Page 1

Gezellig

3 2 1 Spotlight

Televisie

Houding

Positief

NU Kijk Camera Jong

Ja stem

Familie Sociaal Actie Angst Grappig

Doen

Werk

Blij

Eerlijk

presteren

Media Aandacht

Nee

communiceren Tekst

Blauwe Ogen BrabantReizen Hobby Durven

Microfoon

Praten

IK Toekomst vrienden Samen Presenteren

plezier

Muziek Succes

zeker

Eigenwijs


Wat is Blauwe Ogen?

Wie is Bart van Santvoort?

Mijn Tijd

Applaus voor Simon Says

Foto Soep

Microfoon, Camera & presenteer!

Lachen naar het vogeltje

Constipatie verhelpen

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Door ander mans Ogen


?

Wat is Blauwe Ogen Dit magazine kan wel eens antwoord geven op deze vraag. Het zal in ieder geval een goed beeld geven van de persoon achter de blauwe ogen. Blauwe Ogen staat vol met mijn interesses, mijn persoonlijke trekjes, mijn hersensspinsels, mijn waarden, mijn hobby’s en mijn leven. Dus voor degene die dit leest, je zult er achter komen met wat voor een persoon je te maken hebt, waarom ik doe wat ik doe. Het geeft weer wat ik wil doen en wat mijn kijk hier op is. Je zult dingen tegenkomen die je leuk vindt en misschien dingen die je niet leuk vindt, maar het belangrijkste is dat ik heb gemaakt wat ik leuk vind.

Dit magazine geeft mijn toekomstbeeld weer. Met de woorden en beelden in dit magazine wil ik bewijzen dat mijn doel duidelijk voor me ligt. Ik zal er als een zoon van Usain Bolt en Chuck Norris op af stormen, zo snel ik kan, vastberaden en met niemand die me tegen kan houden. Voor degene die dit leest, ik wens je veel plezier met de komende 16 pagina’s, 5000 woorden en 100 foto’s die je tegenkomt. - Bart van Santvoort.


Wie is Bart van Santvoort

?

Bart is een zoon van Ties van Santvoort, een hardwerkende aannemer en geweldige vader en zijn wederhelft, mijn liefdevolle moeder, Marlies van Santvoort/BalĂ zs. Ook heb ik nog een look-a-like broertje van 18, een geweldige knul! En ik zeg look-a-like omdat we meer dan eens tweeling zijn genoemd. Hij neemt mijn kledingstijl over, heeft bijna hetzelfde kapsel en zelfs onze humor ligt precies op een lijn. Maar terug naar mij. Ik ben op het moment 21 jaar oud, heb de lichaamsbeharing van een 45-jarige man en de humor en karaktereigenschappen van een kind van 12. Ja ik vind smerige grappen over geslachtsdelen vaak het vermaakelijkst. Ik ben eerstejaars IEMES-student met een propedeuse aan de horizon. Ik heb ontzettend veel plezier in mijn opleiding, in tegenstelling tot mijn vorige, een Niveau 4 MBO Mechatronica. Die opleiding volgde ik in Helmond op het ROC TerAa, deze vierjarige opleiding heb ik afgemaakt om een vervolgstudie te doen op het HBO, iets wat me gelukkig wel ligt en wat ik wel leuk vind. Mijn MBO en HBO opleiding lijken totaal niet op elkaar. Mijn MBO studie was heel technisch en exact in tegenstelling tot wat ik nu doe op het HBO namelijk, Internationale Evenement Muziek en Entertainment Studie ook wel IEMES. Deze studie is gericht op communicatie in de entertainment wereld. Het eerste jaar van mijn HBO studie loopt nu bijna op zijn einde en het bevalt me nog steeds ontzettend goed. Ik heb gezellige en vriendelijke klasgenoten, ik mag de leraren bij de voornaam noemen en de projecten gaan me goed af. Ik woon in het pittoreske dropje Geldrop in de schaduw van Eindhoven, hier ben ik geboren en getogen. Het is een leuk klein dorpje maar zoals ik al zei, gelukkig in de schaduw van Eindhoven want er is hier weinig te beleven voor iemand van mijn leeftijd. Ik ga dan ook graag naar Eindhoven, ik ben meer een stadsmens, de drukte en het feit dat er altijd iets te doen is spreekt me heel erg aan.


Mijn

Tijd

In 1 dag zit 24 uur, het liefst zou ik ze allemaal besteden zoals ik wil.

1200 cc aan Harley Davidson staal dat ik door de weilanden hoor galmen.

Lekker de hele dag doen waar big old me zin in heeft. Ik zou met mijn vrienden, zoals ze dat zeggen in mooi Brabants, zeverpraat verkopen. In het prachtige Geldrop hebben we een bankje, ons bankje, dit is een gewoon openbaar bankje, het enige verschil is dat mijn vrienden en ik hier de grootste wereldproblemen met onze zeverpraat hebben opgelost. We hebben alles besproken wat er besproken moest worden, en op dit bankje hebben we meer gelachen dan een gemiddelde zaal van Theo Maassen en Jochem Meijer bij elkaar.

Ik zou de hele dag goede muziek luisteren zoals de Rolling Stones, Jimi Hendrix, The Who en een beetje dit en een beetje dat. Je weet wel wat ik bedoel, echte muziek met instrumenten in plaats van een Macbook en een mengpaneel. Muziek waar een beetje diepgang in zit in tegenstelling tot de hedendaagse hitparade. Waar het eigenlijk op neer komt is dat ik gewoon wil doen waar ik op dat moment zin heb. Ik vind het ook belangrijk dat een mens kan doen wat hij of zij wil, met mate natuurlijk, want er zal helaas gewerkt moeten worden. Ik denk dat mensen het gelukkigst zouden zijn als ze meer zouden doen wat ze willen, en zich minder druk maakte over dingen als het salaris en wat de buren denken. Vandaar mijn persoonlijke slogan, Ik doe lekker waar ik zin in heb.

Ik zou willen reizen, naar elke uithoek van de wereld. Avonturen beleven zoals je dat op televisie ziet. Stiekem zwemmen in een kraakhelder meer in Japan, snowboarden in de bergen van Alaska, sleehonden rijden in Lapland, door de woestijn lopen in Afrika en met een Mustang de Route 66 rijden in Amerika. Zeg het maar ik heb voor elk land wel iets. Maar er is meer, ‘s avonds wil ik op stap gaan totdat ik de bezem van de kroegbaas tegen mijn hakken voel, of wat oude films kijken tot mijn ogen dichtvallen van de slaap, en ik van de tv naar mijn bed verhuis. De volgende dag zou ik het liefst de slaap en kater verdrijven met motorrijden. Uitwaaien onder het genot van die diepe klanken van

Maar ik ben nòg geen miljonair, dus tot het zover is zal ik moeten geloven aan het werkende leven en al het bovenstaande beperken tot mijn vrije tijd. Gooooooooeeeeedddeeeenavond Gaston mag aan mijn deur in ieder geval áltijd aanbellen!

"Op dit bankje hebben we meer gelachen dan een gemiddelde zaal van Theo Maassen en Jochem Meijer bij elkaar”


Applaus voor Bonkende muziek, flitsende lichten, ballonnen die uit de lucht vallen en overal blacklight. Zo zag mijn eerste evenement er uit.

Pijlen bij elkaar

Ongeveer 80 mensen die los gingen op een evenement wat ik samen met mijn projectgroep georganiseerd had. Een geweldig gevoel gaf het, de stress, het harde werk en de twee verpeste tentamens waren het meer dan waard! Maar het was niet alleen voor de lol, het evenement werd ook beoordeeld, is het evenement de studiepunten waard? De weg naar dit hele evenement toe was een leerweg voor ons eerstejaars. Onderzoek doen, brainstormen, concepten bedenken en vergaderen, dit alles was eigenlijk een groot tentamen. Op deze manier wilde Fontys ons laten proeven van de stressvolle wereld waarin wij gaan werken. Na weken van brainstormen wilde we een interactieve avond opzetten, geen muurbloempjes verhaal. Dynamiek en input van de bezoekers, dat wilde we zien. Om dit te realiseren hadden we een film opgenomen met daarin de presentator of mc van het evenement, deze man genaamd Simon werd door ons gespeeld en legde het publiek opdrachten op. Maar om de bezoekers de opdrachten uit te laten voeren moeten ze natuurlijk eerst los komen. Hoe doe je dat? Het antwoord is teambuilding, laat mensen eerst samen de vogeltjes dans doen en ze schamen zich niet meer voor elkaar.

"Komt er asjeblieft een deel 2? Wat wil ik als beginnend IEMES student nog meer horen�


Simon Says Om iedereen lekker gek te laten doen was er blacklightkrijt uitgedeeld waarmee de bezoekers elkaar konden vol kliederen. Dit leverde hilarische en creatieve kunstwerken op. Het publiek vermaakte zich prima, maar wat vond onze beoordelaar ervan? Mijn studiebegeleider zou die avond komen kijken wat we klaar hadden gespeeld. Ook werd ons gehele “branche verslag” beoordeeld. Hebben we genoeg onderzoek gedaan en kunnen we onderbouwen wat we hebben uitgevoerd? Deze twee beoordelingen samen zouden ons punt bepalen.

Aan het eind van de avond maakte ik me niet druk meer over de beoordeling van het evenement. Mijn studiebegeleider was lyrisch over het evenement, een reactie van haar was “ze hebben laten zien dat ze een zaal vol vreemde kunnen laten springen, kunnen laten hossen, elkaar laten ondertekenen en dat ook nog normaal vinden, dat is knap op een eerste avond!” Nadat ik dit gehoord had wist ik dat de beoordeling wel goed zat, nu het branche verslag nog. Twee weken na de bewuste avond kregen wij van onze studiebegeleider te horen dat het branche verslag ook beoordeeld was en dat onze punten bekende waren. Yours truly, Bart van Santvoort heeft een dikke vette 8! Het is natuurlijk niet alleen belangrijk wat het punt is, vonden de bezoekers het ook geslaagd? Dit hebben we als projectgroep nagevraagd aan onze beste vrienden en aan onze familie die tijdens het feest aanwezig waren. Ook zij waren laaiend enthousiast enkele reacties van hen waren; “Super gaaf en de blacklight was ook origineel!” “Komt er asjeblieft een deel 2?” Tja wat wil ik als beginnend IEMES student nog meer horen, die twee herkansingen neem ik wel voor lief!

voor applaus


FOTO Een magazine cover, persoonlijke slogan, festivalposter en een boemerang kaart. Dit zijn enkele van mijn “kunstwerken” die ik tijdens de lessen Media Design heb gemaakt. Na veel gevloek, getier en uren achter mijn laptop zijn er verschillende werken uitgekomen waar ik trots op ben. De een meer dan de ander maar toch, niet slecht dacht ik zo. In de lessen Media Design zijn er verschillende uitdagende opdrachten opgegeven. Aan deze opdrachten heb ik ook veel plezier beleefd en erg veel van geleerd. Een van deze opdrachten was het namaken van een magazine cover. De cover die ik na heb gemaakt is van het blad, Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll High School. Een blad over de muziek en entertainment industrie voor studenten.

Een andere opdracht, een opdracht in Illustrator in plaats van Photoshop, is de persoonlijke slogan. Op deze poster moest je een foto van jezelf bewerken en je slogan er in verwerken. Een uitdagende opdracht omdat je hier rekening moet houden met verschillende dingen. Past de foto bij de tekst en straat de poster uit wat de slogan zegt? Zelf vind ik dat ik daar best goed in geslaagd ben. De felle kleuren in de poster heb ik bewust gekozen, het kan zelfs zijn dat ze vloeken, maar dit is omdat ik kleurenblind ben en dat met deze poster ook een beetje wilde benadrukken.


SOEP Bovenstaande creatieve uiting is een poster, ook gemaakt in de lessen Media Design. De poster is gemaakt voor een denkbeeldig festival, Stachtival, dit omdat ik snorren gaaf vind en dat is eigenlijk de enige reden... Voor dit festival moesten er drie soorten posters gemaakt worden. Er werden namelijk drie soorten Stachtivallen gehouden, een voor hard rockers, een voor jeugdige hipsters en een voor oudere mensen. Voor deze drie doelgroepen moesten er ook drie posters gemaakt worden die aansluiten op de doelgroep. De poster voor de hard rockers was mijn persoonlijke favoriet, hij valt namelijk meer in mijn stijl. Deze poster is gemaakt in de eerste paar weken van mijn opleiding, en is eigenlijk het eerste Photoshop werk wat ik ooit gemaakt heb. Ik vind het een leuk programma en vind Media Design dan ook altijd een leuke les.

Deze vleeselijke vertoning kan ik uitleggen. Deze kaart is gemaakt voor Boemerang en er waren enkele onderwerpen waar je de kaarten op moest toespitsen. Een van deze onderwerpen was het studentenleven. En laten we eerlijk zijn, het studentenleven staat nog steeds een beetje voor losbolligheid, plezier maken en de zorgen zijn voor morgen. Misschien is het dan nog niet helemaal uitgelegd maar ik vond de foto ook mooi, maar hey welke man niet? De tekst kussengevecht moet een grap voorstellen, je kunt het namelijk op twee manieren interpreteren. Je kunt het zien zoals de foto uitbeeldt, maar het kan je ook op het verkeerde been zetten en wordt er gewoon een kussengevecht mee bedoeld. Ik zie het zelf als de eerste mogelijkheid, maar misschien heb ik daarom ook wel deze kaart gemaakt... Misschien.


“IK DOE WAT Bart van Santvoort


LEKKER IK WIL”


Microfoon, Camera & Presenteer! De rode draad, het doel, mijn visie en droom. Presenteren. De glimmende lens van de camera, de lopende tekst voor mijn ogen, de druk om het goed te doen en het plezier wat ik er in heb. Dit voel en zie ik wanneer ik voor een camera sta, ik vind het geweldig en wil er graag mijn beroep van maken. Om dit te doen probeer ik elke kans te grijpen om voor de camera iets te doen. Ik heb bijvoorbeeld de talkshow van onze klas gepresenteerd. Deze talkshow was een opdracht voor communicatie praktijk, 4 groepen moesten een verschillend onderwerp behandelen met interviews en in het programma vragen hierover beantwoorden, ik mocht die vragen stellen en de show aan elkaar praten. Maar ben ik goed genoeg om te presenteren? Nu natuurlijk nog niet, ik zit nog in het eerste jaar van mijn opleiding. Maar ik ben wel gedreven om het te leren, ik wil graag. Ik heb geluk dat ik niet bang ben om te presenteren, ik heb geen plankenkoorst en heb mijn woordje wel klaar. Tijdens mijn eerste jaar van de opleiding heb ik ook meegedaan aan broodje IEMES, een programma voor IEMES tv waarbij een leraar en leerling tegen elkaar moesten strijden om wie het lekkerste broodje maakte.

Ik moest strijden tegen John Verhoeven. Een leraar marketing en later mijn studiebegeleider. Ik heb hierbij weliswaar niet veel moeten presenteren, maar ik stond wel voor de camera, ik heb mijn broodje kipkerrie verkocht alsof ik de eeuwige jeugd verkocht. Uiteindelijk heb ik John met 70% van de stemmen afgeslacht. Maar wat kan ik eraan doen om mezelf te verbeteren in het presenteren? Om te beginnen mijn instelling, doorzettingsvermogen en wilskracht. Er is niemand die mij kan vertellen dat ik het niet kan. Verder probeer ik iedere kans te nemen om te oefenen met presenteren. In het tweede jaar van mijn opleiding is het mogelijk om te gaan werken bij IEMES tv, en natuurlijk ga ik me hiervoor aanmelden. Ik ga ze proberen omver te blazen en te laten zien waarom ik voor de camera hoor te staan. Maar wat gaat er dan na 4 jaar HBO IEMES gebeuren? Ik wil na mijn studie het liefst voor een bedrijf als BNN gaan werken. Een programma met wat diepgang presenteren, iets informatiefs maar wel leuk. Een programma zoals Spuiten en Slikken of 3 op reis. Dat is wel ongeveer mijn droombaan, dan zou ik ieder dag met een glimlach gaan werken. Dat is naar mijn mening het belangrijkste, plezier in je werk.

“Ik vind het geweldig en wil er graag mijn beroep van maken�


LACHEN NAAR HET VOGELTJE Wat maakt een presentator een goede presentator? Dit is een hele moeilijke vraag en waarschijnlijk is er ook geen perfecte presentator. Voor mij zijn er verschillende punten die een presentator goed maken. Dat zijn onder andere charisma, taalkundigheid en authenticiteit.

Matthijs van Nieuwkerk Geboren op 8 september 1960 in Amsterdam. Matthijs is vader van een zoon en een dochter. Hij is bekend als presentator van het goed bekeken programma “De Wereld Draait Door” waar hij al sinds 2005 voor de camera zit. Matthijs heeft aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd maar de studie niet afgemaakt. Hij begon als journalist bij Het Parool waar hij sportmensen interviewde. Uiteindelijk werkte van Nieuwkerk zich op tot hoofdredacteur van Het Parool, waar hij geroemd wordt om de vernieuwing van de krant.

Na zijn werkjaren bij Het Parool werd van Nieuwkerk hoofdredacteur van de zender AT5, dit liep helaas niet met succes af en maakte hij de overstap naar Hilversum. Matthijs begon hier als netcoördinator maar door frustraties over de omroepcultuur heeft hij uiteindelijk de overstap gemaakt en is voor de schermen gaan werken. Hij heeft verschillende programma’s gepresenteerd, enkele bekende hiervan zijn; Nederland Kiest, NOVA, Holland Sport, De Wereld Draait Door en Top 2000 à Go-Go. Van Nieuwkerk heeft voor zijn werk ook enkele prijzen gekregen en is voor verschillende prijzen genomineerd. Hij won, BNN’s hoofdprijs voor beste presentator, de Gouden Televizier-ring met zijn programma DWDD en hij is 5 jaar op rij genomineerd voor de Zilveren Televizier-ringMan maar heeft deze nooit gewonnen. Voor mij is Matthijs van Nieuwkerk een geweldige presentator omdat zijn taalkundigheid zo sterk is. Hij kan ontzettend duidelijk, snel en overtuigend presenteren. Tijdens zijn programma De Wereld Draait Door is hij scherp en kritisch over de onderwerpen en maakt hij zijn mening ook duidelijk en met fatsoen kenbaar. Voor mij is Matthijs van Nieuwkerk een van de, zo niet de sterkste presentator van de huidige Nederlandse tv.


Dennis Storm Lauren Verster Mijn persoonlijke favoriet is Dennis Storm, geboren in Den Haag op 24 juni 1985. Storm is student geweest aan de School of Media in Zwolle maar op zijn zeventiende kreeg hij een idee voor een tv-programma en dat werd de start van zijn carrière op het scherm. Storm is sinds 2005 werkzaam voor BNN, hij werd toegelaten tot het opleidingstraject CoolCast bij BNN. Tegelijkertijd begon Dennis ook aan de BNN University. Op dit moment is Dennis Storm het meest bekend van Proefkonijnen, Loverboys en 3 Op Reis. Maar Storm heeft meerdere programma’s gemaakt voor onder andere TMF en BNN. Summerbase en Game shop pro voor TMF. En Try Before You Die, Spuiten en Slikken, Weg met BNN, Crazy 88, Dennis vs Valerio, Sterretje Gezocht, 3 op Reis, Loverboys en Proefkonijnen voor BNN. Dennis Storm is mijn favoriete presentator omdat hij heel charismatisch overkomt op tv, hij straalt uit dat hij plezier heeft in het programma dat hij presenteert. Dat maakt het leuk om zijn programma’s te kijken. En de ‘attitude’ die Storm een beetje heeft past goed in mijn straatje. In dat opzicht vind ik hem voor mij een groot voorbeeld.

De op 27 April 1980 in ’s Hertogenbosch geboren programmamaakster en presentatrice begon tijdens haar middelbare school al aan televisie maken. Ze ontwikkelde hier, naast haar werkzaamheden als nieuwsverslaggeefster, ook een jongerenprogramma. Na haar middelbare school vertrok ze naar Amsterdam om aan de Universiteit Nieuws en Informatie te studeren, hier leerde ze voor de Regionale Omroep Noord/West tv en de Lokale omroep Amsterdam, filmen monteren en presenteren. Haar werk werd opgemerkt door MTV en Nickelodeon. Ze werd gevraagd voor De Kids Choice Awards, The Box, Alex on the box en 411. Hierna werd Verster programmamaakster en is ze als presentatrice te zien bij de Jakhalzen, De Wereld Draait Door en bij 6pack van MTV. Nu is Verster het meeste bekend van Lauren Verslaat en Undercover Boss. Lauren Verster is een hele goede presentatrice en inspiratie voor mij. Ze maakt mooie programma’s die niet voor de hand liggen zoals Lauren Verslaat. In dit programma zit meer diepgang en ze informeert en vermaakt de kijker. Ze is niet het standaard ‘mooie gezichtje’ van een programma maar boeit mij met haar programma’s.


Constipatie verhelpen Ik zal maar met de microfoon en camera in huis vallen, een beetje op de manier zoals onze Rutger dat ook zo goed kan. Rutger is een gewone jongen uit Den Haag, 33 jaar oud, vader van een zoon, gelukkig getrouwd en redelijk populair. Rutger heeft echter een handicap, hij kan geen fatsoenlijke televisie maken. Rutger vindt het ontzettend leuk om te doen en wil ook maar wat graag met zijn gezichtje voor de camera verschijnen. Het is ook erg aandoenlijk om te zien hoe Rutger kan genieten van het televisie maken, ook al maakt onze Rutger zogenoemde “riool televisie”. Zelf vindt Rutger het natuurlijk journalistiek van de bovenste plank. En wanneer je ongeveer 140.000 kijkers hebt is dat natuurlijk een feit. Ook al heeft De Wereld Draait Door gemiddeld 1,2 miljoen kijkers, maar hey hè, dat is natuurlijk totaal iets anders. En om Jan Mulder, tafelheer van DWDD, te quoten, “140.000 kijkers, dat hebben wij toch in de derde herhaling?” Rutgertje had beter bij RTV Rijnmond kunnen blijven ronddwalen en daar “net niet” televisie maken zoals, Rutger leert stappen. Dus Rutger, kleine, lieve, lichtelijk verstandelijk beperkte jongen, stop nu gewoon met je uit de hand gelopen hobby en laat de grote jongens het werk doen. Ga nu maar lekker op Ibiza rondlopen met je nichterige sjaaltje dat perfect kleurt bij je op maat gemaakte teenslippertjes en je flesje chamboebels.

Dit is namelijk zijn Rutgertje zijn favoriete eiland, Rutgertje heeft er zelfs een boek over geschreven genaamd Mijn Ibiza. Hierin beschrijft hij wat “done” en “not done” is op het paradijs eiland voor de oppervlakkige en simpele der zielen. Mij lijkt het een goed idee voor onze Rutger om daar een leuke lounge bar te beginnen voor de fake and famous, zo kan hij op zijn favoriete eiland wonen. Ver van Nederlanders met een beetje fatsoen en niveau. Daar kan hij tussen mensen zijn die, net als hij, narcistische trekjes hebben en een plank voor hun kop zo dik als het eigen ego. Fatsoen is namelijk niet iets wat ze ons lieve Rutgertje geleerd hebben, iemand die ooit iets gezien heeft van Rut kan dat beamen. Rutger interviewt niet, hij ondervraagt politici, politieagenten en passanten alsof het 1942 is en hij bij het snorrenvolkje hoort. Het lijkt wel alsof Rutgertje een beetje opgewonden raakt van zijn eigen stem en zijn knikkerzakje gaat tintelen van zijn lieve bolle snoetje in beeld. Ach laat het knulletje ook maar, ik kijk het eigenlijk toch nooit. Ofja, alleen in een enkel geval, wanneer ik moet poepen maar me dit niet goed lukt. Daarvoor zal ik hem toch moeten bedanken. Lieve Rutger Castricum, verhelper van constipatie sinds 2006.

"Ik kijk het in een enkel geval, wanneer ik moet poepen maar het me niet goed lukt”


Ik zie ik zie wat jij niet ziet De EME branche is een vakgebied wat zich continue ontwikkelt. De makers en bedenkers van tv formats moeten de zenders interessant houden voor de kijker. Want interessante programma’s staan gelijk aan kijkers, veel kijkers staan gelijk aan veel advertenties en veel advertenties staan gelijk aan veel geld. En commerciële televisie draait op advertentie inkomsten. Grote stijgers van de laatste jaren zijn zenders als Discovery Channel en National Geographic. Maar hoe houden zenders zichzelf in de picture? Dit doen ze door trends te volgen of zelfs te ontwikkelen. Maar wat is een goede trend? Hieronder mijn visie op het huidige tv trends. Talent TV Een voorbeeld is talent tv, dit is een tv trend die al enkele jaren mee gaat in de internationale tv wereld. Deze trend begon ongeveer met Idols. Na Idols zijn er vele andere, gelijksoortige shows geweest zoals Holland’s Got Talent en Popstars. In de loop der jaren is dit concept geëvolueerd naar The Voice of Holland. Dit laatste programma is uiteindelijk ook verkocht aan de Amerikaanse markt door John de Mol. In deze vorm van televisie wordt mensen gevraagd om het talent dat zij denken te hebben voor een jury te komen laten zien. Uiteindelijk gaan ze door met het talent wat ze hebben en kan de kijker thuis stemmen op zijn of haar favoriet. Samen met de jury beslist dit wie er in de finale wint.

Reality TV Een andere trend op de kijkdoos is “reality” tv, dit tussen haakjes omdat ik aan het reality deel van de show twijfel. Reality tv is ook al een lang gaande trend. Dit is een tv soort waarbij er een persoon gefilmd wordt die niet door heeft dat hij of zij gefilmd wordt, of waar de nadruk niet op het filmen ligt. Deze tv stijl begon met Candid Camera waarbij er een grap uitgehaald werd met mensen met een verborgen camera. Een van de bekendste series was Big Brother een productie van Endemol. Uit deze trend zijn vele verschillende tv formats gekomen zoals, Temptation Island, Wie is de Mol, de Bus en de Gouden Kooi. Een andere vorm van reality tv wat de laatste jaren populair is geworden zijn programma’s als Jersey Shore, Teen Mom en de Nederlandse versie Oh Oh Cherso, hierbij worden mensen in het dagelijks leven door een camera gevolgd. Betere tegenhangers van deze shows zijn de programma’s op Discovery Channel zoals, Deadliest catch en Gold Divers. Deze programma’s staan dichter bij de waarheid en hier wordt de nadruk niet gelegd op het onderlinge drama. Confrontainment Een trend van de laatste jaren is Confrontatie televisie. Dit is een soort televisie waarbij de confrontatie gezocht wordt tussen de personen op tv of de confrontatie tussen het programma en kijkers. Een voorbeeld van confrontatie op tv is, Help mijn man is klusser, Gepest en Help mijn kind is te dik. Voorbeelden van Confrontatie tv met de kijker zijn, KRO’s Uit de kast en Down met Johnny. Dit soort tv wordt gemaakt om de kijker na te laten denken over het genre waar het programma over gaat.


___________ Door ander mans ogen is een interview met de mensen die mij waarschijnlijk het beste kennen. Mijn beste vriend en broertje Koen en mijn vriendin Roxanne. Van hen wil ik weten hoe ze over mijn opleiding en over mij denken. Met twee koude flesjes Bavaria en een glaasje rosé wordt mijn leven dus besproken. Redelijk simpel, maar 21 jaar in twee pagina’s beschrijven is helaas onmogelijk.

Door ander

Wie ben ik volgens jou, vertel jij eens wie ik ben en stel me voor aan degene die dit leest?

Koen: Waar zal ik beginnen. Bart is een doorzetter, iemand die als het op werk en vooral zijn passie aankomt het zo goed en verzorgd mogelijk wil afleveren. Mensen de beste avond, uur, minuut van zijn leven laten meemaken. Hij is daarin erg gedreven. Ondanks dat hij pas in zijn eerste jaar van de IEMES zit, kijkt hij nu al naar de toekomst. Hij heeft een doel. Er zijn nog veel dingen die hij gaat leren maar daar zal hij alles uithalen. Roxanne: Bartje, een slimme, spontane, zorgzame en aardige jongen die met iedereen goed kan opschieten. Hij geeft heel veel om zijn familie en vrienden en heeft heel veel voor hen over.

Wat is mijn beste eigenschap? Roxanne: Spontaniteit en sociaal ben je heel erg goed. Koen: Ik denk niet dat het een eigenschap is. Ik denk dat het de combinatie van je passie, creativiteit en gedrevenheid is wat je sterkste punt is.

”Ik zou het toch wel een beetje vreemd vinden als ik je hoofd 2x in de week op de Nederlandse televisie zou zien!”

Wat is mijn slechte eigenschap?

Koen: Jou slechte eigenschap is dat je alles op jezelf wilt nemen zodat het altijd goed gaat. Daar zit ook een beetje eigenwijs in. Want als je iets in je hoofd hebt moet het zo uitgevoerd worden. Daarom is samenwerken goed voor je. En dan bedoel ik ook echt dat je taken verdeelt. Als je het fout gaat jammer dan. Roxanne: Je slechte humor af en toe haha. Nee grapje, je zou af en toe alles misschien iets minder vaak met een grapje kunnen oplossen maar iets serieuzer naar sommige dingen kunnen kijken.

Als jij naar mijn toekomst kijkt waar zie je me dan werken, wat voor beroep oefen ik uit en waarom? Koen: Mmm. lastig, je bent iemand met een doel. Je weet waar je wilt eindigen. Ik denk dat je met je creativiteit ver gaat komen maar of dat in de entertainment wereld is durf ik niet te zeggen. Je doorzettingsvermogen zie je terug in je werkwijze en vooral in het eindresultaat. Als ik dan toch een keuze moet maken zie ik je werken bij de tv, anders weet ik echt niet. Roxanne: Inderdaad een televisieprogramma of iets dergelijks. Ik denk in ieder geval dat je het ergens ver gaat schoppen door je sociale vaardigheden.


mans Ogen

___________

Hoe ben ik in jou ogen de afgelopen 2 jaar veranderd als je kijkt naar mijn toekomstplannen?

Roxanne: Ik denk ook dat je iemand bent die goed kan leiding geven. Je kan mensen namelijk goed motiveren.

die voorkomen in deze wereld.

Koen: In je laatste jaar van je MBO studie, heb je de kantjes eraf gelopen omdat je iets moest doen waar je al 2 jaar geen zin meer in had. Ondanks dat heb je het gehaald met een eindproject waar zelfs ik trots op ben! Je heb daarna echt even in een mindere periode gezeten omdat je niet wist wat je moest gaan doen. Toen kwam de omkeer en vond je iets waar je altijd al goed in was. Feesten! Ik heb je toekomst plannen zien veranderen. Van werk naar leren. Van hobby naar studie. Van lui naar gedreven. En misschien wel het belangrijkste, van stilstaan naar vooruitkijkend. Zo kom je er zeker.

Wanneer ik jou vertel dat ik het liefst wil gaan presenteren bij een tv programma van bijvoorbeeld BNN, wat vind jij daar dan van? Lijkt jou dit een goed of een slechte keuze?

Roxanne: Ik vind dat de studie prima bij je past omdat ik zie dat je met plezier naar school gaat en dat je je volledig geeft voor school. Ook vind ik dat de opleiding goed bij je past omdat je graag naar feestjes gaat, van muziek houdt en houdt van entertainen, dit gecombineerd met je sociale vaardigheden en hoe slim je bent, vind ik prima passen bij de studie die je nu doet.

Roxanne: Dit lijkt me een goede keuze omdat ik vind dat dit echt iets is wat bij je past, ik hoor je ook wel eens praten over presenteren en televisie maken. Je bent sociaal goed en niet bang om te presenteren voor een grote groep mensen.

Roxanne: Volgens mij ben je wat volwassener geworden en serieuzer bezig met school, als ik moet geloven hoe je je af en toe op het MBO kon gedragen haha.

Koen: Ik hoop dat je daar komt als je zoiets graag wilt doen. Het presenteren van een tv programma past bij jou persoonlijkheid, niet bang en het goed reageren op een verandering. Ik zou het toch wel een beetje vreemd vinden als ik je hoofd 2x in de week op de Nederlandse televisie zou zien!

Binnen een bedrijf of team waar ik in werk, wat zou ik daar volgens jou aan toevoegen?

Wat weet jij van mijn opleiding? Kun jij mij vertellen wat mijn opleiding inhoud en wat ik doe?

Koen: In ieder geval gezelligheid! Je weet goed hoe je moet leiden en mensen moet motiveren. Je drijft tot resultaten maar wilt dit wel met plezier doen. Dat is iets belangrijks wat je niet vergeet, je moet plezier hebben in wat je doet.

Roxanne: Evenementen, muziek en entertainment studies. Dit is geloof ik de communicatie en marketing kant van deze branche.

“Je slechte humor, haha�

Koen: Ik weet ongeveer wel wat het inhoudt. Je leert hoe de entertainment wereld in elkaar zit. Zowel het managen als achter de schermen. Je leert ook over de rechten

Vind jij dat past deze opleiding bij mij?

Koen: Kort, krachtig en simpelweg, Ja.


Bart van Santvoort

Blauwe Ogen  

Een magazine over Bart.