Page 1

JCWeetje, extra editie, 2011 - driemaandelijkse uitgave van Jeugd, Cultuur en Wetenschap vzw, landelijk erkende jeudvereniging

P509221 BELGIE/BELGIQUE P.B. GENT X

eetje

Kampbrochure

BC10247 Afgiftekantoor 9099 GENT X

2011

v.u. : Wim Van Petegem, Vlaanderenstraat 101, 1800 Vilvoorde | ontwerp: graylab.be


ALGEMENE INFORMATIE VOOR DEELNEMERS Inschrijvingen en reisbevestiging:

Korting voor snel beslissende leden:

Omwille van het specifieke karakter van onze kampen is het aantal plaatsen per kamp beperkt. Schrijf dus best zo snel mogelijk in!

Leden die zich inschrijven voor een krokus- of paaskamp en het voorschot betalen vóór 1 februari 2011, krijgen een extra korting van 5%. Leden die zich inschrijven voor een zomerkamp en het voorschot betalen vóór 15 februari 2011, krijgen een extra korting van 5%.

Inschrijven doe je via het inschrijvingsformulier in deze brochure, via de website (www.jcweb.be) of telefonisch (02 252 58 08). Na ontvangst van je inschrijving zenden wij een bevestigingsbericht. Uw inschrijving is echter pas definitief na storting van een voorschot van € 90,00 op bankrekeningnummer: 001-3399772-95 van JCW, Vlaanderenstraat 101, 1800 Vilvoorde met vermelding van de naam van de deelnemer en de code van het kamp. Na betaling van het voorschot ontvang je een schriftelijke bevestiging van je inschrijving. Uiterlijk 6 weken voor aanvang van het kamp dient het volledige saldo afgerekend te worden. Ongeveer drie weken voor het kamp krijg je alle nodige praktische informatie toegestuurd.

Annulering: Elke annulering dient schriftelijk op ons secretariaat toe te komen, uiterlijk één maand voor de begindatum van het kamp, opdat het voorschot (min € 25,00 administratiekosten) kan worden teruggestort. Bij annulering minder dan één maand voor het kamp wordt de volledige kampprijs aangerekend. Enkel bij het voorleggen van een medisch attest van ziekte of ongeval, of bij het overlijden van een familielid in eerste of tweede graad bedragen de annuleringskosten € 25,00 (een annulering dient steeds schriftelijk gemeld te worden voor aanvang van het kamp). Nietbetaling geldt niet als annulering!

Wijzigingen: JCW vzw behoudt het recht programma’s te wijzigen als omstandigheden, onafhankelijk van haar wil dit vereisen. Wanneer een kamp om organisatorische redenen niet kan plaatsvinden, wordt het volledige bedrag teruggestort, zonder schadeloosstelling of intresten.

Korting voor JCW-leden: JCW-leden krijgen 5% korting op alle kampen (indien het vervoer naar de kampplaats door JCW wordt geregeld, wordt 5% korting gegeven op het totaalbedrag min de reiskosten). De kostprijs van lidmaatschap bedraagt € 10,00 voor één jaar. Naast korting op kampprijzen levert het lidmaatschap bovendien tal van andere voordelen op (zie www.jcweb.be).

Gezinsprijzen voor leden: Als uit één gezin minstens twee kinderen meegaan op kamp, krijgen het tweede en de volgende kinderen die lid zijn een extra korting van 5%. Gaat een lid twee (of meer) keer mee op kamp, krijgt hij/zij voor het tweede kamp ook 5% korting. Deze korting is niet cumuleerbaar met de korting voor vroege beslissers. (Opmerking: ledenkorting, korting voor snel beslissende leden en gezinskorting is niet van toepassing op de internationale kampen op blz. 7)

Extra voordeel: * Een JCW-kamp voor -12-jarigen is fiscaal aftrekbaar. JCW vzw stuurt je automatisch een fiscaal attest in de loop van het eerste trimester van het volgende jaar. * Bepaalde ziekenfondsen en werkgevers geven korting aan onze programma’s. Vraag dit zelf na en wij leveren graag een attest van deelname af.

Inbegrepen in de prijs: • • • • • •

overnachting met bedden, tenzij anders aangegeven, alle maaltijden, incl. vieruurtje, dag- en avondactiviteiten, excursies en ontspanningsactiviteiten, gebruik van het benodigde wetenschaps-, opgravings- of ander educatief materiaal, lezingen of voordrachten door archeologen, wetenschappers of andere, JCW-verzekering, waarvan een afschrift te verkrijgen is op het secretariaat.

Beeldmateriaal: Tijdens de kampen worden beelden gemaakt die gebruikt kunnen worden ter promotie van onze vereniging en haar activiteiten (website, JCWeetje, nieuwsbrief …). Wanneer je inschrijft voor een vakantie, ga je akkoord dat deze beelden gebruikt mogen worden voor promotionele doeleinden van JCW vzw.

Indien u nog verdere vragen hebt, contacteer het JCW-secretariaat: tel.: 02 252 58 08 of mail: info@jcweb.be.


Overzicht kampen Zomerkampen

Krokuskamp

8-12 jaar Boerderijkamp: Goed geboerd! Themakamp: Kelten & Romeinen Wetenschapskamp: Lucht- en ruimtevaartdagen

13-17 jaar Archeologiekamp: Archeologen achter de scherven

9-12 jaar Wetenschapskamp: Op stap met wetenschap

Internationale kampen

9-13 jaar Space Camp: Help … mijn broer is een alien

12-25 jaar Wetenschapskamp: Wetenschappelijke ontdekkingsreis door Parijs

13-15 jaar Archeologiekamp: Grave gasten Wetenschapskamp: Science proof Uitvinderskamp: Work in progress 16+ Archeologiekamp: Can you dig it?

17+ Uitwisseling in Estland: Care and act 16+ Nog een uitwisseling?

Krokuskamp Archeologiekamp:

13-17 jaar

(geboren in 1998 t/m 1994)

Archeologen achter de scherven Herontdek het middeleeuwse abdijleven van 1138 dankzij onze archeologische activiteit in de krokusvakantie. De nadruk ligt hierbij op vondstverwerking! Overdag gaan we aan de slag op een archeologische site in Oostduinkerke en werken we mee achter de schermen van het abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Hiervoor werken we zij aan zij met professionele archeologen en archivarissen.

’s Avonds is er tijd voor fun en ontspanning aan de kust en zien we de zon ondergaan in de zee. Overnachten doen we in de gezellige en goed uitgeruste jeugdherberg ‘De Peerdevisser’. Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

archeo-site + abdijsite, Oostduinkerke Jeugdherberg De Peerdevisser, Oostduinkerke 6 tot 9 maart 2011 € 160,00 (leden: € 152,00) 11002


Zomerkampen 8-12 jaar

Boerderijkamp: Goed

geboerd!

(geboren in 2003 t/m 1999)

Hoe goed kan jij aan de slag op de boerderij? Voeder en verzorg de kippen, geiten, ezels, pony’s, varkens, konijnen en alle andere beesten van kinderboerderij Diggie met hart en ziel en ontdek hoe goed jij boert! Ook de andere karweitjes van de boerenstiel leer je in een handomdraai: in de groentetuin helpen, je eigen brood bakken, wol verwerken, roomijs of choco maken. Natuurlijk is er tussendoor ook tijd voor andere dingen: we bekijken de boerderij eens door een culturele of wetenschappelijke bril, doen een fantastisch spel, gaan op uitstap of nog andere leuke dingen … Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

Kinderboerderij Diggie, Brakel Kinderboerderij Diggie, Brakel 14 tot 20 augustus 2011 € 230,00 (leden: € 218,50) 11003

8-12 jaar

(geboren in 2003 t/m 1999)

Themakamp:

Kelten en Romeinen Maak

een sprong in het verleden en herbeleef de tijd van de Kelten en de Romeinen. Jullie worden een weekje ondergedompeld in de cultuur en geschiedenis van 2000 jaar geleden. Het prachtige Rochefort vormt het decor voor workshops als ijzer smeden, potten bakken en manden vlechten. Ontwerp je eigen kleding en accessoires en keer terug als Keltische krijger of vooraanstaande Romeinse dame … Een aantal workshops gebeuren in samenwerking met het domein Malagne (met professionele begeleiding in het Nederlands). De uiterst verzorgde jeugdherberg “De Oude Molen” in de onmiddellijke buurt is de verblijfplaats voor onze dappere helden en heldinnen. Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

domein Malagne + Jeugdherberg Le Vieux Moulin, Rochefort Jeugdherberg Le Vieux Moulin, Rochefort 16 tot 21 juli 2011 € 260,00 (leden: € 247,00) 11004

8-12 jaar

(geboren in 2003 t/m 1999)

Wetenschapskamp:

Lucht- en ruimtevaartdagen Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom een vliegtuig in de lucht blijft, waarom je geen shampoo mag meenemen op een vliegtuig, waarom een Marslander op een popcornvlok lijkt of waarom elke luchthaven een kleine dierentuin heeft? Ga actief op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen tijdens deze Lucht- en Ruimtevaartdagen. In de luchtvaartlabo’s van de Vrije Universiteit Brussel experimenteren we in de windtunnel en halen wij ons vliegbrevet voor telegeleide vliegtuigen, we krijgen een exclusieve kijk achter de schermen van Brussels Airport en bezoeken de vliegtuigen van vroeger in het luchtvaartmuseum … Dit kamp voor meisjes en jongens zonder (hoogte)vrees is een samenwerking van JCW vzw, Jeugdwerkgroep Ruimtevaart vzw en Vrije Universiteit Brussel. (Let op: voor dit kamp moet je zelf een veldbed of luchtmatras voorzien) Activiteiten: VUB campus Etterbeek + omgeving (Luchthaven Zaventem, Luchtvaartmuseum, …) Overnachting: Bivakhuis ’t Schoolke, Linkebeek Wanneer: 15 tot 20 augustus 2011 Prijs: € 220 (leden JCW/JWR: € 209) Code: 11012


Wetenschapskamp: Op

stap met wetenschap

9-12 jaar

(geboren in 2002 t/m 1999)

Een kamp voor meisjes en jongens die op zoek gaan naar het hoe en waarom van wetenschappelijke vraagstukken. Elke dag staat in het teken van een andere wetenschap en zo ontdek je steeds al doende het antwoord van je eigen onderzoek. Door zelf te experimenteren en kritische vragen te stellen, willen we aantonen dat wetenschappen allesbehalve saai zijn. De vele workshops, praktijksessies en ateliers worden verzorgd door ervaren professoren en assistenten van de K.U.Leuven of andere wetenschappelijke instellingen. En na het werk is er ook nog tijd voor sport en spel! Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

K.U.Leuven, campus Heverlee + Leuven Vormingscentrum ’t Kasteeltje, Wijgmaal 7 tot 13 augustus 2011 € 260,00 (leden: € 247,00) 11005

9-13 jaar

(geboren in 2002 t/m 1998)

Space Camp:

Help ... mijn broer is een alien! Stel je eens voor: op een dag kom je per toeval tot de ontdekking dat je jonger broertje eigenlijk niet is wie jij denkt dat hij is, maar niets anders dan een buitenaards wezen ... en wat nu? De Jeugdwerkgroep Ruimtevaart vzw stelt samen met JCW voor: “Help ... mijn broer is een alien”. Tijdens dit kamp maak je kennis met de wonderen van het heelal, leer je een telescoop gebruiken, mag je vliegen als een echte astronaut, bouw je je eigen raketten en vuur je deze de lucht in, maar vooral ... maak je ongelooflijk veel plezier en leer je knotsgekke nieuwe dingen bij. Uitvalsbasis hiervoor is het domein Hoogveld in Veldegem, een bijzonder goed uitgeruste kampplaats voor al jullie ruimte-ervaringen. Activiteiten: domein Hoogveld, Veldegem Overnachting: domein Hoogveld, Veldegem Wanneer: 2 tot 9 augustus 2011 Prijs: € 245,00 (leden JCW/JWR: € 232,75) Code: 11009

13-15 jaar

(geboren in 1998 t/m 1996)

Archeologiekamp:

Grave gasten

De archeologiekampen van JCW vinden hoofdzakelijk plaats op archeologische sites waar noodopgravingen plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat de deelnemer zich in de schoenen van een échte archeoloog kan plaatsen, maar het nadeel dat de opgravingsplaatsen meestal slechts enkele maanden voor de opgraving van start gaat, bekend zijn. We doen al het nodige om zo vlug mogelijk een archeologiekamp in de zomervakantie vast te leggen voor jongeren van 13 tot 15 jaar. Als je op de hoogte wil blijven van dit kamp, mail dan naar info@jcweb.be of bel op het nummer 02 252 58 08 en wij sturen je concrete informatie toe zodra wij meer weten. Ook op de website en in onze nieuwsbrief zal de meest recente informatie omtrent dit kamp terug te vinden zijn! Activiteiten: nog niet geweten Overnachting: nog niet geweten Wanneer: nog niet geweten Prijs: nog niet geweten Code: 11007


Wetenschapskamp:

13-15 jaar

Science proof

(geboren in 1998 t/m 1996)

Een kamp voor meisjes en jongens die op zoek gaan naar het hoe en waarom van wetenschappelijke vraagstukken. Deelnemers uit het TSO, ASO, KSO en BSO zijn welkom om elke dag een andere wetenschap te beleven en zo al doende het antwoord van je eigen onderzoek te ontdekken. Door zelf te experimenteren en kritische vragen te stellen, willen we aantonen dat wetenschappen allesbehalve saai zijn. De vele workshops, praktijksessies en ateliers worden verzorgd door ervaren professoren en assistenten van de K.U.Leuven of andere wetenschappelijke instellingen. En na het werk is er ook nog tijd voor sport en spel! Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

K.U.Leuven, campus Heverlee + Leuven Vormingscentrum ’t Kasteeltje, Wijgmaal 7 tot 13 augustus 2011 € 260,00 (leden: € 247,00) 11006

16+

(geboren in 1995 en vroeger)

Archeologiekamp: 13-15 jaar

(geboren in 1998 t/m 1996)

Uitvinderskamp:

Work in progress Dit kamp is een uitdaging voor meisjes en jongens met vindingrijke ideeën, nieuwe concepten en plannen die de wereld verbeteren. Heb jij een haalbaar idee in je hoofd dat je onder onze begeleiding wil uitwerken? We nemen je op weg in elke stap van het ontwikkelingsproces van plan tot product. Brainstormtechnieken, leren schetsen, plannen omzetten naar maquettes of prototypes … Het komt allemaal aan bod in de loop van deze week!

Can you dig it? De archeologiekampen van JCW vinden hoofdzakelijk plaats op archeologische sites waar noodopgravingen plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat de deelnemer zich in de schoenen van een échte archeoloog kan plaatsen, maar het nadeel dat de opgravingsplaatsen meestal slechts enkele maanden voor de opgraving van start gaat, bekend zijn.

’t Wikhof in Ieper is de ideale plaats om jouw ideeën de vrije loop te laten, en naast het ‘uitvinderswerk’ nog tal van andere leuke activiteiten te beleven.

We doen al het nodige om zo vlug mogelijk een archeologiekamp in de zomervakantie vast te leggen voor 16-plussers. Als je op de hoogte wil blijven van dit kamp, mail dan naar info@ jcweb.be of bel op het nummer 02 252 58 08 en wij sturen je concrete informatie toe zodra wij meer weten. Ook op de website en in onze nieuwsbrief zal de meest recente informatie omtrent dit kamp terug te vinden zijn!

Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

Jeugdcentrum ’t Wikhof, Ieper Jeugdcentrum ’t Wikhof, Ieper 14 tot 21 juli 2011 € 260,00 (leden: € 247,00) 11013

nog niet geweten nog niet geweten nog niet geweten nog niet geweten 11008


Internationale kampen

12-25 jaar

(geboren in 1999 t/m 1986)

Wetenschapskamp:

Wetenschappelijke ontdekkingsreis door Parijs We zetten het begin van de zomervakantie in met een primeur: Jeunesses Scientifiques de Belgique en JCW gaan samen naar Parijs! We verkennen de wetenschappelijke kant van de Franse hoofdstad in het Cité des sciences et l’industrie, het grootste doe-centrum voor wetenschap en techniek van Europa. In het Palais de la Découverte laten we ons rondleiden langs de ontdekkingen van 6 verschillende wetenschappelijke disciplines. Tot slot kan een bezoek aan de belangrijkste monumenten van Parijs niet ontbreken! Om het maximum te halen uit ons verblijf vertrekken we met de bus vrijdag vroeg in de ochtend en komen we zondagavond laat terug. Frans- en Nederlandstalige jongeren gaan tijdens dit kamp samen op stap. Meer informatie: www.cite-sciences.fr en www.palais-decouverte.fr Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

bezoek aan Palais de la Découverte en Cité des sciences Jeugdherberg Parijs 1 tot 3 juli 2011 € 170,00 (geen ledenkorting mogelijk voor dit kamp) 11011

16+

(geboren in 1995 en vroeger)

Nog een uitwisseling? Op het moment dat deze kampbrochure gedrukt werd, onderhandelde JCW nog met diverse andere buitenlandse partners voor het organiseren van nog minimum één extra buitenlands kamp. Of dit er komt, is geen zekerheid maar als je op de hoogte wil blijven hiervan, mail dan naar info@jcweb.be of bel op het nummer 02 252 58 08 en wij sturen je concrete informatie toe zodra wij meer weten. Ook op de website en in onze nieuwsbrief zal de meest recente informatie terug te vinden zijn! Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

nog niet geweten nog niet geweten nog niet geweten nog niet geweten 11016

17+

(geboren in 1994 en vroeger)

Uitwisseling in Estland:

Care and act

De republiek Estland is het meest noordelijke en kleinste land van de drie Baltische staten, begrensd door de Oostzee, de Finse Golf, Rusland en Letland. Namens België zal JCW deelnemen aan een internationale uitwisseling met als titel “Care and act”. Met dit thema rond modern consumptiegedrag en een milieubewuste levenshouding worden zeer praktische workshops opgezet in samenwerking met een recyclagecenter in de Estse hoofdstad Tallinn. Doe zelf ervaring op in het bespelen van de publieke opinie, het voeren van een milieubewuste informatiecampagne, het organiseren van recyclage-activiteiten … Vermoedelijk nemen 6 landen aan dit project deel en is de kennismaking met jongeren vanuit heel Europa een bijzondere troef! De spreektaal op dit kamp is Engels. Waar wacht je op om jouw deelname te bevestigen? Activiteiten: Overnachting: Wanneer: Prijs: Code:

Tallinn, Estland jeugdherberg Tallinn, Estland 16 tot 25 juli 2011 nog niet geweten (meer info op www.jcweb.be) 11010


INSCHRIJVINGSFORMULIER Naam: ……………………………………………………………………………………… Voornaam: ……………………………………………………………………………...… Straat: ……………………………………………………..............…… nr: …................ Postcode: ……………………

Gemeente: …………………………………………………….............………….....

Geboortedatum: .......... - ......... - ..................

Geslacht: M / V

Telefoonnummer: …..…/…………………...…………. GSM-nummer: ………/………….....…………………….. E-mailadres: …...............…………………………………………………………………………………………………… Ik ben lid van JCW:

 JA

 NEE

Ik wil lid worden van JCW :

 JA

 NEE

1

wil graag meedoen aan volgend(e) kamp(en):  ……….......………................................................ code: …........… startdatum: .......... - ......... - ..................  ……….......………................................................ code: …........… startdatum: .......... - ......... - ..................  ……….......………................................................ code: …........… startdatum: .......... - ......... - .................. en stort het voorschot van € 90 2 op het rekeningnummer 001-3399772-95 van JCW, Vlaanderenstraat 101, 1800 Vilvoorde met vermelding van de naam en code van het kamp.  Ik ben (of word nu 1) lid en schrijf me vóór 1 februari 2011 in voor een krokus- of paaskamp of vóór 15 februari 2011 voor een zomerkamp en geniet zo van 5% extra korting.  Ik ben (of word nu 1) lid en dit is de tweede inschrijving binnen één gezin, dus ik geniet 5% extra korting.  Ik wens vegetarisch te eten op kamp. ........ - ....... - ............. Datum

Handtekening meerderjarige deelnemer

Handtekening ouder(s)

Je kan dit formulier: - faxen naar het nummer 02 253 39 14 - opsturen naar JCW-kampen, Vlaanderenstraat 101, 1800 Vilvoorde - of je kan je online inschrijven op www.jcweb.be of telefonisch op het nummer 02 252 58 08.

De kostprijs van lidmaatschap bedraagt €10 voor één jaar. Voor vele kampen komt het voordeliger uit lid te worden. Naast de korting op de kampprijzen levert het lidmaatschap bovendien tal van andere voordelen op (zie www.jcweb.be).

De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsbewijs en storting van het voorschot (€ 90) op bankrekeningnummer 001-3399772-95. U krijgt een bevestiging van de inschrijving als aan beide voorwaarden voldaan is.

1

2

Het JCWeetje wordt ondersteund binnen het Actieplan Wetenschapscommunicatie, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

JCW Kampbrochure 2011  

Jeugd, Cultuur en Wetenschap vzw: aanbod van kampen in voorjaar en zomervakantie 2011