Page 1

BART

w

Krom kan ook recht zijn

.Ode aan ArenaNet Guild Wars 2, MMO van het jaar

.CO-IEMES Fontys Paradijs

.Addict v/d week

Interview met Jasper van der Meulen

.8 Termen

die een gamer moet kennen


15 t/m 19 augustus 2012

1

w

GAMERS OPGELET! Ga voor meer informatie naar: http://www.gamescom-cologne.com


2

w

Vertel mij wat...

“Muzie

k is al

les”

... Blz.3

...Oke! Mijn naam is Bart Colen. Ik studeer op het moment aan het Fontys ACI in Tilburg. Hier studeer ik International Event, Music & Entertainment. Als opdracht voor Media Design en Copywriting heb ik een tijdschrift moeten maken en voilá, hier is het dan! Welkom bij BART! Dit tijdschrift is bedoelt om toekomstige werkgevers een indruk te geven van wie ik ben en wat mijn kwaliteiten zijn. Ik heb opzettelijk gekozen voor een informeel tijdschrift. Dit heb ik gedaan omdat ik vind dat mijn opdrachtgever mij moet leren kennen zoals ik ben: informeel en relaxed. Daarnaast heb ik mijn tijdschrift gericht op gamers en de gameindustrie. Dit heb ik gedaan omdat ik dagelijks actief bezig ben met games en graag later in de entertainmentbranche zou willen werken. Verder vind ik het leuk om te praten en te discussiëren over games. In BART zijn artikelen te vinden over mijzelf, mijn opleiding, mijn droom en leuke stukken over games dus ik zou zeggen, wacht niet langer!

...Blz.4

Addict v/d week

Droomb

aan ...Blz.5

Het grote gamerwoordeboek

Ode aan ArenaNet

en Guild Wars 2

Je toekomst aan een zijden draadje

Ik en Fontys ACI

...Blz.10

3... 2... 1... GO! Infographic

...Blz.11 /12

Game over

...Blz.13

...Blz.6

...Blz.7/8

...Blz.9


w

3

k e i z u ” M “ lles a is

Het wordt vaak onderschat door gamers. Toch is het een van de belangrijkste factoren die een spel maakt of kraakt: muziek. Het ‘probleem’ is ook dat veel gamers er niet bewust naar luisteren. Niet dat dat per se nodig is, maar het is wel degelijk bepalend voor de sfeer. Ik hou mezelf al mijn hele leven bezig met muziek, inmiddels speel ik ook acht jaar gitaar. Ik hou mezelf vooral bezig met harde rock muziek. Maar als ik games speel waarin ik in een andere wereld beland hoor ik het liefst alleen maar orkesten spelen. Omdat muziek zo een grote rol heeft gespeeld in mijn leven is muziek een van de eerste dingen waar ik op let in een game. Muziek in een game is waar veel mensen vaak niet op letten, en dat is zonde! Muziek in een game kan erg sfeerbepalend zijn. Het kan je dag opvrolijken wanneer de game die je aan het spelen bent vrolijke muziek afspeelt, vaak blijft die muziek ook het langst hangen. Daarnaast kan de muziek ook de spanning in het spel opvoeren. Stel je eens game voor waarin je je op een slagveld bevindt waar vervolgens geen spannende muziek onder afgespeeld wordt, dan zou de sfeer van de game ineens een stuk minder zijn. Zelf speel ik wel eens games die ik al jaren niet meer heb gespeeld. Dat heeft denk ik iedereen wel eens. Maar wat mij onder andere beïnvloed om die spellen weer te gaan spelen na zo een lange periode is de muziek. Dan hoor ik de muziek van een bepaald spel in mijn hoofd en dan denk ik terug aan die goede oude tijd dat ik het spel net speelde. Door de muziek word je echt in de beleving van het spel gezogen. Muziek speelt dus een erg belangrijke rol in games. Dus, zet eens de muziek van je favoriete artiest uit en luister naar de muziek tin je game!


ADDICT V/D WEEK Naam: Jasper van der Meulen IGN: Revonax Leeftijd: 19 Favoriete spelgenre: MMORPG Favoriete game op het moment: Silkroad Online Speeltijd per dag: 5/6 uur Vertel!: Silkroad Online is een MMORPG van Joymax, een zuidKoreaans bedrijf. Het gaat over de handelsroutes van vroeger van China naar Europa. Je kunt een character aanmaken en daarna de wereld gaan verkennen. Je kunt tot nu toe maximaal level 120 worden, helaas duurt dat ongelofelijk lang voordat je dat bent. Als je eenmaal een beetje op een hoog level speelt kun je kiezen uit drie verschillende taken: Trader, Hunter en Thief. Traders kopen producten in een bepaalde stad en vervoeren deze met bijvoorbeeld een kameel of paard naar een andere stad om daar vervolgens de producten te verkopen om winst te maken. Hunters moeten de traders beschermen tegen gevaar van buitenaf. De mensen die de producten dus willen stelen en zelf verder verkopen. Dan heb je dus het grootste gevaar voor de traders, de thieves. Als je thief bent in Silkroad ben je vermomd in een kostuum zodat je niet herkend kunt worden. Wanneer je thief speelt moet je er voor zorgen dat je

een trader ziet te vinden en zijn vracht dus overneemt. Deze taken zijn het leukst om te doen in het spel maar je kunt er ook veel stress van krijgen als het niet wil lukken. Omdat je in de officiële Silkroad Online super langzaam level up gaat ben ik samen met mijn vrienden op een populaire private server gaan spelen genaamd PlaySRO. Daar krijg je 400x EXP, dat scheelt dus een hoop werk. Waarom een jaar doen over het behalen van een max level als het ook in drie dagen kan? Er is nog veel meer te vertellen over het spel maar hier moet ik het helaas bij laten! Wat vind je goed aan het spel? Voor een gratis MMORPG ziet het spel er erg mooi uit, zowel de omgeving als de animaties van je character. Ook vind ik de sfeer van het spel erg goed. Het is moeilijk uit te leggen maar, ookal is het een fantasy game, je wordt toch op de een of andere manier een beetje in de wereld gezogen van hoe het vroeger in China was.. Wat vind je minder goed aan het spel? Zoals ik al eerder vertelde: het

levelen gaat erg traag. Ik denk dat Joymax dit ook een beetje expres doet zodat ze allerlei spullen met echt geld gaan kopen waardoor ze sneller gaan, zodat het bedrijf hier veel geld aan verdient, het is tenslotte een verslavend spel dus veel mensen kopen dit toch. Daarnaast zijn er erg veel Turken in het spel. Niet dat ik iets tegen die mensen heb maar het is algemeen bekend in dat spel dat alle Turken in het spel mensen oplichten. Daarnaast kunnen ze geen fatsoenlijk Engels waardoor je altijd aangesproken wordt in het Turks waardoor je niet meer het gevoel hebt dat je een spel aan het spelen bent met iedereen over de hele wereld maar alleen met Turken. Heb je nog tips voor de lezers? Ookal gaf ik wat aantal minpunten over het spel, het is het zeker waard om het te proberen! Ik raad alleen eerder PlaySRO aan dan de officiële Silkroad tenzij je écht heel erg veel geduld hebt. Raak niet te veel gehecht aan het spel want voor je het weet, zit je net als ik vijf uur per dag te spelen.

4


5

w

DROOMBAAN Al jaren lang weet ik wat mijn passie is: gaming. Daar had ik mijn opleiding niet voor nodig om daar achter te komen. Niet alleen vind ik het leuk om iedere dag spelletjes te spelen (met name MMO’s), maar ik ben vaak ook gefascineerd over de denkwijze achter deze games. Hoe breng je een verhaal over? Wat is eigenlijk het verhaal? En hoe kom je überhaupt op originele ideeën? Gaming is een branche waarin ik later echt zou willen werken. Een andere branche die mijn aandacht heeft getrokken, wel mede dankzij mijn opleiding, is de entertainment branche. Ik heb bij communicatie praktijk geleerd hoe ik moet presenteren voor de camera. Het was even wennen, maar na enkele minuten voor de camera te hebben gestaan voelde het als natuurlijk. Wanneer ik dan ook de studio in kwam waar de camera’s al stonden opgesteld voelde ik het enthousiasme direct opborrelen. Het zal tegenwoordig als een cliché worden beschouwd, maar het gezegde ‘maak van je hobby je werk’ leeft bij mij nog steeds in het achterhoofd. Om dus tot mijn ideale droombaan te komen mix ik de woorden ‘games’ en ‘cameras’ en voilà: een TV-programma over games presenteren! Een groot voorbeeld van mij was altijd Game Kings. Dit is een TV-programma waarin games worden gepresenteerd. Echter, de laatste tijd erger ik me een beetje aan de nieuwtjes, de previews en de reviews die ze geven. Zo zag ik laatst een preview over Guild Wars 2, waarin het leek alsof ze totaal niet wisten waar ze het over hadden, althans voor mij dan. Iemand die zich nog nooit in Guild Wars 2 verdiept heeft zal hun informatie als nuttig beschouwen. Helaas, kon ik wel huilen over de kwaliteit van het onderzoek dat ze over het spel hadden gedaan. Ik kan mezelf onderhand wel een Guild Wars 2 expert (nerd) noemen, gezien het feit dat ik al twee jaar lang iedere dag op zoek ben geweest naar nieuws over het spel en bijna elke YouTube video over het spel heb gezien en daarmee een hoop kennis heb opgedaan. In andere woorden: dat had ik beter kunnen doen! Daarmee sluit ik dan ook mijn verhaal af, gezien mijn passie voor games zou Game Kings er goed aan doen om met mij in zee te gaan omdat ik, ondanks sommigen daar, wél mijn research zal doen en daarmee het bedrijf een positieve boost zal geven om de echte Game King fans terug te winnen!


Het Grote

Gamerwoordenboek 7T e ken rmen en nen voor afkort in dat je aa gen die n ee j n ga e moet me b egin t!

AFK

– Away From Keyboard.

Noob

– Je speelt het spel al een tijdje maar je kunt er nog steeds geen reet van.

Newb

– Je bent nieuw in het spel.

Lagg

– Dit krijg je bij online spellen wanneer je internet connectie naar de knoppen is. Je spel zo erg haperen dat het nauwelijks speelbaar is.

1337

- Computertaal voor ‘LEET’ wat Elite betekend. Als iemand 1337 is wil dat zeggen dat deze gamer erg goed is.

Imba

- ‘Imbalanced’. Er is sprake van imbalanced als iemand te sterk of onoverwinnelijk is. Als je in een MMO bijvoorbeeld kunt kiezen tussen verschillende classes, maar één is zo sterk dat hij alle andere met gemak kan verslaan of zelf niet te doden is in Player vs Player.

PK’er

- Player Killer. Iemand die andere spelers afmaakt zonder een officieel duel. Wordt vaak niet echt gewaardeerd.

TK’er

- Team Killer. Makkelijk... Iemand die zijn teammaten vermoord. Wordt ook niet bepaald gewaardeerd!

6


w

7 Tyria en haar bevolking van de ondergang te redden.

Ode aan

ArenaNet en Guild Wars ArenaNet is op het moment druk in de weer om de aanstormende MMO Guild Wars 2 in de handen van de fans te krijgen. Helaas weten we nog niets van de exacte release date. Wat we wel weten is dat het in ieder geval dit jaar nog uit komt! Een veel voorkomende zin van de werknemers van ArenaNet is dan ook: ‘When it’s ready’. Het vervolg op de trilogie Guild Wars: Prophecies (en daarbij behorende uitbreiding Eye of the North), Guild Wars: Factions en Guild Wars: Nightfall belooft meer dan waar we ooit van hebben kunnen dromen. Guild Wars 2 speelt zich 250 jaar later af na de vernietiging van The Great Destroyer, een soort hulpje (ook wel champion genoemd) van de draak Primordus. In die 250 jaar is er veel gebeurd in Tyria, de wereld waar de speler in leeft. Er zijn rassen met elkaar samen gaan werken die voorheen oorlog met elkaar voerden,

er zijn nieuwe technologieën uitgevonden zoals pistolen en turrets en is er zelfs een nieuw ras geboren. Helaas zijn het niet alleen goede dingen die veranderd zijn in de tussentijd... ...In die 250 jaar tussen beide spellen zijn de vijf elder dragons: Primordus, Jormag, Zhaitan, Kralkatorrik en de (nog) naamloze Deep Sea Dragon uit hun slaap ontwaakt. Voor een nog onbekende reden vernietigen deze draken alles wat in hun pad komt. Door de vernietiging van deze draken is er een hoop veranderd in de wereld van Tyria. De toegang tot Cantha en Elona, de speelwerelden van Factions en Nightfall, zijn geblokkeerd door enkele elder dragons. De toegang tot de Crystal Desert in het zuid-oosten van Tyria is ook afgesloten omdat Kralkatorrik op het pad ligt, en daarmee tevens ook de weg naar Elona blokkeerd. Het is daarom aan de spelers om de elder dragons te verslaan en

Wat maakt Guild Wars 2 dan zo veel specialer dan andere MMO’s? Een hele boel! Naast de gelikte appearance, de prachtige muziek en het geweldig grote en doordachte verhaal is het totaal concept belangrijk: bringing people together. Met deze MMO wil ArenaNet spelers samen laten werken. Dit klinkt misschien een beetje cliché, maar de manier waarop ze dit concept in het spel verwerken is grandioos. Als eerste hebben ze direct afscheid genomen van de ‘holy trinity’: 1. Tank, 2. Heal, 3. DPS (Damage Per Second). Dit is een systeem dat voorheen altijd gebruikt is in andere MMO’s. De class die je speelt kan óf heel goed tanken, óf heel goed healen, óf heel goed damage doen. Wanneer je dus een tank was, kon je veel damage op je nemen maar kon je niet veel damage doen en weinig healen. Met dit systeem kreeg je het volgende resultaat: de meeste gamers doen het liefst veel damage, wat krijg je dan? Een hoop DPS-classes maar weinig healers en tanks. Hierdoor kon een groep spelers soms wel uren lang zoeken naar een tank en/of healer om een bepaalde quest of dungeon


te kunnen doen. Met het syteem van ArenaNet zijn er geen pure tank, heal of DPS (Damage Per Second) classes en kan dus iedere class op een bepaalde manier tanken, healen en damage doen. Er hoeft dus niet meer uren lang gezocht te worden naar die ene persoon die jou misschien zou kunnen helpen te overleven (en dan is nog maar de vraag of hij/zij dat dan ook nog echt kán). Naast dat pro bleem is er ook nog een ander probleem opgelost via dit systeem

namelijk: dan heb je na twee uur zoeken eindelijk een healer gevonden en dan blijkt hij geen fijne vent te zijn om mee te spelen, máár omdat je anders nog eens uren lang door moet zoeken besluit je toch maar met die ene eikel te gaan ‘samenwerken’. In de ogen van ArenaNet was de Holy Trinity toch niet het ideale systeem om met andere spelers samen te komen en samen te werken. Bovendien vind ArenaNet dat iedereen met elkaar moet kunnen spelen ookal gebruikt iedereen de zelfde profession. Ten tweede heeft Guild Wars 2 zogenaamde dynamic events. ArenaNet wil een dynamische wereld creëren. Ze willen dat de speler kan zien wat er allemaal in de wereld van Tyria gebeurt. Zo komen spelers in situaties terecht dat ze een dorp zien dat wordt aangevallen door centaurs. De spelers zien dit gebeuren en komen dan voor de volgende keuze te staan: laten we de mensen in het dorp sterven en laten we het dorp afbranden - of, gaan we het dorp redden? Iedere keuze die de speler maakt in het spel heeft een bepaald gevolg. Zo blijft de wereld altijd in beweging. Zo heeft ArenaNet een video laten zien van een episch dynamic event waarin de spelers het op moeten nemen tegen The Shatterer, een champion van Kralkatorrik. Ten slot beschrijven we de character creation.

ArenaNet vindt het belangrijk om de nadruk te leggen op ‘Role Playing Game’. Het is ten slotte een MMORPG. Ze willen niet dat iedere speler de zoveelste held is die elke keer weer precies hetzelfde avontuur beleeft. Daar heeft ArenaNet een geweldig systeem op bedacht. De character creation bestaat maar liefst uit 14 stappen. De eerste paar stappen zijn vrij standaard. Je kiest een ras, hierbij kun je kiezen uit de humans, norn, charr, asura en sylvari. Daarna krijg je de vrij standaard opties: geslacht en uiterlijk. Vervolgens moet je een aantal vragen beantwoorden over bepaalde gebeurtenissen in het leven van je character. Deze vragen bepalen je storyline. Iedereen heeft dus een unieke storyline. Iedereen maakt andere dingen mee. Je bent dus niet de zoveelste held die voor de honderdste keer hetzelfde verhaal mee maakt. Kortom, Guild Wars 2 wordt dé MMO van het jaar. Alle aspecten in het spel zijn doordacht tot in de kleinste details. Elke MMO-fan zou zichzelf moeten prijzen met dit geweldige spel. De mensen van ArenaNet hebben een geweldige prestatie geleverd!

8


w

9

Je toekomst aan een zijden draadje Ik wilde in eerste instantie schrijven over hoe verschrikkelijk het assessment wel niet is en hoe erg ik tegen de presentatie opkijk, maar... Na zoveel inspanning en uren die ik er in heb gestoken ben ik er gewoon trots op. Ik heb gewoon zin in de presentatie! Waar anderen uit de eerste klas nu misschien mateloos over aan het stressen zijn, kijk ik er juist naar uit. Eerst werd ik bang gemaakt door alle verhalen van andere studenten en docenten. Natuurlijk zal het geen makkelijke opdracht zijn. Maar ik denk dan maar: laat maar komen! Het maakt me niet uit wie ik voor mijn neus krijg. Ik weet dat ik op deze opleiding thuis hoor en niemand zal mij in de weg komen te staan. Ik heb me goed voorbereid en ik ken alle feitjes uit mijn hoofd dus er kan weinig fout gaan. Natuurlijk is wel zo dat er erg veel van het assessment afhangt. Stel dat ik het niet haal, dan moet ik van de opleiding af en mag ik me er ook niet meer voor aanmelden. Dat is het grote gevaar. Maar als ik zie hoe bijvoorbeeld een klasgenoot van mij er te makkelijk over denkt en maar 8 A4’tjes inlevert, tja... Als die persoon het haalt dan kan iedereen het makkelijk halen. Maar, zoals ik dus al zei: eerst was ik erg bang voor het assessment, maar door alle pijn en moeite die ik erin heb gestoken, zie ik de presentatie en mijn assessoren graag tegenmoet. Ik zal het halen, no matter what!


Ik en Fontys ACI Op de middelbare school had ik in het eindexamen jaar van de havo nog steeds geen keus kunnen maken over mijn vervolg opleiding. Er was keus genoeg, alleen niets leek me leuk. Het leek er op dat ik dan toch maar die ene opleiding moest gaan doen die mijn broer ook deed: Fontys ICT in Eindhoven. Ik was naar een open dag geweest van die opleiding en daar was ik redelijk enthousiast over. Toen ging ik echter meedoen aan de meeloopdag... Ik had werkelijkwaar nog nooit zoveel nerds bij elkaar gezien. Dat is natuurlijk wel te verwachten bij een ICT opleiding, maar ik voelde me er totaal niet in thuis en wilde het liefst zo snel mogelijk weer naar huis. Die ICT opleiding ging het dus zeker niet worden. Na het boekje met studies nog eens enkele keren doorgebladerd te hebben liet ik mijn ogen vallen op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Ik was meteen naar de open dag gegaan en was er dan ook erg enthousiast over. Hier en daar zag ik wat camera’s staan voor het presenteren van het nieuws en daar voelde ik gelijk een klik mee. Ook vond ik het erg vet om die radio studio’s te bekijken. Ze lieten wat samples horen van studenten daar en het klonk hardstikke

goed. Hier zag ik misschien wel mijn toekomst in, dacht ik. Wat mij helaas compleet ontgaan was, was het feit dat de journalist natuurlijk de Nederlandse taal volledig moet beheersen, anders kun je natuurlijk geen fatsoenlijke artikelen schrijven. Helaas is spelling niet mijn sterkste punt. Sterker nog, waarschijnlijk heb ik de teksten die je nu aan het lezen bent, en de daaropvolgende teksten extra laten controleren door een ander.

“In mijn hoofd las ik alleen maar Fontys: Paradijs” En toen was het al zo ver, voordat ik een keuze had kunnen maken waren de examens al begonnen. Ik weet niet of ‘helaas’ het goede woord is maar, dat schooljaar had ik niet gehaald. Mijn punten waren niet goed genoeg om mijn havo diploma te ontvangen. Aan de ene kant baalde ik natuurlijk als een stekker, gezien het feit dat ik op de basisschool ook al een jaar was blijven zitten. Dit gaf natuurlijk aan dat ik een grote kluns was als het om

school ging. Aan de andere kant, als ik het had gehaald was ik waarschijnlijk naar een opleiding gegaan waar ik niet hoorde. Ik had dus nog een jaartje extra om wél de opleiding voor mij te vinden. En daar stond het. In het zelfde boekje vol opleidingen, maar dan een jaartje ouder: Fontys International Event, Music & Entertainment. In mijn hoofd las ik alleen maar: Fontys Paradijs. Music & Entertainment zijn de leukste dingen op aarde, dus waarom niet? Ik bezocht gelijk de open dag en ik heb er eigenlijk maar één woord voor: ‘wauw!’...Is dat een woord eigenlijk? In ieder geval, ik kan me het nog herinneren als de dag van gisteren. Hardstikke zonnig, groen gras op de campus, modern schoolgebouw van binnen. Ik voelde me er direct thuis. Ik had me dan ook meteen aangemeld voor een meeloopdag. Na die zeer geslaagde meeloopdag heb ik me ook direct aangemeld voor de opleiding. Ik heb er tot op de dag van vandaag ook nog geen enkele seconde spijt van gehad. Ook al is het af en toe buitengewoon zwaar wat er hier van je verwacht wordt, het blijft een geweldige opleiding en ik heb er alleen in dit eerste jaar al fantastische mensen leren kennen.

10


11

w

Ongeveer acht jaar geleden, toen ik nog op de basisschool zat, ging ik met mijn vader, moeder en broer naar de schaatsbaan in Eindhoven. Mijn broer en ik mochten allebei een vriend meenemen. Mijn broer nam zijn beste vriend mee naar de schaatsbaan, maar ik pakte het iets anders aan. Zo vertelde mijn moeder me laatst dat ik iemand uit mijn klas had meegenomen die het thuis erg zwaar had. Zijn vader was ontslagen van zijn werk en daarom was zijn gezin vrijwel niet in staatom leuke dingen te doen door het gebrek aan geld. Met de gedachte in mijn hoofd dat die jongen buitenshuis niets leuks en ontspannends kon doen heb ik hem toen meegevraagd om te gaan schaatsen. Sindsdien is hij een van mijn beste vrienden. Dit verhaal werd me laatst verteld door mijn moeder. Sinds ik op mijn huidige opleiding zit heb ik de woorden mens- en doelgericht al vaak zat horen vallen. Het heeft me aan het denken gezet: wat ben ik nu echt? Wat me vóór de opleiding opviel was dat ik heel erg mensgericht was. Ik was er altijd voor mijn vrienden, ik beschermde ze wanneer het nodig was en weerhield mijn vrienden ervan om domme dingen te gaan doen. Ik zorgde ervoor dat mijn vrienden niet het verkeerde pad in gingen. Het schild in de infographic staat daarom ook voor protectie die ik mijn vrienden altijd heb gegeven. In de middag van de eerste carnavalsdag van 2010 werd een klasgenoot van mij het ziekenhuis in geslagen, terwijl hij een vriendin van hem probeerde te helpen nadat zij onwel was geworden. Hij had zijn kaak op twee plaatsen gebroken en had een lichte hersenschudding. Op de plek waar het was gebeurd liepen tientalle mensen rond en niemand die hem hielp. Het bloed bleef maar uit zijn mond stromen. Het was zijn oudere broer die hem daar vond en die direct zijn vader opbelde, die hem later uiteindelijk zelf naar het ziekenhuis heeft moeten rijden. Als hij nog een tijdje had moeten liggen op de locatie waar het was gebeurd was hij gestikt in zijn eigen bloed. Ik was op dat moment met mijn vrienden al thuis een pilsje aan het drinken. We kregen een telefoontje van iemand dat de jongen in het ziekenhuis was beland na een vechtpartij. We

mochten echter nog niet langs komen. De volgende dag ben ik direct naar het ziekenhuis gegaan om te zien hoe het met hem was. Zijn ouders en een aantal vriendinnen van mij waren er op dat moment ook. Zoals verwacht was het plaatje niet prettig om aan te zien. Een hoofd wat er ooit normaal uitzag en veel vrouwen aantrok zat nu helemaal scheef. Hij stelde het erg op prijs dat ik langs was gekomen. Zo ben ik die week nog wat vaker langs geweest om te kijken hoe het met hem was. Nu, 2 jaar later, is hij weer helemaal de oude. Maar dan met een indrukwekkend verhaal achter zich. Sindsdien beschouwen we elkaar als hele goede vrienden. Ongeveer een half jaar na het incident sprak ik hem op het feest van het meisje dat hij toendertijd aan het helpen was. Hij vertelde me het volgende: “Als iedereen in de hele wereld hetzelfde zou doen en denken als jou Bart, dan zou de wereld niet zo gecompliceerd zijn en er een stuk mooier uit zien.” Die uitspraak van hem ben ik nooit vergeten en heb ik altijd gewaardeerd. Dit link ik dan ook meteen aan de vleugels op het schild. De vleugels van de witte duif staat voor vrede, respect en bescherming.Ik ben van mening dat wanneer iedereen elkaar gewoon respecteerd voor wie die is, er niets kan gebeuren. Ookal hoef je niet iedereen lief te hebben, je kunt ze wel in hun normen en waarden laten. Asociaal gedrag en vechtpartijen zouden in mijn perfecte wereld nooit voorkomen. Maar ik ben niet alleen mensgericht. Ik heb gemerkt dat ik ook zeer doelgericht ben sinds ik op deze opleiding zit. Ik had een hekel aan de middelbare school. Ik heb er veel vrienden gemaakt, maar de vakken en het huiswerk vond ik verschrikkelijk. Ik liet het liefst iedereen mijn werk doen. Maar sinds ik op mijn huidige opleiding zit merk ik dat ik graag de touwtjes in eigen handen heb, ik wil de regie in eigen handen hebben. Dat is niet omdat ik geen vertrouwen heb in mijn medestudenten, maar dat is omdat ik de perfecte opleiding voor mij heb gevonden. En daarom wil ik zo veel doen in groepsverband. Want ik weet dat als ik het doe, dan komt het voor mekaar. Linksom of rechtsom, ik kom er wel. Op het moment dat ik iemand anders iets laat doen, weet ik dat ik het risico loop dat er iets niet zal gaan zoals ik het wil. Natuurlijk kan ik niet alle taken op me nemen, maar daarom hou ik wel alles graag in de gaten en hou ik van orde. Ik zou niets anders willen dan afstuderen van deze opleiding. Ik heb daarom ook maar één doel in mijn leven op het moment: afstuderen van de Fontys hogeschool International Event, Music & Entertainment.

I N F O G R A P H I C


12


GAME OVER Dit was het dan al weer! Ik ga er nu natuurlijk helemaal vanuit dat je mijn karakter en kwaliteiten kent! Ik hoop dat je van dit tijdschrift hebt genoten. Later! Bart Colen

Wat is een gametijdschrift zonder een spelletje erin? Als afsluiter kun je een oldschool woordzoeker maken!. Deze woorden moet je ongetwijfeld kennen als je een echte gamer bent! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

noob afk levelup tank healer dps brb

8. trade 9. guild 10. friendlist 11. scammer 12. skills 13. pvp 14. weapon

15. 16. 17. 18. 19. 20. 21.

shield armor lagg disconnect character race class

DOE MEE AAN DE PRIJSVRAAG EN WIN EEN GRATIS EXEMPLAAR VAN GUILD WARS 2! Hoe heette de guild die werd geleid door Logan Thackery om de elder dragons te fverslaan? A. Storm Legion B. Destiny’s Edge C. Lion’s Arch D. The Resurrected Lions

13


10 November 2011


w BART G ou de

Ed itie

Tijdschrift BART  

Tijdschrift van Bart Colen. Fontys ACI: CO-IEMES Media Design / Copywriting

Tijdschrift BART  

Tijdschrift van Bart Colen. Fontys ACI: CO-IEMES Media Design / Copywriting

Advertisement