 van Vakantiekamp Levenslust onder vermelding van voor- en

achternaam, geboortedatum en geslacht. Het inschrijfbedrag wordt in mindering gebracht op het kampgeld. De inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijfgeld. Men kunt op dezelfde giro elke maand ook een klein bedrag overmaken. Voor aanvullende informatie kan men contact opnemen met: Jeanette vd Klooster: tel. 010-4156616. Riki vd Woestijne: tel. 010-4375189 of jc.vandewoestijne@kpnplanet.nl. Of zie www.levenslust. jouwweb.nl.

Line up Music Republic ‘Music is the answer’ OVERSCHIE- Het grootste outdoor festival van Rotterdam, Music Republic ‘Music is the answer’, presenteert met trots haar volledige programma. Het meest zomerse outdoor dance-evenement van Rotterdam pakt flink uit met meer dan veertig internationale en nationale artiesten en live acts.

Extra inzet helikopter

Leefbaar Rotterdam lanceert Meldpunt 14010

Nieuw vakantieadres voor Kinderkamp Levenslust OVERSCHIE - Voor het 37e jaar organiseert Sporten Speelpark Levenslust aan de Kendichemstraat 1 het Kindervakantiekamp. Deze keer van 28 juli tot en met 4 augustus. Aangezien het onderkomen van de afgelopen twee jaar in Hoeven helaas genoodzaakt was haar deuren te sluiten, is de organisatie van vakantiekamp Levenslust in allerijl op zoek gegaan naar een nieuw kamphuis. Tot hun blijdschap hebben ze dit gevonden in het gezellige Brabantse Gemert. De Coxe

11

toverd tot een festival van formaat. Kijk snel op de nieuwe website www.musi-

crepublic.nl. Hier staat ook de trailer van 2012 om alvast helemaal in de sfeer van

het festival te komen. www.facebook.com/ events/317222324982480.

Leefbaar Rotterdam is het meldpunt gestart omdat zij regelmatig klachten ontvangt van bewoners die ontevreden zijn over de behandeling of afhandeling van hun melding via het servicenummer 14010 of via het digitale Mijn Loket op de website van de gemeen-

te Rotterdam. Vaak gehoorde klachten zijn een slechte bereikbaarheid, van het kastje naar de muur gestuurd worden en problemen die simpelweg niet opgelost worden. Rotterdammers (inwoners en ondernemers) kunnen hun klacht tot begin juli 2012 melden via www. meldpunt14010.nl. Leefbaar Rotterdam zal vervolgens een inventarisatie maken van alle klachten en deze begin september van dit jaar aanbieden aan verantwoordelijke wethouder Kriens, met als doel dat de dienstverlening aan de burgers op korte termijn verbeterd wordt.

14010 Door politiek columnist Jeffrey Rijken Deze week lanceerde Leefbaar Rotterdam het Meldpunt 14010 (www. meldpunt14010.nl). Rotterdammers kunnen bij dit meldpunt hun klacht melden over de slechte klantenservice van de gemeente Rotterdam. De gemeente heeft namelijk een soort van klantenservice waar inwoners en ondernemers terecht kunnen voor vragen en klachten. Dit heet 14010 (telefoonnummer) en Mijn Loket (website). Maar net zoals zoveel klantenservices, werkt ook de klantenservice van de gemeente niet altijd naar behoren. Tot deze conclusie kwam ik door de vele verhalen van Rotterdammers die mij aanspraken over de rare werkwijze van 14010. Het meest lachwekkende voorbeeld wil ik graag met u delen. Een vrouw ziet op de hondenuitlaatplaats dat er zaken niet kloppen. Ze constateert drie zaken: 1. de poepzakjes zijn op, 2. de prullenbak voor de poepzakjes zit vol en 3. er liggen allemaal poepzakjes naast de overvolle prullenbak. Als goed burger meldt ze dit bij 14010. Na haar verhaal gedaan te hebben, krijgt ze te horen dat ze het verhaal drie keer moet vertellen en dat ze drie keer al haar gegevens moet geven

omdat het over drie verschillende meldingen gaat. De vrouw raakt geïrriteerd omdat ze nu drie keer zo lang aan de telefoon moet blijven voor één situatie in de buitenruimte. De vrouw sluit het gesprek af met de woorden: ,,Dit is dus de laatste keer geweest dat ik gebeld heb.” Bovenstaand voorbeeld laat zien dat de gemeente Rotterdam niet efficiënt werkt, bureaucratisch te werk gaat en totaal niet klantvriendelijk is naar haar burgers toe. Het vervelende is dat je er als burger niks aan kunt doen. Bij een bedrijf kan je nog overstappen of boze mails sturen en vragen om korting, maar bij de gemeente heeft de burger het maar te pikken. Met dit meldpunt wil Leefbaar Rotterdam niet proberen alles op te lossen, want dat kan gewoon niet. Leefbaar Rotterdam zit niet in het bestuur en heeft er dus niks over te zeggen. Wat we wel kunnen doen, is de ontevreden burger een stem geven, alle losse klachten bundelen en met dit pakket een vuist maken naar het college. Een losse klacht is niet krachtig, maar een verzameling van klachten is altijd sterker om mee te slaan.


Gehavend Overschie 2 pakt grote zege OVERSCHIE - Maandag 20 maart stond voor Overschie 2 de laatste wedstrijd van het seizoen op het schema. Met maar liefst vier invallers trad het team aan. Degraderen en promoveren was niet meer mogelijk, dus het ging nu slechts om de glorie van de overwinning. Aad Everwijn (bord 3) speelde een goede wedstrijd, waarin hij al snel een stuk wist te winnen. Zijn tegenstander kon dit moeilijk te boven komen. Met nog een uur op de klok begon hij te spelen alsof hij in tijdnood zat. Dit kwam zijn spel verder niet ten goede, tegen Aad die kalm wist te blijven en het gemakkelijk uitspeelde. 1-0. Op bord 8 zat invaller Cor van Lennep. Zijn tegenstander bracht een positioneel moeilijke stelling op het bord waar op het laatst nog maar weinig gebeurde en vooral met stukken heen en weer geschoven werd, zonder echt resul-

taat. De tegenstander besloot al snel dat hij remise wel een mooi resultaat vond. Cor had wellicht kunnen besluiten om nog door te spelen, maar een remise leek op dat moment geen slecht resultaat. 1,5- 0,5.

niet toegestane zet, maar Serge bleef rustig en haalde vakkundig het punt binnen. 3,5- 0,5.

Niels van Diejen viel in op bord 7. Ook deze wedstrijd was vrij snel beslist. Zijn tegenstander speelde teveel op een aanval die niet onmiddellijk succes had en vergat hierbij zijn eigen verdediging in stand te houden. Binnen een zet of tien stond Niels al gewonnen en binnen twintig zetten was het punt binnen. 2,5- 0,5.

Han Smit moest op bord 1 vechten voor elk veld. Hij kwam in het middenspel een pion voor, maar hierdoor kreeg de tegenstander erg veel initiatief. Het ging niet flitsend, maar langzaam wist Han de wedstrijd naar zich toe te trekken. In het eindspel pakte hij zet voor zet een klein voordeel, totdat de stelling compleet onhoudbaar was voor zijn tegenstander. De bewondering was duidelijk af te lezen van de omstanders’ gezichten. 4,5 – 0,5.

Op bord 5 had invaller Serge Erdtsieck een heel zware avond. Zijn tegenstander zette hem onder constante druk en het leek er lang op dat het helemaal fout zou gaan. De tegenstander zag echter een truc van Serge over het hoofd, die Serge een dame opleverde. Het bleef lastig en in de tijdnoodfase was er nog commotie over een

Teamcaptain Arnout van Kempen (bord 2) kwam in een spel terecht wat eigenlijk vrijwel de hele wedstrijd remise bleef. Beide spelers probeerden wel een winstplan te vinden, maar wisten vakkundig alles van de tegenstander af te weren. Soms leek het erop dat Arnout toch net een voordeel wist te vinden, maar de remi-

se was uiteindelijk een mooi resultaat. 5-1. Rob de Wilt mocht invallen op bord 6. Al vroeg in de wedstrijd zette hij een scherpe koningsaanval op, waar hij langzaam maar zeker de druk van opbouwde. De tegenstander leek dit te onderschatten en nam een stukoffer van Rob aan, wat compleet fout ging. In het eindspel stond Rob een toren voor en was de wedstrijd gespeeld. 6-1. Ruud-Jan Kloek speelde op bord 4 tegen de vroegere Nederlandse Schaakkampioene een uitstekende wedstrijd. Het was een interessant strategisch schouwspel waar zoveel inzat, dat het maar moeilijk te ontdekken was wie nu beter of slechter stond. In de tijdnoodfase had Ruud-Jan nog 28 seconden en zijn tegenstandster nog 7. Galant als hij is en omdat er niets meer op het spel stond, besloot Ruud-Jan remise aan te bieden. 6,5-1,5.

Groene Hart Cup Door Ronald Verbeek Voor het eerst deze competitie moesten de beide SGO teams op 16 maart een andere locatie spelen. SGO 2 speelde in Voorschoten en SGO 1 in Rotterdam. Voor SGO 2 was het zaak om zich te handhaven in de vierde klasse, maar blijkbaar had het haar dag niet. Met twee keer een nederlaag van 3-1 en een van 4-0 degradeerde het weer kansloos naar de tweede klasse. Ashwari en Capan haalde beide 1 uit 2. Bij Pim, Chloe, Mounia en Merel bleef de teller op 0 uit 2 staan. SGO 1 zou het zwaar gaan krijgen in de derde klasse. Met twee Klim-Op teams en het eerste team van RSR Ivoren Toren zou handhaving niet makkelijk worden. De eerste wedstrijd tegen KlimOp 4 ging verloren met 4-0. De tweede wedstrijd werd gewonnen van RSR Ivoren Toren met 3-1 en de laatste wedstrijd werd er gelijkgespeeld met 2-2 tegen KlimOp 3, zodat het eerste team gehandhaafd was.

Heel positief was dat de bedenktijd nu goed werd gebruikt voor de SGO spelers. Op bord 1 beleefde Ricardo een vreemde avond. Hij dacht steeds goed na bij elke zet en speelde ook goed daardoor, toch bleef hij puntloos. (In tegenstelling tot de vorige editie, waarin hij steeds snel slecht kwam te staan en toch won.) Op bord 2 kende Jurriaan een mooie avond. Alleen in de eerste ronde werd hij verrast door Cedric Kerkmeester met een de Traxler. Daarna won hij beide partijen op overtuigde wijze. Op bord 3 haalde Mario ook een 2 uit 3. Vooral zijn derde partij was erg goed. Met een kwaliteit meer wist Mario op fraaie wijze het eindspel te winnen. Karel (bord 4) was wat minder gelukkig. Zoals altijd trok hij vol overgave ten aanval, maar soms vergeet hij daarbij zijn verdediging of even een stuk te dekken of weg te spelen. Wel leveren zijn partijen zijn partijen altijd een spektakel. Hij is nog geen Tal, maar heeft wel de potentie hiervoor. (score 1 uit 3.)

Nieuwe wandelaar treft het met zonnige wandeling

Terug van weggeweest, de paasbrunch in...

Door: Jaap Brommer OVERSCHIE - Het was stralend weer vrijdag 23 maart, want de zon stond al behoorlijk te schijnen toen wij met 22 personen, onder wie weer een nieuweling, de speeltuin achter ons lieten voor onze wekelijkse wandeling. Deze ging dit keer via de Korte Wouwerlaan, Parallelstraat O.Z., oversteken Julianastraat, Burg. Bosstraat, Delftweg, Overschiese Dorpsstraat, Delfshavenseweg, Taludweg, van Noortwijcksingel, v/d Sasstraat, Burg. de Josselin de Jonglaan. We kwamen toen terecht bij zorgcentrum Den Hoogenban, waar wij onze koffiepauze hadden gepland

en waar we konden plaats nemen op onze gereserveerde plaatsen. Na de rust gingen we rechtsaf De Josselin de Jonglaan, onder de bruggen door van het Kleinpolderplein, Kleinpolderpad, door het tunneltje, rechtsaf Schansweg, over Schansbruggetje, Oudendijksepad, door de tuinen van Eigen Hof, Terletweg, linksaf door het nieuwe gedeelte van Park Zestienhoven, Achterdijk en zo terug naar de speeltuin, waar we tegen 12.30 uur weer arriveerden. Daar zijn we nog enige tijd gebleven, ook voor nog een kopje koffie of iets anders drinkbaars en wat eetbaars en de verloting. Daarmede was er wederom een heel leuke wandeling ten einde.

slechts

€ 24,50 p.p.

Elektrotechnisch Installatiebedrijf

Reserveer nu! J.A. Poot Zwethkade 23 Tel.: 010-471 41 90 Tel.: 06-53 23 09 42 Fax: 010-470 31 56

TE KOOP ...Airport Hotel Rotterdam U bent beide paasdagen van 11:00 tot 14:00 van harte welkom op onze paasbrunch! Ontvangst met bubbels, een uitgebreid buffet met heerlijke gerechten en onbeperkt koffie, thee en melk. Wij regelen het allemaal, zodat u met uw familie en vrienden zorgeloos en ontspannen kunt genieten van een gezellige brunch in huiselijke sfeer.

Airport Hotel Rotterdam Vliegveldweg 59-61 3043 NT Rotterdam T 010 - 462 55 66 info@airporthotelrotterdam.nl airporthotelrotterdam.nl

Voor al uw elektrotechnische werkzaamheden. (ook ‘s avonds bereikbaar)

EMMASTRAAT 12a ROTTERDAM

vraagprijs € 229.000,- k.k.

Alvast een tafel reserveren? Speciale wensen? Laat het ons weten. Bel 010 - 462 55 66 en alles wordt geregeld.

In het gezellige oud Overschie gelegen leuk ruim herenhuis. Op loopafstand van diverse winkels, openbaar vervoer en uitvalswegen. De woning heeft een ruime woonkamer met open keuken, 2 slaapkamers en badkamer. Daarnaast heeft de woning een heerlijke diepe achtertuin gelegen op het zuiden. De woning biedt de mogelijkheid tot verhuur van de bovenste verdieping waar zich twee appartementen bevinden.

Brunch € 24,50 p.p.

Prins Makelaardij

Kinderen tot en met 3 jaar gratis. Kinderen tot 12 jaar 50% korting.

Untitled-947 1

S HUIRT N E OP MAA 0 UUR 31 15.0 001 1 .

“DE ZWETH”

Duyvesteynstraat 1 • 3042 BA R’dam telefoon 010 - 437 94 80 info@prinsmakelaardij.nl • prinsmakelaardij.nl 2/28/2012 5:10:55 PM


Overschiese Krant

NIEUWS

Woensdag 28 maart 2012

13

Expositie Galerie Den Hoogenban

‘Leo Pijn tekent en schildert al jaren vol toewijding’ OVERSCHIE - Galerie Den Hoogenban, in woonzorgcentrum Laurens Den Hoogenban aan Burgurgemeester de Josselin de Jonglaan 35, toont tot 15 mei schilderijen van Leo Pijn. Bezoekers kunnen de expositie komen bekijken op de eerste, tweede en de derde etage rondom de centrale hal van het woonzorgcentrum. Deze schilderijen zijn elke dag te bezichtigen. Het woonzorgcentrum is dagelijks geopend. Tevens kan men gebruik maken van restaurant ‘Oud Overschie’ voor een hapje en een drankje. Leo Pijn werd geboren in 1937 in Rotterdam, groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog op in Limburg en keerde berooid met zijn ouders terug naar een leeg huis in Rotterdam. Na de lagere school volgde hij een opleiding tot timmerman en vervulde hij zijn dienstplicht. Om voor zijn gezin een inkomen te verwerven, ging hij aan de slag als timmerman. In de bouw was in die periode dringend behoefte aan vaklui. Naast zijn reguliere werk begon hij zich in zijn vrije tijd steeds meer in te zetten voor de vakbond, het jeugdwerk en voor de sociaal zwakkeren. Bij het jeugdwerk was hij vaak verantwoordelijk voor het organiseren van creatie-

ve activiteiten, wat hem de mogelijkheid bood zich op dat vlak zelf verder te ontwikkelen. Ook zijn betrokkenheid bij het amateurtoneel zorgde er voor dat hij zijn creativiteit kwijt kon: hij verzorgde regelmatig de decors van de stukken waarin hijzelf meespeelde. Via diverse cursussen verdiept hij zich steeds meer in de kunstgeschiedenis. In de jaren 80 van de vorige eeuw sloot hij zich aan bij De Ontplooiers. Met deze groep werkte hij een tijdje samen en exposeerde hij op diverse plaatsen. Later voegde hij zich bij de Rotterdamse Teken- en Schilderschool, waarvan hij nu nog steeds onderdeel van uitmaakt. Leo experimenteerde en werkte in de loop der jaren met diverse materialen en onderwerpen. De natuur heeft altijd een belangrijke rol in zijn leven en daarmee ook in zijn werk gespeeld. De laatste jaren richt hij zich voornamelijk op stillevens en landschappen. De stillevens tonen veelal een vaas met bloemen, glazen, of fruit. Hij werkt dit vaak uit in aquarel, maar ook in olieverf. Zijn landschappen schildert hij overwegend met olieverf op doek, hoewel hij zo nu en dan ook een paneel als drager gebruikt. Hij werkt hierbij voornamelijk met aardetinten, bruin,

oker of beige, maar ook met koelere kleuren als blauw en groen. Zijn kleurgebruik laat de toeschouwer haast de omstandigheden op het doek voelen: bij een blik op het verlaten bootje in het grauwe bevroren water tussen het riet is de kou bijna voelbaar. Leo schildert uit herinnering, naar een foto, of direct naar de werkelijkheid terwijl hij zijn

onderwerp voor zich heeft. Zijn werk laat zich het best omschrijven als naïef realistisch: een afbeelding naar de werkelijkheid, maar met een intuïtieve, enigszins vereenvoudigde en misschien wat dromerige benadering. De over het algemeen sterke kleurvlakken en de wat scherpe lijnvoering versterken dat beeld.

Eet smakelijk!

Naïef realistisch werk van Leo Pijn.

wel in staat zijn een vakantiekind ruim tweeënhalve week die aandacht en liefde te geven die het zo hard nodig heeft.

Elke zomer organiseert Europa Kinderhulp Z-H in zwembad West in Rotterdam een familiedag waar de vakantiegastouders met hun eigen kinderen en vakantiekinderen een gezellig dagje uit beleven.

,,Je kunt echt merken dat Berlijn sinds een aantal jaren failliet is,” vertelt Scheermeijer. ,,Voor de arme kinderen wordt helemaal niets meer georganiseerd in de vakantieperiode. Dat betekent dat die kinderen de hele zomer niet verder komen dan zittend voor de tv of de computer. Het is werkelijk frappant als je hoort dat de meeste van deze kinderen hun hele leven nooit verder geweest zijn dan hun eigen wijk.”

Groenten zijn hier het hoofdingrediënt; het beslag houdt het geheel bij elkaar. Ze zijn heerlijk met een combinatie van pastinaak en wortel. Je bakt deze pannenkoeken een beetje langzamer dan gewone; geef de groenten daarom de kans om zacht te worden en wat bruin te kleuren.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 140 °C. Rasp de groente(n) met de hand of in een keukenmachine. Meng de groenten met de ui, ei en bloem. Bestrooi het mengsel met zout en peper. Voeg dan net voldoende melk toe dat het mengsel gemakkelijk van een grote lepel valt. Roer er 2 eetlepels gesmolten boter of olijfolie door. Smelt een lepel boter of olie in een grote koekenpan of op een hete plaat. Schep er enkele lepels beslag op; strijk de groenten glad met een vork. (Je moet waarschijnlijk in etappes werken; houd de pannenkoeken warm in de oven tot ze allemaal klaar zijn.) Bak ze circa 15 minuten, tot ze aan beide zijden mooi bruin zijn en keer ze halverwege een keer om. Serveer ze heet of op kamertemperatuur.

‘Kinderen komen de wijk nooit uit’

uit de eerste hand over meepraten.

Groentepannenkoeken

Ingrediënten: Andere groenten die je kunt gebruiken, zijn gele courgette, wortels, pastinaak, bieten, knolselderij of lente-uitjes; gekookt, uitgeknepen en gehakt zijn ook spinazie en andere bladgroenten een optie.

Dringend vakantiegastouders gezocht

OVERSCHIE - De crisis in Europa laat zich overal goed voelen en vooral bij de zwaksten: de kinderen. Europa Kinderhulp zet zich al meer dan vijftig jaar in voor kinderen die het ook zonder crisis al moeilijk genoeg hebben, maar daar nu extra onder te lijden hebben. Vooral in de grote steden als Parijs en Berlijn, waar de vakantiekinderen van Europa Kinderhulp onder meer vandaan komen, is de situatie nijpend. Anja Scheermeijer, die als medewerker bij de organisatie al vijftien jaar lang huisbezoeken doet in Berlijn, kan daar

Door Wil Berkhout

De kinderen die via Europa Kinderhulp bij een Nederlands gastgezin worden ondergebracht, komen vaak uit gezinnen waar allerlei problematiek speelt. De opvoeding van de kinderen verloopt daarom niet bepaald volgens het boekje. Scheermeijer: ,,De ouders houden wel van hun kinderen, maar zijn vaak simpelweg niet in staat om ze die verzorging, aandacht en liefde te geven die ze nodig hebben.” Europa Kinderhulp is ook voor deze zomer weer dringend op zoek naar mensen die

Belangrijk om te weten: - de kinderen zijn tussen de 5 en de 12 jaar oud; - vakantieouders betalen alleen de verblijfkosten van hun vakantiekind; - het vakantiekind kan uitsluitend voor de volledige periode uitgenodigd worden; - ook alleenstaanden kunnen een kind uitnodigen; - het kind is verzekerd tegen dokters- en ziekenhuiskosten; - het kind mag binnen Nederland mee op vakantie met de vakantieouders; - tijdens de verblijfsperiode is er 24-uurs begeleiding voor vakantieouders vanuit de organisatie. De vakantiereizen: Franse kinderen: 1 juli - 19 juli, 7 juli – 27 juli, 21 juli – 11 augustus. Duitse kinderen : 9 juli – 26 juli en 23 juli – 10 augustus. Nederlandse kinderen: 23 juli – 10 augustus. Voor meer informatie: www.europakinderhulp. Aanmelden kan via e-mail: zuidholland@europakinderhulp.nl, u krijgt dan een informatieboekje toegestuurd. U kunt voor aanmelding of informatie ook bellen met Connie Nieuwendaal (010-5927176) of Petra v.d. Kaaden, 0180-844652.

Park de Buitenplaats toneel Nationale Boomfeestdag OVERSCHIE - In Park de Buitenplaats op het eilandje binnen het Engelse Werkje plantten verleden week ruim honderd Overschiese kinderen uit groep 7 en 8 in totaal 23 bomen en 1000 plantjes, waaronder watercipressen, irissen, groot hoefblad en varens. Deelraadsvoorzitter Kees van der Meer verrichtte namens de deelgemeente Overschie de opening van de Nationale Boomfeestdag door de onthulling van een herdenkingspaal. Hierop staan alle deelnemende basisscholen op vermeld. Daarna vertelde Gina Kranendonk, groencurator van Park 16Hoven, het een en ander over de functie en de ontstaansgeschiedenis van Park de Buitenplaats en het Engelse Werkje. Park Buitenplaats is ingericht in de Engelse Landschapsstijl, vergelijkbaar met het park bij de Euromast. Kenmerkend is de ruimtelijke inrichting met veel bomen, bijzondere struiken, veel water, een

overzichtelijk netwerk van fiets- en wandelpaden, fraaie doorkijkjes, verlichting, open plekken en mooie overgangen tussen die plekken en de bosranden. Daarnaast krijgt het park nieuwe functies, zoals een speeleiland en een hertenkamp. Bijzonder is het kleine parkje - het Engelse Werkje - in het park. Meer informatie over het park is te vinden op: www.park16hoven.nl. Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Nationale Boomfeestdag (ook wel ‘Boomplantdag’ genoemd) gehouden in Apeldoorn. Nu, 55 jaar later, wordt het in meer dan tachtig procent van de steden en dorpen in Nederland gevierd en worden er 200.000 bomen geplant. In de laatste 55 jaar zijn er meer dan tien miljoen bomen op de Nationale Boomfeestdag geplant, ofwel ruim 4000 voetbalvelden: een substantiële bijdrage aan de CO2-reductie. Meer informatie is te vinden op: www. boomfeestdag.nl.

Deelraadsvoorzitter Kees van der Meer verrichtte namens deelgemeente Overschie de opening van de Nationale Boomfeestdag. Foto R. van Twist


Interview met schrijver Willem Groeneveld Creater om een film te kijken. Ik zat op de Albert Schweitzerschool en voetbalde bij HWD. Op de een of andere manier vond ik Overschie altijd een magisch dorp. Er woonden bijzondere mensen in een omgeving die ik me nog steeds als ‘anders’ herinner. Vaag kan ik me herinneren dat er een oude boerderij van boer Knoop voor ons huis stond en dat er een moerasje bij de verffabriek was. In de Schie zwommen de grootste vissen, die ik met mijn vader vaak ’s morgens vroeg probeerde te vangen.’’

waarna ik met mijn ouders verhuisde naar Rotterdam-Zuid. Ik heb gestudeerd aan de lerarenopleiding (Grafisch) en aan de Rijksuniversiteit Leiden. Mijn carrière ben ik begonnen als graficus, daarna ben ik het onderwijs in gegaan en heb ik gewerkt als onderwijsadviseur. Momenteel werk ik bij het ministerie van Onderwijs als manager.’’

Door: Desley de Graaf OVERSCHIE - Willem Groeneveld is een schrijver die in Overschie geboren en getogen is. Nu schrijft hij een boekenreeks genaamd Extra Testament waarvan het eerste deel, Gouden Lekie, sinds december niet alleen in de boekhandels ligt, maar ook valt te bestellen op bijvoorbeeld bol.com. Overigens komen deel twee en deel drie Zwarte Pest en De Geboorte van de Tweeniks binnenkort ook uit. Lezers die geïnteresseerd zijn in een nieuwe boekenreeks in dezelfde genre als Harry Potter, Lord of the Rings en Narnia moeten deze boekenreeks zeker toevoegen tot hun boekenkast.

U bent in Overschie geboren en heeft er 18 jaar gewoond. Hoe kijkt u terug op die tijd? ,,Ik heb in Overschie een hele mooie jeugd gehad. Met mijn zeven broers en zussen woonde ik in een te kleine woning, maar misschien wel daardoor was het toch altijd heel gezellig. Mijn ouders waren heel muzikaal en voedden ons op in een hele creatieve omgeving. Mijn herinneringen aan Overschie zijn me bijzonder dierbaar. Mijn broers en ik voetbalden veel met vrienden. Ook speelden we balletje- of blikjestrap of we gingen met zijn allen naar het

Wie is Willem Groeneveld? ,,Ik ben in RotterdamOverschie, in de Hoogmadestraat, geboren en woon momenteel met mijn vrouw en twee dochters in Papendrecht. Ik heb 18 jaar lang met veel plezier in Overschie gewoond,

Hoe kwam u op het idee om een boek te schrijven? ,,Door het lezen van Harry Potter en de boeken van Dan Brown, maar ook door de films van Lord of the Rings en Narnia werd mijn magische Overschie-gevoel geprikkeld. Ik wilde hierover schrijven en zo ontstond het idee voor de reeks Extra Testament.’’ Een boek schrijven is niet binnen een paar dagen klaar. Hoe keek uw familie op toen u ineens veel tijd begon te besteden aan het schrijven van uw boek? ,,Ik schrijf mijn boeken vooral in de late avond of nachtelijke uren. Dan ligt iedereen al heerlijk in bed en komt mijn creativiteit optimaal tot leven. Soms schrijf ik ook tijdens vakanties en neem ik af en toe een vrije dag op om eens lekker ‘meters te kunnen maken’. Mijn vrouw en dochters vinden dit prima en zijn heel trots op de resultaten.’’

te bezitten. Ze krijgen de opdracht van een hogere macht om de wereld te redden van de ondergang. Hun gaven zijn nog niet krachtig genoeg en ze moeten ze daarom trainen. Dit gebeurt in een verrassend gekke omgeving, waarbij ze getraind worden door martrollaars (een soort trolletjes). In het verhaal hebben ze nog veel meer van dit soort wezens als vriend. Maar natuurlijk is er ook gevaar. Ze moeten strijden tegen de wezens die de vijf vervloekingen die ze moeten bestrijden, hebben veroorzaakt. De strijd is spannend, magisch en af en toe hard. De doelgroep: van 12/14 tot 114 jaar! Iedereen vindt het spannend en leuk. Een voorwaarde is dat je van magie houdt zoals je die ook leest in Potter, LotR en Narnia.’’ Waaruit haalt u uw inspiratie voor uw boekenreeks? ,,Ik gebruik alles wat om mij heen gebeurt, strooi er een laagje magie overheen en gebruik het in mijn verhaal. Mensen in mijn omgeving kunnen me enorm inspireren, bijvoorbeeld door hun karakteristieke uiterlijk. Dan maak ik er een bijzonder figuurtje van in mijn boeken.’’ In welke taal is uw boek geschreven, en hoopt u het ook in andere talen uit te geven? ,,Het is geschreven in het Nederlands en wordt al in Vlaanderen uitgegeven. Als de reeks in het Nederlands een succes wordt – en daar begint het aardig op te lijken - dan kijk ik samen met mijn uitgeverij verder. Mijn droom is natuurlijk dat het internationaal en dus in alle talen uitgegeven wordt.’’

karakters zijn totaal anders. Dori heeft blauwe ogen, zwart haar. Ze is nieuwsgierig, beetje betweterig en niet bang. Oliver heeft bruine ogen en wit haar. Hij is lomp, wat bangig en sterk voor zijn leeftijd.’’ Veel boeken uit uw genre spelen vaak af in hun eigen wereld of plek, is dit bij Extra Testament ook zo? ,,Dat is moeilijk te zeggen. Mijn verhaal speelt zich in de werkelijke wereld van Onderschie af, maar ook gedeeltelijk in andere werelden. De basis is echter Onderschie, een dorp ergens in onze wereld, waarvan de lezer zelf mag fantaseren waar het ligt.’’ Is er nog iets dat u over uw boek wilt vertellen? ,,Het wordt uitgegeven door uitgeverij PMA. Op hun website kan de geïnteresseerde een gedeelte ‘voorproeven’ en staan ook links naar recensies. Mensen die dat willen kunnen ook via Hyves en Facebook op de hoogte blijven. ‘’ Wat zijn de toekomstplannen na uw boekenreeks? ,,Deel 1 is uitgegeven en heet Extra Testament – Gouden Lekie. Deel 2 volgt nog voor de zomer en heet Extra Testament – Zwarte Pest. Deel 3 komt dan ná de zomervakantie en heet Extra Testament – De Geboorte van de Tweeniks.

TIJD VOOR 'N PEUGEOT

Waar gaat uw boek over, en voor welke doelgroep zijn ze bedoelt? ,,Op de website van mijn uitgever, www.pma.nu, kunnen nieuwsgierige lezers 50 pagina’s van het eerste deel, Extra Testament – Gouden Lekie ‘voorproeven’. In het kort gaat het verhaal over een tweeling, Oliver en Dori, die over magische gaven blijken

Hoe zou u de twee hoofdpersonen, Dori en Oliver, beschrijven? ,,Als een tweeling, maar dan zonder overeenkomsten. Ze voelen elkaar perfect aan, maar hun uiterlijk en

Momenteel schrijf ik aan deel 4 van de reeks. In december probeer ik het klaar te hebben. Daarna volgen de delen 5 en 6. Kortom: nog een lange weg te gaan. Daarna misschien wel een film? Want, zoals een lezeres me mailde, nadat ze een stuk van het boek aan haar zoontje had voorgelezen, zei hij: ‘Hier zouden ze een film van moeten maken, ma!’.’’

Voor een gezellige zondagmiddag……

EigEnraam PEugEot

Rondje Oud Overschie Autoservice Eigenraam as. zondag 1 april van 12.00-17.00 open Fokkerstraat 576 • Schiedam • Telefoon (010) 462 20 22 • www.eigenraam.nl

U vindt ons ook in Naaldwijk en Vlaardingen

Ja... echt waar

Ook deze zondag hangen we de vlag voor u uit…

Schiedam

Vlaardingen

naaldwijk

www. rondjeoudoverschie.nl

groot in Peugeot en de beste occasions Schiedam Fokkerstraat 576 (langs A20) - (010) 462 20 22 Vlaardingen Van Beethovensingel 124 - (010) 435 79 00 naaldwijk Grote Woerdlaan 36F - (0174) 64 18 18

www.eigenraam.peugeot.nl Informatie opvangmogelijkheden kinderdagverblijf In de Wolken Indien u informatie wenst over de diverse opvangmogelijkheden van kdv In de Wolken kunt u bellen met Karin Kok of Ineke van Zoest op telefoonnummer 010-4627608. Ook kunt u uw vragen mailen naar kdv-indewolken@hetnet.nl.

V O O R D E E L G A R A G E

V O O R D E E L W E K E N ! A P KK E U R IN G

SLECHTS

 19.95 !

All-in voor diesels

B I N N E NZ O N D E R  29.95 A F S P R A A K !

Binnen Binnen zonder zonder afspraak! afspraak!

S P E E D YS C H IE D A M S C H O LT EN S T R A A T1 1 3 1 2 5B M S C H IED A M T(0 1 0 )2 08 89 6 0 in fo @ sp e e d y-sch ie d a m .n l w w w .sp e e d y-sch ie d a m .n l O p e n in g stijd e n : m a a n d a gt/ m vrijd a gva n 0 8 .0 0u u rto t1 7 .0 0u u r *V ra a gn a a rd e vo o rw a a rd e n *B ijin le ve rin gva nd e ze a d ve rte n tie

O N D E R H O U DE NR E P A R A T I EA A NE L KM E R KA U T O

Locaties Naschoolse Opvang: Fairoaksbaan 60 Delftweg 46 Burg. Koningssingel 39 (alle kinderen die op de basisschool Het Podium zitten komen hier in aanmerking voor het lage uurtarief van € 6,25 (dit bij een minimum afname van 1 dag per week). Tevens krijgen kinderen die vóór 1 juli 2012 worden ingeschreven op de basisschool Het Podium, via de school ook nog eens een fikse korting op de NSO-tarieven). Locatie Dagopvang: Fairoaksbaan 60 (3 verticale groepen). Locatie Peuterspeelzaal: Delftweg 46 (maandag- en donderdagochtend van 08:30 uur – 11:30 uur). Website: www.kdv-indewolken.nl


Overschiese Krant

DIENSTEN

Woensdag 28 maart 2012

Medische Diensten en Maatschappelijke Organisaties DOKTERSDIENSTEN Avond-, nacht- en weekenddienst Bij klachten die niet kunnen wachten tot het volgende spreekuur van uw huisarts kunt u contact opnemen met de huisartsenpost. Let wel: het gaat om klachten met een spoedeisend karakter. Het is niet de bedoeling dat u naar de huisartsenpost gaat omdat u overdag geen tijd heeft om naar uw huisarts te gaan! Huisartsenpost De waarneming ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend is geregeld door de huisartsenpost Sint Franciscus Gasthuis, Kleiweg 500 Rotterdam, tel. 466 95 73. Openingstijden Iedere werkdag na 17.00 uur, op zaterdag en zondag, en op

feestdagen is de huisartsenpost geopend. U dient eerst telefonisch een afspraak te maken.

POLITIEBUREAU OVERSCHIE Burg. Baumannlaan 180 3042 AJ Rotterdam

Afspraken Houdt bij het maken van een afspraak uw verzekeringsgegevens bij de hand. SFGhuisartsenpost, Kleiweg 500, Rotterdam

Telefoonnummers: Spoedmeldingen 112 Overige politiezaken 0900-8844 (lokaal tarief)

Diabeteslijn (033) 463 05 66, info@dvn.nl, voor alle vragen over diabetes (24 uur per dag, ’s nachts alleen in geval van nood) en over de producten en diensten van de Diabetesvereniging Nederland. Voor spoedgevallen tijdens avond-, nacht- en weekenduren belt u altijd de Centrale Dokterspost, tel. 010 - 4 66 95 73

KERKDIENSTEN Grote Kerk Zondag 1 april 2012 Grote Kerk 10.00 uur Palmpasen; doop en belijdenis Voorganger: ds. W. Koerselman Er is kinderoppas en kinder-en jongerennevendienst Ned. Gereformeerde Kerk Zondag 1 april 9.30 uur ds. P. Kleingeld, Maassluis Crèche en bijbelklas t/m groep 8 Kerk van H. Petrus’ Banden Delftweg 13 Zondag 1 april Palmzondag 10.30 uur Eucharistieviering Kerk O.L.V. Altijddurende

Bijstand - Burg. Baumannlaan 171 Zondag 1 april Palmzondag - geen viering

Openingstijden bureau: ma. t/mvr. van 9.00-17.00 u. Wijkteam Overschie Overschie-Oost Dick Glimmerveen Overschie-West Helma van Lambalgen Wijkteam Schiedam-Oost / Zuid / Spaanse Polder A. van Wakeren. Afspraken met de buurtagenten gaan eveneens via het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief)

iedereen iedereen verdient een verdient een morgen morgen

KLOKGELUI Waarom ? Zondagmorgen droegen twee jongeren een kruis de kerk binnen. En aan dat kruis hingen zij de vragen waar zij mee zaten: Oorlog, natuurrampen, ziekte… al die narigheid waarvan je denkt: waarom toch al dat lijden?! Soms komt die vraag heel dichtbij, als er in je eigen leven iets verbijsterends gebeurt. Al wekenlang had ik lopen piekeren: wat moet ik in vredesnaam tegen die jongeren zeggen? Welk antwoord op de waaromvraag moet ik hen geven? Natuurlijk zijn er wel antwoorden. Een heleboel ellende hebben mensen immers zelf opgeroepen. Soms ook helemaal niet… Maar ineens begreep ik dat het helemaal niet om een antwoord gaat. Laat de vraag maar staan. Maar stel de vraag aan het juiste adres: Leg de vraag maar aan God zelf voor…! God, waarom overkomt me dit?! Middenin de Bijbel staat

God laat ons niet alleen

Zijn er dan geen waaroms meer? Natuurlijk wel. Geloven is geen antwoord hebben op alle vragen. Geloven is weten dat je te midden van alle vragen niet alleen bent. We hebben een God die ons is nagesprongen!

Wim Koerselman predikant protestantse gemeente www.grotekerkoverschie.nl

Breevaartstraat 48 3044 AH Rotterdam (Spaansepolder)

Voorganger: Br. Humbert Bruma Ass. Voorganger: Br. Theo Bruma Eredienst elke zondag van 10:00 uur - 12:30 uur. Bidstond elke dinsdag van 19:30 uur - 21:30 uur. Ook activiteiten voor kinderen en jongeren. Site: www.hoeksteengemeente.nl E-mail: hoeksteengemeente.rotterdam@hotmail.com

OVERSCHIE - Door diverse omstandigheden is de maandelijkse ledenbijeenkomst van de KBO een week uitgesteld. Deze k beer dus niet in de derde, maar in de vierde week van maart. Dat wordt woensdag 28 maart, van 14.00 tot 16.00 uur. Het programma is bekend. U bent van harte welkom op het vertrouwde adres: R.K. Pastorie, Delftweg 15. Mits tijdig besteld, rijdt de wijkbus graag.

OVERSCHIESE

KRANT

Woensdag 28 maart 2012 - 57e jaargang nr. 13

Bezorging: De Overschiese Krant wordt elke woensdagavond en donderdag gratis huis-aanhuis bezorgd door geheel Overschie, bedrijvenparken Spaanse Polder en NoordWest, ’s-Gravenlandse polder, de Zweth en omstreken.

Er voer een schip op volle zee met aan boord Boeddha, Mohammed en Jezus. Iemand viel overboord. Hij schreeuwde het uit: ‘Help, help, ik verdrink!’ Boeddha kwam naar de reling en legde uit hoe je met lijden moet omgaan: Een mens moet leren onthechten. Je moet je losmaken van alles. Hoe minder je aan het leven gehecht bent, hoe minder je lijdt. Toen kwam Mohammed naar de reling. Als iemand in het water valt, zei Mohammed, dan heeft Allah dat zo gewild. Allah zal er zijn bedoeling mee hebben. Het is zijn wil. Je moet je daarin schikken. Allah is groot. Toen kwam Jezus naar de reling. Hij zag de mens in nood… en sprong van het schip de diepe zee in om de drenkeling te redden!

in ons lijden. Jezus is ons nagesprongen….! Komende zondag spreken vier mensen openlijk uit dat ze bij God willen horen. En dat ze Jezus willen volgen. Zo belijden ze hun geloof. Het wordt weer een bijzondere dienst. Twee van hen zijn als klein kind al gedoopt, twee worden nu als volwassen mannen gedoopt. Als een teken van een nieuw begin. Ze zijn geen drenkeling meer! Ze hebben vaste grond onder de voeten gekregen.

St. “De Hoeksteen Gemeente”

Natuur Hof van Cyrene is een ruïne

Ledenbijeenkomst KBO week uitgesteld

Oplage: 12.800 onder accountantscontrole Advertentie-afdeling: Tel. 0180 - 641 022 Tel. 06 - 22 50 30 28 Advertenties inleveren t/m maandag 16.00 uur. Redactie en administratie: ma. t/m vrij. van 09.00 tot 17.00 uur Tel. 0180 - 641 022 Fax 0180 - 619 983 E-mail: redactieoverschie@ baruitgeverij.nl Site: www.overschiesekrant.nl

het psalmboek vol van die vraag. God waarom?! God, laat me niet alleen in mijn lijden…?!

15

Columnisten: Oud-Overschie: John v.d. Berg Klokgelui: Parochie Heilige Nicolaas Protestantse Gemeente Overschie Politiek: Jeffrey de Rijken Wijnbespreking: Vinoloog Conny Castelein Overschie in oude ansichten: Dirk Brandhorst en Tineke Hoogenboom Scheurmail: Herco Kruik Journalisten / verslaggevers: Ralph van Twist en Desley de Graaf De redactie behoudt zich het recht voor advertenties en ingezonden kopij te weigeren, zonder opgave van redenen. Er kan geen aanspraak gemaakt worden op schadevergoeding naar aanleiding van foutieve plaatsingen van advertenties en berichten in deze krant.

Door: Lilian van der Horst OVERSCHIE - Het vertrouwde uitzicht vanaf de Hoge Brug op het lommerrijke bosje, stammend uit de tijd van de Hof van Cyrene, aan de overkant van de Schie is niet meer. Tussen de spaarzaam overgebleven bomen oogt de kale vlakte als een slagveld. Tussen de versnipperde stammen van vlierstruiken en verbrijzelde stengels van het hoog opgeschoten Japanse Duizendknoop liggen verwrongen resten van resten van oud ijzer, afrasteringen en illegale dump. Zo te zien ook van illegale bezetting, getuige de stukken dekzeil en achtergelaten kookgerei. De grond is omgewoeld door zware machines. Tussen de bandensporen overal gebroken rode tegels en gele bakstenen. Dit is de belangrijke archeologische vindplaats: Hof van Cyrene met bodemschatten, wellicht terug te voeren tot de eerste bewoners van dit gebied. Hier wil de provincie een nieuw kanaal aanleggen om de dubbele bocht in de Schie af te snijden. Kosten circa tien miljoen euro. De provinciale nieuwsbrief van 13 maart aan de omgeving rept over

‘het verwijderen struiken om het archeologisch onderzoek mogelijk te maken’. De kaalslag beslaat echter een gebied van 1200 m2, en begint bij al werf De Hoop aan de ( Schiedamse) Schiekade. Van enige aangekondigde zorgvuldigheid wat betreft het omgaan met de Japanse Duizendknoop, een vijandige exoot, is niets te merken. Uitgerukte pollen met wortels en jonge scheuten zijn verspreid of op een hoop met puin en staal geschoven. Is hier sprake van onzorgvuldigheid van de aannemer of gebrek aan toezicht door de projectleiding ? Deze schreef: ‘Deze schadelijke plant is nauwelijks te bestrijden, bevordert erosie van dijken en taluds en verdringt inheemse planten. Graafwerkzaamheden zouden verspreiding van de plant kunnen bevorderen. In de uitvoering van de werkzaamheden wordt hiermee rekening gehouden’. De Plantenziektekundige Dienst adviseert ‘trommelen’, waarbij in een trommel grond, archeologische vondsten en wortels gescheiden worden en separaat verwerkt. Vooralsnog is er geen trommel te zien. De ruïne overziend valt nog

een tegenstelling op tussen de chaos en de beloofde zorgvuldigheid. De grond is zwaar vervuild. De aankondiging van 15 februari van de gemeente Schiedam vermeldt ‘dat op de locatie sprake is van ernstige bodemverontreinigingen (...) en dat spoedige sanering noodzakelijk is’. Dat is wat anders dan de mededeling van de provincie dat: ‘bij eerdere onderzoeken zijn in de bovenste laag zijn van het pad in het Hof van Cyrene kleine hoeveelheden asbest gevonden. De provincie heeft de Milieudienst Rijnmond laten toetsen of deze stoffen gevaar opleveren voor de omgeving. Dat is niet het geval’. Hoezo, is asbest volgens de verantwoordelijken van de provincie geen gevaar voor de omgeving? En vindt onze DCMR, onze onafhankelijke milieuwaakhond, dat ook? De sussende mededeling van de provincie roep meer vragen op. Waar liggen die gevaarlijke bodemverontreinigingen waarvan Schiedam weet heeft? De brokken asbest liggen namelijk niet op het pad, maar - nog steeds- tussen de struiken. Met een lint erom. Maar geen hekken, zoals geschreven. Die zijn pas en voor de helft nog maar op vrijdag 16 maart geplaatst, nadat de meeste brokken

asbest handmatig zijn verwijderd. Het Schiedamse saneringsrapport leert dat al in november 2011 bodemonderzoek is verricht, ook tussen de begroeiing van de zo schadelijke Japanse Duizendknoop. Om de verspreiding van asbest, lood, nikkel , zink en Paks te onderzoeken. Ook bij het kappen van een twintigtal bomen en het trekken van de stronken is vervuilde grond verplaatst. Zonder hekken eromheen. Maar dat staat niet in de nieuwsbrief over de plannen voor de bochtafsnijding. Nog voor de archeologen hun werk kunnen doen, is er sprake van opeenstapeling van problemen. Een zorgvuldige en gefaseerde aanpak van asbest, vervuilde grond, de schadelijke exoot, puin en schroot doet de kosten flink oplopen en schopt de tijdsplanning in de war. Mochten resten van vroegere bewoning dermate waardevol zijn, dat zij niet verwijderd maar verplaatst mogen worden, zijn de financiële gevolgen niet te overzien. Een belangrijke reden waarom de tegenstanders van de bochtafsnijding de provinciale ambitie afdoen als een dure vaarwegenhobby.


Speedy Schiedam • Scholtenstraat 11 • 3125 BM Schiedam • Tel. 010 2088960

Dit weekend bij de Warmste Bakker Lente Slof met amandelspijs nu € 2,98 Lente Glace Koeken nu 4 voor € 2,99 La Douce France!

Nogmaals de heerlijke Franse

Boule € 1,89 Topkwaliteit chocolade eitjes met heerlijke vullingen Bitterkoekjes 100% Amandelspijs per zakje € 3,49

Jonge Kaas

Kaas:

500 gram

Belegen Kaas 500 gram

Reumatische klachten, stijve spieren en stramme gewrichten. Nagenoeg heeft iedereen er wel eens last van, maar zeker mensen die wat ouder beginnen te worden hoor je dan vragen: is er echt niets anders te doen? Voor deze mensen is er nu nieuws dat echt helpt!

Verfijnde Vleeswaren:

€ 4,25

Saks Smeer (Schop)

€ 0,68

€ 5,75

Gebraden Gehakt

€ 0,82

100 gram 100 gram

Rotterdam restaurantgids roemt Overschiese Kontjes Drogisterij Parfumerie

Cees v.d. Berg - Burg. Bosstraat 42 tel. winkel 010 - 437 29 59 - telefax 010 - 415 18 49

Paalman

Burg. Baumannlaan 151-153 - Rotterdam Tel: 010-4622146 - www.drogisterij-paalman.nl

/overschiesekrantwk13  

http://overschiesekrant.nl/week13/overschiesekrantwk13.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you