Issuu on Google+

portfolio

bart sasim


I am designer specialized in interior architecture. Although, the main subject of my interest is space, as an inter-disciplinary trained designer, I try to combine various media to design unique and honest spaces. I always try to position myself out of my comfortable zone to foster already gain skills in various fields as well as learn new ways to translate identity of space into atmospheric and immersive interior environment. Strong interest in photography and film influenced my approach to design process therefore, I try to see space as a continues cinematic experience that enliven constructed space. In my free time I practice sports and attend various music, dance, theatre and film events.


content

1

EYEBEAM digital art center VENICE

4

PHOENIX FOUNDRY installation LEWES

7

MODEST SILESIAN interior design MYSLOWICE

2

ICHOT interactive center POZNAN

5

EMBODIED installation ROTTERDAM

8

ZSTOOL, TVTABLE, LINETABLE KATOWICE

3

SONIC LOUNGE boijmans museum ROTTERDAM

6

BT TOWER small businesses week LONDON

CONTACT

9


EYEBEAM digital art center VENICE Eyebeam Digital Art Center is an institution that promotes new technologies, research and various implementation of digital media. The site for EDAC was located on one of abandoned estates of post-industrial Giudecca Island in Venice. Most of already existing buildings of the site were partly or fully damaged during construction works on the Mulino Stucky (Hilton Hotel) located right across the canal. The brief was propose a strategy for the site and subsequently design the Eyebeam Digital Art Center within post-industrial buildings. Investigating requirements for digital art exhibition spaces and analysing the existing structures I decided to interpret light conditions to define light and shaded places within constructed buildings. Spatial perception in great extend depends on the sunlight that alters a space through voids (porous elements, e.g. windows) in between solids parts of structure subsequently forming shadows that create site specific experience. Using light as a material to define and 驶reshape始 the existing (positive) structure, I decided to transform the building into negative interpretation of my light studies. My aim was to capture some of the atmosphere of the structure in its original, deteriorated state. I analysed the sun path and studied the surroundings structures to see how they interact and affect the lighting of the site. This approach aimed to reflect the role of light as an agent affecting perception and as one of the key conditions of space始s appearance. The creation of shadows constitutes the origin of the place therefore, the shadow paths are revealing site-specificity of constructed space.

negative retro-perspective

venice

shadow paths

1


main hallway

lobby

temporary gallery

up

reception

large objects entrance

ticket box

coat room

0

toilets coat room

lift

workshop bar kitchen

archive kiosk up

reading room

cafe / restaurant

archivist room

staff area little kitchen

up

lunch area

dressing room

up

up

up

1

temporary gallery

up

lift

toilets bar up

permanent gallery

A

cafe / restaurant

A始 technician room

administration office

up

up

B

up

up

2

up

B始

administration office


ICHOT interactive center of ostrow tumski history POZNAN

The project is a competition proposal for the Interactive Center of Ostrów Tumski History in Poznań, Poland. The competition brief required to design permanent exhibition in order to complete awarded Ad Artis Architects' architectural and urbanist project of the ICHOT. Ostrów Tumski was a place were Poland began its existence, as a formal country therefore, the Interactive Center is to reveal and present historical heritage reflecting the spirit of this place in a new attractive for visitors form. The form of ICHOT is a simple box consisted of three floors. Entering the building, right in the middle of a solid box, the visitor walks through a corridor that divides the building into two equal parts. The gap in-between is intended to represent the Trakt Królewski- Cesarski axis. The void became a point of departure and subsequently, a narrative for the Permanent Exhibition design. The proposal is a continuity of the Trakt Królewski historical route that leads to and through the building. The visitor is directed through the building by white and red stripes floor marks that relate to flag of Poland. In order to draw clear direction of visiting, the axis goes through the whole building forming a clear spatial identification. Apart of the main axis the visitors may follow other thematic paths that lead to areas where one can learn more about e.g. Cathedral of Ostrów Tumski or several mile stone periods of Polish history. The exhibition consists of new presentation technologies such a e-guides, touch screens, back-screen projections and other innovative digital devices. Electronic version of spatial identification would be also available for smart device to help every group of visitors find right topic of there interest (i.e. children) and create new experience of the Polish history. The proposal was awarded 3rd Prize in international competition for Permanent Exhibition Design of the Interactive Center of Ostrów Tumski History. The project was delivered by Ostrowscy Architekci where I worked on this project as a team leader.


main corridor elevation

permanent exhibition始s area

0

1

2


e.g. interactive walls

e.g. interactive object


SONIC LOUNGE boijmans museum ROTTERDAM The main focus of interest is a sound ambience of the space which is created upon certain conditions. Inspired by the idea of “objecta phonocamptica�, the Sonic Lounge is a space that would mix, amplify sounds appearing within other public interior spaces of Rotterdam. The sound installation was designed to remodel/ redefine existing restaurant in the Boijmans Museum into sound machine. In order to create to do so, I decided to divide the ground floor space into woven acoustic structure into smaller space with different sonic experiences.

The concept for Sonic Lounge is an sound & light installation that as a part of the Boijmans Museum bring the visitors/ guests to the world of sounds. The idea for the installation is to provide a space that focuses on sonic experience. The structure of the installation was constructed in a way that allow to record sound in-site as well as project it back. Furthermore, different sound compositions could be projected within the Sonic Lounge to give the museum another dimension. Therefore, the visitors will have a chance to hear new sound compositions made specially for this space according to required atmosphere or acoustic conditions. The other feature of the installation is light setting. A number of spotlights will project the light, with different temperature and strength of light, changing the perception of the space.

3


site

# Objecta Phonocamptica, Athanasius Kircher

bar layout

restaurant layout

exhibition layout

schematic section through


PHOENIX FOUNDRY site-specific installation LEWES

The aim of the project was to propose and subsequently produce site-specific installation in the Phoenix Foundry Gallery in Lewes related to historical heritage of this site. In order to establish a deeper understanding of the context and the building itself, I decided to represent site-specific spatial qualities of a steelworks foundry to create immersive retrospective atmospheric experience. Due to lack of budget the scale was reduced to the furniture size. Carefully chosen existing piece of furniture is used as a medium to represent both the site and the atmospheres that occurred there in the past while steel production. Hard and resistant steel would be a final product of foundry however, it is only after the process of refinement therefore, in relation to steelmaking process I represent the weakness, liquidity, flexibility and colourfulness of former phase of steel. It is the material processing that led me to the idea of softening the space. Light is used as a medium that alters space and generate spatial experience. Smoke, as the effect accompanying the steel production, creates specific perception of the place. In this case both are tangible elements of the process. Therefore, I try to examine the way the light influences the smoke as well as results of combining both of them. In order to change the ambience of the space I use those media to harmonize spatial experience. The installation consisted of furniture, four car light reflectors (attached to flexible steel threads to provide direct spotted light), digital beamer, slide projector and smoke machine. The furniture was cut, to insert colour perspex, and adjusted to reveal what is happening inside. Filled with smoke and 2 projections it mimics the atmospheric qualities drawn from heritage of the old steelworks building. The beamer, placed on one of the walls, projects film (documentary of existing space) which is subsequently distorted by smoke. On the other side, the slide projector projects historic slides of the site onto mirror which reflects the image on lower part of the same wall. Projecting consecutive parts of the building I tend to draw connection with existing space to represent and subsequently immerse the viewer into site-specific spatial experience. The whole event is recorded by camera, from top and side of the furniture as a stop-frame animation.


diagram of defragmented by smoke space

smoke + light tests


EMBODIED site-specific installation BLAAK 10 ROTTERDAM Embodied is a site-specific investigative project that closely examines the scale, occupancy and behaviour of the human body and its influence on shaping the built environment. The Project builds from a contextual reading of the social behaviour and activities on the pedestrian friendly Witte de With- a street that differs from the larger commercial and infrastructural scales of Rotterdam. There is a pedestrian gravitation and spatial intimacy at the streetʼs physical edge that is caused by people window-shopping, sitting, entering and existing stores, residences and galleries- which creates a slippery reading of the exact point where exterior ends and interior begins. Documenting peopleʼs behaviour along this ʻintimate urban edgeʼ generated the design strategy. The design is organized as a sequence of layered panels with ʻfigurative cutoutʼ. The layers start at the exterior of the gallery and guide visitors deeper into the interior of the space- thus expanding the urban edge. The project uses BeeBoard for the panels, both for its biodegradable recycled quality, as well as for its tectonic composite: a structural interior core with a laminated exterior skin. This laminated skin is a physically removed around ʻcutoutsʼ to produce a softer, more accommodating tactile structure- an effect that reveals the unexpected intimacy of the materialʼs own interior. Embodied is the winning design proposal of InterACT, a nine-day student design competition held in early February 2011, hosted by the Interior Architecture Programme of the Piet Zwart Institute. Emdodied was designed by: Bart Sasim, Eva Neirynck, Wendi Dines Location: BLAAK10 Gallery Address: Witte de With 7a, Rotterdam


BT TOWER small businesses week LONDON

Small Business Week 2009, in association with BT Business, took place 19-23 October, where a range of government, business and independent organisations came together to celebrate enterprise and support the country's small businesses in one week hosted event. It was so far the UK始s largest survey of small businesses. BT Business hosted its Business Experience exhibition at the BT Tower. Specifically created to show businesses very latest technologies showcase exhibition was delivered by Design Arrival, where I worked as a freelancer on the design and technical drawings.

6


MODEST SILESIAN interior design MYSLOWICE

The brief of the project required to redesign existing interiors from 80's into modest and simple residential unit. Inherited after relatives flat had to be adapted to modern standards. The task was to design interiors as well as custom furniture in relatively small price. The apartment is situated in post-communist block of flats therefore, the footprint area is quite small. Thus, in order to enlarge the space, it was necessary to tear down one of partition walls in-between anteroom and kitchen to open those two spaces into each other. The kitchen was completely redesigned according to investors needs. Glossy white laminate kitchen fronts reflect the light, visually enlarging the space. The same material is used to cover anteroom's wardrobes. Also the floor tiles were consequently used in both of these spaces. The element that would distinguish those space is lighting, kitchen light temperature is cold, spotlights in anteroom and suspended ceiling part in-between has warm temperature which creates more cosy feeling in juxtaposition with minimalistic design. In the living room the wall was painted with vertical stripes, getting thiner towards window, to extend the room. Specially for this apartment I designed three unique pieces of furniture: ZSTOOL, TVTABLE, LINETABLE.


ZSTOOL

TVTABLE

LINETABLE


e: info@bart-sasim.com t. +31 645 37 33 77

www.bart-sasim.com


Bart Sasim Portfolio Issue: 09/2012