Page 18

praktische kamptips terugdeinzen wél een kussen en een goed matje mee te nemen om het comfort van je lekker zittende slaapzak te benadrukken.

DE SLAAPZAK

Geen matje mee?

Ik ga op scoutskamp en ik neem mee… mijn slaapzak. Dat is het minste dat ik kan doen. De Ardennen, bijvoorbeeld, kunnen ons ‘s nachts verrassen venijnig lage temperaturen, soms zelf flirtend met het vriespunt. Maar laat dat geen remming zijn voor het plezier overdag. Ik opteer persoonlijk altijd voor mijn warmste slaapzak, je weet maar nooit.

Steel dan dat van je buur. Soms zijn er zetels in de lokalen van een klein kamp, gebruik die kussens. Of probeer je heel erg dicht tegen je slaapbuur te nestelen. Je kunt ook per ongeluk van plaats zijn gewisseld in je slaap. Als een andere tak op tweedaagse is zonder matje kun je ook een hele voorraad matjes gaan ‘lenen’ en die nacht op vijf matjes tegelijk slapen. Een christelijkere oplossing zou zijn om op de zachte grond die moeder aarde ons heeft gegeven te slapen… of een matje te sjorren. Dat kan enerzijds als je tak de moed heeft gehad een tent in de hoogte te sjorren. Dan zijn hangmatten een echte must. Deze kun je maken door met sjortouw achtvormige lussen te maken tussen twee balken (voor verdere technische info: zie de verantwoordelijke leiding). Je kunt ook een echte hangmat voor buiten sjorren door een speciale knopentechniek of door een zeil te gaan gebruiken (ook hier verwijs ik naar de leiding).

FUNCTIES Overdag dient de slaapzak in de tent of het lokaal te blijven liggen. Als je hem zou uithalen voor een eventuele slaapzakkenrace of kookwedstrijd, let op dat er geen water, eten of gat in komt. Het komt wel eens voor dat er een schouwing wordt aangekondigd. Dan worden ook de slaapzakken gecontroleerd op rondslingerende kleren, want, LET OP, een slaapzak is geen zak voor vuile was (het zou de onaangename geuren wel eens kunnen aanmoedigen). Toch niet tijdens de schouwing, kies dus voor een zakje voor de vuile was. Als je tent er na zes dagen uitziet als de meeste tenten na zes dagen kamp, controleer dan altijd je slaapzak en die van je buur tijdens je zoektocht naar verloren voorwerpen.

Geen kussen mee?

Geen slaapzak mee?

Een scoutstrui oprollen zal je hoofd een beetje steun bieden. Maak deze rekensom: handdoek + scoutstrui pllus knuffelbeer is BIJNA even goed als een kussen, maar hou rekening met de vergankelijkheid van de zachte opbollende vorm. Het opblaasbare matje van je buur kan in sommige gevallen een goed alternatief bieden, maar dan moet je in rare bochten gaan wringen.

Dit is een nachtmerrie, word wakker. Als het kamp meer dan twee dagen telt, zou ik er niet voor 18

Kampridderke 2012-2013  

Kampriddertje 2013

Kampridderke 2012-2013  

Kampriddertje 2013

Advertisement