Page 19

schouwing

gebruik eentje voor het eten (kookgerief, peper & zout, gamellen, …) en eentje voor het werk (stekskes, papier, zagen & bijlen, ..). Nooit de hoek verlaten zonder alles weg te steken! als iedereen de plaats kent is dit peanuts.

HOEZO? Schou•wing (de; m; werkwoord: schouwen; zelfstandig naamwoord mv: schouwingen)

- Het tafelvuur: veilig! Een goed tafelvuur kan niet spontaan ontvlammen, er rolt geen hout af, en de roosters en potten staan er af als het niet in gebruik is. De roosters hang je ergens op, of zet je waar niemand er kan op trappen. De potten (ingesmeerd met bruine zeep, langs de buitenkant) hang je best ook ergens aan op. (TIP: De afwas doe je in die plastieken bassins, zo kan je ze op tafel zetten.)

1. Geschenk voor de chaoot: Vlug, we moeten alles op orde leggen, want we krijgen schouwing. 2. Leiders-activiteit om te tonen wie de baas is: De jongkies doen ambetant… Kom, we gaan eens goed schouwen! 3. Een fenomeen dat kan vermeden worden, maar praktisch een noodzaak is als we meer dan 3 dagen samen leven…

- De frigo ≠ den Aldi Geen 5 broden, geen 12 potten choco, geen silo melk, geen ranzige boter, of wat dan ook in egoïstisch grote hoeveelheden. Dit zijn dingen die je gewoon kan vragen aan de foeriers, zij zorgen elke dag voor vers, en hebben graag overzicht. Alsook geen kaas, hesp, tomaten, sla, een half blikje tonijn, eitjes, … Dat zijn dingen die je niet moet hamsteren, verdeel en eet alles op. Wat er toch over is breng je weer naar de foeriers, opnieuw voor een overzicht, en anders wordt het toch slecht.

Enkele tips om deze vernederende en tijdrovende taak toch zo min mogelijk mee te maken. - Sjorringen: vast! Meestal volstaat het om de woeling te lossen, goed aanspannen, en de woeling terug te leggen. Indien de sjorring steeds los komt doe je waarschijnlijk de halve mastworp verkeerd. Vraag hulp aan een handige medescout. - Tafel: afwassen! Een eeuwen oude spreekwoord zegt: “Vliegen en wespen komen graag waar ’t stinkt, de leiding komt graag waar ’t blinkt”. Wees ook niet bang van wat water, en laat geen confituur achter tussen de kruissjorringen… (TIP: wespen-vallen = wespen … ’t is beter om proper te zijn) - De patrouille-koffer: overzichtelijk! De koffer moet sowieso van de grond staan (op werkhoogte of gewoon op enkele balken). En wie de chance heeft van 2 koffers, 19

Kampridderke 2012-2013  
Kampridderke 2012-2013  

Kampriddertje 2013

Advertisement